Orijinalini görmek için tıklayınız : Şehir Hayatı Aleviliği Bitiriyor mu?
ErdalNET 24.07.2005, 18:33 Köyden şehir hayatına geçtikten sonra Alevilik, kurumlarıyla birlikte zayıflamaya başladı. Bunun çok değişik sebepleri var ancak temel nedeni alevi inancının sonraki nesillere aktarılamaması ve insanların cemevlerine gitmemesine, Dede, Baba ve Dervişlerin insanlar üzerindeki etkilerinin azalmasına bağlıyorum. Köyde fazla olupta şehirde eksik olan neki insanlar inançlarını kaybediyor?
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 18:36 bak köyde dayanışma var şehirde yok 1980 pir leri hiç dinlenmedi özelikle bu devirde dedelik pirlik olurmu dediler ama şimdi çoook ariyorlar o insanları
ErdalNET 24.07.2005, 18:39 Dedeliği yaşamamış insanlar var toplumda ve onlardan duyduğum şu:"dedeler milleti yedi bitirdi". Bu insanlarında kimse 5 kuruşunu almamıştır, benim görüp bildiğim bu. Bununda bir etkisi oldumu acaba böyle yapan dedeler veya babalar varsa bile bunlara karşı çıkacaklarına neden böyle değerli bir kuruma dil uzatıyorlar ona anlam veremiyorum
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 18:47 Dedeliği yaşamamış insanlar var toplumda ve onlardan duyduğum şu:"dedeler milleti yedi bitirdi". Bu insanlarında kimse 5 kuruşunu almamıştır, benim görüp bildiğim bu. Bununda bir etkisi oldumu acaba böyle yapan dedeler veya babalar varsa bile bunlara karşı çıkacaklarına neden böyle değerli bir kuruma dil uzatıyorlar ona anlam veremiyorum
tabiki gözünü para hırsı bürümüş insanlar bu kurumu kulana bilir ama alevilik yy lardır hep dedelere verilen üç kuruşla yaşamıştır sunniler her yere cami diyor imamları verdimiz vergilerden maaş alıyor ya bizim dedeler hiç onlar eğer bu işi birakırsa cenazeleri kım kaldıracak en basit bu laf cimri insanların söyledini düşünüyorum ayrıca musahiplık olayı var dedeler alevi toplumunu birbirine kaynaştırıyor ben dede soyundan geliyorum ama ben şahsen dedelik yapmayı düşünmüyorum bizim talıplar var ama benem dedem gitmiyor ikide bir geliyorlar ölüm olmadıkca dedem gitmiyor ben iise hiç gitme taraftarı değilim
ErdalNET 24.07.2005, 18:50 Özelliklerde şehirlerde cem evi açılmasının yaygınlaşmasını istiyorum camiler gibi her sokakta bir cami gibi değilde her ilçede hiç yoksa ufak bir yer bile olsa yeter diye düşünüyorum
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 18:52 Özelliklerde şehirlerde cem evi açılmasının yaygınlaşmasını istiyorum camiler gibi her sokakta bir cami gibi değilde her ilçede hiç yoksa ufak bir yer bile olsa yeter diye düşünüyorum
bencede cami gibi olmamali yanlış olur ilçelrede 1 tane büyük şehirdeki ilçelerde 2-3 tane açıla bilir
