Orijinalini görmek için tıklayınız : Cem'de kadinin basini kapatmasi "$art mi" sizce ?..

Sayfa : [1] 2

Özgür-Taylan
12.05.2006, 22:32
Selam herkese,

bir olay benim dikkatimi çekti canlar,
simdi Cem'lerde bazi ablalarimizin, teyzelerimizin baslari kapali, bazilarin da açik... basini Cem'de kapatmak bir mecburiyet mi? ya tabii ki "mecburiyet" kelimesi bizim felsefemize terstir, ama benim dikkatimi çekti ve Cem'i yapan Dede basi açik olanlara hiçbir sey demedi ki.. "saygi" niyetiyle takildigini duydum, saygi için tülbentle yetinmek yanlis oldugunu düsünüyorum... yani " saçinin bir teli görünürse Haram islersin" gibi sözler bize TERS demi ??.. sadece Cem'lerde degil de Türbeleri ziyaret ettigimiz gibi bazilarin saçi açik bazilarinin ki kapali .. mesela ben $ah kulu sultan dergahina gitmisim geçen sene, ve orada çogu kadinin basi açikti, kimi dua okuyordu, kimi mum yakiyordu felan...

ve bizim alevi kadinlari (köyde yasayanlar ve yaslilar ariç) basi açiklar..

neyse bu konu ile ilgili yorumlariniz merak ettim dogrusu,
kalin saglicakla !!!
bay bayyyy

sılacan
12.05.2006, 22:35
Bence kapalı olması gerek,her nekadarda olsa ibadet ediyoruz,benim görüşüm bence kapanmalı...

Şoreş
12.05.2006, 22:37
Kapalı olması gerekmez.

AleviKürt
12.05.2006, 22:38
Eskiden, basi acik bir kadin her ceme giremiyormus. Bas kapanmali diyorum.

FaLLeN
12.05.2006, 22:43
kapalı olmalı..

moycan
12.05.2006, 22:49
Canlar hepinizin görüşüne saygı duyarım ama kapanmalı kelimesi bir şart koşuyor.

Şart yani zorlama Alevilerin İslam yorumunda yoktur. Hele hele alevilikte zorlama hiç yoktur.

Şimdi neyse herkes yok şu ayette şu demiş,yok şu ozanımız bunu demiş diye birbirine yazıları fırlatacaklar.Aman benden uzak Allaha yakın olsunlar...

Ama ne olur aleviliğe zorlama ve şartları koymayalım. Hele hele ibadette şekilcilik biz alevilerin sunnilerden ayrıldığımız en temel nokta değilmidir?İbadet ederken bir kadının normal yaşantısında uygulamadığı bir şekle girmesi ne demek.

Neyse yinede bütün düşüncelere saygılıyım...
İsteyen kapansın,hatta daha da ileri götürelim bir grup semah dönerken bir grupta kenarda vakti gelen namazı kılsın,bir grup yasin okusun,bir grup hacca gitsin...ne önemi var mühim olan şekilcilik:)

Şah-Mat
12.05.2006, 22:55
Değerli arkadaşlar..,

Başı açık olanlar cem'e giremiyormuş felan -filan bu yanlış....Herkes ibadetini yapabilir.

Neden kapalı bunu incelemek lazım...(!)

Tabidir ki...cem ibadetininde "semah" Dönümleye başlanıldığında. Bayanların "saçı" uzun olduğundan İBADET esnasında "zararı" olabileceğini (Göze zarar verebileceğini) düşünerek bu şekilde bir önlem alınmıştır.Yani örtünmeyle felan alakası yok.."SEMAH" esnasında herhangi bir sorun çıkmaması için başlarını "baş örtüsüyle" kapatırlar.

Saçı açık olan ve kısa saçlı olan bir bayanda uyum salanması amacıyla kapatır....

Gerçek nedir...?

İbadet esnasında kapanma diye bir şey yoktur....bu yüzden Hayır dedim.

Başka bir konu ise ;Türbe ziyaretlerinde herkes özgürdür.Bunu onlara sorsaydın sana cevap verirlerdi emin ol..?

Yani herhangi bir kural yoktur.Olmadığından kendsini nasıl rahat hissediyorsa başını öyle açar yada kapar.

Nesimi
12.05.2006, 22:56
kapanmasına gerek yok. eğer kendini rahat hissedicekse başını kapatarak sırf orda değil her yerde kapatsın ozaman... Kıldan tüyden sebepler bunlar =)

seher.yeli
12.05.2006, 22:56
Kapali Olmali

Nesimi
12.05.2006, 23:06
Kapanmaya meraklı bayaa alevi kızımız varmış. buyrun kapanın öyleyse...

AleviKürt
12.05.2006, 23:21
Canlar hepinizin görüşüne saygı duyarım ama kapanmalı kelimesi bir şart koşuyor.

Şart yani zorlama Alevilerin İslam yorumunda yoktur. Hele hele alevilikte zorlama hiç yoktur.

Şimdi neyse herkes yok şu ayette şu demiş,yok şu ozanımız bunu demiş diye birbirine yazıları fırlatacaklar.Aman benden uzak Allaha yakın olsunlar...

Ama ne olur aleviliğe zorlama ve şartları koymayalım. Hele hele ibadette şekilcilik biz alevilerin sunnilerden ayrıldığımız en temel nokta değilmidir?İbadet ederken bir kadının normal yaşantısında uygulamadığı bir şekle girmesi ne demek.

Neyse yinede bütün düşüncelere saygılıyım...
İsteyen kapansın,hatta daha da ileri götürelim bir grup semah dönerken bir grupta kenarda vakti gelen namazı kılsın,bir grup yasin okusun,bir grup hacca gitsin...ne önemi var mühim olan şekilcilik:)

Ben de böyle bir sart ya da zorlama olmadiginin inancindayim. Ama bir "öneri" olarak görüyorum, ya da öneriden daha kuvvetli bir kelime.
Yani eskilere baktigimizda böyleymis, öyleyse ayni yolda devam etmek daha iyidir düsünüyorum.
Dedelerimiz de disiplin ve saygi beklemekteymis cemlerde, bazi dedeler ise böyle seylere daha deger vermekte olabilirler.
Sacin örtülmesinin gerektigini, ama örtmemegin yanlis olmadiginin inancindayim. Ayni seyi cem törenlerinin hakkinda diyebilirim, cemlere katilmak sart midir? Hayir, katilmayip da Alevi olunur elbette, ama bence bir Alevi kesinlikle katilmalidir.

Şoreş
12.05.2006, 23:26

Sadece ibadette ama abi:) :D

Nesimi
12.05.2006, 23:42
Sadece ibadette ama abi:) :D

ibadet esnasında eğer kendilerini iyi hissediceklerse kapansınlar tabiki ama benim anlatmak istediğim her yerde kadın erkek birlikte yaşama alanı bulunan heryerde genelde bizim alevi kadınları (yaşlıları içine katmıyorum) başlarını örtmezler cemevindede buna gerek duyulmamalı aslında. sonuçta ibadetide toplumsal bir birlikteliğin parçası olarak görüyorum insanlar biraraya toplanıp birlikte cem ediyorlar cemevine girince başı kapayıp cemevinden çıkınca açmanın bir anlam ifade etmediğini düşünüyorum olaya bu açıdan baktım ve sizlerle paylaşıyorum

yusufçukgecegez
12.05.2006, 23:59
çok ilginç arkadaşlar,bir an camiye giren kadın başını kapatmalımı diye bir soru soruluyor sandım.cem evinde kapanıldığını düşünmediğimden.affınıza sığınarak,bencede kapanmalı diyorum.kadında saç çok önemli.semah hareketlerini bilmiyorum ama,bir dans sırasında açık olan saçlar,haraeketlerden dolayı çok estetik bir şekilde dalgalanmalar yapar.bu dalgalanmalar ister istemez erkekleringözüne hoş gelir.burda yanlış anlaşılmasın,kötü düşüncelere sebep olur demiyorum,dikkati çeker.bir kelebeğin ahenkli uçuşu nasıl göze güzel gelirse,kadının saçının sallanışıda aynı etkiyi yaratır.bunun insanın kalbinin kötü olmasıyla bir ilgisi yoktur.yaradılışımız böyledir.tabi semah bir dini tören,kimse saçın dalgalanışıyla ilgilenmez,böyle bir düşünce içinde bulunmaz.ama farkında olmadan olabilirde,herkez bir değildir ve doğamıza karşı çıkamayız.şimdi erkekler bana çok yanlış düşündüğümü söyleyebilirler,olabilir belkide benim kalbim kötüdür..saygılar.

huseyincem
13.05.2006, 01:04
ibadetin kapalı olarak yapılması diye bir şey yok.hele hele alevilikte hiç yok.eskiden analarımız ninelerimiz eskiden kalma adetlerle ki ayrıca yaşadıkları şeriat ülkesi osmanlıda başlarını kapatıyor olmaları,bunun cemde bir kural olduğunu göstermez.eğer allaha saygısızlıksa bütün kızlarımız her zaman kapalı olsun.kızılkilise nin de dediği gibi kıldan tüyden meseleler bunlar.ama kapatın diye bir baskı geldiği an,işte o ana tehlike anıdır.

sevgiler.

MetinK
13.05.2006, 02:02
Cem de ve Cenazelerde sart olmamasina ragmen belirli kurallar toplumumuzca kendiliginden konulmustur.Kisa elbiseyle (kol ve bacaklarda aciklik olmamasi) nasilki katilamiyorsak bayanlarinda özellikle Cem de acik basli olmamasina dikkat edilmistir.Simdiye kadar uygulanan sekil böyledir.
Cem ve Cenazeler de bayanlarin basi kapali olur.

Derya 44
13.05.2006, 02:08
bencede basin kapanilmamasi gerektir. insan ibadetini yapiyorsa ve alevilik daha modern aydin görsülülük ise kapanilmamali. hhaaa eger saclarin rahatsiz edecegindendolayi örtülüyorsa basim üstüne.. Ama beni mgördügüm kadariylada cem evlerinde yani benim gittigim cemegvinde dede herzaman basi acik olan bayanlari uyarmistir ve ben hep sonunca olarak takmisitirim basörtüsünü. önceleri de semah dönerken takarlarmis denilmis iyide o zaman semah dönmeyenleride ikaz ediyorlar takmaya iste ....bence gecmisimizde nasil yapiliyorsa simdide aynen öyle yapilsin, sanki simdiki insanlarimiz in gidisat i daha cok kapanilmasini istemesiymis gibi geliyor bana... ssaygialrimla

meymane_usari
13.05.2006, 06:48
sonuçta ibadet ediyorlar ve ibadet ederken kapalı olmalı çünkü o pir e bir saygıdır.

Naci
13.05.2006, 09:58
Baş örtüsü takmak bir gelenek,görenektir. Eskiden beri takılmıştır. köyden kente göç ile birlikte baş örtülerimizi çıkartmışızdır. Yani ibadet esnasında açık başlar ile karşılaşmamız kısa bir süre öncesine kadardır. Bu konuda herhangi verilmiş bir karar yoktur. Benim fikrimce dinimizde zorlama yoktur, herkes istediği gibi davranmalıdır. Benim için başı açık olmuş kapalı olmuş önemli değil, o kişinin niyeti önemlidir. Kısacası ceme gidilsinde, yolumuzu atalarımızın bize bıraktığı gibi diğer nesile bırakalım, baş açık kapalı olmuş önemli değil.

sevilkipirti
13.05.2006, 18:21
Yine şekli şeylere takılıyoruz işte. Benim başımın açık olması neden saygısızlık olsun ki? Saçlarımın görünmesinin kimseyi rahatsız edeceğini düşünmüyorum. Nedir bu bizdeki herşeye kurallar uydurma çabası...

yusufçukgecegez
14.05.2006, 01:33
insanın bir doğası vardır ve bu doğası gereği kadın erkeğe estetik olarak çok güzel gelir.kadın estetiği a dan z ye erkeği etkileyebilecek şekilde yaratılmıştır.kadın erkeğin gücünden etkilenir,erkek ise kadının görüntüsünden.bu doğamızda var ve inkar edilemez.saç ise kadında büyük bir süsleyici unsurdur.hiçbir kadın erkeğe saçların ne kadar güzel demez.ama bütün erkekler hoşlandığı bir kızın saçlarının güzelliğinden belkide defalarca bahseder.yani kadında saç çok etkileyici bir unsurdur.kadınların başı açık olsun kapalı olsun bunu savunmuyorum asla.ama bana göre,dini bir vecibeyi yerine getirirken,ibedetle meşgul olan,diğer insanların ilgisini mümkün olduğu kadar çekmeyecek şekilde giyinmek gerekir.sonuçta bu ibadettir bir düğün değil.ibadet esnasında kadınların kapanmasını istemek ,kadınları kapanmaya zorlamak olarak algılanmamalı.dikkat çekici özellikleri gizlemek olarak algılanmalı.bezen kurallar gereklidir.isteyenin başı açık olsun denildiği zaman,az bilgili bir bayanda saçları permalı ve parfüm sıkmış bir şekilde ceme gelebilir.parfümlerde ise erkekleri cezbedisi esanslar kullanılır.kusura bakmayın alevi kardeşler,kadın erkek beraber ibadet yapılıyor güzelde .abartmamak lazım galiba.bir sünninin haddi olmayarak görüşüdür bu.

alevikiz
14.05.2006, 12:34
bence kapalmasi gerekiyor, nede olsa ibadet yapiliyor. annem hep der eskiden kadinlar hep basi örtülü ve etekli giderlermis ceme, ama erkeklerinde basi kapali olurmus. yani ister erkek ister kadin olsun hepisi kapali olmazi gerekiyormus.

Nesimi
14.05.2006, 12:40
bence kapalmasi gerekiyor, nede olsa ibadet yapiliyor. annem hep der eskiden kadinlar hep basi örtülü ve etekli giderlermis ceme, ama erkeklerinde basi kapali olurmus. yani ister erkek ister kadin olsun hepisi kapali olmazi gerekiyormus.

