borancan
20.12.2005, 17:15
benim köyüm son elli yıldır asimile edilmeye çalışılıyor vede nerdeyse bunu başardılaR BU İNSANLARIN ELİNDEN TUTACAK BİR ALEVİ BÜYÜĞÜ YOKMU
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Ibiklilere destek verelim! borancan 20.12.2005, 17:15 benim köyüm son elli yıldır asimile edilmeye çalışılıyor vede nerdeyse bunu başardılaR BU İNSANLARIN ELİNDEN TUTACAK BİR ALEVİ BÜYÜĞÜ YOKMU Ceyhun 20.12.2005, 17:31 Amasya/Çorum/Tokat forumuna kaydırılmıştır. Candacan 13.01.2006, 22:59 benim köyüm son elli yıldır asimile edilmeye çalışılıyor vede nerdeyse bunu başardılaR BU İNSANLARIN ELİNDEN TUTACAK BİR ALEVİ BÜYÜĞÜ YOKMU Sevgili can, Sadece senin köyün mü. Tüm alevilik asimile edilmeye çalışılıyor. Bunu bu forumun çeşitli sayfalarında da görebilirsin. Bizler bu forumda bunun için varız. Var gücümüzle aleviliğin asimilasyonuna karşı mücadele ediyoruz. AleviKürt 14.01.2006, 00:00 Sevgili can, Sadece senin köyün mü. Tüm alevilik asimile edilmeye çalışılıyor. Bunu bu forumun çeşitli sayfalarında da görebilirsin. Bizler bu forumda bunun için varız. Var gücümüzle aleviliğin asimilasyonuna karşı mücadele ediyoruz. duyduguma göre ibik köylülerinin bir parcasi gercekten de sünnilestirilmis.. Candacan 14.01.2006, 00:16 duyduguma göre ibik köylülerinin bir parcasi gercekten de sünnilestirilmis.. Doğru can, Bu yolda ilerleyen başka köylerimiz de var maalesef. Kuran'dan örnekler vererek aleviliğin islamın içinde olduğunu savunmanın buraya geleceğini çok iyi biliyorum. Bunun için de çok mücadele veriyoruz. İsmini yazmayacağım ama bir yandan sünnileşen diğer yandan şiileşen bazı köylerimiz var. redyellow 20.02.2006, 17:21 borancan sen o köydenmisin? yoksa atıyormusun? o köyde asimile ederek mesela ne yaptılar anlatırmısın? redyellow 20.02.2006, 17:26 Doğru can, Bu yolda ilerleyen başka köylerimiz de var maalesef. Kuran'dan örnekler vererek aleviliğin islamın içinde olduğunu savunmanın buraya geleceğini çok iyi biliyorum. Bunun için de çok mücadele veriyoruz. İsmini yazmayacağım ama bir yandan sünnileşen diğer yandan şiileşen bazı köylerimiz var. arkadaşım; MÜSLÜMANMISIN? AleviKürt 12.05.2006, 21:47 Sevgili hemserilerim. Bugün google'da "Iskilip Ibik" yazdim, ve bakalim ne cikiyor dedim. Bu siteye rastladim: http://www.huseyingokkaya.cjb.net/ Alevi bir köy olan Ibik köyü ne hale gelmis, kendiniz görün! Bu asimilasyon degilse ya nedir? Bukadar asimile olduklarini bilmiyordum, yani sünnilesmeden haberim vardi, ama resmen dinci sünniligi bilmiyordum. Ibiklileri bu durumda yanliz birakmayalim. Desteklemek isteyenler buraya yazsin buna bir care bulamazsak da biseyler yapalim. Ne dersiniz? Saygilar EYLEM_28 06.06.2006, 21:39 ibik köyü benimde köyümdür ve arkadaşımın yazdığı aynen doğrudur lütfen önce zahmet edip araştırın. redyellow 11.06.2006, 10:39 Sevgili hemserilerim. Bugün google'da "Iskilip Ibik" yazdim, ve bakalim ne cikiyor dedim. Bu siteye rastladim: http://www.huseyingokkaya.cjb.net/ Alevi bir köy olan Ibik köyü ne hale gelmis, kendiniz görün! Bu asimilasyon degilse ya nedir? Bukadar asimile olduklarini bilmiyordum, yani sünnilesmeden haberim vardi, ama resmen dinci sünniligi bilmiyordum. Ibiklileri bu durumda yanliz birakmayalim. Desteklemek isteyenler buraya yazsin buna bir care bulamazsak da biseyler yapalim. Ne dersiniz? Saygilar bahsettiğiniz siteye baktım gayet güzel bir site hazırlamış arkadaşımız. sitede ASİLİMİLE ile ilgili bi şey göremedim. bir köyde cami olması, ordaki insanların hacca gitmeleri vs. asimile olmak demekmidir? alevi demek dinsiz demekmidir? alevi demek gayri müslim demekmidir? tebrik ediyorum ibiklileri. AleviKürt 12.06.2006, 18:12 bahsettiğiniz siteye baktım gayet güzel bir site hazırlamış arkadaşımız. sitede ASİLİMİLE ile ilgili bi şey göremedim. bir köyde cami olması, ordaki insanların hacca gitmeleri vs. asimile olmak demekmidir? alevi demek dinsiz demekmidir? alevi demek gayri müslim demekmidir? tebrik ediyorum ibiklileri. Alevilikle ilgili hic birsey gördünüz mü o sitede? Gördüyseniz, bana anlatarmisiniz gördüklerinizi? 