Orijinalini görmek için tıklayınız : "Domuz eti", Aleviler için 'YASAK' midir ?..

Özgür-Taylan
30.05.2006, 18:44
Selam tüm canlara,

biliyorum ki Türkiye'de "domuz eti" bulunmuyor, ama ben Fransa'dan katiliyorum ve burada istediginiz kadar bulabilirsin, yiyebilirsiniz.. ve buradaki Alevilerin çogu yiyor domuz etinden (pizzalarda felan..).. ve de kimse "amannnnn günahhhh yemeyinnnn" 'a benzer laflar tutmuyor !!
gayet "dogal" bi sekilde yeniliyor demek istedigim..

tavsan etinin yasak oldugunu biliyorum, onu zaten kimse yemiyor.. ya domuz eti? yasak mi Alevilik'te ?? bilgileriniz var midir bu konu ile ilgili ?..

Ya siz hiç yediniz mi ? (Avrupa'dan katilanlara soruyorum).. yemek ister miydiniz ?

Ben yedim bi çok kez, tadi bildigimiz, yedigimiz hiçbir ete benzemiyor.. pembe, çig gibi ve baya tuzlu..

ben oyumu "HAYIR"a kullaniyorum, çünkü bu olay "bir kaç Alevile'de" görünmüyor, ama genel olarak benim burada bildigim, tanidigim Alevilerin tümü yiyor.. mesela küçükken, okul kantininde yedigimiz için bazi Türk anne babalari kantine mektup yazip "çocuklarina domuz eti vermemelerini rica ediyorlardi".. ya bizimkiler ??? hiçbir sey demiyorlardi, hatta okulla geziye çiktigimizda, annemin yaptigi sandeviçi "jambonlu" oldugunu bile hatirliyorum, ve öteki Türk (Sûnlû olanlar) çocuklarinin "siz musluman degil misiniz ??? domuz eti yiyorsunuz !!!" demeleri yok muydu.. gicik oluyodum walla lol

saygilar

tchüzzzzzzz

canugur
30.05.2006, 18:56
Asik Veysel´in ayni soruya, ölmeden önce verdigi yanit:

"Ben yedigime degil, agzimdan cikana bakarim"

garcia
30.05.2006, 19:01
ben hiç domuz eti yemedim bu güne kadar daha doğrusu fırsat olmadı.ancak ilk fırsatta tatmayı düşünüyorum.tavşanı sadece birkez yedim,üzerinden 20yıldan fazla zaman geçti.daha doğrusu şunu söylemek isterimki bazı hayvanların etini yemek-yememek kişinin kendi tercihidir.örneğin ben tavşanları birçok hayvanı sevdiğim gibi çok severim.çünkü bu ürkek sevimli hayvanlara hiç bir zaman canına kıyıpta(başka hayvanlar içinde geçerli) yemeyi düşünmem.ancak başka birisi tavşan keser ve ya avlarsa yerim,o ayrı konu.domuz içinde aynı şey geçerli,eğerki bana birisi domuz eti ikram ederse yerim.şimdi asıl konuya dönelim:kendi hakkımda söylediklerim sadece bana aittir.bir topluluğa ve ya alevilere ait değildir.alevilerde domuz eti yenmez arkadaşlar,yiyenlerde sadece kendi tercihleri olduğu için yer.ancak alevilikte domuz eti yemek yoktur.çünkü bu güne kadar alevilerin topluca domuz eti yediğini görmedimde duymadımda.dediğiniz gibi avrupadakilerde yiyenler var.ancak köylerde ve türkiyede yaşayanlarda böyle birşey söz konusu değil.

BesiktasliBABA
30.05.2006, 19:03
yemedimde yememde,senin burdaki aleviler yiyor diye bi genelleme yapmanda cok ayip,kendi adina konusabilirsin.neden yasak olduguna gelince,bildigim kadariyla H.Z.ALI onderligindeki islam askerlerinin arapistan collerindeki yaban domuzlarindan yediklerini ve asiri sicaktan rahatsizlanip olmeleridir,yani insan sagligi icin son derece sagliksiz oldugu icin sanirim.

sonerk
30.05.2006, 19:10
bu soruların varlığı benim aklıma hep aynı soruyu getiriyo biz ne kadar müslümanız müslümansak bu sorular niye soruluyo değisek niye islam yapılmaya çalışıyoruz ...

canugur
30.05.2006, 19:10
ben hiç domuz eti yemedim bu güne kadar daha doğrusu fırsat olmadı.ancak ilk fırsatta tatmayı düşünüyorum.tavşanı sadece birkez yedim,üzerinden 20yıldan fazla zaman geçti.daha doğrusu şunu söylemek isterimki bazı hayvanların etini yemek-yememek kişinin kendi tercihidir.örneğin ben tavşanları birçok hayvanı sevdiğim gibi çok severim.çünkü bu ürkek sevimli hayvanlara hiç bir zaman canına kıyıpta(başka hayvanlar içinde geçerli) yemeyi düşünmem.ancak başka birisi tavşan keser ve ya avlarsa yerim,o ayrı konu.domuz içinde aynı şey geçerli,eğerki bana birisi domuz eti ikram ederse yerim.şimdi asıl konuya dönelim:kendi hakkımda söylediklerim sadece bana aittir.bir topluluğa ve ya alevilere ait değildir.alevilerde domuz eti yenmez arkadaşlar,yiyenlerde sadece kendi tercihleri olduğu için yer.ancak alevilikte domuz eti yemek yoktur.çünkü bu güne kadar alevilerin topluca domuz eti yediğini görmedimde duymadımda.dediğiniz gibi avrupadakilerde yiyenler var.ancak köylerde ve türkiyede yaşayanlarda böyle birşey söz konusu değil.

