Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik ve Sünni evlilikleri hakkında fikirleriniz!

Sayfa : [1] 2

kenanlar
01.08.2005, 12:55
Böyle Bir Durumda Evlilik Mümkün Olabilirmi.alevilik Penceresinden Ve Kiz Ailesi Tarafindan Bu Nasil Karşilanir Ve Sonucu Ne Olur...bu Konu Hakkindaki Tecrübe Ve Bilgilerinizi Atarabilirmisiniz??

DENİZ
01.08.2005, 15:20
Evlilik tabiki mümkün oluyor.aileler bu evlilige önceleri karsı cıksalar dahi zaman gecip birbirlerini tanıdıkca onay veriyorlar....bu olayın örneklerini cok defa gördüm.insan gercekten sevip saygı duyduktan sonra her zorluk asılıyor

combat
01.08.2005, 16:23
insanların kafa yapısı uyduktan sonra mezhebin ve hatta dininde önemi yok.
bir hristiyanla (protestan-katolik-ortodoks farketmez) bir alevi yada sünni , kafa yapıları (yani dünya görüşleri uyduktan sonra ve önceliği temel insani değerlere verip dinler ve mezhepler üstü bir olguda birleştikten sonra sorun yok.)
ve bence tüm insanlık o değerlerde birleşmeli

patasana24
07.08.2005, 14:30
sizce evlilik konusunda bir aleviyle bir sunni kişinin evlenmesinde ne gibi sorunlar ortaya çıkar?

Ceyhun
07.08.2005, 14:38
sizce evlilik konusunda bir aleviyle bir sunni kişinin evlenmesinde ne gibi sorunlar ortaya çıkar?

Hiçbir sorun çıkmaz. Ne sorunu çıkacak? Benim kız arkadaşım Sunni. Ben şimdiye kadar gidip ailesine "Aleviyim" diye birşey söylemedim. Konusu geçmedi. Sosyalist olduğumu öğrendiklerinde de pek hoş karşılamadılar :) Onlar hem Çorumlu, hem de Sosyalist olduğumdan Alevi olduğumu tahmin etmişler :) Arkadaşıma sormuşlar "Alevi mi?" diye. O da "bilmiyorum" demiş. Bana sorsalardı ben söylerdim. Zaten bir sorun çıkmaz. Sonuçta ben kızla evleneceğim, evlenirsem. Onlarla değil. Biraz önyargıyla bakıp sonra anlayışla karşılayacaklardır. Sevginin dili, dini, rengi, mezhebi olmaz.

Canan
07.08.2005, 19:26
bence bir alevi sunni evliliginin yurumesi icin iki tarafda dinlerini tamamen unutmalari ve ya ikinci plana atmalari lazim. yada bir taraf kendi dini unutup oteki tarafin dinini kabul etmesi lazim.

hulyaa
07.08.2005, 19:34
slm patasana,
sayet ben boyle bir durumla karsi karsiya kalsaydim hic bir problem olmazdi.cunku iki insan evlenmeye karar vermislerse o demektirki birbirlerini cok sevmislerdir.boyle bir olay ben ist deyken basima gelmisti.o zamanlar ben 18 dim ve sunni bir erkek arkadasim olmustu.onunla evlenmek istemistik ama ailesinin rizasi olmadigi icin ayrilmaya karar vermistim.cunku beni basindan istemedikleri icin sonradan dogacakk bir suru problemler olacagina inaniyordum.bu fikrimi ona da acikladim onceleri boyle bir seyi kabul etmedi ama ikimizin iyiligi icin de boyle olmasi gerekiyodu.ayrildik ve ben yurtdisina geldim.boylece unutmam daha kolay olmustu.:3D_NG (27

gulizar
07.08.2005, 23:29
Birbirini seven insanlarin ayrilmasini üzücü buluyorum ama malesef gercekler var ortada,canana katiliyorum, ozaman dini konulari ikinci plana atmalari gerekir,iki tarafta anlayisli olursa yürüye bilir.nediyeyim gülünü seven dikenine katlanir.

Alevimen
07.08.2005, 23:49
http://www.aleviforum.com/search.php?searchid=5635

chatlakalper
08.08.2005, 09:26
Erhan link yanlış

Alevimen
08.08.2005, 09:32
forumdaki arama linki olacaktı. 'evlilik' olarak arama yapın, çünkü daha önce bu konu tartışılmıştı.

zapatistas
01.10.2005, 00:47
gecen televizyonda hangi progamdı hatırlamıyorum bir abimiz guetemala lı bir bayanla evlenmiş işte onlar cıktılar baska söze gerek yok galiba

Alevimen
01.10.2005, 04:01
Böyle Bir Durumda Evlilik Mümkün Olabilirmi.alevilik Penceresinden Ve Kiz Ailesi Tarafindan Bu Nasil Karşilanir Ve Sonucu Ne Olur...bu Konu Hakkindaki Tecrübe Ve Bilgilerinizi Atarabilirmisiniz?? Ne demek alevi tarafı? 'bu taraf' sorun mu yaşatıyor? Eğer engel olunuyorsa neden engel olunuyor diye düşünüldü mü? Kusur nerde, araştırıldı mı?
'öbür taraf' incelendi mi, kendilerince sorgulandı mı? Sorunun kaynağı nerde ve neden sorun yaratılıyor?
Peki objektifce bu sorualara cevap verebilirmisiniz? Ve evliliklere tek engel dini görüşler mi oluyor? Sosyal ve kültür yaşam şekilleri etkili olmuyor mu?

ÖzgüR
18.11.2005, 14:23
selam canlar. aranıza yeni katıldım. Bir konu ilgimi çekti ve biraz göz gezdirdim.anladığım kadarıyla arkadaşımız bir alevi kızı seviyor. Kızda kendisini seviyor. ama kızın ailesi Karşı çıkıyor deniliyor.. Değişik Bir başlık açmamın neden olayın Farklı bir yönünü Su Yüzüne Çıkartmaktır..

Bence Karşı çıkmaktada sonuna kadar haklılar. Ben olsam bende Karşı çıkardım emin olun. Çünkü inanın kendi ailemden örnek verebileceğim 7 alevi sunni evliliği var. ve 6 sı bitti 1 i de sallantıda. ama cheme arkadaşımızında sonu illa böyle olucak diye kımse diyemez. Böyle bir kaidede yok zaten. mutsuz olan kadar mutlu olanıda vardır illaki. ! Ama yinede inşallah aileler kabul olur ve siz mutlu olursunuz.. Diyorum. Çünkü Kalbi olan Her insan Bu iyi dilekleri Dİlemelidir.

Gelelim Olayın ana temasına.

Aslında Esas olay Kızın ailesinin sırf erkek tarafı sunni olduğundan ötürü istemez. Bunların çok daha çeşitli nedenleri var.

Arkadaşlar. Forumda okudugum kadarıyla bu konu hakkında ikinizde seviyorsanız aileleri boşverin gibi yazılar okudum. Ve üzüldüm. ! Ben aleviyim Demekle Alevilik olmuyor.! Alevi kişi Önce Ailesine saygılı olan kişidir. Eger Ailesi istemiyorsa Her ne kadar seviyorsa sevsin. Kati Süretle O evlilik olmamalıdır.

Nedenlere Gelince Bu devirde ÖZELLİKLE bu devirde Aleviler üstünde çeşitli oyunlar oynanıyor. Bunun aksini idaa edenede belgemle - arşivimle - bilgimle her zaman Konuşabilirim. Alevi kızlarımız Sunniler ile evleniyor. Peki Soruyorum Size Kaç tane Alevi Kızı Sunni bir erkek ile evlendiğinde doğacak cocukları ALEVİ LİĞİ BENİMSİYOR ¿ ve Alevilik Öğretiliyor. ¿ Sayın CHEME beyede burdan sormak istiyorum. Şayet evlendiniz. Eşinize Hiç bir şekilde Dini konuda Bir Baskı uygulamam ben demokrat biriyim diyorsunuz Peki Doğacak olan Cocugunuz ALEVİMİ olucak SUNNİ mi ¿

Bu yazdıklarımı Lütfen Dikkatli Okuyun Bilhassa Bacılarım..!

Ramazanda Oruç Tutmadım. Ama iş dostu bir ahbabım Beni İftara Davet etti. Niyetli olmadığımı söyledim. Olsun dedi. Konuşmacı Gelicek dedi çok engin bir kişi dedi. Bende sırf o engin kişinin konuşmalarını merak ettiğimden ötürü kabul ettim. ve neyse yemekler yendi. niyetli kişiler niyetlerini açtılar. ve can alıcı sohbet başladı.

60-65 yaşlarında cüppeli sarıklı doğal olarak sakallı kısaca engin kişi diye tabir edilen kişi baş köşeye kuruldu ve eski ramazanlardan girdi konuya . 1 saat filan geçti aradan. konuşma yavaş yavaş şekil değiştirmeye başladı. ardından evli liğe geldi konu. adam bir erkeğin bakabileceği kadar kişi ile evlenmesine yeşil ışık yaktı ve ardından 2 evliliği olduğunuda belirtti. ve ordan seslendi. bekar olanlar ayaga kalksın dedi ve 3-4 kişi kalktı el pençe karşısında. siz niçin evlenmiyorsunuz koçlarım dedi. ve can alıcı konu evlenin mutlu olun bir aleviyle evlenin cennetin kapılarını arlayın dedi.
orda sanki beynimden aşşağı kaynar sular döküldü. ama hiç kızgınlığımı belirtmedim. ve sordum. Peki hocam Neden alevi lerle evlenelim ben o konuyu anlıyamadım dedim. Bana baktı sen alevimisin dedi.. HAYIR Dedim. ( anlatıcaklarını merak ettiğimden )

Hoca anlatmaya başladı.
efendim geçenlerde iftar için urfada oldugunu belirterek söze başladı ve ardından ekledi ismini unuttugum birinden bahsetti. bu kişi peygamber efendimizin soyundan geliyor filan dedi ekledi tabi benim o kızgınlıkla ne diyeceğimi düşünürken adamın söylediklerine adapte olamadım. sadece nasıl bir soru sorabilirim diye düşünüyordum. ve hoca eklemeye devam etti. adı geçen urfalı büyük zaad şöyle buyurmuş!!!

ey müslümanlar. bir alevi kızı almak alevi ceddinin ırkının kurutulmasına bir adım daha atmaktır. eğerki bir alevi kızılbaş kızı ile evlenirseniz ve ona imam nikahı kıydıgınız an cennetin kapıları bir gayri muslimi müslüman ettiğiniz için size sonuna kadar açılacaktır.

hediyeler alın şımartın kandırın erkekliğinizi kullanın dereyi geçene kadar sıvayın paçalarınızı sonunda allah katında büyük sevap işleyeceksiniz...

diye bir konuşma yapmış urfa daki büyük zaad .. oda ordaki kişilere bir bir iletti..

Ayağa Kalktım Kızgınlık tan elim ayağım titriyordu. Çenem kilitlenmişti sanki.
Sakallıya dönüp
Gadir denen yerde; Hazreti muhammet (Sizin mevlanız kimdir) diye sorunca Cemaat “Allah ve Resulüdür.” diye cevap verdi. Hz muhammet ise: “Ey insanlar! Benim müminlere nefislerinden önce geldiğimi biliyorsunuz değil mi?”diye sorduğunda ise hepbir ağızdan “Evet” dediler. Bunun üzerine, Resulü Ekrem , Hz Ali’nin elinden tutup “İşte ben kimin velisi isem, Ali de onun velisidir, Ali her mü’minin mevlasıdır! Allah’ım ona dost olana dost ol. Düşman olana da düşman ol. Ona yardım edene yardım et.” diyerek Allah’a yalvarmadımı diye sordum..!

olabilir dedi pişkinlikle ve ardından şöyle dedim

Siz ali düşmanısınız. Hz Ali’nin elinden tutup “İşte ben kimin velisi isem, Ali de onun velisidir, Ali her mü’minin mevlasıdır! Allah’ım ona dost olana dost ol. Düşman olana da düşman ol.
siz Hazreti ali ve ehl-i beytine düşmansınız. onlara düşman olan allaha ve peygamber efendimiz hz muhammet (SAV) a düşmandır dedim.

Ortalık birden sesizleşti.
ve sinir ile deva ettim.

Tathir Ayeti:

(ey ehl-i Beyt Muhakkak ki Allah, sizden her türlü ricsi (günahı) gidermek ve sizi tertemiz temizlemek ister!” (Ahzab: 33) Ayeti
Ümmü Seleme validemizin evinde nazil olmuş, Resulü Ekrem efendimiz Hz Ali, Hz Fatıma, Hz Hasan ve Hz Hüseyin’i çağırmış, onları kendi etrafında toplayarak üzerlerini örtmüş ve; “Allah’ım! Benim Ehl-i Beyt’im bunlardır! demiştir .. dedim.

sizin günahınız kapatmak için değil bir bez dünyadaki bütün bezleri örtsek nafile. arınamazsın sen dedim. ve sinirli bir şekilde ortamdan uzaklatım.

SONUÇ OLARAK
aleviler üstüne oynanan pis oyunlar var.Bunları bazı kızlarımız göremiye biliyor. alevi soyunun kurutulmasını isteniliyor. bunu heryerde vurguluyorum. Ana hedef bu...! alevi kızlarını kandırarar seviyor gibi görünerek kandıranlar var. eminimki içlerinizden bir kaçı çıkacak olurmu öyle şey diyecek. benimki sunni düşmanlığı değildir. sadece alevi kızlarımızı bacılarımızı aklımın yettiği kadar bilinçlendirmek istiyorum.

ali aşkına - ehl-i beyt aşkına - Oniki imamlar aşkına -masum-u pak lar aşkına - pir aşkına gelmeyin bu oyunlara.

Gerçekten seviyorsunuzdur. evlenin evlenmeyin demiyorum ama ailenize rest çekmeyin.

