Orijinalini görmek için tıklayınız : alevilerin istekleri
ALEVILER DEVLETI YONETENLERDEN NE ISTIYOR?
1.Diyanet isleri baskanligi yeniden yapilandirilmalidir.
2.Genel butceden alevilere pay ayrilmalidir.
3.Din derslerinde alevilik ogretilmelidir.
4.TRT'de alevilige yer verilmelidir.
5.Cem evlerine arsa ve yeterli destek verilmelidir.
6.Inanc onderlerine okul acilmalidir.
7.Saz,okullara tazsiye edilmelidir.
gökhan doğan 12.08.2005, 16:29 Merhaba sila.İlk olarak şunu yanıtlayabilirmisin.Sence Alevilik bir din mi?Yoksa düşünce tarzında olup,insanların hayata uygulamaya çalıştığı bir felsefi öğretimi?
Tüm dost ve canlara sevgilerle...........
ErdalNET 12.08.2005, 22:15 Biz Aleviler birşeyler istiyoruz ama 2 alevi bir araya gelemiyoruz. Birçok ateist olmuş alevi diye geçinenleri ve Kürt milliyetçiliği yapıp teröre destek veren alevileri içimizden temizleyerek işe başlayalım ardından isteklerimiz daha kolay gerçekleşir. Bu iki olay aleviliğin toplumdaki itibarını ayaklar altına alıyor. İnanmıyorsan aleviyim deme utanmaz adam. Aleviliğin ne olduğunu ve nasıl çıktığını öğrende gel. Biz milliyetçiliğin hertürlüsüne karşıyız ama nasıl oluyorda aramızda kürt milliyetçileri türüyor.
Biz Aleviler birşeyler istiyoruz ama 2 alevi bir araya gelemiyoruz. Birçok ateist olmuş alevi diye geçinenleri ve Kürt milliyetçiliği yapıp teröre destek veren alevileri içimizden temizleyerek işe başlayalım ardından isteklerimiz daha kolay gerçekleşir. Bu iki olay aleviliğin toplumdaki itibarını ayaklar altına alıyor. İnanmıyorsan aleviyim deme utanmaz adam. Aleviliğin ne olduğunu ve nasıl çıktığını öğrende gel. Biz milliyetçiliğin hertürlüsüne karşıyız ama nasıl oluyorda aramızda kürt milliyetçileri türüyor.
Hıııı???? Konunun bununla ne alakası var? Alevilerin istekleriyle ilgili sanıyorum bu konu. Sürekli aramızdan birilerini hedef göstermeseniz olmaz mı? Yani her türlü mesaj birbirimize düştüğümüz bir polemik haline gelmese bu zararlı mı olur?
ErdalNET 12.08.2005, 22:22 Hıııı???? Konunun bununla ne alakası var? Alevilerin istekleriyle ilgili sanıyorum bu konu. Sürekli aramızdan birilerini hedef göstermeseniz olmaz mı? Yani her türlü mesaj birbirimize düştüğümüz bir polemik haline gelmese bu zararlı mı olur?
Bir isteğe ulaşmak için o isteği hakketmek gerekiyor. Bir söz vardır "insanlar neyi hakkediyorlarsa o şekilde yaşarlar" demekki bugün bizler bu şekilde yaşıyorsak yani isteklerimizi bile alamayacak bir şekilde demekki biz buna layık değiliz.
Bir isteğe ulaşmak için o isteği hakketmek gerekiyor. Bir söz vardır "insanlar neyi hakkediyorlarsa o şekilde yaşarlar" demekki bugün bizler bu şekilde yaşıyorsak yani isteklerimizi bile alamayacak bir şekilde demekki biz buna layık değiliz.
Her mesajınızda Alevileri suçlayıcı birşeyler görüyorum sayın Erdalnet? Aleviler bu istekleri haketmemek için ne yapmışlardır? Tam aksine Aleviler hep ezilip horlandı. Kimsenin tavuğuna kışkış demedi. Sizin layık olup olmadığınızı bilmiyorum. Ama benim tanıdığım Aleviler devletten çok fazla birşey istemiyor ve istediklerine de layıklar.
ErdalNET 12.08.2005, 22:31 Her mesajınızda Alevileri suçlayıcı birşeyler görüyorum sayın Erdalnet? Aleviler bu istekleri haketmemek için ne yapmışlardır? Tam aksine Aleviler hep ezilip horlandı. Kimsenin tavuğuna kışkış demedi. Sizin layık olup olmadığınızı bilmiyorum. Ama benim tanıdığım Aleviler devletten çok fazla birşey istemiyor ve istediklerine de layıklar.
Layık olsaydık layık olduğumuz gibi yaşardık. İnancımızı gizlemek zorunda kalmaz madımaklarda yakılmazdık. Dünyadan haberiniz yok herhalde. Bir bakın isterseniz biz aleviler nasıl yaşıyoruz diye.
vallah devletden mi istiyoruz yoksa basga birilerindenmi bilmiyorum ama bir televizvon kanalimiz olsa fena olmaz yani.
bu gunlerde nerdeyse her gorusun bir kanali var bizim neden yok?
