Orijinalini görmek için tıklayınız : Sivas / Zara
epikuros 15.05.2006, 13:34 "Ah O Zara
Ne şirin ah o Zara
Bir güzelini sevdim
Düşürdü ahuzara"
Merhaba doslar,
Nedense böylesi ortamlarda insan kendi memleketlisini arar değil mi?
meymane_usari 15.05.2006, 13:57 zara li misin can ?neresinden ?
epikuros 15.05.2006, 14:09 evet Zara'lıyım
Zara - Karaman Köyü
ya sen?
emresaltik1907 15.05.2006, 14:22 merhaba ben karaman köyünü biliyorum bende caylica köyündenim
Selam arkadaşlar Babam Bolucanlı Annem Bektaşlı
meymane_usari 15.05.2006, 17:48 bende iğdeli köyü ndenim..
dewrano62 22.05.2006, 14:19 Allah Bee Butun Canalrim Hemserilerim Burda Bende Zaraliyim Yani Babam Zarali Bende Zaraliyim Beypinar
Bende Zaralıyım Beydağının eteklerinde Girit köyündenim insanın memleketi gibisi yok gerçekten
Zaranın eski ismi '' Koçgiridir ''
Bizim Koçgiri buraya adını vermiştir.Sonradan Zara olmuştur.
selam canlar,yoldaşlar.
zaranın beypınarı nahiyesindenim.
CananYildiz 06.10.2006, 16:14 Annem zarali ama hangi köyden bilmiyorum :-( neydi yaa...??
babam becekli
sevgiler Cano
acareftelya 06.10.2006, 17:51 biz de zaralıyız....zara-culhalı köyünden babam anneme zara-pazarcık köyüüü
Gülseren58 06.10.2006, 18:14 Dostlar, ben de Yukarıçamözlüyüm. Köyümü bir kere, o da 20 yaşındayken gördüm ve o zamanlar çok sevmiştim.
KÖSE DAĞI DERLER BÜYÜK MANZARA
BİR YANI SU ŞEHRİ BİR YANI ZARA
bende eymirliyim canlar
Eniştem Zara Karaİbo köyünden.Yeni adı Çayırlı sanırımç
güldestim 06.10.2006, 21:17 Bende Zaralıyım Beydağının eteklerinde Girit köyündenim insanın memleketi gibisi yok gerçekten
Benim babamda zaranın girit köyünden.
bende zaranın bolucan a bağlı zoğallı köyündenim ne hoş zaralı olmak ne hoştur oranın havaları hastasıyımdır
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
selam olsun tüm zaranın köylülerine ne hoş yerlerdir oralar
zara mı dedin zara mı
havasıyla ünlü içemiz mi
zara ya zara havası hoş
topragı bol olan ilçemiz
bir kış yaşar orda ne ala
birde yaz oldu mu
bak oralar nasıl cıvıl cıvıldır
köylerinde dolanmak vardır
sayılmayacak kadar çok
eğleni verirsin keyif alırsın
dağlarında o güzelim havayla
yıllarını vede ömrünü buna adayan o hoş ilçemiz
zara ya şükran olam
acareftelya 08.10.2006, 10:24 Zara’ da yerleşim Kalkolitik çağa kadar uzanmaktadır. Tödürge Gölü civarındaki Çil Hasan Mevki’ inde yer alan Kültepe ve gölün batısında bulunan Tepecik Höyükleri ile Demiryurt (Tödürge) Köyü civarındaki Kaya Mağaraları bilinen en eski buluntulardır. Sözü geçen tarihi buluntular MÖ. 2600 yıllarına kadar dayanmaktadır.
Daha sonraki dönemlerde Hitit İmparatorluğu zamanında MÖ 2000 -1000 yılları arasında Zara’da İştitina adlı bir yerleşim yerinin bulunduğu, bu merkezin Tabal yönetim bölgesine dahil olduğu ve Sivas’tan doğuya giden bir ticaret yolu üzerinde yer aldığı görülmektedir.
MÖ. 1000 - 900 yılları arasında Urartu, MÖ. 700 ile 650 yılları civarında Kimer, MÖ 585 yılı civarında Med ve daha sonra da MÖ. 350 yılı civarında Pers İmparatorluğu’ nun hakimiyeti altına girmiştir.