TheGodfather 24.07.2005, 20:23 Bu durumdan en çok ebevyn sorumlu. Çocuklarını bir alevi gibi yetiştirmektense arkadaşları arasında ona ayrımcılık yapılmasın diye(ki yanlış bir düşünce) çocuklarını kendi haline bırakıyorlar.dolayısıyla çocukları bir sunni gibi yetişiyor.Topluma katılıyor. Ramazan ayında oruç tutmayan ebeveynlerine ''Biz neden oruç ramazan orucu tutmuyoruz.neden camiye gitmiyoruz,neden namaz kılmıyoruz'' Sorusunu yöneltiyor. Anne baba, çocuklarına ''Biz Aleviyiz.biz camiye gitmeyiz,ramazanda oruç tutmayız'' diyor. Çocuklarsa Aleviliğin kaynağı ne sizce doğrumu düşünüyorsunuz.Bu durumda ne acıdırki ebeveynlerinin cevabı''tek bildiğim alevi oldumuz'''den başka olmuyor maalesef.Buyurun yorum sizin.Suç kimde
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 20:27 Bu durumdan en çok ebevyn sorumlu. Çocuklarını bir alevi gibi yetiştirmektense arkadaşları arasında ona ayrımcılık yapılmasın diye(ki yanlış bir düşünce) çocuklarını kendi haline bırakıyorlar.dolayısıyla çocukları bir sunni gibi yetişiyor.Topluma katılıyor. Ramazan ayında oruç tutmayan ebeveynlerine ''Biz neden oruç ramazan orucu tutmuyoruz.neden camiye gitmiyoruz,neden namaz kılmıyoruz'' Sorusunu yöneltiyor. Anne baba, çocuklarına ''Biz Aleviyiz.biz camiye gitmeyiz,ramazanda oruç tutmayız'' diyor. Çocuklarsa Aleviliğin kaynağı ne sizce doğrumu düşünüyorsunuz.Bu durumda ne acıdırki ebeveynlerinin cevabı''tek bildiğim alevi oldumuz'''den başka olmuyor maalesef.Buyurun yorum sizin.Suç kimde
sana katılıyorum işte dedelik kurumu bunun için orgütlenmiştır yy lar öncede ayrım vardı bunlara tamamını belki elele elhaka yoluyla önlenir
aleviboy 24.07.2005, 20:27 Özelliklerde şehirlerde cem evi açılmasının yaygınlaşmasını istiyorum camiler gibi her sokakta bir cami gibi değilde her ilçede hiç yoksa ufak bir yer bile olsa yeter diye düşünüyorum
cemevleri var boş kimse gitmiyor.
aleviboy 24.07.2005, 20:28 Bu durumdan en çok ebevyn sorumlu. Çocuklarını bir alevi gibi yetiştirmektense arkadaşları arasında ona ayrımcılık yapılmasın diye(ki yanlış bir düşünce) çocuklarını kendi haline bırakıyorlar.dolayısıyla çocukları bir sunni gibi yetişiyor.Topluma katılıyor. Ramazan ayında oruç tutmayan ebeveynlerine ''Biz neden oruç ramazan orucu tutmuyoruz.neden camiye gitmiyoruz,neden namaz kılmıyoruz'' Sorusunu yöneltiyor. Anne baba, çocuklarına ''Biz Aleviyiz.biz camiye gitmeyiz,ramazanda oruç tutmayız'' diyor. Çocuklarsa Aleviliğin kaynağı ne sizce doğrumu düşünüyorsunuz.Bu durumda ne acıdırki ebeveynlerinin cevabı''tek bildiğim alevi oldumuz'''den başka olmuyor maalesef.Buyurun yorum sizin.Suç kimde
haklısın cem evlerini dolduracak insan yetiştirmeliyiz.
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 20:30 cemevleri var boş kimse gitmiyor.
yaw nerdeki cem evi dolmuyormuş ?
TheGodfather 24.07.2005, 21:05 cemevleri var boş kimse gitmiyor.
