kavakli
18.05.2006, 14:56
arkadaslar bazi gezdigim yerlerde cem evlerinde mesela dugun nisan kina gibi etkinlikler yapiliyor ben bunun yalnis olduguna katiliyorum eger benim aksimi idda eden varsa goruslerinizi belirtirseniz sevinirim.
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Cem evinde nisan eglence kina dugun yapilirmi? kavakli 18.05.2006, 14:56 arkadaslar bazi gezdigim yerlerde cem evlerinde mesela dugun nisan kina gibi etkinlikler yapiliyor ben bunun yalnis olduguna katiliyorum eger benim aksimi idda eden varsa goruslerinizi belirtirseniz sevinirim. genclik_atesi 18.05.2006, 15:08 walla ben aksini dusunmuyorum ama yinede yaziyorum, cem evi bence ibadet icin kulanilmali yani eglence icin degil. bu zamana kadar kimseden nisan soz gibi seylerin cem evinde yapildigini duymadim, umarim olmaz... Naci 18.05.2006, 15:23 Bende şimdiye kadar hiç duymadım cemevinde ibadet harici bir şeyler yapıldığını kavakli 19.05.2006, 14:33 ikle istanbuldaki bazi cem evlerinde nisan kina gibi torenlerin yapildigini duydum bizzat goren sahislardan bilgi aldim bu gibi olaylari kesinlikle tasvip etmedigimi etkrar belirtmek isterim Yaprak... 19.05.2006, 14:36 hah bi eğlence eksikti yapılıyorsa ne yaptıklarını bilmiyorlardır herhalde durum bunu gösteriyor alevi_caferi 19.05.2006, 14:39 bence bu bir dedikodu meymane_usari 19.05.2006, 14:42 kesinlikle hayır orası bir ibadet yeri ve öyle kına eğlence felan olamaz lamekan bawo 19.05.2006, 14:51 Ya hangı mantıkla yapılabılırkı cem sacmalık.. Olmazzz kardesım Cem evınde dugun nısan vb. seyler olmaz... Olamaz Yaprak... 19.05.2006, 14:54 bence bu bir dedikodu dedikodu değil arkadaşım böyle bir şey olduğu sağlam kaynaklardan alınmıştır burda ki sorun yapılmalı mı yapılmamalı mı ????? amaç hepimizin bilgilenmesi bu konu hakkında ki birçok insan da yapılmaması gerektiğini zaten biliyor konunun gidişatına bakılırsa sevgiler....:) eylüleren 19.05.2006, 14:59 ben ilk defa duydum belirtiğiniz konuyu bence doğru değil sonuçta cemevleri ibadethanedir.amacına uygun kullanılmalıdır.yapılan bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir... lamekan bawo 19.05.2006, 15:10 ya doğrudur olabilir burada yalan soyleyecek bir ınsan bulamıyorum ama yanlış kardeşim ya cem evınde aynül-cem yapılır dugun njısan değil nesly 23.05.2006, 11:04 Böyle birşey mümkün bile değil, nasıl olur da bu konu başlığı açılabiliyor hayret doğrusu... İbadethanemize ve kültürümüze saygısızlık diye düşünüyorum.... erkan_can 23.05.2006, 11:16 cem evinde kesinlikle düğün eğlence yapılmaz orası bir ibadet yeridir ve dua edilir cem yapılır bu eğlence fikrini yeni kim abartarak söylediyse yanılıyor onu kınıyorum..peygambere efendimizin kırk kişiyle birlikte gerçekleştirdiği kırklar cemi bu ibadet yerlerinde gerçekleştirilmiştir bu cem evleri kırklar cemini sembolize eder cem yapılır eğlence kesinlikle yapılmaz... Canan58 23.05.2006, 11:24 Asla olmaz bu ne akıl allah aşkına... cigdem2006 23.05.2006, 11:45 cemevi eğlence yeri değildir, bir ibadethanedir. bu olayı yapanları şiddetle kınıyorum. lütfen hangi cemevi olduğunu yazınızki bizlerde onlara tepkimizi iletelim. Arguvan 44 23.05.2006, 12:15 ne alaka ya allah allah; bu ne bicim sacmalik daha eglenecek yer mi kalmadi ? Hayret yani .... mutlumusuncan 23.05.2006, 15:48 Köylüsünden kentlisine alevilik hakkında hemen herkesin ÇOK BÜYÜK ÖN YARGILARI var. Ülkenin başbakanı dahil. Bu tip saçmalıklara yer verilirse hata arayanların ön yargılarını körükler. Herşeyin yeri ve zamanı var. Hüseyin69 23.05.2006, 16:30 cem evi bir ibadet evidir ama cami gibi hergün namaz kilinan yer degil ben söyle diyorum cem evinin büyüklügüne göre bir yani ibadet bir yanida diger etkinlikler icin kullanila bilir örn camilerde nasilki bakkal kasap manav berber vs gibi ticari isler yapan köseler yerler varsa cem evindede böyle seylerin olmasi dogaldir mesela kaldigim sehirdeki alevi kültür merkezinin üst kati cem ibadeti icin ayrilmis alt kati ise dügün kina sünnet eglence vs gibi etkinliklere yer ayrilmistir dedigim gibi yapinin büyüklügüne göre degisir ben demiyorumki cem evinde eglence olsun ama fazla olan bölmeler icin neden diger etkinliklere yer verilmesin sonuc cem evi ibadet evidir kesinlikle eglence yapilmaz yapanlar varsada bilmiyorum sonerk 23.05.2006, 16:59 Bu çok saygı duyduğum saygı değer melek yüzlü başbakanımız çok muhterem recebin(hehehehee) cem evleri için söylediği: "çengi çangı yeri" sözünü haklı çıkaracak nitelikte bence cem evi bu amaçal kullanılmamalı .... Ama şu olabilir osmanlı da cami ile birlikte kurulan medrese, türbe, muvakkithane, aşhane, darüşşifa, hamam, sebil, çeşme, çarşı vb yapıların oluşturduğu dinsel ve toplumsal merkezler olan külliyeler; topluma hizmet amacıyla yapılan yapılar topluluğudur. Külliyeler, merkezinde cami olmak üzere eğitim, sağlık, dini ve ticari yapılardan meydana gelebilir. bu amaçla yapılan yapılar olursa olabilir .. Biz cemleri artık eskisi gibi ibadet için değilde kültürel bi eylem olarak yaptığımız için dğüm olsada olur(tepkilerinizi bekliyorum bana göre öyle sizi bilmem ama) utkuuluer 23.05.2006, 17:23 sayın arkadaşlar bu gibi konuları daha bilgili kişilere sormak lazım ama bence yanlış bu tür etkinliklerin yapıldığı yerler olabilir olsun biz bunlara karşı gelmek yerine daha doğal karşılamalıyız. bakın kiliselerde düğün yapılıyor. saygılarımla Şoreş 23.05.2006, 17:28 Hayır! Yapılamaz bektaş 23.05.2006, 17:50 sana bir soru camide yapıyorlarmı ki bizde yapalım kesinlike yapılamaz ora ibadet yeridir .. eğlence yeri değill. bu soruyu sormanız bile tuhaff leyla can 23.05.2006, 20:43 sana bir soru camide yapıyorlarmı ki bizde yapalım kesinlike yapılamaz ora ibadet yeridir .. eğlence yeri değill. bu soruyu sormanız bile tuhaff sayin can bugün bu toplumda ,yani almanyada,su beyin yapisiyla ( dügün salonlarinda yapilan dügünler ugur getimiyormus,camide dügün olursa kutsal sayildigi icin ömür boyu sürermis ) camilerde dügün yapiliyor nisani bir yana birakinda,gelecek ay icin davetiye bile geldi ve bu sok fazla yapilmaya basladi..ibadet hane olarak kullandiklari camilerde dügün oluyor bunun canli sahidiyim... Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) arkadaslar bazi gezdigim yerlerde cem evlerinde mesela dugun nisan kina gibi etkinlikler yapiliyor ben bunun yalnis olduguna katiliyorum eger benim aksimi idda eden varsa goruslerinizi belirtirseniz sevinirim. buradada kavakli canin katilimindayim,ibadet ettigimiz yerleri eglence yerlerinden ayirmamiz gerekiyor,herseyin özelligi ,güzelligi vardir bozulmasi hos degil bence...saygilar.. Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) ha suda bir gercek canlar Almanyanin ,Augsburg sehrinde bir alevi kültür dernegi yaptirildi,hani camilerin minaresi kiliselerin hac isaretleri varya tepelerinde buradada dev gibi Hz.Alinin kilici Zülfikarin cifft ucu simge kullanilip,örnek bir yer yapildiki nerdeyse binlerce kisilik ,burada cem evi var,ama icinde dügün salonu,konser salonu,egitim odalari,yani her aktolite var,yinede cem evi icinde ayri yer aliyor ve orada eglence yapilmiyor...simdi burayida dügün yapilmaz diye yargilayamayiz dernegin gelir kaynaklarindan,gelisme sagladigi gelirlerden biride dügünler...ama ne denli dogru birsey bilemiyorum... Azrail 25.05.2006, 20:28 Cemevi ibadet için kullanılmalıdır diye düşünüyorum, ama bunu yapanların neden burda yaptıklarınında irdelenmesi gerekir KURŞUNveli 26.05.2006, 18:28 benim çevremde üç tane cemevi var hiçbirindede rastlamadım ve duymadım...ve olmayacağını da herkes bilir zaten Nesimi 08.06.2006, 09:28 Böyle bişey olacağını sanmıyorum ama camide kilisede düğünler yapılıyor. Hem eğlenmek için daha iyi yerler var bırakalım cemevi olduğu gibi kalsın değişmesin... nesly 08.06.2006, 09:43 Böyle bişey olacağını sanmıyorum ama camide kilisede düğünler yapılıyor. Hem eğlenmek için daha iyi yerler var bırakalım cemevi olduğu gibi kalsın değişmesin... Camide düğün mü yapılıyor? Nasıl yani??????????:sook Nesimi 08.06.2006, 09:50 [/font] Camide düğün mü yapılıyor? Nasıl yani??????????:sook yapıyorlar :) camilerin alt katlarında toplantı salonları olur orda haermlik selamlık oturup ilahiler dinliyorlar tavuk pilav fln yiyorlar daha fazla ayrıntıyı bilmiyorum ama bizim mahalledeki camiye gelin-dağmat çok gelir düğünler yapılır tabi bizim anladığımız tarzda bir düğün değil ilahi dinliyorlar nesly 08.06.2006, 09:55 yapıyorlar :) camilerin alt katlarında toplantı salonları olur orda haermlik selamlık oturup ilahiler dinliyorlar tavuk pilav fln yiyorlar daha fazla ayrıntıyı bilmiyorum ama bizim mahalledeki camiye gelin-dağmat çok gelir düğünler yapılır tabi bizim anladığımız tarzda bir düğün değil ilahi dinliyorlar Çok ilginç bulmuştum düğün yapılıyor deyince ama anladığım kadarıyla bu organizasyonu düğün diye adlandırmamak gerekiyor, sanırım onlar sadece dualar edip inançları doğrultusunda birşeyler yapmaya çalışıyorlardır.... Yoksa hiçbir müslüman dünyanın her neresinde olursa olsun ibadet yerlerinde bu tarz eğlenceleri yapacak kadar aklını yitirmemiştir. Nesimi 08.06.2006, 10:02 Çok ilginç bulmuştum düğün yapılıyor deyince ama anladığım kadarıyla bu organizasyonu düğün diye adlandırmamak gerekiyor, sanırım onlar sadece dualar edip inançları doğrultusunda birşeyler yapmaya çalışıyorlardır.... Yoksa hiçbir müslüman dünyanın her neresinde olursa olsun ibadet yerlerinde bu tarz eğlenceleri yapacak kadar aklını yitirmemiştir. çok içlerinde bulunmadım davul zurna olayı bütün anadolu insanında var, camiden sonra normal bildiğimiz düğünde vardır belki. camide sadece dini bir organizasyon yapıyorlar tabiki ama düğün diyorlar kendileri hatta salona gitmeyenlerde var neyse insanlar istedikleri gibi yaşamalı inançlarını bunlarda hayatın renkleri tabi. fatma58 08.06.2006, 10:07 Cem evinde düğün ve diğer eğlencelerin yapılmasına karşıyım, olamaz olmamalı da... demokrat24 08.06.2006, 10:07 arkadaşlar ben şu şekilde düsündüm ve ona göre yorum yaptım... hic bir camide bu tür etkinlikler kullanılmıyor degilmi? yada hic bir caminin altında dügün salonu bile yok.... burdan esinlenerek bu kanıya varıyorum... bizdede olmaması lazım bu tür etkinliklerin.... trabzonlu 10.06.2006, 10:13 bu soruya nesıl evet dediler anlamadım.hiç camide düğün yapılır mı?evet diyen arkadaşlar biraz formda gezsinler yazıları okusunlar hnfy 16.06.2006, 10:21 alevilerin ibadet yeri düşündükleri cem evlerinde bence nişan, düğün gibi eylence olanakları olabilir .bu benim düşüncem.