12 imam var mi, Haci Bektas var mi, Cem var mi, 4 kapi 40 makam var mi? Hic biri yok. Alevilikle hic bir baglanti yok o sitede. Sünnilik var. Birisi önceden Aleviydi ise, sonradan Sünni olmussa, bir asimile olmus, isteksiz mi istekli mi bilemem, ama gercek ortada. Benim yukarida bir kac kelimeyle anlattigim inanc Aleviliktir, buna dinsizlik diyorsaniz, sizin ve en yobaz Yezitlerin arasinda hic bir fark yoktur. corumsinan 13.06.2006, 10:22 ibiklilerin asimiliyew oldugu ortada. onlar yardim istemeden biz nasil yardim edebilirizki. gelsinler bizim koylere zaten evlerin cogu bos. REDYELLOV arkadas sen daha aleviligi bilmiyosun galiba asimiliye boyle basla aleviler musluman degılmı camiye hacca gitmezmi diye, sonra bi bakarsin boyle yapa yapa sunnulesmisin. elbette alevilerde muslumandir ama ibadetleri ayridir ehlibeytyolu 13.06.2006, 13:42 Selam canlar. Eğer bir alevi can ya da köy sünni anlayışa göre namaz, hac vs. ifa etmeye başlamışsa asimile olmanın ayaksesleri geliyor demektir. Ama öyle değil de Kuran+Peygamber Sünneti ve 12 İmamların anlayışına uygun yani İmam Cafer Sadık'ın öğretilerine uygun olarak bu ibadetleri ve yaşamını düzenliyorsa o durumda asimile değil, özünün gereğini yerine getirmiş demektir. Selam olsun tüm canlara... muhacir19 20.06.2006, 01:34 Alevi bir köy olan Ibik köyü ne hale gelmis, kendiniz görün! Bu asimilasyon degilse ya nedir? İbik Köyü'nün alevi olduğunu kim söylüyor ki? İbik Köyü sapına kadar sünni bir köydür. Bunu size çok basit bir şekilde ispat edebilirim. Nasıl mı? Birincisi; köyümüzde iki adet cami, 3 adet minare vardır. (üstelik, müftülüğün falan zorla yaptırdığı camiler değil, çok eski tarihlerde köylüler tarafından yapılan camiler) İkincisi; köyümüzde bir tane bile sünnetsiz erkek yoktur. :36_1_55: Eeee, sünnet de sünnilik olduğuna göre, köyümüzde alevi yoktur. Sadece ehl-i beyti sevenler vardır. Alevimen 20.06.2006, 01:42 ibik köyü okuyunca email arşivimie baktım çünkü köy hakkında 2 email almıştım (belki emaili yazanda şu an forumda kayıtlıdır): merhaba dostlar ben ankarada yaşayan bir çorumlu kardeşiniz olarak sizlere şahsım ve köyümden biraz bahsetmek istiyorum ben 1960 doğumluyum ne kadar üzücüki ibik köyüne hiç alevi dedesi gelmemiştir bunun sebebi ise dedelerimizin bilgi yetersizliginden dolayı köyde yaptıkları bazı olumzuz hareketler ibikköylülerin dedeleri soyutlamasına neden olmuştur gönlüm ne kadar arzu ederki dedelerimizin yüksek okulardan eğitim görerek bilgili ve irfanlı yetişmesini yoksa ben şahsım ve tüm ibik köylü hemşerihlerim hak muhamet ali hünkar hacı bektaş veli efendimize gönülden bağlıyız hepinisaygı ile selamlarım 2. merhaba dostlar avrupa alevi birliginde bir dottumuzun mesejını okudum konu şöyle başlıyor ibik köyüne akşam gelmişler bir gecede köye cami yapılmış zoraki köylüye ezan dinletilmiş gibi şunu içten samiyetimle ve siz dostlarıma belirmek isterimki bu mesajı yazan kardeşimiz tamemen yanlış bilgilendirilmiş kesinlikle böyle bir olay sözkonusu degil ibik köyünde tamamen doğru olan yapılış tarihi (150-200yıllık olan )ve birişi temelinde toprak kayması oldugundan eski camin yerine yenisi yapılmıştır osman eğri kardeşimiz konusuna biraz değinmek isterim allah muhammet ali alevilik yoluna sonderece bağlı bilgili çorum alevi köylerinde yapılan tüm cemlere katılarak alevilik yolunda