Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir Genc İcin Ali Ne Demektir ?
seyit nesli cüneyd haydar oğlu .... namı şanı yüce bir insan mı ali ? kutsal bir kişilik, allah vergisi işte. gücü de allahtan gelmiş, dürüstülüğü de, mertliği de.
evet bu cümleleri belki binlerce kez duyduk değil mi... ama ben katılmıyorum bu sözlere. çünkü söylemesi çok kolay değil mi. sıkıştığımız zaman ezbere söylenebilecek cümleler. bence ali ye yapılacak en büyük kötülüklerden biridir bu. çünkü ali yi yüzyıllarca vazgeçilmez yapan şey allah vergisi değildir, ali'nin emeğidir. ali şah-ı merdan dır. ne dir şah-ı merdan: mertlerin şahı. peki ali nasıl tarif ediyor mertliği. diyorki: mertlik benim babam budur diyen mert değildir. ben buyum diyendir mert kişi. benim bu sözden anladığım ise atalarımızla övünmek onlara yapılacak en büyük kötülüktür. çünkü onlar övülmek için iyi insan olmadılar. onlar güzel bir dünya için iyi bir insan oldular. benim için ali; güzel bir dünya için uğraşmış mert bir insandır.
benim için ali, kutsal özelliklerle doğmuş bir efsane değildir. kendi emeğini ortaya koymaktan çekinmeyen, kendi yüreğini tanımadığı insanlara feda eden bir insandır. ( örnekleri çok yazmaya gerek yok )
benim için ali, dünya tarihinde iktidarı insanların gönlünde kuran tek hükümdardır. çünkü ilk halife olmak isteseydi zaten olurdu. halifeliği kendisi istemedi. herkes halifelik peşinde iken o sevdiği bir insanın kaybetmenin acısı içinde idi. ne kadar doğal değil mi. ama ali gerçek iktidarı garibanların gönüllerinde çoktan kurmuş oldu.
benim için ali, yoksulların hükümdarıdır. islam coğrafyasına baktığımız zaman alevi ve şii nufusun yoğun oluğu yerler her zaman geri bırakılmış bölgelerdir. anadolu alviliğinin özü de garibanlıktır. bakmayın şimdi barlarda, lüks ortamlarda rencide edilen alevi kültürüne, esas özü garibanlıktır.
benim içi ali, çalışkan bir insandır. kendi görüşü için açlığa kafa tutar.
benim için ali, dünyaya gelmiş en samimi insandır. hiç bir sözünde yapmacık yoktur. şimdi bir moda var doğal olmak diye :) sanırım ali eğer yaşasa idi derdi ki: her insan ancak kendi yapaylığı içinde doğal olabilir.
benim için ali, emeğini paylaşmaktan çekinmeyen bir garibandır. göstermelik kahramanlardan değildir.
evet benim için ali budur. bilmiyorum sizler ne düşünüyorsunuz ?
Bende katiliyorum sana, Hazreti Ali'nin Insanlara emegi coktur.Insanlik yolu cizen,ve o yolda kendi örnek olarak giden,Tabiki göstermelik degil,zalime karsi direnen ve Hakikatten ne olursa olsun ayrilmayan.gercek Hakkikattir.Bir evliyadir,gariban Babasidir,ve daha cok sey yazilir.
dogru yazmissin.
saygilar
merhaba sana katıla ilirim yaxdıkların için ama bence benim yaşam biçimimdir derim...
olmamız gereken ama olamadgımız belkide hiç olamayacagımız ama hedefimiz ...
dostça kalın
Ya Hızır 21.11.2005, 12:45 Arkadaşlar Ali hakkında çok güzel şeyler söylemişsiniz. Ama bu yazıları okurken şu aklıma geldi (belki de bir anı)
Dedelerimizden biriydi; birgün Ali için insani sıfatlar sayan birine '' oğlum sen ne yapıyorsun, sen Ali'den nasıl insanmış gibi söz edersin (günah ) ''O'' nurdan yaratılmıştır, Nurdur. Doğmamıştır, Doğrulmamıştır. ''O'' on sekiz bin alemi yaratmıştır (yani onun allah'ıdır)'' demiştir ve kızmıştır.
