Orijinalini görmek için tıklayınız : Dersim'in ziyaret yerleri
dersimkizi 07.06.2006, 10:11 dersim'in her köyünde bir ziyaret yeri vardır.ben kilise'liyim ve kilisede ermustafa var.annem derik'li olduğu içinde sarısaltık'ı biliyorum tabiki herkes gibi bende sultan xıdır'a gittim.peki başka hangi köyde hangi ziyaret var?
munzur6262 07.06.2006, 10:36 ben ovacıklıyım munzur baba(ziyaret köyü),el baba(gözeler köyü),yeşil evliya(cevizli dere),bellesen(munzur dağının zirvesinde),hızır gölü gola ğızır(mercan),dolu baba(tanziköyü) bildiklerim bu kadar ama ismini bilmediğim daha çok yer var.nede olsa alevi inancının yoğun olduğu yerlerde bu tür yerlerin sayısı bayağı fazla.
dersimli1975 07.06.2006, 19:30 dersim disinda ziyaretler nerelerde var bilenler yazarmisiniz
Hüseyin69 07.06.2006, 20:28 dersimli temiz insanlar neredeyse her yeri ziyaret ilan etmis ve nerdeyse her agacin dibinde mum yakmaya baslamislar dende bir dersimli olarak aslinda pek dogru bulmuyorum ,agaca yalvarmak veya tasa yalvarmak yerine ona can veren yüce allaha yalvarmak daha mantikli bence
dersim erenlerin pirlerin diger bir mekanidir
eger dersmili bir agaca bir tasa bir suya tapiyorsa bunun bir anlami olmali sen sanirim 1975 dogumlusun senin birazdaha olgun olacagini sanirdim
dedene veya sende 30 yas büyük birine yahu artik agca tasa yalvarmayin oraya buraya mum yakmayin dedinmi hic
ben 36-37 yasindayim halen kutsal olan her mekana bagliyim bugün bile firsatim olsa o kutsal yerlere gidip teberik almayida düsünüyorum biz egerki kutsal degerlerimize tas tir agactir su dur diye sacmalamalarla devam edersek o zaman bizim kutsal degerlerden inanclardan söz etmemiz kusura bakmayin ama aptalliktir
hani biz aleviler allahi insanda görürdük bumu bizim aleviligimiz
kisacasi senin gelmisini gecmisini bilmiyorum ama ben kendi adima gelmisimide gecmisimide iyi biliyorum sen var git allaha yalvar ben allahi kutsal olan herseyde görür ve öyle yalvaririm
demekki yakin cevren sana munzur babdan duzgin babadan xizirdan hic birsey anlatmamis o halde elinde halen imkanlar var henüz gec kalmis sayilmassin internete giriyorsun
biraz daha aratsirma yap kendini gelistir bende pek birsey bilmiyorum ama teknolojinin bize sundugu nimetlerden faydalanmaya calisiyor kendimi öyle gelistirmeye cabaliyorum
dersim'in her köyünde bir ziyaret yeri vardır.ben kilise'liyim ve kilisede ermustafa var.annem derik'li olduğu içinde sarısaltık'ı biliyorum tabiki herkes gibi bende sultan xıdır'a gittim.peki başka hangi köyde hangi ziyaret var?
Pülümür ilcesinde bulunan bazi ziyaretleri bu link altinda islemistim.
Hemen her köyde vardir.Umarim birazcikta olsa bu konuda bilgilendirmis olurum.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=6663
dersimli temiz insanlar neredeyse her yeri ziyaret ilan etmis ve nerdeyse her agacin dibinde mum yakmaya baslamislar dende bir dersimli olarak aslinda pek dogru bulmuyorum ,agaca yalvarmak veya tasa yalvarmak yerine ona can veren yüce allaha yalvarmak daha mantikli bence
Dersimliler kime ne için mumyaktığını bilir.Kimden yardım beklediğini de bilir.Bir mum yakana sor, acaba neden, kim için ve ne bekleyerek o mumu yakıyor; lokma dağıtıyor; kurban kesiyor?Hatta sence en cahil kim ise, ona sor.Bak nasıl açıklayacak?