ki bilgilerini cemdeki dostlara aktarmaktadır ayrıca çorum ilahiyet fakültesi içerisine büyük çabalar sarfederek hacı bektaşi veli bölümü açtırmıştır kediside bölümün başkanlığını yapmaktadır eğer yolunuz çoruma düşerse lütfen ugrayıp bir dost çayını içersiniz kendisi ile tanıştıktan sonra sizlerde bahsedilen konunun asılsız ve osman kardeşimize ve ibik köyüne ne kadar haksızlık yapıldığın görmüş olursunuz tüm dostları sayğı ile selamlarım gizemli7575 20.06.2006, 02:07 (üstelik, müftülüğün falan zorla yaptırdığı camiler değil, çok eski tarihlerde köylüler tarafından yapılan camiler) İkincisi; köyümüzde bir tane bile sünnetsiz erkek yoktur. :36_1_55: Eeee, sünnet de sünnilik olduğuna göre, köyümüzde alevi yoktur. Sadece ehl-i beyti sevenler vardır. sayın muhacir; çok güzel! biliyorsunuz ve bunu bizimle paylaşıyorsunuz, bende konuyu açan arkadaşa o köyün alevi olup olamadığını tam olarak biliyormusunuz diye soracaktım açıklamışsınız sağolun.. peki bu sünnet olayı ne alaka anlayamadım.lütfen yapmayalım bu konu hakkında bir rahatsızlığınız varsada konuyla ilgili bölümler var orda dile getirirsiniz. arkadaşlar özür dilerim konunun akışını değiştirmek değil amacım,sadece farklı konular içine yine farklı yazılar yazılması, üstelik sinir bozucu yazılar yazılması benim sinirlerimi bozuyor. tekrar özür diliyorum ve konuyla ilgili olarakta o köyün sünni bi köy olduğunu duymuştum,ne derece doğrudur bilmiyorum. muhacir19 20.06.2006, 11:19 sayın muhacir; çok güzel! biliyorsunuz ve bunu bizimle paylaşıyorsunuz, bende konuyu açan arkadaşa o köyün alevi olup olamadığını tam olarak biliyormusunuz diye soracaktım açıklamışsınız sağolun.. peki bu sünnet olayı ne alaka anlayamadım. "Alaka" şuradan. İlk önce kavramları gerçek anlamlarıyla yerli yerine oturtalım. "Sünnet" ne demektir? "Sünnî" kime denir? "Sünnet": Peygamber Efendimizin günlük hayatta hangi durumlarda nasıl davrandığıdır. Yani; oturması, kalkmasıi yemesi, içmesi, konuşması, gülmesi... Günlük hayattaki her türlü davranışlarında nasıl hareket ettiği, hangi hareketleri övüp tavsiye ettiği, hangi hareketleri kötü bulup yapmadığıyla ilgili, hal-hareket-davranışlar bütünüdür. Buna göre mesela; sağ elle yemek yemek, yemeğe besmele ile başlamak, misvak kullanmak, suyu mutlaka oturarak içmek, yemekten tam doymadan kalkmak. Bütün bunlar sünnettir. Ama günümüzde bazı insanlar "sünnet" deyince sadece erkek çocuklarına yapılan cerrahi müdahaleyi anlıyorlar. Evet, o da sünnettir tabii. Hem de en kuvvetli sünnetlerden. Şimdii "sünnet" in ne olduğunu öğrendik. Pekii "sünni" kime denir? "SÜNNİ": Peygamberin sünnetlerini kendine rehber kabul eden, onun yaptığı tavır ve davranışları beğenerek aynısını günlük hayatında uygulamaya çalışan, sevmediği işleri de yapmamaya çalışan insanlara sünni denir. Peygamberin en kuvvetli sünnetlerinden biri de; erkek çocukların sünnet ettirilmesi olduğuna göre, sünnetli müslüman erkeklerin tamamı sünnidir. "peki bu sünnet olayı ne alaka" demişsiniz ya hani? Alaka işte burda. muhacir19 20.06.2006, 11:39 benim köyüm son elli yıldır asimile edilmeye çalışılıyor vede nerdeyse bunu başardılaR BU İNSANLARIN ELİNDEN TUTACAK BİR ALEVİ BÜYÜĞÜ YOKMU ibik köyü benimde köyümdür ve arkadaşımın yazdığı aynen doğrudur lütfen önce zahmet edip araştırın. Kim asimile ediyormuş İbiklileri? İbik Köyü'nün iki geçesinde iki tane cami var. Hangisini devlet zorla yaptırmış? Böyle bir iddiası olan varsa çıkıp ispatlasın. İki geçedeki iki camiyi de köylü kendisi yaptırmıştır. Hatta ırmak tarafındaki geçedeki cami çok çok eskidir, belki de -tam tarihini bilmiyorum ama- cumhuriyetten önce, Osmanlı zamanından kalmadır. Bu eski caminin minaaresi çok küçüktü ve kapkara