(eyer varsa ve ben bilmiyorsam soyleyin ogrenim)
Layık olsaydık layık olduğumuz gibi yaşardık. İnancımızı gizlemek zorunda kalmaz madımaklarda yakılmazdık. Dünyadan haberiniz yok herhalde. Bir bakın isterseniz biz aleviler nasıl yaşıyoruz diye.
Nasıl yaşıyormuşuz? Son derece modern ve çağa uygun şekilde yaşıyoruz. Benim yaşam tarzımla ilgili hiçbir sıkıntım yok şahsen. Ayrıca inancımı gizleme gereği duymadım. Duysaydım da zaten bu beni değil, beni inancımı gizlemek zorunda bırakanları suçlu yapardı. Ne demek istiyorsunuz siz? Madımak'ta yakılmayı hakettik mi yani? Bu ne biçim bir laf. Bir avuç yobazın, kışkırtılmış, beyni yıkanmış bir avuç örümcek kafalının insanlarımızı yakması nasıl bizim suçumuz oluyor?
ErdalNET 12.08.2005, 22:46 Hak etmeseydik eğer kimse bizi orada yakamazdı. Belki bunu anlama zorluğu çekebilrsin. Yada kabullenmek hoşuna gitmeyebilir.
Bu arada Canan Hanım Alevi televizyonu açılsa hiçbir alevinin izlemeyeceğinden emin olabilirsin. Bizim aleviler ancak gider kürtlerin açtığı uydudaki televizyonları izler.
Hak etmeseydik eğer kimse bizi orada yakamazdı. Belki bunu anlama zorluğu çekebilrsin. Yada kabullenmek hoşuna gitmeyebilir.
Böyle birşeyi kabullenmiyorum beyefendi. Kabullenmem de zaten. Orada yakılan insanlar bizim aydınlık yüzümüzdür. Yakılmayı vs hakettikleri de yoktur. Onların yakılmasındaki tek suç aydınlıktan hoşlanmayan, aydınlığa saldıran karanlık beyinlerindir. Hiçbir mazaret onların suçunu hafifletemez. Ki zaten sizinki mazaret bile olamaz.
Bu arada Canan Hanım Alevi televizyonu açılsa hiçbir alevinin izlemeyeceğinden emin olabilirsin. Bizim aleviler ancak gider kürtlerin açtığı uydudaki televizyonları izler.
Vazgeçin artık her konuda Alevileri suçlamaktan. Bu kadar kinin ve suçlamanın nedeni nedir? Bir televizyon konusunu bile Alevileri suçlamaya alet olarak kullanabiliyorsunuz.
ErdalNET 12.08.2005, 22:55 Git hakettiğin gibi yaşa. Aleviler adına senin gibilerden utanç duyuyorum.
Alevimen 12.08.2005, 23:04 Efendim kişiselleştirmeye başladığınızda lütfen özel mesaj'dan devam edin, tavsiye olarak nitelendirin.
başka başlıktada böyle bir durum var, dikkatimi çekti.
Git hakettiğin gibi yaşa. Aleviler adına senin gibilerden utanç duyuyorum.
Evet. Burada da kişisel bir saldırıyla son vermişsiniz tartışmaya. Benim size tafsiyem Erdal Bey. Eğer tartışmanın seyri, durumu sizin hoşunuza gitmiyorsa; tartışmayı olduğu gibi bırakmaktır. Giderayak karşımdakine bir hakaret veya beddua edeyim zihniyetiyle hareket etmeyelim lütfen. Ve tartışmaları da sadece kişilik temelinde almayalım. Utanılacak bir davranış varsa o da budur.
Merhaba sila.İlk olarak şunu yanıtlayabilirmisin.Sence Alevilik bir din mi?Yoksa düşünce tarzında olup,insanların hayata uygulamaya çalıştığı bir felsefi öğretimi?
Tüm dost ve canlara sevgilerle...........
oncelikle sunu soylemeliyim gokhan dogan bu soruyu sorma ihtiyaci nerden dogdu bilmiyorum ama ben yinede kisa ve oz yazayim bu konu var forumda ama okumadigini dusunerek tekrarliyorumm .alevilik allaha inanan peygamberi hz Muhammet olan ve hz Ali yolunda giden kitabi Kurani Kerim olan islamiyet turk boylari arasinda yayilmis ,turk kulturuyle islamiyetin birlesmesinden olusan bir inanc bicimidir. burdan sorunun cevabini bulacagini dusunuyorumm ve aleviler icin yapilmasi gerekenleri yazdim ben hakettikleri seylerii cok mu yoksa bu istekler. yapilmasi imkansiz mi yoksa:3D_NG (5)
saygilarrr
ErdalNET 12.08.2005, 23:58 oncelikle sunu soylemeliyim gokhan dogan bu soruyu sorma ihtiyaci nerden dogdu bilmiyorum ama ben yinede kisa ve oz yazayim bu konu var forumda ama okumadigini dusunerek tekrarliyorumm .alevilik allaha inanan peygamberi hz Muhammet olan ve hz Ali yolunda giden kitabi Kurani Kerim olan islamiyet turk boylari arasinda yayilmis ,turk kulturuyle islamiyetin birlesmesinden olusan bir inanc bicimidir. burdan sorunun cevabini bulacagini dusunuyorumm ve aleviler icin yapilmasi gerekenleri yazdim ben hakettikleri seylerii cok mu yoksa bu istekler. yapilmasi imkansiz mi yoksa:3D_NG (5)
saygilarrr
Çok güzel konuştun. Teşekkürler
sizin aleviler kimdir bilmiyorum ama bizim aleviler kanalimiz olsa izlerler.
