Orijinalini görmek için tıklayınız : Tokat / Zileyi Tanıyalım
Bende zileliyim Alıçözü köyü(KASIN)Babannem BELPINAR lı zilenin birçok köyünde kaldım(acıpınar köyünde dogdum sonra akçakeçili,igdir,çayır,)
zile her ne kadarda tokatın ilçelerinin içerisinde demokrat olarak görünsede bence çok bagnaz bi şehir bundan 20 sene öncede aynıydı hala da aynı şu an zile merkezde akrabalarım esnaflık yapıyorlar zilede sözü geçen esnaflardan zilede yakın akrabalarımın olmasınA nazaran zileye hiç gitmek istemem bence çok bagnaz ve yobaz bi kültüre sahip ALEVİSİYLE,SÜNNİSİYLE
böyle gidersede pek fazla degişecegini zannetmiyorum
kültürel olarak bağnaz olabilir ama insanlarının sıcak kanlı olması ve özellikle köylerindeki insanların misafir perverliği inkar edilemez bi gerçek esnaf açısından haklısın bu sadece zile için geçerli değil aslında bir çok anadolu kasabasının genel durumu bu herşeyin maddi at la kurulu olduğu bu sistemde belkide kendilerince haklılar savunduğum dan değil onları yanlış anlaşılmasın bencede zile 20 yıl öncede aynıydı değişim gerekli zile için ve bunu yapacak olanlada gençler ama gençlik yozlaşan kültüre ayak uydurmaktan başka bişey yapmıyor kendi dengesini anadoludaki gençler özellikle dışarı çıkınca kaybediyorlar anadolunun kültürü artık yavan kalıyor gençlere ilgilerini çekmiyor bunun için çalışma yapılması gerek bu sadece zile için değil tüm anadolu için şart benim düşüncem
Bende zileliyim Alıçözü köyü(KASIN)Babannem BELPINAR lı zilenin birçok köyünde kaldım(acıpınar köyünde dogdum sonra akçakeçili,igdir,çayır,)
zile her ne kadarda tokatın ilçelerinin içerisinde demokrat olarak görünsede bence çok bagnaz bi şehir bundan 20 sene öncede aynıydı hala da aynı şu an zile merkezde akrabalarım esnaflık yapıyorlar zilede sözü geçen esnaflardan zilede yakın akrabalarımın olmasınA nazaran zileye hiç gitmek istemem bence çok bagnaz ve yobaz bi kültüre sahip ALEVİSİYLE,SÜNNİSİYLE
kardeş biraz ağır gitmedinmi bende zileliyim ama ne kadar insanlar yobaz olsada alevisi ve sünnisi ile bu şekilde konuşman hiç iyi bi durum değildir.ben istanbul doğup büyümeyim ama her sene zileye kesin giderim yinede gideceğim.ne kadar yobaz olsada insanlar veya farklı yinede seviyorum zilemi sevmeyede dvm edeceğim senin gibi insanların karşısında
sevsende sevmesende kendi toprağını bu şekilde karalaman hiç iyi bişey değildir.aslını özünü inkar etme geldiğin yeri her zmn koru ve sev sahip çık.aslında gayet demokrat olduğuna inanıyorum zilenin bi git gör istersen.evet biraz da haklısın bazı durumlard birçok eski kafa var sanada katılıyorum ama keşke o sözleri burada yazmasaydın.
arkadaşlar herşeyden önce zile için genelleme yapmanın alevisiyle sünnisiyle diyerek yorum yapmanın yanlış olduğuna inanıyorum.kaldıki bunu söylemek yada iddia etmek zile nüfusuna kayıtlı her insanın kültürel konumuna,toplumsal konumuna ve dünya görüşüne bakmadan topyekün aynı kefeye koymak çok büyük bir yanlıştır.eğer esnafları diyorsanız bu konuda istanbul,izmir,ankara gibi yerlerdeki kimi esnafların zile esnafınıda solda sıfır bırakacağından eminim.birde sizin bahsettiğiniz ilçenin 116 köyü var zile nüfusuna kayıtlı insanlara baktığımızda özellikle alevi olupta(en çok göç verenler) bu gün zile dışında yaşayanlar zilede yaşayanlardan kat kat fazladır.zile alevilerinin %80 i göç etmiştir,sünni kesimdende azda olsa göç var.bu gün zilede alevi köylerinin çoğu, yaşlı ve bir kaç çocuktan ibarettir(kalabalık olan bir kaç köy hariç).eğerki siz bu tespitinizi sadece zile ilçe merkezi için yapmışsanız onu bilemem ancak genede o ilçede yaşayan çok sayıda insanın sizin bu tespitinizi hak etmediğini düşünüyorum.o zaman ben size şunuda belirtmek isterim tokat merkezinde alevi köyleri çoğunluktur ve bir çoğu göç etmiştir.ancak il merkezindeki tutucu,yobaz,bağnaz insan sayısı zileye nazaran belkide daha fazladır.birde zile ilçesi sadece ilçe merkezinde yaşayanlardan ibaret değildir.
stalwart 01.06.2006, 16:16 Bende zileliyim Alıçözü köyü(KASIN)Babannem BELPINAR lı zilenin birçok köyünde kaldım(acıpınar köyünde dogdum sonra akçakeçili,igdir,çayır,)
böyle gidersede pek fazla degişecegini zannetmiyorumkardeş biraz bilmeden konuşuyon gibi geldi bana, o saydığın köylerin bazılarını bende biliyorum bi zararlarını görmedim.:yamukgul: yobazlıkları senden kaynaklanmasın? .. ki hala zilenin kuruçay köyünde oturuyorum kültürümüzüde iyi tanırım yobazlık bizen çok çok uzak bir sözdür. senin tanıdığın kişiler yobaz olabilir ama bunu bütün zileye genellemen çok yanlış özelliklede kırsal kesime..