Arkadaşlar sizce alevilikle islam arasındaki ilişki nasıldır, bağ nasıldır ya da böyle bir bağ var mıdır?
Aşırı şeriatçı, Şeriatın keskin kılıcı, Tam bir müslüman olan, Mhammed'in yakını (akrabası) ve Muhammed'e ilk inananlarından olan bir insan ne derece alevilikle bağlantılı olabilir; bir insan (lider) olarak ele alındığında...?
Ama yukarıda anlattığım, bir dedemin sözlerini ele alırsak; Tamam ismi Ali ama onu bir insan olarak ele almamız ne kadar doğru? O bizim Alimiz ON SEKİZ BİN ALEMİ YARATAN NURUMUZdur şeriatın keskin kılıcı değildir.
Biz tarih sahnesinde islamla karşı karşıya gelmişiz ancak islamı kabul etmemek için (gerçek ali olarak ele alırsak) Hz.Ali simgesini ayrıca Hasan ve Hüseyin, kerbela olayını almışız ama şamanizmden gelen özümüzü korumuşuz (anadoluya gelince ismimiz alevi olsada)
Lütfen bizi şiilerle de karıştırmayın.
Onlar şeriatçı son derece islama bağlı insanlardır.
Onlar da Ali2yi sever ve benimserler ama farklar var.
Onlar Hz.Aliyi yani şeriatçı, şeriatın keskin kılıcı olanı sever ve benimserler,
Ancak biz ise ; Hz.Ali'den isim olarak aynı olan Ali'yi severiz yani NURUMUZU
Saygılarımla...
eerkan82 21.11.2005, 17:07 arkadaşlar gerçekten çok güzel şeyler yazmışsınız sizlere katılıyorum ama birşey eklemek istiyorum benim inanışlarıma göre(çevremdeki tanıdığım bir çok alevi arkadaşlarımlada hemfikiriz)benim için Hz Ali Efendimiz yaratandır,Allahtır.
saygılar.....
Ya Hızır 22.11.2005, 00:47 Demekki düşümcelerimiz aynı doğrultuda (ya da aynı) eerkan 82.
Benim ALİM de yaratandır, o benim tantımdır.
Saygılarımla...
Kizilbas 66 22.11.2005, 09:17 Demekki düşümcelerimiz aynı doğrultuda (ya da aynı) eerkan 82.
Benim ALİM de yaratandır, o benim tantımdır.
Saygılarımla...
Sevgili Arkadaslar !.. Anadolu Alevisi icin Ali nin anlami ,tasidigi misyon itibariyla cok önemlidir.Seriat kapisinda olmasa bile,Alevilerin diger 3 kapisinda Ali ,etiyle, kaniyla Yedinci yüzyilda yasamis ve tarihi kisilik olmaktan cikarilmistir.Alevi Edebiyatinda,ibadetinde ve yasayisinda Ali ,kisi olmaktan uzaklastirilmis,bir kavram haline gelmistir.Anadolu Alevilerine göre Ali ,Yaradan in görünen yüzü olan günesin dogus hali ve isigidir.
Alevi sözlü gelenegi icinde Hz.Ali nin Nur ( ISIK ) ifade eden bir kavram oldugunu ve bunun bir SIR olarak korundugunu,Alevi nefeslerinde adi gecen Ali nin Islamiyetin ilk dönemlerinde yasamis tarihi kisilik olmadigini ifade eden sayisiz Nefes vardir.
Müminler sirrini ilden sakinir
Kendin bilmezlerse sözün dokunur
Genci Abdal dört kitapta okunur
Evveli ahiri destan Alidir
Genc Abdal
Evreni baslatan isiktir,isik Yaratilisin destanidir,bu destan Alevi deyislerinde,Ali adinin arkasina saklanmistir.Alevi ozanlarindan Genc Abdal bunu böyle görmüs ve böyle dile getirmistir.Yani Ali nin tanri yerine konulmasi ,özdes olmasi Aleviligin takiyyeci kimligini özetler.Allahin tecellisi ,Allahin en mükemmel mazhari degisik suretlerde tecelli eden Ali dir.
