Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler Nerde? çoğrafya

Sayfa : [1] 2

Alevimen
10.02.2005, 02:40
Merhabalar

Bu nedir?
Haritada Alevilerin memleketleri çoğunluğa göre gösterilir:
koyu kırmızı'dan açık kırmızıya = en çok alevi o memleketten gelir (dikkat nüfus! il-alevi-nüfus-oranı değil! ve ikamet yeri değil! Sadece memleket uyruğu).
Alevilerin verdiği memleket bilgilerinde en çok Sivas olduğu için 100% kırmızıdır, ardından Sivaslı alevi nüfusuna orantılı devam edilmiştir.

Kaynak ve doğruluğu nedir?
Aleviforum'dan yani üyelik esnasında verdiğiniz memleket bilgisinden bu harita yapılmıştır.
Memleketler listesi için şu linki ziyaret edin: http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=13423&page=9
Üyelerin 15-20% gibi T.C. kimlik numaraları bulunduğu için herhangi bir manipulasyon veya yanlış veri toplama olasığı çok düşüktür.
Toplam 9'282 kişinin profil bilgileriyle harita düzenlenmiştir.
Dikkat: Alevi olmayan forum üyeleri profillerden filtre edilmiştir, yani bu yönden yanlış veri veya manipulasyonda en düşük orana bastırılmıştır.

Haritalar:
http://www.aleviforum.com/bilder/son-harita-copyright2.gif

--

http://www.aleviforum.com/bilder/son%20harita%20copyright.jpg

Saygılar
Alevimen

Merhaba,
Washingtoninstitute adlı kuruluşun araştırmasına göre aşağıdaki şekilde bir harita oluşmuş.
http://www.washingtoninstitute.org/mapImages/4616b6127d683.pdf

----
Değişiklikler:

13.04.2007 kırmızı nüans değiştirildi + başlık ve açıklayıcı bilgiler konuldu
12.04.2007 ilk harita

ilerici_gençlik_derneği
12.02.2005, 20:08
ya arkadaşım tamamda ben bişe anlamadım bundan daha ayrıntılı anlatırmısın açık mavisi var işte daha açığı var ne bilim bunlar neyin nesi daha detayşlı olurmusun??

meh33
12.02.2005, 20:21
Çözünürlüktemi bi arıza var yoksa biz mi yanlış görüyoz benim bildiğim kadarıyla Malatya'da çok Alevi var...

Alevimen
13.02.2005, 01:16
dostlar beyaz boyanan illerde tahmince il toplam nufusun %10'nun altında aleviler olduğunu tahmin ediliyor. mavi boyanan illerde %10'nun üstündü.
Nekadar koyu mavi ise yüzdeyle o kadar daha çok alevi... anlatabildim mi?

tanyeri24
13.02.2005, 01:27
Çözünürlüktemi bi arıza var yoksa biz mi yanlış görüyoz benim bildiğim kadarıyla Malatya'da çok Alevi var...

Maltya zaten Mavi Tunceliden sonra en mavi illerden biri bence :cool:

hasancan87
13.02.2005, 18:41
sivasın sadece bir ilçesinde alevi var öbür kesimi yobaz kesimi ama öyle görünmekteki tunceliden sonra en mavi yer..... ilginç

hasan ?z??rt?k
14.02.2005, 02:02
Sevgili Dostlar Canlar merhaba ben Aydınının bozdogan kazası ALAMUT KÖYÜNDEN İM. ALEVİYİM cok şükür buradan bu siteyi kurmada emegi gecen herkese teşekürederim saygılar sunar

tanyeri24
14.02.2005, 02:10
Sevgili Dostlar Canlar merhaba ben Aydınının bozdogan kazası ALAMUT KÖYÜNDEN İM. ALEVİYİM cok şükür buradan bu siteyi kurmada emegi gecen herkese teşekürederim saygılar sunar
hoşgeldin Can ama mesajını maalesef yanlış foruma yazdınız :3D_NG (29 lütfen bir sonraki mesajlarınızda doğru forumlarda mesaj yazınız çok teşekkürler :dilli: mesela merhabalaşmak için 'tanışalım kaynaşalım' forumunu kullanabilirsin. bu kuralları forumda düzgünlük olsun diye koyduk lütfen yanlış anlamayan :3D_NG (9) . teşekkürler.

hasancan87
15.02.2005, 20:13
Pirim, herşeyin bi forumu var bak oku ona göre yaz çorba etme yani siteyi :3D_NG: :dilli:

Alevimen
18.02.2005, 01:13
Değerli dostlar eklemiş olduğum resim wikipedia sitesinden alınmıştır (wikipedia internet ansiklopedisi gibi bi sistemdir). ORdan yeni bi resim daha.. sizinle paylaşıyorum.
Sizlerde yardımcı olursanız bu hartıaları genişletebiliriz...

http://www.aleviforum.com/bilder/aleviharita.png

not: ilk harıta daha detaylıdır..

SahHatayi
26.03.2005, 05:24
Merhaba Canlar, iki resimde bana ayit.

Ikisini ben yaklasik yarim sene önce elimde olan bilgilerle cizdim.

SARI resim:

az bilgi ve
genel bilgilerle yapildi
MAVI resim:

daha detaili bilgilerle ...
tabiki bazi illerde bilinmeyen alevi orani bu resimi yaparkan problem cikardi
kürt bölgelerindeki (s.urfa, antep, diyarbakir ...) alevi oranlari yanlis olabilir, bunu simdiden söylemis oliyim, cünkü simdiyedek hic bir kürt bölgelerinde alevi orani belirtilmemisdir
Hataya bakarsak: Hatayadaki ALAWILER bu resime alevi olarak eklenmistir.

Bir Can, Malatya ve Sivas dedi:

Malatya ~35-40
Sivas ~40
Tünceli ~ 90
Cok gec oldu, hepinizi iyi geceler ve tatli rüyalar dilerim.

Selamlar SahHatayi

Ps: Word Dosyami bulursam, ileri ve sayilar tam olarakda söyliye bilirim.

hiyam
27.03.2005, 15:25
sivasın sadece bir ilçesinde alevi var öbür kesimi yobaz kesimi ama öyle görünmekteki tunceliden sonra en mavi yer..... ilginç

Hasancan dostum sivas nüfus olarak tunceliden çok kalabalık ama tunceli gibi %95 tekabül etmiyor. Sivasın bir ilçesi demişsin ne yazki yanılıyorsun sivasın 10 ilçesi %95 alevi vatandaş içerir bilerek araştırarak yapalım. Ama sivasın merkezi anlmında bu dediğin doğru evet çoğu gerici, banaz ve yobazdır ama merkezde de aleviler %35 tekabül eder bunu yatsımamak gerek bence. Haritaya gelince olaya biraz daha tarihsel bakmanında gereği olmalı günümüzde aleviler coğrafyasında karedeniz tahtacı ve yörük alevleri var çok kalabalık olduğu bölgler var karadenizde örneğin samsun,giresun ve ordu yadsımamak gerekir. Öyle değilmi?

dem_dost
27.03.2005, 16:25
dayanak yok

belge yok

kanit yok

ben bu verilere kanit göstermeden inanmam

; ))

saygilar

hiyam
28.03.2005, 13:46
banamı dedin dem dost??

dem_dost
28.03.2005, 14:02
yok dost bu resimlere... verimli bilgi yok

alevi kuruluslari sayinin ve oranlarin belirsiz oldugunu söyliyorlar

somut kanit olmadigini söyliyorlar

ama burda böyle bir i yapilmis...fakat ne kanit ne de baska bir kaynak gösterilmisitir

saygilarimla

SahHatayi
28.03.2005, 18:09
RESIMLER!

bilim dünyasinda ... bir THEORIE ona karsi kanit bulunana kadar dogrudur.

benim yaptigim resimlerin KAYNAKLARIM vardi elbette, ama gördügün ve bildigin gibi su an elimde yok. Aramam gerek, ve onlari yine bulacagimda. Tek Kürt bölgelerin verilerinin yanlis olma olanagi oldugun bende size söylemistim.

Alevi kururuslarin: sayinin bilinmedigini demeleri, onlari bu konunun nekardar ilgilendirdigini gösteriyor. Isteseler arastirmazlarmi? Tabiki arastirirlar.

Saygilarimla.

SahHatayi
28.03.2005, 18:46
Sayilar!

Bu RESIMLER sayisal bilgi vermiyorlar dem_dost. Verdikleri bilgi dagalim hakkinda. Alevi Sünni cogunluklarinin nerde olduklarini gösterecek bir resim.

Simdiye kadar demedim: Istanbulda 4,213,322 Alevi oldugun ... bu resimlerde söylemicek.

Bildigin gibi ben bu resimlerin dagalimi hakkinda, hesaplamalar yapiyorum. Bakalim ortaya cikacak sayilar verimli olacaklarmi. Bu kona hakkinda sana yazacagim elbette.

Saygilarimla.

Alevi_cocuk
13.04.2005, 10:32
Sanırım bu konuda daha detaylı araştırma yapılabilir benim çok değişik il lerden alevi arkadaşlarım var ama burda o illerde alevi olmadığı gözüküyor.

HEP YOLDA?'ÇA

YOLGEZER1984
13.04.2005, 10:41
arkadaşlar türkiye haritası baştan aşagı değişti katliamlar sonucu... alevilerin hepsi artık yurtdışında sadece yaşlılarımz var onun için türkiyede alevilerin yoğun olduğu bir bölümde yok..ama yok olduğu çok bölüm var....

Alevimen
13.04.2005, 13:09
Sanırım bu konuda daha detaylı araştırma yapılabilir benim çok değişik il lerden alevi arkadaşlarım var ama burda o illerde alevi olmadığı gözüküyor.
HEP YOLDA?'ÇA

Türkiyenin her ilinde nufus oranının en az 15% (eğer >15 Milyon alevi sayarsak!) alevidir. Biraz düşünürsek 15 milyonun aynı yerde yaşayacak halleri yok ya! Elbette her il'de alevi bulunur laz bulunur ve kıbrıslı bulunur!

gezerpunta
29.06.2005, 17:32
bu haritaya bakmayın ,nufusun en buyuk cogunlugu buyuk sehirlerde ve yurtdısındadır.Ben arguvanlıyım suan 3.000 nufusu arguvanın ,yaz olunca 40.000 oluyor bu rakam.butun arguvanlılar gitse misal 100 ile 200 bin arasına cıkacak.Aradaki farkı dusunun.3 bin nere 200 bin nere.

ayrıca niye gumushane yok

haydar58
06.08.2005, 14:45
bu hariyayı yabancı bir sitede görmüştüm.....yanlış bilgiler çok örneğin yozgat.yozgatta çok sayıda alevi köyü var.ardahan beya renktte.halbuki 1991 e kadar camisi olmayan tek ilçe damaldı.damalın ilçe ve köylerinin hepsi alevidir.ardahana bağlıdır.ayrıca ardahan hanakın yarısı alevi diğer ilçelerindede alevi türkmenleri yaşıyor.ayrıca samsunda 100 kadar alevi köyü var.ordu,kırıkkale çok yoğun alevi nüfusu var.kırıkkalede hasandede belediyesi tamamen alevidir.eskişehir,afyonda çok sayıda alevi köyü var.gümüşhane şiranın köylrinin yarısı alevi kelkitde 15 alevi köyü var........bu harita ya düzelyilmeli yada çıkarılmalı yanlış bilgiler veriyor.ayrıca sivasın 1230 köyü var bunun726 sı alevi.tüm sivaslılarda alevi sünniye göre fazla.yalnız alevi köylri çok göç verdi.istanbuldaki her sivaslıdan 7-8 i alevi

ayrıca uşak ve giresunda alevi köyü çok.çankırıyı yozgat,ardahan,afyon,eskişehir gibi yerlerden oran olarak fazla göstermek yanlış.

Ceyhun
06.08.2005, 14:52
ayrıca uşak ve giresunda alevi köyü çok.çankırıyı yozgat,ardahan,afyon,eskişehir gibi yerlerden oran olarak fazla göstermek yanlış.

Bana ise harita başarılı gibi geldi. Giresun'da babam öğretmenlik yapmış ve çok az Alevi olduğunu söylemişti. Ayrıca bence Çankırı'da Yozgat'tan çok Alevi vardır. Ben Çorum'luyum. Ve Yozgat'ta sadece Çorum sınırına yakın birkaç Alevi köyü vardır. Yozgat'ta Alevi nüfusu çok azdır. Keza Afyon'da da dayım okumuştu. Çok az Alevi olduğunu söylüyordu.

haydar58
06.08.2005, 17:21
dayın da babanda yanılıyor.yozgatın çorum tarafında alevi var demişsin.çekerek çoruma uzak ve 30 alevi köyü var.sorgun sivasa yakın 20 nin üzerinde alevi köyü var.akdağmağdeni,yerköy,çayıralan,çandır da çok alevi köyü var.kulaktan dolma bilgilerle hareket etme.afyonda şuhut,sandıklı,sultandağı ve özellikle emirdağ (semahıda var) çok alevi köyü vasr.

Ceyhun
06.08.2005, 17:23
dayın da babanda yanılıyor.yozgatın çorum tarafında alevi var demişsin.çekerek çoruma uzak ve 30 alevi köyü var.sorgun sivasa yakın 20 nin üzerinde alevi köyü var.akdağmağdeni,yerköy,çayıralan,çandır da çok alevi köyü var.kulaktan dolma bilgilerle hareket etme.afyonda şuhut,sandıklı,sultandağı ve özellikle emirdağ (semahıda var) çok alevi köyü vasr.

Tamam canım :) İzlenimimi söyledim.

haydar58
06.08.2005, 17:25
belgelerle konuşmak önemli örneğin afyon merrkezde dayın okumuş.araştırmamışsa nerden bilsin alevi köyünü.alevi köyleri pek yol üstünde olmaz.sorgun belediyelik alevi kasabası bar.ismi bahat istersen netten araştır.

