Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevİlİk Ve TartiŞilanlar

gizem
07.06.2006, 10:07
sevgili canlar sürekli tartışıp duruyoruz alevikte namaz oruç yok işte hac bakın çok konuda belirttim bu Tanrı ile insan arsındadir. yok islamın içinde mi dışında mı özü mü ya eğer biz bunları daha islamın içinde olduğunu olmadığını tartışyorsak biz aleviyiz diye ortada gezmeyelim bence her alevinin vereceği tek cevap varıdır buda alevilik islamın özüdür olmalı durmadan tarışıyoruz haram helal alkol harammıdır helal midir ama biz bunları tartışırken dünya uzaya yürüyor ve bunun gibi bir çok sorun düşünün CEM EVLERİMİZ İBADETHANE SAYILMIYOR en büyük sorunlarımızdan biz haccı namazı tartışacağımıza nasıl gelecekte kabul ettirririz diye tartışmalıyız ve verdiğimiz vergilerden bize payda ayrılmıyor ama cami yapına ayrılıyor orası ibathanede bizim ki ne gelişelim geliştirelim sesimizi duyarılım biz asırlardır baskı altında asırlardır ezikliğe baş kaldıran bir toplumuz biz sorunlarımızı tartışalım çözümler üretelim lütfen saygılarımla

ersano
07.06.2006, 16:41
Gizem arkadaş, düşüncelerine tamamen katılıyorum. Daha somut sonuca ulaşır çalışmalar yapmanın zamanı artık gelmiştir. Saygılarımla.

ErDaL24
07.06.2006, 16:45
dogru yerdesin ama bunları yazmadan önce arşive bakssaydın bu konular burda temcit pillavı ısıtlıp yeniden geliyor tabiki tartışmya devam edecagiz tartışmaya baştan degil kaldgımız yerden ok.???
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
dogru yerdesin ama bunları yazmadan önce arşive bakssaydın bu konular burda temcit pillavı ısıtlıp yeniden geliyor tabiki tartışmya devam edecegiz tartışmaya baştan degil kaldıgımız yerden ok.???

gizem
07.06.2006, 20:13
baktımda ya ilgi gösteren yok ki
dogru yerdesin ama bunları yazmadan önce arşive bakssaydın bu konular burda temcit pillavı ısıtlıp yeniden geliyor tabiki tartışmya devam edecagiz tartışmaya baştan degil kaldgımız yerden ok.???
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
dogru yerdesin ama bunları yazmadan önce arşive bakssaydın bu konular burda temcit pillavı ısıtlıp yeniden geliyor tabiki tartışmya devam edecegiz tartışmaya baştan degil kaldıgımız yerden ok.???

sonerk
07.06.2006, 20:26
Tartışıp duruyoruz çünkü aleviliğiin olmazsa olmazlarından olan her şeyi sorgulamak ilkesini edindiğimiz için ve tartışıyoruz çünkü farklı şeyleri düşündüğümüz için mesela sen diyorsun ki alevilik islamın içindedir ve özüdür bence de alevilik islamın özü değildir şimdi ne olacak böylece tartışmalar doğuyor ..farklı düşünen insanlar oldukça tartışmalarda olacaktır bundan şikayet etmek yerine bunu doğla karşılamak gerekir...

Örneğin felsefede doğru bilgiye nasıl ulaşılır konusuna rasyonalistler akıl derken empirizler deney demiştir rasyonalizm olmasa empirizm olmayacaktı empirizm ve rasyonalizm de olmasaydı kantın kritizmi olmayacaktı yani özetle tartışmalar farklı düşünceler yaşamın zorunluğudur olması doğaldır insanlar farklı düşündükçe farklı akımlar ,farklı ideolojiler ortaya çıkmaktadır burda bize düşen tartışmaların olmasından yakınmak yerine saygı ve sevgiyi kaybetmeden tartışmalara devam etmektir. SAYGILAR...

