huseyn
08.05.2006, 16:47
evet
hayır
türkiye'de sol mu var?
bilmiyorum
hayır
türkiye'de sol mu var?
bilmiyorum
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : sol, türkiye'de bir alternatif mi? huseyn 08.05.2006, 16:47 evet hayır türkiye'de sol mu var? bilmiyorum Hüseyin69 08.05.2006, 17:18 dünyada sol rüzgarlari eserken türkiyede soldan bahstemek cok büyük bir yanlisliktir sol türkiyede mericmek icindeki taslar gibidir ayikla ayikla bitmez yani tüm dünya ülkeleri sol olur ama türkiye asla merhum aziz nesin türk halki yüzde bilmem kaci aptaldir sözünü bosuna söylememis biraz mantikli olun türkiye ve sol hehe cok komik yahu yesil sermaye,vatan millet,türkiye seninle gurur duyuyor tek alternatiftir türkiyede sol u unutun unutun bir numaralari türk sagcilari avrupada sol partilere oy verirler ama türkiyede secim oldugu zaman extra oy kullanmak icin iki gün izin alip türkiyede gelir sag partilere oylarini kullani geri dönüyorlar huseyincem 08.05.2006, 17:23 tüm dünyada olduğu gibi alternatif her zaman soldur.her ne kadar canerzincanın belirttiği gibi türkiyede solun adını anmak zorlaşsada,sağ partilerin iktidar olması türküyede sol olmadığı anlamına gelmez.bir gün (çok uzun bir zaman dilimi ama) insanlar dünyadaki bu akımdan etkilenip tekrar solu tercih edeceklerdir.buna inanmak istiyorum. sevgiler. halitseyfi 08.05.2006, 21:24 Sol=ezilmişliğe karşı duruş sol=hak arayış sol=direniş sol=halk sol=birlik peki sol Türkiyede nerde? barda,partide,sosyete salonlarında........,ütopik toplantılarda. sol=gerçeklerden uzak sol=halktan kopuk sorma birader; sol İSTİFA ETTİ huseyn 08.05.2006, 22:42 aolun olmadığına bir örnek; sadece ankara büyükşehir belediyesi seçimlerine bakmak yeterlidir canlar. aslında türkiyede sol var ama bilinci taşıyan insan sau,yısı çok az. çünkü chp li çoğu tanıdığım akp ye oylaru,ını verdiler bizim köyden bile emep yada ödp çıkarken akp 22 oy aldı... Nesimi 08.05.2006, 22:49 Sol dünyada her zaman alternatiftir ama Türkiyede bu farklı, Latin amerikada solcu hükümetler iş başındayken, kamulaştırmalar yapıp amerikaya rest çekmişken türkiyede tam tersi oluyor. solun en kuvvetli olması gerektiği zamanlarda sol diplerde sürünüyor demekki Türkiyede sol anlayışda eksiklik büyük kararı siz verin MetinK 10.05.2006, 02:50 bir numaralari türk sagcilari avrupada sol partilere oy verirler ama türkiyede secim oldugu zaman extra oy kullanmak icin iki gün izin alip türkiyede gelir sag partilere oylarini kullani geri dönüyorlar Cok dogru bir tespitte bulunmus arkadasimiz canerzincan.Kendisini kutluyorum. Türkiye de sag ve muhafazakar partilere oy verenler Avrupa da Sosyal Demokrat,Sol ve Yesilci partilere oy veriyorlar.Onlari cok sevdiklerinden degil tabii ki.Cünkü onlarin haklarini baska savunacak partiler yok.Sagci partiler ellerinden geldigince yurtdisi etmenin yollarini ariyor. Gannush 10.05.2006, 03:02 daha durun neler olacak arkadaşlar. toplum köylü.. tarım tasfiye ediliyor.