Ezo
18.11.2005, 18:32
Yazini okudum ama tahmin ettigim gibiydi Aleviyle evlen onlari musluman yap (sözde gerçek muslumanlar onlar ya) ve cennete git... bana bu konu hakkinda bir sunni bir arkadasim sordu siz alevileri musluman yapan cennete gidyormus diye onada camideki imam anlatmis...Tek kelimeyle igrenç... Ben yine tekrarliyacagim aleviligi bilen ve benimseyen hiç bir alevikizi sunniyle evlenmez evlenmemeliler.......Seninde dedigin sevgisinden ölsede, bir sunninen neslini devam ettirmemeliler...Burda sunni arkadaslar yine bizlere soracaklar sizde ayrimcilik yok siz 72 millete bir bakarsiniz diye ama bu zihniyeti tasiyan insanlarala bizim isimiz olmaz, olmamali

saygilar

ÖzgüR
18.11.2005, 22:18
ne yalan söylileyim bu yazıya ne cevap bekliyordum . nede burda kalıcağını sanıyordum. eda kardeşime de teşekkürlerimi sunuyorum. bilinçli alevi gençlerini görmek beni daha bir sevindiriyor.
teşekkür ederim.!

preciouslovely
20.11.2005, 12:43
benim erkek arkadaşım alevi ve bu söz "onu müslüman yaparsan cennete gidersin" sözü bana da çok söylendi. ancak bunu hiç düşünmedim. çünkü benim erkek arkadaşım zaten müslüman olduğunu söylüyor. alevilerin çoğunluğu da bildiğim kadarıyla müslüman olduklarını söylüyorlar. o zaman kimi neden müslüman yapıyoruz.

cheme
20.11.2005, 16:03
segili özgür arkadaşım.bir takım konularda haklısın.hele şu yobaz adamın dediklerine ben de çok sinirlendim.aleviler üzerinde kötü oyunlar oynandığı gerçeğinin de farkındayım.ama alevi kızları bu şekilde yönlendirmen pek hoş değil.kandırıldıkları türünde yazmışsın.bu çok tuhaf geldi bana.ben herşeyimi bu kıza vermişken bir genelleme yapıp kandırılıyorsunuz sözünü kulllanmayı sana pek yakıştıramadım.konuşmanın başında da demişsin ki yaşanılan ayrılıklar bu iki arkadaşımızın ayrılacağı anlamına gelmez.sözlerinde çelişki var.benim çocuklarım kendi yollarını kendileri çizecek.benim onları dini konuda yönlendirmem sözkonusu olamaz.bunu düşünmüş olsaydım bir aleviyle evlenmek istemezdim.lütfen önce ayrıntılı bi şekilde konuşulanları oku ve öyle yorum yap.daha iyi olur.ayrıca neden benim konumun başlığı altına düşüncelerini yazmadığını anlamadım.çünkü farklı bişeyler anlatmamışsın.bence yanlış yaptın arkadaşım.ama neyse.sağlıcakla kal.

candost
20.11.2005, 19:00
bence herkes kendi dinini yasamali erkek aleviyse genellikle sorun olmuyor ama kadin aleviyse erkek sunniyse kadina cok fazla baski yapiliyor cunki sunniler biraz daha disa kapali yasadiklari icin ama yinede ben olsam iki kere dusunerek karar veriridim..

cheme
21.11.2005, 00:40
bence herkes kendi dinini yasamali erkek aleviyse genellikle sorun olmuyor ama kadin aleviyse erkek sunniyse kadina cok fazla baski yapiliyor cunki sunniler biraz daha disa kapali yasadiklari icin ama yinede ben olsam iki kere dusunerek karar veriridim..

niye bu kadar genelleme yapılıyor anlayamadım.bütün sünnilerle bütün aleviler birbirinin aynısı mı?işte biz bu noktada kaybediyoruz.önyargılı olmayalım lütfen.tamam gözlr görünen bazı gerçekler var alevilere yapılan haksızlıklar bağlamında.ama bunu bütün sünnilere mal edemezsiniz.çünkü gerek alevilerin ve gerekse sünnilerin içinde bir çok yobaz ve kendini bilmez insan var.lütfen iyiyle kötüyü birbirinden ayıralım.

Lamekan
21.11.2005, 06:22
dostum sorun oluyor... özellikle alevi kızların sünlü erkekle evlenmeleri.. anlayış farklı birkere... bakış açısı farklı. yaşanmış ve hala yaşanan herkesin yakınında olan bildiği bişeyler vardırki millette bişeyleri sölüyor hatta genelliyor.. unutmayalım sütten agızı yanan yoğurdu üfleyerek yer der atalar... bir alevi 25 yaşında evlenmesi ve evliliğin 3 ayında kapanması bürünmesi ne demek bilirmisin...
o durumda olmak istermisin.. sen böyle yapacaksın asla demiyorum çünki seni hiç tanımıyorum.. dediğim gibi yaşanmış olaylar ortada iken kızlarımız bir kerede düşünmeli iki kerede hatta üç kerede beş kerede... düşünmeli

ben bir erkeğim allahıma büyük konuşmayım ama ben bir sünlü kızla evlenmek istemem. . .

dostcakalın

Ezo
21.11.2005, 11:40
niye bu kadar genelleme yapılıyor anlayamadım.bütün sünnilerle bütün aleviler birbirinin aynısı mı?işte biz bu noktada kaybediyoruz.önyargılı olmayalım lütfen.tamam gözlr görünen bazı gerçekler var alevilere yapılan haksızlıklar bağlamında.ama bunu bütün sünnilere mal edemezsiniz.çünkü gerek alevilerin ve gerekse sünnilerin içinde bir çok yobaz ve kendini bilmez insan var.lütfen iyiyle kötüyü birbirinden ayıralım.

iyi kötuyu ayiriyoruz ama gerçekler var bunlari göz ardi yapamayiz. Biz aleviler ramazan orucunu tutmuyoruz, camiye getmeyiz bizim ibadet seklimiz farklidir. Evlendigin sunni es bunlari yapiyor bir evde koca oruç tutacak karsi tutmuyacak bu olurmu bir müdet zaman geçince bu sorunlar bir uçurum gibi ortaya çikacak bundan kurtulus yok ama kiz oruç tutaryada Kendini sunnilestirirse sorun olmaz bana göre hangi alevikizi aleviligi benim seyen bir insan kabul eder......bende arkadaslarima katiliyorum evlenmeden önce birdegil birkaç kez düsunulmeli

saygilar

cheme
21.11.2005, 18:18
iyi kötuyu ayiriyoruz ama gerçekler var bunlari göz ardi yapamayiz. Biz aleviler ramazan orucunu tutmuyoruz, camiye getmeyiz bizim ibadet seklimiz farklidir. Evlendigin sunni es bunlari yapiyor bir evde koca oruç tutacak karsi tutmuyacak bu olurmu bir müdet zaman geçince bu sorunlar bir uçurum gibi ortaya çikacak bundan kurtulus yok ama kiz oruç tutaryada Kendini sunnilestirirse sorun olmaz bana göre hangi alevikizi aleviligi benim seyen bir insan kabul eder......bende arkadaslarima katiliyorum evlenmeden önce birdegil birkaç kez düsunulmeli

saygilar

ya bakın arkadaşlar inanın söyledikleriniz beni hiç bağlamıyor.çünkü ben bu konuda kendiden çok eminim.ya bakın 3 yıllık beraberliğimiz var.ama ben ona namaz,oruç,kapanma konusunda hiçbir zaman baskı yapmadım ve yapmam da.çünkü bunlar benim için önemli değil.önemli olan insanca yaşayabilmek.sevgi ve huzur içinde.biz bunu yapabileceğimize inandık.çünkü birbirimizle ilgili gerçekleri gördük.ikimiz de inanmasaydık evlenmek istemezdik.arkadaşlar çocuk da değiliz hani.yaşımız küçük de değil ki mantıksızca düşünelim.heşeyi ölçüp tartmadan bu işler olmaz zaten.biz sağlam bir evlilik için herşeyi düşündük.aramızdaki sünnilerin hepsi dediğiniz türden mi acaba???bir düşünün bakalım.

Ezo
21.11.2005, 18:26
ya bakın arkadaşlar inanın söyledikleriniz beni hiç bağlamıyor.çünkü ben bu konuda kendiden çok eminim.ya bakın 3 yıllık beraberliğimiz var.ama ben ona namaz,oruç,kapanma konusunda hiçbir zaman baskı yapmadım ve yapmam da.çünkü bunlar benim için önemli değil.önemli olan insanca yaşayabilmek.sevgi ve huzur içinde.biz bunu yapabileceğimize inandık.çünkü birbirimizle ilgili gerçekleri gördük.ikimiz de inanmasaydık evlenmek istemezdik.arkadaşlar çocuk da değiliz hani.yaşımız küçük de değil ki mantıksızca düşünelim.heşeyi ölçüp tartmadan bu işler olmaz zaten.biz sağlam bir evlilik için herşeyi düşündük.aramızdaki sünnilerin hepsi dediğiniz türden mi acaba???bir düşünün bakalım.

Kendine guveniyorsun ve kararlisin bizden size mutluluklar, sunnilerin hepsi tabiki öyledegil düsunmeye gerek yok bizlerinde sunni çok iyi anlastigimiz arkadaslarimiz var ama diyorum is baska ask baska derlerya bizdeki arkadaslik o tarz oluyor.........

mercan
21.11.2005, 18:47
benim düşüncemde alevi ve sünni evliliklerinin yürümiyeceği şeklinde. çevremde de bu şekilde evlilik yapanlar var ve hepside şuan boşanmış durumdalar.boşanma nedenleride hep aynı; evlenirken seni öyle tanıyor öyle evleniyor ama evlendikden sonra seni, hayatını, yaşayış biçimini deiştirmeye çalışıyor.yani özgür bir ortamdan çıkıp baskı altına alınmak kolay ve kabullenelicek birşey deil.sadece evlendiğin sünni eşle yaşamak zorunda kalmıyosun onun ailesiylede karşı karşıya kalıyosun.
ama ne yazıkki gönülede söz geçirilmiyo..

kanat
21.11.2005, 22:23
bir abimizin esi bir laf demisti bir zamanlar . evlilik dort ayakli bir masaya benzer diye. bir ayagi sen, bir ayagi esin, digeri senin ailen digeri de onun ailesi diye. simdiye kadar evlenip de iyi gecinenler var, ama aileleriyle tum baglarini koparma pahasina . bir insani koklerinden koparmak da cok fedakarlik isteyen bir durumdur. her ne kadar bizler ayirim etmesek de , onlar da ayirim etmiyoruz dese de bilinc altlarina bu girmis, bir yerden patlak veriyor illaki. genelde hep de onlarin tarafi oluyor sorunlari baslatan, gene de kesin konusmayayim, benim gorduklerim oyle.

cheme
22.11.2005, 01:21
benim düşüncemde alevi ve sünni evliliklerinin yürümiyeceği şeklinde. çevremde de bu şekilde evlilik yapanlar var ve hepside şuan boşanmış durumdalar.boşanma nedenleride hep aynı; evlenirken seni öyle tanıyor öyle evleniyor ama evlendikden sonra seni, hayatını, yaşayış biçimini deiştirmeye çalışıyor.yani özgür bir ortamdan çıkıp baskı altına alınmak kolay ve kabullenelicek birşey deil.sadece evlendiğin sünni eşle yaşamak zorunda kalmıyosun onun ailesiylede karşı karşıya kalıyosun.
ama ne yazıkki gönülede söz geçirilmiyo..

sevgili mercan aynı başlıklı(alevi-sünni evliliği) benim konum var.bir oraya bakar mısın.senin de düşüncelerini öğrenmek isterim.

cheme
22.11.2005, 01:24
bir abimizin esi bir laf demisti bir zamanlar . evlilik dort ayakli bir masaya benzer diye. bir ayagi sen, bir ayagi esin, digeri senin ailen digeri de onun ailesi diye. simdiye kadar evlenip de iyi gecinenler var, ama aileleriyle tum baglarini koparma pahasina . bir insani koklerinden koparmak da cok fedakarlik isteyen bir durumdur. her ne kadar bizler ayirim etmesek de , onlar da ayirim etmiyoruz dese de bilinc altlarina bu girmis, bir yerden patlak veriyor illaki. genelde hep de onlarin tarafi oluyor sorunlari baslatan, gene de kesin konusmayayim, benim gorduklerim oyle.

ya arkadaşım biz kim onlar kim?bu nasıl bi konuşma.hepimiz insan değil miyiz?kardeş değil miyiz?neden bahsediyorsun sen.ben bir sünniyim.alevilere onlar diye mi hitab etmem daha doğru yoksa alevi kardeşlerim diye mi hitab etmeliyim.hepimiz kardeşiz.hepimiz insanız.gerçek olan budur.ben bunu bilirim.

Ya Hızır
23.11.2005, 00:26
Arkadaşlar, burada yazılan bütün yazıları baştan sona okudum.
Benim merak ettiğim bir konu var.
Özgür arkadaşım senin köklerin nereye dayanıyor?
Yani annen yada baban (yada her ikisi) içinde arap kökenli olan var mı?
Yoksa ikiside (orta asyadan gelen) Türklerden mi?
Bu sorularım art niyetli değil. Açıklama yaparsan sevinirim...

Özgür arkadaşım yazında doğru tespitler de var.
Ama bir konuda bi karışıklığın olduğunu zannediyorum.
Köklerinin nerelere dayandığını bilmiyorum, ben (anne ve baba olarak) kökenden Türküm.
Benim inancım çok uzun zamanlar öncesine dayanan (şamanizm kökenli) yakın zamanda ALEVİLİK ismini almış bir inançtır.
Ancak bu ALEVİLİK kavramının herkese farklı bişeyler ifade ettiğini yada herkesin bu isimden farklı şeyler anladığının farkına varmaktayım.

*Genel görüşe göre; ALEVİ ismi ''ALİ EVİ'' kavramının (ya da isminin) kaynaşmış hali dir.
Yani Hz.Ali evinden (soyundan) olan yani ehlibeyt denilen topluluğun ismi olarak kullanılıyor.

*Ancak ALEVİ kelimesini daha somut (kaynaştırılmamış) olarak düşünürsek bu ismin ALEV+İ den yani Alevi=Alevsel=Ateşsel (Işıkla ilgili yada daha farklı olarak Nur ile ilgili Nurani) den geldiğini kolaylıkla görebiliriz.

Burada bir ayrıma geliyoruz arkadaşlar.
*Eğer sen kendine Alevi diyor; namaz kılıyor, ramazan orucunu tutuyor, soyunun Hz.Ali soyundan geldiğini söylüyor ve en önemlisi MÜSLÜMANım diyorsan sen Alevi değil; ALİ EVİ'nden gelen bir isim olarak ALİVİ sin yani Ali taraftarısın (onun soyundansın)

*Eğer sen kendine Alevi diyor; HIZIR orucunu ve 12 imamlar orucunu tutuyorsan, namaz niyazdan anlamıyor, camiyle işin olmadığını kabul ediyorsan gerçek Alevi SENSİN çünkü sen; Kökeni şamanizme dayanan ismi ALEVden gelen ALEVİsin....

Zaten bu Alevi ismi yüzyıllar öncesine dayanan inancımın tek ismi değil ki...
Bu anadoluya yerleşmeden sonra yeni verilmiş bir isim...
*Bizim eski isimlerimiz KIZILBAŞ Ve IŞIKLAR dır.

Benim bu anlattıklarıma karşı çıkanlar mutlaka olacaktır, çünkü kafaları kaışacaktır.
*Anlattıklarıma karşılık bana ''Madem sen ALİVİ ile ALEVİ diye ayırım yapıyorsun, gerçek Hz.Ali taraftarlarının (soyundan gelenlerin) müslüman olduklarını söylüyor onlara ALİVİ diyorsun;
Kendini de ayrı görüp şamanizm kökenliyim Kızılbaşım/Işıklarım ben ALEVİyim diyorsun ;
O zaman sen niye (gerçek) Hz.Alinin KIRKLAR CEMİni benimsiyor kültürüne alıyorsun'' diyenlerde olabilir.

