Orijinalini görmek için tıklayınız : Trabzon alevileri

trabzonlu
10.06.2006, 14:34
arkadaşlar trabzonda alevi var?aranızda duyan yok mu?beni yanlız bırakmayın:bitmisbu:

Şah-Mat
10.06.2006, 14:46
arkadaşlar trabzonda alevi var?aranızda duyan yok mu?beni yanlız bırakmayın:bitmisbu:

Merhaba trabzonlu....,

Bakınız forumun Alevi Köyler bölümünde....

-İç anadolu
-Ege
-Marmara
-KARADENİZ.
-Güney doğu anadolu.....vs gibi bölgelere ayrılmış bir yerimiz var..

Karadenizle ilgili olan topiği bırakıyorum..;

http://www.aleviforum.com/forumdisplay.php?f=51

Ezo
10.06.2006, 15:01
konu dogru bölume kaydirildi..

trabzonlu
10.06.2006, 17:52
Merhaba trabzonlu....,

Bakınız forumun Alevi Köyler bölümünde....

-İç anadolu
-Ege
-Marmara
-KARADENİZ.
-Güney doğu anadolu.....vs gibi bölgelere ayrılmış bir yerimiz var..

Karadenizle ilgili olan topiği bırakıyorum..;

http://www.aleviforum.com/forumdisplay.php?f=51

teşekkürler ama sen karadeniz derken herhalde karadenizi ufak bi bölge sandın.can karadeniz formda sadace ordu samsun olarak alınmış.ben trabzondanım

jacques lion
10.06.2006, 20:09
Sayın Trabzonlu merhaba, acaba Trabzon'un hangi kesimlerinde Alevi nüfus yoğun olarak yaşıyor? Oldukça merak ettim, bilgi verebilirseniz sevinirim. Saygılarımla.

trabzonlu
10.06.2006, 21:17
Sayın Trabzonlu merhaba, acaba Trabzon'un hangi kesimlerinde Alevi nüfus yoğun olarak yaşıyor? Oldukça merak ettim, bilgi verebilirseniz sevinirim. Saygılarımla.

can ben trabzon akçaabtlıyım.benişm bulundugum yerde azınsamyacak kadar var hatta asimili olmuşlar bile var.biz hala yolumuzu sürdürüyoruz.yolumuzu yaşatmaya calışıyoruz.akçaabattan başka maçka vafkebir tonya da var.ama bunlar hakkında detaylı bilğim yok.akçaabtta en meşhur aleviköyü eskiköydür

jacques lion
10.06.2006, 21:56
cevabın için teşekkür ederim, iyi akşamlar.

trabzonlu
10.06.2006, 22:09
cevabın için teşekkür ederim, iyi akşamlar.
önemli degil can

jacques lion
12.06.2006, 20:43
Merhabalar, peki acaba Trabzon'daki Alevi nüfusun toplam nüfus içerisindeki yeri nedir? Yani sadece birkaç küçük köy mü sözkonusu olan, yoksa azımsanmayacak kadar bir Alevi nüfus var mı? Saygılarımla.

naki
12.06.2006, 20:51

Trabzonlu kardeşim,
Sizin oradaki Alevi nüfus hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi verebilir misin. Sizlere Çetmi (Çepni) mi diyorlar?

Cem yapıyor musunuz? Dedeleriniz nereden geliyor? Hangi ocak ya da ocaklara bağlısınız?

Müzik kültürünüz (çalgılarınız, ezgilerinizin özellikleri vb.), semahlarınız, konusunda bize bilgi verebilir misiniz?

Diğer Karadenizlilerle aranızda şive, fizyonomi açılarından farklılıklar var mı?

...ve aklıma gelmeyen başka konularda bizi aydınlatırsan sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

trabzonlu
12.06.2006, 20:53
Merhabalar, peki acaba Trabzon'daki Alevi nüfusun toplam nüfus içerisindeki yeri nedir? Yani sadece birkaç küçük köy mü sözkonusu olan, yoksa azımsanyacak kadar bir Alevi nüfus var mı? Saygılarımla.

ya o kadar fazla degil.ama önceden alevi olupta sonradan sunnileşenleri sayarsak biras fazla rakam istememe veremem can

emekçi05
12.06.2006, 20:55
ben trabzonda okuyorum ama bunu ilk defa duyuyorum ben trabzonda alevi olduğunu bilmiyorum ama bazı ilçelerin alevi kültürüne yada şöyle demek daha iyi olur alevi kesimine bakışları olumlu diye biliyordum yalnız burda şuana kadar trabzonlu aleviye rastlamadım

trabzonlu
12.06.2006, 21:26
ben trabzonda okuyorum ama bunu ilk defa duyuyorum ben trabzonda alevi olduğunu bilmiyorum ama bazı ilçelerin alevi kültürüne yada şöyle demek daha iyi olur alevi kesimine bakışları olumlu diye biliyordum yalnız burda şuana kadar trabzonlu aleviye rastlamadım

ögrenmiş oldun.trabzonda ne okuyosun sen?ama ben şuaan samsundayım yazları gelirim trabzona :ehyani

jacques lion
12.06.2006, 21:35
Yine merhabalar, merakımı mazur görün lütfen, Trabzon gibi çokkültürlü bir bölge sözkonusu olunca sorular arka arkaya geliyor.
Trabzon'da önemli bir oranda Rum kökenli insan yaşadığını, fakat bunların zamanla Müslümanlaştığını biliyoruz. Peki halâ Trabzon'da Rumca konuşan, aslını koruyabilmiş, yani asimile olmamış insanlar, en azından köylerde kasabalarda var mı? İyi akşamlar.

naki
14.06.2006, 00:57
Trabzonlu kardeşim,
Sizin oradaki Alevi nüfus hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi verebilir misin. Sizlere Çetmi (Çepni) mi diyorlar?

Cem yapıyor musunuz? Dedeleriniz nereden geliyor? Hangi ocak ya da ocaklara bağlısınız?

Müzik kültürünüz (çalgılarınız, ezgilerinizin özellikleri vb.), semahlarınız, konusunda bize bilgi verebilir misiniz?

Diğer Karadenizlilerle aranızda şive, fizyonomi açılarından farklılıklar var mı?

...ve aklıma gelmeyen başka konularda bizi aydınlatırsan sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

Trabzonlu kardeş,
Sanıyorum sorularımı görmedin. O yüzden yineliyorum.

trabzonlu
14.06.2006, 20:21
Trabzonlu kardeşim,

dedemiz var her perşembe akşamları cuna dedimiz cem yapılır.erkanımız var dervişimiz yıl kurbanımız davetlerimiz var.şive olarakta fark var.sunnilerle dilimizde çok fark var biz isatnbul türkeçsi kullanıyoruz.ezgi olrak saz var semahlarımızda var.haçıbektaşa gittinse yada giden birine sorarsan trabzonluların semahını o sana söler.saygılarımla

bymunzur
19.06.2006, 11:46
bende senden duydum tırabzonlu kardeş sağolasın verdiğin bilgiler için

gülsün
01.07.2006, 15:18
merhaba trabzonda alevi oldugunu ilk defa sizden duydum acaba hangi köylerinde var isimleri neler ilerde inşaallah oralara gelirim.herkese selam

sivası unutmadık gerçegin demine hüüü deki erden sayılasın...

aysun_05
03.07.2006, 02:41
merhaba benimde birsürü trabzonlu arkadaşım var ilk kez duydum ve sevindim bende samsunda yaşıyorum vay be trabzonda bile ha iyi ya böle

Pontuslu
17.07.2006, 20:11
Arkadaşlar forumunuzdaki bu yazı oldukça ilgimi çekti ve bana çok enteresan geldi,ben nickimdende anlaşılacağı gibi Trabzonun yerlisi bir aileden geliyorum ve bugune kadar Trabzonda alevi kültürüne ait herhangi bir ize rastlamadım,Trabzon bırakın aleviliği koyu derecede sunni bir şehirdir.Kazalarıda buna dahildir,ancak Trabzonda azınlık olan çepniler şu anda sunnidir ve bunlar(şalpazarı ilçesinde yaşar)alevilikden dönmedir kendileride bunu kabul eder zaten,yani arkadaşın anlattığı köyüde pek bilmiyorum ve anlattıkları çok ilginç istanbul şivesiyle konuştuklarını,müzik aleti olarak saz kullandıklarını falan söylemiş,zaten bunların hiçbir
tanesi Trabzonun kültürüyle bağdaşmıyor onun için arkadaşın oraya Trabzonlu olarak kayıt yaptırmasıda bir başka enteresanlık...

Pontuslu
17.07.2006, 20:14
Trabzonun nufusu tamamen sunnidir ve alevi yoktur,arkadaş herhalde Trabzonun yerlisi değil...

gülsün
24.07.2006, 14:52
trabzondaki lazlar hariç türkmenler alevi kökenlidir ve muhakkak alevi kalmıştır diyarbakırdaki gibi

murat222
25.07.2006, 16:50
akçaabat eski köyü alevidir

Pontuslu
25.07.2006, 23:12
trabzondaki lazlar hariç türkmenler alevi kökenlidir ve muhakkak alevi kalmıştır diyarbakırdaki gibi
Arkadaşlar galiba ben anlatamıyorum,şöyle yazayım belki anlarsınız

1-Şalpazarı:Şiveleri giresunun aynısıdır,halkı çepnidir ve Alevi kökenlidir ancak baskılar sonucu sünni olmuşlardır(ayrıca Trabzonun diğer kazaları için ahriyan sıfatını kullanırlar)
2-Beşikdüzü:Burdada irili ufaklı aleviler var ama dağınık ve pekde kendilerini açığa çıkaramıyorlar,bu ilçeninde çoğunluğu çepni kökenli..
3-Akçaabat:Sadece eski köy isimli köyü alevi kökenlidir ve hala sürdürürler köyün tamamı alevimi değilmi onu bilmiyorum...

Geriye kalanlar yani sürmene,maçka,tonya,vakfıkebir,of,araklı,arsin,çay kara ve daha ismini yazamadığım diğer kazaların hepside pontos,laz ve gürcü kökenlidir ve hepside sunnidir aleviler Trabzon nufusunda %1 nufusa dahi sahip değiller,ancak Giresunda ve orduda oldukça fazlalar...

trabzonlu
29.07.2006, 22:25
Arkadaşlar galiba ben anlatamıyorum,şöyle yazayım belki anlarsınız

1-Şalpazarı:Şiveleri giresunun aynısıdır,halkı çepnidir ve Alevi kökenlidir ancak baskılar sonucu sünni olmuşlardır(ayrıca Trabzonun diğer kazaları için ahriyan sıfatını kullanırlar)
2-Beşikdüzü:Burdada irili ufaklı aleviler var ama dağınık ve pekde kendilerini açığa çıkaramıyorlar,bu ilçeninde çoğunluğu çepni kökenli..
3-Akçaabat:Sadece eski köy isimli köyü alevi kökenlidir ve hala sürdürürler köyün tamamı alevimi değilmi onu bilmiyorum...