şehirlere köylüler yığılacak... yaşadığımız günler iyi günler yine de. gelecekte, şehirlerde yoksulluk artacak. solun da şansı artacak dolayısıyla.... vatan millet din bayrak ile karın doymuyor. herkes ezile ezile öğrenecek.. :) izmirksk 10.05.2006, 03:26 daha durun neler olacak arkadaşlar. toplum köylü.. tarım tasfiye ediliyor.şehirlere köylüler yığılacak... yaşadığımız günler iyi günler yine de. gelecekte, şehirlerde yoksulluk artacak. solun da şansı artacak dolayısıyla.... vatan millet din bayrak ile karın doymuyor. herkes ezile ezile öğrenecek.. :) aslında insanları kandırmanın ve oyalamanın en güzel yolu onlara bu dünyada sıkıntı çekselerde isyan etmemelerini ve öte alemde onları güzel bir cennetin beklediğini söylemek... böyle yapınca ,ya şu kısa dünya hayatı önemli değil bizi sonsuz cennet bekliyor diyip dünyada ezilmişliklerle pek ilgilenmiyorlar..sola oy verip cehenneme gitmek istemiyorlar:) aslında bir tarikat kursak köşelik oluruz:)):) Erkan Sevgi 02.06.2006, 13:20 Türkiyede sol olamasada; zulme, baskıya, köleleştirmeye karşı olan herkes bir alternatif olmalı. Ama malesef biz amaçları olan insanlara misyon yüklemeyi ve bunları kabullenmeyi ve de çıkarlarımız doğrultusunda birleşmeyi beceremiyoruz. Balta 02.06.2006, 13:48 Türkiyede sol olamasada; zulme, baskıya, köleleştirmeye karşı olan herkes bir alternatif olmalı. Ama malesef biz amaçları olan insanlara misyon yüklemeyi ve bunları kabullenmeyi ve de çıkarlarımız doğrultusunda birleşmeyi beceremiyoruz. Aynen katılıyorum, her sistem kendi alternatifini oluşturur şüphesiz. Ve bu anlamda adının ne olduğu değil neye hizmet ettiği çok önemlidir. Bizde kabullenişler ve statükocu yaklaşımlar peşin hüküm ön yargıdan uzaklaşılmadığı sürece fikirleri düşünmeden baştan redetme başlar. Şöyle bir tartışma olmuştu bir arkadaşla; bildik söylemlerin tekrarı; Kominizm gelmesinde ne gelirde gelsin demişti. Neden dediğimde ; Ekmek karneye bağlanacak, din elden gidecek, namuz ortalarda olacak diye bildik savunmasını yapmıştı. Bende haklısın öyle olacak. Ama türkiye de komunizm yok değilmi dedim. Çok şükür yok dedi. Bende; Bir bak halk ekmek kuyruğuna bu fakirleri karneye bağlamadımı Bir bak yoksulluktan hayat kadınlığı hergeçen gün artış oranına bu namusun ortaya dökülmesi değilmi Bir bak dinin haline, kim neyi savunuyor nelerini savunuyor belli değil dört tane ilahiyatcıyı bir araya getir tek bir düşüncede bile buluşamıyor milletin kafasını bulandırıyor. Peki din nerelere gitti bir bak bu nedir demiştim. Oda ben bunları hiç düşünmemiştim demişti bu bana Mehmet Ağarın bir lafını hatırlattı; Ne demişti bu zat; Ben kafayı solculara taktığımdan sağcılar ne suç işlediğini bilmiyorum demişti. Evet işte asıl sorun bu biz kafayı şartlanmışlıklara takarken kabullenmişliklerimizi sorgulamama sorunu. Sevgiyle kalın, Bu arada aramıza hoş geldiniz. İyi Forumlar naki 02.06.2006, 14:10 Kavramların için nasıl doldurduğumuz çok önemlidir? Sol, sağ, demokrasi gibi kavramlar, bizim algılama ve uygulamamıza göre farklı nitelikler kazanabiliyor. Örneğin 4-5 yılda bir ortaya sandık konulup seçim yapma şeklindeki bir mekanizma, rejimin demokrasi olmasına yetmiyor. Herkesin seçme ve seçilme hakkının kağıt üzerinde olması, gerçekte öyle olduğu anlamına