çünkü bir ibadet yerinde saz yani bağlama olmaz cem evi kendi kendine zaten bana göre bir eylence yeri! trabzonlu 16.06.2006, 11:00 alevilerin ibadet yeri düşündükleri cem evlerinde bence nişan, düğün gibi eylence olanakları olabilir .bu benim düşüncem.çünkü bir ibadet yerinde saz yani bağlama olmaz cem evi kendi kendine zaten bana göre bir eylence yeri! yazdıklarının anlamını kavrıçak zekaya sahipmisin?cem evi nasıl eğlence benzetmesi yaparsın??sana tavsiyem formda gez oku bilgl sahibi ol:garibbak: :garibbak: Erkan Sevgi 16.06.2006, 11:03 alevilerin ibadet yeri düşündükleri cem evlerinde bence nişan, düğün gibi eylence olanakları olabilir .bu benim düşüncem.çünkü bir ibadet yerinde saz yani bağlama olmaz cem evi kendi kendine zaten bana göre bir eylence yeri! O zaman tasaffuv musikisi çalınan bir takım tarikat yuvaları için ne düşünüyorsun objektif olarak açıklamanı bekliyorum. Ayrıca herşeyi gözünle gördüğün kadarı ile değir içerdiği manayla da yorumlamak gerekir. Özgür-Taylan 16.06.2006, 11:39 yapmamak için özel bi neden mi var? Cemevi yeni bir olaydir, eskiden Cem törenleri evlerde oluyormus, yani özel ibadethane yokmus... köyün bir evinde canlar toplanip Cem yapiyorlarmis, oradan gelme Cem-Evi yani.. simdi ki çagimizda köy felan kalmadi, kentlesme olayi ile Cem Evleri insaa edilmeye basladi, ki Aleviler ibadetlerini, kulturlerini yasasinlar.. kultur merkezi misali, tabii Cem Ayinleri de yer aliyor.. siz evinizde nisan yapmaz misiniz? kizinizin en güzel gününde kinasini yakmaz misiniz?... saygilar PirO_62 16.06.2006, 12:39 alevilerin ibadet yeri düşündükleri cem evlerinde bence nişan, düğün gibi eylence olanakları olabilir .bu benim düşüncem.çünkü bir ibadet yerinde saz yani bağlama olmaz cem evi kendi kendine zaten bana göre bir eylence yeri! Yazık Gençlik böyle yetismemeli ama çocukluğuna vermek gerekir büyüyeceksin daha çok sey göreceksin eğlence arıyorsan haydi çocuk bahçesine :36_7_9: Son Yaprağıydı 16.06.2006, 12:41 ya arkadaşlarrr hemmen düşmeyin bu oyunaa yaa yine ortalığı kızıştırmak için ortaya atılan adice bi başlık.. bu ne riyakarlıktır ya..! yeter iyi niyetimizi suistimal ediyolar Balta 16.06.2006, 12:48 alevilerin ibadet yeri düşündükleri cem evlerinde bence nişan, düğün gibi eylence olanakları olabilir .bu benim düşüncem.çünkü bir ibadet yerinde saz yani bağlama olmaz cem evi kendi kendine zaten bana göre bir eylence yeri! Daha öncede birçok topikte cevap verdik ve Forum kurallarımızdada Alevilik konusundaki yazılarımızda %110 daha dikkatli olma mecburiyetimiz vardır. Kaldıki bu saygı sınırlarını aşmış adeta saldırgan ve terbiyesizce olmuş. Bu tür yaklaşımları asla kabul edemeyiz. Bu konuda açıklama bekliyorum sibellester 16.06.2006, 12:56 bende ilk kez duydum.Orası ibadet yerimiz.Düğün,nişan ve doğumgünü kutlamaları için alternatif mekanlar yeterince mevcut.İbadet yerlerimizin bu tür organizasyonlar için kullanılması çok saçma pirimunzur 16.06.2006, 13:24 recep t.erdogan bir ara cem evlerinin alevilerin ibadet yeri olmadigini cümbüş yeri oldugunu soylemişti bu konuya evet diyen arkadşlarda tayip erdogana hak vermiş olyor demekki ne kadar kotu birşey ya dedelerimizn elinede birer tane davul zurna verin ozamn dugunde sizi eglendirsin ondan sonrada benim ibadetime saygi gosterin dersinz yada buralar ibadet hane olark gorulsun dersinz ve bunlarida yapinca insanlar size artik nedr bilemem.ya arkadşlar şaşirdinz siz iyice ha.dur bakalim daha neler gorecegiz belkide ben fazlami geri kafaliyim ya????????? Son Yaprağıydı 16.06.2006, 13:29 recep t.erdogan bir ara cem evlerinin alevilerin ibadet yeri olmadigini cümbüş yeri oldugunu soylemişti bu konuya evet diyen arkadşlarda tayip erdogana hak vermiş olyor demekki ne kadar kotu birşey ya dedelerimizn elinede birer tane davul zurna verin ozamn dugunde sizi eglendirsin.ya arkadşlar şaşirdinz siz iyice ha.dur bakalim daha neler gorecegiz yoksa ben fazlami geri kafaliyim ya????????? yok can geri kafalı değilsin,ben de aynen sana katılıyorum! agareiş 27.06.2006, 21:16 bencede orası ibadet yeri miz asla düğün ve nişan kutlamalar olamaz. Turku_Yurekli 27.06.2006, 21:57 Cem evleri biz alevilerin ibadethaneleri ise eger,kesinlikle dügün,nisan vb etkinlikleri orada yapmak dogru degil bence..İbadet ve eglence karıstırılmamalı diye düsünüyorum!!!! h.ismail tut 03.07.2006, 19:51 eger yapılmışsa bu hic iç açıçı degil bence cem evinde cem yapılması en dogrusudur yani hic mekan kalmadıda cem evinde yapılıyor. can85 03.07.2006, 19:54 bnm bildiğim cem evinde nikah olur sadece tabee öle davullu zurnalı değil yani... sadece dede çiftlerin nikahını kıyar kızılcan 03.07.2006, 20:06 arkadaşlar böyle birşey olabilirmi cem evlerinde kina nişana evet diyen üyelerin olmasını gödrügümde bile tüylerim diken diken oldu böyle bir tezatlık olabilirmi insanlar aleviligi nerden ögrendilerki cem evinde kına nişana hayır diyorlar bir ibadet yerinde böyle birşey olabilirmi hiç sonra bize cem evleri cümbüş evleri diyenlere ne diyecegiz ve asıl en büyük olayda şudur cem evlerinin en alt katında cenazeler kalkar alta cenazeler yıkanacak insanlar aglayacak yas tutacak sen üste kına yakıp davul zurna çalacaksın böyle akıllın mantıgın vijdanın almayacagı birşey olabilirimi ya hızmalı 19.07.2006, 12:05 bu konuyu bende ilk defa duydum ama cem evi bir ibadet yeri böle bi olayı kim düşünmüş yada söylemişse bence boş bi anında dalgınlıkla söylemiştir heralde tekrar söylüyorum sonuç olarak orası bir ibadethane öyle değilmi arkadaşlar? seyhun 06.08.2006, 00:54 Kesinlikle olamaz yaff ibadet yeri orasi tek kelime ile olamaz... meyman46 07.09.2006, 20:44 bu cem evınde dugun eglence falan cok sacma gelıyor acıkcası bız cem evlerını ibadet için kurmadıkmı şimdi alevı dusmanları demıyecek mı bunlar ibadet mı yoksa eglence yapmak için mi acıyor buraları.ben ce cok sacma candaş 11.09.2006, 00:58 her şeyin bi yeri vardır..biraz abartmış arkadaş... böyle anket yaparsanız cem evini bilmeyen arkadaslar yanlıs anlama kapılır.. cem evi özünü dara çektiğin yerdir...hakkın yoludur..herkesin bir agızla ibadetini gerçekleştirdiği yerdir..aynı zaman da kültür evide..din ve kültür. saygılar canlar BaTu 11.09.2006, 01:37 cem evi bir ibadet evidir ama cami gibi hergün namaz kilinan yer degil ben söyle diyorum cem evinin büyüklügüne göre bir yani ibadet bir yanida diger etkinlikler icin kullanila bilir örn camilerde nasilki bakkal kasap manav berber vs gibi ticari isler yapan köseler yerler varsa cem evindede böyle seylerin olmasi dogaldir mesela kaldigim sehirdeki alevi kültür merkezinin üst kati cem ibadeti icin ayrilmis alt kati ise dügün kina sünnet eglence vs gibi etkinliklere yer ayrilmistir dedigim gibi yapinin büyüklügüne göre degisir ben demiyorumki cem evinde eglence olsun ama fazla olan bölmeler icin neden diger etkinliklere yer verilmesin sonuc cem evi ibadet evidir kesinlikle eglence yapilmaz yapanlar varsada bilmiyorum başka söze gerek yok ..formu incelerken dedim acaba kim gerceklere yakın bişe söleyecek ..hüseyin kardeş ilk önce degindi..benim memlekette de cem evi var ve cem evinin düğün salonu var..tabiki ayrı bi bölüm orası ..yani burda da yapılan budur.tabi ki bu mekanların aynı olması iyi bişe degil ..ama cem evini kalkındırma,oluşturulacak birlik ,bunlar önemli seylerdir.kısacası düğün yapılabilir ama ayrı bir bina olabilir yada ayini cemin yapıldığı salona yakın bi bölme olmamalı ..örneğin at katta olabilir.ki burda öyle(sakın sen neredeki cem evinden bahsediyorsunuz demeyin sölersem yanlış olur..)tesekkürler şeboist 11.09.2006, 01:39 bizim yakınlarda bir cem evi var ve üst katı düğün salonu olarak kullanılıyor..malesef ki bu bir gerçek:( zynp 11.09.2006, 01:44 bence saçma sapan bi söylentiden ibaret bide evet diye oy verenler var nerde görmüşler onlar yada karıştıryo olabilirler ben hiç duymadım zaten olmazda böle bişey pastoralsenfoni 11.09.2006, 09:11 ilk defa duyuyorum böyle bir konuyu.bir çok alevi vatandaşımız düğünlerde semah dönmesin halkımız diye mücadele veririken cem evinde böyle eğlence çok saçma olur. İmge 11.09.2006, 09:39 ilk defa duyuyorum böyle bir konuyu.bir çok alevi vatandaşımız düğünlerde semah dönmesin halkımız diye mücadele veririken cem evinde böyle eğlence çok saçma olur. Haklısın Konuyu açan arkadaşımızın kesin ve somut bilgileri varsa bu konu üzerinde konuşulabilir, yoksa kaale alınacak bir konu değil.. Ama yok sadece kamuoyu yoklaması yapıyorsa elbette yapılması etik değil. Ancak birçok bölgede ve köylerde cenaze yemekleri ve duaları Cemevlerinde yapılabiliyor.. Cemevleri aynı zamanda kültürevleri, toplantı vs düzenlenmesini sakıncalı bulmuyorum. Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) bizim yakınlarda bir cem evi var ve üst katı düğün salonu olarak kullanılıyor..malesef ki bu bir gerçek:( Üst katının düğün salonu olmasındaki sakınca neden? gmutlu 11.09.2006, 10:01 selem arkadaşlar aslı astari belli olmayan konular hakkında boşuna vakit geçirmeyin. Bende istanbulda bir cemevi yönetimindeyim şimdiye kadar hiç bir cemevinde nişan ya da düğün görmedim duymadım. Zaten bu türn eğlenceler için ayrı yerler vardır oralarda yapılır. Ancak cemevine ait bir dügün solonu veya başka bir bölüm varsa ayrı oralarda yapılabilir. Bu cemevi olamaz olmamalı. Cem yapılan yerde cemden başka hiç bir şey yapılmaz bizimde vakıf binamızda cemevimiz var ayrıca konferans solonumuzda var orda farklı toplantılar yapılıyor. Cemevimizde ibadet ediliyor bunu hiç bir zaman karıştırmamak gerekir. saygılarımla karadagli 11.09.2006, 10:29 bizim yakınlarda bir cem evi var ve üst katı düğün salonu olarak kullanılıyor..malesef ki bu bir gerçek:( sevgili can, bakin sizde söylüyorsunuz ki üst katta diyorsunuz. üst kat alt kati baglamaz, adam kiralamis yapabilir, ama alt kat cem evi olabilir. onu öyle yanlis düsünmeyi lütfen. sevgiler deli gönül 11.09.2006, 10:32 Bu kadar saçma birşeyi ilk defa duydum ve doğruluk derecesi bence sıfır.İbadet edilen yer yani cenevlerimiz sadece ibadet amaçlı kullanılır.Eğlence mekanlarına kıran mı girdi de nişan ,düğün vs. cemevlerinde yapılsın? anka renef 11.09.2006, 10:42 ya belki hani imam nikahı vardır ya onun gibi 1 şey olabilir gmutlu 16.09.2006, 16:35 ya belki hani imam nikahı vardır ya onun gibi 1 şey olabilir dügün nişanla imam nikahı arasında dağlar kadar fark var mesele bu değil tabi YoRuM78 19.09.2006, 00:27 kesinlikle olmaz söyle düşün birde sunniler camide dugun nişan yapıyorlarmı ve cemevi ibadet yeridir o kadar Kizilbas 66 19.09.2006, 09:46 Sevgili Canlar ..! Buraya kadar olan konuyla ilgili yazilari okudum..