Geriye kalanlar yani sürmene,maçka,tonya,vakfıkebir,of,araklı,arsin,çay kara ve daha ismini yazamadığım diğer kazaların hepside pontos,laz ve gürcü kökenlidir ve hepside sunnidir aleviler Trabzon nufusunda %1 nufusa dahi sahip değiller,ancak Giresunda ve orduda oldukça fazlalar...

pontuslu sen ne kadar biliyosun ya beni yalançı yaptın ben trabzonluyum ve aleviyim.sen şu konuşma ve hitap tarzına bi çeki düzen versen önce.yazdıklarını bana yüzüme karşı sölemiş olsun hiç iyi şeyler olmazdı.beni bu kanalda bilen bilir senin gibi insanlara uğraşmaya vaktim yok.biraz kitap karıştırırsan sende öğrenirsin.

Pontuslu
29.07.2006, 23:05
Arkadaşım sen bana Trabzondaki alevi nufusunun yuzde kaç olduğunu söyle bakalım,yahu Trabzonda ginelide var, Yattara ve ailesi yani şimdi bu sebebten dolayı Trabzonda ginelilee yaşıyomu diyelim Trabzonda alevi yoktur,yoktur,yoktur varsada yerlisi değildir sonradan gelmedir,Trabzonla hiç bir bağı yoktur bizim kültürümüz horon,kemençe ve tulum alevilerle hiç bir ilgimiz yok, orası Trabzon sen en iyisi git sivasa falan yerleş,gerçi samsunda ikamet ediyomuşsun bence ordan bu tarafa hiç gelme Trabzonun senin masallarına ihtiyacı yok,alevi varmış yahu varsada 15 i geçmez,sanki tüm Trabzon alevi ,yok böyle bişi google a yaz orda dahi çıkmaz....

ulalıgenç
29.07.2006, 23:14
Arkadaşım sen bana Trabzondaki alevi nufusunun yuzde kaç olduğunu söyle bakalım,yahu Trabzonda ginelide var, Yattara ve ailesi yani şimdi bu sebebten dolayı Trabzonda ginelilee yaşıyomu diyelim Trabzonda alevi yoktur,yoktur,yoktur varsada yerlisi değildir sonradan gelmedir,Trabzonla hiç bir bağı yoktur bizim kültürümüz horon,kemençe ve tulum alevilerle hiç bir ilgimiz yok, orası Trabzon sen en iyisi git sivasa falan yerleş,gerçi samsunda ikamet ediyomuşsun bence ordan bu tarafa hiç gelme Trabzonun senin masallarına ihtiyacı yok,alevi varmış yahu varsada 15 i geçmez,sanki tüm Trabzon alevi ,yok böyle bişi google a yaz orda dahi çıkmaz....
Arkadaşım ne bu hiddet bu celal..Kendine gel!!!Ne demek bu taraflara gelme sen kimden aldığın hakla bunları söylüyorsun.Bu vatanın her toprağı bizimdir istediğimiz yerde yaşarız.Biri de yarın çıkıp sen sünnisin Tuncelide yaşama dese hoş olur mu?Kaldı ki google ne demek oluyor ya artık biz ülkemize de google dan arayacağız.Arkadaş ben Trabzonluyum diyor.Sen başka yerden gelmişsin diyorsun.

Pontuslu
30.07.2006, 19:12
Herhalde yaşamam tuncelide ne işim var kürt değilim veya alevi değilim,herkes kendi kültürüyle kendi memleketinde yaşasın ve dıştan müdahaleler olmasın,Trabzonda alevilerin ne işi var arkadaşım,sayıları kaç sen bana onu söyle

trabzonlu
30.07.2006, 20:03

kardeş zoruna giden ne?ben 20 yıldır trabzonda yaşıyorum ailem 500 yıldır trabzonlu.trabzonda alevi var ve senin zoruna gitsede.trabzonluyum ve aleviyim.hitaplarında seviyeli ol.zoruna giden mi var?tekrar söylüyorum trabzonluyum aleviyim ve trabzonun yerlisiyim
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Arkadaşım ne bu hiddet bu celal..Kendine gel!!!Ne demek bu taraflara gelme sen kimden aldığın hakla bunları söylüyorsun.Bu vatanın her toprağı bizimdir istediğimiz yerde yaşarız.Biri de yarın çıkıp sen sünnisin Tuncelide yaşama dese hoş olur mu?Kaldı ki google ne demek oluyor ya artık biz ülkemize de google dan arayacağız.Arkadaş ben Trabzonluyum diyor.Sen başka yerden gelmişsin diyorsun.

sagol destegin için.boşver nası istiyosa o öyle bilsin.benim nüfüs kagıdımda trabzon yazıyor.devlet beni tanımış vasifisz biri tanımasa ne yazar

MetinK
30.07.2006, 20:23
Pontuslu:
Herhalde yaşamam tuncelide ne işim var kürt değilim veya alevi değilim,herkes kendi kültürüyle kendi memleketinde yaşasın ve dıştan müdahaleler olmasın,Trabzonda alevilerin ne işi var arkadaşım,sayıları kaç sen bana onu söyle

Millet aya gidiyor siz hala yaya...

Trabzonda Alevi yokmus...
Tuncelide ne isim var...
Dünya da ne isim var...vs vs...
Hangi kafa yapisinin ürünüdür bu anlayis merak ve hayret ediyorum.
Trabzonlu ben yerlisiyim ve Aleviyim diyor siz hala israrla yok diyorsunuz.Yok ta nasil var oluyor peki ?
Size mi soracakti nerede yasayacagini?
Mesela Erzincan da da Lazlar var.Ne yapalim simdi.Memleketlerine mi süreceksiniz?
% 0,01 oran olmus olsa da varsa vardir.Bunu cürütmeye calismanin bir mantigi yok.Yillarca bu ülke de halklar,diller inkar edildi.Sonuc ne oldu?:Bir sürü insanin cani,mali yandi.Yazik degil mi insanlarimiza...
Ayrimcilikla insanlarin eline ne geciyor anlamiyorum...

ulalıgenç
30.07.2006, 20:33
Tam bir ırkçılık örneği işte.işte sizin zihniyeniz.Bu yaptığınız düpedüz ırkçılıktır.Sizi acıyorum bu salt düşüncelerle dünyayı anlayamadan ölüp gideceksiniz Sn.Pontuslu!!!

h.ismail tut
30.07.2006, 21:13
trabzonda alevi vardır. benim bayan arkadaşım var kendisi sunni ama demokrat bir insandır kendisi geçenlerde konuşurken söyledi ya ismail bizim oralarda bile aleviler var dedi. bunu söyleyen arkadaşım laz dır. eğerki hangi köy derseniz? ben onuda yarın arkadaşımdan öğrenirim.

Pontuslu
30.07.2006, 21:27
Sözlerim başından sonuna yanlış anlaşılmış,ben arkadaşın biz istanbul şivesiyle konuşuruz ve kültürümüz onlardan başkadır cümlelerine takıldım,Trabzonda az da olsa alevi olabilir hatta olan yerleride yazdım ,ancak Trabzon şehrinin alevi kültürüyle hiç bir bağı yoktur,birde sizlere saygım olmadığını iddaa etmişsiniz ben alevi olmadığım halde toplumda alevilere yöneltilen bazı saçmalıkların hep karşısında durdum,alevilere atılan suçlamalara karşı hep alevileri savundum,yolunuz farklı olabilir ancak hepimiz Allahın yolundayız,Trabzon konusunda ise çok fazla fanatiğim bunu kabul ediyorum,açıklamalarım rahatsızlık vericide olabilir özür dilerim,ben saece kültürüne bağlı ve anadoluda çoğu insan tarfından alay konusu olmuş insanımın,kemençemin,tulumumun,horonumun doğru anlatılmasından yanayım...
Hepinize saygılar canlar...

Nesimi
30.07.2006, 21:33
Sözlerim başından sonuna yanlış anlaşılmış,ben arkadaşın biz istanbul şivesiyle konuşuruz ve kültürümüz onlardan başkadır cümlelerine takıldım,Trabzonda az da olsa alevi olabilir hatta olan yerleride yazdım ,ancak Trabzon şehrinin alevi kültürüyle hiç bir bağı yoktur,birde sizlere saygım olmadığını iddaa etmişsiniz ben alevi olmadığım halde toplumda alevilere yöneltilen bazı saçmalıkların hep karşısında durdum,alevilere atılan suçlamalara karşı hep alevileri savundum,yolunuz farklı olabilir ancak hepimiz Allahın yolundayız,Trabzon konusunda ise çok fazla fanatiğim bunu kabul ediyorum,açıklamalarım rahatsızlık vericide olabilir özür dilerim,ben saece kültürüne bağlı ve anadoluda çoğu insan tarfından alay konusu olmuş insanımın,kemençemin,tulumumun,horonumun doğru anlatılmasından yanayım...

Merhaba Pontuslu. Pontus kültürü Karadenizin en eski ve köklü kültürüdür bunun bilincindesin belliki nickini Pontuslu olarak koyman sevindirici bu açıdan. Bİrçok Pontuslu, Laz, Mergel, Hemşinli geçmişini inkar ederek Türk olduklarını ima ediyorlar aslında pek çok farkları var bu ayrı bir konu.

Pontuslu olarak Alevileri saygıyla karşılamana sevindim nede olsa kültürel açıdan bağ olmasada toplumdaki statümüz açısından aynıyız Mevcut sistemin dayattığı kimlikten farklı kimlikler her ikiside. Trabzonda Alevi varmış bende öğrendiğimde şaşırmıştım ancak az da olsa var. Tuncelide Sunnide var Türkde.

Demek istediğim saygı ve hoşgörü çerçevesinde her insan her kültür yaşamalı ve birbirine iyi davranmalıdır.

iyi forumlar

trabzonlu
30.07.2006, 21:50
Millet aya gidiyor siz hala yaya...

Trabzonda Alevi yokmus...
Tuncelide ne isim var...
Dünya da ne isim var...vs vs...
Hangi kafa yapisinin ürünüdür bu anlayis merak ve hayret ediyorum.
Trabzonlu ben yerlisiyim ve Aleviyim diyor siz hala israrla yok diyorsunuz.Yok ta nasil var oluyor peki ?
Size mi soracakti nerede yasayacagini?
Mesela Erzincan da da Lazlar var.Ne yapalim simdi.Memleketlerine mi süreceksiniz?
% 0,01 oran olmus olsa da varsa vardir.Bunu cürütmeye calismanin bir mantigi yok.Yillarca bu ülke de halklar,diller inkar edildi.Sonuc ne oldu?:Bir sürü insanin cani,mali yandi.Yazik degil mi insanlarimiza...
Ayrimcilikla insanlarin eline ne geciyor anlamiyorum...

diline saglık abi.teşekkürler bu yazdıklarından sonra ne desem boş olur tekrar teşekkürler

Pontuslu
30.07.2006, 21:52
Merhaba Pontuslu. Pontus kültürü Karadenizin en eski ve köklü kültürüdür bunun bilincindesin belliki nickini Pontuslu olarak koyman sevindirici bu açıdan. Bİrçok Pontuslu, Laz, Mergel, Hemşinli geçmişini inkar ederek Türk olduklarını ima ediyorlar aslında pek çok farkları var bu ayrı bir konu.

