Orijinalini görmek için tıklayınız : Kürtler Alevileri Sevmezler
Özenturk 25.07.2005, 18:36 Kürtler alevileri hiç sevmezler peki biz aleviler bu kürtlere neden sempati duyarız anlamış değilim.
Sizlerinde fikrini almak istiyorum.
KÜRT'ten FAYDA GELMEZ ALEVİYE....BİZLER TÜRKMENİZ TÜRKÜZ HORASAN ERENLERİYİZ.
Kürtler alevileri hiç sevmezler peki biz aleviler bu kürtlere neden sempati duyarız anlamış değilim.
Kürt sunnilerin de bazıları Aleviler sevmez. Türk sunnilerin de. Isıtıp ısıtıp aynı tartışma açılıp ırk ayrımı körükleniyor. Aleviler Türk-Kürt kardeştir. Alevileri seven sunniler de kardeşimizdir.
chatlakalper 25.07.2005, 18:59 yine mi alevi-kürt tartışması arkadaşlar ya
yine mi alevi-kürt tartışması arkadaşlar ya
Hayat boyu bunu tartışacağız galiba. Tam tatlıya bağlıyoz, kapanıyo. Hoop. Birisi yeniden aynı yere geri dönüyor. Sil, en baştan tekrar başla.
Sıpa_Mansur 25.07.2005, 19:26 ben önceden ayırımların olmadını sanıyordum ayırım yapmamnın yannış olduna kendimi o kadar inandırdımki ama birgün bana ayırım yapıldıgında anladımki ben farklıyım o zaman ben kürt ama sadece kürtdegil bütün sünni inacına düşman olmak lazım diye düşünüyorum elinde sonunda onları hak yolu ehlibeytin yolu kazanır dostlar
ben önceden ayırımların olmadını sanıyordum ayırım yapmamnın yannış olduna kendimi o kadar inandırdımki ama birgün bana ayırım yapıldıgında anladımki ben farklıyım o zaman ben kürt ama sadece kürtdegil bütün sünni inacına düşman olmak lazım diye düşünüyorum elinde sonunda onları hak yolu ehlibeytin yolu kazanır dostlar
Düşmanlık ve genellemeyle bir yere varılmaz. Ben de mesela çok iyi Sunni insanlar tanıdım. Veya çok iyi Alevi-Kürtler. Dersimlileri severim mesela. Kişisel tecrübeler ve olaylar vasıtasıyla toplumları yargılamak çok büyük bir yanlıştır. Hitler'in hayatını ve 2. Dünya Savaşı'ndaki acıları okumak lazım. Benzetmek için söylemiyorum. Sadece buralardan başlayıp nerelere gidebileceğini anlatıyorum.
Sıpa_Mansur 25.07.2005, 19:36 Düşmanlık ve genellemeyle bir yere varılmaz. Ben de mesela çok iyi Sunni insanlar tanıdım. Veya çok iyi Alevi-Kürtler. Dersimlileri severim mesela. Kişisel tecrübeler ve olaylar vasıtasıyla toplumları yargılamak çok büyük bir yanlıştır. Hitler'in hayatını ve 2. Dünya Savaşı'ndaki acıları okumak lazım. Benzetmek için söylemiyorum. Sadece buralardan başlayıp nerelere gidebileceğini anlatıyorum.
benim okudugum lisede alevi bir kız vardı sünnilerle sıkı fıkıdır ben ise alevi sünni din siyaseti yapmayan kendi halınde biyiydim birgün o kız yine arkadaşlarıyla konuşurken diyarbakırlı bir şafi arkadaşım alevi kızı göstererek bak dedi o alevi ne olmuş dedim bende ama mum sondu dedi onda mum söndüreceksin dedim ve lisede ilk kavrayı böyle etim yorum bekliyorum
benim okudugum lisede alevi bir kız vardı sünnilerle sıkı fıkıdır ben ise alevi sünni din siyaseti yapmayan kendi halınde biyiydim birgün o kız yine arkadaşlarıyla konuşurken diyarbakırlı bir şafi arkadaşım alevi kızı göstererek bak dedi o alevi ne olmuş dedim bende ama mum sondu dedi onda mum söndüreceksin dedim ve lisede ilk kavrayı böyle etim yorum bekliyorum
Arkadaş bunları hepimiz birçok kere yaşadık. Ben bu mumsöndü meselesi yüzünden 4 kişiye dalıp iyi bir dayak yedim 2-3 yıl önce. Ve bunu söyleyen adamlar Türktü. Kütahya ve Konyalıydılar. Ben de buna yorum bekliyorum. Bu işler Türklük Kürtlük işi değil. İnsanlık işi.
Sıpa_Mansur 25.07.2005, 19:44 Arkadaş bunları hepimiz birçok kere yaşadık. Ben bu mumsöndü meselesi yüzünden 4 kişiye dalıp iyi bir dayak yedim 2-3 yıl önce. Ve bunu söyleyen adamlar Türktü. Kütahya ve Konyalıydılar. Ben de buna yorum bekliyorum. Bu işler Türklük Kürtlük işi değil. İnsanlık işi.
o atamın türk oldugundan şüpelen garanti soyunda gavur kanı vardır :) ben çocugu dövmüştüm:)
o atamın türk oldugundan şüpelen garanti soyunda gavur kanı vardır :) ben çocugu dövmüştüm:)
Adamlar 4 kişiydi aslanım :) Yoksa ben de döverim. Türk olduklarına şüphe yok merak etme. Ona bakarsan Çorum katliamını yapan adamları Diyarbakır'dan mı getirttiler? Komiksin valla :) Bunlar ırk, mezhep işi değil. İnsanlık işi diyorum. Ha tekrar soruyom. Çorum'a Diyarbakır'dan adam mı getirdiler, katliam için?
Sıpa_Mansur 25.07.2005, 19:48 Adamlar 4 kişiydi aslanım :) Yoksa ben de döverim. Türk olduklarına şüphe yok merak etme. Ona bakarsan Çorum katliamını yapan adamları Diyarbakır'dan mı getirttiler? Komiksin valla :) Bunlar ırk, mezhep işi değil. İnsanlık işi diyorum. Ha tekrar soruyom. Çorum'a Diyarbakır'dan adam mı getirdiler, katliam için?
çorum katlıamını yapanlar nerden geldi yaz bi ?
çorum katlıamını yapanlar nerden geldi yaz bi ?
Çorum'dan :) Ben bir yerden geldiklerini iddia etmiyorum. Alevilere karşı kışkırtılabilen birçok insan var. Bunlar Türk de olabilir, Kürt de diyorum ben. Çorum'da çok çok büyük oranda Türkler yaşar. Eğer Çorum'da 50'den fazla Aleviyi öldürenler Türk değil diyorsan sen söylemelisin nereden geldiklerini.
Sıpa_Mansur 25.07.2005, 19:54 Çorum'dan :) Ben bir yerden geldiklerini iddia etmiyorum. Alevilere karşı kışkırtılabilen birçok insan var. Bunlar Türk de olabilir, Kürt de diyorum ben. Çorum'da çok çok büyük oranda Türkler yaşar. Eğer Çorum'da 50'den fazla Aleviyi öldürenler Türk değil diyorsan sen söylemelisin nereden geldiklerini.
aslında bende biraz elazıgdan geldiklerini duymuştun yanı elazıgın şafi kürt aşıretleri bunlar genelde mhp oylarını verir
aslında bende biraz elazıgdan geldiklerini duymuştun yanı elazıgın şafi kürt aşıretleri bunlar genelde mhp oylarını verir
Yanlış duymuşsun hocam. Böyle birşey yok. Ben Çorumluyum ve çok iyi biliyorum. Olaylara yüzlerce kışkırtılmış Sunni Türk vatandaşımız katılmıştır. Bu zaten bilinir. Bu katliam hakkında az buçuk bilgisi olanlardan bilgi alabilirsin. Biraz daha yazardım ama bugün gidiyim biraz ortam yapayım kendime. Yeter bu kadar çalışmak. Sonra daha ayrıntılı bilgiler veririm Çorum Olayları hakkında.
Sıpa_Mansur 25.07.2005, 20:02 Yanlış duymuşsun hocam. Böyle birşey yok. Ben Çorumluyum ve çok iyi biliyorum. Olaylara yüzlerce kışkırtılmış Sunni Türk vatandaşımız katılmıştır. Bu zaten bilinir. Bu katliam hakkında az buçuk bilgisi olanlardan bilgi alabilirsin. Biraz daha yazardım ama bugün gidiyim biraz ortam yapayım kendime. Yeter bu kadar çalışmak. Sonra daha ayrıntılı bilgiler veririm Çorum Olayları hakkında.
ok ben araştırma makale bölümüne koyacam çorum olaylarını
DiyaR_02 25.07.2005, 20:06 yaw böyle bir tartisma olmaz kürdler alevileri sevmez elinde kanit varmi tastikli mi onayli herbir kafadan ayri ses cikiyor
sanki herkes birbirini seviyorda kürdlerin alevileri sevip sevmemesi kaldi tartisilan konuya bak cok sacma seyler tartisiliyor lutfen ayagi yere basan konulari konusunda millet birseyler kapsin yanlismiyim
bu tür basliklarindan kapanmasini istiyorum bu tür basliklar sadece provakatif olaylara yer verir sizden bir üye olarak bu konu basliginin kapanmasini istiyorum bu konu bizi ayirir birlestirmez!!
Not: hersey tamamda bir tek bu eksikti!!
Sıpa_Mansur 25.07.2005, 20:08 yaw böyle bir tartisma olmaz kürdler alevileri sevmez elinde kanit varmi tastikli mi onayli herbir kafadan ayri ses cikiyor
sanki herkes birbirini seviyorda kürdlerin alevileri sevip sevmemesi kaldi tartisilan konuya bak cok sacma seyler tartisiliyor lutfen ayagi yere basan konulari konusunda millet birseyler kapsin yanlismiyim
bu tür basliklarindan kapanmasini istiyorum bu tür basliklar sadece provakatif olaylara yer verir sizden bir üye olarak bu konu basliginin kapanmasini istiyorum bu konu bizi ayirir birlestirmez!!
Not: hersey tamamda bir tek bu eksikti!!
üfffff sevdiklerine dail kanıtta yok ama?
Hollandaki bir derenek basakani yani bizim dernegimizin baskani Kürtalevisi bir bayandir ve kendisi 6 aydir özveriyle çalisiyor herkesin taktirini tobluyor .... ben bu yoruma 'katilmiyorum Kürtler alevileri sevmez' ......Alevileri sevmeyen kesim belirlidir...
saygilar
selamlar,
diyorsunki kürtler alevileri sevmez
peki sen ne kadar seviyorsun kürtleri bi alevi olarak?
sevmedigini nerden anladin? yoksa senin irkci düsüncen mi?
türkmeniz diyorsun türk bile degilsin. benim icin insan insandir isder alevi ister sunu
isder ermeni insan olmadiktan sonra her millet de de cikar.
alevilikte bir söz vardir ne olursan ol yeterki gel selam canlar
aleviboy 25.07.2005, 21:45 Adamlar 4 kişiydi aslanım :) Yoksa ben de döverim. Türk olduklarına şüphe yok merak etme. Ona bakarsan Çorum katliamını yapan adamları Diyarbakır'dan mı getirttiler? Komiksin valla :) Bunlar ırk, mezhep işi değil. İnsanlık işi diyorum. Ha tekrar soruyom. Çorum'a Diyarbakır'dan adam mı getirdiler, katliam için?
