izem
14.06.2006, 19:41
Türbede ve cem evlerinde tabela oluyor "başınızı kapatın" diye..Ben şahsen takmam taktırmam.Saygı ise bu, bence böyle saygı olmaz.Eğilirim, hörmet ederim.Saçımın kılı ne iş?
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Cem'de kadinin basini kapatmasi "$art mi" sizce ?.. Sayfa :
1
[2]
izem 14.06.2006, 19:41 Türbede ve cem evlerinde tabela oluyor "başınızı kapatın" diye..Ben şahsen takmam taktırmam.Saygı ise bu, bence böyle saygı olmaz.Eğilirim, hörmet ederim.Saçımın kılı ne iş? helin860 14.06.2006, 19:46 bence cem evlerinde baslarını kapatmak şart çunku orasıda bir ibadt yeri nasıl camiye gideler oraya uygun giniyorsa bizde ibadet ettiğimz için kapatmalıyız Nesimi 14.06.2006, 19:48 camiden bizene arkadaşlar. izem 14.06.2006, 20:03 Camide vaaz da var, hoca da var??? Eee onları da mı yapalım? Ya bi gidin ya, entel dantel işler bunlar! kapatmadım, kapatmam.. denzz 14.06.2006, 22:30 Canlar, burada söz konusu "tesettür" degil.. sade bir tülbent.. ve CEM'lerde yer aldigimizda sözediyorum sizlere!! ben bu konuyu açtigimda, buralara gelecegimizi bilseydim açmaz olurdum, ve gerçekten çok üzücü yazilariniz.. hepimiz biliyoruz ki tesettür modasi Alevi kizlarimizda asla yer alamaz.. ama burada size CEM TÖRENLERINDE BIR BAYANIN SACINI KAPAMALI MI diye sordum ben.. neden herseyi böyle yanlis veya polemik yaratmak için anliyorsunuz ?.. saygilar!işte fikrimizi söylüyoruz benm için cem veya normal hayat farketmiyo demektir bu.. benim ibadete olan saygım kişiğimdedir saçımın kılında değil.. iksircan 14.06.2006, 23:01 kapatmayalım....başımız açık , alnımız ak... ilkgül 15.06.2006, 01:28 yok bide açsınlar (tabiki kapatmaları lazımmmmmmm) haydarduman 15.06.2006, 02:36 kapalı veya açık olması bence çok ta önemli deil o kişinin kendi tercihidir eğer dışarda açıkta sadece cem için veye herhangi bir ibadet için kapatıyosa bence çokta mantıklı deil arkadaşların dediği gibi şekilciliğe giriyo biraz sanırım :)) alevilikte hiçbir şekilde kural yoktur mantık vardır benim bilidiğim. tamam belli gelenekler ananeler olabilir ama şekilcilik olmamalıdır diye düşünüyorum ve bütün düşüncelerede ne kadar mantıklı olmadığını düşünsem bile saygı duyuyorum ama böyle kati şeyler söylenmemeli bence(kapanmalı veya açılmalı gibi). MetinK 15.06.2006, 02:52 burada size CEM TÖRENLERINDE BIR BAYANIN SACINI KAPAMALI MI diye sordum ben.. neden herseyi böyle yanlis veya polemik yaratmak için anliyorsunuz ?.. Evet. Konuyu acan arkadasimiz bile rahatsiz olmus. Iyiniyetle aydinlanmak istegi bir konu türbana kadar gitmis.Oysa bizler hepimiz biliyoruz ki Alevilerin bir kismi da basörtüsü kullanir.Bunun türbanla veya Sünni inancindaki gibi basörtüsü ile bir ilgisi yok. Türban ve tesetürü baska konu basliklari altinda tartilasalim ve Cem ile ilgili mesajlar yazalim. Hem konu dagilmamis olur hemde insanlarimiz bu fikirlerden faydalanmis olur. Saygilarimla... gizem 15.06.2006, 08:38 doğrudur,zaten bende aynı yaşlarda aynı duyguları yaşadığım için birazda bu yüzden tartışmayı uzattım.tabi birde o zaman lar beni uyaran yol gösteren birileri olsaydı diyede düşünmüşümdür hep.ama hayat zaten bizim en büyük yol gösterenimiz.herkez bi şekilde yolun çiziyor.ben onuda çok iyi anlıyorum.teşekkürler. siznle 2 konudn beri cebelleşiyorum sürekli konuyu aynı yere getiriyorsunuz madem bende bu formda üyeyiğim polemik dediğiniz şey son derece yanlış buluyorum eğer bir konu açılmışsa zaten tartışılır polemiğe girilmez ve bence cemde kadının başını kapaması yanlış dedim ve bu konu benim açımdan oldukça uzadı eğer siz hala aşın diyorsanız ki bu imkansız eğer polimik diyorsanız ki bu bir konu ve tartışılır bizlerde en doğalını yapıyoruz diye düşünüyorum ben daha önceleri belirttim hiç alevi genci olmak nedir diye blirmisiniz cemde bulundunuz mu peki bizlerin yaşadığı sorunları bilir misiniz diye sordum size eğer bunları bilseydiniz sizinle konuştuğum şeyin polimik değil tartışma olduğunu anlardınız ve ne kadarda bizim açımızdan sorun olduğunu anlardınız yusufçukgecegez 15.06.2006, 20:48 siznle 2 konudn beri cebelleşiyorum sürekli konuyu aynı yere getiriyorsunuz madem bende bu formda üyeyiğim polemik dediğiniz şey son derece yanlış buluyorum eğer bir konu açılmışsa zaten tartışılır polemiğe girilmez ve bence cemde kadının başını kapaması yanlış dedim ve bu konu benim açımdan oldukça uzadı eğer siz hala aşın diyorsanız ki bu imkansız eğer polimik diyorsanız ki bu bir konu ve tartışılır bizlerde en doğalını yapıyoruz diye düşünüyorum ben daha önceleri belirttim hiç alevi genci olmak nedir diye blirmisiniz cemde bulundunuz mu peki bizlerin yaşadığı sorunları bilir misiniz diye sordum size eğer bunları bilseydiniz sizinle konuştuğum şeyin polimik değil tartışma olduğunu anlardınız ve ne kadarda bizim açımızdan sorun olduğunu anlardınız :) bu cevabı başlasına vermiştim zaten gizem,neyse uzatmaya gerek yok,ben teşekkür ediyoum,fikirlerini savunmanı takdir ediyorum başarılar,teşekkürler.:) gizem 15.06.2006, 21:38 :) bu cevabı başlasına vermiştim zaten gizem,neyse uzatmaya gerek yok,ben teşekkür ediyoum,fikirlerini savunmanı takdir ediyorum başarılar,teşekkürler.:) önmeli deil:p AleviGenç 15.06.2006, 23:25 "Bismillahirahmanirahim" Selamunaleyküm Ya Kapanması Gerek Diye Düşünüyorum ama Bu Kapanış Türban Değil Anadoluda Analarımızın Takdığı Tülbent Olabilir... yusufçukgecegez 16.06.2006, 01:13 önmeli deil:p gizem sende biraz cadılık varmı.:o gizem 16.06.2006, 09:59 gizem sende biraz cadılık varmı.:o olmaz mı olmasa kişisel rütbeme cadı ismini veririmiyim zaten formda adım cadıya çıktı normaldede sanal alem haricindede herkes cadı olarak tanımlardıda inanmazdım demek her yerde aynıymışım Erkan Sevgi 16.06.2006, 10:07 Kişi o ulu ortamda kendini nasıl huzurlu hissedecekse ona uygun giyinmeli diye düşünüyorum. Ama kendi huzurunu sağlamaya çalışırkende başkalarının huzurunu dağıtmamaya özen göstermelidir diye ekliyorum. Bir Zeynep 16.06.2006, 10:19 "Bismillahirahmanirahim" Selamunaleyküm Ya Kapanması Gerek Diye Düşünüyorum ama Bu Kapanış Türban Değil Anadoluda Analarımızın Takdığı Tülbent Olabilir... sagol kardesim. yusufçukgecegez 16.06.2006, 22:25 olmaz mı olmasa kişisel rütbeme cadı ismini veririmiyim zaten formda adım cadıya çıktı normaldede sanal alem haricindede herkes cadı olarak tanımlardıda inanmazdım demek her yerde aynıymışım ben çok korkarım cadıdan falan,sana fazla bulaşmim en iyisi,aman aman.:) can85 17.06.2006, 01:08 cem evlerimizi nasıl bir ibadethane görüyorsak.ceme gelen bacılarımızın kardeşlerimizim başının kapanmasa gereklidir.sonuçta bir ibadet yapıyoruz. KuLuMuT 18.06.2006, 00:56 slm kulumut can, yani aslinda sende "kapatilsin" diyenlerin tarafindasin, öyle degil mi? sana katiliyorum icin pis olduktan sonra, istedigin kadar disindan temiz görün, Allah zaten bu ibadeti kabul etmez, ama yani soru o degil, yani "Ibadet icinden gelmeyen Kizlar / Kadinlar basini kapatsinmi" diye degil soru. Soru genelde kapansinlar mi kapanmasinlar mi. Yukarda verdigin cevaptan ben "aslinda kapalmasi daha dogru daha öz bir hareket oldugunu" sandigini gösteriyo bana. Fakat öyleyse eger, neden "Hayir sart degil" yere oy vermissin? Ben kapalmasindan yanayim, kapatmayanlar var, o baska. Gidip bisey demem, ama benim katildigim Cemlerde muhakak bas örtülür, türban gibi degil, sacin görünebilirde hatta, öyle illaha ki sarmas dolas kapatmicen, niyet önemlidir. Saygilar. can yanlış işaretlemişim Ama CEmde ortulmesi dogrudur.. can Bir Zeynep 18.06.2006, 16:34 can yanlış işaretlemişim Ama CEmde ortulmesi dogrudur.. can sagol kulumut can, sana katiliyorum :) KURŞUNveli 19.06.2006, 21:45 arkadaşlar her yerin bir kuralı kaidesi var üstelik bir ibadet evine giriyorsunuz burda kalkıp açık girseler ne olur kapalı girseler ne olur diyebiliriz.bişeyde olmaz...yarin ayakkabı ile girseler ne olur deriz diğer gün sandalye de otursalar ne olur deriz deriz de deriz...bu çağ atlamak modernleşmek falan değil gerçek yozlaşma olur...cem evini ibadet hane olarak gören aleviler zaten böyle bir olayı tartışmazlar ...kuralları bilirler...uymak istemeyenler girmek zorunda değildir... meryem demir 19.06.2006, 21:55 2 temmuzda Cem evine gidecem yanıma örtü almam gerekiyormu onu deyin bari. Hazırlıksız gitmiyim Bir Zeynep 19.06.2006, 21:59 2 temmuzda Cem evine gidecem yanıma örtü almam gerekiyormu onu deyin bari. Hazırlıksız gitmiyimMeryem abla, kendi kalbin ne derse onu yaparsin bu kadar basit. Sana göre dogru neyse, oöyle hareket et sen yada ne bilim yorumlari oku, ölc bilc, kendi sesine bak, simdi konusmalar basa dönmesin bide... bu arada canlar, EVET diyenler covaliyo, arada az fark kaldi. Hemen hemen 100 de ellisi evet diyo. Ne güzel yaaaa, sagolun canlar. Ümüdümü kesmicem. KURŞUNveli 19.06.2006, 22:01 2 temmuzda Cem evine gidecem yanıma örtü almam gerekiyormu onu deyin bari. Hazırlıksız gitmiyim cem evine ilk gidenler için bir defaya mahsus olmak üzere örtüsüz girebiliyor... meryem demir 19.06.2006, 22:09 ya ilk değil ama her gittiğmde hiç örtü almadım yanıma uyaranda olmadı gizem 19.06.2006, 22:09 ne alaksı var ya nerde yazılı nerde çizili bu cem evinde kadının başı kapalımı değil mi lütefnnn herkes gönlüne göre kalbine göre ne alaka yani cem de kafasını kapamssa kabul olmaz mı yerine göre diosunuz kafamı kapassam ayıp mı olur ne alakası herkes özünde kalbinde güzeldir kapatır veya kapatmaz kime ne kapmıycam ne olucak özümde kalbimde yaşıycam ben cemi kafamı kaptsam ne yazar kalbim bozuk olduktan sonraa saygılarımla meryem demir 19.06.2006, 22:10 Meryem abla, kendi kalbin ne derse onu yaparsin bu kadar basit. Sana göre dogru neyse, oöyle hareket et sen yada ne bilim yorumlari oku, ölc bilc, kendi sesine bak, simdi konusmalar basa dönmesin bide... bu arada canlar, EVET diyenler covaliyo, arada az fark kaldi. Hemen hemen 100 de ellisi evet diyo. Ne güzel yaaaa, sagolun canlar. Ümüdümü kesmicem. canım ya ben şimdi hangi %50 nin