Ceyhun
06.08.2005, 17:28
belgelerle konuşmak önemli örneğin afyon merrkezde dayın okumuş.araştırmamışsa nerden bilsin alevi köyünü.alevi köyleri pek yol üstünde olmaz.sorgun belediyelik alevi kasabası bar.ismi bahat istersen netten araştır.

Yok netten araştırmaya gerek yok. Siz öyle diyorsanız öyledir. Neden araştırayım? Ben sadece kulaktan dolma bilgiler aktardım. Zaten dikkat ederseniz cümlelerim çoğunlukla "bence" ile başlıyordu. Yani saydığınız bölgelerde %10'un üzerinde Alevi olduğunu düşünmüyordum. Sizin bilgileriniz sağlamsa bunlara güvenirim. Ayrıca bir araştırmaya gerek duymam.

haydar58
06.08.2005, 17:31
yozgatın 16.yy da %90 ı aleviydi.ama asimilasyom ve katliamlarla azaldı ama yinede haritada beyazla gösterilecek kadar az değil. yozgatın 500 köyü varsa 150 den fazla alevi köyü var.ardahanın beyaz renkte olması çok saçma.çankırıya gelince çankırı mavi renkse onu geçecek çok il var

Festoolaa
06.11.2005, 02:09
Tamamen saçma ilk ardahana baktım beyaz renkte ardahanın bir çok ilçesinde alevi köyleri sunni köyünden fazla ve verilen oran yüzde 10nun altından ...Hangi alevi düşmanı hazırladı bunu merak ettim doğrusu...

CeZaM
06.11.2005, 16:48
Türkiye icerisinde yasayan her türlü farkli yapidaki gruplara ve cevreye kuskuyla yaklasan bir sistem icerisindeyiz. Türkiye'de yasayan Kürt'ler Türk'ler Çerkez'ler v.s. gibi unsurlarin kesin olarak rakamlarla konusalacagini sanmiyorum bunun sebebide devletin ön yargilaridir. Cünkü bu gibi arastirmalarda tevsik vermesi gereken ilk bastaki kurum devletin ta kendisidir. Türkiye'de kendisini Türk sanan cesitli irklara mensup insanlar var ayni sekilde Kürt sana Türk'ler de var. Bu gibi cesitli etnik, dini ve baska türlü sorunlarla ne ilgilenilmesini isterler nede konusulmasini. Dünya'ya at gözlügüyle baktirilmasi icin her türlü yola basvurulur. bu gösterilen harita nerden alinmistir, kaynagi kimin, ne gibi hazirlik asamasindan gecmis bu ve buna benzer bilimsel sorulara yanit veremeyecek bir harita veya arastirma sadece dedikodudan ibarettir. Dikkate alinacak hicbir tarafi yoktur

kızılırmak77
06.11.2005, 16:53
hasancan Sivasın imranlı ilçesinde 101 tane Alevi köyü var dikkatini çekmek istiyorum.Balıkesirdede çok Alevi köyleri mevcut.Önemli olan yol,edep,erkan biliniyormu.

Lamekan
18.11.2005, 12:35
aleviler türkiyenin her yerinde de bu koy maviler arasında en koyulardan birisi tunceli ben tokatlıyım ama 15 sene tunceli de yaşamış bir tokat lıyım ve merak diyorum tuncelide çogu kimse kendini alevi olarak nitelendirir ve kürt lük diye bir şeyi kabul edilmiyor... her kes kürt denince şehir merkezindeki ilçeyi ilçde ki köyü köyde ki ise dağ köyünü gösteriyor... tınceli zazaca konuluyolur ama kürtçede var... dil varsa kürtler de vardır.. kafam karışıyor da öle bir paylaşayım dedim...

Lamekan
18.11.2005, 12:39
Tamamen saçma ilk ardahana baktım beyaz renkte ardahanın bir çok ilçesinde alevi köyleri sunni köyünden fazla ve verilen oran yüzde 10nun altından ...Hangi alevi düşmanı hazırladı bunu merak ettim doğrusu...

dostum hazrlayan alevi düşmanı değildir ama bilgi eksikliği olabilir... biz bunun için bir arada değilmiyiz bilğilerimizi paylaşmak için yaz ardahanın bilğin alevi köylerini sen ve senin gibi bilenler ve ardahanda maviliklere kavuşsun

Kizilbas 66
18.11.2005, 19:20
Bu istatistigin ne kadar dogruyu ve gercegi yansittigi tabiiki tartisilir.Böyle bir arastirma tahmini yapilmis dolayisiyla bazi yanlisliklarda var.Mesela YOZGAT ve ARDAHAN daki Alevi orani Urfa,Edirne,Cankiri ve Kirklarelinden daha fazladir ki sadece Yozgatta Yüzün üzerinde Alevi köyü mevcut.Bilgilerinize sunulur.
Sevgilerimle..............

Lamekan
20.11.2005, 16:31
valla böle giderse haritada beyaz yer kalmayacak... bence sivas bu kadar mavi olmamalı

candost
20.11.2005, 18:45
selam arkadaslar alevimen haritadaki mavi bolgeler alevilerin yogun yasadigi yer demissin acik mavi bolgerde ise biraz daha az alevi var diyorsun ama bi haritayi hangi arastirma sonucu veya neye dayanarak soyluyorsun ornegin tam beyaz bolgelerde hic alevi yok sayiyorsun ben yozgatliyim vede cok sayida alevi koyleri var alevi ilcesi var ama haritada beyaz bolgede kalmis ilginc yani...

Munzur62
20.11.2005, 19:29
sanırım o beyaz bölgede alevi var ama çoğunlukta değil. ve yozgatta diğer ilçelerimiz kadar fazla alevi yok .

Lamekan
21.11.2005, 01:10
hiç yok saymıyo % 10 un altında oldugu için mavi değil deniyor...

Kizilbas 66
21.11.2005, 05:18
sanırım o beyaz bölgede alevi var ama çoğunlukta değil. ve yozgatta diğer ilçelerimiz kadar fazla alevi yok .

Arkadaslar ! Candost arkadasimin belirttigi gibi Yozgat ilce ve köylerinde bir hayli Alevi var,bunu daha öncede yazdim fakat nüfusun Alevi oran yüzdesi hakkinda bir iddiamiz,istatigimiz yok.Ama Yozgat ve Ardahandaki Alevi oraninin Bir Cankiri,Edirne,Kirklareli,Tekirdag yada Urfadan ( bu sehirler mavi ) daha fazla oldugu kanisindayiz.Eger bu tanimlamaya ,oranlamaya itirazi olan varsa yazsin.Yani bu Haritanin tahminleme yapildigi ,tam anlamiyla gercegi yansitmadigi kanisindayim.Zaten Alevi nüfusu ile ilgili bir istatistiki bigi ,kaynak yoktur,kimisine göre Türkiyede 8-12 Milyon kimilerine göre bu rakam 20-25 Milyona kadar cikabiliyor.
Önemli olan ne kadar cok oldugun degil, ne yaptigindir.

Saygilarimla...............

Lamekan
21.11.2005, 06:38
ben 50 milyon alevi olacagına 5 milyon olsun ama gerçekden olsun diyenlerdenim... 25 milyon deniyor evet ülkenin temem kurucu unsurlarındandır azınlık oldugumuzu asla kabul etmeyiz diyor bazı dedeler.. bazı seyid soyundan geldiklerini söleyenlerde aleviler camiyede gider namazda kılar diyorlar....

yani birlik yok... biz çogalıyoruz ne güzel bir taraftanda asimile oluyoruz...

hayırlısı

Dostca kalın

dionysos
21.11.2005, 16:00
harita hakkında bir kaç şeyde ben söylemek istiyorum, kesin sonuçları veren bir harita olmadığı açık... burdan çıkacak sonuç böyle bir araştırmanın ciddi olarak Türkiyeli Aleviler ve Alevi kurumlar tarafından yapılması gerektiği, tabi etkili çalışan kurum sayısıda az... ben haritada Kayseri ve Nevşehir'e verilen renkler hakkında şunları söyleyim Kayseri'deki Alevi sayısı Nevşehir'den fazladır ama belli ki il nufüsuna oranla renk verilmiş Nevşehir'de nufüs az bu nedenle mavilik daha koyu belirtilmiş... dediğim gibi daha geniş bir araştırma yapılması gerekiyor...

eren89
04.12.2005, 02:13
peki istanbulun nerelerinde aleviler daha yoğun yaşıyor

dionysos
04.12.2005, 03:59
benim bildiğim ve gittiğim genelde gecekondu mahalleleri... Küçükarmutlu ve Gazi Mah. cem evlerine gittim... bunun dışında 1 Mayıs Mah., Alibeyköy'de de çok var sanırım... istanbul'da olan arkadaşlar daha net cevaplar verecektir...

kanak71
05.12.2005, 17:25
Benim bildigim kadar ordu nun 100 de 25 alevi dir, ama o haritada belli olmuyor, ve dendigi gibi tunceli nin 100 95 alevi dogrudur sivas inki belki 100 30 (su an butun sivasda bulunanlar) ama renkleri ikiside koyu mavi, bence bu harita not up to dated ,tabii ki kendi fikrim..selamlar

er1964
05.12.2005, 22:09
Selamlar,ben haritanın alevi kökenli insanların yoğunlukta olduğu illeri tam anlamıyla gösterdiği kanısında değilim.Örneğin Eskişehir ,Ardahan,Kırşehir,Kırıkkale ve daha bir çok ilimiz haritada tam anlamıyla gerçek renkleriyle gösterilmemişlerdir.Dikkate alınırsa sevinirim.İyi akşamlar.
.

Lamekan
06.12.2005, 15:11
peki istanbulun nerelerinde aleviler daha yoğun yaşıyor

1 Mayıs ( atatürk mah olarakda geçiyor ) Gazi Mah, Ümraniye/ Karabekir, Kartal / Gülsuyu mah, Soganlık , Uğur Mumcu , Yakacık, Pendik / Kurt Köy ve Şıhlı, Armutlu, Okmeydanı, Rumeli Hisar Üstü vardı ama şu an oraları yıktılar Alibeyköy tarafında ev verildi diye biliyom, Sarıgazi

Ya bu biraz mantıksız olur aslında... böle bir genel çogunluk olarak aslında fazla yer sayılamaz çünkü burası istanbul ve komşunu seçmek gibi bir özgürlüğün pek yok. Ama genelde gece kondu bölgesi olarak oluşmaya başlamış bölgelerde bu tür guruplaşmalar olabilir... Ama şehirleşmenin biraz daha yaygın oldugu yerlerde bu böle değil... Mesela kendi oturdugum mahallede 15-20 müstakil bina var ve bunlardın belki yarısıdan fazlası alevi ama etrafımız siteler koparatif evleriyle dolu ben mahalleme bakıpda burada yogunuz diyemem ki.... Sonuçta bitişigimizde ki sadece iki binada yaşayanların sayı bizim müstakil binalarda yaşıyanlar kadar..

Mesela gazi mah diyoruz burada yogunuz diyoruz ve gazide de türbanlı kara çarşaflı insanlar oturmuyor mu oturuyor veya sarıgazide veya bir mayısta ....

Bu bizim harita işine döner sağlıklı bir sonuç elde edemeyiz...

AleviKürt
17.12.2005, 12:34
Benim bildigim kadar ordu nun 100 de 25 alevi dir, ama o haritada belli olmuyor, ve dendigi gibi tunceli nin 100 95 alevi dogrudur sivas inki belki 100 30 (su an butun sivasda bulunanlar) ama renkleri ikiside koyu mavi, bence bu harita not up to dated ,tabii ki kendi fikrim..selamlar

Ordulu arkadaslarim var.. Orada alevi köyler cokmus.. ama nüfus olarak fazla olacagini sanmiyorum..
Ve diger sehirlere gelince:
Orali degilseniz hic birsey diyemezsiniz bence.. Ben corumluyum, ve corumun alevi köylerini arastiriyorum.. arastirmadan tahmin edebilirdim, ama simdiki arastirmama baktigim zaman biraz yaniliyormusum.
Evet, Alevi köyler dolu corumda, ve eskiden nüfus olarak alevi cokmus. Ama artik corum alevilerinin büyük bir bölümü ya avrupaya göc etmis, ya da türkiyenin diger illerine (mesela istanbul), ve toplumun azalmasina neden olmus.
herkes kendi ilini arastirsa, sonunda müthis bir harita yapabiliriz.
saygilar..

