Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik ve Sünni evlilikleri hakkında fikirleriniz!

Sayfa : 1 [2]

Adam
05.04.2006, 16:42
Sayın Redyellow Aleviler içkiyi günah olarak kabul etmezler. Kutsaldır, hatta kimi ayinlerde içki kullanılır. Hac da aynı şekilde kabul edilmez. Yerine getirmemek söz konusu değildir. Kabul etmemek söz konusudur.

redyellow
05.04.2006, 17:02
Sayın Redyellow Aleviler içkiyi günah olarak kabul etmezler. Kutsaldır, hatta kimi ayinlerde içki kullanılır. Hac da aynı şekilde kabul edilmez. Yerine getirmemek söz konusu değildir. Kabul etmemek söz konusudur.

sayın arkadaşım,

o senin bildiğin aleviler.

bende bir çok alevi biliyorumki içkiyi günah kabul ediyorlar, hacca da gidiyorlar.

Aleviler diye genellemen yanlış bence.

Aynı şekilde de adı sünni olduğu halde içki içen, namaz kılmayan bi sürü insan var.

Tartışmamızla ilgili olarak da şunu söyleyebilirim.

İçki Helaldir, hele hele içki kutsaldır diyen, Haccı kabul etmiyorum vs. diyen birisi müslümanmıdır değilmidir?

buyrun araştırın.

Adam
05.04.2006, 17:05
Benim şahsen Müslüman olma gibi bir derdim yok. Ayrıca olmadığımıda defalarca belirttim. Ayrıca hacca giden Alevi ne gördüm ne tanıdım ilk defa burda duyuyorum. Alevi olan bir insan hacca gidmez. Asimile olmuştur veya farklı amaçları vardır.
Saygılar

garcia
05.04.2006, 17:08
sayın arkadaşım "bir sünninin, bir alevi ile evlenmesi, hristiyan birisiyle evlenmekten daha kötüdür" diye hangi kitapda, hangi ilmihalde, hangi hocanın sözünde vardır?

Açık ve net olarak isim isim bekliyorum.

saygılar

not:

ben buraya bir sünni hanım alevi birisiyle evlenebilirmi diye sorulan soruya verilen cevabı aktarıyorum:

"SÜNNI BIR HANIM ALEVI BIR KİMSE ILE EVLENEBILIR MI?

Müslüman bir hanım ancak müslüman bir kimse ile evlenebileceğinden önce müslümanı tanıtmamız lazımdır. Müslüman, İslam dininin bütün hükümlerini kabul edip hiç birisini reddetmeyen kimsedir. Yani namaz, oruç, zekat, hacc, abdest, gusül ve benzeri emirleriyle; katl, zina, içki, faiz ve benzeri nehiyleri kabul edip onlara inanan kimsedir. Ama zikredilen şeylerin tümünü veya bir kısmını kabul etmeyen kimse müslüman sayılmadığı gibi onunla evlenmek de caiz değildir. Evlenme vaki olduğu takdirde evlilik hayatı gayr-i meşrudur. Bunun adı ister sünni olsun, ister alevi olsun. Demek ki evlenmenin ölçüsü İslam'dır. Maalesef bugün yurt içinde veya dışında birçok müslüman hanım, durumu sormadan ve İslam'ın hükmünü öğrenmeden müslüman olmayan kimse ile evlenir ve kendini kıyamete kadar Allah'ın lanetine müstahak eder."

Bende aynı görüşteyim.

bunlar ne anlama geliyor o zaman?yukarıda yazdıklarınız ne anlama anlama geliyor?

redyellow
05.04.2006, 17:12
bunlar ne anlama geliyor o zaman?yukarıda yazdıklarınız ne anlama anlama geliyor?

daha önce yazdıklarımı okursan ne anlama geldiğini anlarsınız umarım.

selamlar

alıntı yaptığınız bölümdeki:

"bir sünninin, bir alevi ile evlenmesi, hristiyan birisiyle evlenmekten daha kötüdür" cümlesi benim değil, başka birisi yazmış ben o kişiye cevaben yazıyorum.

redyellow
05.04.2006, 17:17
Benim şahsen Müslüman olma gibi bir derdim yok. Ayrıca olmadığımıda defalarca belirttim. Ayrıca hacca giden Alevi ne gördüm ne tanıdım ilk defa burda duyuyorum. Alevi olan bir insan hacca gidmez. Asimile olmuştur veya farklı amaçları vardır.
Saygılar

Müslüman olmadığınızı yazıyorsanız zaten sorun yok demektir. Müslüman olmayan bir kimse yukarda yazdıklarımı zaten kabul etmeyecektir.

Ama Sizde takdir edersinizki bir insan müslümanım, hristiyanım, vs. diyorsa o dediği dinin kurallarını toptan kabul etmesi lazım. Bir kısmını kabul ederim, işime gelmeyeni kabul etmem ama müslüman olurum-hristiyan olurum vs. denmez.

Kabul edersin ama uygulayamazsın, bunun da dinde karşılığı bellidir.

Ayrıca alevi olan bir insan hacca gitmez diyerek yine genelleme yapmışsın.

Şu genelleme işini bıraksak anlaşacağız gibi:yamukgul:

garcia
05.04.2006, 17:18
yazılanlara katılırsın veya katılmazsın.

ayetlere inanırsın veya inanmazsın.

kimse senden inanmanı beklemez.

ama, herkes inandığı şeye karşı taraftaki insanın saygılı olmasını bekler.

inançlara saygı insanlarla diğer yaratılanlar arasındaki farklardan birisidir.

saygı karşılıklıdır,hiç kimsenin evleneceği şahısla ilgili olarak ahkam kesmek kimseye düşmez.hani kürsülerde hep sizin gibi hatipler''islamiyet hoş görü dinidir '' diye avazı çıktığı kadar bağırır.hani nerede hoş görü?eğerki sizin yazdıklarınız size ve yandaşlarınıza ait değilse ben sizin söylediklerinizin hiç birine inanmıyorum.yazdıklarınızı kur'an söylüyorsa kur'anda yalan söylüyor.sizin yazdıklarınızı tanrı söylüyorsa,tanrıda yalan söylüyor.herkes sevdiği insanla evlenmeli hepsi o kadar....

redyellow
05.04.2006, 17:23
saygı karşılıklıdır,hiç kimsenin evleneceği şahısla ilgili olarak ahkam kesmek kimseye düşmez.hani kürsülerde hep sizin gibi hatipler''islamiyet hoş görü dinidir '' diye avazı çıktığı kadar bağırır.hani nerede hoş görü?eğerki sizin yazdıklarınız size ve yandaşlarınıza ait değilse ben sizin söylediklerinizin hiç birine inanmıyorum.yazdıklarınızı kur'an söylüyorsa kur'anda yalan söylüyor.sizin yazdıklarınızı tanrı söylüyorsa,tanrıda yalan söylüyor.herkes sevdiği insanla evlenmeli hepsi o kadar....

bu üslupda yazan birisine cevap vermekten imtina ederim.

sadece inançlarıma (Kur'an'ıma, Allah'ıma, Dinime) saygı göstermeni, daha saygılı bir uslüpla bahsetmeni bekliyorum.

bu kadar.

garcia
05.04.2006, 17:23
sayın arkadaşım,

o senin bildiğin aleviler.

bende bir çok alevi biliyorumki içkiyi günah kabul ediyorlar, hacca da gidiyorlar.