içindeyim:)) Bir Zeynep 19.06.2006, 22:14 ne alaksı var ya nerde yazılı nerde çizili bu cem evinde kadının başı kapalımı değil mi lütefnnn herkes gönlüne göre kalbine göre ne alaka yani cem de kafasını kapamssa kabul olmaz mı yerine göre diosunuz kafamı kapassam ayıp mı olur ne alakası herkes özünde kalbinde güzeldir kapatır veya kapatmaz kime ne kapmıycam ne olucak özümde kalbimde yaşıycam ben cemi kafamı kaptsam ne yazar kalbim bozuk olduktan sonraa saygılarımlaherkes kalbine göre davransin bide SAYGILARIMLA ekliyosun sonunda ama NE ALAKA NE ALAKA diye kizip duruyosun. herkes kalbine göre davraniyo burda, kapatan kapatiyo, kapatmayan kapatmiyo, nerde saygin senin? ne alakaaa, ne alakaaa, noldun bee? alalala... üstelik basini örtenlerin kalbi bozukmu da kalbim bozuk olduktan sonra ne alakaaa diyon?? Ve hersey yazip cizili mi olmasi lazim senin ona uyman icin, nerde yazili cizili diyosun. Büyü de gel. Görüslerine saygim var ama konusma tarzina ve teorilerine anlayisim saygim yok. KURŞUNveli 19.06.2006, 22:20 ne alaksı var ya nerde yazılı nerde çizili bu cem evinde kadının başı kapalımı değil mi lütefnnn herkes gönlüne göre kalbine göre ne alaka yani cem de kafasını kapamssa kabul olmaz mı yerine göre diosunuz kafamı kapassam ayıp mı olur ne alakası herkes özünde kalbinde güzeldir kapatır veya kapatmaz kime ne kapmıycam ne olucak özümde kalbimde yaşıycam ben cemi kafamı kaptsam ne yazar kalbim bozuk olduktan sonraa saygılarımla illa birilerinin bir yerlere yazmasımı gerekiyor kurallara uyulması için...hatta karşısına da şu kadar cezası falan var diye...bu da gösteriyor ki sen hiç ceme gitmemişin...bari insanları yanlış yönlendirme...zorunlu değil diye düzen gelenek görenek bozulmaz...zaten o şekilde giden insanda kendini rahat hissetmez... can85 19.06.2006, 22:26 2 temmuzda Cem evine gidecem yanıma örtü almam gerekiyormu onu deyin bari. Hazırlıksız gitmiyim meryem hanım bence bi örtü alınız üzerine çünkü cem evleri bir ibadethanedir ve sizde bir ibadet yapacaksınız benim ailemdeki hanımlar hep gittiği zaman cemevlerine cemlere kesinlikle kapanırlar bu bir saygıdır.kapanması en doğrusu bence meryem demir 20.06.2006, 00:00 meryem hanım bence bi örtü alınız üzerine çünkü cem evleri bir ibadethanedir ve sizde bir ibadet yapacaksınız benim ailemdeki hanımlar hep gittiği zaman cemevlerine cemlere kesinlikle kapanırlar bu bir saygıdır.kapanması en doğrusu bence İlginizden dolayı tşk ederim saygılar AleviGenç 20.06.2006, 00:08 2 temmuzda Cem evine gidecem yanıma örtü almam gerekiyormu onu deyin bari. Hazırlıksız gitmiyim Madem sordunuz cevap verim alın... denzz 20.06.2006, 00:25 alevilik bilgilerime forumla beraber daha çok bilgi katmaya çalışanlardanım ve burda yazılanlardan aleviliğin kurallar kapsamında işlediğini yeni öğreniyorum..(ayrıca şimdi beni de sen hiç ceme gitmedin mi diye suçlamayın diye belirteyim ceme katılmışlığım var..)beni gittiğim cemde başın kapanmasını belirten kurallı bir yazı yoktu..demekki baş kapatma kuralı daha teoriye dönüşmemiş kişiden kişiye nasıl değişebiliyosa cemden cemede değişebiliyomuş bunu da yeni öğrenmiş oldum..ben hala başın açıkta ibadetin yapılabileceğini düşünüyorum..ibadetimi saçımın engelleyeceğini düşünmüyormm..allahında tülbentsiz ibadet ettim diye ibadetimi kabul etmeyeceğini düşünmüyorumm.. Nesimi 20.06.2006, 00:35 Önemli olan niyettir bayan olsun erkek olsun gerek yok şekilcilikle olmaz bu işler. Düşünün kapattınız başınızı hatta abartıyorum giydiniz karaçarşafı ne olacak yani bunu yapınca? niyeti kötü olan için farketmezki... Kapanma olayı birazda kültüreldir bakın ninelerimiz tülbent yazma takarlar ama bu alışkanlık olduğu için. GEçmişte Hristiyan olsun müslüman olsun yahudi olsun herkesin bayanları başlarını az veya çok örterlermiş. Askin_Rengi 20.06.2006, 00:36 Canlar hepinizin görüşüne saygı duyarım ama kapanmalı kelimesi bir şart koşuyor. Şart yani zorlama Alevilerin İslam yorumunda yoktur. Hele hele alevilikte zorlama hiç yoktur. Şimdi neyse herkes yok şu ayette şu demiş,yok şu ozanımız bunu demiş diye birbirine yazıları fırlatacaklar.Aman benden uzak Allaha yakın olsunlar... Ama ne olur aleviliğe zorlama ve şartları koymayalım. Hele hele ibadette şekilcilik biz alevilerin sunnilerden ayrıldığımız en temel nokta değilmidir?İbadet ederken bir kadının normal yaşantısında uygulamadığı bir şekle girmesi ne demek. Neyse yinede bütün düşüncelere saygılıyım... İsteyen kapansın,hatta daha da ileri götürelim bir grup semah dönerken bir grupta kenarda vakti gelen namazı kılsın,bir grup yasin okusun,bir grup hacca gitsin...ne önemi var mühim olan şekilcilik:) Bütün Dinlerde Bütün Mezhepler de Kural vardır Uyulması Gereken .. meryem demir 20.06.2006, 00:36 alevilik bilgilerime forumla beraber daha çok bilgi katmaya çalışanlardanım ve burda yazılanlardan aleviliğin kurallar kapsamında işlediğini yeni öğreniyorum..(ayrıca şimdi beni de sen hiç ceme gitmedin mi diye suçlamayın diye belirteyim ceme katılmışlığım var..)beni gittiğim cemde başın kapanmasını belirten kurallı bir yazı yoktu..demekki baş kapatma kuralı daha teoriye dönüşmemiş kişiden kişiye nasıl değişebiliyosa cemden cemede değişebiliyomuş bunu da yeni öğrenmiş oldum..ben hala başın açıkta ibadetin yapılabileceğini düşünüyorum..ibadetimi saçımın engelleyeceğini düşünmüyormm..allahında tülbentsiz ibadet ettim diye ibadetimi kabul etmeyeceğini düşünmüyorumm.. Ben genede işimi garanitiye alıp öle gidecem Cem evine Neme lazım:) gizem 20.06.2006, 09:39 herkes kalbine göre davransin bide SAYGILARIMLA ekliyosun sonunda ama NE ALAKA NE ALAKA diye kizip duruyosun. herkes kalbine göre davraniyo burda, kapatan kapatiyo, kapatmayan kapatmiyo, nerde saygin senin? ne alakaaa, ne alakaaa, noldun bee? alalala... üstelik basini örtenlerin kalbi bozukmu da kalbim bozuk olduktan sonra ne alakaaa diyon?? Ve hersey yazip cizili mi olmasi lazim senin ona uyman icin, nerde yazili cizili diyosun. Büyü de gel. Görüslerine saygim var ama konusma tarzina ve teorilerine anlayisim saygim yok. madem saygı olucak benimde teorilerime saygı duyarsınız veya duymassınız önemli değil eğer hatam varsa özür dilerim ben kalbi kötü diye birşeyde demedim lütfen doğru okuyunuz saygılarımla teorime duyana duymayana bana gösterene göstermeyene önemli değil uslubumu beğenene beğenmeyene saygılarımla Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) illa birilerinin bir yerlere yazmasımı gerekiyor kurallara uyulması için...hatta karşısına da şu kadar cezası falan var diye...bu da gösteriyor ki sen hiç ceme gitmemişin...bari insanları yanlış yönlendirme...zorunlu değil diye düzen gelenek görenek bozulmaz...zaten o şekilde giden insanda kendini rahat hissetmez... ben cemem gidyorum hemde her hafta ama özümde hissediyorum kapanır veya kapanmaz ama bence ekliyerek konuşuyorum ayrıca insanların düşündükleri her zamn doğru olucak diye kuaral yoktur fakat en azından torilere saygı duyulur ayrıca yanlış yönlendirdiğimide düşünmüyorum saygılar AleviGenç 20.06.2006, 10:11 "Bismillahirahmanirahim" Selamunaleyküm Bu forum'a bir Dede gerek:yamukgul: Ama nerede bulaçağız diye düşünmeyin... Soru: Nereden? Cevap:İşte ben :yamukgul: Ya forumu biri okusa yeni bir din çıkar yemin ederim Alevilikten eser kalmıyo herkes kendi doğrularını savunursa gerçek doğrular ne olaçak(Üzüldüm):uzgunsok: Cem'de tülbent olmalı. Saygılarımla denzz 20.06.2006, 12:59 nedenini alsak bi de? denzz 20.06.2006, 13:24 Ben genede işimi garanitiye alıp öle gidecem Cem evine Neme lazım:) alevilikte insana zorla yaptırılan bişey yoktur siz kendinizi nsl daha ii hissedecekseniz öyle gidin ama söyleyim başım açık gittim diye hiçbir cemden kovulmadım... emekçi05 20.06.2006, 13:50 arkadaşlar alevilikte inançta zorlama olmaz kim kendine neyi yakıştırıyorsa neyi uygun görüyorsa (tabiki edep kurallarına uygun) o şekilde cemede ibadete karışır biz hala kılık kıyafete takılırsak ibadetin özünden ayrılmış oluruz hacı bektaş veli pirimizin dediği gibi BİZİM İNANCIMIZDA KADIN ERKEK FARKI YOK NOKSANLIKLA EKSİKLİK SENİN GÖRÜŞLERİNDE böyle bir felsefenin kaynağı olan cemimizde baş örtü türban gibi konuları mesele etmek bizi amacımızdan uzaklaştırır AleviGenç 20.06.2006, 16:00 "Bismillahirahmanirahim" İnşallah anadoluda anlarımızın bacılarımızın taktıkları tülbent , eşarp ve türban arasındaki farkı biliyorsunuzdur... D-e-v-r-i-m 20.06.2006, 16:21 çok eskiden yürütülen cemlerde kadınların başı bir tülbent dahi olsa kapalı olur der dedem (ki kendisi dede) birçok cem yürütmüş biri olarak ben onun fikrne baş vurdum öyle söyledi one diyorsa doğrudur... AleviGenç 20.06.2006, 16:31 çok eskiden yürütülen cemlerde kadınların başı bir tülbent dahi olsa kapalı olur der dedem (ki kendisi dede) birçok cem yürütmüş biri olarak ben onun fikrne baş vurdum öyle söyledi ... Bençede kapalı olmalı... Ama bu gün bazı arkadaşlarımız kendi doğru gördüklerini ateşli bir şekilde savunuyor...Savun ama doğru inkar edilemez... D-e-v-r-i-m 20.06.2006, 16:41 Dedelerimizden yani tamamen dejenere olmamış öz soyumuz yıllarca bunun böyle gittiğini söylüyor biz yeni nesil herşeye yeni bir şekil getirmeyi severiz ancak bunlar bizim özümüz değişemez AleviGenç 20.06.2006, 17:28 Dedelerimizden yani tamamen dejenere olmamış öz soyumuz yıllarca bunun böyle gittiğini söylüyor biz yeni nesil herşeye yeni bir şekil getirmeyi severiz ancak bunlar bizim özümüz değişemez Çok haklısın!... Bir Zeynep 20.06.2006, 17:31 "Bismillahirahmanirahim" İnşallah anadoluda anlarımızın bacılarımızın taktıkları tülbent , eşarp ve türban arasındaki farkı biliyorsunuzdur... bence cogu kisi bilmiyo veya bilmek istemiyo. konuyu "zorla/baskiyla/asimile/sünnilesme" vs. vs... tür seylere götürüyolar.. bu bir neverending konu (yani sonu sonucu olmayan) ve sonucta zaten herkes kendi dogrusunu yapmakta bu yüzden aslinda devam tartismanin anlami yok. Ilk basta sadece fikir alis verisi sandim ama gercektende tartismaya