Öncelikle kavram kargasasi yaratmamak icin Cemevi nedir ? Cemevinin tarihi ne kadardir ? Bu sorulara cevap ararsak daha yararli olacagi düsüncesindeyim... Canlar Cemevi ,Alevilerin ibadet ettigi,ayni zamanda Lokmasini getirdigi,Cenazesini yikayip helallik aldigi,12 Hizmetini yaptigi,Semah döndügü,Paylasimci ruhunu sergileyip dayanisma icerisinde sosyal ve ekonomik olarak birlikte olundugu,bir okul,egitim ,Bilim yuvasi olan bir mekandir... Anadolulu Alevilerin 1960 yillardan sonra kentlesmesiyle birlikte bir gereksinim halini alan Cemevleri sadece inanc baglaminda degil ,sosyal anlamdada bir kurum olma özelligini tasimaktadir..Köylerde büyükce odalarda yada genis alanlarda yapilan Cemlerin öncesinde Cem yapilacak yer bir kac gün öncesinden temizlenir ve Cemlerden sönrada önce hangi amacla kullaniliyorsa o sekilde kullanilirdi..Dolayisiyla sevgili gencler 40 yasin üzerindekiler daha iyi bilirler su anda faaliyette olan Cemevlerinin fazla bir tarihi gecmisi yoktur..En fazla 15 bilemedin 20 yillik bir tarihi olan Cemevleri kentlesmeyle birlikte ortaya cikan bir olgudur..Eskiden Cem odasi yada sadece oda olarak söylenirdi.. Avrupada örgütlenen ve derneklesen Aleviler kendi Alevi Kültür Merkezleri ve Cemevlerini bina olarak alarak hayata gecirmeye basladiktan sonra beraberinde sosyo-ekonomik sorumluluklarinida aldilar..Bu binalarin bircogunun mülkiyetini elinde bulunduran Alevi Kültür Merkezleri ( AKM ) üyelerinin sosyal ve inancsal ihtiyaclarina, taleplerine cevap verebilmek icin aldiklari büyük merkezleri cok amacli olarak kullanima actilar.. Örnegin 2 yada 3 katli alinan bu binalarda alt katlari lokal,market,berber,dügün salonu vs..üst katlarida toplanti salonlari,yönetim,seminer,cesitli kursalar icin odalar ve ayrica Cem yapilacak bir oda,salon bulundurarak faaliyete sundular..Bu anlamda bu AKM ve Cemevlerinin birer cekim merkezleri ve Alevilerin bulusma mekanlari olarak degerlendirirsek Cemevlerinde yapilacak olan eglence,dügün,nikah gibi etkinliklerede yaklasimlarimiz önyargili olmaktan cikar ... Sevgili Canlar Bu anlamda Cemevinde bu tür etkinlikler yapilmaz derken olayin bu boyutunu biraz daha düsünelim derim... Sevgilerimle... sılam 19.09.2006, 12:31 arkadaslar bazi gezdigim yerlerde cem evlerinde mesela dugun nisan kina gibi etkinlikler yapiliyor ben bunun yalnis olduguna katiliyorum eger benim aksimi idda eden varsa goruslerinizi belirtirseniz sevinirim.cem evinde ne kına yapılır nede düğün yapılır. çok saçma bişey orası bizim ibadet yerimiz hiç ibadet yerinde eğlence olurmu yaa gmutlu 20.09.2006, 21:18 ya arkadaylar arkadayın biri saçmaladı bizlerde sürekli yazmak zorunda kaldık. Bence bu konu burda kapanmalı varsa bildigi yer derki şurda yapıloyor gördüm sadece duyumlar olmaz benci yetkililerin bu konuyu kapaması gerekir HoZaTLi_62 23.09.2006, 19:27 birkaç işgüzar yaptı diye cemevlerinde bu tür eğlenceler yapılır denilemez gmutlu 27.09.2006, 19:11 Örnegin 2 yada 3 katli alinan bu binalarda alt katlari lokal,market,berber,dügün salonu vs..üst katlarida toplanti salonlari,yönetim,seminer,cesitli kursalar icin odalar ve ayrica Cem yapilacak bir oda,salon bulundurarak faaliyete sundular..Bu anlamda bu AKM ve Cemevlerinin birer cekim merkezleri ve Alevilerin bulusma mekanlari olarak degerlendirirsek Cemevlerinde yapilacak olan eglence,dügün,nikah gibi etkinliklerede yaklasimlarimiz önyargili olmaktan cikar ... Sevgili Canlar Bu anlamda Cemevinde bu tür etkinlikler yapilmaz derken olayin bu boyutunu biraz daha düsünelim derim... Sevgilerimle... güzel diyorsun da bunlarında bir planı projesi olmalı yani cemevinde bir cenaze varken alt katında düğünmü oluyor nasıl yani ayrı ayrı yerlerolabilir kültürel ve sanatsal salonlar olabilir ama bir eğlence bir düğün olurmu buralarda sizce HoZaTLi_62 27.09.2006, 19:31 güzel diyorsun da bunlarında bir planı projesi olmalı yani cemevinde bir cenaze varken alt katında düğünmü oluyor nasıl yani ayrı ayrı yerlerolabilir kültürel ve sanatsal salonlar olabilir ama bir eğlence bir düğün olurmu buralarda sizce çok doğru diyosun abi. bencede cem evinin altında üstünde bişey olmamalı orası sadece cem evi olmalı Lekan 27.09.2006, 19:38 bencede biraz abarttınız olayii..böyle birşey yapıldığını sanmıyorum arkadaşlar cem evi ibadet yeridir... gmutlu 27.09.2006, 19:42 çok doğru diyosun abi. bencede cem evinin altında üstünde bişey olmamalı orası sadece cem evi olmalı biraz mantıklı düşünürsek bundan başka bir şey çıkmıyor. Tabiki cemevlerimiz düğün salanlorıda yaparlar her türlü lokellerde açmalılar ama bu cemevi ile aynı binada olamaz olmamalı Kizilbas 66 27.09.2006, 20:37 güzel diyorsun da bunlarında bir planı projesi olmalı yani cemevinde bir cenaze varken alt katında düğünmü oluyor nasıl yani ayrı ayrı yerlerolabilir kültürel ve sanatsal salonlar olabilir ama bir eğlence bir düğün olurmu buralarda sizce Tabi ilk anda yazdiklarim yadirganabilir fakat Avrupada ve özellikle Almanyadaki Alevi Kültür Merkezleri ( AKM ) ve Cemevlerinin mimarisi ve kullanim amaclari bu sekilde olup Alevilerin sadece inancsal ihtiyaclarina degil sosyal ihtiyaclarina görede ( dügün,nisan,lokal,market,vs.. ) alinmis ve dizayn edilmistir..Bu asamada sizin gibi ilk etapta karsi cikanlar ilerleyen sürecte bunun cok gerekli oldugunun ve öneminin farkina vardilar.. Yalniz bir defa daha sunun altini ciziyorum sevgili canlar...Cemevlerinde ibadet yaptigimiz yerlerde ( Cem odalari ) bu tür eglence yapilmaz,yapilmamalidir..Eglence türü Dügün,Nisan gibi etkinlikler ayni binada olabilir bununda bir sakincasini göremiyorum..Olmaz diye kestirip atanlar klasik sloganlarla dayatma yapanlara nedenlerini aciklamalarini istiyorum..?? sevgi ve saygilarimla.. Şoreş 27.09.2006, 20:41 Arkadaşlar Kırklar Meydanında Düğün, Kına Gecesi yapılamaz bu hoş değil ve hoş görülmez.. Camii alanında Düğün vs olmayacağı gibi Cem evinde de bunlar olmaz, olmamalı.. Günahtır çünkü Meydan, Kırklar Meydanıdır. alevidewrimi 27.09.2006, 20:42 arkadaslar bazi gezdigim yerlerde cem evlerinde mesela dugun nisan kina gibi etkinlikler yapiliyor ben bunun yalnis olduguna katiliyorum eger benim aksimi idda eden varsa goruslerinizi belirtirseniz sevinirim. ben bu fikre katılıyorum bence son derece yanlış çünkü cem evlerini ibadet evimiz olduğunu kabul ettirmek istiyorsak öncelikle bizlerin bu gözle bakması gerek Kizilbas 66 28.09.2006, 08:03 Arkadaşlar Kırklar Meydanında Düğün, Kına Gecesi yapılamaz bu hoş değil ve hoş görülmez.. Camii alanında Düğün vs olmayacağı gibi Cem evinde de bunlar olmaz, olmamalı.. Günahtır çünkü Meydan, Kırklar Meydanıdır. Sevgili Sores kardesim... Bu konudaki yazilarimi dikkatli okumani istiyorum,yalniz üzerinde önemle durulmasi gereken bir durum var burada..Özellikle altini bir kez daha cizerek söylüyorum Cemevi ,Caminin alternatifi degildir..Cünkü Cemevinin farkli bir anlami vardir..Cemevlerini tarif ederken Camiden örnek vermek bizi yanlisa götürür..Camide Dügün olmaz onun icin Cemevindede olmamalidir sözünü talihsiz ,yada yanlsi kullanilmis bir cümle olarak bakiyorum..Bu baglamda Camide baglama calinmiyor yada semah dönülmüyor ,resim yok o zaman Cemevindede olmaz.. mi ? diyecegiz sevgili kardesim.Lütfen Cemevlerinin konumunu Camilestirmeyelim ,kiyaslama yapmaktan kacinalim bu bizim Ibadet merkezlerimizin misyonunu yok eder.. Sevgilerimle... HoZaTLi_62 28.09.2006, 12:19 Sevgili Sores kardesim... Bu konudaki yazilarimi dikkatli okumani istiyorum,yalniz üzerinde önemle durulmasi gereken bir durum var burada..Özellikle altini bir kez daha cizerek söylüyorum Cemevi ,Caminin alternatifi degildir..Cünkü Cemevinin farkli bir anlami vardir..Cemevlerini tarif ederken Camiden örnek vermek bizi yanlisa götürür..Camide Dügün olmaz onun icin Cemevindede olmamalidir sözünü talihsiz ,yada yanlsi kullanilmis bir cümle olarak bakiyorum..Bu baglamda Camide baglama calinmiyor yada semah dönülmüyor ,resim yok o zaman Cemevindede olmaz.. mi ? diyecegiz sevgili kardesim.Lütfen Cemevlerinin konumunu Camilestirmeyelim ,kiyaslama yapmaktan kacinalim bu bizim Ibadet merkezlerimizin misyonunu yok eder.. Sevgilerimle... sonuna kadar katılıyorum sana. zaten sürekli cem evi lafı geçse camiyle, muharrem orucu geçse ramazanla, cem geçse namazla, alevilik geçse sunnilikle kıyasladığımız için bir arpa boyu yol alamıyoruz.bu listeyi dahada uzatabiliriz. aleviliğin bunlarla bağdaşır bi yanı olmadığını görüp aleviliği kendi içinde değerlendirme çabasına girmiyoruz. onun içinde hep yerimizde sayıyoruz. sürekli sunnilerde niye böyle alevilerde niye böyle çekişmesindeyiz. bunu bi kenara bırakıp aleviliğin güzelliklerini veya eksikliklerini konuşmalıyız. Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) şunuda unutmayalımki alevilik sunniliğin bir alternatifi değildir. gmutlu 28.09.2006, 14:12 Sevgili Sores kardesim... Bu konudaki yazilarimi dikkatli okumani istiyorum,yalniz üzerinde önemle durulmasi gereken bir durum var burada..Özellikle altini bir kez daha cizerek söylüyorum Cemevi ,Caminin alternatifi degildir..Cünkü Cemevinin farkli bir anlami vardir..Cemevlerini tarif ederken Camiden örnek vermek bizi yanlisa götürür..Camide Dügün olmaz onun icin Cemevindede olmamalidir sözünü talihsiz ,yada yanlsi kullanilmis bir cümle olarak bakiyorum..Bu baglamda Camide baglama calinmiyor yada semah dönülmüyor ,resim yok o zaman Cemevindede olmaz.. mi ? diyecegiz sevgili kardesim.Lütfen Cemevlerinin konumunu Camilestirmeyelim ,kiyaslama yapmaktan kacinalim bu bizim Ibadet merkezlerimizin misyonunu yok eder.. Sevgilerimle... evet size bu konuda katılıyorum çok anlamlı ve mantıklı ancak ayni binada dügün salonuyla cem evi olamaz düşünsene bir cenaze var birde dügün var bir tarafta eğlence bir tarafta yas nasıl olcak mantıklı mı dur arkadaşlar gunes_87 01.10.2006, 11:49 inanmıyoruuuuuuuuuuuuummmmmmm... böyle şey asla olmamalı....çok saçma bişey cem evi diyince aklıma tek gelen ibadet başka birşey değil.kına gecesi düğün ise eğlencedir.ibadet yerinde eğlencenin işi ne.biz cem evinde ya hüseyn diye ağlarken aşağıda yada üsste düğün olması ne saçma yaaaaaaaa..... Kizilbas 66 01.10.2006, 12:08 inanmıyoruuuuuuuuuuuuummmmmmm... böyle şey asla olmamalı....