Pontuslu olarak Alevileri saygıyla karşılamana sevindim nede olsa kültürel açıdan bağ olmasada toplumdaki statümüz açısından aynıyız Mevcut sistemin dayattığı kimlikten farklı kimlikler her ikiside. Trabzonda Alevi varmış bende öğrendiğimde şaşırmıştım ancak az da olsa var. Tuncelide Sunnide var Türkde.

Demek istediğim saygı ve hoşgörü çerçevesinde her insan her kültür yaşamalı ve birbirine iyi davranmalıdır.

iyi forumlar

Teşekkür ederim,ne demek istediğimi anlatabildim sonunda sağolun...

trabzonlu
30.07.2006, 21:53

benim alevi olmam trabzonlu olmamla senin saydıklarının ne alakası var?ilk dediklerinle şimdiki dediklerinin arasında daglşar kadar fark var.neden degiştin anlamadım?neyse öğrenmiş oldun trabzonda alevi var hemde küçümsenmeyec:excl: ek kadar

Pontuslu
30.07.2006, 22:19
benim alevi olmam trabzonlu olmamla senin saydıklarının ne alakası var?ilk dediklerinle şimdiki dediklerinin arasında daglşar kadar fark var.neden degiştin anlamadım?neyse öğrenmiş oldun trabzonda alevi var hemde küçümsenmeyec:excl: ek kadar
İşte bu bağlamda ayrılıyoruz Trabzonda alevi varsa bile çok azdır diyorum ve Trabzonun normal folkloruyle,kültürüyle bir ilgileri yoktur diyorum...

ulalıgenç
31.07.2006, 00:50
Trabzonun nufusu tamamen sunnidir ve alevi yoktur,arkadaş herhalde Trabzonun yerlisi değil...
E bunu ben yazmadım heralde Pontuslu.Neyse boş tartışmaya girmeyelim

trabzonlu
31.07.2006, 11:49
E bunu ben yazmadım heralde Pontuslu.Neyse boş tartışmaya girmeyelim

ulalı arkadaşın derdi tartışmak.böylelerine cvp vermek bile gereksiz.

castronomi
31.07.2006, 15:08
trabzonlu dost bize bilgiler verirsen seviniriz

Pontuslu
31.07.2006, 21:31
.böylelerine cvp vermek bile gereksiz.
Bakın sayın Trabzonlu ben sizin kişiliğinize veya size en ufak bir hakarette bulunmadım,böyleleride ne demek benim orda bir nickim var ,lütfen nickimle hitap edin:devil:

trabzonlu
01.08.2006, 11:12
Bakın sayın Trabzonlu ben sizin kişiliğinize veya size en ufak bir hakarette bulunmadım,böyleleride ne demek benim orda bir nickim var ,lütfen nickimle hitap edin:devil:

hitap etmem için senin adam akıllı yazı yazman lazım.yok sen trabzonlu degilsin yok sen trabzona gelme trabzonda alevi olamaz ve bunun gibi birçok sacmalık yazdıktan sonra sana nasıl hitap etmemi bekliyorsun söylermisn?

Pontuslu
06.08.2006, 22:54
Ben ne anlatıyorum siz ne anlatıyosunuz yahu Allah aşkına bir kerede siz söyleyin, bu dediklerinize kendiniz inanıyormusunuz aleviliğin Trabzon kültürüyle ne alakası var diyorum, bunu sokaktaki alevide biliyor siz gitmiş Trabzona alevi kültürü sokmaya çalışıyosunuz arkadaşım ben sizin inanışınıza saygılıyım ama benim memleketimde yoksun onu diyorum,kimbilir ne zaman geldin, Trabzonun türkleri,rumları,lazları asla alevi olmadı,tarihte bile yazmıyo sen orda azınlıktan bile azsın kimbilir etnik kökenin ne,tekrar ediyorum yazdıklarıöm yanlış anlaşılıo, benim anlatmak istediğim alevilk hiç bir zaman Trabzonda olmamıştır...

garcia
06.08.2006, 23:07
Ben ne anlatıyorum siz ne anlatıyosunuz yahu Allah aşkına bir kerede siz söyleyin, bu dediklerinize kendiniz inanıyormusunuz aleviliğin Trabzon kültürüyle ne alakası var diyorum, bunu sokaktaki alevide biliyor siz gitmiş Trabzona alevi kültürü sokmaya çalışıyosunuz arkadaşım ben sizin inanışınıza saygılıyım ama benim memleketimde yoksun onu diyorum,kimbilir ne zaman geldin, Trabzonun türkleri,rumları,lazları asla alevi olmadı,tarihte bile yazmıyo sen orda azınlıktan bile azsın kimbilir etnik kökenin ne,tekrar ediyorum yazdıklarıöm yanlış anlaşılıo, benim anlatmak istediğim alevilk hiç bir zaman Trabzonda olmamıştır...

sayın pontuslu arkadaş bilgi ve araştırmadan yoksun konuşuyorsunuz.lazın,gürcünün,rumun,hemşinlinin,çe rkezin alevisi yoktur.bu konuda tamamen haklısınız olmamasının nedeni,osmanlı imparatorluğu hristiyan toplulukları devşirirken,ilk olarak sünni osmanlı yönetimiyle tanıştılar.yani(sadece çerkezler islamiyetle daha önce tanıştılar) bu saydığımız etnisitelere islamiyet inancını(tabii birazda zor kulllanarak,herşeyden önce savaşlarda mağlup ederek) islamiyet inancını taşıyan sünni osmanlı yönetimidir.ancak size şunuda açıkça belirteyimki,bu gün trabzon il sınırlarında yaşayan çepnilerin(özellikle şalpazarı,beşikdüzü,vakfıkebir) tamamı son 1-2 asır içerisinde baskılara dayanamayarak sünnileştiler,çepni boyu karadenizde yaşayanlar hariç,tamamı alevidir.üstelik,trabzondaki aleviler gene sünnileşmemiş olan az sayıdaki çepnilerden ibarettir.yani çepnilerin, karadenize yerleşmeleri yaklaşık 5 asırı buluyor(sürgün edilmişlerdir).siz 5 asırdır bu topraklarda yaşayan trabzon çepni alevilerini ''trabzonlu olmamakla'' itham ediyorsunuz.unutmayınızki trabzon alevileri,5 asır boyunca bu ilde yaşayan çepnilerin alevi kalabilenleridir.mantığınız çok yanlış.

ulalıgenç
06.08.2006, 23:08
Sizin bu yazdıklarınız Milliyetçi Şövenizmden başka bişey değildir..Bu iddalarınızı neye dayanarak söylüyorsunuz bilmiyorum.Bir de sözlerim yanlış anlamışmasın deyip duruyorsunuz merak etmeyin ne yazdıysanız o anlaşılır.Daha önceki yazılarınızda da önce Trabzonda alevi yoktur,olamaz demişsiniz,sonra da ben olamaz demedim,olabilir dediniz.Bunların her ikisini de aynı kişi yazıyor..
Trabzonun nufusu tamamen sunnidir ve alevi yoktur
,Trabzonda az da olsa alevi olabilir hatta olan yerleride yazdım
Her ikisini de yazan sizsiniz..

Pontuslu
06.08.2006, 23:51
Peki bunca şeye aklınız eriyo yazıyosunuz,şimdi siz bişey sorucam bana bildiğiniz kadarı ile Trabzonun folklorunden,etnik yapısından,şivesinden örnekler veriniz bekliyorum...

garcia
07.08.2006, 00:23
Peki bunca şeye aklınız eriyo yazıyosunuz,şimdi siz bişey sorucam bana bildiğiniz kadarı ile Trabzonun folklorunden,etnik yapısından,şivesinden örnekler veriniz bekliyorum...

arkadaşım trabzonun çoğunluğu,pontustan kalma, sonradan müslümanlaşmış rumlardır.bazı ilçelerde çepnilerde mevcut,kemençe rum kültürüne aittir.ancak yörde laz ve gürcülerdede var.

trabzonlu
07.08.2006, 12:08
Sizin bu yazdıklarınız Milliyetçi Şövenizmden başka bişey değildir..Bu iddalarınızı neye dayanarak söylüyorsunuz bilmiyorum.Bir de sözlerim yanlış anlamışmasın deyip duruyorsunuz merak etmeyin ne yazdıysanız o anlaşılır.Daha önceki yazılarınızda da önce Trabzonda alevi yoktur,olamaz demişsiniz,sonra da ben olamaz demedim,olabilir dediniz.Bunların her ikisini de aynı kişi yazıyor..
Trabzonun nufusu tamamen sunnidir ve alevi yoktur
,Trabzonda az da olsa alevi olabilir hatta olan yerleride yazdım
Her ikisini de yazan sizsiniz..

ulalı destegin için taşakkürler.ya bu şahıs artık arkdaş demiyorum ne yapmaya calışıyo amacı ne hala ne anlamadım.devlet bana nüfüs kagıtı vermiş tc yazıyo ve trabzon yazıyo.bu şahıs hala ne savınıyor anlamıyorum.neyse bizi bilen biliyor herkese destekleri için teşekkürler

selokal61
07.08.2006, 22:38
arkadaşım trabzonun çoğunluğu,pontustan kalma, sonradan müslümanlaşmış rumlardır.bazı ilçelerde çepnilerde mevcut,kemençe rum kültürüne aittir.ancak yörde laz ve gürcülerdede var.

kardeşim trabzon hakkında ne kadar bilgi biliyonda trabzonun çoğunun rum olduğunu savunuyon...trabzonda herkes aslını biliyo sen merak etme rum olan ben rum değilim demiyo..trabzondada rum eskiden çok vardı ama cumhuriyetle beraber bir çoğu zaten yunanistandaki türklerlen yer değiştirmişlerdir..şuanda trabzonda %1,2 oranında rum vardır veya yoktur..şuan da trabzonda bulunan rumlarda özellikle doğu ilçelerinin şehir merkezinden yüksekte olan köylerinde yaşamaktadır..ben kendimden örnek veriyim ben sürmeneliyim ve sürmenenin bazı köylerinde çok az miktarda rum kalmıştır onlarda kendi benliklerini zaten inkar etmiyorlar..ayrıyettende trabzonda bulunan rumlara türkler arasında hiç bir sorun yoktur hepsi bizim kardeşlerimizdir...son olarakta trabzonda laz olduğundan bahsettin lazlar rize ve artvinin küçük bir kesiminde yaşarlar topu topu lazca dilinin bilindiği ilçe sayısı 3 tür..yani trabzonda laz yoktur

garcia
07.08.2006, 23:41
kardeşim trabzon hakkında ne kadar bilgi biliyonda trabzonun çoğunun rum olduğunu savunuyon...trabzonda herkes aslını biliyo sen merak etme rum olan ben rum değilim demiyo..trabzondada rum eskiden çok vardı ama cumhuriyetle beraber bir çoğu zaten yunanistandaki türklerlen yer değiştirmişlerdir..şuanda trabzonda %1,2 oranında rum vardır veya yoktur..şuan da trabzonda bulunan rumlarda özellikle doğu ilçelerinin şehir merkezinden yüksekte olan köylerinde yaşamaktadır..ben kendimden örnek veriyim ben sürmeneliyim ve sürmenenin bazı köylerinde çok az miktarda rum kalmıştır onlarda kendi benliklerini zaten inkar etmiyorlar..ayrıyettende trabzonda bulunan rumlara türkler arasında hiç bir sorun yoktur hepsi bizim kardeşlerimizdir...son olarakta trabzonda laz olduğundan bahsettin lazlar rize ve artvinin küçük bir kesiminde yaşarlar topu topu lazca dilinin bilindiği ilçe sayısı 3 tür..yani trabzonda laz yoktur