Adam
19.12.2005, 23:37
Arkadaslar 25 milyon Alevi rakami bence cok abartili. Haklarimizi kazanmak icin nüfusumuzun 25 milyon olmasi gerekmio 100 kisi kalsakta hakkimiz olani almamiz gerekir. Kimileri bunu kasitli olarak abartiyor ve bu sayede haklarimizi daha kolay elde edebilecegimizi düsünüyor, fakat bu yalnistir. Tahminimce,(tahminden öteye gecemiyorum)10-12 milyon arasi alevi olan ve bunu kabul eden vardir.

kanak71
20.12.2005, 19:29
Ordulu arkadaslarim var.. Orada alevi köyler cokmus.. ama nüfus olarak fazla olacagini sanmiyorum..
Ve diger sehirlere gelince:
Orali degilseniz hic birsey diyemezsiniz bence.. Ben corumluyum, ve corumun alevi köylerini arastiriyorum.. arastirmadan tahmin edebilirdim, ama simdiki arastirmama baktigim zaman biraz yaniliyormusum.
Evet, Alevi köyler dolu corumda, ve eskiden nüfus olarak alevi cokmus. Ama artik corum alevilerinin büyük bir bölümü ya avrupaya göc etmis, ya da türkiyenin diger illerine (mesela istanbul), ve toplumun azalmasina neden olmus.
herkes kendi ilini arastirsa, sonunda müthis bir harita yapabiliriz.
saygilar.. Iyi aksamlar corumlu dost, ben bildiklerimi kitablara dayanarak ve de tanidigim karadenizli alevilere dayanarak soyledim, onun icin 100 de 25 ordu dedim, sehir merkezinde cok alevi oturuyor fatsa da da cok alevi var. Tunceliye gelince herkes biliyor ki oranain halki 100 de 100 yakin alevi , bilgilerim kayinlarimdan aldim cunku sulaleri buyuk ve dersimliler, tunceli deki sunniler daha cok emniyetten askerde, kamu islerden olann insanlardir. Sivas a gelince ben sivasliyim ve de eskilerden sivas in yuzde 50 hatta daha fazlasi alevi idi, ama zamanla goc, gurbet yolu gozukunce 100 de 30 35 kadar dustu, bunlari kaynaklari da var, hem ailemden biliyorum hem de okudugum kitablardan, mesela

kanak71
20.12.2005, 19:34
ali aktas in, burhan kocadagin, riza zelyut un,rahmatli baki oz un, kitablarini okumaya tavsi ederim, corumlu dost....hoscakal..

kanak71
20.12.2005, 19:36
Arkadaslar 25 milyon Alevi rakami bence cok abartili. Haklarimizi kazanmak icin nüfusumuzun 25 milyon olmasi gerekmio 100 kisi kalsakta hakkimiz olani almamiz gerekir. Kimileri bunu kasitli olarak abartiyor ve bu sayede haklarimizi daha kolay elde edebilecegimizi düsünüyor, fakat bu yalnistir. Tahminimce,(tahminden öteye gecemiyorum)10-12 milyon arasi alevi olan ve bunu kabul eden vardir. Sana katiliyorum adam, benim tahminim de en fazla 15 milyon..25 milyon olsa zaten iktidarda bir sol parti olurdu...sevgiler saygilar..hoscakalin

Lamekan
20.12.2005, 23:38
Sana katiliyorum adam, benim tahminim de en fazla 15 milyon..25 milyon olsa zaten iktidarda bir sol parti olurdu...sevgiler saygilar..hoscakalin
Belki gerçekden sol bir parti blunup üzerinde de anaşılabilseydi ikdidar olunabilirdi....

koçgiriyim
24.12.2005, 20:57

o ilçe hangisi acaba.ben imranlıda yaşıyorum.105 köyün 99 u alevi.zara da alevi köyü kaynıyor.divriği desen öyle.hafik de bir sürü alevi köyü var.kangalda alevi köyeri var.bunlar sadece benim bilkdiklerim.aşık veysel alevi şarkışlalı.siz hangi bilgiyle böyle kesin konuşuyorsunuz.sivasın tek bir ilçesinde alevi köyü varmış.bunu döylerken dayanağın nedir. hangi kaynağa dayanarak böyle konuşuyorsun

dedebey
24.12.2005, 22:57
AB'ce yapılan tahminlere göre Türkiye'de 12-13 milyon, ABD'lilere göre 7 ile 9 milyon arası, Türkiye'deki değişik çevrelerin tahminlerine göreyse 8 ile 12 milyon arasında değişen bir Alevi nüfusu var. Şahsen ben de AB'nin rakamlarının daha makul olduğuna inanıyorum. Türkiye'de 20 - 25 milyon Alevi olsaydı bunun Türkiye'nin toplumsal yaşamına yansıması daha farklı olurdu. Oyların neredeyse üçte ikisinin dinci veya aşırı sağ partilere gittiği bir ülkede nüfusun üçte birinin Alevi olması inandırıcı değil. Şurada şu kadar Alevi köyü burada bu kadar Alevi köyü var demek yeterli değil. Şu an tamamı Alevi denen Tunceli'nin yerleşik nüfusu zaten 50 bin. Alevi nüfusu göçlerden dolayı büyük şehirlerde toplanmış halde. Oralardaki tahmini nufüsla göç edilen yerleri toplayınca 10 - 12 milyon civarı ancak çıkıyor. Moral bozmaya gerek yok. unutmamak lazım Yunanistan bile 9 milyon! Yani 12 milyon da ciddi bir sayı. Önemli olan bu kitlenin Aleviliğe ne kadar ilgili olduğu...

atayselvi
26.12.2005, 16:34
aleviforumun bir başka yerindede yazdım Türkiye de 20 milyon alevi var . peki bunların oyları 6-7 milyon kadar değilmi. Nerede bu oylar yoksa sağa oy mu veriyoruz.

Lamekan
27.12.2005, 23:22
Sol görüşlü partiler bizim oylarımızın tapulu sahibi değil.. İsteyen verir istemeyen vermez oyunu.. ama sölediğin sorunu cevabı bence sol görüşlülerin seçim sandıgına gitmeyiside olabilir..

AleviKürt
28.12.2005, 21:48
bence en az 20 milyon alevi var türkiyede.. unutmamak gerekir, bu 20 milyonun arasinda azeri caferiler de var, arap nusayriler de.. ve azerilerin milliyetci oldugunu, ve o yüzden mhp gibi partilere oy verdigini biliyorum. ve alevilerin yüzde yüzü secimlerde oyunu kullanmiyor, bi de sagci alevilerimiz de var.. hem de 90'li yillardan sonra bunlar cogaldi.. mhpli alevileri de gördüm, pkk'li alevileri de.. bizim aleviler tek partiye oyunu vermiyor, bazilari shp, bazilari chp vs. vs.
aleviler bir alevi partisini olusturmayi da denedi, birlik partisi. ama böyle partilere cok destek olmuyor. nedeni tartisilir.

bi de kanak71 dostum, senin dedigin kitaplari okumak isterim, ama bir seyi bilmen lazim. bizim alevi yazarlarimiz obyektif degil. ve alevi kaynaklar cok az ve cok kötü, o yüzden aleviligi artik herkes "istedigi" gibi anlatabiliyor.
bunu bilmeden bir kitabi okumak cok yanlis. ve alevilik, sünnilik gibi bir merkezden yorumlanmiyor. yöreye göre degisik degisik yorumlar var, alevilik artik böyle. bazi aleviler mesela, aleviligin islam disi bir inanc oldugunu öne sürüyorlar, baskalari ise gercek islamin oldugunu.
ocaktan ocaga degisen bir olay.
ve benim okudugum kitaplarin cogu cok farkli. mesela, cemal sener ve cemal bardakci gibi yazarlarin yazdigi kitaplari okumam. bugün bir kitapi gösterip "aha burda yaziyor. kendin oku!" demek cok zor olur. ingilizce bi kac kitap önereyim sana,
Alevi Identity, Turkey's Alevi Enigma. bunlari bi alevilik projesinde kullandim. icinde alevi yazarlar da var.

Festoolaa
28.12.2005, 22:46
Ben kangallıyım kangaldaki köylerin yüzde 85'e yakını alevidir, kangal ve divriği sivastaki ilçeler arasında köyler bazında en fazla alevi nufusa sahip ilçelerdir.Zara ve imranlıda daha az alevi vardır, hatta imranlıda kocgiriyim arkadaşımızın belirtiği 6 sünni köyü bana çok az geldi benim bildiğim en azında 20-30 sunni köyü var imranlının, fakat zara ve imranlıdada genel toplamda alevi sünniden fazladır.Hafikte,suşehrinde,koyulhisarda sunni fazladır.Şarkışla,altınyayla ve gemerektede genel toplamda alevi daha fazladır...

Bana kalırsa türkiyenin alevi sayısı 15 milyonun altında değildir...Saygılarımla...

kanak71
29.12.2005, 19:11
bence en az 20 milyon alevi var türkiyede.. unutmamak gerekir, bu 20 milyonun arasinda azeri caferiler de var, arap nusayriler de.. ve azerilerin milliyetci oldugunu, ve o yüzden mhp gibi partilere oy verdigini biliyorum. ve alevilerin yüzde yüzü secimlerde oyunu kullanmiyor, bi de sagci alevilerimiz de var.. hem de 90'li yillardan sonra bunlar cogaldi.. mhpli alevileri de gördüm, pkk'li alevileri de.. bizim aleviler tek partiye oyunu vermiyor, bazilari shp, bazilari chp vs. vs.
aleviler bir alevi partisini olusturmayi da denedi, birlik partisi. ama böyle partilere cok destek olmuyor. nedeni tartisilir.

bi de kanak71 dostum, senin dedigin kitaplari okumak isterim, ama bir seyi bilmen lazim. bizim alevi yazarlarimiz obyektif degil. ve alevi kaynaklar cok az ve cok kötü, o yüzden aleviligi artik herkes "istedigi" gibi anlatabiliyor.
bunu bilmeden bir kitabi okumak cok yanlis. ve alevilik, sünnilik gibi bir merkezden yorumlanmiyor. yöreye göre degisik degisik yorumlar var, alevilik artik böyle. bazi aleviler mesela, aleviligin islam disi bir inanc oldugunu öne sürüyorlar, baskalari ise gercek islamin oldugunu.
ocaktan ocaga degisen bir olay.
ve benim okudugum kitaplarin cogu cok farkli. mesela, cemal sener ve cemal bardakci gibi yazarlarin yazdigi kitaplari okumam. bugün bir kitapi gösterip "aha burda yaziyor. kendin oku!" demek cok zor olur. ingilizce bi kac kitap önereyim sana,
Alevi Identity, Turkey's Alevi Enigma. bunlari bi alevilik projesinde kullandim. icinde alevi yazarlar da var.merhaba cankurt, senin dediklerine tam olarak katilamam cunku neden dersen, alevilerin sag partilere verdigi oy cook ama cok azdir, yani 100 alevide 1 ya da 2 kisi mhp ye oy verir, belki 3, 4 kisi akp ye verir 5,6 dyp veya anapa verir gerisi de hep sol partilere gider , sen ne dersen de bu boyledir ve bence de hep boyle kalir. Ama alevileri sunniler gibi ust kimlik olarak gorurlerse ve cem evleri ibadethane olarak gorurlerseler, okullarda alevi dersi de verirlerseler, diyanete alevi elemanlar atansalarsa o zaman belki durumlar degisir ve kitlesel olarak sol bir blok olmaz ve artik sinifsal olarak oy kullanilir.O zaman da objektif ve gercekci bir sonuc cikar ve dengeli de olur, tabii bence...
yazarlara gelince burhan kocadag sunni yani objektif bakistan bakan birisi ve i.melikoff de oyledir( yani objektif) onlarin arastirmalarini sana onerirrim , zaten ben demiyorum ki alevi ler 25 milyon, bence en fazla 15 milyon, yani 100 de 20 si alevidir, bunlara cepniler, tahtacilar, nusayrilar dahil..saygilarimla Erdal.

Candacan
02.01.2006, 07:56
Sevgili alevimenin hazırladığı harita; bazılarımızın öznel itirazları olsa da, bu şartlar altında sunulabilecek en objektif haritadır. Beyaz yerlerde yüzde 10'un altında, mavi yerlerde yüzde 10'un üzerinde. Ayrıca her taraf masmavi olsaydı ya da bembeyaz olsaydı neyi ispatlayacaktık. Önemli olan nicelik mi yoksa nitelik mi. Lamekan arkadaşımın vurguladığı gibi; tek az olsun ama gerçekten öz olsun.
Bence önemli olan, alevilerin nerde yaşadıklarından çok nasıl yaşadıklarıdır. Gene bence, günümüzde alevilik asimile edilmiştir. Çeşitli baskı ve siddet yoluyla, uygulanan eğitim-öğretim programlarıyla iyice sünnileştirilmiştir. Çoğu canlarımız aleviliğin özünden koparılmıştır. "Cami yerine cemevini tercih ederim." demeye başlamışlardır.(İlerde cemevi yerine camiyi tercih edecekler.)
Kimi canlarımız "okullarda alevilik dersi olsa daha iyi olur" diyorlar. Bizim yüzyıllardır yaşayan tarihimiz var. Bundan iyi ders mi olur. Okullardaki "alevilik" dersi, daha hızlı asimilasyondan öteye gitmez.
Evet çogu canlarımız özünden koparılmıştır. Ezilenden, emekten yana olmayı bırakarak sağa yönelmişlerdir. Çok azı soldadır. Birçoğu da, ısrarla sağcı olduğunu gözden kaçırarak CHP'ye oy vermekle solda olduklarını sanmaktadır.
Bazı canlarımız, bizim asıl kaynaklarımızın (pirlerimiz, önderlerimiz, ozanlarımız) yerine, amaçlarının neye ve kime hizmet etmek olduğu gayet açık olan, kendilerine araştırmacı diyen bazı yazarların yazılarını kaynak olarak almaya başlamışlardır.
Sevgili canlar niceliğe değil niteliğe, öze bakalım.

koçgiriyim
03.01.2006, 22:26
Ben kangallıyım kangaldaki köylerin yüzde 85'e yakını alevidir, kangal ve divriği sivastaki ilçeler arasında köyler bazında en fazla alevi nufusa sahip ilçelerdir.Zara ve imranlıda daha az alevi vardır, hatta imranlıda kocgiriyim arkadaşımızın belirtiği 6 sünni köyü bana çok az geldi benim bildiğim en azında 20-30 sunni köyü var imranlının, fakat zara ve imranlıdada genel toplamda alevi sünniden fazladır.Hafikte,suşehrinde,koyulhisarda sunni fazladır.Şarkışla,altınyayla ve gemerektede genel toplamda alevi daha fazladır...

Bana kalırsa türkiyenin alevi sayısı 15 milyonun altında değildir...Saygılarımla...

10 yıldır imranlıdayım ve her sene bir kaç kez bütün köyleri geziyorum.sana isimleride yazarım istersen dediğimden fazla değil.belki 8 belki 9 ama 20-30 değil
Türkkeşlik
Karaboğaz
Uyanık
Ardıçalan
Çukuryurt
Türkyenice
Tuzözü
Gelintarla
Güven
Piredede köyününde yarısı sünni.başka da yok

Keferetülfecere
16.01.2006, 15:16
Yaptigim Eseklikten dolayi ve insanligi bilmedigim için Yasaklandim...........Bütün forum uyelerinden özur dilerim............

