Sıpa_Mansur
24.07.2005, 09:43
tekbir soru sizce namaz nedir lütfen açıklayın arkadaşlar
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : namaz nedir Sıpa_Mansur 24.07.2005, 09:43 tekbir soru sizce namaz nedir lütfen açıklayın arkadaşlar chatlakalper 24.07.2005, 11:01 tekbir soru sizce namaz nedir lütfen açıklayın arkadaşlar NAMAZ islamın beş şartından biridir.Arapçada Namazın karşılığı”Salat”tır.Salat genel anlamda “dua”dır. Fıkıhta namaz,bir takım şartları yerine getirmek suretiyle belli vakitlerde eda edilen,iftitah tekbiri ile başlayan ve selam ile sona eren özel bir ibadettir.Hicretten bir buçuk sene önce Miraç gecesinde farz kılınmıştır.Beş vakit namazın farziyyeti:Kitap,sünnet ve icma ile belirtilmiştir.Yüce Rabbimiz,Kur’an-ı Kerim’de:”Namazı kılınız”buyurmuştur.(Bakara2/43) Allah’ın Resulu (s.a.v.)Efendimizde meşhur bir hadis-i şeriflerinde:”Allah’a inanan her erkek ve kadına,her gün gece ve gündüz olmak üzere beş vakit namazı farz kıldı”buyurmuştur.(Nesai,Salat,4) Namazla ilgili Ayetler: “Sana vahyedilen Kur’an(ayetlerin)i oku ve namaz kıl,çünkü namaz insanı hayasızlıktan ve kötülüklerden alıkor.Allah’ı anmak mutlaka en büyük ibadettir.”(Ankebut Suresi,45) “Gökler,yer ve bunlar içinde bulunanlar O’nu tesbih ederler.İstisnasız herşey Rabbine hamdederek tesbih eder.Fakat siz onların tesbihlerini(Allah’ı anmalarını ve ibadetlerini)anlayamazsınız.”(İsra Suresi,44) “Gafletle namaz kılanların vay haline!.”(Maun,1-2) “Şüphesiz insan dar gönüllü ve hırslı yaratıldı.Başına bir sıkıntı gelince feryat eder.İyilik yapılırsa cimri olur.devamlı namaz kılanlar böyle değillerdir.”(Mearic Suresi,19-23) “Ey iman edenler!Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım isteyiniz”(Bakara Suresi,153) “Namazda huşu içerisinde bulunan mü’minler,kurtuluşa ermişlerdir”(Müminin Suresi,1-2) Allah c.c.Cümlemizin Namazını,Eksiğimizle,Noksanlığımızla Kabul ve Makbul Eder İnşaallah. Allah c.c.için sevenlere selam olsun. Alıntıdır... Sıpa_Mansur 24.07.2005, 11:02 namaz beli şekli olan bir ibadetmi yoksa değilmi chatlakalper 24.07.2005, 11:56 Namazın şekli kuran'da belirtilmemiştir. Ancak Peygamberimiz nasıl kılıyorsa bizde öyle kılıyoruz Sıpa_Mansur 24.07.2005, 11:56 peki peygamber nasıl kılıyordu ? chatlakalper 24.07.2005, 11:58 Onlarda hadislerde ve o zamandan günümüze kadar gelen sözlerle veya belgelerde yazıyor aslında prk bir belge yok ama o şekilde günümüze kadar gelmiştir. Sıpa_Mansur 24.07.2005, 12:00 hadislere güven olmaz egemen güçler kendilerinin açısından hadisleri yorumlamış ve yazdırmıştır chatlakalper 24.07.2005, 12:02 asırlardır da aynı şekilde kılınan namaz değiştirilemez. Sıpa_Mansur 24.07.2005, 12:06 islamda ibadetin tarıf edilmiş bir mekanı yoktur ama cami yaptılar islamda ibadetin şekli yoktur alaha yarvarmak namazdır dua etmekte namazdır ama bunu belirli şekle sokturlar bu islamda olmayan şekilciliği islamdam dır diye dayattılar umit 24.07.2005, 12:34 namaz ibadet ceşitlerinden biridir ayrıca spor çeşiti olarakda görülebilir:36_7_8: Sıpa_Mansur 24.07.2005, 12:36 namaz ibadet ceşitlerinden biridir ayrıca spor çeşiti olarakda görülebilir:36_7_8: bizim namazımız görünmez spor çeşidi olarak :))) eren 24.07.2005, 17:39 SLM.. chatlakalper NAMAZ islamın beş şartından biridir.Arapçada Namazın karşılığı”Salat”tır.Salat genel anlamda “dua”dır. ... BU NERDE yazıyor ya.. islemın beş şartı olduğu.... CAMİİDE hoca mı ögretti.. bu nu yoksa PEYGAMBERİMİZ.. (s.a.v) HZ. muhammed Mİ SÖYLEMİŞ..?? iyi bi araştırma yapsan diyorum ....<<< bak bu bilğiler doğru .. DUA .. salat .. GÜZEL..;)) ALINTI..::::::> cahatlakalper. Allah’ın Resulu (s.a.v.)Efendimizde meşhur bir hadis-i şeriflerinde:”Allah’a inanan her erkek ve kadına,her gün gece ve gündüz olmak üzere beş vakit namazı farz kıldı”buyurmuştur.(Nesai,Salat,4) alsana bir HADİS daha .. MAŞŞALAH.. bu hadislerin nasıl yazıldığını kimlerin ne kadar hadis belirttiği ortadayken bile... bunu HZ. MUHAMMED söyledi diyebiliyorsunuz..?? GÜZEL.. herkes yoluna..>> devam sana bir sorum olacak.. Bu insanlar eskiden NAMAZ larını ida ederlerken.. güneşin durumuna göre.. namazlarını klıyorlardı.. değil mi.<** o zaman DÜNYANIN o bür ucunda 6 AY gece 6 AY gündüz yaşayan adamlar nasıl 5 VAKİT NAMAZ kılacaklardı.. söylesene bana.. biraz sorgulayarak büyüseniz diyorum.. ;))) ALEVİ forumunda MODERATÜRLÜK yapabillirsin.. pek yazmasını bilmem .. çünkü işim olmaz o yüzden her neyse.. !! ama biraz dikkat etsen diyorum.!! bak şunu yazmayı unutmuşssun onuda ben tamamlayayım...:;))) " EY İMAN EDENLER..!! namazınızı ve orta namazınızı kıllınız.. (bakara suresi 238 ayet) orta namazı acaba ne anlama geliyor..??? böyle tek gözü açık yaşamak iyi değildir..:yorgun: allah bize her şeyi vermiş. unutma.!!! birde HZ. MUHAMMED dönemdinden beridir gelen kaynak az olduğu halde.. maşallah yazan ,çizen .. yapan, yıkan bol.. gerçekten her yazılan doğru mu.***? SAYGILARLA şunu söylemeyi unuttum.. EVET namaz var kılınıyorda.. benim buna karşı bir tepkim yok.. benim tepkim.. YOK 5 VAKİTTİ. YOK 3 VAKİTTİ.. bunlar damarımdaki kanın hızlı atmasına sepep oluyor.. Sıpa_Mansur 24.07.2005, 18:08 bilgilenmeye devam ErdalNET 24.07.2005, 18:11 Namaz kelimesi kuranı kerimde geçer ancak namaz derken şuanki namazı kastetmiyor. İbadet anlamında kullanıyor. Bir diğeri ise kuran da abdest elini,yüzünü ve kokmasın diyede ayağını yıkama anlamındadır. Herhangi bir şekil şuana kadar okuduğum kadarıyla görmedim. Emeviler zamanında Hz.Muhammedin hayatından ibadet şekline, ırkçılıktan katilliğe kadar herşey hadisler aracılığıyla halka empoze edilmeye çalışılmıştır. Değişmeyen tek şey kuran olduğunu göre tüm aleviler kitabınızın türkçe çevirisini okuyun ve hakikat kapısında yorumlayın. Bilgili olun TheGodfather 24.07.2005, 21:09 “Gafletle namaz kılanların vay haline!.”(Maun,1-2) Bu ayet herşeyi açıklıyo bence.Namaz insanın kendisindedir.Kendisidir.Kalptedir.Namaz farsçadır.Türkçesi dua'dır.Bu bakımdan namazın şekli olduğunu düşünmüyorum.Şayet şekli olsaydı sunni mezhepleri farklı farklı kılmazlardı değilmi.Önemli olan niyettir.Yani namazı bir şekilde Allah yönelerek kılmaktır.Buda dua'dır Ek: Peygamber efendimiz dömeinden aktarılan bir hadisin kaynağı,delili yoktur.Emevi anlayışıyla uydurulan bir çok uydurma hadis yazıktırki hayat felsefesi olmaya devam etmektedir.Bu Emevilerin İslamiyete sokmuş olduğu hurafelerden arınmalıyız artık. A-L-E-V-İ 25.07.2005, 12:59 asırlardır da aynı şekilde kılınan namaz değiştirilemez. Sevgili "chatlakalper"... sorun da burada zaten...namaz'ın temel alındığı hadis kaynaklarına bakılırsa...