şu sözüde unutma''' biz değişmeyiz diyen kişi değişmemek için ısrar eden kişidir'''... haklısın sen değişmezsin..
bence sen zileye gel belki bu kez tanırsın ama kendine göre değil çevreni görecek şekilde bakk..
zile benim de memleketim arkadaşlar 1-2 yıldır gitmesemde ailemin bir kısmı orda yaşıyor dayılarım istasyonda samancılık yapıyor gerçektende dedigim gibi zileye kötü demiyorum tarih kokan anadolunun nadide şehirlerinden birisi kibebende kasınlıyım maşathöyükle komşu bi köy zile gezip görülecek bi şehir ama insanları bagnaz bunuda köyler için söyleyemem merkezden bahsediyorum illaki bagnaz olan köylerde var merkezde degişik bi insan görsünler öcü gibi bakıyolar hala kızlara yiyecek gibi bakıyolar rahat hareket edemiyosun hava kararmaya yakın hayat bitiyo gençligin büyük kısmı hala ben asarım ben keserim havasında,bu yani zile bence anadolu deyincede bir çok yerini gezdim örnegin almusun AKARÇAY kasabası bir çok ilçeye taş çıkarır her yönüyle.erzincan, erzurum,sivas,ankara,samsun,amasya,çorum vs daha bir çok il
şuanda istanbulda yaşıyorum nasip olursa bu yaz gelcem inşallah
Bence Zile'nin gençliğini biraz eleştirmek gerekir.
Hepsini aynı kefeye koymuyorum ama gençlik zile için pek birşey yapmıyor.
Gençliğin yaptığı tek şey içki içmek ve kabadayılık yapmak.
Onlarada aslında suç bulamıyorum çünkü onlar sadece bunu gördü büyüklerinden.
Zile gençliğinin artık değişmesi gerekiyor.
Turkuaza şu konuda katılıyorum gerçektende kızlara yiyecek gibi bakılıyor.
Akşam saatleri bir bayanın tek başına dolaşması tehlikeli.
Gençlerin daha çok sosyal ve kültürel alanlarda faaliyet göstermeleri gerekir.
BEN ZİLEDE 11 YIL KALDIM HİÇ BİR ŞEKİLDE PROBLEM YAŞAMADIM.SENİN BURADA BENİM DOĞUP BÜYÜDÜĞÜM TOPRAKLAR HAKKINDA KONUŞMAN ÇOK AYIP.
BU ZİLENİN İNSANI BU KADARMI KÖTÜKİ SEN BURADA BİNLERCE KİŞİNİN DOLAŞTIĞI SİTEDE KÖTÜLEME KARALAMA PROVOĞANDASI İÇİNDESİN.ZİLENİN ESNAFI KADAR DÜRÜST BİRTANA ESNAF GÖSTERSENE İSTANBULDA.
SEN ZİLE DEDİĞİN ZAMAN TÜM ZİLELİLERE HİTABEN YAZMIŞ OLUYOSUN SEN BENİ KÖYLÜLERİMİ VE 50 BİN NÜFUSLU ZİLE NİN KAÇ TANE İNSANINI TANIYIPTA BÖYLE ÖN YARĞIDA BULUNUYORSUN.
BEN AĞCAKEÇİLİ KÖYÜNDENİM BU KÖYÜN DERNEK BAŞKANIYIM BU İNSANLAR YOBAZ KÜLTÜRSÜZDE SENELERCE BU KÖYLERDE NİYE KALDINIZ BU KÜLTÜRSÜZ İNSANLARIN EKMEĞİNİ AŞINI NİYE YEDİNİZ .
SEN İSTANBULDA KAÇ SENEDİR OTURUYORSUN BİLMİYORUM OTURDUĞUN MAHALLEDE BEN 4 YIL KALDIM SENİN BEĞEN MEDİĞİN ZİLENİN ESNAFINDAN ,İNSANINDAN ÜSTÜN KİŞİLERE RASTLAYAMADIM .
11 SENEDİR İSTANBULDA OTURUYORUM .İSTANBULU BANA VERSELER ZİLENİN BİR METRE KARESİNE DEĞİŞMEM SANA GÖRE İNSANLARI GAYET KÜLTÜRSÜZ,YOBAZ OLA BİLİR AMA SENİDE BÜYÜTÜP YETİŞDİRENLER BU KİŞİLERDİR .BEN SENİN ADINA ZİLEDE OTURAN TÜM ABİLERİMDEN KARDEŞLERİMDEN ANNELERİMDEN ÖZÜR DİLİYORUM.
LÜTFEN ARKADAŞLAR BU SİTEDE BU TÜR SOHBETLERE YER VERMEYELİM.
öncelikle merhaba arkadaslar...turkuaz arkadas1n yazdiklari konusunda birseyler soylemek istedim..bende 6 yil kaldim zilede kismen hakli olabilirsin arkadasim..zilede kaldgim zamanlarda bende duydum bu tür seyler..ama zileye okuma kültürü yeni yeni yayiliyor (üniversite anlamindada) bundan sonra daha ii olacagini düsünüyorum...birde her kesmi ayni degerlendirmissin bence o konuda haksizlik etmissin.. kaldigin koylere baktim igdir konusunda haklisin cunku baya yakin bizim koye bende baya ii bilirim digerlerini de biliyorum ama gormedigim icin bisey diyemem..neyse arkadaslar klavye bozuk zaten yazamiyorum artik hatalarim için kusura bakmayiin..bol muhabbetler arkadaslar:D
Kartopu86 14.08.2006, 11:04 Merhaba arkadaşlar..Büyükbabamlar zilenin köyündeler bense zileye çok az gittim herzaman gizemli bir yer olarak gelmiştir bana..Daracık sokakları hala baba mesliğini devam ettiren sanatkarlar yaşlıların yüzündeki o masumi bakışlar insanlarıda yobaz diil yardımsever..Eski kültürün hala devam ediyor olması ise normal bence hanginizin köyünde üniversitesini bitirmiş ve orda yaşamayı tercih etmiş kişilerin örnekleri var ki.Yok denecek kadar..Yeni nesil onlara iş imkanı sağlayacak büyük yerleşim merkezi olan şehirleri tercih ederken köylerde kalanların (yaşlıların) eski kültürü yaşatması normal değil mi??