sevgili garcia, yorumunuzu okudum.
ancak, bilgilerniz isiginda, domuz etinin yasak olup olmadigi hakkinda bize fikir verebilir misiniz?
benim gözlem, inceleme ve duyusuma göre böyle bir yasagin olmadigi.
ancak sünni islama yakin alevi cevrelerde bu yasagin, tepki cekmemek icin olabilecegi söyleniyor.

Özgür-Taylan
30.05.2006, 19:11
yemedimde yememde,senin burdaki aleviler yiyor diye bi genelleme yapmanda cok ayip,kendi adina konusabilirsin.

genelleme yapmak degil niyetim, ama çevremdeki tüm Alevilerin (akraba olsun, arkadas olsun, buyuklerimiz vs..) yedigini biliyorum.. simdi Alevi arkadaslarla pizaa yemeye gideriz örnegin, söz konusu bile olmaz "domuz eti var amannn yemiyelim..", bunu büyüklerimizden gördük.. "tavsan eti yenilmez..." 'i duyduk, ama domuz ile ilgili hiçbirsey duymadik... siz Türkiye'de bulamadiginiz ve yiyemediginiz için tuhafiniza gidebilir, gayet normal, anliyorum.. ama ben gördüklerimden, yasadiklarimdan sözediyorum taraftardasim :p

saygilarrr

Bir Zeynep
30.05.2006, 19:12
benim bildigim "yasak", Islamda nasil yasaksa (BENIM ICIN alevilikde nasil Islamsa) bizdede "yasak" tir normalde. Ama cok yiyenler var, yurt disinda hatta sunniler bile yiyolar, alevilerden daha cok yiyen kisi gördüm ama sunnilerde de var yani... her neyse, herkes kendi bilir. Yani ben "yasak" diye oy verdim ama TAVSAN eti DAHA DA yasak. Mesela o cok günahmis. "o zaman domuz ye daha iyi" diyenler var.
saygilar.

cincin
30.05.2006, 19:13
bende cok alevi taniyorum domuz eti yiyen ama biz almiyoruzda tüketmiyoruzda ama yemedim degil kücükken kresde mesela bisefer bakicilar mecbur tutmustu yedim yani. yiyenlerde sözüm yok.
H.Z.ALI onderligindeki islam askerlerinin arapistan collerindeki yaban domuzlarindan yediklerini ve asiri sicaktan rahatsizlanip olmeleridir,yani insan sagligi icin son derece sagliksiz oldugu icin sanirim.
bunu bende duymustum ama nekadar dogru nekadar yanlis bilmiyorum.

Bir Zeynep
30.05.2006, 19:15
Özgür Taylan can, bende TR de olmaz saniyodum, varmis yaaaa. Abo bende sastim kaldim, gecen bi arkadasim dedi bana, azerbaycanlilar mi dedi artik, yahudiler mi (gerci benim bildigim onlarda yemiyo, neyse kimsenin günahini almak istemiyorum, kim unuttum bisey dedi ama...) iste birileri var mis, onlar yiyo diye bulunuyomus TRde, bilmiyorum dogru mu. TR de yasayan canlar yardim etsin.

Özgür-Taylan
30.05.2006, 19:19
Özgür Taylan can, bende TR de olmaz saniyodum, varmis yaaaa. Abo bende sastim kaldim, gecen bi arkadasim dedi bana, azerbaycanlilar mi dedi artik, yahudiler mi (gerci benim bildigim onlarda yemiyo, neyse kimsenin günahini almak istemiyorum, kim unuttum bisey dedi ama...) iste birileri var mis, onlar yiyo diye bulunuyomus TRde, bilmiyorum dogru mu. TR de yasayan canlar yardim etsin.

ben de görmüstüm TR'de, Carrefour'da özel domuz ürünleri rayonu bile var.. ama dünyanin parasi beeeee, fiyatlar gördügümde $a$ip kaldim :o

Muslumanlar hariç, Yahudiler de domuz etini yemezler..