Aleviler diye genellemen yanlış bence.

Aynı şekilde de adı sünni olduğu halde içki içen, namaz kılmayan bi sürü insan var.

Tartışmamızla ilgili olarak da şunu söyleyebilirim.

İçki Helaldir, hele hele içki kutsaldır diyen, Haccı kabul etmiyorum vs. diyen birisi müslümanmıdır değilmidir?

buyrun araştırın.

bakınben alevi kökenli bir aileden gelmekle birlikte aleviyim demiyorym.sadece mantığımın kabul ettiği kendi doğrularımla yaşıyorum.eğer bilmiyorsanız hatırlatıyım:anadolu alevilerinde ramazan orucu,hac,namaz,yoktur.aleviler şekli ibadete değil öz olarak bağlanmaya inanırlar.iyi günler

Adam
05.04.2006, 17:28
Müslüman olmadığınızı yazıyorsanız zaten sorun yok demektir. Müslüman olmayan bir kimse yukarda yazdıklarımı zaten kabul etmeyecektir.

Ama Sizde takdir edersinizki bir insan müslümanım, hristiyanım, vs. diyorsa o dediği dinin kurallarını toptan kabul etmesi lazım. Bir kısmını kabul ederim, işime gelmeyeni kabul etmem ama müslüman olurum-hristiyan olurum vs. denmez.

Kabul edersin ama uygulayamazsın, bunun da dinde karşılığı bellidir.

Ayrıca alevi olan bir insan hacca gitmez diyerek yine genelleme yapmışsın.

Şu genelleme işini bıraksak anlaşacağız gibi:yamukgul:

İyi güzel de, Alevi olup Müslüman olduğunu düşünenlere saygı duyduğumu her defasında söyledim, ama samimiyetsiz lafta kalan bir saygı değil bu. Sen bu söylemlerinle onların Müslümanlığını sorguluyorsun. Bu doğru değil. Alevi inancında Hac yoktur olmamıştır. Bana inanmıyorsanız anket açın sorun. Bir kaç kişi bile çıkacağını sanmıyorum.

garcia
05.04.2006, 17:37
bu üslupda yazan birisine cevap vermekten imtina ederim.

sadece inançlarıma (Kur'an'ıma, Allah'ıma, Dinime) saygı göstermeni, daha saygılı bir uslüpla bahsetmeni bekliyorum.

bu kadar.

bakın ben bir zamanlar(8 yıl önce) ramazanda çalıştığım iş yerinde,oruç tutan arkadaşlar çay molalarında,çalıştırılıyor. neden bu insanlar dinlenemiyor diye mücadele ettim.çay saatlerinde makinalarını kapatıp dinlenmeleri gerektiğini söyledim. insani olarak vicdanım el vermedi ve onlarda öyle yaptılar ,günde karşılıksız yarım saatlerinin çalınmasına engel oldum.inançları farklıda olsa haksızlığı kendime yapılmış saydım.iftara yetişmeleri için gene ben konuştum.eğer yazıyı,dikkatli okursanız ben sizin çıkardığınız anlamın yanlış olduğunu belirtmek için yazdım bir çok şeyi.çünkü bu ülkenin fanatik dincileri kuranada tanrıyada yalan söyletip,dinde olmayan şeyleri varmış gibi gösteriyor.sizin yaptığınız açıklamanın doğruluk derecesi olduğunu sanmıyorum.

FIRATLI
05.04.2006, 20:13
bir müslümanin bir sünninin, bir aleviyle evlenmesi hristiyan birisiyle evlenmekten daha kötüdür, bunu bütün hocalar söyler bunu gerçek hocalar seyhler söyleyemez sizin büyücü cinci zengin magazinci hocalar söyler ancak ben de sunniyim hem de türküm size bişi hatırlatmak isterim.
o zamanlar elazığ paluya bağlı bir köy olan şimdinin diyarbakır dicle ilçesinden olan büyük halk sevgi gönül adamı seyh SAİD in yanında isyana katılan varto alevii kürdü olan cem seyhe sorar benim sunni bir kız ile dostluğum var biz nikahlanmak istiyoruz, ancak pirim bizi nikahlayamaya cagını söyledi(tabii adı edilen dini nikah). ne bir seyh nede bir pir bizim nikahımızı kıymadı, seyhde bunun üzerine sizin nikahınız allah katında kıyılmıştır beraber olabilirsiniz der. ben bunu bi dergide okumuşdum sizlerle paylaşmak istedim yani demek istediğim zamanın en tutucu şeriat için tc ye isyan etmiş ve ve diyarbakırda idam edilmiş olan şeyhi bile alevi bir kürt ile sunni bir kürtün nikahını kıymıştır. şimdinin hoca diye geçinip lüks arabalarla dolaşan yobazlarına ne düşer bu konuda yorum yapmak ha.
yani benim fikrim gerçekten karşılıklı sevgi saygı hoşgörü varsa neden olmasın ki...

Ezo
05.04.2006, 21:46
Şimdi ben bu sözleri yazınca tüm Bacılar bana veryansın edecek ama Dost Acı söylermiş" lütfen kötü niyet aramayın.

İnsanların sevgi,aşk ve insana dair ne varsa hepsini yaşaması ve düşünmesi kadar normal bir insan hakkı olamaz. Ama bu sadece duygusal zekamızın daha ağırlık kazanmasını sağlar ve yeterince bu konuya fazlaca eğilmiş değerli Alevi kızlarımız. Bu konuda ve diğer topiclerdeki Duygu yüklü anlardan birazda Alevilik konusunda açılan diğer konulara zaman ayırsanız ve katkıda bulunsanız diyorum. Birkaç Arkadaşımız dışında Alevilikle ilgili görüş ve fikirlere yeterince katkıda bulunmuyorsak ki öyle lütfen kendi içinizde özeleştiri yapın hayata böyle tozpemde bakılmadığını göreceksiniz.

Aleviliğin Kadına bakış açısı her ne kadar bilinsede Kadınlarımızın Aleviliğe bakış açısında önemli dejenarasyonları görüyorum.

Kızdınız değil mi? Ama demiştim dost acı söyler bir söyler pir söyler diye.

Saygılarımı sunuyorum

Ben kizmiyorum aksine katiliyorum..... Bana göre bir sunniyle evlenecek alevi kizi bunu bir degil bin kez düsunsun.....

saygilar
ezo

burhantanal
05.04.2006, 22:54
Evet özellikle katıldığım konu erkekalevi olursa evlilik yürüyor,kız alevi olursa evlilikler %80 bitiyor,benim kızımın adı mengi belki isminden dolayı zorluk çekecek ama mücadele verip,gerçeğinden uzaklaşmasını istemiyorum,çünkü şimdiki gençler çok uzaklaştı.bir sunni ile evlenilmesine karşı değilim ama seçtiği kişinin yobaz düşünceleri olmamalı.aleviliği benimseyen saygı duyan sunnilerde var,sizce bir alman yada ingilizden daha yakın değilllermi bize ama doğru insan olursa ne dersiniz...