Buna şöyle bir cevap verebilirim.
*Farklı toplumların, etnik grupları oluşturduğu bir ülkede yaşıyoruz.
*Farklı toplum=farklı kültür demektir ve eğer bu farklılıklar bir aradaysa mutlaka etkileşim olacaktır.Buna Kültür Etkileşimi dendiğini hepimiz biliriz.
Müslüman bir toplumda yaşıyoruz etkilenmememiz sizce ne kadar doğal?
Hı burada sadece bizim etkilenmemiz de söz konusu değil.
Biz ne kadar müslüman toplumdan etkileniyorsak, onlarda bizden o kadar etkileniyorlar. Yani karşılıklı olarak bir etkileşim içinde bazı unsurlar birbirinden alınmış ve benimsenmiş.Bundan doğal bişey olamaz sanıyorum...
Örneğin; Bizde Hızır kavramı çok önemlidir ve bu keni bi kavram (varlık)da değildir, yüzyıllar öncesine dayanan inancımızın eski unsurlarından biridir, bize özgüdür.
Ancak şimdi bir müslümana sorsanız Büyük ihtimalle Hızırdan haberi vardır.Ama bu kavram onun inancı içinde yer alan bi karam/olgu mudur? HAYIR.
İşte görüldüğü gibi etkileşim açıkça ortada...

Kısaca; Ben ALEVİ yim ve de MÜSLÜMAN DEĞİLİM.
Eğer hala ''Aleviyim diyorsan (istesende istemesende) Müslümansın'' diyenler varsa içinizde çok sevdiğiniz bu isim sizin olabilir ALEVİ yi ALİ EVİ olarak düşünmek istiyorsanız o zaman ben KIZILBAŞIM...

Gönül ferman dinlemez bunu bilirim.
O korkular bende de var ne yapsamda içimden atmam çok zor.
Aşıksanız aşkınızın arkasında durun.
Ama değilseniz bu unsura dikkat edin.
Ailelerinizi de kırmayın.Ailenizi kırıpta bir yabancıyla! evlenirsiniz burası kolay ama zamanın ne getireceğini bilemezsiniz. Hızır yardımcınız olsun ama ya evliliğiniz istediğiniz gibi gitmezse :(
O zaman dönebileceğiniz açık bir kapının eksikliği hayatızı zehir edebilir.
İyi düşünün (sözlerimi de yanlış anlamayın art niyetli olarak değerlendirmeyin)...

HIZIR yardımcınız olsun...

Saygılarımla....

browsboy
23.11.2005, 00:54
ya arkadaşım biz kim onlar kim?bu nasıl bi konuşma.hepimiz insan değil miyiz?kardeş değil miyiz?neden bahsediyorsun sen.ben bir sünniyim.alevilere onlar diye mi hitab etmem daha doğru yoksa alevi kardeşlerim diye mi hitab etmeliyim.hepimiz kardeşiz.hepimiz insanız.gerçek olan budur.ben bunu bilirim.

olmuyo işte olmuyo.. hersey göründüğü gibi toz pembe değil.. amacım ayrımcılık yapmak değil.. yapmakta istemem zaten karsıyımda... ama bu alevi-sünni evliliği konusunda duygusal davaranmayalım lütfen. gercekleri belirtelim. çevremde örnekleri oldukça fazla.. iyi olanlarada rastladım fakat ailelerinden ayrı olmak sartıyla.. yani burdaki en büyük sorun sanırım aileler olsa gerek.. bi konuda illaki ters düşülüyo.. yada baska nedenleri olmalı

Kizilbas 66
23.11.2005, 08:50
ALEV+İ[/COLOR] den yani Alevi=Alevsel=Ateşsel (Işıkla ilgili yada daha farklı olarak Nur ile ilgili Nurani) den geldiğini kolaylıkla görebiliriz

Zaten bu Alevi ismi yüzyıllar öncesine dayanan inancımın tek ismi değil ki...
Bu anadoluya yerleşmeden sonra yeni verilmiş bir isim...
*Bizim eski isimlerimiz KIZILBAŞ Ve IŞIKLAR dır.
.

Sevgili Ya Hizir arkadasimin Alevilik tanimlamasi bir cok Alevi aydinin üzerinde calistigi fakat muhafazakar Alevilerin kabul edemedigi bir tanimlamadir.Aleviligin Islam ici,Islam disi tartismalarin bir kolunuda bu bilimsel arastirma kapsiyor.Aleviler,katliamlardan,sürgünlerden,disla nmalardan kurtulmak icin yüzyillardir kendi gercek inanclarini gizlemislerdir,yani takiyye yapmislardir.Bana görede Arkadasimin yazmis oldugu Alevilik tanimlamasi dogrudur ve Bilimsel degeri vardir.Bu konuda sevgili Erdogan Cinar in yazmis oldugu " Aleviligin Gizli Tarihi " kitabi mevcuttur.
Asil konumuza dönersek ben baska topik altinda bununla ilgili görüslerimi yazmistim ama burada Cheme arkadasima önyargiyla yaklasildigini haksizlik yapildigini düsünüyorum.Ben sunu her zaman savunurum Alevi bir erkekle evlenen Sünni inancli bir kiz ,Sünni bir erkekle evlenen Alevi Kiz dan daha sansli ve daha rahattir,cünkü bunun bir cok olumsuz örnekleri mevcuttur.Egri oturup dogru konusmak lazim Alevilerle evlenen sünni bir kizimiza hic bir sekilde sosyal yasamda olsun inancsal anlamda baski kurmayiz,zorlamayiz.Dolayisiyla Alevilik inancinda her sey Rizayla olur RIza lik alinir.Madalyonun diger tarafina baktigimiz zaman farkli bir durum ortaya cikiyor.Genelleme yapmiyorum fakat Sünni ile evlenen Alevi Kizi, erkegin Ailesi,Akrabalari yakin cevresi tarafindan inanclarindan yada Alevi olusundan dolayi baskiya ugrayabiliyor.Aile eger dindarsa Basini örtmeye ,oruc tutmaya ,kapanmaya zorlanabiliyor.Bunlara direnebilen ,karsi koyan Sünni Demokrat arkadaslarimiz ne yazikki azinliktadirlar ve ben inaniyorumki Cheme de bu azinliktakilerden.Yine de dünyada en büyük silah ASK tir.

Saygilarimla..........

Ya Hızır
23.11.2005, 23:38
Kızılbaş66 arkadaşım bu konuda hem fikir olduğumuzu görmek (en azından görüşümün bilimsel olduğunu söylemen) çok güzel.
Ancak Yeni nesil/Genç alevileler adlı blümdeki '' Oğlan Sunni Kız Alevi Bir Aşk Hikayesi'' sayfasında beni ayırımcılık yapmakla itham ediyorsun (yoksa ben mi yanlış okumuşum)
İçinde bir çatışma yaşıyor olmalısın...

Saygılarımla...

Canan
24.11.2005, 00:18
ya hizir nikli uye......
quote almak istemedim cunku cok uzunduu......
ama ben sizin yazdiklariniza katilmiyorum
bana gore sizin gorusunuz Alevileri islam disi birakmak isteyen insanarin propagandasi.

Aleviler 100% muslimandir.
ben muslimanim cuku Hz Ali'yi seviyorum, Hz Muhammedi seviyorum, ehlibeyti seviyorum onlarin yolundan gidiyorum. hic kimse ne tur arastirma yaparsa yapsin beni islam disi birakamaz. size tavsiye edebilcegim tek sey Aleviligi ve Aleviligin tarihini kitaplardan degil Alevilerden ogren (senin icin zor olmaz madem Alevisiniz) git bir dedeye sor bak sana ne tur bir cevap verecek.

bu arada konuyu baya dagitmissiniz.

can hüseyin
25.11.2005, 15:09
alevi canlar insan insan olduktan sonra din ayrılığı yapılıyormuş bunlar yanlış işler her insanın belli bir görüşü vardır buna saygı duymak gerekir ama görüşünü başkalarına empoze etmeye kalkıştığı zaman savaşımızı ortaya koymalıyız ve bunu yapmaktan kaçmamalıyız bütün canlara selam

sessizfırtına
25.11.2005, 21:10
Yazini okudum ama tahmin ettigim gibiydi Aleviyle evlen onlari musluman yap (sözde gerçek muslumanlar onlar ya) ve cennete git... bana bu konu hakkinda bir sunni bir arkadasim sordu siz alevileri musluman yapan cennete gidyormus diye onada camideki imam anlatmis...Tek kelimeyle igrenç... Ben yine tekrarliyacagim aleviligi bilen ve benimseyen hiç bir alevikizi sunniyle evlenmez evlenmemeliler.......Seninde dedigin sevgisinden ölsede, bir sunninen neslini devam ettirmemeliler...Burda sunni arkadaslar yine bizlere soracaklar sizde ayrimcilik yok siz 72 millete bir bakarsiniz diye ama bu zihniyeti tasiyan insanlarala bizim isimiz olmaz, olmamali

saygilar
EDA KARDEŞ SENİ TÜM KALBİMLE TEBRİK EDİYORUM DÜŞÜNCELERİN GERÇEKTEN MÜKEMMEL HELEKİ BİR SUNNİNİN NESLİNİ DEVAM ETTİRMEMELİDİR,SÖZÜ BENİ MEST ETTİ.YAŞŞŞAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA:3D_NG (4) :3D_NG (4) :3D_NG (4) :3D_NG (4) :3D_NG (4) :3D_NG (4) :3D_NG (4) :3D_NG (4)

Lamekan
26.11.2005, 13:18
merhaba arkadaşlar....
alevi sünlü evliliği olmadıgını yürümediğini örneklerle göstermek mümkün. Ama tabi boşanmayla sonuçlanmayanlarda yok değil ama inanıyorum ki bunların da büyük çogunlu asimile etme çalışmaları ile sürüyor.. yani eğer erkek sünli ise kız bazen kara çarşafa bile girebiliyor.. Kız sünlü ise genelde evlilikde çocuklarda oldukdan sonra dini bakımdan baskı kuruluyor erkek zaten kendini ve dinini ifade edemez hale geliyor.. onun için diyorum olmasın evlenmesin...

Anlamadıgım bir kısımda aleviyle evlenenin ce sünli alevi müslüman mı oluyor...
hurafeden başka değil bu bence..

Dostca kalın..

ibocan
26.11.2005, 20:24
cok haklı bence vermeme konusunda ben kendı aılemden ornek vereyım benım ablamı sunnı ıstedı daha bız vermeden sart kosmus kaynansı e bu eve gelın gelırse ben onu kuran kursuna yollayacam namaz kıldıracam falan fılan turban taktiracam tehov dedık bu sımdıden bole yapıyosa ılerdı bu kızın yuzunude gormek dedık ne kadar seversenız sevın erkege bı sey olmaz erkek yıne erkektır kız ama baska bı mezhepe gıdyo yapamaz

sevgibirvar
04.01.2006, 19:22
Böyle Bir Durumda Evlilik Mümkün Olabilirmi.alevilik Penceresinden Ve Kiz Ailesi Tarafindan Bu Nasil Karşilanir Ve Sonucu Ne Olur...bu Konu Hakkindaki Tecrübe Ve Bilgilerinizi Atarabilirmisiniz??

Böyle bir durumda niçin evlilik olmasın ki... Ben HANEFİ bir ailenin kızıyım. Yeni evliyim eşim de khaydar site de üye kendisi de eşim alevi ben de aleviliği kabul benimsemiş biriyim kısa ca ben aleviyim sonradan alevi olunamaz diyen arkadaşlara da kesinlikle katılmıyorum... Benim ailem hiç problem çıkartmadı kızım kimi sevdiyse damadım O dedi babam ve annem sonucu güzel bir evlilik. Ben kendi ailem ile bir sorun yaşamadım fakat eşimin ailesi ki artık benim de ailem beni istemediler fakat sonra sevgimize inandılar ve onlar da kabullendi SAĞOLSUNLAR. Bu yolda gerçekten çok mücadele verdik 5 YIL kadar şu an 18 günlük bir evli olarak çok ama çok mutluyum ve canım eşim SENİ ÇOK AMA ÇOK SEVİYORUM... SEVGİ
ENGEL TANIMAZ...

ibrahim-ch
04.01.2006, 19:47
Evlilik
Bence önemli olan kisiler arasindaki Ortak Duygu ve Degerlerin ne kadar fazla ise o kadar Mutlu bir evlilik olur. Hatta ayni Futbol takimi =))

Arkadaslar islam mezhepleri icinde Cok seslilige (AKIL) yeni düsüncelere acik mezhep olarak Alevilik sonrada Hanefilik gelir.
Anadalu insaninin tarihi gecmisinde ortak noktalar cok. Neden Hanefilik sadece türklerin mezhebi, Neden Alevilikte ibadet dili Türkcedir. Benim kanaatimce Hanefilik ve alevilik ayni gecmise sahip. aradaki fark hanefilik Alevilige göre arab örf ve törelerine islamin geregi zannedilerek biraz daha fazla karismis.

ispat diyorsaniz Cogunlugu hanefi olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin varligi Tek hukukluluk !
insan haklarina saygili demokratik yolda ilerlemeye devam. Eksikleri yokmu elbette var. Ama bir gercek ne kadar ilerlenirse ilerlensin daima bir seyler eksik olacak ve daima daha iyiye daha güzele dogru ilerleme devam edecek.

Hukukcu bir arkadasimla sohbette. neden hukukta dogru daima dogru yada yanlis neden daima yanlis degil diye sordugumda verdigi cevap ilginc idi.
Hukuk insanlarin ihtiyaclari ve degisen sartlar dogrultusunda gelisir. ilerler yani degisim kacinilmaz dedi.
Yani bilim ilerliyor
Hukuk da bir bilim olduguna göre elbette ilerleyecek.
saygilarimla.

Berfo101
19.01.2006, 16:46
selam sevgili dostlar..

konuyu bastan sona kadar okudum iyi veya güzel düsünceler paylasilmis bu konuda ilgimi cekti cünkü olay basimdan geciyor...
ben sunni bir Kiz seviyorum tabe ailesi karsi ama ben kizlan cok iyi anlasiyorum ve cocugumuz olursa müslüman olsun ve namaz kilsin dedi ilk basta icimde tepki gösterdim ve derin düsündükce evet karsi degilim taraftarim dedim cünkü kendisi alevi derneginde Folkora gidiyor ve cogumuzun derneye gitmisini istiyor cemde örensin dedi yane asaya yukar her konuda anlasitik....
ve simdi kizi beynini yikadillar baska biriyle evlenmesini istiyorlar yane ellim kolum bagli..ne yapacagimi bilmiyorum...

ve bu konuda düsüncelerinizi almak istedim..

Devammi tammami bu Aska sevdaya??

Serkan_Devrim
19.01.2006, 16:54
Devammi tammami bu Aska sevdaya??

kız seni istediği sürece devam et yolcu yoluna. ama kız istemiyorsa sana dönmek düşer. aşk vazgeçmesinide bilmektir.

Ezo
19.01.2006, 16:56
Bu aska tammam dersin seni seven kiz basakasina bakmazdi.....