Ezo.......bu üye uykaridayazdigim neden dolayi yasaklandiiiiii

Adam
16.01.2006, 15:25
Terbiyesiz herif birazdan atılırsın merak etme.

bülentişcan
16.01.2006, 15:32
sen hem alevisin hem bayansın ve böyle bir küfür yazıyosuz,
Sümsük,korkak,pislik,
sana ne dense azdır,
aynaya gecde sıfatına bir bak

Adam
16.01.2006, 15:33
muhatap alınmaya deymez bülent bey boşverin, modlar gerekeni yapacaktır en kısa sürede.

Dogan24
16.01.2006, 15:35
senin insanlıkla alakan olamaz sen şerefsizsin kendini bilmez ALEVİLERDE SEN VE SENİN GİBİLERE GEREKEN ÇEVAPI HER ZAMAN VERECEKDİR

Adam
16.01.2006, 15:37
gerek yok arkadaşlar ya muhatap almayın ve onla aynı seviyeye inmeyin

Kizilbas 66
16.01.2006, 15:38
Arkadaslar Canlar sakin olun cevap yazmayin biz de kiziyoruz ama acele etmeyin geregi yapilacaktir....Bu zihniyet yüzyillardir var olmustur biz mücadelemizden vazgecmeyecegiz..

Leyla
16.01.2006, 15:39
Keferetulfecere......utan utan, bari soylediklerinden utanmiyorsan....KENDIN DEN UTAN.....kucuk cocuklar bu sayfayi ornek aliyorlar....ve sen isanligini yapip bunlarimi oregtiyorsun? Senin gibi insanlar...daha yetismemis, cahil ve KORKAK insanlar guzel bir terbiye verilmeniz lazim, boyle azinin uzerine guzel bir tokat.....belki ozaman hattagini anlarsin! Sizin gibiler gelip gecer....onun icin sen devam et....sen bir statistikden baska birsey degilsin.

Oli
12.02.2006, 18:16
1072

tablo mehmet bayrakın kitabından alınmış... kürt yoğunluğu bulunan yerlerde dini bileşim diye adlandırmış... mehmet bayrak siyasi duruşu nedeniyle eleştirilebilir ancak. kürt yoğunluğu demesine rağmen belirtilen kentlerin çoğunda türk alevilerde var. oranlar sanırım genel oranlar.

altobelli
12.02.2006, 22:01
pekİ Ya Mustafa Kemal Katl Ettİklerİ SÜrdÜklerİ ?
Bunlar Bunlar Olsa Daha Fakli Olmasmiydi ?

Oli
13.02.2006, 15:10
pekİ Ya Mustafa Kemal Katl Ettİklerİ SÜrdÜklerİ ?
Bunlar Bunlar Olsa Daha Fakli Olmasmiydi ?

arkadaşım konuyu saptırmaya gerek yok... katliamın büyüğünü yavuz yaptı kuyucu murat yaptı. mustafa kemali ortaya atıp bir çatışmamı yaratmak istiyorsun. Atatürkün yanlışı olabilir doğrusuda olabilir ama gerçek bir liderdir ve saygıyı hak etmektedir.

Emo84
13.02.2006, 15:42
bu resime göre alevi nüfüsü böyle olmali:

Tunceli (tüm Türkiyede) 340000 100%
Erzincan 145000 45%
Sivas 226000 30%
Malatya 213000 25%
Elazig 142000 25%
Bingöl 63000 25%
Erzurum 234000 20%
Mus 113000 25%
Adiyaman 155000 25%
Kars 32000 10%
Agri 79000 15%
Sanliurfa 216000 15%
Kmaras 250000 25%
Adana 360000 20%
Mersin 330000 20%
Hatay 240000 20%
Osmaniye 68000 15%
Gantep 240000 20%
Antalya 425000 25%
Mugla 107000 15%
Aydin 190000 20%
Izmir 660000 20%
Manisa 189000 15%
Balikesir 150000 15%
Canakkale 69000 15%
Tekirdag 93000 15%
Edirne 85000 15%
Kirklareli 49000 15%
Kocaeli 180000 15%
Gümüshane 18000 10%
Yozgat 102000 15%
Ankara 800000 20%
Cankiri 67000 25%
Corum 179000 30%
Amasya 109000 30%
Tokat 248000 30%
Nevsehir 92000 30%
Kayseri 150000 15%
Kirsehir 25000 10%
Konya 210000 10%
Istanbul 2000000 20%

Gesamt 9643000
Aufgerundet 11000000 ca. 15%

Andere 40 Provinzen ca. 3000000

Türkei Insgesamt 14000000 20%
17500000 25%
21000000 30%

Emo84
13.02.2006, 15:44
ama bu liste dogru olabiliyormu onu hic bilmiyorum .. marasda yada erzurumda okadar alevi oldunu zanetmiyorum

Urfalı
14.02.2006, 19:18
bu resime göre alevi nüfüsü böyle olmali:

Tunceli (tüm Türkiyede) 340000 100%
Erzincan 145000 45%
Sivas 226000 30%
Malatya 213000 25%
Elazig 142000 25%
Bingöl 63000 25%
Erzurum 234000 20%
Mus 113000 25%
Adiyaman 155000 25%
Kars 32000 10%
Agri 79000 15%
Sanliurfa 216000 15%
Kmaras 250000 25%
Adana 360000 20%
Mersin 330000 20%
Hatay 240000 20%
Osmaniye 68000 15%
Gantep 240000 20%
Antalya 425000 25%
Mugla 107000 15%
Aydin 190000 20%
Izmir 660000 20%
Manisa 189000 15%
Balikesir 150000 15%
Canakkale 69000 15%
Tekirdag 93000 15%
Edirne 85000 15%
Kirklareli 49000 15%
Kocaeli 180000 15%
Gümüshane 18000 10%
Yozgat 102000 15%
Ankara 800000 20%
Cankiri 67000 25%
Corum 179000 30%
Amasya 109000 30%
Tokat 248000 30%
Nevsehir 92000 30%
Kayseri 150000 15%
Kirsehir 25000 10%
Konya 210000 10%
Istanbul 2000000 20%

Gesamt 9643000
Aufgerundet 11000000 ca. 15%

Andere 40 Provinzen ca. 3000000

Türkei Insgesamt 14000000 20%
17500000 25%
21000000 30%

Ben Urfa'da % 15 Alevi oranını abartılı buldum.
Kaldı ki, olanalrın da çoğu sünnileştiler.
Oalnların hepsi akrabamdır. Tek tek sayabilirim. Sadece köydekiler 2000 kişi kaldı, şehiredkiler de belki bir o kadardır ki çoğunun alevilikten uzaktır.

beşkozlu
18.02.2006, 15:02
Ben Urfa'da % 15 Alevi oranını abartılı buldum.
Kaldı ki, olanalrın da çoğu sünnileştiler.
Oalnların hepsi akrabamdır. Tek tek sayabilirim. Sadece köydekiler 2000 kişi kaldı, şehiredkiler de belki bir o kadardır ki çoğunun alevilikten uzaktır.
sayı konusunda size katılıyorum urfanın genel nufusunun yaklaşık bir milyon olduğunu düşünürsek buda 150.000 alevi olması gerekirki bu çok yanlış bir rakkam olur ama diğerlerinin alevilikten uzaklaştığı sünnileştiler savınıza hiçmi hiç katılmıyorum kaldıki başka bir topikte kendinizi tanıtan yazınızda 31 yıldır istanbulda yaşadığınızı ve birkaç yılda bir urfaya gittiginizi söylüyorsunuz onun için bu kadar kesin kanaat belitmenizi yanlış ve bu insanları rencide edici bir söz olduğunu düşünüyorum ha eğer dersenizki buğün yarımtepe tülmen karaköprü gibi tamamen asimile olmuş hatta aleviliklerini unutmuş şimdi gidip sizin kökeniniz aleviydi dediğinizde sizi bir güzel sopaya çekecek köylerden bahsediyorsanız kabülüm ama sizin bahsettiğiniz işte benimde yazılarımı takip ettiğinizi bildiğim alevi köyleri konu başlıkı yazıdada belirttiğim kısas dışındaki kardeşlemizden basediyorsunuz bu sizin şahsi alğılamanıza bağlı münferit örnekler gösterip rasyonellikten uzaklaşmanız anlamına gelmez bu bahsettiğiniz kişilere sordunuzmu kendinizi alevimi sünnimi hissediyorsunuz diye.
saygılar

Urfalı
18.02.2006, 15:14
Sayıları doğru tahmin ettiysem, niteliklerini hayda hayda tamin ederim.
Saydığın köylere, Sırrın'ı da ekle.
Köydekiler konusunda da hemfikiriz:ama şehirdekiler de değiliz. Şehirdekileri tanıyor musun ki, niteliklerini bilesin. Kaç tane okumuş var, kaç tane kariyer sahibi var ki, bunların eğitim ne olsun? Eğitim olmayınca da, Aleviliği kulaktan dolma, hurafelerle öğrenirler... Çoğu esnaf olan Şehir'deki Aleviler, ticari kaygılar nedeniyle neredeyse sünnileşmişlerdir. Sadece sözde alevilikleri kalmıştır. Şiilik ve Sünnilik karışımı, aleviliğin özünden uzaklaşmış bir yapıdalar.
Tabii, bu sizin aleviliği nasıl yorumladığınıza da bağlı biraz.
Saygıyla

Urfalı
18.02.2006, 15:20
Sayın Beşkozlu arkadaşım,
Şunu da eklemem da yarar var.
Burunçayır köyü (aşağı ve yukarı burunçayır), (ki onlar da benim akrabam)Urfa'daki akrabalarına göre, bana göre daha tutarlı ve daha dürüstler. Gölbaşı içindekiler de öyle.

beşkozlu
18.02.2006, 22:10
Saygıdeğer urfalı
anlaştığımız konuyu birkenara artı değer olarak yazalım zira sizinle birçok konuda anlaşamayacağımız aşikar eksi değer tarafı hayli kabarık olacak ihtiyacımız olacak artılara
evet sırrında var onu zaten diğer topikteki yazımda belitmiştim.
esas konumuza gelelim bence alevlik inancının farklı amacı olan kişilerin farklı kendilerince yorum yaparak örneğin namaz kılan alevi değildir kılmıyorsa alevidir veya şunu yapıyorsa alevidir yoksa değildir muharrem ramazan oruç gibi (örnekler doğrudur yanlıştır gibi birşey demiyorum yanlış anlaşılmasın) birçok açık oturumlardada dikkat ediyorum çeşitli alevi dedeleri bile aynı konuda farklı uygulamalar içindeler birilerinin doğru dediğine diğeri yanlış diyor çeşitli dernek sivil toplum örgütleride yine aynı şekilde yazarlar ha keza öyleyse bunlar kendi içlerinde bir çatıma içerisindeler görüntüsü çıkıyor ortaya zaten bu tür açık oturumları düzenleyenlerinde amacından şüpheliyim böylece asimilasyon sürecine istemeyerekte olsa yardımcı oluyorlar şöyleki örneğin urfa gibi feodal yapının sünni baskısının had safhada olduğu biryerde inkar mekanızmasını işletip (belkide istemeyerekte olsa)bakın işte biz namaz kılıyoruz biz güzel alevilerdeniz gibi İMAJ yaratmaya çalışıyorlar bunun sebeplerini ayıklayıp doğruları ortaya çıkarıp zeminimizi iyi oluşturup alevlik inancın sağlam zeminini pekiştirirek asimilasyon sürecinin ilerlemesini kesmiş oluruz

Urfalı
18.02.2006, 22:16
Beşkozlu kardeşim haklısın.
Artılara ihtiyacımız var.
Bu yazdıklarında ben artıları gördüm. Memnun oldum.
Öyle bir dönem geçiriyoruz ki, bulanık suda balık avlamaya çalışyoruz; önce suyu durgunlaştırmak gerek.
Saygıyla

beşkozlu
18.02.2006, 22:18
Sayın Beşkozlu arkadaşım,
Şunu da eklemem da yarar var.
Burunçayır köyü (aşağı ve yukarı burunçayır), (ki onlar da benim akrabam)Urfa'daki akrabalarına göre, bana göre daha tutarlı ve daha dürüstler. Gölbaşı içindekiler de öyle.
osizin dediğiniz eski ismi şimdiki ismi akpınar oldu bilginize sayın urfalı
akrabalarınızmı siz kısaslı değilmiydiniz yanlışmı hatırlıyorum

Urfalı
18.02.2006, 22:24
osizin dediğiniz eski ismi şimdiki ismi akpınar oldu bilginize sayın urfalı
akrabalarınızmı siz kısaslı değilmiydiniz yanlışmı hatırlıyorum

Akpınar, Urfa'da. Diyarbakır yolunda.
Orda da akrabalarım var. Mehdi Akoğlu. Babamın amcaoğludur. Oğullar var hala orda.
Kısas'lı olup da Gölbaşı'ndan akraba olmayan az değil.
Gölbaşı Cemevi yöntecilerine baktım bugün, soyismi Cavcı olan var. Teyzemin kocası'nın soyadı da Cavcı idi. Alman Hüzeyin derler, Öleli çok oldu.

beşkozlu
18.02.2006, 22:39
Orda da akrabalarım var. Mehdi Akoğlu. Babamın amcaoğludur. Oğullar var hala orda.
Gölbaşı Cemevi yöntecilerine baktım bugün, soyismi Cavcı olan var. Teyzemin kocası'nın soyadı da Cavcı idi. Alman Hüzeyin derler, Öleli çok oldu.
Sayın urfalı
benim akpınar yazarken gelişigüzel veya bilmeyerekmi yazdığımı (bir miktar arştırmacı yönümün olduğunu belirtmek isterim) sanıyorsunuz ben adıyamanda gölbaşı yolu üzerinde bulunan eski ismi aşağı ve yukarı burunçayırdan bahsediyorum sünni kesim yukarı burunçayır alevi kesimi aşağı burunçayır hah işte aşağı burunçayır işte şimdi yeni ismi akpınar sünni kesimin ismi burunçayır olarak kaldı şimdi siz bir köy nasıl iki isim diyeceksiniz söyleyim aralarında bir kilometre var ama eskiden köyün esas yerleşim yeri şu anki yer değilmiş dağ tarafındaymış ozaman sünnilerle beraber yaşarlarmış sonradan yol üzerine göçmüşler göçerkende aralarına bir kilometre mesafe koyup ayrı yerleşmişlerdir işte bizim köyümüzde burunçayırın (akpınar) batı istikametinde dağ yamacındadır.

