Orijinalini görmek için tıklayınız : Pir sultan abdal hakkında..

ilerici_gençlik_derneği
11.03.2005, 22:35
P?R SULTAN ABDAL

Pir Sultan Abdal, yedi ulu Alevi ozanından birisidir.Kişiliğiyle, sanatıyla, direnişiyle günümüzde de güncelliğini ve haklılığını korumaya devam ediyor.

Pir Sultan Abdal’ıin asıl ismi Haydar’dır. Soyu Yemen’den olup oradan Hoy’a yerleştikleri Anadolu’ya göçle beraber Sivas Yıildıizeli Banaz yaylasına yerleşstiğgi belirtilmektedir. Kesin doğgum ve şsahadet tarihi bilinmemekle beraber 1500’lü yıillarda yaşsadıiğgıi varsayıilmaktadıir. Pir Sultan Abdal’ıin en büyük özelliği ne pahasına olursa olsun inandıiği değerlerden zerre kadar taviz vermemesidir. Pir Sultan Abdal’ıin günümüzde de oldukça popüler olan şsiirlerinden anlaşsıildıiğgıi üzere, Pir Sultan komple bir insandıir. O salt bir şsair değgil, aynıi zamanda halkıin önderi, sözcüsü olarak siyasi bir kişsiliktir de. Nitekim bunu bilen Osmanlıi devleti, Pir Sultan’a mevki makam sunmuşs bunda başsarıilıi olamayıinca Pir Sultan’ıi idam ettirmişstir. Osmanlıi devleti onu idam edip yok edeyim derken Pir Sultan Abdal daha da ölümsüzleşsti.

Pir Sultan Abdal, şsiirlerinde genellikle Alevi davasıina ve ulularıina olan bağglıilıiğgıinıi işslemişstir. Bunlarıin başsıinda da Hz. Muhammed, Hz. Ali, On iki ?Imamlar, Hacıi Bektaşsi Veli gelmektedir. Pir Sultan kendi çağgıinıin acıilarıina ancak direnişsle son verileceğgini coşskulu bir şsekilde şsiirlerinde dile getirmişstir. Pir Sultan Abdal’ıin yaşsadıiğgıi 1500’lü yıillarda Anadolu da Osmanlıi zulmü vardıi. Osmanlıi devleti halkıi ağgıir vergilere bağglıiyor olmadıik baskıilar uyguluyordu. Bu baskıilarıin sonucu sürekli isyanlar, başskaldıirıilar gelişsiyordu. Gelişsen başskaldıirıilar anlıi-şsanlıi Osmanlıi imparatorluğgunu sarsıiyordu. Osmanlıi imparatorluğgunun yöneticileri sadece isyan edenleri değgil, bir başstan bir başsa tüm halkıi kıilıiçtan geçirip, kanlıi saltanatlarıinıi sürdürüyorlardıi. ?Işste Pir Sultan Abdal böylesi koşsullarıin ağgıir olduğgu bir dönemde Anadolu’yu karıişs karıişs gezerek bir muhalefet hareketi gelişstiriyor ve halkıi sömürücü düzene karşsıi direnmeye çağgıirıiyordu. Pir Sultan Abdal’ıin çağgrıisıi salt Aleviler için değgil, Osmanlıinıin sömürge düzeninden rahatsıiz olan herkeseydi. Pir Sultan’ıin en büyük propaganda malzemesi Alevi öğgretisindeki eşsitliğgi, paylaşsmacıilıiğgıi dile getirdiğgi şsiirleriydi. Pir Sultan Abdal Alevi öğgretisi hakkıinda muazzam bir bilgi birikimine sahipti. Bu bilgisini şsiirlerine yansıitıiyor, bir ‘yol’ insanıi olarak inancıinıin gereklerini yerine getiriyordu. Bilindiğgi gibi Alevi inancıinıin en belirgin özelliklerinden biriside, ne pahasıina olursa olsun haksıizlıiğga, sömürüye, zalimin zulmüne karşsıi olmaktıir. Pir Sultan bu ilkeyi sonuna kadar savundu ve sonunda da Osmanlıi devletinin Sivas paşsasıi Hıizıir (Hıinzıir) tarafıindan astıirıilarak ilkeleri uğgruna şsehit edildi.

Pir Sultan Abdal, Alevi toplumunun yetişstirdiğgi en büyük kahramanlardan biridir. Pir Sultan Abdal eylemiyle, sanatıiyla bir çıiğgıir açmıişstıir. Anadolu da Pir Sultanlar geleneğgini başslatmıişstıir. Bu gelenek onurlu, erdemli insan olma geleneğgidir. Bu gelenek ve yarattıiğgıi değgerler, evrensel anlamda bütün insanlıik için bir şsereftir.