çeşitli çelişkiler olduğu görülür...(Resulullah'ın(s.a.a) namazı böyle değildi" gibi.. -yada namazdan sonra tek tarafa selam.. -kıble konusu Abdest konusu pek çok çelişkiler barındırır...mezhepler arasında bile kılınışı farklıdır.. ilginç değil mi?...Hz.Muhammed hakkında kitaplara bakarsanız..En ince ayrınıtya!!! kadar indiklerini görrürsünüz Ama iş ibadete gelince ortada bir STANDART bulamazsınız...:3D_NG (28 Sıpa_Mansur 25.07.2005, 13:01 arkadaşlar namazın şekli yokturrrrr tipkı ibadetin yerinin olmadıgı gibi bu şekilcilik emeviler zamanında islama girmiştır chatlakalper 25.07.2005, 13:21 SLM.. chatlakalper BU NERDE yazıyor ya.. islemın beş şartı olduğu.... CAMİİDE hoca mı ögretti.. bu nu yoksa PEYGAMBERİMİZ.. (s.a.v) HZ. muhammed Mİ SÖYLEMİŞ..?? iyi bi araştırma yapsan diyorum ....<<< bak bu bilğiler doğru .. DUA .. salat .. GÜZEL..;)) ALINTI..::::::> cahatlakalper. Allah’ın Resulu (s.a.v.)Efendimizde meşhur bir hadis-i şeriflerinde:”Allah’a inanan her erkek ve kadına,her gün gece ve gündüz olmak üzere beş vakit namazı farz kıldı”buyurmuştur.(Nesai,Salat,4) alsana bir HADİS daha .. MAŞŞALAH.. bu hadislerin nasıl yazıldığını kimlerin ne kadar hadis belirttiği ortadayken bile... bunu HZ. MUHAMMED söyledi diyebiliyorsunuz..?? GÜZEL.. herkes yoluna..>> devam sana bir sorum olacak.. Bu insanlar eskiden NAMAZ larını ida ederlerken.. güneşin durumuna göre.. namazlarını klıyorlardı.. değil mi.<** o zaman DÜNYANIN o bür ucunda 6 AY gece 6 AY gündüz yaşayan adamlar nasıl 5 VAKİT NAMAZ kılacaklardı.. söylesene bana.. biraz sorgulayarak büyüseniz diyorum.. ;))) ALEVİ forumunda MODERATÜRLÜK yapabillirsin.. pek yazmasını bilmem .. çünkü işim olmaz o yüzden her neyse.. !! ama biraz dikkat etsen diyorum.!! bak şunu yazmayı unutmuşssun onuda ben tamamlayayım...:;))) " EY İMAN EDENLER..!! namazınızı ve orta namazınızı kıllınız.. (bakara suresi 238 ayet) orta namazı acaba ne anlama geliyor..??? böyle tek gözü açık yaşamak iyi değildir..:yorgun: allah bize her şeyi vermiş. unutma.!!! birde HZ. MUHAMMED dönemdinden beridir gelen kaynak az olduğu halde.. maşallah yazan ,çizen .. yapan, yıkan bol.. gerçekten her yazılan doğru mu.***? SAYGILARLA şunu söylemeyi unuttum.. EVET namaz var kılınıyorda.. benim buna karşı bir tepkim yok.. benim tepkim.. YOK 5 VAKİTTİ. YOK 3 VAKİTTİ.. bunlar damarımdaki kanın hızlı atmasına sepep oluyor.. bunları ben yazmadım dostum alıntıdır diyede not düştüm altına ALUNDRA 26.07.2005, 00:15 hadislere güven olmaz egemen güçler kendilerinin açısından hadisleri yorumlamış ve yazdırmıştır Hadis demek Peygamberimizin sözleri demektir... "güven olmaz" da ne demek...!! yazdiklarini önce bir kendin oku.... küfre giriyorsun... ALUNDRA 26.07.2005, 00:30 namaz ibadet ceşitlerinden biridir ayrıca spor çeşiti olarakda görülebilir:36_7_8: Spor cesitimi....???? eh artik yani....madem öyle yetkili yerlere bildirelim de olimpiyatlara dahil edilsin... siz islamiyetle dalgami geciyorsunuz...?? Namaz bütün müminlere farz kilinan islamin sartlarindan ilkidir... Islamin diregidir... cennet anahtarlarindan biridir... Namazi kabul etmemek islami reddetmektir... Peygamberimizi inkar etmektir.... Allah´i (c.c) inkar etmektir... Hak yolundan sapmaktir... Allah´(c.c) bizleri hak yolundan sapitanlardan eylemesin...(amin) Sıpa_Mansur 26.07.2005, 09:18 Hadis demek Peygamberimizin sözleri demektir... "güven olmaz" da ne demek...!! yazdiklarini önce bir kendin oku.... küfre giriyorsun... ben sana bir çok hadis söylerim bunları pergamberin söylemesi imkansız dır hadıslerin tamamı uydurma olmasada büyük bölümü uydurmadır özellikle emeviler zamanında yazılan hadısler adamlar ali ve ehlibeyte o kadar düşmanki bir çok uydurma hadis kitabiyla ve vahi katiplerinin el altından temizlemekle uğraşmışlar yazdıgım dogru ve savunuyorum insan oğludur aktaran ve yazan ne yapsın şeytana uymuştur bin kez inansanda hadislerin uydurma oldunu be insan ne değişecek ayrıca eğer buhari ve müslim hadisleri dogruysa hz peygamber 6 yaşındaki ayşeyle 49yaşında evlenmiş olur ve 9 yaşındada cinsel ilişkıye girmiş olur buharı ve müslimin hadislerinde bunlar anlatılır ben hadıslerin özellikle emevi dönemde yazılan hiçbir hadiisi tanımam sebebi belli dostum bunlar ehlibeyti karalamak için uydurulan yalanlar . ALUNDRA 01.08.2005, 05:12 ben sana bir çok hadis söylerim bunları pergamberin söylemesi imkansız dır hadıslerin tamamı uydurma olmasada büyük bölümü uydurmadır özellikle emeviler zamanında yazılan hadısler adamlar ali ve ehlibeyte o kadar düşmanki bir çok uydurma hadis kitabiyla ve vahi katiplerinin el altından temizlemekle uğraşmışlar yazdıgım dogru ve savunuyorum insan oğludur aktaran ve yazan ne yapsın şeytana uymuştur bin kez inansanda hadislerin uydurma oldunu be insan ne değişecek ayrıca eğer buhari ve müslim hadisleri dogruysa hz peygamber 6 yaşındaki ayşeyle 49yaşında evlenmiş olur ve 9 yaşındada cinsel ilişkıye girmiş olur buharı ve müslimin hadislerinde bunlar anlatılır ben hadıslerin özellikle emevi dönemde yazılan hiçbir hadiisi tanımam sebebi belli dostum bunlar ehlibeyti karalamak için uydurulan yalanlar . Okumus oldugun hadisleri ne kadar güvenilir oldugunu anlayabilmek icin kaynagini genis bir sekilde arastirmak gerek... movsarbareyev 12.08.2005, 18:35 islamda ibadetin tarıf edilmiş bir mekanı yoktur ama cami yaptılar islamda ibadetin şekli yoktur alaha yarvarmak namazdır dua etmekte namazdır ama bunu belirli şekle sokturlar bu islamda olmayan şekilciliği islamdam dır diye dayattılar namazda şekilli bir ibadettir.. allah yolunda cihad etmekte bir ibadetdir..oruç tutmakta hepsinin insana hem dünyada hemde ahirette yararları olacaktır.. camiye gelince insanlar cemaatle namaz kılmak için camileri inşaa etmiştir camilerin dünya müslümanları arasında farklı motifleri vardır ama ortak özellik her camide minare vardır.... camin olmadığı yerde de namaz kılınır örneğin savaşta çeçen mücahitler bir araya gelerek ormanda kılıyorrlar cami olmayınca namaz cemaatce kılınmaz diye bir şey yoktur. Spor cesitimi....???? eh artik yani....madem öyle yetkili yerlere bildirelim de olimpiyatlara dahil edilsin... siz islamiyetle dalgami geciyorsunuz...?? Namaz bütün müminlere farz kilinan islamin sartlarindan ilkidir... Islamin diregidir... cennet anahtarlarindan biridir... Namazi kabul etmemek islami reddetmektir... Peygamberimizi inkar etmektir.... Allah´i (c.c) inkar etmektir... Hak yolundan sapmaktir... Allah´(c.c) bizleri hak yolundan sapitanlardan eylemesin...