Urfalı
18.02.2006, 22:48
Sayın urfalı
benim akpınar yazarken gelişigüzel veya bilmeyerekmi yazdığımı (bir miktar arştırmacı yönümün olduğunu belirtmek isterim) sanıyorsunuz ben adıyamanda gölbaşı yolu üzerinde bulunan eski ismi aşağı ve yukarı burunçayırdan bahsediyorum sünni kesim yukarı burunçayır alevi kesimi aşağı burunçayır hah işte aşağı burunçayır işte şimdi yeni ismi akpınar sünni kesimin ismi burunçayır olarak kaldı şimdi siz bir köy nasıl iki isim diyeceksiniz söyleyim aralarında bir kilometre var ama eskiden köyün esas yerleşim yeri şu anki yer değilmiş dağ tarafındaymış ozaman sünnilerle beraber yaşarlarmış sonradan yol üzerine göçmüşler göçerkende aralarına bir kilometre mesafe koyup ayrı yerleşmişlerdir işte bizim köyümüzde burunçayırın (akpınar) batı istikametinde dağ yamacındadır.

Tamam. Şimdi anladım. Eski yerlerinde Kürt Aleviler de varmış sanırım. Kave Kürtleri diye bilinirmiş. Aşağı Burunçayır'da da benim amcamoğlu oturuyordu yakın zaman kadar. Gölbaşı istasyonunun yanında da kahve işletirdi. Ali Papik diye bilirler. (Soyismi Akoğlu değil, ikinci eş soyisimi kullanırlar)
Belki de, bizim Urfa'daki köy adını tesadüf almışlardır.

beşkozlu
18.02.2006, 22:57
evveet bir artı daha bravo bakın anlaşmaya başladık

Urfalı
18.02.2006, 23:00
evveet bir artı daha bravo bakın anlaşmaya başladık

Eeee. Beni tanıdın umarım.
Urfa'da mı oturuyorsun?

beşkozlu
18.02.2006, 23:03
cavcıyı tanıyorum galiba halil cavcı abinin oğlu heralde

Urfalı
18.02.2006, 23:09
cavcıyı tanıyorum galiba halil cavcı abinin oğlu heralde

Halil, Urfa'da berberlik yapardı. 30 sene önce.
Şimdi de zaten Gölbaşı'nda oturuyor. Oğlu olabilir tanımıyorum zaten.
Birkaç ay önce, Urfa'da gördüm kendisini, Ağabeyinin (Hüseyin), hanımı benim teyzem olur. Teyzemin cenazesinde gördüm. Tam Sünni adetler göre cenazesi kaldırldı.

SahHatayi
19.02.2006, 02:03
Merhaba Canlar,

1. YOZGAT

Yozgat hakkinda elimde sayi yoktu onun icin Yozgat beyaz kaldi ...

2. DIGER ILLER

cogu iller 3 kat sayilarla cizilmistir, yani ... Tünceli icin ... 85%, 99%, 92% geciyordu, ve Tünceli 92% len hesaplanarak girdi cizime ...

3. HEPBERABER HARITAYI DÜZENLIYELIM

haritayi düzenlememe yardimci ola bilirsiniz, 3 özgür kaynakdan bana belge gösterirseniz bende o illin rengini degistirim ...

fakat sundugunuz belgelerdin politika nedeniyle degistirilmedigine emin olun canlar

sagolun, saygilarimla

beşkozlu
19.02.2006, 15:46
gölbaşı cem evi (cem vakfı ) başkanının ismini vereyim size, dostum Niyazi arslan, kendisi dededir aynı zamanda cem vakfı gölbaşı şube başkanıdır daha önce bahsettiğim kısastaki projeyide onun koordinatörlüğünde yürütülmektedir, ben birkaçkere cemlerine (gölbaşında) katılma imkanı buldum cavcı dediğiniz ismini şu anda hatırlayamıyorum işte o cemlerde oda saz çalıyordu şimdi hatırladım.

redyellow
21.02.2006, 14:16

Alevi olmayan herkes "yobaz" mıdır?

Böyle bir anlayış olabilirmi? Alevi olmayan tüm herkesi "yobaz" diye karalamak çok çirkin.

Kınıyorum sizi.

Serkan_Devrim
21.02.2006, 14:40
Alevi olmayan herkes "yobaz" mıdır?

Böyle bir anlayış olabilirmi? Alevi olmayan tüm herkesi "yobaz" diye karalamak çok çirkin.

Kınıyorum sizi. oooo her yere yetişmişsiniz. adam kendi köyünü anlatıyor. sen oraları biliyor musun? belki hepsi yobazdır. ayrıca şahıs alevi olmayanları yobaz yapmamış. sadece köyünün geri kalanı hakkında konuşuyor. kınamanızı size iade ediyorum.

sedatsert
21.02.2006, 16:01
Asırlara göre şeriatlar değişir. Belki bir asırda, kavimlere göre ayrı ayrı şeriatlar, peygamberler gelebilir ve gelmiştir. Hâtem-ül Enbiya'dan sonra şeriat-ı kübrası, her asırda, her kavme kâfi geldiğinden, muhtelif şeriatlara ihtiyaç kalmamıştır. Fakat teferruatta, bir derece ayrı ayrı mezheblere ihtiyaç kalmıştır. Evet nasılki mevsimlerin değişmesiyle elbiseler değişir, mizaçlara göre ilâçlar tebeddül eder. Öyle de, asırlara göre şeriatlar değişir, milletlerin istidadına göre ahkâm tahavvül eder. Çünki ahkâm-ı şer'iyenin teferruat kısmı, ahval-i beşeriyeye bakar. Ona göre gelir, ilâç olur. Enbiya-yı salife zamanında, tabakat-ı beşeriye birbirinden çok uzak ve seciyeleri hem bir derece kaba, hem şiddetli ve efkârca ibtidaî ve bedeviyete yakın olduğundan, o zamandaki şeriatlar, onların haline muvafık bir tarzda ayrı ayrı gelmiştir. Hattâ bir kıt'ada bir asırda, ayrı ayrı peygamberler ve şeriatlar bulunurmuş. Sonra âhirzaman Peygamberinin gelmesiyle, insanlar güya ibtidaî derecesinden, idadiye derecesine terakki ettiğinden, çok inkılabat ve ihtilatat ile akvam-ı beşeriye birtek ders alacak, birtek muallimi dinleyecek, birtek şeriatla amel edecek vaziyete geldiğinden, ayrı ayrı şeriata ihtiyaç kalmamıştır, ayrı ayrı muallime de lüzum görülmemiştir. Fakat tamamen bir seviyeye gelmediğinden ve bir tarz-ı hayat-ı içtimaiye de giymediğinden, mezhebler taaddüd etmiştir. Eğer beşerin ekseriyet-i mutlakası bir mekteb-i âlînin talebesi gibi, bir tarz-ı hayat-ı içtimaiyeyi giyse, bir seviyeye girse; o vakit mezhebler tevhid edilebilir. Fakat bu hal-i âlem, o hale müsaade etmediği gibi, mezahib de bir olmaz.
Eğer desen: Hak bir olur; nasıl böyle dört ve oniki mezhebin muhtelif ahkâmları hak olabilir?
Elcevab: Bir su, beş muhtelif mizaçlı hastalara göre nasıl beş hüküm alır; şöyle ki: Birisine, hastalığının mizacına göre su ilâçtır, tıbben vâcibdir. Diğer birisine, hastalığı için zehir gibi muzırdır; tıbben ona haramdır. Diğer birisine, az zarar verir; tıbben ona mekruhtur. Diğer birisine,
zararsız menfaat verir; tıbben ona sünnettir. Diğer birisine ne zarardır, ne menfaattir; âfiyetle içsin, tıbben ona mubahtır. İşte hak burada taaddüd etti. Beşi de haktır. Sen diyebilir misin ki: "Su yalnız ilâçtır, yalnız vâcibdir, başka hükmü yoktur."
İşte bunun gibi, ahkâm-ı İlahiye mezheblere hikmet-i İlahiyenin sevkiyle ittiba edenlere göre değişir, hem hak olarak değişir ve herbirisi de hak olur, maslahat olur. Meselâ, hikmet-i İlahiyenin tensibiyle İmam-ı Şafiî'ye ittiba eden, ekseriyet itibariyle Hanefîlere nisbeten köylülüğe
ve bedeviliğe daha yakın olup cemaatı birtek vücud hükmüne getiren hayat-ı içtimaiye de nâkıs olduğundan, herbiri bizzât dergâh-ı Kadıyy-ül Hacat'ta kendi derdini söylemek ve hususî matlubunu istemek için, imam arkasında Fatiha'yı birer birer okuyorlar. Hem ayn-ı hak ve mahz-ı hikmettir. İmam-ı A'zam'a ittiba edenler, ekseriyet-i mutlaka itibariyle, İslâmî hükûmetlerin ekserisi, o mezhebi iltizam etmesiyle medeniyete, şehirliliğe daha yakın ve hayat-ı içtimaiyeye müstaid olduğundan; bir cemaat, bir şahıs hükmüne girip, birtek adam umum namına söyler; umum kalben onu tasdik ve rabt-ı kalb edip, onun sözü umumun sözü hükmüne geçtiğinden, Hanefî Mezhebi'ne göre imam arkasında Fatiha okunmaz. Okunmaması ayn-ı hak ve mahz-ı hikmettir.
Hem meselâ, madem şeriat, tabiatın tecavüzatına sed çekmekle onu ta'dil edip nefs-i emmareyi terbiye eder. Elbette ekser etbaı, köylü ve nim-bedevi ve amelelikle meşgul olan Şafiî Mezhebi'ne göre "Kadına temas ile abdest bozulur, az bir necaset zarar verir." Ekseriyet itibariyle hayat-ı içtimaiyeye giren, nim-medenî şeklini alan insanlar, ittiba ettikleri mezheb-i Hanefîye göre "Mess-i nisvan abdesti bozmaz, bir dirhem kadar necasete fetva var."
İşte bir amele ile bir efendiyi nazara alacağız. Amele, tarz-ı maişet itibariyle ecnebi kadınlarla ihtilata, temasa ve bir ocak yanında oturmaya ve mülevves şeylerin içine karışmaya mübtela olduğundan; san'at ve maişet itibariyle, tabiat ve nefs-i emmaresi meydanı boş bulup tecavüz edebilir. Onun için, şeriat onların hakkında, o tecavüzata sed çekmek için, "Abdest bozulur, temas etme; namazını ibtal eder, bulaşma" manevî kulağında bir sadâ-yı semavî çınlattırır. Amma o efendi, namuslu olmak şartıyla âdât-ı içtimaiyesi itibariyle, ahlâk-ı umumiye namına, ecnebi kadınlara temasa mübtela değil, mülevves şeylerle nezafet-i medeniye namına kendini o kadar bulaştırmaz. Onun için şeriat, mezheb-i Hanefî namıyla ona şiddet ve azimet göstermemiş; ruhsat tarafını gösterip, hafifleştirmiştir. "Elin dokunmuş ise, abdestin bozulmaz;
hicab edip, kalabalık içinde su ile istinca etmemenin zararı yoktur. Bir dirhem kadar fetva vardır." der, onu vesveseden kurtarır. İşte denizden iki katre sana misal.. onlara kıyas et. Mizan-ı Şa'ranî mizanıyla, şeriat mizanlarını bu suretle müvazene edebilirsen et.

redyellow
22.02.2006, 08:54
oooo her yere yetişmişsiniz. adam kendi köyünü anlatıyor. sen oraları biliyor musun? belki hepsi yobazdır. ayrıca şahıs alevi olmayanları yobaz yapmamış. sadece köyünün geri kalanı hakkında konuşuyor. kınamanızı size iade ediyorum.

Yahu aliekber nickli arkadaşım, sen rahatsızmısın? bunu gerçekten samimi olarak soruyorum, sende bi rahatsızlık varmı? mesela görmemek, veya gördüğünü okuyamamak, veya okuduğunu anlayamamak gibi?

Bak benim yazı yazdığım arkadaş yazısında aynen ne diyor:

Alıntı:
hasancan87´isimli üyeden Alıntı

Peki sen sırf bana karşı yazı yazmak için ne diyorsun:

"adam kendi köyünü anlatıyor", "ayrıca şahıs alevi olmayanları yobaz yapmamış. sadece köyünün geri kalanı hakkında konuşuyor." diyorsun.

Peki hasancan87 nickli arkadaşın yazısının neresinde "köy" geçiyor, neresinde "benim köyüm" diyor, açık açık ne yazmış arkadaş: "sivasın sadece bir ilçesinde alevi var öbür kesimi yobaz..."

neymiş "sadece bir İLÇESİNDE alevi var ÖBÜR KESİMİ YOBAZ..." mış....

bi daha bana yazı yazmadan önce lütfen yazılanları tam olarak oku, anlayıp anlamadığını yanındakilere tasdik ettir ondan sonra yaz.

Aksi takdirde okudğunu anlayamayan zavallı durumuna düşersin.

Kınamamı bana iade etmeni sana aynen geri iade ediyorum, çünkü sen buna layıksın.

haa birde "belki hepsi yobazdır" demişsin, doğru olabilir BELKİ hepsi yobaz olabilir ama dediğin gibi BELKİ, yani az da olsa bi ihtimalle yobaz olmama ihtimalleri var, ama senin KESİN YOBAZ olduğunu düşünüyorum.

