Orijinalini görmek için tıklayınız : Doğu perinçeğe İsviçre'de gözaltı ayıbı

aleviboy
24.07.2005, 17:11
İsviçre'de gözaltına alınan Doğu Perinçek serbest bırakıldı...
İsviçre’nin Winterthur kentinde önceki gün düzenlediği basın toplantısındaki sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili sözleri nedeniyle gözaltına alınan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek serbest bırakıldı.
Lozan Antlaşmasının 82. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde İsviçre’nin Winterthur kentinde düzenlenen panelde konuşan Perinçek, konuşmasında "Ermeni soykırımı uluslararası bir yalandır" ifadelerini kullandığı gerekçesiyle dün yerel saatle 20.30’da göz altına alındıktan sonra yerel saatle 23.50’de, sorgulaması tamamladıktan sonra serbest bırakıldı.

SÖYLEDİKLERİ KAYITLARA GEÇTİ

Lozan Antlaşması'nın 82. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde İsviçre'nin Winterthur kentinde, cuma günkü basın toplantısında söylediklerinden dolayı gözaltına alınan İşçi Partisi (İP) Başkanı Doğu Perinçek, 3.5 saat süren sorgusu sırasında "Ermeni soykırımının uluslararası bir yalan olduğu yolundaki görüşlerini ısrarla kayıtlara geçirttiğini" söyledi.
Perinçek'in sorgulamasının takriben 15 dakika içinde bittiği, ancak kendisinin "1915 olaylarını ve sonrası gelişmeleri, emperyalist bazı dış güçlerin Ermeni olayıyla oynamak istedikleri oyunları ısrarla ifade zaptına geçirtmek istemesi nedeniyle sorgulamanın 3.5 saate kadar uzadığı" ifade edildi.
Perinçek ile birlikte sorgulamaya katılan bir hukukçu, A.A muhabirine bilgi verirken, "Perinçek'in sorgulaması 2-3 sorudan sonra bitmişti. Savcı Rolf Jaeger (serbestsiniz, gidebilirsiniz) dediği halde Perinçek ısrarla söyleyeceklerinin aynen zapta geçmesini istediği için sorgulama uzadı" dedi.
Perinçek de sorgulamasından sonra Winterthur savcılığı önünde Türk gazetecilerine yaptığı açıklamada, "Savcıya uluslararası bir yalan olan Ermeni soykırımına ilişkin tüm gerçekleri anlattığını ve sorgulama sırasında tercüman istemeyerek, kendisinin bizzat Almanca konuştuğunu, 10 sayfa tutarındaki ifade tutanağını dikkatlice okuyarak yazılım hatalarını da düzelttikten sonra imzalayarak savcıya teslim ettiğini" söyledi. Savcı Rolf Jaeger'in "ırkçılık yasasını ihlal ettiği" yolundaki suçlamasına, "Bu İsviçre'nin bir cadı kanunudur. Aynı engizisyon dönemindeki cadı kanunuyla birdir. Ben gerçekleri hiçbir şekilde inkar etmiyorum. Ama yalanı reddediyorum" yanıtını verdiğini anlatan Perinçek, ifade tutanağına ısrarla şunları yazdırttığını söyledi:
"Siz bu yalanları kanunlaştırdınız. Avrupa emperyalist olduğu için Avrupa Parlamentosu da siyasi amaçlarla bu yalanları kanun haline getirdi. Çünkü Türkiye üzerinde menfur ve melun emelleri vardır. Bu nedenle Ermeni soykırımı vardı diyorlar."

GÖZALTINA ALINMA NEDENİ

Perinçek, gözaltına alınmasına hangi açıklamasının neden olduğu yolundaki bir soruya ise "Zürih'te yaptığım basın toplantısındaki açıklamalarım neden olarak gösterildi. Toplantıyı kamera ile kaydetmişler ve görüntüleri bana da izlettiler" yanıtını verdi. Sorgulaması sırasında Savcı Jaeger'e, "Parlamentoların tarihi olaylar üzerine karar alamayacaklarını anımsattığını" belirten Perinçek, "aynı şekilde, İsviçre gibi bugüne kadar Türkiye'ye saldırıda bulunmamış, Türkiye'ye karşı birtakım komplolarda yer almamış tarafsız bir devletin böyle bir kanun çıkarmasının kendi anayasasına da aykırı olduğunu ifade ettiğini ve bu sözlerini de ifade zaptına geçirttiğini" söyledi.
Savcı Jaeger'in kendisine "Türkiye'de Ermeni soykırımı yapılmıştır diyebiliyor musunuz?" şeklinde bir soru yönelttiğini belirten Perinçek, "bu tür yalanların söylenebildiğini" ve savcılığın herhangi bir işlem yapmadığını bildirerek, "Bu konuda Türkiye İsviçre'den daha özgür bir ülkedir" yanıtını verdiğini anlattı.
Perinçek, Savcı'nın "açıklamanızla ırkçılık yasasını ihlal ettiniz" şeklindeki suçlamasına da "Ben bilimsel sosyalistim. Irkçılığı tümüyle reddediyorum. Irkçılık bana en büyük küfürdür, bunu reddediyorum ve iade ediyorum" yanıtını verdiğini kaydetti.
Perinçek, savcının bundan sonraki aşama için bir uyarıda bulunup bulunmadığı ve bugün Lozan'da yapılacak olan mitingle ardından düzenlenecek paneli engelleme girişimleri olup olmayacağı yolundaki bir soruya ise "İfade tutanağını okuyup imzaladıktan sonra (sorgunuz bitmiştir, serbestsiniz gidebilirsiniz. Ama bu konuda bir daha herhangi bir açıklama yapmamanızı tavsiye ediyorum) denildiğini, Lozan'da bugün yapılacak etkinlikleri engelleyemeyeceklerini" söyledi.
Perinçek, ayrılırken de savcının "bundan sonra açıklama yapmayın" tavsiyesine, "Ben görüşlerimi savunmaya devam edeceğim. Eğer istiyorsanız konuyu mahkemeye intikal ettirin. İstediğiniz zaman uçağa atlar gelirim ve mahkeme önünde de bu görüşlerimi savunurum. Böylece İsviçre kamuoyu da gerçekleri öğrenmiş olur" karşılığı verdiğini belirtti.
Aralarında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve İşçi Partisi'nin (İP) de bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı Lozan Antlaşması'nın 82. yıldönümü etkinliği, bugün, antlaşmanın imzalandığı Ouchy Sarayı önünde bir miting ve ardından da görüşmelerin yapıldığı Beau Rivage otelinde düzenlenen panelle devam edecek.
Lozan'daki miting ve panele, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da katılacak.
Etkinlik için Türkiye'den gelen yaklaşık 200 kişilik ekip, Lozan 2005 bildirgesi üzerinde yapacağı ikinci görüşme ve bildirgenin ilanından sonra Cenevre'ye geçerek, oradan TSİ 22:50'de THY özel uçağıyla Türkiye'ye dönecek.
milliyet.com

Sıpa_Mansur
24.07.2005, 19:12
helal be oyum sana feda Doğu perinçek

aleviboy
24.07.2005, 19:16
helal be oyum sana feda Doğu perinçek
:))))) fanatiğiz galiba.

Sıpa_Mansur
24.07.2005, 19:18
:))))) fanatiğiz galiba.

ip oy verdik ewet vatanı savunan herkesin yanındayım

floydian
03.08.2005, 17:09
Havaalanında işçi partililer liderlerini karşılamaya gittiklerinde gelen heyet arasında bulunan Mehmet Gül'e tezahüratta bulundular -Türkiye seninle gurur duyuyor diye. mehmet gül'ün solcular adına ne gibi misyonlar yüklendiğini hepimiz biliyoruzdur sanırım. buna destek veren insanların ise kendilerini solcu olarak algılaması çok komik bi şey bence.bu çok komik bir çelişkidir. aynen bu forumda yer alan ilkel milliyetçi sözler ve celallenmeler gibi...

DiyaR_02
04.08.2005, 21:15
iyi yapmislar ki göz altina almislar!

Ceyhun
04.08.2005, 22:28
Havaalanında işçi partililer liderlerini karşılamaya gittiklerinde gelen heyet arasında bulunan Mehmet Gül'e tezahüratta bulundular -Türkiye seninle gurur duyuyor diye. mehmet gül'ün solcular adına ne gibi misyonlar yüklendiğini hepimiz biliyoruzdur sanırım. buna destek veren insanların ise kendilerini solcu olarak algılaması çok komik bi şey bence.bu çok komik bir çelişkidir. aynen bu forumda yer alan ilkel milliyetçi sözler ve celallenmeler gibi...

Zaten İP'in 80 sonrası solculuğu tamamiyle bıraktığını herkes biliyor. Halkımızın katillerini kahraman ilan etmeleri de normal. Onlarla "Kızıl Elma Koalisyonu" kuranlar da bunlardı, üniversitelerde faşistlerin önünde solcu-demokrat öğrencilere saldıranlar da bunlardı. Soldan tabanı iyice yitirince MHP'nin tabanına oynuyorlar artık.