(amin) çok haklısın çok güzel yazmışsın ama şunuda unutmayalım namaz kılarken eğilip kalkılerken spor haraketleri yapmış oluyoruz ama aynen oruçta olduğu gibi zayıflamak için oruç tutulmaz spor yapmak içinde namaz kılınmaz polata 07.09.2005, 12:52 Selam, Kısa bir örnekleme vermek gerekirse, ilk inen Alak (1/96) suresinin 10. ayetinde “Bir kulu namaz kılarken” ve 19. ayetinde “Sakın, sakın! Ona boyun eğme; secde et ve yaklaş!” cümleleri yer almaktadır. Bu manada namaz ve secde uygulaması Araplarda mevcuttur. Aynı şekilde Müzeemmil suresinin (3/73.sure) (Örtünüp bürünene) 20. ayetinde “….O halde Kur'an'dan, kolay geleni okuyun! Namazı kılın! Zekâtı verin. Güzel bir ödünçle Allah'a ödünç verin! Öz benlikleriniz için önden gönderdiğiniz iyiliğin, Allah katında hayrını daha çok, ödülünü daha büyük olarak bulacaksınız. Allah'tan af dileyin. Hiç kuşkusuz, Allah çok affedici, çok esirgeyicidir.” yer almaktadır. Tebbet suresi (6/111.sure) (Kurusun) Hz. Muhammed’in Kabe de sadece Allah’ın ismini söylemesi nedeniyle namaz kılmasına izin vermeyen Amcası Ebû Leheb ve karısı için inmiştir. Sadece namaz ile ilgili değil hac, oruç ve zekat ile ilgili örneklemelerde verilebilir. Hac olayı İslam öncesinde Araplarda yapılan bir işlem bir inanıştır. Araplar, Hz. İbrahim’in iki oğlundan biri olan Hz. İsmail’in soyundan geldiklerine inanırlar. Hz. İbrahimin diğer oğlu Hz. İshak ise İsrailoğullarının atası olarak kabul edilmektedir. Kabe Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail ile birlikte yapılmıştır. İlaveten Hz. İbrahim’in Allah’a kurban edeceği oğlu da Hz. İsmail dir. Bu nedenle Araplarca Kabe ziyaret edilmekte ve de Hz. İbrahim’in oğlunun yerine koç kurban etmesini timsalen kurbanlar kesilmektedir. Benzer durum oruç içinde geçerlidir. Oruç İslamiyet öncesinde gerek tek tanrılı gerekse diğer inanışların büyük bir kısmında yapılan bir insanı erdemli yapma, şükretme öğretisine kavuşturma ibadetidir. Oruç hicretin 2. yılından itibaren Ramazan ayında tutulmaya başlanmıştır. Ramazan ayında tutulan ilk orucun başlangıç tarihide 15 Şubat 625 dir. Eşter 09.09.2005, 04:02 Nehcul Belağa'dan namaz ile ilgili birkaç alıntı. Hz. Ali(A.S.) efendimizin; Kaasia Hutbesinden: …..Allah, kullarını; bu ululanmadan, namazlarla, zekâtlarla, farz günlerdeki oruç tutup mücâhede etmeleriyle, onların âzâsını sâkinleştirerek, gözlerini haramdan çekindirerek, nefislerini alçaltarak, gönüllerine dincelme ihsan ederek, kendilerini büyük görmeyi onlardan gidererek korur. Çünkü namazda gönül alçaklığıyla en yüce yeri, alınları toprağa koymak, yüzleri toprağa indirip âzânın en değerlilerini yeryüzüne koyup küçülmek, oruçta da karınları açlıkla sırta yapıştırarak kibirden kurtulmak, insanları alçalmaya alıştırmak gibi hikmetler vardır…… 131. Hutbesinden: ……Allah'ım, sen de bilirsin ki bizim savaşa sarılmamız, dünya mülküne rağbetimizden, bakası olmayan dünya malını elde etmek istediğimizden değildir. Allah'ım, ilk olarak mâbuduna yönelen, çağrıyı duyup icâbet eden kişiyim ben; Allah'ın salâtı O'na ve soyuna olsun, Resûlullah'tan başka hiçbir kimse, benden önce namaz kılmamıştır; ilk namaz kılan kişiyim ben….. Göç etmeden önce oğulları Hasan(A.S.) ve Hüseyin’e(A.S.) vasiyetlerinden: …….Allah için, Allah için yetimleri koruyun, bâzı kere aç,bâzı kere tok bırakmayın onları; size tapşırılan haklarını yitirmeyin onların. Allah için komşularınızı görün, gözetin bu, Peygamberinizin vasiyetidir; komşular hakkında öylesine tavsiyede bulundu ki onlar da mîrâsa girecekler sandık. Allah için, Allah için Kur'ân'a riâyet edin; onunla amel etmekte başkaları sizi geçmesin. Allah için, Allah için namazı bırakmayın; çünkü o, dininizin direğidir. Allah için, Allah için Rabbinizin evini ziyâreti, haccetmeyi bırakmayın; siz hayatta bulundukça boşlamayın o evi; çünkü o ev, terkedilirse mühlet bile verilmez sizlere; azap gelir çatar. Allah için, Allah için mallarınızla, canlarınızla, dillerinizle Allah yolunda savaşın; birbirinizi dolaşmanızı görüp gözetmenizi, birbirinizin ihtiyâcını gidermenizi, birbirinizden yüz çevirmemenizi, birbirinizden ayrılmamanızı vasiyet ediyorum. İyiliği buyurmayı, kötülükten nehyetmeyi bırakmayın; sonra kötüleriniz başınıza geçer; sonra da duâ edersiniz, icâbet edilmez size….. Ebu Bekir oğlu Muhammed’i Mısıra vali tayin ettiğinde verdiği Emirden: ……..Namazı vaktinde kıldır, işin yoksa vaktinden evvel kıldırmaya, işin varsa vaktini geçirmeye kalkışma. Bilki yaptığın, yapacağın her şey namazına bağlıdır……….. Malik’ül Eşter’i Mısır’a vali tayin ettiğinde ona verdiği Ahitnameden: …….Halka namaz kıldırdığın zaman namazı uzatıp onları usandırmadan, tez, fakat erkânını yitirmeden kıldır; çünkü halk içinde hasta olan vardır, işi-gücü olan vardır. Allah'ın salâtı o'na ve soyuna olsun, beni Yemen'e gönderdiği zaman Rasûlullah'a, onlara nasıl namaz kıldırayım diye sordum. En zayıfının kıldığı namaz gibi namaz kıldır; okuduğu ezana karşılık para alan kişiyi müezzin yapma, inananlara karşı merhametli davran buyurdular…….. hasan1 09.09.2005, 13:28 namaz bir supor dir aptesde arap ülkeleri sicak oldugu icin temizlik saglik icin yapmislar polata 09.09.2005, 13:39 namaz bir supor dir aptesde arap ülkeleri sicak oldugu icin temizlik saglik icin yapmislar diyebilecek birşey bulamıyorum... chatlakalper 09.09.2005, 20:56 namaz bir supor dir aptesde arap ülkeleri sicak oldugu icin temizlik saglik icin yapmislar yuh artık be Ercan 10.09.2005, 03:54 namaz bir supor dir aptesde arap ülkeleri sicak oldugu icin temizlik saglik icin yapmislar Insanlarin inanclari ile alay ederek biryere varamayiz. "Incinsende incitme" sözü budur. OzBektasi 10.09.2005, 10:10 Sevgili Ercan, Chatlakalper ve Polata kardeslerim! hasan1´isimli üyeden Alıntı namaz bir supor dir aptesde arap ülkeleri sicak oldugu icin temizlik saglik icin yapmislar Neden bu lafa aliniyorsunuz ki? Nasil olsa su meshur "Alevi" Aydinlarin(!!!) bir tespiti(!)dir. Ercan 10.09.2005, 11:48 Sevgili ÖzBektasi, Hangi "Alevi" Aydinlarin tespiti? Yazinizi pek anlamadim.Biraz acarmisiniz? Eşter 11.09.2005, 02:49 Aşağıdaki olay,hasan1 kardeşimizin anlattığı gibi, Hz. Ali (a.s.) efendimizin, spor yapmayı(namaz) ve temizliği (abdest) çok sevdiğine işaret bir hadisedir. Hz. Ali (a.s.) birgün sabah namazına yetişmek için evinden aceleyle çıkmış. Yolda giderken önünde yaşlı bir yahudinin yürümekte olduğunu görmüş. Acelesi de olduğu halde yaşlı bir kişinin önüne geçmeyi Allah'a saygısızlık ve