çok saçma bişey cem evi diyince aklıma tek gelen ibadet başka birşey değil.kına gecesi düğün ise eğlencedir.ibadet yerinde eğlencenin işi ne.biz cem evinde ya hüseyn diye ağlarken aşağıda yada üsste düğün olması ne saçma yaaaaaaaa..... Sevgili Can ..sen inansanda inanmasanda bu gercek ve olmalidir da...Böyle klasik söylemlerle olayi gecistirmeye calismayin..Sanirim bir algilama sorunu var..Yada bilerek yapilmakta..Sen olmaz deyince olmamali mi..? Bizler Avrupada yapiyoruz ve basta sizin gibi düsünenlerde karsi cikmisti ama sonra olayi mantiksal olarak ele aldiklarinda dogru olduguna karar verdiler.Sacmalik bunun neresinde anlayamadim...Bunlar büyütülecek sorun degil.. Kimse demiyorki hem Cem olsun ayni anda dügün olsun diye.. nerden cikariyorsunuz ??, Yukarda cem ibadeti yapilsin asagida dügün olsun..Olayi saptirmayin..Olayin cözümü cok basit can..cem ibadeti yapilacagi zaman eglence yapilmaz yani salonu vermezsin olur biter..Sen hic cemevine gittinmi..? Peki yilin her günü Cem mi yapiyorsunuz..? En cok yapanlarda her Persembe yapilmakta olup bizlerde burada yilda en fazla 6-7 defa Cem yapariz ki buda Alevi yolu acisindan önemli Cem lerdir.Avrupada ise dügün ve eglence türü etkinlikler Cumartesi veya Pazar günleri yapilmaktadir..Peki diger günlerde ne yapilmakta ?? Bu konuya tekci zihniyet,dayatmaci mantigiyla yaklasma sevgili kardesim...Aleviler her zaman akilci ve mantikli olmuslardir.. sevgilerimle.... gunes_87 02.10.2006, 12:20 Sevgili Can ..sen inansanda inanmasanda bu gercek ve olmalidir da...Böyle klasik söylemlerle olayi gecistirmeye calismayin..Sanirim bir algilama sorunu var..Yada bilerek yapilmakta..Sen olmaz deyince olmamali mi..? Bizler Avrupada yapiyoruz ve basta sizin gibi düsünenlerde karsi cikmisti ama sonra olayi mantiksal olarak ele aldiklarinda dogru olduguna karar verdiler.Sacmalik bunun neresinde anlayamadim...Bunlar büyütülecek sorun degil.. Kimse demiyorki hem Cem olsun ayni anda dügün olsun diye.. nerden cikariyorsunuz ??, Yukarda cem ibadeti yapilsin asagida dügün olsun..Olayi saptirmayin..Olayin cözümü cok basit can..cem ibadeti yapilacagi zaman eglence yapilmaz yani salonu vermezsin olur biter..Sen hic cemevine gittinmi..? Peki yilin her günü Cem mi yapiyorsunuz..? En cok yapanlarda her Persembe yapilmakta olup bizlerde burada yilda en fazla 6-7 defa Cem yapariz ki buda Alevi yolu acisindan önemli Cem lerdir.Avrupada ise dügün ve eglence türü etkinlikler Cumartesi veya Pazar günleri yapilmaktadir..Peki diger günlerde ne yapilmakta ?? Bu konuya tekci zihniyet,dayatmaci mantigiyla yaklasma sevgili kardesim...Aleviler her zaman akilci ve mantikli olmuslardir.. sevgilerimle....ya ben sürekli ceme giden bi insanın ve böyle bi saçmalığı ilkkez sende duyuyorum.abi kusura bakma ama ibadet yaptığın yerde kalkıp düğün yapmak nekadar düzgün olur bilmemben karşıyım ve saçmalık olarak görüyorum bunda bi mantık bulamıyorum kusura bakma abi... hıııı bide algılama sorunu falanda yok...:hmmm türkü_nehri 02.10.2006, 13:15 Canlar çok fazla bir açıklama yapmıycam ama bu güne kadar ilk defa duydum bir cem evinde kına nişan düğün vs. yapıldığını.Cenazelerimizi cem evlerinde kaldırıyoruz o doğru ama bence düğün gibi bu tarz toplantılarımızın cem evlerinde yapılması çok yanlış.Sonuçta orası bizim ibadethanemiz. HeR tÜrKü BiR yÜrEğİn SeSiDiR FaLLeN 02.10.2006, 13:17 Sevgili arkadaşlar hararetli olduğunuz,bu ani çıkışlarınıza şaşırdım doğrusu.. böle saçmalık olmaz deyip kesip atmakla neyi ne kadar irdeliyoruz..böle bir açıklama ile konu ne kadar verimli tartışabiliriz.. Amasyada bir çok köyün cem evlerinde kına,ve düüğün gibi benzeri şeyler oluyor..ve bir çoğunda ve cemlerinde çok bulundum.. Önce niyetiniz ne ,ön yargınız nedir onu anlayalım?...düğün deyince,yada kına deyince ne algılıyoruz..düğün ve kına gecesi çok ayıp bir şey gibi göstererek neyi neye savunuyorsunuz..şimdi ahlaksız birşeymi kına gecesi ? Cem belirli zamanlarda sık yapılan olmadığından bazen yaz ayların sürekli düğün ve kına gecesine çok denk geldim..ve çok doal..yadırganacak bir şey görmedim..insanlar gerekli toplumsal sorunlarını halletiği gibi,dayanışma içinde kendi ibadet ve kültürel sorunlarını böle çözüyorlar burda neden art niyet arıyorsunuz.? HoZaTLi_62 02.10.2006, 13:21 ya ben sürekli ceme giden bi insanın ve böyle bi saçmalığı ilkkez sende duyuyorum.abi kusura bakma ama ibadet yaptığın yerde kalkıp düğün yapmak nekadar düzgün olur bilmemben karşıyım ve saçmalık olarak görüyorum bunda bi mantık bulamıyorum kusura bakma abi... hıııı bide algılama sorunu falanda yok...:hmmm aynen imza atıyorum dediklerinin altına türkü_nehri 02.10.2006, 13:28 Canlar birde madalyonun diğer bir yüzü var.Yer ve imkanları kısıtlı olan yerlerde cem evlerimizin boş bir bölümünü kullanarak düğün gibi toplantılarımızın orda yapılması söz konusu sanırım.Ben az önce ince ayrıntılı bir şekilde konuyu okuyamamıştım ama şunu tekrar belirteyim bu güne kadar ilk defa bir cem evinde düğün yapılabileceğini duydum.Bu yüzden ilk okuduğumda biraz yadırgadım.Ama yapılır yada yapılmaz demek beni aşar. bu konuda yorum yapamam. Cem yapılan aynı odada değilde başka bir bölümde yapılmasının herhalde bir mahsuru olmaz.Çünkü yenibosna cem evinde sonuçta radyo yayınıda, tv yayınıda aynı binada yapılıyo ama düzenli bir şekilde her perşembe cemler oluyo. HeR tÜrKü BiR yÜrEğİn SeSiDiR gunes_87 02.10.2006, 13:42 aynen imza atıyorum dediklerinin altına yaşasın aynı şeyleri düşündüğüm biri daha bikaç kişi daha var....:) :komik :D :D :D Hozat 02.10.2006, 13:55 arkadaşlar bu konu hakkında yazan arkadaşımız bizden hangi yönde fikir beyan etmemizi istemiştir acaba tiçaret olsun diyemi yoksa amaç bütün işlerin aynı mekanda görülmesimidir arkadaşlar bazı şeyleri lütfen bibirinden ayıralım şimdi camilerdede aynı şeyler yapılıyor bizde düğünlerimizi kuran-ı kerim okuyarak yapıcaksak o zaman bence yapılabilir ama onlardanda bir farkımız kalmaz alt kattada ozaman bır nalbur açalım. Niwan 02.10.2006, 15:02 Bencede cem evinde düğün yapılmaz ama cem yapılmayan ayrı bir kısım varsa olabilir dayanışma amaçlı kullanılabilir ferda74 02.10.2006, 15:26 Sevgili arkadaşlar hararetli olduğunuz,bu ani çıkışlarınıza şaşırdım doğrusu.. böle saçmalık olmaz deyip kesip atmakla neyi ne kadar irdeliyoruz..böle bir açıklama ile konu ne kadar verimli tartışabiliriz.. Amasyada bir çok köyün cem evlerinde kına,ve düüğün gibi benzeri şeyler oluyor..ve bir çoğunda ve cemlerinde çok bulundum.. Önce niyetiniz ne ,ön yargınız nedir onu anlayalım?...düğün deyince,yada kına deyince ne algılıyoruz..düğün ve kına gecesi çok ayıp bir şey gibi göstererek neyi neye savunuyorsunuz..şimdi ahlaksız birşeymi kına gecesi ? Cem belirli zamanlarda sık yapılan olmadığından bazen yaz ayların sürekli düğün ve kına gecesine çok denk geldim..ve çok doal..yadırganacak bir şey görmedim..insanlar gerekli toplumsal sorunlarını halletiği gibi,dayanışma içinde kendi ibadet ve kültürel sorunlarını böle çözüyorlar burda neden art niyet arıyorsunuz.? cem sana katılmamak mümkün değil bencede yapılabilinir neden kestirilip atılıyor sonuçta cenazede bizim düğünde bizim hayat herşekilde devam ediyor uygun bir yer yoksa vede müsaitse cem evi yapılabilinir.. nesly 02.10.2006, 16:05 Cem evlerinde bu tarz eğlencelerin yapılmasına karşıyım dostlar, ibadethanemizin kullanım amacı saptırılmamalı, diye düşünümüyorum... FaLLeN 02.10.2006, 18:34 Cem evlerinde bu tarz eğlencelerin yapılmasına karşıyım dostlar, ibadethanemizin kullanım amacı saptırılmamalı, diye düşünümüyorum... Sevgili arkadaşım bu tarz eğelence dediğin nedir söylermisin...düğün,kına gecesi bir kültürün parçasıdır...ve bunlar bizim toplumdaki alacağımız süreçtir,yaşayacağımız,yapacağımız.... sizler düğün kına gecesi derken ne düşünüyorsunuz.? cem evlerinde kültürel,yöresel, herşey yapılmalıdır...halkın toplandığı birlik olduğu yerde art niyet aramayınız....lütfen yazılarınız toplumun değerlerini incitmeden yazarsanız sevinirim.... Alevilikte ibadetin şekli,yeri önemli deil diyen bizler değilmiyiz ? Önemli olan niyet değilmiydi..? Gerici,düşünceler sesiziyorum...kusura bakmayın.. tamamiye türban zihniyeti... Sanki cem evinde kötü şeyler yapılıyor gibi kestirip atılan sloganlar nasıl bir zihniyette düşündüğünüzü gösterir.. tarihte kadınının ve erkeğin cem yaptığında ahlaksız olarak nitelendirilmesi gibi...atilan itiraflar aklıma geldi bu yazılardan.... Naci 02.10.2006, 19:13 Aslında böyle durumlar ekonomik gücü ve mekanı kısıtlı olan derneklerimizde söz konusu olabiliyor.Bizler gereken yardımları yapmadığımızdan dernek başkanları ek gelir kaynağı olarak bu tür faaliyetleri yapmak zorunda kalbiliyor. Kimse istemez tabi ki cemevini düğünevi olarak görmeyi. Mesela hepiniz bilirsiniz garipdede türbesini. Üst katı cemevidir ama özel günlerde , etkinlik zamanlarında , sanatçıların gelip halayların çekildiği , deyişlerin söylendiği bir görünüme kavuşabiliyor. Burda mekan darlığı söz konusu Tekrardan söylüyorun kına düğün yapılan yerlerin derneklerinin sıkıntıları nedir, onları sormak gerekli ,nedenleri nedir. BÜyük ihtimal ekonomiktir, o zaman destek olmalıyız. nesly 03.10.2006, 11:39 Sevgili arkadaşım bu tarz eğelence dediğin nedir söylermisin...düğün,kına gecesi bir kültürün parçasıdır...ve bunlar bizim toplumdaki alacağımız süreçtir,yaşayacağımız,yapacağımız.... sizler düğün kına gecesi derken ne düşünüyorsunuz.? cem evlerinde kültürel,yöresel, herşey yapılmalıdır...halkın toplandığı birlik olduğu yerde art niyet aramayınız....lütfen yazılarınız toplumun değerlerini incitmeden yazarsanız sevinirim.... Alevilikte ibadetin şekli,yeri önemli deil diyen bizler değilmiyiz ? Önemli olan niyet değilmiydi..? Gerici,düşünceler sesiziyorum...kusura bakmayın.. tamamiye türban zihniyeti... Sanki cem evinde kötü şeyler yapılıyor gibi kestirip atılan sloganlar nasıl bir zihniyette düşündüğünüzü gösterir.. tarihte kadınının ve erkeğin cem yaptığında ahlaksız olarak nitelendirilmesi gibi...atilan itiraflar aklıma geldi bu yazılardan.... Dediklerini, hiçbir polemiğe meydan vermeden aynen sana iade ediyorum, çünkü anladığın ve anlatmaya çalıştığın şey herneyse, benim ifade ettiğim fikrimle ve sahip olduğum alevilik inancıyla hiç bağdaşmıyor, boşuna yormuşsun kendini....:36_1_55: :36_1_55: :36_1_55: :3: gmutlu 03.10.2006, 11:56 Aslında böyle durumlar ekonomik gücü ve mekanı kısıtlı olan derneklerimizde söz konusu olabiliyor.Bizler gereken yardımları yapmadığımızdan dernek başkanları ek gelir kaynağı olarak bu tür faaliyetleri yapmak zorunda kalbiliyor. Kimse istemez tabi ki cemevini düğünevi olarak görmeyi. Mesela hepiniz bilirsiniz garipdede türbesini. Üst katı cemevidir ama özel günlerde , etkinlik zamanlarında , sanatçıların gelip halayların çekildiği , deyişlerin söylendiği bir görünüme kavuşabiliyor. Burda mekan darlığı söz konusu Tekrardan söylüyorun kına düğün yapılan yerlerin derneklerinin sıkıntıları nedir, onları sormak gerekli ,nedenleri nedir. BÜyük ihtimal ekonomiktir, o zaman destek olmalıyız. arkadaşım ne kadar olursa olsun kültürel ve sanatsal etkinlik ayrı düğün gibi etkinlikler ayrıdır önce bunları ayıralım onun için bu tür eğlencelerin yeri değildir. na kadar ekonomik sikiti olursa olsun çözüm bu değildir Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen) Sevgili arkadaşlar hararetli olduğunuz,bu ani çıkışlarınıza şaşırdım doğrusu.. böle saçmalık olmaz deyip kesip atmakla neyi ne kadar irdeliyoruz..böle bir açıklama ile konu ne kadar verimli tartışabiliriz.. Amasyada bir çok köyün cem evlerinde kına,ve düüğün gibi benzeri şeyler oluyor..ve bir çoğunda ve cemlerinde çok bulundum.. Önce niyetiniz ne ,ön yargınız nedir onu anlayalım?...düğün deyince,yada kına deyince ne algılıyoruz..düğün ve kına gecesi çok ayıp bir şey gibi göstererek neyi neye savunuyorsunuz..