Orijinalini görmek için tıklayınız : cem'de alkol yoktur ve olmadı (anti-alevilerin bir başka oyunu)

Canan
08.08.2005, 18:50
benim bildigime gore cem'de alkol icilmesi gunahdir. bu gune kadar ne katildigim ne de basgalarindan duydugum cemlerde alkol icildigi gorulmemisdir. fakat bazi alevi olduklarini iddia edip televizyon programlarina cikip cemde alkol icildigini soyleyen insanlar var.

benim merak etdigim sey gercekden bazi aleviler cem'de alkol iciyomu?
formdaki uyelere soruyorum hic alkolu ceme katildinismi?

Ceyhun
08.08.2005, 19:04
Ben hiç alkollü cem görmedim. Zaten Cem'e katılmam da oldukça zor. Birkez katıldım. Onda da alkol yoktu. Ama dem diye birşeyden bahsedilirdi bu alkol konusunda. Yanlış da hatırlıyor olabilirim. Bunun tam olarak ne olduğunu bilmiyorum.

Canan
08.08.2005, 19:07
dem kesinlikle alkol degil
tam olarak anlatamam ne oldugunu ama alkol olmadiginda 100% eminim.
bir yerlerden arasdirip bulacam demin ne oldugunu.

Ceyhun
08.08.2005, 19:10
dem kesinlikle alkol degil
tam olarak anlatamam ne oldugunu ama alkol olmadiginda 100% eminim.
bir yerlerden arasdirip bulacam demin ne oldugunu.

İyi olur. Teşekkürler. Bence de değildir. Sonuçta ben alkole karşı değilim ama bir ibadet sırasında alkol alındığını sanmıyorum.

Canan
08.08.2005, 19:47
internetde aradim demim anlamini bulamadim. babama sordum (babam alevilik hakkinda cok bilgilidir) bana su yanidi verdi Dem bir sozdur gozle gorulcek ve ya elle tutulcak bir sey degil dedi. dem sozunun anlamininsa 'olusmak, veya allahlan butunlesmek yakinlasmak' oldugunu soyledi. dem sozu genellikle turkulerde kullanildigini soyledi.

bence bu dogru cunku benim gitdigim cemlerde iyice demlenmis sozu cem sirasida cani yurekden turkulere ve semah lara katilan dizlerini doverek kendinden gecenlere ve agliyanlara denildigini duymusdum.

Alevimen
08.08.2005, 20:20
Canan, babanızdan edindiğiniz bilgi doğrudur.
Günümüzde Dem kelimesinin eş anlamı alkol/içki olarak geçiyor bu nedenle bu tür (bilinçli) yanlış anlaşılma meydana geliyor, yani Cem'lerde içki içilmesi gibi.
Mesela Cem'de Dede'nin nefesiyle Dem niyazlanıyor ve içilir, Dem'in başka eş anlamıda Meşrubattır. Basitçe diyebiliriz ki niyazlanan Dem çay, kahve olabililiyor.

Ayrıca araştırmaya göre 'Cemde alkol içilir' diyen kısım 99% Cem'e katılmamışlar ve çoğu zaman henüz yeterince bilgi edinmemiş genç insanlardır.

gökhan doğan
09.08.2005, 11:15
Canan ben katıldığım cemlerde ,böyle bir şeye rastlamadım.Hem böyle bir şey cemevi gibi, aynı duygudan insanların birarada bulunduğu,allaha yakınlaşmak ve ibadetlerini yerine getirmek amacı ile kullananılan bir ibadethanedir.Uygun olmaz..

sila
09.08.2005, 22:23
bizde her sene cem yapariz ama hic icki icildigini gormedim ama dem var .demle icki karistirilmasin lutfen ikisi cok farkli seyler.. kirklar bile bu demden icmislerdir ...bu dem de dede tarafindan dualnadiktan sonra icilir .gunumuzde kullanilan ismiyle bu dem uzum suyundan yapilma saraptirr....

chatlakalper
10.08.2005, 09:22
hAYDİİİ demle içki karıştırılmasın demişsin sarap içki değil mi pekiyi. Oda alkol değil mi?

hasan1
10.08.2005, 09:49
selamlar bizim oralarda cemde dem diye sarap falan görmedim duymadim
ilk sefer duyorum öyle bir dede de görmedim duvalar okunur dem ve icki konusunda
hic bir icki kulanilmaz sekerli su yaparlar herkese dagitilirdi selam tüm canlara

Alevimen
10.08.2005, 12:43
Sila bir yanlış anlaşılma olmasın? Cem'de Dem alköllü deyildir. :)

Canan
10.08.2005, 17:30
sila dem bir icki degildir bazi cemlerde okunmus uzum dagitilir ama bunun ismi dem degildir. dem gozle gorunen elle tutulan bir sey degil.

ErdalNET
10.08.2005, 21:09
Cemde şarap içilir derken alkolik veya şarapçı ile karıştırılmasın. Sadece 1 çay kaşığı içildiğini duydum. Zaten kuranda da içilen içkinin haram olması için aşırı derecede içilmesi ve kişinin kendini kaybetmesinden söz edilmiştir. Bu alkol olayını ortaya süren insanların amacı aleviliği yıpratmaktır. Ancak birçok alevi, alkol içmeyi, aleviliğin bir şartı gibi kabul eder ve it gibi içer durur. Bu kişilerin değil alevi cemiyetine kendilerine hayrı yoktur. Bunlar bizlere örnek olmasın. Alkol zevk için içilir ve kendini kaybetmeden çok az bir şekilde içilir. Zil zurna sarhoş olup rezil rezil dolaşmak için içilmez. Sağa sola saldırmak için içilmez. İnsanların zararına sebeb olmak için içilmez.

OzBektasi
11.08.2005, 14:05
Selam Canan Can ve Alevimen Can,

görüslerinizi okuyunca cok sevindim. Cünkü ben sizin söylediklerinizi yazsaydim kesinlikle "yobaz-seriatci-sii-yok bilmem ne ici" damgasi üzerime vurulurdu...

Dem icki demek degil, farsca soluk, zaman ve arapca'da kan demek dir...

Tasavvuf'dan haberi olan artik kendi düsünsün....

Kalin Saglikca![/URL]

Ey iman edenler! Sarhoşken, ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüpken de -yolculuk halinde olmanız müstesna- boy abdesti alıncaya kadar namaza/duaya yaklaşmayın (http://kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=2&sid=4) Nisa Suresi, 43. Ayet

[URL="http://kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=2&sid=5"]Şeytan; uyuşturucu ve kumara sokularak aranıza düşmanlık ve şiddetli nefret yerleştirip sizi Allah'ı anmaktan,namazdan/duadan geri çevirmek ister. Artık son veriyorsunuz değil mi? (http://kuran.gen.tr/?x=s_main&y=s_middle&kid=2&sid=5) Maide Suresi, 91. Ayet

Not: Ayetler Prof. Dr. Yasar Nuri Öztürk'ün Mealinden.

Canan
11.08.2005, 15:20
[QUOTE=ÖzBektasi]

Dem icki demek degil, farsca soluk, zaman ve arapca'da kan demek dir...

QUOTE]

super tanimlama ozbektasi, benim ve alevimen anlatmaya calisdigi dem kelimesinin anlamini cok iyi aciklamissin.

OzBektasi
11.08.2005, 16:39
Mrb Canan Can!

Tsk ederim, fakat bundan dolayi benim bilgili oldugumu zann etme.
Ögrenecek cok seyim var.

Fakat sunu söyleyim ki, diger Üyeler gibi Aleviligi sadece dili ile degil, beden ve ilim ile yasamaya calisiyorum. Onun icin ilime önem veriyor, arastirip duruyorum. Bir filozofa sormuslar: Devlet sizin elinizde olsaydi ilk önce ne yapardiniz diye? Filozof, ilk önce kavramlari düzeltip, dogru kullanilmasini isterdim diye cevab verdi.

Cok anlamli...

Ayn'ul Cem kelimesi bile ne kadar sirlar ile dolu bir kavram oldugu cok önemli. Cem'lerdeki 12 Hizmetin perde arkasi anlamlari cözerek Cem'e katilmak, bir mü'min cani Cem esnasinda cok daha farkli yerlere götürür.
Cünkü ortada görülen bir is var, bir de olayin bir ic manasi...

Kendine cok iyi bak!

sila
11.08.2005, 22:17
Sila bir yanlış anlaşılma olmasın? Cem'de Dem alköllü deyildir. :)

evet biliyorum alevimen bi yanlis anlasilma olmasin arkadaslar dem demek icki degildir dolaysiyla alkollude degildirr orda uzum suyu deyimini kullandim.bizim cemlerde dem olarak uzum suyu kullanilir. ve biz uzum suyunun bekletilmis haline sarap derizz bundan dedim sarap diyee icki manasinda degill

Canan
12.08.2005, 19:05
evet biliyorum alevimen bi yanlis anlasilma olmasin arkadaslar dem demek icki degildir dolaysiyla alkollude degildirr orda uzum suyu deyimini kullandim.bizim cemlerde dem olarak uzum suyu kullanilir. ve biz uzum suyunun bekletilmis haline sarap derizz bundan dedim sarap diyee icki manasinda degill

cemlerde uzum suyu icme gelenegi ta kirklar cemine dayanir. benim bildiklerime gore 40'lar ceminde bir tek uzum alinir ve peygamber efendiye verilir ve ondan bu uzumu 40 kisiye paylasmasi istenir. peygamber efendide bu uzumu ezer ve 40 kisiye yetecek kadar suya katar. ama kirklar cemi peygambere uzumun suya katilmasina gerek olmadini ve uzumu yanlizca bir kisinin yemesi bile uzumun paylasilmis oldugunu gosteridigini soyler, cunku cem sirasinda herkez bir ve tek yucuddur.
simdiki cemlerde bazi insanlar uzumu suya katmadan bazileride suya katarak yerler/icerler. bunun ismi dem degildir. benim bildigime lokmadir.

sila
13.08.2005, 00:06
cemlerde uzum suyu icme gelenegi ta kirklar cemine dayanir. benim bildiklerime gore 40'lar ceminde bir tek uzum alinir ve peygamber efendiye verilir ve ondan bu uzumu 40 kisiye paylasmasi istenir. peygamber efendide bu uzumu ezer ve 40 kisiye yetecek kadar suya katar. ama kirklar cemi peygambere uzumun suya katilmasina gerek olmadini ve uzumu yanlizca bir kisinin yemesi bile uzumun paylasilmis oldugunu gosteridigini soyler, cunku cem sirasinda herkez bir ve tek yucuddur.
simdiki cemlerde bazi insanlar uzumu suya katmadan bazileride suya katarak yerler/icerler. bunun ismi dem degildir. benim bildigime lokmadir.
evet canan bende biliyorum demin kirklardan geldigini ama biz cem yaparken kurbanin dualandiktan sonra kesilip pisirilerektek bir lokma halinde herkese dagitilmasini lokma olarak biliyorum ben.ve uzum suyununda bir yudum olarak dualandiktan sonra icilmesini dem olarak biliyorummm. simdiye kadar hep cemlere katildim ben bizde yapiyoruz cem hersene ve kirklar bacisiyim cemlerde kirklar semehini yaparimm tr deykende, simdi hollandadayim burdaki cemlerde de kirklar bacisi olarak semah dondumm.bizde demle,lokma boyle olurr bilmiyorumm.aklima su geliyoki herkesin cem yapma sekli farklimi haa sunu belirtmeliyim cemlerde dem yerine diger iceceklerinde verildigini biliyorum ama biz uzum suyula yapiyoruzz bu icki ,alkollu manasinda degil kesinlikle cemde alkol olmazz tabikii

saygilarimlaa cannn.....

Canan
13.08.2005, 16:03
sila senin katildigin cemlerdeki uzum suyuna dem ismi verilmesinin nedeni dedenin nefesiyle uflenmis olmasi ola bilirmi? ozbektasi arkadasimizin soyledigi gibi demin asil anlami nefes.

sila yanlis anlama senin yazdiklarini karalamiyorum yanlizca cemlerin nasil yapildigini anlamaya calisiyorum. ve sana katiliyorum gercek bir cemde alkol olmaz.

sila
14.08.2005, 01:25
evet canan biliyorum canim oyle bise dusunmedigini. demin asil anlami nefes olabilir tam bilmiyorum ama bu konuyu arastiracagim canim forma yazarimm ..evet bizim cemlerdede dualanmadan hicbirsey icilmez ,yenmez.boyle bi genelleme yapabiliriz bizim cemler icin ama baska cemelrde tabiki demin degisik icecekelride oldugunu biliyorumm.

dem_dost
14.08.2005, 21:19
Valla 1875 de dogan Alevi Asigi Agahi, bu konuda sunu diyor:

Ne âlimim ne hod okur yazarım
Ne cuma tutarım ne de pazarımKârhânede meyhânede gezerimİçerim esrarı Kaygusuz gibi

benden yorum yok ; ) saygilarimla

ya aguicen dedeleri günlerce cem yaparlar, on iki hizmet üzere her zamanki gibi, orada raki bulunur da icilirde, ama orda birisinin sarhos oldugunu hayatimda duymadim, icki niyetinde icilmez, orada icilen kirklarin ictigi doludur, az miktarda icilir, saki dagitir, raki meydanda olmaz, gizli doldurulur,bu konuda bir yasak diye birsey yok IMAM ZEYNEL ABIDIN OCAGINDA

saygilarimla

sila
15.08.2005, 01:26
evet haklisin belkide ama ben hic icki icildigini duymadimda gormedimde ama gercekten bi seyi ne niyetine icersen o olurmuss bu su icin bile gecerli elindeki suyu icki niyetine ic icki icmis gibi olursunn... bunu biliyorumm...

erdemkocak
11.11.2005, 15:22
Ben karacaahmet cem evine gittiğimde orda cem de bulunmuştum...