sizin aleviler kimdir bilmiyorum ama bizim aleviler kanalimiz olsa izlerler.
Şimdi bu arkadaş kişisel kinlerinden dolayı bunu yazıyor. Kişisel sorunları buraya nakletmek hoş değil tabi. Bana duyduğu veya başkasına duyduğu bir kini bütün Alevilere yönlendiriyor. Halbuki alakasız şeyler.
Tabi biz burada bu arkadaşın hareketi üzerinden kişiliğini tartışmayacağız onun gibi. Ben bu harekette toplumsal sonuçlar tartışmak istiyorum. Görüldüğü üzere kişisel sorunlarla, toplumsal sorunlar birbiriyle bağlı olmakla birlikte birbirlerinden bağımsız düşünmek gerekiyor. Toplum olarak tartışamamazın, diyalog kuramamazın, en ufak sorunların bile şiddete dönüşmesinin ana nedenlerinden biri de budur. Bu tartışmada da görüldüğü üzere toplumsal sorunlar bir anda kişiselleşebilmekte ardından oluşan yeni kişisel sorunlarda toplumsal sorunlara dönüşebilmekte. Sorun burada yatıyor zaten. Birincisi toplumsal bir konuyu tartışırken, konuyu karşınızdakinin kişisel özelliklerine, zaaflarına, huylarına taşımak oldukça zararlı ve diyaloğa karşı vurulmuş önemli bir darbedir. Toplumsal sorunlar eldeki bilgi ve sosyal gözlemlerin iyi tahliline dayanır. Karşıdaki kişinin karakteri toplumsal sorunlar hakkında bize en ufak bir ipucu vermez, yanıltıcı olur. Ayrıca kişilik tartışmalarının başladığı yerde düşünceye hareket alanı kalmaz, demogoji ve saldırganlığın hareket alanı genişler. Bunun doğal sonucu olarak da kişilere duyulan kin ve nefret toplumsal sorunlara verilen tepkiyi de etkilemektedir. Başka bir Aleviyle Aleviliği tartışıp sonra bunu o Alevinin kişiliğine bağlarsan hemen ardından o Aleviye duyduğun kinle diğer Alevileri de yargılayabilirsin. Baştan yapılan şeyin bir fikir alışverişi (sert de olsa, moral bozucu da olsa) olduğunu idrak etmek gerekiyor. Fikirlerin sıkıştığı yerde konuyu kişisel çekişme haline getirmeye başladığın anda ip kopar, diyalog biter. Bu diyalogda başarısızlık başka diyaloglara başlarken bir adım geriden başlamanı sağlar. Ve bu bir kısır döngüye dönüşür. Toplumsal sorunlar, kişisel sorunlara; kişisel kinler de toplumsal kinlere dönüşebilir. Bütün forumlarda (özellikle Alevilik gibi toplumsal olgularla ilgilenen) bu konuya çok dikkat etmeliyiz. En sert tartışmalar yaşanabilir. En ağır eleştirilerde bulunulabilir. Ama tartışılan konu toplumsal ise toplumsal sınırlar dahilinde kalmalı. Ne zaman ki toplumsal ve düşünsel sorunlar bırakılıp tartışma kişiselliğe indirgenir; orada diyalog biter. Bir paradoks başlar. Ve bu paradoks bulaşıcıdır. Bir sarmaşık gibi yayılır bulunduğu çevreye.
floydian 14.08.2005, 00:32 @erdalnet;
Aleviler arasında ateistleri ve kürt milliyeçileri olanca faşistliğinle ve ne alakadır ki alevi kimlik altında yorumlamaya çalışmışsın.
Şimdi konu alevilerin istedikleri değilmidir. yani isteyip de yapamadıkları. yani din özgürlüğü değilmi. alevi gençleri kendi dinlerini yaşayamadıkları için tepki olarak ateistliğe yönelmişlerdir. konunun nedeni tartışmıyorsun. haa neden ateistlik? bu ayrı bir araştırma konusudur.ona başka topic'te deyiniriz. kürt milliyetçisi olan alevilerden bahsetmişsin. bu konuda sana cevap vermiyeceğim arkadaşım. çünkü senin yaklaşımın tamamen faşistçe. basit bir milli maçta ya da ne bileyim bir kültürel bir etkinlikte bile zart diye mehter marşı çalan ilkel milliyetçi zihniyetten olan sana bu konuda diyecek bi şey bulamıyorum...
rockçı turna 15.09.2005, 19:08 '''Biz Aleviler birşeyler istiyoruz ama 2 alevi bir araya gelemiyoruz.''
