Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviliği doğru anlamak

gökhan doğan
28.07.2005, 14:20
Alevilik eski türk _kültür , islam inanç ve esaslarının bir sentezi olarak görmek yanlış olmayacaktır.Günümüzdeki tartışmaların odak noktasını ,aleviliğin islamın içinde mi, yoksa islamın dışında mı bir düşünce hareketi olduğu süreci oluşturmaktadır.Aleviliği ta ki eski türk kültür ve geleneğinden soyutlayamayacağımız gibi alevilik felsefi öğreti ve düşünce geleneğinide islamın dışında algılamak ve olaylara bu bilinçle yaklaşmak yanlış olacaktır.Aleviliği ne bir dinsizlik hayasızlık gibi göstermeye hakkımız vardır ,ne de islamı inanç ve esasların alevilik dışında tutmaya hakkımız vardır.
Biz Aleviler laik ,demokrat olmanın yanında ,demokratlığında bilincini taşıyarak olaylara yaklaşmalıyız.Dini imanı bizden uzak gösteremeyeceğimiz gibi hayasızlığı bilinçsizliği de bizdenmiş gibi göstermemeliyiz.Çünkü unutulmamalıki alevi toplumu küçük şehirlerde hep ezilen kesim olmuştur.Bilincimizi oluşturarak ,olaylara yaklaşmalı ve yıkıcı değil,herşeyimizle yapıcı olmalıyız.
Yazımı okuyan tüm canlara sevgilerimi iletiyorum.

combat
28.07.2005, 19:03
selamlar.aleviliği doğru anlamak yazına şöylede bir katkıda bulunayım.aleviliği doğru anlamak onu hiçbir ırkın tekeline almamaktır.aksi takdirde 72 milleti bir gören bu alevi anlayışı zarar görür.(nitekim dünyada başka millet kalmamış gibi kürtlere yapılan düşmanlıkta artık 72 milleti bir gören felsefenin zarar gördüğünü gösteriyor)
tabiki hiç bir millete düşmanlık yapılmamalı o da ayrı bir gerçeklik.
ben isterdim ki alevilik ama yanlızca alevilik anlatılsın buralarda.alevi kültürüne nasıl katkıda bulunacağımızdan bahsetsek.ama görüyorum ki herkes bir hırsla alevilik=türklük arayışına girmiş.ne diyeyim
hata ki ne hata

gökhan doğan
10.08.2005, 10:51
Kesinlikle öyle.Alevilik kimsenin tekelinde değildir.Bir millete ait olması uzak olur.Ama günümüz türkmen aleviliği kaynağını eski türk geleneğinden alır.Düşünce olarak hem fikirim ama kaynak itibarı ile Biz Türkmen alevisiyiz.Çünkü dünyadaki,alevi toplumlarında semah'a benzer gösteriler vardır,ama Dünyanın hiç bir yerinde(hiç bir alevi toplumunda ,türk milletinden olmayan) bizim (türkmenlerin)kullandığımız Bağlama(saz) yoktur...bunuda unutmamak lazım.
Tüm dost ve canlara sevgilerle......

Gagauz
13.08.2005, 00:50
Alevilik,Türk ün kendine öz inanışı.Kültürünü Türk kültüründen yapmış bir dini inanış.Türk e has, türkçe yorumdur.Atatürk sevgisi ile,cumhuriyet kazanımnarına baalılık ile ülkenin sigortasıdır.Muzika kültürü çok farklı,kendine has.

Özenturk
13.08.2005, 16:08
Alevilik,Türk ün kendine öz inanışı.Kültürünü Türk kültüründen yapmış bir dini inanış.Türk e has, türkçe yorumdur.Atatürk sevgisi ile,cumhuriyet kazanımnarına baalılık ile ülkenin sigortasıdır.Muzika kültürü çok farklı,kendine has.

öncelikle dostum hoş geldin foruma

Alevilik eski türk/türkmen kültürünün ve islamın harmanından meydana gelmiş bir inactır

birde dostum sana bir sorum olacak gagauz türkleri hristiyan değilmi?