Evet haklısınız cemde içki içilmez ama alkollü içkiler içilmez tabiiki... Orda benim gördüğüm içtikleri limon suyu idi...

eerkan82
11.11.2005, 15:45
mrb sevgili arkadaşlar,dem kesinlikle bir içki değildir. dem,kırklar cem'inden ismini almıştır.kırklar ceminde 1 adet üzüm tanesini 40 erenlere paylaştırılması istenilmiştir bu üzümüde bir tasın içinde ezip su ile karıştırılmış ve dem denilmiştir.orada bu demi içtiklerinde ibadet ederken kendilerinden geçmişlerdir.bu kendilerinden geçmek sarhoşluk değildir aşktır.bu muhabbetin tam detayını unuttum ama en kısa zamanda öğrenip sizlerle paylaşmak isterim.bunu dedelerimizden duymuştum.

saygılar hepinize

rockçı turna
11.11.2005, 17:33
demdost demiş ki;

Valla 1875 de dogan Alevi Asigi Agahi, bu konuda sunu diyor:

[B]Ne âlimim ne hod okur yazarım
Ne cuma tutarım ne de pazarımKârhânede meyhânede gezerimİçerim esrarı Kaygusuz gibi

benden yorum yok ; ) saygilarimla

ya aguicen dedeleri günlerce cem yaparlar, on iki hizmet üzere her zamanki gibi, orada raki bulunur da icilirde, ama orda birisinin sarhos oldugunu hayatimda duymadim, icki niyetinde icilmez, orada icilen kirklarin ictigi doludur, az miktarda icilir, saki dagitir, raki meydanda olmaz, gizli doldurulur,bu konuda bir yasak diye birsey yok IMAM ZEYNEL ABIDIN OCAGINDA

saygilarimla

erdalnet demiş ki;

Cemde şarap içilir derken alkolik veya şarapçı ile karıştırılmasın. Sadece 1 çay kaşığı içildiğini duydum. Zaten kuranda da içilen içkinin haram olması için aşırı derecede içilmesi ve kişinin kendini kaybetmesinden söz edilmiştir. Bu alkol olayını ortaya süren insanların amacı aleviliği yıpratmaktır. Ancak birçok alevi, alkol içmeyi, aleviliğin bir şartı gibi kabul eder ve it gibi içer durur. Bu kişilerin değil alevi cemiyetine kendilerine hayrı yoktur. Bunlar bizlere örnek olmasın. Alkol zevk için içilir ve kendini kaybetmeden çok az bir şekilde içilir. Zil zurna sarhoş olup rezil rezil dolaşmak için içilmez. Sağa sola saldırmak için içilmez. İnsanların zararına sebeb olmak için içilmez.

+1

ben karacaahmet te, şahkulu'nda , kartal cem evi nde bir çok ceme katıldım ama dem olarak içki verildiğini görmedim sadece imam hüseyin aşkına dağıtılan sakka suyunu içtim(ki bu su duası verilmiş normal içme suyudur)

fakat bir çok kaynakta eskiden cemlerde en azından bazı yörelerde dem olarak şarap ın içildiğini okumuştum...ve bu beni hiç te rahatsız etmedi; çünkü,

bu demler SARHOŞ OLMAK İÇİN alınmamıştır!!!!!!!!!!!!!!

bilirsiniz ki, bir cok aşığımızın şiirinde de ''aşkın şarabı'' deyimi vardır ki bildiğim kadarıyla da bu aşk, ilahi aşktır.

A-L-E-V-İ
12.11.2005, 21:01
Ne âlimim ne hod okur yazarım
Ne cuma tutarım ne de pazarım
Kârhânede meyhânede gezerim İçerim esrarı Kaygusuz gibi

Sayın"rockercrane"...
şiirini alıntıladığınız 19.yy da yaşamış bir Alevi şairidir..itikadi örnek değildir..
"içerim esrarı kaygusuz gibi"diyor..
Kaygusuz Abdalın ESRARKEŞ olmadığı bilinir...
Esrar=Sır manasında kullanılmış olması gerekir
ve burada CEM de içtiği falanda geçmiyor...

Bir anektodda vereyim..
bugün ESRARI içen TAASUPKAR-RADİKAL Sünni gruplar(TALİBAN) bulunduğu gibi..Tasavufi gruplar da vardır
dahası..
Esrar ana maddesi HAŞHAŞın ekimi yapıldığı gibi EKMEĞİ falanda yapılmaktadır..
Ayrıca ..."mayis" olarak adlandırılan İÇMESİNE İZİN VERİLEN( Hadisle )SARHOŞ EDİCİ ... hurmadan yapılan şarapvari bir içkide vardır ve Araplar da bunu bir süre içmiştir..
ve yine..
Hadislere göre ŞARABIN ATEŞTE KAYNATILMASIYLA ..içilebileceğine yönelik hadislerde?! vardır sünni kaynaklarda..

Bunlar...
"HAYDİ..ŞARAP içelim "şeklinde değerlendirilmezse iyi olur:3D_NG:

Arkadaşım...Ayn-i cem 'in GÜNLERCE sürmediği bilinir ..Gece başlayıp bir süre devam eder.."Gecenin üçte ikisi" gibi...
Anadoluda Hiçbir A L E V İ dergahında ve Ocağında Ayn-i Cemde içki içilmez...
içkinin mevzu olduğu istisnai örnek Bir-iki BEKTAŞİ Tekkesinde yaşanmıştır..
Kaldı ki..Hristiyanlıktan..Bektaşiliğe geçen BAZI kişiler ..Sosyolojik bir olgu olarak Eski inançlarını da Bektaşiliğe Transform etmiştir..

İMAM ZEYNEL ABİDİN ocak değildir..Anadoludaki Ocakların kökenidir..
Ocaklar kuran kişilerin adlarıyla anılır...
Garip Musa...Hıdır Abdal gibi..
Saygılarımla..

Yakapınarlı
13.11.2005, 19:16
dem benim bildiğim manada niyazı alınmış içecek demek bu limonata meyva suyu yada sadece su olabilir.katıldığım cemlerde böyle birşey görmedim.olacağı ihtimalide yok bence

Kizilbas 66
14.11.2005, 05:34
Sevgili Arkadaslar Alevilerde Dini anlamda icki yasak degildir.Bize göre Ickinin azi helal ,fazlasi zarardir.Baska bir deyisle " Ehline helal ,Naehle haramdir".yani icebilene, tasiyabilene helal,ictigi zaman rahatsiz olana ,tasiyamayana haramdir.Alevi meclislerinde veya muhabbet toplantilarinda icki,edep kurallari icerisinde "can cana veya muhabbetimize" denilerek sir edilir (icilir).Anadolunun kimi bölgelerinde yapilan Alevi-Bektasi Ayin-i Cemlerinde yemekten sonra isteyenlere Saki tarafindan sembolik az da olsa bir yudumluk Dem (Dolu,Bade) sunulur.Farsca kökenli Dem in karsiligi "nefes,vakit veya an " buradaki anlamiyla "icki ,sarap" demektir,Kimi yörelerde cemlerde icki sunulmaz bunun yerine serbet dagitilir.Icki gelenegi ,Türklerin Islamiyetten önceki Saman inanclarindan ve Kirklar Meclisinden kaynaklanir.Samahlarda dem geldi samahi vardir Deyislerin birinde " Ali den bize bir Dolu geldi " diye baslar.

Ey Zahid Sarabin eyle ihtiram
Insan ol cihanda bu dünya fani
Ehline helaldir naehline haram
Biz iceriz bize yoktur vebali

Sen münkirsin sana haramdir Bade
Bekle ki icesin öbür dünyada
Bahs acha harabi bundan ziyada
Cünkü bilmez haram ile helali

Ask icin olsun Dostlar can cana
Sevgilerimle..........

tunc2
14.11.2005, 11:47
Sevgili Arkadaslar Alevilerde Dini anlamda icki yasak degildir.Bize göre Ickinin azi helal ,fazlasi zarardir.Baska bir deyisle " Ehline helal ,Naehle haramdir".yani icebilene, tasiyabilene helal,ictigi zaman rahatsiz olana ,tasiyamayana haramdir.

Bu söylediklerin nerde yaziyor dostum kendi kafandan fetva cikarma kaynak göster ilk kez sende duydum icginin günah olmadigini ve cemlerde icgi icildigini yazdigin seylere dikkat et yanlis anlamalara sebep olabilirsin aklina geleni yazmissin buraya

onurtt
14.11.2005, 12:38
Benim alkolle aram yok, cem'de alkol işi de abartı ..Ama alkol alacak kişilere önerim şudur,(konuyla alakası yok ama)

1-Alkolü vucütta tutmayın, idrar yolu ile sürekli atın
2-Alkol alırken mutlaka bir şeyler yiyin açsanız aman uzak durun
3-Kimseyle yarışa girmeyin ne erkeklik ne de delikanlılık alkolle belirlenir içemediğiniz yerde bırakın
4-Eğer her zamankinden fazla konuşmaya başladıysanız kafanız çakır olmuştur biraz susmayı deneyin...
5-Bacanak daha yeni başladık diyenlerden mümkün mertebe uzak durun...

Kizilbas 66
14.11.2005, 18:01
Bu söylediklerin nerde yaziyor dostum kendi kafandan fetva cikarma kaynak göster ilk kez sende duydum icginin günah olmadigini ve cemlerde icgi icildigini yazdigin seylere dikkat et yanlis anlamalara sebep olabilirsin aklina geleni yazmissin buraya

Sevgili Arkadasim tabiiki bu yazdiklarim senin icin ilk anda kabul edemeyecegin bir durum olabilir.Ayrica senin yazinda belirttigin gibi biz Anadolu Kizilbas-Alevilerinde Fetva diye bir terim yoktur .fetva yüzyillardan beri Alevileri katletmek icin Süyhülislamlarin aldigi kararlardir bunlarin basindada Alevilerin camiye gitmeyisi,Ramazan orucu tutmayisi ve Icki kullanmasi gelir sevgili dostum.Yazdiklarim benim degildir bunlar Anadolu Alevilerinin 7 ULU OZANININ sözleridir eger arastirirsaniz ,okursaniz görebilirsiniz.Ben ayrica yazdiklarimi dikkatlice okudum ( kimi bölgelerde ) dedim.Artik gizlenmenin Takiyye yapmanin bir anlami yok.Son dönemde bircok Alevi yazar ve arastirmaci icki konusuna deginmistir.Benim icin en kapsamli arastirmacilardan diyebilecegim Sevgili Ali Duran Gülcicek -ALEVI-BEKTASI YOLU isimli kitabindan okuyabilirsin (sayfa 246).Sunu da unutmayiniz Pir lerimizin ,Mürsitlerimizin Alevi Önderlerinin bir sözü var:
BIZ ALEVILER AGZIMIZDAN GIRENE DEGIL CIKANA BAKARIZ

Boz Atli Hizir yardimcimiz Olsun
Sevgilrimle............

A-L-E-V-İ
15.11.2005, 22:12
Sayın"Kızılbaş66"...

Sevgili Arkadasim tabiiki bu yazdiklarim senin icin ilk anda kabul edemeyecegin bir durum olabilir.Ayrica senin yazinda belirttigin gibi biz Anadolu Kizilbas-Alevilerinde Fetva diye bir terim yoktur .fetva yüzyillardan beri Alevileri katletmek icin Süyhülislamlarin aldigi kararlardir bunlarin basindada Alevilerin camiye gitmeyisi,Ramazan orucu tutmayisi ve Icki kullanmasi gelir sevgili dostum.Yazdiklarim benim degildir bunlar Anadolu Alevilerinin 7 ULU OZANININ sözleridir eger arastirirsaniz ,okursaniz görebilirsiniz.Ben ayrica yazdiklarimi dikkatlice okudum ( kimi bölgelerde ) dedim.Artik gizlenmenin Takiyye yapmanin bir anlami yok.Son dönemde bircok Alevi yazar ve arastirmaci icki konusuna deginmistir.Benim icin en kapsamli arastirmacilardan diyebilecegim Sevgili Ali Duran Gülcicek -ALEVI-BEKTASI YOLU isimli kitabindan okuyabilirsin (sayfa 246).Sunu da unutmayiniz Pir lerimizin ,Mürsitlerimizin Alevi Önderlerinin bir sözü var:
BIZ ALEVILER AGZIMIZDAN GIRENE DEGIL CIKANA BAKARIZ

Boz Atli Hizir yardimcimiz Olsun
Sevgilrimle............

demişsiniz..

Alevi/Bektaşi ocaklarında EDEP-ERKAN Bellidir..(YAZILI KAYNAKLARLA)
Anadolu ve Balkanlardaki Muhalif-Heterodoks İnanışlar(Bedreddinilik,Kalenderilik,Hurufilik gibi) ,Alevilik potasında eridiği için KENDİ inançlarından kopamayan ve bunları BİR SÜRE daha devam ettiren gruplar olmuştur özellikle "Bedrettini " inancı Bektaşilik içinde halen Trakyanın yer yer değişik bölgelerinde etkisini gösterir(Amuca kabilesi)
Bunlar ...BEKTAŞİLİĞİN ÖZÜNDE OLAĞAN ŞEYLER DEĞİLDİR..
Bektaşilik Şia/Heterodoks inancı ve Yeseviliğin sentezi iken,
Bedrettinilik SÜNNİ-MUTEZİLE kökenli bir inaçtır...
"Dem Alma" Bedrettinilikten Bektaşiliğe geçmiştir..Kaldı ki bu da bir iki istisnai örnektir.Geneli yapmaz

Ey Zahid Sarabin eyle ihtiram
Insan ol cihanda bu dünya fani
Ehline helaldir naehline haram
Biz iceriz bize yoktur vebali

Sen münkirsin sana haramdir Bade
Bekle ki icesin öbür dünyada
Bahs acha harabi bundan ziyada
Cünkü bilmez haram ile helali
Bu dizelerin yazarı HARABİ

Alevi kökenli değildir daha önce 5 vakit namaz kılan bir sünnidir 17 yaşında Bektaşiliğe geçmiştir.Mehmet Ali Hilmi Dedebabaya ikrar vererek Bektaşiliğe inkişaf etmiştir(katılmıştır)

...