Berfo101
19.01.2006, 16:59
kız seni istediği sürece devam et yolcu yoluna. ama kız istemiyorsa sana dönmek düşer. aşk vazgeçmesinide bilmektir.

paylastigin icin yüregine salik...

ailesi baska birisiyle tanimasina vesille olmus yane kizi bagladilar ve geri dönüs olmadigini söylüyor artik birsey yapamam diyor geri dönenem yane kiz ne yapacagini bilmiyor...

Serkan_Devrim
19.01.2006, 17:18
paylastigin icin yüregine salik...

ailesi baska birisiyle tanimasina vesille olmus yane kizi bagladilar ve geri dönüs olmadigini söylüyor artik birsey yapamam diyor geri dönenem yane kiz ne yapacagini bilmiyor...

kız bu evliliği yüreğinde istiyormu? bu önemli.bunu öğrenmesi gereken kişi sensin. artık birşey yapamam sözü beni rahatsız etti. sanki bahane gibi geldi.

Berfo101
19.01.2006, 19:08
kız bu evliliği yüreğinde istiyormu? bu önemli.bunu öğrenmesi gereken kişi sensin. artık birşey yapamam sözü beni rahatsız etti. sanki bahane gibi geldi.

abi sunuda söylim ailesi duymadan biz 2 seneye yakin beraberiz ve bana bundan bir iki ay önce kacti ve aradan bir kac saat gecmeden ayni gün ailesini aradim ve annesi,, evet kizim benden birseyler gizledigini biliyordum dön sana söz veriyorum ve Kurana el basiyorum seni sevdigin adama verecem yeterki üsülüylen eden cik dedi ve söz verdi,,ve tanidigin bir bayanla bir olup evine götürdüm ertesi gün babasi aradi ve insan insandir deyip benden beklemem icin söz istedi bende verdim ve oda bana vereceigi söz verdi en büyük sahidim önce allah sonrada yanimda olan bayandi ve simdi diyorki yok öyle bir söz vermedim...sevenleri ayirmak hangi kitapta yazar dinin neresinde bu nasil dindarlik bu nasil insanlik..diye söyledim daha dogrusu vurguladim yane olay karisik ne yapacagimi bilmiyorum bu yüzeden sizile paylasmak istedim..

Devammi Tamammi bu aska sevdaya??

Serkan_Devrim
19.01.2006, 19:37
abi sunuda söylim ailesi duymadan biz 2 seneye yakin beraberiz ve bana bundan bir iki ay önce kacti ve aradan bir kac saat gecmeden ayni gün ailesini aradim ve annesi,, evet kizim benden birseyler gizledigini biliyordum dön sana söz veriyorum ve Kurana el basiyorum seni sevdigin adama verecem yeterki üsülüylen eden cik dedi ve söz verdi,,ve tanidigin bir bayanla bir olup evine götürdüm ertesi gün babasi aradi ve insan insandir deyip benden beklemem icin söz istedi bende verdim ve oda bana vereceigi söz verdi en büyük sahidim önce allah sonrada yanimda olan bayandi ve simdi diyorki yok öyle bir söz vermedim...sevenleri ayirmak hangi kitapta yazar dinin neresinde bu nasil dindarlik bu nasil insanlik..diye söyledim daha dogrusu vurguladim yane olay karisik ne yapacagimi bilmiyorum bu yüzeden sizile paylasmak istedim..

Devammi Tamammi bu aska sevdaya??
anladığım kadarıyla kız seni seviyor.

o halde devam et yoluna. sana kolay gelsin diyorum.

Oli
19.01.2006, 19:49
anladığım kadarıyla kız seni seviyor.

o halde devam et yoluna. sana kolay gelsin diyorum.

milleti gaza getirme :yamukgul:

Serkan_Devrim
19.01.2006, 19:53
milleti gaza getirme :yamukgul:
hele şükür gülen bir yüz koydun yazına. ne o son zamanlardaki o ciddiyet.:yamukgul: hehehe özledik be şu yüzü dimi ama.

neyse konuyla ilgilide birşeyler yazalım.:yamukgul: hehehe
iki kişi anlaşmışsa bir uğurda, vazgeçmemeli direnmeli hayata.

Oli
19.01.2006, 20:10
hele şükür gülen bir yüz koydun yazına. ne o son zamanlardaki o ciddiyet.:yamukgul: hehehe özledik be şu yüzü dimi ama.

neyse konuyla ilgilide birşeyler yazalım.:yamukgul: hehehe
iki kişi anlaşmışsa bir uğurda, vazgeçmemeli direnmeli hayata.

belli ki kızın ailesinden yana tereddütleri var. nasıl korkuttular acaba garibi. :yapmabe ama gaz vermek bize düşmez sonra vebal altına gireriz valla :S

Serkan_Devrim
19.01.2006, 20:14
belli ki kızın ailesinden yana tereddütleri var. nasıl korkuttular acaba garibi. :yapmabe ama gaz vermek bize düşmez sonra vebal altına gireriz valla :S
o sormuş, bense sorulana doğru bildiğimi söyledim. hayatımda yapamadığım şeylerden biride doğru bildiğimi kendime saklamaktır. :ehyani

nioiko
18.02.2006, 01:11
Arkadaşlar bu tip evliliklere aleviliğin yaklaşımı nasıl babama ve anneme hatta diyer büyüklerime görede bu olmamalı. Alevilikte böyle bir kısıtlama doğrumu sizce?

Lamekan
18.02.2006, 01:15
Öncelikle merhaba

bu sorunun cevabını uzun uzun aranmıştı bir bak istersen

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1235&page=35

nioiko
18.02.2006, 01:18
teşekkür ederim forumda yeniyimde arama falan yapamadım cahillik işte.

kardelen34
23.03.2006, 03:34
slmlr
konuyla ilgili farklı söylemleri okudum.
bazıları korkuttu,bazıları sevindirdi,bazıları güldürdü.

Sünnilik ve alevilik bir ırk değildir (öyle yakalşımda olan söylemler var.,alevi ırkının bitmesi gibi )

"aleviyi al müslüman yap cennete gir"(evlilik)hele bu söz sa.ma sapan birşey.ilk defa burda duydum,üzüldüm.Böyle bir şey iddia bile olsa deli saçması bişey.Evlilik çok kutsal bir müessesedrir.İtinalı yaklaşmak lazım,öyle sert ve keskin sözlerden kaçınmak gerek.
Hz.Nuh as un hanımı ona tabi olmamıştır.onlarca yıl küfürle yaşamış küfürle can vermiş(nuh tufanı )Hal böyleyken yok şu olurmuş evlenilmesin , yok bu olurmuş evlenilmesin ;bunlar çok mantıksız menfi his yüklü cümlelerdir.

islamiyette doğru yolda gildmesine sünnilik ve yoldan sapıtmaya da şia (şiilik ) denir.Ve şunu bilmek gerekir kesin surette alevilik şiilikle uzaktan yakından ilgili değildir.Şia ile hiçbir bağlantısı yoktur.Ve bu haliyle sünni cephede yer alır.Velhasıl Türkiye de bazı kötü amaçlı kişiler ayrım noktasına sürükleyerek kendi çıkarları ve menfaatleri uğruna acımasız bir tahribe girişmektedirler.

Lütfen okuyalım ,bilelim,öğrenelim,bilinçli olalım,birbirimize köstek değil destek olalım.

Hüseyin69
23.03.2006, 03:52
Aleviler 100% muslimandir.
ben muslimanim ......

canan hanim bu bilgileri senin büyüyklerin sana ögretmisseler sözüm olmaz ama yok falanci yazar filanci yazar kitabinda bunu acik söylüyor kuranda böyle diyor dersen benden eksi 100 puan alirsin

ben müslümanim demek cok büyük bir günahtir
elhamdülillah hakka müslümanim diyecen ve karsina bir soru daha gelecek
nezamandan beri?
cevabin söyle olacak kalübeladan beri her müslüman böyle söyler ama ben farkli söylerim
nezamandan beri sorsalar 1969 temmuzundan berri derim :) günü saati hatirlasaydim onlarida eklerdim :höng

colddream
23.03.2006, 10:46
kafam almıyor fikrim tutmuyor. Eger oyleyse ben neden aleviyim. veya o neden sünni. ayrımcılık yapma diyceksiniz bana. peki alevi sünni kavramı varken bunu söylememek elde mi? ben yarın çocuklarımı nasıl egiticem peki. Veya onalara siz yarı sünni yarı alevisiniz mi diyecegiz:garibbak: :sasirdi: onlarda bir kenara sen ceme gideceksin eşin namaza duracak o seni sünni sen onu alevi olması için bir alt girişim muhakkak ki yaşanacak. ne gerek var bu polemiklere. ki şunuda çok iyi bilirim ve 4 sefer akrabalarımda yaşanan bir olaydır bu kızlarımızı verdik inanın şuan hepsi boşandı. biri amcamın kızı ve çocugua oldu. şimdi o çocuk ne olucak? Evlenirken aşıktılar halbuki ama şimdi.
anlamak için yaşamak gerekmez ve yaşamayın dostlar.

karakartal
23.03.2006, 11:02
sevgili özgür konuyu açık dille anlattığın ve bizi aydınlattığın için teşekkürler. Kendini alevi kimliğinde hissetmeyen insanlara sözde alevi diyebiliriz. Bu ruhu hissetmeyen insan bir sunni ile evlenmekte sakınca görmüyor. Ve malesef aile ile çatışmada orada başlıyor.

Sevenleri ayırmaktan bahsetmeyeceğim ama eğer kızınız çok seviyorsa ömrünün sonuna kadar ızdırıpla yaşayıp hiç huzurlu olmayabilir. Hatta bu kavuşamama kişiyi alevilikten bile soğutabilir.

Tüm bunları yaşamamak için yapacağımız tek şey kızlarımızı ve oğullarımızı aydın alevi eğitimi ile büyütmek olacaktır. Zaten bu ruhu hisseden ne kadar aşık olursa olsun sunni ile evlenmesi çok zor.

colddream
23.03.2006, 14:25
[quote=
Tüm bunları yaşamamak için yapacağımız tek şey kızlarımızı ve oğullarımızı aydın alevi eğitimi ile büyütmek olacaktır. Zaten bu ruhu hisseden ne kadar aşık olursa olsun sunni ile evlenmesi çok zor.[/quote]

şuana kadar gelen en güsel yaklasım ve mantıkende en uyumlusu.

Balta
23.03.2006, 14:33
Herkes ne kadar meraklı Alevi ile sünniyi evlendirmeye, Kaç tane buna benzer topic açıldı ve hala bitmedi bitmeyecek. Eskiden yabancı gelin modası vardı şimdi Alevi gelin modası başladı. Yoksa birileri eskiden cennetin anahtarını oylarla veriyordu şimdi sıra Alevi gelinler alarakmı garantilemeye çalışıyorlar. Alın Beyler Alın Cennetinin mekan olsun. Bizim Alevi damat adaylarımız ne olacak.

serdo_puko
23.03.2006, 14:56
bende bir alevii olarak bu konuya azda olsa katkıda bulunmak istiyorumm..sünnilere kızlarımızın gelin olmasını nefret ve kinle kınıyorumm..canlarında dediği gibii aydın ve kültürüyle yaşamış olanlar bunlarıı çok iyi anlarlar..

cemalettin
23.03.2006, 16:19
Yeşil elma da elmadır,kırmızı elma da.değerleri aynı da olsa ve hatta aynı bahçede de yetişseler vitrinde karışık durmazlar.yerleri ayrıdır,aynı mekanda olmasına rağmen...
evliliklerde aşk mantık ile beraber değil ise yol sevgiye değil de ayrılığa gider.zira aşk kavuşma ile biter,beyin düşünmeye başlar ve farklılıklar göze görünür hale gelir.zamanla da huzursuzluk doğar.hal buki,evliliğin insanlara
hayat boyu huzur,mutluluk sağlaması,iki ayrı elemanın tek vücut hale gelmesidir
başlangıçta arzu edilen.
aşk genelde maddi,sevgi ise manevidir.
"mantık" ile beraber yola çıkılması faydalı olur.

"at gözlüğü"takarak sadece görmek istediğini görebilenlere dahi selam olsun

Hu

Hüseyin69
23.03.2006, 16:41
Herkes ne kadar meraklı Alevi ile sünniyi evlendirmeye, Kaç tane buna benzer topic açıldı ve hala bitmedi bitmeyecek. Eskiden yabancı gelin modası vardı şimdi Alevi gelin modası başladı. Yoksa birileri eskiden cennetin anahtarını oylarla veriyordu şimdi sıra Alevi gelinler alarakmı garantilemeye çalışıyorlar. Alın Beyler Alın Cennetinin mekan olsun. Bizim Alevi damat adaylarımız ne olacak.

degerli abim biz söyledigimiz söyledik agac yasken egilir
lakin ne halleri varsa görsünler

enel_
23.03.2006, 16:45
alevi sunni evliliği bal gibide olur sevmek önemli ben tutucu biriyim alevi biriyle evlenmek isterim ama sunni birinide seversem ve mutlu olacağıma inandımda neden olmasın

Lamekan
23.03.2006, 16:46
bir 600 küsür mesajda bu başlıkda yazılacak sonra bir arkadaş kişileştiği için konu onu da kapatacak, sonra nasıl olsa başka başlıkda ayı konuda açılmış bir konuda devam edecek bu laf yarışı. Ama değişen birşey yok gibi. Biri gidip birisi geliyor herkes sadece kendi erdi olarak görüyor ve kendi derdini çözme derdinde....

Kimseye zorla evlenme diyecek değiliz tabiki ama zarar gören yine bizleriz...

alevi sunni evliliği bal gibide olur sevmek önemli ben tutucu biriyim alevi biriyle evlenmek isterim ama sunni birinide seversem ve mutlu olacağıma inandımda neden olmasın
Evet demek tutucusun ve eğer sevdiğin kişi sünlü olursa gider evlenirsin. evlendiğin adamın aileside tutucu bir aile olursa ben ozaman görmek isterim senin tutuculuğunu ya da sevgini. Bu basit görüp işin içinden çıkmaya çalışmanız. Bu kadar basit demeniz saçma geliyor bana.