Büyük İskender’in, seferleri sırasında kurduğu İmparatorluğa dahil olan Zara, daha sonra Cappadosia (Kapadokya) bağımsız prensliğinin sınırları içinde yer almıştır.
MS. 18 yılında Komutan Germanikus’un Cappadosia bölgesini fethetmesiyle birlikte Roma İmparatorluğu’ na katılmıştır. Bu imparatorluğun 395 yılında ikiye ayrılmasından sonra ise Bizans toprakları içinde yer almıştır.
Zara, Bizans döneminde 600 yılına kadar Pontus bölgesinde yer almış, 7.- 9. yüzyıllarda Armeniakon, 10. yüzyıldan itibaren Sebastia Theması sınırları içinde yer almıştır.
Türklerin Anadolu’da yurt kurmasından sonra 1080-1178 yılları arasında Danişmendi Beyliği toprakları içinde yer almış, bu devletin sona ermesini müteakip Anadolu Selçuklu Devleti’ ne katılmıştır. Zara,imparatorluğun Vilayet-i Danişmendiye yönetim bölgesi içinde kalmaktaydı. Selçukluların en mamur parçası Danişmendiye vilayetiydi.
Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat 1223 yılında Selçukluların büyük komutanlarından Kayseri Subaşısı ve İmparatorluk Saltanat Naibi Emir Kemalettin Kamyar’a Sivas’a tabi Zara’yı ikta olarak vermiştir. İbni Bibi ve Anonim Selçukname’ de nakledildiğine göre, o dönemler Zara’nın iradı 100 bin dirhemdi ve bu ikta karşılığında adı geçen emirin 60 kişilik cebelü (Asker gurubu) beslemesi gerekiyordu.
Zara Çevresi, Selçuklu tarihinin üzücü olaylarından birisine de sahne olmuştur. Bu da Kösedağ Savaşı' dır. Sultan Gıyasettin Keyhusrev yönetiminde Sivas’tan hareket eden 80.000 kişilik Anadolu Selçuklu ordusu ile Baycu Noyin yönetiminde Erzincan’ dan gelen 100.000 kişilik Moğol ordusu, Zara’nın kuzeydoğusunda 1 Temmuz 1243’ te savaşmışlardır.
Zara bu tarihten 1335 yılına kadar Moğol tahakkümü altında kalmıştır. 1335-1381 yılları arasında da Eratna Devleti sınırları içinde yer almıştır. Zara’ nın Eratna Devleti içinde olduğu dönemde Divriği sınırından itibaren Memlüklü Devleti toprakları başlıyordu.
Eratna Devleti’ nden sonra aynı topraklarda Kadı Burhanettin Ahmet Devleti kurulmuş, Zara da bu devlet sınırları içinde yer almıştır. Kadı Burhanettin Kazabad (Kazova) Savaşı' nda Sultan’ ın atını almak isteyerek ihanete yeltenmiş olan Emir Kör Beyazid’ in 1382 yılında huzura gelip af dilemesi üzerine ihsanda bulunup Zara ve Todurga (Tödürge) vilayetlerini kendisine Suyurgal olarak vermiştir.
Kadı Burhanettin Ahmet’in yayla mevsimlerini Kösedağ’ da geçirdiği bilinmektedir. Bezm-i Rezm’ e 1387, 1394, 1395 ve 1396 yılları yaz aylarını Kösadağ’ da geçirdiğine ilişkin kesin kayıtlar mevcuttur. Bu dönemlerde Kösedağ devletin bir çeşit yazlık başkenti halini almaktaydı.
Akkoyunlu Hükümdarı Kara Yülük Osman Bey, Sivas Hükümdarı Kadı Burhanettin’ den 1398 yılında sürüleri için yaylak yeri göstermesini istemiştir. Kadı ise kendisine sonbahara kadar bir yer vermiştir. Muhtemelen buna kırılan Osman Bey, hükümdardan izin almaksızın memleketine dönmek üzere Divriği Kalesi’ ne doğru hareket etmiştir.
Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde Zara Arz-ı Rum (Erzurum) eyaleti Paşa (Merkez) sancağına bağlı olup, Harput-Arapkir-Divriği üzerinden gelip Karadeniz’e giden ticari yol üzerinde yer almıştır. Osmanlı dönemi kayıtlarından, Kanuni Sultan Süleyman’ ın 1539 yılında çıkardığı bir fermanla, Zara yöresine, Koçgiri Aşiretini yerleştirdiği anlaşılmaktadır. Söz konusu aşiretin daha önce Horasan’ dan gelip Dersim dağlarına yerleştikleri, Sultan Alaaddin Keykubat tarafından Derviş Beyaz adlı bir aşiret büyüğüne verilen tarihi bir şecerede belirtilmiştir.