Gülseren58
30.05.2006, 19:20
Domuz eti Musevilikte yasaktır. Hiçbir şeyin birdenbire ortaya çıkmayacağını kabul edersek, bu yasağın binlerce yıllık bir yasak olduğu ortaya çıkar. Hristiyanlığın ilk yayılmaya başladığı yıllarda Hristiyanlıkta da yasaktı. Ta ki, Hristiyanlığın Roma'da yayılmasının önünde bir engel oluşturdu. Hristiyanlık dinince domuz eti yasağı kaldırıldı. Böyle bir taviz vermek zorunda kaldılar aslında.
Buna dayanarak Alevilikte de yasak olduğu düşüncesi son derece mantıklı geliyor.

niyazimavi
30.05.2006, 19:21
:36_1_55: Asik Veysel´in ayni soruya, ölmeden önce verdigi yanit:

"Ben yedigime degil, agzimdan cikana bakarim"

berximin
30.05.2006, 19:22
kişisel tercihim yememek çünkü temiz bir haywan değil..çewremdede yiyen hiçkimse yok.. yemek yada yememek herkesin kendi tercihi..

Bir Zeynep
30.05.2006, 19:24
Muslumanlar hariç, Yahudiler de domuz etini yemezler.. evet dimi? Bende öyle biliyom diyom ya... Ben iki ay Ingilterede calistim, geleli daha bi ay oldu, orada Hindistanlilarin hotelinde recepsionda calistim, hemen hemen hepisi Hindistanlilardi. Birisi yahudiydi, o hotelde tavuk veya inek eti bile yemiyodu, neden diye sordum. Baksana bu tavuk, niye yemiyon dedim. Yok olmaz, helal kesim olacak dedi. Husisi yahudilerden kesilmis eti yiyodu sadece, hayvan öldürüldükten sonra kani akitilacak, öyle kesilecek dedi. Sizce nasil canlar? Siz simdi sadece kendi elinizle kestiginiz veya tanidik marketten mi alis veris yaparsiniz etinizi yoksa ark etmez mi? yani bu yahudi can simdi asiriydi, ben mesela yedim hoteldeki tavugu felan. Kesilisine göre kararimi vermem, öyle bisey tanimiyorum cnkü. Siz??

canugur
30.05.2006, 19:27
Demokrasi ve Domuz.
Her ikisi de (D) herfiyle baslar, her ikisi de deccalin temsilidir.
Yasaklara devam.. Sakin kimse domuz yemesin, deccalin zehri naksolmustur domuza.
14 asir önce domuz yeyip te ölenler vardir,
14 asirdan bu güne kadar da her ne hikmetse, ölen olmamistir:-))))

Ama Asik Veysel, görmeyen gözleriyle görenlerden daha iyi nasil görüyormus yasak olmayani...Ben agzima girene degil cikandan mesülüm demis ama duyan kim, anlayan kim,..kim de kim....
Korkular ve yasaklar yönetir olmus bizleri.
Yorum yetenegimizi yitirmek üzereyiz, muhakeme yetenegimiz körelmek üzere. kiyida kösede domuz yiyenlerin bile tüylerinin diken diken oldugunu saniyorum, böyle durumlar karsisinda.

Bu iyiye isart, ilerleyecegiz böyle, ha gayret.

Koca Aziz Nesin´in dedigi gibi "Nah kalkiniriz"
(kalkinma ile ne ilgisi var canim simdi domuzun) yok ya, yorum yapamadigimizdan kalkinma ile hic bir seyin biribiri ile ilgisi yok??

Hüseyin69
30.05.2006, 19:31
daha alti ay öncesinde türkiyede domuz üreten bir ciftlik vardi simdi ne durumda bilmiyorum
basligi acan üye benim tanidigim aleviler domuz eti yiyor demisse
bende sunu rahatlikla itiraf ediyim
koyu müslüman sunni bir kisiye domuz etini inek eti diyerek yedirdim
hatta bazi türk dönerciler ucuzdur diye domuz eti satiyorlar bu almanya olmak üzere avrupada ve türkiyede yaygindir ben gidanin haramini helalini ayirmam
hani bir söz var öyle bir aciktimki senide yiyebilirim iste bu sözden sonra benim artik bu basliga yorum yapmam gereksiz olur

Özgür-Taylan
30.05.2006, 19:34
evet dimi? Bende öyle biliyom diyom ya... Ben iki ay Ingilterede calistim, geleli daha bi ay oldu, orada Hindistanlilarin hotelinde recepsionda calistim, hemen hemen hepisi Hindistanlilardi. Birisi yahudiydi, o hotelde tavuk veya inek eti bile yemiyodu, neden diye sordum. Baksana bu tavuk, niye yemiyon dedim. Yok olmaz, helal kesim olacak dedi. Husisi yahudilerden kesilmis eti yiyodu sadece, hayvan öldürüldükten sonra kani akitilacak, öyle kesilecek dedi. Sizce nasil canlar? Siz simdi sadece kendi elinizle kestiginiz veya tanidik marketten mi alis veris yaparsiniz etinizi yoksa ark etmez mi? yani bu yahudi can simdi asiriydi, ben mesela yedim hoteldeki tavugu felan. Kesilisine göre kararimi vermem, öyle bisey tanimiyorum cnkü. Siz??

benim lise'de yahudi arkadasim vardi, o da hiçbir eti yemiyodu.. "casher" ("helal" misali) olmasi gerekiyor, diyordu hep.. onlar yiyecek konusunda daha tutucular..