hiç de değil bu bağnazlık konusuna kesinlikle katılmıyorum. pire için yorgan yakmayalım lütfen. genelleme yapmak çok yanlış. benim hala orada yaşayan yakınlarım var ve hiç de bağnaz değiller. ki çok ii insanlar tanıyorum oradan. tam tersine bağnaz insanlarla karşılaşmadım ben. üstelik kültürüne bağlılık ne zamandan beri bağnazlık oluyo bağnaz yazan arkadaş sorarım sana :)
evet sanırım haklısın emotion genelde okuyanlarda kalmıyor zilede kalanlarında kimler olduğu belli ama insallah ben kalcağım 2 yıl sonra :D:D:D neyse size kolay gelsin arkadaslar..
cuma güzü zileye gidiyorum. orası anlatılmaz yaşanır :)
cuma güzü zileye gidiyorum. orası anlatılmaz yaşanır :)
cuma günü bende zileye gidiyorum ayrıca gerçektyende bagnazlık var zileye dışardan git ve uzun bir süre kal bunu görürsün genelde akraba çevrende ve yakınlarında kaldıgın için zilenin içini bilmiyosunn
SivanA SimyacI 16.08.2006, 20:43 şu kelimeler yetmezmi hemşerilerim zile için:
VENİ VİDİ VİCİ :)
seheryelikiz 16.08.2006, 21:28 cuma günü bende zileye gidiyorum ayrıca gerçektyende bagnazlık var zileye dışardan git ve uzun bir süre kal bunu görürsün genelde akraba çevrende ve yakınlarında kaldıgın için zilenin içini bilmiyosunn
hakılsın turkuaz can yazdıklarının hepsini okudum.Turhalla,zile arasında pek fark yok hemen hemen aynı yaşam biçimi...alevi nüfus fazla iki ilçedede...tabiki iyi insanlar,cana yakınlar,misafir perverler...diyeceğimiz yok o konuda ama...keşke hakkını arayan,ağırlığını koyan insanlar olabilseydik...iki şehirdede 10 yıl MHP iktidardaydı ve olan oldu...
gerçekten gençler okadar tuhafki...muhabbet edecek çok az insan bulabiliyorum...dinlediğim sanatçıları,yada okuduğum kitapları söylediğimde aval aval bakıyorlar..var tabiki aralarında bilinçli,kültürlü gençler ama yetersiz..bakıyorum gençlere kabadayı gibi yürüyüşler,ayakkabının topuğuna basmalar:)tesbih ellerinde,birde ülkücülerin kafa tokuşturmalarını öğrenmişler(en gıcık olduğum hareketler)...eleştirebildiğimiz gibi lütfen eleştiriyede açık olalım..memleketlerimizin olumlu tarafları olduğu gibi olumsuz taraflarıda var...
saygılarımla...
arkadaşım nasıl görmek istiyosan öyle görürsün. ben bağnazlığı kesinlikle kabul etmiyorum tüm insanları bu şekilde yargılayamazsın sen böyle bişey düşünüyosan o halde ilkönce kusuru kendinde ara o zaman. üstelik bağnazlık olsa bile (ki kesinlikle katılmıyorum) böle bişey var neden çözüm yolları aramıyosunda direk eleştiriyosun.. zileye gidiyorum zaten bakarım varmıymış yokmuymuş dödüğümde yazarım yine nasıl olduğunu..
arkadaşım nasıl görmek istiyosan öyle görürsün. ben bağnazlığı kesinlikle kabul etmiyorum tüm insanları bu şekilde yargılayamazsın sen böyle bişey düşünüyosan o halde ilkönce kusuru kendinde ara o zaman. üstelik bağnazlık olsa bile (ki kesinlikle katılmıyorum) böle bişey var neden çözüm yolları aramıyosunda direk eleştiriyosun.. zileye gidiyorum zaten bakarım varmıymış yokmuymuş dödüğümde yazarım yine nasıl olduğunu..