Halk ozanları konusunda da ...Bedrettini..Hurufi..Kalenderi Dervişleriyle BEKTAŞİ DERVİŞLERİNİ karıştırmamak gerekir...

sessizfırtına
23.11.2005, 19:34
bende hiç rastlamdım cem de içki içildiğine fakat bizim çevrede tahtacılar denilen kendilerini alevi olarak gören kendini bilmez bir kaç aile cemde içki kullanıyorlar bunları nefretle kınıyorum.çünkü ceme girdiğin andan itibaren kalbindeki tüm kini ve nefreti bir tarafa bırakıp küsülü olduğun kişiyle dahi barışık girersin ceme.kaldıki içkili ceme girmen dahilinde bile nefretle karşılanır toplumdan dışlanman söz konusu olur......saygılar..........

dionysos
23.11.2005, 20:58
bizim çevrede tahtacılar denilen kendilerini alevi olarak gören kendini bilmez bir kaç aile cemde içki kullanıyorlar bunları nefretle kınıyorum.

sana diyecek bir şey bulamıyorum, nefretinle başbaşa bırakmak en iyisi olur...

ben katıldığım cemlerde alkol görmedim, ama bazı bölgelerde cemlerde şarap içildiğini duydum... tabi burada "alkol masası kurmuşlar, çekiyorlar kafaları" gibi bir durum yok, böyle bir şeyden rahatsız olmadığımı da belirtmeliyim...

bi arkadaş "Harabi eskiden sunni idi sonradan Bektaşi oldu" gibi bi şeyde söylemiş, ne fark eder sonradan olmuş-annesi babası aleviydi öyle doğmuş ne fark eder? bu insanın elinde olan bir şey değil alevi bir aileden doğmak, ayrıca sen kendini Harabi'den daha mı bilgili sanıyorsun?

şu forumda daha neler göreceğim hayretle izliyorum, insanların kafası her konuda o kadar çok karışık ki... sürekli sunni eğitim alarak büyümüş insanların "o günah bu haram, o olmaz bu yapılmaz" vs demesi normal tabi... herkez bi şeyler söylüyor, benim tavsiyem deyişleri okumanızdır, her konuda yararlı kaynaklardır, sorularınıza çözümü önce deyişlerde arayın...

Canan
23.11.2005, 21:53
bende hiç rastlamdım cem de içki içildiğine fakat bizim çevrede tahtacılar denilen kendilerini alevi olarak gören kendini bilmez bir kaç aile cemde içki kullanıyorlar

bence sizin tahtacilara bir ozur borcunuz var..
Cemde alkol icilmesine bende karsiyim. o kadar karsiyimki bu konuyu bile ben acdim ama ben hic bir zaman Cemde alkol icen yoldaslarimiza bu tur hakaretler etmem ve edemem. Cemde alkol olmamasi lazim, bu bence Alevi inanclarina gore yanlisdir ama bu demek degildirki Cemde alkol icen Aleviler kotu Alevilerdir.

Kizilbas 66
24.11.2005, 08:54
bende hiç rastlamdım cem de içki içildiğine fakat bizim çevrede tahtacılar denilen kendilerini alevi olarak gören kendini bilmez bir kaç aile cemde içki kullanıyorlar bunları nefretle kınıyorum.çünkü ceme girdiğin andan itibaren kalbindeki tüm kini ve nefreti bir tarafa bırakıp küsülü olduğun kişiyle dahi barışık girersin ceme.kaldıki içkili ceme girmen dahilinde bile nefretle karşılanır toplumdan dışlanman söz konusu olur......saygılar..........

Arkadasim !

Alevi-Bektasi inancinin temel felsefesinden, yolun olmazsa olmazi Eline-Beline-Diline sahip ol eylemidir.Inancimizin kadim Pirleri buyurmuslarki " Her kim Hakk a varmak istiyorsa ya hayir söylesin ya sussun " Insani güzel ahlakli kilan temel ögelerden biri olan dil terbiyesi,dilin fenaliklardan korunmasiyla olur. Bir söz vardir " Laf agizda iken benim esirimdir,laf agizdan ciktiktan sonra ben onun esiri olurum "
Dolayisiyla bu yazilari bir Aleviye yakistiramadim.
Olayi carpitmanin anlami yok .Özellikle bazi bölgelerde yapilan Cemlerde sembolik olarak Dem sunulur ve tarihsel sebeplerinide yazdim.Galiba kimi arkadaslar istedigi gibi anlamakta israr ediyor yada olayi baska yerlere götürmeye calisiyorlar.Yoksa ickili yada icki masasi kurup kafayi cekerler diye birsey yok olamazda bu böyle biline.
En önemli konuya gelelim sessizfirtinanin yazisini okuyunca nerdeyse soke oldum.Arkadasim sen bu yetkiyi,cesareti,bigiyi,bilgisizligi kimden ve hangi hakla aliyorsunda Tahtacilari ,(kendini Alevi görenler) ,deme cüretini saygisizligini gösterebiliyorsun.Yazdiklarina dikkat et bu tavir ,uslüp Alevilere yakismiyor.Asagidaki yazimi dikkatlice okumani tavsiye ederim ayrica ben Tahtacida degilim.

Anadolu Alevilerine,yörelere ve mesleklerine göre ALEVI,BEKTASI,KIZILBAS,CEPNI,TAHTACI,ABDAL,YÖRÜK.. . denilir.
Örnegin,Anadolunun Güney ve Bati kiyilarinda,özellikle TOROS eteklerinde yasayip,ormancilikla ugrasan A L E V I L E R E TAHTACI baska deyimle AGACERI denilir.Özellikle Izmir,Aydin,Balikesir,Mugla,Isparta,Antalya,Silifk e,Adana,Mersin
bölgelerinde yasarlar.Alevi_Türkmen toplulugunun en saf ve en güzel mümessilleridir.Halen inanclarini ve geleneklerini sürdürmekteler diger topluluklara örnek olmaktadirlar.11.yüzyilin baslarinda oguz göcüyle beraber Anadoluya gelmisler ve Haci Bektasi Veli nin ilk müritleri arasinda yer almislardir.Ayrica efsaneleriyle özellikle SARIKIZ in Türkmen Aleviler ,daha cok Tahtacilar arasinda saygin bir yeri vardir.Tahtaci Aleviler tarafindan SARIKIZ Hz.Ali nin kizi sayilir.Her yil 23 Agustos 11 Eylel arasinda SARIKIZ anisina kurbanlar tiglanir,ayinler yapilir,deyis söylenir semahlar dönülür.

Fatma nurundan Kabe ye düsen
Mevla nefsinden süzülüp gecen
Sarikiz elinden doldurup icen
Hey kurbanin olam Zülfikar Ali

Tahtacilar saglam,dayanikli caliskan insanlardir.Anadolunun diger Alevi topluluklari gibi inanc ve törelerine bagli ,Müsahiplik kurumuna büyük önem verip,yol kardesligini bel kardesliginden üstün sayarlar.
Tahtacilari , Alevi olarak görmemek,bazi devlet büyüklerinin!? Cemevleri cümbüs evidir söyleminin aynisidir.

HIZIR YARDIMCINIZ ALI KILAVUZUNUZ OLA

Saygilarimla....

sessizfırtına
24.11.2005, 16:43
evet gerçekten büyük bir eleştiri yağmuruna tutulduğum kesin,yanlış kelimeler telafuz ettiğimin farkındayım.özür diliyorum saygılar.......

Kizilbas 66
25.11.2005, 09:24
evet gerçekten büyük bir eleştiri yağmuruna tutulduğum kesin,yanlış kelimeler telafuz ettiğimin farkındayım.özür diliyorum saygılar.......

Sevgili Kardesim...

Yazini okudum ve tam bir Alevi insanina yakisir sekilde davrandigin icin seni kutluyorum ve gözlerinden öpüyorum.
Hatasini görmek ve kabul etmekte bir erdemliliktir umarim bundan sonra yazilarinda daha güzel bir uslüp kullanirsin..

Sevgilerimle.......

TheGodfather
25.11.2005, 15:54
İçki niyetine içene haram olsun, dem niyetine içene aşk olsun..:3D_NG (9)

chatlakalper
25.11.2005, 16:50
cemde alkol yoktur. sadece dem vardır oda alkol değildir.

Kizilbas 66
25.11.2005, 18:31
cemde alkol yoktur. sadece dem vardır oda alkol değildir.

Sorma birader Mezhebimizi

Biz Mezhep bilmeyiz yolumuz vardir

Cagirma riaya meclisi

Biz SERBET icmeyiz DOLUMUZ vardir

Burada kastedilen Dolunun ne oldugunu anlatmaya gerek yok sanirim.Aleviligi asimilasyona ugratma cabalarinin bir halkasida budur.Yakinda Aleviler hakiki Müslüman Ickide icmezler haramdir diyecekler ve giderekte bu anlayis beyinlere kaziniyor.Belki ileride Cem lerde Deyiste söylenmesin,Semahta dönülmesin,Kadin-Erkek ayni salonda bulunmasinda diyecekler.
Eger bu degerlerimizide kaybedersek Alevilik Asimile olup Islamiyet (Sünni ) potasinda eritilecek.
Moderatör arkadasima sormak istiyorum Sen hic 30-35 yilönce özellikle orta Anadoluda Cem lerde bulundunmu ? Bu Cemlerde Dem,Dolu diye alinanlarin Üzümden yapilan Sarap oldugunu bilmiyormusun? Bazi Bölgelerde Cemlerde sembolik anlamda alinan demlerin Icki olmadigini israrla ispat etmeye calismanin altinda yatan nedir?

Saygilarimla......

chatlakalper
26.11.2005, 14:13
Bizim cemlerimizde içki olmaz. dolu alınır saki dağıtır. diğer bölgelerde alınırsa ona birşey diyemem. H.B. veli kültür vakfı Çorum şubesinin cemlerinde alkol olmaz.

thosun
26.11.2005, 15:35

ben de bir tahtacıyım ve bizim cemlerimizde dolu olarak üzüm suyu veya rakı içilir. bu zamanda rakı daha rahat bulunduğuna göre ... içilmesinin sebebi de alkol içmek değildir ... 1 tane 35 lik rakıyı katılan herkes paylaşır ... zaten bir tahtacının sarhoş olması için bir 70 lik lazım ve sarhoş olunca niyeti bozmaz .... alkolün sakıncası nedir sarhoş olduktan sonra niyeti bozmaktır ... bana msnini verde seni bilgilendireyim ...

Candacan
26.11.2005, 18:15
"Bu söylediklerin nerde yaziyor dostum kendi kafandan fetva cikarma kaynak göster ilk kez sende duydum icginin günah olmadigini ve cemlerde icgi icildigini yazdigin seylere dikkat et yanlis anlamalara sebep olabilirsin aklina geleni yazmissin buraya"(tunç2 adlı üyeden alıntı)

Sevgili can, asıl sen sözlerine dikkat et. Son yıllarda yoğun olarak sürdürülen, sünni islam eğitimi politikalarının etkisinde kalınarak yazılan yazıların dışında, geçmişimizdeki bütün pirlerin, önderlerin yazılarını oku. Aradığın bütün kanıtları orada istisnasız bulacaksın.
İlk kez duymuşsun. Nedense şaşırmadım. Aleviliğin her yönden kuşatıldığı bir ortamda sana öğretilenleri aynen kabul etme. Kaynağına in. Kaynağından oku. Kaynağından öğren. Deyişlerimize bak. Belki o zaman kulaktan dolma bilgilerle fetva vermekten de vazgeçersin.

Sevgili canlar, çoğunuzun aleviliği kuşatma politikalarından etkilendiğinizi düşünüyorum. Bu konuyu tartışmanız bile bunun kanıtı.

Sevgili canlar, "dem" dede tarafından nefeslenen içkidir. Sudur, şerbettir, başka bir içecektir, özellikle de şaraptır. Şarap aşkın ve sevginin simgesidir.
"Bizim cemlerimizde içki olmaz. dolu alınır saki dağıtır. diğer bölgelerde alınırsa ona birşey diyemem. H.B. veli kültür vakfı Çorum şubesinin cemlerinde alkol olmaz."(chatlakalper adlı üyeden)

Sevgili can insanları yanıltıyorsun. Katıldığın bazı cemlerde (alkol demekten vazgeçin, bu olayı sarhoşluğa indirgemektir) içkinin olmaması, tüm çorumda ve diğer cemlerde içkinin olmadığı anlamına gelmez. İnin Çorumun ve diğer yerlerin köylerine, eskiden cemlerin nasıl yapıldığını öğrenin. Dem deyince neyin anlaşıldığını, hala, cemler için yapılan özel şarap çömleklerinin nasıl itina ile saklandığını görün.

candost
26.11.2005, 18:26
bende bir cok ceme katildim ama hic alkol oldugunu veya îcildigini gormedim bunlar uyduruyolar ama sonunda yalanci konumuna dusuyorlar

Kizilbas 66
26.11.2005, 22:27
Bizim cemlerimizde içki olmaz. dolu alınır saki dağıtır. diğer bölgelerde alınırsa ona birşey diyemem. H.B. veli kültür vakfı Çorum şubesinin cemlerinde alkol olmaz.

Sevgili Candacan arkadasim olayin inancsal ve sosyal boyutunu cok arifane bir sekilde aciklamis sanirim buna Alevilerin cogunlugunun katilacagini söyleyebilirim.
Dem,Bade,Dolu gibi kavramlarin Alevi-Bektasiler tarafindan hangi amacla kullanildigini biliyoruz.Bu anlayis Ask-i Ali SIrrinin tasavvuf anlayisidir.Mistik yönüyle Kirklar meclisine dayandirilan ve Saki-i Kevser ( Hz. Ali ) tarafindan sunulan Bade veya Dolu,ERENLER dolusudur.Erenler Cemi inde ,ehl-i irfan (Kamil ve olgun insanlar ) tarafindan EDEP ERKAN kurallari icerisinde SIrredilir.Bu Aleviligin temel felsefesi olan Batini anlayisidir.Böyle göremezsek yarin egemen inanc olan Sünnilerin tuzagina düsüp Hz. Ali de namaz kildi ,icki icmedi ,camiye gitti propogandasiyla Aleviligin asimilasyonuna engel olamayiz.
Alevi-Bektasi ozanlarinin ,Pirlerinin bu konuyla ilgili bir cok deyisi ,siiri mevcuttur.Büyük Alevi ozani ve düsünürü Pir Sultan Abdal söyle diyor :

Güzel Sahtan bize bir dolu geldi
Bir sen ic sevdigim,bir de bana ver
Hünkar Haci Bektas Veli den geldi
Bir sen ic sevdigim bir de bana ver

Payim gelir Erenlerin payindan
Muhammed neslinden Ali soyundan
Kirklarin ezdigi engür suyundan
Bir sen ic sevdigim bir de bana ver.