valla benim babam kasap et konusunda tereddütüm yok ablacim hehe zaten helal lokma yemek en önemlidir, yani helal kazanip helal yemek...öyle degil mi? bismillah Allahu ekber deyip, kibleye çevirip vs.... bunu Sunluler yerine getiriyor.. yani "islami helal kesim" olayi, burada da yeterince abartili.. hele dönercilerde koskoca yazilmis "HALLAL" yazisi gicik ediyo beni, yeter ki müsteri olsun düsüncesiyle asiliyor oraya... :p

mlt1905
30.05.2006, 19:38
Bende Almanyaya gittiğimizde yemiştim tadı fena değil Herkes yiyor orada

garcia
30.05.2006, 19:38
sevgili garcia, yorumunuzu okudum.
ancak, bilgilerniz isiginda, domuz etinin yasak olup olmadigi hakkinda bize fikir verebilir misiniz?
benim gözlem, inceleme ve duyusuma göre böyle bir yasagin olmadigi.
ancak sünni islama yakin alevi cevrelerde bu yasagin, tepki cekmemek icin olabilecegi söyleniyor.

sevgili canuğur bu güne kadar rastlamadım domuz eti yemek alevilerce mübahtır diyene.hem kendi memleketimde,hemde bir çok yöreden tanıdığım alevilerde mübah olduğuna dair hiçbirşey duymadım.benim köyüm alevi köyü olmasına rağmen köydeki insanların %90 ından fazlası tavşan etini alevilikte yasak olduğunu bildikleri halde ikram edildiğinde yer.domuz etinin yenmesinin toplum olarak kabul edildiğini görmedimde duymadımda.ancak şunada eminimki,eğerki bir alevi köyünde domuz eti yiyenleri kimse dışlamaz,karışmaz ve belkide hiçbir yorum getirende olmaz.sevgili canuğur birde bilmenizi isterimki,aynı yöreye,bölgeye,aynı ile bağlı alevi köylerin bile görece yaşam tarzları,bazı gelenekleri ve bakış açıları değişliyor.örneğin tokatta yaşayan üç ayrı alevi gurup var(bektaşi tarikatına bağlı olan dedeciler,hubyarlılar yani sıraçlar ve sayıca çok az olan bektaşi tarikatına bağlı olan babacılar var).domuz eti konusunda net bir bilgi sahibi olmamakla birlikte benim gözlemlerim bunlar.birde bizim oralarda icazetli dedelere bağlı olan köylerde bile bektaşilikten çok alevi-kızılbaşlık ön plandadır.birde ben aleviliği islama bağlamadığım için domuz etinin islami yorumunun aynısının alevilerde olduğunu sanmıyorum.çünkü alevilikte şamanizmin,zerdüştlüğün ve daha bir çok inancın etkisi hz.ali ve ehlibeyt inancını saymazsak islamiyetin etkisinden kat kat fazladır.

Bir Zeynep
30.05.2006, 19:39
daha alti ay öncesinde türkiyede domuz üreten bir ciftlik vardi simdi ne durumda bilmiyorum
basligi acan üye benim tanidigim aleviler domuz eti yiyor demisse
bende sunu rahatlikla itiraf ediyim
koyu müslüman sunni bir kisiye domuz etini inek eti diyerek yedirdim
hatta bazi türk dönerciler ucuzdur diye domuz eti satiyorlar bu almanya olmak üzere avrupada ve türkiyede yaygindir ben gidanin haramini helalini ayirmam
hani bir söz var öyle bir aciktimki senide yiyebilirim iste bu sözden sonra benim artik bu basliga yorum yapmam gereksiz olur
abooooooooooooo canerzincan abim, senin yemene bisey demiyorum, ye canim istersen, hür bi insansin ama baskasina nasil öyle yaparsin, günah etmissin. Senin gidana bisey demiyorum da ama o kisiye öyle yapmamaliydin, ister "asiri koyu müslüman" olsun dedigin gibi, ister yezidin ta kendisi olsun... yanlis yapmissin bence...
Daha sonra sunu eklemek istiyorum: Realistler (ben degil) müslümanlarin "cahilce neden domuz etini yemediklerini" böyle görüste bulunuyorlar: "o zamanda buz dolabi mi vardi ki de et bozulmasin. her hangi bi et hangisi olsa bozulurdu, insanlar yiyeceklerini yerin altina gömerlerdi sicaktan korumasi icin, cok bekletip sonra yemisler, tabiki et bozulmus, zehirlenip ölmüsler, ondan beri domuz haram diyolar. bakmasini veya zamaninda yemesini bilselerdi, bu hic böyle olmicakti ama bunu cahil müslümanlar hala görmüyorlar."

canugur
30.05.2006, 19:42
kişisel tercihim yememek çünkü temiz bir haywan değil..çewremdede yiyen hiçkimse yok.. yemek yada yememek herkesin kendi tercihi..
sevgili berximin, su yorumunuzda ne güzel tercih kullanmissiniz.
saygi duyuyorum.
Ama topik sorusu, yasak olup olmadigi ile ilgiliydi ve siz yasaktir gibi bir yargida bulunmussunuz.
Anketin sekli mi bozuk acaba diye, hazirlayan arkadasa sormak istiyorum;zira bazi arkadaslar da sizinkine yakin tercih sorunu olarak bakmislar konuya.