cuma belkide aynı arabada gideriz bende en son 3 yıl önce gittim ama pek bi degişiklik oldugunu zannetmiyorum yıllarca bende zilede kaldım ama ordan çıkınca ne kadar bagnaz bi şehirde yaşadıgımı anladım akşam 7 olunca dışarda fazla insan olmaz osaatte tek bi kız görseler kötü gözle bakarlar hele o yüksek okulda okuyan kızlar hepsi kötü kız bi çogunun gözünde zilegibi alevi kökenli bi yerde nası oluyoda MHP iktidar olabiliyo hep bizim dedelerimiz sayesinde Mhp kadrolarındada ve alt yapısındada alevileri görmekteyiz elllerinde bi tesbih yada Mhp amblemli anahtarlık bi avuç kapadayı zannedilen gençler oysa bizim babalarımız 12 eylülde biz burdayız biz varız diyolarmış şimdi ise yazık vallahi o gençlige bacak kadar çocukların ellerinde sigara mirogluculuk oynuyorlar
seheryelikiz 16.08.2006, 22:43 cuma belkide aynı arabada gideriz bende en son 3 yıl önce gittim ama pek bi degişiklik oldugunu zannetmiyorum yıllarca bende zilede kaldım ama ordan çıkınca ne kadar bagnaz bi şehirde yaşadıgımı anladım akşam 7 olunca dışarda fazla insan olmaz osaatte tek bi kız görseler kötü gözle bakarlar hele o yüksek okulda okuyan kızlar hepsi kötü kız bi çogunun gözünde zilegibi alevi kökenli bi yerde nası oluyoda MHP iktidar olabiliyo hep bizim dedelerimiz sayesinde Mhp kadrolarındada ve alt yapısındada alevileri görmekteyiz elllerinde bi tesbih yada Mhp amblemli anahtarlık bi avuç kapadayı zannedilen gençler oysa bizim babalarımız 12 eylülde biz burdayız biz varız diyolarmış şimdi ise yazık vallahi o gençlige bacak kadar çocukların ellerinde sigara mirogluculuk oynuyorlar
3 yıl önce tam MHP yatağıydı oralar...şimdi azda olsa yumuşadı ortalık rahatladı...o konuda turhal birazdaha iyi ozaman 7 den sonra bayanlar rahat dolaşabiiyor tek başına değil tabi:)MHPnin iktidarlığı hep bizim karaktersiz alevi seçmenler yüzünden olmuştur.bizim bu çevrede yaşayan alevilerin bir torba şekere,una,kömüre kanıpta oy vermeleri sağ partilere...(açtınız şimdi doydunuzmu bir torba unla...)buda basit karakterli olmaktan geçiyo...bizim köy alevidir hemde dede köyüdür.seçimde %60 oylar AK partinindi...bune rezillik..kürt alevilerini daha çok seviyorum bu siyasi konudaki kararlılıklarından dolayı...köyümüzde alevi bir öğretmen vardı .oy sonucunu görünce bu köyde durulmaz dedi tayinin istedi ve gitti...
TOKAT-Zile 17.08.2006, 10:54 seheryeli ayırımlarına kesinlikle katılıyorum...bende 6 yıl kaldım zilede ve tespitlerinde son derece haklısın...
seheryelikiz 18.08.2006, 20:54 seheryeli ayırımlarına kesinlikle katılıyorum...bende 6 yıl kaldım zilede ve tespitlerinde son derece haklısın...
teşekkür ediyorum can..keşke yaşadığımız kötü şeylerden;katliamlardan,acılardan...ders alsaydık.işte ozaman daha farklı olacaktı herşey .duruşumuz daha güçlü ,daha karakterli olacaktı...geçmişimizi ne kadar çabuk unutuyoruz.tamam aleviler olarak iyi kalpliyiz ,temiz yürekliyiz...ama hala kötülük yapanında yanında olmamalıyız...sosyal,siyasi..açıdan daha farklı bakabilmeliyiz..(düşük ve eksilti cümlelerimden dolayı özür dilerim)...
saygılarımla...
zileli_357 21.08.2006, 16:41 ben zilenin saraç köyünde doğdum,zile merkezde oturuyorum.zile miareyi sağır mah hariç değişmiyor.:thumbup1:
akgül araç 29.08.2006, 17:36 öncelikle merhaba
bende zile-kuzalan köyündenim.2 yaşındaiken yerleşmişiz istanbula... genelde orayı görmek ve yerleşmekten ziyade biz yoğun misafir ağırladık yerleşenlere ve gurbetçilere yardımcı olduk.bu da sadece kuzalan sınırlı degildi.zilenin turhalın niksar vs yerlerin köylerinden yığınla insan tanıyorum.buna yobazlık değil kültürüne sahip çıkmak kendini o sırla yaşamak ve eğitimsizlik olarak yorumlama kısmına katılabilirim.ama yobazlık asla.insanlar fakir ezik ve eğitim imkanları olmayan insanlar.burda yerleşenler de şu son 10 yılda daha fazla ve hala yetişebildiğim oranda illaki eğitim diye sohbetlerim oluyor.ama insanlar o kadar bilinçsizki ben 2 çocuğumun eğitiminde zorlanırken onların 5 çocuğu nasıl eğiteceği ise hala muamma.bu insanlar sadece o verimi az topraklardan çıkmanın ve burada hayatta kalarak aynı zamanda da topluma ayak uydurmanın kargaşasında iken kalkıp yobaz diye nitelendirmek yorumu size bırakıyorum
bende karşıpınarlıyım..eskiden dediğiniz gibiydi ama artık değişiyor..okuyan sayısıda artıyor..:D minarei sağırlıda warmış merhaba kardeş bende 6 yıl kaldım min sağ. mahallesinde..hangi tarafta kalıyordunuz(mahalle buyuk sayılır:D)...
öncelikle merhaba
bende zile-kuzalan köyündenim.2 yaşındaiken yerleşmişiz istanbula... genelde orayı görmek ve yerleşmekten ziyade biz yoğun misafir ağırladık yerleşenlere ve gurbetçilere yardımcı olduk.bu da sadece kuzalan sınırlı degildi.zilenin turhalın niksar vs yerlerin köylerinden yığınla insan tanıyorum.buna yobazlık değil kültürüne sahip çıkmak kendini o sırla yaşamak ve eğitimsizlik olarak yorumlama kısmına katılabilirim.ama yobazlık asla.insanlar fakir ezik ve eğitim imkanları olmayan insanlar.burda yerleşenler de şu son 10 yılda daha fazla ve hala yetişebildiğim oranda illaki eğitim diye sohbetlerim oluyor.ama insanlar o kadar bilinçsizki ben 2 çocuğumun eğitiminde zorlanırken onların 5 çocuğu nasıl eğiteceği ise hala muamma.bu insanlar sadece o verimi az topraklardan çıkmanın ve burada hayatta kalarak aynı zamanda da topluma ayak uydurmanın kargaşasında iken kalkıp yobaz diye nitelendirmek yorumu size bırakıyorum
kesinlikle katılıyorum. insanları yobaz diyerek kestirip atmak ne kadar doğru acaba??? kültürünü alışmış olduğu yaşama bağlı daha ne istiyosunuz. eğitimsiz olabilir ama yobaz tanımı asla.