gelmiyor. Ayrıca, bir devletin Anayasasına "Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti" yazmak, gerçekte o devletin bu niteliklere sahip olduğunu göstermiyor. Şöyle bir formül oluşturabiliriz: İnsan hakları, Düşünce özgürlüğü Sosyal adalet Hukuk devleti Laik sistem İnanç özgürlüğü Sosyal devlet Adil gelir dağılımı Girişim özgürlüğü (Tekel ve kartellerin önlenmesi) Emeğin özgürce örgütlenebilmesi, (etkin bir sendikal düzen) Genel anlamda örgütlenme özgürlüğü Fırsat eşitliği Temel hizmetlerden (eğitim, sağlık gibi) yararlanma hakkı Vergide hakkaniyet + Dolaylı değil doğrudan vergilere dayalı kamu finansmanı vb. ----------------------- = D E M O K R A S İ Bence bu kombinasyonu gerçekleştirebilmek önemli. Bu formül, rejimin öz niteliği, çerçevesi ve işlevinin tarifidir. Böyle bir rejimde bu değerleri gerçekten benimseyen, sürdüren, güçlendiren sağ veya sol hangi parti işbaşına gelirse gelsin değişen birşey olmaz. Bu değerlere, ya da bunların bir bölümüne (örneğin laiklik) karşı olan, bunları ortadan kaldırmaya, aşındırmaya çalışan parti de siyasal yelpazenin neresinde yer alırsa alsın, bize yaramaz. denzz 02.06.2006, 14:24 türkiye de solu görmek çok zor..bilinçsiz insanlara gerçek solu anlatmak sonrada gerçek solu yaşatmaya çalışmak lazım belki ozaman türkiye de solu görebiliriz çiğerparem 02.06.2006, 16:15 Türkiyede sol olmadığı kesin kendini sol olarak görenlerde solu basamak olarak kullanıp belli yerlere geliyorlar yada birbirleriyle kavga ediyorlar. seyder 08.07.2006, 12:59 Türkiye'de sol mu var.Yasal olanlar savunularıyla, yasal olmayan yer altı ve dağ üstündekiler de ülkeyi ve faşizmi pırotesto bahanesi ile halkı sandığa göndermeyerk, sağ partilerin hep gerçek güçlerinden daha fazla milletvekili çıkararak meclise girmesine yardım ediyorlar. pkk zamanında milleti sandığa bırakmadı, oy kullananları vurdu, sandıkları kaçırdı, yapmadığı kalmadı.Ama şimdi bilmem kaç tane parti kurdurdu ve meclise girmeye çalışıyor.Yalnıca kendine sol adını veren silahlı bir kaç örgüt taraftarları ile Aleviler içine girerek oy kullanmayın propagandası yapıp bizim lehimize daha güçlü bir oy dağılımı olmasını engellemeye çalışıyorlar.Hedefleri, sola gidecek oyu azaltmak ve sağ amerikan yanlılarını daha fazla güç ile meclise taşımak.SİZCE AMERİKAN UŞAKLARI DENİLİNCE KİMLER OLABİLİR BU DURUMDA.BENCE SOLU İKTİDAR YAPMAK İSTEMEYEN YASAL PARTİ LİDERLERİ İLE YASL OLMAYAN ÖRGÜT LİDERLERİ...sam amcayla ne kaar da uyumlular... bektaşi44 08.07.2006, 22:08 bu yazılar foruma alışma döneminde yazdıgım için şimdi siliyorum sakka 17.07.2006, 23:02 Sol, tek alternatiftir. Elbette bir gün bu solu birleştireceğiz. Ne kadar zaman alırsa alsın sol olmadan asla olmaz... CcEeMm 18.07.2006, 13:00 soL, solun evrensel değerlerine sahip çıkar. soL, eşitlikçidir. soL, emekten yanadır. soL, anti-emperyalisttir. soL, yurtseverdir. soL, şovenizme ve faşizme karşıdır. soL, bütün ülkelerin işçilerinin birliğinden yanadır. soL, her tür sömürü ve ayrımcılığa karşıdır. soL, aydınlanmacıdır. türkiyede hangi sol parti bu görüşleri savunuyor HİÇBİRİ iksircan 18.07.2006, 22:18 Sol Komünizm Bir Çocukluk Hastalığı... Sol olmazsa olmaz...