hürmetsizlik olarak gördüğünden yaşlı yahudinin arkasından yavaş yavaş yürümeye başlamış. Bu esnada mescidde Hz. Peygamber (a.s.) sabah namazının ilk rekatına başlamış ve secdeye varmış. Tam bu esnada kendileri henüz secdeden başlarını kaldırmadan Hz. Cibril (a.s.) gelerek omuzlarından bastırmışlar ve secdeden kalkmasını engellemişler. Bu hareketin hikmetini peygamber Efendimiz (a.s.) Cebrail'e (a.s.) sordukları zaman: "Ali (a.s.) yoldadır, hürmeten yaşlı bir yahudinin arkasında yürümekte ve ona saygı göstermektedir. Bu hürmet Allah'ın (CC) çok hoşuna gitti. Namazı kaçırmasını istemediği için sizi bekletiyor” demiştir. hasan1 11.09.2005, 12:00 yuh artık be ben namaz spordedim abdes temizlik dedim kötü birsey söylemedim namaz kilanlara hakaret etmedim hakaret etmeyede hakim yok senin gibi yapmadim diyer yazdigin yazidan belli senin aptullah öcalanla farkin yok o bebek katili sen ise otobüsde olan insanlari verselerdi hepsini benzin döküp yakardim diyorsun cocuklar haric benim icin sende bir katilsin aptullah öcalanda catlida sivasda 37 insani yakanda gidip italyada papayi vuran memed ali agca ile hic bir farkin yok bence katil katildir ister bebek öldür ister büyük öldür yasalarda da böyle bir sey yok bebek öldürene 20 sene büyük öldürene 3 sene diye birsey yok. saygilarla aleviforumuna kuralara uyulmali diyorsunuz bu yaziyi alper beyi görmüyormusunuz size bildirmek isdedim sanirim duyarli olursunuz bu alper denilen kisi ben bir siir yazdim pir sultan diye gine bana bu siir pis sultanmi diye cevap verdi bende ona cevap verdim beni banlandiracagini söyledi tehtit gibi ben korkmadim korkmamda cünkü suclu kendisiydi benim siirimide siteden silindi buna haki varmi ben internet iyi bilen biri deyilim saygilarla duyurulur alevi forumuna Insanlarin inanclari ile alay ederek biryere varamayiz. "Incinsende incitme" sözü budur. ben kötü anlamda söylemedim insanlarin dini duygularina saygi duyarim burada kötü birsey yok senin beyaz gördügünü bende beyaz görmek zorunda deyilim benim kirmizi dedigimede sen mecbur kirmizi diyemesin herkes kendi gördügünüde yazar saygilar Ercan 11.09.2005, 15:50 ben kötü anlamda söylemedim insanlarin dini duygularina saygi duyarim burada kötü birsey yok senin beyaz gördügünü bende beyaz görmek zorunda deyilim benim kirmizi dedigimede sen mecbur kirmizi diyemesin herkes kendi gördügünüde yazar saygilar Birisinin kirmizi dedigine digerinin beyaz görmesi baska sey.Bunun konu ile ne alakasi var. Siz insanlarin dini duygularina saygi duydugunuzu söylüyorsunuz.Peki insanlarin kildiklari namaza SPOR demeniz saygi duydugunuz anlamina mi geliyor? saygilarla aleviforumuna kuralara uyulmali diyorsunuz bu yaziyi alper beyi görmüyormusunuz size bildirmek isdedim sanirim duyarli olursunuz bu alper denilen kisi ben bir siir yazdim pir sultan diye gine bana bu siir pis sultanmi diye cevap verdi bende ona cevap verdim beni banlandiracagini söyledi tehtit gibi ben korkmadim korkmamda cünkü suclu kendisiydi benim siirimide siteden silindi buna haki varmi ben internet iyi bilen biri deyilim saygilarla duyurulur alevi forumuna Pir Sultan Abdal siirlerine bir siir aktarmistiniz.Aktarmis oldugunuz bu siir Pir Sultan Abdal´a ait degildi. Bu siiri okudum ve forum Monaratoruna durumu bildirdim. Monaratorun size bu siirin kime ait oldugunu sormasi görevidir.Cünki Bu siir Pir Sultan´a ait degil iddisi var.Iddia aden de benim. Sonra bu siir hakli olarak silindi.Burada Chatlakalper görevini yapmistir. Mademki interneti iyi bilen birisisiniz; Neden Pir Sultan bölümüne baska siir eklediniz? Alper´le ilgili özel tartismalarinizi neden "Namaz"bölümüne yazdiniz? (Bu konunun konu basligi ile alakasi yoktur.Buraya yazilinca konunun icinde oldugum icin cevap yazmam gerektigini düsündüm) chatlakalper 11.09.2005, 19:51 konuları oldukları bölüme göre yorumlayınız. Eğer hakkımda şikayetiniz varsa admine bildirin hatalıysam cezasını verir zaten. gulizar 11.09.2005, 19:57 Pir Sultan Abdal siirlerine bir siir aktarmistiniz.Aktarmis oldugunuz bu siir Pir Sultan Abdal´a ait degildi. Bu siiri okudum ve forum Monaratoruna durumu bildirdim. Monaratorun size bu siirin kime ait oldugunu sormasi görevidir.Cünki Bu siir Pir Sultan´a ait degil iddisi var.Iddia aden de benim. Sonra bu siir hakli olarak silindi.Burada Chatlakalper görevini yapmistir. Mademki interneti iyi bilen birisisiniz; Neden Pir Sultan bölümüne baska siir eklediniz? Alper´le ilgili özel tartismalarinizi neden "Namaz"bölümüne yazdiniz? (Bu konunun konu basligi ile alakasi yoktur.Buraya yazilinca konunun icinde oldugum icin cevap yazmam gerektigini düsündüm) eger dogru okursan esim burda, interneti iyi bilmiyorum diye yazmis, ve Pir Sultan'nin siir kitabindan ben secmistim o siiri ne yazik'ki P.S ayit degilmis arkadasi'na ayitmis sonradan fark ettik,ve esim kime ayit oldugunu yazdi. keske alper silmeseydi'de baska siir bölümüne tasisaydi daha iyi olurdu,ama olsun.gerci sonradan ben pisman oldum dikkatsizligimden tatsizlik cikti diye,gine diyorum ;;biraz toleranzli olalim,ne kaybederiz?? biraz alcak gönüllülük zormu?? not:esim yanlislikla bu sayfaya yazmis. chatlakalper 11.09.2005, 20:10 silinen mesajlar geri getirilebiliyor gülizar. Eşter 11.09.2005, 22:37 Yanlış anlaşılmalar herzaman olabilir, birilerinin kalbi kırılmadıkça sorun yok. Biz konumuza dönelim gene. Hem ibadette hem diğer hususlarda, Peygamberden (a.s.) sonra karşımızdaki en büyük örnek Ali'dir (a.s.) şüphesiz. Anlamaya çalıştığımız Ali'nin şahsının da ötesinde aslen şahsiyetidir: Şibli'nin Ali (a.s.) hakkında aktardığı şu olaya bakalım: Miraç gecesinde Allah, Peygamberine (a.s) sahabeleri için “kendilerine kutsal emanetler (hırka, sarık, kase) verilirse ne yaparlar” diye sormasını emreder. Her kim doğru yanıtı verirse bu emanetler kendisine teslim edilecektir. Zira bu emanetlerin ancak bir insanı kamile verilmesi sözkonusudur. Hak Peygamber(a.s.) aldığı yanlış cevaplardan sonra en son olarak Ali’ye (a.s.) sorar. Ali (a.s.) cevaben: “Ey Allah resulü, o zaman insanların hatalarını örter, günahlarını da gizlerim” der. Ali’nin (a.s.) cevabını duyan Allah elçisi şöyle der: “Ya Ali (a.s.), Hak Teala bana, sahabelerim arasında her kim bu cevabı (insanların hatalarını örter ve günahlarını da gizlerim) verirse ona bu hırkayı, sarığı ve kaseyi vermemi emretti” Bir insan-ı kamil örneği olarak Ali (a.s) elbette bilmum ibadet konusunda da yol göstericidir. Yalnız onun ibatetinden anladığımız, ibadetin veyahut namazın alelade bir şekil