arkadaşlar zilenin çoguna yobaz bagnaz dıyemeyız ama yobaz insanlarıdavardır her şehirde oldugu gibi buyuk şehırlerdede var yobaz insanlar
slm arkadaşlar zilenin ismı nerden gelmedır kım zile demış zileye bılen varmı
alevi_sinoplum 03.10.2006, 11:34 zile kesinlikle yobaz değildir.
kültürünü bağlı olmak yobazlıkla
yorumlanamaz.
efe_baran 07.11.2006, 21:20 Selam arkadaslar,
Zile hani derler ya mozaik tam oyle bir yer. Arkadasin yorumu kısmen dogru, Zilenin koyleriyle zilenin merkezinin insanlari cok farklidir. "Zileli isi gucu hileli" lafi aslinda cokta yanlis degil. Koylerindeki topluluk daha kapali bir cevrede kaldigi icin daha saf ve temiz. Bundan 30 yil oncesine gore ziledede gelisme var, umutsuz olmamak lazim.
Kucuk bir dip not. Hic kaleden sehiri izleyen oldumu.
Minare tarlasi gibi. ben 89da 50 cami saydım, insaatlar ve mescitler haric.
2 adet ortaokul vardi. sonradan acildimi bilmem.
Ozelestiri yapmaktan korkmamak lazim.
sevgiyle kalin.
efe_baran 07.11.2006, 21:22 slm arkadaşlar zilenin ismı nerden gelmedır kım zile demış zileye bılen varmı
Zile nin 4000 yillik gecmisi var, Roma imparatorunun unlu VENI - VIDI- VICI (Marlboro sigaralarinda yazar ) sozunu zile kalesinde soyledigi bilinir. Kitabesi hala kaledeydi, duruyorsa.
Zile nin eski ismi ZELA
Barışylçn 08.11.2006, 14:45 merhaba canlar .. insanlar farklı ortamlarda yaşadıklarından farklı kültürler içerisinde olduklarından dolayı bazı kesimleri, örneğin zileyi yobazlıkla suçluyorlar.. yaw arkadaşlar mesela ben istanbulda yaşıyorum burda bin bir türlü insan var ve bu insanlar türkiyenin dört bir yerinden gelmiş ve bununla birlikte kendi kültürlerini de az çok buraya taşımıştır..her şey farklı gelir insanlara bulunduğu ortamda.. buraya insanlar alışıyor buranın kültürüyle yaşam tarzıyla iyi kötü yaşamaya çalışıyor.. ve buinsanlar belli bir süre sonra kalkıp kendi memleketine gitiğinde her şey farklı geliyor ..çünkü her şey zamanla değişiyor..yani her toplum yinede kendi kültürüne bağlı kalmak ister..
..her toplumun farklı bi kültürü farklı bi yaşam tarzı vardır.. başka bi toplumada farklı gelebilir buda normaldır.. ama yinede yobazlık la suçlanamaz..
. . . zilenin insanı sıcak kanlıdır kültürüne bağlı dır..
. . . . zilenin tarihçesine gelince;
m.ö. 1, yüz yıllarda roma diktadörü jules sezar ordularıyla anadoluya ordanda zileye gelmiştir.bu günkü altınağaç denilen yerde amiral triarius u yenilgiye uğratmıştır.zaferi zilede ilahi bir törenle kutlayan sezar;mektubunda yazdığı veni.vidi.vici.. (geldim.gördüm.yendim). sözlerini bir taşa yazdırmıştır.
yakın zamana kadar kalede oduğu söylenen bu taşın şimdi nerde olduğu bilinmemektedir.
bizans ve sasaniler arasında zaman zaman el değiştiren yöre 1071 yılına kadar bizanslıların elinde kalmıştır.bu tarihte melik ahmet danişment gazi tarafından bizanslılardan alınmıştır.1174 yılında anadolu selçuklularından 2. kılıçarslan danişment devletine son vererek zilenin selçuklulara geçmesini sağlamıştır.1397 yılında yıldırım beyazıt tarafından osmnlı yönetimine geçmiştir.
ayrıca zile bazı tarihçilere göre ninova (asur krallının başkenti)melikesi semiramis tarafından 4000 yıl önce kurulmuştur.zile kalesinin roma kumandanı
sulla tarafından yaptırılmış olması ve amanos mabedinin burada bulunmasından ve muhterem anlamına gelen silla denmesinden dolayı silla önce zela ve daha sonra zile şekline dönüşmüştür..
(kaynaktan)
lacivert34 14.01.2007, 02:06 Mehaba
Bende karşıyaka (elarap) köyünden Ümit. İstanbul doğumluyum ama her sene giderim memleket havası almaya. oralar bir başka güzel oluyor. şuan köyümüz için 2 web sitesi yapıyoruz. www.karsiyakakoyu.org / www.karsiyakader.com şuan yapım aşamasında ama bitince güzel bişey olacak.
Gümüşkaşlı 15.01.2007, 13:16 selam canlar bende zile -gümüşkaşlıyım.hepinize merhabalar Efe Baran abime katılıyorum zilenin 4000 yıl geçmişi var. Roma imparatorunun unlu VENI - VIDI- VICI sözünü zile kalesinde sölemiş doğrudur bende biyerde okumuştum bunu hoşuma gitmişti.