olmuş saç kaplı bir minareydi. Köylümüz, bu minarenin hemen yanıbaşına çok büyük ve görkemli yeni bir minare yaptırdı. Köy çok yüksekte kurulu olduğu için, 55 metre yükseklikteki - Türkiye'de bir köyde bulunan en yüksek minare rekorunu da elinde bulunduran- bu minaremiz kilometrelerce ötelerden ve diğer köylerden de çok rahat görünüyor. Köylümüz bu yeni minareyi de devletten-müftülükten beş kuruş yardım almadan kendisi yaptırmıştır. Eski minare de kıyılıp da yıkılmamış, böylece köyümüzde iki cami olmasına rağmen 3 tane minare olmuştur. Köyümüze dışardan biri gelip de asimile çalışması falan yapmıyor. Burada yazan arkadaşlar, ya gerçekleri bilmiyorlar, ya da bildikleri halde söylemek işlerine gelmiyor. İşlerine gelmeyen hususları ben söyleyeyim: * Köyde asimile çalışmalar yaptığı söylenen Çorum İlah,iyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Osman EĞRİ, başka bir memleketli değildir ki, gelip de İbiklileri asimile etme çalışmaları yapsın. Osman EĞRİ bizzat İbiklidir, beyler. Bakıyorum da bu gerçeği kimse zikretmiyor. EĞRİ soyadı da köyümüzün en meşhur, en köklü sülalelerindendir. MetinK 20.06.2006, 11:51 Ibik Köyü ile ilgili iki konu da ayni sorunlar üzerine oldugu icin konulari birlestirdim. gizemli7575 20.06.2006, 12:05 "Alaka" şuradan. "Sünnet": Ama günümüzde bazı insanlar [B]"sünnet" deyince sadece erkek çocuklarına yapılan cerrahi müdahaleyi anlıyorlar. Evet, o da sünnettir tabii. Hem de en kuvvetli sünnetlerden. Şimdii "sünnet" in ne olduğunu öğrendik. Pekii "sünni" kime denir? "SÜNNİ": [COLOR="red"]Peygamberin sünnetlerini kendine rehber kabul eden, onun yaptığı tavır ve davranışları beğenerek aynısını günlük hayatında uygulamaya çalışan, sevmediği işleri de yapmamaya çalışan insanlara sünni denir. Peygamberin en kuvvetli sünnetlerinden biri de; erkek çocukların sünnet ettirilmesi olduğuna göre, sünnetli müslüman erkeklerin tamamı sünnidir. "peki bu sünnet olayı ne alaka" demişsiniz ya hani? Alaka işte burda. sayın arkadaşım ben sizin şu anlattıklarınızın kitabını yazarım. lafı fazla uzatmayacağım, benim ne demek istediğimi anlamamışa benziyorsunuz. bilgilerinizi daha uygun konularla ilgili yerlerde anlatırsanız zevkle okurum saygılar... AleviKürt 20.06.2006, 23:04 İbik Köyü'nün alevi olduğunu kim söylüyor ki? İbik Köyü sapına kadar sünni bir köydür. Bunu size çok basit bir şekilde ispat edebilirim. Nasıl mı? Birincisi; köyümüzde iki adet cami, 3 adet minare vardır. (üstelik, müftülüğün falan zorla yaptırdığı camiler değil, çok eski tarihlerde köylüler tarafından yapılan camiler) İkincisi; köyümüzde bir tane bile sünnetsiz erkek yoktur. :36_1_55: Eeee, sünnet de sünnilik olduğuna göre, köyümüzde alevi yoktur. Sadece ehl-i beyti sevenler vardır. Kim mi söylüyor? Ibikliler söylüyor, ve bütün cevre köyleri söylüyor. "Sapina kadar sünni" imis. Eskiden sizin köye dede geliyordu, haberiniz varmi yoksa inkar mi ediyorsunuz? Sizin aciklamaniz bu köyün aslen sünni mi alevi oldugunu ispatlamaz, ispatliyorsa sizin ispatlama yönteminiz dünyada pek tutucu bir yöntem degildir haberiniz olsun! Bizim komsu köyümüzde bir tek Sünni yoktur, ama camisi 19. yy. yapilmis. Bu o köyün sünni oldugunu mu kanitlar?? ne demek istiyorsunuz aleviler sünnetsiz midir? köyünüzde tam su an alevi olmayabilir, sünniler ibik köyünü ele gecirmisler demek oluyor. ama dünya ibikleri arasinda herkes sünni midir sence? öyleyse kimi kandiriyorsunuz beyefendi, bizi ne sandiniz.. beşkozlu 21.06.2006, 11:08 Benim bu köyle ilgili kafam çok karıştı hele verilen linke girip köyün tanıtımını gördükten sonra bu köyün önceden veya herhangi bir zamanda alevi olduğumu iddia ediliyor hayret alakası yok canım bunlar yanılmıyorsam zaten sünni