Orijinalini görmek için tıklayınız : Diyanet Isleri Baskanligi kaldirilmali mi ?
Sevgili Arkadaslar,
Diyanet Isleri Baskanliginin su andaki yapisi ile tamamen Sünni inanca göre düzenlenmis olup Aleviler ve diger inanc gruplari temsil edilmemektedir.
Bu duruma itiraz edildiginde,Türkiye´nin %99 unun müslüman oldugu ve isteyene camilerin acik oldugu söylenmektedir.Ayrica Diyanet Isleri Baskanliginin bir mezhepe ait olmadigi tüm müslümanlarin oldugu söylenmektedir.
Devletin din islerine karismasi, Laik Devlet anlayisi ile celismektedir.
Devlet bütcesinden trilyonlarca lira bir mezhepin inanci icin harcanmaktadir.
Bu durum vergisini veren diger inanc sahipleri ve inancsizlar icin büyük haksizliktir.Camiye gitmeyen bir insanin parasi ile ibadet yapmak bence ibadet sayilmaz.Inancsizlar icin durum daha vahimdir.Kendisi inanmadigi halde baskasinin inanci icin her ay para ödemektedir.
Sünni kardeslerimizin camide kildiklari namaz bence gecerli degildir.Cünki haksiz elde edilen kazanc ile ibadet etmektedirler.
Imamlarin Devlet´ten aldiklari aylik haramdir.
Cünkü diger inanc sahiplerinin ve inancsizlarin (ateistlerin)kazanclarinin vergisi ile gecinmektedirler.
Camide namaz kilmak isteyenler kendi olanaklari ile camilerini yaptirip imamlarini bulup ibadet etmeliler.
Diyanet isleri Baskanligi tümden kaldirilmali,din isleri ve egitimi inanc sahiplerine birakilmalidir.
Isteyen cami yapar,isteyen cemevi yapar.
Sevgilerle...
yaraLiCeyLan 30.07.2005, 23:35 D.I.Bakanligi kaldirilsin bence de size katiliyorum.
Devlet din işlerine karışmasın.
chatlakalper 31.07.2005, 09:44 bence alevilere bütce ayırmalılar. Komple kalkması kesin bir sonuç değil çünkü diyanet kapatılır yerine onun yerine başka bir kuruluş kurulur onun için diyanetin kalkmasının yerine alevilere bütçe ayırmaları gerekir.
movsarbareyev 13.08.2005, 22:40 biz müslüman bir ülkede yaşıyoruz niçin kaldırılsın
Devletin kuruluş amacı, belli bir toprak üzerinde yaşayan insanların yaşamını kolaylaştıracak, güvenliğini sağlayacak, düzenin oluşumunu ve devamını sağlayacak kurum ve kuruluşları kurmak yönetmek yönlendirmek gibi kabaca tarif edersek Diyanet İşleri Başkalığının görevide insanların dinsel ihtiyaçlarını karşılamada, bilim ve akıl dolu araştırmalara ön ayak olup dinin karanlığa değil aydınlığa yol almasını sağlamak olmalıdır. Bu kurum ülke içerisinde bulunan bütün dinlere ve bu dinlerin alt kollarına eşit mesafede olması gerekmektedir.Sorun Diyanetin bizlere pay ayıorması ile çözümlenemez.Biz nasıl Cem evimizi kendimiz yapıyorsak başka bir din ve inanca sahip kişide aynı şekilde kendisi yapmalı veya herkese aynı oranda parasal destek olunmalıdır. Ancak Diyanet işlerinin İslamın Sünni ana kolunun Hanefi mezhebini temel alıp buna göre araştırma yapması, fetva yayınlaması, ibadethane açması, yayınlar yayınlaması yanlıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı ülke içerisindeki her dini düşünce, inanç ve yaklaşıma aynı derecede yakın olup gözetici, denetleyici, kural koyucu ve denetleyici olması gerekmektedir.
Devletin din işlerinden soyutlanması ile devletin denetleyicilik görevini birbirine karıştırmamak gerek diye düşünüyorum.
zapatistas 29.09.2005, 19:08 kaldırılmalı bence laiklik ilkesine ters düşüyo ayrıca ayrıca aleviliğin yok sayılmasında baş rolu oynuyo
merhaba arkadaşlar yüzyıllardır kurulan türk devletleri sürekli islamiyetin hanifi mezhebine hitap eden yönetimlerden oluştu yani bu sorun aleviliğin kemikleşmiş sorunlarından.Bizim gibi geri kalmış ülkelerde yönetimler güçlü olan azınlığın elindedir. Bunun çözümü ancak AB uyum aşamasında oolacaktır.Çünkü birçok avrupa ülkesinde devlet dini eğitime ve ibadet yerlerinin yapımına karışmaz .Her topluluk kendi ihtiyaçlarını kendi imkanları ile yapar.Buda bir anlamda gelişmişliğin bir göstergesidir.Bizim ülkemizde ise bütün inanç gruplarından alınan vergilerle hanifi inancına hizmet edilmekte ve ne acıdır ki diğer gruplar hor görülüp baskılara ve katliamlara maruz kalmakta idiler.Umarım ki avrupa birliği yolundaki türkiyede bu sorunlara çare bulunur.
Diyanet tamamen kaldırılmalı, herkes dini ibadet ve inançlarında serbest bırakılmalı, dinsel düşünce ve inançlarından dolayı bu memleketin evlatları herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmamalıdır.
Çağdaş ve laik olduğunu iddia edenler binlerce gencimize zorunlu din dersi adı altında ortaçağ karanlığının mezhep ve dogma değerlerini nasıl yükleyebilmektedirler?
Demokratik insan haklarına saygılı bir devlet modeli içerisinde:
• Okullarda zorunlu din derslerinin,
• Öğrenim birliğinin oluşturulması için Kuran kurslarının ve İmam Hatip Liselerinin,
• TRT ve diğer özel televizyon kurumlarında tek taraflı dinsel yayın ve propagandaların kaldırılması,
• Etnik ve inançsal ayrımı önlemek amacıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılarak, tüm inançların kendilerini özgürce ifade etmeleri için gerekli ortam sağlanmalıdır.
bencede Alevilere Diyanet Isleri bütcesinden pay ayrilmali
özgüreren 07.11.2005, 22:48 bence kaldırılmamalı ama Alevilerde orada görev yapmalı.Diyanet kapanırsa illegal faaliyetler dahada çoğalır en azından şuankiden misli misli çoğalmaları engelleniyor
Herodotus 21.11.2005, 23:54 Bu konuyla ilgili türkiye genelinde yapılmış bir anket var mı acaba?
Candacan 27.11.2005, 05:26 Sevgili canlar,
Elbette Diyanet İşleri kalkmalı. Kalkmalı ama değişen birşey olmaz. Önce eğitim politikaları değiştirilmeli. Bugün MEB'in müfredat proğramları Diyanet'ten çok daha fazlasını yapıyor. Diyanet ne yapıyor. Camiler yapıyor, imamların atamasını yapıyor. Kuran kursları açıyor. Onu da MEB'in gözetiminde yapıyor. Hac organize ediyor. Çeşitli konularda fetvalar veriyor.
Sevgili canlar, Türkiye'deki eğitim kurumlarının durumuna bir bakın. Okullar cami, öğretmenler imam. Ders kitapları kuran. Onbinlerce imam, hacı yetiştiriyoruz. Diyanet'in bile vermediği fetvaları veriyoruz.
Soruyorum sizlere, Diyanet'in şöyle ya da böyle olması, ya da tamamen kalkması bir şey değiştirir mi?
ozgur416 29.11.2005, 12:47 evet kalkamalı ama sünnilere hizmet ettiği bize etmediği için değil. adam ateist devletinin dine bütçe ayırmasını istemiyor haklı.
devlet bize bütçe ayırırsa bütün gruplar bütçe ister onlarda haklı mevleviler ister kadriler ister lafta laiksin süryaniler ister nasıl yetişeceksin.hiç gerek yok
inanç Allah ile kul arasındadır parayı ne yapacaz
sazandar 18.12.2005, 18:56 Bim kişisel görüşüm bu günkü diyanet işleri kaldırılmamalı diğer din ve mezhepten insanlara belli bir oranda destek sağlanmalı.