gizem
07.06.2006, 20:32
ama hep aynı döngüdeyiz hep tartışılıyo ama sonuç yok peynir gemisiyle laf yürümüyo sürekli çözümsüz tartışmalar oluyo söyleyin bana çözüm gösterin başım üstüne ama sıfırda sıfır elde var sıfır eğer tartışılcaksa çözümü olmalı dimi ama yok madem tartışılcak cem evlerini tarşsınlar hepsine saygım var ayrıca yoksa onlara ne cevap yazıyım ki
Tartışıp duruyoruz çünkü aleviliğiin olmazsa olmazlarından olan her şeyi sorgulamak ilkesini edindiğimiz için ve tartışıyoruz çünkü farklı şeyleri düşündüğümüz için mesela sen diyorsun ki alevilik islamın içindedir ve özüdür bence de alevilik islamın özü değildir şimdi ne olacak böylece tartışmalar doğuyor ..farklı düşünen insanlar oldukça tartışmalarda olacaktır bundan şikayet etmek yerine bunu doğla karşılamak gerekir...

Örneğin felsefede doğru bilgiye nasıl ulaşılır konusuna rasyonalistler akıl derken empirizler deney demiştir rasyonalizm olmasa empirizm olmayacaktı empirizm ve rasyonalizm de olmasaydı kantın kritizmi olmayacaktı yani özetle tartışmalar farklı düşünceler yaşamın zorunluğudur olması doğaldır insanlar farklı düşündükçe farklı akımlar ,farklı ideolojiler ortaya çıkmaktadır burda bize düşen tartışmaların olmasından yakınmak yerine saygı ve sevgiyi kaybetmeden tartışmalara devam etmektir. SAYGILAR...

sonerk
07.06.2006, 20:41
ama hep aynı döngüdeyiz hep tartışılıyo ama sonuç yok peynir gemisiyle laf yürümüyo sürekli çözümsüz tartışmalar oluyo söyleyin bana çözüm gösterin başım üstüne ama sıfırda sıfır elde var sıfır eğer tartışılcaksa çözümü olmalı dimi ama yok madem tartışılcak cem evlerini tarşsınlar hepsine saygım var ayrıca yoksa onlara ne cevap yazıyım ki

sende haklısın gizem ama bu tartışmaların bi şey kazandırmıyor yaklaşımın bence yanlış doğrudan somut bişey olmayabilir ama bu tartışmalar sonucu düşüncelerimiz değişmekte bak böyle düşünen insanda varmış diyerek ön yargılarımızdan uzaklaşmaktayız ve bu tartışmalar sonucu edindiğimiz bilgileri günlük hayatımıza eylem olarak dökebiliyorsak o zaman amacımıza ulaşmış oluruz diye düşünüyorum ben ..SAYGILAR...

Burda benim zoruma gigen şey aynı konuların tekrar tekrar yazılması biyerde cevap veriyorsun bakıyorsun aynı konu başka yerdede açılmış onada cevap yazıyosun bu seferde başka yerde açılmış kısır döngü halinde devam edip duruyor tartışmak doğru ama metodsuz düzensiz tartışmak konusunda sana katılıyorum...

gizem
07.06.2006, 21:00
saol sonerk ama öle başka yerde yok galiba bu konu baktım çünkü başlık aynı olabilirde içerik farklı ve araştırrılmamış bilgiye hayır

liveistodie
18.06.2006, 00:29

demekle haklısın bnce aleviliği kurtarmak gençlre düşüyo yani bizlere
çoğunun yaptığı aynı yüzyıllardır bi mesafe katedemediler.aksine geri gidio.pek çok şeyin deişmesi lasım.

crewchif
22.06.2006, 23:45
sözlü edebiyatımız kadar yazılı edebiyatımızda güçlü olsaydı sorunlar büyük ölçüde azalırdı zannımca o yüzzden hep aynı tartışmalarda sonuç alamıyoruz.

gizem
23.06.2006, 10:13
evet son derece haklısınız ama mutlaka çözüm olmalı diye düşünüyorum ve bunun için elimden gelen mücadeleyi formdada kendi hayatımada yansıttığımı düşünüyorum