Zara’ nın 18. yüzyılda Sivas Beylerbeyliği’ ne bağlı bir yerleşim birimi olduğu, 1771 tarihini taşıyan muhtemel bir Alman tarafından çizilmiş Osmanlı İmparatorluğu haritasından anlaşılmaktadır. Bahse konu haritada Zara, Gazzara şeklinde zikredilmiştir.
1836 yılında Koçgiri adıyla nahiye olan Zara, 1854 yılında Sivas vilayetine bağlanmış, 1870 yılında Koçhisar (Hafik) bucağı ile birlikte Sivas Merkez Sancağı’ na bağlı kaza statüsüne yükseltilmiştir. Belirtilen tarihte Zara, Sivas’ a bağlı 8 ilçeden birisi durumundadır. 1870 yılında yapılan sayımda Zara’ da 17.732’ si Müslüman, 1780’ i gayrimüslim olmak üzere 18.512 erkek nüfus tespit edilmiştir.
Zara’ da Belediye teşkilatı 1871 yılında kurulmuştur. Bu dönemde ilçe merkezinde Bezzaz, Çarşıbaşı, Hatip, Nefs-i Zara, Yenicami ve Kilise mahalleleri olmak üzere 6 mahalle yer almaktaydı.
1877 yılındaki idari düzenlemede de Koçgiri (Zara) Sivas vilayeti merkez sancağına bağlı bir kaza olarak statüsünü devam ettirmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu’ nun 93 Savaşına (1877-1878 Osmanlı -Rus Savaşı) girmesini müteakip çıkarılan 9 temmuz 1878 tarihli Nizamname gereğince, ilçenin dağ köylerine yerli halkın “Kars Göçmeni” adını verdiği Kırım ve Kafkas göçmenleri yerleştirilmiştir.
1877, 1888 ve 1892 yıllarındaki düzenlemelerde de kaza statüsü devam ettirilmiştir. Zara Osmanlı İmparatorluğu’ nun son dönemlerinde önem kazanmıştır. Şemsettin Sami, Kamus ül Alam isimli eserinde “Sivas Vilayeti Merkez Sancağı’ na bağlı bir kaza” olduğunu zikretmekte,yine Osmanlı araştırmacılarından Kolağası Ali Cevat Bey ise1897 yılında yayımlamış olduğu Memalik-i Osmaniye’ nin Tarih ve Coğrafya Lügati isimli eserinde, Zara'yı “Sivas Vilayeti Merkez Sancağına bağlı 41.000’ i Müslüman, 58.000 nüfuslu bir kazadır. 19 nahiyesi ve 128 köyünde 2 medrese, 30 okul bulunmaktadır” şeklinde bilgi vermektedir.
Zara Osmanlı İmparatorluğu' nun son dönemlerinde biraz daha önem kazanmıştır. Sivas 1908 yılında 4 sancaklı, 28 kazalı bir vilayetti.Sivas' ın bugün ki mülki sınırları içerisindeki ilçelerden yalnız Koçgiri o günlerde 2. sınıf ilçe statüsünde olup diğerleri 3.sınıf ilçe statüsündeydiler.
İlçeye toplu olara yerleştirilen ilk askeri birlik 36.Piyade alayı olup nisan 1914 tarihinde gelmiştir. Alay Komutanı Yarbay Reşit Bey' dir. 1. Dünya Savaşının başlaması üzerine söz konusu alay Giresun' a nakledilmiş, alayın binalarını inşa etmek için gelen amele taburu Zara' da kalmıştır. Bu taburun yol yapmak üzere Suşehri - Erzincan güzergahına gitmesinden sonra ilçede bir Talimgah Birliği kurulmuştur.
1915 yılında Talimgah Birliğinde baş gösteren bir salgın hastalık üzerine, Zara' da 3 doktorun çalıştığı bir Askeri Hastane kurulmuştur.
Salgının önü alınamayınca ilçedeki askerlerin bir bölümü hayatlarını kaybetmişlerdir. Ölenlerin çok olması defin işlerinde de problemler çıkarmıştır. Bunun üzerine 1915 yılında her birisi 50-60 cenaze alan büyük toplu mezarlar yapılarak Zara Şehitliği tesis edilmiş, yapılan anıt ise 1917 yılında bitirilmiştir.