KızılBant 13.08.2006, 19:03 dersimli temiz insanlar neredeyse her yeri ziyaret ilan etmis ve nerdeyse her agacin dibinde mum yakmaya baslamislar dende bir dersimli olarak aslinda pek dogru bulmuyorum ,agaca yalvarmak veya tasa yalvarmak yerine ona can veren yüce allaha yalvarmak daha mantikli bence
Bence olaya yanlış bakıyorsun. Evet bende suya, ağaça, taşa mum yaktım düzgün babanın mekanı taşdır ama insanlar onun önünde secde ediyorlar yada suya kurban kesip dua ediyorlar. ateş yakıp dua ediyorlar. Doğaya tapınmamı yoksa doğadaki ruhlara atalara tapmamıdır bu. Müslümanlık açısından bakınca insanlar yanlış değerlendirebilir ama önemli olan insanın kendini rahatlamış hissetmesi eğer mum yakıp dua edince huzur doluyorsa bu güzle bir durum ayrıca oruç tutunca insan kendini rahat ve huzurlu hissediyorsa buda güzel..
keanu_1907 14.08.2006, 17:11 bence oradaki insanların orda hala aşyabiliyosa bu ordaki ziyaretlerin nedeniyle oolmuştur insanlar lokma niyetine et,para veriyolar ve fakirlerin yaşamını sağlamalarına yardım ediyolar.Vallahi ben munzur baba,düzgün baba,kureyş baba,hz ali kılıcına falan gittim bide nazımiyede hızır diye bir yer var oraları bide adını bilmöediğim bir çok yeri gezdim
dilberadersim 24.08.2006, 11:33 munzur bir isyandır isyan ise sana olan sevdamdır,kızıl ırmakta akar su gibiçılgınlığım bir sevdadır...sevgilerle
nazımiyede düzgün baba kalfırat mergo ziyaretleri var
dersimliler inanamiyorum tum umidinizi direnis ruhunuzu mucadele azminizi yitirmis tastan topraktan agactan ve olulerden yardim bekliyorsunuz onlar size yardim edemez eger etseydi yuzyillarca o bolgede olan haksizliklar iskenceler katliamlar olmazdi o umit bagladiginiz ziyaretler cansizdir onlari canli yapan sizin gucunuz birliginiz bunu yanlis yere kullanip gucunuzu tuketmeyin birliginizi beraberliginizi kuvvetlendirip egitime ekonomiye bilime aktarin iste gucunuzu gorenler size zarar vermek bir yana size hizmet edecektir enbuyuk ve en kutsal ziyaret budur ha o ziyaret yerleri birlige giden arac olmalidir amac olmamalidir.cagdaslik giyim kusamla degil dusunceyle olur cagimizda tasatan topragtan agacatan umidi olanlarin cagi degildir bu karanlik cagin inanis bicimidir cagimiz bilimin cagidir lutfen ona yonelin
ALBAY_KAWA 31.08.2006, 08:01 valal bizim köyde'de var birkac tane, birnin adi, ini pil, hikayesini pek bilmiyorum, ama oradan bazi birilerin baslarina glen oalylar var, mesele kyöden biri zaamninda, ordan odun toplamis yani ziyaretin bölgesinden, gütürmüs odunlari yakmaya, yakmis, iicnden cin cikmis ve canini almis, eskiden ,gene bir tank vukaati varmis, gece görüslü bir tank mevzilenmis, askerlerden biri tuvaleti iicn disari ickmis ,yapmis, odnan sonra cin cikmis gerisi malum ölüm, ben kücük ken bunlari duyudm sadece, iannca göre, ziyaretin suuy iiclemdne, tasi öpülür ondan sonra suyu iiclir ve tekrar tasi öpülür, ocivarda hic birseye kesinlikle dokunulmaz, agac dali kirma bir hayvana zarar verme gibi...
Diger ziyaretin adi is sevek, bunun hikayesini malesef bilmiyorum, dieri gibi eklenti olrak, altin meraklisi cok vardi bu ziyaretin, altin iicn bir ka girisimde bulunmuslar, malesef köylümüz engelemis, gerci en son gittigimde yabanci insanlr cok dolusmustu bizim köye ve civarlarina, altin filan ermeni altini ariyorlar, hani yokda degil, bunuda hikayeleri var ama sonra anlatirim artik...