AleviGenç
02.07.2006, 04:31
sevgili canlar sürekli tartışıp duruyoruz alevikte namaz oruç yok işte hac bakın çok konuda belirttim bu Tanrı ile insan arsındadir. yok islamın içinde mi dışında mı özü mü ya eğer biz bunları daha islamın içinde olduğunu olmadığını tartışyorsak biz aleviyiz diye ortada gezmeyelim bence her alevinin vereceği tek cevap varıdır buda alevilik islamın özüdür olmalı durmadan tarışıyoruz haram helal alkol harammıdır helal midir ama biz bunları tartışırken dünya uzaya yürüyor ve bunun gibi bir çok sorun düşünün CEM EVLERİMİZ İBADETHANE SAYILMIYOR en büyük sorunlarımızdan biz haccı namazı tartışacağımıza nasıl gelecekte kabul ettirririz diye tartışmalıyız ve verdiğimiz vergilerden bize payda ayrılmıyor ama cami yapına ayrılıyor orası ibathanede bizim ki ne gelişelim geliştirelim sesimizi duyarılım biz asırlardır baskı altında asırlardır ezikliğe baş kaldıran bir toplumuz biz sorunlarımızı tartışalım çözümler üretelim lütfen saygılarımla

Selamunaleyküm
Bu tartışmayalım dediğin şeyleride tabi tartışaçağız bence...
Ama bu tartışmalardan bakıyorumda Gözlemlerim;
Herkez ayrı ayrı şeyler söylüyor yani bir tartışmada bir Alevi'nin söylediğini diğeri söylemiyor buda şundan kaynaklanıyor yıllarca sahip siz olduğumuzdan Merkezi bir öğrenim görmememizden olduğunu düşünüyorum.
Her İsteyen Aleviliği kendine yorumluyor.Yalnış dedinmide sana verdiği çevap genelde şu oluyor:
1.Alevilik İslam Değildir.(YALNIŞ) Çevap: Alevilik İslamiyetin özüdür.
2.Alevilik Hz.Ali'den de önceydi.(YALNIŞ) Çevap: Alevilik Ne Hz.Ali'den önceydi nede Hz.Ali'den sonra oluştu.Hz.Ali yaşarken bile (HZ.)Ali yandaşı Aleviler vardı.
3.Aleviler Ateistir.(YALNIŞ) Çevap: Aleviler Allahın birliğine Hz.Muhammedin Allah'ın elçiliğine ve Hz.Muhammed'den sonrada İslam dünyasının önder Hz.Ali ve Ehl-i Beyt'i kabul eder.
4.Alevilik kültüreldir.(YALNIŞ)Çevap:Dinsel'dir.(Kültürümü zde Çok Yüksektir.)
5.Alevilikte namaz yok. (YALNIŞ) Çevap: Var (Siz Dua edmiyormusunuz işte namaz kılıyorsunuz) Tabi usuluna göre yapılmalı.
6.Aleviler camii'ye gidmiyor o yüzden Müslüman değiller.(YALNIŞ) Çevap: Aleviler'in ibadet yeri Cem ev'leridir.Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'de Cami'nin tarifi yoktur.Rengi yeşil olaçak Minareleri uzun uzun olaçak diye yazmamaktadır.Aleviler yıllarca İbadetlerini Cemlerini Gizli yaptılar.Çünkü Baskılardan dolayı ve En büyük neden (EN İYİ (HAYIRLI) İBADET GİZLİ OLAN İBADET'TİR.)Anlayışı olması.
7.Oruç tutmazlar.(YALNIŞ) Çevap: Orucumuz vardır buda İslam Peygamberinin (İmam Hüseyin ve Ehl-i Beyt) torununun katledilişinin Oruc'u vardır.(Muarrem ayında 12 gündür)
Bir sunni'den de bu ayda oruc tutmak haram die duydum.(Yani Hz.Muhammedin Torununun yasını tutmak harammış ayıp ve günah be iftiraya bak.)
Okullarda Alevilik Öğretilmeli(Hz.Ali ve Ehl-i Beyt)Hakkında Gereken bilgiler Alevi Öğrencilere verilmeli.(Aleviler Kontrolünde)

helige_62
02.07.2006, 14:28
alevilik son 10 yıldır tartışılmaya başlandı günümüzdede bu tartışmalar iyiciene haretlendi bence alevilk tartışılmalı alevielrde ortak noktayı bulmak çok zor islamın özümüyüz değilmiyiz alevilk nedir islamdan önce varmıydı gibi konuların tartışılarak gün yüzne çıkması tarafındayım ama bu dönemde herkes kendi görüşünü birbirine dayatıp hakaretlere varan laflar sarfediyor o yzüden bu tartışmaların pek sonuç vereceği kansında değilim durduğumuz yerde dönüp duruyoruz o yüzden insnalar nasıl kendini görüyorsa öyle kabul edeceksinzi bu forumdada bu konular çok tartışıldı o yzüden insnalar aynı şeyleri tartışmakatan artık sıkıldı kanısındayım...