Evet sırf kadınlardansa kadın erkek başların kapalı olması daha mantıklı geldi bana. Mademki saygı için kapatılıyor o zaman erkek kadın hep beraber kapatsın.

Başörtüsü kadının özgürlüğüne vurulmuş bir prangadır. Bu açıdan kadınların başlarını kapatmasını desteklemiyorum...

Bu duruma en çok kadınların tepki göstermesi lazım...

sevilkipirti
14.05.2006, 12:44
Sayın yusufcukgezecez her ne kadar düşünceleriniz benimkilerle uyuşmasa da size gerçekten teşekkür ediyorum çünkü çok hassas bi konuda çok yapıcı yorumlar okudum sizden.
Ama ben hala aynı fikirdeyim. Bizim insanlarımız ceme ibadet amaçlı gidiyorlar ve orada hiçkimse diğerinin saçıyla ilgilenmiyor. Ayrıca ben hala saçımın elimden, kolumdan yada gözümden farkılı olmadığını düşünüyorum. Söylediğiniz mantığa göre yarın çıkıp birisi deseki "gözlerinizin görünmesi ibadet sırasında dikkat dağıtabilir" ozaman bizler gözlerimizi de mi kapatmak zorunda kalacağız? Yada en güzel yolu kadınlar hiç evden çıkmasa da erkekleri sosyal yaşamda rahatsız(!) etmese daha mı iyi olur ne...

Şah-Mat
14.05.2006, 12:57
Saygıdeğer.....Arkadaşlar.....,

Farklı şekilde düşünen arkadaşlara şunu söylemek istiyorum...Biz ibadet esnasında kimseyi görmeyiz.Yanımızdaki canlı mı cansız mı düşünmeyiz.İbadet yaparız.Hiç cem'e gittiniz mi ? İkrar vermenin kuralları vardır.Büyük sözler vardır.Bunlar bizim yolumuzda yemindir.Bunu kimse çiğneyemez.Alevilikte uygulanan cem erkanında her şey kıldan köprüdür.Yanlışın olursa kapı dışarı olursun.Kadının estetiği bilmem ne..bunları geçin.O yolda sadece ALLAH'a ulaşma ona dua vardır.Cem esnasında Peygamber ve peygamberler,veliler,ehlibeyt,on iki imamlar,erenler vurgulanır,dua edilir.İbadet edenler,Allah için ibadet ediyor.Orada da tüm canlarla beraber eşitlik ortaya çıkar.Kimse yola yanlış yapamaz.

çünkü;Yol her şeyin üstündedir...... yanlış yapanlar DAR'a (mansur,nesimi..vs) çekildiklerinde "hesapını" vermek zorundadır.Yolu bilmeden çatlak seslerle konuşmayalım.Şurda şöyleymiş,burda böyleymiş..vs yok öyle bir şey diyorum.Bizim ibadetimizde kapanma şartı yoktur.İbadet esnasında sorun yaşanmaması için en doğru olan neyse o uygulama yapılmaktadır.Bir bayanın saçlarının uzun olduğunu düşünürsek semah esnasında gözlerine zarar verebileceğini görmeniz gerekiyor.Bu sadece bunlardan biridir.Farklı koşullarda mutlaka göz önünde bulundurulmuştur.Bizim inancımızda KAPANMA şartı yoktur.

Bu dışardan size böyle basit gelmesin.Talip olabilmek için belli aşamalardan geçmek gerekiyor,El alabilmek çin belli aşamalardan geçmek gerekiyor.Keyfiyen yürütülen,oyun amaçlı bir şey değildir .Oyun olarak görenlerin vay haline diyorum..!

slush
14.05.2006, 13:01
baş örtüsü takanlar ( türban degil) günlük yaşamında kullandıkları için cemlerede başörtülü geliyor keza baş örtüsü takmayanlarda onlarda gündelik yaşantılardında baş örtüsü takmadıkları için öyle geliyorlar. Günlük yaşayış tarzlarını ceme yansıtıyorlar her yöremizde değişik semahlar dönüldügü gibi.

huseyincem
14.05.2006, 13:48
şah-mat a katılıyorum.biz aleviler ibadette sadece ibadete yoğunlaştığımız için etrafımızda olanlardan etkilenmeyiz.kadın erkek beraber cem yapmamızın sebebide budur.hatta yeni cemlerde ortaya birde harem selamlık oturma çıktı.felsefesinde ibadette yoğunlaşan bir inanç yanındakilere dikkatini vermeyeceği için erkeğin yanında kadın kadının yanında erkek oturabilir,kadının başı da açık olabilir.toplumun kendi yarattığı kılık kıyafet anlayışına ters olmayan her giyim kuşam şekli kabul edilebilir.aksi taktirde alevi felsefesine ters olarak dışarıda yadırgamadığımız bir giyim şeklini cemde yadırgamak şekle sokmak zorunda kalırız.

ayrıca bu kapanma meselesini iyi irdelemek lazım.aleviliği başka inançlarla karıştırarak yorum yapılmamalı.mesela kuranda kapanmanın nedeni erkeleri tahrik etmeme şeklinde belirtilmiş.o zaman erkekleri tahrik etmemek için her yerde kapanın sevgili arkadaşlar,yada kapatalım herkesi.

sevgiler.

AleviKürt
14.05.2006, 15:48
Saygıdeğer.....Arkadaşlar.....,

Farklı şekilde düşünen arkadaşlara şunu söylemek istiyorum...Biz ibadet esnasında kimseyi görmeyiz.Yanımızdaki canlı mı cansız mı düşünmeyiz.İbadet yaparız.Hiç cem'e gittiniz mi ? İkrar vermenin kuralları vardır.Büyük sözler vardır.Bunlar bizim yolumuzda yemindir.Bunu kimse çiğneyemez.Alevilikte uygulanan cem erkanında her şey kıldan köprüdür.Yanlışın olursa kapı dışarı olursun.Kadının estetiği bilmem ne..bunları geçin.O yolda sadece ALLAH'a ulaşma ona dua vardır.Cem esnasında Peygamber ve peygamberler,veliler,ehlibeyt,on iki imamlar,erenler vurgulanır,dua edilir.İbadet edenler,Allah için ibadet ediyor.Orada da tüm canlarla beraber eşitlik ortaya çıkar.Kimse yola yanlış yapamaz.

çünkü;Yol her şeyin üstündedir...... yanlış yapanlar DAR'a (mansur,nesimi..vs) çekildiklerinde "hesapını" vermek zorundadır.Yolu bilmeden çatlak seslerle konuşmayalım.Şurda şöyleymiş,burda böyleymiş..vs yok öyle bir şey diyorum.Bizim ibadetimizde kapanma şartı yoktur.İbadet esnasında sorun yaşanmaması için en doğru olan neyse o uygulama yapılmaktadır.Bir bayanın saçlarının uzun olduğunu düşünürsek semah esnasında gözlerine zarar verebileceğini görmeniz gerekiyor.Bu sadece bunlardan biridir.Farklı koşullarda mutlaka göz önünde bulundurulmuştur.Bizim inancımızda KAPANMA şartı yoktur.

Bu dışardan size böyle basit gelmesin.Talip olabilmek için belli aşamalardan geçmek gerekiyor,El alabilmek çin belli aşamalardan geçmek gerekiyor.Keyfiyen yürütülen,oyun amaçlı bir şey değildir .Oyun olarak görenlerin vay haline diyorum..!

Sah-mat dost, yazdiklariniza katiliyorum. Ama bence etrafindaki kisiler icin degil, saygi icin örtülmesi "gerekir" diye düsünüyorum. Cenazede de basi örtmek saygi gösterir bence.

saygilar

pirrsultann
14.05.2006, 18:42
sonuçta ibadet ediyorlar ve ibadet ederken kapalı olmalı çünkü o pir e bir saygıdır.

ne alakası var saygıyla örtünmenin?:garibbak:

yusufçukgecegez
14.05.2006, 20:28
Sayın yusufcukgezecez her ne kadar düşünceleriniz benimkilerle uyuşmasa da size gerçekten teşekkür ediyorum çünkü çok hassas bi konuda çok yapıcı yorumlar okudum sizden.
Ama ben hala aynı fikirdeyim. Bizim insanlarımız ceme ibadet amaçlı gidiyorlar ve orada hiçkimse diğerinin saçıyla ilgilenmiyor. Ayrıca ben hala saçımın elimden, kolumdan yada gözümden farkılı olmadığını düşünüyorum. Söylediğiniz mantığa göre yarın çıkıp birisi deseki "gözlerinizin görünmesi ibadet sırasında dikkat dağıtabilir" ozaman bizler gözlerimizi de mi kapatmak zorunda kalacağız? Yada en güzel yolu kadınlar hiç evden çıkmasa da erkekleri sosyal yaşamda rahatsız(!) etmese daha mı iyi olur ne...

saygısızlık yapıyorsam lütfen belirtin,sonuçta sizin ibadet şekliniz bana bişe demek düşmez.size göre tabiki saçınızın elinizden farkı yoktur,bir siz sizsiniz vede erkek değilsiniz,ve bu erkek milletini bilemezsiniz,hiçbiri itiraf etmez ,kendilerine bile,ama içlerinde kazanlar kaynayabilir,bunda erkeğin hiçbir suçu yoktur,doğasından kaynaklanır,ama pek çok erkekkendini nefsini terbiye eder,kötü düşüncelerden arınır.kadının açıklığı veya kapalılığı,toplum standartlarına göredir.yani bir toplumda tüm kadınların başları açık ise orda bulunan kapalı bir bayan çok dikkat çeker.bir plajda bikini ile dolaşmak dikkat çekmez ama sokakta böyle yürümesinin imkanı varmı.yürüse bile bütün bakış ve sataşmalqra katlanmak zorunda kalır.büyük bir dikkat çeker.bir dini törende açık olmak dikkat çekeceği gibi,abartılı kapalılıkda dikkat çeker,çünkü böyle bir görgüde yoktur.yani toplum ortalamasını yapmak gerekir.bundada en temizi başın kapalı olması,abartmadan.şimdi erkekler bana kızabilir,biz ibadet yapıyoruz biz bacılarımızın görüntüsü ile ilgilenmiyoruz diye.bu niyette olduklarınada eminim,ama bazı şeyler vardır erkek bunu kendine bile itiraf edemez.eğer bir erkek serefli bir insansa zaten kadın nekadar açık olursa olsun bununla ilgilenmez.daha doğrusu iç dünyasında buna karşı direnmek zorunda kalır.nefsiyle mücadele etmesi gerekir,bazende bu otamatik olarak olur,kalbinin temizliği ile ilgilidir bu.o veya bu şekilde bir iç savaş mutlaka olur.erkek olmak çok zor bişedir hanım kardeşler.

kadının günlük yaşamda gizli kapılar ardında kalması,hiçkadın görmeyen erkeklerrin yetişmesine ve daha sonrasında eli ve ayağı gözüken bir kadına karşı sapıklıga varabilecek davranışlarda bulunabilecek erkeklerin oluşmasına neden olur.günlük yaşamda kadın ve erkek isterdiği gibi hareket edebilir,bu tercihi ile alakalı bişey.

pirimunzur
14.05.2006, 22:14
bencenede kapatmali ya bukadr kotu bişey olmasa gerek cem yaprken kapatmasi.ayrica bazilri pantolon giyiyor buda hoş birşey degl etek giymesi daha güzel olur

umudum
15.05.2006, 10:51
açık yada kapalı ne farkeder ne niyette olduğun önemli dışardan nasıl göründüğün değilsaçımı görseniz ne olacak görmeseniz ne olacak

helige_62
15.05.2006, 11:52
açık yada kapalı ne farkeder ne niyette olduğun önemli dışardan nasıl göründüğün değilsaçımı görseniz ne olacak görmeseniz ne olacak

sana sonuna kadar katılıyorum yeni polemşkte bu kafasını kapatsınmı kapatmasınmı ....

canugur
15.05.2006, 13:13

Kapanma hic bir seyi cözmez, insanlarin akillarina hic olmadik polemikler getirir.
Bu anlamda yerden göge haklisiniz.
saygilar

Hüseyin69
15.05.2006, 13:16
erzincan ve dersim yöresinde bir gelenektir saygidir
alevi kadinin basini örtmesi
halen gecerlimi bilmem ama
daha 10-15 sene öncesine kadar köylerde kirsal kesimlerde alevi gelinleri kayin pederve validelerin yanlarinda su bile icmezlerdi
gelinlik yaparlardi baslarini kapatirlardi
o dönemler gercekten alevi gelinleri icin cok zor bir dönemdi düsünsenize gelin ile kaynana yanliz evde oturuyorlar
kaynana konusuyor gelin konusmuyor ne kadar zor ama
günümüzde caga ayak uydurmak icin bu gelenek kaldirirldi ibadet yani cemde alevi kadini ister basini kapatir ister acik birakir
bu kesinlikle söz konusu olmaz
bizim köylerde yapilan cemlerde 7de 70 kadinlar zaten basini baglayip öyle girerlerdi ceme
kimse demezdiki niye basini kapatiyorsun niye basi acik ceme katilmiyorsun vs
haa bana soracak olursaniz
tabiki basi kapali olmasi lazim yani söyle diyelim
ciplak sekilde ibadet etmek ne kadar mantikli yada
ciplak sekilde ibadet etmek ne kadar dogruysa olay budur

canugur
15.05.2006, 17:30
Alevilerde kapanma, genellikle sünni baskilardan kaynaklanir.
Toplumsal gelenek olan, dastar gibi örtüler kapanma degil, insanlik tarihinin cok gerilerine uzanir.
Dinsel kapanma ile, basini örtme arasindaki farki ayirmaliyiz.

Bu gün dahi, bir üniversitede oruc tutmayanlarin gördügü baskilari dayaklari hesaba katarsak, anadoluda yüz yillardir alevilerin neler cektiklerini anlamak güc degildir.
saygilar

halitseyfi
15.05.2006, 17:31
kapanmak,özellikle saçların kapanmasını savunmak çok korkunç bir olay.
kapanma ilk olarak nezaman başladı bilemiyorum.yalnız kapanmayla ilgili sizlere bazı bilgiler vermek istiyorum.