O halde;
domuz eti yasaktir veya
domuz eti yemeyi yemeyi tercih etmiyorum yahut
severek yiyorum arasindaki anasmazligi nasil ortadan kaldirmaliyiz?
saygilar

Hüseyin69
30.05.2006, 19:50
abooooooooooooo canerzincan abim, senin yemene bisey demiyorum, ye canim istersen, hür bi insansin ama baskasina nasil öyle yaparsin, günah etmissin. Senin gidana bisey demiyorum da ama o kisiye öyle yapmamaliydin, ister "asiri koyu müslüman" olsun dedigin gibi, ister yezidin ta kendisi olsun... yanlis yapmissin bence...

valla ben domuz eti yiyorum demedim :pisman bu bir ikinciside adam acikmis iki de bir aciktim aciktim beynimin etini kemiriyor susturmak icin bir alman market e götürdüm schweinfleisch yazilan kavruma seklinde bir konserve aldi bak bakim neyin eti imis o anda agzimdan kacirdim dedim inek etidir öylesine ezbere kafadan atmistim adam konserveyi acti bir iki kasik yedikten sonra yahu bir bakim gercekten inek etimi ben saka yaptim dedim gercektende saka yapmistim biraz daha dikkatli okuyunca schweinfleisch yaziyordu
hem utandim hemde adama ayip olur diye bir sey söylemedim
abi ananin ak sütü gibi helal inek etidir dedim
yani adam hak etmisti
ben yemiyorum yiyenlerede anasinin ak sütü gibi helal olsun derim

garcia
30.05.2006, 19:50
O halde;
domuz eti yasaktir veya
saygilar[/quote]

sevgili canuğur bir önceki sayfada 2.ci sayfada sorunuza yanıt vermeye çalıştım(tam bilgi sahibide değilim)okudunuzmu?.bizim o taraftan avrupaya gidenler domuz eti yiyor(belkide hepsi).bunu köylerinde rahatça söylüyorlar ve hiçkimse tepki vermiyor ve sonderece normal karşılanmasına rağmen genellikle alevi köylerinde domuz eti yenmiyor.dedimya bunu islamiyetle ne kadar ilgisi var bilmiyorum.

Özgür-Taylan
30.05.2006, 19:52
sevgili berximin, su yorumunuzda ne güzel tercih kullanmissiniz.
saygi duyuyorum.
Ama topik sorusu, yasak olup olmadigi ile ilgiliydi ve siz yasaktir gibi bir yargida bulunmussunuz.
Anketin sekli mi bozuk acaba diye, hazirlayan arkadasa sormak istiyorum;zira bazi arkadaslar da sizinkine yakin tercih sorunu olarak bakmislar konuya.

O halde;
domuz eti yasaktir veya
saygilar

"yasak" olsaydi yemezdik, yani tavsan eti gibi açik ve net bi sekilde yasak oldugunu bilseydik, tabii ki bu soru sorulamazdi.. tavsan etini yasak oldugunu hepimiz biliyoruz, büyüklerimizden duyduk, ögrendik.. domuz eti ile ilgili hiçbir "yasak" veya ona benzer ögreti yok.. bulabilenler (avrupadaki canlar), ve isteyenler domuz etini yiyor..

saygilar

Bir Zeynep
30.05.2006, 19:54
valla ben domuz eti yiyorum demedim :pisman bu bir ikinciside adam acikmis iki de bir aciktim aciktim beynimin etini kemiriyor susturmak icin bir alman market e götürdüm schweinfleisch yazilan kavruma seklinde bir konserve aldi bak bakim neyin eti imis o anda agzimdan kacirdim dedim inek etidir öylesine ezbere kafadan atmistim adam konserveyi acti bir iki kasik yedikten sonra yahu bir bakim gercekten inek etimi ben saka yaptim dedim gercektende saka yapmistim biraz daha dikkatli okuyunca schweinfleisch yaziyordu
hem utandim hemde adama ayip olur diye bir sey söylemedim
abi ananin ak sütü gibi helal inek etidir dedim
yani adam hak etmisti
ben yemiyorum yiyenlerede anasinin ak sütü gibi helal olsun derim
aha ok pardon o zaman yanlis anladim, neyse söz konusu zaten senin yemen yememen degildi, o adama yedirmen di iste ilk kez böyle anlatsaydin baska yazardim ama olay simdi cözülmüstür, tabiki bende bisey demezdim ozaman sonradan, diyemezsin zaten. senin o anda kendini kötü hissetmen yeter bile. Neyse, gecmis olsun can :) bi dahakine gözünü dört acarsin artik :)