döndü simdi.:uzgunsok: AleviGenç 20.06.2006, 18:44 Doğruların çok olduğu yerde tartışma ateşli olurmuş... AleviGenc Vay behhhh ata sözü bile yazdım vay canıba:yamukgul: Herkes doğrusunu savunuyo çoğu bilmeden...Malesef... Nesimi 20.06.2006, 18:53 O dönem herkes kapalı olduğu için öyle geliyorlardı ama şimdi çoğu insanımız bazı açık. Unutmayın ki Alevilikte şekilcilik yoktur insan nasılsa o şekilde ceme katılır halk normal yaşamındaki gibi katılır. MetinK 20.06.2006, 18:58 Zit fikirlerin olmasi normal.Böylece günümüzün dogrularina ulasabiliriz,gelisebiliriz. Fikirlerimizi inat haline getirmemek gerekiyor. Neden olmasi veya olmamasi üzerine tartisma yürütülebilir. Yoksa devamli tekrar olmaktan öteye gitmez... Iyi tartismalar.:) denzz 20.06.2006, 20:08 "Bismillahirahmanirahim" İnşallah anadoluda anlarımızın bacılarımızın taktıkları tülbent , eşarp ve türban arasındaki farkı biliyorsunuzdur...ordan bilmiyo gibi mi gözüküyoruz:)sadece cem de kapalı olmanın şart olmadığını savunuyorum ben şahsen..ibadetin şekilcilikle olmayacağına inanıyorum..bunda evrensel bi doğru yok ki biz kafamıza göre doğru çıkaralım..ozaman her dede farklı düşünüyo.. Bir Zeynep 20.06.2006, 20:35 Unutmayın ki Alevilikte şekilcilik yoktur insan nasılsa o şekilde ceme katılır halk normal yaşamındaki gibi katılır. ceme katilmadan yani dusunu banyonu almadan, tras felan olmadan katilirmisin yani?? Nesimi 20.06.2006, 20:36 ceme katilmadan yani dusunu banyonu almadan, tras felan olmadan katilirmisin yani?? Peki ben sana bir şey sorayım: Normalde insan içine böyle mi çıkarsın? can85 20.06.2006, 20:47 "Bismillahirahmanirahim" Selamunaleyküm Bu forum'a bir Dede gerek:yamukgul: Ama nerede bulaçağız diye düşünmeyin... Soru: Nereden? Cevap:İşte ben :yamukgul: Ya forumu biri okusa yeni bir din çıkar yemin ederim Alevilikten eser kalmıyo herkes kendi doğrularını savunursa gerçek doğrular ne olaçak(Üzüldüm):uzgunsok: Cem'de tülbent olmalı. Saygılarımla Teşekküler dedemiz sizi saygıyla niyaz ederizz.evet bizim teorimizi desteklediğiniz için ve verdiğiniz doğru bilgi için ayrıca teşekkür ederiz..cemde kadının başını örtmesi şarttır... Bir Zeynep 20.06.2006, 20:54 Peki ben sana bir þey sorayým: Normalde insan içine böyle mi çýkarsýn?vay gavur vay... hahahha.... yakaladim saniyon simdi beni dimi. Evet BENI yakaladin. BEN öyle cikmam gezmem ama cok gezenler var.. Bu yüzden hic de zor duruma düsmedim simdi sorun icin ... Hele de erkeklerimizde böyle insan icine cikan var tabiki... Tras mas felan. Cemde üc günlük biyigin, koltuk altlari vs. vs.. tüglerin yeri yok bence.. ama öyle cikanlar var o yüzden sorun pek kuvetli degil gibi geldi bana ehehee... :p Nesimi 20.06.2006, 20:58 vay gavur vay... hahahha.... yakaladim saniyon simdi beni dimi. Evet BENI yakaladin. BEN öyle cikmam gezmem ama cok gezenler var.. Hele de erkeklerimizde. Tras mas felan. Cemde üc günlük biyigin, koltuk altlari vs. vs.. tüglerin yeri yok bence.. ama öyle cikanlar var o yüzden sorun pek kuvetli degil gibi geldi bana ehehee... :p :) :) :) sakal traş temizlik olayı herkesin yapması gereken bişey lafım esasında sana değildi sadece soruna karşılıktı ;) bahsettiğim kıyafet olayı yani o dönemler insanlar hep tülbent li yazmalı şimdi artık tülbent olayı pek yok. İstanbulda cemevlerinde şahkulu, karacaahmet buralarda bulundum içinden geldiği için başına yazma saranlar var ama açık gelenlerde var zaten kimsede kimseye bakmıyor ibadet yeri oralar ben şahsen bakmam yani :) Bir Zeynep 20.06.2006, 21:01 bahsettiğim kıyafet olayı yani o dönemler insanlar hep tülbent li yazmalı şimdi artık tülbent olayı pek yok. Ben TÜLBENTLENELIM demiyorum kiii, bas bayagi bi bas örtüsü (sal halinde bile olabilir) kadinlarin kizlarin basinda olsun diyorum, saci görünmesin, kapansin, carsaflara bürünsün de demiyorum.. Bas örtüyü kapamana bile gerek yok, zaten uzun uzun asaga dogru sarkiyo hep Hü cekerken, saclar zaten görünüyo. Nesimi 20.06.2006, 21:06 Ben TÜLBENTLENELIM demiyorum kiii, bas bayagi bi bas örtüsü (sal halinde bile olabilir) kadinlarin kizlarin basinda olsun diyorum, saci görünmesin, kapansin, carsaflara bürünsün de demiyorum.. Bas örtüyü kapamana bile gerek yok, zaten uzun uzun asaga dogru sarkiyo hep Hü cekerken, saclar zaten görünüyo. Valla bana dert değil açik konuşayim bayanlar bunun cefasini çekecek olanlar :) Eger bir bayan olarak bunu onayliyorsan senin tercihindir saygi duyarim. Basina ortecegin bezin boyutuda tabiki sana kalmis Ben olsam boyle bir durum olsa basimi ortmek istemezdim hindistanda sikh dini var bu dinde kadin erkek baslarini orterler aklima onlar geldi. Bir Zeynep 20.06.2006, 21:09 Eger bir bayan olarak bunu onayliyorsan senin tercihindir saygi duyarim. Basina ortecegin bezin boyutuda tabiki sana kalmis Ben olsam boyle bir durum olsa basimi ortmek istemezdim eyvallah can, nasil gördüysem öyle ederim tabiki. HAdi bana müsade, ben kaciyom. Tatli tartismamiz icin tesekkürler... saglikcla kal. Nesimi 20.06.2006, 21:10 eyvallah can, nasil gördüysem öyle ederim tabiki. HAdi bana müsade, ben kaciyom. Tatli tartismamiz icin tesekkürler... saglikcla kal. ok ispanyolcaya ii calis :) :) :) Bir Zeynep 20.06.2006, 21:16 ok ispanyolcaya ii calis :) :) :)ayy unutmadin demekkk? sagol can yaaaa, dokuz günüm kaldi hic sorma.. ama daha biraz radyo dinliyom burda, henüz cikamadim, hec sorma, nolacak halim benim. iyicene bagimli oldum of... konu kaydi neyse.. caktirma, sen bas örtüden devam et, kimse anlamaz ehehehe... Nesimi 20.06.2006, 21:18 hehe valla artık bişe demicem isterseniz kapanın ben kapanmıyorum nede olsa diorum ama oyumu hayır die kullandım. KURŞUNveli 20.06.2006, 23:18 bu ankette gösteriyor ki avrupa da alevilik yozlaşmakla kalmamış bitmiş evrim geçirmiş... Bir Zeynep 21.06.2006, 12:35 :olmadi avupadaki aleviler yobazlasmis, bitmissss miiii? Ayfer_A 21.06.2006, 12:38 heee zeynocan . Bizde zaten KursunVeli oyle diyor diye simdi dizlerimizi dövüyoruz ... gizem 21.06.2006, 12:40 avrupadaki aleviler nasıl yobazlaşıp bitmiş olabilir ki buna karşıdan bakıpta bitmişler diyemeyiz çok saçma olur eğer zaten böle bi durum olsaydı yurt dışında dernekler kurulmazdı nasıl bitmiş olabilir ki baş örtüsüne bakıp örtümüyolar bitti mi dicez sonuçta kapatnda kapatmayanda cemde var kapamıyolarsa bitti mi yoksa kapatıda mı bitti konu belli cemde kadının başını kapatması Bir Zeynep 21.06.2006, 12:42 itibar puani -15 e gelmis te hala bak akli basina gelmis degil, hala neler sacmaliyo, vah vah vah... demek eksi puan verenlerin bi bildigi vardir, bu sahsen benim rastladigim onun yazmis oldugu ilk kafa sallayacak yazisi ama yinede vermiyom eksi puan, hakkettiyse bile. veren vermis zaten, böyle bisey yazdiktan sonra zaten NE YARAR.. hic bisey.. cahil kursun seni... vah vah.. KURŞUNveli 21.06.2006, 19:51 itibar puani -15 e gelmis te hala bak akli basina gelmis degil, hala neler sacmaliyo, vah vah vah... demek eksi puan verenlerin bi bildigi vardir, bu sahsen benim rastladigim onun yazmis oldugu ilk kafa sallayacak yazisi ama yinede vermiyom eksi puan, hakkettiyse bile. veren vermis zaten, böyle bisey yazdiktan sonra zaten NE YARAR.. hic bisey.. cahil kursun seni... vah vah.. benim sanal itibarla işim olmaz beni tanımadan bana istediğiniz kadar eksi puan verin neye yarar eğer sanal verilen itibar puanı gercekten haklı olana verilmiş olsa puanların ters düz olması gerekirdi...siz kendiniz inanıyormusunuz o aldığınız puanları hak ettiğinize ve ya diğer itibar puanı yüksek olanların aldığı sizin deyiminizle kalite kültür bilgi seviye değer belirtmek amacıyla verilen puanları hak ettiklerine...birde bana hangi nedenden dolayı eksi puan verilmiş söyleyeyim galatasaray yazdığım için kemalist yazdığım için var olan konuyla ilgili bilmeden başka topik açtığım için pkk ya laf attığım için bir arkadaşa şaka yaptığım için avrupaya laf attığım için...senin bana vereceğin eksi puan beni ilgilendirmez verebilirsin...o senin kaliteni ortaya koyar ve ne kadar benim haklı olduğumu gösterir...ayrıca yobaz kelimesi başka bişey ben yozlaşmaktan bahsetmiştim.o kadar kültürlüsünüz(bana cahil diyecek kadar) benim hatam olabilir hani cahilim ya bari siz hata yapmayın...kültürlü canlarım benim...mesela gizem hanım o kadar kültürlüsünüz ki yazılarınızı okumakta güçlük çekiyorum daha sade yazarsanız sevinirim...ayfer_a hanım dizlerini dövene kadar biraz aleviliği araştırınız da bana da anlatınız burda cahil bir arkadaşınız var acımıyormusunuz hiç...ne yazdığını bilmiyor zaten itibar puanı -15 lerde vah vah... Bir Zeynep 21.06.2006, 22:30 benim sanal itibarla işim olmaz beni tanımadan bana istediğiniz kadar eksi puan verin neye yarar eğer sanal verilen itibar puanı gercekten haklı olana verilmiş olsa puanların ters düz olması gerekirdi...siz kendiniz inanıyormusunuz o aldığınız puanları hak ettiğinize ve ya diğer itibar puanı yüksek olanların aldığı sizin deyiminizle kalite kültür bilgi seviye değer belirtmek amacıyla verilen puanları hak ettiklerine...birde bana hangi nedenden dolayı eksi puan verilmiş söyleyeyim galatasaray yazdığım için kemalist yazdığım için var olan konuyla ilgili bilmeden başka topik açtığım için pkk ya laf attığım için bir arkadaşa şaka yaptığım için avrupaya laf attığım için...senin bana vereceğin eksi puan beni ilgilendirmez verebilirsin...o senin kaliteni ortaya koyar ve ne kadar benim haklı olduğumu gösterir...ayrıca yobaz kelimesi başka bişey ben yozlaşmaktan bahsetmiştim.o kadar kültürlüsünüz(bana cahil diyecek kadar) benim hatam olabilir hani cahilim ya bari siz hata yapmayın...kültürlü canlarım benim...mesela gizem hanım o kadar kültürlüsünüz ki yazılarınızı okumakta güçlük çekiyorum daha sade yazarsanız sevinirim...ayfer_a hanım dizlerini dövene kadar biraz aleviliği araştırınız da bana da anlatınız burda cahil bir arkadaşınız var acımıyormusunuz hiç...ne yazdığını bilmiyor zaten itibar puanı -15 lerde vah vah...ha yozlasmak ha yobazlasmak, yinede