Abdal Musa bir deyisinde söyle der. :
Güvercin donuyla Urum a ucan
Imamlar evinin kapisin acan
Cümle evliyalar üstünden gecen
Var midir hicbir er Ali den gayri
Bu misralarda gelenege göre Anadoluya bir güvercin olup gelen Haci Bektasi Veli ile Ali nin ayni kisilik olduklari imasi var.
Her insanin yüzünde Allahin adi okunabilmektedir.Bu gercegi hic kimse ,yüzyilimizin basinda ,Hilmi Dedebaba nin ifade ettigi gibi dile getirememistir :
Tuttum aynayi yüzüme
Ali göründü gözüme
Ali olgusu derinlestirilmeye calisilirsa,bunun bir günes tanrisalligi oldugunu görülür.Ali ,görünmesi icin dua edilen dogan günle özdeslestirilmistir.Ali nin Tanri yerine konulmasi tanriyla özdes tutulmasinin en önemli örnegini Dervis Ali nin bir Nefesinde görebiliriz :
Men Ali den gayri Tanri bilmezem
Hizir yoldasiniz Ali Kilavuzunuz ola
Saygilarimla...............
benim hakkımda iki şey düşünen helak olup gider birincisi beni sevmeyip aleyhimde konuşanlar ikincisi benİ sevip hakkımda ileri gidenler.
HZ.ALİ
Sizde lütfen fazla ileri gitmeyin her insan gibi HZ.ALİ de insandı ama ilmi açıdan bilgili insan .Aynı tartışma HRİSTİYANLIKta da var İSA tanrımıydı, insanmıydı,melekmiydi tartışması bu tartışmalar sonucu hristiyanlar mezheplere bölündü katolik ,ortodoks protestan gibi aynı kaderi bizde yaşıyoruz bügün alevilik çatısı altında kaç tane tarikat var (caferilik,şia,ismailik,batinilik tahtacılar,kızılbaşlık) gibi daha neler neler bizde hristiyanlar gibi bölünmeyelim .Bu tartışmaları ileri götürürsek tarikatlar arası sürtüşmelere kadar gider .Tarih böylesi tartışmalarla ,kavgalarla ,savaşlarla dolu islamda ilk çıktığında tekti ama sonra dört mezhebe şimdi ise ne kadar müslüman varsa o kadar mezhebe bölünmüştür.bu tartşmaların önü arkası gelmez bırakalımda HZ .ALİ insan olarak yaşasın .DEDE UÇMAZ ONU MÜRİDLERİ UÇURUR...sizde HZ.ALİ yi uçurmayın..sevgiler...
bülentişcan 10.12.2005, 16:16 Tuttum aynayi yüzüme
Ali göründü gözüme
Ali olgusu derinlestirilmeye calisilirsa,bunun bir günes tanrisalligi oldugunu görülür.Ali ,görünmesi icin dua edilen dogan günle özdeslestirilmistir.Ali nin Tanri yerine konulmasi tanriyla özdes tutulmasinin en önemli örnegini Dervis Ali nin bir Nefesinde görebiliriz :
Men Ali den gayri Tanri bilmezem
Hizir yoldasiniz Ali Kilavuzunuz ola
Saygilarimla...............
Yazınız bir bütün olarak çok aydınlatıçı özellikle sonuç bölümü anadolu aleviliğinin islamın ne kadar içinde veya dışında olduğunu özetliyor.
İlminiz var olsun,yazım ve anlatım tarzınızda çok hoş,yazılarınızı dıkkatle okuyorum,
Kizilbas 66,
Galiba siz Hz Ali ile zerdüstlügü karistirmissiniz.