Ülkücüler bizi neden sevmiyor, ırk mırk işi değil bu siyaset ve hasemet duyguları
Sıpa_Mansur 25.07.2005, 22:03 Ülkücüler bizi neden sevmiyor, ırk mırk işi değil bu siyaset ve hasemet duyguları
adamlar zamnında abd ve super nato oyunlarına geldiler
kurt alevi tartısmasını yapmayın.........
Not: Mesajınızın içeriği belirsiz olduğu için editlenmiştir. Lütfen mesaj yazarken tahrik edici veya yanlış anlaşılmaya yol açan kelimeler ile süslemeyin.
Alevimen
DiyaR_02 26.07.2005, 08:25 Türkler alevileri ne kadar seviyor ki???????? hadi bunu da tartisalim???
Sıpa_Mansur 26.07.2005, 09:25 Türkler alevileri ne kadar seviyor ki???????? hadi bunu da tartisalim???
türklerin büyük çogu zaten alevi bi bizim turkiye faklı gözüküyor oda sayımız artıkça değişecek :) orta asya turkleri hz ali yanlısıdır hiçmi rus futbol oyuncularının boynunda hz alinin kılıcını görmediniz
Ülkücüler bizi neden sevmiyor, ırk mırk işi değil bu siyaset ve hasemet duyguları
Tabi ki canım. Bunu herkes biliyor zaten. Ama hep ırk meselesiymiş gibi gösterilmeye çalışılıyor özellikle. Türk ve Kürt Alevileri birbirine düşürülmeye çalışılıyor. Ne güzel muhabbet ediyorduk burada. Gene aynı konu açıldı.
Sıpa_Mansur 26.07.2005, 10:02 Tabi ki canım. Bunu herkes biliyor zaten. Ama hep ırk meselesiymiş gibi gösterilmeye çalışılıyor özellikle. Türk ve Kürt Alevileri birbirine düşürülmeye çalışılıyor. Ne güzel muhabbet ediyorduk burada. Gene aynı konu açıldı.
,
yaw arkadaş ülkücunun alevivisi bizi severde sunnisi sevmez bunun nedeni inaçları 1 alevi öldürmeyi 50 hacca gitmekle bir tutuyorlar
yaw arkadaş ülkücunun alevivisi bizi severde sunnisi sevmez bunun nedeni inaçları 1 alevi öldürmeyi 50 hacca gitmekle bir tutuyorlar
Eeeeee. Demek ki Alevileri sevmeyen Türkler de birsürüymüş. Ayrıca "ülkücünün Alevisi" kaç tane var ya? Benden uzak olsun öyle Alevi. Halkını satmış demektir. Halkının katillerinin hizmetçisi olan.
Sıpa_Mansur 26.07.2005, 10:08 Eeeeee. Demek ki Alevileri sevmeyen Türkler de birsürüymüş. Ayrıca "ülkücünün Alevisi" kaç tane var ya? Benden uzak olsun öyle Alevi. Halkını satmış demektir. Halkının katillerinin hizmetçisi olan.
yanlış anladın ülkücüden kastımm mhp değil milliyetçiler vatan severler tam bağimsız türkiye ugruna ölenler hazıranda ölmek zor diyenler ülkücü idalist demektir bu lafı mhp ye verme sakın türkçe bir kelimedir
yanlış anladın ülkücüden kastımm mhp değil milliyetçiler vatan severler tam bağimsız türkiye ugruna ölenler hazıranda ölmek zor diyenler ülkücü idalist demektir bu lafı mhp ye verme sakın türkçe bir kelimedir
Hayır kardeşim. Ülkücü demenin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. İdeal falan filan yok. "Haziranda ölmek zor" diyenler, "Bağımsız Türkiye" diyenler devrimcilerdir, milliyetçiler değil.
Sıpa_Mansur 26.07.2005, 10:19 Hayır kardeşim. Ülkücü demenin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. İdeal falan filan yok. "Haziranda ölmek zor" diyenler, "Bağımsız Türkiye" diyenler devrimcilerdir, milliyetçiler değil.
milliyetci bu ülkeyi sevendir ve devrimciler asıl milliyetçilerdir örnek Ataturk milliyetçiydi ama bu milliyetçilik ulusal anlamdaydı türk milleti bu ülkeyi kuran milletir bu tabir ona aittir milliyetçilikle ırkçılık aynı değildir milletle ırkın aynı olmadıgı gibi
milliyetci bu ülkeyi sevendir ve devrimciler asıl milliyetçilerdir örnek Ataturk milliyetçiydi ama bu milliyetçilik ulusal anlamdaydı türk milleti bu ülkeyi kuran milletir bu tabir ona aittir milliyetçilikle ırkçılık aynı değildir milletle ırkın aynı olmadıgı gibi
Milliyetçilikle vatanseverliği karıştırıyorsun sen. Bak milliyetçilik "milliyet" kelimesinden türemedir. Yani etnik bir kök vardır. Devrimciler ise vatanını sever. Vatan toprakları üzerinde yaşayan insanları ırk, dil, din, mezhep farkı gözetmeksizin severler.
Sıpa_Mansur 26.07.2005, 11:25 Milliyetçilikle vatanseverliği karıştırıyorsun sen. Bak milliyetçilik "milliyet" kelimesinden türemedir. Yani etnik bir kök vardır. Devrimciler ise vatanını sever. Vatan toprakları üzerinde yaşayan insanları ırk, dil, din, mezhep farkı gözetmeksizin severler.
yannış millet etnik köken değildir türk milletini oluşturan millet hele hiç değildir bunun sebebi var türk ırkı kürt ırkı vb bunların tamamı cumhuriyetle bir millet olmuştur ataturkun dedigi türk milleti kimdir o kürttür o turktur o lazdı vb türkiyeyi kuran unsurlardır milletleşmeyle etnik kimlık ırksal kimlik aynı değildir almanyayı olusturan 37 etnik ırk millet var ama hepsi alman milleti içinde fransada böyle bügün bir siyah ırktan zenci bir adam ben fransız milletinin parçasıyım diyorsa milletle etnik kimlik farklı olur :)
yannış millet etnik köken değildir türk milletini oluşturan millet hele hiç değildir bunun sebebi var türk ırkı kürt ırkı vb bunların tamamı cumhuriyetle bir millet olmuştur ataturkun dedigi türk milleti kimdir o kürttür o turktur o lazdı vb türkiyeyi kuran unsurlardır milletleşmeyle etnik kimlık ırksal kimlik aynı değildir almanyayı olusturan 37 etnik ırk millet var ama hepsi alman milleti içinde fransada böyle bügün bir siyah ırktan zenci bir adam ben fransız milletinin parçasıyım diyorsa milletle etnik kimlik farklı olur :)
Bak sen "milliyet" kavramı ile "millet" kavramını karıştırıyorsun. Bir insanın milliyeti nedir dendiğinde o "Türk milliyetindendir", "Kürt milliyetindendir" diye ifadeler kullanılır. Ki kalmış ki milliyetçilik senin dediğin gibi bile olsa hoş birşey değil. Başka miletlere karşı kendi milletinin çıkarlarını üstün görmek bencilliktir. Solcular kendi milleti de dahil bütün milletleri eşit oranda sever ve hepsinin hakkına sahip çıkarlar. Türk milletine yapılmış bir haksızlık da, Vietnam'da öldürülen masum bir insan da, Irak'da kafasına bomba düşen çocuk da aynı acıyı verir onlara. O yüzden milliyetçilik solculuğa uzak bir kavramdır. Ama emperyalizme karşı vatanın bağımsızlığını savunmak milliyetçilik değil, vatanseverliktir. Solcular da milliyetçi değil, vatanseverdir.
Sıpa_Mansur 26.07.2005, 11:36 Bak sen "milliyet" kavramı ile "millet" kavramını karıştırıyorsun. Bir insanın milliyeti nedir dendiğinde o "Türk milliyetindendir", "Kürt milliyetindendir" diye ifadeler kullanılır. Ki kalmış ki milliyetçilik senin dediğin gibi bile olsa hoş birşey değil. Başka miletlere karşı kendi milletinin çıkarlarını üstün görmek bencilliktir. Solcular kendi milleti de dahil bütün milletleri eşit oranda sever ve hepsinin hakkına sahip çıkarlar. Türk milletine yapılmış bir haksızlık da, Vietnam'da öldürülen masum bir insan da, Irak'da kafasına bomba düşen çocuk da aynı acıyı verir onlara. O yüzden milliyetçilik solculuğa uzak bir kavramdır. Ama emperyalizme karşı vatanın bağımsızlığını savunmak milliyetçilik değil, vatanseverliktir. Solcular da milliyetçi değil, vatanseverdir.
bütün milletler kendini korumak için milliyetçilik yapar kürtler yapmadımı kurtuluş savaşında cepede türklerle omuz omuza kurtuluş savşını vermedimi tabiki insanlar ölmesi kafasına bomba atilması hoş değil ama ırak veya vietnamlı milliyetçiler ölmüştür bugunde ıraklı milliyetçiler direniyor eh sol milliyetçilige sarılmalıdır millet demek vatan vatan demek milliyetçi demk :)
bütün milletler kendini korumak için milliyetçilik yapar kürtler yapmadımı kurtuluş savaşında cepede türklerle omuz omuza kurtuluş savşını vermedimi tabiki insanlar ölmesi kafasına bomba atilması hoş değil ama ırak veya vietnamlı milliyetçiler ölmüştür bugunde ıraklı milliyetçiler direniyor eh sol milliyetçilige sarılmalıdır millet demek vatan vatan demek milliyetçi demk :)
Hayır. Bu konudaki bilgin tamamiyle yanlış. Vietnam'da milliyetçiler direnmemiştir. Tam tersine Amerikalılarla işbirliği yapmışlardır. Vietnam'da direnen komünistlerdir. Yunanistan'da 2. Dünya Savaşı'nda Nazi işgali sırasında direnen tek bir kuvvet vardı, Partizanlar. Bulgaristan'a faşist Nazi ordusu girerken onları çiçekle karşılayanlar Bulgar milliyetçileridir. Kurşunla karşılayanlar ise Partizanlar. Bu örnek çokca arttırılabilir. Milliyetçilik, milletlerin kendini koruma refleksi olabilir. Ama adı üzerinde bir refleks. Milliyetçilik yüzünden dünya onlarca savaş yaşamıştır. İnsanlığın kurtulması gereken bir refleks. Ve kurtulma yolu da milliyetçilik üzerinden birbirine düşman olmaktan vazgeçmeleridir. Bu sayede korunmaları gereken bir düşman kalmaz. Sorun milliyet sorunu değil, emperyalizm sorunudur.