Kadehler ,genellikle iki elle kapatilarak,on parmak,kadeh ve icindeki doluyla birlikte Onikiyi simgeleyecek sekilde tutulur ve Dede , Baba yada Dedebaba ,bir dolu gülbengi okuduktan sonra DEM ler SIrredilir. DOLU Gülbenginden bir örnek :

Dolularimiz dolu,Gönüllerimiz gani ola!
Ictigimiz demler ab-i Kevserden ola !
Icenlere Ask-i ilahi,icirenlere delil ola !
Yardimcimiz Sah-i Merdan Ali ola !
Gerceklerin demine,devranina hü !

ASK ICIN OLSUN CANLAR.. CAN CANA.............

Saygilarimla......

Candacan
27.11.2005, 00:11
"bende bir cok ceme katildim ama hic alkol oldugunu veya îcildigini gormedim bunlar uyduruyolar ama sonunda yalanci konumuna dusuyorlar"

Sevgili candost,
Sözlerine çok dikkat et. İnsanları yalancılıkla suçlamadan önce araştır. Kendi gerçeklerinle, alevi gerçeklerini nasıl karıştırdığını göreceksin. Ayrıca şunu da belirteyim ki... Bugüne kadar katıldığım hiç bir cemde içki içmedim.

dionysos
27.11.2005, 02:46
bende bir cok ceme katildim ama hic alkol oldugunu veya îcildigini gormedim bunlar uyduruyolar ama sonunda yalanci konumuna dusuyorlar

biz mi "yalancı" konumundayız, sen mi "cahil" konumundasın bunu da bi düşün...

ozgur416
27.11.2005, 03:46
dem alkol değil üzümün özüdür eğer cafer sadık buyruğunu okursanız göreceksiniz arkadaşlar.ama maalesef bazı aldığım duyumlar şöyleki bunu o ceme katılan alevi bir kardeşimiz anlatıyor dede postun altından yeni rakıyı çıkarıyor halkın yorumu şu oluyor "dede keramet gösterdi" boşuna dememişler cahil dostun olacağına okumuş düşmanın olsun

Candacan
27.11.2005, 07:36
Sevgili can, sen ne dediğinin farkındamısın. Hem dede hem de ceme katılanlar rakı içtiler diye cahil oluyor öylemi. Senin olmasını istediğin gibi davranmadılar diye bir cemi ve ceme katılan alevileri nasıl bu kadar cahillikle suçlayabiliyorsun.

Sevgili canlar diyanet'le ilgili sayfada yazdıklarımı okumanızı isterim. Şimdi anlıyorum ki... Okumakla da cahillikten kurtulunmuyor. Belki de... Neyse canlar söylemeye dilim varmıyor.

mercan
27.11.2005, 13:28
arkadaşlar bende burda yazılanları okur okumaz dedemi aradım. (dedem biçok cem düzenlemiş ve halen düzenlemekte olan alevi dedelerindendir)
oda sizler gibi cemde kesinlikle alkol olmadığını söyledi. bu arada bu formu anlattım ona okadar mutlu olduki...
ayrıca şunu iletmemi söyledi
- "cemlerede bekliyorum ordaki tüm gençleri"

rockçı turna
27.11.2005, 23:40
- "cemlerede bekliyorum ordaki tüm gençleri"

dedemiz nerde cem yapıyor acaba? hangi şehir/ilçe?

mercan
28.11.2005, 00:25
dedem ist .yaşıyo ama il il dolaşır hatta yılda bir kezde almanyaya gider geçen sene mesela talipleri çağırmıstı berlinde bi cem düzenlediler

Candacan
28.11.2005, 02:12
Sevgili canlar,
doğru olaylardan yanlış sonuçlar çıkarıyorsunuz.

Önce şunu belirteyim; cemlerdeki alkol değil üzüm suyudur, demiş bir arkadaşımız. Evet çok doğru. Cemlerdeki rakıya, şaraba her zaman üzüm suyu olarak bakılmıştır. Ama nedense bazıları ısrarla alkol demeyi tercih ediyorlar.
Kırk altı yılık yaşamımda, katıldığım cemlerin hiç birinde içki içilmedi. Günümüzde küçük köylerin dışında yapılan cemlerin çoğunda, bazı haklı nedenlerden dolayı içki içilmemektedir. Bundan, "cemlerde içki içilmez" sonucunu çıkaran canlarımız var. Ne demektir bu. İçki haramdır, günahtır.
O zaman günümüzde özelikle kırsal alanda ki cemlerde içki içen alevileri günah işlemekle suçlamış olmuyormuyuz.
daha da kötüsü biz kendi geçmişimizi günahkar ilan ediyoruz. aleviler tarih boyunca yanlış yapmışlar, günah işlemişler diyoruz. Aleviliği sorguluyoruz, yargılıyoruz. Bunu yapacak kadar ermişliğimiz var mı.
Sevgili canlar tekrar ediyorum. Bırakalım artık o dedi, bu dediyi. Yazılı geçmişimize bakalım. Bütün pirlerimizin, bütün önderlerimizin yazılarına, dizelerine, deyişlerine bakalım.Özellikle şarabın içildiğini görürüz.
Sevgili canlar, iyi niyetli canlar sizlere yalvararak haykırıyorum. Ne yapılmak istendiğini görelim artık. Özellikle sünni islamın dayatmalarına boğun eğmeyelim.

ozgur416
28.11.2005, 15:23
yapma candacan abi ben de bir zaman lar içki içtim içenleri kınamıyorum ama sen benim dediklerimden farklı sonuçlar çıkartıyorsun içki içilecek yer vardır içilmeyecek yer vardır ben ne dediğimin farkındayım ama sen beni haksız yere suçluyorsun. sen ce cemde postun altından rakı çıkarılması doğrumu yani sen destekliyorsun bu dedeninki değilse nedir HZ.ALİ demiyormu "parmağıma içki damlasa kolumu keserim" buna rağmen cemdeki örnek insan mürşid olan postun sahibi dedenin içki içmesi normal hemi?

Candacan
29.11.2005, 01:43
Sevgili can, sevgili ozgur416,
sen benim yazılarımı okumuyorsun ki...Ne deyim ben sana şimdi. Nasıl cevap vereyim. Cevap versem seni kırmaktan korkarım.

Sana, benim yaşadığım bir olayı anlatarak cevap vermeye çalışacağım.
70'li yıllardı. Öğretmen okulunda okuyordum. İlk defa köyümden dışardaydım. Herkesin aleviliğini gizlediği bir ortamda ben kendimi "deşifre" etmiştim. Hepside değişik illerden Maraştan, Sivastan, Diyarbakırdan olan beş arkadaşım, benim alevi olduğumu duyunca beni sorgulamaya başladılar. Benim köyümde cami vardı. "Siz alevi olamazsınız. Alevi köylerinde cami olmaz. Siz "dönme" olabilirsiniz. Ya sonradan alevi oldunuz, ya da sünnileştiniz" dediler. O kadar zoruma gelmişti ki... O kadar kendimi aşağılanmış hissettim ki... O duyguyu kimsenin yaşamasını istemem. Ondan sonra büyük bir araştırmaya giriştim. Okul kütüphanesini, Edirne'deki kütüphaneleri, Çorum'daki kütüphaneleri hepsini defalarca gezdim. Kaynak bulup arkadaşların suratına çarpacaktım. İşte lan, alıp okuyunda öğrenin diyecektim. Ama okuduğum bütün kitaplarda, önderlerimizin, pirlerimizin bütün yazılarında, deyişlerde beni haklı çıkaracak hiç bir bilgiye rastlamadım. Tam tersine hepsi de arkadaşlarımı haklı çıkarıyordu. O zamanki ruh halimle biraz da boynu bükük olarak arkadaşlarıma "siz haklıymışsınız" demek zorunda kaldım. Daha sonra arştırmalarım sonucu anladım ki, köyümüze cami çevresindeki sünni köylerin baskısından kurtulmak için yapılmış. O zaman ki şartları düşünüyorum da köyümüze cami yapılması belkide doğruymuş. Ama bizim öznel doğrularımız, her zaman gerçek doğrular olmayabiliyor.
Sevgili canlar, kendi doğrularımızı kesin doğrular gibi görmekten vazgeçelim. Başkalarına dayatmayalım. Eğriye eğri, doğruya doğru demeyi bilelim.

ozgur416
29.11.2005, 12:33
Sevgili can, sevgili ozgur416,
sen benim yazılarımı okumuyorsun ki...Ne deyim ben sana şimdi. Nasıl cevap vereyim. Cevap versem seni kırmaktan korkarım.

Sana, benim yaşadığım bir olayı anlatarak cevap vermeye çalışacağım.
70'li yıllardı. Öğretmen okulunda okuyordum. İlk defa köyümden dışardaydım. Herkesin aleviliğini gizlediği bir ortamda ben kendimi "deşifre" etmiştim. Hepside değişik illerden Maraştan, Sivastan, Diyarbakırdan olan beş arkadaşım, benim alevi olduğumu duyunca beni sorgulamaya başladılar. Benim köyümde cami vardı. "Siz alevi olamazsınız. Alevi köylerinde cami olmaz. Siz "dönme" olabilirsiniz. Ya sonradan alevi oldunuz, ya da sünnileştiniz" dediler. O kadar zoruma gelmişti ki... O kadar kendimi aşağılanmış hissettim ki... O duyguyu kimsenin yaşamasını istemem. Ondan sonra büyük bir araştırmaya giriştim. Okul kütüphanesini, Edirne'deki kütüphaneleri, Çorum'daki kütüphaneleri hepsini defalarca gezdim. Kaynak bulup arkadaşların suratına çarpacaktım. İşte lan, alıp okuyunda öğrenin diyecektim. Ama okuduğum bütün kitaplarda, önderlerimizin, pirlerimizin bütün yazılarında, deyişlerde beni haklı çıkaracak hiç bir bilgiye rastlamadım. Tam tersine hepsi de arkadaşlarımı haklı çıkarıyordu. O zamanki ruh halimle biraz da boynu bükük olarak arkadaşlarıma "siz haklıymışsınız" demek zorunda kaldım. Daha sonra arştırmalarım sonucu anladım ki, köyümüze cami çevresindeki sünni köylerin baskısından kurtulmak için yapılmış. O zaman ki şartları düşünüyorum da köyümüze cami yapılması belkide doğruymuş. Ama bizim öznel doğrularımız, her zaman gerçek doğrular olmayabiliyor.
Sevgili canlar, kendi doğrularımızı kesin doğrular gibi görmekten vazgeçelim. Başkalarına dayatmayalım. Eğriye eğri, doğruya doğru demeyi bilelim.

abim canım abim ben şu an sivas cumhuriyet üniv. okuyorum senin anlattıklarını çok iyi anlıyorum. benzer şeyleri ben de birinci sınıfta yaşadım saçlarımda uzundu bayağı bir zorluk çektim.sizi kırdıysam özür dilerim öğretmenim ama benim anlatmaya çalıştığım şey cemdekileri aşağılamak basit görmek değildi onların hepsi benim canım daha açık örnek vereyim benim babam yıllardır içer bütün sülalem içer hiç birini kınama hakkım yok ama yeri cem değildir yinede cahil kelimesini kullanmamam gerekirdi özür dilerim güzel bir şiir sunmak isterim

Ne ararsın Allah ile aramda
Sen kimsin ki orucumu sorarsın
Hakikaten gözün yoksa haramda
Başı açığa ne diye türban sorarsın

Rakı şarap içiyorsam sanane
Yoksa sana bir zararım içerim
İkimiz de gelsek kıldan köprüye
Ben dürüstsem sarhoşkende geçerim

. . . . neyzen tevfik

Kizilbas 66
29.11.2005, 20:18
özür dilerim güzel bir şiir sunmak isterim

Ne ararsın Allah ile aramda
Sen kimsin ki orucumu sorarsın
Hakikaten gözün yoksa haramda
Başı açığa ne diye türban sorarsın

Rakı şarap içiyorsam sanane
Yoksa sana bir zararım içerim
İkimiz de gelsek kıldan köprüye
Ben dürüstsem sarhoşkende geçerim

. . . .aziz nesinindi sanırım

Siirin Aziz nesinle bir alakasi yok kardesim... Yazdigin Hayyam a ait rubailerdir . Sevgilerimle.........

ozgur416
29.11.2005, 21:06
Siirin Aziz nesinle bir alakasi yok kardesim... Yazdigin Hayyam a ait rubailerdir . Sevgilerimle.........

hayır kardeş şiir ne aziz nesin ne hayyam bu şiir sevgili neyzen tevfik e ait sevgiler

Candacan
29.11.2005, 22:53
"ama yeri cem değildir" 8(ozgur416)

Sevgili can, elbette içkinin yeri "cem" değildir. Aile, eş, dost ortamlarında içilen içki başkadır. Cem yapılan yerler, cemevleri meyhane değildir. Orada sohbet etmek, eğlenmek, neşelenmek vb. amaçlarla içki içilmez.
Cemlerde içilen içki tadımlıktır. Aşkın ve sevginin yüreklere dolması ve yürekten yüreğe yayılması amacıyla içilir. Bunu diğer ortamlarda içilen içkiyle karıştırmamak gerekir. Bu karışıklık, yıllardır sünnilerin cemlerle ilgili yaptıkları karalamalardan sadece bir tanesinin ürünüdür. "Ne yapıyorlarki onlar. İbadet diye içki içip sarhoş oluyorlar. Sonrada şunu yapıyorlar, bunu yapıyorlar."
Sevgili can biz bu karalamalarla yıllardır karşılaştık. Bundan kurtulmanın yolu cemlere içki sokmamak olmamalıdır. Bu; geçmişimize, inancımıza, felsefemize, özümüze ihanet etmek anlamına gelir. Bu; onların istedikleri gibi olmamız anlamına gelir. Ayrıca biz onlara hiçbir şey ispat etmek zorunda da değiliz.
Evet sevgili can, cemler içki yeri değildir ama cemlerde içki içilir.
Şimdi bazılarının "allah allah... Bu ne mantık... Hem içki yeri değildir, hemde içki içilir... Böyle şey olurmu" dediklerini duyar gibi oluyorum.(canlar hariç)

ozgur416
29.11.2005, 23:30
tamam işte şimdi anlaştık abi. imam cafer sadık buyruğunda zaten açık biçimde yazılmış dem,dolu üzümün özüdür.içki meclisinin sakisi yeni rakı dağıtacak değil onlar öyle sansın biz kendimizi bilelim Allah zaten bizi biliyor.
saygılar öğretmenim

Oli
29.12.2005, 22:16
Daha önce de Zerdüştlükten örnek vererek tanrıların "Homa" adlı bir bitkiyi ezdiğini ve içtiğini belirtmiştim. Homa için kimi uyuşturucu bir madde kimileri üzüm suyu kimileri şarap der.