Diyanet işlerinin kaldırılması Türkiye'nin geleceğini kısaltır. Biz aleviler zaten devleti yıkmak değil onu çağdaşlaştırmak işe yarar bir kurum haline getirmek istiyoruz. Devlete karşı herhangi bir yıkım çalışması içinde değiliz büyük oranda. Ama diyanetin elinde tuttuğu sünni insanların yobaz çevrelere kaymasını engellemek onları ellerinde tutmak için diyanet işleri gerekli çünkü bu insanlar cahil ve devletin bu insanları kontrol etmesinin tek yolu diyanet işleri Başkanlığıdır.
Candacan 02.01.2006, 10:21 Sevgili sazandar,
Devletin kontrol altında tuttuğu insanlar, devleti çağdaşlaştırıp işe yarar bir kurum haline getiremezler.
Laik bir devlet nasıl olur da kendi eliyle inançlar arasında fark gözetir ilginçtir...
Saygılar...
Aslında Laik olduğunu iddia eden bir devlet desek daha mantıklı.Umarım AİHM bu konudaki davalara uygun sonuç verecektir...
Serkan_Devrim 04.01.2006, 00:02 konunun başka bir boyutu var. diyanet laik bir devlet olan türkiyeye atatürk tarafından yobazlar kendi kendilerine örgütlenmesinler, devletin kontrolü altında olsular diye kurulmuştur. bu nedenle kalkması tehlikeli olabilir. yalnız alevileride bünyesine almalı bence.
konunun başka bir boyutu var. diyanet laik bir devlet olan türkiyeye atatürk tarafından yobazlar kendi kendilerine örgütlenmesinler, devletin kontrolü altında olsular diye kurulmuştur. bu nedenle kalkması tehlikeli olabilir. yalnız alevileride bünyesine almalı bence.
hukukta toptan sakat diye bir tabir var ya senin yorumunda öyle ali ekber.
Profiline baktım da ali ekber, Hataylısın yani Arapsın. Geçen Birgün gazetesinde alevilik dizisi vardı. Sizden bir zatlada konuşmuşlar yayınlandı. Arap aleviliği gördüm ki şiiliğe daha yakın. Bazen burada bazıları alevilik budur diyor ben sürekli bence veya bizde böyle diyorum ki. Farklı uygulamalarda olduğu unutulmasın. Anadoluda namaz kılan başka alevi grup yokken Nusayriler namaz kılmaktalar. Bildiğim Suriye de denamaz kılınıyor. Onlarda kendilerine Alevi mi diyırlar merak ettim. Alevilik birdir diyenlerde var, Katılmıyorum. Dersim Aleviliğinde mesela Duzgün, Munzur diye ulu mitler var, Nusayriler namaz kılıyor, Bektaşiler zaten osmanlı kontrolündeki bir tarikatti. Tahtacılarında kendine özgü inançları olsa gerek.
Yöresel farkları gözden kaçırmadan biz araplarda... biz dersimlilerde... biz tahtacılarda diye söze başlarsak daha bilgilendirici oluruz herhalde.
Serkan_Devrim 04.01.2006, 17:03 Profiline baktım da ali ekber, Hataylısın yani Arapsın. Geçen Birgün gazetesinde alevilik dizisi vardı. Sizden bir zatlada konuşmuşlar yayınlandı. Arap aleviliği gördüm ki şiiliğe daha yakın. Bazen burada bazıları alevilik budur diyor ben sürekli bence veya bizde böyle diyorum ki. Farklı uygulamalarda olduğu unutulmasın. Anadoluda namaz kılan başka alevi grup yokken Nusayriler namaz kılmaktalar. Bildiğim Suriye de denamaz kılınıyor. Onlarda kendilerine Alevi mi diyırlar merak ettim. Alevilik birdir diyenlerde var, Katılmıyorum. Dersim Aleviliğinde mesela Duzgün, Munzur diye ulu mitler var, Nusayriler namaz kılıyor, Bektaşiler zaten osmanlı kontrolündeki bir tarikatti. Tahtacılarında kendine özgü inançları olsa gerek.
Yöresel farkları gözden kaçırmadan biz araplarda... biz dersimlilerde... biz tahtacılarda diye söze başlarsak daha bilgilendirici oluruz herhalde.
öncelikle şunu belirtmeliyim. nusayriliğin şiiliğe olan benzerliği, bektaşiliğin şiiliğe olan benzerliği kadardır. fazlası değil. yalnız bizimkilerde sırların gizli kalması için bazı kişiler nusayriliği şiiliğin bir kolu gibi göstermeye çalışarak müslümanlıkta yeri olduğunu gösterme çabasında. bir nusayri olarak söylüyorum. şiilikle olan benzerliğimiz 12 imam ve onların durmlarıdır. bunun dışında zorunlu 5 vakit namaz yoktur. namaz özeldir. sünnilerinkiyle hiç benzeşmez yada şiilerinkiyle. hoş şiilerle sünnilerin namazı nerdeyse aynıdır. bizim namazımız. bektaşilerin cem evlerindeki ibadetleri gibi dir. sizin dede değiğiniz zat bizde şeyh ismini alır ve sizin dedeleriniz gibi seyyittir. yani peygamber soyundan. en azından öyle inanılıyor. nusayriliği bektaşiliğede tam olarak benzetemeyiz. kısacası nusayrilik bektaşilerdende şilerdende farklı bir aleviliktir. ben bektaşiliği seviyorum. o yüzden burda samimiyim ve sizlere can diye seslenmek hoşuma gidiyor. eğer istersen sana nusayriliği daha açıklayıcı olarak anlatabilirim. ama bil ki nusayriliğin şiilikle ortak yönü sadece 12 imamdır. benim için çokta birşey farketmiyor. Ali sevgisinde birleşenlerle ve ehli beyte zulmedenlere karşı teberrayı takınanlarla gönül birliği içindeyim.
Serkan_Devrim 04.01.2006, 17:13 hukukta toptan sakat diye bir tabir var ya senin yorumunda öyle ali ekber.
bu yorumuna gelince; diyaneti desteklemiyorum. hiç bir zaman beyenmedim. bir sosyalist olarak diyanet kurumunu devlette doğru bulmuyorum. ama bazen yapmak istediklerinizi yaparsınız, bazen de yapmak zorunda olduklarınızı. Atatürk'ün yobazlarla onca mücadelesi ve din yerine bilimi ön plana çıkarması ile diyaneti kurması çelişki gibi görünebilir. ama diyalektik düşünürsek Atatürk yeni olan devrimini güçlü kılabilmek için dünyanın hiç bir yerinde olmayan bir laiklik çeşitini getirmiştir. diyaneti kurmuş ve bu şekilde gericileri kendi kendilerine örgütlenmelerini önlemiş ve onların devlet kontrolünde kalmalarını sağlamıştı. diyanet görüşlerime ters olsada şu durumda kalmalı gibi görünüyor. bu diyaneti desteklediğimi göstermez. ben yök ede karşıyım ama akp ye karşı yök ü korumak gerektiğini düşünüyorum. yücel aşkın a desteğim bu sebeptendir. tek rahatsızlığım diyanetin tek bir mezhebin tek bir kolunu(sünniliğin hanefi kolu) temsil etmesi. oysaki ülkemiz çeşitli dini inançların bir arada yaşadığı bir yer. işin kötü tarafı temsil edilememek bir yana diğer inançların kötülenmesi. bu sorunların acil giderilmesi gerek ama diyanetin kalkması şu durumda pek sağlıklı görünmüyor.
kendine iyi bak can
halitseyfi 25.01.2006, 14:59 Alevilik özgür düşünce ve bilimsel şekillenme üzerine kuruludur.Diyanet ise suistimal edilen bir yapıdadır.Bu nedenle kesinlikle kaldırılmalıdır.
Bir çok konu içerisindeki yazılarda yeri geldiğinde diyanet'in kaldırılması, sosyal devlet içerisinde bu kurumun olmayacağı belirtilmektedir.
Avrupa ülkelerinde dinsel hizmet alımlarını, düzenlemeleri yapan simi diyanet veya din işleri olmasa bile her hangi bir kurum veya kuruluş var mı? Avrupa da yaşayan arkadaşların bu konuda bilgisi olacağına göre bizleride bilgilendirirlerse yerinde olur.
redyellow 06.03.2006, 14:51 Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmamalıdır. Daha özgür bir yapıya kavuşturulmalı ve din alimlerinin rahatlıkla fetva verebileceği bir yer olmalıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmamalıdır. Daha özgür bir yapıya kavuşturulmalı ve din alimlerinin rahatlıkla fetva verebileceği bir yer olmalıdır.