Sıpa_Mansur 26.07.2005, 11:48 Hayır. Bu konudaki bilgin tamamiyle yanlış. Vietnam'da milliyetçiler direnmemiştir. Tam tersine Amerikalılarla işbirliği yapmışlardır. Vietnam'da direnen komünistlerdir. Yunanistan'da 2. Dünya Savaşı'nda Nazi işgali sırasında direnen tek bir kuvvet vardı, Partizanlar. Bulgaristan'a faşist Nazi ordusu girerken onları çiçekle karşılayanlar Bulgar milliyetçileridir. Kurşunla karşılayanlar ise Partizanlar. Bu örnek çokca arttırılabilir. Milliyetçilik, milletlerin kendini koruma refleksi olabilir. Ama adı üzerinde bir refleks. Milliyetçilik yüzünden dünya onlarca savaş yaşamıştır. İnsanlığın kurtulması gereken bir refleks. Ve kurtulma yolu da milliyetçilik üzerinden birbirine düşman olmaktan vazgeçmeleridir. Bu sayede korunmaları gereken bir düşman kalmaz. Sorun milliyet sorunu değil, emperyalizm sorunudur.
partizanın milleti yokmu koministin ya onlar vatanını savunan milliyetçilerdir sen ırkçılıkla milliyetçiligi karıştırıyorsun
partizanın milleti yokmu koministin ya onlar vatanını savunan milliyetçilerdir sen ırkçılıkla milliyetçiligi karıştırıyorsun
Hayır işte. Komünist ve sosyalistler milliyetçi değildir. Asla olmazlar. Onlar vatanseverdir. Sosyalistler ve komünistler ise enternasyonalist. Sosyalist ve Komünist enternasyonel de buradan gelir zaten. Ayrıca bu enternasyonellerin ana sloganı olan "Bütün ülkelerin işçileri birleşin" de bunu anlatır.
Sıpa_Mansur 26.07.2005, 12:14 Hayır işte. Komünist ve sosyalistler milliyetçi değildir. Asla olmazlar. Onlar vatanseverdir. Sosyalistler ve komünistler ise enternasyonalist. Sosyalist ve Komünist enternasyonel de buradan gelir zaten. Ayrıca bu enternasyonellerin ana sloganı olan "Bütün ülkelerin işçileri birleşin" de bunu anlatır.
yaw anlamdım şimdi benim sorum şu partizanın milleti yokmu koministin ya buna cevap yaz ordaki insanlar uzaylımı kıvırma :) vatanı için ölen herkes milliyetçidir:36_1_6:
DiyaR_02 26.07.2005, 12:58 Kürtler alevileri hiç sevmezler peki biz aleviler bu kürtlere neden sempati duyarız anlamış değilim.
ben türkmen degilim türkte degilim o zaman ne olacak ayni zamanda da aleviyim!!! cok kötü bir yöntem izliyorsunuz! beni seven sevsin sevmeyende sevmesin!! bu kadar basit dostum zorla kendimizi sevdirmiyoruz. nedendir anlamam ben kürd sitelerinde de bulunurum cogu zaman onlarin aleviler sevilmez ya da aleviler kötüdür dedikleri bir forum yazisi görmedim ve de simdiye kadar böyle bir anlayisla muhatap olmadim!! sorun kimde acaba sizdemi yoksa?
yaw anlamdım şimdi benim sorum şu partizanın milleti yokmu koministin ya buna cevap yaz ordaki insanlar uzaylımı kıvırma :) vatanı için ölen herkes milliyetçidir
Milleti olan herkes milliyetçi mi oluyor? İyice koptun konudan bakıyorum :)
Sıpa_Mansur 26.07.2005, 13:32 Milleti olan herkes milliyetçi mi oluyor? İyice koptun konudan bakıyorum :)
hayır tabiki olmuyor ama vatanı seven herkes milliyetçi oluyor gözümde
:?=:-*/
Özenturk 26.07.2005, 14:08 Milleti olan herkes milliyetçi mi oluyor? İyice koptun konudan bakıyorum :)
dostum sen corumlusun ve öz be öz türksün neden bukadar kürtleri savunuyorsunki onlar bizim bi acığımızı görse bir kaşık suda bizi
boğarlar ha bunuda unutma.kalın sağlıcakla
dostum sen corumlusun ve öz be öz türksün neden bukadar kürtleri savunuyorsunki onlar bizim bi acığımızı görse bir kaşık suda bizi
Valla Alevileri sevmiyen birçok adam biliyorum. Çorum'da da çok var. Hatta 80 öncesi de katletmişler 50'den fazla kardeşimizi. Ve katledenler de katledilenler de Türk. Bu işin Türk'ü, Kürt'ü olmaz. İnsan, insandır. İnsan olmayan da insan değildir. Gayet basit.
Özenturk 26.07.2005, 14:50 sen O Yobazlari Dİyorsun Aslinda Onlar TÜrk Fİlan DeĞİller,onlar Kani BeŞ Para Etmez SÖzde TÜrk MİllİyetÇİlerİ Olan ÜlkÜÇÜlerdİr.,onlar Hristiyan,Şaman SÜnnİ İnanci DiŞindika TÜrklerİde Sevmezler,ÇÜnkÜ Aslinda Onlar İslam MİllİyetÇİlerİdİr.
Sıpa_Mansur 26.07.2005, 14:53 sen O Yobazlari Dİyorsun Aslinda Onlar TÜrk Fİlan DeĞİller,onlar Kani BeŞ Para Etmez SÖzde TÜrk MİllİyetÇİlerİ Olan ÜlkÜÇÜlerdİr.,onlar Hristiyan,Şaman SÜnnİ İnanci DiŞindika TÜrklerİde Sevmezler,ÇÜnkÜ Aslinda Onlar İslam MİllİyetÇİlerİdİr.
Atatürk'ün devrimci Türk milliyetçilini türk islam sentezine çevirenler utansın
Özenturk 26.07.2005, 14:57 Atatürk'ün devrimci Türk milliyetçilini türk islam sentezine çevirenler utansın
Bu şerefsizlere karşı yani sözde türk milliyetçilerine karşı bir taraf olmalıyız.
Sıpa_Mansur 26.07.2005, 15:04 Bu şerefsizlere karşı yani sözde türk milliyetçilerine karşı bir taraf olmalıyız.
olabilir ama forumda sözde türk milliyetçilerine hakaret etme şerefsiz deme adam bizim gibi düşünmüyor olabilir
Arkadaş bunları hepimiz birçok kere yaşadık. Ben bu mumsöndü meselesi yüzünden 4 kişiye dalıp iyi bir dayak yedim 2-3 yıl önce. Ve bunu söyleyen adamlar Türktü. Kütahya ve Konyalıydılar. Ben de buna yorum bekliyorum. Bu işler Türklük Kürtlük işi değil. İnsanlık işi.
tek kelime ile harika düşünüyorsun.en azından bence harika bir bakış tarzın var.ben 29 yaşında izmirde fizik doktorası yapan bir aleviyim.kürt değilim ama kürtleri severim.lise ve üniversite yıllarında her yerde gizlemeden alevi olduğumu söyledim.ülkücüler sırf bu yüzden selamı sabahı kestiler.sırf alevi olduğum için.ama kürtler hep yanımda oldular.senin gibi alevilerin var olduğunu bilmek güzel.evet alevilik hiçbir ırkın kabına sığmaz.
tek kelime ile harika düşünüyorsun.en azından bence harika bir bakış tarzın var.ben 29 yaşında izmirde fizik doktorası yapan bir aleviyim.kürt değilim ama kürtleri severim.lise ve üniversite yıllarında her yerde gizlemeden alevi olduğumu söyledim.ülkücüler sırf bu yüzden selamı sabahı kestiler.sırf alevi olduğum için.ama kürtler hep yanımda oldular.senin gibi alevilerin var olduğunu bilmek güzel.evet alevilik hiçbir ırkın kabına sığmaz.
Teşekkürler. Ben de onu söylemek istiyorum. Biz Aleviler kendi aramızda birlik olmalıyız. Bizi sevmeyen, bize düşmanlık duyan birçok kesim var. Başta ülkücüler. Kürtlerden de böyle insanlar olabilir. Biz kendi aramızda Türk-Kürt diye ayrım yapmamalıyız. Her milletin iyisi var, kötüsü var.
arkadaslar artık alevi-kuet tartısmasından bıktım yani
aleviboy 26.07.2005, 23:34 arkadaslar artık alevi-kuet tartısmasından bıktım yani
kardeş ne zaman geldin ne zaman bıktın dur bi ısın önce :)))))))
DiyaR_02 27.07.2005, 08:42 dostum sen corumlusun ve öz be öz türksün neden bukadar kürtleri savunuyorsunki onlar bizim bi acığımızı görse bir kaşık suda bizi
marasta, corumda, sivasta alevileri katleden canice öldürenler kürdmüydü??
hakanm46 28.07.2005, 12:35 alevi felsefesi gercekleri görür fakat kürtler hep hayal ve gerçek olamayacak bir takım hayaller peşinde
alevi felsefesi gercekleri görür fakat kürtler hep hayal ve gerçek olamayacak bir takım hayaller peşinde
buradan mantıksal olarak şöyle bir argümanlamı ayrılmalıyız.aleviler gerçekçidir,kürtler gerçekçi değildir.kürtler alevileri sevmezler çünkü gerçekliğe düşmandırlar.
arkadaşlar bu kürtleri rahat bırakın.(kürtlere düşman olduğunuzun yarısı kadar ülkücülere kin kusamıyorsunuz)
ben kürt değilim.ama bir çok harika kürt arkadaşım oldu(kürtleri tanımadan önce çevremde herkes kürtler hakkında sizin gibi düşünürdü)
iyi ki kürtleri tanımışım hiç de öyle değiller.bozuk insanlar toplumun her kesiminden de çıkar.
ben tüm kürtlerden sizler adına özür diliyorum ve bütün alevilerin sizin gibi ırkçı ve kafatasçı olmadıklarını bilmelerini istiyorum.
buradan mantıksal olarak şöyle bir argümanlamı ayrılmalıyız.aleviler gerçekçidir,kürtler gerçekçi değildir.kürtler alevileri sevmezler çünkü gerçekliğe düşmandırlar.
arkadaşlar bu kürtleri rahat bırakın.(kürtlere düşman olduğunuzun yarısı kadar ülkücülere kin kusamıyorsunuz)
ben kürt değilim.ama bir çok harika kürt arkadaşım oldu(kürtleri tanımadan önce çevremde herkes kürtler hakkında sizin gibi düşünürdü)
iyi ki kürtleri tanımışım hiç de öyle değiller.bozuk insanlar toplumun her kesiminden de çıkar.
ben tüm kürtlerden sizler adına özür diliyorum ve bütün alevilerin sizin gibi ırkçı ve kafatasçı olmadıklarını bilmelerini istiyorum.
İnsan insandır. Aleviler insanları ırkına göre ayırmaz. İstisnalar mutlaka olacaktır.