SahHatayi
28.03.2005, 19:05
PIR SULTAN ÖLÜR DIRILIR!

Alevi_cocuk
11.04.2005, 08:44
pir sultan abdal ın bu direnişi bizlere örnektir onun bizlere bıraktığı kavgayı bizler devam ettiriyoruz pir sulan abdal yaptığı eylemlerde girişimlerde hiç bir karşılık göz etmemiştir hep halk için çalışmış bir halk ozan ıdır. pir sultan abdal paşamızı asanlar yaptıkları şerefsizlik ve namuzsuzlukla hergün ölecektir ama pir sultan abdal onuruyla gururuyla haysiyetiyle bir kez ölecektir..

Pir sultan Yaşatalacak...

HEP YOLDA?'ÇA

tuun
06.03.2006, 11:03
abdallar ölmez

derviscemal
06.03.2006, 11:53
pir sultan abdal ın bu direnişi bizlere örnektir onun bizlere bıraktığı kavgayı bizler devam ettiriyoruz pir sulan abdal yaptığı eylemlerde girişimlerde hiç bir karşılık göz etmemiştir hep halk için çalışmış bir halk ozan ıdır. pir sultan abdal paşamızı asanlar yaptıkları şerefsizlik ve namuzsuzlukla hergün ölecektir ama pir sultan abdal onuruyla gururuyla haysiyetiyle bir kez ölecektir..

Pir sultan Yaşatalacak...

HEP YOLDA?'ÇA

Pir Sultan Abdal alevi inanç önderlerinden biridir. Paşa değildir!!!

Hak aşığıdır ve asıldıktan sonra faklı yerlerde görülmüştür. Allah dostudur..

ecem_m
06.03.2006, 19:54
Pir Sultan Abdal, yedi ulu Alevi ozanından birisidir.Kişiliğiyle, sanatıyla, direnişiyle günümüzde de güncelliğini ve haklılığını korumaya devam ediyor.

Pir Sultan Abdal’ın asıl ismi Haydar’dır. Soyu Yemen’den olup oradan Hoy’a yerleştikleri Anadolu’ya göçle beraber Sivas Yıldızeli Banaz yaylasına yerleştiği belirtilmektedir. Kesin doğum ve şahadet tarihi bilinmemekle beraber 1500’lü yıllarda yaşadığı varsayılmaktadır. Pir Sultan Abdal’ın en büyük özelliği ne pahasına olursa olsun inandığı değerlerden zerre kadar taviz vermemesidir. Pir Sultan Abdal’ın günümüzde de oldukça popüler olan şiirlerinden anlaşıldığı üzere, Pir Sultan komple bir insandır. O salt bir şair değil, aynı zamanda halkın önderi, sözcüsü olarak siyasi bir kişiliktir de. Nitekim bunu bilen Osmanlı devleti, Pir Sultan’a mevki makam sunmuş bunda başarılı olamayınca Pir Sultan’ı idam ettirmiştir. Osmanlı devleti onu idam edip yok edeyim derken Pir Sultan Abdal daha da ölümsüzleşti.

Pir Sultan Abdal, şiirlerinde genellikle Alevi davasına ve ulularına olan bağlılığını işlemiştir. Bunların başında da Hz. Muhammed, Hz. Ali, On iki İmamlar, Hacı Bektaşi Veli gelmektedir. Pir Sultan kendi çağının acılarına ancak direnişle son verileceğini coşkulu bir şekilde şiirlerinde dile getirmiştir. Pir Sultan Abdal’ın yaşadığı 1500’lü yıllarda Anadolu da Osmanlı zulmü vardı. Osmanlı devleti halkı ağır vergilere bağlıyor olmadık baskılar uyguluyordu. Bu baskıların sonucu sürekli isyanlar, başkaldırılar gelişiyordu. Gelişen başkaldırılar anlı-şanlı Osmanlı imparatorluğunu sarsıyordu. Osmanlı imparatorluğunun yöneticileri sadece isyan edenleri değil, bir baştan bir başa tüm halkı kılıçtan geçirip, kanlı saltanatlarını sürdürüyorlardı. İşte Pir Sultan Abdal böylesi koşulların ağır olduğu bir dönemde Anadolu’yu karış karış gezerek bir muhalefet hareketi geliştiriyor ve halkı sömürücü düzene karşı direnmeye çağırıyordu. Pir Sultan Abdal’ın çağrısı salt Aleviler için değil, Osmanlının sömürge düzeninden rahatsız olan herkeseydi. Pir Sultan’ın en büyük propaganda malzemesi Alevi öğretisindeki eşitliği, paylaşmacılığı dile getirdiği şiirleriydi. Pir Sultan Abdal Alevi öğretisi hakkında muazzam bir bilgi birikimine sahipti. Bu bilgisini şiirlerine yansıtıyor, bir ‘yol’ insanı olarak inancının gereklerini yerine getiriyordu. Bilindiği gibi Alevi inancının en belirgin özelliklerinden biriside, ne pahasına olursa olsun haksızlığa, sömürüye, zalimin zulmüne karşı olmaktır. Pir Sultan bu ilkeyi sonuna kadar savundu ve sonunda da Osmanlı devletinin Sivas paşası Hızır (Hınzır) tarafından astırılarak ilkeleri uğruna şehit edildi.

