Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi Mahallesinde Çatışma
Yıkım savaşı!
http://www.tercumangazete.com/2005/07/23/im/ADC09A8E71A1FC4E8210A967b.jpg
İstanbul Kâğıthane Güzeltepe Meydanı'nda bulunan kaçak gecekondular için verilen yıkım kararı üzerine mahalleli sabah erken saatlerden itibaren bölgeye girişlere barikatlar kurdu.
İstanbul Kâğıthane Güzeltepe Meydanı'nda bulunan kaçak gecekondular için verilen yıkım kararı üzerine mahalleli sabah erken saatlerden itibaren bölgeye girişlere barikatlar kurdu. Yerlere yığdıkları taşlardan barikatlar oluşturan vatandaşlar, ellerine aldıkları şişe, sapan ve taşlarla yıkım ekiplerini beklemeye başladı. Olay yerine gelen polis ekipleri, vatandaşları, yolu açmaları konusunda uyardı. Polis ekipleri, uyarılara rağmen barikatları kaldırmayan gruba gaz bombası ve biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler de polise taş fırlattı ve molotof kokteyli atarak karşılık verdi. Uzun süre devam eden olayların ardından göstericilerin dağılmasıyla mahalle akşam saatlerinde normale döndü.
Kaynak: www.tercumangazete.com (http://www.tercumangazete.com)
Güzeltepe Mahallesi, Nurtepe'nin hemen karşısında Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bir mahalledir.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 13:28 tercuman gazetesi yazılarını değerli bulmuyorum ama bu olay iktidarların yanlışlıklarından kaynaklanıyor düzenli kent planları olmalı oy uğruna göz yumdukları problemle karşı karşıya kalınca çözümünü o insanları üzerek buluyor çatışmalar yanış bence çocukların sapanlarla polise saldırması çok yanlış ama onlarda kendilerince evlerini koruyorlar herzaman bu olaylarda polis kazanmıştır ne yazıkki
tercuman gazetesi yazılarını değerli bulmuyorum ama bu olay iktidarların yanlışlıklarından kaynaklanıyor düzenli kent planları olmalı oy uğruna göz yumdukları problemle karşı karşıya kalınca çözümünü o insanları üzerek buluyor çatışmalar yanış bence çocukların sapanlarla polise saldırması çok yanlış ama onlarda kendilerince evlerini koruyorlar herzaman bu olaylarda polis kazanmıştır ne yazıkki
Yazının Tercüman'la ilgisi yok ki. Ben de değerli bulmuyorum. Az önce baktım Atılım'ın sitesinde çok daha ayrıntılı bilgi var. Ama konu bu değil. Bence mahalle halkı evlerine sahip çıkacak ve yıkım olmayacak. Bu tür olaylarda hep polis kazanmıştır diyorsun ama bence yanlış diyorsun. Bir Küçük Armutlu örneği vardır. Veya Gazi'de yıkım için birçok defa çatışma yaşanmıştır. Genellikle de yıkım gerçekleşememiştir.
Gecekondular, köyünde yaşama alanı bırakılmayan, kaynakları tüketilen, imkanları azaltılan, tek yaşam alanı büyük şehirler kalan halkımızın büyük şehirlerde kendilerine bir sığınak olarak buldukları, uzun emeklerle yaptıkları ve zor koşullarda yaşamaya çalıştıkları konutlardır. Özellikle Güzeltepe gibi yıllardır varolan ve artık şehrin içinde kalmış mahalleleri dağıtmaya çalışmak, insanların nice emeklerle yaptıkları kondularını yıkmaya çalışmak doğru değildir. Bence bu kondular yıkılamayacak.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 13:43 dur ben yıkın demedim sadece kentlerin planlı yapılmasını söyledim ve bu olaylarda polis kazanmıştır ama yıkım olmaya bilir de insanların direnmesine bağlıdir ama yinede devlet bu insanlara kalacak yer bulmalı aslında ben köylerinden şehre gelen insanları iyi karşılamam evin yok işin yok ama taşı topragı altın ist gelip sersefil olmak var
aleviboy 24.07.2005, 13:44 Biz kendi evimizi kaç yıl para biriktirerek aldık birilerinin hiç emek sarfetmeden bir yerelere konması bizi çok kötü etkliyor özellikle emekçilikten bahseden insanlar hak yememeli.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 13:48 Biz kendi evimizi kaç yıl para biriktirerek aldık birilerinin hiç emek sarfetmeden bir yerelere konması bizi çok kötü etkliyor özellikle emekçilikten bahseden insanlar hak yememeli.
bu dogru bir yaklaşım ama insanlar evsizde kalmamalıdır
Biz kendi evimizi kaç yıl para biriktirerek aldık birilerinin hiç emek sarfetmeden bir yerelere konması bizi çok kötü etkliyor özellikle emekçilikten bahseden insanlar hak yememeli.
Hak yemiyor arkadaşım. Sana mı verecekler ki o arsaları? Zenginlere peşkeş çekilecek. Sen para biriktirmiş ve emeğinle bir ev almışsın. O insanlar da çalışmış, çabalamış, emek vermiş. Ve bir baraka (öyle diyelim) yapmışlar kendilerine. Ne koşullarda yaşıyorlar? Gazi'yi bilir misin? Hemen bütün yolları topratır, çamurdur. Sen de bu koşullarda mı yaşıyorsun? Burada bir hak yeme yok. Tam tersine emekçi insanlar birbirine sahip çıkmalı.