===cok doğru, eywallah;
''Birçok ateist olmuş alevi diye geçinenleri ve Kürt milliyetçiliği yapıp teröre destek veren alevileri içimizden temizleyerek işe başlayalım ardından isteklerimiz daha kolay gerçekleşir.''
===bak bu gruba birde senin gibi aleviliği TÜRK lestirme sevdalılarını ekleyelim:3D_NG (8) bu güne değin ne anadili kürtçe olan alevi anne-babam nede anadili türkçe olan alevi kapı komsum aleviliği türk dini yada kürt dini diye tanımlamamısken sizler çesitli milliyetçilere 'şirin' görünmek adına alevileri bölmeye kalkıyorsunuz.... farkında mısınız acaba????????!!!!!!!!! bu yapılanların hiç biri yukarıda örneklediğim geleneksel alevi bakısına uymuyor maalesefff:bitmisbu:
''Bu iki olay aleviliğin toplumdaki itibarını ayaklar altına alıyor.''
=== düsülen yanlış da bu zaten; kürtçü sitelere giriyorsun aleviliğin 'itibarı' adına onu ezidiliğe- zerdüste götürüyor, bir kürt dini yapıyor......türkçü sitelere giriyorsun oradaki 'aleviler'de 'itibar' kazanmak adına onu milli türk dini yapıyor, maraş ta sırf alevi oldukları için insanların gözlerini oyan müsveddelere 'sempati' ile bakıyorlar... batsın böyle itibar!!!!!!!!!!!!!!!!!
=== ve konu madem sapacagı kadar saptı... söylüyorum ki mensubu bulundugum halkın konustugu türkçe de,kırmaç cada, zaza cada benim dilimdir...
EŞİTLİK PARTİSİ 15.09.2005, 20:34 Sevgili dostlar...
Biz ALEVİLİĞİ dar kalıplarda,lokal,başlangıcı İNSANLIK tarihine dayandığı halde,hepimizin SAYGI DUYDUĞU ama ALEVİLİĞİN başlangıcı olmayan KERBALA olayına dayandırarak ona haksızlık etmiş oluruz,içinde herşeyi barındıran,ekleme ve zorlamayla değil,tarihte devletler,imparatorluklar kuran,anlayışı ve bölüşmeyi temel ilkelerinden kabul ettiği için iktidarını bölüştüğü için yine bunlarca arkadan hançerlenen bir düşünce sistemidir,bu onun her sorun karşısında çözüm bulmadığından değil,o zavallıların telaşa kapılıp o düşünceye saldırmalarından geliyor,en basit tanımıyla böyle,evelemeye,gevelemeye gerek yok,ATATÜRK soydan ve yoldan bir ALEVİYDİ,O,ALEVİLİK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİDİR diyerek,herkese parmak ısıttıracak DÜNYA tarihine geçen başarı elde etti,geçen gün ATATÜRK ün SİVAS TAN ANKARA YA gelişi adlı programı seyrediyorum,adamlar yazılan tarihin mürekkebi kurumadığı halde nasıl
sahtekarca,ATATÜRK ün HACI BEKTAŞA uğradığını tek kelimeyle geçiştiriyorlar ki,bu gün böyle ya diğer daha eski tarihlerin nasıl çarpıtıldığını siz düşünün,adamlar bu temelde kurulan TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE,yine ingiliz ajanlığı artık gün gibi ortada olan İSMET İNÖNÜ-CELAL BAYAR adlı ikili çetenin ellerine fırsat geçer geçmez,daha ATATÜRK ün hastalığı döneminde,ATATÜRK ü her konuda destekleyen DERSİM halkını nasıl katlettikleri,bunu iki nedenle yaptılar,birincisi NÜFUS SAYI dengesini lehlerine çevirmek ki,bunu,daha sonra ne idüğü belirsiz ve KURTULUŞ SAVAŞI nda oralara kaçan(Balkanlara,Kafkaslara) ne kadar ihanetçi varsa TÜRKİYE ye doldurdular,hemde bunlara TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ KURAN ALEVİLERİ DÜŞMAN GÖSTERDİLER,İkincisi,gizli düşüncelerinde olan,SİZ NASIL ATATÜRK e yardım edersiniz der gibi...eğer bu gün bu nüfus dengesi değişmeseydi,bu vatanda bir AKP doğarmıydı...bunu uluslar arası arenada yaptılar,uydurma bir tez attılar,efendim ruslar KURTULUŞ SAVAŞINDA güya bize yardım etmiş,külliyen yalan olan bu haber zaten gizlisi saklısı kalmayan Sovyet Belgeleri açıklandıktan sonra iyice açığa çıkmış oldu.Can alıcı olan bu gün AFGANİSTANIN başına gelenler,beyler en acı olanı bu,o gün tek başına bize her konuda yardım eden AFGANİSTANADA vay sen ha..ATATÜRK e yardım edersin,önce ingilizler,sonra ruslar,sonra abd...bu işgale canmı dayanır...son dönemde abd nin kullandığı arap ajanlar baş rol oynuyor...velhasılı bizce başta belirttiğimiz gibi ALEVİLİK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİDİR,SAYGILARIMLA
BEKTAŞ ÇELEBİ
EŞİTLİK PARTİSİ GENEL BAŞKANI
MuratAsilturk 21.09.2005, 15:45 Bence de alevi kardeşlerimize din konusunda baskı yapılmakta;ama bu baskı salt devlet tarafında değil alevi olmayan insanların dimağında yer almakta.