BEKTAŞ MATUR 18.02.2007, 11:48 HÜseyİn İlerİ Merhaba Benİ Tanidin Mi Tnt De Beraber ÇaliŞmiŞtik
Senİ Tanidim
duyguseli 16.07.2007, 13:22 meraba zileli canlar ben tokat/erbaa keçeci köyündenim.
cnlar birşey sormak istiyorum . tokat lılar zilelileri pek sevmezlermiş bu doğrumu lütfen cvp.
kardeş bende zile acıpınarlıyım istanbulda oyuruyorum nihayet yarısıda olsa bir acıpınarı bileni buldumiyi akşamlar
mrb can saygı da mecburiyet sevgide özgürlük saygıda mecburiyet vardır.beş parmağın beşi bir değildir kimse kimseyi sevmek zorunda değildir lütfen ön yargılı olmayın
meraba zileli canlar ben tokat/erbaa keçeci köyündenim.
cnlar birşey sormak istiyorum . tokat lılar zilelileri pek sevmezlermiş bu doğrumu lütfen cvp.
yok böyle bir şey,yani topyekün tokatlıların top yekün zilelileri sevmemesi diye bir şey söz konusu değildir.hem bizde tokatlıyız sonuçta,tokatın erbaa,reşadiye gibi ilçelerinden daha yakınız.turhal yolundan 68 km,pazar yolundan 63 km uzaktayız.yakın sayılırız yani...
duyguseli 17.07.2007, 09:43 mrb can saygı da mecburiyet sevgide özgürlük saygıda mecburiyet vardır.beş parmağın beşi bir değildir kimse kimseyi sevmek zorunda değildir lütfen ön yargılı olmayın
meraba can ben önyargılı tabikide davranmmıyorum sadece öğrenmek istemiştim yinede tşk ederim
benim çevremde ailemde zilelileri çok sever
duyguseli 17.07.2007, 09:45 selam zileliler!!! ben de oraları fazla bilmesem de zileliyim.şeyh köylüyüz.
bu arada duyguseli.benim ev arkadaşım da keçecili.
meraba sevindim ev arkadaşının keçecili olmasına umarım iyi anlaşıyorsunuzdur
kimlerden olduğunu öğrene bilirmiyim (ben pehlivanlardanım)
meraba sevindim ev arkadaşının keçecili olmasına umarım iyi anlaşıyorsunuzdur
kimlerden olduğunu öğrene bilirmiyim (ben pehlivanlardanım)
valla soy ismi gözgöz. kimlerden olduğu belki böyle anlaşılır:)çok süper anlaşıyoruz kardeşten öteyiz.:)
duyguseli 18.07.2007, 11:21 valla soy ismi gözgöz. kimlerden olduğu belki böyle anlaşılır:)çok süper anlaşıyoruz kardeşten öteyiz.:)
Allah iyilik versin umarım hep böyle olursun keçecili arkadaşada slm söyle
hayat her zaman karşımıza iyileri çıkarmıyor bunu unutma can ....
Allah iyilik versin umarım hep böyle olursun keçecili arkadaşada slm söyle
hayat her zaman karşımıza iyileri çıkarmıyor bunu unutma can ....
çok çok haklısın.bizim onla tanışmamız büyük bir şans... umarım hep böyle kalırız!!!!
ama dediğin çok doğru kötüler çok fazla var!!!
allah iyileri çıkarsın karşımıza...:thumbup1:
12912
Tokat ilinin 70 km. batısında yer alan Zile ilçesinin doğusunda Turhal ilçesi, güneyinde Artova ilçesi ve Yozgat iline bağlı Kadı şehri ilçesi, batısında Yozgat ilinin Çekerek İlçesi ve Amasya'nın Göynücek ilçesi, kuzeyinde ise Amasya ılı bulunmaktadır. Tokat ilinin en büyük ilçelerinden.olan Zile ilçesi coğrafi konumu itibariyle 40 derece 19 dakika kuzey enlemi, 35 derece 45 dakika doğu boylamı arasında yer almaktadır.
Yüz ölçümü 1512 km2 olan ilçenin denizden yüksekliği 710 metredir. Güneyden doğu batı istikametinde uzanan ve en yüksek tepesi 1892 metre olan Deveci Dağları, kuzeyden yine doğu batı istikametinde uzanan yüksek tepelerle çevrili olan Zile bir ovanın orta yerinde yükselen Höyüğün çevresinde kurulmuştur. Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir Güvercin çalı, Hüseyin Gazi Tepesi ve Sivriçal bu ovada belli başlı engebelerdir. İlçe sınırları içerisinden geçen Çekerek Irmağı önemli bir su kaynağı olmak-la beraber yararlanılamamaktadır. Çalışmaları sürdürülen Süreyya Bey Barajı tamamlandığında, ilçe topraklarının büyük bir kesiminin sulanabilmesi mümkün olacaktır.
Zile'nin coğrafi bölge taksimatında Orta Karadeniz Bölgesinin güneyinde bulun-ması ve İç Anadolu Bölgesinin kuzeyine komşu olması nedeniyle her iki bölgenin de iklim Özelliklerini taşır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar özellikle kar yağışlı ve soğuk geçer. Yağmurlar ise daha ziyade ilkbahar sonlarına kaymış olmakla birlikte sonbaharın ilk aylarında da görülür. Bu nedenle Zile'de gene! olarak Karadeniz-İç Anadolu arası iklim tipi hakimdir.