3. selim zamanında bir ferman çıkartılarak kadınların renkli örtüler giymeleri yasaaklanmış buna uymayanlar cezalandırılmıştır.

daha sonralarıda çeşitli dönemlerde aynı şekilde kapanma fermanları yazılmış yok feracelerin renkleri,yok feracenin yüzü kapatan kısmının açık ve kapalı olması çeşitli şekillere sokullarak yasaklanmış.

bu gün iranda kadınların giyinme şekilleri yeniden düzenlenmiş ve bunu takip etmesi için kadın görevliler görevlendirilmiştir.

zaman zamanda ülkemizde,halen devam eden şekilde görüldüğü gibi dinin ve ibadetin gereği gibi gerekçelerle sosyal baskılar oluşturulmuş ve oluşturulmaktadır.yüzyıllardır devam eden bu baskılar sonucunda kadınlar baş örtmeyi doğal olan bir olay olarak görmüş,özelliklede başını örtmeyen kadını diğer bir kadın sosyalolarak kontrol etmiş.

şimdi bir düşünün cem esnasında bir erkek fetişizim içinde değilse kadının saçıyla ne işi var.
saygıya gelince; birine saygı göstermek saçı kapatmakla olduğunu düşünmek bence saygısızlığın kendisidir.
eskiden annelerimiz başlarını tülbent veya eşarpla kapatır günlük yaşamlarını öyle sürdürürlerdi ve ayın şekilde de cem e gelirlerdi.bu garip bir durum değildi.fakat bu gün başı açık yaşayan bir kadının aşırı kıyafetler olmadığı sürece başı açık gelmesinde bence hiç bir sakıncası yoktur. önemli olan toplumu rahatsız etmeyecek bir durum yaratmaktır.

özellikle bayanların cem esnasında dahi olsa baş öretmeyi savunmaları bana dahada korkunç geliyor.toplu kalması savunuluyorsa onun binbir yolu vardır.

Özgür-Taylan
15.05.2006, 17:35
erzincan ve dersim yöresinde bir gelenektir saygidir
alevi kadinin basini örtmesi
halen gecerlimi bilmem ama
daha 10-15 sene öncesine kadar köylerde kirsal kesimlerde alevi gelinleri kayin pederve validelerin yanlarinda su bile icmezlerdi
gelinlik yaparlardi baslarini kapatirlardi
o dönemler gercekten alevi gelinleri icin cok zor bir dönemdi düsünsenize gelin ile kaynana yanliz evde oturuyorlar
kaynana konusuyor gelin konusmuyor ne kadar zor ama
günümüzde caga ayak uydurmak icin bu gelenek kaldirirldi ibadet yani cemde alevi kadini ister basini kapatir ister acik birakir
bu kesinlikle söz konusu olmaz...

ne garip köyünüz varmis yaaa.. bizim köyde neden hep kadin erkek ayni sofrada yer bulmustur ?.. Alevilik daima kadini erkekle esit saymistir, hiçbir ayirim yapmadan !!

sanki anlattiklarin bir sünlü köyünde yasananlar gibiymis gibime geldi..

saygilar

moycan
15.05.2006, 17:46
Kapanmayı savunan bayan arkadaşlarımız epey fazla.

Nediyeyim kapanmayı savunacağınızı bilseydim bende dört kadınla evlenmeyi, kadına şiddet uygulamayı savunurdum.

Ama güzel bir gelişme yavaş yavaş yobaz anlayışa doğru gidiyoruz. Cemde bacı kavramını unutanlar, dedenin ayin esnasında cinselliği düşünmemesi gerektiğini unutanlar sayesinde hızla şeriatın şartlarını yerine getiriyoruz.

Ne güzel şeriata göre bir erkek olarak çok rahat yaşayacağım.Oh cennettede hurilerim olacak. Dünyada istediğim kadar kadınım,cariyem olacak. Höt dedim mi seslerini kesecekler,ayaklarımı yıkayacaklar...

Ben alevi kadınlarının bu kadar kapanma konusunda düşünceli olduklarını ve kapanmayı ibadet esnasında şart koştuklarını bilseydim hiç kendimi yormazdım.

Yaşasın gerici düzen!

pirrsultann
15.05.2006, 17:50
çoğu arkadaş başı kapatmanın saygı icabı olduğunu söylüyor ben saygıyla örtünmek arasında ne gibi bir bağ var çözemedim kapanmayı savunan arkadaşlar ne alakası var? açıklar mısınız?

Bir Zeynep
15.05.2006, 17:59
bence kapatmali.
saygilar.

pirrsultann
15.05.2006, 18:02
bence kapatmali.
saygilar.
neden kapatmalı ama niye bunu açıklamıyorsunuz????

Bir Zeynep
15.05.2006, 18:48
neden kapatmalı ama niye bunu açıklamıyorsunuz????
bilmem aciklayamam ki, bence bu benim dogrum. öyle gördüm, öyle ögrendim. ve dogru encede ama kapatmayanada bisey demem, ama ben kapatirim basimi.

yener
15.05.2006, 19:00
Bence kapalı olmuş açık olmuş ne farkeder. Ha sonuçta bir ibadet yapılıyor elbetteki insanlar kılık kıyafetlerine dikkat etmelidir, temiz olmalıdır ama başını kapatmakla açmak arasında ben hiç bir fark göremiyorum.Başı kapalı olanada açık olanada saygım var niyet sadece ibadet olduktan sonra...

canugur
15.05.2006, 19:21
Kapandigimizda takinacagimiz ahlaki ifade bicmi ile, acik iken disa yansiyan dürüst ve acik bir insani ahlak ifadesinin farkini göremiyorsak, giderek yobazlasacagimizi da farkedemiyoruz demektir bu.
saygilar

Hüseyin69
15.05.2006, 19:34
ne garip köyünüz varmis yaaa.. bizim köyde neden hep kadin erkek ayni sofrada yer bulmustur ?.. Alevilik daima kadini erkekle esit saymistir, hiçbir ayirim yapmadan !!

sanki anlattiklarin bir sünlü köyünde yasananlar gibiymis gibime geldi..

saygilar

sanirim gariplik sende var ben köy demedim yöre dedim ikinci olay sen henüz dünyaya gelmemistin o dönemlerde sürekli saygi dersin sevgi dersin ama hic birinden nasibini almamissin gibi bir görüntü veriyor yazdiklarin
nasilki sunni kesimin kendine has agir ve cetin sartlari varsa aleviliktede gecmiste vardi özellikle dersim erzincan yöresi ben bu iki yörenin insani oldugum icin biliyorum belki baska illerdede vardir
anlattiklarim sanki bir sunni köyünde yasananlar gibiymis
sen öyle saniyorsan öyledir yegen surda 30 40 yaslarinda birine sor bakim erzincan ve dersimde alevi gelinleri 30 sene öncesini sana anlatsinlar lakin ya bende kelime leri uygun yerlere koyup cümle kuramiyorum yada senin anlayis biciminde bir sorun vardir
bu alintina cok seyler yazilir ama ben kisa kesiyorum yegen :)

Özgür-Taylan
15.05.2006, 19:55
sanirim gariplik sende var ben köy demedim yöre dedim ikinci olay sen henüz dünyaya gelmemistin o dönemlerde sürekli saygi dersin sevgi dersin ama hic birinden nasibini almamissin gibi bir görüntü veriyor yazdiklarin
nasilki sunni kesimin kendine has agir ve cetin sartlari varsa aleviliktede gecmiste vardi özellikle dersim erzincan yöresi ben bu iki yörenin insani oldugum icin biliyorum belki baska illerdede vardir
anlattiklarim sanki bir sunni köyünde yasananlar gibiymis
sen öyle saniyorsan öyledir yegen surda 30 40 yaslarinda birine sor bakim erzincan ve dersimde alevi gelinleri 30 sene öncesini sana anlatsinlar lakin ya bende kelime leri uygun yerlere koyup cümle kuramiyorum yada senin anlayis biciminde bir sorun vardir
bu alintina cok seyler yazilir ama ben kisa kesiyorum yegen :)

sen bu tür davranisi onayliyor musun? bu davranis ALEVILIKLE ters degil mi??? gelinler konusmaz, su içmez.. daha neler ?? camdan bakma yasagini unuttun galiba :p

Hüseyin69
15.05.2006, 20:03
sen bu tür davranisi onayliyor musun? bu davranis ALEVILIKLE ters degil mi??? gelinler konusmaz, su içmez.. daha neler ?? camdan bakma yasagini unuttun galiba :p

her severinde derim günümüz aleviligi herkes kendi kafa yapisina göre degerlendiriyor
gelenek görenekler zaten yok oldu
(medya ve mc donalds kültürü sayesinde) yeterince yasayamiyoruz sadece inanc bazinda alevilik gecmisten kalan kirintilarini toparlamaya calisiyoruz
hepisi bu

Özgür-Taylan
15.05.2006, 20:10
kadinlari böyle a$agilayan bir "gelenek görenek" haaaa..

Hüseyin69
15.05.2006, 20:36

özgür taylan
algilayis seklin neye göre elverisliyse öyledir
demekki bende bir sorun var cünki anlatamiyorum :hopala

Canan58
15.05.2006, 20:43
Ben oyumu kapatılması için hiçbir zorunluluk yoktur şeklinde kullandım.Çünkü bu şekil zorlamalara karşıyım anlamsız buluyorum ...Saygılar

AleviKürt
15.05.2006, 23:33

kendinden büyük kisilere dogru dürüst konus lütfen. senin bu provokatif yazilarin, bana yazilmadiysa bile beni etkiliyor. biraz saygili ol.

Özgür-Taylan
16.05.2006, 00:00
kendinden büyük kisilere dogru dürüst konus lütfen. senin bu provokatif yazilarin, bana yazilmadiysa bile beni etkiliyor. biraz saygili ol.

büyük? ah nerde yaziyo komsu hemso? göremedim de yardimci olsan diyorum.. ;)

Azrail
16.05.2006, 11:54
bence böyle bir şart yoktur, kişisel bir tercihtir

seheryelikiz
16.05.2006, 14:11
cemlerde veya evliyalarda...baş örtme gibi zorunluluk yok.isteyen istediği gibi davranabilir.kişi isterse başı açık isterse kapalı ibadet edebilir.kişisel tercihidir.ibadette sınrlamalara ,şekilciliğe karşıyım.Tanrıyla kulu arasına hiçbirşey giremez...Saygılar

gülsen58
16.05.2006, 14:32
şart değil ama eşap zaten sürekli bir kapalılık değilki saygıdan saçın başın görünüyo günah diye değil bizler bu amaçla eşarp kullanmıyoruz
alevi bacılarınız kapanmaya meraklı değil saygılar

MetinK
16.05.2006, 14:41
alevi bacılarınız kapanmaya meraklı değil saygılar

Haklisiniz.Arkadaslar Plaja gitmekten mi yoksa Ayin-i Cemden mi bahsediyorlar anlamis degilim...

canugur
16.05.2006, 14:47
insan neye inaniyorsa inansin, hayatin bütünü, yani dogru, iyi ve yararli yasamak zaten en büyük ibadettir.
Bunun icin cok özel mersasimlere dahi gerek olmayabilir????

pirihorasani
16.05.2006, 16:02
Kapali olmali.

AleviKürt
16.05.2006, 16:09
Kapali olmali.

hay senin gözünü sevim, coktandir görünmüyordun, nerelerde kaldin?

pirihorasani
16.05.2006, 16:17
hay senin gözünü sevim, coktandir görünmüyordun, nerelerde kaldin?

Dersler felan bastirdi dost,2ay sonra mezun olacagim insallah,son donem,baya bir zorladi dersler,onun icin fazla zaman bulamiyorum.Buldugum zamanlardada ilim irfan pesinden kosuyorum.

Hak Muhammed Ali sizlere kuvvet versin bu konularda.

Artik basortusune kadar inmisiz:)Eee Alevilik islam disidir diyenlerden hersey beklenir zaten:)

canugur
16.05.2006, 16:23
Mevlana kapanmayi nasil anlatiyor?-Kaynak,Fi Ma Fi

Kadini ekmek gibi düsünün.
Köpeklere atsaniz yemesin
ama siz bu ekmeklerden birini allip sarip sarmalayin.
Koltugunuzda tasiyin.
Herkes, yoldakine degil, koltugunuzda sarip sakladiginiz ekmege(kadina) bakar.

mevlana gibi düsünmemize daha 1200 yil var mi dersiniz:-)))))))))))))))))))))

saygilar

pirihorasani
16.05.2006, 16:54
Mevlana kapanmayi nasil anlatiyor?-Kaynak,Fi Ma Fi

Kadini ekmek gibi düsünün.
Köpeklere atsaniz yemesin
ama siz bu ekmeklerden birini allip sarip sarmalayin.
Koltugunuzda tasiyin.
Herkes, yoldakine degil, koltugunuzda sarip sakladiginiz ekmege(kadina) bakar.

mevlana gibi düsünmemize daha 1200 yil var mi dersiniz:-)))))))))))))))))))))

saygilar

Bu olayi carpitmaktan baska birsey degil, burada ibadet esnasindan bahsediyoruz biz.Bizim Annannelerimizin Babannelerimizin niye baslari kapali ozaman?

canugur
16.05.2006, 17:00
anneannelerimizn baslari kapali degil, dastarli.
kapanmayi dinsel edim gibi ele aldigimizda bunun SINIRI yoktur.

Iran´li fatma´nin dedigi " Türbani bir günde takar, bir ömür cikaramazsin" tuzagina düsmemege dikkat edelim.
saygilar

güldestim
16.05.2006, 17:03
Kamera'ya çekilmiş Hac Bektaş'ta yapılan bir cem törenini izlemiştim.Semah dönecek kadınlardan birinin başı kapalıydı ama kolları açık bir tişört giymişti.(ne alakaysa)dede hemen uyardı.Ve kadına hemen bir hırka uzattılar ve onu giydi.Çok tuhafıma gitmişti bu görüntü.