Şimdi rahat fetva veremiyorlar mı?
Tabi bir dönem çok rahat "katli vaciplerdir, din adına öldürün" fetvaları veriyorlardı.
redyellow 06.03.2006, 17:03 Şimdi rahat fetva veremiyorlar mı?
Tabi bir dönem çok rahat "katli vaciplerdir, din adına öldürün" fetvaları veriyorlardı.
Diyanet İşleri Başkanlığı ne zaman, nerede "katli vaciplerdir, din adına öldürün" fetvaları vermiş?
açıklarmısınız?
Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmamalıdır. Daha özgür bir yapıya kavuşturulmalı ve din alimlerinin rahatlıkla fetva verebileceği bir yer olmalıdır.
Taraflı ve yanlı bir kuruluştur, topyekün kaldırılmalıdır. Hangi konuda ferva verebilmeli ya da fetvası; Türkiye Cumhuriyet'ti devleti hukuk ile yönetiliyordu son duydugunda, yoksa onudamı değiştirdiniz. Kuran kurslarında gençcecik beyinleri zehirleyerek gereken fetvaları vermiyorlar galiba..
Serkan_Devrim 06.03.2006, 17:16 Diyanet İşleri Başkanlığı ne zaman, nerede "katli vaciplerdir, din adına öldürün" fetvaları vermiş?
açıklarmısınız?
Bu Belgeler Baki Öz'ün Alevilikle Ilgili Osmanli Belgeleri adli derlemesinden Sadece BIlgilendirme Amaçli Olarak Alintidir...
Baki Öz ün Kaynaklarina da Yer verilecektir.
FETVALAR
1)
Yavuz Selim'in Alevi kirimi yapabilmek için Müftü Hamza'dan aldigi fetva:
Ey Müslümanlar, bilin be haberdar olun ki, reisleri erdebil oglu Sah Ismail olan Kizilbas toplulugu, peygamberimizin seriatini sünnetini, ;slam dinini din ilmini, iyiyi ve dogruyu açiklayan Kurani Küçük gördüler.Yüce Tanri'nin yasakladigi günahlara helal gözü ile baktilar.Kutal kuran'i , öteki din kitaplarini assagiladilar.Onlari atese atarak yaktilar.Hatta kendi mel'un reislerini tanri yerine koyarak ona secde ettiler.Hz.Ebubekir'e, Ömere, sövüp onlarin halifeliklerini inkar ettiler.Peygamberimizin karisi Ayse anamiza iftira ettiler ve sövdüler.Peygamberimizin seriatini ve Islam dinini ortadan kaldirmayi düsündüler.Onlarin burada sözür edilen ve bunlara benzeyen öteki kötü sözleri ve hakaretler, ben,ö ve öteki Islam alimleri tarafindan açikça bilinmektedir.Bu nedenlerden ötürü seriat hükmünün ve kitaplarimizin verdigi haklarla, bu toplulugun kafir ve dinsizler toplulugu olduguna dair fetva verdik.Onlara sempati gösteren, batil dinlerini kabul eden ve yardimci olanlar da kafir ve dinsizlerdir.Bu gibi kimselerin toplulugunu dagitmak tüm Müslümanlarin görevidir.Bu arada müslümanlardan ölen kutsal sehitlerin yeri yüce cennettir.O kafirlerden ölenler ise hakir olup, cehennemindibinde yer tutacaklardir.Bu toplulugun durumu kafirlerin halinden daha kötüdür.Bu toplulugun gerek okla , gerek sahinle, gerek köpekle avladigi ya da kestigi hayvanlar murdardir.Onlarin gerek kendi aralarinda gerekse baska topluluklarla yaptiklari evlilikler geçersizdir.Bunlara miras birakilmaz.sadece islam'in sultaninin onlara ait kasaba varsa, o kasabanin bütün insanlarini öldürüp, mallarini miraslarini, evlatlarini alma hakki vardir.Ancak bu mallar Islam gazileri arasinda paylasilmalidir.Bu toplanmadan sonra onlarin tövbe ve pismanliklarina inanmamali ve hepsini öldürmelidir.Hatta bu sehirlerde onlardan oldugu bilinen veya onlarla birlik oldugu tespit edilen kimseler öldürülmelidir.Bu türlü topluluk hem kafir hem imansiz hem de kötülük yapan kimselerdir.Bu iki sebepten onlarin öldürülmesi vaciptir.DIne yardim edene Allah yardim eder.Müslümana kötülük yapanlara da Allah kötülük eder.
NOT:Müftü Sari Gürz Nurettin Hamza zamaninda rüsvet almak gibi yüzkizartici bir suç islemistir.Kuran üzerine yemin etmesine ragmen 50.000 akçe karsiliginda bir valinin yolsuzluklarini kapar.Müftü, rüsvet aldigini ögrenen Yavuz selim tarafindan sikistirilmis;
cani karsiliginda bu fetvayi vermistir.
Serkan_Devrim 06.03.2006, 17:18 2)
Seyhülislam Ibni Kemal'in Yavuz Selim'in Alevi Kirimina izin veren fetvasi:
Bu yerde adi zikir dolasan bütün zamanlarinda tanindigindan dolayi varliginin açiklanmasina gerek duyulmayan, rahman ve Rahim Allah in adiyyla; Sah Ismail'in ve din gününe(kiyamet) kadar lanetlenmis gruplarinin ve tebalarinin yenik zelil askerlerinin küfrü hususunda hamd kerim, kuvvetli büyük yüce olan Allah içindir.Övgü dogru yola rehberlik eden Hz.Muhammed'i ve Dogru dinde ona uyanlar(övgüler olsun)Sianin kendi imanlarindan baska dogru yola götüren imam, imamligini ilk dört halifenin halifeligini inkar ettikleri, Ebubekire , Ömere, Osmana(allah hepsinden razi olsun) açikça küfür ettikleri , sünni memleketlerinden bir çok yere hakim olduklari, haberleri ard ardina geldi.Müslüman ülkelerde bu durumun etkileri çogaldi.Seriati ve ona uyanlari küçümsüyorlar.Bu seriatla içtihat edenlere, kendi mezheplerinin tersine müctehitlerin mezheplerinde zorluklar oldugunu ileri sürerek(seriata tabi olanlara) sövüyorlar.Tarikatlerinin liderlerine de Sah Ismail adini verdiler.
Onlar Sah ismail tarikatinin yönetiminin son derece kolay oldugunu ileri sürüyorlar.Sah ismailin helal dedgini helal haram dedigini haram sayiyorlar(oldugunu iddia ediyorlar).
Özetle, küfürlerin en çesitleri, dinden dönmeleri küfürlerinden süphe etmiyoruz.Sürekli gelen haberlerle bize ulasmistir.Ülkeleri dar'ul harb'tur*(darül harb savas demektir.Müslüman olmayan ütopluluklar üzerine savas açmak ve orayi müslüman yönetimine kazandirmak anlamini içerir.Bu yaklasimiyla osmanli sii iran i müslüman görmedigini açikça belirtmistir).
Erkeklerin ve kadinlarin nikahi geçersizdir.Onlarin çocuklarinin her biri zina çocugudur.Onlardan birinin kestigi hayvan ölü-mundar olur.Her kim bir zorunluluk olmadan onlara özgü kirmizi sapkayi giyerse, küfürün korkusu ona hakim olur.Bu da açikça küfür ve inkar belirtilerindendir.
Bunlarin hükümlerine gelince, bunlar dinden dönmüslerin muamelelerini görürler.Öyle yenilseler bile, oralar dar(savas kapsamina alinmis)sehirlerinde ol harb olmaya devam eder.
Müslümanlara mallari, kadinlari ve çocuklari helal olur.Adamlarina gelince, onlar müslüman olmadikça öldürülmeleri zorunludur.Müslüman olduklarinda zindiklarin tersine , diger müslümanlar gibi hür olurlar.Insanlardan birisi seriatin hükmünü terk etse bile, onlarin dinini seçse onun da kesinlikle katli vaciptir.
Kaynak:Mecmü'a-i Resal , Süleymaniye Ktp, Pertev Pasa Kismi No:621, Yk.31-31 b.