yanlis buluyorum dedigini arkadasss, avrupada neymis alevilik bitmiss... neden?? baskaarin görüslerine saygi göstermedigin icin, seninle ayni fikirde olmadiklari icin heee? Vallaha ne diyim, bildigin gibi ol can, yolun acik olsun. Dedigim gibi, sana eksi vermedim vermicemde, nasil yani verde kaliten ortaya cikar zaten.. Yazilarimi iyi oku, sana puan da hayir etmez, paylasimda. Iyi aksamlar. MetinK 21.06.2006, 22:54 sn.KURSUNveli; Forum Kurallari: 1. Forumlarda diğer üyelere karşı iyi davranın. Sadece böyle iyi bir beraberlik oluşabilir. Bir mesajinizda iki-üc üyeye satasma yapiyorsunuz.Insanlarin kisisel durumu yerine konu ile ilgili mesajlar yazalim lütfen. Avrupaya elestirilerinizde de hakli olmadiginizi belirtiyim.Burada cok güzel calismalar yapiliyor. Lütfen konu hakkinda yorumlara dönelim. gizem 22.06.2006, 10:24 benim sanal itibarla işim olmaz beni tanımadan bana istediğiniz kadar eksi puan verin neye yarar eğer sanal verilen itibar puanı gercekten haklı olana verilmiş olsa puanların ters düz olması gerekirdi...siz kendiniz inanıyormusunuz o aldığınız puanları hak ettiğinize ve ya diğer itibar puanı yüksek olanların aldığı sizin deyiminizle kalite kültür bilgi seviye değer belirtmek amacıyla verilen puanları hak ettiklerine...birde bana hangi nedenden dolayı eksi puan verilmiş söyleyeyim galatasaray yazdığım için kemalist yazdığım için var olan konuyla ilgili bilmeden başka topik açtığım için pkk ya laf attığım için bir arkadaşa şaka yaptığım için avrupaya laf attığım için...senin bana vereceğin eksi puan beni ilgilendirmez verebilirsin...o senin kaliteni ortaya koyar ve ne kadar benim haklı olduğumu gösterir...ayrıca yobaz kelimesi başka bişey ben yozlaşmaktan bahsetmiştim.o kadar kültürlüsünüz(bana cahil diyecek kadar) benim hatam olabilir hani cahilim ya bari siz hata yapmayın...kültürlü canlarım benim...mesela gizem hanım o kadar kültürlüsünüz ki yazılarınızı okumakta güçlük çekiyorum daha sade yazarsanız sevinirim...ayfer_a hanım dizlerini dövene kadar biraz aleviliği araştırınız da bana da anlatınız burda cahil bir arkadaşınız var acımıyormusunuz hiç...ne yazdığını bilmiyor zaten itibar puanı -15 lerde vah vah... sayın kurşunveli yazılarınıza saygı duyuyorum fakat benim yazımı bi daha okursanız sevinirim size ne kültürsüz dedik ne yoz veya yobaz herkesin düşüncesine bakılarak buna karar veremem kendi adıma konuşuyim ama sizde karşıdan bakıldığında avrupada bitmiş bana göre denlmez diye düşünüyorum saygılarımla belen 22.06.2006, 10:55 mrb dostlar ben başın kapanması yönündeyim ibadet yerlerinde kurallar olması gerektiğini düşünüyorum bazı arkadaşlar normal hayattada kapanın o zaman demiş o zaman normal hayatta makyaj yapıyor bayanlarımız ibadet yerlerimize öyle gitmeleri normalmi sizce baş örtüsünde böyle bişey baş örtüsü, vücudundaki bazı yerlerin örtülmesi bence ibadette bir saygı bir simgedir.namaz kılınırken baş nasıl örtülüyorsa aleviler için ibadet yeri olan cem evlerindede baş örtüsü örtülmeli diye düşünüyorum sonuçta cem evi bir ibadet yeri normal hayatla karıştırmayalım lütfen MetinK 22.06.2006, 11:52 bazı arkadaşlar normal hayattada kapanın o zaman demiş o zaman normal hayatta makyaj yapıyor bayanlarımız ibadet yerlerimize öyle gitmeleri normalmi sizce belen; modernlesiyoruz yaa...:uzgunsok: günümüz kosullarina ayak uydurmak gerekiyormus. Saclar jöleli,permali,gözler lensli,dudaklar rujlu.Cagdasligin gerisinde kalmayalim.:hopala selmasu 22.06.2006, 11:57 Bencede Kapali Olmasi Gerek. Bir Zeynep 22.06.2006, 15:49 ahaha metin abim, heee ya hic sorma, en iyisi böyle yapalim artik, needek? alalala.... ironiyi ne güzel demisin, anlayan anladi... ehehe... Belen ve selmasu bacilar sagolun. KURŞUNveli 22.06.2006, 19:12 ha yozlasmak ha yobazlasmak, yinede yanlis buluyorum dedigini arkadasss, avrupada neymis alevilik bitmiss... neden?? baskaarin görüslerine saygi göstermedigin icin, seninle ayni fikirde olmadiklari icin heee? Vallaha ne diyim, bildigin gibi ol can, yolun acik olsun. Dedigim gibi, sana eksi vermedim vermicemde, nasil yani verde kaliten ortaya cikar zaten.. Yazilarimi iyi oku, sana puan da hayir etmez, paylasimda. Iyi aksamlar. siz bana o kadar laf söylediniz cahil dediniz ben kızdım mı size veya kızgın havayla hiç yazı yazdım mı çünkü ben kendimi de ne yazdığımı da iyi biliyorum sizler neden bu kadar alındınız avrupa sadece bu forum da olanları kapsamıyor dimi...birde neden sürekli eksiyle artıyla uğraşıyorsun illa vermek istiyorsan eksi ver... ben sana karışamam .ben sizin şahsınıza karşı kötü birşey söyledim mi hayır tabiki...neyse boşver forum sizlerin olsun güle güle yazın bana eyvallah.....eksilerde artılarda hep senin olsun....benim gercek itibarım bana yeter...bye Bir Zeynep 22.06.2006, 19:26 siz bana o kadar laf söylediniz cahil dediniz ben kızdım mı size veya kızgın havayla hiç yazı yazdım mı çünkü ben kendimi de ne yazdığımı da iyi biliyorum sizler neden bu kadar alındınız avrupa sadece bu forum da olanları kapsamıyor dimi...birde neden sürekli eksiyle artıyla uğraşıyorsun illa vermek istiyorsan eksi ver... ben sana karışamam .ben sizin şahsınıza karşı kötü birşey söyledim mi hayır tabiki...neyse boşver forum sizlerin olsun güle güle yazın bana eyvallah.....eksilerde artılarda hep senin olsun....benim gercek itibarım bana yeter...bye ben sana ne tehtit ettim, ne bisey... galiba cok eksi puanin varmis senin dedigim sana iyicene bi dokundu, ücüncü kez diyorum, beni hep tekrarlattirma bozuk plak gibi: sana ne eksi verdim, nede verecem, zaten hayir etmez dedim.. böyle alinacak ne var, hala ilk yazdigim yaziyi sakiz gibi cignayip duruyon, alala.. kac yasindasin acaba, cok merak ediyom, bu davranisin ne cocukca, bi görebilsen kendini. bende sana kizgin havali bisey yazmadim, sadece avrupada alevilik ölmüs digisinde bana dokundu ve bunu bilmeden konusuyosun, cahil arakasim benim, ac bakalim cem, su ve düzgün tv yi bak bakalim avrupada ne gibi alevilik var. bak bakalim, avrupada dogmus, büyümüs, gavur ellerde yetismis alevilerimizin bazi senin aha orda yani basinda olan alevilerden daha da aleviligi benimseyen, anlindan öpülecek genclerimiz var miymis burda, yokmuymus. anne babalarimiza, bin kere helal olsun bize Pir askini devam yasatabildikleri icin. sen bizim icimizdeki aski ne bilirsin? laf olsun, tprba dolsun konusmasi yapma burda. üstelik basi kapansin diyenlerin hepsi ayvrupadan katilmadi bu ankette. dünyayi degistirmeye kalkisma, birak herkes oldugu gibi istedigi gibi kalsin, sana ne bundan. böyle tadini cikaracak ne var simdi bu konuda, bas baygai ne güzel fikir paylasiyoduk. üzücü laf söylemenin ne geregi vardi. üzücüde degil, sinir edici laf... devam yazdikca, dahada hayretlere saliyosun beni.. seni ne kovan var burdaaa, ne bisey.. aklini kullan, adam ol, baska istemiyoruz. bu konu senion ve benim aramizda kavga mi oldu simdi? bu yaziyi yazmasaydin benim icin kapanmis gitmisti bile, bana bunlari dedirttin, ne diyim, hayretler icinde kaldim. kac yasindasin, allah askina, dinin imanigan dogru söyle. 30 diyip atmayasin simdi bide. cok merak ediyom da.. KURŞUNveli 22.06.2006, 20:40 ben sana ne tehtit ettim, ne bisey... galiba cok eksi puanin varmis senin dedigim sana iyicene bi dokundu, ücüncü kez diyorum, beni hep tekrarlattirma bozuk plak gibi: sana ne eksi verdim, nede verecem, zaten hayir etmez dedim.. böyle alinacak ne var, hala ilk yazdigim yaziyi sakiz gibi cignayip duruyon, alala.. kac yasindasin acaba, cok merak ediyom, bu davranisin ne cocukca, bi görebilsen kendini. bende sana kizgin havali bisey yazmadim, sadece avrupada alevilik ölmüs digisinde bana dokundu ve bunu bilmeden konusuyosun, cahil arakasim benim, ac bakalim cem, su ve düzgün tv yi bak bakalim avrupada ne gibi alevilik var. bak bakalim, avrupada dogmus, büyümüs, gavur ellerde yetismis alevilerimizin bazi senin aha orda yani basinda olan alevilerden daha da aleviligi benimseyen, anlindan öpülecek genclerimiz var miymis burda, yokmuymus. anne babalarimiza, bin kere helal olsun bize Pir askini devam yasatabildikleri icin. sen bizim icimizdeki aski ne bilirsin? laf olsun, tprba dolsun konusmasi yapma burda. üstelik basi kapansin diyenlerin hepsi ayvrupadan katilmadi bu ankette. dünyayi degistirmeye kalkisma, birak herkes oldugu gibi istedigi gibi kalsin, sana ne bundan. böyle tadini cikaracak ne var simdi bu konuda, bas baygai ne güzel fikir paylasiyoduk. üzücü laf söylemenin ne geregi vardi. üzücüde degil, sinir edici laf... devam yazdikca, dahada hayretlere saliyosun beni.. seni ne kovan var burdaaa, ne bisey.. aklini kullan, adam ol, baska istemiyoruz. bu konu senion ve benim aramizda kavga mi oldu simdi? bu yaziyi yazmasaydin benim icin kapanmis gitmisti bile, bana bunlari dedirttin, ne diyim, hayretler icinde kaldim. kac yasindasin, allah askina, dinin imanigan dogru söyle. 