Alevilikte ise içki vardır. Ancak doğu anadoluda üzüm yetişmez ve insanlar tarlada çalışan fakir insanlardır. Eskiden varsa bile şu anda yok. Bektaşilikte ise olduğunu biliyoruz. Tahtacılarda fakir insanlar olduğunu göre olmaması normaldir.

alevilikte içki yoktur demek doğru olmaz. İçki birazda maddiyat işidir. Eski dinlerin büyük çoğunluğunda uyuşturucu maddeler kullanıldığını biliriz. Bunu sadece şamanizme bağlamakta doğru değil zerdüştlüktede var uyuşturucu veya şarap. Eski insanlar sarhoş olarak tanrıya yaklaştıklarına inanırmış. Şu anda ise tıp gelişmiş olduğundan zararları bilinebiliyor ve içilmemesi daha doğru olur elbet. Üzüm suyu da alevilikte önemli bir yere sahiptir. Bizde demimizi üzüm suyu ile alırız öyleyse...

"Alevilik su gibidir her kaba uyar" denmişti bir can tarafından. Bu çağın gereklerine göre içilmemesi daha doğru olur. isteyen olursa da sapıtmayacak şekilde içer. Alevilik içinde bulunduğu çağın gereklerine uymaya devam ediyor anlayacağınız.

bülentişcan
30.12.2005, 09:27
Sevgili Candacan
Cemlerde içilen içki tadımlıktır. Aşkın ve sevginin yüreklere dolması ve yürekten yüreğe yayılması amacıyla içilir. Bunu diğer ortamlarda içilen içkiyle karıştırmamak gerekir
Bu konu ve diğer konuşarla ilgili yazını -KIZILBAŞ66 nınıda-dikkatle okudum çok özenli ve derli toplu aydınlatıcı öğretici tesbit ve düşüncelerinize katılmamAk mümükün değil,
saNırım konu başlığı yanlış olmuş, CEMDE İÇKİ İÇİLİRMİ , biz Alevi bektaşilerin,sosyal yaşamda ve ibadetlerimizde kullandığımız değimler sıradan insanların ki gibi değidir.
Ölüm için,Hakka yürüdü,Bu dünyada göç eyledi gibi,
İçki içmeye;dem almak demlenmek gibi,
Cem ayinimiz sonrası,Mirac kutlaması olarak farklı söylemlerde bulunuruz,(Lutfen yanlış ve eksik yazdımsa düzeltiP,ilaveler yapınız)
Sevgili canlar,bir konu da fikir beyan ederken,pir aşkına bilgi edinin ve pratik te nasıl olduğunu öğrenin sonra sözünüzü beyan edin,
Konu başlığını acan arkadaşımız çok genç ve 1 kez Ceme gitmiş,fikir beyan eden canlarında coğu cemlerde cok az bulunmuşlar,bulunduklarI yerler sanırım şehir Merkezlerindeki dernek vakıf Cem ayinleri,(Sakıncası yok benim icin cokda güzel)
Cemler kırsal alanlarda daha kuralcı,mistik şekilde yapılmaktadır.
Cemde içilen DEM gönül coşkuluğunu,sevgi ve aşkın paylaşılması ,insan ruhunun, yapılan ibadet ile HAL değişikliğine uğraması içindir,
Dem'in (İçkinin) haramlığı helallığını sunni inanışın sevap günah potasında değerlendirmemek gerekir,o şekilde anlarsak alevi inancında helal,sevap olgusuna rastlayamayız,
CANDACAN ve KIZILBAŞ66 nın bu konu ile ilgili yazılarını daha dıkkatli okunmasını öneririm,
sevgili oli
"Alevilik su gibidir her kaba uyar" denmişti bir can tarafından. Bu çağın gereklerine göre içilmemesi daha doğru olur. isteyen olursa da sapıtmayacak şekilde içer. Alevilik içinde bulunduğu çağın gereklerine uymaya devam ediyor anlayacağınız
Hayır Alevilik her kaba uymaz uysa idi bugun Alevilik sadaca tarihde kalmış olurdu,yukarıdaki kelimiler OPORTİNST bir yaklasım ,deyimdir,
Bu deyim hem bizi asimile etmek istiyenlerin ekmeğine yağ sürer,hemde içimizdeki IRKCI VE ŞERİ yanlılarına yardım eder (içimizdeki HIZIR Paşalara)
Alevi inanç,Kültür ve yaşam biçiminin duruşu asırlardır belldir,öylede olmaya devam etmelidir,
İbadette içki olmaz deyimi sunni ibadet şekli ile kıyaslamadır ve onların söylemidir,diğer dinlerde de ayinlerde şarap almak,Ekmeği şaraba bandırmak vardır,
Biz -aleviliğe- Kendi değerlerimizle bakıp,anlayıp.yaşamalıyız,
Yıllardır,baskın olan ınancın kültürü ile yetişen ve yaşan bizlerin kafası çok karışık,daha çok okumak ve dost sohbetlerinde bulunmak gerek,
Bugun Dedelerden taliplere kadar sunnı inanc ve kültürün izlerini yaşamlarına yansıttığını görüyoruz.
İnacımızda,Cem de DEM alınır,Posttaki Pir e niyaz edilir,Yıllık sorgu hesap verilir,
DOSTCA KALIN

muharrem58
30.12.2005, 10:22
ya arkadaşlar cemde içki (tadımlık) diyorsunuz ben buna katılmıyorum ve benim bulundugum cemlerde hiç rasgelmedim ve bana göre abesgeliyor mesela hacıbektaş da icenleri gördüm duydum bazı tekkelerde içkisatışıyapan bakkallar da var ben buna karşıyım.

Oli
30.12.2005, 10:26
"Alevilik su gibidir her kaba uyar" denmişti bir can tarafından. Bu çağın gereklerine göre içilmemesi daha doğru olur. isteyen olursa da sapıtmayacak şekilde içer. Alevilik içinde bulunduğu çağın gereklerine uymaya devam ediyor anlayacağınız

Hayır Alevilik her kaba uymaz uysa idi bugun Alevilik sadaca tarihde kalmış olurdu,yukarıdaki kelimiler OPORTİNST bir yaklasım ,deyimdir,

Oportinizm ve ben.:3D_NG (8) olmadı Bülentİşcan.:3D_NG (24 Teessüf ederim. :3D_NG (26

bülentişcan
30.12.2005, 10:57
Sevgili oli:sas: (Gülümse)
Alevilik su gibidir her kaba uyar
Bu maktık OPORTİNST dedim,kişileştirmedim,Hani her rüzgarda eğilip,rüzgar gecince dik durmak gibi cümlenin bütününü aldım.
Söylem şöyle olsa daha anlaşılır sanırım,Alevi inancının çagdaş yaşamın gereklerine göre yeniden düzenlenmesi gerek desek olurada,her kaba girmek,sanırım sıkıntılı bir cümle,
özelliklede,DEM alma da,yada alma da çağın gerekllili kavramını birleştiremedim,
Sevgilerimle DOSTCAKAL

Oli
30.12.2005, 11:02
Sevgili oli:sas: (Gülümse)

Bu maktık OPORTİNST dedim,kişileştirmedim,Hani her rüzgarda eğilip,rüzgar gecince dik durmak gibi cümlenin bütününü aldım.
Söylem şöyle olsa daha anlaşılır sanırım,Alevi inancının çagdaş yaşamın gereklerine göre yeniden düzenlenmesi gerek desek olurada,her kaba girmek,sanırım sıkıntılı bir cümle,
özelliklede,DEM alma da,yada alma da çağın gerekllili kavramını birleştiremedim,
Sevgilerimle DOSTCAKAL

Benim kullandığım mana dediğin gibi çağdaş yaşamın gereklerine göre yeniden biçimlenmesi idi.:3D_NG: Yoksa sünni kabına koymak gibi bir niyetim yok. :kapaligöz

Candacan
31.12.2005, 09:00
Yapma sevgili can yapma.
18 yaşında, yaşamının baharında, taptaze bir gençsin. Umudumuzsun, geleceğimizsin.

İnsan bu kadar peşin hükümlü olabilir mi? Senin görmemen, bilmemen olmadığı anlamına gelmez. Daha önce de yoktu zaten, diyorsun. Yaşamış gibi kesin biliyorsun. Araştırdın mı? Ulularımızın, önderlerimizin yaşamını inceledin mi? Eserlerini okudun mu? Pir Sultanları, çırıl çıplak asılıp haftalarca darağacında bekletilen Şeyh Bedrettinleri, derisi yüzülenleri, yakılanları ve daha nice pirleri, önderleri, ozanları tanıyor musun? Günümüzde yok edilmek istenen aleviliği gerçekten biliyormusun. Kimden öğrendin? Nerede okudun? Aleviliği sünnileştirip yok etmek isteyen bu sistemin okullarında, ders kitaplarında sana öğretilenlerin dışında ne biliyorsun ki kesin bir dille "daha önce yok zaten" diyebiliyorsun.

bende ilk kez duyuyorum cemlerde hiç görmedim daha önce yok zaten ;)

atayselvi
31.12.2005, 14:39
Batı Anadolu tahtacılarında alkol vardır ve bunun adı DOLU dur. Küçük türk kahve fincanlarının sapsız olanıyla alınır. ve bu törene katılanların tümü bu DOLU dan içerler.

Canan
01.01.2006, 18:44
Batı Anadolu tahtacılarında alkol vardır ve bunun adı DOLU dur. Küçük türk kahve fincanlarının sapsız olanıyla alınır. ve bu törene katılanların tümü bu DOLU dan içerler.

peki bunun nedeni nedir...
neden icilir... tahtacilar icin dini olarak ne anlami var alkol almanin????

Erki
02.01.2006, 04:30

bu dolu kerbelada susuzluktan ölen Imam Hüseyin icin hep birlikte okunan SU olmasin?

Yakapınarlı
02.01.2006, 04:58
ben batı anadolu tahtacıların yaptığı bir çok ceme katıldım hemde sabit bir yerde değil ama böyle bir şey görmedim.cem demek birliktelik bir kaç kişinin bir araya toplanması anlamını taşıyor yanılmıyoram belki de bir yerde toplanıp orda içiliyordur ama bunun cem evi olacağını tahmin etmiyorum.

Candacan
02.01.2006, 06:11
"ben batı anadolu tahtacıların yaptığı bir çok ceme katıldım hemde sabit bir yerde değil ama böyle bir şey görmedim.cem demek birliktelik bir kaç kişinin bir araya toplanması anlamını taşıyor yanılmıyoram belki de bir yerde toplanıp orda içiliyordur ama bunun cem evi olacağını tahmin etmiyorum."(YAKAPINARLI)

Sevgili can,
Ben ve bazı arkadaşlarımız daha önce yazdık. Senin görmemen ya da tahmin etmemen gerçekleri değiştirmez.
Geçmişte, baskı, şiddet ve zulüm ortamlarında "cem evi" diye bir şey yoktu. Sadece "cem"ler vardı. Şehirlerde zaten cem yapılamazdı. Cemler köylerde, herhangi bir mekanda yapılırdı. Daha çok büyük evlerde yapılırdı. Bizde ibadet için yerin önemi yoktur. Bizde "cami" gibi kutsal yer de yoktur. Bizim için her yer kutsaldır. Tutturmuşsunuz cemde içki olmaz diye. Katılın katılmayın, görün görmeyin, inanın inanmayın ama cemlerde dem olarak, dolu olarak şarap ta, rakı da içilmiştir. Ve hala köylerde yapılan çoğu cemde içilmektedir. Ve hala çoğu köyde şarap küpleri, rakı imbikleri kullanılmaktadır.
Sevgili canlar,
Ne yapmaya çalışıyorsunuz. Yeni bir alevilik mi yaratmaya çalışıyorsunuz. Bunu devlet ve egemen güçler zaten yapıyor. Aleviliği sünnileştirerek, şiileştirerek yok etmek istiyorlar.
Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, günümüzde özellikle şehirlerde cemevlerinde yapılan cemlerde içki; yasak ya da günah olduğu ya da doğru olmadığı için değil, şartlar öyle gerektirdiği için içilmiyor. Onun için artık şu cemlerde içki olmaz söylemlerini bir kenara bırakalım. Bu söylem; cemleri namaza, cemevlerini camiye dönüştürmek isteyenlerin işine yarar. Kıyısından köşesinden başlayarak aleviliği sünnileştirmek isteyenlerin işine yarar.
Sevgili canlar bu oyuna gelmeyelim.

Yakapınarlı
02.01.2006, 06:58
"ben batı anadolu tahtacıların yaptığı bir çok ceme katıldım hemde sabit bir yerde değil ama böyle bir şey görmedim.cem demek birliktelik bir kaç kişinin bir araya toplanması anlamını taşıyor yanılmıyoram belki de bir yerde toplanıp orda içiliyordur ama bunun cem evi olacağını tahmin etmiyorum."(YAKAPINARLI)

Sevgili can,
Ben ve bazı arkadaşlarımız daha önce yazdık. Senin görmemen ya da tahmin etmemen gerçekleri değiştirmez.
Geçmişte, baskı, şiddet ve zulüm ortamlarında "cem evi" diye bir şey yoktu. Sadece "cem"ler vardı. Şehirlerde zaten cem yapılamazdı. Cemler köylerde, herhangi bir mekanda yapılırdı. Daha çok büyük evlerde yapılırdı. Bizde ibadet için yerin önemi yoktur. Bizde "cami" gibi kutsal yer de yoktur. Bizim için her yer kutsaldır. Tutturmuşsunuz cemde içki olmaz diye. Katılın katılmayın, görün görmeyin, inanın inanmayın ama cemlerde dem olarak, dolu olarak şarap ta, rakı da içilmiştir. Ve hala köylerde yapılan çoğu cemde içilmektedir. Ve hala çoğu köyde şarap küpleri, rakı imbikleri kullanılmaktadır.
Sevgili canlar,
Ne yapmaya çalışıyorsunuz. Yeni bir alevilik mi yaratmaya çalışıyorsunuz. Bunu devlet ve egemen güçler zaten yapıyor. Aleviliği sünnileştirerek, şiileştirerek yok etmek istiyorlar.
Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, günümüzde özellikle şehirlerde cemevlerinde yapılan cemlerde içki; yasak ya da günah olduğu ya da doğru olmadığı için değil, şartlar öyle gerektirdiği için içilmiyor. Onun için artık şu cemlerde içki olmaz söylemlerini bir kenara bırakalım. Bu söylem; cemleri namaza, cemevlerini camiye dönüştürmek isteyenlerin işine yarar. Kıyısından köşesinden başlayarak aleviliği sünnileştirmek isteyenlerin işine yarar.
sevgili candacan
madem ki cemde alkol var neden o halde bizler iyorumki burada çoğu arkadaşımız aynı fikirde hiç rastlamadık yada büyüklerimizden duymadık.evet ibadet evinin önemioktur yapılan ibadetin doğruluğu öenmlidir.peki ibadet esnasında alkol almak ne derece mantıklı?
aleviliği değiştirme yada yaratma gibi bir düüncemiz elbette yok ayrıca bu dediğiniz ağır bir ithamdır bu sizn doğrunuz ne bilebilirim ben sizin değiştirmeye çalışmadığınızı burada sadece kendi görüşlerimizi savunuyoruz.
saygılar sunuyorum...