Hüseyin69
23.03.2006, 16:55

bende sanmistim biber gibi oluyormus demekki isin icinde sevmek varmis ask varmis bunlar gelmisi gecmisi tozu dumana katip bir cirpida siliyormus
simdiden beni bir telas sardi iki kiz cocuk babasiyim bakalim ilerde beni rezilmi edecek yoksa vezirmi edecekler zamanla görecez
allah ne veriyorsa hayirlisini versin cümle alemin büyük konusmak gibi olmasin ama ben kizlarimi katillerimin torunlarina gelin gidecek haa
neyseee
agzinizin tadini kacirmiyim

herseferinde diyorum bu basligi es geciyim ama olmuyor iste mutlaka ruh halimi yazmam gerekiyor

Piro019
23.03.2006, 17:17
ben istemezdim alevi sunni evliligini, bir yerde kesin problem cikyior, ortamlar cok farkli. yani karsiyim.

kemal02
23.03.2006, 23:35
din arka planda değilse ya da o insan o dinin gereklerini az da olsa yerine getirmeye çalışıyorsa sorun çıkar bugün değil ama yarın...............

caferi
24.03.2006, 16:54
CAN DOST KARDEŞ HAKOISIN AMA İSTİSNA DA OLABİLİYOR BEN ALEVİYİM AMCAMIN KIZI BİR SÜNNİ İLE EVLİ ÇOK DA MUTLULAR BEN SÜNNİ BİRİSİNİ SEVİYORUM ODA BEİ SEVİYOR AMA AİLESİ KARŞI ÇIKIYOR GİBİ

karakartal
24.03.2006, 18:37
alevi olupta bir sünni ile ask masaliyla evlenen arkadaslara bende öyle yaptim ama masal bitince herseyde bitti

peki ne önerirsin ? Aşk yada adı her neyse zamansız ve hazırlıksız yakalıyor insanı. Görücü usulu pek sağlıklı değil. 2-3 yıllık beraberlikleri çöpa atmakda kolay eğil. Çok az seçme payı bırakılıyor gibi :yamukgul:

ben sunniyim
24.03.2006, 23:03
slm arkadslar!ben alevi değilim bu siteyede sadece aleviler hakkında bilgilenmek için üye oldum. bence de alevi sünni evliliği yanlış, çünkü arada kltür farklılığı var

Arguvan 44
24.03.2006, 23:24
bence insan insandir yeterki insan olmasini becerebilsin. Herkezinde sevgisinide saygi gösteririm vede dinini yasama konusunada. Biri gelir namazinda niyazinda olur diyer ise deyil. Her koyun kendi bacagindan asilir...

canikocan
25.03.2006, 20:15
ya arkadaşlar nedir bu müslüman yapma işi. hiçkimsenin dinini kimse yargılayamaz. din özgürlüğü denen bişey var. müslüman yapmak isteyenler kendilerini önce bi düşünsün. evliliğe gelince bence kültür farkı başta sorun yaratabilir ama SAYGI olursa herşey hallolur diye düşünüyorum

alevidewrimi
25.03.2006, 20:36
alevi sunni evliliğinine aşk palavrası ve saçmalığı ile kılıf uyduranlara şaşmamak mümkün değil ve yalan olduğunu bile bile bu mazerete sığınmak zavallı olmaktan başka bir şey olmasa gerek aşk saçmalaığına ancak hayata pembe dizi gözlüğü ile bakanlar aldanır ve alevi olupta bu denli toplumsal kabahati alay edercesine aşk diye açıklamak ancak kendini kandırmaktır
daha öncede belirttiğim gibi bu evliliği yapanlar aleviliğin yok oluşuna ve asimile olmasına ivme kazandırıyor bir nevi ihanet bence ve alevi olmayan nesillere ön ayak olmuş oluyorlar doğacak çocukları ile

yusufçukgecegez
25.03.2006, 21:18
alevi sunni evliliğinine aşk palavrası ve saçmalığı ile kılıf uyduranlara şaşmamak mümkün değil ve yalan olduğunu bile bile bu mazerete sığınmak zavallı olmaktan başka bir şey olmasa gerek aşk saçmalaığına ancak hayata pembe dizi gözlüğü ile bakanlar aldanır ve alevi olupta bu denli toplumsal kabahati alay edercesine aşk diye açıklamak ancak kendini kandırmaktır
daha öncede belirttiğim gibi bu evliliği yapanlar aleviliğin yok oluşuna ve asimile olmasına ivme kazandırıyor bir nevi ihanet bence ve alevi olmayan nesillere ön ayak olmuş oluyorlar doğacak çocukları ile..

selam arkadaşım,sana bir dua etmek istiyorum.'allah seni aşkla hiç tanıştırmasın'...
aşk palavrası sözün,beni derinden üzdü doğrusu.ben şu an bir alevi kıza aşığım.arkadaştık şimdi görüşmüyoruz.geleceğimizin olamıyacağını düşündü ve beni terketti.bu onun tercihi yapacak bişey yok.önemli olan onun mutluluğu.o mutlu olursa bende mutlu olurum.sevgisi kalbimden hiç eksilmedi.hayali gözlerimin önünden hiç gitmiyor.gözlerim her yerde onu arıyor.ilk ayrıldığımızda bir hafta ne yaptığımı bilmeden dolaştım.bir ay boyunca yemek yiyemedim doğru dürüst,hastalandım ve psikolojim bozuldu.geceleri uyuyabilmek için geç saatlere kadar çalıştım.sabahları kalktığımda ,yaşaya bilmek için kendime sebepler aradım.sonunda kabullendim.önemli olan onun mutluluğu,o mutlu olsun yeter,benimle beraber olmasına gerek yok dedim.hala sevgisi içimde ve kalbimin ağrısı hiç gitmiyor. onun için sana dua ediyorum'allah seni aşkla hiç tanıştırmasın.

candost60
26.03.2006, 16:17
ben hiçbir zaman tasvip etmem farklı mezhep evliliğini. bizim alevi gençleri ile evlenen sünni kızlar evlendikten sonra o kadar rahat olmaya başlıyor ki ben bunu çevremedekilerden gözlemliyorum. ve çok da rahat hayat yaşıyorlar. ama bizim alevi kızları sünni tarafına varınca,her konuda onların hakimiyeti altına geçmiş oluyo ve ister istemez,belirli şeyşeri yapıyor. bu baş örtüsü takmasına kadar varıyor. bence bu tür evliliklerden önce uzun uzadıya düşünülmesi lazım. ömür boyu mutlu olabilmek için.

garcia
26.03.2006, 16:32
ya arkadaşlar bir konuda fikir belirtmek istiyorum:mesela benim için evleneceğim kişinin kökeni değil düşüncesi önemli eğer alevi bile olsa dindar olmamali çünkü ben dedelerin elinin,eteğinin öpülmesine karşıyım.en makulu ateist olmasıdır ama tutucu olmamak ve bana kesinlikle karışmamak (sadece dinsel konularda) kaydıyla herhangi bir inançtan olabilir(alevi,sünni,hristiyan,budist,zerdüşt,muse vi,v.s) önemli olan insanın zeki ve dürüst olmasıdır.

mavzer
26.03.2006, 16:35

saygilar

Katılıyorum, zaten inanç boyutu dışında da ileriki aşamalarda pek çok sorun yaşanacaktır. En iyisi hiç başlamamaktır

redline3544
26.03.2006, 16:37
selam canlar. aranıza yeni katıldım. Bir konu ilgimi çekti ve biraz göz gezdirdim.anladığım kadarıyla arkadaşımız bir alevi kızı seviyor. Kızda kendisini seviyor. ama kızın ailesi Karşı çıkıyor deniliyor.. Değişik Bir başlık açmamın neden olayın Farklı bir yönünü Su Yüzüne Çıkartmaktır..

Bence Karşı çıkmaktada sonuna kadar haklılar. Ben olsam bende Karşı çıkardım emin olun. Çünkü inanın kendi ailemden örnek verebileceğim 7 alevi sunni evliliği var. ve 6 sı bitti 1 i de sallantıda. ama cheme arkadaşımızında sonu illa böyle olucak diye kımse diyemez. Böyle bir kaidede yok zaten. mutsuz olan kadar mutlu olanıda vardır illaki. ! Ama yinede inşallah aileler kabul olur ve siz mutlu olursunuz.. Diyorum. Çünkü Kalbi olan Her insan Bu iyi dilekleri Dİlemelidir.

Gelelim Olayın ana temasına.

Aslında Esas olay Kızın ailesinin sırf erkek tarafı sunni olduğundan ötürü istemez. Bunların çok daha çeşitli nedenleri var.

Arkadaşlar. Forumda okudugum kadarıyla bu konu hakkında ikinizde seviyorsanız aileleri boşverin gibi yazılar okudum. Ve üzüldüm. ! Ben aleviyim Demekle Alevilik olmuyor.! Alevi kişi Önce Ailesine saygılı olan kişidir. Eger Ailesi istemiyorsa Her ne kadar seviyorsa sevsin. Kati Süretle O evlilik olmamalıdır.

Nedenlere Gelince Bu devirde ÖZELLİKLE bu devirde Aleviler üstünde çeşitli oyunlar oynanıyor. Bunun aksini idaa edenede belgemle - arşivimle - bilgimle her zaman Konuşabilirim. Alevi kızlarımız Sunniler ile evleniyor. Peki Soruyorum Size Kaç tane Alevi Kızı Sunni bir erkek ile evlendiğinde doğacak cocukları ALEVİ LİĞİ BENİMSİYOR ¿ ve Alevilik Öğretiliyor. ¿ Sayın CHEME beyede burdan sormak istiyorum. Şayet evlendiniz. Eşinize Hiç bir şekilde Dini konuda Bir Baskı uygulamam ben demokrat biriyim diyorsunuz Peki Doğacak olan Cocugunuz ALEVİMİ olucak SUNNİ mi ¿

Bu yazdıklarımı Lütfen Dikkatli Okuyun Bilhassa Bacılarım..!

Ramazanda Oruç Tutmadım. Ama iş dostu bir ahbabım Beni İftara Davet etti. Niyetli olmadığımı söyledim. Olsun dedi. Konuşmacı Gelicek dedi çok engin bir kişi dedi. Bende sırf o engin kişinin konuşmalarını merak ettiğimden ötürü kabul ettim. ve neyse yemekler yendi. niyetli kişiler niyetlerini açtılar. ve can alıcı sohbet başladı.

60-65 yaşlarında cüppeli sarıklı doğal olarak sakallı kısaca engin kişi diye tabir edilen kişi baş köşeye kuruldu ve eski ramazanlardan girdi konuya . 1 saat filan geçti aradan. konuşma yavaş yavaş şekil değiştirmeye başladı. ardından evli liğe geldi konu. adam bir erkeğin bakabileceği kadar kişi ile evlenmesine yeşil ışık yaktı ve ardından 2 evliliği olduğunuda belirtti. ve ordan seslendi. bekar olanlar ayaga kalksın dedi ve 3-4 kişi kalktı el pençe karşısında. siz niçin evlenmiyorsunuz koçlarım dedi. ve can alıcı konu evlenin mutlu olun bir aleviyle evlenin cennetin kapılarını arlayın dedi.
orda sanki beynimden aşşağı kaynar sular döküldü. ama hiç kızgınlığımı belirtmedim. ve sordum. Peki hocam Neden alevi lerle evlenelim ben o konuyu anlıyamadım dedim. Bana baktı sen alevimisin dedi.. HAYIR Dedim. ( anlatıcaklarını merak ettiğimden )

Hoca anlatmaya başladı.
efendim geçenlerde iftar için urfada oldugunu belirterek söze başladı ve ardından ekledi ismini unuttugum birinden bahsetti. bu kişi peygamber efendimizin soyundan geliyor filan dedi ekledi tabi benim o kızgınlıkla ne diyeceğimi düşünürken adamın söylediklerine adapte olamadım. sadece nasıl bir soru sorabilirim diye düşünüyordum. ve hoca eklemeye devam etti. adı geçen urfalı büyük zaad şöyle buyurmuş!!!

ey müslümanlar. bir alevi kızı almak alevi ceddinin ırkının kurutulmasına bir adım daha atmaktır. eğerki bir alevi kızılbaş kızı ile evlenirseniz ve ona imam nikahı kıydıgınız an cennetin kapıları bir gayri muslimi müslüman ettiğiniz için size sonuna kadar açılacaktır.

hediyeler alın şımartın kandırın erkekliğinizi kullanın dereyi geçene kadar sıvayın paçalarınızı sonunda allah katında büyük sevap işleyeceksiniz...

diye bir konuşma yapmış urfa daki büyük zaad .. oda ordaki kişilere bir bir iletti..

Ayağa Kalktım Kızgınlık tan elim ayağım titriyordu. Çenem kilitlenmişti sanki.
Sakallıya dönüp
Gadir denen yerde; Hazreti muhammet (Sizin mevlanız kimdir) diye sorunca Cemaat “Allah ve Resulüdür.” diye cevap verdi. Hz muhammet ise: “Ey insanlar! Benim müminlere nefislerinden önce geldiğimi biliyorsunuz değil mi?”diye sorduğunda ise hepbir ağızdan “Evet” dediler. Bunun üzerine, Resulü Ekrem , Hz Ali’nin elinden tutup “İşte ben kimin velisi isem, Ali de onun velisidir, Ali her mü’minin mevlasıdır! Allah’ım ona dost olana dost ol. Düşman olana da düşman ol. Ona yardım edene yardım et.” diyerek Allah’a yalvarmadımı diye sordum..!

olabilir dedi pişkinlikle ve ardından şöyle dedim

Siz ali düşmanısınız. Hz Ali’nin elinden tutup “İşte ben kimin velisi isem, Ali de onun velisidir, Ali her mü’minin mevlasıdır! Allah’ım ona dost olana dost ol. Düşman olana da düşman ol.
siz Hazreti ali ve ehl-i beytine düşmansınız. onlara düşman olan allaha ve peygamber efendimiz hz muhammet (SAV) a düşmandır dedim.

Ortalık birden sesizleşti.
ve sinir ile deva ettim.

Tathir Ayeti:

(ey ehl-i Beyt Muhakkak ki Allah, sizden her türlü ricsi (günahı) gidermek ve sizi tertemiz temizlemek ister!” (Ahzab: 33) Ayeti
Ümmü Seleme validemizin evinde nazil olmuş, Resulü Ekrem efendimiz Hz Ali, Hz Fatıma, Hz Hasan ve Hz Hüseyin’i çağırmış, onları kendi etrafında toplayarak üzerlerini örtmüş ve; “Allah’ım! Benim Ehl-i Beyt’im bunlardır! demiştir .. dedim.

sizin günahınız kapatmak için değil bir bez dünyadaki bütün bezleri örtsek nafile. arınamazsın sen dedim. ve sinirli bir şekilde ortamdan uzaklatım.

SONUÇ OLARAK
aleviler üstüne oynanan pis oyunlar var.Bunları bazı kızlarımız göremiye biliyor. alevi soyunun kurutulmasını isteniliyor. bunu heryerde vurguluyorum. Ana hedef bu...! alevi kızlarını kandırarar seviyor gibi görünerek kandıranlar var. eminimki içlerinizden bir kaçı çıkacak olurmu öyle şey diyecek. benimki sunni düşmanlığı değildir. sadece alevi kızlarımızı bacılarımızı aklımın yettiği kadar bilinçlendirmek istiyorum.

ali aşkına - ehl-i beyt aşkına - Oniki imamlar aşkına -masum-u pak lar aşkına - pir aşkına gelmeyin bu oyunlara.

Gerçekten seviyorsunuzdur. evlenin evlenmeyin demiyorum ama ailenize rest çekmeyin.
-----------------------------------------------------------------------
Neredesiniz ey sevgili forum yöneticileri sunni kesime olmadık yakıştırmaları kendini bilmez bir yobaz ırkçı hocanın anlattıkları ile veryansın eden bu arkadaşımız sunni erkek ile evlenmeyin diyor bacılara.Ama alevi erkeğin sunni kız ile evlenmesinde bir sorun yok.
Ya bırakın bunları Caferisi,Hanifisi,Şafisi hepsi müslüman gidilen tek bir yer var allah,kuran,muhammed,ali herkes buraya gidiyor..