trabzonda laz olduğunu iddia etmedim .ayrıca lazlar 3 değil beş ilçede yaşarlar.bunlar rize:ardeşen,pazar,fındıklı artvin:hopa,arhavi

yunanistana rumların mübadele zamanında gönderildiği doğrudur,ancak bu mübadelede din esas alınmıştır,yani sadece hala hristiyan olan rumlar gönderilmiştir,bu iki.aynı şekilde karamanlılar olarak bilinen ve hristiyan olan ancak,türkçeden başka hiç bir dil bilmeyen bir toplulukta hristiyan olduğu için rum sayılıp,yunanistana gönderilmiştir.karamanlılar adlı topluluk,iç anadoluda yaşıyordu ve hristiyanlardı.ancak asırlardır türkçeden başka bir dil konuştuklarına dair hiçbir belgeye rastlanmamıştır.
bana göre hiçbir halk diğerinden üstün değildir.trabzonda yaşayan rum kökenli insanların''öz be öz türküm'' demesinin nedeni,ülkemizde hala yaşayan ve hatta türk olmayanlara bile türkçülük yaptıran ırkçı,faşist zihniyettir.

selokal61
08.08.2006, 00:18
kardeşim ben zaten trabzonda rum yok demiyom var ama çok az var senin dediğin gibi çoğunluk oluşturmuyor ayrıyettende rum olan kardeşlerimizde zaten rumluklarını inkar ettikleri de yok.hatta bu foruma yazan pontuslu nickli arkadaş dahi var.trabzonda herkes kimin ne olduğunu bilir.benim içinde pek önemli değil rummuş kürtmüş lazmış yeterki vatanına sadık olsun...ama her nedense son zamanlarda her fırsatta sizin aslınız rum ,pontuslusunuz gibi laflar pek hoş olmuyor...sonunda koskoca trabzonda türk yok diyeceksiniz herhalde..

garcia
08.08.2006, 20:39
kardeşim ben zaten trabzonda rum yok demiyom var ama çok az var senin dediğin gibi çoğunluk oluşturmuyor ayrıyettende rum olan kardeşlerimizde zaten rumluklarını inkar ettikleri de yok.hatta bu foruma yazan pontuslu nickli arkadaş dahi var.trabzonda herkes kimin ne olduğunu bilir.benim içinde pek önemli değil rummuş kürtmüş lazmış yeterki vatanına sadık olsun...ama her nedense son zamanlarda her fırsatta sizin aslınız rum ,pontuslusunuz gibi laflar pek hoş olmuyor...sonunda koskoca trabzonda türk yok diyeceksiniz herhalde..

trabzonda çepniler var türk olarak benim bildiğim.şalpazarı,beşikdüzü,vakfıkebir genellikle çepnilerden oluşur.başka bazı ilçelerdede çepniler var,ama çoğunluk değil.ancak benim tahminim, trabzonda rumcayı unutan rum kökenli insan sayısı,bu gün bu dili bilenlerden kat-kat fazladır.

trabzonlu
08.08.2006, 20:41

kardeş konu başka yerlere cekilmeye başlandı.senin pontuslu dedin bunun nedeni.trabzonda alevi yokmuş ona göre.aleviyim diyenleri kabul etmiyor kendisi.trabzon sadece lazlar varmış.aleviyim diyenleri trabzona gelmesin die kendinçe tehdit ediyo:sleep1:

Pontuslu
08.08.2006, 21:22
Trabzonda alevi kültürüne dair hiç bir şey yoktur,ne saz ne semah bu kadar diyorum...Orası Trabzon,sivas veya erzincan değil karıştırıyorsunuz cemevi bile yok, Trabzonda Alevi kültürü yokturrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr,öyle avatara Fatih Tekke koymaylan Trabzonlu olunmaz.....,en az 1000 senelik olacaksın irandan veya sivasdan gelip yerleşmeyeceksin
Ego Pontiopul İme
Lazonaşi Berepe
Trabzon bu iki kültürün şehridir o kadar.....

trabzonlu
08.08.2006, 23:15
Trabzonda alevi kültürüne dair hiç bir şey yoktur,ne saz ne semah bu kadar diyorum...Orası Trabzon,sivas veya erzincan değil karıştırıyorsunuz cemevi bile yok, Trabzonda Alevi kültürü yokturrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr,öyle avatara Fatih Tekke koymaylan Trabzonlu olunmaz.....,en az 1000 senelik olacaksın irandan veya sivasdan gelip yerleşmeyeceksin
Ego Pontiopul İme
Lazonaşi Berepe

trabzonlu olunmaz trabzonlu dogulur.sen kabul etmesende ben trabzonluyum ve aleviyim.bunu kabullen.hazmet.neden hala kabullenmiyosun?trabzonda cem evleride var sazda var semahta.trabzon sivas fark etmez alevi olsun nerde olursa olsun.trabzonda azımsanmayacak kadarda cem evi vardır.biz yıllardır trabzonda yaşıyoruz.sen ne desen bizim için tın.senin 1000 sene dedin rumlar var trabzonlu arama boşuna.sana son kez söylüyorum TRABZONLUYUM ALEVİYİM VE ÖZ VE ÖZ DOĞMA BÜYÜME TRABZONLUYUM.CEM EVİMİZDE VAR SEMAHIMIZDA SAZIMIZDA VE TRABZONSPORUMUZDA.

selokal61
10.08.2006, 00:31
bende akçabat taraflarında alevi köyü olduğu duymuştum..ama kültürleri nasıldır pek bilgim yok..neyse önemli olan hepimizin trabzonsporlu oluşu:)

murat222
10.08.2006, 09:18
trabzonda alevi var niye gücünüze gidiyor.asimilasyon yaşanmasaydı alevilerin sayısı çok fazla olurdu.trabzon akçaabat eski köyü alevidir.git gör............
kabullenrmesense var.........
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
aleviliği bilmedikleri için sadece alevilerin erzincan ve sivasta olduğunu zannediyor dar kafalar

canazerbaycan
10.08.2006, 09:58
:innocent: Trabzonda alevi kültürüne dair hiç bir şey yoktur,ne saz ne semah bu kadar diyorum...Orası Trabzon,sivas veya erzincan değil karıştırıyorsunuz cemevi bile yok, Trabzonda Alevi kültürü yokturrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr,öyle avatara Fatih Tekke koymaylan Trabzonlu olunmaz.....,en az 1000 senelik olacaksın irandan veya sivasdan gelip yerleşmeyeceksin
Ego Pontiopul İme
Lazonaşi Berepe

Hadi Rumu anladıkta Trabzonda Lazın ne işi var. Lazlar Rize ve Artvinin belli yerlerinde yaşarlar.

serpil23
10.08.2006, 10:22
trabzonda türk varsa demek alevi mezhebinden olanida var.Ayrica ben cem radyoda kemenceli deyis duydum.Trabzonda herkez laz,rum veya gürcü kökenli degilki.Azda olsa Türkmende var.

trabzonlu
10.08.2006, 11:54
bende akçabat taraflarında alevi köyü olduğu duymuştum..ama kültürleri nasıldır pek bilgim yok..neyse önemli olan hepimizin trabzonsporlu oluşu:)

kültürleri trabzon kültüründen farklı degil.kemençe davul zurna horan ne varsa bizim kültürümüzde de var.artı trabzonspor

Pontuslu
12.08.2006, 17:23
Ne kadar bilgili olduğun horona horan demenden belli oluyor,aslında normal Trabzonla hiçbir
ilgin olmadığı için bu çeşit yanlışlar yapabilirsin...
Yarın öbürgünde çıkıp Trabzonda halay,bağlama,kürt,gani şavata,dersim,tunceli,sivas vardır falan derseniz hiç şaşırmıcam...

canazerbaycan
12.08.2006, 22:44
trabzonda türk varsa demek alevi mezhebinden olanida var.Ayrica ben cem radyoda kemenceli deyis duydum.Trabzonda herkez laz,rum veya gürcü kökenli degilki.Azda olsa Türkmende var.

Ne demek Trabzonda az Türkmen var. Şalpazarı, Beşikdüzü, Eynesil ve Vakfıkebir silme Çepni Türkmeni. Diğer ilçelerde de şu veya bu oranlarda Çepni Türkmeniyle Karaman ve Canik göçmeni Türkmenler var. Türkleşmiş Rumlar sadece Ofta bir ihtimalde Tonyada çoğunlukta. Burada milletin kafasını karıştırmayın. Ayrıca bırak Trabzonu Rizenin Trabzona komşu batı ilçelerinde bile Gürcü veya Laz yok. Kaldıki Trabzonda olsun.

Lazlar Rizenin Fındıklı, Ardeşen, Pazar; Artvinin Hopa ve Arhavi ilçelerinde yaşarlar.

Gürcüler Borçkada, Murgulda, Şavşatın Meydancık beldesi(İmerveh) ve 50 köyüyle, Yusufelinin 3 köyünde varlar. Rizede bile olmayan Gürcü nüfusun Trabzonda ne işi var.

Gerçekleri değiştiremezsiniz. Doğu Karadeniz(Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin) Türkmen yurdudur. Burada Laz, Gürcü(Acara) ve dönme Rum azınlıkların varlığı bu hakikati değiştiremez.

EŞİTLİK PARTİSİ
12.08.2006, 22:57
Değerli Canlar

Tartışmaya ne gerek var,bu iş artık gizli saklı değil ki.
Bir ara Trabzonlu Canın yazısını görünce aynı doğrultuda yazı yazmayı düşünmüştüm,daha emin olmak için (sevgili Trabzonlu Can yanlış anlama...) bizim tüm Karadeniz Bölgesinden sorumlu arkadaşa konuyu araştırmasını söylemiştim ,konuyu zaten biliyormuş,daha geniş şekilde bizi bilgilendirdi.
Sizlerinde bilgilendirmesine ayrıca teşekür eder,
Saygı ve sevgiler sunarım

Bektaş ÇELEBİ

trabzonlu
16.08.2006, 21:19
Değerli Canlar

Tartışmaya ne gerek var,bu iş artık gizli saklı değil ki.
Bir ara Trabzonlu Canın yazısını görünce aynı doğrultuda yazı yazmayı düşünmüştüm,daha emin olmak için (sevgili Trabzonlu Can yanlış anlama...) bizim tüm Karadeniz Bölgesinden sorumlu arkadaşa konuyu araştırmasını söylemiştim ,konuyu zaten biliyormuş,daha geniş şekilde bizi bilgilendirdi.
Sizlerinde bilgilendirmesine ayrıca teşekür eder,
Saygı ve sevgiler sunarım

Bektaş ÇELEBİ

bende sana saygı ve sevgilerimi sunarım teşekkür ederim:wink:

gülsün
24.08.2006, 10:29
pontuslu arakadşım sözlerine dikkat et seviyeli konuş.bizler nasıl konuşuyoruz.madem bu foruma üyesin bizlerle düzgün konuş saygıyla kal

trabzonlu
24.08.2006, 10:39
pontuslu arakadşım sözlerine dikkat et seviyeli konuş.bizler nasıl konuşuyoruz.madem bu foruma üyesin bizlerle düzgün konuş saygıyla kal

gülsün şikayetin için sagol
ama o anlamaz

gülsün
24.08.2006, 10:43
tarbzonlu arkadaşım trabzondaki aleviler hakkında bilgi verirsen sevinirim

trabzonlu
24.08.2006, 11:09
tarbzonlu arkadaşım trabzondaki aleviler hakkında bilgi verirsen sevinirim

ya normal aleviyiz.her perşembe cem yapılır 150 yılı aşkındır yolumuzu sürüyoruz.dedimiz var.her yıl hacıbektaşa gidilir.haçıbektaşta trabzonlular denince semahlarımızı hemen söylerler.işte böyle trabzonlu aleviye ilk defa rastladın sanırım??