O insanlar köylerinden şehirlere gelmek zorunda kalmış insanlar. Köylerde yaşam şansı kalmamıştır insanlara. Bu kapitalizmin doğal sonucudur. Ayrıca kapitalizm teşvik de etmiştir bunu. Çünkü vasıfsız emek de lazımdır ona. 300 milyon asgari ücretle çalışan insanlar İstanbul'un neresinde yaşayabilir? Gecekondu mahallelerini kim tercih eder. O evlerde belki para yoktur çok fazla ama emek vardır, alınteri vardır, umut vardır, dayanışma vardır. Bunlar da birşey ifade etmiyor mu?
Alevimen 24.07.2005, 13:58 Hak yemiyor arkadaşım. Sana mı verecekler ki o arsaları? Zenginlere peşkeş çekilecek. Sen para biriktirmiş ve emeğinle bir ev almışsın. O insanlar da çalışmış, çabalamış, emek vermiş. Ve bir baraka (öyle diyelim) yapmışlar kendilerine. Ne koşullarda yaşıyorlar? Gazi'yi bilir misin? Hemen bütün yolları topratır, çamurdur. Sen de bu koşullarda mı yaşıyorsun? Burada bir hak yeme yok. Tam tersine emekçi insanlar birbirine sahip çıkmalı.
O insanlar köylerinden şehirlere gelmek zorunda kalmış insanlar. Köylerde yaşam şansı kalmamıştır insanlara. Bu kapitalizmin doğal sonucudur. Ayrıca kapitalizm teşvik de etmiştir bunu. Çünkü vasıfsız emek de lazımdır ona. 300 milyon asgari ücretle çalışan insanlar İstanbul'un neresinde yaşayabilir? Gecekondu mahallelerini kim tercih eder. O evlerde belki para yoktur çok fazla ama emek vardır, alınteri vardır, umut vardır, dayanışma vardır. Bunlar da birşey ifade etmiyor mu?
O halde neden Köyü terk edip Şehire göç ediyorlar?
Herkes köyü terk ederse sonuç böyle olur. Şehire gelip 5-10 çoçuk yapıyorsun sonrada geçinemiyorsun. Önce geçinmeyi öğreneceksin, eğitim şart.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 13:59 kapıtalizmin ucuz emek ceneti neden biz oluyoruz bana kalırsa bunda bizim suçumuz baya fazla çünkü emekçi dediğin insanlarımız nedense seçim zamanlarında kendi partılerine değilde düzenin partilerine oy veriyorlar değil mi?
ErdalNET 24.07.2005, 14:00 Gecekonduların hepsi yıkılmalıdır. Alevi olmaları gecekondularının yıkılmayacağı anlamına gelmez. Orada kötü şartlarda yaşayacaklarına hiç orada yaşamasınlar daha iyi. Şehirde ev alacak parası yoksa köydeki evini ter etmesin eğer illaki istanbula gitmek istiyorsa gidip köyünde ev alsın. Alevi hiçbir zaman haksızlığını savunmaz. Eline taş sopa alıp kimseye saldırmaz olaylara aklıyla yaklaşan zaten o duruma düşmez.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 14:05 Gecekonduların hepsi yıkılmalıdır. Alevi olmaları gecekondularının yıkılmayacağı anlamına gelmez. Orada kötü şartlarda yaşayacaklarına hiç orada yaşamasınlar daha iyi. Şehirde ev alacak parası yoksa köydeki evini ter etmesin eğer illaki istanbula gitmek istiyorsa gidip köyünde ev alsın. Alevi hiçbir zaman haksızlığını savunmaz. Eline taş sopa alıp kimseye saldırmaz olaylara aklıyla yaklaşan zaten o duruma düşmez.
çok yaşa haklısın
O halde neden Köyü terk edip Şehire göç ediyorlar?
Herkes köyü terk ederse sonuç böyle olur. Şehire gelip 5-10 çoçuk yapıyorsun sonrada geçinemiyorsun. Önce geçinmeyi öğreneceksin, eğitim şart.
Bu sosyo-politik bir olgudur efendim. Ülkemizde yıllardır köyden-şehire büyük bir göç vardır. Bu zaten kaçınılmaz. Dünyanın birçok ülkesinde de bu yaşanmıştır. Baba_Mansur'un da söylediği gibi bu kapitalizmin ucuz emek arayışının ve tarımın artık toplumun ekonomik yapısındaki azalan rolünden kaynaklanmaktadır. Tarım üreticisinin ekonomiye katkısı, sanayi geliştikçe azalmakta ve doğal olarak da ekonomiden aldığı pay da azalmaktadır. Dolayısıyla tarıma dayalı geçinen köylerdeki artıklaşan işgücü, gittikçe gelişen ve yeni emeğe ihtiyacı artan sanayiye dolayısıyla şehirlere kaymaktadır. Bu toplumsal ve tarihsel bir sonuçtur. İnsanların tercihleri ile ilgili değildir.