imişler ne asimilasyonu. AleviKürt 22.06.2006, 20:28 Benim bu köyle ilgili kafam çok karıştı hele verilen linke girip köyün tanıtımını gördükten sonra bu köyün önceden veya herhangi bir zamanda alevi olduğumu iddia ediliyor hayret alakası yok canım bunlar yanılmıyorsam zaten sünni imişler ne asimilasyonu. Ibik köyü Mehmetdede Tekkesi köyünün talib köyüydü.. Bunu mehmetdedelilere sorursan ögrenirsin.. Eskiden cem de oluyormus ibikde.. Alevi olan Ibikliler hala var.. Ama ibik köyü asimile olanlara, yani sünnilere kalmis diyebiliriz.. muhacir19 27.06.2006, 08:45 İBİK'liler olarak ilk hedefimiz köyün adını değiştirmek olacak. Önümüzdeki muhtarlık seçimlerinden hemen sonra bu konuda girişim başlatacağız. İBİK; kırmızıyı çağrıştırıyor. Kırmızı kızıllığı, kızıllık da kıpkızıl bir komünizmi ve "KIZILBAŞLIĞI" çağrıştırıyor. Bu imaj; İBİK'in şu andaki konumuna tamamen aykırı. En kısa zamanda bu isimden kurtulacağız. AleviKürt 27.06.2006, 19:15 İBİK'liler olarak ilk hedefimiz köyün adını değiştirmek olacak. Önümüzdeki muhtarlık seçimlerinden hemen sonra bu konuda girişim başlatacağız. İBİK; kırmızıyı çağrıştırıyor. Kırmızı kızıllığı, kızıllık da kıpkızıl bir komünizmi ve "KIZILBAŞLIĞI" çağrıştırıyor. Bu imaj; İBİK'in şu andaki konumuna tamamen aykırı. En kısa zamanda bu isimden kurtulacağız. Su andaki konumuna aykiri olabilir, ama sizin dedelerinize, atalariniza saygisizlik olmuyor mu sizin bukadar Alevilige karsi olmaniz? silberhaus 01.07.2006, 13:54 İBİK'liler olarak ilk hedefimiz köyün adını değiştirmek olacak. Önümüzdeki muhtarlık seçimlerinden hemen sonra bu konuda girişim başlatacağız. İBİK; kırmızıyı çağrıştırıyor. Kırmızı kızıllığı, kızıllık da kıpkızıl bir komünizmi ve "KIZILBAŞLIĞI" çağrıştırıyor. Bu imaj; İBİK'in şu andaki konumuna tamamen aykırı. En kısa zamanda bu isimden kurtulacağız. Yanlış anlamada arkadaşım biraz abartmadınız mı? İbik köyü alevi olarak evrensel islam inancının gereklerini yerine getirmesi çok doğal. Bu konuda yaptıklarınız, inandıklarınız, inandıklarınızı yaşamanız kadar doğal bir olay olamaz. Sünnilik ya da aleviliğin bu kadar ayrı, zıt kutuplar olarak gösterilmesi de çok tuhaf. Fakat renk takıntısını biraz abartı buluyorum. Kırmızı çok güzel bir renk, en kutsal varlığımız olan Bayrağımızın rengi, Saygılarımla... redyellow 03.07.2006, 09:55 muhacir19'un yazılarından anladığım kadarıyla ibik köyü bazılarının (özellikle de borancan'ın) dediği gibi aleviyken sunni olarak asimile olmamış tam tersine sunni iken bazıları tarafından alevileştirilmek istenmiş, asimile edilmek istenmiş, ama başaramamışlar. murat222 04.07.2006, 22:16 aleviliği ne kadar saptırmaya çalışanlar bu forumda muhacir19 09.07.2006, 13:09 Eskiden sizin köye dede geliyordu, haberiniz varmi yoksa inkar mi ediyorsunuz? Her koyde yuzlerce dede vardir ve de gelir gider zaten. Benim rahmetli iki dedem de koyumuzden sehire, sehirden koyumuze gelir giderlerdi. Seyahat ozgurlugu var canim. Her dede, her yere gelir gider elbette. :11: Bizim komsu köyümüzde bir tek Sünni yoktur, ama camisi 19. yy. yapilmis. Bu o köyün sünni oldugunu mu kanitlar?? Haa iste bu cok onemli bir laf. Uzerinde duralim ve biraz etud edelim. Mealen ne demissiniz?: "Bir koyde cami olmasi, o koyun alevi olmadigini, yani sunni oldugunu ispatlamaz" Dogru anlamis miyim. O zaman ne demeye, alevi olarak bilinen bir koye cami yapilmasini hemen asimilasyona yoruyorsunuz? Neden feryat figan ediyorsunuz? Sizin su yukardaki cumlenize gore, cami, namaz alevilige aykiri degilse, caminin yapimina neden karsisiniz? Velhasil, kafaniz cok karisik cook... murat222 10.07.2006, 10:09 Her koyde yuzlerce dede vardir ve de gelir gider zaten. Benim rahmetli iki dedem de