30 diyip atmayasin simdi bide. cok merak ediyom da.. senin için 30 demeyeceğim 28 yaşındayım yine söylüyorum ben size kızmadım ve yazdıklarınızdan da alınmadım ve ayrıca puanla işim olmadığını da söyledim...ben gerçek gördüklerimi yazıyorum benim halamlarda almanyada ausburgta yaşıyor ve o kadar asimile olmuş durumdalar ki ister istemez öyle bir yazı yazdım...herkes tabiki bir olamaz... neden üzerinize alındınız ve kzıdınız...ayrıca sizin yazdıklarınız bana söyledikleriniz karşısında ben nasıl tepki göstereceğime karar veremedim ve forum için en iyi olanı seçtim...ve de yazılarım da hiç cocuksu bir hava yok ...herşeye de ciddi yaklaşılmaz ki dimi yani...arasıra çocuklaşmak lazım... Bir Zeynep 22.06.2006, 20:50 senin için 30 demeyeceğim 28 yaşındayım yine söylüyorum ben size kızmadım ve yazdıklarınızdan da alınmadım ve ayrıca puanla işim olmadığını da söyledim...ben gerçek gördüklerimi yazıyorum benim halamlarda almanyada ausburgta yaşıyor ve o kadar asimile olmuş durumdalar ki ister istemez öyle bir yazı yazdım...herkes tabiki bir olamaz... neden üzerinize alındınız ve kzıdınız...ayrıca sizin yazdıklarınız bana söyledikleriniz karşısında ben nasıl tepki göstereceğime karar veremedim ve forum için en iyi olanı seçtim...ve de yazılarım da hiç cocuksu bir hava yok ...herşeye de ciddi yaklaşılmaz ki dimi yani...arasıra çocuklaşmak lazım... kizip alinmadiysan neden sakiz gibi cignayip, hadi ver o zaman eksi hadi ver o zamn diyosun? ben kimseye eksi puan verme merakliginda degilim. bitek aileni asimile olmus gördün diye, tüm avrupaya mi gecerli bu.. alevilik ne diyo? alevilik hos görüslü ol diyo, hepsini ayni kilma diyo. bes parmagin besi bir mi acaba? benim bügyügümsün, saygim var ama eger böyle bi topikte böyle bi yorumla arada bir ocuklasmak gerek diyosan, bence cocuk parkina git, burasi yeri degil. böyle saka anlamam. üzücü kirici da olmak istemem ama gercekten cok yanlis düsünüyosun. ve üstelik ailen senin gözünde asimile olmus diye degerlendirebilirsin ama sen ordan bakip yinede bunu demene hakkin yoik bence, burda yasamayi bilmiyosun, bilemezsinde. asimile olmus diyosun, merak ediyom, ne ediyolar da acaba? basini mi örtüyolar cem de? git bakim TR deki köylere, geldigimiz topraklara, bak bakim onlar neyle cem yürütü. geldigim yerin usulünü devam yasatiyorum ben, gördügüm ögrendigimi saygiyla kabul edip, kural olarak benimsiyorum. cemde basimi örterim, asimile mi oldum simdi? MetinK 22.06.2006, 20:57 sevgili ve de saygili arkadaslarim; Konu Basligini hatirlatmam gerekiyor: "Cemde Kadinin Basini Kapatmasi Sart mi Sizce?" Saniyorum ne demek istedigimi anlamissinizdir... Iyiniyeti suistimal etmiyelim ve soruya yönelik mesajlar yazalim. Yönetim olarak degisik kararlar almak zorunda birakmayin bizi. Tekrarliyorum; Konu Basligi:Cemde kadinin basini kapatmasi sart mi sizce? alkans 22.06.2006, 20:57 slm canlar ya sadece cemlerde deyılde aleviligin genelinde var bence basların acık olması ama bu konunun fazla uzaması dogru deyil Bir Zeynep 22.06.2006, 20:59 sevgili ve de saygili arkadaslarim; Konu Basligini hatirlatmam gerekiyor: "Cemde Kadinin Basini Kapatmasi Sart mi Sizce?" Saniyorum ne demek istedigimi anlamissinizdir... Iyiniyeti suistimal etmiyelim ve soruya yönelik mesajlar yazalim. Yönetim olarak degisik kararlar almak zorunda birakmayin bizi. Tekrarliyorum; Konu Basligi:Cemde kadinin basini kapatmasi sart mi sizce?özür dilerim metin abi, susuyorum ben tamam. tatsizlik yaratilmanin katgisinda bulunduysam eger, kusuruma bakmayin. özür dilerim tüm canlardan. AleviGenç 22.06.2006, 21:36 Selam Son nokta bu olsun bu gün Cem tv'de Yeni Bosna Cemevi'ndeki Cem'i izliyordum canlı yayında ve bu soru aklıma geldi hiç başı açık varmı dikkatli baktım ve bitene kadar izledim 1 tane bile başı açık anamız bacımız yoktuuuuuu duyduma değil gördüme inanırım :komik :D Bir Zeynep 22.06.2006, 21:37 Selam Son nokta bu olsun bu gün Cem tv'de Yeni Bosna Cemevi'ndeki Cem'i izliyordum canlı yayında ve bu soru aklıma geldi hiç başı açık varmı dikkatli baktım ve bitene kadar izledim 1 tane bile başı açık anamız bacımız yoktuuuuuu duyduma değil gördüme inanırım :komik :D eyvallah can. AleviGenç 22.06.2006, 21:40 eyvallah can. Sağolun bu görüşü savunuyordum şimdi eminim :) Özgür-Taylan 22.06.2006, 21:54 Selam Son nokta bu olsun bu gün Cem tv'de Yeni Bosna Cemevi'ndeki Cem'i izliyordum canlı yayında ve bu soru aklıma geldi hiç başı açık varmı dikkatli baktım ve bitene kadar izledim 1 tane bile başı açık anamız bacımız yoktuuuuuu duyduma değil gördüme inanırım :komik :D ben de kendi gözlerimle izledim buradaki Cem'i.. ama basi açik olan çoktu, ve gayet normal bir seiklde Cem'e katiliyorlardi.. saygilar AleviGenç 22.06.2006, 21:56 eyvallah can. Sizde eyvallahh.. tuno 02.07.2006, 19:03 arkadaslar ne yapiyorsunuz bizlerde, onlar gibi art düsüncede olan insanlarimiyiz..neden kapanalim tabi analarimiz bacilarimiz basörtüsü takarlardi ama bu illada takilacak veya takmassak günah olacak anlamina gelmez..bence insanlarimiz nasil rahat ediyorsa öyle hareket etsin...her zaman nasilsa öyle olsun.. Azrail 02.07.2006, 19:09 Selam Son nokta bu olsun bu gün Cem tv'de Yeni Bosna Cemevi'ndeki Cem'i izliyordum canlı yayında ve bu soru aklıma geldi hiç başı açık varmı dikkatli baktım ve bitene kadar izledim 1 tane bile başı açık anamız bacımız yoktuuuuuu duyduma değil gördüme inanırım :komik :D peki siz bası acık birini görseniz ne dersiniz? kapat mı dersiniz? yapmayın Allah askına, ister bası acık ister kapalı bu kişisel bir tercihtir, bu konuya yasak veya kapatmak zorunda gibi yaklaşımda bulunulmasını yadırgıyorum, Nesimi 02.07.2006, 19:13 Kapanma olayı birazda geleneksel. Eskiden çoğu insan başları örütülü tülbentli gezermiş bayanlar. Ancak artık kapanma olayı yok. İşin özü cemevine kim nasılsa o şekilde geliyordu. Yani o insanlar özellikle örtünüp geleme amacında değillerdi çünkü normaldede başlarını örterlerdi ancak günümüzde bunu sürdürmek ne kadar doğru bunu tartışmak gerekiyor. Yani şekil değil insanın içi önemlidir oraya ne duygularla gittiğimiz önemlidir sevgiler saygılar canlar... Bir Zeynep 02.07.2006, 21:21 arkadaslar ne yapiyorsunuz bizlerde, onlar gibi art düsüncede olan insanlarimiyiz..neden kapanalim tabi analarimiz bacilarimiz basörtüsü takarlardi ama bu illada takilacak veya takmassak günah olacak anlamina gelmez..bence insanlarimiz nasil rahat ediyorsa öyle hareket etsin...her zaman nasilsa öyle olsun.. burda "bence kapanmali" diyen canlar, GÜNAH demedi ki can lütfen dogru oku ama... saygi, görgü diyoruz biz, günah degil. Teesüf ederim yani.. orhan ŞİMŞEK 03.07.2006, 23:13 insan özgur olmalı gerek insan olarak gekekse duşunce olarak özgur olmalı inancında Yusuf Eroğlu 15.08.2006, 19:45 sadece saygının belirtisi olarak kapanmalıdır.Bir dini zikirde neden bir tülbent takılması çok görülürki. EŞİTLİK PARTİSİ 15.08.2006, 19:53 Değerli canlar Hiç bir hal ve şartta şu mutlaka olmalıdır gibi bir dayatma,ima yoluyla da olsa bunu yapma Alevilik anlayışıyla bağdaşmaz diye düşünüyoruz... Böyle bir şey yapmak bir defa ALEVİ BAYANLARA saygısızlık olur,insanlığın geldiği aşamada nasıl giyinilmesi gerektiğine bırakın özelde bu konuda bayanlarımız karar versin. Sanıyorum konu başlığı bayanları ilgilendiriyor,ha erkekler görüş belirtemez mi elbette,bizce bu sadece görüş bildirme olarak kalmalı ama bayanlar karar vermeli diye düşünüyoruz. Saygı ve Sevgilerimle Bektaş ÇELEBİ aysun_05 15.08.2006, 20:33 bence^ kapalı olması gerek ^değil.eskiden zaten bütün bayanlar kapalıymış bu bi gelenek ozaman saçımızın bi telinin görünmesi günah olayına bizde inanıyoruz ölemi ama böyle görmüşüz geçmişten beri belki saygı için kapalı giriliyo bence canugur 15.08.2006, 20:55 sadece saygının belirtisi olarak kapanmalıdır.Bir dini zikirde neden bir tülbent takılması çok görülürki. Kime saygi? *kendine mi? *tanriya mi? *cevreye mi? NEYE? acaba neden kapaniyoruz da; bu hangi saygi ölcülerine girer diye soruyor muyuz kendimize Insana saygigadan öte ne vardir ki. KURŞUNveli 15.08.2006, 21:00 Kime saygi? *kendine mi? *tanriya mi? *cevreye mi? NEYE? acaba neden kapaniyoruz da; bu hangi saygi ölcülerine girer diye soruyor muyuz kendimize insana saygı,çevreye saygı,geleneklere saygı,ibadete saygı,inanca saygı yetmez mi...ayrıca kapanmak başka bir konu ve alevilikte zaten yok sadece tülbent takılıyor desek daha mantıklı olur... paşahan 15.08.2006, 22:59 tabiki şart olmalı yapmayın canlar baş açık olamaz orası ibadethane sıradan yer deil ayrıca başı açık olarak ibadet edenleri kınıyorum Bir Zeynep 16.08.2006, 00:16 Kime saygi? *kendine mi? *tanriya mi? *cevreye mi? NEYE? acaba neden kapaniyoruz da; bu hangi saygi ölcülerine girer diye soruyor muyuz kendimize Insana saygigadan öte ne vardir ki. canugur abim niye öyle diyosun yaw hani senle hep ayni fikirleri paylasirdik, nasil bölye dersin? tabiki cevap: herseye saygi. gulsum 16.08.2006, 00:41 bence kapalı olması bir gelenek olabilir. yoksa orada kadın-erkek herkes can.cinsiyet ayrımı yok yani. başını açıklığın ya da kapalılığın saygıyla bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum açıkcası. deeniizz 17.08.2006, 15:52 sizin konunuzu biraz genişletelim mesela dize vuruluyor bu doğrumudur kesinlikle yanlıştır böyle bişi söz konusu olamaz sallanıyorlar bu gibi şeyler cemlerimizde cumalıklarımızda yapılmasın:excl: cem sessiz bir şekilde olunur öyle bağıra bağıra kafa sallaya sallaya cem olmaz dışardan izleyen birinin düşüncesi bunlar örgüt üyesi diyebilir.lütfen eğer dizlerinize vuruyorsanız bunu yapmayın oyuncak etmeyin cemimizi cumamızı oyun yeri değil orası.asıl konuya gelelim çok şükürki soyum seyyid battal gaziden geliyor ve baş açıklığı kişinin kendine kalmıştır büyüklerim öyleder. AleviGenç 17.08.2006, 15:59 sizin konunuzu biraz genişletelim mesela dize vuruluyor bu doğrumudur kesinlikle yanlıştır böyle bişi söz konusu olamaz sallanıyorlar bu gibi şeyler cemlerimizde cumalıklarımızda yapılmasın:excl: cem sessiz bir şekilde olunur öyle bağıra bağıra kafa sallaya sallaya cem olmaz dışardan izleyen birinin düşüncesi bunlar örgüt üyesi diyebilir.lütfen eğer dizlerinize vuruyorsanız bunu yapmayın oyuncak etmeyin cemimizi cumamızı oyun yeri değil orası.asıl konuya gelelim çok şükürki soyum seyyid battal gaziden geliyor ve baş açıklığı kişinin kendine kalmıştır büyüklerim öyleder. Dize vurmak açı çekmeyi temsil eder Şehidler Önderi Hz.Hüseyin'den bahsederken güleçek halimiz yok herhalde tabiki açı çekmek istiçez.. Cem sesis olur demişsin Allah için bilmediğin konular hakkında yazma. Çok saygısca mesaj yazmışsın Cem'imizi sen mi öğreteçen bize nasıl giyineçemizi duraçamızı oturaçamızı gid Allah için işine ya.