Osmanlı İmparatorluğunun eyalet yönetiminde "Eyaleti Suğra" ya bağlı olan Zile, Sivas vilayetinin Tokat Sancağına bağlı bir kaza merkezidir Geçmişi hakkındaki mevcut birçok kayıtların yanında, yapılan Arkeolojik araştırmalar gösteriyor ki ilçemiz Tunç ve Demir çağlarından beri iskana açıktır. Amasyalı ünlü coğrafyacı - tarihçi STRABON'a göre ZİLE, NİNOVA (Asur Krallığının başkenti) melikesi SEMİRAMİS tarafından kurulmuştur Semiramis, güzel bir cariye iken BELH şehrinin kuşatılması sırasında gösterdiği dirayet ve yiğitliği sonucunda, Asur Hükümdarı NİNUS' UN takdirini kazanmış ve onunla evlenmiştir. M.Ö. 1916 yıllarında kocası NINUS'u zehirleyerek Asurların yönetimini ele geçirmiştir. Bu hesaba göre Zile 4000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Zile kalesinin Roma kumandanı SULLA tarafından yaptırılmış olması veya burada AMANOS mabedinin bulunması ve muhterem anlamına gelen SİLLA denmesinden dolayı, Zile'nin ismi zamanla ZELA-ZİLE şeklini almış olabilir. Tarihçi CHARLES TEXIER'e göre, STRABON eserinde ZELA'dan bahseder. Hüseyin Hüsamettin Efendinin Amasya tarihinde bu yerleşim yerinin Togait Hükümdarı HARKAR HAN tarafından önemli bir yer haline getirildiği, muhterem anlamına gelen SILAY adının verildiği zamanla ZELA-ZİLE şekline dönüştüğü yazılıdır. Ali Danişment tarihinde, Mirkatel Cihad'da Zile'den "KIRKIRİYE" diye bahsediyor.
Evliya Çelebinin Seyahatnamesine göre "1643" burada hah ve kilim dokumacılığının ileri gitmesinden dolayı şehrin bu adı aldığı belirtilmektedir. Kısaca; Zile isminin nereden geldiği hakkında kesin bir hüküm vermek mümkün değildir. Ancak, Amasyalı STRABON'UN Tarihçi ve Coğrafyacı olması ve Zelitis - Zela ismini eserinde kullanması, bu kelimenin çok eskiden beri kullanıldığı izlenimini vermektedir. Ayrıca, Zile'nin 29 km. güney doğusundaki Maşat Höyük'de bulunan belgelerin incelenmesi sonucunda, Ord. Prof. Şevket Aziz KANSU ve aynı buluntulara dayanarak Şemsettin GÜNALTAY, Anadolu isimli eserinde Eti Medeniyetinin bugünkü Zile'ye kadar yayıldığından bahsetmektedirler. Bu durumda Zile, Maşat Höyük kazılarında bulunan tabletlerden elde edilen bilgilere göre; Orta Anadolu'da başlayıp kuzey doğuda Yeşil ırmak havzası boyunca sıralanmış Hitit yerleşim merkezlerinden biri olan "ANZILlA" olmalıdır
.Zile hakkında NINOVA ve Asurlular döneminin sonu ile ilgili bilgiye sahip değilizYalnız M.Ö. 548 tarihinde Anadolu, dolayısıyla ilçemiz Pers hakimiyeti altına girmiştir.Persler Yeşil ırmak havzasına çok önem verip tarihi Kral Yolunu buradan geçirmişlerdir. 1.DARİUS zamanında Anadolu'nun en büyük eyaleti olan Kapadokya ikiye Bölünmüş ve Zile kuzeyindeki Pontus Kapadokya sı içinde yer almıştır. Persler Zile'de kendi Tanrıları Olan ANAİTİS "ANAHİTA" ANOS ve ANADATES'e ait bir ateş tapınağı inşa etmişlerdir.
ZİLEDEN YETİŞEN ÜNLÜLER
HASAN SEVİNÇ
1936 yılında Zile'nin Yıldıztepe kasabasında doğmuştur. Güreşe ilk defa 1957 senesinde Turhal Şeker Fabrikası Güreş takımına 52 Kg. da girerek başlayan güreşçimiz, 1958 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları arasında tertiplenen turnuvaya katılmış ve Alpullu Şeker Fabrikasında 52 Kg. da ŞAMPİYON olmuştur.
1) 1959 yılında Konya Şiirleri da yapılan müsabakada ünlü güreşçileri yenip, 57 Kg. da Türkiye birincisi olan Hasan SEVİNÇ, Dünya Şampiyonu Mehmet Kartal ı, Balkan Şampiyonu Bayram Uysal ı da yenerek isim yapmıştır.
2) 1961 yılında Adana da tertiplenen güreş müsabakalarında Türkiye Şampiyonu oldu.
3) 1964 senesinde Milli Mayoyu giyip Romanya'nın KÖSTENCE şehrinde tertiplenen Balkan Şampiyonasına katılmış ve bu turnuvada Balkan Şampiyonasına katılmış ve Bu turnuvada Balkan Şampiyonu olarak yurdumuza altın madalya getirmiştir.
4) 1965'de Bulgaristan'ın Yanbol şehrinde düzenlenen Balkan Şampiyonasına katılmış yine da müsabaka da BALKAN ŞAMPİYONASI olmuştur.
5) 1966 yılında Ankara'da tertiplenen Avrupa Şampiyonasına katılarak Avrupa 3. Olmuştur.
6) 1966 yılında Amerika'nın TELEDA şehrinde Dünya 2. Olmuştur.
NİHAT AKYUNAK
1922 yılında Zile'de doğmuştur. İlk orta tahsilini Zile'de tamamladıktan sonra Lise ve yüksek öğrenimi İstanbul'da sürdürmüştür. 1947 yıllarında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar ve Türkiye Ressamlar Cemiyeti kurucu üyelerindendir. Resim öğretmenliği görevlerinde de bulunan AKYUNAK desen çalışmalarına da önem vermiştir.