ZülfüKakul
24.08.2006, 11:13
ama o anlamaz

Bize nasıl davranılmasını istiyorsak, bunu beklediğimiz insanlarada öyle davranalım...

Biraz saygı lütfen!

trabzonlu
24.08.2006, 11:20
Bize nasıl davranılmasını istiyorsak, bunu beklediğimiz insanlarada öyle davranalım...

Biraz saygı lütfen!

senin derdin ne ben biliyorum.konunun devamını okursan pontuslunun neler yazdını okursan benim neden pontuslu için öyle yazdıgımı daha iyi anlarsın.yargısız infaz yapma.lütfen zaman ayır konun yazılanalrın devamını oku ve ondan sonra cevap yaz:excl:

ZülfüKakul
24.08.2006, 11:47
Ne kadar bilgili olduğun horona horan demenden belli oluyor,aslında normal Trabzonla hiçbir
ilgin olmadığı için bu çeşit yanlışlar yapabilirsin...
Yarın öbürgünde çıkıp Trabzonda halay,bağlama,kürt,gani şavata,dersim,tunceli,sivas vardır falan derseniz hiç şaşırmıcam...

Benim kimseyle derdim yok... Bakın Sayın Trabzonlu aynı uyarıyı onada yapıyorum..

Hem o yapıcak diye sizdemi ona onun hitap şekliyle hitap etmelisiniz..

Saygı derken sözüm size değil bu tarz konuşan herkese...
senin derdin ne ben biliyorum.konunun devamını okursan pontuslunun neler yazdını okursan benim neden pontuslu için öyle yazdıgımı daha iyi anlarsın.yargısız infaz yapma.lütfen zaman ayır konun yazılanalrın devamını oku ve ondan sonra cevap yaz:excl:

Derdimi anladınız sanırım...

Zaman ayrımak mı? Emin olun ayırıyorum...

Orada alıntı yaptım diye sözüm SADECE SİZE değildi..

Lütfen bunlara msj yazıp konuyu gereksiz yere uzatmayalım...

Arkadaşlar tartışırken sözlerinizi seçerek yazın lütfen!

Pardon yanlış okumuşum söylermisin Sayın Trabzonlu nedir benim derdim?

keanu_1907
24.08.2006, 11:57
zaten trabzonda bu seçimleri CHP miz aldı bu da çok iyi trabzonu sevmeye başladımmmmm bide yıllar önce bizim dersime göçen trabzonlular bile var arada kaynaşmışlar şimdi bizimkilerden farkları yok

trabzonlu
24.08.2006, 12:22
zaten trabzonda bu seçimleri CHP miz aldı bu da çok iyi trabzonu sevmeye başladımmmmm bide yıllar önce bizim dersime göçen trabzonlular bile var arada kaynaşmışlar şimdi bizimkilerden farkları yok

sagol can.ama sana secimleri chp nin almasının sebebini söylim ama sakın yanlış anlama beni.çünkü senin tututun takımlada ilğili.secimlerden önce fb trabzonspor maçı sonrası federasyondan ceza gelmişti.teyipde fb bu cezayı almaması gerektini söledi tvlerden ve ertesi ğün fb cezası iptal edildi.trabzon halkıda bu karşılık olarak oylarını chp verdi.tayip akp trabzon teşkilatı degiştirdi ve trabzonlulara hoş görünmek için bazı yatırımlar ziyaretler yaptı.işin aslı bu can.

Biraz saygı lütfen!

bana söylermiisn özlemkral burda pontusluya nerde bi uyarı var?bide diyosun ki ben ikiniz için uyarı yaptım.allah aşkına bunun neresinde pontusluya uyarı var.burda sen direk beni kast ettmişşin.dzaman ayırıp yazılanları okumamışsın.okuysaydın pontuslunun neler yazdını görürdün.senden ricam bu konuyla ilğili pontuslunun ve benim her yazdımı okuman.ben bu konuyla ilğili bir saygısızlık yapmadım.zaten beni anlayan arkdaşalar bana destek oldular.yazılanları dikkatle okursan görürsün saygı deger özlem kral

ZülfüKakul
24.08.2006, 12:33
2 msj yukarıya bakarsan görürsün sayın trabzonlu... Kastım sen değilsin yanlış anlama...

trabzonlu
24.08.2006, 12:42
2 msj yukarıya bakarsan görürsün sayın trabzonlu... Kastım sen değilsin yanlış anlama...

ilk mesajı bana yazıyosun sonradan bana iyi bak diyosun.neyse konu uzamasın.biz yazdıklarımızın söylediklerimiizn arkasındayız sayın özlemkral

Biraz saygı lütfen!

özlemkral sen ilk önce bana yazıyosun ve bei saygıya devet ediyosun sonradan ben o msj ikiniz için yazdım diyosun.msj ortada.bu msjında direk beni saygıya davet ediyosun.pontusluya yazdın ikinçi msjda onu uyarıyorsun.beni kimse saygıya davet edemez.yazılanlar ortadadedim gibi biz yazdıklarımızın ve söylediklerimiizn arkasındayız.gerekirse özür dileriz.ama hak edenden özür dileriz.özür dilemek biizm için bir erdemdir

ZülfüKakul
24.08.2006, 12:56
Allah Allahhh...Sayın Trabzonlu o msjda ikitane alıntı yapmalıydım tamam kusura bakmayın ama anlayınki sözüm sadece size değildi...

Uzatmayalım konuyu...

trabzonlu
24.08.2006, 13:01
Allah Allahhh...Sayın Trabzonlu o msjda ikitane alıntı yapmalıydım tamam kusura bakmayın ama anlayınki sözüm sadece size değildi...

Uzatmayalım konuyu...

benim için sorun yok.konuyu uzatmanında anlamı yok

garcia
24.08.2006, 21:59
ya normal aleviyiz.her perşembe cem yapılır 150 yılı aşkındır yolumuzu sürüyoruz.dedimiz var.her yıl hacıbektaşa gidilir.haçıbektaşta trabzonlular denince semahlarımızı hemen söylerler.işte böyle trabzonlu aleviye ilk defa rastladın sanırım??

biraz daha araştırılsa,trabzonda sizin köyden başka,alevi yerleşim yerleride çıkar.beşikdüzündede olduğunu duymuştum.bunlar hala aleviliğini devam ettiren çepniler...

trabzonlu
24.08.2006, 22:49
biraz daha araştırılsa,trabzonda sizin köyden başka,alevi yerleşim yerleride çıkar.beşikdüzündede olduğunu duymuştum.bunlar hala aleviliğini devam ettiren çepniler...

var evet ama biz yıllardır yolumuzu sürüyoruz.asimile olmuş çok köy var zaten.trabzonda cebniler cok.beşikdüzünde var die bende duydum ama bende emin degilim ama akçaabatta biizim köyden başka köylerde var.bizim köy eskiköy adını duymuşunuzdur

alevi_murat24
28.08.2006, 17:21
eniştemin ben burda yokken benim ismimi kullanarak konuyu tam okumadn yaptıgı yorumdan dolayı özür diliyorum ..

bu konuda benim kendi görüşüm trabzonda alevinin oldugudur benim daha önce çalıştıgım şirkettn tnıdıgım bir trabzonlu bir abi vardı o trabzondada alevilerin oldugu yönündeydi yanlız trabzonun hangi bölgesind yaşadıklaını bilmedigini söylemişti.. bence heryerde alevi var . az veye çok mühim olan ehlibeyit sevgisiyle yaşayan insanlarının hertarafta var oldugunu bilmektir ..

Şoreş
28.08.2006, 17:34
Bir zamanlar Karadeniz Türkleri hep Alevilerdi hatta Hacı Bektaşın Mürtliğini yapmıştır Karadeniz Çepnileri ama hepsi Sünnileştirildi kılıç zoru gibi baskılarla...

Bugün Karadenizde bazı illerde Alevi var ama geçmişte Karadeniz Alevi yurdu desek yanlış olmaz...

murat222
29.08.2006, 17:19
tarbzonda aleviliğini yaşayan alevi köyleri var.bunlardan biri eski köydür.

trabzonlu
30.08.2006, 13:04
İLK ÖNCE SEVGİ VE SAYGILARIMI SUNUYORUM TABİKİ TRABZON GİBİ BİR YERDE ALEVİ OLMASI BENİ ÇOK SEVİNDİRİR AMA BENİM BİLDİĞİM BİLGİLERİ SANA İLETEYİM TRABZON GENELDE SÜNNİ OLAN VE ÜLKÜÇÜ GENÇLİĞE SAHİP OLAN BİR İLİMİZDİR BURDA ALEVİ YOKTUR AMA KENDİLERİNİ ALEVİ OLARAK GÖREN ALEVİ ÖRF VE ADETLERİNE YATKIN OLAN BUNUN BİR ÖRNEĞİDE KAYSERİDE VARDIR BURDAKİLERE AVŞAR TRABZONDAKİLEREDE ÇEPNİ DERLER BUNLAR İLK ÖNCE NE KADAR ALEVİ OLARAK YAŞADILARSA SÜNNİ KESİMDEN GELEN BASKILAR VE KORKULAR YÜZÜNDEN BUNLAR DÖNMÜŞLERDİR TABİKİ BUNLARIN ARASINDA ALEVİ OLARAK YAŞAYAN VARDIR AMA AZ OLDUKLARINDAN DOLAYI SESLERİ CIKMAMAKTADIR AYRICA CUNA DEDİĞİMİZ CEM GÜMÜŞHANE VE ÇORUMDA ÇOK YAPILAN BİR CEM ŞEKLİDİR BEN TRABZONDA SAZ ÇALINIP TÜRKÜ VEYA DEYİŞ SÖYLENDİĞİNİ GÖRMEDİM VE BİZİM DEYİŞ SÖYLEYEN BİR HALK SANATCIMIZIN GİDİP ORDA KONSER VEYA BİR ETKİNLİĞE KARIŞTIĞINI GÖRMEDİM SEVGİLER

senin anlayışın kıt galiba.ne demek trabzonda alevi yok?kendini alevi gören ne demek?sen boyundan büyük laf konuşuyosun.senin gibi pontuslu denen yarım akıllıda aynı şeyleri söyledi.zaman ayırda yazılanları oku.adamı sinir etme.sana inandırmak zorunda değilim trabzonda alevi olduguna.işine bak.yazdın şeylerede dikkat et:mad:

garcia
30.08.2006, 14:40
trabzonlu arkadaş biraz daha sakin olmasın,doğrudur karadenizde aleviler olduğunun herkes bilincinde değil.hatta bazı insanların ordu'da %20-25 lik bir alevi nüfusa sahip olmasına rağmen varlığını bile duymamış.çepnilerin sadece karadenizde yaşayanları sünnileşmiştir(bazı istisnalar hariç),diğer bölgelerde yaşayan çepniler tamamen alevidir(balıkesir,izmir,manisa,aydın,gaziantep v.s).