Pir Sultan Abdal, Alevi toplumunun yetiştirdiği en büyük kahramanlardan biridir. Pir Sultan Abdal eylemiyle, sanatıyla bir çığır açmıştır. Anadolu da Pir Sultanlar geleneğini başlatmıştır. Bu gelenek onurlu, erdemli insan olma geleneğidir. Bu gelenek ve yarattığı değerler, evrensel anlamda bütün insanlık için bir şereftir.

ecem_m
12.03.2006, 16:39
Pir Sultan Abdal, Alevi toplumunun bagrindan cikan en büyük halk ozanlarindan biridir.Yasami boyunca haksizliklara karsi mücadele etmis, hatta asilacagini bile bile bu tutumundan vazgecmemistir. Siirleri ve direnisci tutumuyla nice kusaklara örnek olmustur. Pir Sultan’in siirleri ve deyisleri hala dilden dile ve agizdan agiza dolasiyor. Bu büyük insanin hayatina bakmakta yarar var.
Pir Sultan Abdal’in 1510/14 -1589/90 yillar arasinda yasadigi tahmin ediliyor. Öz adi Haydar olmasina karsi siirlerinde Pir Sultan mahlasini kullanir. Kendisi Sivas’in Yildizeli ilcesinin Circir bucagina bagli Banaz köyünde dünyaya gelmistir. Yirmi yasina bastiginda Seyit Ali Sultan Dede’nin dergahina baglanir ve ikrarini verir. Tam bes yil gece-gündüz demeyip, o dostluk ve muhabbet kapisina eli erdigince, gücü yettigince katkida bulunur. Odun tasir, su getirir, hasat kaldirir, konuklar agirlar, ac doyurur, harama el sürmez ve dergaha bir tek haram lokma getirmez. Eline, diline, beline sahip olmak; onun da diger canlar gibi hic aklindan cikarmadigi bir temel ilke olur. Haydar, dergaha ve dolasiyla halka hizmeti, Hakk’a hizmet sayar. Makamlari adim adim alir ve sonunda „Pir" makamina erisir. Pir Sultan Abdal Seyit Ali Sultan Dede’den dedelik hirkasini ve Pirlik nisanini aldiktan sonra canlari tek tek dolasir ve dertlerini dinler. O günlerde, Andadolu’da kötülük kol geziyor, zalim esen rüzgar ölüm türküleri söylüyordu. Vahsi padisahlar,

rüsvetci kadilar, yobaz müftüler, zalim pasalar ve niceleri halkin alin terine bakmadan insanlarin hayatini ceheneme dönüstürüyorlardi. Özellikle Alevi toplumunu kafirlikle, imansizlikla ve zindiklikla sucluyorlardi. gerek Selcuklu, gerekse Osmanli döneminde irili ufakli pek cok ayaklanma girisimi olmus, fakat hepsi basarisizlikla sonuclanmisti.Pir Sultan Abdal, zalimlere, ezenlere karsi siirlerini bir silah olarak kullandi, ömrünün sonuna dek türkülerini hem de yüksek sesle söylemekten kacinmadi. Anadolu Alevilerinin zulme karsi baskaldirmalarina önderlik eden Pir Sultan, Hizir Pasa tarafindan asilmistir. Yine söylentilere göre Pir Sultan Abdal’in Seyyid Ali, Pir Muhammed ve Er Gayib adli üc oglu ile Sinem adli bir de kizi vardi.

Pir Sultan Abdal adi, bugün bile isbirlikci, yobaz, gerici kesimlere korku vermektedir. Öyle ki, türkülerine ve hatta heykeline bile tahammül edemeyenlere, hem de sikca rastlanmaktadir. Haksizliga karsi mücadelenin bir simgesi haline gelen bu büyük ozani Alevilerin sembolü olarak saygila aniyoruz.