Ne olursa olsun bence insanın içinden gelmeli.İçinden geliyorsa kapanmalı.Ben de başörtüsü takma taraftarı değilim.Belki bu düşüncemle de çelişiyorum ama cem'de ibadet ederken başımı kapatırım.Çünkü içimden gelen budur.Başkasına saygı ya da diğer insanlara uymakla alakalı birşey değil.

pirihorasani
16.05.2006, 17:03
Ya turban ile basortusu ayni sey degil 1.
2.si biz burada ibadet esnasindaki bas kapaliligindan soz ediyoruz.

makbule0658
16.05.2006, 17:05
İbadet sırasında başın açık yada kapalı olmasının önemi yok bana göre. İbadetin şekli olmadığı gibi kıyafetinde olmamalı.Eskiden bayanlarda erkeklerde kapalıymış o zamanın şartlarında.O zamanın giyimi onu gerektiriyormuş.İsteyen istediği şekilde ibatet yapabilir bence.Kurallara bağlamamalı.

canugur
16.05.2006, 17:13
Ya turban ile basortusu ayni sey degil 1.
2.si biz burada ibadet esnasindaki bas kapaliligindan soz ediyoruz.
Gördügümüz gibi sayin pirihorosani,
arkadaslarimiz da ince bir dil ile kapanma üzerine düsüncelerini ne güzel yazmislar.

Dediginiz gibi türban ve basörtü ayri seylerdir.
ama, öyle ilginctir ki, eger seklen bir seyi bir ucundan kabullenmeye ve uygulamaya kalktiginizda, bir zaman sonra basa takilan seyin ne oldugunun önemi kalmaz, nihayet, kapanmak denen dinsel edimin, kadin üzerine siddetli bir baski aracina dönüsmesine önayak olabiliriz.

Benim önemle üzerinde durdugum nokta budur.
saygilar

pirihorasani
16.05.2006, 17:13
Niyeyse hersey zamanin sartlarina bagli,zamanin sartlarina gore namus kavraminida birakalim,zamanin sartlarina gore allahada inanmayalim,zamanin sartlarina gore sinirsiz ozgur olalim ve insanlara taniyalim.Bu nedir ya?

Deger nedir bilirmisiniz?Bazi degerler vardir ki Zamanin sartlari bile degistiremez.Zamanin gucu bile yetmez buna.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ama, öyle ilginctir ki, eger seklen bir seyi bir ucunda kabullenmeye ve uygulamaya kalktiginizda, bir zaman sonra basa takilan seyin ne oldugunun önemi kalmaz, nihayet, kapanmak denen dinsel edimin, kadin üzerine siddetli bir baski aracina dönüsmesine önayak olabiliriz.

ben gunluk yasamdan bahsetmiyorum,ibadet esnasindan bahsediyorum.

canugur
16.05.2006, 17:21
Gördügümüz gibi sayin pirihorosani,
arkadaslarimiz da ince bir dil ile kapanma üzerine düsüncelerini ne güzel yazmislar.

Dediginiz gibi türban ve basörtü ayri seylerdir.
ama, öyle ilginctir ki, eger seklen bir seyi bir ucundan kabullenmeye ve uygulamaya kalktiginizda, bir zaman sonra basa takilan seyin ne oldugunun önemi kalmaz, nihayet, kapanmak denen dinsel edimin, kadin üzerine siddetli bir baski aracina dönüsmesine önayak olabiliriz.

Benim önemle üzerinde durdugum nokta budur.
saygilar

sayin arkadasim, bana ayni seyleri yazdirmayin.

kapanmak; zaten evden degil, sokaktan da degil, camiden baslar.
Cem ile camiyi ayiralim lütfen.
Kutsal alanlarda baslayan kapanma eylemi, virüs gibi sokaga, topluma yayilir, bir süre sonra bas edemezsiniz.
bunu savunanlar cogaldiginda, ilk zamnki durumma asla geri gelemezsiniz?

ayrica zamanin sartlarinin degistiremeyecegi hic bir inanc, hic bir felsefe ve hic bir insan yoktur.
saygilar

pirihorasani
16.05.2006, 17:25
kurt alevi arkadasim,anladinmi simdi niye uzun zamandir burada goremedigini?:)

Selamlar,

AleviKürt
16.05.2006, 17:45
kurt alevi arkadasim,anladinmi simdi niye uzun zamandir burada goremedigini?:)

Selamlar,

anladim dost.. sana bol sanslar ve iyi dersler dilerim, insallah sinavlarin iyi gider, benim de sinavlarim var. iki tanesi bitti, 5 tane kaldi..

selamlar..

heviznur
16.05.2006, 19:38
bence kesinlikle kadınların başını kapatmalarına gerek yok;çünkü bunun bi anlam ifade etmediğini düşünüyorum,insanlar ibadetini cem evlerinde yerine getirirken bunlar ikinci plandadır....
bu tartışma başı açık namaz tartışmasına benzedi bence...

ferda74
16.05.2006, 19:49
bence hiç önemli değil önemli olan insanların kalpleri

Sevgi Erkan
16.05.2006, 20:26
selam dostlar,
ben de hep dinlerin neden kadınları kapattığını düşünmüşümdür.
bizim inancımız insana insan olduğu için değer vermiyor mu?
neden erkekler kadınların saçından etkileniyor?neden kadınlar erkeklerden
etkilenmiyor?bence en önemli şey niyettir.içinde yaşadıklarındır.şekilcilikten uzaklaşalım artık.saygılar.

canugur
16.05.2006, 20:32
Bu yüreklendirici yorumlar nefis seyler.
Yavas yavas gericiligin erkek kaynakli oldugu gercegi ortaya cikmakta???

Agop
16.05.2006, 22:06
evet doğru söylkedin can. ne oluyosa erkek egemen toplumda oluyor ve ne kadar gericilik varsa erkek kökenli
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
evet doğru söyledin can. o kadar meraklıysanız buyrun cenaze namazına. ben oyumu yanlış attım ne yamam gerak?

Nesimi
16.05.2006, 22:17
evet doğru söylkedin can. ne oluyosa erkek egemen toplumda oluyor ve ne kadar gericilik varsa erkek kökenli
evet doğru söyledin can. o kadar meraklıysanız buyrun cenaze namazına. ben oyumu yanlış attım ne yamam gerak?

can, yeni bir sistem geldi forumdaki anketlerde artık oyları geri alabilme şansımız var. oyunu geri alıp tekrar düşüncene göre yeni br oy verebilirsin ;) oyumu iptal etmek istiyorum seçeneği var hemen grafiğin altında

Ayrıca tekrar etmek gerekirse bayanların kapanma merakına şaşırıyorum doğrusu. Başörtüsü kadınların özgürlüğüne vurulmuş prangadır...

yusufçukgecegez
16.05.2006, 22:32
selam dostlar,
ben de hep dinlerin neden kadınları kapattığını düşünmüşümdür.
bizim inancımız insana insan olduğu için değer vermiyor mu?
neden erkekler kadınların saçından etkileniyor?neden kadınlar erkeklerden
etkilenmiyor?bence en önemli şey niyettir.içinde yaşadıklarındır.şekilcilikten uzaklaşalım artık.saygılar.

niyet çok önemlidir,dogada çok önemlidir.insan doğası yani.kaldıki kadın ve erkek doğası aynı değildir.kadın ve erkek beğenilleri aynı değildir.basit anlamda kadın erkekten güçlü olanı beğenir.erkek ise kadının güzell olanını.bi kere burdan ip kopar zaten.dünyada kendi isteği ile kendinden en az 10 yaş büyük erkekle evlenen milyonlarca kadın vardır.bazen aradaki yaş farkı 20 -30 yaşı bulur.peki kendinden 5 yaş büyük bir kadınla evlenen kaç erkek vardır.çünkü erkek için kadının estetik görünümü çok önemlidir.kadın için erkeğin görünümü çok önemli değildir.bunun için bir ibadet hanede erkeğin görsel olarak nasıl olduğu ,çok uç bir kılığı yoksa kadının dikkatini çekmez.erkek doğası gereği kadının görselliği dikkatini cezbeder.bunda erkek suçlu değildir,kötü niyetli değildir,ama gerçek böyledir.bir ibadet hanede ibadet yapılır.dünyevi şeyler bir tarafa bırakılır.kimse ,saçı açık olan biri gelsede baksak diye bir düşünce içinde olmaz.ama orda kapanmakda saygıyla alakalı bişey,yaradana karşı olan saygı.bu saygı sınırlarınıda herkez kendi belirlesin vicdanen karar vererek.

moycan
16.05.2006, 23:02
Sevgili yusufçukgecegez. Dostum profilinizde alevimisiniz sorusuna cevaben hayır demişsiniz. Açtığınız bir konuda da sunni olduğunuzu belirtmişsiniz.

Bu konudaki yazdığınız yazıların hepsinde saygı kelimesini kullanmışsınız.

Siz gerçekten saygının anlamını biliyormusunuz.

Eğer saygının anlamını biliyorsanız neden alevi olmadığınız halde bir alevi ibadeti olan(sizin için kültür olabilir belki-ama sonuçta alevilere ait olan) cem konusunda yorum yapıyorsunuz.

Ben kalkıp sunnilerin ritüelleri ile ilgili bir soruya yorum yapsam bu haddini bilmezliğin karşılığı saygısızlık olmaz mı?

Benim de iyi niyetli olduğunuzu düşünerekten sizden tek ricam hayatında cem yapmamış,alevimisiniz sorusuna hayır demiş birisi olarak bu konuya müdahil olmayınız.Lütfen birbirimizin değerlerine saygı gösterelim.

-----------------------------------------------------------

Kapanmalıdır diyen alevi bayan arkadaşlarım bugün haberlerde Akp meclis grup salonundaki bayanları gördünüz.

Ha sizler cemlerimizin böyle olmasından yana iseniz saygı duyarım. Ama o zaman madem biz erkeklerin doğuştan SAPIK olduğu kanaitindesiniz, bizim aramızda dolaşırkende böyle giyinin. Çünkü size göre biz erkekler Bacısının saçından tahrik olacak kadar vahşiyiz.

------------------------------------------------

Bizde zorlama yoktur. İsteyen başı açık isteyen başı kapalı.

Orası cem yeri. Dede gerçekten dedeyse, kemale ermişse cem yerinde karıya kıza bakmaz. Bakarsa ne dedeliği ne alevilikte yeri kalır.

Bir Alevi erkeği bir kadının başından tahrik olup saldıracak kadar vahşi değildir. Kapanmanın sebebini Erkeklerin sapıklığına bağlayan arkadaşlar lütfen dediklerine bir daha baksın ve özür dilesin.

Şah-Mat
16.05.2006, 23:30
Sevgili Moycan..,

Ek olarak dedelerle ilğili;

Talipler YOLU biliyorsa....Ne olursa olsun,kim olursa olsun...Muhammed-Ali yolunda.

O bile DAR'a Çekilir......Yol her şeyin üstündedir.

Dede yanlış yaparsa..Başka dedeler tarafınadan (Bulunduğu ocaktaki dedeler) DAr'a kaldırılır...

Anlayacağın kimsenin üstünlüğü yok...Bizim yolumuzda..

En üst makama ulaşan birisi cemde karıya kıza bakarsa BEL EVLADI olsada ....

Daha CEM'e giremez,dedelik ünvanıda elinden alinir..(Ayrıntılı olarak bir gün anlatırım)

Dostluk
17.05.2006, 15:37
İbadet esnasında kapanma diye bir şey olmadığını düşünüyorum.Ondan dolayı Hayır dedim.

Sevgi Erkan
17.05.2006, 18:42
niyet çok önemlidir,dogada çok önemlidir.insan doğası yani.kaldıki kadın ve erkek doğası aynı değildir.kadın ve erkek beğenilleri aynı değildir.basit anlamda kadın erkekten güçlü olanı beğenir.erkek ise kadının güzell olanını.bi kere burdan ip kopar zaten.dünyada kendi isteği ile kendinden en az 10 yaş büyük erkekle evlenen milyonlarca kadın vardır.bazen aradaki yaş farkı 20 -30 yaşı bulur.peki kendinden 5 yaş büyük bir kadınla evlenen kaç erkek vardır.çünkü erkek için kadının estetik görünümü çok önemlidir.kadın için erkeğin görünümü çok önemli değildir.bunun için bir ibadet hanede erkeğin görsel olarak nasıl olduğu ,çok uç bir kılığı yoksa kadının dikkatini çekmez.erkek doğası gereği kadının görselliği dikkatini cezbeder.bunda erkek suçlu değildir,kötü niyetli değildir,ama gerçek böyledir.bir ibadet hanede ibadet yapılır.dünyevi şeyler bir tarafa bırakılır.kimse ,saçı açık olan biri gelsede baksak diye bir düşünce içinde olmaz.ama orda kapanmakda saygıyla alakalı bişey,yaradana karşı olan saygı.bu saygı sınırlarınıda herkez kendi belirlesin vicdanen karar vererek.
sayın yusuf,
tamaman kişisel fikriniz diye yorumluyorum.sanırım sizin ve benim tanıdığım bay ve bayanlar farklı.