İnsan insandır. Aleviler insanları ırkına göre ayırmaz. İstisnalar mutlaka olacaktır.
haklısın ama aramıza son yıllarda türkçülük sızmaya başladı(ülkücülere sempatisi olanlar bunu açıkça ifade edemeyip onların söylemlerini aleviliğe sokmaya çalışıyorlar)
ve bunu alevi önderleri aracılığı ile yapmaya ve gençleri etkilemeye çalışıyorlar.
bir dönem alparslan türkeş ,seçim öncesi yanına bir kaç sözde alevi dedesi almış ve alevilerin oyunu alacağını sanmıştı.ama aleviler yemediler bu oyunu.çünkü o zihniyetin farkındalardı.
ama bugün içimize farklı yollardan sızmaya çalışıyorlar.tüm alevilerin türk olduğu olgusu ile hareket edip alevileri önce biraz milliyetçi sonra ırkçı yapıp kendilerine çekmeye çalışıyorlar.bunun için sözde alevi önderlerini kullanıyorlar.
görüyorum ki gençlerimizde ağır ağır bu dalgaya kapılmışlar.ama ben yemin ediyorum türkiyedeki ve dünyadaki tüm aleviler faşistleşsede ben alevi kültürüne ve bakış açısına sahip çıkarak son nefesimi vereceğim.ama biliyorum ki türk olsada türkçülük yapmayan alevi gençlerimiz var.onlarla beraber bu kültürü yaşatacağız.
hakanm46 29.07.2005, 10:33 toplumu oluşturan insanlar ne kadar çeşitli olursa o toplum okadar zengin sayılır fakat bazı toplumlar hem bu zenginlikten faydalanacak işine gelmediği zamanda kendini dışlanmış sayacak yok öyle biz kürtlere ne kadar yakınsak ülkücülerede okadar yakınız
yeterki insan insan olsun
toplumu oluşturan insanlar ne kadar çeşitli olursa o toplum okadar zengin sayılır fakat bazı toplumlar hem bu zenginlikten faydalanacak işine gelmediği zamanda kendini dışlanmış sayacak yok öyle biz kürtlere ne kadar yakınsak ülkücülerede okadar yakınız
biz derken kendini kastet.tüm alevileri değil.maraşta ,çorumda hamile kadınların karnını deşenleri, bebeklerin ve yaşlıların gözlerini oyanları ben unutmam.o zihniyete sen yakın dur.ben yakın durmam
hakanm46 29.07.2005, 10:36 arkadaşlar biz bu düzen oyunlarına düşmeden insanları sevelim o bu şu demeden ama kötüleride yüreklice haykıralım
biz derken kendini kastet.tüm alevileri değil.maraşta ,çorumda hamile kadınların karnını deşenleri, bebeklerin ve yaşlıların gözlerini oyanları ben unutmam.o zihniyete sen yakın dur.ben yakın durmam
+1
Burada sırf ırklarından dolayı insanlara karşı düşmanlık propogandası yapanlar; Alevilere akla gelmeyecek işkenceler yapanlara, katledenlere karşı birden hümanizm rüzgarları estiriyorlar. Ülkücü propoganda Aleviler için değersizdir. Tanıyoruz biz onları. Maraş'tan, Çorum'dan tanıyoruz.
DiyaR_02 29.07.2005, 13:44 toplumu oluşturan insanlar ne kadar çeşitli olursa o toplum okadar zengin sayılır fakat bazı toplumlar hem bu zenginlikten faydalanacak işine gelmediği zamanda kendini dışlanmış sayacak yok öyle biz kürtlere ne kadar yakınsak ülkücülerede okadar yakınız
Allah kimseyi ülkücülere yakin tutmasin uzak tutsun daha iyi olur cunku mantik gecerli degil onlarda onlarin tek yaptiklari sey kaliplasmis seyler üzerinden siyaset yapmak (vatan,sehitler,irkini yüceltme...)
Özenturk 29.07.2005, 16:09 burda Kimse ülkücüleri Savunmuyor,kani Bozuk ülkücülerimi Savunacağiz,bizler Burda Gercek Türkçü Ve özünü Kaybetmeyen Türklüğü Benimseriz Ve Bunun Adida Kizilbaşlik/bektaşiliktir Yani Alevilik Bizlerde Eski Turk Geleniğin Tamami Vardir,eski şaman Kültürü Bile Vardir,
hakanm46 29.07.2005, 16:29 sanırım bazı arkadaşlar kin nefret ve hırçınlıkla olaylara bakıyor tıpkı ülküçüler ve bazı kürt guruplar gibi ama bizde böyle bakarsak onlardan ne farkımız kalır biz önce insan diyoruz
hakanm46 29.07.2005, 16:33 bu ülke alevilerin yani bizim yönetimimizde olsaydı acaba bizde başkalarını kesermiydik
DiyaR_02 29.07.2005, 16:36 burda Kimse ülkücüleri Savunmuyor,kani Bozuk ülkücülerimi Savunacağiz,bizler Burda Gercek Türkçü Ve özünü Kaybetmeyen Türklüğü Benimseriz Ve Bunun Adida Kizilbaşlik/bektaşiliktir Yani Alevilik Bizlerde Eski Turk Geleniğin Tamami Vardir,eski şaman Kültürü Bile Vardir,
istedigin seyi benimseyebilirsin kimse senin önüne gecemez ama sen burada kalkip bir irki ilerici diger baska bir irkida gerici olarak görmeye calisirsan yanlis yaparsin burasi irklari savunma forumuda degil en azindan ben böyle biliyorum! kimsenin kimseyi asimile etmeye hakki yoktur
burda Kimse ülkücüleri Savunmuyor,kani Bozuk ülkücülerimi Savunacağiz,bizler Burda Gercek Türkçü Ve özünü Kaybetmeyen Türklüğü Benimseriz Ve Bunun Adida Kizilbaşlik/bektaşiliktir Yani Alevilik Bizlerde Eski Turk Geleniğin Tamami Vardir,eski şaman Kültürü Bile Vardir,
Aleviler Türkçü falan değildir. 72 millete aynı gözle bakabilir Aleviler. Türkiye kardeş Türk, Kürt, Alevi, Sunni, Laz, Çerkes halklarımızın ortak vatanıdır. Ve bu halklar kardeştir. Hiçbiri birinden üstün tutulamaz, aşağılanamaz.
DiyaR_02 29.07.2005, 18:17 Gözlemleyebildiğim kadarıyla bazı arkadaşlarımız aleviliği tek bir ırk'a mal etmeye çalışmaktalar alevilik eğer bir bir ırk'ınsa söyleyin! deyin ''evet tek bir ırka aittir. türk/türkmenler dışında gerçek alevi olamaz'' deyin korkmayın! ha yok eğer gerçek bir inanç sistemi diyorsanız o zaman ırklar arası çatışmaya yer verilmemeli. Aynı zamanada bu gibi konu başlıkları olması sadece kin ve nefretleri beraberinde getirir. Hepimiz kardeşiz, Dünya hepimize yetecek kadar büyük yeterki bunun farkına varalım ve değerini bilelim. Artık insanları olduğu gibi kabullenme huyunu taşımalıyız. Gelecek dünya konjoktörü ırkların arka planda olduğu ve karşılıklı çıkarlara dayanmaktadır. Herhangi bir ırk'ın bir başka tarafı veya bir inancı sevip sevmemesi diye bir şey söz konusu olamaz. Çünkü bunu genele indirgeyemezsiniz! Böyle yapılırsa çok kötü sonuçların ortaya çıkacağı kanısındayım o yüzden ben bu gibi tartışmalarda kimsenin ne üzülmesini ne de kırılmasını istemiyorum yeter ki birbirimize karşı saygı, sevgimiz olsun.Alevilik üzerinden bu gibi şeylerin tartışmasını yapanlardan ben şüphelenirim!
Sevgilerle...
hakanm46 30.07.2005, 12:52 sonuna kadar hem fikirim zaten bizler böyle düşünerek herkese ışık tutmalıyız değerimiz artar
burda Kimse ülkücüleri Savunmuyor,kani Bozuk ülkücülerimi Savunacağiz,bizler Burda Gercek Türkçü Ve özünü Kaybetmeyen Türklüğü Benimseriz Ve Bunun Adida Kizilbaşlik/bektaşiliktir Yani Alevilik Bizlerde Eski Turk Geleniğin Tamami Vardir,eski şaman Kültürü Bile Vardir,
Size bir sorumvar Sizce KImler Turktur.......
saygilar
Özenturk 30.07.2005, 16:10 Size bir sorumvar Sizce KImler Turktur.......
saygilar
kendini türk hisseten herkes türktür.
ama aleviler özünü kaybetmeyen türklerdir yani arap kültürüne boyun eğmemişdir.
saygılar eda.
kendini türk hisseten herkes türktür.
ama aleviler özünü kaybetmeyen türklerdir yani arap kültürüne boyun eğmemişdir.
saygılar eda.
Açiklamaniz için tesekkuler bence kendi türk hisseten herkes türktür yani türk kürt ayrimi yoktur bir kürte kendini türk olarak hissete bilir bunu unutmayalimmm....
saygilar
ALBAY_KAWA 31.07.2005, 05:02 herkesin irki kendine oldugu gibi ayibida kendine, su bunu sevmiyor diye o irkin insani yasammiyormu hayor yasiyor, sevmeye bilirler sevmek zorunda degiller, ama onlarin yaptiklarina karsilikta aynisi oluirsa, o yalni bir harekettir...
insanlarin degerleri, ne irki ile, ne kültürü ile, nede yasam tarzi ile ölcülür, tamamen bilgisi ile ölcülür...
Saygilar...
o halde kendini kürt hisseden de kürttür.neden zorla siz türksünüz diyorsunuz.insan kendisini nasıl hissediyorsa odur.
(tekrar söylemek ihtiyacı hissediyorum.ben kürt değilim ama bir ırkın asimilasyonuna göz yumamam)ne onlar türk olsun ne de biz kürt olalım.ama ırklar ötesi bir olguda devrimci ,aydın ,hümanist ve çağdaş değerlerde buluşalım ve bütünleşelim.
hakanm46 01.08.2005, 11:51 Açiklamaniz için tesekkuler bence kendi türk hisseten herkes türktür yani türk kürt ayrimi yoktur bir kürte kendini türk olarak hissete bilir bunu unutmayalimmm....
saygilar
hiç kimse kendini başakası gibi görmemeli herkes kendini olduğu gibi göstermeli herkeste buna saygı duymalı
kendini ifada özgürlüğünü kötüye kullanmak fazla öğünmektir
benim kürt tanıdıklarım var çevremde .kürt ve sünni.ama bizle içli dışlı olduktan sonra bizde aleviyiz demeye başladılar.hatta kürt çocuklardan biri zülfikarı boynuna asıp bende artık aleviyim dedi(kesinlikle asimilasyon amacı gütmedik.kendi istekleri ile böyle düşündüler)
ama o arkadaşlara alevilik hakkında bilgilenmeleri için bu siteyi tavsiye edemiyorum.sonra alevilere kin duyabilirler.
başlığa baksanıza -KÜRTLER ALEVİLERİ SEVMEZLER.
valla ben kürt ve sünni olsam .tüm alevilerin bakışı bu mu diyerek alevileri sevsem de artık sevemem ki.işin ilginç tarafı aleviler arasında bizim gibi ırk ayrımı yapmayanlar çoktur ama kime anlatacaksın.
valla ben kürt ve sünni olsam .tüm alevilerin bakışı bu mu diyerek alevileri sevsem de artık sevemem ki.işin ilginç tarafı aleviler arasında bizim gibi ırk ayrımı yapmayanlar çoktur ama kime anlatacaksın.