canugur
30.05.2006, 19:57
sevgili canuğur bu güne kadar rastlamadım domuz eti yemek alevilerce mübahtır diyene.hem kendi memleketimde,hemde bir çok yöreden tanıdığım alevilerde mübah olduğuna dair hiçbirşey duymadım.benim köyüm alevi köyü olmasına rağmen köydeki insanların %90 ından fazlası tavşan etini alevilikte yasak olduğunu bildikleri halde ikram edildiğinde yer.domuz etinin yenmesinin toplum olarak kabul edildiğini görmedimde duymadımda.ancak şunada eminimki,eğerki bir alevi köyünde domuz eti yiyenleri kimse dışlamaz,karışmaz ve belkide hiçbir yorum getirende olmaz.sevgili canuğur birde bilmenizi isterimki,aynı yöreye,bölgeye,aynı ile bağlı alevi köylerin bile görece yaşam tarzları,bazı gelenekleri ve bakış açıları değişliyor.örneğin tokatta yaşayan üç ayrı alevi gurup var(bektaşi tarikatına bağlı olan dedeciler,hubyarlılar yani sıraçlar ve sayıca çok az olan bektaşi tarikatına bağlı olan babacılar var).domuz eti konusunda net bir bilgi sahibi olmamakla birlikte benim gözlemlerim bunlar.birde bizim oralarda icazetli dedelere bağlı olan köylerde bile bektaşilikten çok alevi-kızılbaşlık ön plandadır.birde ben aleviliği islama bağlamadığım için domuz etinin islami yorumunun aynısının alevilerde olduğunu sanmıyorum.çünkü alevilikte şamanizmin,zerdüştlüğün ve daha bir çok inancın etkisi hz.ali ve ehlibeyt inancını saymazsak islamiyetin etkisinden kat kat fazladır.
Anliyorum, cok tesekürler.
Ögrenmek istedigim buydu,
Türkiye de alevi toplumunda bu ve buna benzer merkezi anlamda yasaklar zincirininin olamyayacagi sonucunu cikardim.

Benim de ekleyecegim su ki:
yiyecegimiz seylerein yasak olup omamamasindan cok, o yiyecegi nasil emek harcayip ta alabildigimiz sorunudur.
emegimizin karsiligi olan, kazandigimiz hak para ise, yiyecek sorunu tercihe kalmisitr.

Yani parasi olmayan bir yoksul icin, domuz yasak olmasa da, sonucta alip yiyemeyecektir.

Bu durumda anketin domuz eti yasak midir seklinde sorulmus olmasi hatali oluyor.Zira anket kisileri ikilem icine sokmus oluyor.
saygilar

Derya 44
30.05.2006, 20:24
Bende Almanyaya gittiğimizde yemiştim tadı fena değil Herkes yiyor orada

öncelikle herkes yiyor demissiniz birkere genelleme yapmayin ne olur ... yani ben almanyadda yasiyorum ve domuz eti felan yemiyorum. haa herkes yapiyor diye sizde yapmak zorunda degisliniz. herkes kendini kendini bogaz köprüsünden atiyor sende mi atacan can? yani bu düsüncen bana cok sacma geldi.
ben kücükken anaokulunda yemisimdir bilincli yada bilincsiz ama eger bu islamda yasak ise ve alevilik bana göre islamin icindeyse, bende müslüman olduguma göre yasaktir . yani ben yemem domuz eti....

Hüseyin69
30.05.2006, 20:29
hatta bir yerde duymustum domuz etinin tadi insan etine benziyormus
bunu nerden duydum tam hatirlamiyorum ama duymustum galiba haberlerde duymustum
neyse ben cümlemi yine yazayim
yiyenlere helal hos olsun
yemeyenlerde ondan uzak dursun

manifesto
30.05.2006, 20:31
adı_güzel_alim ; "o zamanda buz dolabi mi vardi ki de et bozulmasin. her hangi bi et hangisi olsa bozulurdu, insanlar yiyeceklerini yerin altina gömerlerdi sicaktan korumasi icin, cok bekletip sonra yemisler, tabiki et bozulmus, zehirlenip ölmüsler, ondan beri domuz haram diyolar. bakmasini veya zamaninda yemesini bilselerdi, bu hic böyle olmicakti ama bunu cahil müslümanlar hala görmüyorlar
Müslümanlar adına değilde kendi adına konuşsan bence daha iyi edersin.
Onlar et bozulup zehirledikleri için yememezlik yapmazlar,hoş bu hikayeyide ilk kez senden duyuyorum,Ayran bile bozulsa insanı zehirler.
Ama sen işin eylencesinde olduğu için gerçekliği önemli değil
Kur'an ve Yaratıcı domuz etini yasaklamışdır mesele bundan ibaret,ne güzel ki bir ceylan etini yada sütünü sağıp içtiğimiz ineğin etini yasak etmemiş.
Yasakların herbirinin hem hikmete hem marifete bakan yönü vardır,hiçbir ayet lüzumsuz yere inmemişdir.
Onun için meseleyi islam ile ele almamak gerekir.