şimdi ahlaksız birşeymi kına gecesi ? Cem belirli zamanlarda sık yapılan olmadığından bazen yaz ayların sürekli düğün ve kına gecesine çok denk geldim..ve çok doal..yadırganacak bir şey görmedim..insanlar gerekli toplumsal sorunlarını halletiği gibi,dayanışma içinde kendi ibadet ve kültürel sorunlarını böle çözüyorlar burda neden art niyet arıyorsunuz.? can konuyu buralara çekmene anlam veremedim. Cemevlerinin bir işlevi vardır ibadet yeridir. burada ibadet yapılır. Eger kültür merkezi de varsa burada da kültürel ve sanatsal çalışmalar yapılır. Ancak düğün ve nişan gibi etkinlikle eğlenceye girer bunların yapılma yerleride ayrıdır. onun için konuları ve makanları karıştırmana anlam veremedim. gunes_87 03.10.2006, 14:23 ama kimse düünü kınayı ayıp görmüo arkadaşım tek yadırgadığımız şey cem evinin böle etkinliklerde kullnaılması bilmem ne kadar açıklayacı oldum.yane hiçbiyer kalmadıda cem evimi kaldı düğün için.düğün eğlencedir cem evi ibadet yeri düğün yapılcak yerlerede düğün salonu denilio.orası düğün salonu değil canım arkadaşım...Sevgili arkadaşlar hararetli olduğunuz,bu ani çıkışlarınıza şaşırdım doğrusu.. böle saçmalık olmaz deyip kesip atmakla neyi ne kadar irdeliyoruz..böle bir açıklama ile konu ne kadar verimli tartışabiliriz.. Amasyada bir çok köyün cem evlerinde kına,ve düüğün gibi benzeri şeyler oluyor..ve bir çoğunda ve cemlerinde çok bulundum.. Önce niyetiniz ne ,ön yargınız nedir onu anlayalım?...düğün deyince,yada kına deyince ne algılıyoruz..düğün ve kına gecesi çok ayıp bir şey gibi göstererek neyi neye savunuyorsunuz..şimdi ahlaksız birşeymi kına gecesi ? Cem belirli zamanlarda sık yapılan olmadığından bazen yaz ayların sürekli düğün ve kına gecesine çok denk geldim..ve çok doal..yadırganacak bir şey görmedim..insanlar gerekli toplumsal sorunlarını halletiği gibi,dayanışma içinde kendi ibadet ve kültürel sorunlarını böle çözüyorlar burda neden art niyet arıyorsunuz.? HoZaTLi_62 03.10.2006, 14:28 alt katında veya üst katındaki bişey cem evi değildir. orda düğün yapılmaz demiyoruz zaten. konu cem evinde düğün yapılırmı. cem evi dediğin yer ibadetin yapıldığı yerdir ve orda yapılmasıda doğru değildir. gönül isterki cem evinin olduğu yerde başka şey yapılmasın. sadece cem evi olsun. ama tekrar söylüyorum avrupada yapılıyo diye bu dogru değil. sanki avrupadakiler daha aleviymiş gibi göstermekte yanlış. son olarak ibadet yapılan yerde düğün vb şeyler yapılmaz. gunes_87 03.10.2006, 14:31 çok güzel demişsin özkancım süpersin destekliyorum seni...keşke herkes sen gibi duyarlı olsa.:excl: :excl: alt katında veya üst katındaki bişey cem evi değildir. orda düğün yapılmaz demiyoruz zaten. konu cem evinde düğün yapılırmı. cem evi dediğin yer ibadetin yapıldığı yerdir ve orda yapılmasıda doğru değildir. gönül isterki cem evinin olduğu yerde başka şey yapılmasın. sadece cem evi olsun. ama tekrar söylüyorum avrupada yapılıyo diye bu dogru değil. sanki avrupadakiler daha aleviymiş gibi göstermekte yanlış. son olarak ibadet yapılan yerde düğün vb şeyler yapılmaz. HoZaTLi_62 03.10.2006, 14:36 çok güzel demişsin özkancım süpersin destekliyorum seni...keşke herkes sen gibi duyarlı olsa.:excl: :excl: desteklerinden dolayı teşekkür ederim oyacım FaLLeN 03.10.2006, 14:52 Dediklerini, hiçbir polemiğe meydan vermeden aynen sana iade ediyorum, çünkü anladığın ve anlatmaya çalıştığın şey herneyse, benim ifade ettiğim fikrimle ve sahip olduğum alevilik inancıyla hiç bağdaşmıyor, boşuna yormuşsun kendini....:36_1_55: :36_1_55: :36_1_55: :3: Dediklerime ve sorularıma cevap verseydiniz daha verimli tartışa bilirdik..sorun deil...alevilik inancınıza bağadaşamam sevindirdi açıkcası.... alt katında veya üst katındaki bişey cem evi değildir. orda düğün yapılmaz demiyoruz zaten. konu cem evinde düğün yapılırmı. cem evi dediğin yer ibadetin yapıldığı yerdir ve orda yapılmasıda doğru değildir. gönül isterki cem evinin olduğu yerde başka şey yapılmasın. sadece cem evi olsun. ama tekrar söylüyorum avrupada yapılıyo diye bu dogru değil. sanki avrupadakiler daha aleviymiş gibi göstermekte yanlış. son olarak ibadet yapılan yerde düğün vb şeyler yapılmaz. Sayın Hozatlı avrupada yapılıyor diye yazmışsın..anadoluda bir çok yerde yapılıyor....Herkesin doğruları farklı...köylerde oluyor bu genellikle buda o insanların cem evlerini köyün idare merkezi gördüğüdünden...benim söylemek istediğim kasıt budur..cem evleri bazen idari,kültürel,sorunların çözüm merkezi..bu nu bir sorun ve yanlış gibi algılmak ne kadar doğrudur tartışılır. FaLLeN 03.10.2006, 15:25 sana bir soru camide yapıyorlarmı ki bizde yapalım kesinlike yapılamaz ora ibadet yeridir .. eğlence yeri değill. bu soruyu sormanız bile tuhaff Sen nedemek istiyorsun sayın bektaş...Camide yok diye bizdedemi olmayacak...bu taklitçilikten öte bişi deil..banane elin camisinden...onların iibadeti bizleri ilgillendirmez..işte 2006 yılının alevilik anlayışı BUDUR...Onlarda var bizde niye yok..onlarda ibadet bizdede ibabet böle olmaslı anlayışı.. Şunu bir kez daha söylüyorum..alevilik sünnüliğin en yakın takipçisi olmaya başldı..kaygım ve üzüntüm budur...... HoZaTLi_62 03.10.2006, 15:40 Sayın Hozatlı avrupada yapılıyor diye yazmışsın..anadoluda bir çok yerde yapılıyor....Herkesin doğruları farklı...köylerde oluyor bu genellikle buda o insanların cem evlerini köyün idare merkezi gördüğüdünden...benim söylemek istediğim kasıt budur..cem evleri bazen idari,kültürel,sorunların çözüm merkezi..bu nu bir sorun ve yanlış gibi algılmak ne kadar doğrudur tartışılır. köylerde oluyor ama bu alevilikte olduğundan değil yer sıkıntısı çekildiğinden. yer sıkıntısı olmasa yine yapılırmıydı acaba yine? ona bakarsan cem evi olmayan köylerde cem harhangi bir evdede yapılıyordu. ozaman cem evlerinede gerek yok diyebilirmiyiz. şartlar öyle gerektirdiği için öyle yapılmıştır. ama imkanlar arttıkça cem evlerinde düğün vs şeyler yapılmamaya başlanmıştır. kültürel ver olarak bakarsanda cem evinin ibadet yeri ayrı olur düğün yapılacak yeri varsa orası ayrı olur tıpkı yemekhanelerinin aynı yerde olduğu gibi. bilmem anlatabildimmi. 2000 li yıllarda herşeyin aynı yerde yapılması nasıl doğru olarak değerlendirilir anlaşılır gibi değil. imkanlar doğrultusunda herşeyin doğru düzgün yerinde yapılmasıdır doğru olan. Kizilbas 66 04.10.2006, 00:14 Arkadaslar ,sevgili Canlar.. Özellikle Cemevinde sadece ibadet yapilir diyenlere birkac sorum var..Ben bu konuda Avrupada uygulamalari anlattim sanirim bir cok arkadasimiz,gencimiz tam anlayamamis yada inandigi bicimde anlamak istiyor..Evet size sorularim ? 1- Cemevinin olgusunun tarihini anlatirmisiniz..? 2- Cemevi denince ne anlamaktasiniz..? 3- Cemevinin misyonu nedir ? 4-Cemevinin karsiti Cami midir..? 5- Aleviler kentlesmeden önce Cemler nerelerde yapilirdi.? 6- Köylerde simdiki mimarisi gibi olmayan Cem yapilan yerler ,ibadet yapilamdan önce yada sonra hangi amacla kullanilirdi... 7- Simdi bu yazdiklarimi iyi okuyun sevgili gencler..Yasim 42..Aleviligi 48 Cuma Cem yapilan evde yetistim ve halen Cemlerde 12 hizmetten birini yapiyorum,Müsahibimde var.Ayrica Alevi köyleri üzerine arastirmalar yaptim ,su anda bunlari derlemekteyim...Benden bir kusak önce Aleviligi köy ortaminda yasayan insani-kamillerimizin anlattiklarindan yola cikarak yaziyorum..Köylerde simdiki gördügümüz,bildigimiz sekilde bir Cemevi yoktu..Köyün büyük bir odasi yada AgIlI birkac gün önceden iyice temizlenir ak-pak olur sonrada ibadet yapilacak duruma getirilir ve Cem yapilirdi..Cem yapildiktan sonra yine eskiden hangi anlamda kullaniliyorsa yine bir daha sonraki Ceme kadar öyle kullanilirdi..yani odaysa oda seklinda yada Agilsa o sekilde kullanilirdi.Bu konuya Fallen ve Hozatli akilci yaklasim göstermisler sagolsunlar...Belki bu yazdiklarim size ilk bakista ters gelebilir fakat siz birde yaslilariniza bir sorun ..Bu baglamda " hayiiir olmaaaz " diye nara atmanin olaya sloganci tavirla yaklasmanin bir yarari olmaz sevgili canlar..Aklin yolu birdir..Sizlere son söylemek istedigim ise " Gönül kalsin yol kalmasin " Yol herseyden Uludur... sevgilerimle.. ferda74 04.10.2006, 09:14 Arkadaslar ,sevgili Canlar.. Özellikle Cemevinde sadece ibadet yapilir diyenlere birkac sorum var..Ben bu konuda Avrupada uygulamalari anlattim sanirim bir cok arkadasimiz,gencimiz tam anlayamamis yada inandigi bicimde anlamak istiyor..Evet size sorularim ? 1- Cemevinin olgusunun tarihini anlatirmisiniz..? 2- Cemevi denince ne anlamaktasiniz..? 3- Cemevinin misyonu nedir ? 4-Cemevinin karsiti Cami midir..? 5- Aleviler kentlesmeden önce Cemler nerelerde yapilirdi.? 6- Köylerde simdiki mimarisi gibi olmayan Cem yapilan yerler ,ibadet yapilamdan önce yada sonra hangi amacla kullanilirdi... 