NOT:Ibni Kemal bu fetvalar ve Osmanli Toplumunun Siilerle savasi cihat görmesi için hazirlamasi nedeniyle Yavuz zamaninda önce kadiliga daha sonra anadolu kazaskerligine getirilmis.Kanuni zamaninda da Seyhülislam olmustur.En Önemli ögrencisi alevi kirimlarinda verdigi fetvalarla yükselen Ebu Suud Efendidir.Ibni Kemal'in Yavuz'un Alevi kirimini kolaylastirmak için kaleme aldigi ''Fitekfirir-revafiz'' adli risalesi su cümlelerle biter: ''Kizilbas toplulugunun seri yasalar geregi öldürülmesi helaldir.Islam askerlerinden onlari öldürenler gazi, ellerinde ölenlerse sehittirler.''
bu kadar yeter mi redyellow efendi.
dinayet işleri başkanlığı kapanmalı ve her inanç gurubu kendi ibadetini yapmak için kendi finanas kaynaklarını yaratmalı.zaten yıllardır alevi toplumu kendi düşüncelerinin temelinde yatan dayanışma mantığı ile yaşamını sürdürüyor inanç bakımından.
akpınar piklop 06.03.2006, 21:08 alevilere pay ayrılsın ama herkesin bi inancı.onlar bizi hoşgörsün bizde onları.aynı toprakta yaşıyoruz.
manifesto 06.03.2006, 21:34 Demokratik insan haklarına saygılı bir devlet modeli içerisinde:
• Okullarda zorunlu din derslerinin,
• Öğrenim birliğinin oluşturulması için Kuran kurslarının ve İmam Hatip Liselerinin,
• TRT ve diğer özel televizyon kurumlarında tek taraflı dinsel yayın ve propagandaların kaldırılması,
• Etnik ve inançsal ayrımı önlemek amacıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılarak, tüm inançların kendilerini özgürce ifade etmeleri için gerekli ortam sağlanmalıdır.
Okullarda zorunlu din dersi kaldırılabilir,zaten bu uygulama 12 eylülden sonra Kenan paşanın işidir.Ben çok lüzumlu görmüyorum.Daha önemli olanı halkın çocuklarını istediği şekilde dini eğitim verebilme özgürlüğüdür.Buna engel olmamak gerekir yoksa haftada 2 saatlik din dersi olsa ne olur olmasa ne olur.Zaten Laikler heryerde acayip işler yapmıyorlar.
Yani avrupada amerikada birçok vakıf ve özel girişimlerle açıkmış okular var ve bunların çoğunda dini eğitimde veriliyor.Bu bakımdan Türkiyede İmam Hatip liseleri yeniden desteklenirse bu sorun ortadan kalkar.
**Ayrıca Kur'an kursları neden kapatılmalı onu anlamadım Kur'an öğrenimini yasaklamakta nereden çıktı 28 Şubat ertığı bu düşüncelere itibar etmemek lazım
İsteyen istediği şekilde çocuğunu dini ve fenni olarak eğitme hakkına sahiptir bu bir hak ve özgürlüktür.
Diyanet işleri bakanlığını kaldırınca meseleler çözülecek mi? Yani tek mesele o mu? Halkın kendi dini inanç ve örflerini öğretecek bir sistem gereksiz mi.Ama ıslah edilebilinir o da tartışarak olur.
alevilere pay ayrılsın ama herkesin bi inancı.onlar bizi hoşgörsün bizde onları.aynı toprakta yaşıyoruz. bizler onların paralarını istemiyoruz diyanetden mevkide bizlere çamur atmasınlar yeter türkiyede yönetim diyanetin elinde degil yonetimler değiştiği gibi bu da değişir bizler inaçlarımızı 1400 yıldır diyanetin zorbalığına ramen bugunumuze getirmişiz ibadetimizi butun zorluklara rağmem yapmışız bizler mevkimizi kendimiz belirlemişız diyanetin yediğinin ortakcısı olmakdansa pirimin yanında olurum cemimin içinde olurum mazlumun yanında olurum canlar geçim bunları bize bizlerden başka can olmaz anlamamız için taha kaç canı topraga vermemiz gerekiyor bizler kimsenin buyundurugu altında olmayız bizlerin oluşumları bize yeter bizleri ayaga kalkamayacak zannedenlere cevabımız acık ve netdir bu diyanet gibi bintanade olsa bir canımıza değişmem bu boyle biline......
manifesto 06.03.2006, 21:42 Zaten sürekli birşeyler yapma peşinde değiliz şunu yasaklayalım bunu yasaklayalım demekten başka ne yapıyoruz.
Alevilerin ibadet ve inanç özgürlükleri kadar bu ülkede alevi olmayanlarında ibadet ve inanç özgürlüklerine saygı göstermek gerekmez mi.Hem alevilere yapılan tecridi anlatacaksınız hemde başka insanlara tecridi hoş göreceksiniz.Bu izana ve insafa sığmaz.Bırakalım herkez inandığı gibi yaşasın, devlet dinsiz olmak zorunda değil devletin görevi tüm dinlere eşit mesafede eşit yakınlıkta durabilmektir mesele budur.
Diyanette alevilerin temsil edilmesi meselesi , tamam diyelim ki olsun nasıl bir temsil olacak bu? caferiler yada şiiler temsil ediliyor mu, yada yahudiler yada hırıstiyanlar bunlarda temsil edilmiyor? mesele temsil gösterme meselesi değil sanki, başka sorunlar var inançlar üzerinde
Zaten sürekli birşeyler yapma peşinde değiliz şunu yasaklayalım bunu yasaklayalım demekten başka ne yapıyoruz.
Alevilerin ibadet ve inanç özgürlükleri kadar bu ülkede alevi olmayanlarında ibadet ve inanç özgürlüklerine saygı göstermek gerekmez mi.Hem alevilere yapılan tecridi anlatacaksınız hemde başka insanlara tecridi hoş göreceksiniz.Bu izana ve insafa sığmaz.Bırakalım herkez inandığı gibi yaşasın, devlet dinsiz olmak zorunda değil devletin görevi tüm dinlere eşit mesafede eşit yakınlıkta durabilmektir mesele budur.
Diyanette alevilerin temsil edilmesi meselesi , tamam diyelim ki olsun nasıl bir temsil olacak bu? caferiler yada şiiler temsil ediliyor mu, yada yahudiler yada hırıstiyanlar bunlarda temsil edilmiyor? mesele temsil gösterme meselesi değil sanki, başka sorunlar var inançlar üzerindeher insan dilediği gibi yaşar sen ben kim nederse desin inanişının ardındadır bizlerin kinseyi yadırgadıgı yok inanışını kınadıgımızda sen bu kanıya nasıl vardın anlamadım eger konuyu acarsan sana seve seve cevap veririz ama ön yargılarından arınman koşuluyla......
manifesto 06.03.2006, 22:53 Hiz köklü bir milletiz,tarih boyunca hertürlü badireden çıkmışız.Cihan yerinden oynamış,milletler alt üst olmuş gene kendimize yer bulmuşuz.Bu çok önemli.
Ama içerde eğer sağlıklı bir sistem yoksa içerde sürekli sorun üreten çatışmaları körükleyen, ötekini ötekileştirip yaşama hakkı tanımayan bir sistem var ise barış ve huzur hayaldir.
Müslüman başka insanların inanışlarından felsefelerinden gocunmaz, çünkü o kendi inanç dünyası ile tatmin olmuştur.
Ben butür çatışma ortamını hazırlayan sisteme dikkat çekiyorum hepsi bu
Yani alevi kardeşlerimizde varolan sünniler bize düşma bizi asimile etme peşinde yargısının sebebini araştırıyorum.Ve bu ciddi ve sistemli bir propagandanın neticesidir diye düşünüyorum
Sivas olayları daha başlamadan bitirilirdi.Bunda samimiyim.Sivas gibi onbinlerce askerin barındığı bir yerde bu eylemi yapmak organize etmek çok maharet isteyen bir iş.
Türkiyede sebataycılar elde ettikleri devlet kuvveti ile ermenilere karşı nasıl şiddetli bir tazyik uygulamışlar ise aynısını alevi ve sünnileri bertaraf etmek için kullanıyorlar.Her iki kesiminde ciddi olarak sistematize olmasına ve güç kazanmasına bilinçli olarak engel oluyorlar.