Öğrende gel... deeniizz 17.08.2006, 16:45 hiç cem cuma görmeseydim inanırdım dediğinize ama ne yazıkki dedem hakka yürümeseydide onun cemime gire bilirmiydiniz sizi kapıya bile yaklaştırmazdı emin olun.gerçi sizin bildiğiniz bir kunudur bu ama neyse.devam edin oyuncxak etmeye kafa sallamaya AleviGenç 17.08.2006, 17:03 hiç cem cuma görmeseydim inanırdım dediğinize ama ne yazıkki dedem hakka yürümeseydide onun cemime gire bilirmiydiniz sizi kapıya bile yaklaştırmazdı emin olun.gerçi sizin bildiğiniz bir kunudur bu ama neyse.devam edin oyuncxak etmeye kafa sallamaya Sayın deeniizz ablacım Beance sen Dede'lerin işine karışma dik dik cevap'lar yazma senin Dede'ne saygımdan sana fazla sert yazmıyorum ama böle dik dik yazarsan Dede'nin Dedeliğine zarar vermiş olursun!!! Aléviliği bölmeye mi çalışıyorsun sen?:cursing: s sadık 17.08.2006, 17:03 başı kapatmak sadece cemde değil gündelik yaşantıdada kadının ve erkeğin başını kapatması caizdir başı acık olana rahmet meleykesi konmamaktadır deeniizz 17.08.2006, 18:51 Sayın deeniizz ablacım Beance sen Dede'lerin işine karışma dik dik cevap'lar yazma senin Dede'ne saygımdan sana fazla sert yazmıyorum ama böle dik dik yazarsan Dede'nin Dedeliğine zarar vermiş olursun!!! Aléviliği bölmeye mi çalışıyorsun sen?:cursing: eğer ceme giden bir insan oğluysan dedelere sor battal gazi ocağı nedir diye.SENDEN ÜSTÜN BİR OCAKTAN GELİYORUM HABERİN OLSUN VE OCAĞIMA LAF ETME BENCE.BENİM OCAĞIM HÜNHAR HACE BEKTAŞI VELİDEN ÜSTÜN BİR OCAK BİLİRSİN BUNU SANIRIM.FEYZ ALDI HÜNKAR BU OCAKTAN. AleviGenç 17.08.2006, 19:03 eğer ceme giden bir insan oğluysan dedelere sor battal gazi ocağı nedir diye.SENDEN ÜSTÜN BİR OCAKTAN GELİYORUM HABERİN OLSUN VE OCAĞIMA LAF ETME BENCE.BENİM OCAĞIM HÜNHAR HACE BEKTAŞI VELİDEN ÜSTÜN BİR OCAK BİLİRSİN BUNU SANIRIM.FEYZ ALDI HÜNKAR BU OCAKTAN. Sana yazdıklarım fayda edmemiş gibi. Sen ne çürretle Yüce Allahın işine karışıyorsun saygısızlığın diz boyu... Bu Dünya'da kimse kimseden üstün değildir.Böle bişey ne kuran-da nede Hadislerde mevcud. İlla üstün biri arıyorsan Oda Allah'ın Resülü Hz.Muhammed ve Ehl-i Beyt'dir. Hünkarımız Hacı Bektaşi Veli bu topraklarda Aléviliği çok iyi bilen Ali/sırrına erişmiş İnsan-ı Kamil'dir. Belmiyodum sorimde öğrenim sizin orada kızlardamı? Dedelik yapıyor... Hz.Ali ne demiş:Benim Belimden Düşen değil İzimi süren soyumdur. Senin Deden ulu bir insan olabilir ama sende bu kalıntı yok.Çok saygısıssın ve bu dik başlılığınla Alévilikte bölünme yaratabilirsin. Yazılarına çeki düzen ver... deeniizz 17.08.2006, 19:12 Sana yazdıklarım fayda edmemiş gibi. Sen ne çürretle Yüce Allahın işine karışıyorsun saygısızlığın diz boyu... Bu Dünya'da kimse kimseden üstün değildir.Böle bişey ne kuran-da nede Hadislerde mevcud. İlla üstün biri arıyorsan Oda Allah'ın Resülü Hz.Muhammed ve Ehl-i Beyt'dir. Hünkarımız Hacı Bektaşi Veli bu topraklarda Aléviliği çok iyi bilen Ali/sırrına erişmiş İnsan-ı Kamil'dir. Belmiyodum sorimde öğrenim sizin orada kızlardamı? Dedelik yapıyor... Hz.Ali ne demiş:Benim Belimden Düşen değil İzimi süren soyumdur. Senin Deden ulu bir insan olabilir ama sende bu kalıntı yok.Çok saygısıssın ve bu dik başlılığınla Alévilikte bölünme yaratabilirsin. Yazılarına çeki düzen ver... bana bir daha msj atma bu bir rica senbilensin tamam hevalim 17.08.2006, 19:13 merhaba arkadaşlar bence cemlerde kadının başının kapalı olması gelenektir diye düşünüyorum bence önemli olan orda ibadet etmektir.. EŞİTLİK PARTİSİ 17.08.2006, 19:23 Değerli Canlar İnsan çözer ve uygular,eğer öyle olmasaydı insanın değeri nasıl anlaşılacaktı... Bunu nasıl yapar bülluğa erdikten sonra sorglaması ve de en önemlisi niyeti ile ortaya koyar diye düşünüyoruz. Siz Canlar yine bir metre bezle uğraşıyorsunuz gibime geliyor,önemli olan insanın giysisi değil,giysinin içindeki canıdır,canı yöneten beynidir,mantık süzgecinden geçirerek verdiği cevaplardır,yaşama uyguladığı tarzdır. Hep söyleriz ki kurallar manzumesi,statik değil,dinamiktir,doğmatikliğide ALEVİLİK ret eder,ALEVİLİĞİN en önemli farklılıklarından birisi budur...yoksa Taliban örgütü gibi bilmem kaç yüz yıl önce böyle giyilmiş,bizde böyle giyinelim denir ve İslamiyet ve özü Alevilik şekilciliğe dönüşür o zamanda ŞEKİL veremeye kim yetkilisi ise,iktidar kimin elinde ise sayısız,bu gün olduğu gibi MÜSLÜMANLIK icat edilir,varılan sonuçta Orta Doğuda yaşananlar olur. Burda sinsi bir şekil uygulanıyor,şekil ön plana çıkarılıyor...peki keramet o zaman tacdamı oluyor,yoksa başın içindeki beyindemi. Evet insanlığın bu gün vardığı aşamada giyim kuşamın bir önemi yokturdur,kişi belli özellik arzeden görevler dışında istediği gibi giyinmeli,karar onun olmalı,bu başlıkta da daha önce tekraraladığımız gibi,Bayanlar nasıl isterlerse öyle giyinmeli,bu Cem!de de,Cami'de de böyle olmalı diyor, Saygılar Sunuyoruz. Bektaş ÇELEBİ KURŞUNveli 17.08.2006, 19:56 Değerli Canlar İnsan çözer ve uygular,eğer öyle olmasaydı insanın değeri nasıl anlaşılacaktı... Bunu nasıl yapar bülluğa erdikten sonra sorglaması ve de en önemlisi niyeti ile ortaya koyar diye düşünüyoruz. Siz Canlar yine bir metre bezle uğraşıyorsunuz gibime geliyor,önemli olan insanın giysisi değil,giysinin içindeki canıdır,canı yöneten beynidir,mantık süzgecinden geçirerek verdiği cevaplardır,yaşama uyguladığı tarzdır. Hep söyleriz ki kurallar manzumesi,statik değil,dinamiktir,doğmatikliğide ALEVİLİK ret eder,ALEVİLİĞİN en önemli farklılıklarından birisi budur...yoksa Taliban örgütü gibi bilmem kaç yüz yıl önce böyle giyilmiş,bizde böyle giyinelim denir ve İslamiyet ve özü Alevilik şekilciliğe dönüşür o zamanda ŞEKİL veremeye kim yetkilisi ise,iktidar kimin elinde ise sayısız,bu gün olduğu gibi MÜSLÜMANLIK icat edilir,varılan sonuçta Orta Doğuda yaşananlar olur. Burda sinsi bir şekil uygulanıyor,şekil ön plana çıkarılıyor...peki keramet o zaman tacdamı oluyor,yoksa başın içindeki beyindemi. Evet insanlığın bu gün vardığı aşamada giyim kuşamın bir önemi yokturdur,kişi belli özellik arzeden görevler dışında istediği gibi giyinmeli,karar onun olmalı,bu başlıkta da daha önce tekraraladığımız gibi,Bayanlar nasıl isterlerse öyle giyinmeli,bu Cem!de de,Cami'de de böyle olmalı diyor, Saygılar Sunuyoruz. Bektaş ÇELEBİ bektaş abi senin yaşın büyük olması nedeniyle bizden daha deneyimlisin ama burda bayanlar çarşıya denize pazara gitmiyorlar ki giyimlerinide kendileri karar verip zevklerine göre belirlesinler... burda ibadet gelenek görenek sözkonusu zevklerimiz yüzünden ibadete saygısızlık yapamayız yoksa kimsenin kimseye karışması diye bir şey söz konusu olamaz....saygılar... AleviGenç 17.08.2006, 20:15 bana bir daha msj atma bu bir rica senbilensin tamam Bu beni memnun eder. Sizi bilmeden kırdıysam özür dilerim.Alevilik hoşgörü ve kardeşliği emreder abla. O kadar İyi Ol ki Ölümüne Düşmanların Bile Ağlasın(İmam Ali) EŞİTLİK PARTİSİ 17.08.2006, 20:32 Sevgili Can... Mutlak bilirsiniz ki,düşüncelerimize bağlılık ve ibadetlerimize kesin saygı Aleviliğin ÖZGÜRLÜK anlayışını hakim kılmaktan geçer,özgürlüğü hakim kıldığımızda İBADETİMİZİ bu açıdan değerlendirecek olan Hanım Canlar zaten kazanndıkları bu özgür irade ile gereğini yaparlar diye düşünüyoruz. Saygının ölçüsü bu olmalımı,bu da tartışılır. Tabi ki,özgürlük anarşizm yaratack bir olgu değil,sınırları diğer insanın özgürlük alanına kadardır ve kurallar manzumesi de dayatma içermemeli diyoruz,yoksa her önüne gelenin saygısızlık çağrışımı yaratacak bir olguyu sergilemesi zaten düşününlemez. Sevgili Can söylemeye çalıştığımız bu. Sevgilerimle Bektaş ÇELEBİ umutdurmuş60 17.08.2006, 23:16 baş açık yada farketmez kapatmasının gerekli olasının nedeni dikkat çekmemek için herkesin eşit görünmesi içindirki başkasının dikkatini çekmesin çünkü cemde düşünülecek kavram Allah'tır akıldan başka şeyler geçmemesi gerekir karadagli 17.08.2006, 23:55 başı kapatmak sadece cemde değil gündelik yaşantıdada kadının ve erkeğin başını kapatması caizdir başı acık olana rahmet meleykesi konmamaktadır Sn. sadik,bu sizin söylediginiz nerde yaziyor kaynagini rica etsek söylermisiniz. tsira 18.08.2006, 13:03 Alevilik şekilciliğe tümüyle karşıdır. Cemde başını kapatmak biz zorunluluk doğurur ve alevilikte zorunluluk yoktur gönüllülük esastır. KURŞUNveli 18.08.2006, 13:29 Alevilik şekilciliğe tümüyle karşıdır. Cemde başını kapatmak biz zorunluluk doğurur ve alevilikte zorunluluk yoktur gönüllülük esastır. tsira can şekilcilik değil ibadet...örnek sen bir cem ayinine katılıyorsun içerde 25 bayan var bunlardan 20 si nin başı kapalı başı açıkların 4 tanesi kız cocuğu ve birde sen, ne düşünürsün ? can camiye giden bayanlar dışarda başı açık olanlar camide neden kapatıyorlar üşüdükleri için mi hayır tabi ki ibadet için...biz neden karşı çıkıyoruz yozlaştırıyoruz...düne kadar semahı da aynı şekilde savunuyorduk düğünde semah dönenleri içkili semah dönenleri vs.vs hep hoşgörü ile karşılıyorduk ama bugün şiddetle karşı çıkıyoruz...demekki fazla hoşgörülü olmak ibadetinde kurallarına aykırı...ben bu söylediklerimi alevi olarak alevilik adı altında toplu olarak ibadet edenler için söylüyorum...şahsa karşı değil... kzsun 20.08.2006, 15:48 bence de kurşunveli haklı! çok hoşgörülü olmak da iyi değildir(bu yanlış anlaşılmasın,bir din için!) kurallar her zaman önemlidir. yürek hoşgörülü olmalı sistem değil. o kadar hoşgörülüysek ben de çıkar imama dedeye söverim. ve bana biz hoşgörüyle karşılarız mı derler. kesinlikle hayır. yani arkadaşlar ibadet sırasında uyulması gereken kurallar olmalı. saçı açık çıkınca huzura Allah onu daha çok mu beğenecek? bu kurallar insanlar içindir. nasıl ki bir ilköğretimde tek tip giyinir insanlar.