olmadığıdır. Mutahhari'nin Ali (a.s.) hakkında yazdığı insan-ı kamil adlı kitabında şunlara rastladım: "Namaz insanları kötülükten alıkoyar..." Ankebut-45 Evet, namazın en belirgin vasfı, insanı kötü ve yanlış şeylerden alıkoyucu olmasıdır. Kişi eğer namaz kılıyor, fakat buna rağmen yine de kötü ve çirkin şeyler yapıyorsa bu, namazın etkisizliğinden değil, "onun kıldığı namazın namaz olmayışından"dır. Böyle birisi hatayı kendisinde aramalı ve her şeyden önce nasıl ve niçin namaz kıldığını yeniden gözden geçirerek namazını düzeltmelidir. Namaz, insanı bütün insani ve İslami değerlere ulaştırabilir... Yeter ki doğru kılınsın; hakkıyla eda edilmiş olsun. Ebu Talib oğlu Ali'den öğrenilecek çok şey var gerçekten. İslami değerleri bütünüyle görebilmek mümkündür onda. Onun Nehc-ül Belağa'sının her sayfasında ayrı bir insan bulursunuz karşınızda; çeşitli İslami boyutların hepsini taşımaktadır o zira. Her yerde ayrı bir kişiliktir o, çünkü bütün İslami değerleri bir arada kendisinde toplamış bir bütündür onun kişiliği. Bir yerde, bir bakarsınız tepeden tırnağa kahramanlık mantığı kesilmiş... Bütün hayatını askeri meşgalelerle geçirmiş, tepeden tırnağa savaş tecrübeleriyle donanmış mükemmel bir askeri mantığa sahip biri vardır karşınızda adeta... Başka bir yerde ise başka bir insan, apayrı bir kişilikle karşınıza dikilir; bu da Ali'dir (a.s); fakat bu defa bütün varlığıyla kendisini ibadete adamış, ilahi aşktan başka bir şey düşünmeyen bir arif oluvermiştir her şeyiyle!... Aslında sadece Ali (a.s.) değil, onun etrafındaki abid insanlardan dahi birini örnek alıp, daha sonra da Ali'nin (a.s.) kıyaslanamayacak üstünlüğünü gördüğümüzde şaşırıveririz hemen. Ashaptan Ebu Derda'yı örnek alalım: O, namazlardan sonra hiç vakit kaybetmeden mescitten ayrılıp koşarak evine gidermiş. Durumu, Rasulullah’a bildirmişler. Rasulullah, sormuş: “Neden namazdan sonra alelacele mescidi terkediyorsun?” Ebu Derda “Bizim tek cilbabımız [giysimiz] var” demiş. Ben eve çabucak gidiyorum ki karım da namaz kılabilsin. Rasulullah “Öyleyse dua edeyim de Allah sana dünyalık versin” deyince, Ebu Derda “Hayır, istemem” demiş. Rasulullah, “O halde karına dünyalık vermesi için dua edeyim Allah’a” demiş. Ebu Derda, “Bunu karıma sorayım” demiş. Daha sonra gelmiş ve Rasulullah’a, “O da istemiyor” demiş. İşte Ebu Derda her yünüyle dosdoğru gerçek anlamda karşılık beklemeden namaz ve iabadetin şekillendirdiği, örnek bir karakter. Fakat iş Ali'ye (a.s.) gelince Ebu Derda'nın bile sönüklüğü hemen anlaşılır. Ali (a.s.) namaza durduğunda tüyleri ürperir ve vücudunu titreme alırdı. Onun deyişiyle namaz “göklerin ve yerin taşıyamadığı emaneti eda etme saatidir” Ali'nin bu konudaki eşsizliğini Ebu Derda şöyle nakleder: “Yeryüzünde, namaz hususunda kimse Ali’ye (a.s.) üstün gelemdi” İmam Ali’nin (a.s.) namazı esnansındaki düşsel yolculuğu ve duygusal yoğunluğu o kadar büyüktürki, mübarek vücudu ve bilinci çoğunlukla baygınlığa maruz kalırdı. Bunu gene Ebu Derda'nın naklettiği bir rivayetle ele alalım. Şöyleki: Nakledilirki bir gün Ebu Derda, Ali’yi (a.s.) namaz kıldığı hasrın üzerinde kaskatı ve de baygın vaziyette yatarken bulur. Farkederki İmamın (a.s.) vücudu artık soğumuştur ve acaba Ali (a.s.) son nefesini mi verdi diye dehşete kapılır kendisi. Ebu Derda Endişeyle Fatima’ya (a.s.) koşar ve durumu bildir. Fatima (a.s.) ise Ali’nin (a.s.) namaz esnasında sıklıkla bilincini yitirdiğini anlatır Ebu Derda’ya. Ebu Derda geri döner, kendisi gözyaşlarına boğulmuş bir halde Ali’nin (a.s.) mübarek yüzüne su serpiştirir. Uyanan Ali (a.s.) Ebu Derda’nın gözyaşlarını görür ve “Neden ağlıyorsun, beni bu vaziyette gördüğün için gözyaşı mı dküyorsun? Ya melekler beni Allah’ın huzuruna taşıdıklarında ve amellerim hakkında Hak Teala’ya hesap vereceğim günde ne olacak, ayaklarıma zincirden prangalar vuracaklar ve beni Allah’ın huzuruna çıkaracaklar. O gün bunlara şahit olan dostlarımın bana yardım edecek güçleri olmayacak. O günkü Kötü vaziyetim yüzünden benim için ağlayıp sızlanacaklar fakat hiçbiri bana yardım edemeyecektir.” Rivayet edilirki Ali (a.s.), gecelerini hıçkırıklar içinde Allah için kıldığı namazlarla geçirirdi, Allah ise mükafat olarak Ali’ye (a.s.) iç benlik ile ilgili ışığı, bilgiyi ve ilmi verirdi. hasan1 11.09.2005, 23:53 ayriliyorum bu forumdan OzBektasi 12.09.2005, 11:53 Sevgili Ercancim! Benim "Alevi Aydinlar" lafim sadece espri idi. Yani "aydin"!!) olduklari halde Aleviligin af edersin icinde ettikleri zaman ne yazik bizim "modern" Aleviler tarafindan cok alkislaniyorlar... "Aydinlar" her zaman Aleviligi ileriye degil geriye firlattilar, aydinlatmadilar karanliga sürüklediler... Ester, sen dogrulari yazmaya devam et kocum! Ceyhun 12.09.2005, 12:01 Benim "Alevi Aydinlar" lafim sadece espri idi. Yani "aydin"!!) olduklari halde Aleviligin af edersin icinde ettikleri zaman ne yazik bizim "modern" Aleviler tarafindan cok alkislaniyorlar... "Aydinlar" her zaman Aleviligi ileriye degil geriye firlattilar, aydinlatmadilar karanliga sürüklediler... Bu aralarda da memlekette "aydın düşmanlığı" çok moda. Şimdi bir aydına, birkaç aydına, bazı aydınlara karşı olumsuz düşünebilirsiniz. Eleştirebilirsiniz. Ama olayı "aydınlar şöyle", "aydınlar hep şöyle yapıyor" vs kıvamına taşırsanız bu o veya bu aydının düşüncelerine olan eleştirinizi değil; aydınlığa olan düşmanlığınızı yansıtır. Korktuğunuz şey bir iki aydının saçma düşünceleri değil, aydınlıktır. OzBektasi 12.09.2005, 15:34 Sevgili Guncal. Yerden göge kadar haklisin! Fakat benim aydinlik anlayisim Hz.Ali'nin AYDINLIK yolu ise, Hünkar'in AYDINLIK anlayisi ise, ters bir sey mi söyledim simdi? Hakikat insanlarla ölcülmez, insan hakikatla ölcülür! Hz.Ali diyor ki: "Hakki tani ki, hak ehli'ni de taniyasin!" Ama "aydinlik" muamelesi ile aleviler alevilikten uzaklastirilsalar (mesela bugunki "aydinlarin" alevilik islam disi sacma tespiti; sanki alevilik dünden beri vardi da ve biz aleviler yüzyillarca bu yolu yanlis gitmissiz de, onlar evliyalarimizdan daha iyi bileceklerde..), o zaman bu tür "aydinlik" anlayisi onlarin olsun! Niyetleri zaten belli!.... Benden bu kadar! Ceyhun 12.09.2005, 15:42 Efendim. Verdiğiniz örneklerle açıkcası fazla ilgilenmiyorum. Beni ilgilendiren AYDIN kimliğine karşı takındığınız tavır. Bir ülkenin yazarları, sanatçıları, bilim adamları yani aydınları o ülkeyi geliştiren faktörlerdir. Bir ülkede ne zaman aydınlar susturulmaya çalışılıp basit politik oyunlar egemen olursa o ülke karanlığın içine gömülür. Bu yüzden AYDIN