Ulusal kanallarda cemlere ait görüntüler yayınlanması bence bu önyargılardan kurtulunmasını sağlar.Bu arada alevi kardeşlerimizinde alevi olduklarını açık yüerklilikle söylemesi ,çekinmemesi ve akil olduğunu düşündüğü sunnilere bu düşünce sistemini açıklaması lazım ki;biz sunniler de kendi tarafımıza bunları en iyi şekilde açıklayalım.Bu arada benim bu konuda bazı korkularım var.
Ben alevilere "yaptığımız" bu baskılarında kürt olayı gibi bir hal almasından çok korkuyorum.Kürtlerin haklarını savunma adı altın da girişilen terör faaliyetlerinde, benim kuzenim de dahil olmak üzere on binlerce şehit verdik...
Gerçi alevilerin böyle oyunlara gelmeyecek kadar aydın olduğunun ve vatanseverliğinin farkındayız ama bildiğiniz gibi bizim insanımız temiz kalpli
ve dış güçler tarafında yapılan "beyin yıkama" girişimlerine çabuk kanıyoruz maalesef...
Ama inşallah bir gün bu istediklerinizin hepsi yerine gelir ve bir gün insanlar
ahiret düşüncelerine göre değil de "insan"lıklarına göre belirlenir.
pir alevi 08.07.2007, 18:06 Bir isteğe ulaşmak için o isteği hakketmek gerekiyor. Bir söz vardır "insanlar neyi hakkediyorlarsa o şekilde yaşarlar" demekki bugün bizler bu şekilde yaşıyorsak yani isteklerimizi bile alamayacak bir şekilde demekki biz buna layık değiliz.
diğerleri hak ediyo biz hak etmiyoruz öylemi peki onlar ne yaptıda her istedikleri oluyor
arkadasım alevilerin kendilerini gizleme ve sinik bir yaşam sürmeleri huyundan bende nefret ediyorum. ancak hakediyoruz bu yaşananları sözünede şiddetle karşı çıkıyorum yer yüzünde hiç bir insan hiçbir nedenle o vahsetleri hakedemez, hele bunlar masumca sadece semah dönmek ve türkü söylemeye hayatını adayan ve insanların karanlık yüzlerini aydınlatmaya çalışan insanlarsa onların yeri madımakın ateşi değil başımızın üzeridir bu toplumda lütfen yorum yaparken insanların hassas oldukları bu gibi konularda dikkatli olalım
arkadasım senin bu söylediğine göre şöyle mi yani bugün en rahat konumda yasayan yobazlar, demekki onlar bu yasamı hakediyorlar ama biz haketmiyoruz. biz bu kadar kötü usullere maruz kalacak kadar bu dünyaya zararlı bu dünyada ezilmeyi hakeden insanlarmıyız sence senn bizim toplumumuza bi dünyaya zararlı böcekler demediğin kalmış
gülvegül 09.07.2007, 06:54 Öncelikle son yazı yazanlar forumun tarihine baktımı acaba?
İki yıl olmuşta.
Forumun konusu başka içine yazılanlar başka bu arada.:S
Forum başladığından beri yani iki yılda 1isteğimiz tam olmasada gerçekleşmiş ne güzel.(trt olmasada artık alevi tvlerimiz var:thumbup1: )
vural_34 06.05.2008, 22:19 Alevilerin Olli Rehn'e şikayeti var
Alevi Bektaşi Federasyonu: "Laiklik karşıtı Diyanet giderek güçleniyor, AKP'nin Alevi açılımı samimi değil"
06.05.2008 17:41
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile dün akşam yemeğinde bir araya gelen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, Alevilerin Türkiye’de yaşadığı sorunları anlattı ve konunun Türkiye-AB Troykası’nda ele alınıp görüşülmesi için Rehn’e bir mektup verdi.