Şimdi bunlara gülüp geçebilirsiniz ama meseleyi daha fazla uzatmak istemem başka başlıklar altında da aynı noktaya işaet çekmiştim zaten.
Hiz köklü bir milletiz,tarih boyunca hertürlü badireden çıkmışız.Cihan yerinden oynamış,milletler alt üst olmuş gene kendimize yer bulmuşuz.Bu çok önemli.
Ama içerde eğer sağlıklı bir sistem yoksa içerde sürekli sorun üreten çatışmaları körükleyen, ötekini ötekileştirip yaşama hakkı tanımayan bir sistem var ise barış ve huzur hayaldir.
Müslüman başka insanların inanışlarından felsefelerinden gocunmaz, çünkü o kendi inanç dünyası ile tatmin olmuştur.
Ben butür çatışma ortamını hazırlayan sisteme dikkat çekiyorum hepsi bu
Yani alevi kardeşlerimizde varolan sünniler bize düşma bizi asimile etme peşinde yargısının sebebini araştırıyorum.Ve bu ciddi ve sistemli bir propagandanın neticesidir diye düşünüyorum
Sivas olayları daha başlamadan bitirilirdi.Bunda samimiyim.Sivas gibi onbinlerce askerin barındığı bir yerde bu eylemi yapmak organize etmek çok maharet isteyen bir iş.
Türkiyede sebataycılar elde ettikleri devlet kuvveti ile ermenilere karşı nasıl şiddetli bir tazyik uygulamışlar ise aynısını alevi ve sünnileri bertaraf etmek için kullanıyorlar.Her iki kesiminde ciddi olarak sistematize olmasına ve güç kazanmasına bilinçli olarak engel oluyorlar.
Şimdi bunlara gülüp geçebilirsiniz ama meseleyi daha fazla uzatmak istemem başka başlıklar altında da aynı noktaya işaet çekmiştim zaten.kardeş inan seni anlayamadım alevilerinin üzerinde oyunlar oynanıyorda bunu biliyoruz ama sünilerin uzerinde kin oyun oynayıp bertaraf ediyo bunu anlamadım acarsan sevinirim........
ayrıca türkiyenin tüm olanakları süni kesimin elindeyken..........tuhaf ....
Zaten sürekli birşeyler yapma peşinde değiliz şunu yasaklayalım bunu yasaklayalım demekten başka ne yapıyoruz.
Diyanette alevilerin temsil edilmesi meselesi , tamam diyelim ki olsun nasıl bir temsil olacak bu? caferiler yada şiiler temsil ediliyor mu, yada yahudiler yada hırıstiyanlar bunlarda temsil edilmiyor? mesele temsil gösterme meselesi değil sanki, başka sorunlar var inançlar üzerinde
Sayin Manifesto,
Alevilerin ibadet ve inanc özgürlüklerini savunanlar ayni zamanda Sünnilere ve diger inanclara da saygi gösteriyorlar.
Esas sorun Diyanet Isleri Baskanligi´nin sadece sünnileri temsil etmesidir.Devlet bütün inanclara tarafsiz ve esit olmalidir.Bu esitlik olmadigi icin sorun cikmakta.Bunun cözümü Cumhuriyet´in kurulusunda cözümlenmis.Laiklik bunun icin getirilmis.Ne yazikki uygulanmamis.Daha dogrusu Menderes dönemiyle birlikte seriat dönemine gecisin temelleri tekrar atilmis.
Devletin din islerinden cekilmesi ve inanclari inanc sahiplerine birakmasi gerekir.
redyellow 07.03.2006, 08:48 aliekber nickli arkadaş,
Senin yazdıklarına cevap vermeyeceğimi söylemiştim. bu yazımı da bir cevap olarak düşünme, sana yine cevap yazmayacağım.
Ancak senin yazılanları okumadığın, veya okusanda anlamadığın veya sırf bana yazı yazmak için çaba harcadığın anlaşılıyor.
Şimdi Yazılanlara bak:
Benim yazım bu, ve bana polata isimli arkadaşın yazısı da şu:
Bende polata isimli arkadaşa şunu yazmışım:
Diyanet İşleri Başkanlığı ne zaman, nerede "katli vaciplerdir, din adına öldürün" fetvaları vermiş?
açıklarmısınız?
ve benim DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI, "ne zaman katli vaciptir, din adına öldürün demiştir?" soruma senin yazdıklarında yukarıda.
Ya kardeşim ben Türkiye Cumhuriyeti döneminde kurulan DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'ndan bahsediyorum. Zaten konuda Türkiye Cumhuriyeti döneminde kurulan DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'nın kaldırılıp kaldırılmaması konusudur.
Osmanlı döneminde olan şeylerle, şeyhülislamlarla ne alakası var?
El insaf yahu el insaf.
Lütfen yazılanları oku, okuduklarını anla, anlamadığın zaman sırf bana cevap yazmak için yazma.
açıklarmısınız?
Kendi kulaklarımla duyduğum söylemi buraya yazdım. Yıllar önce çok yakınından geçtiğim cami imamının camide bulunan insanlara söylemi aynı bu şekildeydi. Camiler doğrudan Diyanet işleri başkanlığına bağlı olduğuna göre o cami imamının nereden güç aldığı aşikar değil mi?
Bir çok konu içerisindeki yazılarda yeri geldiğinde diyanet'in kaldırılması, sosyal devlet içerisinde bu kurumun olmayacağı belirtilmektedir.
Avrupa ülkelerinde dinsel hizmet alımlarını, düzenlemeleri yapan simi diyanet veya din işleri olmasa bile her hangi bir kurum veya kuruluş var mı? Avrupa da yaşayan arkadaşların bu konuda bilgisi olacağına göre bizleride bilgilendirirlerse yerinde olur.
Ben bunu öğrenmek istememe rağmen konu hala ülkemizde yer kurulu bulunan bütün inançlara eşit mesafede bulunmaktan uzak, tek bir mezhebin, inanışın, yolun uktesinde olan diyanet işleri başkanlığına geliyor.
Demokrasinin, insan hakları ve özgürlüklerinin şu an için en fazla uygulandığı Avrupa da din işleri ile ilgili bir kurum var mı yok mu? Var ise çalışmaları nasıl? Sorum ve öğrenmek istediğim bu.
redyellow 07.03.2006, 09:12 Kendi kulaklarımla duyduğum söylemi buraya yazdım. Yıllar önce çok yakınından geçtiğim cami imamının camide bulunan insanlara söylemi aynı bu şekildeydi. Camiler doğrudan Diyanet işleri başkanlığına bağlı olduğuna göre o cami imamının nereden güç aldığı aşikar değil mi?
size özel mesaj gönderdim. arzu ederseniz özel cevap verirsiniz isterseniz buraya da yazabilirsiniz.
diyanet kaldırılmalı mı inanç sahiplerine mi bırakılmalı. zaten diyanetin fetvalarını takan yok ki. imamlara maaş bağlanmasından ve cemaati uyutmaktan başka bir işe yaramıyor. devlet diyaneti kapatırsa benim istediğim olur. ama kemalizm tehlikeye girer söylim baştan.
diyanet sünni kurumdur. alevilik buradan pay alması için diyanetin islamı tamamen yansıtması lazım. bu şimdilik biraz zor gözüküyor. gerçek olan bişey varsa o da sünnilik tarafından aleviliğin kabullenememesidir. buda büyük engeller koyar. eğer devlet aleviliğide kendi otoritesinde tutmak istiyorsa ayrı bir kurum açabilir. devletten pay alabilir bu kurumda.
ama ben Devlet memurlarının din işlerinde bulunmalarına karşıyım. sonuçta devlet Laikse Laik kalmalıdır. memurun ne işi var camide, cem evinde. sonuçta devlet hilafet değil.
Serkan_Devrim 07.03.2006, 10:47 Daha özgür bir yapıya kavuşturulmalı ve din alimlerinin rahatlıkla fetva verebileceği bir yer olmalıdır demişsiniz.