Gecekonduların hepsi yıkılmalıdır. Alevi olmaları gecekondularının yıkılmayacağı anlamına gelmez. Orada kötü şartlarda yaşayacaklarına hiç orada yaşamasınlar daha iyi. Şehirde ev alacak parası yoksa köydeki evini ter etmesin eğer illaki istanbula gitmek istiyorsa gidip köyünde ev alsın. Alevi hiçbir zaman haksızlığını savunmaz. Eline taş sopa alıp kimseye saldırmaz olaylara aklıyla yaklaşan zaten o duruma düşmez.
Kötü bir yaklaşım bu. Gecekonduların hepsi yıkılmalıdır, gitsin nerede yaşarlarsa yaşasınlar gibisinden bir zihniyetle tartışmak istemiyorum bu konuyu.
ErdalNET 24.07.2005, 14:07 Bu sosyo-politik bir olgudur efendim. Ülkemizde yıllardır köyden-şehire büyük bir göç vardır. Bu zaten kaçınılmaz. Dünyanın birçok ülkesinde de bu yaşanmıştır. Baba_Mansur'un da söylediği gibi bu kapitalizmin ucuz emek arayışının ve tarımın artık toplumun ekonomik yapısındaki azalan rolünden kaynaklanmaktadır. Tarım üreticisinin ekonomiye katkısı, sanayi geliştikçe azalmakta ve doğal olarak da ekonomiden aldığı pay da azalmaktadır. Dolayısıyla tarıma dayalı geçinen köylerdeki artıklaşan işgücü, gittikçe gelişen ve yeni emeğe ihtiyacı artan sanayiye dolayısıyla şehirlere kaymaktadır. Bu toplumsal ve tarihsel bir sonuçtur. İnsanların tercihleri ile ilgili değildir.
Olayları siyasi olarak ele almaktan öte Alevi olarak ele alsan belki senden çok şey öğrenebilirdik arkadaşım
Olayları siyasi olarak ele almaktan öte Alevi olarak ele alsan belki senden çok şey öğrenebilirdik arkadaşım
Nasıl yani. Olayları bilimsel ele almak gerekir. Ben de bunu yapmaya çalıştım. Ekonomi, sosyoloji ve tarih bilimlerini kullanarak yıllardır yapılan ve kabul gören bir analizi anlatmaya çalıştım. Alevi olarak ele almanın ne anlama geldiğini anlamadım. Anlasaydım da zaten o mahalledeki Alevi kardeşlerimin, akrabalarımın, emekçi insanların tarafında olacağım kesindi.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 14:10 Bu sosyo-politik bir olgudur efendim. Ülkemizde yıllardır köyden-şehire büyük bir göç vardır. Bu zaten kaçınılmaz. Dünyanın birçok ülkesinde de bu yaşanmıştır. Baba_Mansur'un da söylediği gibi bu kapitalizmin ucuz emek arayışının ve tarımın artık toplumun ekonomik yapısındaki azalan rolünden kaynaklanmaktadır. Tarım üreticisinin ekonomiye katkısı, sanayi geliştikçe azalmakta ve doğal olarak da ekonomiden aldığı pay da azalmaktadır. Dolayısıyla tarıma dayalı geçinen köylerdeki artıklaşan işgücü, gittikçe gelişen ve yeni emeğe ihtiyacı artan sanayiye dolayısıyla şehirlere kaymaktadır. Bu toplumsal ve tarihsel bir sonuçtur. İnsanların tercihleri ile ilgili değildir.
::) sende haklsın ama şu saatten sonra artık gece kondulaşmaya dur denilmelidir zaten turkiyede köy enstütüleri kapatıldıktan sonra dişarıya bağımlı sanayi gelişimi arttı buda köylerden şehirlere göçü hızlandırdı
eger sanayi ulusal olarak gelişseydi toplum tüm dinamıkleriyle paralel gelişirdi
::) sende haklsın ama şu saatten sonra artık gece kondulaşmaya dur denilmelidir zaten turkiyede köy enstütüleri kapatıldıktan sonra dişarıya bağımlı sanayi gelişimi arttı buda köylerden şehirlere göçü hızlandırdı
eger sanayi ulusal olarak gelişseydi toplum tüm dinamıkleriyle paralel gelişirdi
Doğru. Ama gelişemez ve gelişmedi. Ülke burjuvazisi dışarıya bağımlı ve zorla oluşturulan bir burjuvazi olduğu için ulusal sanayiden sözedilemedi. Kendi dinamikleriyle gelişseydi bu çarpıklık olmayacaktı tabi. Sonuçta bu şekilde devam ettiği sürece köyden kente göç devam edecek. Ve bunun sorumlusu göç edenler değil.
ErdalNET 24.07.2005, 14:16 Doğru. Ama gelişemez ve gelişmedi. Ülke burjuvazisi dışarıya bağımlı ve zorla oluşturulan bir burjuvazi olduğu için ulusal sanayiden sözedilemedi. Kendi dinamikleriyle gelişseydi bu çarpıklık olmayacaktı tabi. Sonuçta bu şekilde devam ettiği sürece köyden kente göç devam edecek. Ve bunun sorumlusu göç edenler değil.
Göç edenler değilse sorumlusu kim biliyormusun? Gitsin orada savaş çıkarsınlar. Ortalığı harabeye çevirsinler. Sen oradakilerine hak verdiğin sürece bu böyle devam edecektir.
Göç edenler değilse sorumlusu kim biliyormusun? Gitsin orada savaş çıkarsınlar. Ortalığı harabeye çevirsinler. Sen oradakilerine hak verdiğin sürece bu böyle devam edecektir.