Aleviligin Hz Ali den olusmadigini Alev (ates) kelimesinden geldigi iddia eden ilk kisi siz degilsiniz.
Bunun icin "Alisiz Alevilik"kitabi yazildi.Yazan: Faik Bulut
Bunun icin "Sizin Ali Bizim Ali"siiri yazildi. Yazan: Emekci
Bunlarla bir yere varilmaz.
Alevileri asimile etmek isteyen fasistlerin ve seriatcilarin isine yarar.
Kizilbas 66 11.12.2005, 10:45 Anadolu Alevi inancinda Hz.Alinin yeri cok farklidir.Bütün Alevilerin bildigi cemlerimizde yüzlerce yildir anlatilan Kirklar Meclisinin söylemi Ali yi tanrilastirir.Bunlari Alevi ozanlarimizin siir ve deyislerinde görebiliriz.Anadolu Alevileri Ali deki SIRRI aciklamak icin ,Erenler araciligiyla dizeler üretmisler SIRRina nail olmuslardir.Anadolu erenleri icin Ali coktur ama ,Sahi Merdan Ali birdir,ve o inancta zaten var olan "SIR " dir ( buradaki Sah kelimesi bazi canlarin sandigi gibi Sah ismail sifati degildir..
Nice 100 bin yillar kandilde durdun
Atanin belinden madere geldin
Onun icin bu halki gümana saldin
1001 donda bas gösterdin ya Ali
Baska bir deyistede söyle diyor
124 bin Nebi haktir
Kimisi veli,kimisi nebidir
1001 ismi mevcut kendisi SIR dir
18 bin aleme sultan Ali geldi
Bu örnekleri cogaltmak mümkün.Anadolu Alevi geleneginde bütün ecdatlarimiza.ozanlarimiza,Pirlerimize göre Muhammed Peygamber Dindir..Ali Imandir..Cebrail de onlarin rehberidir..Dolayisiyla onlar Allah ile birlesmis olanlardir ve bunun icin HAK-MUHAMMED-ALI derler..
4 Kapi acisindan bakarsak ki bu cok önemlidir..
SERIATTA ALi arslandir
TARIKATTE Ali SAH -I Merdandir
MARIFETTE Ali sihirbazdir( yoktan var eden,istedigi yere götürebilen kisi )
ve HAKIKATTE ALi den baska Allah yoktur !...
Inanclarin birbirinden etkilenmesi kadar dogal bir olgu yoktur.Bu anlamda Alevilik tarihi ve gecirdigi homogojen yapisi ile farkli inanclardan oldugu gibi zerdüstlüktende etkilenmistir.Evrensel Alevi inanc yapisinda baska inanclarin motifleri mevcuttur.Bu baglamda Ali nin Nur,SIr ,Dogan günes olarak nitelendirilmesi Ayni motiflerin diger bir inanctada var olmasi onun karistirilmasi anlamina gelmez...
HIZIR YOLDASINIZ ALI KILAVUZUNUZ OLSUN
Saygilarimla............
hasanerdogan 11.12.2005, 12:31 Arkadaşlar;
Belki önceden yazılmış olabilir:Alevilik islamiyetin gelişinden sonr.Hz Muhammet'in ölümünden sonra ortaya çıkmıştır.Hz Ali,Hz Ayşe arasındaki muhalefetten dolayı ortaya çıktı.Bir de Hz Osman.Bu yüzden taraftarlar oluştu.Hatta Ali taraftarları başına kırmızı ip(bandaş)bağladılar.Kızılbaşlık da burdan gelir.Ama Hz Ali de tabiki İnsandı.Alevilik de Allah ve Peygamber inancı vardır.Biz sadece ilk halifelik hakkının Hz Ali'de olması gerektiğini düşünmüşüz.Bu yüzden de Ömer , osman ve Ebubekir sevilmezler.Alevilik ortaya çıktığında Hz .Ebubekir Ve Hz .Ömer zaten ölmüşlerdi.