trabzonlu
01.09.2006, 12:58
trabzonlu arkadaş biraz daha sakin olmasın,doğrudur karadenizde aleviler olduğunun herkes bilincinde değil.hatta bazı insanların ordu'da %20-25 lik bir alevi nüfusa sahip olmasına rağmen varlığını bile duymamış.çepnilerin sadece karadenizde yaşayanları sünnileşmiştir(bazı istisnalar hariç),diğer bölgelerde yaşayan çepniler tamamen alevidir(balıkesir,izmir,manisa,aydın,gaziantep v.s).

benim kızdım trabzonda alevi olmaz orda alevi yok sadece kendini alevi hissedenler var lafları.

aysun_05
02.09.2006, 15:14
kızdırmayın trabzonluyu var evet biz heryerde varız:)

Pontuslu
03.09.2006, 09:36
Arkadaşlar uzun süredir forumunuzu takip etmekteyim,ben söylediklerimin arkasında duruyorum,ancak bugune kadarki söylemlerimin hiç birisinde herhangi birinizin şahsına veya kültürüne hakaret etmedim,etmemde,benim anltmak istediğim yani artık 100. kez falan oluyor Trabzonda alevi olabilir ama,azınlık bile değiller diyorum,madem alevi var ve yoğunlukta, gidelim Of a,sürmeneye,trabzon merkeze,maçkaya ,tonyaya vs.bütün kazalarına hayde bu sene hacı bektaşa gidiyoruz diyelim verecekleri tepki ne olur, gelin sizler alevisiniz nasılsa burda çok var haberiniz yok diyelim bakalım ne diyecekler,arkadaşlar hepimiz hatta gözlemliyorum burdaki çoğu Alevi arkadaş bile Trabzonda olacağına ihtimal vermiyor yok demiyorum,ancak ilk defa burda duyduğumu hatta Trabzonlu isimli üyeden duyduğumu söylüyorum,birde Trabzonlu ben sana kişisel hiç bir hakarette bulunmadım,sen ise maşallah elinden geleni ardına koymamıssın birde kendi arkadaşlarınla kavgaya tutuşmussun,benimle ilgili düşüncelerini buraya yazma ve forumu kirletme bence, burası kavga yeri değil tartışma ve paylaşım yeri,son olarak nası ki sizler kendi kültürünüzü yaşatma derdindesiniz bizlerde öyleyiz onun için Trabzonda Trabzon kültürü hariç başka kültürler sadece gezebilir,kökleşemez...Saygılar

trabzonlu
03.09.2006, 12:50
Arkadaşlar uzun süredir forumunuzu takip etmekteyim,ben söylediklerimin arkasında duruyorum,ancak bugune kadarki söylemlerimin hiç birisinde herhangi birinizin şahsına veya kültürüne hakaret etmedim,etmemde,benim anltmak istediğim yani artık 100. kez falan oluyor Trabzonda alevi olabilir ama,azınlık bile değiller diyorum,madem alevi var ve yoğunlukta, gidelim Of a,sürmeneye,trabzon merkeze,maçkaya ,tonyaya vs.bütün kazalarına hayde bu sene hacı bektaşa gidiyoruz diyelim verecekleri tepki ne olur, gelin sizler alevisiniz nasılsa burda çok var haberiniz yok diyelim bakalım ne diyecekler,arkadaşlar hepimiz hatta gözlemliyorum burdaki çoğu Alevi arkadaş bile Trabzonda olacağına ihtimal vermiyor yok demiyorum,ancak ilk defa burda duyduğumu hatta Trabzonlu isimli üyeden duyduğumu söylüyorum,birde Trabzonlu ben sana kişisel hiç bir hakarette bulunmadım,sen ise maşallah elinden geleni ardına koymamıssın birde kendi arkadaşlarınla kavgaya tutuşmussun,benimle ilgili düşüncelerini buraya yazma ve forumu kirletme bence, burası kavga yeri değil tartışma ve paylaşım yeri,son olarak nası ki sizler kendi kültürünüzü yaşatma derdindesiniz bizlerde öyleyiz onun için Trabzonda Trabzon kültürü hariç başka kültürler sadece gezebilir,kökleşemez...Saygılar

neden anlamamakta ısrar ediyosun.anlayışında bi sorun mu var?sen kimsinde milleti haçıbektaşa cagırıyosun?? nesin söylermiisn nesin?her yıl haçıbektaşa yıllardır sürdümüz yolumuz ve dedemizle gidiyoruz zaten biz.senin gibi bahnaz düşünçelere inat trabzonda alevi kültürü yeşerecek.kendi düşünçelrini neden formun geneline yayıyorsun.bu seni muhattap alıp sana yazdım son mesaj haberin olsun:thumbdown

altay070
12.09.2006, 19:29
selam herkese...Katip Çelebi 1548 de yazdığı Cihanıüma adlı eserinin trabzon bölümünde Trabzonun batı ve güney batısındaki dağlara çepni dağları dendiğini belirtmiştir.Of ilçesinin Pek çok köyünde çepniler yaşamaktadır...Günümüzde Yeniay beldesinin kökeni tamamen çepnidir..Dernekpazarı ve Çaykara ilçelerinde Çepnilere ait yer isimleri ve kültür unsurları bulunmaktadır.Şakir Şevket Trabzon Tarihi kitabında 1870de trabzon ilinde çepnilerin önemli bir nüfusa ve güce sahip olduğunu belirtmiştir...Yapılan saha çalışmalarında Şalpazarı Beşikdüzü Vakfıkebir köylerinin tamamına yakınının çepni ağzı özelliklerini gösterdiği tespit edilmiştir.Başta Melikşah köyü olmak üzere Tonya'nın pek çok köyü çepni ağzı ve kültürü özelliğini göstermektedir..Çarşıbaşına bağlı Taşlıtepe ve çevresindeki pek çok köy çepni boyuna mensuptur...Akçaabatın başta Üzümlü,Sarıca Eskiköy Karapınar köyleri olmak üzere pek çok köyü Şalpazarı yöresinden gelip yerleşen Çepnilerdir...Çepnilerin ağırlıklı olarak yaşadığı yerler Ordu giresun gümüşhane kuzeyi ve Trabzon batısıdır..Of'un pek çok köyündede çepniler yaşamaktadır...

cicek60
13.09.2006, 21:04
inanmıyorum yaa trabzonda alevi varmış şaşırdım doğrusu

trabzonlu
16.09.2006, 10:28
inanmıyorum yaa trabzonda alevi varmış şaşırdım doğrusu

neden şaşırdın ki?bu doğal birşey.trabzonda alevi var ewet inanmayanlar olsada trabzonda alevi var

cicek60
16.09.2006, 10:56
neden şaşırdın ki?bu doğal birşey.trabzonda alevi var ewet inanmayanlar olsada trabzonda alevi var
inanmayanlara inat trabzonda alevi var diyosun ölemi. neyse bende öğrenmiş oldum. ama sevindim olduğuna . çünkü ben trabzonluları alevileri sevmez die bilirim.

trabzonlu
18.09.2006, 22:02
inanmayanlara inat trabzonda alevi var diyosun ölemi. neyse bende öğrenmiş oldum. ama sevindim olduğuna . çünkü ben trabzonluları alevileri sevmez die bilirim.

yanlış biliyormuşsun.trabzonlular neden sevmesin ki?karadeniz insanı cana yakındır

mferguson
19.09.2006, 10:29
sayın pontuslu azınlığın sayısı olmaz 1 kişide olsa azınlıktır o da bizim canımızdır

trabzonlu
19.09.2006, 11:12
sayın pontuslu azınlığın sayısı olmaz 1 kişide olsa azınlıktır o da bizim canımızdır

sizi bu kanala paraylamı veriyolar.unutma azınlık çogunluga uyar.:devil2:

mferguson
19.09.2006, 11:39
sizi bu kanala paraylamı veriyolar.unutma azınlık çogunluga uyar.:devil2:
kardeş sen iyice stres yapmışsın, bende sünni çoğunluğun olduğu bir yerde yaşıyorum üstelik cem yapmayı bırak insanlar kendi aralarında konuşamıyor bile gayet pasifize olmuşlar ama bunca yıldır çoğunluğa uymuyorlar.ayrıca paraylamı veriyorlar cümlesi hiç yakışmadı

trabzonlu
19.09.2006, 13:08
kardeş sen iyice stres yapmışsın, bende sünni çoğunluğun olduğu bir yerde yaşıyorum üstelik cem yapmayı bırak insanlar kendi aralarında konuşamıyor bile gayet pasifize olmuşlar ama bunca yıldır çoğunluğa uymuyorlar.ayrıca paraylamı veriyorlar cümlesi hiç yakışmadı

can özür dilerim ben yanlış anladım.pontuslunun adını duyunca sinirden yazını yanlış anlamışım.senden tekrar özüe diliyorum

mferguson
19.09.2006, 14:13
önemli diil kardeş takma kafana

trabzonlu
19.09.2006, 14:45
önemli diil kardeş takma kafana

ya inan çok üzgünüm ama pontuslu denen şahısın yazdıkalrını okursan bana hak verceksin.onun adını duyunca sinirlendim o sinirle senin yazını okudum tabi yanlış anladım.tekrar özür dilerim

keklikoluk köyü
19.09.2006, 18:05
Alevi-Sünni; Laz,Kürt, Türk, Çerkez, Rum, Zaza , Süryani, Yezidi,Arap...Neden rahatsızlık duyuluyor? Herkesin inancı kendine. Yeter ki saygı duyulsun.Horon, kemençe İslamiyetle oraya gelmedi PONTUSLU. Köklerini aldığını iddia ettiğin kültüre de haksızlık etme.