Bir Zeynep
17.05.2006, 22:17
kapanmak isteyen kapansin, kapanmak istemeyeni kapatmasin, bunda niye böyle tartisacak bisey varsa ben anlamadim... bence kapanmali, ama kapatmayanlar kendi bilir, bisey demem, saygi duyarim ama BEN basimi örterim dedim. bazi canlar evet, bazilar hayir demis. evet diyenlere peki neden saygi gösterilmiyo?? "Ne kadarda merakliymis bizim alevi kizlar kapanmaya?? Öyleyse haydin kapanin!" diye biseyler okudum, kimden bilmiyorum. ama ne alakasi var yani, güldüm gercekten!! yanlis anlasilmasin, tartisma yaratmak istemiyorum, sadece bölye tür yazilari anlayamadim. herkesin yaptigi kendine. sayginiz nerede?? (sözüm hepinize degil canlar, "haydi kapanin o zaman" diyenlere! Simdi ben cem/ibadette BENCE kapanmali, veya BENIM KAPANMAM gerek dersem, yani simdi basiörtüye mi özeniyorum veya meraklaniyorum???)
saygilar.

gülsen58
18.05.2006, 09:38
ya arkadaşlar ne kapanması saçtan birileri etkilenecek diye kapatmıyoruz başımızı ayrıca kapanmaya karşı biriyim bizböyle gördük büyüklerimizden ne var yani 3saat başını örtün diye kapanma merakı lütfen arkadaşlar saygılar

Bir Zeynep
18.05.2006, 13:49
ya arkadaşlar ne kapanması saçtan birileri etkilenecek diye kapatmıyoruz başımızı ayrıca kapanmaya karşı biriyim bizböyle gördük büyüklerimizden ne var yani 3saat başını örtün diye kapanma merakı lütfen arkadaşlar saygılar
aynen katiliyorum baci. bin yasa!

yusufçukgecegez
18.05.2006, 23:01
Sevgili yusufçukgecegez. Dostum profilinizde alevimisiniz sorusuna cevaben hayır demişsiniz. Açtığınız bir konuda da sunni olduğunuzu belirtmişsiniz.

Bu konudaki yazdığınız yazıların hepsinde saygı kelimesini kullanmışsınız.

Siz gerçekten saygının anlamını biliyormusunuz.

Eğer saygının anlamını biliyorsanız neden alevi olmadığınız halde bir alevi ibadeti olan(sizin için kültür olabilir belki-ama sonuçta alevilere ait olan) cem konusunda yorum yapıyorsunuz.

Ben kalkıp sunnilerin ritüelleri ile ilgili bir soruya yorum yapsam bu haddini bilmezliğin karşılığı saygısızlık olmaz mı?

Benim de iyi niyetli olduğunuzu düşünerekten sizden tek ricam hayatında cem yapmamış,alevimisiniz sorusuna hayır demiş birisi olarak bu konuya müdahil olmayınız.Lütfen birbirimizin değerlerine saygı gösterelim.

-----------------------------------------------------------

Kapanmalıdır diyen alevi bayan arkadaşlarım bugün haberlerde Akp meclis grup salonundaki bayanları gördünüz.

Ha sizler cemlerimizin böyle olmasından yana iseniz saygı duyarım. Ama o zaman madem biz erkeklerin doğuştan SAPIK olduğu kanaitindesiniz, bizim aramızda dolaşırkende böyle giyinin. Çünkü size göre biz erkekler Bacısının saçından tahrik olacak kadar vahşiyiz.

------------------------------------------------

Bizde zorlama yoktur. İsteyen başı açık isteyen başı kapalı.

Orası cem yeri. Dede gerçekten dedeyse, kemale ermişse cem yerinde karıya kıza bakmaz. Bakarsa ne dedeliği ne alevilikte yeri kalır.

Bir Alevi erkeği bir kadının başından tahrik olup saldıracak kadar vahşi değildir. Kapanmanın sebebini Erkeklerin sapıklığına bağlayan arkadaşlar lütfen dediklerine bir daha baksın ve özür dilesin.

uyarınız için teşekkürler.aslında insan doğası ile ilgili birşeylere değinmek istedim.insan doğasında varolan bazı şeylerin cem ibadatinde olabilecek yansımalara haddim olmayarak değindim,aslında bu genel bir konu burda tartışmak hatalı oldu galiba.ayrıca benim demek istediğim kadın mümkün olduğunca dikkat çekmemeye çalışmalıdır,özellikle bir ibadet mekanında,bu hangi ibadet mekanı olursa olsun.erkekler kadına bakar,bu sapıklık değildir.bu güzellik karşısında etkilenmedir.bir kelebeğede bakarsınız güzeldir,bir kadınada aynı duyguyla bakarsınız.özellikle gençleri kasdediyorum.bakmayız diye bişe yok,kötü duygularla bakmayız diye bişe var.saygılarımla.
sayın yusuf,
tamaman kişisel fikriniz diye yorumluyorum.sanırım sizin ve benim tanıdığım bay ve bayanlar farklı.

kişisel fikrimi değil insan doğasını anlatmaya çalıştım.bazı şeyleri kendimize bile itiraf edemeyiz,ama vardır,ben bu konuda biraz daha cesaretliyim sanırım.burda kimsenin beni onaylamasını beklemiyorum açıkçası,insanlar bu tarz şeyleri kabullenemezler..ben genelden bahsettim .kimseye karşı hakaret babında sözler kulanmadığımı düşünüyorum.hatam olduysa özür diliyorum,sizede teşekkür ederim cevapladığınız için.

canugur
19.05.2006, 08:08
sayin gülsen58 hep böyle baslar bu isler nedense.
3 saat basini kapatsan ne olur,
iste camiye irerken kapatsan ne olur.

Kapanma, dipsiz bir kuyuya benzer. Asla masum bir istek degildir
Cemlerde bir süreligine istenen kapatma, farkinda olarak ya da olmayarak, bir de islamci kiskirtmallarla desteklenerek sürklilige cevrilir.

32 farz icinde islamda dahi olmayan kapanmanin bu gün ne türlü bir maskaraliga döndügünü görüyoruz.
Bunun icin ülkemizde insanlar öldürülüyor....

daha sonra da üniversitelere, ortak kamuya ait yerler türbanli girme savasi vermekle yüz yüze birakildi sünni kizlarimiz.

Iranli Fatima´nin su sözü iyi bir derstir.

"Türbani bir günde takar, bir ömür cikaramazsiniz"

ibrahim-ch
19.05.2006, 09:07
Bence ibadet kIyafeti, Erkeklik disilik yada zenginlik fakirlik ayrimi yapilmadan yani abartilmadan olmalidir önemli olan sey ibadette herkesin bir olmaya en yakin görünüsde olmasi, ibadet yerinde zenginler fakirlere TAKI ve kiyafetlerde
gösteris yapmamalidirlar. Bayanlarda disiliklerini ön plana cikarip fazla süslenmemeleri gerek diye düsünüyorum.
slm ve saygilarla ALLAHA emanet olunuz.

AleviKürt
19.05.2006, 13:22
sayin gülsen58 hep böyle baslar bu isler nedense.
neden böyle baslar bu isler? 500 senedir böyle yapmisiz, ondan mi asimile olduk?

canugur
19.05.2006, 13:31
kimsenin karismamasi durumunda elbette kimsenin söyleyecek bir seyi olamaz.
Ama ülkemiz insaninin genel egitim düzeyi (!) ortadayken, tarihi 500 yil da olsa, insnalarin kapanmasi, politik malzeme olarak kullanildigi sürece, bu isin, bireysel olarak karsisindayim.

gelenekler gerksinmeden cikar.
bizler ise, 500 yillik gelenekten, gelenek cikartmaya calisiyoruz??
saygilar

gülsen58
20.05.2006, 11:00
[quote=canugur]sayin gülsen58 hep böyle baslar bu isler nedense.

Cemlerde bir süreligine istenen kapatma, farkinda olarak ya da olmayarak, bir de islamci kiskirtmallarla desteklenerek sürklilige cevrilir.

32 farz icinde islamda dahi olmayan kapanmanin bu gün ne türlü bir maskaraliga döndügünü görüyoruz.

daha sonra da üniversitelere, ortak kamuya ait yerler türbanli girme savasi vermekle yüz yüze birakildi sünni kizlarimiz.

"Türbani bir günde takar, bir ömür cikaramazsiniz"[/qu
benim bahsettiğim türban değil kapanmak gibi bir isteğim olmadı olamazda büyüklerimizin kullandığı yazmadan bahsediyorum onlara göre saygı bizde onları üzmesek olmazmı yani ayrıca ne camisi anlamadım saygılar

canugur
20.05.2006, 11:04
[quote=canugur]sayin gülsen58 hep böyle baslar bu isler nedense.

"Türbani bir günde takar, bir ömür cikaramazsiniz"[/qu
benim bahsettiğim türban değil kapanmak gibi bir isteğim olmadı olamazda büyüklerimizin kullandığı yazmadan bahsediyorum onlara göre saygı bizde onları üzmesek olmazmı yani ayrıca ne camisi anlamadım saygılar
size karsi degil, topik konusu acisindan ele aldim sayin gülsen58.
saygilar

sena
20.05.2006, 11:10
ben ceme katıldıgımda ablamda yanımdaydı dede çoçukları da vardı. ablamın başı kapalı diye kızdılar başını aç dediler bizim aleviler dedi kapalı olmamalı biz başımız açıktır dedi. ablamda çalışıyorum ddi kapalı olmam gerekiyor deyince dede çocuğu sözünü geri alıp özür diledi. aslında kapalı olmalı kadının namehram yerleri hep kapalı olmalı eskilerden dayanarak söylüyorum.cem veya benzeri yerlerde genelde kapalı olmalı ziyaret gibi yerlerde.

imat
20.05.2006, 12:28
bencede cem evlerinde kapalı olmak şart çünkü orada bir ibadet yeridir
açık saçıga karşıyım bazen görüyorum tv cem yapıyolar görüdümde cem yapılan yerde kafaları açık bir şekilde oturuyolar bence yanlış çünkü kapalı olması şart eğer ibadet yapıyorsan uyacaksın kurarlara bu benim fikrim

leyla can
20.05.2006, 12:34
sevgili canlar bizim kültürümüz ibadetimizdede basi kapalilik gerktirmiyor,tamam ama yinede ibadetimizde yapsak iyi olur basi kapalilik deyince bizim semah dönen canlarimiz gibi kapata biliriz,yada annelerimiz gibi yarim kapatma ,türban sekli degil yani,bunla saygi oldugundan degil ama ibadetinde bazi disiplinleri olmali bence,Abdes almak gibi ceme gelirken,belki yaaniliyorumdur fakat bu görüsteyim..ama bir mecburiyette yok kültürümüzde saygilar...

bektaş
23.05.2006, 17:51
arkadşar bence de kapanmalı çünkü , insan her zaman insan değildrii. bunu engellemek lazımm

yusufçukgecegez
23.05.2006, 23:48
özel hayatlarında,ister sünni olsun ister alevi,kapanıp kapanmama insanların kendi kararları ile alakalıdır.inancı emretmiş bile olsa yinede kişinin verebileceği bir karardır.çünkü insanın bir yapısı vardır ve zorlamalarla yapılan şeyler tam tersi etki verebilir.kadın kendini göstermek ister.erkekde kadını görmek ister.insanın doğası böyledir.bir kadını kendi istemediği halde kapanmaya zorlarsanız.görülme isteğinden dolayı,kadınsılığını ön plana çıkarırki,bugün toplum baskısı ile kapalı dolaşan kadınların sokaktaki yürüme şekilleri bile,açık kadınlara oranla daha dikkat çekicidir.erkekte ise görme isteği vardır.gizli olan dahaçok ilgisini çeker.zoraki kapalı ve kendini gösterme çabasında olan,kadın,dahada dikkat çekicidir.kendi isteği ile kapanan kadınlarda ,dikkat çekicilik minimum seviyededir.erkeklerde görme isteğini minimum seviyede uyandırırlar.pek çok erkek ahlaken kendini yetiştirmiştir ve görme isteğinin önüne geçmiştir.böyle bir erkek kadının açık veya. kapalı oluşuyla çok fazla ilgilenmez.ama bunun için ekstra bir,gayret göstermesi gerekir.işte burda eline beline diline sahip olmak devreye girer.kadın açılma olayını ne kadar abartırsa,erkek eline beline diline sahip olmada okadar çok çaba göstermesi gerekmektedir.

kuranda kadının örtülmesi emredilmektedir.bunu sınırları ise,her toplumun kendi yaşam tarzı ile ilgilidir.afrikada bir kabilede kadınlar belden üstü çıplak olarak dolaşmaktadır fakat,kadınları tamamen kapalı olan bir toplumdan daha ahlaklıda olabilmektedirler.binlerce yıldan beri böyle görmüşlerdir.onlarda birbirlerini öyle görmek olağan kabul edilmiş vede bakmalarında n kimse birbirinden rahatsızlık duymaz.bizim toplumuzda binlerce yıldır orta dereceli kapanma yerleşmiştir.sünni kesimde tün fedakarlık kadından beklenmiş ve kadın tamamen kapatılmaya zorlanmıştır.erkek nefsini tembelleştirip,görme isteğinin önüne geçememiş ve kadının elinin dahi gözükmesini tahrik edici unsur sayabilmiştir.alevilikte ise bu top erkeğe atılmışa benziyor.kadın giyiminde kuşamında serbest bırakılmış,erkekten nefsine sahip olması beklenmiştir ve bu kültürel olarak alevi toplumunda yer almıştır.

sonuç olarak kaqdınların kapanması ve ya açık olması kendi istekleri dahilinde olmalı ,ama erkeklerinde kadın fiziğine karşı zayıf bir yapıda olduklarını bilmeleri gerekir.erkeklerde,mümkün olduğunca nefislerine sahip olup,iç dünyalarındada nefislerine sahip olup olamadıklarını sorgulamaları gerekir.çoğu erkeğin hatası dil ile nefislerine sahip olduklarını söyleyip ,aslında farkında bile olmadan iç dünyasında dediğini uygulayamamasıdır.önemli olan iç dünyadakidir çünkü.aksi takdirde sadece birbirimizikandırmış oluruz.kalbimiz temiz bizim diye.biraz konu dışı oldu,ama değinilmesi gereken bir konuydu.saygılarımla.