Hepinize saygılar
kadir_y10 16.12.2005, 20:52 Arkadaşlar;
Belki önceden yazılmış olabilir:Alevilik islamiyetin gelişinden sonr.Hz Muhammet'in ölümünden sonra ortaya çıkmıştır.Hz Ali,Hz Ayşe arasındaki muhalefetten dolayı ortaya çıktı.Bir de Hz Osman.Bu yüzden taraftarlar oluştu.Hatta Ali taraftarları başına kırmızı ip(bandaş)bağladılar.Kızılbaşlık da burdan gelir.Ama Hz Ali de tabiki İnsandı.Alevilik de Allah ve Peygamber inancı vardır.Biz sadece ilk halifelik hakkının Hz Ali'de olması gerektiğini düşünmüşüz.Bu yüzden de Ömer , osman ve Ebubekir sevilmezler.Alevilik ortaya çıktığında Hz .Ebubekir Ve Hz .Ömer zaten ölmüşlerdi.
Hepinize saygılar
Hz. Ali efendimiz benim için çok değerlidir...İlk olarak hakkını yedirmemiş adaletsizliğe karşı ve hakkı için savaşmıştır...Kendisi ilk müslüman ve hep peygamberimizin yanında yer almıştır ve ilk halifelik Hz. Ali efendimizin hakkı olduğunu düşünüyorum...
halitseyfi 01.02.2006, 01:15 Canlar
Alevilikte Ali kavramını sadece Hz Muhammedin damadı Ali olarak düşünmeyin "her peyganberle bir ali gelmiştir" felsefesi içinde düşünülürse alevilikte ali kavramı yerli yerine oturur çelişki kalmaz.
"Ali allah" kavramıda "Enel hak" kavramıyla eşdeğerdir.
Saygılar ve selamlar
Hz. Ali’nin en önemli özelliklerinden bir kaçı, insani ahlâk, yiğitlik, mazlumu koruma, cömertlik, yardımseverlik, erdem, vefa, olgunluk ve yola bağlılık konusunda “güvenilir olmak”tır. 1400 yıllık tarih boyuna dillere destan olacak ölçüde sevenlerinin gönlünde taht kurmasının hikmetlerinden biri budur.
Alevi-Bektaşiliğin temel ahlak ilkesi olan “Eline, Diline, Beline sahip olmak” anlayışı Hz. Ali’de simdelenir. Onu bu yolun ana ilkesi haline getirir. Onun günsel yaşam ilkeleri ve yüzlerce söz ve konuşmalarını içeren deyimlerini bir araya getirdiğimizde bu anlamın ne kadar doğru olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkar.
Hz. Ali’nin öğretileri arasında en çok öne çıkan öğelerden biri onun büyük ilim sahibi olması ve bunu insanlarla paylaşmak istemesidir. Ayrıca ilimi iyi anlamak, halkın yararına kullanmak, yolu gözetmek anlaşılmalıdır.
Gereksiz ve yanılgılı konuşmamayı özellikle gözetmekte, barış içinde ve hoşgörülü olmayı telkin etmektedir. Zulmü ve insanlara haksızlığı şiddetle men etmekte, defalarca haksızlığa uğranılsa dahi, insanların kendilerine haksızlık edenlere zulüm yapmamalarını ısrarla vurgulamaktadır.
Her türlü yalan, dolan, iftira, ikiyüzlülük ve kem sözden insanları caydırmaya çabalar. Mütevaziliği ve alçakgönüllüğü öven, cahil ve yeterince erdem sahibi olanlardan mesafeli durulmasını öneren, dayanışmayı, dürüstlüğü ve adaleti bayrak edinen bir ulu zattır Hz. Ali. İnsan olmanın temel ilkelerinden biri olarak da nefsin köreltilmesini (kontrol altına alınmasını) tavsiye eder ve uygular.
Hiç bir insanı kınamayı hoş görmediği gibi, insanları mensup olduğu kavimler (ırklar) konusunda da eşit tutar. İnsan haklarına son derece uyan ve saygı duyan, Kul hakkını kutsal gören, insanların kula hakkına riayet etmelerini, müslüman olmasalar dahi tüm insanlara adaletle yaklaşılmasını telkin eder.