1939 Erzincan depreminden etkilenen ve üst kısmından bir parçası yıkılan bu anıt 1974 yılında tamamen yıktırılarak yerine sembol olarak dikdörtgen şeklinde bir anıt yapılmıştır.
1987 yılında ise esasına sadık kalınarak yeni bir anıt yapmış ve devrin Cumhurbaşkanı Sayın Kenan EVREN tarafından açılmıştır.
Erzurum Kongresi ’ne Zara' da bir temsilci göndermiş, kongrede zamanın Belediye Başkanı Emekli Yüzbaşı Recep Efendi tarafından temsil edilmiştir. Atatürk, Erzurum’dan Sivas’ a giderken 2 Eylül 1919’ da Zara’ ya uğramıştır.
Atatürk, eşi Latife Hanım ve beraberindeki heyetle birlikte Sivas’tan Erzincan’a giderken 28 Eylül 1924’ te Zara’ ya uğramıştır. Buradaki istirahatları sırasında eşi Latife Hanım, yöredeki çocuk doğum ve bakım adetleriyle ilgili sorular sormuş, bunun üzerine getirilen bir mahalli ebe kendisine bilgiler vermiştir. Bu seyahatin dönüşünde Atatürk ve beraberindekiler Şebinkarahisar’ dan Sivas’ a giderken 12 Ekim 1924 günü tekrar Zara’ ya uğramıştır.
sselam canlar bende zara zoğallı köyündemim.bolucana bağlı
celal yalçın 25.01.2007, 20:10 slmlar bende mergüzerliyim(taşgöze) her sene yaptığımız beydağı şenliklerine tüm canlarımızı bekleriz
meraba canlar bende sivas zara pazarbelenliyim :)
slm ben hiç görmedim ama annem babam zara karslılar köyünden aranızda buralı olan varmı???
ben de zaranın büyükgüney köyündenim var sa arkadaşlar ekliyebilirler
CananYildiz 12.02.2007, 00:43 annam göktepeli haberiniz ola canlar yok mu bi tanidik yaahuu??
Selamlar Sevgiler cano
topraksrp 10.03.2007, 16:12 ben de zaranın deredam köyündenim
SonNefes 11.03.2007, 21:51 herkese selam....
ben de zaranın deredam köyündenim.
Emrah Zara 13.03.2007, 19:51 merhaba candostlar bende zaralıyım.
sivaslı zaralıyız hem yaralıyız hem zaralıyız.:)
CananYildiz 14.03.2007, 14:12 merhaba candostlar bende zaralıyım.
sivaslı zaralıyız hem yaralıyız hem zaralıyız.:)
hehe bu iyidi zaralilar cok mus burda, sevdim bu isi :lol:
sevgiyle kalin sivaslilar
Cano
serdal_58 19.03.2007, 12:08 slm canlar bende zaranın ballıklar köyündenim hepinize saygılar
pirsultan_5_8 21.03.2007, 12:12 Zara İlÇesİnde Dogdum İstanbulda BÜyÜdÜm Zaranin Çorak KÖyÜnde İse Babmlar BÜyÜmÜŞ Ama KÖyle İlgİlİ Bİrsey Bİlmem Zaranin İÇİndenİm
bende ZARA yeşildere köyündenim yani Babam ve annem oralıl
bende ZARA yeşildere köyündenim yani Babam ve annem oralı
ya baksen bizim zaralılara nede çok varmış forumda bende tekim sanıyordum herkese selam canlar
merhaba ben karaman köyünü biliyorum bende caylica köyündenim
he he baksen sendemi kümsürlüsün alamancı:laugh:
muratcann 12.04.2007, 00:16 selam bütün canlara. beydağının eteklerinden yani pazarcıktan hepinize selam getirdım.. her mevsim ayrı bir güzelll.. yukarıçamözü,aşağıçamözü,culfali,araplar ve bolucana uğradım.. yaza tekrar inşallah ordayız..cogi babada görüşmek ümidiyle saygılar.
sivaszara 06.05.2007, 21:00 merhaba arkadaşlar bende Zaranın Taşgöze köyündenim Taşgöze köyünden (Mergüzer) kimse varmı?