Serkan_Devrim
02.07.2006, 15:01
Selamunaleyküm
Bu tartışmayalım dediğin şeyleride tabi tartışaçağız bence...
Ama bu tartışmalardan bakıyorumda Gözlemlerim;
Herkez ayrı ayrı şeyler söylüyor yani bir tartışmada bir Alevi'nin söylediğini diğeri söylemiyor buda şundan kaynaklanıyor yıllarca sahip siz olduğumuzdan Merkezi bir öğrenim görmememizden olduğunu düşünüyorum.
Her İsteyen Aleviliği kendine yorumluyor.Yalnış dedinmide sana verdiği çevap genelde şu oluyor:
1.Alevilik İslam Değildir.(YALNIŞ) Çevap: Alevilik İslamiyetin özüdür.
alevilik tam anlamıyla islamiyet değildir. özü de değildir. çünkü islamiyete ters düşünceleride bulunmakta. ama islamın dışı da değildir. islami değerlere de sahip bir inanç bütünüdür.

2.Alevilik Hz.Ali'den de önceydi.(YALNIŞ) Çevap: Alevilik Ne Hz.Ali'den önceydi nede Hz.Ali'den sonra oluştu.Hz.Ali yaşarken bile (HZ.)Ali yandaşı Aleviler vardı.
burası doğru. alevilik hz Ali ile başlar. yalnış olan ise hz Ali'nin tarihinin islamiyetle başlamadığıdır. nitekim alevilikte her peygamberle gelen bir Ali inancı mevcuttur.

3.Aleviler Ateistir.(YALNIŞ) Çevap: Aleviler Allahın birliğine Hz.Muhammedin Allah'ın elçiliğine ve Hz.Muhammed'den sonrada İslam dünyasının önder Hz.Ali ve Ehl-i Beyt'i kabul eder.
alevilik ateistlik değildir ama ateist alevi olur mu? orasına cevap veremem. kimsenin aleviliğini yargılamk bana düşmez.:)

5.Alevilikte namaz yok. (YALNIŞ) Çevap: Var (Siz Dua edmiyormusunuz işte namaz kılıyorsunuz) Tabi usuluna göre yapılmalı.
alevilikte namaz yok derken sünni namazı kastedilir. aleviliğide kendine has ibadeti vardır.

[6.Aleviler camii'ye gidmiyor o yüzden Müslüman değiller.(YALNIŞ) Çevap: Aleviler'in ibadet yeri Cem ev'leridir.Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'de Cami'nin tarifi yoktur.Rengi yeşil olaçak Minareleri uzun uzun olaçak diye yazmamaktadır.Aleviler yıllarca İbadetlerini Cemlerini Gizli yaptılar.Çünkü Baskılardan dolayı ve En büyük neden (EN İYİ (HAYIRLI) İBADET GİZLİ OLAN İBADET'TİR.)Anlayışı olması.
açıklama güzel olmuş ama neden yalnış demişsiniz ki? alevilikte cmi yoktur. mescit vardır. alevilerin mescii cemevleriir.

[7.Oruç tutmazlar.(YALNIŞ) Çevap: Orucumuz vardır buda İslam Peygamberinin (İmam Hüseyin ve Ehl-i Beyt) torununun katledilişinin Oruc'u vardır.(Muarrem ayında 12 gündür)
Bir sunni'den de bu ayda oruc tutmak haram die duydum.(Yani Hz.Muhammedin Torununun yasını tutmak harammış ayıp ve günah be iftiraya bak.)[/B]
[SIZE="5"]Okullarda Alevilik Öğretilmeli(Hz.Ali ve Ehl-i Beyt)Hakkında Gereken bilgiler Alevi Öğrencilere verilmeli.(Aleviler Kontrolünde)alevilikte oruç yok derken yine sünni orucu kastedilir. okullarda alevilik olayı ise tehlikeli gibi. zira asırlardır devam eden asimile politikasına zemin hazırlayabilir.

EŞİTLİK PARTİSİ
02.07.2006, 19:55
Değerli Canlar...