Balta
26.03.2006, 16:40
Yeter arkadaşlar gerçekten bir 500 kusur mesaj yazıldı yenisi ile birlikte 600 geçti sonuç herkese göre farklı bu konu. Çünkü bunun çok çeşitli kriterleri olduğu kesin. Ama kesin birşey var ki Alevi Kızlarımız genelde iyimser (!) bakıyorlar bu konuya buda bana Amazonlu kadın liderin hazin sonunu hatırlatıyor. Romalılarla Girdikleri savaşı tam kazanacakları sırada Amazonlu kadın lideri Romalı Lider kendine aşık ediyor ve Amazonlu kadınlar binlerce insan kayıpla savaşı kaybediyorlar. Ve o anda söylenmiş genle bir söz demek ki hale geçerliliğini koruyor. Lütfen bayan arkadaşlar alınmasın.

"Kadınlar her zaman kazanacakları anda kaybetmişlerdir."

garcia
26.03.2006, 17:03
..

selam arkadaşım,sana bir dua etmek istiyorum.'allah seni aşkla hiç tanıştırmasın'...
aşk palavrası sözün,beni derinden üzdü doğrusu.ben şu an bir alevi kıza aşığım.arkadaştık şimdi görüşmüyoruz.geleceğimizin olamıyacağını düşündü ve beni terketti.bu onun tercihi yapacak bişey yok.önemli olan onun mutluluğu.o mutlu olursa bende mutlu olurum.sevgisi kalbimden hiç eksilmedi.hayali gözlerimin önünden hiç gitmiyor.gözlerim her yerde onu arıyor.ilk ayrıldığımızda bir hafta ne yaptığımı bilmeden dolaştım.bir ay boyunca yemek yiyemedim doğru dürüst,hastalandım ve psikolojim bozuldu.geceleri uyuyabilmek için geç saatlere kadar çalıştım.sabahları kalktığımda ,yaşaya bilmek için kendime sebepler aradım.sonunda kabullendim.önemli olan onun mutluluğu,o mutlu olsun yeter,benimle beraber olmasına gerek yok dedim.hala sevgisi içimde ve kalbimin ağrısı hiç gitmiyor. onun için sana dua ediyorum'allah seni aşkla hiç tanıştırmasın. arkadaşım duyduğun sevgiye saygım var.doğrudur insan severde sevilirde seni tanımıyorum,nasıl bir insansın hangi dünya görüşünü benimsiyorsun bunları bilmiyorum bu yüzden yazacağım şeylerde yanlışlık olursa bağışla.bana göre farklı inançlar ve kökenden gelen insanlar elbette evlenebilir önemli olan insanların neyi paylaştığı ve evlendikten sonra neyi paylaşacağıdır.örneğin ben hiçbir ibadet biçimini yapmam,kimsede beni bu konuda zorlayamaz,alevi kökenden geliyorum ancak ben aleviliğide,sünniliğide çoktan aşmış bulunuyorum,yaşamı benimle aynı düşüncelere sahip bir insanla paylaşmak isterim,kökeni hiç önemli değil.sevgiye gelince :evet herkes sevebilir bu doğrudur,ancak sevgi konusunda belirtilen miktar ve benzetmeler yalandır(dağlar,ovalar,coğrafi terimler v.s)sevginin ölçüsüne gelince herkes kafasının içindeki dünya kadar sevebilir.ne bir eksik nede bir fazla yani demek istediğim eşiyle herşeyi eşit koşullarda herşeyi paylaşan,aile içerisinde şiddet uygulamayan bir insan sevmiştir,peki ne kadar sevmiştir kafasının içindeki yani,ütopyasındaki dünyası kadar sevmiştir,aile yaşantısınıda kendi sevgi anlayışıyla kurmuştur.aynı zamanda evlendikten sonra sanki bir namus timsaliymişçesine(sembol,obje) zorla baş örtüsü taktıran,onu ikinci sınıf bir canlı gibi gören,ayaklarını yıkatan ,söz hakkı tanımayan,kafası bozulunca fiziki anlamda güçlü olduğu için döven feodal,gerici,faşizan tavırlarını kendi aile ortamına uyarlamaya çalışan insanda(siz yaratık olarak okuyun)kendince sevmiştir,peki ne kadar sevmiştir?kafasının içindeki dünyası kadar.sizin yaşadığınız probleme gelince ne olursa olsun kız arkadaşınızın ailesi bence yanlış yapmışlar.karışmamaları ve tercih hakkını kızlarına bırakmaları gerekirdi çünkü herkes kendi hayatını yaşar,doğru olanda budur.acınızı anlıyorum üzülmeyin buda geçer.ayrıca inanaçlarına saygım var ancak bu konular duayla (sen aslında adama beddua etmişsin......)değil sadece çabayla çözülür bunun için kendi yakın çevremizden başlamak gerekiyor.demek istediğim senin yakının olan bir bayan alevi kökenli bir genci sevseydi senin tavrın ne olurdu?tarafsız olman bile sana yapılanı onaylamak anlamına gelir.

erayY
26.03.2006, 17:04
Herkesin aşk a bakışı farklı olacaktır bu muhakkak, kimi körükörüne, kimi aleacele bağlanacak kimisi mantık çerçevesi içinde görecektir karşısındakini bununla birlikte doğabilecek sonuçlar kestirilemeyecek ve mutsuzluk ortaya çıkacaktır kavgalar, parçalanmalar vs. hepsi ardı ardına gelip yakamıza yapışmakla kalmayacak bizi silkeleyip atacaktır bu muhtemel sebeblerin olmaması için diğer arkadaslarında dediği gibi 3-5 defa düşünülmeli, ailelerimizin görüşlerine her daim yer verilmelidir(ki onar bizim için en iyisini düşünürler) dahada ileri gidersek ki gitmeliyiz daha önce yasadığı tecrübeleri aktarmış/aktaracak olan büyüklerimize biat edilmelidir.

Tüm bunlardan sonra yine olumsuz bir şeyle karşılaşırsan en azından ben çabaladım ama olmadı deme şansın olur.

izem
26.03.2006, 17:16
adam, adamsa şayet sünni de evlenir onla alevi de..
içi fesat hiç bir mezhep insanını tasvip etmem.insanları mezheplerine göre ayırmayı da hoş bulmuyorum.ancak bu ayırma işini başlatanlar çok açıkdır ki sünnilerdir..(bakın ben de olaya atladım:D )

flame-i
26.03.2006, 17:31

saygilar
ARKADAŞIMA KATILIYORUM

yusufçukgecegez
27.03.2006, 03:08
arkadaşım duyduğun sevgiye saygım var.doğrudur insan severde sevilirde seni tanımıyorum,nasıl bir insansın hangi dünya görüşünü benimsiyorsun bunları bilmiyorum bu yüzden yazacağım şeylerde yanlışlık olursa bağışla.bana göre farklı inançlar ve kökenden gelen insanlar elbette evlenebilir önemli olan insanların neyi paylaştığı ve evlendikten sonra neyi paylaşacağıdır.örneğin ben hiçbir ibadet biçimini yapmam,kimsede beni bu konuda zorlayamaz,alevi kökenden geliyorum ancak ben aleviliğide,sünniliğide çoktan aşmış bulunuyorum,yaşamı benimle aynı düşüncelere sahip bir insanla paylaşmak isterim,kökeni hiç önemli değil.sevgiye gelince :evet herkes sevebilir bu doğrudur,ancak sevgi konusunda belirtilen miktar ve benzetmeler yalandır(dağlar,ovalar,coğrafi terimler v.s)sevginin ölçüsüne gelince herkes kafasının içindeki dünya kadar sevebilir.ne bir eksik nede bir fazla yani demek istediğim eşiyle herşeyi eşit koşullarda herşeyi paylaşan,aile içerisinde şiddet uygulamayan bir insan sevmiştir,peki ne kadar sevmiştir kafasının içindeki yani,ütopyasındaki dünyası kadar sevmiştir,aile yaşantısınıda kendi sevgi anlayışıyla kurmuştur.aynı zamanda evlendikten sonra sanki bir namus timsaliymişçesine(sembol,obje) zorla baş örtüsü taktıran,onu ikinci sınıf bir canlı gibi gören,ayaklarını yıkatan ,söz hakkı tanımayan,kafası bozulunca fiziki anlamda güçlü olduğu için döven feodal,gerici,faşizan tavırlarını kendi aile ortamına uyarlamaya çalışan insanda(siz yaratık olarak okuyun)kendince sevmiştir,peki ne kadar sevmiştir?kafasının içindeki dünyası kadar.sizin yaşadığınız probleme gelince ne olursa olsun kız arkadaşınızın ailesi bence yanlış yapmışlar.karışmamaları ve tercih hakkını kızlarına bırakmaları gerekirdi çünkü herkes kendi hayatını yaşar,doğru olanda budur.acınızı anlıyorum üzülmeyin buda geçer.ayrıca inanaçlarına saygım var ancak bu konular duayla (sen aslında adama beddua etmişsin......)değil sadece çabayla çözülür bunun için kendi yakın çevremizden başlamak gerekiyor.demek istediğim senin yakının olan bir bayan alevi kökenli bir genci sevseydi senin tavrın ne olurdu?tarafsız olman bile sana yapılanı onaylamak anlamına gelir...

ben arkadaşın aşktan palavra manasında sözetmesine alındım,belkide alınacak bişe yok ama ,ben şu an o aşkı birebir yaşıyorum ve bu yüzdende alınganım,beddua etmek gibi bir niyetm yoktu ,öyle düşünülüyorsa özür dilerim.insan gerçek sevgiyi bulunca tüm sınırları aşabiliyor,sevgi bir gerçek.herkezin içinde yeterince olabilse,dünya cennet olur zaten.sevgiyi ve aşkı yok saymamalıyız.aşk insana başka güçlerin yaptıramayacağı şeyleri yaptırır.gerçekten seven insana duyduğum saygıyı kimseye duymam.gerçekten seven bir sünni kız kiminle isterse onunla evlensin,kendi kız kardeşim olsa bile fikrim bu,allah şahidim.gerçek sevgide inançlar önemli değildir,milliyetler önemli değildir.sevdiğim insanın nasıl ibedet ettiğine değil,sadece sadece aramızdaki sevgiye önem veririm.bir sünni olarak,evlenmeyi düşündüğüm alevi kızdan bekleyeceğim tekşey,benim inancıma saygı göstermesi olur,bende onun kine saygılı olurum.yine ,de zorunlu tutmam saygılı olması için öyle olması daha çok hoşuma gider.çocuklarım olursa,ilk önce insanlığı öğretirim,sonra ortak değerlerimizi,sonrada farklı yönlerimizi,belirli bir yaşa geldiklerinde,kendileri istedikleri seçimi yaparlar .nasıl isterlerse öyle yaşarlar ama mutlaka hem alevi ,hemde sünni dostu olurlar,tercihleri ne olursa olsun.herkezin kendi inancını seçme hakkı vardır,bence alevide sünnide çocuklarına kendi inançlarını öğretip,daha sonra istediklerini seçmekte özgür bırakmalıdırlar.mesajıma ilgi gösterdiğin için teşekkür ederim garcia kardeş.saygılarımla

yağ_MuR
27.03.2006, 03:15
bu olayı bizlerle paylaştığın için tşk ederim.. çok etkilendim bu yazıdan gerçekten... benim babamda karşı alevi sünni evliliğine. kendimi bildim bileli anlatır farklılıklarımızı.senin bu yazın aklıma babamın söylediklerini getirdi ve sonuna kadar haklısınız sanırım...

Lamekan
27.03.2006, 03:27
Yeter arkadaşlar gerçekten bir 500 kusur mesaj yazıldı yenisi ile birlikte 600 geçti sonuç herkese göre farklı bu konu. Çünkü bunun çok çeşitli kriterleri olduğu kesin.

http://aleviforum.com/showthread.php?t=1235&page=61&highlight=alevi+k%FCrt

evet eski konuya baktım da 609 adet mesaj atılmış ve bu topik de o yolda
devam ediyor...

Güzel bir söz ama bizim erkeklerde aynı pek fark een bişey yok yanii

Cleric
27.03.2006, 03:51
Benim ablamın eşide abimin eşide Sünni

Bende seversem Sünni birini ve Beni Nasıl kabul ettiyse ALEVİLİĞİME düşüncelerimide kabul ederse bende onu kabul ederim..

Ama En ufak ALEVİLİKLE ilgili açığını bulursam kesinlikle evlenmem

Hüseyin69
27.03.2006, 04:19
Ama En ufak ALEVİLİKLE ilgili açığını bulursam kesinlikle evlenmem

bunu simdi söylüyorsun ama yarinini görmüyorsun yarin evlenecegin kisi sana alevilikle ilgili olumsuz birsey söyliycek o zaman nasil davranacan

hehe yanlis anlama clerin
ister cevapla ister cevaplama

sevgibirvar
27.03.2006, 08:55
LAMEKAN:''ben bir erkeğim allahıma büyük konuşmayım ama ben bir sünlü kızla evlenmek istemem''. .

Hala alevi sunni evliliğinin olup olmayacağı tartışılıyor. Ben de tekrar yazıyorum sunni bir aileden gelmiş ve aleviliği en içten duygularımla benimsemiş bir alevi geliniyim ve çok mutlu bir evliliğim var çok severek evlendim evlenmeden önce çok problem yaşadım çünkü eşimin ailesi beni istemediler ama sağolsunlar şimdi başlarının tacı yaptılar tabii bazı şeyler karşılıklı onlar beni ne kadar seviyor ise ben de onları o kadar büyük bir sevgiyle seviyorum. Deniliyor ki alevi sunni evliliği yürümez ben bir örneğim hoş ben aleviliği kabul etmiş birisiyim ama olsun. Önemli olan sevgi saygıdır gerisi boş kişiler birbirini seviyorsa hiçbirşeyin önemi yok ve yeter ki istensin farklı mezhepten olan arkadaşlar SEVENLER SEVGİNİZDEN VAZGEÇMEYİN BİR KEZ SEVİLİR.SİZE sesleniyorum sakın sevginizden vazgeçmeyin yeter ki isteyin istedikten sonra herşeyin üstesinden gelirsiniz. VE SANA sesleniyorum arkadaşım LAMEKAN ''ALLAHIMA büyük konuşmayayım diyorsun asla bir sunni kızla evlenmem.'' Bence de büyük konuşma arkadaşım hayatın neler getireceğini kimse bilemez ve ayrıca da sunniler de öcü değil merak etme onların da saygılıları var. Henüz evlenmeden önce babam demişti ki: ''KIZIM KİMİ SEVDİYSE DAMADIM ODUR'' Bir erkek kardeşim var o da henüz bekar bu sözler onun için de geçerli ve hiç bir konu da baskı yoktur. SON OLARAK şunu söyleyeyim sevginin üstünde hiçbirşey yoktur SEVGİLER SEVGİYLE KALIN...

tılsım
27.03.2006, 11:27
zaten müslüman olan birini 2. defa tescil etmek içinmi bu :) çok saçma sevginin dini de dili de bir değilmi? bırakın kim kiminle istiyorsa evlensin herkes özgür iradesiyle karar verir. evlilikte anlaşamama sebeblerinin mezheb farkından dolayı olduğunu düşünmüyorum

Şoreş
27.03.2006, 19:11
Bikaç dakika önce annemler konuşurken duydum.Benim kuzenim bir sünni ile çıkıyor hemde tutucular rizeliler lazlar.Kızın amcası demiş ki ''alevilere kız vermem''

(Yürü işine cahal amca!.Biz sizin gibi cahil bağnaz bir aileye oğlanımızı vermeyiz zaten.
Sizin gibi her kavgada silaha sarılanlarla işimiz olmaz.)

manifesto
27.03.2006, 19:41
(Yürü işine cahal amca!.Biz sizin gibi cahil bağnaz bir aileye oğlanımızı vermeyiz zaten.
Sizin gibi her kavgada silaha sarılanlarla işimiz olmaz.)