koyumuzden sehire, sehirden koyumuze gelir giderlerdi. Seyahat ozgurlugu var canim. Her dede, her yere gelir gider elbette. :11: Haa iste bu cok onemli bir laf. Uzerinde duralim ve biraz etud edelim. Mealen ne demissiniz?: "Bir koyde cami olmasi, o koyun alevi olmadigini, yani sunni oldugunu ispatlamaz" Dogru anlamis miyim. O zaman ne demeye, alevi olarak bilinen bir koye cami yapilmasini hemen asimilasyona yoruyorsunuz? Neden feryat figan ediyorsunuz? Sizin su yukardaki cumlenize gore, cami, namaz alevilige aykiri degilse, caminin yapimina neden karsisiniz? Velhasil, kafaniz cok karisik cook... sen alevi değilsin ve aleviliği kendince çarpıtarak anlatıyorsun.alevi köyleine 200 yıldır asimile için cvami yapılıyor.bizde camii yok anlayın artık Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) Her koyde yuzlerce dede vardir ve de gelir gider zaten. Benim rahmetli iki dedem de koyumuzden sehire, sehirden koyumuze gelir giderlerdi. Seyahat ozgurlugu var canim. Her dede, her yere gelir gider elbette. :11: Haa iste bu cok onemli bir laf. Uzerinde duralim ve biraz etud edelim. Mealen ne demissiniz?: "Bir koyde cami olmasi, o koyun alevi olmadigini, yani sunni oldugunu ispatlamaz" Dogru anlamis miyim. O zaman ne demeye, alevi olarak bilinen bir koye cami yapilmasini hemen asimilasyona yoruyorsunuz? Neden feryat figan ediyorsunuz? Sizin su yukardaki cumlenize gore, cami, namaz alevilige aykiri degilse, caminin yapimina neden karsisiniz? Velhasil, kafaniz cok karisik cook... alevi köylerine cami sadece son 20-30 yıl içinde değil 400 yıldır yapılıyor.özellikle 19 yy da bu çalışma artırıldı.ibik köyüde bundan nasibini almış.türkmenoğlu ,dedesinin kendi isteğiyle döndünü söylüyor.hiç inandırıcı değil.kendi atalarının inançlarını birden bire sünnileşmesi hiç bilimsel değil.mutlak etkilenme vardır.ayrıca diyorki 'asimile olan biri hiç bu kadar sünniliğe bağlı olurmu?'git araştır tarihi.tarihte bir inançtan veya etnik yapıdan başka yapıya geçenler geçmişini unutmak ve yeni inançta yer alabilmek için yeni inancının en katı savunucusu olurlar.anadoluda öyle geçmişi alevi olan alevi köleri vardırki bugün en sünni en gerici köyler olmuşlardır.gülağ özün kütahya alevileriyle ilgili yazısını okuyun nette vardır.asimilasyonu görürsünüz.türkmenoğlu aleviliğin birbinbir çeşidi var deyip içini boşaltmaya çalışma.hz ali camide namaz kılarken öldü o yüzden aleviler camiye gitmez diyen bir kaç cahilin sözünü aklın sıra örnek vererek bizim camiye gitmeyişimizin nedenini saptırma.biz dogmatik ve şekilci değiliz.soruyorum sana sünniler 5 vakit şiiler 3 vakit namaz kılıyor.şafilerle hanefilerin ,şiilern kılmada farkları var peki hz alinin kıldığı namaz hangisiydi.birde o zaman camii yok mescid var cami emevilerde ortaya çıktı.camii bizans kilisesinin kopya edlmiş halidir.ayrıca kuranda namaz yok salad var.namaz farsça bir kelimedir.kuranın neresinde 5 vakit namaz.namaz kılan alevileri örnek veriyorsun onlar deden gibi dönmüş insanlardır.artık alevi değillerdir kendilerine deselerde.asimilasyon o kadar sinsidirki asimilasyon süreç içinde olur.senin ataların yüzyıllarca osamanlının kıyımlarına uğramış dönmemek için dağlara kaçmış.kalkmış aleviliği eleştiriyorsun.sana soruyorum hem müslümanım deyip hem peygamber soyuna kastedmiş,babası ebu süfyan,annesi hz.hamzanın ciğerini yiyen hind,oğlu yezide halifelik biıekan oğluki sonra hz.hüseyin ve ehlibeytini katleden yezid,kendisi hz aliyle yıllarca savaşan,hz hasan zehirleten zatı tanıyormusun o kişi MUAVİYE bu kişiyi lanetliyormusun çünkü senin gibi namazında niyazında olanların sitelerine bak.bu zakim ve lanete hz. diyorlar.birde müslümanlar bu nasıl çelişki.DÖNEN DÖNSÜN BİZ DÖNMEYİZ YOLUMUZDAN redyellow 11.07.2006, 11:46 birde o zaman camii yok mescid var cami emevilerde ortaya çıktı.camii bizans kilisesinin kopya edlmiş halidir. hadi diyelimki senin dediğin gibi cami yok mescid var. bakın suudi arabistanda medinede bulunan ve içinde peygamber efendimizin kabrininde bulunduğu mescidin adı MESCİD-İ NEBEVİ'dir. Mekke'de bulunan kabenin bir diğer adı da MESCİD-İ HARAM'dır. Bakın her ikiside MESCİD'dir. O zaman hacca niye karşı çıkıyorsunuz? muhacir19 11.07.2006, 12:15 "Cami" ile "mescid"in çok farklı anlamları yoktur. "Cami" ile "Cem" aynı kelime kökünden gelir. "Toplanılan, biraraya gelinen yer" anlamındadır. "Mescid": "Secde edilen yer, mekan" demektir ve müslümanların ibadetgahı için kullanılır. Günümüzdeki -ve bizim ülkemizdeki- yaygın kullanılış anlamlarını (istılah anlamını) inceleyecek olursak; "Mescid"; müslümanların küçük çaptaki ibadet mekanlarına, "Cami" ise; büyük ibadet mekanlarına verilen isimdir. Ama gördüğü işlev açısından incelenecek olursa; isim farklılığı gösteren bu mekanlar arasında hiç bir fark yoktur. redyellow 11.07.2006, 13:36 "Cami" ile "mescid"in çok farklı anlamları yoktur. "Cami" ile "Cem" aynı kelime kökünden gelir. "Toplanılan, biraraya gelinen yer" anlamındadır. "Mescid": "Secde edilen yer, mekan" demektir ve müslümanların ibadetgahı için kullanılır. Günümüzdeki -ve bizim ülkemizdeki- yaygın kullanılış anlamlarını (istılah anlamını) inceleyecek olursak; "Mescid"; müslümanların küçük çaptaki ibadet mekanlarına, "Cami" ise; büyük ibadet mekanlarına verilen isimdir. Ama gördüğü işlev açısından incelenecek olursa; isim farklılığı gösteren bu mekanlar arasında hiç bir fark yoktur. sayın muhacir19 cami ve mescid'i gayet güzel açıklamış. Kendilerine Teşekkür ederim. murat222 11.07.2006, 16:13 ben ne anlatıyorum siz ne diyorsunuz.camii bizans kilisesinin benzeri.yani emevilerin bizanstan alıntısı.bu konuyla haccın ne alakası var?ayrıca hac bizim kültüede yok.benim kabem insandır deriz biz.sünni olup da fakir olan insanlar nasıl hacca gidecek.gitmeyince islamdanmı çıkıyor redyellow 02.08.2006, 11:28 ben ne anlatıyorum siz ne diyorsunuz.camii bizans kilisesinin benzeri.yani emevilerin bizanstan alıntısı.bu konuyla haccın ne alakası var?ayrıca hac bizim kültüede yok.benim kabem insandır deriz biz.sünni olup da fakir olan insanlar nasıl hacca gidecek.gitmeyince islamdanmı çıkıyor "sünni olup da fakir olan insanlar nasıl hacca gidecek.gitmeyince islamdanmı çıkıyor" diyorsun. okumazsan, araştırmazsan, kulakdan dolma şeyleri buraya getirip yazarsan tabi böyle aciz durumlara düşersin. Hac'ın İslami bir vecibe olduğunu, fakire değil ZENGİN'e farz olduğunu, ZENGİN bile olsa hacca gitmese bile (haccın farziyetini inkar etmemesi şartıyla) İslam'dan çıkmayacağını, sadece günahkar olacağını bilmezsen böyle sorular sorman normaldir. Gerçi CAMİ BİZANSTAN ALINTI diyen birisinden başka şey beklemek de abesle iştigal olur. borancan 05.09.2006, 20:24 alevi bir köy neden iki cxami yaptırıyor köyde okul yok sağlık ocağı yok su şebekesi berbart durumda siz hala minareyle övünüyorsunuz okulun duvarları ikiye ayrılmış durumda BEN HİÇ BİR KÖYLÜMDEN DUYMADIM BU GÜNE KADAR OKULU DÜZENLEME FİKRİNİ Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) ben namaz kılınmasın demiyorum camide olmasın demiyorum ama bunlar abartılmamalıydı bence. ben ataist değilim benim dinimde islam ama bu şehvetli din provakasyonunuda onaylamıyorum neymiş türkiyenin en uzun köy minaresiymiş varmı ibik köyü halkına bi faydası. çocuklar karda kışta okumak için başka köye gidiyor neden kendi köylerinde okuyamıyorlar minareye sormak lazım bunları ve minare simsarlarına sağlık ocağımız yok en ufak yaralanmada bile 40 