furkan
06.08.2005, 15:47
alevi katilleri olan ülkücülerle işbirliği yapan bir partiye oy verenin aklından şüphe edrim.
tabi doğu perinçek ve arkadaşları siyasi.onlar her haltı yerler.onların canı yanmadıki.alevilerin canı yandı.
maraşın ve çorumun destekçilerini ulusal kanala çağırarak aklılları sıra kızıl elma koalisyonu kuruyorlar.
türkü programlarına alevi türkülerini koyuyorlar.alevilere de göz kırpmaya çalışıyorlar.alevi ozanlarını türkü söyleyin diye programa çağırıyorlar bu ozanlara milliyetçilik propagandası yaptırıyorlar.

chatlakalper
06.08.2005, 16:48
alevi türkülerini

Alevi türküsü diye birşey yok. Alevilerin türküleri diye birşeyde yok. Onlar halka mal olmuş türküler,deyişlerdir sadece tek bir zümreye ait değildir

Ceyhun
06.08.2005, 16:56
Alevi türküsü diye birşey yok. Alevilerin türküleri diye birşeyde yok. Onlar halka mal olmuş türküler,deyişlerdir sadece tek bir zümreye ait değildir

Nasıl yani? Halka malolması Alevi kültürünün bir ürünü olduklarını inkar etmek anlamına mı geliyor? Alevilerin engin ve geniş bir kültürü vardır. Türküleri, semahları vardır. Halka malolmuş olması Alevi türküsü olduğu gerçeğini değiştirmez. Şimdi "Oy Asiye" türküsünü her yöreden insan dinliyor, halka maloldu diye "Karadeniz Türküsü" olmuyor mu?

chatlakalper
06.08.2005, 17:03
CCgunal bir arkadaşım sabahat akkiraz için sadece alevi türküsü söylüyor dedi ve bende bu sözü yüzünden canını yaktım. ne yani ben sünniyim sadece alevi türküsü diye dinlemeyecek miyim

Ceyhun
06.08.2005, 17:17
CCgunal bir arkadaşım sabahat akkiraz için sadece alevi türküsü söylüyor dedi ve bende bu sözü yüzünden canını yaktım. ne yani ben sünniyim sadece alevi türküsü diye dinlemeyecek miyim

Bunun dinlemeyle alakası yok. Alevi türküsünü, sadece Aleviler dinler anlamına gelmez. Orada menşei ifade ediliyor.

chatlakalper
06.08.2005, 17:51
Alevi türküsü deyince sadece tek bir kesime hitap ediyor manası çıkıyor ben buna karşıyım

Ceyhun
06.08.2005, 18:29
Alevi türküsü deyince sadece tek bir kesime hitap ediyor manası çıkıyor ben buna karşıyım

Anlamadım ki ben bu iddiayı. Şimdi Karadeniz Türküsü deyince sadece Karadenizlilere mi hitap ediyor? Azeri türkülerini sadece Azeriler mi dinliyor? Nasıl böyle bir mana çıkıyor?

furkan
06.08.2005, 23:22
mahzuni şerif -muhlis akarsu vs..bunlar alevi ozanlarıdır ve türküleri alevi türküleridir.hayatta iken onlara etmediklerini bırakmayanlar ozanlarımız ölünce ne hikmetse sahip çıkmaya başladılar.
onlar hepimizin ozanları gibi sözler edilmeye başlandı.ama onların söyledikleri deyişler vs..
aleviliğe özgü tınılardır.
demek istediğim ulusal kanal ülkücülerle işbirliği yaparken her gün defalarca mahzuni şerif türküsü çalıyor.mahzuni şerif ve onun gibi ozanlarımızın ülkücülere karşı tavrı bellidir.
bu yüzden ulusal kanalın derdi alevilik değil zaten.nereden ne kadar oy toplarsam o kadar iyi olur derdinde perinçekler.nerede ise ülkücülerin bazıları bile perinçek için o bizden de milliyetçi imiş diyorlar
doğu perinçek milliyetçi tabana oynadığı için gözaltına alınması onun işine yaradı

Ceyhun
06.08.2005, 23:36
bu yüzden ulusal kanalın derdi alevilik değil zaten.nereden ne kadar oy toplarsam o kadar iyi olur derdinde perinçekler.nerede ise ülkücülerin bazıları bile perinçek için o bizden de milliyetçi imiş diyorlar
doğu perinçek milliyetçi tabana oynadığı için gözaltına alınması onun işine yaradı

Acaip prim yaptı. Gelecek seçimlerde MHP'nin oyunu %1 falan düşürür. Ama bizim için iyi. Faşistlerin oyunun bölünmesi demek, güzel birşey demek :)

chatlakalper
07.08.2005, 12:34
Saptı yinee...

gulizar
07.08.2005, 14:18

chatlakalper kardesim,sabahat akkiraz deyis söyledigi icin alevilere hitap ediyor zaten cünki aleviler deyis dinliyor,ama sende dinliyorsan nehos demek sana da hitap ediyormus.

chatlakalper
07.08.2005, 14:55
bende bunu anlatmaya çalışıyorum zaten