Bir Zeynep
24.05.2006, 00:05
yusuf can abim, dediklerin aslinda mantikli sana katiliyorum, mesela bazi kizlar görüyorum: basi kapali ama surasi burasi acik mübarek, hersey ortada biraz abartilmis türkkcesi ama anla yani... eee ne anladik? ben hic olmazsa, basimi acip, dier taraflarimi kapatiyorum, dimi ama? sactan nolmuski yani. yada bazileri basini örter, bir ton makyaj sürüp, dap dar daracik pantolon giyer, dap dar bilmem ne buluz felan giye, eee bu ne bu?? erkegin görme ihtiyaci var gibi bisey demisin veya ilgisi, tamam olabilir, erkek olmadigimdan bilemicem, ama.. sacta ne varki de sactan adama "biseyler olsun"?? sac etkileyici degil bisey degil, yani bunu anlamiyorum. diger konuya gelince: saci basi acik olsa bile, erkekler "icindeki diliyle söylemedigi, inkar ettigi" seyler yani neyden kaynaklaniyoki sanki allah allah... iste böyle seyleri anlamiyorum... ne biliyon mu yusuf can? konu disina gidiyo ama neyse.. bak can: bazi sunniler bize ne diyo? diyo ki.. kadin erkek ayni masada yemek yiyo... abooo... kadin erkek ayirmadan kina yakiliyo, nisan takiliyo... abooooo.... kadin erkek ayni yerde ibadet mi? aboo... yok yok bunlar cumbus ediyo, baci kardes bilmez bunlar, herkes herkesle bilmem ne cumbuslar ediyoooo.... böyle tür cahil cümleler ne benim icin biliyon mu? böyle tür cümleler BENIM icin yusuf can bitek sunu gösterir: bunu diyen sunni can var ya, elinde FIRSAT olsa, bir kizla/kadinla ayni masada oturmak, kinaya katilmak, ibadet etmek, bu kisi yemegi, nisani/kinayi/namazi unuturda, sadece BIRTEK BIR SEYI düsünür... neyi biliyonmu? bize cumbus diyen seyi... iste neyki bu yoksa? bu karayi calan bize demekki kendi düsüncelerini söylüyo, yoksa akila gelmeyecek seyleri NERDEN getirsin aklina (baci kardes... allah allah tövbe tövbe..) iste benim icin bu cahil kisiler iste asil terbiyesiz kisler, asil onlar eline beline diline sahip cikamayanlar.
saygilar, selam olsun tüm canlara.

Özgür-Taylan
24.05.2006, 01:30
yusuf can abim, dediklerin aslinda mantikli sana katiliyorum, mesela bazi kizlar görüyorum: basi kapali ama surasi burasi acik mübarek, hersey ortada biraz abartilmis türkkcesi ama anla yani... eee ne anladik? ben hic olmazsa, basimi acip, dier taraflarimi kapatiyorum, dimi ama? sactan nolmuski yani. yada bazileri basini örter, bir ton makyaj sürüp, dap dar daracik pantolon giyer, dap dar bilmem ne buluz felan giye, eee bu ne bu?? erkegin görme ihtiyaci var gibi bisey demisin veya ilgisi, tamam olabilir, erkek olmadigimdan bilemicem, ama.. sacta ne varki de sactan adama "biseyler olsun"?? sac etkileyici degil bisey degil, yani bunu anlamiyorum. diger konuya gelince: saci basi acik olsa bile, erkekler "icindeki diliyle söylemedigi, inkar ettigi" seyler yani neyden kaynaklaniyoki sanki allah allah... iste böyle seyleri anlamiyorum... ne biliyon mu yusuf can? konu disina gidiyo ama neyse.. bak can: bazi sunniler bize ne diyo? diyo ki.. kadin erkek ayni masada yemek yiyo... abooo... kadin erkek ayirmadan kina yakiliyo, nisan takiliyo... abooooo.... kadin erkek ayni yerde ibadet mi? aboo... yok yok bunlar cumbus ediyo, baci kardes bilmez bunlar, herkes herkesle bilmem ne cumbuslar ediyoooo.... böyle tür cahil cümleler ne benim icin biliyon mu? böyle tür cümleler BENIM icin yusuf can bitek sunu gösterir: bunu diyen sunni can var ya, elinde FIRSAT olsa, bir kizla/kadinla ayni masada oturmak, kinaya katilmak, ibadet etmek, bu kisi yemegi, nisani/kinayi/namazi unuturda, sadece BIRTEK BIR SEYI düsünür... neyi biliyonmu? bize cumbus diyen seyi... iste neyki bu yoksa? bu karayi calan bize demekki kendi düsüncelerini söylüyo, yoksa akila gelmeyecek seyleri NERDEN getirsin aklina (baci kardes... allah allah tövbe tövbe..) iste benim icin bu cahil kisiler iste asil terbiyesiz kisler, asil onlar eline beline diline sahip cikamayanlar.

agzina saglik valla !!!

canugur
24.05.2006, 05:21
mesela bazi kizlar görüyorum: basi kapali ama surasi burasi acik mübarek, hersey ortada biraz abartilmis türkkcesi ama anla yani... eee ne anladik? ben hic olmazsa, basimi acip, dier taraflarimi kapatiyorum, dimi ama? sactan nolmuski yani.
Katiliyorum sayin Adi Güzel Alim,
iki ay önce zaman gazetesini incelerken, kapalilik konusunda, sizin yazdiklariniza benzer bir bas yazarin cümlesi cok hosuma gitmisti.
" üstü sisane, alti tophane kizlarimiz" diye baslamisti yazi.
Göbekleri acikta, türbanli kizlarin fotografi vardi o zamanlar medyada..
Kapanmanin gidecegi yer dejneredir.
sonunda cignenecek gelenekleri neden inatla sürüdürüyoruz ki:-)

MetinK
24.05.2006, 05:32
Degerli arkadaslar;

Konu basligi "Cem de Kadinin basini kapatmasi sartmi sizce?"
Yani Alevilikle dolayisiyla Cem´le ilgili bir konu.

Zaman gazetesi veya baska inanclardaki bayanlarin örtünmesiyle ilgili degil yani...
Genel olarak örtünme degil konumuz...
Mini etek giymek ve makyaj yapmak ile Cem töreni arasinda bir baglanti ve iliski yok acikcasi...

Cem de kadinin basiyla ilgili yazilirsa daha anlamli olacagini düsünüyorum...

dostlukla...

canugur
24.05.2006, 05:37
Sayin metnik, masum düsüncelerle baslayan kapanmanin gelebilecegi boyutlar konu disi degildir saniyorum.
Cünkü sisanelikleri de masum nisetlerle kapatmislar, sonra da sanki yasamin bir parcasiymis gibi bir kangrene dönüstü olay.
Konularin biribiriyle iliskileri nedeni ile, zaman zaman örneklemek niyeti ile zorunlu acilmalar olabilir.
Ama toparlamak icin gösterdiginiz caba icin tesekürler.
saygilar

MetinK
24.05.2006, 05:46
Konularin biribiriyle iliskileri nedeni ile, zaman zaman örneklemek niyeti ile zorunlu acilmalar olabilir.
Ama toparlamak icin gösterdiginiz caba icin tesekürler.
saygilar

canugur Can;
duyarliliginiz icin tesekkürler ediyorum.
Sözüm size degil konuyla ilgili yazan herkeseydi.

dostlukla...

canugur
24.05.2006, 05:57
Rica edrim.
gercekten cok zor bir is yaptiginizi biliyorum sayin metnik.
Cünkü icinde bulundugumuz kritik dönemlerde ülkenin her yanina dagilmis, dagitilmis kimi aleviler, dogal olarak kültürlerinden,inanc ve yöreselliklerinden bazi seyleri yitirmisler, farkli seyler kabullenmis, bazilari zorla korkutarak benimsetilmis, bazilari takiyye yapmak zorunda kalirken sünnilesmis, ama aleviligi de elden birakmayinca, ortaya bir karmasa dogmus.
Bu anlamda isinizin güclügünü anliyorum.
Ben böyle bir isi yapamazdim.
Hem toparlamak, hem dagilmamak, hem de kültürümüzü, eklentilerden ayiklamak; hele ki insanlari kirmadan bunu basarmaniz kolay is degil.saygilar

naki
24.05.2006, 10:18
Değerli arkadaşlar..,

Başı açık olanlar cem'e giremiyormuş felan -filan bu yanlış....Herkes ibadetini yapabilir.

Neden kapalı bunu incelemek lazım...(!)

Tabidir ki...cem ibadetininde "semah" Dönümleye başlanıldığında. Bayanların "saçı" uzun olduğundan İBADET esnasında "zararı" olabileceğini (Göze zarar verebileceğini) düşünerek bu şekilde bir önlem alınmıştır.Yani örtünmeyle felan alakası yok.."SEMAH" esnasında herhangi bir sorun çıkmaması için başlarını "baş örtüsüyle" kapatırlar.

Saçı açık olan ve kısa saçlı olan bir bayanda uyum salanması amacıyla kapatır....

Gerçek nedir...?

İbadet esnasında kapanma diye bir şey yoktur....bu yüzden Hayır dedim.

Başka bir konu ise ;Türbe ziyaretlerinde herkes özgürdür.Bunu onlara sorsaydın sana cevap verirlerdi emin ol..?

Yani herhangi bir kural yoktur.Olmadığından kendsini nasıl rahat hissediyorsa başını öyle açar yada kapar.

Şah-Mat kardeş,
Seninle bir konuda da olsa aynı düşündüğümüzü görmekten mutlu oldum. Bence de cemde kadınların başının kapatılması gereksiz. Yalnız "kapatılması" diyorum dikkat ederseniz. Kendi istek ve rızasıyla kapatanlara "aç" demek de başı açık olmak isteyene "kapan" demek de bence yanlış.

Eskiden köylerde yapılan cemlerde kadınların başı kapalı olurdu, doğru. Ancak bu dini bir vecibe ya da emir değil, o insanların günlük yaşamlarında da geleneksel olarak başlarını örtüyor olmalarından kaynaklanıyordu. Ayrıca bu konuda senin yazdığın gerekçelere de katılıyorum. Zaten eskiden kadınların saçını kesmesi, kısa saç olgusu yoktu. Oysa şimdi var.

"Cemlerde kadının başı kapatılmalı mı" türünden sorular, "Abdest alırken, ayaklar yıkanmalı mı, yoksa mest üzerine mesh edilebilir mi" ya da "Namaz kılarken, kıyamda, eller göbek üzerinde birleşmeli mi, yanlara mı salınmalı" şeklindeki Sünni-Şii tartışmalarını anımsattı. Bu tür şekli konular Sünni ve Şii'lerde (Şimdi Müslümanlar'da desem kızacaksın:))) önemli olabilir. Ancak şekli, özün önüne üzerine koyan bir anlayış, Aleviliğin doğasına uymaz.

Zaten genel olarak kadının başını örtmesinin mantığı bana uymuyor. Allah'ın yarattığı saçın bir tek telinin bile gözükmesinin günah olmasının bir mantığı yok. Alevilerde bulunmayan bu yasak İslam'da da yok aslında. Kuran'da ilgili ayette böyle bir tanım bulunmuyor. Ancak burada kişinin kendi anlayışını esas almak, onu özgür bırakmak gerekir diye düşünüyorum. İsteyen örtsün, isteyen örtmesin.

Bir Zeynep
24.05.2006, 10:33
Degerli arkadaslar;

Konu basligi "Cem de Kadinin basini kapatmasi sartmi sizce?"
Yani Alevilikle dolayisiyla Cem´le ilgili bir konu.

Zaman gazetesi veya baska inanclardaki bayanlarin örtünmesiyle ilgili degil yani...
Genel olarak örtünme degil konumuz...
Mini etek giymek ve makyaj yapmak ile Cem töreni arasinda bir baglanti ve iliski yok acikcasi...

Cem de kadinin basiyla ilgili yazilirsa daha anlamli olacagini düsünüyorum...

dostlukla...
metin can, kusura bakma, bazen iste ister istermez bi konu diger bi konuyu aciyo. son zamanlarda görüyorum ki hep daha cok konular kitleniyo, neden? bunu daha fazla konusmanin anlami yok veya cok konu disina gelindi diye. insan simdi her foruma yazisinda, aman ha sakin konu disina gitmeyim diye kendisini sIksIn mi? biliyorum, sözün bitek bana degildi ama yinede söylemek istedim, son zamanlarda farkina vardim cünkü. Kapanilan konularla alakam olmadi ama yinede rastladim yani. Yusuf canin dediklerine ben zaten öbür konuyu misal verdim, kendimi daha iyi bosaltmak, düsüncelerimi daha iyi paylasip dile getirmek icin. Tekrar özür diliyorum ama sunuda söyleyim, böyle insan rahat yazamaz. Forum bu yani normaldir. Kommunikasion budur yani, kusura bakma bana laf düsmez ama... icimde kalmasin dedim :p
saygim sana sonsuz.

MetinK
24.05.2006, 11:34
son zamanlarda görüyorum ki hep daha cok konular kitleniyo, neden?
bunu daha fazla konusmanin anlami yok veya cok konu disina gelindi diye. insan simdi her foruma yazisinda, aman ha sakin konu disina gitmeyim diye kendisini sIksIn mi?

Tekrar özür diliyorum ama sunuda söyleyim, böyle insan rahat yazamaz. Forum bu yani normaldir. Kommunikasion budur yani, kusura bakma bana laf düsmez ama...

sevgili Zeynep Can;

yaptigim kücük bir hatirlatmaya hitaben düsüncelerinizi aciklamissiniz.Tesekkür ediyorum.Düsüncelerinize saygi duyuyorum fakat katilmadigim bir iki nokta var.

Öncelikle konu neden ve nasil kapatilir?
Konu basligi ile ilgisiz,kisisel satasmalarin,hakaret ve irkcilik,ayrimcilik yapilmis olan konular kapatilir.
Siz de bilirsiniz ki sadece www.aleviforum.com degil bütün forumlarda bir düzen,isleyis vardir.Kurallar vardir.Bölüm disinda yazilmis konular uygun bölüme kaydirilir.Birden fazla verilmis baslik ve konular gereksiz oldugundan kapatilir.Gündemde olmayan konular kapatilir.
Her basligin kendine ait bir icerigi ve konusu bulunuyor.Simdi bu baslik altinda ben yemek tarifi verirsem sanirim yanlis bulunur ve birileri beni uyarir.Bundan dolayi da üzülmem.
Forumun kalitesinin yükseltilmesi,siz degerli üyelerimizin forumdan daha iyi yararlanmasini,daha fazla bilgi edinmesi ve ögrenilmesini isteriz.Forumumuz ve yönetici arkadaslar bunu basariyla yapiyorlar.Ben buna inaniyorum.
Birilerini susturma,bilgi alisverisini kisma gibi bir sorun yasandigina inanmiyorum.