Tabi bir dönem çok rahat "katli vaciplerdir, din adına öldürün" fetvaları veriyorlardı polata abinin söylemide bu.
açıklarmısınız? bende sana geçmişten örnek verdim. yani diyanet özgür yapıya kavuşursa bu eski fetvalar gelir demek istedim. sana diyanetin neden özgürleştirilmemesi gerektiğine örnek olsun diye yazdım.
ama anlamamışsın. şaşırmadım. ben sana niye cevap vermiş olmak için yazayım. her fırsatta karşıt görüşlere saygısızlık yapıyorsun. yalancı sahtekar vs diyorsun. sonrada benim üslubumdan şikayetçi olup bana cevap vermiyeceğini söylüyorsun. bu ne yaman çelişki!
redyellow 07.03.2006, 11:30 A konusundan bahsedilirken B konusundaki geçmişten örnek vermek...
ilginç...
ben en iyisi "cevap vermeme" kararımda ısrar edeyim.
:)
Serkan_Devrim 07.03.2006, 11:33 A konusundan bahsedilirken B konusundaki geçmişten örnek vermek...
ilginç...
ben en iyisi "cevap vermeme" kararımda ısrar edeyim.
:)Allah'ım!!! yaw şimdi bunu A konusundan bahsederken B konusuna geçmek olarak mı yorumladınız? inanmıyorum, inanmak istemiyorum!!! peki öyle olsun. ne diyim. :yamukgul:
redyellow 07.03.2006, 12:07 ben hala aynı karardayım:
sana cevap yok.
ben hala aynı karardayım:
sana cevap yok.
Kimse kimseye cevap ver diye yalvarak değil..
Söyleyecek sözünüz yoksa cevapda vermemeniz gayet doğaldır....
Fetvalar verilmiştir ve halada verilmekdedir. Ama müttakinin dediği gibide diyaneti sadece biz değil cemaati bile takmıyor. Ramazanda, bayram da, seyranda kafalarına takılan bişey olursa, diyanetin memurlarını arıyolar. Diyanet cami yapak, imamları istihtam etmekden başka bir işlerliği yok. Gereksiz bir kurum kaldırılmalıdır...
redyellow 07.03.2006, 13:17 Kimse kimseye cevap ver diye yalvarak değil..
Söyleyecek sözünüz yoksa cevapda vermemeniz gayet doğaldır....
kesinlikle katılmıyorum, bazen susmak en büyük cevaptır.
saygılar
ama ben Devlet memurlarının din işlerinde bulunmalarına karşıyım. sonuçta devlet Laikse Laik kalmalıdır. memurun ne işi var camide, cem evinde. sonuçta devlet hilafet değil.
Mütakki bu son paragrafı sen mi yazdın kardes gözlerime inanamadım da :)
Mütakki bu son paragrafı sen mi yazdın kardes gözlerime inanamadım da :)
diyanet kaldırılmalı mı inanç sahiplerine mi bırakılmalı. zaten diyanetin fetvalarını takan yok ki. imamlara maaş bağlanmasından ve cemaati uyutmaktan başka bir işe yaramıyor. devlet diyaneti kapatırsa benim istediğim olur. ama kemalizm tehlikeye girer söylim baştan.
bunuda yazdım :D
ben hala aynı karardayım:
sana cevap yok.
Ne güzel İstanbul? Ben fikirlerimi söylerim, iddalarımı belirtirim aksi tezi savunana sana cevap yok derim. Ben de bir C örneği veriyim sayın redyellow.
Maçtan önce atıp tutan yok biz 5 atarız yok 10 atarız vs. dedikten sonra maça çıkmamak gibi.
Tartışmadan uzak durmanızın sebebi, tartışmadan tezleriniz çürümüş olarak çıkacak olmak mı acaba?
redyellow 07.03.2006, 15:44 Ne güzel İstanbul? Ben fikirlerimi söylerim, iddalarımı belirtirim aksi tezi savunana sana cevap yok derim. Ben de bir C örneği veriyim sayın redyellow.
Maçtan önce atıp tutan yok biz 5 atarız yok 10 atarız vs. dedikten sonra maça çıkmamak gibi.
Tartışmadan uzak durmanızın sebebi, tartışmadan tezleriniz çürümüş olarak çıkacak olmak mı acaba?
İstanbulun güzel olduğu şeklindeki yazınıza aynen katılıyorum:)
değerli arkadaşım hiç bir zaman tartışmadan kaçmam, yanlış bir tezim varsa ve o çürütülmüşse ondan da memnuniyet duyarım.
çünkü öğrenmenin yaşı yoktur. her zaman yeni bir şeyler öğrenmek lazımdır.
Ancak, benim "sana cevap yok" dediğim arkadaşım benim bu foruma üye olduktan sonraki yazdığım ilk yazıya "SANA NE" diyerek cevap yazmışsa benimde "cevap vermeme" hakkımın doğduğuna inanıyorum.
selamlar.
Serkan_Devrim 07.03.2006, 16:04 İstanbulun güzel olduğu şeklindeki yazınıza aynen katılıyorum:)
değerli arkadaşım hiç bir zaman tartışmadan kaçmam, yanlış bir tezim varsa ve o çürütülmüşse ondan da memnuniyet duyarım.
çünkü öğrenmenin yaşı yoktur. her zaman yeni bir şeyler öğrenmek lazımdır.
Ancak, benim "sana cevap yok" dediğim arkadaşım benim bu foruma üye olduktan sonraki yazdığım ilk yazıya "SANA NE" diyerek cevap yazmışsa benimde "cevap vermeme" hakkımın doğduğuna inanıyorum.
selamlar.
bana dinimi soran herkese sana ne cevabını veririm. herhalde uygunu budur. belki insanlara bu tür sorular sormamayı öğrenirsiniz.
Alevilere Diyanet Isleri bütcesinden pay ayrilmali
En uygun seçenek. Zira biz sadece hakkımızı isteriz, hak yemeyiz.
erdal ates 21.03.2006, 04:05 arkadaşlar;
bencede diyanet işleri başkanlığı kaldırılmalı ne gerek var böyle bir başkanlığa.bakın biz asırlardır diyanetsiz buralara geldik.bundan sonra diyanet bize söz hakkı verse ne olur, vermese ne olur.onlar ancak cami yapsın imam, yetiştirsinler bizim onların parasına ihtiyacımız yok.öyle bir kurum olmasa zaten sünniler ne cami yapabilir ,nede farklı şeyler ama bizler yıllardır bunun mücadelesini hem hayata hemde devlet politikalarına karşı veriyoruz. kimse ibadetini devlet tekelinde yapamaz.laik bir cumhuriyette yaşamak istiyoruz.eğer laik bir ülkeysek yıllardır tartışılan bu konu bir an önce çözüm bulmalı ve diyanet kaldırılmalı.
saygılar
Bence dostlar diyanet işleri ya kaldırılmalı ya da Diyanet işlerinden Aleviliğe de pay ayrılıp bizim inançlarımız da tanıtılmalı ve temsil edilmeli.Çünkü laik devlet tanımının dışına taşıyoruz.Laiklik demek din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı olması demek fakat maalesef devletin resmi dini kurumu var.Bu sizce de çelişkili değil mi?Öte yandan laik bir devletin temsil ettiği bir din kurumu bulunmaz.Siyaset ve devlet yaşantısına dini inançları dahil etmek doğru birşey değil.Ayrıca madem ki bu devlet bizden vergi almayı biliyor,bize zorunlu askerlik şartını koyuyor,ee o zaman gayet tabi bize de hali hazırda bulunan kurumdan bir pay da ayırmak zorunda.Sorarım size ey Alevi canlar ve kardeşlerim, yıllardır %18 vergi oranıyla dünyadaki en yakın takipcimize dahi çok aşırı bir oran farkıyla geride bırakan devlet ensemize yapışmayı biliyor,zorunlu askerliği de şart koşuyor,allah aşkına söyleyin hangi kuruluşumuza ya da cemevlerimize beş kuruş hayrı geçmiş.Unutmamak gerekli ki biz ümmetçi değil,insancıl olup,72 milleti bir nazarda görmeliyiz.Bu memlekette yaşayan %2 gibi az bir oran dahi olsa bu memlekette Hristiyan ve Yahudi kardeşlerimizde var.Eğer onlar da her türlü yasal devlet şartına tabii tutuluyorlarsa,onlar da hizmet alma hakkına sahiplerdir.Bizler devletten hizmet almak için otobanlardan geçerken para ödüyoruz,vergi ödüyoruz ve askerlik yapıyoruz.Şu anki işlevi diyanetin tamamıyla taraflı ve laik devlet politikasına tamamen aykırı.Bunlar da benim şahsi naçizsane düşüncelerimdir dostlar.Allah hepimizin yardımcısı olsun.Hızır zorda olanlarımızın her an yoldaşı olsun.