(demeyin ki Avrupada zengin okullarında her şey serbest!) onların hepsi zengin arkadaşlar,bizdeki gibi uçlar yok! ibadethaneye de gönlü uç noktalarda olan insanlar gelecektir. bu yüzden kadınlar saçlarını kapatmalılar. diğer yandan saç kapatmak bir TÜRK geleneğidir. İlla Müslüman olunduğu için takılmaz! KuLuMuT 08.12.2006, 20:12 BİSMİŞAH ALLAH ALLAH Canlar alevilkte deiğl yane bunu bole anlamayın eep erkan denilen bir şey vr ve bunu çoğu dede söylüyor tesettür orda sadece manevi bir saygıdan dolayıdır ki bunu bilosunus kaç tane kutlu ana varsa bunlar hep kapalı idi ki yae bu dış görünüşten bahsedmiyorum ama kuran okurken kapanıyorsa türbe ziyaretinde kapanırsa, ibadet ederken o zaman Allah anılıyor ve kuran ayetleri konuşuluo ve niyaz edilioyor sizce burda kapatılmaması ters gelmiyormu? (alevi dedeleri bu konuda kapanılması konusunda hem fikirler)Zaten yıllar boyunca cemlerde hep kapalı kalmışlar bunu modernleşmekle alaksı yok ibadette kapanılması gerekir .. GERÇEĞE HÜ MÜMİNE YA ALİ.. Berucavan 11.01.2007, 15:19 bu sadece saygıdır. cemde saygı duyulması gereken bir yer Berucavan 11.01.2007, 15:19 bu sadece saygıdır. cemde saygı duyulması gereken bir yer. sebep 11.01.2007, 15:27 Ceme girdiğin vakit dede sana diyormu kapan gel diye. ben duymadım ayrıca ben birçok ceme katıldım maşallah bayanlarımız kikirdemekten pek ibadet edemiyorlar. Bence sorun şu neden cem olayını dikkate almıyorum. Cemi yöneten dede neden gelenlere bunu anlatmıyor. Dedim ya birçok ceme katıldım tek mevzu var kerbela onun dışı zamanda da pek cem olmuyor. Berucavan 11.01.2007, 15:52 saygı duymam için birinin beni dürtmesi gerekmiyor. benim aklım mantığım var. o kikirdeyen kızlar cemin c sini bilmeyen cahiller aslında tek sorun cehalet, bende ceme çok katıldım ama senin karşılaştığın şeylerle karşılaşmadım. sana tavsiyem adam gibi adamlarla canı gönülden gelen cemlere katıl ben öyle yapıyorum celik6060 04.03.2007, 16:05 görüşleriniz nelerdir???? canlar Kızılırmaklı 06.03.2007, 17:26 Yerine göre başörtümüzüde takıp ibardetimizide yapmayı biliriz biz aleviler. İnanın bugün başaçık gelinirse, makyaj yapıp düğüne gelmiş gibi süslenen kişileride görüp şaşırmamamız gerek. İbadette ibadetlikden çıkar, gider... Agop 06.03.2007, 17:28 bölgenin etik anlayışı ne doğrultuda ise ona uyulmalıdır. eğer o bölgede kapatılması isteniyorsa kapatılır. D-e-v-r-i-m-c-i 06.03.2007, 17:32 çok hassaa bir konu.şu kadarını söyleyeyim cem evinin kurallarını bilmiyorum ama eğer kapanmak gerekiyorsa anlayışlı alevi bayanların buna riayet edeceğine eminim.bazı cem evi görüntülerini izledim açık bayanlarda vardı,kapalılarda.ve işte özgürlük de tam olarak o sahnedeydi işte.kimse kimsenin kırmızı çizgilerini aşmıyordu. Haydaryiğit 06.03.2007, 17:43 Bana kalırsa gayet sade bir şekilde olunmalı.Başörtüsü örtmek veya örtmemek o kadına kalmış.Bunu doğal karşılamakta Hoşgörümüze kalmıştır herşey. Haydaryiğit 06.03.2007, 17:44 Ya başını açmak veya kapamak değil zaten amaç.Bana kalırsa gayet sade giyinililmelidir.Fazla abartıya kaçmadan da makyaj da yapılabilir.Yeter ki temiz giysiler giyilsin.Sade ve gösterişsiz görünülmeli diyorum.Gayet modern giyinmiş ve bakımlı,temiz olunmalı. Zaten biz alevilerde şekilcilik yoktur.Anadolu kadınlarının olarakta yaşmak örtmeleri de bizim bir adetimizdir.Sonuçta ibadetimizi gerçekleştireceğiz.Allah'ın karşısında gayet sade ve temiz olmalıyız. Mesut Demiroğlu 06.03.2007, 17:44 Bence ibadetin gerekleri yerine getirilmelidir ve başörtüsü gerekiyorsa yapılmalıdır.Büyüklerimizden de böyle duyduk ve gördük. Berucavan 06.03.2007, 17:51 sanki böyle bir topik vardı ya neyse; bence ortam neyi gerektiriyorsa o yapılmalı. ben her zaman için kapandım. bunu bir saygı olarak görüyorum. yanlış anlaşılmasın kapatmayanlara saygısız demiyorum. sadece bu benim saygım. iyi forumlar ZülfikarAli 06.03.2007, 17:51 bunları düşünen kişi bile ceme girmemeli bence mahzuni şerifin fırıldak adam adlı şarkısını dinleyip tekrar düşünelim bu konuyu Alevimen 06.03.2007, 21:52 İbadetlerde baş örtü giymek mütevaziliği, eşitliği ve dayanışmayı simge eder. Çünkü ibadete katılan insanlar çok farklı yaşam seviyelerinde olabilirler, zengini, fakiri, ortası olan var.. O nedenle bu günlük hayattaki farka karşı dayanışma içinde bir birlik ve eşitlik sergilenmesi çok doğal bir davranıştır. Birçok defada baş örtüleri anadan kıza hediye ediliyor yani manevi değeride yüksek, yani genel olarak ibadet esnasında ruhen haz duyulmalı. İbadeti toplum içinde bireyselleştirmek çok güzel birşeydir. Yani başka dinlerdeki gibi saç saklamak bununla birlikde karşı cinsdeki seksüel isteğe karşı bariyer kurma gibi bir durum yok. doctorctf 06.03.2007, 23:01 İbadetlerde baş örtü giymek mütevaziliği, eşitliği ve dayanışmayı simge eder. bu mütevazilik,eşitlik,dayanışma sadece ibadet anıyla sınırlı kalmamalı.o zaman kendimizi kandırmış oluruz.bu düşünceyle yapılan ibadetin ne yapana nede başkasına bir faydası dokunur.göstermelik bir davranıştan öteye de gidemez. bolatbaba 06.03.2007, 23:14 Cemde başımıza tabiki şapka giyebiliriz ablalarımız ve bacılarımız başlarına örtü örtebilirler bu yörelerimizin geleneklerine göre değişir illaki örtünmelimiyiz bence tabiki hayır. Servan 06.03.2007, 23:19 şimdi canlar bu kapanma konusunu kendi kafamıza göre yorumlamak yanlıştır. şimdi şurasına bakalım ceme giren bacılarımız saçlarını iki yana ayırır.ve başı örtüktür.bu da şu demektir ki ceme girenlerin hepsi samaha katılırmış gimi başı kapalıdır.ama bu sunni inancındaki gibi degildir o baş ortüsü kırklar cemindeki bacıların taktıkları bezlerdir. insanlar kardeş 06.03.2007, 23:26 Alevinin cem törenine arınan insan girebilir.Burada bayanın baş örtüsüne bakılmaz. Ancak bazı yörelerimizde kılık kıyafet biçimi farklıdır.Bu giyim tarzını başörtü olarak değerlendirirsek yanlış olur. İsteyen istediği gibi bu cemlere girebilmeli tabii arınarak diyorum.Kalbi pak iştirak eden bayan olsun erkek olsun kılık kıyafeti önemsemez.Aksi halde şekilcilik olurki buda Alevi kültürüne ters düşer. Zaten ceme iştirak etmiş bir insan sınıfsal ayrımcılık sosyal ve kültürel katagorilerden arınarak huzura kaldığına göre yergi ve kibire meydan yaratmamaktadır. Cemde Başını örterek psikolojik olarak fitne -fesat kirliliğinden korunmak gibi bir maksat taşımadığı gibi saf , temiz ve doğal olarak yüzyıllar boyu kullanıla gelmiş bir örtünme biçimir.Asla şekilcilik olmamıştır vede olamaz. saygılarımla... Alevimen 07.03.2007, 02:23 bu mütevazilik,eşitlik,dayanışma sadece ibadet anıyla sınırlı kalmamalı.o zaman kendimizi kandırmış oluruz.bu düşünceyle yapılan ibadetin ne yapana nede başkasına bir faydası dokunur.göstermelik bir davranıştan öteye de gidemez. İbadetin dışında dayanışma görevlerini başka aleviliğe öz kurumlar yerini alıyor, ikrar vermek bunun ilk derecesidir sonra lokma günlerimiz ve darda olanlara yardımlaşma ardından musahip tutmak ve bu böyle gider... Ve inancınız olsun bir alevi başkaslarına fayda olsun diye ibadet y a p m a z, böyle düşünceyle yola çıkan biri muhakak art niyet besliyordur. İyi forumlar. Okan22 07.03.2007, 03:07 nasıl bi alaka kurdunuz bilmiyorum cemde baş kapatılmalı mı veya süslense karşı cinsi tahrik eder mi saçmalamayın arkadaşlar tamam gelenektir BAŞÖRTÜ takılabilir ama buna kapanma demeyelim başka anlamlar çağrıştırmasın neyse süslenmeye gelince cemde insan bi topluluğa katılıyor yani içini temizleyip ceme gelirken tabiiki kıyafetinede dikkat edecek sonuçta toplum içine katılıyor yapmayalım ama cemde başörtü zorunluluğuna inanmıyorum saygılar serçeşme 08.03.2007, 08:58 bence cemlerde başörtü çok gerekli bir unsur değil.yapılan cem de başımın kapalılığı değil ,orada bulunup insanlarımla o güzelliği o evrenselliği paylaşmamdır. Kızılırmaklı 08.03.2007, 19:21 Ordaki olay bir nevi matem yası olduğuna göre belli bir yaşa gelmiş bayanların kapanması gayet normal diye düşünüyorum... Bu ölenlerimize bir saygıdır bence nasılki cenaze evine gidlilir örtünüp aynı şey bence... PirO_62 08.03.2007, 21:42 Canlar Forumda MEvcut Konu Tartışılıyor Burdan Devam Edilmesi Daha Uygun Olur Sanırım http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=10513&highlight=cemde+ba%FE%F6rt%FC İyi forumlar Şoreş 16.04.2007, 15:37 Kapalı olmak şart değil.. Biz Aleviler Sünni yada Şia Mezhebinden değiliz..İnancımızı Türban, İbadette kapanma kılıflarına sokamayız.. Kapanmak Müslüman Sünnilerin ve Caferilerin bir kuralıdır.. Onlar uygulamaktadırlar.. İçi kötü olan biri İbadette başını kapatır ama içi temiz olan biri kapatmadan Cem'e girer.. Hangisi daha sevap etmiş olur ? İçi temiz olan mı ? Yoksa başı kapalı olupta içinde fesatlık olan mı ? Olaya bu yönden de bakmalıyız.. Kapanma eski İnsanlarımızda varmış..Gelenekmiş..O geleneği bugün gençlerin ve normalde başı açık olan Alevilerin devam ettirmesine de hiç gerek yok.. Ve bu konuyu Aleviler olarak tartışmamız bile doğru değildir.. Alevilikte zorlama, dayatma ve İnancı kalıplara sokma yoktur.. Alevilikte Türban olmadığına göre, kapamayada gerek yoktur Cemlerde.. Bırakın Müslümanlar kapansın, biz olaya Alevi gibi bakalım.. Evet eskiden Köylük yerlerde kapanırlarmış ama Köylük yerlerde ve yaşlı kesimler.. Tekrar söylemek isterim ki bu geleneği devam ettirmeye gerek yok.. Kapanma ve örtünce nelere kapı açar biliyoruz.. zazaozgun 02.05.2007, 18:25 dini açıdan şartmıdır bilmem ama şart olsa bile zorunlu değildir.ben ceme girince hizmetim varsa başörtü bağlıyorum ama bunu ibadetimi rahat yerine getirmek için yapıyorum normalde hizmetim yoksa cemde başımı kapamıyorum,herşey insanın içinde.. cicim 02.05.2007, 18:32 Cem bir ibadettir bence doğru olanı kapatılmasıdır. Zaten bizim kapatış şeklimiz türban tarzında değil.Eşarbımızı çene altından bağlarız. Ben ceme gidince kapatırım.Olması gerekende böyledir biz büyüklerimizden böyle gördük. dede1 02.05.2007, 22:07 Merhaba Canlar. Cem'de Yalın ayak Baş açık diye bir kural vardır ve Semah esnasında Semah'a kalkanların hepside yalın ayak ve baş açıktır. Başını bağlayanlar ise tülbent veya yazmasını, saçlarının dağılmasını önlemek amacıyla başının üzerine bırakarak sarıp bağlamadan saçlarının üzerini örter, yazmasının uçlarını ise ense tarafından boyun bölgesinde serbest bırakır. betüş 02.05.2007, 22:29 Kimileri diyo kapanmak gerekli filan diye ama bana saçma geliyo.Yaşlı bayanlar olabilr belki yaşlarından dolayı ama biz gençlere böyle bir şeyin dayatılması saçma geliyo.Kapanırsak sünnilerden ne farkımız kalır.Bence önemli olan insanın özüdür.