Ne hakkından bahsediyorsunuz? Ben anlamadım sizi? Biz "köyden kente göç" diyoruz, "çarpık gelişme" diyoruz. Tarımın ekonomideki payının azalması, sanayinin artması diyoruz. Siz hak vermekten bahsediyor, hala köyden kente göç etmek zorunda bırakılmıış insanları hedef göstermeye devam ediyorsunuz. Az önce olaya siyasi değil, Alevi olarak bak diyordunuz. Şimdi Alevi insanlarımızı hedef gösteriyor ve hak verme/vermemeden bahsediyorsunuz.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 14:20 Doğru. Ama gelişemez ve gelişmedi. Ülke burjuvazisi dışarıya bağımlı ve zorla oluşturulan bir burjuvazi olduğu için ulusal sanayiden sözedilemedi. Kendi dinamikleriyle gelişseydi bu çarpıklık olmayacaktı tabi. Sonuçta bu şekilde devam ettiği sürece köyden kente göç devam edecek. Ve bunun sorumlusu göç edenler değil.
zaten köyden gelip te şehre yerleşen insanlar malesef çeşitli grup ve cemaat lara bölünüyorlar buda onların potansiyel oy depoları olarak görülmeleri sonucunu doguruyor Türkiyenin geleceni tehlikeye sokacak dönüşüm ve devşirmeler işte bu topluluklarda oluyor hele birde dışarıyla bağlantılı sözüm ona sivil toplum kuruluşları adı altındaki kurumlar dernekler vb faliyetler ile insanlarımız Laik Türkiye Cumhuriyetinin yıkımına bile sebebiyet verecek durumlara getiriliyorlar
ErdalNET 24.07.2005, 14:23 Köyde tarım veya hayvancılık yapan insanlarında karnı doyuyor. Amaçları ticaret yapmaksa sermayesi olmalı cebinde. Sermayesi olan önce gelir adam akıllı evini alır. Yada kira verebilecek durumu olur. Köyünü boşalttırılması isteniyorsa eğer zaten orada da rahat durmamıştır
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 14:28 Köyde tarım veya hayvancılık yapan insanlarında karnı doyuyor. Amaçları ticaret yapmaksa sermayesi olmalı cebinde. Sermayesi olan önce gelir adam akıllı evini alır. Yada kira verebilecek durumu olur. Köyünü boşalttırılması isteniyorsa eğer zaten orada da rahat durmamıştır
aslında bu biraz yanlış insanların karnının dosyması yetmez sadece
ErdalNET 24.07.2005, 14:34 aslında bu biraz yanlış insanların karnının dosyması yetmez sadece
Haklısın eğitim'de, sağlık gibi şeylerde önemli. Sağlık ocağı sistemi var, açık öğretim var. Zaten gecekondulaşan yerlerdeki insanların temel amacı eğitim sağlık vs değil. Köylüler birleşerek bu sorununda üstesinden gelir çünkü köylerde yaşayan birçok insan var. Hiçbir neden gecekondulaşmayı haklı çıkaramaz. Benim köyümde eğitim, sağlık, ekonomik nedenlerle izmire göç etti ama hiçbirisi gecekonduda yaşamıyor. Tartışmanız için teşekkürler
Köyde tarım veya hayvancılık yapan insanlarında karnı doyuyor. Amaçları ticaret yapmaksa sermayesi olmalı cebinde. Sermayesi olan önce gelir adam akıllı evini alır. Yada kira verebilecek durumu olur. Köyünü boşalttırılması isteniyorsa eğer zaten orada da rahat durmamıştır
Köyde tarım ve hayvancılık yapan insanın karnı doyması ne demek? Sanayi devriminden bu yana, tarımın ekonomiye katkısı azalmakta, sanayinin ise artmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak tarım ile ilgilenen insanların ekonomiden aldığı pay azalmakta, sanayi ile uğraşanların aldığı pay ise artmaktadır. Doğal olarak zaman geçtikçe tarımda insana duyulan ihtiyaç azalmakta, tarım ile uğraşanların sayısı fazla gelmekte ve bu işgücü sanayinin ihtiyacının artması ve gelirin orada yoğunlaşması ile sanayiye doğru kaymaktadır. Bunun doğal sonucu olarak kent nüfusu, köy nüfusuna göre oldukça hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu sonuç bütün gelişmekte olan ülkelerde görülen ve kapitalizmin doğal sonucu olan bir durumdur. Ülkemizdeki dış kaynaklı sanayileşmeden dolayı da bu seyir daha çarpık bir şekilde gerçekleşmektedir.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 14:40 Haklısın eğitim'de, sağlık gibi şeylerde önemli. Sağlık ocağı sistemi var, açık öğretim var. Zaten gecekondulaşan yerlerdeki insanların temel amacı eğitim sağlık vs değil. Köylüler birleşerek bu sorununda üstesinden gelir çünkü köylerde yaşayan birçok insan var. Hiçbir neden gecekondulaşmayı haklı çıkaramaz. Benim köyümde eğitim, sağlık, ekonomik nedenlerle izmire göç etti ama hiçbirisi gecekonduda yaşamıyor. Tartışmanız için teşekkürler
herkez şaslı değildir
herkez şaslı değildir
Bu gecekondulaşma ülkemizdeki kapitalizmin dışa bağımlılığının ortaya çıkışı olan 50'li yıllara rastlar. İnsanları gecekondulaşmaya zorlayan nedenler, gecekondu mahallelerinin ortaya çıkış sebepleri o dönemin kaynaklarından çok iyi anlaşılabilir. Özellikle Orhan Kemal bu durumu romanlarında çokca güzel anlatmıştır.