Benim de Türk Sunni tanıdıklarım var. Eskiden Alevilere karşı saçma sapan düşünceler besleyen insanlar. Alevilerle tanıştıkça Alevileri sevmişler ve saygı duymaya başlamışlar. Bunlar sıkça olan şeyler.
Ayrıca bu sitede kötü birşey olduğunu sanmıyorum. Buradakilerin de büyük çoğunluğu genel Alevi anlayışını yansıtıyor zaten. Katılımcılar genelde ırkçılığa prim vermiyor. Prim verenlerin sayısının fazla imiş gibi gözükmesinin sebebi de malum şizofreni hadiseleri. Yoksa ben buradaki katılımcıların genelde demokrat ve insanları ırkına göre birbirinden ayırmayan insanlar olduğunu düşünüyorum. Genelde yazılanlar da bunu gösteriyor.
.
Ayrıca bu sitede kötü birşey olduğunu sanmıyorum. .
site hakkında olumsuz bir şey demedim ama kalıp yargılardan uzak durmak lazım.aleviler kürtleri sevmezler, kürtler aleviler sevmezler vs...gibi yaklaşımlar bence hiç değilse başlık olmamalı.
sizin de bildiğiniz gibi kötü diye nitelendirilebilecek insanlar her toplumdan çıkar.o yüzden genellemelerden duyduğum rahatsızlık için o mesajı atmıştım.
sizin de bildiğiniz gibi kötü diye nitelendirilebilecek insanlar her toplumdan çıkar.o yüzden genellemelerden duyduğum rahatsızlık için o mesajı atmıştım.
İşte ben de onu söylüyorum. Bu tür parçalayıcı ve düşmanlık propogandası genellemeleri yapanların sayısı fazla değil demek istiyorum. Genelde buradaki insanlar demokrat ve hoşgörülü.
BAŞLIĞA BAK...
kürtler alevileri sevmezler...?? seçim senin saygı duyduk...
ben kürdüm.. ve aleviyim..
ne olacak bu şimdi....??? iyi tamam aleviler türktür.. olsun kardeşim ama
bunu bu anlamsız, insanların arasınıu bozacak, insanların birbirinme
düşümesini sağlayan bu aciz beyinlere inanlara ne yapalım.!!!
bunu yazabilmek için belli bir görüşe mükerrir olmanız gerekir..
ordan burdan GÜNEY DOĞUNUN VEYA DOĞU ANADOLU kürtlerinden veya LAZ kürtlerinden bahsedip..
gelip buraya ALEVİLER kürtleri sevmez ler demen...!!!
yanlış... böyle aptal , saçma konuları buraya taşımanız sizlerin KÜRTLERE olan karşıtlığınızdan ileri gelen bir şey olsa gerek.
ona bakarsan BEN SANA DOĞRU OLANI SÖYLEYEYİM ARKADAŞIM....
KÜRTLER alevileri sevmez değil..
kürt alevileri.. TÜRK ALEVİLERİNİ sevmezler...
cevap bu.. konuda bu olmalıydı...
iyi idrak edip ve bilği ile aynı zamanda gerçeği görebilseydin bu yanlışa düşmezdin...
SAYGILARIMLA
A-L-E-V-İ 02.08.2005, 13:03 Burada kimse bir Toplum adına konuşma hakkına sahip değil
Anket mi yaptınız... kendi adınıza soru sorup cevap veriyorsunuz!
Alevilik Tüm Halklara eşit gözle bakar...öğretisi budur...
Eğer Halklara bir gözle bakamayacaksanız..
İnsanı sevemeyecekseniz...
Bırakın o zaman kardeşim Aleviliği ...çıkın kendi adınıza konuşun..Aleviliği de karıştırmayın bu işlere..çünkü:
Aleviliği kendi ırkçı görüşlerinize kalkan yapamazsınız...
Aleviliğin felsefesi bellidir...özünde insan sevgisi vardır..Hümanizm vardır...
Kardeşlik vardır...bunu ne siz..ne de kafanızın içindeki IRKÇILIK değiştiremez...
Biz yine İNSANI SEVMEYE DEVAM EDECEĞİZ...
helal ALEVI !kardesim.dogru söyledin.
floydian 02.08.2005, 16:49 kürtler alevileri niye sevmez diye bir iddaanın temeli sağlam olmalı arkadaşım. hem alevilik felsefedir, dindir... kürtlük ise bir millettir, milliyettir. yani kürtlerin içindede alevilerin olduğu gerçeğide senin bu iddaanın ne kadar foss olduğunu gösterir. ancak şöyle bir şey varki kürtlerin içinde alevilerden hoşlanmayan bir grup varki bunun nedeni kürtlüklerinde değildir sünniliklerinden. o da malum konu. kürtleri bizim sevmemiz ise türkiyedeki kürtlerin bir kısmının sosyalist olmasıdır. yani böyle genellemeler yapmamalısın arkadaşım:3D_NG (7)
konuyu acan özentürk kardes zaten,yoksa bu forumda herkes irkciliga karsi anladigim kadar ,yanlis anlasilmasin diye düzeltme yapma geregi gördüm.
saygilar.
floydian 02.08.2005, 19:17 @gülizar ; benim yazdıklarım için diyorsan ben zaten başlığı açan için söyledim bu yazdıklarımı.
yok floydian senin icin demedim,bir önceki kendi yazdigim yanlis anlasilmasin diye yazdim.
saygilar.
DiyaR_02 02.08.2005, 20:48 Bence böyle bir konunun bile olmasi yanlis bir rastlanti!! konu bi defa cok sacma. anlatmak istedigimiz sey sadece karsi tarafin kapasitesi kadar ne yapalim!
selamlar tüm alevilere ister kürt ister türk ister laz hangi alevi olursa olsun herkese kapimiz acik bebim babamdan aldigim bir söz vardir babam derki oglum insanin iyisi iyidir dini mesebi irki ne olursa olsun sizlere bir siir yazam
arigibi vizlayip durarsin
sordugum soruya cevap ararsin
bulamayincada siteden kafir bilah gibi kacarsin
söyledigin sözün sonu yoktur
evindeki yemeginde tuzun yoktur
dünya mali senin olsun
hic bir seyde gözüm yoktur
birimiz bir olalim
bizi sevmeyenlerin karsisinda dik duralim
zalime zulme karsi gelelim
bir seferde su kafirlere kilic calalim
okuyalim yazalim egriyi dogruyu biz bulalim
gelin canlar canigönülden bir olalim
alevilikadina canigönülden yola koyulalim
allah muhamet ya ali diyelim
herkese saygi ve selamlar
Merhaba arkadaslar ben yeni bir uye olarak bu konuya birseyler soylemek isterim.
bu konunun basligi "Kürtler Alevileri Sevmezler "cogu arkadaslarin yazdiklarini okudum ama bence bazi seyleri karistirmakdasiniz 1. kurtluk bir irkdir 2.alevilik inancdir yani simdik bunlari iyi ayirmak gerekiyor kurtlerde bile aleviler vardir alevilik sadece Turkiyede deyildir.her irkin iyi insanlari ve kotu insanlari vardir ama bizler ayrimcilik yaparsak bizim felsefemize karsi ve inancimiza cikmis oluruz.
saygilarimla
Piro
floydian 04.08.2005, 12:34 Merhaba arkadaslar ben yeni bir uye olarak bu konuya birseyler soylemek isterim.
bu konunun basligi "Kürtler Alevileri Sevmezler "cogu arkadaslarin yazdiklarini okudum ama bence bazi seyleri karistirmakdasiniz 1. kurtluk bir irkdir 2.alevilik inancdir yani simdik bunlari iyi ayirmak gerekiyor kurtlerde bile aleviler vardir alevilik sadece Turkiyede deyildir.her irkin iyi insanlari ve kotu insanlari vardir ama bizler ayrimcilik yaparsak bizim felsefemize karsi ve inancimiza cikmis oluruz.
saygilarimla
Piro
işte bende bunu anlatmak istemiştim yukarıda. :3D_NG (25
selamlar piro arkadasin dedigi sözlere katilmamak mümkün deyil tam bir olgun insan
düsüncesi eline saglik
Kürtler alevileri hiç sevmezler peki biz aleviler bu kürtlere neden sempati duyarız anlamış değilim.
maraşta ve çorumda türkleri de gördük.ben türküm ama şunuda söylemeden geçemeyeceğim.ben aynı zamanda aleviyim ırk düşmanlığı bizde olmaz.en azından ben öyle yetiştirilmedim
maraşta ve çorumda türkleri de gördük.ben türküm ama şunuda söylemeden geçemeyeceğim.ben aynı zamanda aleviyim ırk düşmanlığı bizde olmaz.en azından ben öyle yetiştirilmedim
Kesinlikle katılıyorum. Ben de Türküm. Kürtlerle de bir işim olmaz (Tuncelililer hariç). Ama Alevi düşmanlığının Türkü, Kürdü olmaz. İnsanlık meselesi bu.
Kesinlikle katılıyorum. Ben de Türküm. Kürtlerle de bir işim olmaz (Tuncelililer hariç). Ama Alevi düşmanlığının Türkü, Kürdü olmaz. İnsanlık meselesi bu.
CcGunal Kardesim Zaten dersimde Kurt deyil zazalar vardir dersim bolgesinde kurtce konusan pek azdir ama 90% zazaca konusurdur
ve alevliler kurtlere simpati duymasi bence sundan kaynaklanir alevi toplumu kurt toplumu yuzyillardir Osmanlilaran ve Hanefi Mezehpine bagli olan turklerden ezilmisdir ve ondan alevi kesmi kurtlere sempati duyarlar
saygilarimla
Piro
Alevimen 06.08.2005, 02:13 Evet Piro katılıyorum, tuncelide kürt ve kürtçe yok. Zazalar ve zazaca vardır.
CcGunal Kardesim Zaten dersimde Kurt deyil zazalar vardir dersim bolgesinde kurtce konusan pek azdir ama 90% zazaca konusurdur
Aslında bunu biliyorum. Yani ben Kürtleri pek tanımam, pek de muhabbetim olmaz. Bunu söylemek istiyordum. Dersimlileri de Kürt olarak niteleyebilecekler olabileceği düşüncesiyle özellikle Tuncelililer hariç yazdım. Dersim'de genelde Kürtlerin değil, Zazaların olduğunu biliyorum aslında. Ama cümlem o haliyle de yanlış olmuş. Düzeltme için teşekkürler.
gökhan doğan 06.08.2005, 11:28 Kürtler Tarih boyunca iyi bir müttefik olmuştur ama iyi bir dost olmamıştır.Çünkü Kürt halkı türkiye sınırları içinde kendi toplumuna haksızlık yapıldığı düşüncesindedir Ama bu gün bunun böyle olmadığı ortada Kürtler sadece Türkiyenin zengin kültür birikimine katkıda bulunan bir halktır ve bunlar TC vatandaşıdır .Tüm canlara sevgilerle...
selam arkadaslar tuncelide kürtlerin olmadigini zazalarin oldugunu anlatiyorsunuz peki
seyid riza kimdir sehsayit kimdir bu iki büyük türkmüdür bana anlatirmisiniz
birde cc gunal alevi oldugunu saviniyor hic bir alevi söyle bir söz kulanmaz bizim kürtlerle hic bir isimiz olmaz tunceliler haric yoksa tuncelilerin yüzünden düsmemek icinmi kactane dersimliyle konusmus dersimliler kendini türkmü kabil ediyorlar yoksa arkadas biraz karistiriyor kürtlerde yöre yöre konusma tarzi deyisir
tipki türklerde oldugu gibi alevimende tuncelide zazaca ve zazalarin oldugunu söylüyor ozaman bir tunceliye gitsin kemal pir gibi kisilerden sorsun herkes erzincanlilar gibi deyil örnegin flas tivide cikti cemal sener kürt oldugu yerde türküm
aleviyim siloganiyla yetindi aslini inkar eden haram zadedir
birde cc gunal alevi oldugunu saviniyor hic bir alevi söyle bir söz kulanmaz bizim kürtlerle hic bir isimiz olmaz tunceliler haric yoksa tuncelilerin yüzünden düsmemek icinmi kactane dersimliyle konusmus dersimliler kendini türkmü kabil ediyorlar yoksa arkadas biraz karistiriyor kürtlerde yöre yöre konusma tarzi deyisir
Arkadaş. Ben Alevi olduğumu savunmuyorum. Aleviyim. Şehrime, köyüme kadar herşey belli. Ve bununla gurur duyuyorum.