Bir Zeynep
30.05.2006, 20:34
hatta bir yerde duymustum domuz etinin tadi insan etine benziyormus
bunu nerden duydum tam hatirlamiyorum ama duymustum galiba haberlerde duymustum
neyse ben cümlemi yine yazayim
yiyenlere helal hos olsun
yemeyenlerde ondan uzak dursun
iyyyyyyy igrenc, inanmiyorumm. insan etini kim yemis de bilmis acaba??? :36_1_2::18::36_3_4:

levrek01
30.05.2006, 20:34
arkadaslar bence hos degildir domuz eti. her seyi yiyen bir hayvan kendi pisliğine kadar. kaldı ki bunu gectim tavuk yiyoruz nerlerde geziyor falan diyebilirsiniz. domuz eti insan için saglıklı degildir. hem içerdiği kolestrol bakımından hem tasıdıgı parazit yumurtalarının ve canlı buyuk kurtların kaslarında olması domuzu ara konak olarak kullanması bakımından hos degil yani. kaldıki biliyormusunuz kus gribi hastalıgının da ara konagı domuzdur. olaya gunah haram olarak bakmaamak lazım diye dusunuyorum....

oylum
30.05.2006, 20:48
ben de olaya helal haram olarak bakmıyorum.sonuçta islam dinince domuz etinin yasaklanması da aslında domuzun pis koşullarda yaşaması nedeniyle.aslında yasaklanmış olması ve birçok kişinin de domuz etinden bilinçli olarak uzak durması tıbbi açıdan da iyi.çünkü tehlikeli bir barsak paraziti olan tenia soliumun da baş konakçısı.ben birkez yedim bilmeyerek ama bilerek ve isteyerek yemem.tanıdıklarımın da yemelerini tavsiye etmem.ama dince kesin yasakmıdır derseniz gerçekten bilmiyorum

güldestim
30.05.2006, 21:05
Ben zaten et yemem (vejeteryenim):)Doğal olarak domuz eti de yemem.Ama şöyle bir düşünüyorum da çok aç kalırsam ve yiyecek bişey bulamazsam öyle bir yerim ki:)Yapılan ankete verebileceğim cevap bilmiyorum olur.Sonuçta bu kişisel bir tercih.

Nesimi
30.05.2006, 21:59
Domuz eti yağlı ve iyi pişirilmeyince midede parazitlere yol açıyor. Ben hiç yemedim. Alevilikte ztn domuz eti yenmiyor ama fırsat bulursam tatmak istiyorum ztn aslında bilmendende olsa yemiş olabiliriz.

Domuz yağı birçok gıda maddesinde kullanılıyor, Belkide hepimiz bunu tatmışız bilmedende olsa

yusufçukgecegez
30.05.2006, 23:00
içki neden haram sünnilikde,zararlı,bi şekilde zararlı,domuzda haram oda zararlı,bünyesinde bulunan paraitler ölümcül,iyi pişirilmese yersen çok tehlikeli,mecbur kalmadıkça yememek en iyisi.belkide artık sağlıklı domuzlarda üretiliyordur,bunu bilmiyorum.

Nesimi
30.05.2006, 23:11
islamın sağlık açısından faydaları var :)
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ama domuz eti yiyen, alkol vs günah denilenleri yapan batılı ülkelerdeki sağlık düzeyi şeriatla yönetilen müslümanlardan çok çok ii bunu da düşünmek lazım ;)

karizma serko
30.05.2006, 23:48
tüm canlara merhaba,
tabiki domuz eti yasaktır,
alevilik ayrı bir din değildirki,
sunni kardeşlerimiz gibi bizlerde müslümanız
domuz eti yasaktır,
yiyenlerede saygı duyarım

Mirioglu
30.05.2006, 23:50
Ben hiç domuz eti yemedim. Yememde! Çünü kuranı kerimde açık olarak yasak olduğu belirtilmiştir.!
Yiyenler vardır ama bunu Alevilikle bir ilgisi yoktur kesinlikle kendi seçimleridir.
Domuz etindenmi açılmış konu?
Benim bulunduğum yerde çin lokantalarına sünniler kadar rağbet eden hiçkimse yoktur! Çin yemekleri hepinizin malumu!ama çevremdeki tüm Alevilerin (akraba olsun, arkadas olsun, buyuklerimiz vs..) yedigini biliyorum.. simdi Alevi arkadaslarla pizaa yemeye gideriz örnegin, söz konusu bile olmaz "domuz eti var amannn yemiyelim..",

Senin ailen akraban yiyorsa bu onların tercihi!
Peki madem sen yememekten yanasın sen onları uyarmayı neden denemiyorsun? Yaşında küçük değil seninn

Ayfer_A
31.05.2006, 00:13
Böyle bir sorunun cevabi tartisilamaz bile. Kurallarca YASAKTIR. Siz yersiniz o baska. Yok efendim benim yasadigim yerde çogu yiyior falan, bunlar lamicimi. Simdi birinizi Zimbabwe'nin ortasina birakirsam, orda insan eti yeniyor köylerde...
Istedigini yap ama sonra kaygilarini dinin yorumunu degistirerek halletmeye çalisma, bunu yaparsan gerçekten dinine göre yasiyan insanlara haksizlik etmis olursun.
Dindar bir insan degilim ama küçüklükten beri içime islemis domuz eti yenmezzzzzzz, allah yakarrrrrrrrr , istesemde yiyemem simdi

Nesimi
31.05.2006, 00:20
Aslında alevileri rencide etmek için bu tarz sorular soruyorlar bence gereksiz polemik yaratıyor bu topic.