Gülseren58 05.05.2006, 19:27 Diyanet işleri lağvedilmeli. Diyanet işlerine devletçe ayrılan aslan payı bütçe doğrudan eğitime aktarılmalı. Devlet din işlerine karışmamalı ki, herkes inancını özgürce yaşayabilsin. Bunlara Müslüman kardeşlerimiz de dahil. Ayrıca abartılı sayıda açılmış İmam Hatip Liseleri'ni sevgili Müslüman kardeşlerimiz finanse etmeli.
Komple kalkması kesin bir sonuç değil çünkü diyanet kapatılır yerine onun yerine başka bir kuruluş kurulur
Katiliyorum sayin catalkalpler, zira diyanet kalkarsa ne olacagini düsünmek bile istemiyorum.
Bu sekliyle zaten bir rezalettir gidiyor.
Ama, gri noktalari nedense bir türlü bulamiyoruz.
Ak ve karadan baska secenek yok mu?
"Türkiye cumhuruyetinin resmi dini islamdir " ibaresi, 1924 anayasasina konurkenm diyanet isleri baskanligi kurulur.
Ama, Resmi dinin islam oldugu ibaresi ise, 1928 de anayasadan kaldirilir.
Laiklik ilkesi de 1937 de anayasaya konur.
Bu arada Devlet nasil diyanet baskanligi kurarmis, iste efendim din devletten bagimsiz olmali, herkes kendi isini yapmaliymis.
Sematik olarak hepsi dogru yakinmalardir bunlar.
diyanet islerinin o dönem kurulma nedeni,olarak ülkeyi irticanin tasallutu ndan korumak ve kurtarmak, tekkeleri, imamlari, haciyi hocayi denetlemek amacini gütmüstür.
Yani diyanet baskanliginin asil amaci islami ya da sünnileri kollamak ve korumak degil, tam tersine, dini denetlemek, halki tekke ve haci hocadan korumak, tasallutun yayilmasini önlemektir.
Gercekten de diyanet baskanliginin o zamanki biricik görevi, il ve ilcelerde müftülüklerle sinirli olan imam ve cami sayilari, halktan zorla toplanan bagislarla yapilan basibos cami yapimlari, imamlarin hutbeleri, dini günler, oruc namaz kurban gibi ibadetlerin usüle göre denetlenmesi, toplanan, verilen fitre ve zekat gibi, nereye gittigi belli olmayan paralarin tekrar tekkelere akmasini önlemeyi amaclayan görevlerdi.
Hilafetin tozuyla kurulan bir cumhuriyette bundan dogal bir sey olamazdi.
Ne yazik ki demokrasinin sürekli kesintiye ugratildigi ülkemizde diyanet sonucta, sag partiler tarafindan sünnileri koruyan bir kurum haline getirilmistir, bunu itiraf etmek gerekir.
Öte yandan:
1924 te diyanet isleri baskanliginin kurulmasi elestirilirken, ülke icin asil tehlike, 1950 de Menderes`in diyanet bakanligini kurarak imamlara devlet memuru statüsü vermesiyle basgöstermistir.
Cumhuriyeti öylesine ulu orta elestiren bazi demokratlarimizin da bilmedikleri bir durumdur bu.
Iste asil üzerinde durmamiz gereken konu budur.
sonuc:
Devlet, görünüste laik ve demokratik; ama örgütlenmesi acisindan teokratiktir.
Baskanlik ile bakanlik arasinda islerlik acisindan pek fark yok gibi görünse de, imamlarin devlet memuru sifatiyla devlet örgütü icine girmeleri demokratik devlet anlayisini ciddi bicimde sarsmistir.
Herseyden bir sonuc cikarmadan önce, sorgulamayi denemek daha akillica olmaz mi?
saygilar
benim işime yaramıyo daha dogrusu hiç bir faydasını görmedim kaldırılsın derim ...
sincap1978 05.05.2006, 20:57 zaten laik bir ülkede din işleri diye bir kurumun olması saçma bence. herkes ibadetini istediği gibi yaşamalı ve bir grup adına (sünniler) için kurulmuş ve halkın vergileriyle ayakta duran bir kurum özellikle alevileri asimileştirme alevi köylerine cami yapmak seklinde kendi ideolojilerini empoze etmeye çalışan bir kurumun olmasına karşıyım. Ve alevilere bütçe ayrılıp daha doğrusu sus payı verilmesinede karşıyım. bu parayla cem açamadıktan sonra çünkü cem evlerine ya izin verilmiyor yada bürokrasinin girdabına takılıyor. teşekkürler
Sünniler yıllarca Alevilerin de paylarını diyanet üzerinden kullanarak proflar-araştırmacılar-sosyologlar-din admları yetiştirdiler.Dini yayınlarını burası aracılığı ile ucuza basıp en ücra köşelere kadar ulaştırarak sattılar.Adım başına cami diktiler.Artık diyanete ihtiyaçları yok.Çünkü dini holdingler de kurarak sürekli finansman kaynağını da teminb etttiler.
Aleviler hiç bir destek alamadıkları gibi köstek de gördüler bu diyanetten.Şimdi Aleviler diyanet ten payına düşeni alarak büyük bir maddi destekle atağa kalkacaklar.Bunu bildiği için dinci otorite, diyaneti kaldırma beyanatları verdi.Amacı biz bugüne kadar kullandık, artık Aleviler de pay alıp devlet imkanları ile güçlenecekse kapatalım.Biz kendimize yeteriz artık da Aleviler faydalanamasın.
Fakat biz de buradan payımızı alacağımız gibi, sünni cemaatin Alevilik konusunda verdiği resmi makam fetvalarını artık veremeyeceği ve devletin Aleviliği artık kabul etmesi ile bir engel olarak karşılarına çıkacağımızdan diyanette yer almamızı istemiyorlar.
Burada bizim açımızdan önemli olan, ÖZERK OLMAMIZI SAĞLAMAKTIR.ÖZERK OLAN MERKEZ BANKASI VE YÖK'E BAKIN.İKTİDAR HER YERE EMİR VEREBİLDİ.ÇÜNKÜ ÖZERK DEĞİLDİ HİÇBİR KURUM.AMA BU İKİ KURUMA HALA SÖZ GEÇİREMİYOR.ÖZERKLİK İŞTE BUDUR.BİZ DE DEVLETTE TEMSİL EDİLMELİ, PAYIMIZI ALMALI, AMA EMİR ALMAMALIYIZ.BU DA ÖZERKLİKLE MÜMKÜN.
Arkadaşlar Alevilere 10.000 kadro veriliyor.Yakın da hem de.Aleviliğin diyanette temsiline ve devletten para almasına karşıyız diyenler, oradan pay isteyecekler.Şu anda sadece siyaset yapıyorlar.Bu işten pay almak için de DEDELERİ kendi etrafında toplamak için uğraşıyorlar şi,mdi.Yarın para alınca göreceksiniz.Kim söylediği ve savunduğuna sadık kalacak, kim para karşılığı söylediklerinden dönecek?
Avrup'da İslam dışıyız diyenler şimdi, Almanya'dan ödenek karşılığı İslam Alevi dersleri okutacaklar.Ne demek oluyor bu, bir düşünün!
Ben de din konusunda sadece bir kesime hizmet eden bu kurumun kaldırılmasından veya en azından başındaki gerikafalı zihniyetten temizlenmesinden yanayım.Ama bu anlayışla kaldırılacağını da asla sanmıyorum.
Devlet, görünüste laik ve demokratik; ama örgütlenmesi acisindan teokratiktir.
Baskanlik ile bakanlik arasinda islerlik acisindan pek fark yok gibi görünse de, imamlarin devlet memuru sifatiyla devlet örgütü icine girmeleri demokratik devlet anlayisini ciddi bicimde sarsmistir.
Katılıyorum
İmam Hatip liselilere Hukuk,Kamu Yönetimi gibi devlete yönetici yetiştiren fakültelerin yolunun açılmaya çalışıldığı bu ülkede laiklikten bahsetmek artık yanlış olur maalesef.