Eser, mektubunda, 1998 yılından itibaren AB ilerleme raporlarına konu olan Alevi sorununa ilişkin olarak, 2008 yılına kadar olumlu değişim olmadığı gibi, AKP hükümeti döneminde sorunların daha da arttığını ifade etti. AKP hükümetinin Alevi sorunu karşısındaki politik tutumunun, Avrupa Konseyi’nin "insan haklarını, demokrasiyi ve hukuk kurallarını korumak ve geliştirmek" ilkelerine çok uzak olduğuna dikkat çeken Eser, şunları kaydetti:
“Bunun en somut kanıtı, AKP hükümeti sonrası, 2002 yılından beri yayınlanan AB ilerleme raporlarındaki ‘Alevilerin korunmasını ve tanınmasını’, ‘dini toplulukların temel haklarının eksiksiz olarak temin edilmesi’, ‘Aleviler ibadethane açmakta zorluklar yaşamaktadırlar’, ‘cem evlerinin dini merkez olarak tanınması’ ve ‘Zorunlu din eğitimine ilişkin güçlükler yaşamaya devam etmektedir’ değerlendirmelerine rağmen, demokratikleşme ve bu sorunların çözümü yönünde tek bir adım bile atılmamıştır."
"AKP’NİN ALEVİ AÇILIMI PROJESİ SAMİMİYETTEN UZAKTIR"
AKP’nin “Alevi Açılımı Projesi’nin ise samimiyetten uzak bir adım olduğunu ifade eden Eser, “Bunun samimi olmadığının en somut kanıtı ise, ABF’ye bağlı 178 kurum ve işbirliği içinde olduğu 30 civarındaki vakıf ve dergahlar davet edilmemiş ve bu açılım konusunda ABF ve vakıflardan tek bir görüş alınmamıştır" dedi.
Alevi köylerine zorla cami yaptırma girişimlerinin ve Alevi köylerine Sünni din görevlisi imamların gönderilmesinin halen sürdüğünü anlatan Eser, mektubuna şöyle devam etti:
“Alevilerin inanç merkezi olan cemevleri halen ibadet yeri statüsüne kavuşmamış ve AKP hükümeti cemevinin ibadet yeri olarak kabul edilemeyeceğini resmi bir politik tavır halinde savunmaya devam etmektedir. Gerek AİHM, gerekse Türkiye’de 8. Danıştay zorunlu din derslerinin içeriğine ilişkin, insan hakları ve inanç özgürlüğü açısından kesin bir hak ihlali olduğu değerlendirmesini yapmasına rağmen, AKP hükümeti hukukun evrensel ilkelerine karşı açıktan karşı çıkarak, mevcut zorunlu din derslerinin devamını savunmaktadır. "
"ALEVİ VE GAYRİ MÜSLİM ÇOCUKLARI ÜZERİNDE BASKI VE ŞİDDET ARTTI"
AKP hükümeti döneminde artan kadrolaşma ile birlikte kamusal alanda, Sünni anlayış doğrultusundaki dindarlaşma, kamusal hizmetlerin sunumuna yansımış olup, örneğin eğitimde skandal düzeye varacak kötü örnekler artmaya başlamıştır. Zorunlu din derslerinde, öğrencileri korkutarak dindarlaştırma amacıyla DVD filmleri gösterilmektedir. Bu eğitim tarzı ile çocukların ruhsal sağlığı tehlikeye sokulmakta ve okullara Alevi ve Gayri Müslim çocuklar üzerindeki baskı ve şiddet artırılmaktadır."
"DİYANET, SİYASET ÜZERİNDEKİ DİNSEL VESAYETİNİ ARTIRDI"
Eser, “laiklik karşıtı ve tekçi bir yapıö olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın giderek güçlendiğini ve bu gücüyle siyaset üzerindeki dinsel vesayetini artırdığını savunarak, “Ülkemizde MGK’nın sivilleşmesi ne kadar demokratik bir talep ise, siyaset üzerindeki Din İşleri Yüksek Kurulu ve DİB vesayetinin kaldırılması ve bu kurumlar sivilleşmesi talebimizde o kadar demokratiktirö dedi. Eser mektubunu şöyle tamamladı:
“Sayın Olli Rehn, Sizin şahsınızda, AB’nin tüm ilgili komisyonlarını ve birimlerini, Alevilerin konumlarında olumlu bir değişim olmadığı konusunda bilgilendirmek istedik. Alevilere yönelik ayrımcılık uygulamaları, hükümetin asimle etmeye dönük projeleri sürmektedir. Bu nedenle, AB’ne üyelik sürecinde görev yapan AKP hükümetini, Alevilerin sorunlarının iyileştirilmesi konusunda, sorumlu davranmasını talep ediyoruz.
ABF, Alevi sorununun çözümünde diyaloga açıktır. Diyalogun birinci koşulu ise tanınmaktan geçer. Oysa AKP hükümeti ABF’yi ve Alevileri tanımamakta ve tutumda ısrar etmektedir. Bu nedenle 2002 yılından beri görüşme talebimiz kabul edilmemiş ve bize randevu verilmemiştir. Yani ‘Aleviler AKP’nin diyalog arayışını cevapsız bırakmıştır’ görüşü gerçeği yansıtmamaktadır."