Hergün asagi-yukari onlarca baslik aciliyor ve bin civarinda mesaj yaziliyor.Sizler o mesajlari yazarken yönetici arkadaslarim ve ben elimizden geldigince bütün mesajlari incelemek ,kontröl etmek zorundayiz.Iceriksiz,hakaret,asagilayici,yanlis,ir kci,küfürlü vb.mesajlar ayiklanir ve üyelerimizin rahat edecegi ,her bölüm ve baslik altinda aradigi bilgileri bulabilir hale getirilir.Amacimiz insanlari,Canlarimizi rahatsiz etmek degil rahat ettirmektir.
Konu disina tasmalar olabiliyor.Konu konuyu aciyor ve o an düsündüklerinizi,hissettiklerinizi yazabilirsiniz/yazabiliriz.Bu olabilir.
Ama siz de takdir edersiniz ki ;bizler burada sizin icin bulunuyoruz ve amacimiz size yardimci olmaktir.Saatlere varan cabalarimizin Alevilige,kültürümüze okyanusta bir damla kadar bile olsa fayda saglamis olmasi bizim icin sonsuz onur ve gurur kaynagi olur.

Arkadasca,dostca,Canca uyarilar; birbirimizi gelistirmek,birlestirmek,kazanmak icindir.Elesitir ve uyarinin olmadigi bir ortamda fikir,düsünce ve özgürlükler anlaminda bir ilerleme saglanamaz.
Samimi,arniyetsiz olan herkesle bu güzelliklerimizi paylasmak,paylasimlar sunmak kisi olarak beni onure etmistir ve eder.
Düsüncelerinize saygi duyuyorum.Fikirlerinizi paylasmissiniz.Ben de ayni sekilde sizlerle paylasmak istedim.

Izninizle bir espiri yaparak bitirmek istiyorum yazimi:-"Umarim konu disina cikmamisimdir".:)

Saygilar ve sevgiler...

Bir Zeynep
24.05.2006, 13:37
yüregine saglik, dediklerine yüzde 100 katiliyorum. haklisin tabiki ama yinede yani benimde dediklerimi bi daha düsün ve konuyu saptirdigimiz yazilara bakarsan sevinirim, ne hakaret, ne saygisizlik nede küfür gecti icinden. ama neyse ya, uzatmayalim. cok haklisin. bi daha yemek tarifi vermeyiz bizde :) (-> benimde espirim oldu mu acaba?) tekrar özür.
saygilar.

yusufçukgecegez
24.05.2006, 22:59

erkek görmek ister demiştim kardeş,bu bilinçaltında olan bişedir.erkeğin güzellik anlayışının merkezinde kadın vardır.başka bir deyişle yaradıcı kadın fiziğini erkeğe güzel göstermiştir.dahası kadın fiziği kadınada güzel gelir.insanlar daha ilk çağlarda,maddelere şekil verebilmeye başladıklarında güzellik ve estetik ölçüsü olarak kadın fiziğini kullanmışlardır.buda bilinçaltı oluşan bir durumdur.herkez görmüştür,ilkçağlardan kalma ,testileri,sürahileri,hepsi kadın fiziginin soyutlanmış şekilleridir.ve bunları imal edenlerde erkeklerdir.yuvarlak,oval ve yumuşak hatlara sahip çizgiler ,eşyalar,mimari eserler,şekiller gözümüze estetik gelir ve seyri ruhumuzda hoş etkiler birakır ki bunun sebebi belkide kadın fiziğininde yuvarlak oval ve yumuşak hatlara sahip olmasıdır.yani kadının kendisi bir sanat eseridir ve burdan yola çıkılarak diğer estetik görünümler ortaya çıkarılmıştır.emin olun kadın olmasaydı,yapılan tüm eşyalar,düz ve tatsız şekillerden oluşurdu.
saçınızın açık olması tabiki bir problem teşkil etmiyor,ama saçda kadında bir estetik değerdir,saçı erkek gibi kesik olan kadınla saçları uzun **** bir kadının erkek üzerindeki etkisi aynı değildir kesinlikle bunuda inkar etmemek lazım.burda bahsettiğin şey erkeğin gözüne hoş gözükmesidir sadece ve bunda bir kötülük yoktur hiçbir taraf için.normalde bir erkek,bir kelebeği seyrederken,nasıl bir hoşluk hissediyorsa,bir kadına baktığındada aynı şeyi hisseder.art niyetli bakmak başka bişedir,böyle erkekler ahlaken zayıf erkeklerdir,daha abartılısı sapık ruhlu erkeklerdir.
kadının erkeğin birlikte yemek yemesi,çalışması,oturması,sünnilerdede vardır,sadece aşırı dindar kesimlerde bu ayrım yapılırki ben böyle bir ortam hiç görmedim.kadını erkeği ayrı ayrı yerlerde tutmayla hiçbişey halledilmez,kendilerini kandırmiş olurlar,erdem olan yüksek ahlak seviyesine ulaşmaktır ve tüm art niyetleri ruhumuzdan yok etmektir.ama ne yazıkki bunuda herkez yapamaz.biryerde insan varsa orda herşey vardır.insanlar başkalarının neyi nasıl yaptıklarına değil kendilerinin doğru olup olmadıklarına bakması gerekir.kendi kalbini temizlemesi gerekir,kalbini temizlemezse,kadın istediği kadar kapalı olsun,art niyetini muhafaza eder.art niyetli oluncada,sağa sola iftira eder.klasik bir erkek davranışı vardır,sokakta gördüğü kıza laf atar,kendi kız kardeşini laf atarlar diye sokağa bile çıkarmak istemez.kendinden bilmektedir çünkü,saygılarımla kardeş.

Bir Zeynep
24.05.2006, 23:47
evet özellikle son cümlen cok dogru yusuf can abim. bu aciklamalarin bana senin hos görüslü bir ortamda / ailede büyüdügünü gösterir. Asiri derece dindar aileler ayri sofralarda yemek yer demisin, ben cok tersini gördüm. "Normal" sunni aileler bile öyle yapiyo. Erkek karisini / cocuklarini misafirlige götürüyo arabasiyla, arabadan inmeden bile, kazlayip gidiyo. Karsi taraf misafirlige giderse, adam evden gidiyo. Eger kalabalik evde misafirlikte sofra kurulursa, iki kez sofra kuruluyo. Önce erkekler.. sonra kadinlar.
Ben böyle cok gördüm. Neyse, konuyu uzatmayalim, saptirdik zaten... :) MetinK bizi sag olsun uyardi, bu uyarinin kizmasina dönmesini istemiyorum. Hakli cünkü. Saygilar sana Yusuf can.

ustaclu han
25.05.2006, 02:45
Bizdeki "kadının başının kapalı olması" olayı gelenek görenekle alakalı..İslam dini ile bir bağlantısı yok..Bizim kültürümüzde başa bağlanan bağ bile buram buram kültür kokuyor..kültürel açıdan baktığım için olaya kapalı olmasından yanayım..zorunluluk değil kültürel bir öğedir bizdeki baş bağı

canugur
25.05.2006, 04:08
Bizdeki "kadının başının kapalı olması" olayı gelenek görenekle alakalı..İslam dini ile bir bağlantısı yok..Bizim kültürümüzde başa bağlanan bağ bile buram buram kültür kokuyor..kültürel açıdan baktığım için olaya kapalı olmasından yanayım..zorunluluk değil kültürel bir öğedir bizdeki baş bağı

Zaten topigin basindan beri anlasilmayan konu buydu sayin ustaclu.

Ülkenin icinde bulundugu türban krizinin yol actigi gerginlikler; hepimizde kapanmaya karsi bir antipati olusturmustur.

sürekli söylenen konuyu saptirmslar, kadini bohcalamayi masum bir dilekmis gibi yasamin her alanin asokmaya calismislardir.

anadolu kadininin basindakiyle ugarasn zaten hic olmadi.
Cemlerde de dogal olarak kadinlarin baslarindaki geleneksel basörtüyü, türban ile boca ederek, siyasal bie simge haline getirilmeye calisimlis, böylece kapanmanin toptan islami gelenek olarak algilanmasini saglamislardir.

Bu kapsamda düsünürsek konu aslinda cok acik.
saygilar

yusufçukgecegez
25.05.2006, 22:38
evet özellikle son cümlen cok dogru yusuf can abim. bu aciklamalarin bana senin hos görüslü bir ortamda / ailede büyüdügünü gösterir. Asiri derece dindar aileler ayri sofralarda yemek yer demisin, ben cok tersini gördüm. "Normal" sunni aileler bile öyle yapiyo. Erkek karisini / cocuklarini misafirlige götürüyo arabasiyla, arabadan inmeden bile, kazlayip gidiyo. Karsi taraf misafirlige giderse, adam evden gidiyo. Eger kalabalik evde misafirlikte sofra kurulursa, iki kez sofra kuruluyo. Önce erkekler.. sonra kadinlar.
Ben böyle cok gördüm. Neyse, konuyu uzatmayalim, saptirdik zaten... :) MetinK bizi sag olsun uyardi, bu uyarinin kizmasina dönmesini istemiyorum. Hakli cünkü. Saygilar sana Yusuf can.

aslında benim babamın dedesi tanınan bir imammış,bende imam hatip orta kısmında okudum.bunu söylediğimde beni tanıyan insanlar şaşırıyorlar,sen imamhatipli olamazsın diye,tıpkı sizlerden bazılarına sünnilerin sen alevi olamazsın aleviye benzemiyorsun dedikleri gibi.bende imamhatipliye benzemiyormuşum.aslında ikiside öcü değil.ne imamhatipli,nede alevi,belkide önyargılar fazla güçlü,teşekkür ederim minik sohbet için kardesim.

naki
25.05.2006, 22:47
Yusufçuk....kardeş,
Sen la-alevi (Alevi olmayan) olduğunu yazıyorsun hep. Bu bir kararlılık ifadesi mi? La-Alevi isen Ehli Sünnet misin, yoksa arada bir yerde misin? Merakımı bağışla...

denzz
26.05.2006, 13:20
kişi nsl ibadet etmekistiyosa öyle edebilir bence zorunluluk yoktur.cemde kapatanlar saygıdan kapatıyosa kapatmayanlarda saygıdan kapatmıyo kişisel saygı görüşü..

alevikiz
26.05.2006, 16:49
bence cemde bas kapatmak saygi ile degil. niye köylerde daha hala kadinlarimiz baslarini kapadiyorlar?? lüften arkadaslar sadece türban tr´de büyük problem oldu diye olayi baska yerlere saplamayin. cemde ibadet ediliyor ve aslinda hep kapaniliyordu bizim millet cok batiya uymak istiyor bence ve ondan böyle seyler. bas kapatmak sünnlilik ile hic alakasi yok bence. cemde ibadet ediliyor ve basda kapanmasi gerekiyor.

denzz
26.05.2006, 21:40
bence cemde bas kapatmak saygi ile degil. niye köylerde daha hala kadinlarimiz baslarini kapadiyorlar?? lüften arkadaslar sadece türban tr´de büyük problem oldu diye olayi baska yerlere saplamayin. cemde ibadet ediliyor ve aslinda hep kapaniliyordu bizim millet cok batiya uymak istiyor bence ve ondan böyle seyler. bas kapatmak sünnlilik ile hic alakasi yok bence. cemde ibadet ediliyor ve basda kapanmasi gerekiyor.
saygıdan değilse neden kapanması gerekiyo peki ? esiyoda ondanmı

Nesimi
26.05.2006, 21:50
Başını kapamaya meraklı bayan arkadaşlar kapatın hemde peçede takın yoksa büyük günaha girersiniz! >:[

heviznur
26.05.2006, 22:06
sonuçlar çok dikkat çekici,bu kadarını beklemiyordum gerçekten ilginç....

Bir Zeynep
26.05.2006, 22:41
aslında benim babamın dedesi tanınan bir imammış,bende imam hatip orta kısmında okudum.bunu söylediğimde beni tanıyan insanlar şaşırıyorlar,sen imamhatipli olamazsın diye,tıpkı sizlerden bazılarına sünnilerin sen alevi olamazsın aleviye benzemiyorsun dedikleri gibi.bende imamhatipliye benzemiyormuşum.aslında ikiside öcü değil.ne imamhatipli,nede alevi,belkide önyargılar fazla güçlü,teşekkür ederim minik sohbet için kardesim.
sende sagol yusuf can abim. saglikla kal. saygilar.

yusufçukgecegez
27.05.2006, 17:11
Yusufçuk....kardeş,
Sen la-alevi (Alevi olmayan) olduğunu yazıyorsun hep. Bu bir kararlılık ifadesi mi? La-Alevi isen Ehli Sünnet misin, yoksa arada bir yerde misin? Merakımı bağışla...
ben sizin tabirinizle sünniyim.benim tabirimle islam inancı üstüneyim.alevilikde üstün nitelikleri olan,bir görüş,sünnilikteaynı,sünni olarak doğdum ,sünni olarak öleceğim.bennim asıl değer verdiğim,benim ne kadar insan olabildiğim,insan olan hertürlü olur ister alevi ister sünni olsun,insan olamayan hiçbir şekilde olamaz,tabiri caizse,ben bir eşşek olsam altın semer ile eşşeklikten kurtulurmuyum,ne olursam olayım insan olayım,alevi veya sünni olmam bişeyi değiştirmez.önce insanım,sonra islamım,sonra sünniyim,sonra aleviyim ve herkez benim kardeşim.alevi olsaydım bu sıralamayı şöyle yapardım,insanım,islamım,önce alevi sonra sünniyim.sorunuz için teşekkürler.
birşeylere tepki göstermek çok güzeldir.bende tepkili bir insanımdır.ama bazen tepkili olmak doğruyu yanlıştan ayırd edemeden herşeye tepki göstermek haline dönüşebiliyor.hangi görüşte olursanız olun,eğer fanatikseniz,görüşünüz haricindeki herşeye,doğruluk payı olup olmadığını bile düşünmeden(belkide düşündüğünüzü sanarak,fanatiklikten dolayı doğrunun farkına varamıyarak)tepki gösterir hale geliyor insan.türkiyedeki türban sorunuyla,cemlerdeki baş örtmenin hiçbir alakası yok bence,sırf tepki için başı açmakda yanlış,başı kapamakta.sadece gereklilik yaptırı bu seçimi.,dinciler başlarını kapatıyor,ben kapatmam demek çok mantıklı değil.inancımda kapatmak yok demek çok mantıklı.saygılarımla.