zazaozgun 25.05.2007, 10:21 merhaba zaralı hemşerilerim bende kuruköprü köyündenim..
bende zaralıyım zara
şerefıye nahıyesının koylerındeyım
kızılgüneş 26.05.2007, 00:20 bende zaralıyım
babam pazarbelenli annemde çevirmehanlı
Bende Zara'liyim. Benİm Köyümde Alevİ Köyü Ancak Lİstede Göremedİm MahmutaĞaçİftlİĞİ Köyü ( Okçullu)
Enson Rahmetlİ Amcamin Cenazesİnde Gİttİm Köye Ocak Yiydi Hertaraf Karla Kapliydi 6 Sene önceydİ Yanİ Pek İyİ Hatirlamiyorum
Merhaba degerli canlar. Ben de Zara'nin Becekli köyündenim.
Zara_Koçgiri 06.06.2007, 22:44 can tabiiki böyle bi platformda arar biz veya bizler burdayız .
hatice keleş 08.06.2007, 14:08 Merhaba degerli canlar. Ben de Zara'nin Becekli köyündenim.
bende zaranın becekli köyündenim
epikuros 27.07.2007, 12:40 Bende Zara'liyim. Benİm Köyümde Alevİ Köyü Ancak Lİstede Göremedİm MahmutaĞaçİftlİĞİ Köyü ( Okçullu)
Enson Rahmetlİ Amcamin Cenazesİnde Gİttİm Köye Ocak Yiydi Hertaraf Karla Kapliydi 6 Sene önceydİ Yanİ Pek İyİ Hatirlamiyorum
Merhaba
MahmutaĞaçİftlİĞİ Köyü'nü bliyorum. Amcamın kızı gelin olrak gitti. şimdi İstanbuldalar gerçi. Kız vermek zordur derler ya ben ilk kez o zman anladım hepimiz hüngür hüngür ağlamıştık.
bekle beni zara bir kaç haftaya kadar yanına geleceğim :D
daha önceden de belirtmişdim beypınarlıyız biz.daha doğrusu beypınarı köyüne bağlı bir dağ mezrasındanız...beypınarın 1 km gerisinde kalıyor yukarıya zaraya doğru......bizim karabel yöresi kuzeyde koçgirinin , güneyde diviriği-çamşıhın köylerine komşudur..güzeldir bizim oralar kovandaki bal kokusunu duyup evin yanına bir ayı bal yemeye gelirse bu şaşılacak bir şey değildir......yazın dağlarda dolaşırken bir tilki önününüzden geçerse bu da doğal karşınabilecek olaylardındır.......birde yılanlar çok olmasa daha güzel olacak ve de özel timler.....
adı zara esmer sevgilim.....
damarlarım da ki mayınlarla geleceğim!..............
http://img507.imageshack.us/img507/4777/haritanq2.jpg
merhaba canlar.böylesine muhabbet içersinde bulunmak gerçekten çok güzel zara'lı olmakta ayrı bir gurur :). bende beypınar nayesine baglı alıçlıseki köyündenim herkese sevgiler saygılar
ekinsu24 29.12.2007, 19:24 slm bende zara'nın yukarı çamurcu köyündenim.
Westside 29.12.2007, 20:43 Zara'da sunni var mı?
başkabirdünya 05.01.2008, 01:31 Zara'da sunni var mı?
dolu:)
bu arada forumda bayağı zaralı varmış
BENDE ZARALIYIM...
slm bende zara beypınar'lıyım......
alibabali 06.01.2008, 19:26 sivas zara akdede babamın köyü sivas zara çam özü annemin köyü,ben dogma büyüme ..sivas merkez alibaba mah...saygılarımla
Bende Zara-Pazarbelenlıyım Zara'da sünni var tabikide bizim köyümüzün karşısındaki köy sünni köyü mesela...
muratcann 04.02.2008, 12:04 selam alibabali hangi sitedesinn..
mustesarkemal 02.03.2008, 12:59 slm ben hiç görmedim ama annem babam zara karslılar köyünden aranızda buralı olan varmı???
evet bende zara karslılar köyündenim. annem de aşağı çamözü köyünden. büyük bi olasılıkla akrabayız. bende hiç görmedim zaten hane bile kalmadı gibi bişey karslılar köyünde...
özlem_84 03.03.2008, 16:24 slm canlar cok zaralı varmış ne güzel bende zara zoğalllıyım
|
|