aleviboy 24.07.2005, 17:24 Hak yemiyor arkadaşım. Sana mı verecekler ki o arsaları? Zenginlere peşkeş çekilecek. Sen para biriktirmiş ve emeğinle bir ev almışsın. O insanlar da çalışmış, çabalamış, emek vermiş. Ve bir baraka (öyle diyelim) yapmışlar kendilerine. Ne koşullarda yaşıyorlar? Gazi'yi bilir misin? Hemen bütün yolları topratır, çamurdur. Sen de bu koşullarda mı yaşıyorsun? Burada bir hak yeme yok. Tam tersine emekçi insanlar birbirine sahip çıkmalı.
şimdi hak yemiyor diyorsunda canım kardeşim arsa tapusu nerde, ev yaptılar diye emek verilmiş mi oldu hani bunun vergisi,siyasi populizm yüzünden bunlar oluyor.Bugün istanbulun pek çok yeri kaçak yapı ve bu nedenle depremlerden korkuyoruz.Bugün baraka dediğin şeyi yapıyor sonra temeli olmayan evin üstüne kat çıkıyor.Bence eğitimsizliği, hak yemeyi, vurdum duymazlığı savunmamamlısın.
şimdi hak yemiyor diyorsunda canım kardeşim arsa tapusu nerde, ev yaptılar diye emek verilmiş mi oldu hani bunun vergisi,siyasi populizm yüzünden bunlar oluyor.Bugün istanbulun pek çok yeri kaçak yapı ve bu nedenle depremlerden korkuyoruz.Bugün baraka dediğin şeyi yapıyor sonra temeli olmayan evin üstüne kat çıkıyor.Bence eğitimsizliği, hak yemeyi, vurdum duymazlığı savunmamamlısın.
Bunun eğitimsizlikle veya hak yemeyle alakası yok ki. Bu bir toplumsal sonuçtur diyorum ben. Ülkemizde kapitalist ekonominin bir sonucu olarak ortaya çıkan tarım/sanayi dengesindeki değişim insanları köylerden şehirlere akmaya zorlamıştır. Elinde parası olan kendi evini almış veya düzgün bir semtte düzgün bir ev kiralamıştır. Ama elinde parası olmayan asgari ücretle çalışıp kira parası ödeyemeyen insanlar bocalamış ve gecekondulaşmaya yönelmişlerdir. Ucuz emek ihtiyacı olan burjuvazi de buna göz yummuştur. Ama gecekondular şehrin içine doğru girip onları rahatsız etmeye başlayınca gecekondu halkıyla ev sahibi olmuş emekçi halkı karşı karşıya getirmek ve yıkımları meşrulaştırmak için bu tür "haksızlık" demogojileri yaratmışlardır. Gecekondu mahallelerinde yaşamak hiç de kolay değildir. Kimse bedava yaşamak için gecekondularda yaşamayı tercih etmez. Yolsuz mahalleler, susuz, elektriksiz evler, yaşadığın evin heran yıkılması korkusu, toplum tarafından dışlanma vs... Bu sorun o insanları suçluymuş gibi göstererek veya gidecek hiçbiryeri olmayan insanların evlerini yıkarak çözülemez.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 18:16 Bunun eğitimsizlikle veya hak yemeyle alakası yok ki. Bu bir toplumsal sonuçtur diyorum ben. Ülkemizde kapitalist ekonominin bir sonucu olarak ortaya çıkan tarım/sanayi dengesindeki değişim insanları köylerden şehirlere akmaya zorlamıştır. Elinde parası olan kendi evini almış veya düzgün bir semtte düzgün bir ev kiralamıştır. Ama elinde parası olmayan asgari ücretle çalışıp kira parası ödeyemeyen insanlar bocalamış ve gecekondulaşmaya yönelmişlerdir. Ucuz emek ihtiyacı olan burjuvazi de buna göz yummuştur. Ama gecekondular şehrin içine doğru girip onları rahatsız etmeye başlayınca gecekondu halkıyla ev sahibi olmuş emekçi halkı karşı karşıya getirmek ve yıkımları meşrulaştırmak için bu tür "haksızlık" demogojileri yaratmışlardır. Gecekondu mahallelerinde yaşamak hiç de kolay değildir. Kimse bedava yaşamak için gecekondularda yaşamayı tercih etmez. Yolsuz mahalleler, susuz, elektriksiz evler, yaşadığın evin heran yıkılması korkusu, toplum tarafından dışlanma vs... Bu sorun o insanları suçluymuş gibi göstererek veya gidecek hiçbiryeri olmayan insanların evlerini yıkarak çözülemez.
bence haklısın çocuk çocuk sokaklarda perişan olur ist de
aleviboy 24.07.2005, 18:58 biz o insanları düşünmüyoruz değil ancak bu işin kolayı gibi geldi arsa bul ev yap otur içinde.Para verme kaçak eletrik, çöp verigisi yok şu yok bu yok.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 18:59 biz o insanları düşünmüyoruz değil ancak bu işin kolayı gibi geldi arsa bul ev yap otur içinde.Para verme kaçak eletrik, çöp verigisi yok şu yok bu yok.
olmuş birkere imhamı edelim bunları :((((
biz o insanları düşünmüyoruz değil ancak bu işin kolayı gibi geldi arsa bul ev yap otur içinde.Para verme kaçak eletrik, çöp verigisi yok şu yok bu yok.