Balta
06.04.2006, 01:18
Alıntı:
Balta´isimli üyeden Alıntı
Şimdi ben bu sözleri yazınca tüm Bacılar bana veryansın edecek ama Dost Acı söylermiş" lütfen kötü niyet aramayın.

İnsanların sevgi,aşk ve insana dair ne varsa hepsini yaşaması ve düşünmesi kadar normal bir insan hakkı olamaz. Ama bu sadece duygusal zekamızın daha ağırlık kazanmasını sağlar ve yeterince bu konuya fazlaca eğilmiş değerli Alevi kızlarımız. Bu konuda ve diğer topiclerdeki Duygu yüklü anlardan birazda Alevilik konusunda açılan diğer konulara zaman ayırsanız ve katkıda bulunsanız diyorum. Birkaç Arkadaşımız dışında Alevilikle ilgili görüş ve fikirlere yeterince katkıda bulunmuyorsak ki öyle lütfen kendi içinizde özeleştiri yapın hayata böyle tozpemde bakılmadığını göreceksiniz.

Aleviliğin Kadına bakış açısı her ne kadar bilinsede Kadınlarımızın Aleviliğe bakış açısında önemli dejenarasyonları görüyorum.

Kızdınız değil mi? Ama demiştim dost acı söyler bir söyler pir söyler diye.

Saygılarımı sunuyorum

Ben kizmiyorum aksine katiliyorum..... Bana göre bir sunniyle evlenecek alevi kizi bunu bir degil bin kez düsunsun.....

saygilar
ezo

Teşekkürler Ezo Can,

Bu konu gerçekten önemli, Kadınlarımızın Aleviliğe Bakış bize ne denli katkı sağlıyorsa bunu dışındaki dejenerasyonlar doğal olarak Alevi toplumuna zarar vermekte. Çünkü biz Anaerkil bir toplumuz ve bu özelliğimizden dolayı Kadınlarımız bu konuda daha duyarlı olması gerekirken çoğu zaman, Katillerimizin ve Katledenlerimizin asimilasyon politikalarına karşı temiz duygularla yaklaşıyor.
Oysa Anaalardır ki katledenleri asla bağırlarına basmaz. Ve bütün Kadınlarımızı ben Alevilerin Anası olarak görmek isterim.

Lütfen bireysel seçimlerimizde bir toplumuda temsil ettiğimiz bilinciyle,

refleks
06.04.2006, 20:59
sevgide ve aşkta dil din mezhep kültür kariyer vs.. ayrımı olmaz..
bu nedenlede herkez istedigi kişiyle evlenme özgürlügüne sahiptirr.
bende bir aleveiyle evlenmeyi isterim ama büyük konuşmam kısmetin kim olacagı belli olmaz.

murat_53
08.04.2006, 00:01
şu bir gerçek ki Aleviler oruç tutmaz , namaz kılmaz diye bir gerçek yoktur. Alevi arkadaşlar şöyle bir tarihe bakarsanı aslında alevilerin oruç ta tuttuğunu namaz da klıldığını göreceksiniz. Acı olan aleviliği yozlaştırmışsıznız. Alevilikten anladığımız iananmamak bence , kafamıza göre yaşamak, bu inanç değil. Ayrıca sünni alevi diye ayrımanın bir anlamı yok, Önce biz neye inandığımız karar verelim, daha dinmiz bilmiyoruz, ama laf yapmayıda çok iyi biliyoruz, bende alevi kıs sevdim, kız anlatıyor şaşırıyorum, yani hadime değil kimsenin inancını sorgulamak, ama sevdiğim daha şahadet getirmesini bilmiyor, ayrıca inanç konusunda çok çeklişki yaşıyorum diyor. sizce niye aleviliğin Kurana eş değer bir kaynağı var mı, yada herkes Kuranı kafasına göremi algılıyor. Sırf bu ayırım yüzünden kısın ailesi beni istemedi. Hemde tanımadan karar verdi. Yani inanmak suç mu arkadaşlar, İnandığımız Allaha secde etmek suçmu. bunu neden ayırım olarak görüyorsunuz İslamın temelinde bu var.Birde aleviler çok bölünmüş. İnananıda vra inanmayanı. Benim sevdiğim İslamın gerçeklerini kabul ediyordu ama yaşamıyordu, Sonuçta kimse kimsenin adına hesap vermeyecek öbür dünyada.

Şoreş
08.04.2006, 00:04
şu bir gerçek ki Aleviler oruç tutmaz , namaz kılmaz diye bir gerçek yoktur. Alevi arkadaşlar şöyle bir tarihe bakarsanı aslında alevilerin oruç ta tuttuğunu namaz da klıldığını göreceksiniz. Acı olan aleviliği yozlaştırmışsıznız. Alevilikten anladığımız iananmamak bence , kafamıza göre yaşamak, bu inanç değil. Ayrıca sünni alevi diye ayrımanın bir anlamı yok, Önce biz neye inandığımız karar verelim, daha dinmiz bilmiyoruz, ama laf yapmayıda çok iyi biliyoruz, bende alevi kıs sevdim, kız anlatıyor şaşırıyorum, yani hadime değil kimsenin inancını sorgulamak, ama sevdiğim daha şahadet getirmesini bilmiyor, ayrıca inanç konusunda çok çeklişki yaşıyorum diyor. sizce niye aleviliğin Kurana eş değer bir kaynağı var mı, yada herkes Kuranı kafasına göremi algılıyor. Sırf bu ayırım yüzünden kısın ailesi beni istemedi. Hemde tanımadan karar verdi. Yani inanmak suç mu arkadaşlar, İnandığımız Allaha secde etmek suçmu. bunu neden ayırım olarak görüyorsunuz İslamın temelinde bu var.Birde aleviler çok bölünmüş. İnananıda vra inanmayanı. Benim sevdiğim İslamın gerçeklerini kabul ediyordu ama yaşamıyordu, Sonuçta kimse kimsenin adına hesap vermeyecek öbür dünyada.

Laflarına dikkat et sünniler gibi konuşma aleviler yani biz yüzyıllardır namaz kılmadık oruçta tutuyoruz.Profilinde alevisin ama inanmıyorum eğer öyleyse yazıklar olsun sana!!

selva
08.04.2006, 00:11
yani sen inanıyorsunda biz inanmıyormuyuz bende bir sunni ile evliyimama bana senin yaklaştığın gibi yaklaşsaydı kattiyen evlenmezdim.arkadaşın kelimeyi şahadet getiremiyorsa o onun ve ailesinin sorunu evet namaz kılarız ama sizin gibi değil orucumuzuda tutarız oniki imamları ve bunların hepsini ben tam yapıyorum eşiminde bir gün bile ne yapıyorsun dediğini duymadım kurndada bunu böyle yada şöyle yapacaksın diye yazan birşey yok siz nasıl peygamberin sünnetine göre yapıyoruz diyorsanız bizim imam caferide böyle yapılması gerektiğini bize iletmiş unutmaki hanifide hambelide şafide imam caferinin öğrencileri onlarda bir bozukluk varda size yanlış öğretmişlerse onu bilemem

murat_53
08.04.2006, 00:12
Sen iyimisn, namaz kılmak Allaha secde etmektir. Sen ne saçmalıyosun. Ben kendi yakın çevremde Alevi olupta cumaya giden bir ççok alevi gördüm. San cahil demeden edemicem. Alevi olmak için namaz kılmamak mı gerekiyor. Cahil. Okuda kendini geliştir.

murat_53
08.04.2006, 00:16
selva demişki "yani sen inanıyorsunda biz inanmıyormuyuz"
böyle bir laf var mı yahu
Sen kendi kendine çalıp oynuyorsun,
Ben sevdiğimin eksik oluşundan bahsetmeye çalıştım Bu ayırım yüzünden . Çünkü kültürelolark şöyle bir yayılmacılık var. İsalamı öğrenen Alevi olamaz, Nitekimde İsmaı kaynağından hiç öğrenmemişler, Ama sonuçta sevdiğim inanıyor.. Benim vurgulamak istediğim. . Bilgi düzeyi idi.