Lamekan
02.01.2006, 07:13

Sevgili can,
Sevgili canlar,

sevgili Candacan abi her insanın görüşüne saygımız var.. Ama bu bir iki kişinin yaşadığı veya görüdğüü bir olay değilki..evet bizim cemlerimmizdede alkol yok ve sizinde dediğiniz gibi içilmiyor... Aslolan ibadetdir. Siz diyorsunuz ki şehirlerde içilmiyorsa bu onu gerektirdiği için içilmiyor bence daha öncede içilmediğiiçin yada alkolle ibadetin alakası olmadıgı için içilmiyor.....
Ayrıca ben buradaki arkadaşlarımın bir alevilik yaratmak çabasındn çok kendini bilinçlendirmeyi düşündüğünü biliyorum. Burdakilerin aleviliği sünlüleştirmek gibi bir derdi yok ve olamazda zaten...Aslolan ibadettir ve biz sadece ibadetimi dogru şekilde yapmak istiyoruz..

eerkan82
02.01.2006, 07:46
sevgili Candacan abi her insanın görüşüne saygımız var.. Ama bu bir iki kişinin yaşadığı veya görüdğüü bir olay değilki..evet bizim cemlerimmizdede alkol yok ve sizinde dediğiniz gibi içilmiyor... Aslolan ibadetdir. Siz diyorsunuz ki şehirlerde içilmiyorsa bu onu gerektirdiği için içilmiyor bence daha öncede içilmediğiiçin yada alkolle ibadetin alakası olmadıgı için içilmiyor.....
Ayrıca ben buradaki arkadaşlarımın bir alevilik yaratmak çabasındn çok kendini bilinçlendirmeyi düşündüğünü biliyorum. Burdakilerin aleviliği sünlüleştirmek gibi bir derdi yok ve olamazda zaten...Aslolan ibadettir ve biz sadece ibadetimi dogru şekilde yapmak istiyoruz..
lamekan dostun söylediklerine katılıyorum
sevgili candacan dost;yeni bir alevilikmi oluşturuyorsunuz demişsin ama ne yani alkol almayan alevi sayılmıyormu illaki alevi olmak için cem'de alkolmü almamız gerekir anlayamadım söylediklerinizle bunumu kastettiniz acaba?
ben burada aleviliği sünnileştirmek,şiileştirmek gibi bir anlam çıkartamadım doğrusu.

servet
02.01.2006, 08:34
ben aleviyim ama öyle cemlere falan fazla gitmem.baba mesleğinden dolayı türkiyede tur attık.o yüzden cemlere gitme gibi bir fırsatta olmadı tabi.istanbula tayin çıkınca gittik bi kez ceme ve gördümki dedeye rakı verildi.odur benim çevremde ceme gitme olayım.içti ve gözlerimle gördüm,yalan söylemeyeyim şimdi.olmaması gereken bi olay tabi,kesinlikle kınıyorum.

Candacan
02.01.2006, 10:00
Sevgili canlar,
Tepkinizi anlıyorum ama bu kadar peşin hükümlü olmanızı anlayamıyorum.
Sevgili YAKAPINARLI,"aleviliği değiştirme yada yaratma gibi bir düüncemiz elbette yok ayrıca bu dediğiniz ağır bir ithamdır bu sizn doğrunuz ne bilebilirim ben sizin değiştirmeye çalışmadığınızı burada sadece kendi görüşlerimizi savunuyoruz." diyorsun. Ben, "siz aleviliği değiştiriyorsunuz ya da yeniden yaratıyorsunuz" demedim. Bir soru sordum ve bunu kimlerin yaptığını açıkladıktan sonra "Sevgili canlar bu oyuna gelmeyelim." diye sizi uyarmak istemiştim. Ama görüyorum ki yazım çok dikkatli okunmamış. Ya da peşin hükümle okunmuş."bu sizn doğrunuz ne bilebilirim ben sizin değiştirmeye çalışmadığınızı" sözüne gelince, daha önce bu forumun başka bir sayfasında yazdığım bir yazıyı tekrar yazarak yanıt vermek istiyorum." Sevgili gençler,
Benim zamanımda internet falan yoktu. Ayrıca köyde yetişmiştim. Aleviliği sadece ailemden öğrenmiştim. Sonradan bunun sıkıntısını çekmiştim. Öğretmen okulunda öğrenci iken başımdan geçen bir olayı sizinle paylaşmak isterim.
70'li yıllardı, herkesin aleviliğini gizlediği bir ortamda, ben aleviliğimi deşifre etmek zorunda kalmıştım. Teneffüste sınıftan beş arkadaş, kendilerinin de alevi olduklarını söyleyerek tanışıp kaynaşmak istediklerini belirttiler. Ancak daha sonra bizim köyde "cami" olduğunu duyunca benim alevi olduğuma inanmadılar. Ne dediysem, ne ettiysem bir türlü inandıramadım. En son dedikleri şu oldu bana: Siz ya sonradan aleviliği kabul etmişsiniz ya da sünnileşmişsiniz. Sonradan çok güzel dostluklar yaşayacağım bu arkadaşların bu sözü, benim öyle zoruma gelmişti ki... Kendimi çok aşağılanmış hissettim. Hemen bir araştırmaya başladım. Bizim köylü olmayan alevileri buldum. Onlara sordum. Bildiğim bütün kütüphanelere gittim. Hacı Bektaş-i Velilerin, Pir Sultanların, Şeyh Beddrettinlerin, Hallac-ı Mansurların, Nesimilerin, Kaygusuz Abdalların, Teslim Abdalların ve daha nice önderlerin, pirlerin eserlerini okudum. Yaşamlarını inceledim. Gerçekleri öğrenip " Alın lan... Okuyun da öğrenin." diyerek suratlarına çarpacaktım. Ama ne yazık ki yanılmıştım. Onlar haklıydı. O zamanki ruh halimin verdiği eziklikle, arkadaşlara ""Siz haklıymışsınız. Alevilerin cami ile ilgilerinin olmaması gerekir." demek zorunda kalmıştım.
İşte az buçuk böyle öğrendim. Hala da öğreniyorum." varın siz karar verin benim aleviliği değiştirmek istediğime.

Sevgili Lamekan,
"Ayrıca ben buradaki arkadaşlarımın bir alevilik yaratmak çabasındn çok kendini bilinçlendirmeyi düşündüğünü biliyorum. Burdakilerin aleviliği sünlüleştirmek gibi bir derdi yok ve olamazda zaten...Aslolan ibadettir ve biz sadece ibadetimi dogru şekilde yapmak istiyoruz.." diyorsun. Ben de bunu bildiğim için yazmıştım.
Amacım bildiğim doğruları paylaşmaktı. Ama YAKAPINARLI tarafından iyi haşlandım. Olsun beni suçlasa da, haşlasa da o benim için hala değerli ve sevgili bir can.

"Siz diyorsunuz ki şehirlerde içilmiyorsa bu onu gerektirdiği için içilmiyor bence daha öncede içilmediğiiçin yada alkolle ibadetin alakası olmadıgı için içilmiyor...."diyorsun. Yapma sevgili Lamekan. Bunca yazılandan sonra hala önce de içilmiyordu deme. "Bunu ben araştırdım. Gerçekler benim dediğim gibidir." demiyorum sana. Ama lütfen araştır. Yüzyıllardır anadoluda yaşanan aleviliği kaynağından pirlerden, önderlerden, ozanlardan, dedelerden ve daha nicelerinden araştır, öğren. İnanıyorum ki gerçekleri orda bulacaksın.
Gelelim ibadet konusuna. Sevgili Lamekan alınma ama karıştırıyorsun gibime geliyor. Hangi ibadetten bahsediyorsun. Onların ibadet anlayışı ile bizim ibadet anlayışımız çok farklıdır. Bizde ibadet, ibadet olsun diye yapılmaz. Bizim ibadetimiz onlarınki ile hiç bir zaman uyuşmadı. Onun için "mum söndürüyorlar" dediler. Onun için "horoz çırpındırıyorlar" dediler. Onun için "içip içip oynuyorlar" dediler. Bizde ibedet herşeyden önce yaşamın kendisidir. Bizde yaşamdan koparılmış, putlaştırılmış, tabulaştırılmış bir ibadet düşünülemez.

Candacan
02.01.2006, 10:09
"sevgili candacan dost;yeni bir alevilikmi oluşturuyorsunuz demişsin ama ne yani alkol almayan alevi sayılmıyormu illaki alevi olmak için cem'de alkolmü almamız gerekir anlayamadım söylediklerinizle bunumu kastettiniz acaba?
ben burada aleviliği sünnileştirmek,şiileştirmek gibi bir anlam çıkartamadım doğrusu."(eerkan82)

Sevgili can,
Benim yazımdan bu sonuçları çıkardıysan ne diyebilirim ki... Anlamadığınız o kadar çok şey var ki...

eerkan82
02.01.2006, 12:30
"sevgili candacan dost;yeni bir alevilikmi oluşturuyorsunuz demişsin ama ne yani alkol almayan alevi sayılmıyormu illaki alevi olmak için cem'de alkolmü almamız gerekir anlayamadım söylediklerinizle bunumu kastettiniz acaba?
ben burada aleviliği sünnileştirmek,şiileştirmek gibi bir anlam çıkartamadım doğrusu."(eerkan82)

Sevgili can,
Benim yazımdan bu sonuçları çıkardıysan ne diyebilirim ki... Anlamadığınız o kadar çok şey var ki...
sevgili candacan abi; ozaman bizim anlayamadığımız şeyleri açıklarsan belkide seninle hem fikir oluruz ama senin bu şekilde cem de alkol alınır demeni şahsi görüşüm yanlış buluyorum
eğer bilmediğimiz bir takım şeyler varsa açıklayın lütfen ozaman bu ufak tartışmayı uzatmamış oluruz

Kizilbas 66
02.01.2006, 12:36
Sevgili Canlar..

Bu konunun farkli yönlere cekilmesi ve özünden koparilmasini dogru bulmuyorum.Özellikle genc arkadaslarimizin fevri duygusal yaklasimlari tartismanin kisir bir döngüye saplandigini görüyorum.Gercek olan tektir ve kaynagin belirtilmesi zorunludur.Bilimsellikte ise gösterilen,verilen kaynagin önemi daha artmaktadir.Bizde güzel bir söz vardir sevgili arkadaslar Bilgi sahibi olunmadan Fikir sahibi olunmaz.Dolayisiyla bir konu üzerinde arastirma yapmadan ,kaynaklara inmeden fikir beyan etmemeliyiz.Yani diger bir Alevi deyimiyle BiLDiGiMiN TALiBi BiLMEDiGiMiN TURABI olmak durumundayiz.Bu anlamda Candacan arkadasimin yazdiklarini iyi okuyup degerlendirmeniz gerekmektedir.
Daha önce Cem de alkol yada icki konusunda yazdiklarimi tekrarlamak istemiyorum ve hala Cemlerde alinan bu DOLU ya DEM e BADE ye israrla icki,alkol denmesinin altinda yatan maksati anlamis degilim.Evet alinan bu demler üzümden yapilir ve Kirklarin demine icilirdi ama bu bildigimiz sekilde disarida yada meyhanelerde icilen icki anlaminda icilmezdi. Icilen DOLU Ask icin ,Erkan ve yol icin SIR edilirdi.
Cemlerde Dolu yoktu ,icki kesinlikle icilmezdi anlayisi Takiyyeci anlayistir. Bu anlayis Alevilerin kentlesmesiyle süreciyle baslayan ve kendini Islam icinde görme söylemidir.Günümüzde ise Bu görüs Alevileri Asimile etme politikasinin bir halkasidir..

Saygilarimla.......

Oli
02.01.2006, 14:14
Sevgili Canlar..

Bu konunun farkli yönlere cekilmesi ve özünden koparilmasini dogru bulmuyorum.Özellikle genc arkadaslarimizin fevri duygusal yaklasimlari tartismanin kisir bir döngüye saplandigini görüyorum.Gercek olan tektir ve kaynagin belirtilmesi zorunludur.Bilimsellikte ise gösterilen,verilen kaynagin önemi daha artmaktadir.Bizde güzel bir söz vardir sevgili arkadaslar Bilgi sahibi olunmadan Fikir sahibi olunmaz.Dolayisiyla bir konu üzerinde arastirma yapmadan ,kaynaklara inmeden fikir beyan etmemeliyiz.Yani diger bir Alevi deyimiyle BiLDiGiMiN TALiBi BiLMEDiGiMiN TURABI olmak durumundayiz.Bu anlamda Candacan arkadasimin yazdiklarini iyi okuyup degerlendirmeniz gerekmektedir.
Daha önce Cem de alkol yada icki konusunda yazdiklarimi tekrarlamak istemiyorum ve hala Cemlerde alinan bu DOLU ya DEM e BADE ye israrla icki,alkol denmesinin altinda yatan maksati anlamis degilim.Evet alinan bu demler üzümden yapilir ve Kirklarin demine icilirdi ama bu bildigimiz sekilde disarida yada meyhanelerde icilen icki anlaminda icilmezdi. Icilen DOLU Ask icin ,Erkan ve yol icin SIR edilirdi.
Cemlerde Dolu yoktu ,icki kesinlikle icilmezdi anlayisi Takiyyeci anlayistir. Bu anlayis Alevilerin kentlesmesiyle süreciyle baslayan ve kendini Islam icinde görme söylemidir.Günümüzde ise Bu görüs Alevileri Asimile etme politikasinin bir halkasidir..