Sanki camiler dolup taşıyor.Ben öyle camiler gördümki içinde imamadan başka namaz kılan ibadet eden yok. Ama camilerin fazla olması üst kimlik meslesini doğuruyor.Türkiyeyi hiç bilmeyen bir kişi Türkiyeye geldiği zaman camiden başka brişey görmezse ne düşünür sence. Evet cemevlerini dolduracak kişileri yetiştirmeliyiz.Çok güzel.Ne yazıkki gençlerimizi dinine önem vermiyor.Bu Türkiyenin gerçeği maalesef.Ha sadece alevi gençlermi böyle hayır sunni gençlerinde dinine önem vermediği açık.Fakat Sunni kesimin yetişkinleri herşeyi kontrolunde tutabiliyolar.Camisine,imamına yardım ediyor ama gelgörki Alevi Anne babaların durumu içler acısı daha inancının gereklerini dahi bilmiyor.Ne acı
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 21:09 Sanki camiler dolup taşıyor.Ben öyle camiler gördümki içinde imamadan başka namaz kılan ibadet eden yok. Ama camilerin fazla olması üst kimlik meslesini doğuruyor.Türkiyeyi hiç bilmeyen bir kişi Türkiyeye geldiği zaman camiden başka brişey görmezse ne düşünür sence. Evet cemevlerini dolduracak kişileri yetiştirmeliyiz.Çok güzel.Ne yazıkki gençlerimizi dinine önem vermiyor.Bu Türkiyenin gerçeği maalesef.Ha sadece alevi gençlermi böyle hayır sunni gençlerinde dinine önem vermediği açık.Fakat Sunni kesimin yetişkinleri herşeyi kontrolunde tutabiliyolar.Camisine,imamına yardım ediyor ama gelgörki Alevi Anne babaların durumu içler acısı daha inancının gereklerini dahi bilmiyor.Ne acı
dogru bizim tuncelide camiler harabe gibi içilerinde imamda yok hem :))
TheGodfather 24.07.2005, 21:20 dogru bizim tuncelide camiler harabe gibi içilerinde imamda yok hem :))
Bende samsun'dan örnek vermiştim zaten :)
Çanakkalede karşılaşmış olduğum bir durumu size aktarayım bari.
Çanakkale'nin adını unuttuğum bir köyüne yolumuz düştü Çanakkale şehitlerini anma günü gezintisi yaparken. Su içmek için gittiğimiz camide in cin top oynuyor:) Mutlaka bir terslik olmalı dedim.Oysa cuma namazı vakti.Hani vakit namöazları olsa hadi neyse yine kimsenin olmaması doğladır.Ama cuma namazı tek kılınmaz.Bir baktım imama cum namazını kıldırıcak kimse bulamıyor. :) Ama ilginçtirki Camiye namaza gitmeyen bu köylüler imamını ve camiyi en iyi şekilde besliyorlar.Ne diyelim halimize gülelim mi ağlayalım mı?
Sıpa_Mansur 24.07.2005, 21:31 Bende samsun'dan örnek vermiştim zaten :)
Çanakkalede karşılaşmış olduğum bir durumu size aktarayım bari.
Çanakkale'nin adını unuttuğum bir köyüne yolumuz düştü Çanakkale şehitlerini anma günü gezintisi yaparken. Su içmek için gittiğimiz camide in cin top oynuyor:) Mutlaka bir terslik olmalı dedim.Oysa cuma namazı vakti.Hani vakit namöazları olsa hadi neyse yine kimsenin olmaması doğladır.Ama cuma namazı tek kılınmaz.Bir baktım imama cum namazını kıldırıcak kimse bulamıyor. :) Ama ilginçtirki Camiye namaza gitmeyen bu köylüler imamını ve camiyi en iyi şekilde besliyorlar.Ne diyelim halimize gülelim mi ağlayalım mı?
benimde bildigim edirnenin bir köyüne imam hatip mezunu bir imam atiyorlar ama imam 7 günde camiye gitmez oluyor tabi köy muhtarı askere haber veriyor siz imam yoladınız bizim aleviler camıye gitsin diye iyi ama bu imam camiye gitmez oldu askerler gelir ve imamı köyun deresinin yanında rakı içerken buluryorlar 1980 yılında darbe var yani imam efendi tasını taranı toplayıp kaçıyor :)))
TheGodfather 24.07.2005, 22:03 benimde bildigim edirnenin bir köyüne imam hatip mezunu bir imam atiyorlar ama imam 7 günde camiye gitmez oluyor tabi köy muhtarı askere haber veriyor siz imam yoladınız bizim aleviler camıye gitsin diye iyi ama bu imam camiye gitmez oldu askerler gelir ve imamı köyun deresinin yanında rakı içerken buluryorlar 1980 yılında darbe var yani imam efendi tasını taranı toplayıp kaçıyor :)))
kheh keheheheh heheheh ilginç ama baya trajikomik :)
merhaba arkadaşlar, nasılsınız
ben bu foruma yeniyim ve ilk defa yazıyorum.