Şoreş
12.03.2006, 17:32
Onun yazdıkları bugün dillerimizde o ölmedi ;)

Gelin canlar bir olalım
Münkire kılıç olalım
Hüseyinin öcünü alalım

Canan
12.03.2006, 17:39
Onun yazdıkları bugün dillerimizde o ölmedi ;)

Gelin canlar bir olalım
Münkire kılıç olalım
Hüseyinin öcünü alalım

pir sultani burda saygi ile aniyorum ama su öc alma meselesini cok citdiye almayalim bence... onun yerinde huseyini hakini savunalim desek daha iyi olmazmi???:)

Şoreş
12.03.2006, 18:00
Peki öyle olsun ;) Zaten bu saaten sonra savaşacak halimiz yokya ;) Bize yakışmaz çünkü biz kimseye baskı katliam yapmadık;)

Savunalım olsun :D

celalkocairi
02.04.2006, 14:21
türküler,
türküler halkı için yaşamış, halkına ömrünü adamışozanların offf çekmesidir
bozuk düzenlere.
çoğu ozan halkın dili olabilme görevini yerine getiremedkleri için
şu an yaşamıyorlar.
ama bunlardan bir tanesi varki 400 yıldır yaşıyor;

PİR SULTAN ABDAL..

meymane_usari
02.04.2006, 19:08
Pir Sultan alevilerin 7 ulu ozanından birisidir deyişleriyle 7 den 70 e herkesin gönlünde taht kurmuştur ruhu şad olsun...

derviscemal
02.04.2006, 19:24
Pir SULTAN ABDAL Alevi inanç önderlerindendir ve pirimizdir..

MetinK
07.04.2006, 05:08
Pir Sultan denilince aklima cagdas Hizir Pasalar geliyor.
Aleviligin en güclü ozani ve Piridir...

siyasiyabend
15.04.2006, 23:29
Biraz reklam olacak ama paylaşmak isterim.Pir Sultan Abdal'ı yorumlarında sadeleştiren bir rock grubu.Adı: Siya Siyabend

http://siyasiyabend.anatolianrock.com

sertur
24.06.2006, 13:34
saygıyla yadediyorum pirsultanlar ölmez

Şah`a Giderim

Karşıdan görünen ne güzel yayla
Bir dem süremedim giderim böyle
Ala gözlü Pirim sen himmet eyle
Ben de bu yayladan Şah`a giderim

Eğer göğerüben bostan olursam
Şu halkın diline destan olursam
Kara toprak senden üstün olursam

Bir bölük turnaya sökün dediler
Yürekteki derdi dökün dediler
Yayladan ötesi yakın dediler

Alınmış abdestim aldırırlarsa
Kılınmış namazım kıldırırlarsa
Sizde Şah diyeni öldürürlerse
Ben de bu yayladan ŞAH`A giderim

Pir Sultan Abdalım dünya durulmaz
Gitti giden ömür geri dönülmez
Gözlerimde Şah yolundan ayrılmaz

Pir Sultan Abdal
Orda Her Kişinin Dostu Bulunmaz

Çıktım yücesine seyran eyledim
Gönül eğlencesi küstü bulunmaz
Dostlar bizden muhabbetin kaldırmış
Hiç bir ikrarında ahdi bulunmaz

Zülüflerin top top olmuş çığalı
Rakiplerin hak`dan olsun zevali
Bir günahkar kulum doğdum doğalı
Günahkar kulunun dostu bulunmaz

Kanı benim ile lokma yiyenler
Baş ü canı dost yoluna koyanlar
Sen ölmeden ben ölürüm diyenler
Dostlar da geriye kaçtı bulunmaz

Yine karçılandı dağların başı
Durmadan akıyor gözümün yaşı
Vefasız elinden gitse bir kişi
Hakikat ceminde desti bulunmaz

Biz de gezer idik irfanda sazda
Biz de bulunurduk cem de, niyaz da
Bize de gel oldu kanlı Sivas da
Hızır paşa bizi astı bulunmaz

PİR SULTAN ABDAL`ım destim damanda
İsmim koca Haydar, neslim Yemen`de
Garip başa bir hal gelse zamanda
Orda her kişinin dostu bulunmaz

sivaspiri
29.06.2006, 21:58
Sivasin Piri Haydar, Pir Sultan Abdal,

Ötme bülbül ötme şen değil bağım
Dost senin derdinden ben yana yana
Tükendi fitilim eridi yağım
Dost senin derdinden ben yana yana

Zülfikar yerine Pir Sultani boynumda taşırım!

MuCiT
29.06.2006, 22:13
arkadaşlar emeği geçen herkeze teşşekkürler paylaşım için sağol

haraz
14.01.2008, 21:51
Pir Sultan Abdal'la ilgili mutlaka okunması gereken yeni bir kitap:

Suha Bulut, Pir Sultan Abdal-Esnaf - Sanatkârın Fütüvva Hırkası, SORUN YAYINLARI