FİKRET TARHAN
Zile'nin bağrından kopan büyük bir parça koca Zileli 1932 yılında Zile'de doğmuştur. Sivas İlk öğretmen ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümünü 1956 yılında bitirdikten sonra, aynı yıl Devlet Resim ve Heykel Sergisine katılmıştı. Bir ara M.E.B. Orta Öğretim İşleri Genel Müdürlüğü Tayin İşleri Şube Müdürlüğüne atanan hocamız daha sonra buradan Marmaris Lisesine müdür olarak atandı. Desenlerinde, motivlerinde kartlarında adım adım Zile'yi gördüğümüz saygı değer hocamızın, 1971 yılında TRT'nin düzenlediği Sanat Yarışmasında BAŞARI ÖDÜLÜ'nü aldığını görüyoruz.
MEHMET YARDIMCI
1945 de Zile'de doğmuştur. Trabzon Fatih Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünü 1970 yılında bitirerek sırasıyla Malatya Sürgü Ortaokulu Öğretmenliği Zile Yalınyazı Ortaokulu Müdürlüğü Turhal Ticaret Lisesi Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Turhal ve Artova Lisesi öğretmenliklerinden sonra halen kentimiz Ticaret Lisesinde Edebiyat öğretmeni olarak görev yapmaktadır.
AHMET TANER KIŞLALI
Ahmet Taner Kışlalı, 1939'da soyadının verildiği, Zile'nin Kışla mahallesinde doğdu. Banka memuru Hüseyin Hüsnü ve ögretmen Lütfiye hanımın oglu, gazeteci-yazar Mehmet Ali Kışlalı' nın küçük kardeşidir. Kilis Kemaliye İlkokulu'ndan (1951) sonra, Kilis Ortaokulu'nu ve Kabataş Erkek Lisesi'ni (1957) bitirdi.
Prof. Ahmet Taner Kışlalı 21.9.1999 sabahı evinin önünde uğradığı bombali bir suikast sonucu yaşamını yitirdi,
12 Eylül'den sonra üniversiteye döndü. Siyaset Bilimi dersleri verdi. 1988'de profesör oldu. Ayrıca AU İletişim Fakültesi'nden emekli olduktan sonra da ders vermeyi sürdürdü. Pek çok ünlü gazeteci ve televizyoncunun yetismesinde önemli katkIda bulundu.
Terorün, ''güçsüzlerin başvurduğu bir yöntem'' olduğu inancını dersleri ve yazılarında vurgulayan Kışlalı, 1971'de ''TRT Bilimsel Basari Odülü'' nü aldı.
9 Eylül 1995'te geçirdigi trafik kazasında ilk eşi Nilgün Kışlalı öldü, kendisi ağır yaralı kurtuldu. İlk eşinden Dolunay ve Altınay adında iki kız çocuğu olan Kışlalı'nın, ikinci esi Nilüfer Kışlalı 'dan da Nilhan Nur adinda 1 aylık bir kız çocuğu vardı. Kışlalı Fransızca biliyordu.
BAŞLICA YAPITLARI
Forces Politiques Dans La Turkuie Moderne (Modern Türkiye'de Politik Güçler) (Tükendi, AÜ SBF yayınları, 1868)
Öğrenci ayaklanmaları (Bilgi yayınevi, 1974)
Siyasal Sistemler - Siyasal Çatışma Ve uzlaşma (4.baskı, İmge Kitabevi yayınları, 1993)
Atatürk'e Saldırmanın dayanılmaz Hafifliği (12.baskı, İmge Kitabevi yayınları, 1993)
Kemalizm, Laiklik Ve Demokrasi (5.baskı, İmge Kitabevi yayınları, 1994)
Seçimsiz Demokrasi (Çağdaş yayınları, 1995)
Bir Türk'ün Ölümü (2.baskı, Ümit Yayıncılık, 1997)
Siyaset Bilimi (7.baskı, İmge Kitabevi yayınları, 1999)
Ben Demokrat Değilim ( İmge Kitabevi yayınları, 1999)
ZİLELİ AŞIKLAR
ZEFİL NECMİ 1870-1933
KUL YUSUF 1712-1789
SOFOĞLU 18.YÜZ YIL SONU-?
KEMTERİ
GÜLAM HAYDAR 1851-1914
FİKRİ 1854-1914
SADIK
SIRRI BABA 1865-1935
MEVCİ
ZİKRİYE
KATİBİ
NURETTİN SEYFİ
SEFİL EDNA
BÜRYAN ANA
İBRAHİM
RECAİ
SADIK KARADAĞ
M.TAYİP SERİMER
HÜSEYİN CEYLAN
İSKANİ
REMZANİ
TALİBİ
FEDAİ
İSMAİL
FEVZİ
SEZAİ
CEYHUNİ
SITKI
REMZİ
HAMDİ
ŞERMİ
ŞEMSİ
AŞIK MÜMİN
SEYİT DERVİŞ
RAŞİT
SEFEROĞLU
KAMİLİ
AŞIK FANİ
ARİFİ
ALİ
TALAT
DABAK HÜRREMİ
KAMİL
FEHMİ
AHMET HÜRREMİ
RIFAT
SUZİ
VASIF
HULUSİ
LÜTFİ
SABRİ
ŞEYH HULUSİ
SADIK DOĞANAY
AŞIK TURABİ
http://www.pbase.com/dosseman/turhal_and_zile
turhal ve zileden görüntüler.
özetle Zile..
Zile merkezi fa$olar yurdu.. belediye baskani ülkücü, alparslan türkes bulvari felan noluyozzzzzzz.... ama köylerin çogu ALEVI!! bu nasil bir çeliski Allahimmmmm??? :pinch:
saygilarrr
merhaba turkuaz.ben de kasın köyündenim.mesajınızı okuyunca selam vermek istedim.söylediklerinize aynen katılıyorum.oradaki yobazlığın yokloacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum
|
|