Saygilarimla.......

teşekkürler. :3:

bülentişcan
02.01.2006, 15:59
Sevgili Canlar..

Saygilarimla.......

Eyvallah KIZILBAŞ
şehirleşme ile alevilerin hem yaşam,inanç bicimlerinde hakim inanç yönünde değişimler oldu,kaymalar oldu,ve o anlayışın ikilemleri arasında bocalıyoruz,
YASAK,GÜNAH,SEVAP- TANRI KUL İkilemleri gibi
ilmin var olsun,eline yürene sağlık
DOSTCA KAL

ibrahim-ch
02.01.2006, 17:49
Rehberimiz daima bilim olmalidir. Bilimin yanlis dedigi yanlisdir.her düsünce her uygula.ma bilimsel verilerle uyum icinde olmak zorundadir. yani degisir.uyumlu hale gelir.Benim düsüncem Belkide ilk zamanlar misafirlere ikram edilen KIMIZ idi. Göcebe yasayan insanlarin üzüm yetisdirmesi imkansiz. sonralari pekmez serbeti ikram edilmis olabilir. simdilerdede mesrubat olabilir.amac misafirlerin susuzlugunun gidermek. idi diye düsünüyorum

atayselvi
02.01.2006, 18:50
arkadaşlar cem evi ne zamandan beri var. batı Anadoluda daha cem evi olmayan köylerimiz var. Cem bizde evlerde yapılır. Dede yoksa mürebbi dediğimiz ve dedeyi temsil eden bilge kişilerce yürütülür. Bu DOLU dediğim içilen şeyin ne olduğu veya nasıl oluştuğunu hiç sormadım ve sorgulamadım .Katıldığım cem törenlerinde bundan defalarca aldım. Alkol ama sarhoş falan etmiyor.Yani o toplumda sarhoş olmuyorsun. bazı arkadaşlarımız var . 19-25 yaşlarında .katıldığım cem törenlerinde diyor . Biz o yaşlarda Cem töreni yapılan evin sadece bekçileriydik yani gözcüleri. İkrarını almıyan cem törenine katılamaz. Ancak günümüz Türkiyesinde gençlerinde bu kültürü öğrenebilmesi için alenen spor salonlarında yapılan cemlerde tabiki alkol olmıyacaktır. Sevgiyle kalın

Yakapınarlı
02.01.2006, 20:13
Ama YAKAPINARLI tarafından iyi haşlandım. Olsun beni suçlasa da, haşlasa da o benim için hala değerli ve sevgili bir can.

sayın candacan amacım sizi haşlamak değildi sadece kendi düşüncelerimi savunmaktı.benim hakkımdaki düşüncelerinizden dolayıda teşekkür ederim.
kimseyi kolay kolay haşlamam yapım değil üzülürüm zaten böyle bir durumda.eğer ki böyle bir izlenim oluştuysada kelimelerimden dolayı özür dilerim.sadece düşüncelerimin arkasında durdum.
ayrıca yazım çok iyi okunmamış diyorsunuz ben bir çok kere okudum.acaba yanlış anlam varmı diye bilerek yaptım bunu.
ama her canın düşüncelerine saygım var
saygılar...

Lamekan
02.01.2006, 20:18
Gelelim ibadet konusuna. Sevgili Lamekan alınma ama karıştırıyorsun gibime geliyor. Hangi ibadetten bahsediyorsun. Onların ibadet anlayışı ile bizim ibadet anlayışımız çok farklıdır. Bizde ibadet, ibadet olsun diye yapılmaz. Bizim ibadetimiz onlarınki ile hiç bir zaman uyuşmadı. Onun için "mum söndürüyorlar" dediler. Onun için "horoz çırpındırıyorlar" dediler. Onun için "içip içip oynuyorlar" dediler. Bizde ibedet herşeyden önce yaşamın kendisidir. Bizde yaşamdan koparılmış, putlaştırılmış, tabulaştırılmış bir ibadet düşünülemez.
Candacan abi ben Aslolan ibadettir derken kimsenin ibadati ile kendimizinkini karşılaştırmadım ki bir kıyaslama yapayım. Halada bizim cem törenlerinde Alkol yoktur diyorum... Takiye falanda yaptığım yok. Ben de doluya badeye şarap veya rakı gözüyle bakımasından rahatsız oluyorum..

Candacan
03.01.2006, 01:24
Sevgili YAKAPINARLI, Sevgili Lamekan, Sevgili eerkan82,
Degerli canlar,

Amacım, hiçbir zaman sizleri kırmak olmadı. Sizleri kırmak, üzmek bir yana, sizler bizim için çok önemlisiniz. Sizler bizim geleceğimizsiniz. Sizlere kendi görüşlerimi değil, bir zamanlar bana da ters gelen öğrendiğim doğruları aktardım. Haddime düşmeyerek, sizin iyi niyetinize sığınarak, sizi bilgilendirmeye çalıştım. Bir arkadaşımız, "bilmediğimiz şeyler varsa, açıklayın" diyor. Ben de onu yaptım. Tekrar tekrar aynı şeyleri yazmak, başta size saygısızlık olur.
Ama son olarak bir şeye dikkatinizi çekmek istiyorum. Benim ve benimle aynı doğrultuda yazılar yazan sevgili arkadaşlarımın yaşlarına dikkat ettiniz mi? Size göre daha yaşlıyız. Sizce bunun hiç anlamı yok mu? Yoksa sadece bir tesadüf mü?

AleviKürt
09.01.2006, 15:31
Bu tartismanin bu kadar güc almasi dogru degil bence..
Bildigim kadariyle alevilik inanci, sünnilerinki gibi tek yorumlu degildir.. Ocaktan ocaga degisir, yorumdan yoruma degisir. Bizim islam disi oldugumuzu söyleyen alevilerimiz de var. Siz bunlara katilmayabilirsiniz, ama bunlar böyle diyor diye "bunlar gercek alevi degil" de diyemezsiniz.
Benim gittigim cemlerde de ickiyi hic görmedim. Iciyorlarsa bile, bunu sarhos olmak icin degil. Ama bunu yapan alevilerimiz kesin vardir. 20 milyon alevinin hepsini taniyormusunuz? elbette size tuhaf gelen seyler olacaktir bu 20 milyonun arasinda.

Piro019
09.01.2006, 23:31
"bende bir cok ceme katildim ama hic alkol oldugunu veya îcildigini gormedim bunlar uyduruyolar ama sonunda yalanci konumuna dusuyorlar"

Sevgili candost,
Sözlerine çok dikkat et. İnsanları yalancılıkla suçlamadan önce araştır. Kendi gerçeklerinle, alevi gerçeklerini nasıl karıştırdığını göreceksin. Ayrıca şunu da belirteyim ki... Bugüne kadar katıldığım hiç bir cemde içki içmedim.

slm Candacan, bizlerde de Cem lerde dolu icilir demlenilir bu böyledir sizlerde öyle olmayabilir ama bizlerde böyle ben ailemden duydum bizim oralarda öyleymis..

Candacan
10.01.2006, 01:29
slm Candacan, bizlerde de Cem lerde dolu icilir demlenilir bu böyledir sizlerde öyle olmayabilir ama bizlerde böyle ben ailemden duydum
bizim oralarda öyleymis..

Sevgili can,
aynen katılıyorum. Dilimde tüy bitti. Ama bir türlü anlatamadım. Alevi gerçekliğini bizim canlara anlatmakta gerçekten güçlük çekiyorum.

Yakapınarlı
13.01.2006, 17:37
Sevgili can,
aynen katılıyorum. Dilimde tüy bitti. Ama bir türlü anlatamadım. Alevi gerçekliğini bizim canlara anlatmakta gerçekten güçlük çekiyorum.

ısrarla batı anadolu aleviliğinde cemlerde alkol olmadığını savunmuştum bu bayramda köye gittiğimde araştırdım cemlerde dolu oluyomuş ben bu dolunun dede tarafından ikrarı verilmiş herhangi bir içecek olduğunu düşünüyordum.araştırmalarıma göre rakı ile üçleme yapılıyormuş yani halada cemlerde bu yapılıyormuş benim bugüne kadar katıldığım tüm cemler doğu alevilerinin düzenledikleri cemlerdi o nedenle görmemişim ama bizim buralarda varmış ne diyelim özür dilerim boşuna haşlamışım:3D_NG: sizi (sizin deyiminizle)
saygılar...

Candacan
13.01.2006, 20:56
ısrarla batı anadolu aleviliğinde cemlerde alkol olmadığını savunmuştum bu bayramda köye gittiğimde araştırdım cemlerde dolu oluyomuş ben bu dolunun dede tarafından ikrarı verilmiş herhangi bir içecek olduğunu düşünüyordum.araştırmalarıma göre rakı ile üçleme yapılıyormuş yani halada cemlerde bu yapılıyormuş benim bugüne kadar katıldığım tüm cemler doğu alevilerinin düzenledikleri cemlerdi o nedenle görmemişim ama bizim buralarda varmış ne diyelim özür dilerim boşuna haşlamışım:3D_NG: sizi (sizin deyiminizle)
saygılar...

Sevgili can,
Sizler bir harikasınız.

Siz gençlere bildiğim bazı gerçekleri ve doğruları aktarmaya çalıştım. Zaman zaman umutlarımın bittiğini hissettim. Ama sen benim umutlarımı öyle bir yeşerttin ki... Teşekkürler sana can.

Yakapınarlı
13.01.2006, 22:31
Sevgili can,
Sizler bir harikasınız.

Siz gençlere bildiğim bazı gerçekleri ve doğruları aktarmaya çalıştım. Zaman zaman umutlarımın bittiğini hissettim. Ama sen benim umutlarımı öyle bir yeşerttin ki... Teşekkürler sana can.
burada olmamın amacı bilmedğim şeyleri öğrenmek zaten.sanırım bu konuda çok önyargılı davrandım. ve hatalı olduğumu anladım ön yargılı bakmamak gerekiyor olaylara.teşekkürler..

Kizilbas 66
14.01.2006, 08:07
burada olmamın amacı bilmedğim şeyleri öğrenmek zaten.sanırım bu konuda çok önyargılı davrandım. ve hatalı olduğumu anladım ön yargılı bakmamak gerekiyor olaylara.teşekkürler..

Sevgili Kardesim...

Öncelikle bu erdemli ve dürüst özelestirinden dolayi tebrik ediyor ve kim ne derse desin gözlerinden öpüyorum...
Anadoluda bir deyim vardir Bilmemek ayip degil ögrenmemek ayip... Bilgi caginda yasadigimizi ve ögrenmenin sinirinin olmadigini kabul edersek Ülkemizde hala birseylerin unutturulmaya calisilip yozlastirilmasi egemen Inanc-Siyasi Erk in uyguladigi bir yöntemdir..Anadolu Aleviligininde bu Asimileci ,inkarci politikalardan etkilendigini her okuyan arastiran insan görebilir..Alevi inancinin icinin bosaltilmak istenmesi,Tarihinin yanlis yönlendirilmesi Alevilerde kafa karisikligi yaratmaktadir.Sünni söylemler ,Alevi Erkani inanci gibi algilanmaya calisilmaktadir..( mesela Icki ,cennet-cehennem,hac vazifesi,Ramazan Bayrami ..vs...) ..
Bizler Anadolu Alevileri olarak ecdatlarimiz,pirlerimiz,ozanlarimiz Aleviligi nasil yorumlamislarsa öyle yorumluyoruz,Aleviligi nasil algilamislarsa öyle algiliyoruz... Sevgili Canlar Alevilik Anadoluya özgün bir inanctir Arap yarimadasindan,irandan Alevilik cikmaz.... Icinin bosaltilmasina izin vermeyelim...

Saygi ve sevgilerimle
Erenlerin hizmeti Hazreti Pir in dergahinda kabul olsun..

Ask-i Niyazlarimi sunarim..

Yakapınarlı
14.01.2006, 16:44
Sevgili Kardesim...

Öncelikle bu erdemli ve dürüst özelestirinden dolayi tebrik ediyor ve kim ne derse desin gözlerinden öpüyorum...
teşekkür ederim önemli olan hatalardan ders çıkarmaktır değilmi. ben önyargılı davranmıştım yani tam bir araştırma yapmadan genele bakıp yorum yaptım.ama benim bildiğim gibi değilmiş.neyse tekrarlıyorum buradaki amacım zaten öğrenmek.umarım ki tüm bilmediklerimi hatta yanlış bildiklerimi öreneceğim.
saygılar,sevgiler...

ozzooo
18.01.2006, 15:07
Ya Benim Anlamadigim Bisey Var Simdi Burasi Cok Guzel Bi Sayfa Belkide Binlerce Uyesi Olan Bi Site Ve Suradaki Yaziya Bakin Ya Kimse Dogru Duzgun Bi Cvp Yazamamis Hep Insanlar Uydurma Kulaktan Duyma Seyler Yazmisben Inaniyorumki Buradaki Arkadaslarin En Kisa Zamanda Bu Dem Olayini Acikliga Kavusturmalari Ve Sunuda Belirtmek Istiyorum Hic Kimse Dusundumu Acaba Neden Sarap Iciliyor Nerden Cikti Bu Sarap Alevilere Gunah Degil Diye Bunun Kim Verecek Cevabini Kim Soracak Babasina Hadi Bakalim Merakla Bekliyorum Dostlarim Cevaplarinizi...

bülentişcan
18.01.2006, 17:28
hOŞ GELDİN OZZOOO
Bu konu başlığından ıtıbaren tekrar okursan dogeu cevaplar vrildiğini goreceksiniz,
Özellikle Candacan aga nın ve Kıkızbaş66 nın yazılarını oneriririm,bu yazıların kulakdan dolma olmadığını Alevi inanc ve felsefesini,birebir yansıttığını göreceksin.
Merak ettim senini için hangi cevab doğru dürüst olur,
Senin mantına uymadığı,ve senın gibi sevab,günal mantıkları olmadığı içinmi,
Günah değil,sevgili ozzooo
Cevablar 10 sayfalık bu konunun içinde mevcut,görmek istersen bulacaksın
HER GÜNAH İNSANI İÇKİ GİBİ SARHOŞ ETSEYDİ,DÜNYADA AYIK İNSAN KALMAZDI der büyüklerimiz
Ben baba ma sordum bunları soyledi sende sor olmazmı ?
Usluplarınıza dıkkat edın biraz.
DOSTCA KALIN

derviscemal
09.02.2006, 14:43
sevgili canlar ;

Bizim cemlerimizde içki içlmez içki içilerek ibadet edilmez zaten..