çünkü gerçek yobaz insanların fikirlerine, görüşlerine, inançlarına saygılı olmayan, tahammülsüz kişilerdir.

altobelli
24.02.2006, 21:42
ah be kardeşlerim tartışmaya ne gerek var ?
usul usul konuşmak varkene!!!
annem sivaslı kangaldan...
sivasta bayağı alevi var öle bi tek alevi ilçesi yok ayrıca
kangal divriği şarkışla gürün imranlı koyulhisar yıldızeli zara benim bildiğim alevi yerleşim bölgeleri.....
dedem anlattı trabzonda dahi dağda alevi köyleri varmış
hatta çok etkileyici semah dönüyolarmış.......
ya sonuçta alevi kültürünün göçmen türkmenlerle yayıldığını düşünürsek alevilerin ve aleviliğin her yerde olması çok doğal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
saygılar.................

Abbastan
24.02.2006, 22:50
Sivas'ın bir ilçesinde değil tamamına yakın ilçelerde Aleviler yaşamaktadır.
İmranlı (Koçgiri ) oldukça fazala Alevi var.
Zara,
Hafik,
Suşehri,
Kangal,
Divriği,
Gürün,
Şarkışla (Aşık Veysel'in memleketi)
Yıldızeli (Pir Sultan Abdal'ın memleketi)
Gemerek (Şarkışlaya düşürmesin Allah sevdiği kulunu
Gemerekte çevirmişler Deniz Gezmiş'in yolunu)
Çetinkaya
Divriği ilçesi Çamşıhı gölge olarak Alevidir
Şarkışla Emlek bölgesi
Sivas Merkez Ali Baba Mah.

gönderdiğiniz e-mail ler ileride belge niteliğinde olacağından verdiğiniz bilgilerin doğruluğu konusunda emin olmanızı rica ediyorum.

altobelli
24.02.2006, 22:55
suşehrinde alevi varmı? kardeş 100 de 100 emin misin ?

Abbastan
24.02.2006, 23:02
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/c8/Alevis.png

Resimde mavi olan illerde >10% tahmin ediliyor. Diğer (beyaz bölgeler) oran <10%.

Güzel bir çalışma için teşekkürler. ancak bazı illeri boyasız yada az boyalı görüyorum. Yozgat,Aksaray,Ordu,İsparta,Burudr,Denizli,Kırıkka le,Uşak azda olsa renk verilmeli çünkü buralarda Alevi Dernekleri bir haylı güçlü faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Bilgilerinize sunulur.

SahHatayi
25.02.2006, 13:56
Güzel bir çalışma için teşekkürler. ancak bazı illeri boyasız yada az boyalı görüyorum. Yozgat,Aksaray,Ordu,İsparta,Burudr,Denizli,Kırıkka le,Uşak azda olsa renk verilmeli çünkü buralarda Alevi Dernekleri bir haylı güçlü faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Bilgilerinize sunulur.

Merhaba Can,

1. YOZGAT VE BAZI ILLER
Yozgat ve bazi iller hakkinda elimde sayi yoktu onun icin onlar beyaz kaldi ...
2. RENKLI ILLER
cogu iller 3 kat sayilarla cizilmistir, yani ... Tünceli icin ... 85%, 99%, 92% geciyordu, ve Tünceli 92% len hesaplanarak girdi cizime ...
3. HEPBERABER HARITAYI DÜZENLIYELIM
haritayi düzenlememe yardimci ola bilirsiniz, 3 özgür kaynakdan bize belge gönderip göstere bilirseniz bende o illin rengini degistiririm ...
fakat sundugunuz belgelerin politika nedeniyle degistirilmedigine emin olun can

sagolun, saygilarimla

altobelli
26.02.2006, 00:00
şah hatayi bence sen konyayı beyaz ötesi yap
:)
bayburttada alevi var.orduda da baya var.eski şehirdeki türkmenlerin çoğu alevidir.
eyvallah saygılar
ellerine sağlık

arda24
26.02.2006, 01:48
dostlar bence bu harita oldukça yanlış.erzincanı ve sivası çok iyi biliyorum.ilçe merkezlerinde %10 bile alevi yok nerdeyse.ama köylerde var.mesela imranlı da alevi oldukça fazla ama imranlı merkezde ki seçimlerde ki oylara bakarsanız BBP ve AKP %80 i geçiyor.mhp ve saadeti de ekleyin durumu düşünün.bence oy yüzdelerinden büyük olasılıkla doğruya yakın sonuçlar var.alevi ve sünnilerin beraber yaşadığı bölgelerde sol oylar çoğunlukla alevi oyları oluyor.bu konuda yapılan bi çalışmada vardı ama internette aradım bulamadım bulunca linkini vereceğim.benim erzincan ve sivas tan bildiğim kesinlikle sol oyların %90 ı alevi oyları.geçen seçimde erzincan da %35 kadar sol oy çıktı.bu bize yaklaşık alevi nüfusu veriyor.ama bu alevi kesim daha çok köylerde yaşıyor bunuda belediye ve genel seçimler arasındaki farktan çıkarabiliriz.aynı şey sivas içinde geçerli,sivas ta toplam sol oy %20'nin altında dostlar.sivaslı olan alevi dostlar genellikle büyük şehirlerimizde.bu genellemeyi amasya,çorum,tokat, gibi illerde yapabiliriz.ben cem vakfında bir dönem bulundum orada da biz bu konularda çok değerli dostlardan benzer şeyler duyduk aynı zamanda erzincan da ailemiz chp için çalıştı ve sol oyların hep alevi köylerden geldiğini belirttiler,bu tüm erzincan kesiminde de böyleymiş.mesela bu harita da erzincan sivasa göre daha koyu olmalı tabiki en koyu tunceli olmalı.bayburt ve gümüşhane konusunda bazı görüşlerde vardı,dostlar hem bayburt un hem gümüşhane kelkit in erzincan'a bakan yani erzincan sınırında alevi köyleri var.ama bu yoğun değil.mesela erzurum'un erzincan sınırında ki ilk yerleşimi aşkale yani erzurum'un en çok alevi bulunan bölgesi.dostlar bunu da şu şekilde izah edebiliriz sanırım bu sınır dediğim yerler ünlü erzincanı çevreleyen dağlar yani dağ köyleri.

altobelli
26.02.2006, 13:25
oy dağılımına göre kesin karar veremeyiz kardeşim bence herkesin görüşü farklıdır......
örnek olarak kamer genç sence nasıl millet vekili oluyodu dersin.......
saygılar........

Şoreş
26.02.2006, 17:27
Haritanın çok yanlış olduğunu düşünüyorum.

Benim bildiğim Alevi nüfusunun en yoğun olduğu bölgeler;

Tunceli

Sivas

Mersin (Arap - Anadolu Alevileri)

Hatay (Arap Alevileri - Anadolu Alevileride var)

Balıkesir

Antalya

İstanbulda ise yaklaşık 4 milyon Alevi varmış.(Bunu çok önemli biryerde okudum sağlam bir kaynak idi ama hatırlayamıyorum kaynağı)

Samsun Havza (Arkadaşım Havzalı ve Havza merkez ve köylerde yoğun bir Alevi nüfusundan bahsetti)

Erzincan

Elazığ

Malatya

Aklıma bu iller geldi.:komik

selcemsah
27.02.2006, 12:55
canlar denizlide 7 tane alevi köyü var merkezded de yasayan aleviler var bilşdigim kadarıyla yozgatta da alevi var baya kırsehir de de harita pek güvenilir deil sanırım

erkan_can
05.03.2006, 12:15
sivasta en çok alevi köylerinin bulunduğu ilçe imranlı ilçesi dir ondan sonra ise zara gelir bunu unutmayalım kanıt isterseniz gönderirim imranlıda 8 köy sünni diğerleri tamamı alevi köyleridir..

erkan_can
05.03.2006, 12:16
sivas imranlı ilçesi başta gelir ondan sonra zara ilçesi ikinci alevi köyleri en çok bu ilçelerde var sivasta

erkan_can
05.03.2006, 12:18

Tunceli

Sivas

Balıkesir

Antalya

İstanbulda ise yaklaşık 4 milyon Alevi varmış.(Bunu çok önemli biryerde okudum sağlam bir kaynak idi ama hatırlayamıyorum kaynağı)

Samsun Havza (Arkadaşım Havzalı ve Havza merkez ve köylerde yoğun bir Alevi nüfusundan bahsetti)

Erzincan

Elazığ

Malatya

Aklıma bu iller geldi.:komik
tamamen size katılıyorum hepimiz yani tüm aleviler orta asyadan tunceli ilinin bulunduğu yere gelmişlerdir tunceliden türkiyenin değişik bölgelerine göç etmişlerdir tunceli ilk sırada ikinci ise sivas aleviler en çok bu illerde yaşamaktadır...

karsazerisi
06.03.2006, 16:54
Şii Azerbaycan Türklerinin Türkiye'de yaşadıkları bölgeler

Türkiye'de yaşayan tamamı etnik olarak Azerbaycan Türküdür. Asıl olarak; Kars, Iğdır ve Ağrı illerinde yaşarlar.

Kars kent merkezinde önemli sayıda şii-azeri nüfus bulunmaktadır. Kars şehir merkezinin %35-40 oranında şii-azerilerden oluştuğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun dışında Karsın doğusunda yer alan Başgedikler beldesi ve köyleri büyük ölçüde şii-azeridir. Karsın doğusunda bulunan Akyaka ilçesinin %80'i, Arpaçayın ise %50 si şii-azeridir. Digora bağlı 2 Azeri köyü bulunmaktadır. Karsın; Selim, Sarıkamış ve Kağızman ilçelerinde şii-azeri bulunmamaktadır. Sonuç olarak Kars genelinde %25-30 luk bir şii azeri nüfus vardır.

Iğdır ili 15-20 sene öncesine kadar %80'lik bir şii-azeri nüfusa sahipti. Iğdır Azerilerinin batıya yoğun göçü ve Iğdırda yaşayan Kürtlerin Şii-Azerilere göre hızlı nüfus artışı bu oranı %60'a indirmiştir. Kent merkezinde Şii-Azeri nüfusu %60 civarındadır. Tuzluca ve Aralık ilçelerinde Şii Azerilerin nüfusu yarıdan belki biraz fazladır. Karakoyunlu ilçesi %75 şii-azeridir.

Şii Azeriler Ağrının Taşlıçay ilçesinde de yaşamaktadırlar. Bu ilçenin yarısı şii-azeridir. Ayrıca ilçeye bağlı şii-azeri köyleri de vardır. Sonuç olarak Ağrıda %5 lik nüfus söz konusudur.

Yukarıdaki oranlar eskiden daha yüksekti. Şu anda Şii-Azerilerin büyük çoğunluğu Türkiyenin batısındaki büyük şehirlerde yaşamaktadır. İstanbulda en kötü ihtimalle 300.000 şii-azerinin yaşadığı rahatlıkla söylenebilir.

Leyla
07.03.2006, 14:37
KAYSERi!!! :)

Dunya acisindan bakarsak

Bizim Aileden ...

Almanya, ingiltere, Amerika, Canada ve Fransa

eyhayat
11.03.2006, 19:48
Selamlar,ben haritanın alevi kökenli insanların yoğunlukta olduğu illeri tam anlamıyla gösterdiği kanısında değilim.Örneğin Eskişehir ,Ardahan,Kırşehir,Kırıkkale ve daha bir çok ilimiz haritada tam anlamıyla gerçek renkleriyle gösterilmemişlerdir.Dikkate alınırsa sevinirim.İyi akşamlar.
.
Dostuma katılıyorum Ardahan'ın bir ilçesinin köyleri ile birlikte %99 alevi 1i llesinin %50 si Göle ilçesinde ise %5 civarında alevi var Bu harita gerçeği yansıtmıyor.

garcia
13.03.2006, 00:15
merhaba arkadaşlar bir kaç il dışında bütün illerde yerli alevi nüfus var.dahası keşfedilmemiş alevi yerleşim birimleri var.size bir örnek;osmanlıda miliyet değil din önemliydi,feodal toplumlarda din,miliyetten daha önemlidir sizlere bir örnek vereyim;tokat ilimzde bir kaç köy hariç bütün kürt köyleri sünnidir(alevi kürt on köyü geçeğini sanmıyorum zile6-7köy,zilenin80-85 alevi köyü var ve kürt aleviler sadece 6-7 köydür)tokattaki kürt köyleri genellikle sünnidir,tokattaki çerkez köyleri ülkemizde yaşayan bütün çerkezler gibi sünnidir.tokattaki gürcü köyleri,arnavut yerleşim birimleri ve köyleri sünnidir(tokatta alevi arnavut yoktur)bütün bu türk olmayan sünni unsurlar genellikle sağ eğilimlidir ve enaz 100 köye tekabül etmektedir.bu insanlar tokat'a nüfus dengesini sağlamak için yerleştirilmiştir,genede alevi köy sayısı fazladır her nekadar göçmüş olsada.

garcia
13.03.2006, 00:23
alevi kürt haklı dostlar gerçektende türkiyede 25 milyon alevi var(3milyon kürt alevi,1 milyondan fazla arap alevi)sadece balıkesir,sivas,tokat,eskişehir,antalya,hatay,çoru m ilerimizde bile yoğun bir alevi nüfus var.seçim sonuçlarıyla değerlendirme yapmak yanlış.kahrolsun faşizm,yaşasın halkların kardeşliği

Şoreş
13.03.2006, 17:54
nüfuzumuz 30 milyona yaklaşmıştır kesin.1999DA 20.000.000 nüfusumuz varmış.Bunun 1 milyonu Alevi kürt canlar

manifesto
16.03.2006, 22:40
:) 30 milyon demek
Arkadaşlar rakamları şişirmek kimseyi daha güçlü konuma taşımaz yada daha haklı konuma taşımaz.
Ben bir mantık yürüteyim alevilerin ekserisi sol partiye oy verir sağa oy verilmesi istisnadır buradan hareketle türkiyedeki sol oyların toplamı %20 ise ve alevi olmayan solcularıda düşersek bundan kümülatifte %10-15 civarında bir alevi nufus elde edilir buda türkiye 73 milyon olduğuna döre max=10 min=7 milyon demek olur.
nasıl hesabım kuvvetli mi?

manifesto
16.03.2006, 22:41
ve zaten alevi nüfusutan bahsedilirken sürekli köylerden bahsedilmektedir sonradan şehirlere yerleşim elbette olmuştur ama buda bir ipucu olsa gerek

Hüseyin69
16.03.2006, 22:53
nüfuzumuz 30 milyona yaklaşmıştır kesin.1999DA 20.000.000 nüfusumuz varmış.Bunun 1 milyonu Alevi kürt canlar

burda yaniliyorsun sores 1999 dan buyana neler degisti neler
kac kiz verdik sunnilere bunun hesabini yapacan
acaba kac alevi evlendi kac alevi anababanin cocugu dünyaya geldi
bilirsinki evdeki hesap carsiya uymaz abim
bu tür hesaplamalar emek ister ugras ister ben öyle tahmin ediyorumki
25 milyon dedikleri alevi nufusu biraz abartilimistir 10 -15 milyon saglikli bir hesab olabilir

Serkan_Devrim
16.03.2006, 22:58
Arkadaşlar rakamları şişirmek kimseyi daha güçlü konuma taşımaz yada daha haklı konuma taşımaz.
Ben bir mantık yürüteyim alevilerin ekserisi sol partiye oy verir sağa oy verilmesi istisnadır buradan hareketle türkiyedeki sol oyların toplamı %20 ise ve alevi olmayan solcularıda düşersek bundan kümülatifte %10-15 civarında bir alevi nufus elde edilir buda türkiye 73 milyon olduğuna döre max=10 min=7 milyon demek olur.
nasıl hesabım kuvvetli mi?30 milyon abartı ama senin 10 milyonda biraz az gibi geldi. bende ortasını buluyorum ve 20 milyon diyorum. :yamukgul:

Şoreş
17.03.2006, 00:12
http://www.adherents.com/Na/Na_18.html

1997 de almanyada 400.000 Alevi var.