kimliğine, yani aydınlara saldıranlara hiç tahammülüm yok. Siz bazı aydınların görüşlerini eleştirebilirsiniz. Söyledikleri hoşunuza gitmeyebilir. Saçma bulabilirsiniz. Haklı da olabilirsiniz. Ama ne zaman ki eleştirilerinizi o aydınlar ve söyledikleri üzerinden değil de, AYDIN kimliği üzerinden yapmaya başlarsanız; o zaman aydınlığa karşı karanlık bir tavrın içine girmiş olursunuz. Bir ülkenin aydınları tartışır, insanlara tartışma alanı açarlar. Halkın, susturulan insanların düşüncelerini dile getirmeye çalışırlar. Bazen yanlış şeyler söylerler, bazen saçma, bazen de kötü. Eleştirilebilirler. Ama bir ülkede aydınlara verilen değer azalıp, ucuz gazlama siyasetinin önü açılıyorsa; o ülkenin gittiği istikamet karanlığın soğuk kucağıdır. OzBektasi 12.09.2005, 18:35 Sevgili Guncal, yine size hak veriyorum. Ama, Verdiğiniz örneklerle açıkcası fazla ilgilenmiyorum. demeniz yazdiklarimi yanlis anladiginiza dair bence bir delil'dir. Fakiyr Aydinlara karsi degil ki. Sadece Aleviligi yanlis yönlendiren, mesela (sadece bir örnek ile yetiniyorum) kitab sunarken "Bektasi sirri cözüldü" diyerek yaygara koparip ama sirf kendi menfaatini düsünen "aydin" insanlara lafim var.. Veya "Alevilik" adi altinda bambaska hedefleri olan "aydinlar"... (Aydin kelimesini neden ".." yazdigimi dikkat edin!) Ama genel olarak ülkemizi dogrulara yönelten Aydinlari bas taci ederim. Umarim simdi derdimi anladiniz insallah. Hakkinizi helal edin. Ceyhun 12.09.2005, 18:45 Fakiyr Aydinlara karsi degil ki. Sadece Aleviligi yanlis yönlendiren, mesela (sadece bir örnek ile yetiniyorum) kitab sunarken "Bektasi sirri cözüldü" diyerek yaygara koparip ama sirf kendi menfaatini düsünen "aydin" insanlara lafim var.. Veya "Alevilik" adi altinda bambaska hedefleri olan "aydinlar"... (Aydin kelimesini neden ".." yazdigimi dikkat edin!) Ama genel olarak ülkemizi dogrulara yönelten Aydinlari bas taci ederim. Umarim simdi derdimi anladiniz insallah. Anlaştık. MuratAsilturk 21.09.2005, 16:13 "Sünni arkadaşlar şu ana kadar farz olduğunu düşündüğünüz namazlar ; aslında farz değildi ben de ikindi akşam ve yatsı namazımı kılmıyacam bundan sonra...Sabah namazını kılarım,o da sabah kalkınca "spor" olsun diye...Öğle namazımı da öğle yediklerimi eritsin diye kılarım ama 10 rekat değil ha! Ne kadar canım isterse o kadar ,kime ne?Allah ' la benim aramda değil mi¿ H.z Muhammed 10 rekat kılıyormuş hadislerde öyle diyor; ama hadislere güven olmaz,en iyisi ben hiç kılmayim...Hem kılan kılar kılmayan kılmaz "her koyun kendi bacağından asılır" bana ne,neden namaz kılmayanlara kılın diycem ki! "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" umrumda bile değil cehenneme de inanmıyorum,hem varsa da yanacak olan benim kime ne..." (dermişim.) cemalim 22.09.2005, 15:54 namaz kulun allaha vuslatı dır desem abartmış olurmuyum.izninizle. fermi 08.12.2005, 14:34 arkadaşlar maide suresi altıncı ayetinde Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın... burda namaza kalkacağınız zaman ne demek bana anlatabilir misiniz teşekkürler. Asli 08.12.2005, 17:36 çok yanlış düşünüyorsun... kılmak ya da kılmamak sana kalmış ama namaz her müslümana farzdır. bunu bil yeter. Lamekan 08.12.2005, 17:48 çok yanlış düşünüyorsun... kılmak ya da kılmamak sana kalmış ama namaz her müslümana farzdır. bunu bil yeter. Valla kimin nasıl düşündüğüne karışmam ama buraya arkadaşlar 40 küsür mesaj yazmış birşeyleri paylaşmış bilgi olarak bunları okumadan incelemeden mesaj yazmak olayı kısır döngüye sokmakdan başka birşeydeğil.... ISIK 15.01.2006, 20:05 Arkadaslar namazi basi acik killanlarda var: http://www.komikler.com/komikresim/resim.php?catid=12&imgid=6720&page=13&g= s selman 16.01.2006, 14:20 Arkadaslar namazi basi acik killanlarda var: http://www.komikler.com/komikresim/resim.php?catid=12&imgid=6720&page=13&g= namaz başı acık kılınan namazlar hakka ulaşmıyor neden bir adem bir alem işte dünyanın nasıl atmasforü var göktaşları düşmüyorsa kafamıza işte insanın kafasınında catısı olması gerekiyor bu catı olduğunda rahmet melekesi insanın başına iniyor başı acık olana rahmet meleği inmiyor Dogan24 26.01.2006, 15:43 namaz başı acık kılınan namazlar hakka ulaşmıyor neden bir adem bir alem işte dünyanın nasıl atmasforü var göktaşları düşmüyorsa kafamıza işte insanın kafasınında catısı olması gerekiyor bu catı olduğunda rahmet melekesi insanın başına iniyor başı acık olana rahmet meleği inmiyor sen nerden biliyorsun ulaşmadıgını yada nerde yazıyor ibadet bir yakarış biçimidir bu allahla kulun arasındakidir illaki başı ortulu yada çarıklı olacak diye bir zihniyet olmaz bu insanin inaniş şekilerine baglıdır ayrıca ne şekil kıldığı değil kılarken niyet ne o önemlidir başı ortulu yada çarıklı na farkederki ( başı acıga rahmet melegi inmiyor) bu ne şimdi nerde okudun ya dostum yapmayın ya gök taşıda dünyaya düşer düşüyorda şaştım bilgin bumu senin boyle insanlar kandırılıyor sen kananlardan olma dostum kendine gel chemıstry 22.02.2006, 18:51 islamda ibadetin tarıf edilmiş bir mekanı yoktur ama cami yaptılar islamda ibadetin şekli yoktur alaha yarvarmak namazdır dua etmekte namazdır ama bunu belirli şekle sokturlar bu islamda olmayan şekilciliği islamdam dır diye dayattılarsen bu bilgileri nerden alıyosun kardeşim chemıstry 22.02.2006, 18:52 siz nasıl görmek isterseniz görün müttaki 22.02.2006, 21:57 sen nerden biliyorsun ulaşmadıgını yada nerde yazıyor ibadet bir yakarış biçimidir bu allahla kulun arasındakidir illaki başı ortulu yada çarıklı olacak diye bir zihniyet olmaz bu insanin inaniş şekilerine baglıdır ayrıca ne şekil kıldığı değil kılarken niyet ne o önemlidir başı ortulu yada çarıklı na farkederki ( başı acıga rahmet melegi inmiyor) bu ne şimdi nerde okudun ya dostum yapmayın ya gök taşıda dünyaya düşer düşüyorda şaştım bilgin bumu senin boyle insanlar kandırılıyor sen kananlardan olma dostum kendine gel Rahmet meleği nsasıl iner bilmiyorum ama çırılçıplakken gelmez herhalde dimi doğan kardeş. çırılçıplak yaşayalım senin tabirinle. nasıl olsa özde çıplak değilmiyiz. baş örtüsü ise bir tişört gibi, uzun pantolon gibi. örtündüğün yada giyindiğin elbiseler senin içindir başkası için değil. MetinK 23.02.2006, 02:40 sevgili canlar; banlanmis bir insanin actigi bir konuyu desmek,cevaplamak ne kadar dogrudur acaba?Sizin kendisine sordugunuz sorulara olmadigi icin zaten cevap veremeyecektir.bir konu hakkinda yazarken bence bu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor. iyi forumlar dilerim redyellow 23.02.2006, 