7- Simdi bu yazdiklarimi iyi okuyun sevgili gencler..Yasim 42..Aleviligi 48 Cuma Cem yapilan evde yetistim ve halen Cemlerde 12 hizmetten birini yapiyorum,Müsahibimde var.Ayrica Alevi köyleri üzerine arastirmalar yaptim ,su anda bunlari derlemekteyim...Benden bir kusak önce Aleviligi köy ortaminda yasayan insani-kamillerimizin anlattiklarindan yola cikarak yaziyorum..Köylerde simdiki gördügümüz,bildigimiz sekilde bir Cemevi yoktu..Köyün büyük bir odasi yada AgIlI birkac gün önceden iyice temizlenir ak-pak olur sonrada ibadet yapilacak duruma getirilir ve Cem yapilirdi..Cem yapildiktan sonra yine eskiden hangi anlamda kullaniliyorsa yine bir daha sonraki Ceme kadar öyle kullanilirdi..yani odaysa oda seklinda yada Agilsa o sekilde kullanilirdi.Bu konuya Fallen ve Hozatli akilci yaklasim göstermisler sagolsunlar...Belki bu yazdiklarim size ilk bakista ters gelebilir fakat siz birde yaslilariniza bir sorun ..Bu baglamda " hayiiir olmaaaz " diye nara atmanin olaya sloganci tavirla yaklasmanin bir yarari olmaz sevgili canlar..Aklin yolu birdir..Sizlere son söylemek istedigim ise " Gönül kalsin yol kalmasin " Yol herseyden Uludur... sevgilerimle.. evet sevgili kızılbaş çokk güzel konuya temas etmişsin köylerde son 8 yıla kadar düzenli bi cem evleri yoktu sonuçta o köydeki bi büyük ev seçilip ayin yapılırdı cem demek cematttan gelen bi kelime cematta sonuçta toplululuktur bu toplum diniyle düğünüyle derneğiyle aynı toplumdur ibadet yapınca ayrı düğün yapınca ayrı değişken toplum değildirki neden bizde sunni lergibi yozlaşmanın içine bürünüyoruz cem yapılan yerde neden düğün yapılamazmış gayette yapılır..ve alevi toplumu örnek toplum olmaya çalımşası gerekirken birilerini takipci toplum haline gelmeye çalışıyor Erkan Arslan 04.10.2006, 10:27 Tarihte Cem vardır, nedir ne değildir; adeta Halk Mahkemesi adil dürüst jürisi olan ve düzenleyici olan bir yargı ve yargılama mercii . Peki yapılan yer neye benzer nasıl olmalı minaresimi olmalı kubbesimi olmalı yoksa tavanında özgürlük ışığı güneş giren penceresimi olmalı evet, tarihte cem evi yok gibi sadece yapılan yerler vardır. İnsanların dürüst ve doğru başlarını dik tutabilecekleri yaptıklarından kimseye zarar gelmeyeceklerden dolayı her ve her mekanda özgür ce toplumsal etkinlikleri paylaşması kadar güzel insacıl bir olay yokturki hayatı ve dünyayı paylaşmakta böyledir. Bu paylaşımın yapılacağı her yer açık olmalı insanlara. Saygılar Erkan Arslan gercege_huu 22.10.2006, 15:01 ben olabildiğini biliyorum hatta ankara dikmen'de bulunan hacı bektaşı veli derneğinin cem evinde alt katının düğün salonu olarak kullanıldiğini biliyorum ve hatta orada bizim 1 akrabamızın düğünü oldu.bülent abi yanlışmıyım yoksa kapandımı iyi taraflarıda var üst katında kütüphane var arka tarafında poliklinik var bence hoş şeyler bunlar ama cem evinde düğün,nişan ve benzeri şeyler yapmak doğrumu sorusuna gelince çok düşünmek gerekir!Hala dışarıda düğün salonlarında yapılan düğünlerde insanlar semah dönmeye kalkıyorsa bununda olması normal diyeceğim.... gmutlu 31.10.2006, 19:24 ben olabildiğini biliyorum hatta ankara dikmen'de bulunan hacı bektaşı veli derneğinin cem evinde alt katının düğün salonu olarak kullanıldiğini biliyorum ve hatta orada bizim 1 akrabamızın düğünü oldu.bülent abi yanlışmıyım yoksa kapandımı iyi taraflarıda var üst katında kütüphane var arka tarafında poliklinik var bence hoş şeyler bunlar ama cem evinde düğün,nişan ve benzeri şeyler yapmak doğrumu sorusuna gelince çok düşünmek gerekir!Hala dışarıda düğün salonlarında yapılan düğünlerde insanlar semah dönmeye kalkıyorsa bununda olması normal diyeceğim.... kültürel ve sanatsal her türlü etkinlik yapılmasında benim açımdan hiç bir sakıncası yoktur ama kusallıgından kuşku duymayacağımız cem evlerimisi böyle polemik konusu yapmak hiç doğru değildir. düğün yapacak başka yer kalmadı da cemevlerimiz mi var arkadaşlar herşeyi yerli yerinde yapmalıyız. saygılarımla Adem YAVUZ 06.11.2006, 22:06 Hiç yapılmaz mı? Çok eğlenceli de oluyor yani. Düşlesenize mistik bir ortamda etrafınızda bütün dünya semah dönüyor. Bütün canlar dizlerini dövüyor. Dede sazını öttürüyor. Gökyüzünde turnalar semahlarıyla eğlencenize katkıda bulunuyor. Bir yanda badeler canlara dağıtılıyor. Diğer tarafta rakılı mezeli çilingir sofrası, herkes bir ağızdan memleket türkülerinde harkulade bir ortam olmaz mı? Süper bişi yani.:huh: Kizilbas 66 07.11.2006, 04:47 Hiç yapılmaz mı? Çok eğlenceli de oluyor yani. Düşlesenize mistik bir ortamda etrafınızda bütün dünya semah dönüyor. Bütün canlar dizlerini dövüyor. Dede saz öttürüyor. Gök yüzünde turnalar semahlarıyla eğlencenize katkıda bulunuyor. Bir yanda badeler canlara dağıtılıyor. Diğer tarafta rakılı mezeli çilingir sofrası, herkes bir ağızdan memleket türkülerinde harkulade bir ortam olmaz mı? Süper bişi yani.:huh: Üslubunuza dikkat ediniz..Alayci ve kücümseyici tavirlarla Alevi inanciyla ,ibadet anlayisiyla,Ibadet Merkezimiz olan Cemevine hakaret edemezsiniz.Ne demek " Dede saz öttürüyor ? " .Haddini bil.. yoksa bizlerde Alevi felsefesinin engin hosgörüsünü bir kenara birakmak zorunda kalacagiz..terbiyesizlik etme..Sabrimizida tasirma....Sen kimsinki inanclarimizla,ibadetimizle alay ediyorsun Fetvaci Ebussuud torunu Muaviye zihniyetli Alevi yobaz...Soytarilik etmenin manasi yok..Burasi bir Alevi sitesidir,akilli ol,cizmeyi asma..Hakk bizi Hinzir Pasalardan ve icimizdeki yezitlerden korusun.. deli gönül 07.11.2006, 09:35 Hiç yapılmaz mı? Çok eğlenceli de oluyor yani. Düşlesenize mistik bir ortamda etrafınızda bütün dünya semah dönüyor. Bütün canlar dizlerini dövüyor. Dede saz öttürüyor. Gök yüzünde turnalar semahlarıyla eğlencenize katkıda bulunuyor. Bir yanda badeler canlara dağıtılıyor. Diğer tarafta rakılı mezeli çilingir sofrası, herkes bir ağızdan memleket türkülerinde harkulade bir ortam olmaz mı? Süper bişi yani.:huh: Adem Yavuz ben ne senin yazdıklarını ne de soyadını sevdim.Yazdıkların çok saygısızca terbiyesizce :mad: Nerede olduğunu ,hangi foruma yazdığını sakın unutma.Eğer nerde olduğunu bilmiyorsan at gözlüklerini çıkar ve bir daha bak.Burada kimse sana inançlarımız ve ibadetlerimizle alay etme hakkını vermez.Tekrar söylüyorum haddini bil.Bu söylediklerini sana yuttururum. Lazoşa_62 07.11.2006, 10:00 Hiç yapılmaz mı? Çok eğlenceli de oluyor yani. Düşlesenize mistik bir ortamda etrafınızda bütün dünya semah dönüyor. Bütün canlar dizlerini dövüyor. Dede saz öttürüyor. Gök yüzünde turnalar semahlarıyla eğlencenize katkıda bulunuyor. Bir yanda badeler canlara dağıtılıyor. Diğer tarafta rakılı mezeli çilingir sofrası, herkes bir ağızdan memleket türkülerinde harkulade bir ortam olmaz mı? Süper bişi yani.:huh: Adem Yavuz Kardeşim,Birşeyler yazmışsın ama kendinde değilmiş sin.Şu yazdıklarını kendin bir oku ve beyninde ki süzgeçten geçir.Eleştiri yapılır,hatalar söylenir ve yanlışlarda söylenir.Ancak bir insan hangi inanç veya kultür olursa olsun onu alaya almak hakkını vermez.Bu senin bilinçsiz ve zayıf karaterde olmanı gösterir. Senin gece alemi hayatın var gittiğin her yeri de bar veya ayyaş mekanımı görüyorsun.Şunu iyi bilki Dürüstlük ve sayğınlık insanın özüdür eğer bunlar yoksa sen bir hiçsin. Seni yapıcı,inanç ve kültürlere saygılı olmaya davet ediyorum.Hiç birşeye inanmasanda. İnanca,insana ve topluma saygı duymayı öğren yeter. nesly 07.11.2006, 13:21 Hiç yapılmaz mı? Çok eğlenceli de oluyor yani. Düşlesenize mistik bir ortamda etrafınızda bütün dünya semah dönüyor. Bütün canlar dizlerini dövüyor. Dede saz öttürüyor. Gök yüzünde turnalar semahlarıyla eğlencenize katkıda bulunuyor. Bir yanda badeler canlara dağıtılıyor. Diğer tarafta rakılı mezeli çilingir sofrası, herkes bir ağızdan memleket türkülerinde harkulade bir ortam olmaz mı? Süper bişi yani.:huh: Görünüyorki yaşınız kemale ermiş ama beyniniz daha çook gerilerde kalmış. Açıkçası alevi olduğunuzu da hiç sanmıyorum. Eğer alevi olsaydınız bunu bir etiket olarak değilde, kanınızda, ruhunuzda, aklınızda, yüreğinizde taşırdınız. İfadelerinizi şiddetle kınıyorum.Umarım hak size yardım eder de, siz de sahip olduğunuz şu sapkın, karalayıcı, çirkin benliğinizden kurtulur, güzel felsefemizle yoğrulmuş insan gibi insan kimliğine bürünebilirsiniz. Yazık acıdım halinize.... Adem YAVUZ 08.11.2006, 01:25 Hiç yapılmaz mı? Çok eğlenceli de oluyor yani. Düşlesenize mistik bir ortamda etrafınızda bütün dünya semah dönüyor. Bütün canlar dizlerini dövüyor. Dede sazını öttürüyor(sazını ötürmek:tıngırdatmak,saz çalmak, sazını konuşturmak bunlar hepsi aynı manada değil mi?) . Gökyüzünde turnalar semahlarıyla eğlencenize katkıda bulunuyor. Bir yanda badeler canlara dağıtılıyor. Diğer tarafta rakılı mezeli çilingir sofrası, herkes bir ağızdan memleket türkülerinde harkulade bir ortam olmaz mı? Süper bişi yani.:huh: Bir nükte yapalım dedik işitmediğim azar kalmadı. Daha fazla küfür yemek için bu açıklamayı yapmak zorundayım. İnşallah anlatmak istediğim şeyler bu kez doğru anlaşılır. Anket sorusu : Cem evinde nisan eglence kina dugun yapilirmi? Bahsi geçen konuları gözümün önüne getirerek canlandırmaya çalışıyorum. İlk olarak birinci resim; Cem Evi: CEM NEDİR? Sözcük anlamı olarak, birleşme, birlik olma, bir araya gelme demektir. Alevi inancında , ibadet için cem olma, bir araya gelmeden yola çıkılarak, bütünleşme anlamında kullanılır. İbadetin yapıldığı yere cem evi denir. Alevi inancı cemsiz düşünülemez. Bir Alevinin doğumundan ölümüne tüm yaşantısı cem ile bağlantılıdır. Yola girdiği, müsahib tuttuğu, erkan gördüğü, görüldüğü-sorulduğu yerdir. Cemin çok çeşitleri vardır. Kurban cemleri, görgü cemleri, Abdal Musa cemleri, Bayram cemleri. Kaynak:http://www.deventeralevi.nl/menu_items/alevilik10.htm Cem Evinde olanlar: Dede, canlar, hizmetliler, Semah dönenler... Cem Evinde ne yapılır: Cem yapılır. Saz çalınır, deyişler söylenir, semahlar dönülür... Şimdi elimizde birinci fotoğrafın negatifi var. Cem Evi Fotoğrafı Negatifi Şimdi ikinci resim, Düğün, Eğlence, Kına Gecesi, Nişan, Düğünde neler olur: yöresine göre değişir tabi. Davul, Zurna, cengi, folklor ekibi, Düğüne katılanlar ne yaparlar: Eğlenmek için ne gerekiyor ise yaparlar kimisi kurar çilingir sofrasını içer. Kimisi alır sazını memleket türküleri söyler. Çoluk çocuk etrafta koşturur vs. vs. Çoşkunun bir bin para... Diğer aktivitelerde de benzer resimler olur. Elimizde ikinci resmin negatifide var. Düğün, Eğlence, Kına Gecesi, Nişan, vs. Yukarıda hakaretler edilerek bana nutuklar atan değerli arkadaşlar, şimdi ellerinizdeki bu iki resminlerin negatiflerini üst üste koyarak bu son görünen fotoğraftaki resme bir bakınız lütfen. Benim gördüğüm resim hiç hoş değil. Ben çıkan bu tablonun hoş olmadığını nükteli bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yani sorunun cevabını kendi dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Ben burada biraz kıvrak zekanıza hitap edeyim dedim. Bir tablo çizdim bahsi geçen konuları içine alan. Daha sonra her iki resmin negatifini ayırıp herkes kendi çerçevesinde güzel demek istedim. Sözlerimi yanlış anlayan dostlarımda özür dilerim. Özür dilemek güzel bir erdemdir. Polemik olmasın diye bana cevap yazan arkadaşlara teşekkürü borç bilerek konuya noktayı koyuyorum. Ama Özür dilemek güzel bir erdemdir. NOT: Arkadaşın biri zahmet edip benim soyumu araştırmış."Sen Muaviyenin torunusun " diye bir mesaj atmış. Ben öyle olduğunu hiç zannetmiyorum. Çünkü ben ALİ'Yİ seviyorum. Şimdi yargısız infazcı arkadaşlardan itibarımın iadesini istiyorum... eylemm82 08.11.2006, 02:02 boyle bısey oldugunu sanmıyorum cunku benım babam da bı donem cemevınde baskanlık yapmıstı ve en dogru cevabı babamdan alırım dusuncesıyle sordum ve yok ole bısey dedı. cenaze yemekleri falan verılıor . semah ve baglama kursları verılıor bunar da eglence dıye yorumlanıyorsa dıjek bısey bulamıorum yuh yanı.. hangı cemevınde dugun yapılıormus acıklarsanız memnun olujam .. Canan58 08.11.2006, 02:03 Ehh sende kaşınmışın Adem Yavuz bu şekilde anlatırsan tabikii bu tepkileri alırsın...:biggrin: :biggrin: :biggrin: Madem gerçek düşüncen bu değil bir nükte yapmak istedin bir iki ipucu verseydinde anlaşılsaydı gerçi ben bu kadarını tahmin ederdim konulara yaptığnız yorumlardan anlaşılır bu düşüncede olmadığınız ama herkesin anlamsını beklemeyin tabiki doğal olarak... deli gönül 08.11.2006, 09:29 Sevgili Adem Yavuz sanırım sizin kadar kıvrak zekeya sahip değilim.:rolleyes: Espri anlayışımız biraz farklı.Siz düşüncelerinizi ifade ediş biçiminden dolayı bu tepkileri aldınız.Bence nükte yapılırken araya mizahi kelimeler sıklıştırılır ve bunu karşındaki insanın anlaması sağlanır.Sizin tabirinizle siz kıvrak zekalara hitap etmişsiniz.