Şoreş
08.04.2006, 00:16
Sen iyimisn, namaz kılmak Allaha secde etmektir. Sen ne saçmalıyosun. Ben kendi yakın çevremde Alevi olupta cumaya giden bir ççok alevi gördüm. San cahil demeden edemicem. Alevi olmak için namaz kılmamak mı gerekiyor. Cahil. Okuda kendini geliştir.

Bana bak haddini aşma sen cahilsin neden mi??
namaz secde etmek diyorsun ama cemlerde allaha secde edildiğini bilmeyecek kadar cahilsin.Kapak olsun sana sen kendini yetirştir.Cumaya gitsinler ben gitmiyorum sen snırım sivasın asimile olmuş kesimlerindensin bak sana ne dicem sivaslının asimile olmuşu fena oluyor sünniden daha sünni olur anlatabildim mi.Benimde dedem ayda yılda cumaya gider ama gitmek zorunda da değil!

murat_53
08.04.2006, 00:18
Ben böyle bir iddiada bulmadım.Sen laf yetiştirme peşindesin

Şoreş
08.04.2006, 00:19
Sen bana cevap versene cevabın yok mu??

Karşılık verdim sana cevap versene

murat_53
08.04.2006, 00:21
Sen çok geri kalmışsın. Bak günümüzde artık öyle belli kalıplarda insanlar yaşamıyor. Ayrıca bir insanı namaz kılıyo diye Alevi değildir diyosun , Sen baya geri kalmışsın . bu sana son cevabım. Senin inanç anlayışın dar.

selva
08.04.2006, 00:22
evet secde etmek cemlerdede secde ediliyor
cahil olan sensin kurandada namazın bir şekli şemali verilmemiş verilmişsede cahilimya beni bilgilendir gerizekalı

serin
08.04.2006, 00:24
yaa ben anlamıyorum
biri çıkıp birşey soruyu
cevaplayanlar birbirine giriyor
hiç hoş değil
yakışmıyor

Şoreş
08.04.2006, 00:25
Adam gibi cevap veremiyorsun ki.Kaçma arkadaşım kaçamak cevaplar verme kapak oldu sana cevabım fena dokundu sanırım ben aleviliğimi 18 yaşındayım çoook iyi biliyorum ama sen 27 yaşındaın aleviliğin A sını bile bilmiyorsun

biz namaz kımıyorz diye osmanlı bize dinsizler dedi.Osmanlı belgelerinde bizim için şöyle yazar ''5 VAKİT KILANLARI RAHATSIZ EDENLER''.

Bana kalkıpta yozlaştınız namaz klmıyorsunuz deme yüzyılarıdr kılmadık şimdi mi kılcaz cemimiz varken namaza ne gerek!!

canikocan
08.04.2006, 00:26
ya iseyen namaz kılar istemeyen kılmaz bence tartşmayın bu kişinin kendisine bağlıdır. ben kılmıyorum. çünkü böyle yetiştim. ama bildiğim kadarıyla da alevilerin tamamına yakını namaz kılmaz. yanlış biliyosam bağışlayın.

manifesto
08.04.2006, 00:27
Dostlar biraz soğutalım isterseniz hararetle konuşulunca sıcaklık yakıcı olur.
Kimse inançlarının sorgulanmasına tahammil etmezi etse bu onun inancı olmaz sanırım.Aşk bağı soysop bağından öndedir, aşıklar zaten bu bağdan vazgeçenler değil mi. Ama meseleyi namaza indirgememek lazım insanın islam olması için namaz kılması gerekmez.İman kafi.

Hüseyin69
08.04.2006, 00:28
isi kisisellestirmeyin
ben sahsen alevi sunni evliligine karsiyim
ama lütfen birazda toparlayin kendinizi
uslubunuz basligi kapatmak icin bir neden olabilir

murat_53
08.04.2006, 00:29
Sen ne kadar ön yargılısn. Hakaret etmene luzum yok. İçin almıyor değilmi . Kin ksuyorsunuz. Neden? Yanlış bir şey demedimki. Yani illa senin dediğin gibi secde edesemmi Alevi olabilirim. Yani inancı anlayışın darlaştırmayın sembolize etmeyin. Sen Hz Muhammedi sanırım peygamber olarak kabul ediyorsun. Ben Hz . Muhammedi referan alıyorum sonrada Hz Aliyi sen kimi referan alıyosun. ayrıca ben illada müslüman olmak için namaz kılmak şarttır demiyorum . ama siz diyosunuz ki Alevi olmak için namaz kılmamak lazım.

Şoreş
08.04.2006, 00:29
Eğer bir insan alevilik iin yozlaştı kısacası önceden namaz kılıyorlardı sonradan kılmadılar demek istiyorsa uslübum hiç güzel olmaz.Adam aleviliğin A sını bilmiyor gelmiş konuşuyor

bu arada manifesto yorumun çok güzel :)

canikocan
08.04.2006, 00:32
ben de alevi sünni evliliğine karşı değilim. bence isteyen herkes istediğiyle
evlenebilir

Adam
Seni kim çizdi buraya murat 53?
1) Alevi değilsin, niye Alevi yazıyor profilinde?
2) Senin o Alevi dediğin dostların asimile olmuştur, seninle dost olabildiklerine göre zaten aksi düşünülemez.
3) Sorgulamak haddine değildir, bunu sende biliyorsun ve yazmışsın ona rağmen yaptıkların nedir?
4)Ailesi seni tanımadan reddetmiş, senin neyini tanıyacak ailesi, daha ilk mesajından nasıl yezit olduğun anlaşılıyor.
5) Ama yinede haklısın o aileye bende kızdım, nasıl bir kız yetiştirmişler ki senin gibi yezide varmak istesin.
6) İnsanları kışkırtmaya gelmişsin belli, sen ve senin gibilere tavsiyem bir site kurun, orda dertleşin kendi aranızda. Hatta sana tavsiyem ''yezidimdiyekizvermediler.com'' diye bir site aç. İnan çok tutar.

Kemal
cahil olan sensin kurandada namazın bir şekli şemali verilmemiş verilmişsede cahilimya beni bilgilendir gerizekalı

kullandığımız kelimeleri biraz daha dikkatli seçelim lütfen...
forum kurallarını unutmayalım.