km yol gidiyoruz en ufak bi pansuman için bile sabahtan akşama kadar iskilipte bekliyoruz sizce bunlar minareden daha önemli değilmi borancan 05.09.2006, 20:42 zaten ibik köyü artık alevileşemez ben kavacıklıyım ve aleviliğimle gurur duyuyorum hiç din simsarlığı yapmamış biri olarak dinimede bizim köydeki çok kişiden daha çok bağlıyım insan merkezli bir din bizim dinimiz o yüzden kişi kendini bilirse ne cami ister ne minare önemli olan ikiliği kaldıra bilmek aradan ne sakalla hoca olunur ne takkeyle derrviş Şoreş 05.09.2006, 20:49 Bu köy malesef Aleviliğini kaybetmiş.. Köyün yeni nesili ise Alevilikten haberdar değil doğal olarak ben hanefiyim diyorlar. rockçı turna 05.09.2006, 21:31 uyyyyyyyyyyyyyyy! bize uzak allah a yakın! verilen linke girdim ve içim ürperdi. bunlar kötü ''dönmüş''. hayır gelmez bize bunlardan. tam ibretlik bir köy asimilasyon acısından! sosyologlara duyrulur... adamdaki kafaya bakarmısn. ibik kızılı cagrıstırır oda kızılbaslıgı.. o yüzden degişmeliymiş bu isim. atanızdan utanın beee! borancan 05.09.2006, 22:26 msn adresim ankara_simsek@hot isteyen ordanda ulaşabilir redyellow 06.09.2006, 09:16 köyde okul yok sağlık ocağı yok su şebekesi berbart durumda siz hala minareyle övünüyorsunuz okulun duvarları ikiye ayrılmış durumda BEN HİÇ BİR KÖYLÜMDEN DUYMADIM BU GÜNE KADAR OKULU DÜZENLEME FİKRİNİ Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) ben namaz kılınmasın demiyorum camide olmasın demiyorum ama bunlar abartılmamalıydı bence. ben ataist değilim benim dinimde islam ama bu şehvetli din provakasyonunuda onaylamıyorum neymiş türkiyenin en uzun köy minaresiymiş varmı ibik köyü halkına bi faydası. çocuklar karda kışta okumak için başka köye gidiyor neden kendi köylerinde okuyamıyorlar minareye sormak lazım bunları ve minare simsarlarına sağlık ocağımız yok en ufak yaralanmada bile 40 km yol gidiyoruz en ufak bi pansuman için bile sabahtan akşama kadar iskilipte bekliyoruz sizce bunlar minareden daha önemli değilmi Arkadaşım yazında hem "OKUL YOK" diyorsun hem "OKULUN DUVARLARI İKİYE AYRILMIŞ DURUMDA" diyorsun. Olmayan okulun duvarları nasıl ikiye ayrılmış:001_tt2: birde çocuklar kışta okumak için başka köye gidiyor, sağlık ocağımız yok bunları MİNAREYE SORMAK lazım diyorsun. niye minareye soruyorsun, sen ne güne duruyorsun, burada ahkam kesmesi kolay, köyüne önayak olsana, sağlık ocağı yaptırsana, okul yaptırsana... Lafla peynir gemisi yürümüyor gördüğün gibi, kuru kuruya alevilik edebiyatı yapma. O insanlar emek vermişler cami yapmışlar, minare yapmışlar, sen ve senin gibiler de okul yaptırsın, sağlık ocağı yaptırsın. Sen ve senin gibiler ön ayak olsunlar cami yaptıranlar karşı çıkarlarsa o zaman konuş, ben eminim ki onlar sizden daha önce yardımcı olacaklardır. "şehvetli din provakasyonunu" demişsin, bakıyorumda ağzın gayet güzel laf yapıyor. şehvetli din provakasyonu nasıl oluyor? senin şimdiki yaptığın gibi "şehvetli alevilik provakasyonu" gibi mi? not: Bak en son duyduğuma göre köyünüzün yolları asfalt oluyormuş. Hem de AKP hükümeti döneminde. Şimdi sen buna da kesin bir kulp bulursun:) veya sırf AKP hükümeti döneminde yapıldı diye bu yoldan geçmezsin:)) borancan 29.09.2006, 20:03 arkadaşım konuyu çarpıtma ben okul yok derken yetersiz demek istedim artı minarenin birinci sıradaki bi gereksinim olmadığını söyledim yol yapıldı diyorsun allah razı olsun olana yapılana saygım var ama bunu sırf sizin iktidarınız yaptırdı diye biz geçmeyelimmi yoldan artı minarer yapılırken bende yardım ettim köylümüzün yaptırdığı her şeye saygım var bu gün okul yapsınlar gene yardım ederim sağlık ocağı yapsınlar gene yardım ederim ama gereksinim sırasını biraz düzenlemek lazım yapılan şeylerin |