Özür dilerim benim zekam sizin nükteli yazını anlamaya yetmedi. hoşça ve dostça kalın. nesly 08.11.2006, 09:51 Bir nükte yapalım dedik işitmediğim azar kalmadı. Daha fazla küfür yemek için bu açıklamayı yapmak zorundayım. İnşallah anlatmak istediğim şeyler bu kez doğru anlaşılır. ................ Sözlerimi yanlış anlayan dostlarımda özür dilerim. Özür dilemek güzel bir erdemdir. Kısa süreli de olsa, foruma dahil olmaya, aynı yolda yürüdüğümüz canlarımızla duygularımızı, bilgilerimizi, düşüncelerimizi paylaşmaya çalışıyorum. Özel mesajınızda "şahsınızla ilgili diğer msj'ları araştırmam gerektiğini, ondan sonra dün yapmış olduğum açıklamayı yapmamın daha doğru olabileceğini" belirtmişsiz. Adem bey biraz öncede belirttiğim gibi paylaşım noktamız olan foruma kısa süreli katılım gösterebiliyorum, bundan dolayı eleştiride bulunduğum mesajınıza bir alevi olarak direkt tepki gösterme durumu sözkonusu oldu. Tabi sizin dediğiniz gibi ne kıvrak zekamı kullanma vaktim oldu ne de sizin bu forumdaki diğer paylaşımlarınızı inceleme şanşım oldu... Bundan dolayı, yapmış olduğunuz açıklama üzerine şahsınıza karşı göstermiş olduğum tepkiden ötürü özür dilerim... Değerli paylaşımlarınızın devamı dileğiyle... (ama lütfen biraz daha anlaşılır olsun:stuart: ) gunes_87 08.11.2006, 22:39 ben bu konunun tartışılmasına bile karşıyım benim ibadethanemde düğün nişan yapılırda bununda adı ileri görüşlülük olursa ben ne aydınım nede ileri görüşlüyüm...hiç katılmadım bu düşünceye halada katılmıyorum.öyle bişey söz konusu bile olamaz gmutlu 10.11.2006, 19:38 Arkadaşlar herşeyin adabı vardır. tartışmanın da tartışılon konununda önemi ve netliği vardır. Tartışacak onca konu varken bunu bu hale getirip olayın içine Cemevlerini sokmak ne aydın insan işidir ne de ileri düşünce tarzıdır olsa olsa aile ve alevilik terbiyesi almamış değer yargı nedir bilmeyen birilerine yakışır bence. tunceli didem 03.12.2006, 22:35 dugun kina yapmak için salonlar bitti, bir cem evinde yapilmamisti orda da yapsinlar bence cok yanlis cem evi bunun için yapilmamistir herseyin belli bir yeri vardir bazi aleviler dugunlerde de sema cekiyorlar bu daha kotu ben bu kisilere alevi demem Berucavan 11.01.2007, 16:54 kesinlikle hayır bu çok büyük saygısızlık! bütün aleviler böyle bir şeyi kabul etmemeli ve gitmeyerek protesto etmeli. ben öyle yapıyorum munzur_62 11.01.2007, 17:28 Bende şimdiye kadar hiç duymadım cemevinde ibadet harici bir şeyler yapıldığını :thumbup1: eskiya44 12.01.2007, 11:32 Bu bence bi yanlış anlaşılmadır,yeni evli çiftlerin dilek dilemek için geldiğini görenler, ya işte cem evinde düğün,nişan yapıyorlar gibi sözler söylemiş olabilir.Cem evinde nişan veya düğün yapıldığını yeni duyuyorum çok yanlış çeşm-i naz 12.01.2007, 13:32 tabiki hayır allah allah denilen yerde müziğin halayın ne işi var.... ama yurt dışında cem evlerinde düğün vs yapıldığını biliyorum üzücü bir durum... hulyam 12.01.2007, 13:43 hayır yapılmaz. orası ibadet yeri eğlence yeri değil.... ama nişan yapıldığını duymuştumm şaşırmıştım açıkçası böle bişi olurmu diye.. Zelal 12.01.2007, 14:00 Bu konuyla baglantılı küçük bi hikaye paylaşmak istiyorum sizinle. Cem TV de gecen hafta bir dede Kars ilimizin bir köyüne cem yapmak için gittiklerini anlattı..Ama gittikleri köyde ne bir cem evi nede buna uygun bir yer varmış ..buna çözüm olarak da camii hocasına camiide Cem yapmak istediklerini söylemişler .Hoca da bunu kabul etmeyip şöyle bir alternatif(!) sunmuş dedelere."Burada düğün yapabilirsiniz nişan yapabilirsiniz ama cem yapamazsınız." bakın camii hocası camiide düğün yapmaya izin veriyor ama cem yapılmasına karşı çıkıyor. Cem evine düğün,nişan v.s bu tip organizasyonların yakışmadığını düşünüyorum.Cenaze zamanında ölülerimizin yıkandıgı, yemeklerın verildiği bir yerde düğün yapmak bana saygısızlık gibi geliyor. ONU® 12.01.2007, 14:40 Kesinlikle yapılmaz.Sonuçta bu olay yapılan ibadete karşı yapılan bir saygısızlık. Kartopu86 12.01.2007, 15:31 Cem evleri bir ibadet yeridir..Kuruluş amacı da budur kimse aksini söyleyemez...Ve tüm alevi canlarda bunun bilincindedir..Sonsuz bir saygı ile gidilirken cem evine kaldıki eğlence yeri olarak kullanmak kulağa hiçde hoş gelmiyor ve tamamen asılsız bir iddea olduğunu düşünüyorum ya da bir yanlış anlama......... Alevv 19.02.2007, 12:05 cem evi bi ibadethane sıradan bir yer diil ki nasıl düğün nişan yapılır ya bunları yapan alevimi merak ettim doğrusu böyle saçma şey olurmu hiç ya :confused1 seyhunbey 19.02.2007, 12:09 12 kişi Evet demiş ankette bu bile çok kötü bidurum :no: gülin 19.02.2007, 12:24 arkadaslar bazi gezdigim yerlerde cem evlerinde mesela dugun nisan kina gibi etkinlikler yapiliyor ben bunun yalnis olduguna katiliyorum eger benim aksimi idda eden varsa goruslerinizi belirtirseniz sevinirim. Böyle birşeyin olmadığını düşünmek istiyorum eğer varsa yapanları şiddetle kınıyorum... Cemevlerimiz ibadet yerimiz bu tür etkinlikler yapılmamalı:no: :no: :no: Candacan 20.02.2007, 03:45 12 kişi Evet demiş ankette bu bile çok kötü bidurum :no: Sevgili canlar, Sadece 12 kişi evet demiş. Gerçekten çok acı. Demekki sadece 12 kişi biliyormuş aleviliği. Alevilik aynı zamanda bir kültürdür. Yaşamla iç içedir. Geçmişte düğün, nişan yapılan yerlerde cem yapılırdı. Ben de oğlumun düğününü cem evinde yapacağım hem de gurur duyarak. Candacan 20.02.2007, 04:01 cem evi bi ibadethane sıradan bir yer diil ki nasıl düğün nişan yapılır ya bunları yapan alevimi merak ettim doğrusu böyle saçma şey olurmu hiç ya :confused1 Sevgili can, Sanırım sen cemevi ile camiyi karıştırdın. Soruyu kendine sor: Sen gerçekten; alevi misin, yoksa müslüman mı? Aleviliğin temelinde insan vardır. İnsan için yapılan herşey ibadettir. Çalışması da, emeği de, yemesi içmesi de, düğünü nişanı töreni eğlenmesi de, cemi de herşeyi ibadettir. Kutsal olan cemevi değil cemdir. Cem de insan için yapılır. Tek bir insan bile rızalık vermese o cem yapılmaz. Gülom 20.02.2007, 07:20 Sevgili can, Sanırım sen cemevi ile camiyi karıştırdın. Soruyu kendine sor: Sen gerçekten; alevi misin, yoksa müslüman mı? Aleviliğin temelinde insan vardır. İnsan için yapılan herşey ibadettir. Çalışması da, emeği de, yemesi içmesi de, düğünü nişanı töreni eğlenmesi de, cemi de herşeyi ibadettir. Kutsal olan cemevi değil cemdir. Cem de insan için yapılır. Tek bir insan bile rızalık vermese o cem yapılmaz. Cemevi, Cemin (yani ibadetin) yapildigi yerdir. Zaten adi ustunde "Cemevi"..Her ibadet yeri gibi, buraninda saygi gormesi gerekiyor. Insanliknan ve Muslumanlikla alakasi yok. Buna bakarsan, Caminin, Kiliseninde ibadet yeri olmamasi gerekiyor... Saygilarimla birgülss 20.02.2007, 09:06 bazı cem evlerinin yan binalarında düğün salonları var cem yapılan yer aşağıda düğün salonları ayrı bir yerde banada çok yanlış geliyor cem evinde düğün yapmak Felhan 20.02.2007, 09:45 Valla "Nisan ve Dügün" yapiliyor diyenler kanit vermeleri lazim aksi halde bana pek inandirici gelmiyor yani inanmasi güç. Yemekhanelerin kiralandigini biliyordum ama böylesi bir "rezilligi" ilk defa duyuyorum. Can lütfen kanit göster ki o Cemevine tepkimizi gösterelim birdaha böyle kepazelik olmasin (tabi eger var ise). Saygilar roza 20.02.2007, 09:58 Bence burda en önemli sorun,biz yeterince bilinçli değiliz Aleviyiz ama Aleviliğin bir çok şeyini bilmiyoruz ,öğrenmiyoruz kulaktan dolma bilgilere sahibiz, oda çoğu doğru kişilerden değil. Bu siteye üye olan bir çok kişinin üye olma nedeni, Alevilik hakkında birşeyler öğrenmek çünkü birçoğumuzun ailesi bile yeterince şey bilmiyor. Yani sözün kısası böyle bilinsiz böyle eksik bildiğimiz sürece hep bir takım şeyler eksik olucak o zamanda cemevinde partide veririz düğünde yaparız.. musa canpolat 20.02.2007, 10:01 ne demek cem evinde düğün nişan buna evet diyenler ya alevi deyiller yada aleviliği karalamak istiyen zavallı düşünceler boyle bir düşünceyi tartişmak abesdır yazık ya boyle düşünende var demek ama biliyoruzki hem aleviyim diyip hemde ramazan orucunu tutan zavallı alevilerde vardır deger sizindir saygılarımla diablo21 20.02.2007, 10:06 Ben bu zamana kadar nısan dugun gıbı seyler gormedım hıc bı cem evınde.Ibadete mı gıdıyoruz eglenmeyemı ya varmı boyle bı sey :mad: ozgurkx 20.02.2007, 10:21 bence yapılmalı niye bu kadar katı yaklaşılıyor ki. çok kuralcı olmamalıyız. seyhunbey 20.02.2007, 10:56 Sevgili canlar, Sadece 12 kişi evet demiş. Gerçekten çok acı. Demekki sadece 12 kişi biliyormuş aleviliği. Alevilik aynı zamanda bir kültürdür. Yaşamla iç içedir. Geçmişte düğün, nişan yapılan yerlerde cem yapılırdı. Ben de oğlumun düğününü cem evinde yapacağım hem de gurur duyarak. Aleviliği bilen 12 kişi ile sende Düğününü yaparsin can :o 40 60 sene önce cem evleri yoktu köylüler cemlerini büyük köy odalarinda evlerinde yaparlarmiş cem evi olmadiği için..dişarlarada bekçi korlarmiş baskin yapmasin diye kimse.. köylerde düğün nerde yapilirdi kişin dişarlarda olmayacaği için yene büyük köy odalarinda evlerinde yaparlarmiş .. azel24 20.02.2007, 