Ben de işte bu çarpıklığın sorumluluğu ve cezası o insanların sırtına yüklenemez diyorum. Bunun sorumlusu tarımın ülke ekonomisinden aldığı payı azaltıp ucuz işgücü için o insanları kullananların bunun doğuracağı sonuçlar için yeterli önlemi almayışlarıdır. Şimdi de suçu ve cezayı o insanların üzerine yüklemeye çalışıyorlar.
aleviboy 24.07.2005, 19:01 yok asla insan haklarına saygı gösterek iş çözülmeli uzun vadeli taksitli evler verilsin.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 19:02 yok asla insan haklarına saygı gösterek iş çözülmeli uzun vadeli taksitli evler verilsin.
ama vermemişler direk yıkmayı seçmışler
aleviboy 24.07.2005, 19:13 ama vermemişler direk yıkmayı seçmışler
siyasetçi işi ne diyeyim.
DiyaR_02 24.07.2005, 20:01 siyasetciler öyle kurnazlar ki o bölgeleri yerlesim yeri olarak gören insanlarin ilk geldiklerinde ancak kendileri ne halde olduklarini bilirler siyasetcilerde onlara siz burda kalin yeterki bize oy verin dediler bu da böyle süre geldi simdiyse siz burdan cikin deniyor bir defa bastan beri yanlis gömlegin ilk dügmesi yanlis giderse hepsi öyle gider bu da aynen öyle bakalim nasil sonuclanacak merak ediyorum
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 20:07 ama kentler planlı yapılmalı ve gece kondu mahlesi denilen mahleler olmamalı olanlar düzeltilmelidir
DiyaR_02 24.07.2005, 20:13 Tamam bir düzene girmeli ama insanlara alternatif sürülmedigi sürece bu gibi catismalardan kacinilamaz!
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 20:23 Tamam bir düzene girmeli ama insanlara alternatif sürülmedigi sürece bu gibi catismalardan kacinilamaz!
haklısın katılıyorum :((((( politkacıların üzücü yanı oyunnu bu
TheGodfather 24.07.2005, 21:35 İstanbul'un hali ortada.Görünen köy kılavuz istemez.Emeğe her kim saygısızlık ederse etsin cezasını bulmalı. Köyünü terkedip ne yapmaya gidiyorsun Büyükşehire.Hiç belki Allah kapımızı açar yada gökten para yağdırır değil mi? Evet arkadaşlar şehire göçenlerin hiçbiri ne için ne yapmaya gittiğini dahi bilmeden gidiyor.Şehirde yap 10 çocuk 'Efenim ben geçinemiyorum' tabi geçinemezsin. YAnlış sadece düzen partilerinde değil.Bizim çıkarcı milletimizdede suç var.Düzen partileri bu meseleyi halletmez. Kim oyunu harcamak isterki
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 21:39 İstanbul'un hali ortada.Görünen köy kılavuz istemez.Emeğe her kim saygısızlık ederse etsin cezasını bulmalı. Köyünü terkedip ne yapmaya gidiyorsun Büyükşehire.Hiç belki Allah kapımızı açar yada gökten para yağdırır değil mi? Evet arkadaşlar şehire göçenlerin hiçbiri ne için ne yapmaya gittiğini dahi bilmeden gidiyor.Şehirde yap 10 çocuk 'Efenim ben geçinemiyorum' tabi geçinemezsin. YAnlış sadece düzen partilerinde değil.Bizim çıkarcı milletimizdede suç var.Düzen partileri bu meseleyi halletmez. Kim oyunu harcamak isterki
adam çocugu yaparken ben yaptım demiyorki allah verdi diyor
adam bol çocuk yapıyor bir fabrika aşsa işçileri hazır nedersin adam zengin olur belki:)
TheGodfather 24.07.2005, 21:52 adam çocugu yaparken ben yaptım demiyorki allah verdi diyor
adam bol çocuk yapıyor bir fabrika aşsa işçileri hazır nedersin adam zengin olur belki:)
Bu söylediklerin olmayacak duaya amin demektir baba :)
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 21:56 Bu söylediklerin olmayacak duaya amin demektir baba :)
aslında çevremde böyle insanlar var
DiyaR_02 25.07.2005, 08:32 İstanbul'un hali ortada.Görünen köy kılavuz istemez.Emeğe her kim saygısızlık ederse etsin cezasını bulmalı. Köyünü terkedip ne yapmaya gidiyorsun Büyükşehire.Hiç belki Allah kapımızı açar yada gökten para yağdırır değil mi? Evet arkadaşlar şehire göçenlerin hiçbiri ne için ne yapmaya gittiğini dahi bilmeden gidiyor.Şehirde yap 10 çocuk 'Efenim ben geçinemiyorum' tabi geçinemezsin. YAnlış sadece düzen partilerinde değil.Bizim çıkarcı milletimizdede suç var.Düzen partileri bu meseleyi halletmez. Kim oyunu harcamak isterki
sana katildigim yerler var. ama göce zorlanan insanlara karsi biraz daha karsi tarafi düsünerek hareket et lütfen kimse kendi keyfinden dogup büyüdügü yöreyi terketmez kolay kolay. insanlar cokmu meraklilar göc etmeye hem bunun sorumlulari kendileri degil bölgeler arasi yatirim dengesizligi cok büyük bir faktördür bunlarida gözönüne alinmali
Sıpa_Mansur 25.07.2005, 08:59 sana katildigim yerler var. ama göce zorlanan insanlara karsi biraz daha karsi tarafi düsünerek hareket et lütfen kimse kendi keyfinden dogup büyüdügü yöreyi terketmez kolay kolay. insanlar cokmu meraklilar göc etmeye hem bunun sorumlulari kendileri degil bölgeler arasi yatirim dengesizligi cok büyük bir faktördür bunlarida gözönüne alinmali
valla benim taıdıgım ve gördügüm bir çok kürt yatırımcı var ama pkk dolayı güneydogu ve doguanadolu bölgesine yatırım yapmıyor ilk önce batı kaynaklı terör bitmeli bitmedikçe bu böyle sürer gider
A-L-E-V-İ 25.07.2005, 12:48 Gecekonduda yaşam sosyolojik bir olgudur şüphesiz ama..işin iki boyutu var...