1999 da hala 400.000 Alevi var artış yok.

1987 de Türkiyede 8.000.000 Alevi var.

1993 (Sheehan, Sean. Turkey (series: Cultures of the World). New York: Marshall Cavendish Corp. (1993); pg. 67-68)

1998 de 20.000.000 Alevi var.

1998 de 1.000.000 Kürt kökenli Alevi var.

(Gall, Timothy L. (ed). Worldmark Encyclopedia of Culture & Daily Life: Vol. 3 - Asia & Oceania. Cleveland, OH: Eastword Publications Development (1998); pg. 414-415.)

30 Milyon abartı olabilir ama 10-15 milyonda çok komik yada 7 milyon.Arkadaşlar Cumhuriyet kurulurken yaklaşık 12 milyonluk nüfusun 4,5 milyonu Alevilerden oluşuyormuş ayrıca biz sünnilere kız veririz ama genelde birtakım haklı nedenlerimizden dolayı kaçınırız.Yaklaşık 25 milyon varız.İstanbulda şuan 4,5 milyon Alevi varmış.Alevi başkanlarından biri açıklamıştı biryerde.

Eğer çok eşliliği kabul etseydik ve abartılı bir şekilde çocuk yapsaydı Aleviler bugün nüfusun yarısı olurduk.

Bence yaklaşık 25 milyon abartı falanda değil bence.30 milyon abartıydı tamam kabul.

Ama bu rakamlar birtakım kişileri sevindirmesin yani daha az olmamız zevk vermesin ;)

New spiritual hunger
The following factors have led to a new spiritual hunger which was not apparent 10 years ago: Turkey is presently "a nation of contradictions", torn between rapid modernisation, including a movement in the direction of Western secularism, and a strong Islamic movement which wants to take control of the political rudder. The population is losing its roots as many leave their small villages to move to the cities. Over 50% of the population is under 25 years old, which also changes the spiritual atmosphere because young people are more open to new ideas. In addition, Turkey has a growing middle class which is increasingly questioning traditional values. An undecided element are the Alevis, an Islamic minority with some 20 million members who see Ali as their religious head, not Mohammed. They have increasing contact with Evangelical Christians, because both groups feel persecuted by the Sunni Muslim majority. Turkey has also recently experienced a number of natural disasters which have caused many people to start asking new questions.

Şoreş
17.03.2006, 00:22
İşte buda Arap Alevilerinin tablosu! Ama suriyede!

Suriyede 1983 de 1,471,500 Arap Alevisi var.

1986 da 1,351,500

1998 de 1,400,000

Türkiyeyle ilgisi yok ama genede bilgimiz olsun.

colddream
17.03.2006, 18:03
Ben sana sağ partilere oy veren 500 aşkın tanığım ama sırf tanıdğım insançıkarta bilirim. merak etme:hopala

iyidost69
17.03.2006, 18:12
Sevgili Canlar bende nüfusumuzun; 20 milyon olduğunu tahmin ediyorum.
Arkadaşlarım Malatyayı es geçmişler. Malatyanın %30 u alevidir. ben Malatyalıyım. Ayrıca, bizde sünnilerden çok kız aldık. Mesela benim eşim sünni. 2 çocuğum var. Eşimde çocuklarımda alevi felsefesine daha yakınlar.
Çevremde bi sürü böyle kişi var.

Ayrıca,seçim sonuçlarına bakarak alevi nüfus değerlendirilemez. Alevi olupta sağa oy veren veya oy kullamayan çok ciddi nufus var. Son seçimlerde kullanılmayan 10 milyon oyun %90 ı alevilere aittir. Çünkü; CHP nin sağa kaymasından dolayı aleviler bu sefer CHP ye çok az oy verdiler.DYP, Anap, MHP, GP ye ve aşırı sol partilere verilen oylarında ciddi kısmı alevilere ait.

Bence sayımızın hiç önemi yok.
Önce insan olmalıyız.
Sonra alevi, sünni vs...

Sevgiler.
Saygılar.

colddream
17.03.2006, 18:26
Son sözün bize yeter. Ama kimligimizi bilmeliyiz ve bize azınlık muamelesi yapan kadaşlar nüfusumuzu bilmeli.

kürdoğlu
18.03.2006, 18:11
kusura bakmayın ama o haritadaki yerler alevi değildir.
onlar kürttür . ben şahsen çağımız alevilerini pek tutmuyorum
aleviliğe sizden çok daha fazla saygı duyarım
fakat yozlaşmış alevilerin kendilerine ve kürtlüğe zarar vermekten başka hiç bir faaliyetleri yoktur.
ben her şyden önce kürdüm
sünni veya müslümanlık benim için bir kimlik değildir
aleviler içinde böle olmamalıdır
seyid rıza bir alevi değildi kürttü
şex saidde bir müslümandan çok kürttü
yani kürtlük bulşuşma noktalarıydı
lütfen sizden her şeyden önce aleviyim palavralarını bi kenara bırakın
bu şekilde hiç bir şey başaramazsınız
aleviler istert kürt ister türk olsun kurtuluşlarının pkk çevresinde olduğunu bilmeli

derviscemal
18.03.2006, 19:12
fakat yozlaşmış alevilerin kendilerine ve kürtlüğe zarar vermekten başka hiç bir faaliyetleri yoktur.
aleviler istert kürt ister türk olsun kurtuluşlarının pkk çevresinde olduğunu bilmeli

Sayın kurdoğlu,
aleviler kürtte olabilirler tabiki türk oldukları kadar yada lazda olabilirler ama biz kürt milliyetciliği yapmayız bizim için öncelikli gelen alevi inancını taşıyan isanlar olmamızdır. Ve alevi inancının kurtulması için yasa dışı bir örgüte yaslanmasına hiç gerek yoktur bizlerin cem evleri ve sivil toplum örgütleri vardır. Ayrıcaaleviler kürtlüğe zarar vermezler bu tam aski bir durumdur..

yolunuz açık olsun..

saygılar..

MetinK
18.03.2006, 19:52
o haritadaki yerler alevi değildir.
...
...

biraz yavas ol .Ilk mesajina bile fren sistemi koymamissin.
Bu hizla gidip bir duvara carpacaksin.Ambulanslarda malum...

Caf€Ri
18.03.2006, 20:00
Aleviler kürt milliyetçiliği yapmazlar.

manifesto
18.03.2006, 20:01
Neo şimdide PKK sloganlarımı atılıyor, kardeş PKK Terör örgütüdür bölücüdür ve ne türklüğe nede kürtlüğe faydası vardır.
Böyle şeyleri yazarken geçmişi ile beraber düşünerek yazmalısın
Kürt sorunlarından bahset ama PKK yı bu işe bulaştırma
Türkiyede bir PKK terörü vardır birde Kürt sorunu ikisini ayırmalısın
ve burada bölücü pkk dan bahsetmen ise çok tehlikeli ve yanlış

Mirioglu
19.03.2006, 15:42
30 milyon demek

Evet aynı zamanda var olan bir rakamı inkar edip rakamları düşük gibi götermeye çalışarak da kimseyi güçsüz veya haksız gösteremzsiniz.!!
Hem sölesene bakiim hangi yılın seçimiymiş bu sağ partilerin %80 oy aldığı dönem merak ettim doğrusu!

Balta
19.03.2006, 16:38

Tek Kelime ile Saçmalık. Alevileri ne Ülkücülerle nede Pkk ile buluşamayacak kadar enternasyonaldir.Ezen ulus milliyetçiliğinide Ezilen ulus milliyetçiliğinide rededer. Bunu böyle değerlendirmek ancak senin şahsi partizanlığın olabilir yada gönlünden geçen.

iyidost69
20.03.2006, 10:45
Sevgili Canlar bende nüfusumuzun; 20 milyon olduğunu tahmin ediyorum.
Arkadaşlarım Malatyayı es geçmişler. Malatyanın %30 u alevidir. ben Malatyalıyım. Ayrıca, bizde sünnilerden çok kız aldık. Mesela benim eşim sünni. 2 çocuğum var. Eşimde çocuklarımda alevi felsefesine daha yakınlar.
Çevremde bi sürü böyle kişi var.

Ayrıca,seçim sonuçlarına bakarak alevi nüfus değerlendirilemez. Alevi olupta sağa oy veren veya oy kullamayan çok ciddi nufus var. Son seçimlerde kullanılmayan 10 milyon oyun %90 ı alevilere aittir. Çünkü; CHP nin sağa kaymasından dolayı aleviler bu sefer CHP ye çok az oy verdiler.DYP, Anap, MHP, GP ye ve aşırı sol partilere verilen oylarında ciddi kısmı alevilere ait.

Bence sayımızın hiç önemi yok.
Önce insan olmalıyız.
Sonra alevi, sünni vs...

Arkadaşlar yukarıdaki yazıma görüşler ve eleştiriler bekliyorum.
Kürdoğlu nikli arkadaşın yazdıklarına gereken cevaplar verilmiş.
Provakasyon, milliyetçilik, aleviliği küçümseme ve yasadışı terör örgütünün progapagandasının yapıldığı mesajının kayda alınır bir tarafı yok. Ayrıca, bizi ana konumuzdan uzaklaştırıyor.

Sevgiler,
Saygılar

cafer ceyhan
25.03.2006, 21:10
slm
benim bildigim alevi nüfusunun en yogun oldugu iki il
tunceli ve hatay ücüncüsü hangisi söylerseniz memnun olurum
saygilarimla

eyhayat
25.03.2006, 22:08
Sen bildiğin gibi devam et yoluna .Yolun sonuna varmadan arkana sık sık bak tek kalabilirsin.Gençsin Reşit Olunca (19 yaşından sonra) daha ılımlı düşüneceğini umuyorum

iyidost69
27.03.2006, 11:03
slm
benim bildigim alevi nüfusunun en yogun oldugu iki il
tunceli ve hatay ücüncüsü hangisi söylerseniz memnun olurum
saygilarimla

Çorum, Tokat, Malatya, Erzincan, Sivas, İstanbul, İzmir, Ankara

erencan60
02.04.2006, 15:53
Sen bildiğin gibi devam et yoluna .Yolun sonuna varmadan arkana sık sık bak tek kalabilirsin.Gençsin Reşit Olunca (19 yaşından sonra) daha ılımlı düşüneceğini umuyorum
bence de...bizim düşüncemiz silahla değil demokrasiyle kardeşlikle iyilikle hoşgoruyle....Tokatın Boğazbaşı(donekse) koyunden...

garcia
02.04.2006, 16:51

Tunceli

Sivas

Balıkesir

Antalya

Erzincan

Elazığ

Malatya

Aklıma bu iller geldi.:komiktamam yazdığın yerlerde yoğun alevi nüfusu var ancak tokat,amasya,çorum bunları ekleye biliriz.örneğin yozgatta bile alevi köyü sayısı elazığdan fazladır.çünkü karakoçanın yarısı alevidir ve diğer ilçelerde alevi köyü azdır.elazığ merkezdeki alevilerin çoğunluğu tunceliden gelme.

garcia
02.04.2006, 16:56
yanlış düşünüyorsun insanları miliyetçiliğe davet ediyorsun.sünni,alevi,türk,kürt,laz,çerkez herkesin kurtuluşu sosyalizmdedir.kapitalizmi savunan kürt milliyetçiliği kürt halkını yada başka halkları kurtaramaz,bende sizi sosyalizme davet ediyorum.

Nesimi
02.04.2006, 17:02

Yanlış düşünüyorsun. O haritadaki yerler Alevi yoğunluğu bulunan yerler. Hem Kürtde var içinde Türkde Arapda. Ama Kürt olması demek Alevi kimliğini reddetmesi anlamına gelmez.

Önemli olan Her inanca dine dile saygı göstermek. Sadece Kürt yada Alevi olanlar ezilmiyor bu ülkede. Lazlarda sıkıntı çekiyor, türklerde eziliyor yoksulluktan.