o kadar konu içinden bu başlığı seçtim çünkü bence aleviliğin sorunlarının arasındaki kilit nokta bence bu konudur. yani şehir ortamındaki alevi duruşu.
gerçi ben kendimi alevi olarak tanımak isemiyorum... ama şunu hiç bir zaman saklamam ben alevi kökenliyim. dedem yok, mürşidim yok, kimsenin darına durmuşluğum yok, musahibim yok, nasıl alevi olabilirimki. yani yolu biliyorum, ama gitmiyorum.
gerçi benim dünyaya bakış tarzımı anlayacak bir dede varmıdır bilmiyorum. şahsen denk gelmedim. varsa eğer yardımcı olun dertleşmeye, yol yordam görmeye ihtiyacım var. diyeceksiniz ki dedemi talibe uygun olmalı, yoksa talip mi dedeye uygun olmalı. bence bir dede günün koşulllarını, kaoslarını, çıkmazlarını, çelişkilerini, geleceğin getireceklerini vb konularda gerçekçi bir bakış açısı yok ise, kimseye kendini kabul ettiremez, yada bu kabul ettirme sadece göstermelik olur. yani eğer talip alevilikten kopmuşsa bunun suçlusu talip değil, dededir. ne diyor pir sultan: eğer halk osmanlıya baş kaldırmışsa bunun suçu halkta değil, osmanlıdadır. talibin neye karar vermeye hakkı varki, sonuçta yönetim mekanizması dedenin elinde. dede de günceli yakalayamamış, talip günl,k sorunları arasında boğulmuş, iki gün sonrası için bile bir planı yok, kaybolmuş şehir ortamında.
çağdaş bir dede konusunda yardımcı olursannız sevinirm. iyi çalışmalar, sağlıcakla kalın...
alevilik şehir hayatı ile sarsıldı ama yıkılmadı.kültürümüz bizi dünya varoldukça taşır
acareftelya 22.08.2005, 20:23 alevilik şehir hayatı ile sarsıldı ama yıkılmadı.kültürümüz bizi dünya varoldukça taşır
katılıyorum..eğer insanlar biraz kültürüne ve dinine sahip çıkarsa hiçbirşey yok olmaya yüz tutmaz..sadece biraz daha ilgi gerekiyor. birazda gençleri bu konuda bilinçlendirmek sorunu çözmek için ilk adım olur..:3:
kadir_y10 16.12.2005, 20:57 Köylerdeki insanların hepsi aynı etniğe sahiptir genelde ama şehirde böyle değil..Alevi mahallesi olan yada alevi nufüsunun yoğun olduğu şehirlerde bu problem söz konusu değil..Çevresi sünni olan alevi aileleri için geçerli...Bunu önlemek için aramızdaki bağları güçlendirmeliyiz
Alevilik sıcak ilişkilerin olduğu köy ortamında çok rahattı. Ancak şehir ortamında belki 20 yıl cem yapılmadığı dahi oldu. Çünkü artık şehirde herkes birbirine rakip haline geldi. Dolayısıyla ne dedeye ne babaya saygı eskisi gibi değil. Şahsi görüşüm Aleviliğin uygulama yönünün gittikçe azaldığıdır. Alevilik ileride sadece felsefe yönüyle ayakta kalabilir belki. Ancak bunu Aleviliğin tekrar bir başka şekle bürünmesi olarak görüyorum ben. Yoksa tüh Alevilikte yokoluyor diye bir düşünce olmamalı belki cem yıllar geçtikçe terk edilecek (büyük oranda terk edimiş durumda) yerine felsefe olarak "eline, diline, beline sahip olma" "ne olursan gel" gibi mistik düşünceler ebediyete kadar bizimle ulaşacak. Belki bizim torunlarımızın torunları sadece gösteri bir kültür öğesi diye cem izleyecek. Ancak dediğim gibi yine kendisine Alevi diyecek. Ya da bana öyle geliyor.
Zaten köyde bile köy halkı Aleviliği bilmezdi ki bu iş sadece Cem yapacak kişinin bilgisi görgüsüne dayanırdı. En azından 1900 lerde böyle olduğunu düşünüyorum. Özel olarak meraklı kişiler kişisel gayreti ile öğreniyordu elbet. Dedeliğin babalığın soylarla geçmeside Aleviliğin ruhban sınıfı ve halk sınıfı olarak ayrılmasını zorunlu kılar ki. Bu yapı sanırım beni doğrular.