"Bizim Kürtlerle hiçbir işimiz olmaz" demedim. Yanlış anladıysan düzelteyim, çarpıtıyorsan da yapma. Laf yukarıda duruyor: "Ben de Türküm. Kürtlerle de bir işim olmaz Tuncelililer hariç). Ama Alevi düşmanlığının Türkü, Kürdü olmaz. İnsanlık meselesi bu."
Burada kişisel bir özelliğimden bahsettiğim. Fazla Kürt tanıdığım olmadığını ve olmasına da ihtiyaç duymadığımı belirttim. Kişisel olarak Kürtlerle (etnik kökten ötürü değil, o çevrenin insanıyla) pek muhabbet edemiyoruz. Kafa yapımız farklı çünkü. Ama bir düşmanlığım veya bir aşağılama vs gibi birşey yok. Tercih sorunu. Ayrıca "genel olarak" dedim. Bir genelleme bu. Tuncelileri dışarıda bıraktım çünkü bu onlar için geçerli değil. Dersimlileri çok severim ve birçok Dersimli dostum vardır. Benim için zaten Türk, Kürt, Zaza farketmez. Kafa yapısına bakarım. Bunlar genelleme. Bir Diyarbakırlıyla kafa yapım genelde uyuşmuyor ama bir Dersimliyle çok kolay kaynaşabiliyorum. Bunda yanlış olan ne ki? Ben asla "Biz" demedim. Yani Alevileri bağlayacak birşey söylemedim. "Alevilerin Kürtlerle işi olmaz" manasına gelebilecek en ufak bir söylemim yok. Kendimden bahsettim. Konuyu çarpıtmayalım.
Ayrıca Tunceli'de Zazaların veya Kürtlerin oluşu beni hiç ilgilendirmez. Benim için insanın etnik kökekinin hiçbir önemi yoktur. Ben insanları ırkına göre değerlendirmem. Ama amaç bilgi paylaşımı ise benim tanıdığım Dersimliler'in çoğu da Zaza olduğunu söylüyor. Ama söylediğim gibi benim için pek bir önemi olmadığı için ayrıntılı bir bilgiye sahip değilim.
SONRADAN EKLEME
selam arkadaslar tuncelide kürtlerin olmadigini zazalarin oldugunu anlatiyorsunuz peki
Bir de Seyit Rıza'yı biraz tanıyoruz. Zaza mı, Kürt mü olduğunu tam bilmiyorum. Ama bu "sehsayit" i ben tanımıyorum. Şeyh Sait mi acaba? Bilgisizliğimi mazur görün. Herhalde büyük diyerek Şeyh Sait'i kastetmemişsinizdir.
tipki türklerde oldugu gibi alevimende tuncelide zazaca ve zazalarin oldugunu söylüyor ozaman bir tunceliye gitsin kemal pir gibi kisilerden sorsun herkes erzincanlilar gibi deyil örnegin flas tivide cikti cemal sener kürt oldugu yerde türküm
aleviyim siloganiyla yetindi aslini inkar eden haram zadedir
Seyit Riza ile ilgili Ismail Onarli´nin bir söylesisini "Arastirmalar bölümüne alintiladim.
Konu uzun oldugu icin bütünlügü acisindan bölüp buraya aktarmak istemedim.
Ben baskalarinin kimligine saygiliyim.Amacim onlari Türk kökenli göstermek degil.Inceleyip gercegi ögrenmek herkesin hakki.Aktardigim yazi I Onarli´nin arastirmasi ve görüsleridir.Sizinde arastirma inceleme aktariniz varsa,aktardigim yazinin altina eklerseniz diger üyelerimiz de bilgilenmis olurlar.
Selamlar
haydar58 06.08.2005, 14:35 alevi kürtlerin dağılımı:bingöl;kığı,yayladere,yedisu,adaklı,karlı ova merkeze bağlı bazı köyler.dersim,erzurum alevilerinin bir kısmı( hınıs,çat,tekman,aşkale,horasan),kars digorda 7 köy,karsın diğer ilçelerinde türkmen alevileri var.muş özellikle varto,adıyaman alevilerinin yarısı,sivasın bazı ilçelerinin köyleri(tabii sivasta alevi türkü daha fazla)maraş,konya cihanbeyli,elazığ alevilerinin bir kısmı,gümühane şiran da 25 alevi köyü var şiranda yarısı kürt,ağrı yoğun olmasada,malatya bazı ilçeler.kayseri sarız........daha aklıma gelmeyen yerler var........şunu belirteyim alevinin kürdü de var türkü de arabıda...........
şunu belirteyim alevinin kürdü de var türkü de arabıda...........
Ve hepimiz kardeşiz. Irkçı propogandaya tarih boyunca prim vermedik, vermeyiz de... Bizi bölüp birbirimize düşman edenler; Alevilerden korkan, geçmişte Alevileri işkenceyle katledenlerdir.
alevi kürtlerin dağılımı:bingöl;kığı,yayladere,yedisu,adaklı,karlı ova merkeze bağlı bazı köyler.dersim,erzurum alevilerinin bir kısmı( hınıs,çat,tekman,aşkale,horasan),kars digorda 7 köy,karsın diğer ilçelerinde türkmen alevileri var.muş özellikle varto,adıyaman alevilerinin yarısı,sivasın bazı ilçelerinin köyleri(tabii sivasta alevi türkü daha fazla)maraş,konya cihanbeyli,elazığ alevilerinin bir kısmı,gümühane şiran da 25 alevi köyü var şiranda yarısı kürt,ağrı yoğun olmasada,malatya bazı ilçeler.kayseri sarız........daha aklıma gelmeyen yerler var........şunu belirteyim alevinin kürdü de var türkü de arabıda...........
Guzel kardesim kimse inkar etmediki kurtlerde turklerde .... alevi yokdur diye bak irk ile din karistirmayin lutfen
ve burada Seyid Riza uzerine yalmis bu bence burda konu deyil kendisi uzerine cok seyler yazilmisdir okumanizi tafsiye ederim ve tarihde dersimde olanlarida okumanizi tafsiye ederim isterseniz ayri bir bolumde bunun uzerine bilgi verebiliriz
saygilarimla
Piro
Guzel kardesim kimse inkar etmediki kurtlerde turklerde .... alevi yokdur diye bak irk ile din karistirmayin lutfen
ve burada Seyid Riza uzerine yalmis bu bence burda konu deyil kendisi uzerine cok seyler yazilmisdir okumanizi tafsiye ederim ve tarihde dersimde olanlarida okumanizi tafsiye ederim isterseniz ayri bir bolumde bunun uzerine bilgi verebiliriz
Nasıl inkar etmedi kimse beyefendi. Burada sürekli birkaç rumuz aynı şeyleri tekrarlayıp duruyor. "Alevi Kürt yoktur", "Kürtler Alevileri sevmez" vs diye. Sizin inkar etmemeniz inkar edilmediği anlamına gelmez. Biz ırk ayrımı istemiyoruz. Ve buna karşı tepkimizi belirtiyoruz. Sizle özel bir ilgisi yok.
arkadaslar kendimize gelelim lutfen birakin bu tartismalari cok sacmaa unutmayinki her elmanin icinden bi curuk cikarr kurtler alevileri sevmiyoda ,aleviler kutleri cok mu seviyor sanki benim bulundugum yerde cok kurtler varii cok kurtle karsilastim hepside candan insanlardii ben kendi miletimden cok sevdim onlarii. tamam kotuleri varsa iiyleride var bu biz icinde gecerli aleviyiz diyoruzz ne kadar alevilige duskunuz goruyoruz istee bi konuu aciliyoo saptiriliyoo sacma sapan dusunceler ortaya cikiyoo.kimsenin kimseyi asagilamaya hakki yok sonucta ayni vatan uzerinde ayni topraklarda yasiyoruzz ve biz bir butunuzz.eevt alevisi sunusu kurdu turkuyle ....biz bir butun olmaliyizz unutmayinki bu jutunluk bozulursa tr diye bisey kalmazz
saygilarrrrr....
ErdalNET 08.08.2005, 22:26 Yaşadığım deneyim şu, Kürt Alevisi vatan karşıtı oluyor, Kürt sünnisi ise alevi düşmanı. Bilmiyorsanız araştırınız. Arada mutlaka istisnalar çıkacaktır
yaraLiCeyLan 08.08.2005, 23:55 Bu konuda genelleme yapmamak lazim. Gecmise oranla bu düsmanlik asilmistir diye görüyorum ben. Özellikle Avrupa`da allevi kürtlerde, sunni kürtlerde kardes gibi gecinip gidiyor. Unutmayin ki cikarlar catisinca kimse kimsenin dostu degildir.
Bir filim izlemistim. Bir ülkeye batili gücler yardim amacli asker cikarmisti. Sonunda isgal güc olarak orda bulundugunu anlasilinca ülke baskanina hitaben dostum dediginde baskan ona söyle cvb vermisti:
Bana dostum demeyin, dünyada ebedi dostluklar yoktur ebedi cikarlar vardir cikarlar bitince dostluklarda biter ne yazik ki! diyor.
Anlayacaginiz hic bir halk baska bir halkin dostu olamiyor cikarlar catisinca. Herkes ancak kendinin dostudur.
Böyle düsünüp kimseyede sen düsmansin diyip kin gütmemek lazim. Ama sürekli her an zarar gelecekmis gibi tetikte olmak gerekir. Her halkin iyiside vardir kötüsüde. Önce kendi kendimizin dostu olmayi basaralim gerisi gelir.
Ben kendi sahsima tüm halklari seviyorum ama sadece ve sadece insan oldugu icin.
Yaşadığım deneyim şu, Kürt Alevisi vatan karşıtı oluyor, Kürt sünnisi ise alevi düşmanı. Bilmiyorsanız araştırınız. Arada mutlaka istisnalar çıkacaktır
Böyle asılsız genellemelerle insanları birbirine düşürtmeyin. Ne demek "Kürt Alevisi vatan karşıtı oluyor"? Bu ne biçim bir suçlama? Sözlerimizi daha dikkatli seçelim.
yaraLiCeyLan 09.08.2005, 02:18 Yaşadığım deneyim şu, Kürt Alevisi vatan karşıtı oluyor, Kürt sünnisi ise alevi düşmanı. Bilmiyorsanız araştırınız. Arada mutlaka istisnalar çıkacaktır
imzanin altinda ki linkler cok ilginc. Demek sen babamansurun arkadasisin?