Oğlan sizin soreş vermeyin tabi:)
Ama aşk bağı soysop bağından öndedir

Şoreş
27.03.2006, 19:43
Öndedir ama ben desteklemiyorum asla desteklemicem.Taki biz rahata erene kadar..

meymane_usari
27.03.2006, 19:52
eğer kişiler birbirini seviyorsa mezhep yüzünden birlikte olamıyorlarsa bu kötü çünkü bu kadar birbirini seven iki kişi yi ayırmak bence suçtur.kendi duygularına işlemiş oldukları bir suçtur...

saygılar

Ne farkeder söyle alevi sünni
Enel Hak dedikçe vur beni beni

ne güzel söylemiş şair :D

yusufçukgecegez
27.03.2006, 23:29
gerçrk sevginin önüne hiçbirşey geçemiyor.bunu yaşayamayan kolay anlayamaz.o esnada canını bile hiçe sayabiliyosun.can başka ne için hiçe sayılabilir.aşk duygusu bu kadar güçlü işte.genelde genç arkadaşlar,aşkla tanışmadıkları için,aşkın gücünü bilmiyorlar.ama sünniyle evlenmek istemeyen arkadaşlar,kazara bir sünni kıza aşık olduklarında,gerçek manada(bazen aşık oldum sanılır)göreceklerki aşk ne milliyet tanıyor ne inanç.aşk yunusunda dediği gibi,
ne varlığa sevinirim,
ne yokluğa yerinirim,
aşkın ile avunurum,
bana seni gerek seni.
bir kere aşık olmaya gör,aşık olduğun kişiden başka göz hiçbirşey görmüyor.alevi ve sünniler ancak birbirleri ile evlenirlerse kısa zamanda kardeş olurlar.evlilik ler toplumları birbirine bağlar,yakınlaştırı.bazı arkadaşlar buna asimile olmak gözüyle bakıyo ama.bu böyle olmalı.artık dünya değişiyor,toplumlar artık birbirine barışık olmak zorunda.kardeş olmak zorunda.ayrımcılıklar bi başladımı ardı arkası gelmiyor.alevi sünni ayrımı,müslüman ,hristiyan ayrımı,inaçlı,ateist ayrımı,türk sünni türk alevi ayrımı,kürt sünni kürt alevi ayrımı, ayrımların sonu y0k kardeşler,ter çare kardeş olmak birleşmek,saygılarımla

redhead
28.03.2006, 12:42
puhaha ya ne kadar komik alevi ile evlen müslüman yap ha hahaha. evet bizde süniyle evlen onları ""İNSAN YAP"" solaganı ile yürücez bundan böyle hehe...

:Spuhaha ya ne kadar komik alevi ile evlen müslüman yap ha hahaha. evet bizde süniyle evlen onları ""İNSAN YAP"" solaganı ile yürücez bundan böyle hehe...

Ezo
28.03.2006, 12:53
Yeter arkadaşlar gerçekten bir 500 kusur mesaj yazıldı yenisi ile birlikte 600 geçti sonuç herkese göre farklı bu konu. Çünkü bunun çok çeşitli kriterleri olduğu kesin. Ama kesin birşey var ki Alevi Kızlarımız genelde iyimser (!) bakıyorlar bu konuya buda bana Amazonlu kadın liderin hazin sonunu hatırlatıyor. Romalılarla Girdikleri savaşı tam kazanacakları sırada Amazonlu kadın lideri Romalı Lider kendine aşık ediyor ve Amazonlu kadınlar binlerce insan kayıpla savaşı kaybediyorlar. Ve o anda söylenmiş genle bir söz demek ki hale geçerliliğini koruyor. Lütfen bayan arkadaşlar alınmasın.

Dogrusunuz bayanlar duygusal yaklasiyorlar mantiklairni kullanmak istemiyolar yada kullanamiyorlar...bazende gerçekleri görmekten kaçiniyorlar...sonuda sizin yukarida yazdiginiz gibi oluyor...

saygilar
ezo

yuzcicek
28.03.2006, 14:29
mrh özgür yazını okudum alevi sunni evliliğinde karşı çıkmalarını haklı bulmuşsun ben haklı bulmuyorum onlar nekadar karşı çıkarlarsa olay okadar farklı yönlere kayar bak benim annem alevi babam sunni ama senin anlattığın şekilde problem yaşamıyoruz en önemlisi annesi alevi babası sunni olan bir insanım ama bu demek değildir kendimi hep bir tarafa çektim hem alevilği hemde sunniliği öğrendim neyse bu konuyu uzatmayacağım söyleyeceğim söz arkadaşlara aileleri karşı çıkmasın sonradan onlar çok üzülür ve arkadaşlarda birbirlerini candan seviyorlarsa bu ilişki bitmez çocuklarını yetiştirmeyede gelince her ikiside bilinçli bir şekilde hem aleviliği hemde sunniliği anlatmalılar hiç kimse kendi tarafına çekmeye çabalamamalı

Dostluk
28.03.2006, 14:48
arkadaşım yazını dikkatlice okudum ve anladığım kadarıyla bir alevi bayanın suni erkekle evlenmesine karşısın.Bende suni birisi olarak alevi bir insanla nişanlıyım nişanlımın ailesi de alevi geleneklerinin tamamımı yaşatmak uğrana yaşıyorlar fakat bir elde buluna parmakların nasıl hepsi yanı görevi görmüyorsa suni insanlarında hepsi bir değil içlerinde alevileri ve yaşantılarını görüşlerini benimseyenler var ve biz özgür bir toplum olarak senin bahsettiğin konuları bence aşmalıyız bende sana bir soru soracağım alevilerden kız almak genelde çok zordur peki alevi bir erkek sunilerden kız alırken bu kadar zorlanıyor mu acıba?

Şoreş
28.03.2006, 15:01
zorlanıyor.Örneği çok.Sayarım istersen HAAHAHAHAA

yunus önder
28.03.2006, 15:17
Merhaba ben yazdıklarınıza katılmıyorum.sevginin dini yok.ben yunus un nişanlısı gülhan.ben sunniyim yunus un annesi alevi.ben gerçek sevgiyi yunus ta buldum.yunus müslüman bende öyle.o zaman neyi tartışıyoruz.bence mücadele etsinler. biz mücadele ettik ve kazandık.benim ailemde yunus un annesi alevi diye vermek istemediler ama sevgi her zaman kazanır.ben alevi ve sunniler arasında hiç bir fark göremiyorum.üstünlük yalnızca takvadadır.Allah önünde herhes eiştir.ben yunus u çok seviyorum ve hiçbir zaman yunus u müslüman yapayam onu sunnilere kazandırayım diye düşünmedim.bende en az yunus kadar aleviyim.
oda en az benim kadar sünni.

Hüseyin69
28.03.2006, 15:35
[quote=yunus önder] sevgi her zaman kazanır. quote]

sevgi kusun kanadinda kus ise grib olmus
simdi yasamla ölüm arasinda bir tercih yapacan
o kusun kanadindaki sevgiyi alirsan cevrene zarar verirsin
unutmaki dünyada o grip 150 daha az yada daha fazla insanin hayatina mal oldu
simdi gelde cik isin icinden :)
yani sevgi sadece kusun kanadinda degil sevgi bazen insanlarin bas ucundadir
ama bunu anlayana kadar asirlar gecmis oluyor
neyse ben fazla
ötmiyim bakarsiniz bende grip olurum hemid ekuslarin gribi :)

alyeşil
28.03.2006, 16:01
Ben bu konuda "aile" kavramından yanayım. Herşey bizim elimizde...
Her defasında allah'a diyorum ki
-Bana babamın yuzunu eğdirecek bişe yapmayı nasip etme...
aleviyim şükürler olsun kii ve ben yazılanlar da da geçtiği gibi aleviliği en güzel şekilde öğreterek yetiştirmek istiyorum çocuklarımı..
Bu ayrımcılık deil, Aleviler böyle düşünmeye zorlanılmışlardır bence 21. yyda bile hala akıllanmayan o gözü kara cahil yobazlar yüzünden...

serkanB
28.03.2006, 16:07
Cheme Seni Yurekten Kutluyorum GerÇekten Çok Guzel Yazmissin Ben Aleviyim Ama İnsani Insandan Hayatta Ayirt Etmem ArkadaŞlar Onemli Olan İnsanin Dini Ver Sİyasi Gorusu Degildir. Bir Arkadaslik Yapacaksak Onun İllede Alevi Olmasi Onemli Degil Onemli Olan ArkadŞlik Kuracagin KİŞİ İle Huzuru Yakalamaktir. Her İnsan Bir Degildir Soruna Da Bir Cevap Ver Mek İstiyorum Her SÜnnİ Bİr Degildir. Bİzİm Erzİncandaki Koyumusde Sunnİler Ve Aleviler Bir Arada Ve Bir Gun Sunnilerden Bir Defa Bile Olsa Kotu Bir Sey Duymadim. Önemlİ Olan İnsanlik

Hüseyin69
28.03.2006, 16:10
Ben bu konuda "aile" kavramından yanayım. Herşey bizim elimizde...
Her defasında allah'a diyorum ki
-Bana babamın yuzunu eğdirecek bişe yapmayı nasip etme...

bende iki kiz babasiyim biri 3 digeri 4 yasinda
gercekten icime bir kurt girmis kemirdikce kemiriyor her bir yanimi
tek dilegim senin düsündügün gibidir
acaba yarin büyüyecek olan kizlarim senin fikrini benimseyeceklerimi
yoksa ask sevgi herseyden üstündür deyip
geride sirt üstü boynu bükük ve yüzü kizarmis
bir baba birakip gideceklermi
cok zor gercekten bu zamanda evlat yetistirmek
allah düsmanda olsa tüm anneleri babalari utandirmasin

alyeşil
28.03.2006, 16:30
bende iki kiz babasiyim biri 3 digeri 4 yasinda
gercekten icime bir kurt girmis kemirdikce kemiriyor her bir yanimi
tek dilegim senin düsündügün gibidir
acaba yarin büyüyecek olan kizlarim senin fikrini benimseyeceklerimi
yoksa ask sevgi herseyden üstündür deyip
geride sirt üstü boynu bükük ve yüzü kizarmis
bir baba birakip gideceklermi
cok zor gercekten bu zamanda evlat yetistirmek
allah düsmanda olsa tüm anneleri babalari utandirmasin

Bunları düşünmeniz için daha erken diycem ama tahminen baba olmak zor zanaat. Merak etmeyin muhakkak verdiğiniz emeği gözardı etmeyeceklerdir.Belki önce düşerler, tökezlerler ama konu anne babayı üzmeye gelince kız çocukları ciğerlidir annemin deyimiyle, kıyamazlar.

Ama şöylede bi gerçek var onların zamanına kadar belkide köprünün altından çok sular akar ve bi bakarsınız ortada öyle çok ta çetin bi ayrım, karmaşa asimilasyon v.s. kalmamış. onun için dua edelim de herşeyden önce insanlık meziyetine ve erdemlerine sahip olan birilerini sevsinler...
Bu kadar dert etmeyin "su akar yatağını bulur..."

makbule0658
28.03.2006, 16:32
Şunu üzülerek belirteyim ki bende alevi sünni evliliğine pek sıcak bakmayanlardanım. Kültür çatışması er yada geç çıkıyor.Çiftlerde çıkmasa bile çiftlerin ailelerinde çıkıyor.Buda evliliğe yansıyor ve malesef mutsuz son kaçınılmaz oluyor.

Şoreş
28.03.2006, 16:34
Ben desteklemiyrum gene söylüyorum.Çünkü neler gördüm neler... Baş bağlatmalar...

Tebdir
28.03.2006, 21:36
selam sevgili dostlar..

konuyu bastan sona kadar okudum iyi veya güzel düsünceler paylasilmis bu konuda ilgimi cekti cünkü olay basimdan geciyor...
ben sunni bir Kiz seviyorum tabe ailesi karsi ama ben kizlan cok iyi anlasiyorum ve cocugumuz olursa müslüman olsun ve namaz kilsin dedi ilk basta icimde tepki gösterdim ve derin düsündükce evet karsi degilim taraftarim dedim cünkü kendisi alevi derneginde Folkora gidiyor ve cogumuzun derneye gitmisini istiyor cemde örensin dedi yane asaya yukar her konuda anlasitik....
ve simdi kizi beynini yikadillar baska biriyle evlenmesini istiyorlar yane ellim kolum bagli..ne yapacagimi bilmiyorum...

ve bu konuda düsüncelerinizi almak istedim..