Özü güzel olan zaten gerekli saygıyı gösterir ceme de diye düşünüyorum. malcolmx 01.07.2007, 00:21 çok ilginç arkadaşlar,bir an camiye giren kadın başını kapatmalımı diye bir soru soruluyor sandım.cem evinde kapanıldığını düşünmediğimden.affınıza sığınarak,bencede kapanmalı diyorum.kadında saç çok önemli.semah hareketlerini bilmiyorum ama,bir dans sırasında açık olan saçlar,haraeketlerden dolayı çok estetik bir şekilde dalgalanmalar yapar.bu dalgalanmalar ister istemez erkekleringözüne hoş gelir.burda yanlış anlaşılmasın,kötü düşüncelere sebep olur demiyorum,dikkati çeker.bir kelebeğin ahenkli uçuşu nasıl göze güzel gelirse,kadının saçının sallanışıda aynı etkiyi yaratır.bunun insanın kalbinin kötü olmasıyla bir ilgisi yoktur.yaradılışımız böyledir.tabi semah bir dini tören,kimse saçın dalgalanışıyla ilgilenmez,böyle bir düşünce içinde bulunmaz.ama farkında olmadan olabilirde,herkez bir değildir ve doğamıza karşı çıkamayız.şimdi erkekler bana çok yanlış düşündüğümü söyleyebilirler,olabilir belkide benim kalbim kötüdür..saygılar. Abimize kesinlikle katılıyorum.Saç gerçekten de kim ne derse desin şehevi arzuları dürten bir şeydir.Ayrıca ibadetin toplumsal birleşim olduğuna da kesinlikle katılmıyorum.Ne demek toplumsal!.Bayram mı yapıyoruz!!.İbadet kul ile Yaratan arasında olan bir eylemdir.Mutlaka ciddiyete riayet edilmeli diye düşünüyorum.yusufçukgecegezin dediği gibi dini törenlerde de art niyetli insanlar olabilir.Nitekim peygamberimiz zamanında da münafık kimseler vardı.Müslüman gibi görünüp ibadetlere katılıp müşrikler için çalışan çok insan vardı.Üstelik edep diye bir şey var.Kapatmalıdır. malcolmx 01.07.2007, 00:35 Kapalı olmak şart değil.. Biz Aleviler Sünni yada Şia Mezhebinden değiliz..İnancımızı Türban, İbadette kapanma kılıflarına sokamayız.. Kapanmak Müslüman Sünnilerin ve Caferilerin bir kuralıdır.. Onlar uygulamaktadırlar.. İçi kötü olan biri İbadette başını kapatır ama içi temiz olan biri kapatmadan Cem'e girer.. Hangisi daha sevap etmiş olur ? İçi temiz olan mı ? Yoksa başı kapalı olupta içinde fesatlık olan mı ? Olaya bu yönden de bakmalıyız.. Kapanma eski İnsanlarımızda varmış..Gelenekmiş..O geleneği bugün gençlerin ve normalde başı açık olan Alevilerin devam ettirmesine de hiç gerek yok.. Ve bu konuyu Aleviler olarak tartışmamız bile doğru değildir.. Alevilikte zorlama, dayatma ve İnancı kalıplara sokma yoktur.. Alevilikte Türban olmadığına göre, kapamayada gerek yoktur Cemlerde.. Bırakın Müslümanlar kapansın, biz olaya Alevi gibi bakalım.. Evet eskiden Köylük yerlerde kapanırlarmış ama Köylük yerlerde ve yaşlı kesimler.. Tekrar söylemek isterim ki bu geleneği devam ettirmeye gerek yok.. Kapanma ve örtünce nelere kapı açar biliyoruz.. Bir defa başı örtmenin şia veya sünniliğe özgü birşey olmadığını belirtmek isterim.Arkadaşıma bu konuda katılmıyorum.Diğer birşey; cem yapıldığında kadın erkek birarada bulunuyor.Temiz kalpli kadın başını açtı da erkeklerin hepsinin temiz kalpli olduğu nereden biliniyor ben onu anlamadım.Üstelik inancı kalıplara sokmamak diye birşey olabilir mi?Her şeyin bir üslubu var, edep yönü var.İnsanın dış görünüşü içinin yansımasıdır.Tabi ki dayatma zorlama uygun birşey değil.İnsanın içinde olacak birşeydir bu.Fakat afedersiniz tuvalette ibadet yapılabilir mi?Sonuçta ibadette yöneldiğimiz Yüce Yaratan.Elbette belli kaideler kurallar olacaktır.Olayı saptırmamaya da özen gösterelim lütfen.Bir kere aleviler de müslüman.Ayrıca yaşlılarımızın kapanmalarının da gelenekten gelen bir durum olduğunu düşünmüyorum.Hadi öyle diyelim.Alevi gelenekleri islamla beraber doğmamış mıdır? hydr86 08.07.2007, 01:50 eveti işaretleyenleri anlamıyorum. alevilikte birbirine karşı güven ve hoşgörü vardır. biz kafamızı birbirimizden saklamayı değil birbirimize kardeşçe bakmayı biliriz collega06 08.07.2007, 02:51 eveti işaretleyenleri anlamıyorum. alevilikte birbirine karşı güven ve hoşgörü vardır. biz kafamızı birbirimizden saklamayı değil birbirimize kardeşçe bakmayı biliriz bu forumda il kez sana katılıyorum bizim içimizde kötülük yok ki kapatalım kardeşimizin bacımızın başını. kafası örtülü insanın beyni de az çalışıyor bence bakınsan ülke kapanmaya başladıkça geriliyor:) hydr86 21.07.2007, 03:07 bu forumda il kez sana katılıyorum bizim içimizde kötülük yok ki kapatalım kardeşimizin bacımızın başını. kafası örtülü insanın beyni de az çalışıyor bence bakınsan ülke kapanmaya başladıkça geriliyor:) hay allah razı olsun LaTurco 12.08.2007, 00:21 ankette eksik bir madde mevcut bence. Herkes özgürdür isteyen başını kapatır isteyen açar. gibi ayrıca deyişlerimizde örneğin. Başım açık yalın ayak yürüttüm Sen merhamet eyle lebbi balım yar Yüreğimi ceviz gibi çürüttün Darılamam cemalettin Velim yar... Sıdkı yakma ömrüm kal-u kal ile Hazine bulunmaz kuru fal ile Yırtık gömleğinen eski şal ile Daha böyle nasıl olur halim yar... Tezcan 12.08.2007, 01:16 Arkadaşım bu konuda bizlerin yorumu boş kur'an-ı kerım de bahsedılıyor sadece ibadette degıl heryerde örtünün diyor AMA sac telı bahsi geçmiyor alevi sünni hepimiz müslümanız kıtabımız var yoruma gerek yok inanan için tabi dede1 13.08.2007, 09:12 Kur'an-ı Kerimde Örtünme Ayeti olarak Nur Süresi 31. Ayet gösterilir. Nur Süresi; 31- İnanan kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar ve açığa çıkanlardan, görünenlerden başka ziynetlerini göstermesinler ve örtülerini, göğüslerini örtecek bir tarzda omuzlarından aşağıya doğru salsınlar; kocalarından, yahut babalarından, yahut kocalarının babasından, yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut Müslüman kadınlardan, yahut kendi malları olan kölelerden, yahut erkeklikten kesilmiş veya kudreti olmayan erkek hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların gizli hallerine vâkıf olmayan erkek çocuklardan başka erkeklere ziynetlerini göstermesinler; gizledikleri ziynetler, bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar ve tövbe edin hepiniz Allah'a ey inananlar da kurtulun, erin murâdınıza. 220[4] Ayetin iniş sebebi ise şöyledir. (A.Baki Gölpınarlı Tefsirinden alınmıştır.) Mustalak oğullarıyla savaşa gidilirken Ayişe de vardı. Savaştan Medine'ye dönülürken bir yerde konaklanmıştı. Ayişe orada deveden inmiş, biraz eğlenmişti. Bu sırada gerdanlığını kaybetmişti. Onu ararken kafile, Ayişe hevdiçtedir sanarak hareket etmişti. Ayişe, gerdanlığını bulduktan sonra kafilenin konduğu yere gelmiş, kafilenin göçtüğünü anlayınca orada oturmuş, birisinin gelip götürmesini beklemeye başlamış, bu sırada uykusu gelmiş, uyumuştu. Kafilenin ardından gelen Safvan, Ayişe'yi görünce devesine bindirmiş, kervana ulaştırmıştı Münafıkların başı Ubeyy oğlu Abdullah, bu olayı fırsat bilmiş, Ayişe hakkında kötü sözler söylemeye başlamış, münafıklarla beraber bazı müminler de o sözlere inanarak dedikoduya girişmişlerdi. Hz. Muhammed (s.a.a), Ayişe'nin isteği üzerine onu, babasının evine göndermişti. Hz. Muhammed (s.a.a), bu hususta Ali (a.s) ve Üsame'yle danışmış, Üsame Ayişe'nin lehinde sözler söylemiş, Hz. Ali (a.s) ise, kadınların hepsi bir, onun üstüne düşmende sebep yok demişti. Altı ay sonra bu ayetler vahyedilmiş, Hz. Muhammed (s.a.a) Ayişe'yi müjdelemiş ve babasının evinden almıştı. [4] Bu âyet de yukarda anlatılan olay üzerine vahyedilmiştir. "Hicab âyeti" diye anılır. Urfalı 13.08.2007, 10:06 Kaynak olarak Sünni söylemlere dayanırsanız "kapatmalı" veee "sokağa bile çıkmamalı" veee "gözüne erkek gözü bile değmemeli" kiiii "o gözlerden başka bir yeri de açık olmamalı, teni gözükmemeli" Beni yozlaştırmayın. cengo060687 13.08.2007, 10:32 gelenegimize göre cemlerde kapalılık şart ibadet ediyoruz çünkü Xece 13.08.2007, 10:47 Kapanmaya meraklı bayaa alevi kızımız varmış. buyrun kapanın öyleyse... aynen katılıyorum. AleviKürt 13.08.2007, 13:48 Bu konu hakkinda kaynak sunmaliyiz canlar. Bos laflarla olmuyor. Bu sirf bir gelenek ise Alevi olarak geleneklerimize sahip cikalim diyorum ben de. Fakat bilirsiniz, dedelerimiz bizim canli kaynagimizdir, ve benim kendi Pirlerimden; hanimlarin baslarini örtmesinin gerek oldugunu ögrendim. Tabiki yöreden yöreye fark olusabilir. Ama biz ne isek ona sahip cikmaliyiz. Benim yörede var ise, ben var'liga sahip cikarim, yoksa o yok'luga sahip cikalim. Kendimize göre inancimizi degistiremeyiz canlar! Bunun disinda ögrenebildigim en eski gerceklesen cemlerde (1920 - 1930 yillari) bir hanimin basi acik ceme girmesi kabul edilmemistir. Hatta cemde ya basini örtmesi ya da terketmeye mecbur kalmistir. Bu ritüel Aleviligin ritüelidir, cemde bas örtmek var diye, gercek hayati etkileyemez, ve etkilememeli! Ki bakin; Dedelerimizin esleri ve kizlari her gün bas örtü ile gezmiyor, fakat cemlere veya türbeleri ziyaret ettigi zamanlar baslarini örtüyorlar. Bu herseyi acikliyor sanirim. Ayrica "Sünniler bas örtüyor" diye is yapacagina *** yapmayalim. Bizim onlarla bu konu hakkinda ortak yönlerimiz var diye, o ortak yönümüzü biz mi silecegiz? Cok sacma bir zihniyet. Bizim her dinden insanlarla ortak yönlerimiz olabilir, hic bir fark etmemeli. Saygilar gulemin 25.10.2007, 22:31 bence niyet önemli, ha basini örtmüssün ama için hep kötülüklerle dolu ha örtmemissin, en iyisi kalbini iyi seylerle örtmek diyorum ben.. birçok cem'de kadinlarin basi açikti, kapali olanlar arkada bagliyordu, ev temizler gibi.. diyorum ya niyet önemli, Alevilikte baski yoktur, hersey mantiga baglanir.. senin mantigina sigiyorsa basini örtmek o zaman ört.. basörtüyü kimler kullanir bizde??.. neneler, bi de köyde yasayan kadinlar (genç kizlar kapali degildir köyde bile).. yani nenem hariç ailemde hiç kimse kapali degil.. kapama sekli de belli, önden saçlar görünüyor, arkadan saç görünüyo, daha çok kültürel bir simge, yani dinle pek alakali olmadigini dusunuyorum saygilar xolxol_12 25.10.2007, 22:44 Bencede niyet önemli kafasından önce gönlünü örtsün ama bana kalırsa saygı itibarı ile başına Anadolu'da kullanılan ''yazma'' ile örterse daha saygın bir ortam olabilir. |