- yasal olmayan arazilerle işgaliye şeklinde bir seçenekle insanların ev sahibi olması bir yana..Artık müstakil/tek katlı gecekonduların yerini 4-5 katlı apartmanlar almaktadır
insanlar..ya arsaları müteahhite vererek zaten BEDAVAYA getirdikleri arsalardan 2-3 ev sahibi olmakta veya kendileri kat çıkarak, kendi BİNALARINI oluşturmaktadır...
Ve Toprağa dayalı rantın sonucunda yeni zenginler türemektedir...
özellikle bugün Arsa fiyatlarının astronomik değerlere ulaştığı istanbulda bu gerçek çok açıkça görülebilir..
Bu ..kendi emeğiyle bir ev sahibi olan insanlara karşı bir haksızlıktır...şüphesiz...
Bir yandan YER ÇEVİRME...yöntemiyle elde edilen araziler..
Diğer yandan kıt kanaat edle ettiği birikimiyle yada banka faizleriyle bir ev sahibi olmayı uman insanlar...
Burda Fırsat eşitliği olduğu savunulamaz...
Bir de PLANSIZ yerleşmeyi ekleyebiliriz..
-Diğer yandan..."Gecekondu" sahiplerine Devlet her fırsat ta oy deposu gözüyle bakmış..yerel yöneticiliğe aday insanlar çeşitli vaatlerde bulunmuşlardır..okul..su..yol elektrik verilmiş..Yasal olmayan bu yerleşim şekline Devletten dolaylı bir destek verilmiştir..
Tabii...Arsa fiyatlarının artması ve istanbulun yeni yerleşime yetmemesi artık yeni yaşam alanlarına ihtiyaç doğmasına ve İSTİMLAK tarzı bir çözüm!! e doğru bir adım atılmasına sebep oluyor..
Aslında bir diğer sebebi de DAHA BÜYÜK RANT SAHİPLERİNİN ÖNÜNÜ AÇMAK...
Her ne sebeple olursa olsun...Gecekondu sorunu bu yöntemlerle aşılabilecek bir sorun değil..Helede mahallelerin 300-500 bin nüfuslu olduğu dikkate alınırsa...
-Diğer yandan..."Gecekondu" sahiplerine Devlet her fırsat ta oy deposu gözüyle bakmış..yerel yöneticiliğe aday insanlar çeşitli vaatlerde bulunmuşlardır..okul..su..yol elektrik verilmiş..Yasal olmayan bu yerleşim şekline Devletten dolaylı bir destek verilmiştir..
Tabii...Arsa fiyatlarının artması ve istanbulun yeni yerleşime yetmemesi artık yeni yaşam alanlarına ihtiyaç doğmasına ve İSTİMLAK tarzı bir çözüm!! e doğru bir adım atılmasına sebep oluyor..
Aslında bir diğer sebebi de DAHA BÜYÜK RANT SAHİPLERİNİN ÖNÜNÜ AÇMAK...
Her ne sebeple olursa olsun...Gecekondu sorunu bu yöntemlerle aşılabilecek bir sorun değil..Helede mahallelerin 300-500 bin nüfuslu olduğu dikkate alınırsa...
İşte sorun bu RANT'da. Geçmişte çıkarları için bu çarpık kentleşmeye göz yumanlar; artık o mahallelerin şehrin içinde kalması ve büyük bir rant kapısı oluşturması sebebiyle oralara göz dikmiş durumdalar. Parababalarının çıkar oyunlarının ortasında kalan bu insanlara suçlu gözüyle bakamayız. Aynı topraktan geldik, aynı kaderi paylaşıyoruz. Biz bize benzeriz. Parababalarına değil.