Hüseyin69

bu cümleyi senin gibi dersmli bir bayana yakistirmadim
özelde sen genelde tüm üyeler biraz uslub seviyenizi koruyun

Şoreş
08.04.2006, 00:33
Sen ne kadar ön yargılısn. Hakaret etmene luzum yok. İçin almıyor değilmi . Kin ksuyorsunuz. Neden? Yanlış bir şey demedimki. Yani illa senin dediğin gibi secde edesemmi Alevi olabilirim. Yani inancı anlayışın darlaştırmayın sembolize etmeyin. Sen Hz Muhammedi sanırım peygamber olarak kabul ediyorsun. Ben Hz . Muhammedi referan alıyorum sonrada Hz Aliyi sen kimi referan alıyosun. ayrıca ben illada müslüman olmak için namaz kılmak şarttır demiyorum . ama siz diyosunuz ki Alevi olmak için namaz kılmamak lazım.

O benimde peygamberim.SANIRIM da ne demek.Sen alevi olduğuna emin misin?

Bana bakınız cevabınızı aldını üste çıkmaya çalışmayın tamam mı gene söylerim kapak olsun sana.Secde etmek dedim bende bizde de var dedim aldın cevabını işte üstü çıkmaya çalışma.Ben alevi olmak için namaz kılmamak şart demiyorum sadece bizim ibadetimiz farklı, camide kılınan namaz değil.

murat_53
08.04.2006, 00:36
Sayın Adam,
Alevi olabilmek için senin kurallarına uyamadığımız için kusra kalma, Ama sen sevmekten anmaldığın kesin. Ayrıca insanları kalıplarla sorgulama. Yazdıklarınla demogoji yapıyorsun. O yazdıkların gibi olsam o kısı sonına kadar sevemezdim.

canikocan
08.04.2006, 00:36
lütfen kardeşler hakaret etmeyelim anlayışlı olalım. küfürle biyere varılmaz konu da dağıldı bence.

Şoreş
08.04.2006, 00:38
Yazık valla.Gerçekten Ailenin seni reddetmesi fena yapmış seni :) EE mecburen inancına karşı bir kin oluşmuş ve bu yüzden alevileri suçluyorsun.Evet kesinlikle öyle

manifesto
08.04.2006, 00:39
Hz.İbrahim yolda giderken bir kimseye rastlar,garip şeyler yapmaktadır elinde bir sopa onu yukarı doğru atıyor sonra düştüğü yerden alıp tekrar yukarı doğru atıyor merak edip sorar ne yapıyorsun diye.Zat" Tanrıya ibadet ediyorum" diye cevap verir Hz.İbrahim onunla konuşmaya başlar Tanrıya nasıl ibadet etmesi gerkdiğini anlatır oda sabırla dinler sonra yanından ayrılır giderken arkasından bağırır zat" ne diyecekdim unuttum tekrar anlatırmısın" der Hz.İbrahim ona " Sen bildiğin gibi yapmaya devam et seni gören senin ne yaptığını benden daha iyi bilir" der.

Ve başka bir hikayede bir deve kervanı su göletçiğinin yanında duraklar deverleri ve kendisi su içecekdir kendi su içerken develer etrafa dağılır oda bundan rahatsız olur hem kendi develeri için hemde oraya gelecek başka kervanlar için yere bir kazık çakar ki develerini bağlasınlar.
Sonra aynı yere başka bir kervan gelir ve develeri suya yaklaştırırken kazığı görür iner onu yerden söker develerim ona saplanmasın ve başka kervanları rahatsız etmesin diye, İlahi buyruk bu iki ihlaslı ve samimi insanı fiilleri zıt olmasına karşın cennetine koyar.

Hüseyin69
08.04.2006, 00:39
nerde yahu bu modlar burasi yine karisti birbirine

selva
08.04.2006, 00:42
ya arkadaşım haklısınız kullandığım üslup doğru değil ama anlamadan nasıl saldırıyorlar red edilişlerinin acısını benden çıkarmaya çalışıyor onlar hoş görülü olmayı öğrendikleri zm bende olurum yalnız sizlerden uslubum için özür diliyorum

Adam
08.04.2006, 00:45
Sayın Adam,
Alevi olabilmek için senin kurallarına uyamadığımız için kusra kalma, Ama sen sevmekten anmaldığın kesin. Ayrıca insanları kalıplarla sorgulama. Yazdıklarınla demogoji yapıyorsun. O yazdıkların gibi olsam o kısı sonına kadar sevemezdim.
Demagojinin sözlükten anlamını öğren ve ona göre konuş, çünkü asıl senin yaptığın demagojidir. Alevi değilsin, hala yalan söylüyorsun. Aleviysen kızın ailesi seni niye tanımadan direk sildi? Orda belirtmişsin sırf bu ayrım yüzünden ailesi kızı bana vermedi diye. Aleviysen ne ayrımı bu? Asimile olduğunu kabul eden Aleviler diye yeni bir grup çıktıda biz mi bilmiyoruz?

Şoreş
08.04.2006, 00:45
Selva abla Sen ufak bir laf dedin ama o alevilik için yozlaşmış dedi.Senin ona laf demen bence çok önemsiz gibi bişey (ama forumda yasak) orda önemli olan alevilik için yozlaşmıştır denmesi bundan büyük KÜFÜR OLMAZ BİZE KARŞI!

murat_53
08.04.2006, 00:46
Belli hoşgörünüz, nasılda kin kusuyosunuz, Her şeyden önce Allaha inanıyoruz değilmi. Sadece Allahın sevgili kulu olabilmek adına böyel insanları karalamak lazım. Bilmeden etmeden layık değil diyosunuz. Sizin inancınız size bunu mu emrediyo.

Şoreş
08.04.2006, 00:48
Belli hoşgörünüz, nasılda kin kusuyosunuz, Her şeyden önce Allaha inanıyoruz değilmi. Sadece Allahın sevgili kulu olabilmek adına böyel insanları karalamak lazım. Bilmeden etmeden layık değil diyosunuz. Sizin inancınız size bunu mu emrediyo.

sende bilip etmeden alevilik hakkında yalan yanlış yorumlar yapıyorsun sence bu doğru mu? Senin inancın bunu mu emrediyo? Karalama mı yapın diyor?

canikocan
08.04.2006, 00:48
ya bi saniye bu olay çok ilerledi. kişileri geçtik şimdi de inançlara mı saygısızlık başladı. lütfen hepinizi düşünmeye davet ediyorum. bu konu keşke buralara gelmeseydi.

Yakapınarlı
08.04.2006, 00:50
bir konu daha başarıyla kapatılmayı başarılmıştır.
tebrikler...
konu kapandı....

Rose
05.07.2006, 14:36
arkadaşlar foruma ben yeni üye oldum ve bir alevi kızın sunni erkekle evlenmesi ilgili bir yazı okudum. ben sunni olduğum için bu konuda yorum yapamam ama size hak vermemekte elde değil ama her erkekte eşini değiştirecek diye bir şey yok. zaten o alevi kızında seçtiği insan onun görüşlerini saygıyla benimseyen ve kendi düşüncelerine yakın insanları seçmiştir heralde. benim burda açmak istediğim konu bir sunni kızın bir alevi erkekle evlendiğinde de böyle bir sorun oluyor mu? beni aydınlatırsanız sevinirim. şimdiden teşekkürler.

can85
05.07.2006, 14:37
böyle açılan bu topik var ii bak foruma :D

artı söleyim ne olur çocukları olur..