MetinK
29.05.2006, 04:08
ben sizin tabirinizle sünniyim.

...
türkiyedeki türban sorunuyla,cemlerdeki baş örtmenin hiçbir alakası yok bence,sırf tepki için başı açmakda yanlış,başı kapamakta.sadece gereklilik yaptırı bu seçimi.,dinciler başlarını kapatıyor,ben kapatmam demek çok mantıklı değil.inancımda kapatmak yok demek çok mantıklı.

sn.yusufcukgezegez;

Baska bir inanca mensup bir insan olmaniz burada olmaniz icin engel degildir.
Bunu kendinizde biliyorsunuz.

Yukarida yaptigim alintinizda bir gercegi dile getirmissiniz.
Ne yazik ki insanlarimiz örtünme denildiginde siyasi olarak kullanilan "Türban"i baz aliyorlar.Kimi Canlar onlar kapali iseler biz kapali olmayiz diyorlar.

Ama unutulan nokta surasidir.Kimse sokakta,evde,okulda kapanmaktan bahsetmiyor zaten.
Normal hayatimizda serbestlikten yanayiz.Örtünme ve kapanma sorunumuz yoktur.Bayanlarimiz ile erkekler arasinda bir ayrim olamaz.Hepimiz esitiz.

Ama burada;
Cem den bahsediliyor.Bir dini ayinden.
Sanirim "hayir sart degil"diyen arkadaslar Cemde bulunmamislar.
Ceme katilmanin da bazi sartlari vardir.Bir Cem e basi,ayaklari acik,makyajli gitmelerini öneririm kendilerine.Acaba Cemi yöneten Dede onlari Cem e kabül eder mi?
Ayni sey erkekler icinde gecerli.Kisa pantolon ve kolsuz t-shirt le gitmeyi denesinler bir...

Buyrun gidelim...

hubyar_dost
29.05.2006, 04:27
Alevilik,kadını ve erkeği eşit koşuyorsa,
İbadet'te,sosyal yaşamda kadın-erkek,can ve canan birbirlerine ikrar veriyorsa ve İbadet'te erkek,saçlarını örtmüyorsa,kadının da kapalı olması bence şart değildir.Alevilik,katı kurallar zinciri değildir.Tabiki,her inaç sistemi gibi belli bir kuralları içinde barındırmaktadır;fakat,bu kurallar inançsal ritüellerle lgili olgulardır.Kapanıp-kapanmama inançsal ritüelin dışında bir tercih meselesidir.
Buna şart koşulmaz bence..Cem'de eğer Kadın ve Erkek bitiyor,onun yerine Can ve Canan geliyorsa,eşitlik hüküm sürüyorsa,kapanma şart değildir.

MetinK
29.05.2006, 14:16
Cem'de eğer Kadın ve Erkek bitiyor,onun yerine Can ve Canan geliyorsa,eşitlik hüküm sürüyorsa,kapanma şart değildir.

sn.hubyar_dost;
Sizin yörenizde böylemi yapiliyor? Biraz aciklar misiniz?

naki
29.05.2006, 14:27
Arkadaşlar,
Haddim olmayarak bir düzeltme yapmak istiyorum. Cemde erkek ve kadın, "can ve canan" değildir. Kadın da candır, erkek de. Can sözcüğü feminen ya da maskülen değildir, her iki cinsi de kapsar.

Zaten olayın esprisi burada; herkes "can"dır, ceme gelenler cinsiyetlerini dışarıda bırakıp girer içeriye. Burada herkes tabir caizse cinsiyetsizdir. Ruhların da cinsiyeti yoktur.

İlla bir belirtme sıfatı kullanılacaksa, "Sofu canlar", "Bacı canlar" terimleri kullanılır.

yusufçukgecegez
29.05.2006, 22:23
Arkadaşlar,
Haddim olmayarak bir düzeltme yapmak istiyorum. Cemde erkek ve kadın, "can ve canan" değildir. Kadın da candır, erkek de. Can sözcüğü feminen ya da maskülen değildir, her iki cinsi de kapsar.

Zaten olayın esprisi burada; herkes "can"dır, ceme gelenler cinsiyetlerini dışarıda bırakıp girer içeriye. Burada herkes tabir caizse cinsiyetsizdir. Ruhların da cinsiyeti yoktur.

İlla bir belirtme sıfatı kullanılacaksa, "Sofu canlar", "Bacı canlar" terimleri kullanılır.

olaya değişik bir açıdan bakmak istiyorum.ben resim öğrencisiyim.atölyelerimizde nü çalışırız.modelimiz bazen erkek,bazen kadındır.öğrencilerde kızlı ve erkekli karışıktır.orada yapacağımız resimle okadar meşgul oluruzki,modelin çıplaklığı bizi hiçbir şekilde etkilemez.orda hepimiz kardeşizdir.modeller durup poz verirler,hareket halinde değillerdir.bir bayan modelimiz,biraz daha rahattı ve molalarda çıplak olduğu halde,atölye içinde gezinmeye,hareket etmeye başladı.ve atölyenin bütün büyüsünü bozdu.ve biz onun çıplaklığından etkilenmeye başladık,bundan rahatsız olduk ve giyinik olarak dolaşmasını rica ettik.yani burda demek istediğim.bir yerde adet ne ise onun süerkliliğini devam ettirmesi gerekiyor.açıklık kapalılık bir yerde çok önemli değil,insan insan olduktan sonra.fakat mekana uygun olmayan,adet dışı olan her fiil,otamatikman dikkatleri cezbediyor.özellikle bir ibadet hanede,standart ne ise o olmalı.bazıları kapalı,bazıları açık,bazıları makyajlı,parfümlü,bazıları saçları permalı,belki bazıları kısa etekli,dekolteli falan.yanıi orası bir ibadet haneyse mutlaka bir düzeni olmalı,düzensizlikler,ibadetteki huşuyu ister istemez etkiler.bu benim mantıki görüşüm.bu konuda çok yorum yapıyorum,affınıza sığınarak,saygılar.

hubyar_dost
29.05.2006, 23:53
Hayır Metink,bu öznel fikirlerimden yola çıkarak,bağlı olduğum yörede böyle bir uygulama olduğu sanısı ortaya çıkmaz.Hubyar'da,Cem esnasında kapalı olan ve olmayan birçok Kadın vardır.Bu konuda,yöremizde katı kurallar yoktur;ama,kapalı olan Kadın sayımızın ezici bir şekilde ağırlıkta olduğu bir gerçektir.
Yukarıdaki değerlendirme,kişisel fikirlerimin bir yansımasıdır.Hubyar'da,durum bundan ibarettir olgusu ortaya çıkmasın.
İlgin için teşekkür ederim.

pirsultanca
30.05.2006, 01:30
Ben bu baş kapatma işini "eski köye yeni adet" olarak görüyorum ve Aleviler üzerindeki asimilasyonist politikaların geldiği nokta açısından önemsiyorum.

Bir anımı paylaşmak isterim;

Antalya Tekke Köyünde Abdal Musa Dergahında her yıl anma etkinlikleri düzenlenir. Bu etkinliklerde canlarımız Abdal Musa'nın türbesine girerek dua ederler. Bir uyanık türbenin önünde durmuş gelenlere eşarp ve tülbent uzatıyor. Daha doğrusu satıyor. Bunun zorunlu olduğunu başı açık giremeyeceklerini söylüyor.Olayı duyan ve görenler anında tepki göstererek adamı bir güzel benzettiler. Ve inanın herkes başı açık girdi Türbeye. Ayrıca avluda ve amfi tiyatroda yapılan camlerdede insanların yüzde sekseninin başı açıktı.Kapalı olanlarsa genellikle yaşlılar ve orta yaştaki bayanlarda. Tabi bu başlıkta türban falan değil.Geleneksel kıyafetler, annelerimizin taktığı tülbent vb.

Diyeceğim o ki ne Arap neden Fars kıyafetleri,gelenekleri bizde yok.Biz Anadolu Alevileri şekilciliği her ortamda redderiz. Baş kapatmakta şekilciliktir.

Başı açık namaz kılanların bile artık ortaya çıktığı ülkemizde, bu ülkenin aydınları olarak bizler çağdaşlığın öncüsü olmaya devam edelim..

seheryelikiz
30.05.2006, 17:24
Ben bu baş kapatma işini "eski köye yeni adet" olarak görüyorum ve Aleviler üzerindeki asimilasyonist politikaların geldiği nokta açısından önemsiyorum.

Bir anımı paylaşmak isterim;

Antalya Tekke Köyünde Abdal Musa Dergahında her yıl anma etkinlikleri düzenlenir. Bu etkinliklerde canlarımız Abdal Musa'nın türbesine girerek dua ederler. Bir uyanık türbenin önünde durmuş gelenlere eşarp ve tülbent uzatıyor. Daha doğrusu satıyor. Bunun zorunlu olduğunu başı açık giremeyeceklerini söylüyor.Olayı duyan ve görenler anında tepki göstererek adamı bir güzel benzettiler. Ve inanın herkes başı açık girdi Türbeye. Ayrıca avluda ve amfi tiyatroda yapılan camlerdede insanların yüzde sekseninin başı açıktı.Kapalı olanlarsa genellikle yaşlılar ve orta yaştaki bayanlarda. Tabi bu başlıkta türban falan değil.Geleneksel kıyafetler, annelerimizin taktığı tülbent vb.

Diyeceğim o ki ne Arap neden Fars kıyafetleri,gelenekleri bizde yok.Biz Anadolu Alevileri şekilciliği her ortamda redderiz. Baş kapatmakta şekilciliktir.

Başı açık namaz kılanların bile artık ortaya çıktığı ülkemizde, bu ülkenin aydınları olarak bizler çağdaşlığın öncüsü olmaya devam edelim..

sağolasın pirsultanca can bu konuda söylenmesi gerekenin en güzelini ,verilmesi gereken örneğin en güzelini vermişsiniz yüreğinize sağlık.alevilik öğretisi budur işte...şekilciliğe meydan yok...

Sudangelen
30.05.2006, 18:31

Ben de bu baş AÇMA işini "eski köye yeni adet" olarak nitelendiriyorum. Çocukluğumda hatırlıyorum cemlere giderken bırakın kadını, erkeklerinde başlarını kapatacak bir şapka giymesi gerekirdi hatta bizler babalarımızın amcalarımızın eski şapkalarını giyerek giderdik ama gördüğüm kadarıyla günümüzde bu zorunluluk olmaktan çıkmıştır. Değişen dünya herşeyi etkilediği gibi yaşam biçimlerini we dinleride etkilediğinden belkide doğrusu budur ama kesinlikle baş kapama "eski köye yeni adet" değildir.

Sewgiyle kalın..

denzz
31.05.2006, 13:19
sağolasın pirsultanca can bu konuda söylenmesi gerekenin en güzelini ,verilmesi gereken örneğin en güzelini vermişsiniz yüreğinize sağlık.alevilik öğretisi budur işte...şekilciliğe meydan yok...katılıyorm bence de şekilciliğe meydan yok

sibellester
31.05.2006, 13:25
bence kapalı olması gerekmiyo.

deryaa
31.05.2006, 14:19
bence cemde de kapatmanın bir gereği yok. Eğer cemde kapanacaksa o zaman heryerde kapatmalı. Bizler saçımızı kapatmamanın gereğini madem savunuyoruz o zaman niye cemde kapanacak ? Dışarda ya da cemde saçımız farklı bir temaya mı dönüşüyor? hayır Ya da orda insanların bakış açısı mı değişiyor ? Hayır Cem bir ibadet olduğuna göre insanlar zaten kendi ruhlarını kötü düşüncelerden arındırarak (sadece cem için değil aslında normal yaşamda da böyle olmalı) orada bulunduklarına göre böyle bir sorunun cevabı hayır olmalı diye düşünüyorum.... Saygılar....

Azrail
31.05.2006, 14:32
bence cemde de kapatmanın bir gereği yok. Eğer cemde kapanacaksa o zaman heryerde kapatmalı. Bizler saçımızı kapatmamanın gereğini madem savunuyoruz o zaman niye cemde kapanacak ? Dışarda ya da cemde saçımız farklı bir temaya mı dönüşüyor? hayır Ya da orda insanların bakış açısı mı değişiyor ? Hayır Cem bir ibadet olduğuna göre insanlar zaten kendi ruhlarını kötü düşüncelerden arındırarak (sadece cem için değil aslında normal yaşamda da böyle olmalı) orada bulunduklarına göre böyle bir sorunun cevabı hayır olmalı diye düşünüyorum.... Saygılar....sevgili derya;

haklısın tesekkür ediyorum , sana katılıyorum

AleviKürt
01.06.2006, 13:17
Ben de bu baş AÇMA işini "eski köye yeni adet" olarak nitelendiriyorum. Çocukluğumda hatırlıyorum cemlere giderken bırakın kadını, erkeklerinde başlarını kapatacak bir şapka giymesi gerekirdi hatta bizler babalarımızın amcalarımızın eski şapkalarını giyerek giderdik ama gördüğüm kadarıyla günümüzde bu zorunluluk olmaktan çıkmıştır. Değişen dünya herşeyi etkilediği gibi yaşam biçimlerini we dinleride etkilediğinden belkide doğrusu budur ama kesinlikle baş kapama "eski köye yeni adet" değildir.

Sewgiyle kalın..

tamamen katiliyorum, zaten "eski köye yeni adet" olmasi icin, eski adet nedir bilinmeli.

MetinK
01.06.2006, 14:47

Sewgiyle kalın..

Haklisiniz Sudangelen.
Benim