Değerli arkadaşlar,ya siz alevi değilsiniz ya da sizin Aleviliği bildiğiniz yok.Ceyhun arkadaşın söyledikleirne katılıyorum.Bu nasıl bir yaklaşım.BenTunceli Nazimiyelim aslen ama 1930 larda zorla göç ettirilmiş ve erzuruma gitmişiz.Diğer binlerce Alevi gibi.Kutu deresine diri diri atılan,kurşunlara dizilen üzerine bomba atılan evi basılan kızlarına tecavüz edilen bir toplum ki daha bugün bile o topraklarda sıkca olmasada bunlara maruz kalan bir topluluk nasıl orda kalmaya devam etsin.bilmeden öğrenmeden konuşmayın.Böyle saçma bir bakış açısımı olur.Eğitimsiz olmak fakir olmak işsiz güçsüz bilinçsiz olmak onların değil bu devletin bu kahrolası düzenin sorunudur.Çoluğuna çoçuğuna bir kerpiç ev yapmış onuda bu Allahsızların rant hesaapları için bırakıp gidecekmi.Bu insanları eleştireceğinize bunlara daha doğru dürüst yaşam alanları yaratmayan iş imkanı eğitim sağlık gibi Temel anayasal haklardan maruz tutan sistemi eleştirin.Taşda atar sopada atar yeri gelir silahda çeker.Bahsettiğimiz şey onurdur namusdur YAŞAMDIR.Kimseye verilmez.Açın Maraşı,Sivası,Çorumu,Gaziyi Dersimi burdaki katliamları direnişleri okuyun.Bugün Güzeltepe de ve birçok Alevi yoğun Varoşlarda verilen direniş o yıllardan kalan bir yetenektir.Bunları yapanlarda bugün yaşama nedenin olan o günkü YİĞİT ALEVİLERDİR.Bunları bilin sonra konuşun.Ayıptır... Herkese selam.
Pardon ben bir aleviyim ama bu cümleyi tam olarak anlayamadım. Alevi olmak başka bi düşünceyimi gerektiriyor ben buna katılmıyorum. Bence olayları ele alırken heleki bu olayı ele alırken alevi sünni diye bakmamalı çünkü hangi yönden bakarsak bakalım ortaya sadece bir gerçek var maalesef.
Sonuçta gecekondu da olsa orda bir aile yaşıyor.... Hepimiz bir yerlerden gelmedik mi?
bektaşi44 28.10.2007, 10:06 köyleri yok olmuş insanlar neyapsın gecekondu yapmaktan başka
cemalettin 28.10.2007, 11:10 O insanlar köylerinden şehirlere gelmek zorunda kalmış insanlar. Köylerde yaşam şansı kalmamıştır insanlara.
selam,
insanlarımıza köylerinde yaşam şansı bırakılmamıştır ve bu işlem planlı olarak uygulanmaktadır.
çünkü;
1.dünya savaşı sonunda Anadolu'ya istedikleri gibi asker yığmaya güçleri yetmeyenler kontrolü sağlayamamışlardır.
köylü istiklal savaşı sırasında ekimine/üretimine devam etmiştir,kontrol altına alamamıştır müstevliler.
ülkemiz halkı çoğunluğu köylerde yaşamakta imiş ve büyük şehirlerin halkı gibi teslim olmamışlar.
büyük şehirlerden Anadolu'ya geçen vatanseverler sığınacak bir dam bulabilmiş ve direnişe katılabilmişlerdir.
istiklal savaşı veren halkın lojistik desteği Anadolu'da temin edilebilmiştir.
bu durumların bir daha tekrar edememesi için,halkın direnebilecek gücü kalmaması için köyler bilinçli olarak üretimden koparılmış,halkı zor şartlarda yaşamaya mecbur bırakılmış ve sonunda da,
büyük şehirlere göçerek sığıntı gibi yaşamaları,örf ve adetlerinden/kendilerinden kopmaları,kalabalık alanlara sıkışarak daha kolay kontrol altına alınabilmeleri sağlanmıştır.
zamanında en az 350 bin asker ile kontrol edilebilmesi düşünülen Anadolu
bu günün şartlarında ve artan nüfusa rağmen daha az bir işgal gücü ile kontrol edilebilir hesabı yapılmıştır(fakat evdeki hesabın çarşıya uymayacağı hakkındaki sözü bilmeyenlerdir bu hesabı yapanlar)
bütün batı ülkelerinin çiftçileri,hayvancıları devletleri tarafından destek görür iken bu devletlerin bize "akıl verici" adamları bizim çiftçimizin/hayvancımızın desteğinin kesilmesini acep neden ısrarla talep etmektedirler?
belki yanlış görmekteyim lakin "gecekondu" olayının altında yatan ilk sebeplerdendir bu gördüklerim.
Hu
knk_hakan 09.12.2007, 14:41 kardesim sen hiç köyde uzun sure yasadınmı? oranın sartlarını hiç biliyormusun evinde hastan olsa köyden sehre yetiştirebilecekmısın? köyünde okulun yok nasıl cocuklarına iyi bir gelecek saglayacaksın ve verılen egıtım nekadar yeterli? iş imkanı varmı köyünde nekadar köyde caliştıgınla gecinebılırsın istersen bunları bir düsün ve köyden neden kente göç edılıyorlar demene gerek kalmayacak devlet ögretmen verdıde köylümü istemedi köylü için iş alanları yaptıda köylümü calismadı bu söyledıklerımı yapsa köylere hızla göç baslar ama kapitalist sistem sadece kentlere yatırım yapar sosyalist sistem ise koylere ve kentlere yatırımlar yapar bu yazıyı lütfen okuduktan sonra bır düsün
|