Alevi Bektaşi Federasyonu: "Laiklik karşıtı Diyanet giderek güçleniyor, AKP'nin Alevi açılımı samimi değil"
06.05.2008 17:41
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile dün akşam yemeğinde bir araya gelen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, Alevilerin Türkiye’de yaşadığı sorunları anlattı ve konunun Türkiye-AB Troykası’nda ele alınıp görüşülmesi için Rehn’e bir mektup verdi.
Eser, mektubunda, 1998 yılından itibaren AB ilerleme raporlarına konu olan Alevi sorununa ilişkin olarak, 2008 yılına kadar olumlu değişim olmadığı gibi, AKP hükümeti döneminde sorunların daha da arttığını ifade etti. AKP hükümetinin Alevi sorunu karşısındaki politik tutumunun, Avrupa Konseyi’nin "insan haklarını, demokrasiyi ve hukuk kurallarını korumak ve geliştirmek" ilkelerine çok uzak olduğuna dikkat çeken Eser, şunları kaydetti:
“Bunun en somut kanıtı, AKP hükümeti sonrası, 2002 yılından beri yayınlanan AB ilerleme raporlarındaki ‘Alevilerin korunmasını ve tanınmasını’, ‘dini toplulukların temel haklarının eksiksiz olarak temin edilmesi’, ‘Aleviler ibadethane açmakta zorluklar yaşamaktadırlar’, ‘cem evlerinin dini merkez olarak tanınması’ ve ‘Zorunlu din eğitimine ilişkin güçlükler yaşamaya devam etmektedir’ değerlendirmelerine rağmen, demokratikleşme ve bu sorunların çözümü yönünde tek bir adım bile atılmamıştır."
"AKP’NİN ALEVİ AÇILIMI PROJESİ SAMİMİYETTEN UZAKTIR"
AKP’nin “Alevi Açılımı Projesi’nin ise samimiyetten uzak bir adım olduğunu ifade eden Eser, “Bunun samimi olmadığının en somut kanıtı ise, ABF’ye bağlı 178 kurum ve işbirliği içinde olduğu 30 civarındaki vakıf ve dergahlar davet edilmemiş ve bu açılım konusunda ABF ve vakıflardan tek bir görüş alınmamıştır" dedi.
Alevi köylerine zorla cami yaptırma girişimlerinin ve Alevi köylerine Sünni din görevlisi imamların gönderilmesinin halen sürdüğünü anlatan Eser, mektubuna şöyle devam etti:
“Alevilerin inanç merkezi olan cemevleri halen ibadet yeri statüsüne kavuşmamış ve AKP hükümeti cemevinin ibadet yeri olarak kabul edilemeyeceğini resmi bir politik tavır halinde savunmaya devam etmektedir. Gerek AİHM, gerekse Türkiye’de 8. Danıştay zorunlu din derslerinin içeriğine ilişkin, insan hakları ve inanç özgürlüğü açısından kesin bir hak ihlali olduğu değerlendirmesini yapmasına rağmen, AKP hükümeti hukukun evrensel ilkelerine karşı açıktan karşı çıkarak, mevcut zorunlu din derslerinin devamını savunmaktadır. "
"ALEVİ VE GAYRİ MÜSLİM ÇOCUKLARI ÜZERİNDE BASKI VE ŞİDDET ARTTI"
AKP hükümeti döneminde artan kadrolaşma ile birlikte kamusal alanda, Sünni anlayış doğrultusundaki dindarlaşma, kamusal hizmetlerin sunumuna yansımış olup, örneğin eğitimde skandal düzeye varacak kötü örnekler artmaya başlamıştır. Zorunlu din derslerinde, öğrencileri korkutarak dindarlaştırma amacıyla DVD filmleri gösterilmektedir. Bu eğitim tarzı ile çocukların ruhsal sağlığı tehlikeye sokulmakta ve okullara Alevi ve Gayri Müslim çocuklar üzerindeki baskı ve şiddet artırılmaktadır."
"DİYANET, SİYASET ÜZERİNDEKİ DİNSEL VESAYETİNİ ARTIRDI"
Eser, “laiklik karşıtı ve tekçi bir yapıö olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın giderek güçlendiğini ve bu gücüyle siyaset üzerindeki dinsel vesayetini artırdığını savunarak, “Ülkemizde MGK’nın sivilleşmesi ne kadar demokratik bir talep ise, siyaset üzerindeki Din İşleri Yüksek Kurulu ve DİB vesayetinin kaldırılması ve bu kurumlar sivilleşmesi talebimizde o kadar demokratiktirö dedi. Eser mektubunu şöyle tamamladı:
“Sayın Olli Rehn, Sizin şahsınızda, AB’nin tüm ilgili komisyonlarını ve birimlerini, Alevilerin konumlarında olumlu bir değişim olmadığı konusunda bilgilendirmek istedik. Alevilere yönelik ayrımcılık uygulamaları, hükümetin asimle etmeye dönük projeleri sürmektedir. Bu nedenle, AB’ne üyelik sürecinde görev yapan AKP hükümetini, Alevilerin sorunlarının iyileştirilmesi konusunda, sorumlu davranmasını talep ediyoruz.