Diyanet İşleri Bakanlığı ve Ekibi, hatta gizli Ekibi İslamcılar, dediklerine göre Maturidiler, biz Aleviler üzerindeki en büyük tehlikelerden biridir.. Diyanet İşleri Bakanlığı kurulduğundan beri yalnız Sünni Hanefi Mezhebine hizmet götürmekte ve Alevi İnancı için hizmetler yapılmamaktadır.. Bütçeden biz Alevilere pay ayrılmadığı gibi, kendilerinden sürekli hakaret görüyoruz İnancımıza karşı.. Düşünebiliyor musunuz bu Kurum İnanca hizmet edecekken başka inançların ritüelleri için '' Cümbüş yeri '' diyebiliyor.. Yada Aleviliği Tarikat olaeak görebiliyorlar.. Diyanetin Alevilik Anlayışı, Doğuda yaydın olan Şianın Light hali, Sünniliğin Ali Motiflisi.. Yani Diyanetin Alevilik tanımlaması açıkca budur bence... Genel olarak Aleviliği Sünni bir Tarikat olarak algılayıp, bizi Sünni gördükleri için Cemevi açmamıza izin vermiyor ve Bütçeden pay alamıyoruz.. Cemevi açmamızı engellerkende '' Tekke ve Derhahların Yasaklanmasını '' bahane ediyorlar.. Aleviliğe hakaret edip Tarikat diyorlar yani.. Bizim bunlara dur dememiz lazım ama nasıl.. Hergeçen gün kayıptır bizim için.. Alevi Temsilcisi olduğunu söyleyenler bile Alevilik üzerinde sinsi Planlar kurarken, Devletin Sünni bir Kurumu olan Diyanetten ne beklersiniz ki..
nesslimm 16.12.2006, 22:23 bugün mecliste bütçe görüsmeeri vardı ve diyanete ayrılacak payda görüsülüyordu.devlet bakanlarında biri eger ki biz alevilerin cem evlerini ibadethane olarak görürsek suç islemis oluruz dedi ve bunu da bir yasaya dayandırarak söyledi.
hala bu alevi milletinin sırtından kazanç elde etmelerine ragmen ortada mutlak bir gerçeklik olmasına ragmen bunu görmezden gelmek isteyen körlere laf anlatmak kadar zor bisey yok.ya gerçekten son noktadaki tepkiyi ölçmeye çalısıyolar yada bunları algılamayacak kadar zeka seviyeleri düsük.heee birde chp li bir bakan alevi köylerine zorla yapılan camilerin içinde alevilerin cem ibadeti gerçeklestirdigini söleyince bakan izin verebiliriz diyerek lütfettiler .
bende diyanetin devlete baglı olması nedeniyle tam bir laiklige kavusamadıgımızı düsünenlerdenim.ve var oldugu sürecede ayrılıgın gözümüze sokulmaya devam ettirilecegini düsünüyorum
Evet arkadaşlar bende dün TRT3 te yayınlanan 2007 bütçe görüşmelerine baktımda devlet bakanı diyanet işlerinin hem iktidar hemde muhalefet kanadından destek aldığını söyleyip tüm millet vekillerine teşekkür ediyordu.
Aklımda kalan bazı bilgileri sizinle paylaşmak isterim Camisi olup kadrosu açıklanan ama atama yapılmayan 16000 imam personel açığı varmış.Bu atamaların yapılamsı için hem iktidardan hemde muhalefetten destek aldığını belirtiyordu.Son 4 yıl içinde ise rakam tam aklımda degil ama 24000 binden fazla kişinin diyanet işlerinde işe başladıgını belirtiyordu.İktidarı zaten kabul ettik muhalefetten hiçmi buna karşı ses çıkmaz böyle bir demokrasi anlatışı böyle bir Laiklik olur mu!
Bu kurumda çalışan bir kişinin en düşük ücretinide 700 ile 1 küsür milyara çıkarttıklarını söylüyorlardı.
Arkadaşlar benim önümde hesap makinesi var bir hesap yapmak istiyorum
Bu kurumda çalışan ortalama ssk,emeklilik,diğer kesintilerle en az devlete bir kişinin maliyeti 1500 YTL yaklaşık 100,000 personeli olan bir kurumun sadece bir yıllık devlete ücret maliyeti 1,800,000,000 ytl.
Bizlerin bu duruma karşı çıkmamız en doğal hakkımızdır.Ne yapabiliriz bu konuda o paraların o dine inanan kişiler tarafından finase edilebilinir.Yani kim o inanca sahipse o karşılasın.
İnanmayan bir kişi Cehenneme gideceğini söyleyen bir inancı neden finanse etsin ki?
Böyle bir demokrasi,böyle bir laiklik,böyle bir iktidar böyle bir muhalefet,böyle yolunacak kaz dünyanın neresinde var?
En önemlisi bizi düşünmeyen bizleri yok sayan bu kurum ve kuruluşları oy yada parayla neden yaşatıyoruz?
SivanA SimyacI 17.12.2006, 11:58 Sadece alevi değil Türkiyedeki katolikler ortodokslar protestanlar yahudiler binlerce dine mensup insan var ve hepsine hizmet edilmeli.Diyanet kaç tane kilise kaç tane sinagog kaç tane cem evi yaptırmış?
Kaç çalışasanı alevi,hristiyan ya da yahudi.
Farklı dinlere hoşgörüyü barındırmayan bu kurum hoşgörülü olup diğer dinlere de saygılı kalacak görevlerini yapacaksa kalsın.
Ama yok yapmam diyorsa kalksın.
Sadece alevi değil Türkiyedeki katolikler ortodokslar protestanlar yahudiler binlerce dine mensup insan var ve hepsine hizmet edilmeli.Diyanet kaç tane kilise kaç tane sinagog kaç tane cem evi yaptırmış?
Kaç çalışasanı alevi,hristiyan ya da yahudi.
Farklı dinlere hoşgörüyü barındırmayan bu kurum hoşgörülü olup diğer dinlere de saygılı kalacak görevlerini yapacaksa kalsın.
Ama yok yapmam diyorsa kalksın.
Katılıyorum.Diyanet sanki bu ülkede herkes sünni müslümanmış gibi hareket ediyor.Yani sanki hiç alevi,hristiyan ve yahudi yokmuş gibi.
Ali_Yolcusu 17.12.2006, 15:31 laiklik ilkesi doğrultusunda diyanet işlerinin kaldırılması gerekir.türkiye hazinesinin büyük çoğunluğunu askeriyeden sonra diyanet işlerine ayırmaktadır, başka önemli sorunlar yokmuş gibi, diyanet işleri türkiyeyi geriye götürmekten başka hiçbir işe yaramamaktadır.
fakat şunu da söyleyim diyanet işlerini kaldırabilecek babayiğit iktidara gelir mi bilinmez :yamukgul:
cirkin_05 17.12.2006, 15:45 Katılıyorum.Diyanet sanki bu ülkede herkes sünni müslümanmış gibi hareket ediyor.Yani sanki hiç alevi,hristiyan ve yahudi yokmuş gibi.
güzel söylemişsinide sanki alevilik başka bir dinmiş gibi bahsetmişsiniz alevilik bir felsefe yaşam tarzı ama anıl söylediklerinde son derece haklısın buda bir gercek
akinocakli 17.12.2006, 16:08 d.i bu ülkenin olmazsa olmazı bazı marjinal guruplar dine her türlü etkili olurlar hem alevilikte hemde sunnilikte zaten aleviler karışık iyice karışır çünkü alevilik siyasetle iç içe geçmiş bir şekilde inanç bazında etki altında sunniliğinde bu duruma gelmesi büyük çatışmalara sebep olur
bektaşi44 17.12.2006, 18:12 Diyanet işlerini devlet dini kontrol altında tutmak için kullanıyor . .Evet diyanet kaldırılmalı ama dini oluşumları sıkı takip etmeli isveçte devlet kiliseleri kendi haline bırakmış kaynak vs yardımı yok ama isteyen beyanname ile kendi kilisesi için vergi veriyor .Şimdi bizim vergilerimizle cami vs yapılıyor ama biz cem evlerimizi kendimiz yapmak zorundayız .Sonuç devlet bu konuda tarafsız olmalı ama sünni islamı kendi haline bırakamazsınız Alevilerden kimseye zarar gelmez saygılar....
|
|