Bir ziyaret daha var ama orayla ilgili hic bir bilgim yok adini bile bilmiyorum enterasandir, merakta etmedim, hep degirmenden köye dönerken o yokusu cikardik, tam uzakliign ortasindaydi mutlaka agaci filan öper suyumuzu icer, tekrar yola koyulurduk, yorgunluktanmidir nedir, hic sormadim... ama ögrenemk gerek... zaten hozatatki mesur ziyaretten bahsetmeye gerek yok...
dersim bambaska arkadaşlar.düzgün babaya gittim,ovacığa munzur gözelerinide gittim.diğer sölediğiniz yerleri görmemisim.
zelal_sultan 09.10.2006, 20:21 --------------------------------------------------------------------------------
Alıntı:
dersimli1975´isimli üyeden Alıntı
dersimli temiz insanlar neredeyse her yeri ziyaret ilan etmis ve nerdeyse her agacin dibinde mum yakmaya baslamislar dende bir dersimli olarak aslinda pek dogru bulmuyorum ,agaca yalvarmak veya tasa yalvarmak yerine ona can veren yüce allaha yalvarmak daha mantikli bence
arkadaşım ...
üzüntüyle karşılıyorum senın bu düşüncenii
düzgun babaya..nasıl dersın ya taşa ..yalvarıyor .halkımız dıyee.
çok üzüldum .inan ki..
heleki sen bır dersımliisin .içimizden sın..yabancı bırı bunu demiş olsa anlarıımm.ama senın böyle düşğünmene çok şasırdım yaa..
düzgun baba benım köyumde ...
ve insanlar nerelerden gelıyorlar zıyaretıne..
sız bence inanmıyorsunuz..barıı ınsanlara saygılı olunn.
çok üzüldum yaa.bunları kelımeye dökemedımm...
selam dostlar...benim bildiğim nazimiyede golı hızır var...daye kureyş köyü var ordada bi ziyaret var ama ismini hatırlamadım...yanlişşam düzeltin lütfen...sevgilerle.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
düzgün babaya gittim oraya 3 defa gittim ve niyetim var en kısa zamanda yine gidecem.
tunceli didem 18.10.2006, 21:50 ben kirdim da ki kizilbel turbesini taniyorum oranin torunuyum cok guzel bir yer
dersimliler inanamiyorum tum umidinizi direnis ruhunuzu mucadele azminizi yitirmis tastan topraktan agactan ve olulerden yardim bekliyorsunuz onlar size yardim edemez eger etseydi yuzyillarca o bolgede olan haksizliklar iskenceler katliamlar olmazdi o umit bagladiginiz ziyaretler cansizdir onlari canli yapan sizin gucunuz birliginiz bunu yanlis yere kullanip gucunuzu tuketmeyin birliginizi beraberliginizi kuvvetlendirip egitime ekonomiye bilime aktarin iste gucunuzu gorenler size zarar vermek bir yana size hizmet edecektir enbuyuk ve en kutsal ziyaret budur ha o ziyaret yerleri birlige giden arac olmalidir amac olmamalidir.cagdaslik giyim kusamla degil dusunceyle olur cagimizda tasatan topragtan agacatan umidi olanlarin cagi degildir bu karanlik cagin inanis bicimidir cagimiz bilimin cagidir lutfen ona yonelin
Galiba dersimi ve dersimlileri bilmiyorsunuz,türkiyenin aydınlanmasındaki en güçlü ışıklardan biri olduğunu galiba göremiyorsunuz,dersimli aydındır,dersimli çağdaştır,dersimli asildir boyun eğmez her zeminde ve her durumda en küçük haksızlığı görür ve karşı koyar.
Türkiye tablosuna bir bak ve dersimin resmini çiz ona göre bu yazdıklarını iyice düşün vede sonuşlarını tart.
Eğer aleviliğin vede dersimin ruhundaki ziyaret ve türbelerin yerini kavrayamamışsan o zaman diyecek bir şeyim yok.
|
|