ABF, Alevi sorununun çözümünde diyaloga açıktır. Diyalogun birinci koşulu ise tanınmaktan geçer. Oysa AKP hükümeti ABF’yi ve Alevileri tanımamakta ve tutumda ısrar etmektedir. Bu nedenle 2002 yılından beri görüşme talebimiz kabul edilmemiş ve bize randevu verilmemiştir. Yani ‘Aleviler AKP’nin diyalog arayışını cevapsız bırakmıştır’ görüşü gerçeği yansıtmamaktadır."
bunun pek işe yaramayacağını düşünüyorum zira ab de akp`yi destekliyor
poseidoncan 06.05.2008, 23:09 Biz Aleviler birşeyler istiyoruz ama 2 alevi bir araya gelemiyoruz. Birçok ateist olmuş alevi diye geçinenleri ve Kürt milliyetçiliği yapıp teröre destek veren alevileri içimizden temizleyerek işe başlayalım ardından isteklerimiz daha kolay gerçekleşir. Bu iki olay aleviliğin toplumdaki itibarını ayaklar altına alıyor. İnanmıyorsan aleviyim deme utanmaz adam. Aleviliğin ne olduğunu ve nasıl çıktığını öğrende gel. Biz milliyetçiliğin hertürlüsüne karşıyız ama nasıl oluyorda aramızda kürt milliyetçileri türüyor.
Sana katılmıorum erdal bey!!diyelim bende bir aleviyim ve ben diyanet işlerinin yeniden yapılandırılmasını degil tamamen kaldırılmasını istiyorum bakalım demokrat ülkelere ileri seviyedeki ülkelere böyle bir bakanlıgın hiç olmadıgını göreceksiniz,laik ve demokrat ülkelerde böyle bir bakanlık yok,amacı sistemin dini kullanması için yapılandırılmış bir bakanlık özüne giderseniz!!ne yani ben şimdi ateistmi oldum yoksa teröristmi oldum..(!)ayrıca ikinci konuna gelince ben bir kürt alevisiyim,,bu yanımdan dolayı bana kürt milliyetciligi yakıştırmasını yapamazsın sanırım..tüm dünya halkları eşittir diyebiliosak buna kürt halklarının haklarıda dairdir..kaldıki biz alevilerin özünden gelen bir yanımız vardır erdal kardeşim tüm ezilmiş insanların toplumların cıglıgı yankısı bizde cıglık olmuştur hayat bulmuştur,,yanlışlara yada haksızlıklara karşı durdugumuz için bir cok kötü vaka yaşatılmıştır bizlere tarihte!!ama buna ramen özden cıkmadık dogru bildigimiz,,asolan insan temasıyla yürüdük yolumuzda!!bizlerin içimizden temizlemek istediklerin bunlarmı diye merak ettim yazdıklarını okuyunca!!bana gerekli acıklamayı yapacagını düşünerek,,anlayışına sıgınarak bu eleştiriyi yaptım sana erdal bey..!!
poseidoncan 07.05.2008, 22:05 [QUOTE=sila;9747]oncelikle sunu soylemeliyim gokhan dogan bu soruyu sorma ihtiyaci nerden dogdu bilmiyorum ama ben yinede kisa ve oz yazayim bu konu var forumda ama okumadigini dusunerek tekrarliyorumm .alevilik allaha inanan peygamberi hz Muhammet olan ve hz Ali yolunda giden kitabi Kurani Kerim olan islamiyet turk boylari arasinda yayilmis ,turk kulturuyle islamiyetin birlesmesinden olusan bir inanc bicimidir. burdan sorunun cevabini bulacagini dusunuyorumm ve aleviler icin yapilmasi gerekenleri yazdim ben hakettikleri seylerii cok mu yoksa bu istekler. yapilmasi imkansiz mi yoksa:3D_NG (5)
Bende size katılmıorum sıla hanım,,aleviligi sadece islamiyetin içine sokarsınız bu şekliyle,ve bize şuan dayatılmaya çalışılan sünnileştirmek politikasına hizmet etmiş olursunuzki,bu son derece tehlikeli bi sürectir alevilere dayatılan,,çünkü asimilasyon politikasının temelini işte şuan sizin söylediginiz fikirler teyit ediyo!!alevilik islamiyetten öncede var olan bir inanış ve kültür oldugunu sadece bizler deil saygın bircok tarihci profösörlerde söylemektedir!!alevilik aynı zamanda inanıştan ziyade bir yaşam biçimi büyük bir kültürdür!!onu sadce inanış bakımından alırsak islamiyetteki şer inanıştan çok farklı oldugunu kendinizde görebilir ve inceliyebilirsinizde!!bunlarıda burda uzun uzun yazmıycam!!ama araştırırsanız bu noktadada önemli şeyler bulacagınızı düşünüyorum!!
|
|