Devammi tammami bu Aska sevdaya??Kaçır kızı derim.:)

tokatli2
30.03.2006, 13:04
birde su acıdan bakalım:
sunni alevilere hosgoruyle bakan (erkek) demokratık davranan birisi.
karısına hiç karısmıyor peki cocuk ne olacak?
yada cevre etkisi ne olacak akrabalar ?
inanlar sadece askı dusunerek degil birazda mantik olarak dusunmeli.

lehrerin
30.03.2006, 21:33
bir alevi genci olarak alevi sünni evliliğine ben de karşıyım. çevremizde yaşananları yadsımak gerçeklerin uzağına düşmemize sebep olur.

karşınızdaki insan size ve sahip olduğunuz değerlere ne denli saygılı olursa olsun özellikle aileden alınan kültürler farklı. evliliklerde ailelerin de evlendiğini unutmayalım.sorunların yaşanması kaçınılmaz.

dejan
30.03.2006, 21:57
evet bu sorunu bende yaşadım... Yaklaşık 2 sene kadar süren bir ilişkim oldu. İlk tanıştığımızda ; "Ben aleviyim senin için sorun olur mu?" dedim. O ise bunun sorun olmayacağını söyledi. Ben ailesi için sorun olup olmayacağını sorduğumda (kendisi Trabzonlu'ydu). O sorun olmayacağını söyledi. Yaklaşık 2 sene süren ilişkimiz ciddi bir boyut (evlilik arefesi) kazanmıştı. Ancak son anda ailesinin istememesi yüzünden ayrılmak zorunda kaldık..ve çok acı çektim acılarım yeni dindi... Bu hafta ayrılığımın yıldönümünü yaşayacağım.. ... En gücüme giden ise benim ailemin onu kabul etmesine rağmen onun ailesinin beni kabul etmemesiydi... Kişiliğimden dolayı olan bir sorundan değil.. Sosyal statüm nedeniyle istenmemem ise işin acı ve bir o kadarda komik yanı...

haydoglulu
30.03.2006, 22:26
sevdikten sonra karsındakide adam gibi adam olduktan sonra hiç bi önemi yok ama bi alevi kız sünniyle yapamaz ayak uyduramaz ama bi sünni kız aleviyle mutlu olabilir en onemlisi rahat eder bunun ornegi cevremde cok

şahan62
30.03.2006, 23:17
selam arkadaşlar ben süni bir kızla çıkıyorum. biz iyi anlaşıyoruz her konuda . ama inanç boyutuna gelince her şey değişiyor
anne ve babasının ona anlatıkları ve seni alevi bir ,insanla evlenirsen bir daha da seninle konuşmayız. evlatlıktan red ederiz diyorlar. o da ister istemez etki altında kalıyor.Ben burda kendime soruyorum. evlenirsek şayet oğlumu ben alevi gibi yetiştirmek istiyeceğim. o da süni gibi bir kişilik çatışması olacak çocukta .ama birbirimizdedende vaz geçemiyoruz.iki arada bir derede kaldık. kız arkadaşımda cok üzülüyor buna keşke ben de alevi olsaydım yda sen süni olsaydın diyor. ama cözümsüzlük bir türlü yakamızı bırakmıyor. bizde her şeyi zamana bıraktık. ve çevremde bu sorunu yaşayan yığınla insan var ama herkes çözüm arıyor. kimse kendinden fedakarlık etmiyor.
ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN.
YA BOZATLIHIZIR KİMSEYİ DARDA KOYMA

yağ_MuR
31.03.2006, 01:12
yaa zor bu durum valla şimdi ne desekte kalbe söz geçmez ki... çocuk belli bi yaşa gelince kendisi seçsin kimin mezhebine göre yetişeceğini, sizlerde buna saygı duyun.. böyle bişe olamaz mı?

Hüseyin69
31.03.2006, 01:43
yaa zor bu durum valla şimdi ne desekte kalbe söz geçmez ki... çocuk belli bi yaşa gelince kendisi seçsin kimin mezhebine göre yetişeceğini, sizlerde buna saygı duyun.. böyle bişe olamaz mı?

ama günün birinde o cocuk gelip
babam sunni annem alevi ben neyim
derse cevabin ne olurdu cadi abla :)

yağ_MuR
31.03.2006, 01:50
bilmemm sizce noolmalı?

Lamekan
31.03.2006, 01:55
bilmemm sizce noolmalı?

Soru olmazsa sorunda olmaz bence..

Bu çözüm nasıl

Hüseyin69
31.03.2006, 01:58
bilmemm sizce noolmalı?

eger o cocuk babam sunni annem alevi diyorsa
ona yakistirilan melez kirma karma vs gibi yakistirmalari kabullenmesi lazim
haa
annesini babasini gelmis gecmisini unutursa
kendisini nasil görüyorsa öyledir alevi yada sunni
biraz tuhaf bir yazi oldu
anladiysan fazla kurcalama anlamadiysanda
anlamis gibi yap cadi ablam :)

yağ_MuR
31.03.2006, 02:01
eheh anladım ya :) aslında biraz abes olabilir ama bu evlilik konusunda melez kırma vs. olmak işe yarayabilir ayrım yapılmaz en azından :)

Hüseyin69
31.03.2006, 02:03
eheh anladım ya :) aslında biraz abes olabilir ama bu evlilik konusunda melez kırma vs. olmak işe yarayabilir ayrım yapılmaz en azından :)

hehe yani onayliyorsun öylemi
tam anlamadim ama anlamis gibi yapiyim bari :)

yağ_MuR
31.03.2006, 02:05
yoq ya alevi-sunni evliliğini onaylamıorum ama çok seviyolarsada kimse ayrılsın istemiyorum :)

Hüseyin69
31.03.2006, 02:09
yoq ya alevi-sunni evliliğini onaylamıorum ama çok seviyolarsada kimse ayrılsın istemiyorum :)

simdi birak bu ask sevgi ayaklarini evet mi hayir mi onu söyle bak uykusuzluktan gözlerim acilmiyor gidip yatmam lazim :)
saka yapiyorum cadi kardes
ama kendi adima ben onaylamiyorum
ne olursa olsun hersey özünde güzeldir
.....

yağ_MuR
31.03.2006, 02:12
evet haklısınız. özümüzü kaybetmeyelim :D

Lamekan
31.03.2006, 02:16
canerzincanbak uykusuzluktan gözlerim acilmiyor gidip yatmam lazim

Tatlı cadı
evet haklısınız. özümüzü kaybetmeyelim
Bu gece gönül rahatlığı ile uyursun şimdi abim :)

Abi saat daha erken bu saatde sen uyumazdın pek :)

Hüseyin69
31.03.2006, 02:19
Bu gece gönül rahatlığı ile uyursun şimdi abim :)

Abi saat daha erken bu saatde sen uyumazdın pek :)

hehe mekansiz abim ben alisigim daha üclere dörtlere kadar buralardayim
ben kücük bir saka yaptim
bilirsin is yok alaman devleti sagolsun elimizi sicak sudan
soguk suya batirmiyor yedigimiz önümüzde
yemedigimiz arkamizda
ekmek elden su gölden

yağ_MuR
31.03.2006, 02:22
oohh ne şanslısınız :D

Adam
31.03.2006, 02:24
Dostlar ailelerin anlaşması tamam önemli ama, benim bu konuda asıl önemsediğim çocuklarımın durumu. Bir arkadaş yazmış ''kız arkadaşım çocuğumuz müslüman olsun namaz kılsın vs. ve kendiside buna razı olmuş ama kızın ailesi gene razı olmamış.'' Kusura bakmasın ama bir Alevi böyle bir duruma nasıl razı olur? Oldu olucak kendiside müslüman olup namaz kılsaymış.
Dostluk, can ciğer arkadaşlık başka evlilik başka. Olayı arkadaşlıklarla kıyaslamak son derece yalnış. Çünkü arkadaşlıkta sadece birbirinize karşı sorumluluklarınız var fakat evlilikte hem birbirinize hem de çocuklarınıza karşı. Asimilasyona kendi elimizle olanak vermeyelim. Umarım her can kendinden bir canı bulurda uzaklara varmaz.

Canan58
31.03.2006, 02:24
Aman kim birbirini seviyorsa herkes evlensin sonra anlaşamazlarsa boşanırlar uffff ya.Çokmu zor artık zamanızda herşey normal.Yol gittiği yere kadar.Valla sormayın gecenin bir yarısı coştum neysee kusuruma bakmayın :36_1_50:

yağ_MuR
31.03.2006, 02:26
Oldu olucak kendiside müslüman olup namaz kılsaymış.

Biz müslüman değilmiyiz ki?

Hüseyin69
31.03.2006, 02:26
oohh ne şanslısınız :D

yok ablam biz ekmegini yedigimiz yere gavurdur demeyiz
baskalari gibi
dogruya dogru ama benim durumda issiz olan
ve herseferinde gavur milleti pis almanlar
diyenlerin yüzünden malesef bizde bazi sosyal haklardan mahrum kaliyoruz

neyse ablam konu burasi degil dagitmiyalim dimi

Adam
31.03.2006, 02:29
Aman kim birbirini seviyorsa herkes evlensin sonra anlaşamazlarsa boşanırlar uffff ya.Çokmu zor artık zamanızda herşey normal.Yol gittiği yere kadar.Valla sormayın gecenin bir yarısı coştum neysee kusuruma bakmayın :36_1_50: Benceden uyuyun siz uykusuzluktan pek mantıklı düşünemiyorsunuz. Boşanma Aleviler tarafından hoş karşılanan bir durum değildir, ve boş ol boş ol boş ol demekten öte bir şeydir sözünden dönmektir.

Biz müslüman değilmiyiz ki? Cadıcım ben bu konuda yorum yapmıyım. :) Ben değilim, ama kendini müslüman gören Alevide çoktur. Yönlendirme olmasın. Ama sonuç değişmez iki görüşten hangisine sahip olursa olsun namaz kılmayız.

Canan58
31.03.2006, 02:38
Benceden uyuyun siz uykusuzluktan pek mantıklı düşünemiyorsunuz. Boşanma Aleviler tarafından hoş karşılanan bir durum değildir, ve boş ol boş ol boş ol demekten öte bir şeydir sözünden dönmektir.
Valla bu olayı seçen iki insan sonuçlarına katlanacaklar.Sonu ne olursa olsun.O zaman doğru düşünüp başlamasınlar dimi ama? Valla uykumu kaçırdın bana mantıksız diyerek al gardını :p

Hüseyin69
31.03.2006, 02:46
yine ayni konu ama daha önce söyle demistim
bu nasil asktir nasil sevmektirki üc ay bir sene iki sene arkadas oluyorlar evlilik konusuna gelince biri alevi oluyor biri sunni...
bir insan nasil bu kadar ...... olabilir anlamiyorum sen kalk uzun zamandir evcilik oyunu oyna oyun bittikten sonrada ben aleviyim ben sunniyim insan olarak biriz ama inanc ve kültür kimligimiz ayridir heh ne kadar sacma birsey

bu isler cok karmasik islerdir
öyle hayal ettiginiz toz bembe dünyalardan cok uzak islerdir
aklinizi basiniza devsirin :)

yağ_MuR
31.03.2006, 02:49
valla çok güzel bi konuya değindiniz. tbr ediorum niyeyse evlenmeye gelince iş ayrım başlıo:D bak ben sevgilimden ayrıldım olmaycak die iyice kaptırmadan bitiriceksin olayı sen sağ o selamet :D iyi mi yaptım acaba???

Hüseyin69
31.03.2006, 02:56
valla çok güzel bi konuya değindiniz. tbr ediorum niyeyse evlenmeye gelince iş ayrım başlıo:D bak ben sevgilimden ayrıldım olmaycak die iyice kaptırmadan bitiriceksin olayı sen sağ o selamet :D iyi mi yaptım acaba???

gencligimde benimde pesime bir sürü sunni kizlar kosuyordu ama birgün yüzümü dönüp baktigimda cok gec kalmistim lakin o zamanalrda genc idik burdaki gencler gibi kanimiz fokur fokur kayniyordu sonra birazdaha olgunlasinca anladimki ne olursa olsun özümden olsun dedim
ve hem köyü köyümüze komsu hemde gelenek görenegine bagli inancindan ödün vermeyen alevi olan yengenizle hayatimin geri kalan kismini tamamlamaya karar verdim
iki kere iki dörttür bunu bilmek icin
tansu ciller gibi kemal dervis gibi profösörr
olmaya gerek yok :mahsum

Lamekan
31.03.2006, 02:56
ne fark ediyorki başta çiftler kendi aralarında ayrıma soruna hayır en büyük aşkımız deselerde. İşin ilerleyen dönemlerinde aileler arası anlaşmazlık ve evlilikden sonrada çiftler arasında anlaşmazlıkları oluyor. herkes istediğini yapmakda özgür ama ben doğru bulmuyorum ve kendi adıma onaylamıyorum böle bir evliliği ...

Canan58
31.03.2006, 03:04
gencligimde benimde pesime bir sürü sunni kizlar kosuyordu ama birgün yüzümü dönüp baktigimda cok gec kalmistim lakin o zamanalrda genc idik burdaki gencler gibi kanimiz fokur fokur kayniyordu sonra birazdaha olgunlasinca anladimki ne olursa olsun özümden olsun dedim
ve hem köyü köyümüze komsu hemde gelenek görenegine bagli inancindan ödün vermeyen alevi olan yengenizle hayatimin geri kalan kismini tamamlamaya karar verdim
iki kere iki dörttür bunu bilmek icin
tansu ciller gibi kemal dervis gibi profösörr
olmaya gerek yok :mahsum

Haklısın seni tebrik ederim.Çok doğru kararlar.Allah mutlu etsin inşallah sonuna kadar.Bende dedim ama yanlış anlaşıldı.Sevgi olunca duygusallaşıyor işte biz kızlar naparsın.Onun için bu tür ilişkilere hiç başlamamak gerekir.Başlayan olursada kötü sonuçalara katlanır...üzgünüm
Valla benimde başımdan geçti.Küçüktüm o zaman daha 21 falan kandırdılar abi ya hahah:ehyani Büyümü yaptılar ne sonra tersine döndü.nişanlandım ayrıldım valla direkten döndüm sorma gençlik hatası.Ama şükür kurtuldum.Şimdi çook rahatım.Halen arar sorar deli ya unutamamış :p

Lamekan
31.03.2006, 03:18
Valla benimde başımdan geçti.Küçüktüm o zaman daha 21 falan kandırdılar abi ya hahah Büyümü yaptılar ne sonra tersine döndü.nişanlandım ayrıldım valla direkten döndüm sorma gençlik hatası.Ama şükür kurtuldum.Şimdi çook rahatım.Halen arar sorar deli ya unutamamış

Anlatmak istersen doğru yerdesin. bu toping zaten güzin abla köşesine döndü gidiyor :)

Bu konuda bir özürlü benim heralde aranızda...

Umarım seçtiğin yolda doğru bir insan bulursun ne diyim ki :)

Canan58
31.03.2006, 03:25
Anlatmak istersen doğru yerdesin. bu toping zaten güzin abla köşesine döndü gidiyor :)Bu konuda bir özürlü benim heralde aranızda..Umarım seçtiğin yolda doğru bir insan bulursun ne diyim ki :)

Saol teşekkürler.ama kendine niye özürlü dedin anlamadım

Lamekan
31.03.2006, 03:27
Saol teşekkürler.ama kendine niye özürlü dedin anlamadım

Canerzincan abimin bile gençlik zamanlarında kanı kaynerken sünli bir insanla evlemeyi düşünmüş ya da aklından geçirmiş. Sende başından geçeni ve kararını anlatınca; çogu kişi hayatında böyle bir olay yaşadığını görünce kendimde bir eksiklik olarak gördümde bir an kendimden şüpelenip dedim galiba :) Böle bir şey yaşamadığım için

Canan58
31.03.2006, 14:54
Canerzincan abimin bile gençlik zamanlarında kanı kaynerken sünli bir insanla evlemeyi düşünmüş ya da aklından geçirmiş. Sende başından geçeni ve kararını anlatınca; çogu kişi hayatında böyle bir olay yaşadığını görünce kendimde bir eksiklik olarak gördümde bir an kendimden şüpelenip dedim galiba :) Böle bir şey yaşamadığım için

İyiki olmamış canım ya kendinde eksiklik diye hissettiğin şeye bak.Allah aşkına.Sanada özüyle sözüyle bir,sana layıık olacak bir can diliyorum.

umut_121