12:06 Sevgili canlar, Sadece 12 kişi evet demiş. Gerçekten çok acı. Demekki sadece 12 kişi biliyormuş aleviliği. Alevilik aynı zamanda bir kültürdür. Yaşamla iç içedir. Geçmişte düğün, nişan yapılan yerlerde cem yapılırdı. Ben de oğlumun düğününü cem evinde yapacağım hem de gurur duyarak. aleviliği bilen kaç kişidir bilmem ama senin alevilikle alevilerle alakan yok şu lafı göğsünü gere gere ediyorsun ya senin aleviliğinden ben utanıyorum git oğlunun düğününü nerde yaparsan yap ama cem evlerimizden uzak dur anladın mı beni cem evlerimizden uzak dur...! çeşm-i naz 20.02.2007, 12:15 Sevgili canlar, Sadece 12 kişi evet demiş. Gerçekten çok acı. Demekki sadece 12 kişi biliyormuş aleviliği. Alevilik aynı zamanda bir kültürdür. Yaşamla iç içedir. Geçmişte düğün, nişan yapılan yerlerde cem yapılırdı. Ben de oğlumun düğününü cem evinde yapacağım hem de gurur duyarak. iyi can o zaman sana şunu sorayım cenazen varken düğün'e gidermisin?? orası bizim ibadet yerimiz nerde görülmüş ibadet hanede düğün olduğu eğer bu doğru olsaydı düğün salonu diye bişey olmaz ağzıından çıkanı kulağın duysun!!!! imkansızlık dolayısıyla yapılmıştır diyelim ona insanlar ibadet yerini bile rahat rahat yapamazken düğün yeri mi arasınlar kendilerine!!!! sen yap can ama oğlun seninle gurur duyacak mı acaba?????? Servan 20.02.2007, 12:49 Sevgili can, Sanırım sen cemevi ile camiyi karıştırdın. Soruyu kendine sor: Sen gerçekten; alevi misin, yoksa müslüman mı? Aleviliğin temelinde insan vardır. İnsan için yapılan herşey ibadettir. Çalışması da, emeği de, yemesi içmesi de, düğünü nişanı töreni eğlenmesi de, cemi de herşeyi ibadettir. Kutsal olan cemevi değil cemdir. Cem de insan için yapılır. Tek bir insan bile rızalık vermese o cem yapılmaz. cem evinde dügünün nişanın ne işi vardır anlamadım.cem evinde sadece yemek vermek uygundur yoksa hem cenazenin hem ibadetin oldugu yerde dügünün ne işi vardır.tabi bazı cem evlerini özel mekanları var kına geceleri için ama yine belirtiyorum belirli(yani ayrılmış kısımlar) var. ama cem avinde ne nisan ne kına gördüm sadece sünnet ve ölü hayrı için yemek verildigini gördüm. dede_27 20.02.2007, 14:02 Arkadaslar...Cemevi ibadethanemizdir..Cemevi evimizdir..Cemevi mukaddesimizdir..Cemevi cemimiz kültürümüzdür... Cemevinde düğün ya da nişan olmaz...Bu Aleviliğe aykırı bir durum olup Aleviliği bilmeyenler böyle birşey yaparlar... Eyvallah.. Felhan 20.02.2007, 17:33 bence yapılmalı niye bu kadar katı yaklaşılıyor ki. çok kuralcı olmamalıyız. Sevgili kardesim Cem Evleri ibadethanelerdir dingonun ahiri degil ne alakasi var katilikla herseyin bir kurali vardir örf ve adetlerimizi kirletmiyelim baskalarini güldürmiyelim kendimize bu Ülkede güner ümit olaylari birdaha yasanmasin. Bugün dügün nisan ile baslar yarin içki kumar ve bilmem ne ile devam eder aklin aliyormu böyle birseyi? Türkiye de dügün salonundan çok ne var sanki? Gidersin krallar gibi dügününü yaparsin sonrada Cem evine gelir duani edersin ibadetini yaparsin kurbanini kesersin vs. Lütfen eski köye yeni adet getirmiyelim biz kilisede dügün yapan hristiyanlar degiliz Aleviyiz.:22: :24: lion12 20.02.2007, 18:38 Bence yapılması uygun olmaz. ozgurkx 20.02.2007, 23:39 Hiç yapılmaz mı? Çok eğlenceli de oluyor yani. Düşlesenize mistik bir ortamda etrafınızda bütün dünya semah dönüyor. Bütün canlar dizlerini dövüyor. Dede sazını öttürüyor. Gökyüzünde turnalar semahlarıyla eğlencenize katkıda bulunuyor. Bir yanda badeler canlara dağıtılıyor. Diğer tarafta rakılı mezeli çilingir sofrası, herkes bir ağızdan memleket türkülerinde harkulade bir ortam olmaz mı? Süper bişi yani.:huh: ADEM YAVUZ ÇOK EGLENMİŞ OLMALISIN KAHRAMAN ARKADAŞLAR HEMEN ATLAMIŞ. ozgurkx 20.02.2007, 23:42 Sevgili kardesim Cem Evleri ibadethanelerdir dingonun ahiri degil ne alakasi var katilikla herseyin bir kurali vardir örf ve adetlerimizi kirletmiyelim baskalarini güldürmiyelim kendimize bu Ülkede güner ümit olaylari birdaha yasanmasin. Bugün dügün nisan ile baslar yarin içki kumar ve bilmem ne ile devam eder aklin aliyormu böyle birseyi? Türkiye de dügün salonundan çok ne var sanki? Gidersin krallar gibi dügününü yaparsin sonrada Cem evine gelir duani edersin ibadetini yaparsin kurbanini kesersin vs. Lütfen eski köye yeni adet getirmiyelim biz kilisede dügün yapan hristiyanlar degiliz Aleviyiz.:22: :24: İYİ GÜZEL SÖYLÜYORSUNDA ALEVİ NÜFUSUN ÇOK BÜYÜK KISMI KIRSALDA YAŞIYOR İSTANBUL VE BİR KAÇ BÜYÜK ŞEHİRDEKİ CEM EVLERİ İLE KÖYLERDEKİ CEM EVLERİNİ KARIŞTIRMAMAK GEREKİYOR. HALA PEKÇOK KÖYDE GENİŞ BİR ALAN VEYA BİNA NERESİ İSE ORADA YAPILIYOR CEMLER. OLAYLARA BAKIŞ AÇISI HERKESİN KARACAAHMET YADA ŞAHKULU FALAN. KIRSALDA ÇOGU KÖYDE CEMEVİ YOK. BUNU KAÇIRIYOR HERKES. Felhan 20.02.2007, 23:59 İYİ GÜZEL SÖYLÜYORSUNDA ALEVİ NÜFUSUN ÇOK BÜYÜK KISMI KIRSALDA YAŞIYOR İSTANBUL VE BİR KAÇ BÜYÜK ŞEHİRDEKİ CEM EVLERİ İLE KÖYLERDEKİ CEM EVLERİNİ KARIŞTIRMAMAK GEREKİYOR. HALA PEKÇOK KÖYDE GENİŞ BİR ALAN VEYA BİNA NERESİ İSE ORADA YAPILIYOR CEMLER. OLAYLARA BAKIŞ AÇISI HERKESİN KARACAAHMET YADA ŞAHKULU FALAN. KIRSALDA ÇOGU KÖYDE CEMEVİ YOK. BUNU KAÇIRIYOR HERKES. Sayin Özgür, Konumuz "Cem Evleri disinda baska binalarda (evlerde, salonlarda vs.) Cem yapilabilirmi" degildir dikkatinizi çekerim. Bizim Köyde de eskiden Cem Evi yoktu ve dogal olarak en büyük ve uygun Ev hangisi ise orada Ibadet yapilirdi, simdi çogu köylerde Cem evleri bulunuyor yada köyünde Cem Evi olmayanlar en yakindaki Cem Evine gidiyor. Konu "Cem Evlerinde Dügün, Kina Gecesi, gibi - eglenceler - yapilabilirmi" konusudur. Ve buna sizinde bir duyarli Alevi olarak karsi çikacaginizi umuyorum. Saygilar ozgurkx 21.02.2007, 09:58 Sayin Özgür, Konumuz "Cem Evleri disinda baska binalarda (evlerde, salonlarda vs.) Cem yapilabilirmi" degildir dikkatinizi çekerim. Bizim Köyde de eskiden Cem Evi yoktu ve dogal olarak en büyük ve uygun Ev hangisi ise orada Ibadet yapilirdi, simdi çogu köylerde Cem evleri bulunuyor yada köyünde Cem Evi olmayanlar en yakindaki Cem Evine gidiyor. Konu "Cem Evlerinde Dügün, Kina Gecesi, gibi - eglenceler - yapilabilirmi" konusudur. Ve buna sizinde bir duyarli Alevi olarak karsi çikacaginizi umuyorum. Saygilar şimdi söyle düşünelim. bir yer var maddi sıkıntılarından dolayı birleşip büyük bir yer yaptırdılar. cem törenleri sürekli yapılan insanların beş vakit cem yaptıgı yerler değil ki. cem yapılan dönemler dışında da kullanılmasının sakıncası yok bence. cem törenlerini etkileyen bir unsur değil. balıkesirde belirli dönemlerde cem yapılıyor örneğin sürekliliği yok yılda maksimum bir aylık bir dönem. bunun dışında kullanılması niye sakıncalı olsun ki. örneğin sonbaharda 1 ay ilk baharda 1 ay cem yapıldı diyelim. temmuzda da düğünlerde kullanılmasının zararı yok bence. Felhan 21.02.2007, 18:57 Ben kesinlikle Cem Evlerinde Dügünlere karsiyim, madem Cem yapilan dönemler disinda kullanmak istiyorsunuz, o halde Kurs lar verebilirsiniz mesela Baglama kurslari, Dil kurslari, gençleri bir araya toplayip biseyler yapabilirsiniz bence. mutlu öztaş 21.02.2007, 19:17 canlar alevilikte cem evlerinde eğlenceler değil bizim pirlerimizin çok geçmiş yıllarda nasıl acı çekildiğini ve onlara tüm şükranlarımızı anlatmak içindir yaniibatedemizi yerine getirmektir hem öyle tür şeyler sadece hristiyanlar yapar ve onlarada saygı duyalım çünkü alevi toplumu her zaman geniş gürüşlü olmalıdır çünkü bu dünyadada yerimiz olmaz Lazoşa_62 21.02.2007, 19:32 Canlar Cemevi Sadece suniler gibi ibadet yeri değildir. Tabiiki cem evinde Dügün ve nişan gibi şeylerin normal değildir. Ancak Bizlerin cem evleri Cem baglama ,semah dönmenin ötesinde: Kültür yeridir Dayanışma yeridir, Sorunları tartışma yeridir, Açların doyurulduğu yerdir, Evsizlerin,kimsesizlerin sığınağı ve barınağı yeridir, Sünnet törenleri yeridir(Kirvelik) Cenazelerimize son vazife yeridir Yardımlaşma yeridir, Konferans yeridir.vs.vs Sadece perşembe geceleri cem bağlama ve semah dönme yeri diye yazan arkadaşlara bilgi mahiyetindedir. Gülom 21.02.2007, 20:08 Canlar Cemevi Sadece suniler gibi ibadet yeri değildir. Tabiiki cem evinde Dügün ve nişan gibi şeylerin normal değildir. Ancak Bizlerin cem evleri Cem baglama ,semah dönmenin ötesinde: Kültür yeridir Dayanışma yeridir, Sorunları tartışma yeridir, Açların doyurulduğu yerdir, Evsizlerin,kimsesizlerin sığınağı ve barınağı yeridir, Sünnet törenleri yeridir(Kirvelik) Cenazelerimize son vazife yeridir Yardımlaşma yeridir, Konferans yeridir.vs.vs Sadece perşembe geceleri cem bağlama ve semah dönme yeri diye yazan arkadaşlara bilgi mahiyetindedir. Dogrudur, ama bunlar zaten cem'in temel inde var. Ama dugun/eglence bence daha farkli. Ben Turkiyeyi fazla bilmem ama bu saydiklarin burda camilerdede yapiliyor ve dugun bile yapiliyor. Bu dugun esnasinda daha cok mevlut (dogru yazdigimi bilmiyorum) okunuyor diye duydum. Kendim sahit olmadim... Saygilarimla, muratsiner 26.02.2007, 19:49 mersin de cem evinin bahçesinde düğün yapıldığını gördüm içerde değil ama ne kadar doğrudur bilmiyorum burda kesın bır dılle bunun dogru yada yanlış olduğunu anlatması lazım ve bızde ona gore tavır almalıyız. yani olursa niye olur olmassa niye olmaz buna açıklık getirilmelidir. yoksa ben gordum bence doğru bence degıl lerle bir yere varamayız sadece sayfalarca gorus belırtılır. serçeşme 02.03.2007, 14:26 evet mersin cem evinde yapılıyor dışarıdaki bahçesinde.hatta misafirhane filanda yapııyor.bence bu şekilde olmasının bir sakıncası yok.. cenzelerimiz buradan kalkıyorsaa...yani üzüntülerimizi,acılarımızı burada paylaşıyorsak.sevinçlerimizi de paylaşmalıyız diye düşünüyorumm.....cem evimin bahçesi duruken neden başka yeri tercih edeyimki............en azından ufakda olsa bir katkımız olur...camiler diyanetle ayakta duruyor amaaa...bizlerr sadece canların bağışları ileee... doğru değil mi canlar?????????? bellatrix62 18.12.2007, 15:41 saçma sapan bir oylama..yahu bir alevi sitesinde böyle şeyler oylamaya nasıl sunulabiliyor..ayıp günah yapmayın etmeyin.şu an siteyi dolaşmakta olan bir sunni vatandaş bu yazıları görünce ne diyecek ben sunni biri olsam bu yazıları görsem cem evleri cümbüş yerimiş derim..umuyorumki evet diyen kişiler alevi olmasın..zaten kendilerine alevi demesinler..bu oylamayı sunan kişiye de inşallah ceza verilmiştir..yok böyle bişey nasıl durabiliyor bu oylama halen inanamıyorum.farklı düşünceler olabilir her konuda bişey söylenmez ama cemevlerinde düğünmüş nişanmış saçmalık ötesi..önerim bu anketi kapatın hatta silinebiliyorsa konu silinsin.. |