ben de adıyamandan katılıyorum
adıyamanın geçmişte çoğunluğu aalevi-kızılbaş idi.şehir merkezi hariç kuzeyde bulunan köylerin büyük çoğunluğu aleviydi ancak günümüzde bir kısmı sunnileşmiş ve iç içe yaşamaktalar.sunnileşen köyler özellikle "kav" diye adlandırılan aşirette oluşmuş ama genel anlamda beraber yaşam açısından fazla problem yok.kürtçe konuşmakla beraber büyük çoğunluğu türkmen kökenli olduklarına inanaır.daha dirençli kızılbaş aşireti ise "hıdısor"
dur ve genel anlamda hala kızılbaşlar.kürtçe konuşurlar.
adıyaman da merkeze bağlı 7 yada 8 köy olduğunu tahmin ettiğim "rumi" diye adlandırılan bir kızılbaş aşireti daha var
gaziantepte "reşa yada reşo" "çıya reşa"dağından akrabaları olduğunu duydum
bu aşiret köken olarak kızılbaş ancak günümüzde bir kısmı sünnileşmiş
genel olarak kürtçe konuşmakla beraber geçmişte trakya en son antep tarafından adıyamana geldiklerini söylemekteler.
benimde anne tarafımın bu aşiret üyesi olduğunu bildiğimden gaziantepteki bu akrabalarımız hakkında bilgi sahibi olan varsa öğrenmek isterim
burhantanal
17.06.2006, 08:47
slm,bende adıyamanın besni beşyol köyünde çalışıyom sağlıkçıyım.ben sadece gölbaşını biliyom ama orayada daha gidemedim,başka yakınlarda nereleri var söylermisin.besni merkez nasıl biraz anlatırmısın,esas antalyalıyım.iyi günler
ulalıgenç
17.06.2006, 10:07
Benim besniden çok tanıdığım vardır..Besni de alevi çok azdır.Ama genellikle demokrattırlar..Çok şirin bir yerdir besni..Besnide azımsanmayacak kadarda ülkücü vardır fakat bunların çoğu öğrencidir.
erdal3402
05.05.2008, 14:15
Mdent AkadaŞ Selam Ben Kav AŞİretİ DedİĞİn AŞİrettenİm Vede Bİzİm AŞİretten Kesİnlİkle SÜnnİleŞmemİŞİzdİr Bu Bİlgİyİ Her Nereden Aldiysan YanliŞ Bİlgİdİr Arti Kesİnlİkle TÜrkmen Falanda DeĞİlİz Özbe Öz KÜrdÜz Can KardeŞİm Benİm YanliŞ İthamlarda Bulunman Benİ ÜzdÜ AÇikÇasi Bu Şekİlde Sana Bİlİgİyİ Veren İnsanlarda Kafaya YerleŞmİŞ Asİmİle Olan KİŞİlerİn Bİlgİlerİdİr Kavo AŞİretİ Horasan KÜrtlerİndendİr Bunuda Belİrteyİm Cumhurİyetİn KuruluŞ Ve Öncesİnden Yapilan Asİmİle ÇaliŞmalarindan Korkan Kİmseler Aslini Ve BenlİĞİnİ YİtİrmİŞ İnsanlar Korkularindan Kendİlerİnİ Ve Asillarini İnkar Edİp Bİz Alevİ Canlarina YanliŞ Bİlgİ Aktarmaktadirlar Sakin Olakİ BÖyle Bİr Bİlgİye Kanmayalim Ve İnsanlara Aksetmeyelİm Kolay Gelsİn Sana
Mdent AkadaŞ Selam Ben Kav AŞİretİ DedİĞİn AŞİrettenİm Vede Bİzİm AŞİretten Kesİnlİkle SÜnnİleŞmemİŞİzdİr Bu Bİlgİyİ Her Nereden Aldiysan YanliŞ Bİlgİdİr Arti Kesİnlİkle TÜrkmen Falanda DeĞİlİz Özbe Öz KÜrdÜz Can KardeŞİm Benİm YanliŞ İthamlarda Bulunman Benİ ÜzdÜ AÇikÇasi Bu Şekİlde Sana Bİlİgİyİ Veren İnsanlarda Kafaya YerleŞmİŞ Asİmİle Olan KİŞİlerİn Bİlgİlerİdİr Kavo AŞİretİ Horasan KÜrtlerİndendİr Bunuda Belİrteyİm Cumhurİyetİn KuruluŞ Ve Öncesİnden Yapilan Asİmİle ÇaliŞmalarindan Korkan Kİmseler Aslini Ve BenlİĞİnİ YİtİrmİŞ İnsanlar Korkularindan Kendİlerİnİ Ve Asillarini İnkar Edİp Bİz Alevİ Canlarina YanliŞ Bİlgİ Aktarmaktadirlar Sakin Olakİ BÖyle Bİr Bİlgİye Kanmayalim Ve İnsanlara Aksetmeyelİm Kolay Gelsİn Sana
ustad bende dogma büyüme adıyamanlıyım hıdısor aşiretinden. kav aşiretinde asimilasyon yok demişsin istersen o köylerden bikaç örnek vereyim;kosmos,girik (kısmen),kömür(kısmen) ,müsürkan,çemberlitaş,şemikan,palanlı,algan (yeni adıyla orman içi),rezip,dağ kuyucak ve ismini sayamadım nice bunun gibi köyler var.
sünnileşme en çok kav ve rumi aşiretlerinden olmuştur
en başlı örnek kömür beldesidir
kav ı oluşturan epey alt birim vardır
bu alt birimlerden ayrışmalar olmuştur
gözebaşı(hosmos) kav olmalarına rağmen halıhazırda sunnileşmiştir
kömür kav olmasına rağmen halıhazırda iki kesimin de bulunduğu kasabadır
terman kızılcapınar köyleri tipiktir
kömür kasabasına bağlı omeran mahallesi(eskiden köy idi)
en başlıca örnek bunlar
rumilere örnek gölpınar dışbudak sarıharman ve şehir yerleşmiş olanlar
adıyamanda bunları herkes bilir
aleviler ve sunnilerin bir kısmı ya akrabalık ya kirvelik yada sağdıç lık ile birbirlerine bağlıdır
genel anlmada sunnilşemeyenler hıdısor aşiretidir
bu söylediklerim adıyaman ve merkeze bağlı köyler içindir diğerlerini bilmiyorum
sevgili erdal3402
amacım sana ithamda bulunmak değil
ben kendimde kav hemde kömür ve girik(boğazözü)köyündenim
dinam,ikleri tabii uzun zamandır gözlemliyorum
türkleşme ve kurtleşme tamamen siyasi fikre göre değişir
ben yargı belirtmedim sadece söylemleri söyledim
yaşım ileri ve bunları bilecek kadar da gözlem ve bilgi sahibiyim
sen hangi köydensin bilmiyorum ama adıyamanın tam kuzeyine yerleşmiş aşiretlerin en büyüğü kav dır ve bir çokbir babayı temsil etmektedir
kavı oluşturan bir sürü alt birim var ve insanların çoğu bunları bilir
mesela kürtçe tanım olarak hinot sımelka hemzık vs... adlandırlır
eğer halıhazırda adıyamanda yaşıyorsan şöyle bir kaç ortayaş ve üstü ile bu konuları konuş