Istisnalar kaideyi bozmaz diye yaklasirsak olaya tüm alevi kürtler vatan haini demi sana göre.
KISIR döngü düsüncelerin ve bu carkin icinde dön dur!
Yaşadığım deneyim şu, Kürt Alevisi vatan karşıtı oluyor, Kürt sünnisi ise alevi düşmanı. Bilmiyorsanız araştırınız. Arada mutlaka istisnalar çıkacaktır
1400 yildir Aleviler arasinda bir ayirtimcilik olmadi.Anlasilan kendi siyasetleriniz dogrultusunda simdi bölmeye calisacaksiniz,ne yazik ki bunda basarili olamayacaksiniz.
Bunca yildir baski ve zulümlere karsi oyuna gelmenis Aleviler üc bes kendini bilmezin oyununa hic gelmez.
Biz Hizirpasalari iyi biliriz.
diyecegim su ki erdalnet sen yazilanlardan hicbirsey anlamamsiin bence sen arastirmalarini iyi yapmalisin. haa unutmadann bende ne yazzik ki senin ne oldugunu merak ediyorum!!!!!!!!!
ErdalNET´isimli üyeden Alıntı
herkesi kendin gibimi zanediyorsun ben önce aleviyim ve kürdüm vatanin bölünmesine karsiyim yalniz tc de yapilan haksizliga adeletsizlige karsiyim nasil bir
sünü diyaneten yararlaniyorsa bende bir alevi olarak yararlanmak istiyorum
o ülkede sünülerde vergi veriyor alevilerde neden diyanet sadece sunulere hak veriyor alevileri yok sayiyor
ErdalNET´isimli üyeden Alıntı
Alevi Alevidir erdal bey,nerede yasarsa yasasin doguda yada batida hep aynidir,vatan haini olan kürtalevi degil, de kafasinda bir iki civatasi eksik olan kendini ülkenin fedaisi zanneden ve ayrimcilik yaparak bölen,sözde milliyetci yada vatan düskünü olan vatandaslardir,ki onlar iyiyi kötüyü secemezler bile.Aleviler bu zamana kadar hep sömrülmüslerdir aslinda kötü niyet onlarin icinde olsaydi,bu kadar esitsizlige rahmen,vatandaslik görevini yapmazlardi,Alevi Alevidir kürt türk arap ayni.
erdal bey ben bir kürt alevisiyim belki sen benim kadar türküyeyi sevmesin
okadar hakzizliga ramen diyorsunki aleviler kürtleri sevmezler aleviler eline beline
diline sahip olan tüm insanlari seviyorlar cunku bizim kanimizda sevgi var.
bizleri taniman icin biraz arastir aleviligi ögrenirsin
MUTLAKA TIKLA:
http://membres.lycos.fr/aleviturk/
Neden biliyormusun? CA-HIL-LIK!!!
selamlar herkesin kendi görüsü kürtlerde bizleri severler bizlerde kürtleri severiz
kimse kimsenin nerden geldigini bilemez her insanda herkesi sevmez bireylerin
sucunu toplumlara kimse mal edilmez herkes birseyler söyler cesitli insanlarla ic ice yasayanlar bilir sevip sevmediklerini ben aleviyim cok arkadaslarim var sünni alevi kürt yezidi birbirinin örfveadetlerine saygili davranirsa herkes sever nihayetinde herkes insan ve kardesdir , adem ile havadan oldugumuza göre.
herkesi sevmeliyiz görüsler ayri olabilir herkesin baktigi pencere baskadir
bes parmak bile bir deyil ayni anneden ve ayni babadan dogan cocuklar bile
birbirine ters düsebiliyorlar zaman zaman
MUTLAKA TIKLA:
http://membres.lycos.fr/aleviturk/
Bize site Nazım Hikmet'e, ırkçı/aşırı sağcı Nihal Atsız ağzıyla saldıran bir site :) Güya Alevilikmiş. Otağıymış :) Hele bu Nihal Atsız'ın sitesinde Alevileri solcuların elinden kurtaralım, belki tarafımıza birkaç kişi çekebiliriz falan diye birşeyler yazıyordu. Faaliyetleri bu siteyle mi başlamış :)
yaraLiCeyLan 10.08.2005, 00:58 Aleviler potansiyel enerji olarak ortada duruyor herkes bir tarafa cekmeye calisiyor. Allevilerin saf ve temiz olmasi, tez canli olmasi, yy`lardir ezilimis ve sömürülmüs olmasi islerini kolaylastiriyor. Kürtler, Türkleri sevmez Türkler, Kürtleri sevmez gecin artik yani herkes dostunuda dusmaninida taniyor nede olsa degil mi?
Türkiyede ki politikacilar yeterince kullandi zaten alevileri. Millet olarak kendimizi bundan sonra kullandirmayalim. Seven sevsin sevmeyen sevmesin bizi kendi bilecekleri seydir. Yollari acik olsun:))
Türkiyede ki politikacilar yeterince kullandi zaten alevileri. Millet olarak kendimizi bundan sonra kullandirmayalim. Seven sevsin sevmeyen sevmesin bizi kendi bilecekleri seydir. Yollari acik olsun:))
Ya politikacı bu. Onlar milleti sürekli kullanıyor zaten de ben bu ırkçılara anlam veremiyorum. Ya hiç mi bunlar Alevi tarihi falan okumamış? Aleviler böyle ayrımcılıkların, böyle ilkelce çatışmaların içinde bulunur mu hiç? Nasıl kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar? Anlamak güç. Bırakalım boşa zaman kaybetsinler aslında. Bari sağa sola zarar vereceklerine bu işle uğraşırlar :)
yaraLiCeyLan 10.08.2005, 01:54 Urfali bir sairden bu konuyu aydinlatan siiri okumanizi rica ediyorum:) Irk ayrimi yapanlar utanir yapmayanlar siiri keyifle okur harika sahaser bir siir/destan da diyebiliriz.
saygilar ...
Halil Manap
Adı Kürt Konulan Piç Bir Mutasyona Uğramıştı Genlerim
Birinci bölüm:
Evrenin oluşması ve monologların isyanı
….......
Bir ateş parçasıydı
gizlerde gidip gelen şey.
Nerden geldiği bilinmeyen sonsuzdu
maddedeki imgelem.
İnorganik organik diye ayrılan,
değişimde döllenen,
insandım.
Varoluşumdaki rolüm,
tüm şeylerin tek nedeni,
iyilik ve kötülük,
durmayan matematik bir sonuçla kemirdi beynimi.
Her şey değişmek zorundaydı.
Felsefi bakışlı zıtlıkla bir şeytan yarattım…
İdeolojik yok oluşun kıvranan fahişesi !
Şeytandan insanlar türettim durmadan…
Ve sonsuzluktan gelen entrikalarla
ne tufanlar yarattım ?
Gemileri olmayan tufanlarla
ırkları yeryüzüne serptim.
Genleri Mutasyonik bir kazaya uğramıştı
adı piç olan ırk…
………………
yaraLiCeyLan 10.08.2005, 02:17 Hiçbir toprak kimsenin değilken,
yeryüzüne hiçbir isim konulmamışken,
Ey kahrolası kin!
bitmeyen zehrinin
damıtan imbiğiyle öldüren!
Sapkın tarihin başlarken,
piramitten aşklara inat mıydı kirliliğin?
Sana kanarak insanlığımı bir an yitirdim.
Anlamı bilinmeyen noktalarla dolan zamanda.
Hadi gel beni öp dudağımdan.
Fışkırsın bir hayat rahminden.
Ufacıktı…felsefi denklemler.
Kısacıktı…insani ilişkiler.
Görünmezdi…tarihsel gerçekler.
Gözler, sağırlaşan kulaklar kadar duyumsuz
ve hayattaki en sorumsuz damlaydı .
Yeryüzünü kirleten insan!
Aktın ille de içime.
Dağlardan barikatlar kurarak tenimde.
Ben Tanrı kadar Tanrılaşan isyan!
Ben mahluk- i hayvan!
Ben türlerin en sonuncusu!
Ben tahribatın bekçisi!
………………
Bir tufanla başladı…
Bir tufan ki
………………bir damla su kadar bile görünmezdi
……………………”OL” emriyle her şey oluverdi
…………..Ve insanoğlu, kendisini nasıl küçümsedi,
evrimleşti?
Ve milyonlarca yıl sonra
insanın insana ihaneti başladı.
…………
Yıldızların ,
çok sönük yandığı bir gecede,
baharları yel eser,
serinlersin
hani gölgesinde?
O gece,
çok gizlice
güllerin dibinde,
bir kadın, bir erkek
genlerine inat ederek
Türkçe şiir eşliğinde
sevişirken en cicimli flörtünde,
Türkçe çocuk yapmak niyetiyle,
gövdeler gövdelere kilitlendiğinde
genlerini Türkçe’ye çeviremediler.
Kürt genleriyle donatılmıştı bahçeler.
Karanlık bir iklimde düşen her damla…
Anadolu kadınının memesinden akan süt gibiydi
Dudaklarımda hala tadı durur.
Her anne, benim annemdi.
Terim sevdamın seviştiği toprak kokar.
İntiharım suskunluğumla başladı…
Ve böylece başladı maceramız
Karacadağ’dan fışkıran bazalt parçaları
volkanik bir hataydı varoluşum.
Ey ırk çevirmenleri gen bilimciler!
Nerden geldi piçliğim ?
Çıplak mı çıplak!
Beyaz mı beyaz!
Aklına bunları yaz …
Piç mi doğdu Kürtlüğüm?
…………..
yaraLiCeyLan 10.08.2005, 02:18 Ey inat !
“Ben gezgin satıcıyım,cevher satıcısı değil
Kendi kendime yetişmişim,yetiştirilmiş değil
Kürdüm dağlıyım kenardanım”
………….
Kabustu beynimi kuşatan zaman…
………….
Sonra,
hırsız bir gecede
ansızın,
kara kukuletalı şifrelenmiş ihanet,
değiştirilmeye çalışılan genler,
varolan piçliğime nedenler,
destansı tarihlere tükürerek,
trajikomik gülüşümde öldürülen,
Ey ironik zaman!
kart kurt oldu piçliğim.
Çelikte eridi ateşimde.
Tarihçiler !
Gen bilimciler!
Zaman kahreden bir ayrılık mı ?
İnsan kendi kurduyla devrilen ağaç mı ?
Tepeden tırnağa yalan değilse yaşam,
koy beni bir yere
Ey Tanrı ! o en güçlü sesinle.
Bak nasılda yok sayıyorlar
atomdan oluşan bedenimi ?
Neden bu şifrelerle donatın ki genlerimi ?
Hadi sustum diyelim,
kabuslar sürülüyor üstüme.
Paslı bir hançerle zulüm dokuyor tenime.