09:59 namaz ibadet ceşitlerinden biridir ayrıca spor çeşiti olarakda görülebilir:36_7_8: Namaza "spor çeşiti" diyebilen birisine cevap yazmak abesle iştigaldir diye düşünüyorum. Kişi kendisi inanmasa bile başkalarının kutsallarına, inançlarına, değerlerine her zaman saygılı olmalıdır. müttaki 23.02.2006, 10:09 Namaza "spor çeşiti" diyebilen birisine cevap yazmak abesle iştigaldir diye düşünüyorum. Kişi kendisi inanmasa bile başkalarının kutsallarına, inançlarına, değerlerine her zaman saygılı olmalıdır. bunu söyleyen 5 vakit namaz kılanlar değil mi. ben birçok defa şahit oldum. hatta şöyle bi yaklaşım vardı. Allah yoksa bende 5 vakit bedenimi çalıştırıyorum. sağlıklı kalıyorum. şimdi arkadaş demişte çok mu yani. diclenin yakarışı 23.02.2006, 10:16 namaz islamın şartalarından biri yani allah katında görevimiz diclenin yakarışı 23.02.2006, 10:17 namaz islamın şartalrından biriniz allah katındaki görevimiz kılmamız gerekir redyellow 23.02.2006, 13:47 bunu söyleyen 5 vakit namaz kılanlar değil mi. ben birçok defa şahit oldum. hatta şöyle bi yaklaşım vardı. Allah yoksa bende 5 vakit bedenimi çalıştırıyorum. sağlıklı kalıyorum. şimdi arkadaş demişte çok mu yani. değerli muttaki arkadaşım, 5 vakit namaz kılan birisi eğer namaza yukardaki arkadaşın dediği gibi spor diyorsa ona cevap vermekde abesle iştigal etmek olur diye düşünüyorum. Bir insan hem namaz kılıp hemde namazı ne için kıldığını bilmiyorsa boşuna namaz kılıyor demektir, o kişi namaz kıldığını sanıyordur. "Vay haline o namaz kılanların ki, kıldıkları namazın değerine aldırış etmezler." (Maun 5-6)" redyellow 23.02.2006, 13:59 namaz islamın şartalarından biri yani allah katında görevimiz Aynı yazıyı keşke bi kere yazsaydınız, yine de anlardık:buyukgoz: müttaki 23.02.2006, 14:03 değerli muttaki arkadaşım, 5 vakit namaz kılan birisi eğer namaza yukardaki arkadaşın dediği gibi spor diyorsa ona cevap vermekde abesle iştigal etmek olur diye düşünüyorum. Bir insan hem namaz kılıp hemde namazı ne için kıldığını bilmiyorsa boşuna namaz kılıyor demektir, o kişi namaz kıldığını sanıyordur. "Vay haline o namaz kılanların ki, kıldıkları namazın değerine aldırış etmezler." (Maun 5-6)" vay halimize vay ki ne vay arkadaşım. onlar namazın anlamından gafillerdir. namazın farzlarından birisi de kıraattır ama kıraat edebilen var mı? yoksa anlamadığımız(Arapça bilmeyenler) şeyler okuyup bide bunları güzel okumak için dersler alanlarda var. Allah güzel okunması için değil anlamamız için kitap göndermiş ama bundan bahseden İnsanlar nerde? güzel sesli hatip yetiştireceklerine içinde ne olduğunu anlayacak İnsanlar yetiştirilmeli. Allah güzel ses için yaratsaydı kuşlar yaratırdı İnsan değil. tuncereren 04.04.2006, 17:49 Güzel arkadaşım,alevilik bir inanç biçimi olduğu kadar yaşam felsefesidir aynı zamanda.Bizim kabemiz insan,kuranımız insandır.İbadetimiz ise insanı sevmek ve onun insanca haklarına saygı göstermektir.En büyük ibadet budur. Tabiki isteyen namazda kılar,oruçta tutar,kilisyede gider.Önemli olan şekli ne olursa olsun mutlaka yaratıcıyı hatırlamak ve ona itaat ettiğimizi göstermektir.Bunu illaki namaz kılmak gibi bir şekle sokmak yanlış bence.Gittiğin yola değil vardığın noktaya bakmak gerekir. Sen namaz yolundan,ben insan sevgisi yolundan aynı noktaya varmayı hedefliyoruz.İyi olan kazansın. mmum 16.10.2006, 17:07 tüm Müslümanların üzerine farz kılınmış bir ibadettir....fazlasıda kendine,azıda kendinedir... Müminin miracıdır...Allaha yükselişdir...... ""Ana gibi yâr’ ola namaz Koşuşturmaların arasından sıyırdı seni namaz.Bir kenara çekti. Sona beş kala iken elinden tuttu namaz. Yûsuf’leyin düştüğün dünya kuyusunda aç gözlü bezirgânların elinden aldı seni namaz. Sahte kurtuluşlarla kandırılıp ucuza yağmalanmaktan korudu bedenini namaz. Kimseler incecik dertlerini, gizli saklı fısıltılarını işitmezken, işitse de ciddiye almazken, dudaklarında utanarak kıpırdayan, nefeslerine acemice tutunan, tereddütlerinin yumağına sarılıp duran özlemlerini Rabb’inin rıza göğüne uçurdu namaz. Bak ki, kırıklarını sildi; yeni baştan doğurdu umutlarını namaz. Ana gibi yâr oldu sana namaz; Kalbine bir ana bakışıdır namaz. "" :) levrek01 17.10.2006, 01:10 Bu ayet herşeyi açıklıyo bence.Namaz insanın kendisindedir.Kendisidir.Kalptedir.Namaz farsçadır.Türkçesi dua'dır.Bu bakımdan namazın şekli olduğunu düşünmüyorum.Şayet şekli olsaydı sunni mezhepleri farklı farklı kılmazlardı değilmi.Önemli olan niyettir.Yani namazı bir şekilde Allah yönelerek kılmaktır.Buda dua'dır Ek: Peygamber efendimiz dömeinden aktarılan bir hadisin kaynağı,delili yoktur.Emevi anlayışıyla uydurulan bir çok uydurma hadis yazıktırki hayat felsefesi olmaya devam etmektedir.Bu Emevilerin İslamiyete sokmuş olduğu hurafelerden arınmalıyız artık. bence yanlıssın. meseplesmek iyidir. dinin geregidir evrenselliğin geregidir. o zman siz neden meseplestiniz. neden alevilik cıktı. anlayın ya biri ole dua ediyor adına namaz diyor biri ole dua ediyo adına cem diyor vs diyor. ama allaha dua ediyo sonucta. neden bu kavramları kafamızda ocu yapıyoruz ki..... anibal 02.11.2006, 23:20 namazın anlamı salad'dır.salad da dua etmek anlamındadır. bence önemli olan ibadetin ne için yapıldığını anlamak.önemli olan allaha ibadettir.açık söylemek gerekirse ezbere bişeyler okuyarak namaz kılmanın ve ibadet yapmanın hiç bi anlamı yok. gunes_87 08.11.2006, 23:04 bence namaz duadır.allah dua edersin namazda ee dua etmeninde bi şekli yoktur bence.... illaki günde 5vakit yatıp kalmanın anlamı nedir?... meryem demir 08.11.2006, 23:42 bir çeşit spordur; desem uyarmı gncc 11.11.2006, 19:36 namazın anlamı salad'dır.salad da dua etmek anlamındadır. bence önemli olan ibadetin ne için yapıldığını anlamak.önemli olan allaha ibadettir.açık söylemek gerekirse ezbere bişeyler okuyarak namaz kılmanın ve ibadet yapmanın hiç bi anlamı yok. ezbere diye tanımladığın 'surelerin' anlamına baktınmı hiç Şoreş 11.11.2006, 19:41 Namaz İslam'ın değil (!), Sünni İslam Anlayışının İbadet şeklidir.. Gerçek Namaz nedir, ne değildir herhangi bir bilgim yok ama tek bildiğim şey Namaz kılma konusunda Şia, Sünni Mezhepler bile farklılık gösteriyor... Bu arada Alevilik Mezhep olmadığından, Şia Mezhepler derken Aleviliği kastedmiyorum.. Namazın tarihi ve Vakitleri Kuranda yoktur.. Namaz Kuranda Salat demektir, yani Duadır.. 