Şuan belki solu savunan parti yok diye soldan vazgeçilmez... Güzel günleri bize SOL getirecektir. SOLSUZ olmaz... huseyn 12.05.2007, 19:15 türkiyedeki değişimleri ve insanlara uygulanan aşırı milliyetçiliği de unutmayalım... Nesimi 12.05.2007, 19:42 Solun önündeki en büyük iki engel milliyetçilik ve din'dir. Bunları doğru tahlil edemezse AKP gibi partiler asıl sola oy vermesi gereken emekçilerin oylarını alırlar. Lümpen proleterya dediğimiz bilincsiz işçi sınıfından insanlar Türkiyede oldukça fazla. Hatta bu kesim doğrudan emek mücadelesine katılmıyorlar tabi bunda en büyük etken 12 eylül 1980de yapılan darbe oldu. İşçiler, Emekçiler daha çok dini eksenli düşünmeye başladılar. "Kaderlerine" razı oldular. Mansuri 12.05.2007, 19:45 Nesin baba öyle demiş, Can baba da şöyle demiş "memleketin hali benim halim, öyle bir kabız olmuşum ki boğazıma kadar bok içindeyim..." üzerimizden o ölü toprağını ne kadar attıysak, o gübreyi ne kadar sıyırdıysak kendimizden işte o kadar bir kısmımız sol. sol küllerinden doğmaya çalışıyor ülkemde. Komünizm öldü diyenlereyse: "Komünizm kızılcıktır Kabza iyi gelir Ne güzeldir daneleri Ne güzel reçeli olur Şurubu da Yemiştir ama yenilmiş değildir" Can Yücel eldorado 12.05.2007, 20:16 gerek sol gerek sağ....ülkemizin siyaset yapısı ortada..temeli maddiyata odaklanmış yani milletvekili adayı olmak için partileye en çok para veren insan milletvekili oluyor...şimdi siz bu insanlardan siyasi görüş anlamında ne bekleyebilirsinizki? bunu söylememdeki amaç şu sağ partilerde olduğu gibi sol partilerde de aynı şey söz konusu...tok ve güçlü insanlar ezileni daha fazla ezmek için oralara geliyor...bence halk devriminden başka bir seçenek göremiyorum..yani tam özgürlük ve eşitlik için en doğru sistem ne ise belki sağ belki sol...keza özgürlük ve eşitlik kavramları sağa ne kadar tanıdık gelir orası aşikar.... huseyn 14.05.2007, 09:35 Türkiye'de sol mu var.Yasal olanlar savunularıyla, yasal olmayan yer altı ve dağ üstündekiler de ülkeyi ve faşizmi pırotesto bahanesi ile halkı sandığa göndermeyerk, sağ partilerin hep gerçek güçlerinden daha fazla milletvekili çıkararak meclise girmesine yardım ediyorlar. pkk zamanında milleti sandığa bırakmadı, oy kullananları vurdu, sandıkları kaçırdı, yapmadığı kalmadı.Ama şimdi bilmem kaç tane parti kurdurdu ve meclise girmeye çalışıyor.Yalnıca kendine sol adını veren silahlı bir kaç örgüt taraftarları ile Aleviler içine girerek oy kullanmayın propagandası yapıp bizim lehimize daha güçlü bir oy dağılımı olmasını engellemeye çalışıyorlar.Hedefleri, sola gidecek oyu azaltmak ve sağ amerikan yanlılarını daha fazla güç ile meclise taşımak.SİZCE AMERİKAN UŞAKLARI DENİLİNCE KİMLER OLABİLİR BU DURUMDA.BENCE SOLU İKTİDAR YAPMAK İSTEMEYEN YASAL PARTİ LİDERLERİ İLE YASL OLMAYAN ÖRGÜT LİDERLERİ...sam amcayla ne kaar da uyumlular... silahlı sol örgütler alevilerin içine girip onları oy kullanmama gibi bir politika izleyebilir mi? yada sosyalizm için savaşanlar abd uşaklığı mı yapmakta? bence kimseyi zan altında bırakmamalısın... |