garcia
19.09.2006, 21:50
sayın pontuslu burada neyi,ya da neleri yok saymaya çalışıyorsunuz bir türlü anlamadım.birincisi trabzonda yaşayanların etnik olarak çoğunun rum olduğunu ve pontus devleti osmanlı imparatorluğu tarafından işgal edildikten sonra,trabzonda yaşayan rum kökenli insanların sonradan müslümanlaştığınıda biliyoruz.ancak rum kültürüne ait olan kemençe ve horon gibi folklorik geleneklerin devam ettiğini,bir çok ilçe ve köylerde yaşlıların,bazı köylerde ise genç ve orta yaşlıların dahi rumca bildiğini ve anadil olarak rumca konuştuğunu biliyoruz.
ikincisi pontus imparatorluğunun idaresi osmanlılara geçtikten sonra trabzon ve çevresine özellikle giresun başta olmak üzere karadeniz kıyısında olan ve osmanlının çıban başı olarak gördüğü türkmen-alevi çepni topluluklarının kalabalık bir biçimde bölgeye sürgün edilerek yerleştirildiğini,trabzon il sınırları dahilinde şalpazarı,beşikdüzü,vakfıkebir gibi ilçelerin tamamına yakınının,akçaabat,maçka ve sürmene gibi ilçelerinde bir bölümünün çepni soyundan gelen insanlar tarafından birkaç asır önce yerleşke haline getirildiğini biliyoruz.karadenize yerleştirilen çepnilerin çok küçük bir bölümü alevi geleneklerini günümüze kadar sürdürebilmiştir.bu gün o topraklarda yaşayan ve bölgeye bir kaç asır önce sürgün edilen çepniler istisna bir kaç köy dışında sünnileşmiş,bir bölümüyse çaldıran savaşı yıllarında,safevilere katılmıştır.bu gün iranda türk bölgelerinde çok sayıda çepni yerleşim birimi tespit edilmiştir.
trabzon bölgesinde yaşayan ve hala hristiyan olan rumlar kurtuluş savaşından sonra yunanistana gönderilmiş,müslüman olanları kendi topraklarında kalmıştır.
şimdi konuya dönecek olursak,siz reddeddiğiniz ve ısrarla karşı çıktığınız konulara hangi pencerden karşı çıkıyorsunuz?bunu anlayamadım şimdi size soruyorum:
muhafazakar bir islamcı olarakmı trabzondaki alevi varlığına karşı çıkıyorsunuz?eğer öyleyse , hristiyan rum kültürünün trabzon simgesi olan ''pontuslu'' rumuzunu neden kullanıyorsunuz?
yok eğerki siz; pontus kültürünün yaşaması açısından karşı çıkıyorsanız,aleviler hiçbir toplumu ya da topluluğu asimile etmeye ya da yok saymaya çalışmamıştır,ki gerçekten bu amaçla karşı çıkıyorsanız,ırmakta boğulmaktan kaçarken bir başkasını boğulması için okyanusun ortasına atıyorsunuz demektir.şahsen bende kültürlerin yaşamasından yanayım.rum kökenli trabzonluların ''özbe öz türküm'' derken içim sızlıyor ve onlara bu cümleyi söylettiren ırkçı zihniyete lanetler yağdırıyorum.şimdi sizin vereceğiniz yanıtı merak ediyorum ve sizdeki görmüş olduğum bu fanatizmin nedenlerini öğrenmek istiyorum.

mferguson
21.09.2006, 10:10
ya inan çok üzgünüm ama pontuslu denen şahısın yazdıkalrını okursan bana hak verceksin.onun adını duyunca sinirlendim o sinirle senin yazını okudum tabi yanlış anladım.tekrar özür dilerim
kardeş önemli değil adam zaten beni de sinir etti daha ne olduğuna karar verememiş kendi içinde tutarsız davranışlar sergiliyor

Şoreş
22.09.2006, 11:17
Dedemin dediğine göre yakın zamana kadar Trabzondan 17 Alevi Köyü varmış..Köylere saldırılar ve baskılar yapılmış.Şimdi 1 köy Alevi kalmış Trabzonda....

sariyeelcebel
22.09.2006, 11:55
trabzonda alevi köyleri olduğunu ilk kez okuyorum, ilginç. Alevi köylerinin daha çok içanadolu bölgelerinde olduğunu tahmin ediyordum, demekki yanılmışım.

SivanA SimyacI
25.09.2006, 11:44
Trabzon Tonyayı çok iyi bilirim orda asimile olmuş RUMLAR arasında alevi var.

trabzonlu
23.10.2006, 16:38
asimile olmamış alevilerde var!!!!

Ali sağlam
15.11.2006, 22:39
Trabzonlu kardeşim ben de Trabzon Akçaabat ta Alevi köylerinin olduğunu cem tv den öğrendim.Ayrıca yakın akrabamda Trabzonda Alevi köylerin olduğunu söylemişti.Ben Sinop Durağan Gölalan Köyündenim.Nasıl Sinopta Alevi köyü varsa Trabzonda Alevi köylerin olması doğaldır.Sen kendini fazla üzme.Arkadaş inansada inanmasada biz canlar sana inanıyoruz.

garcia
15.11.2006, 23:14
arkadaşlar rumlara islamiyet dayatıldığından,içlerinde aleviler olduğunu sanmıyorum.trabzondaki aleviler sünnileşmemiş olan,çepni türkmenleridir.bölgededen olupta,istanbulda yaşayan rumlar arasında alevilere hiç rastlamadım,zaten trabzon nüfusunun çoğu müslüman sünni rumlardan ve onlardan sonrada çoğu yakın bir geçmişte sünnileşmiş olan çepni türkmenlerinden ibaret.ama azda olsa giresun ve trabzondaki çepnilerin içinde hala aleviler var.bu durum ege bölgesinde özellikle balıkesir-izmir-manisada yaşayan çepniler için söz konusu değildir.onların tamamı özgün bir anadolu alevisidirler.keza gaziantep çepnileride tamamen alevidirler.

trabzonlu
16.11.2006, 17:54
Trabzonlu kardeşim ben de Trabzon Akçaabat ta Alevi köylerinin olduğunu cem tv den öğrendim.Ayrıca yakın akrabamda Trabzonda Alevi köylerin olduğunu söylemişti.Ben Sinop Durağan Gölalan Köyündenim.Nasıl Sinopta Alevi köyü varsa Trabzonda Alevi köylerin olması doğaldır.Sen kendini fazla üzme.Arkadaş inansada inanmasada biz canlar sana inanıyoruz.

desteğin için teşekkürler can

Cemoli12
23.04.2007, 03:00
pontuslu denen şahıs sen bizim trabzondaki canlarımıza laf söleyemezsin ve onları dışlayamazsın trabzonlu aleviler ne kadar az olsalarda sonuçta varlar ve var olacaklar sen istesende istemesende sen kültürünü yaşa bırak bu boş lafları!!!

YoRuM78
23.04.2007, 03:45
karadenizde en cok orduda alevi var diye biliyorum ben.yanılıyormuyum?

Cemoli12
23.04.2007, 04:04
karadenizde en cok orduda alevi var diye biliyorum ben.yanılıyormuyum?

yanılmıyorsun en çok orduda alevi var!!!ondan sonra gümüşhane giresun v.s geliyor...

murat222
23.04.2007, 13:11
yanılmıyorsun en çok orduda alevi var!!!ondan sonra gümüşhane giresun v.s geliyor...

samsunda da çok sayıda alevi köyü var.kaynaklar 100 civarında alevi köyü olduğunu gösteriyor samsunda.ayrıca çorumun,tokatın,amasya nın karadeniz bölgesinde olduğunu unutmayın.

sausen
23.04.2007, 13:23
Bu ülkenin her köşesinde canlar vardır.
Çünkü biz sürgün yemiş bir toplumuz. Ve Trabzon'lu arkadaşlarım var genelde Rumlar. Karadenizde okuduğum için o bölgede oldukça aleviyle tanıştım.
Trabzon'da da alevi vardır.

Bağdatlı
15.05.2007, 23:52
can ben trabzon akçaabtlıyım.benişm bulundugum yerde azınsamyacak kadar var hatta asimili olmuşlar bile var.biz hala yolumuzu sürdürüyoruz.yolumuzu yaşatmaya calışıyoruz.akçaabattan başka maçka vafkebir tonya da var.ama bunlar hakkında detaylı bilğim yok.akçaabtta en meşhur aleviköyü eskiköydür

merhaba can benim ev arkadasim trabzon tonyalı, annesi akçaabatlı tonyanın iskenderli koyunden, akcaabatın duzkoyun den ve macka hamsi koyde de yasıyorlar:clown: simdi merak ettigimiz bu arkadasimda hic boyle birsey duymamıs seninle gorusmek istiyor bu konularda bilgi almak istiyoruz hatta haziranda trabzondayız görüsmek alevi koyunu gormek istiyoruz mumkunde tabi msn adresi teoman_61 hotmail eklersen buradan haberleselim tesekkurler

xolxol_12
13.06.2007, 14:32
Horon teperek semah mı yapıyosunuz ?

trabzonlu
15.06.2007, 21:33
Horon teperek semah mı yapıyosunuz ?

senin beyninden özürün mü var

trabzonlu
15.06.2007, 21:36
merhaba can benim ev arkadasim trabzon tonyalı, annesi akçaabatlı tonyanın iskenderli koyunden, akcaabatın duzkoyun den ve macka hamsi koyde de yasıyorlar:clown: simdi merak ettigimiz bu arkadasimda hic boyle birsey duymamıs seninle gorusmek istiyor bu konularda bilgi almak istiyoruz hatta haziranda trabzondayız görüsmek alevi koyunu gormek istiyoruz mumkunde tabi msn adresi teoman_61 hotmail eklersen buradan haberleselim tesekkurler