Sitemiz ALEVİFORUM ve Aleviliğe hizmeti kendisine amaç edinmiş değerli canlarca sevk ve idare edilen benim bile bildiğim kadarıyla,internet sitesi,Tv.,Radyo...vb. gibi yaklaşık yüzün üzerinde ki alanlarda, Alevliği tanıtan,tamamlayıcı tartışmalarla gerçekten güzel fikirlerin sunulduğu,bu fikirlerin çeşitli bakış açılarıyla irdelendiği zamanı yaşıyoruz...bilmem dikkatinizi çektimi buna benzer alanlarda bazı ufak tefek serzeniş ve bir iki saptırmalar hariç ezici çoğunluk gayet olgun,vakur bir bilgilendirme ile yolumuza devam ediyoruz...
Tabi bunca emek,göz nuru ve zaman harcanarak yapılan bu hizmetler çeşitli alanları etkiliyor,seste getiriyor...
Diğer yandan eski sekter anlayışları görmememiz ayrıca kıvanç vesilesi...
Bunun dışında diğer genel forumlarda bu başlıkla açtığımız konular bundan bir yıl öncesinden daha ılımlı karşılanmaya başlandı,işte bunun nedeni başta belirttiğimiz biz Alevilerin çalışmaları ne denli ciddi tututtuğumuzdan kaynaklanıyor sanıyorum...
Yine,artık ülkemiz özelinde olsun,Avrupadaki Alevi oluşumlar olsun ve dünyanın diğer yanlarında bulunan ve çeşitli biçimlerde bu çalışmalara katkı sağlayan canların katkılarıyla iyi yoldayız diye düşünüyorum...
Her türlü olumsuz girişimleri kısa sürede dışlayan,basit çeşitli çıkarları nedeniyle değişik kisfelerle aramıza gelenler eteklerindeki taşları bitirince ve bu ulvi düşünce karşısında söyleyecekleri bir şey kalmayınca ayrılıyorlar...
Özellikle gençlerimizin çalışmaları gerçekten taktire şayan...
İnşallah,yavaş,yavaş taleplerde yükselmeye başladı,mevcut örgütlenmemiz içerisinde olabilir,yeni bir üst yapı olur,kendiliğinden ve zorlayıcı olmadan otoritesinin tartışılmayacağı bir BİRLİĞİN oluşması...
Saygılarımla...

Bektaş ÇELEBİ

cagdascetin
02.07.2006, 20:05
Daha önce buna benzer bi yazı yazmıştım yani alevilik dersleri

evet işin bide bu yanı var anlatmayan alevi olmadıktan sonra alevilik anlatılacak ama iyimi kötümü anlatacak belirsiz.bide şu var ki bende dahil bazı aleviler yaşadıkları çevreden ve gördüklerinden dolayı aleviliğini gizliyor gizletiliyor şimdi din dersini kabul etmeyip alevilik ders olarak kabul eden kişinin alevi olduğu deşifre olmuş olacak zaten bu yüzden bu kişiler alevilik dersini kabul etmeyecektir (kendi istemediği için değil çevresinden dolayı) ayrıca şuda önemliki biz alevi çocukları inançlarımıza yeteri kadar bağlı olduğu sürece ve din derslerini veren kişi gerçekten alevilere saygı gösteren bir kişi olduktan sonra biz sünnilerinden inancını öğreniyoruz ve onlara gereğinden daha fazla saygı gösteriyoruz bide şu var alevi çocuklara din dersi vermek yerine meb deki kişilerin kafasını değiştirsek geçen seneki 8 ler hiç olmassa din kül. kitaplarında bektaşiliği gördü bu sene ise tamamen konu kalktı hiç bir bilgi verilmiyo ve zaten şuanda meb verdiği bir çok ders tam anlamıyla işlenmiyo alevilik öyle olacak ders olarak kabul edilirseki göstermeli,k bişey sadece türkiye yi biraz daha fazla paraya satmak için ve türkiye yönetimi bunu yapmak yerine bizim sivas katillerini bulsun çorum katillerini kahraman maraş katillerini gazi katillerini inanınki bunu yaptığı taktirde aleviler tarafından daha fazla saygı görecektir

bu benim kendi yazım ve bende bir öğrenciyim