Ayfer_A
31.05.2006, 00:21
Cok haklisin

aspava
31.05.2006, 02:09
alevi de bir müslümandır canlar ve müslümanlıkta yasaklanmıştır domuz eti fakat her insan hürdür isteyen yer istemeyen yemez .
benim de okulda öğrendiğim kadarıyla domuzun içinde bir tenya varmış bu tenya dikkatlice alınmaz ise mikroskopla bile ancak görünecek olan küçük bir zerresi bile insan vicudunda dolaşıp büyür ve beyne girermiş işte bu yüzden domuz eti zararlıymış dinimize göre isee birçok rivayet var ;
buna göre domuz kıskanç bir mahluk olmadığı ve eşini başkalarıyla paylaştığı için de derler ,
başka bir rivayet domuz kendi pisliğini yiyecek kadar pis bir hayvan olduğu içinde yenmezmiş derler .

Canan58
31.05.2006, 02:36
Ben asla yemem yiyenede karışırım valla...Ayy ne kadar iğrenç yaa kendi pisliğini yiyen hayvan yenmez arkadaşlar.Tavşan etide yenmez...
Ne demek Alevilerin hepsi yiyor.Allah Allah ben niye görmedim duymadım yiyen varsada abartmış yanii...:S :S :S

Özgür-Taylan
31.05.2006, 03:44
Tr'deki Aleviler ile yurtdisinda yasayan canlar arasinda fark mi var, bana mi oyle geliyor? hele bu "domuz eti yeme" olayi ile.. biz (yurtdisinda yasayanlar) daha mi özgürüz? ya da Aleviligi farkli mi yasiyoruz, yoksa "avrupa asimilasyon kurbanlari" miyiz ? .. ya bunun yaninda kiliç takma olayi da gozume çarpiyor, burada herkesin boynunda kiliç, ya tr'de ise ??? kimin boynunda kiliç gordunuz... ay su alamancilar yok mu hehe :p neyse fransa'nin havasi bi baska diyom ben, bagislayin saat 3'e wariyo saçmaladik tchüzzzzzzzz

gutten nacht!

MetinK
31.05.2006, 05:57
Bir kisi lokanta da veya evde oturuyor ve domuz eti yiyiyor.Sonra aklina su soru geliyor:Domuz eti Aleviler icin yasak mi?:p

Kisi olarak yapilan fiil ve hareketleri bir topluma yayginlastirmayi ve genellendirmeyi dogru bulmuyorum.Istediginiz eti yiyebilirsiniz.Mideniz kaldirdigi sürece sorun yok...

canugur
31.05.2006, 06:02
Bir kisi lokanta da veya evde oturuyor ve domuz eti yiyiyor.Sonra aklina su soru geliyor:Domuz eti Aleviler icin yasak mi?:p

Kisi olarak yapilan fiil ve hareketleri bir topluma yayginlastirmayi ve genellendirmeyi dogru bulmuyorum.Istediginiz eti yiyebilirsiniz.Mideniz kaldirdigi sürece sorun yok...

Tebrikler, topigin basindan bu yana getirmek istedigim nokta buydu, ama yazilanlarla bas etmek te epey zaman aldi.
Kimseyi kirmadan anketin de hatali oldugunu vurgulamak istesem de, siz yeterince aydinlattiniz.
saygilar

Balta
31.05.2006, 06:16
Selam Canlar,

Bireysel hareketleri genelleştirmek toplumları rencide ile eş anlamlıdır.
Birisi mini etek giyince hemen bir inanca a sizin inancınızda bu yasakmı değilmi diyemi sorarız. Yada buna benzer örneklerde hemen bunu bir inancama yaslamamız lazım. Aleviler uzaydan mı geldi lütfen yani yada yeni bir oluşum mu? Da insanlara tanıtma amaçlı anketler düzenliyoruz. Unutmayın ki burda sorguladığınız aleviliktir. Ve Forum kurallarımızda ise

14. Forumuzun 'Alevilik' bölümde mesajlarınıza 110% daha fazla dikkatlı yazmalısınız, yani İÇERİKSİZ GEREKSİZ veya TEKRAR mesajları yazmak kesinlikle yasaktır, kaliteyi koruyalım lütfen.

bu dikkat ve özen beklenmektedir. Sıradaki başka et olmadan lütfen tartışacağımız konular sadece bura ile sınırlı kalmadığını ve her yazdığınızdan Aleviliğe referans oluşturduğunuzu sorumluluğu ile hareket etmenizi bekliyoruz genel istek üzerinede bu konunun gereksizliği anlaşılmış konu kapatılmıştır.

Saygılar