Rose
05.07.2006, 14:43
o kadarını bizde biliyoruz o topiki bulmadım ondan buraya yazdım sağol ya çok yardımcı oldun can bey.

Serkan_Devrim
05.07.2006, 14:48
o kadarını bizde biliyoruz o topiki bulmadım ondan buraya yazdım sağol ya çok yardımcı oldun can bey.sayın rose,
bu tür topikler bulunurken yeni bir konu açmanızın nedeni nedir? :)

Rose
05.07.2006, 14:51
ya o sayfayı okun ama tekrar bulamadım ondan buraya açtım
yoksa olan topike yazcaktım

Serkan_Devrim
05.07.2006, 14:56
yoksa olan topike yazcaktım kilitlenmemiş bir topik.
eşi yada arkadaşı sünni olan varmı? (www.aleviforum.com/showthread.php?t=3802&highlight=alevi+s%FCnni+evlili%F0i)

daha önceki topiklerden bilgi edinebilirsiniz.
www.aleviforum.com/showthread.php?t=10819&highlight=alevi+s%FCnni+evlili%F0i
www.aleviforum.com/showthread.php?t=10583&highlight=alevi+s%FCnni+evlili%F0i
www.aleviforum.com/showthread.php?t=5661&highlight=alevi+s%FCnni+evlili%F0i
www.aleviforum.com/showthread.php?t=2157&highlight=alevi+s%FCnni+evlili%F0i

Rose
05.07.2006, 14:59
tamam iyi olur teşekkürler

Sevgi Erkan
05.07.2006, 15:04
sevgili rose ,
öncelikle foruma hoşgeldin.
alevilik hakkında ana forum da alevi-sünni evliliği ile ilgili yazılar var. onlardan bilgi edinebilirsin.konu çok konuşuldu.ama sen bunu bilemezzdin tabi.sevgi ve saygılar.

Serkan_Devrim
05.07.2006, 15:06
yoksa olan topike yazcaktımlink verdim ama hepsi kilitlenmiş. isterseniz buradnda devam edbilirsiniz. :)
saygılar

meryem demir
05.07.2006, 15:41
yaw eleştiri yapacağınıza bişiler yazın da arkadaşımızın gönlü olsun be
ilk yorum benden o zaman
arkadağım sünni biri ve alevi biri evlenirse evlenmiş olurlar. :)hepsi bu
iyi forumlar
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
hemde yenisin hoşgeldin bu arada

Erkan Sevgi
05.07.2006, 15:58
arkadaşlar foruma ben yeni üye oldum ve bir alevi kızın sunni erkekle evlenmesi ilgili bir yazı okudum. ben sunni olduğum için bu konuda yorum yapamam ama size hak vermemekte elde değil ama her erkekte eşini değiştirecek diye bir şey yok. zaten o alevi kızında seçtiği insan onun görüşlerini saygıyla benimseyen ve kendi düşüncelerine yakın insanları seçmiştir heralde. benim burda açmak istediğim konu bir sunni kızın bir alevi erkekle evlendiğinde de böyle bir sorun oluyor mu? beni aydınlatırsanız sevinirim. şimdiden teşekkürler.

Hoş geldin rose.

Sevgi ve saygı sınırsızca yaşatıldığı sürece çok güzel bir örnek olur...

ezo.24
05.07.2006, 16:08
slm arkadaşlar bende bir yorum yapayım ozaman bana sorarsanız herkes istediğiyle evlensin ama malesef kültürler buna el vermiyor özellikle aileler istemiyor benim tanıdığım bir çok alevi kız evlendikten kısa süre sonra baba evine dönüyorlar yeni yaşamlarına ayak uyduramıyor yada uymasına izin verilmiyor.Örneğin evlenen bir akrabamın kızı evlendiği gece namaz kılmaya zorlanmış kırk tas suyla yıkanmış hayat kadınlarına uygulanan yöntemi uygulamışlar anlayacağınız artık yorumu sizden tabiki herkes bir değildir bunuda unutmayalım demi

ayvaz58
05.07.2006, 16:19
walla ne olacağını zaman gösterir eğer zamanla birisi diğerini kendi kültürüne çekmeye çalışırsa sanırım bu iş mahkemelik olur ayrıca aramıza hoş geldin

izmirksk
05.07.2006, 16:23
rose hanım kişiden kişiye değişir tabii.
örneğin ben sünni bir kızla beraber olduğumda (yani evliliği düşündüğümüzde) benden sorun çıkmamıştı ..ama o ramazan orucunu tutmamı, gece sahura kalkmam gerektiğini söylemişti..olmadı .ayrıldığımızda
o kızın söylediği söz hala kulaklarımda-'keşke alevi olmasaydın'
.ama başka bir sünni kızla bunu yaşamayabilirdim...değişiyor yani....
dolayısı ile alevi ile sünni evlenince en baştan bir yargı koymamak lazım..
her insan ayrı bir dünyadır....birbirini sevenler(eğer gerçekten seviyorlarsa) bunu sorun etmezler sanıyorum..

Hüseyin69
05.07.2006, 16:46
alevilerden sunnilere simdiye kadar katliam saldiri cirkin iftiralar yapildimi bu yasima kadar belkide yapilmistir yapilmamistir demek yanlis olabilir
ama herkesce bilinen birsey aleviler sunnilerden cok cekti cesitli örgütler cesitli partiler adi altinda halen aleviler yok sayiliyor bir ibadet yeri bile cümbüs(eglence)yeri diyen zihniyet malesef sunni bir toplumdan cikan bireylerdir evliliklerde öyledir sunnu gelin aleviler icinde zorluk cekmez ama alevi bir gelin icin ayni seyler söylenemez askin canim cicim aylari gectikten sonra baharda agaclarin cicek acmasi gibi malesef problemler yava yavas kendini göstermeye basliyor

ayrica benzer konular vardi kilitlenmis oldugu icin degerli üyemiz roze ordaki mesajlari okuyabilir
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
slm arkadaşlar bende bir yorum yapayım ozaman bana sorarsanız herkes istediğiyle evlensin ama malesef kültürler buna el vermiyor özellikle aileler istemiyor benim tanıdığım bir çok alevi kız evlendikten kısa süre sonra baba evine dönüyorlar yeni yaşamlarına ayak uyduramıyor yada uymasına izin verilmiyor.Örneğin evlenen bir akrabamın kızı evlendiği gece namaz kılmaya zorlanmış kırk tas suyla yıkanmış hayat kadınlarına uygulanan yöntemi uygulamışlar anlayacağınız artık yorumu sizden tabiki herkes bir değildir bunuda unutmayalım demi

olabilir her toplumun kendine has kültürü vardir
bazen evlilik sadece ömür boyu bir yastikta kocamak anlamina gelmez
karsi tarafin örf adet gelenek görenek ve inanclarini ögrenip uygulamaktir bu konuda sadece alevi sunni evliligi degil müslüman hiristiyan örnekleride var

tamerx
05.07.2006, 18:45
sevdigin insana saygi gösterirsen ( ve sevgi zaten bunu gerektirir) o zaman bir sakincasi yoktur bir alevinin sünni ile evlenmesine..
cocuklari her iki dinde egitmek lazim, ilerideki yaslarda aleviligi tercih edecektir, bundan eminim.
yinede alevi kizlara dikkat etmelerini diliyorum. sünni erkekler genelde alevi dinine karsi cikarlar ve cocuklarinizi sünni olarak büyütürler, eger buna karsi gelecek gücünüz yoksa o kisi ile evlenmenizi tavsiye etmem.

kerten
05.07.2006, 19:07
Şahsen alevi bir kızın sünni bir erkekle olan evliliğinin sorunsuz olduğunu bu güne kadar duymadım, fakat dayım yengemle 25 sene önce evlenmiş, dayım alevi ve yengem sünni, harika bir evlilikleri ve aileleri var.. Herşey kafada bitiyor. Yani alevi erkek - sünni bayan olunca daha az sorunsuz oluyor evlilik.. Bayan alevi erkek sünni ise o zaman işler değişiyor, bazen erkek kendi iradesiyle, bazen de çevrenin baskısıyla bayana cehennem azabı çektirebiliyor.