5 Vakit Namaz kılma geleneği Sünnilere has olup, İbadet Vakitleri ve Cuma toplu İbadet etme konusunda Sünnilik, Zerdüşt dininden etkilenmiştir.. adarr 11.11.2006, 19:43 neden tartışılması bile acayip geliyo bana bu konunun siz neden böyle hissetmiyosunuz neden herkesin fikirleri ayrı neden dünya bu halde işte arkadaşlar yaptımız sadece bu soru sormak ve cvp verildinde dinlememek insanlar herzaman kafasındaki kendi dorularına inanırlar gerçegi bildikleri halde demem oki gerçek ortadadır farklı yorumların sebebi herkesin kendi dorusuna inanmasıdır isteyen istedini düşünsün gerçek bakidir inanan insanın yüregindedir gerçek Serkan_Devrim 11.11.2006, 20:49 şu namaz olayına da bir el atalım. :) Tanrı nurunu tamamlamayı diler, bu sebeplede araçlar vareder. nesil geçtikçe atadan kalan inanışlar anloaşılmamaya başlar. dışsal olarak yapılan işler içsel olarak boşalır. araçlar amaç edilir. bu noktada da dejenerasyon, yozlaşma başlar. inanç ritüelleri içi boş salt şekilsel hareketler oluverir. öncelikle namaz asla Allah'a borç değildir. Allah'A borç olmaz. Allah'ın da borca ihtiyacı yoktur. o güneşi iyininde kötününde üzerine doğurur. yağmuru iyininde kötününde üzerine yağdırır. verdikleri için karşılık beklemez. namaz Allah için değildir. Allah'adır ama Allah için değildir. ibadetlerin tümü insana bir şeyler kazandırmak içindir. yani insanlar için vardır ibadetler. bir kaç öernek; Uhut savaşında Ali'nin ayağına mızrak batınca hekimle aralarında şöyle bir konuşma geçti; -çıkarmak lazım -o halde çıkar -ama çok acıyacak -o halde bekleyinde namazımı kılayım. namaz kılarken bişey hissetmem derken Ali namaz kılıyor ve mızrak çıkarılıyor. namaz bitince Ali soruyor. -çıkardınız mı? -evet -hiç bir şey hissetmedim. mevlana da diyor ki; gönlüm yüzünle karşı karşıya değilse, o namaz namaz olur mu? yüzüne aşığımda ondan yüzümü kıbleye çevirdim. yoksa bana sensiz usanç veren namaz ve kıbleyi ne yapayım ben? riyalı namazlardan öyle utanıyorum ki, utançtan senin yüzüne bakamıyorum. namaz kılan kişi melek sıfatlı olmalı... halbu ki ben hala şeytanca düşünceler içindeyim, hala canavar huyumu terkedemedim. ben ki, koltuğunda köpekle dolaşan biriyim, elbisesine köpek sürünen kişi bile temizlenmeden namaz durmazken benim namazımı kim kabul eder? böyle bir namaz seni incitmekten başka ne anlama gelir ki? en iyisi bundan böyle seni hiç incitmemek... benim için namaz, bir daha ayrılıktan hiç şikayet etmemecesine seninle birlik olmaktır... yoksa, hem yüzüm mihrapta seninle oturayım, hemde aklım çarşı pazarda olsun, ona namaz denir mi? ey kullarını yargılayan, hesaba çeken rabbim, şems-i Tebrizi'ye gösterdiğin yolu bize de nasib et... son bir öernek; aşık çölde giderken namaz kılan birinin önünden geçer. namaz kılan softa kızar: -be hey gafil! ne önümünden geçiyorsun? görmüyormusun namaz kılıyorum? aşık şaşkın şaşkın bakıp şöyle demiş: -yahu ben bir Leyla'nın aşkından mecnun oldum, kendimi çöllere vurdum, Dünyayı görmez oldum. sen nasıl Tanrı'nın huzurunda durupta beni görebiliyorsun? namaz insanları belirli zamanlarda dünyasal heveslerden, zihinsel işlerden, ogosal hırslardan, menfaatlerden uzaklaştırıp Allah'a yönlerdirmek için bir araçtır. kısacası namaz konsantrasyon, meditasyon ve trans çalışmasıdır. :) namazın çokluğunun değil işlevinin önemi vardır. namaz size bir yarar sağlamıyorsa, nefsinizi dizginleyemiyorsa, sizi egolarınızdan kurtaramıyorsa, aklınız çarşı pazarda ise, namazı salt Allah korkusu için yada cennet beklentisi için yapıyorsanız kötü haber namazınız boşadır. isyan_atesi4268 26.02.2007, 13:09 Namaz kılarsınız ya da kılmazsınız bu sizin bileceğiniz iş.Ama namaz kılan insanlar ile dalga geçemezsiniz.Herkes haddini bilsin. spawn062000 10.03.2007, 01:26 şu namaz olayına da bir el atalım. :) Tanrı nurunu tamamlamayı diler, bu sebeplede araçlar vareder. nesil geçtikçe atadan kalan inanışlar anloaşılmamaya başlar. dışsal olarak yapılan işler içsel olarak boşalır. araçlar amaç edilir. bu noktada da dejenerasyon, yozlaşma başlar. inanç ritüelleri içi boş salt şekilsel hareketler oluverir. öncelikle namaz asla Allah'a borç değildir. Allah'A borç olmaz. Allah'ın da borca ihtiyacı yoktur. o güneşi iyininde kötününde üzerine doğurur. yağmuru iyininde kötününde üzerine yağdırır. verdikleri için karşılık beklemez. namaz Allah için değildir. Allah'adır ama Allah için değildir. ibadetlerin tümü insana bir şeyler kazandırmak içindir. yani insanlar için vardır ibadetler. bir kaç öernek; Uhut savaşında Ali'nin ayağına mızrak batınca hekimle aralarında şöyle bir konuşma geçti; -çıkarmak lazım -o halde çıkar -ama çok acıyacak -o halde bekleyinde namazımı kılayım. namaz kılarken bişey hissetmem derken Ali namaz kılıyor ve mızrak çıkarılıyor. namaz bitince Ali soruyor. -çıkardınız mı? -evet -hiç bir şey hissetmedim. mevlana da diyor ki; gönlüm yüzünle karşı karşıya değilse, o namaz namaz olur mu? yüzüne aşığımda ondan yüzümü kıbleye çevirdim. yoksa bana sensiz usanç veren namaz ve kıbleyi ne yapayım ben? riyalı namazlardan öyle utanıyorum ki, utançtan senin yüzüne bakamıyorum. namaz kılan kişi melek sıfatlı olmalı... halbu ki ben hala şeytanca düşünceler içindeyim, hala canavar huyumu terkedemedim. ben ki, koltuğunda köpekle dolaşan biriyim, elbisesine köpek sürünen kişi bile temizlenmeden namaz durmazken benim namazımı kim kabul eder? böyle bir namaz seni incitmekten başka ne anlama gelir ki? en iyisi bundan böyle seni hiç incitmemek... benim için namaz, bir daha ayrılıktan hiç şikayet etmemecesine seninle birlik olmaktır... yoksa, hem yüzüm mihrapta seninle oturayım, hemde aklım çarşı pazarda olsun, ona namaz denir mi? ey kullarını yargılayan, hesaba çeken rabbim, şems-i Tebrizi'ye gösterdiğin yolu bize de nasib et... son bir öernek; aşık çölde giderken namaz kılan birinin önünden geçer. namaz kılan softa kızar: -be hey gafil! ne önümünden geçiyorsun? görmüyormusun namaz kılıyorum? aşık şaşkın şaşkın bakıp şöyle demiş: -yahu ben bir Leyla'nın aşkından mecnun oldum, kendimi çöllere vurdum, Dünyayı görmez oldum. sen nasıl Tanrı'nın huzurunda durupta beni görebiliyorsun? namaz insanları belirli zamanlarda dünyasal heveslerden, zihinsel işlerden, ogosal hırslardan, menfaatlerden uzaklaştırıp Allah'a yönlerdirmek için bir araçtır. kısacası namaz konsantrasyon, meditasyon ve trans çalışmasıdır. :) namazın çokluğunun değil işlevinin önemi vardır. namaz size bir yarar sağlamıyorsa, nefsinizi dizginleyemiyorsa, sizi egolarınızdan kurtaramıyorsa, aklınız çarşı pazarda ise, namazı salt Allah korkusu için yada cennet beklentisi için yapıyorsanız kötü haber namazınız boşadır. Bütün Hislerime Tercüman Olmuşsun Çok Teşekkür Ederşim Aynen Katılıyorum... |