Ve ölüyorum en cennet bir iklimde
yayından fırlayan ok gibi ihanetle…
Şimdi sen söyle ey evren !
kendinle ört üstümü.
Ne belalar salındı üstüme ?
Mini minnacık ama sevimsiz ve hain.
Kahroluşumun sebebi genler…
Eciş bücüş görünmezler.
Talan var tenimde.
At kişnemeleri,
nal sesleri,
kin nehirleri…
…….
“Ben Allah’ın hikmetine şaşakaldım
Kürtler dünya devletinde
Acep ne sebeple kalmışlar boynu bükük
Hepsi birden niçin olmuşlar mahkum” ?
Ey Yunus! İşte şiirlerin :
………..
“Yanan kömür,
Kızan demir,
Örse çekiç
Vuran biziz.”
……….
“Geçti beyler mürüvveti,
Binmişler birer atı,
Yediği insan eti,
İçtiği kan olmuştur..”
……….
Dayanamam
Kan kırmızısına çevrilmesin toprak
Topraktan fışkırsın milyonlarca hayat
Hem sana hem bana yeter bu aşk
Ey Yunus!
Bak ardılın haykırıyor duyuyor musun?
“Neyleyim ki pazar hayli kesattır.
Alıcısı yoktur Kürtçe kumaşın.
Yani para ve altın hırsından,
İlmin tamamını bir mangıra satsan,
Felsefeyi bir pabuca bile versen
Devrin böyle olduğunu gördüğümüz vakit
Hep para için savaşıldığını gördüğümüz vakit”
Ey insan nedir bu vahşet ?
Kininden düşen dehşet yaktı beni.
Oysa aynı güllerin birer dikenidir insan.
Kara Papak Türklerinden Çıldırlı Aşık Şenlik
Senin neyin söylesene ?
beni yok sayan boş inkarın?
yok saydığınız beni.
Ne güzel Ruslara karşı direnmeye çağıran şiiriyle
“bir kağız yazmışam celali kürde
O zaman cevaf ver merdoğlu merde
Seksenmin pür silah tamam bir yerde
Yêriyif Kürdistan külli var gelir”
Okundu ferman şifrelerimize müdahale var.
Lamarck’ ın çevresel piçliğimiydi Kürt oluşum.
Darwin’in doğal ayıklanmasından mı geldim?
Yada Allah’ın yaratığı insan mıydı Kürtlüğüm?
Şimdi şaşırdım kaldım hangisi acaba ?
derin düşüncelere daldım.
Yaşama hayran kaldım,
soran mı var ?
Adem ve Havva kimdendi ?
Başıma bela kesilen ah bu genler …
Kanıtıma nedenler sen ey kalın kafalı kart kurt !
Biz zaten şifrelenmiş varoluşunun değişmez genleriyiz.
İnkara karşı başkaldıran şövalyeleriz.
Mutasyonik bir kazaya uğrayan genlerinle,
sen piç doğan bir Kürtlüğün,
daha da piçleşen çocuğu.
hani şairliğin ?
Bir taşa çarpar gibi parçalandı
kainattaki tüm düşlerim.
Kan akmadan öldüm.
Çıplak tenime saplandı dilin.
Ayrıldık mı
depremlerde ayrılan yer kabuğu gibi
acımasız?
Ayrıldık mı aniden
yıldızlardan kopan ateş gibi birden?
Ey tarihin kirli sayfalarında akan kan !
hala durulmadın mı ?
Hain bıçaklarla çizdin,
tenimin çizgilerinde senin ihanetin!
Avuçlarımda ölüm bir çocuk sevgisiyle besliyorken
Ne çıkar bilinerek geceler karartılıyorsa ey ihanet!
Aşk mıydı tapındığım sevdaların mavileşen renklerimi?
Yoksa özgürlük mü ey Ay! gecelerinin çözümsüz Senfonisi ?
Çırılçıplak anadan üryan bir sözcükle çağırıyorum seni .
Gel ay çıkmayan bir gecede sende Kürt ol sosyolojiye inat.
Yani matematiği tutmayan hesap,
bir günlüğüne de olsa yüreğimle seviş, aşkımla örtüş.
Anadolu olalım, mozaikler ülkesi yetmiş iki milletin dili.
Hitit, Lidya, Sümer ,Medya, Boşnak, Çerkez, Asur ,Pers !
Soy kütüğünü takip ediyorum ey dünya!
Kuran’i Kerim’de Adem Havva
Darwinizimde atamız bir maymun.
Ya da rastlantısal mutasyonik bir kaza.
Velhasıl bir fasıl sonuç homo sapiens.
Nerden gidersen git geliyorsun tek pınara.
Bir gün kısa, bir ömürle sende gireceksin o dar sığınağa.
Öyleyse ne kükrersin yelesiz aslan gibi ?
Savaştan çıkmış bir kahraman mısın sen?
Atıp tutma vatansa, vatan! benim canım.
O toprağa kanımı katan, dedelerim .
Rüyalarına girmedi mi çığırdığı türküsüyle?
…….
"Kolumu salladım toplar oynadı
Kara taş içinde çete kaynadı
Yaşasın Urfalılar teslim olmadı
Di yeri yeri kumandanlar yeri
Çetelerim gidiyor dönmüyor geri
Tılfındır hastahane karşıma karşı
Zalım Fransızın bonba atışı
Urfa çetelerinin süngü takışı
Dı yeri yeri Bozanbegim yeri
Tılfındır tepesinde tabya kuruldu
Ermeniler Fransıza asker yazıldı
Şebekede Fransıza mezar kazıldı
Dı yeri yeri Bozanbegim yeri
Çekerim çekerim gitmez kadana
Fransızın kurşunu değmez adama
Dönmezsem haber verin anama
Dı yeri yeri kumandanlar yeri
Şişkonun damından atladım geldim
Cabırhanam döküldü topladım geldim
Hayın düşmanları pakladım geldim
Fransızın başında kırmızı fesler
Atılıyor bombalar gelmiyor sesler
Ruhları çekilmiş kalmış kafesler
Çetelerim gidiyor dönmüyor geri”
…………
Şanlıurfa halkı Fransızları bozguna uğrattığında,
kara bıyıklı da karayılan düşmanı kırdığında.
Kahramanlaşan Maraş’a hangi yürekle kükrersin?
………
Anadolu’ da kuşatıldığımıza bakmadan ,
minareden ezan sesiyle türkülerimizi yakarak,
su gibi akıp toprak içine sinerek hey !
Ve delirmiş bir küheylan gibi silkinerek!
Frenk giysili adamlar namusumuza el atanda,
al kanlı bayrağı mı çiğnemiştik?
Şimdi, birden bire bir Nevroz gününde,
Nevroztik bir histeriyle ırkçı literatürlerde
piç mi doğduk adı Kürt konulan?
Çırılçıplak anadan üryan, dilimden kopan isyan.
Bir Türk kızının kızlığı kadar namuslu sözlerim.
Bana, beni yaralarda işgalci kurşunundan ağır.
Dayanamam.
Gel gir koynuma ey vatan !
bak bir gelin almışız telli duvağı Türk motifli
Ve yemekleri ne çok güzel, sanki yapan Kürt kızı ?
özledim bahar kokulu tadını yapan ellerindi…
Nergis ellerin…
kokusu ki vatan,
güzelliğine renk katan.
Çerkez kızı’nın güzelliği
Ve Temel’in esprisi hamsi gülüşlü…
burnu kartal gagası kahraman bakışlı.
…………
yaraLiCeyLan 10.08.2005, 02:19 Elleri kırılası zaman ne susarsın?
Bebelerimiz kan gölünde boğulmuştu.
Cesetlerinden akan kırmızıyla toprakta kızıl güller açmıştı.
Ey insan !uyan bak fay hatları kopartılıyor Anadolu’nun.
İkliminden alırız rengimizi ölümle kuşatılmış tenimizin.
Terinden yakılır türkülerimiz barış rengine hasret vatanımın
…………..
Saplantılı kafanı sapla bir kuma körelir gözlerin.
Okyanusların dalga sesindeki gürültüyle belki uyanırsın.
Denizlerin esintisiyle gelen melodik aşk gibi içten,
oku bakalım bir türkü, sevdalım… özgürlük koksun.
Anadolu çığlığı sesinle yayılsın, evreni doldursun.
……………….
Şiirlerimin meşk safsatası bir kurgudur.
Kadınlarla olan sevişmem sadece sözsel bir vurgudur.
Nerde bu duyguların dans eden şerefli öpüşleri ?
ve vatan kadar tutunacağım bir devin mavi gözleri?
Her seviştiğimde yıldızların ışıltısında,
debelendiğim toprakta yatan şehitlerin külleri dirilsin!
Konuşturmayın beni !
uslanmaz ozandır bir yanım,
destanlar yaratırım kuru daldaki yaprağa.
Destanlardaki ağıtlarla çınarların kökleri gibi
karanlıklardan fırlar haykırışlarım salınır toprağa.
Barıştır Anadolu ey tarih sayfalarını aç
Artık ağlamaya vaktimiz yok.
Birkaç bin yıldır
çok ağladı analarımız
körpe bedenlere sarınarak.
Kan kırmızı karanfile dönerek bembeyaz giysileri.
Ve sen ey kardeşlik duy sesimi!
Toprağımda bana,
kanımı akıttığım vatanda
Hain! diyen dilin utanmadı mı kardeşliğinden?
………….
Bülbül-ü şeyda aşkıyla şarkılar söyleyelim,
Pir Sultan Abdal’ın sazıyla türküler.
Dadaloğlu’yum hey !
Köroğluyum! gökleri gürletirim attığım narayla.
Demirci Kava’nın ateşiyim demiri eritirim.
Mem’u Zin sevdasıyım.
Leyla mecnun çölüyüm.
Ferhat’ın gürzüyüm .
Yunus’un diliyim.
…………
Anadolu’nun en güzel türküsüyüm.
“Çanakkale içinde vurdular beni
Ölmeden mezara koydular beni”
Vuruldum ey vatan!
Şimdi ben neyim?
Şehit mi,
Leş mi ?
Yazık be çok yazık.
Hangi kitapta yazar, dost dosta mezar kazar?
Aynı toprak adına ,aynı düşmanla çarpışan.
Aynı mezarda yatan, aynı omuzda taşınan.
Ölürken bile, gülümsemesinde dona kalan.
Ay Yıldıza bakan Kürde hainliği! Yapıştıran ?
………..
Birden bire bir fay koptu içimde.
Bir gecede beni hainleştiren ,
Sen kimsin de havadan sudan kükrersin ?
Hiçbir Türk mertliğini kirletmez.
Küfretmek Türk!lüğü belirtmez.
Önce kafamı ez kendini bilmez,
Kimse bana vatanımda
“Ya sev ya terk et” diyemez!
S
…U
…….S
………..M
……………U
……………….Y
…………………..O
……………………….R
………..
susmuyor dilim
yaydan fırlamış ok gibi
yok geri dönüşüm
Anadolu’yum ben
Anadolu !
sen bilsen de
bilmesen de.
Ben onun oğluyum.
Kızıl çiçekli bahçelerin başkaldıran gülüyüm.
yetmiş iki milletin susmayan bülbülüyüm .
ben Anadolu’yum!.......
………
TASLAK
Halil Manap
|