Rose
05.07.2006, 19:09
teşekkürler arkadaşlar yorumlarınız için beni aydınlattınız.

Hüseyin69
05.07.2006, 19:19
teşekkürler arkadaşlar yorumlarınız için beni aydınlattınız.

sanirim yeterince bu konu hakinda aydinlatildin rose kardes simdi izninizle basligi kilitleyim cünki biri gelir nerde neyin nasil konusulacagini bilmez atar durur
bir digeri proveke edici rencide edici cümlerler sarf eder
ve yine bir baskasi konuyla ilgili olmayan mesaj yazar vs vs

YoLdAsMg
19.08.2006, 13:23
Canlar şahit olduklarımdan yola çıkarak bu soruyu sordum. Alevi kızlarımız sunni erkekle vlendiği zaman inancını yaşıyamıyo veya eşi tarafından olmasa bilede eşinin aile fertleri tarafından çoğunlukla hor görülüyo. Ama sunni bir kızın Alevi bir erkekle evlendiği zaman ise tam tersi bayan inancını yaşıyabiliyo ve sahipleniliyo. Bir sunni erkekği seven kız ailesini,ınancını, ırkını göz ardı edebilirmi?

yasemen
19.08.2006, 13:59
kesinlikle fikrine katılıyorum arkadaşım biz onlarda rahat edemiyoruz ama onlar bizde fevkalade rahatlar inançlarını özgürce yaşayabiliyorlar ben kendi adıma böyle bir evlilik yapmayı düşünmüyorum zira eşimin ailesinden birinin bana gelipte kulaktan dolma saçma sapan bir şey sormasına tahammül edemem

deryaa
19.08.2006, 14:00
Bence insan hiç bir zaman inancını, ailesini hiç bir şey uğruna göz ardı etmemeli.

YoLdAsMg
19.08.2006, 14:03
kesinlikle fikrine katılıyorum arkadaşım biz onlarda rahat edemiyoruz ama onlar bizde fevkalade rahatlar inançlarını özgürce yaşayabiliyorlar ben kendi adıma böyle bir evlilik yapmayı düşünmüyorum zira eşimin ailesinden birinin bana gelipte kulaktan dolma saçma sapan bir şey sormasına tahammül edemem

Cesaretinden dolayı kutluyorum, olaylara duygusal yaklaşmaman gerçeklerin farkında olman ne kadar güzel.
Bence insan hiç bir zaman inancını, ailesini hiç bir şey uğruna göz ardı etmemeli.

Allah bağlılığımızı bozmasın.
Yorumun için teşekürler.

casdemurmur
19.08.2006, 14:24
peki öyleyse,yani kız alevi değilse,inancnı rahatça sürdürebilyorsa,neden sunnilerde alevilere kız werme taraftarı değil??

veli.topcu
19.08.2006, 14:32
peki öyleyse,yani kız alevi değilse,inancnı rahatça sürdürebilyorsa,neden sunnilerde alevilere kız werme taraftarı değil??
tutucu bir aile ise kızın ailesi bir cok nedeni ortaya koyuyorlar namaz abdest gibi bir cok sebebten dolayı diye düşünüyorum ben kendimden biliyorum :)

ZülfüKakul
19.08.2006, 14:33
Hemen alevi bir bayan olarak cevap vereyim:p

Öncelikle büyük konuşmamak lazım bizi zaten sunnilerden ayrıan bir özellikte herkesi önce insan olarak görmektir... Bende bu ayrımı yapmam alevi olan herkes eşine sadık olacak,saygı duyacak vs. vs. diye bir şey yok... Ben her iki taraftanda eşler gördüm.. Kesinlikle bu konuda büyük konuşmuyorum önce insan olsun....

Katı görüşlü değilim ama her alevi gibi alevi bir eşim olsun isterim.....

Bir sunni ne kadar olursa olsun alevi biri gibi sazdan,sözden,türküden,semahtan,halaydan anlamaz...

Semah dönerken çekilen yası,özlemi anlamaz... Tabi bu benim fikrim...

Bir sunni ne kadar mantıklı olursa, bana ne kadar saygı duyarsa duysun eminimki birgün ailesinin baskısı altına giricektir...
Bu nedenle aileside çok önemlii...

Eğer onlarda objektif bakıyorlarsa hayata, bağnaz değillerse.. Sorun olmaz diye düşünüyorum..

Ama gönül bir alevi ister:wub:

YoLdAsMg
19.08.2006, 14:34

Hepsi için demiyorum ama, biz onlar için abdessiz, kafir, islam dışı birer mahlukatız. Ama biz onlara o gözle bakmıyoruz, Alevi inancının en büyük kaynağıda o değilmi zaten insan sevgisi, insanı insan olduğu için sevmek.Şundan emin ol bazı sunni aileleri yavura bile kız verir Alevi ye vermez.
Saygılar.

veli.topcu
19.08.2006, 14:35
aslında doğru söylüyorsun ama her zaman öyle olmuyor bazı olaylar karşısında göz ardı etmek zorunda kalıyor insan

YoLdAsMg
19.08.2006, 14:36

Öncelikle büyük konuşmamak lazım bizi zaten sunnilerden ayrıan bir özellikte herkesi önce insan olarak görmektir... Bende bu ayrımı yapmam alevi olan herkes eşine sadık olacak,saygı duyacak vs. vs. diye bir şey yok... Ben her iki taraftanda eşler gördüm.. Kesinlikle bu konuda büyük konuşmuyorum önce insan olsun....

Bir sunni ne kadar olursa olsun alevi biri gibi sazdan,sözden,türküden,semahtan,halaydan anlamaz...

Bir sunni ne kadar mantıklı olursa, bana ne kadar saygı duyarsa duysun eminimki birgün ailesinin baskısı altına giricektir...

Eğer onlarda objektif bakıyorlarsa hayata, bağnaz değillerse.. Sorun olmaz diye düşünüyorum..

Düşüncelerinden dolayı kutlarım arkadaşım.

casdemurmur
19.08.2006, 14:37
Hepsi için demiyorum ama, biz onlar için abdessiz, kafir, islam dışı birer mahlukatız. Ama biz onlara o gözle bakmıyoruz, Alevi inancının en büyük kaynağıda o değilmi zaten insan sevgisi, insanı insan olduğu için sevmek.Şundan emin ol bazı sunni aileleri yavura bile kız verir Alevi ye vermez.
Saygılar.
ona şüphem yok can..allah herkese doğru yolu göstersin..ne diyelim..

veli.topcu
19.08.2006, 14:38
Saygılar.
alevi toplumunu güzelligide burda yaa insan insan yerine konuyor meshep ayrımı yapılmıyor istisnalar var tabii

ZülfüKakul
19.08.2006, 14:44
Düşüncelerinden dolayı kutlarım arkadaşım.