Ancak şuna eminim ki Alevilik yine çağın gereklerine göre kendini değiştirmekte...
atayselvi 25.12.2005, 14:27 kamo arkadaş doğru söylüyor günden güne yozlaşıp kültürümüzü unutuyoruz İleride ne olacak bunu kestirmek zor ama hiç olmazsa aile büyüklerine düşen görev bu bilinci yaşatmalarıdır. çocuklarına kültürümüzü tanıtmakta ön ayak olmalarıdır.
Almanyada yasiyorum ve kaldigim ilde Alevi Kültür Dernegi var. Burada yilda 3-4 sefer düzenlenen Cem törenlerine ailece katiliyoruz. Annemin ve Babamin anlattiklariyla benim gördügüm Cem törenlerini kiyaslayinca sanki simdiki Cem törenleri daha cok folkloristik oldugu kanisindayim. Bu durum Dedelerden kaynaklanmiyor cünkü sahit oldugum Cem törenler Dertli Divani gibi saygin kisiler tarafindan yürütülüyor. Halkimiz konser seyreder gibi hareket ediyor. Cogu secde etmiyor sandelyeden takip ediyor, cocuklar dügünlerde oldugu gibi kosusturuyor, sessizlik saglanamiyor, ...
Olayin diger bir boyutu tabii ki insanlarin Türkiyenin dört bir yanindan gelip bir arada toplanmasi ve bundan ötürü eksik olan samimiyet.
Bir misal vereyim: Cem törenlerinde küskünlerin barismasi saglanir. Bence böyle bir ortamda aile ici meseleler ifsa edilmez cünkü bu tarz Cem törenlerinde 200-300 kisi olur ve yarisini sahsen tanimazsin bile. Hic kimse sorunlarini paylasmak istemez. Böylece Cemin önemli misyonlarindan biri yerine getirilemez oluyor.
Köyde yapilan Cemlerde ortam daha samimiymis cünkü Cem evleri kücük oldugundan köy mahallelere ayrilip öyle düzenleniyormus. 5-6 bilemedin 10 haneden olusan ve komsun olan insanlarla Ceme girmek hos olsa gerek. Gece gec saatlerde baslayan Cemler sabaha kadar sürüyormus.
mihrican52 14.02.2006, 14:18 Eğerki göç edilip gelinmiş şehirde herhangi bir alevi derneği veya cem evi yoksa her ne kadar anne ve baba tutucu bir alevi olsalarda o ailenin çocukları alevilikten ister istemez uzaklaşıyo. Genel anlamda söylemiyorum ama ben çevremde gördüğüm kadarıyla söyliyeyim köyden şehre gelmiş bir çok arkadaşım aleviliği belirli bir zamandan sonra red etme noktasına geldi çoğunu aleviliğe karşı bu tutumundan dolayı uyardıysamda onları malesefki dernek ortamına sokup oradaki muhteşem havayı solumasını başaramadım. Sonuç olarak şehir hayatı gerçekten bir çok genci her yönüyle etkiliyor.
derviscemal 14.02.2006, 14:24 Köyden şehir hayatına geçtikten sonra Alevilik, kurumlarıyla birlikte zayıflamaya başladı. Bunun çok değişik sebepleri var ancak temel nedeni alevi inancının sonraki nesillere aktarılamaması ve insanların cemevlerine gitmemesine, Dede, Baba ve Dervişlerin insanlar üzerindeki etkilerinin azalmasına bağlıyorum. Köyde fazla olupta şehirde eksik olan neki insanlar inançlarını kaybediyor?
Yeni yetişen gençlerin şehirde çok fazla asimile olması ve inanç merkezlerimize inanmak istememeleri.. (tabiki bir sürü nedeni var)
Ama temelde bence bu var çünkü gördüğüm kadarıyla yanlızca yeni yetişen geçlerde var bu sorun yani asimile başlamış bence..
|