Yolun açık ola...

gizem
07.04.2006, 18:23
ben alevilerin türkiye üzerinde 30 milyon olduğunu biliyordum net sayısını bildirirseniz sevinirim fakat bir gün bütün dünya semah dönebilecek olabilir ama önemli olan özü değil midir gerçekten gönülden bağlananlar için çok şey fark eder amadiğerleri içinbir gün hepsi semah dönecek olsa hiç bişey fark etmez ayrıca araştırmalara göre Alevilik andoluya islamiyet gelmeden önce de varmış

ONU®
07.04.2006, 21:10
Bence alevi nüfusunun en yoğun olduğu iller tokat,sivas,erzincan,amasya,tunceli,k.maraş,kırıkk ale,elazığ,istanbul,izmir,erzurum,antalya (yörük alevileri) liste böyle gider.

gizem
08.04.2006, 12:34
iller o kadar önemlimi önemli olan birlik dirlik içinde olmamız değil mi yolumuzdan gitmek değil mi biz burda illeri tartışırken bağdatta 50 şii öldürülmüş bence aleviler her yerde alevi önemli olan davamızı sonuna kadar savunmak değil midir .ELİMİZE BELİMİZE DİLİMİZE EŞİMİZE İŞİMİZE AŞIMIZA SAHİP OLMAK DEĞİL MİDİR KAÇ MİLYON KAÇ BİN KAÇ KİŞİ OLDUĞUMUZUN NE ÖNEMİ VARDIR

Günes
08.04.2006, 13:26
Arkadaslar yine konuya duygusal yaklasanlarimiz var.Veriler somut degil son zamanlarda batiya ve yurt disina göc cok fazlaca bunlari unutmamak gerekir.Izmir iline bir bakin malatyalilar sivaslilar hataylilar k.maraslilar v.s... Haritanin dogru oldugunu sanmiyorum.

garcia
09.04.2006, 20:00

merhaba, hesabınız yanlış manifesto kardeş.seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmekde yanlış,böyle bir oranlamadan doğru bir sonuç elde edemezsiniz,çünkü seçimlerde %25 den fazla kayıtlara geçmemiş ve sayılmamış oy var(oy kullanmayan+geçersiz oylar).bu kesim genellikle sol görüşlü insanlardan oluşuyor.şahsen ben kendimde son seçimde oy kullanmadım.seçim sonuçlarıyla ilgili oranlama bizi objektif bir sonuca bizi götürmez.yani 40 milyonun üzerinde olan toplam seçmenin içerisinde sayılan oylar %75 geri kalan 10milyondan fazla seçmenin oyları nerede kaldı?bunları hesapladınızmı?

hena
19.04.2006, 22:03
Ülkemizde değişik milliyetlere mensup Alevi ve Bektaşiler’den söz edebiliriz. Örneğin; Orta Anadolu; Tokat, Çorum, Amasya, Yozgat, Hacıbektaş ve çevresi Türkçe konuşan Aleviler’den oluşur. Ege, Marmara ve Trakya’da son yıllardaki göçleri saymazak Alevilik; Türkmenler’den oluşuyor. Akdeniz Toroslar’daki Aleviler de Türkmenler’den oluşuyor. Trakya ve Balkanlar’da Türk Alevileri’nin yanı sıra Arnavut ve Boşnak kökenli Alevi Bektaşiler’le az da olsa Bulgar ve Rum Alevi ve Bektaşiler’den de söz edilebilir.
Zazaca ve Kürtçe konuşan Aleviler’den söz edince esas olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısı anlaşılmalıdır. Doğu Anadolu’da Sivas, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Muş-Varto-Hınıs, Erzurum, Kars, Malatya’daki Aleviler Türkçe’nin yanında Zazaca ve Kürtçe de biliyorlar. Ama bu yöredeki Alevilerin 60 yaş ve üstündeki kesim kendisini Kürt ya da Zaza diye ifade etmiyor. Kendisini Türk olarak ifade ediyor. Kürtçe ya da Zazaca’yı sonradan öğrendiğini belirtiyor. Alevi anne babadan doğup kendini Kürt ya da Zaza olarak ifade eden kesim ise genç kesimdir. Onların Kürtlüğü ya da Zazalığı siyasi Kürtlük ya da Zazalık olarak kabul edilebilir.
Maraş-Elbistan, Pazarcık ve çevresindeki Aleviler ise Türkçe’nin yanı sıra Kurmanci konuşurlar. Ama bunlarda dinsel törenlerde Türkçe ayin yaparlar. Elbistan, Pazarcık, Kürecik, Adıyaman’ın bazı ilçelerindeki Aleviler Kürtçe konuşur. Ama bunlar da Kürtçe’yi sonradan öğrenen Türkmen boylarıdır.
Bunlar dışında Türkiye’de Hatay, İskenderun, Adana ve Mersin civarında yerleşmiş Arap Aleviler’den söz etmek gerekir. Bunlar Aleviliği benimseyen ve kendilerini etnik olarak Arap olarak ifade eden toplumsal kesimdir. Ama bu konuda da farklı görüşler vardır. Arap Aleviler’in Abbasiler döneminde Araplaşan Türkmenler olduğu ifade edilir.
Alman Feldmareşal Moltke, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Doğu Anadolu’nun bir çok yerlerini gezer ve gözlemlerini “Türkiye Mektupları”(9) adlı kitapta topladı. Konumuzla ilgili bir gözleminde General Moltke 6 Nisan 1838’de yazdığı mektupta bazı kesimlerce Kürt-Alevi olduğu iddia edilen Maraş ve yöresinde yaşayan Alevi aşiretleri için bakın ne yazıyor.
“Pazarcık ovasını geçtik. Bu ovada üç Türkmen kabilesi:Atmalı, Kılıçlı, Sinemili’ler konaklamıştı. Bu üç kabile halkı 2000 çadırda oturuyordu. Reşit Paşa, en nüfuzlu Kürt beylerinin akıllarını başlarına getirdikten sonra bu Türkmenler’de hükümete karşı olan sevgi ve bağlılıklarını ilan etmişlerdi ve 400 kese akçelik (20.000 florin) bir salyana (yani vergi) ödüyorlardı.”
Görüldüğü gibi bu yöredeki üç büyük Alevi aşiret olan Atmalıları, Kılıçlıları ve Sinemililerin Türkmen aşireti olduklarını Alman Mareşal ifade ediyor. Üstelik bu tanımı bilinçli yaptığını cümlenin devamından anlıyoruz. Çünkü; Reşit Paşa’nın nüfuzlu Kürt beylerinin akıllarını başlarına getirdikten sonra Türkmenler’den alınan vergiden söz ediyor.
Yine Osmanlı kayıtlarında; Malatya ve Maraş sancağından sözedilirken Cevdet Türkay, Osmanlı İmparatorluğunda Oymak, Aşiret ve Cemaatler adlı kitapta, “yerli ve göçer Türkman Ekradı (Türkmen Kürtleri) diye söz ediyor. Pazarcık ovasındaki Kılıçlılar için ise; “Kılıçlılar kah Yörükan taifesinden, kah Türkman Ekradı (Türkmen Kürtleri) taifesinden” sayılmaktadır.
Sosyolog Mehmet Eröz;(10) “Kendilerinin de komşularının da kabul ettiği gibi Pazarcık Kurmançları Türkmen asıllı olup, içlerinde Çiğil Türkleri de vardır.” Burada iki uruk (boy-aşiret) vardır... Bu iki boy Atmalı ve Sinemilli boyudur, diyor. Daha sonra ise; Atma aşiretinin Rişvan aşiretine bağlı bir boy sayıyor. Sinemilli Mustafa Buyrukcan’dan edindiği bilgilerden; Sinemillilerin Horasan’dan gelen bir Türkmen boyu olduklarını, dedelerinin Türkçe konuştuklarını, Yavuz Selim-Şah İsmail çatışmasında Elazığ Keban’da olduklarını o olaydan sonra dağıldıklarını Maraş taraflarına daha sonra yerleştiklerini anlatıyor.
Sosyolog Mehmet Eröz; “Kalmuk Türklerinin yerleşme yerlerinden birinin adının ‘Sarız’ olduğunu gösterdik. Kayseri’ye bağlı Sarız’da Türkçeyi unutmuş olan ve Kurmançça konuşan, Alevi cemaatlerin oturuyor olması, konumuz bakımından üzerinde durulmaya değer bir hadisedir.” dedikten sonra bunlara “Badıllı” denir ki diye devam ediyor. Badıllı Oğuz boylarından Beydili’nin bozulmuş şeklidir açıklamasını yapıyor.
P.A.Andrews’in “Türkiye’de Etnik Gruplar” adlı kitabında “Bazı yörelerde de özellikle Kars’ın Selim ve Ardahan ilçelerinde Zazalar, Türkmen adıyla anılmaktadır.” şeklinde kayda değer bir tespit yapıyor.
Konu ile ilgili önemli bir belgede, Dersim milletvekili Hasan Hayri Bey’in1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde(14) yaptığı tarihi konuşmasıdır. Bu konuşmasında Hasan Hayri Bey; Harzem’den gelen ve Türkçe konuşan atalarına Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat’ın buralara yerleşme izni verdiğini, Yavuz Sultan Selim zamanında Harzem’li Alevi Türkler’in can güvenlikleri nedeni ile, Dersim dağlarına çekilmek zorunda kaldıklarını ve bu tecrit neticesinde kendilerini gizlemek için Kürtçe öğrendiklerini, süreç içinde Türkçe’den uzaklaşarakKürtleştiklerini belirtmesi çok anlamlıdır.
Bu konuda; Ziya Gökalp’in, Bruınessen’in, Mehmet Şerif Fırat’ın, Mehmet Eröz’ün, Ord. Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan’ın, Prof. Dr. İrene Melikoff’un, Hasan Hayri Bey’in, ve daha sayılması gereken bir dizi araştırmacı, tarihçi ve düşünürün saptamalarının ciddiye alınması gerektiğini düşünüyorum.
Kürtleşme ve Türkleşme ile ilgili aşağıdaki yalın anekdotu sizlerle paylaşmak istiyorum.
“Erzurum Üniversitesi Ziraat Fakültesi emekli profesörlerinden Lütfi Ülkümen, Bingöl yaylalarında Beritanlılar’a rastlıyor. Bunların ileri gelenlerinden Kekeç isimli biri asıllarının Türk olduğunu, zamanla bunu unuttuklarını söylüyor. O esnada tepeden bir “Aydınlı” (Yörük) iniyormuş. Orada koyun yaylamaya gelen oymaklardan imiş ve tam bir zeybek kılığında imiş. Kekeç: Bak Hoca, bu Aydınlı’da beş on yıl sonra Kürt olur demiş.”(15)

garcia
19.04.2006, 22:20
sivasta hem türkmen,hemde kürt aleviler var.
çorum,amasya ve yozgatta ezici çoğunluk türkmen aleviler olsada,kürt alevilerde var.
erzincandaki alevi köylerde genellikle kürtçe(kurmanç,zaza)konuşulur.ancak,sayıca azda olsalar türkmen-aleviler var.
tuncelide çok azda olsa ve bir kısmı kürtçeyi çevreden öğrenmişde olsa,türkmen-aleviler var.
gaziantepte kürt olan aleviler olsada,türkmen aleviler birkaç kat daha fazladır.
ardahan ve kars illerinde kürt alevi çok azdır.genellikle türkmen aleviler vardır ve bu ildeki çok az olan kürt aleviler(ardahan gölede 2 köy)dersim göçmenidir.
erzurumda merkeze,horasan ve pasinler(hasankale)ye bağlı olan az sayıdaki alevi köylerin hepsi,aşkale ilçesinin bir bölümü türkmen-alevidir.

iyidost69
20.04.2006, 09:31
Malatya da çok ciddi Türkmen alevi nufüsü vardır. Arguvan, Hekimhan, Hilan, Darende, Kuluncak vs de. Kürt alevilerde azımsanmayacak büyüklüktedir. Ama burada kürtçe konuşan aleviler, kendilerini Türk olarak kabul ederler. Ve kürtçeyi sonradan öğrendiklerini ifade ederler. Hemen hemen her alevinin evinde türk olsun kürt olsun Hz. Ali nin resmini yanında Atatürk ün de resmi vardır. Burada doğmuş birisi olarak yazıyorum bunları.

Sevgiler..
Saygılar..

garcia
20.04.2006, 16:14
Malatya da çok ciddi Türkmen alevi nufüsü vardır. Arguvan, Hekimhan, Hilan, Darende, Kuluncak vs de. Kürt alevilerde azımsanmayacak büyüklüktedir. Ama burada kürtçe konuşan aleviler, kendilerini Türk olarak kabul ederler. Ve kürtçeyi sonradan öğrendiklerini ifade ederler. Hemen hemen her alevinin evinde türk olsun kürt olsun Hz. Ali nin resmini yanında Atatürk ün de resmi vardır. Burada doğmuş birisi olarak yazıyorum bunları.

Sevgiler..
Saygılar..

arkadaşım biliyorum,malatyalı arkadaşlarım var.malatya alevileri içinde neredeyse yarısına yakını türkmen-alevi ve türkçeden başka hiç bir dil bilmiyorlar.ancak insanlarda başka bir yanılsama daha var.çoğu insan malatyadaki kürtlerin hepsini alevi zannediyor.oysa malatyada çok sayıda sünni-kürt var ve sayıları alevi olan kürtler kadar var neredeyse.örneğin izol ve drejan aşiretleri malatyadaki büyük sünni-kürt aşiretleridir.mesela arguvanlı bir arkadaşım,arguvanda çok az kürt alevi olduğunu,arguvana bağlı olan kürt köylerinin çoğunun sünni olduğunu söyledi.oysa arguvan ilçesi bildiğim kadarıyla malatyada alevi nüfusun en yoğun olduğu ilçedir.ezici çoğunluğu alevidir.saygılarımla..

Şoreş
20.04.2006, 17:58
DREJAN AŞİRETİ sonradan sünnileşmiş.Çok eskilerden Alevi bir aşiretmiş.

lion12
23.04.2006, 21:49
DREJAN AŞİRETİ sonradan sünnileşmiş.Çok eskilerden Alevi bir aşiretmiş.

Ne kadar tuhaf değil mi kardeş koskoca bir aşiretin asimile olup inancını değiştirmesi.

iyidost69
24.04.2006, 09:18
DREJAN AŞİRETİ sonradan sünnileşmiş.Ç