Teşekkür ederim :) Napalım işte kötülük geçmiyor içimizden:)

veli.topcu
19.08.2006, 14:45

serçe nerde olsa kandine (aslına) çeker.seninde dedigin gibi sazdan sözden anlamaz ne kendisi nede ailesi aydın aile olsun bir alevi gibi cem törenlerinde yası tutmaz bu işi yaparken duygusuyla yapmaz yapmak için yapar

YoLdAsMg
19.08.2006, 14:47
Teşekkür ederim :) Napalım işte kötülük geçmiyor içimizden:)

Ezilmemiz, hor görülmemizin sebebide iyimser olmamız, insan olmamız, vijdanımızın olması, kötü olmamamız değilmi zaten. Tarihten beri hep böyle oldu Hz.Aliden beri hep ezilmedikmi ama her şeye rahmen insan olduğumuz için gurur duyuyorum.
Ben sana teşekür ederim.
Saygılar.

zeynel_can
19.08.2006, 15:21
alevi sünni evliliklerine kesinlikle karşıyım çünkü iyi alevi olmak bence kendinden sonra alevilige düşkün bir nesil bırakmaktır zaten çok fazla degiliz birde hakim kültür tarafında aleviligi asimile etmek için çeşitli oyunlar oynanıyor birde alevi sünni evlilikleriyle kendimizden sonra kültür boçalaması yaşayan bir nesil bırakırsak inanın arkadaşlar bu aleviligin sonu olur

bir sünniyle evlenen alevi kızımızın kendinden sonra alevilige ölümüne baglı ölümüne sadakatli bir nesil bırakması imakansız birşeydir hata zamanla kendisi bile alevi kimligini yitirebilir kendimizden sonra kültürümüze ölümüne baglı sadakatli bir nesil bırakmak istiyorsak alevi aleviyle evlenmelidir çünkü bir kültürüne ölümüne baglılık sadalat o kültürün tarihsel süreçinden yaşanan büyük acılardan dogar ondan alevi olunmaz dogulur deriz

saygılarımla

YoLdAsMg
19.08.2006, 15:25
alevi sünni evliliklerine kesinlikle karşıyım çünkü iyi alevi olmak bence kendinden sonra alevilige düşkün bir nesil bırakmaktır zaten çok fazla degiliz birde hakim kültür tarafında aleviligi asimile etmek için çeşitli oyunlar oynanıyor birde alevi sünni evlilikleriyle kendimizden sonra kültür boçalaması yaşayan bir nesil bırakırsak inanın arkadaşlar bu aleviligin sonu olur

bir sünniyle evlenen alevi kızımızın kendinden sonra alevilige ölümüne baglı ölümüne sadakatli bir nesil bırakması imakansız birşeydir hata zamanla kendisi bile alevi kimligini yitirebilir kendimizden sonra kültürümüze ölümüne baglı sadakatli bir nesil bırakmak istiyorsak alevi aleviyle evlenmelidir çünkü bir kültürüne ölümüne baglılık sadalat o kültürün tarihsel süreçinden yaşanan büyük acılardan dogar ondan alevi olunmaz dogulur deriz

saygılarımla

Arkadaşım yorumuna teşekürler.

boykot
19.08.2006, 16:30
sunni aile eğer CAHİL değilse bilidkelri sadce hacı hoca sözleri değlse kulaktan dolma boş laflara inanmayıp araştırıp öğrenmşlerse bizim kim olduğmuzu.. bi sorun çıkmayacaktrı diye düşünüyorum....
bizden kız allırken değide verirken daha çok sorun çıkarttkları doğru..
hani biz müslüman değillz ya.hani biz allaha muhammete inanmıyrz ya....hani bizim kestğmz yenmez ya... hani biz başka bi tür varlığız ya.... vs vs....
benm ailemde ve çevremde alevi sunni evlilikleri var..ve iki aile de gayet memnun...

sadece önyargı...başka sorun yok aslında...onuda okuyp araştrp öğrenerek üstesinden gelmeliler...ama onlar işin kolayına kaçıp : bunlar camiye gitmiyor !! bunlar dinsiz imansız müsülüman değildir !!! bitti.... hemen verdiler kararı.....
yazık ....

Bir Zeynep
19.08.2006, 17:39
böyle tür cok konu var canlar, sonucta hep ayni düsünceler yaziliyo, neden hep yeni yeni konu acma ihtiyaci duyuluyo ben anlamiyorum. lütfen konu acmadan, arama tusunu kullanalim, ordan yola cikalim, orda topiklerden devam edelim. ne dersiniz.
yinede yazilar icin tsk ler.

opis-01
20.08.2006, 00:01
ewet yine bir ewlilk konusu ama tartışmaya değer bir konu bence evlenebilir erkek ve ailesi çok aşırı tutucu olmadıktan sonra ewlwnwbilir ama bazen bu olmuyor aleviler kızlarını vermiyorlar ve sevenleri ayırıyorlar bence çok yanlış bir durum çok hassas bir konu herkes sağduyulu olmalı sevenler kavuşmalı...

balasu
20.08.2006, 00:18
Arkadaslar yeri geldiginde ayırım yapmıoz desek de sanırım keserin sapı bize dönünce fikrimiz degişiyor :)
Benim bugüne kadar pek alevi arkadasım olmadı o yuzden hep sunnı arkadaslarımla konusuodum bu konuları ve su güne kadar oyle cahil erkekle karsılasmadım elbette kı oruclarını tutup bayram namazlarına gıdıyorlardı
insanın ozaman beynıne kan sıcrasa da sanırım ınsan zamanla hosgorulu olmayı ogrenıyor.
Eger aşık olmuşsam bir erkege onun degıl sunnı olması hrıstıyan budıst olması da onemlı degıl ama aşka pek inanmadıgım ve mantık evlılıgınden yana oldugum ıcın alevıyı tercıh etmeyı dusunuyorum :)
Ama ne yazık ki hala bu konuları aşamıyoruz değil mi???

Hüseyin69
20.08.2006, 00:24

bir sünniyle evlenen alevi kızımızın kendinden sonra alevilige ölümüne baglı ölümüne sadakatli bir nesil bırakması imakansız birşeydir hata zamanla kendisi bile alevi kimligini yitirebilir kendimizden sonra kültürümüze ölümüne baglı sadakatli bir nesil bırakmak istiyorsak alevi aleviyle evlenmelidir çünkü bir kültürüne ölümüne baglılık sadakat o kültürün tarihsel süreçinden yaşanan büyük acılardan dogar ondan alevi olunmaz dogulur deriz

saygılarımla

tesekürler babaris nihayet bu basligada son noktayi en güzel yerde koymusun.
iste bu yorumdan sonra yorum yazmak gereksizdir,
evlilik konusunda daha önce de bir iki topic vardi.
bunada kilidi vuruyoruz
ARAMA / evlilik .yazin -git´i tiklayin