Kimsesizleri, yetimleri, dulları, köleleri, yaşlıları, bedensel özürlüleri ve çaresizleri korur. Onlara toplumun dayanışma ruhu ile sahip çıkmalarını, onlara umut verilmesini ister.
Hz. Ali, gönül zenginliğini, mal zenginliğinden üstün tutar. Erdemi, olgunluğu; kişinin kendisini bilmesi olarak görür. Dünyevi tutkulardan uzak mutasavvıf bir kişilik sergiler. Şöhret ve zenginliği önemsemez. İnsanların gönül gözünü açmalarını ve tasavvufa yönelmelerini telkin eder.
Tarihin akışı boyunca binlerce devlet yöneticisi, kahraman, imparator ve din adamı yaşamıştır. Bunların kendi çaplarına göre etkileri olmakla birlikte çoğu unutuldu veya adeta unutulma noktasın gelindi. Hz. Ali ise unutulması bir yana araştırılıp incelendikçe, gizemi ve büyüklüğü daha da arttı. Günden güne daha da fazla bir ilgi ile aranılan bir Evliya oldu.
1400 yıldır dünyanın pek çok farklı coğrafyalarından milyonlarca kişi “Medet ya Ali” diyor. Eşiğine yüz sürmek, kapısına kul olmak dileği ile feryad ve figan ediyor. Yalvarıyor. Yakarıyor. Ona yakın olmanın hayali ve umudu ile çırpınıyor. Onu anıyor. Onu okuyor, deyişlerinde, semahlarında, ayinlerinde ve muhabbetlerinde derin bir coşku ile yad ediyor.
Bunun nedenlerine bakınca karşımıza pek çok olağanüstü özelliklerle donanmış bir dahi ve ulu Evliya çıkıyor.
Hz. Ali hem din adamı ve hem de büyük bir din alimidir.
O hem olağanüstü bir bilgi ile donamış bir filozof hem birikimini toplumu ile paylaşan bir bilge.
O hem arı, hem de arıtıcı.
O hem bir asker hemde bir kahraman.
O hem zengin, hem de yoksul.
O hem devletin başındaki Halife hem de bir işçi veya köylü.
O hem toplumsal hem de siyasal bir önder.
O hem hatip, hem de bilgisine ve kalemine erişilmez bir yazar
O hem zahiri, hem de batini bir sır.
O hem başta, hem sonda.
O hem insan, hem nur.
O hem yaratanın nuruna ulaşmış bir yaratıcı, hem de yaratılmış fakir bir kul.
O hem gözlerin, hem de kalplerin görmeye çabaladıkları deha.
O hakkında yüzyıllardır “Sırrı hakikatına eremedik” denilen Veliullah
Tarihler boyunca pek çok ünlü yazarlar, ünlü araştırmacılar derler ki: “Eğer denizler mürekkep, bütün ağaçlar kâlem olsa, Âdem oğulları yazıcı olsalar, cin tayfası da hesap tutsalar; Yâ Ali, senin fazîletlerini tamamlayamazlar.”
Yine alimler derler ki: “İmâm-ı Ali’yi seven saadete erişmiştir, ona düşman bulunan şakî’dir, her türlü günahı işleyen hayduttur. İmâm-ı Ali’yi sevmek îmandan gelir, ona düşmanlık küfür ve nifâktandır.”
SAYGILAR
Hz ali hakkindaki fikrim... acikcasi hem hz muhammedin damadi ol hemde son halife ol .
Bir genç için daha doğrusu alevi olan bir genç için ali bir çok şey demektir,,,
dara düştüğünde,çıkmazda olduğunda,haksızlığa uğradığında ve daha nice nice olumsuz durumlarda YETİŞ YA ALİ diyebileceğin kadar umut dolu,inanç dolu bir haykırış bir feryattır,,,,
|
|