Anlatılanlara lütfen inanmayın böyle birşey katiyen yoktur.
Ben çok küçük yaşlardan beri cemlerle büyüdüm böyle şeylere lütfen inanmayın.
kırklarda içilen üzüm suyu ilahi aşkı anlatmaktadır bunu örnek gösterenlerede kanmayın lütfen..

sevgilerimle..

Oli
09.02.2006, 14:51
sevgili canlar ;

Bizim cemlerimizde içki içlmez içki içilerek ibadet edilmez zaten..

Anlatılanlara lütfen inanmayın böyle birşey katiyen yoktur.
Ben çok küçük yaşlardan beri cemlerle büyüdüm böyle şeylere lütfen inanmayın.
kırklarda içilen üzüm suyu ilahi aşkı anlatmaktadır bunu örnek gösterenlerede kanmayın lütfen..

sevgilerimle..

dostum, neden genel yargı vermekten uzak duramıyoruz. konuyu okursan simgesel olarak "dolu" içildiğini belirtenlerde var. tek alevilik senin benim aleviliğimiz değil... en azından benim gördüğüm cemlerde içki yoktu dersen daha objektif olursun...

derviscemal
09.02.2006, 15:41
dostum, neden genel yargı vermekten uzak duramıyoruz. konuyu okursan simgesel olarak "dolu" içildiğini belirtenlerde var. tek alevilik senin benim aleviliğimiz değil... en azından benim gördüğüm cemlerde içki yoktu dersen daha objektif olursun...

Benim gördüğüm değil sevgili can ibadette içki olmaz..
ben diyorumki bizi en çok aramızdaki ihtilaflar yıpratıyor diye...
bunda tartışılacak birşey yokki cemde içki olmaz . ama içkiden bahsediyorum şu dede şöyle yaptı bu dede böyle yaptı değil. genel anlamda alevi cemlerinde içki olmaz arkadaşlar...
tekrar dile getiriyorum "bizim cemlerde içki içiyolar diye" kimse kimse birşey söylemez.
Şu sıralar türkiyede cem evleri sazlı sözlü yerler tartışması varken birde içki içilirmi diyelim.

Ne diyecekler o zaman bizlere düşündünüzmü ...

Oli
09.02.2006, 15:50
Şu sıralar türkiyede cem evleri sazlı sözlü yerler tartışması varken birde içki içilirmi diyelim.

Ne diyecekler o zaman bizlere düşündünüzmü ...

benim kimseden korkum yok isteyen istediğini diyebilir. sırf başkası bizi dışlıyor diye inancımızı onlarınkine mi yaklaştıracağız.

konuyu tamamen oku lütfen...

derviscemal
09.02.2006, 15:59
benim kimseden korkum yok isteyen istediğini diyebilir. sırf başkası bizi dışlıyor diye inancımızı onlarınkine mi yaklaştıracağız.

konuyu tamamen oku lütfen...

Tabiki değil burda söylemek istediğimde bu değildi zarten. Bizim cemlerimizde içki içilmez.

Tekrarlıyorum sevgili arkadşım biz cemlerimizde içki içmeyiz..

sevgilerimle

bu arada konuyu okumuştum zaten..

Oli
09.02.2006, 16:02
Tabiki değil burda söylemek istediğimde bu değildi zarten. Bizim cemlerimizde içki içilmezdi.

Tekrarlıyorum sevgili arkadşım biz cemlerimizde içki içmeyiz..

sevgilerimle

arkadaşım bizim köylerde de cemlerde içki içilmezmiş... sebebi ne olabilir sence...bence sebep, bizim oralarda üzüm yetişmemesidir. egede içilir çünkü egede üzüm boldur. köylerde kendine bakmakta zorlanan insanımız içkiye para verebilir miydi ki zaten. herşey mantık çerçevesinde dikkat edersen...

bizim köylerde içilmemesini genellersem bu yanlış olur... aleviliğin özünde olduğunu düşünüyorum ben....

derviscemal
09.02.2006, 16:17
arkadaşım bizim köylerde de cemlerde içki içilmezmiş... sebebi ne olabilir sence...bence sebep, bizim oralarda üzüm yetişmemesidir. egede içilir çünkü egede üzüm boldur. köylerde kendine bakmakta zorlanan insanımız içkiye para verebilir miydi ki zaten. herşey mantık çerçevesinde dikkat edersen...

bizim köylerde içilmemesini genellersem bu yanlış olur... aleviliğin özünde olduğunu düşünüyorum ben....

Arkadaşım üzüm yetişmiyo diye bu inançta içki içiliyodu bulamadılar içmedilermi..

yapmayın lütfen içki içmiyoruz arkdaşlar üzüm olayınıda daha önceden söylemiştim. özünde içki yoktur kırklarda dolu vardır ama içki değildir şekerli su gibi düşünebilirsin amaç ilahi aşktır. içki yoktur..

bülentişcan
09.02.2006, 17:57
Geçmişden günümüze kadar birçok yörelerde CEM de DEM alınır bu demin mahiyeti dolunun içi şarap veya rakı dır,(Benim Köyümde 10-15 yuıldır kaldırıldı ÜLEMA ÇOGALDI )
CEM de niye içilmez onu açmamışlar,GÜNAH mı,İbadette (İÇKİ sünni söylem) dolu alımaz mı insanlar gönül çoşkusunu aşkı,muhabbeti nasıl bulaçaklar,
Şehirlerde belki cevre baskısı nedeniyle DOLU ya Coca cola dodurular meyve suyu koyarlar içilmez de,köylerde devam ettiği kanısındayım.
DOSTCA KALIN

Candacan
09.02.2006, 23:15
Arkadaşım üzüm yetişmiyo diye bu inançta içki içiliyodu bulamadılar içmedilermi..

yapmayın lütfen içki içmiyoruz arkdaşlar üzüm olayınıda daha önceden söylemiştim. özünde içki yoktur kırklarda dolu vardır ama içki değildir şekerli su gibi düşünebilirsin amaç ilahi aşktır. içki yoktur..

Böyle buyurdu derviscemal.

Ey ahali, duyduk duymadık demeyin.
Bundan böyle cemlerde içki içilmeyecektir.
Daha önce içilmişmiş, içilmemişmiş hiç önemi yok.
Aleviliği özüne oturtuyoruz ve diyoruz ki: Bundan sonra içki içenleri alevi saymıyoruz.

AleviKürt
10.02.2006, 00:14
Böyle buyurdu derviscemal.

Ey ahali, duyduk duymadık demeyin.
Bundan böyle cemlerde içki içilmeyecektir.
Daha önce içilmişmiş, içilmemişmiş hiç önemi yok.
Aleviliği özüne oturtuyoruz ve diyoruz ki: Bundan sonra içki içenleri alevi saymıyoruz.

Selam Candacan
Bu konuda size katiliyorum, içen olmustur. Bölgeden bölgeye degisen bir olaydir. Ama "Aleviligi özüne oturtuyoruz" diyorsunuz.
Ve mesela "Alevi olunmaz, Alevi dogulur" da eskiden beri var olan bir olay. Yani bu gelenekseldir. Inanmayabilirsiniz, ayri bir konu, ama sizin "Aleviligi özüne oturturuyoruz" demeniz Alevilige gecmek konusuna biraz ters düsmüyormu?

Dostca selamlar..

Candacan
10.02.2006, 00:59
Selam Candacan
Bu konuda size katiliyorum, içen olmustur. Bölgeden bölgeye degisen bir olaydir. Ama "Aleviligi özüne oturtuyoruz" diyorsunuz.
Ve mesela "Alevi olunmaz, Alevi dogulur" da eskiden beri var olan bir olay. Yani bu gelenekseldir. Inanmayabilirsiniz, ayri bir konu, ama sizin "Aleviligi özüne oturturuyoruz" demeniz Alevilige gecmek konusuna biraz ters düsmüyormu?

Dostca selamlar..
Sevgili can,
Yapma, allah aşkına yapma.
Lütfen benim yazımı tekrar okuyun. Tam tersine, içkiyi aleviliğin özüne oturtma anlayışının değişik bir şekilde eleştirisidir.
Beni eleştirin, görüşlerimi eleştirin ama haksızlık yapmayın.

Agucan
10.02.2006, 02:32
Cemlerde asla Alkohol olmaz.. Bunlar bizim dini kötületsirmek isteyenlerinin altinda cikiyor!!!

Candacan
10.02.2006, 03:05
Cemlerde asla Alkohol olmaz.. Bunlar bizim dini kötületsirmek isteyenlerinin altinda cikiyor!!!

Sen hangi dindensin can,
Bildiğim kadarıyla alevilikte alkol yasak değil. Ayrıca; geçmişte hemen hemen bütün cemlerde, günümüzde ise yer yer kimi cemlerde, tadımlık olarak özellikle şarabın içildiğini biliyoruz.
Bunu kabul edip etmemekte tamamen hürsünüz. Ama başka bir dinde alkol haramdır deniyor.

Yakapınarlı
10.02.2006, 05:42
canlar bundan bir ay önce bende sizin gibi düşünüyodum hatta öyleki candacan ağbiye kızıyodum var dediği için batı anadolu aleviliğinde var demişti bende inatla hayır yoktur diyodum ama sonradan öğrendimki bizim köyde bile varmış sizde bence iyi temellerde araştırmadan burda yorum yapmayın ben çok pişman oldum geldim özür diledim.

AleviKürt
10.02.2006, 14:59
Sevgili can,
Yapma, allah aşkına yapma.
Lütfen benim yazımı tekrar okuyun. Tam tersine, içkiyi aleviliğin özüne oturtma anlayışının değişik bir şekilde eleştirisidir.
Beni eleştirin, görüşlerimi eleştirin ama haksızlık yapmayın.

Öz Alevilikte, cemlerde icki olmadigini öne sürenlere elestiri degilmi?

Kizilbas 66
10.02.2006, 16:10

Sevgili Kardesim ..

Bu konuyla ilgili sevgili Candacan abimizin ve benim yazdiklarini okursan daha etraflica anlayacagini düsünüyorum..Bu anlamda yazdiklarini cok basit ve önyargili olarak görüyorum..Cemlerde asla Alkol olmaz cümlesinde karar verme yetkisine sahip degilsin can..Peki varsa,yada olursa ne yaparsin ? Bunu arastirmani isterim kesin hükümlü olma ..Sevgili kardesim Yakapinarli ya kulak vermeni ve yazdiklarini dikkatlice okuyup ondan sonra yazmani diliyorum..
Kardesim ne demek bizim dini kötülestirmek isteyenler..Simdi Cemlerde Dem,Bade,Dolu alinir diyen Alevilik inancinimi kötü anlamda tarif ediyor.?.Bu cok haksiz ve karalayici bir ifade.Bu yazilar bize uymaz ,yakismaz..Anadolu Aleviliginin yasatilmasi,asimile edilmemesi noktasinda mücadele eden varini yogunu ortaya koyan,özveriyle gece gündüz calisan bir cok Canimiza bunu bir hakaret olarak algiliyorum..Böyle basit suclamalarla olayi subjektif olarak almayalim sevgili Can...

Sevgilerimle..

Agucan
10.02.2006, 16:15
Sen hangi dindensin can,

Tatli Kardesim.
Süniler bize, Siz bizim dinimizde degilsin demiyorlarmi? Bunu belirtek istedim..

Ve benim gitigim cemlere (5-8 ceme gittim) alkohol görmedim!!!

..Ama başka bir dinde alkol haramdır deniyor.

Evet süniler alkohol Haramdir diyorlar. Alevilerde ve cok sünilerde Alkohol Türkiyede ve bütün dünyada iciyorlar,Bide bunu gözde tutalim:Türkiye Islam Ülkelerin arasindan ec cok Alkohol ürüten ve icen bi Müslüman Memleket!! bu yalanda degil..Ama iste ginede yapilior. Suan AKP Hükümetin Altinda..Buna göz Kirparlar cünkü Ekonomidir bu..

Agucan
10.02.2006, 16:17
...

Agucan
10.02.2006, 16:18
...

Demali
10.02.2006, 22:49
Evet alkol alevilikte varmış ve bende cemlerde olduğunu duydum peki,
Alkolun faydalarını sayabilecek bir varmı.Yok.
Zararlarını sayalım o da olmaz vaktimiz yetmez.
Öyleyse mantİken nasıl oluyorda forumda alkole teşvik edici böyle beyanlar veriliyor.
Kuran-ı Kerime bakarsak nisa 43 ayet, "Ey iman edenler! Siz sarhoş iken -ne söylediğinizi bilinceye kadar- cünüp iken de -yolcu olan müstesna- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın."
kendinizle çelişiniz alevilik adını kulanarak Kuranla çelişmeyiniz .
Bugün avrupa amerika içkiyle baş etmeye çalışıyor siz özendirici şekilde helal diyorsunuz birde ceme ilave ediyorsunuz.
Alevi gençleri nerde size söyleyim gece gidin taksime görürsünüz, birde şöyle bir yaklaşım var "oğlum içki içiyor aslan oğlum büyüdü babasına eşlik ediyor" bu nidaları alevilerde duymak zor değil.
E neoldu bir gençlik heba oluyor.İçkiyle beraber başka kötü alışkanlıklar geliyor.

İSTERDİMKİ "EVET ALEVİLİKTE İÇKİ İÇMEK VARMIŞ, ANCAK BU BIRAKILMASI GEREKEN BİR ADETTİR." DİYESİNİZ.AMA YOK,

neyse mesajımı verdim inşalla almışınızdır.
hayyamda bir dizeyle kapatıyorum.

Benden Muhammed Mustafa’ya saygı selam
Deyin ki hoş görürse bir şey soracak Hayyam,
Neden yüce efendimizin buyruklarında
Ekşi ayran helal da, güzelim şarap haram..?

saygılar

rockçı turna
10.02.2006, 23:02
Evet alkol alevilikte varmış ve bende cemlerd