mrb faca_1967 seni ekledim grsmek dileğiyle

bugra
20.06.2007, 13:26
Trabzon, Çepniler ve Trabzon'daki alevilik hakkında bazı biligler sunayım.
Ben rabzon'un Şalpazarı İlçesi'ndenim. Bu ilçe halkı tamamen Çepni olan bir ilçedir. Benim dedem, çocukluğunda yaşlıların çok eskilerden Alevi olduklarından bahsederdi. Yani aşağı yukarı Şalpazarı'nda halkın sünnileşmesi
en azından 1700 lerin sonları olmalı.
Sünniliğe dönüş de yine halk arasında anlatılanlara göre bu yöreye gelen çeşitli din adamları aracılığı ile olmuş. Yani öyle öldürme olayları, katliamlar vs hiç duymadım. Öyle şeyler olsaydı dedem daha askilerden duyar ve mutlaka anlatırdı. Çünkü çok güçlü bir hafızası vardı.
Şalpazarı'ndaki yaşam nasıldır?
Dil yönünden tamamen Giresun gibidir. Ancak müzik, gelenekler, kıyafetler , yaşam şekli Trabzon'un diğer ilçeleri ile hemen hemen aynı. Alevilikten kalan izler diyebileceğimiz özellikler olarak kadın-erkek ilişkilerinin çok rahat olması, kaç göç kesinlikle olmaması gibi unsurlar.Ayrıca halk arasında Hz Ali ile ilgili anlatılan çeşitli hakayeleri sayabiliriz.Bunlar dışında ne bir samah, ne bir deyiş
ne de başka bir özelliği şimdiye kadar gözlemedim ve duymadım.
Müzik ve halk oyunlarını incelediğimizde bu yörede sadece horon oynanır. Giresun tarafında oynananan karşılamalar vb oyunlar yoktur. Horon dışındaki hiç bir oyuna itibar edilmez. Ancak horonda kadın erkek beraberce oynanıp saatlerce bıkılmaz. Çeşitli şenliklerde, sabahtan akşama kadar sürekli oynanır.
Müzik aleti olarak en önemli çalgı kemençedir. Davul zurna ve kaval da kullanılır. Bağlama hiç kullanılmaz.
Şalpazarı yöresinin en önemli özelliği kültürünü sıkı sıkı muhafaza etmesidir.
Gelenkesel kıyafetler, adetler halen yüzlerce yıl önce olduğu gibi devam ediyor.
Bilmeyen arkadaşlar için biraz da Trabzon'dan bahsedeyim.
Yazılı kaynaklara göre 2500 yıllık tarihi olan bir şehirdir.Bu bölgede Helenler gelmeden önce pek çok kavim yaşıyordu. Sonra Helenler ticaret kolonileri kurdular. sonra da çeşitli kavimlerin eline geçti. Aynı zamanda Trabzon İpek Yolu'nun limanlarından olduğu için bu yüzyıl başlarına kadar canlılığını korudu, zengin bir kent kültürü oluşturdu.
Trabzon'da farklı etnik kökenden gelen pek çok insan yaşamasına rağmen Türkiye'nin hemen hiç bir şehrinde olmadığı kadar kendine özgü ve homojen bir kültürü vardır. Öneğin Trabzon şehrine ait tek oyun horondur. Bütün horonlar 10 sayılıdır. Ritmi 7/8 veya 7/16 dir.Kemençe başlıca çalgıdır. Davul -zurna ve kaval kullanılır. Tulum Trabzon' a ait değildir. Bu gün hiç bir ilçede kullanılmaz. Bazı kayıtlarda 100 yıl kadar önce Rize tarafındaki bazı ilçelerde kullanılmış.
Forumda bazı arkadaşlar horon ve kemençenin Rumlar'a ait olduğunu birkaç kez söylemişler. Mübadele öncesinde, yani Karadenizli Rumlar Yunanistan'a gitmeden önce orda kemençe ve horon yoktu. Bu tartışma götürmez derecede gerçek. Yani horon da kemençe de tamamen Karadeniz'e özgü oyun ve çalgıdır.Bu topraklarda luşmuş ve buraya gelen her kavim tarafından benimsenmiştir. Aksi olsaydı Şalpazarlı Çepni Türkmenler'i kemençe ve horonu bu kadar sahiplenmezlerdi.
Trabzon'daki Aleviler'e gelince; 10 yıl kadar önce bizim köyün imamı, Trabzon'da katıldığı bir toplantıda, Tarbazon'daki bir alevi köyünün imamıyla tanıştığından bahsetmişti. Ben ilk defa o zaman duydum. Ama nerede ve hangi köy olduğunu bir türlü öğrenememiştim. Şimdi burdan öğrendim.
Trabzon'da Alevi olmasının garip tarafı nedir?Ben bunu anlamadım.
Bu köy acaba bir Çepni köyü müdür?
Gelenekleri ve müzik anlayışları Şalpazarı'ndakine benziyor mu?
Arkadaş bilgilendirirse memnun olurum.

garcia
22.06.2007, 04:13
köyün çepni köyü olduğunu daha önce yazdılar forumda...

rıza_34
30.06.2007, 19:16
karadenizin yerli halkı çepnilerden korkuyla karışık nefret eder(laz ve gürcü arkadaşlarınıza sorun ) tabi bu sebepsiz değildir osmanlılar yavu s. selime kadar bektaşi kültürünü benimsemiştir karadenizin türkleştirme poitikası gereği çepniler bu bölgeye yerleştirilmiş burdaki yerli halka kan kusturmuşlar (osmanlı belgelerine bakın ) yavuzla birlikte sünni inanca ve de özellikle siyasi sunni inancına yönelen osmanlılar karadenizdeki çepnilerin sonunu hazırladı çepniler için iki yol vardı ya sunnilik ya da kaçmak irana anadolunun çeşitli yerlerine yavuzla birlikte anadolu aleviliği büyük darbe almıştır

bugra
01.07.2007, 12:18
Ben bu yaşıma kadar Trabzon'da yaşayanlar,Rum asıllı olanlar, yöreyi bilenler arasında Çepniler'i sevmeyen, onlardan nefret edeni görmedim.Burada yöredeÇepniler'in en önmli temsilcilerinin Şalpazarlılar olduğunu belirteyim.Üstüne üstlük kültürlerini korumaları,kemençe ve horona düşkünlükleri ve çeşitli özellikleri sebebiyle yöreyi bilen hemen herkes onları sever.

asd.1950
24.07.2007, 00:00
Eskişehir Seyitgazi civarındaki Alevi köylerini araştırırken ilginç bir sonuçla karşılaşmıştım. Orada konuştuğum her Alevi kökünün Trabzondan geldiğini söylüyordu.

trabzonlu
24.07.2007, 19:13
Eskişehir Seyitgazi civarındaki Alevi köylerini araştırırken ilginç bir sonuçla karşılaşmıştım. Orada konuştuğum her Alevi kökünün Trabzondan geldiğini söylüyordu. trabzonun neresi tedaylı bilgi verirsen sevinirim

abdi
12.09.2007, 19:39
arkdaslar trabzonlu dogru soyluyor trabzonda alevı var ama eksık soylemıs KARPINAR koyude buyuk oranda alevidir sadece eskıkoy degıl.hem trabzonlu arkadasım o kadar ayrıntıya gırmene gerek yok alevıyız yazsan yeterlı.bırak da yolumuzun sırları bızde kalsın..

Kitanalp
13.09.2007, 00:03

Merhaba kardeş.Ben de Trabzonluyum,Of ilçesinden.Ben de çok uzun zamandır Alevilikle ilgili araştırmalar yapıyorum.Önceleri ben Alevilerin sadece Sivas,Erzincan,Tunceli gibi birkaç şehirde yaşadığını bilirdim.Meğer Türkiye'nin hemen her şehrinde yaşadığı bölgenin yerlisi olarak yaşayan Aleviler varmış;ama Trabzon'da Alevi hiç duymamıştım.Ordu'da,Giresun'da olduğunu biliyorum ama Trabzon ve Rize'de hiç Alevi kültürünü anımsatacak dahi bir şey bulamadım.Hem beni(özellikle bir Trabzonlu olarak) hem de forumdaki diğer arkadaşları Trabzon'daki Alevilik konusunda daha çok bilgilendirirsen sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

Kitanalp
13.09.2007, 00:14
Yine merhabalar, merakımı mazur görün lütfen, Trabzon gibi çokkültürlü bir bölge sözkonusu olunca sorular arka arkaya geliyor.
Trabzon'da önemli bir oranda Rum kökenli insan yaşadığını, fakat bunların zamanla Müslümanlaştığını biliyoruz. Peki halâ Trabzon'da Rumca konuşan, aslını koruyabilmiş, yani asimile olmamış insanlar, en azından köylerde kasabalarda var mı? İyi akşamlar.

Evet kardeş var.Özellikle Çaykara'da Rum köyleri diye bilinen köyler bile var.Büyükleri ve hatta bazı gençleri bile Rumca bilir.Sorduğunuz zaman size Rum olduklarını da söylerler;ama müslümanlar tabii ki.Bu arada kardeş şunu da söyleyeyim bizim yaylalarımızın isimlerinin çoğu bile Rumcadır.Mahura,İksenit,Çakat,Aylas,Petran şimdi buralara yeni isimler koymuşlar mesala ben Mahura'danım şimdi adı resmi kayıtlarda Tozköy olarak geçiyorum ama biz gençler bile Tozköy denilince bir şey anlamayız.Herkes buraları eski Rumca isimleriyle bilir.

Paşalıoğlu
13.09.2007, 09:05
karadenizin yerli halkı çepnilerden korkuyla karışık nefret eder(laz ve gürcü arkadaşlarınıza sorun ) tabi bu sebepsiz değildir osmanlılar yavu s. selime kadar bektaşi kültürünü benimsemiştir karadenizin türkleştirme poitikası gereği çepniler bu bölgeye yerleştirilmiş burdaki yerli halka kan kusturmuşlar (osmanlı belgelerine bakın ) yavuzla birlikte sünni inanca ve de özellikle siyasi sunni inancına yönelen osmanlılar karadenizdeki çepnilerin sonunu hazırladı çepniler için iki yol vardı ya sunnilik ya da kaçmak irana anadolunun çeşitli yerlerine yavuzla birlikte anadolu aleviliği büyük darbe almıştır

Yukarıda ileri sürülen iddia tamamen yanlıştır. Karadenize Çepni yerleşimi Osmanlı'nın kuruluşundan önce başlamıştır.Çepniler Laz, Hemşinli ve Gürcülerin yaşadığı Doğu Karadeniz'in en doğusundan çok Trabzon'un batısına yerleşmişlerdir. Rize'de Çepni yerleşimi çok azdır. Trabzon'un doğusuna yerleşen Çepniler adlarını korumakla birlikte yerleştikleri bölgenin dilini konuşmaya başlamıştır. Hatta, örneğin, Çaykara'ya yerleşen Çepni aileleri Rumca konuşmaya başlamıştır.Bu ailelerden gelenlerin soyisimleri Türkçedir ve batıdan ve güneyden gelip bölgeye yerleştiklerini bilmektedirler. Yavuz zamanında ise Kızılbaş Çepnilere yapılan baskılar karşısında bir kısım Çepni oymak ve obaları Şah İsmail'e katılmış veya Batı Anadolu başta olmak üzere Anadolu'nun çeşitli yerlerine göç etmiştir. Bununla birlikte Çepnilerin çoğu yörede kalmaya devam etmişler ancak kimliklerini gizlemeye başlamışlardır. Örneğin Osmanlı zamanında özellikle Giresun, Kürtün, Beşikdüzü ve Şalpazarı Çepni köylerinden olanlar askerlik veya savaş için Osmanlı'nın doğu sınırlarına gönderilmezlerdi; genellikle batıda görevlendirilirlerdi. Hatta bir ara Giresun'daki Çepniler bölgeden sürülmek istenmiş, bunun üzerine bölge halkı Çepni olduklarını inkar etmiştir. Osmanlılar bu durum karşısında ancak 50 aileyi Van Gölü kıyısındaki Adilcevaz'a sürmüştür. Bölgedeki Alevi ve Bektaşi tekke ve zaviyeleri Halveti ve Nakşibendi tekkelerine dönüştürülmüştür. Bu dönemden kalma Çepnileri (ve de Oğuzları) kötüleme kampamyasının izlerini günümüzde bile görebiliyoruz. Örneğin, uğuzlanmak (oğuzlanmak) kelimesi olur olmaz durumlar karşısında uzlaşmaz tutum takınmak, kavga çıkarmak anlamında kullanılır. Çepniler hakkında bir çok olumsuz sözler bölgede hala kullanılır. "Çepni komşunun yanında alaca inek olmaz" gibi.

taner61
07.10.2007, 15:46
Slm arkadaşlar foruma yeni üye oldum. Bende Trabzon akçaabatlıyım. Trabzonlu nick li arkadaşımla aynı köyden. Ama kendisini tanıyamadım. Trabzonda alevi nüfusu azımsanmayacak kadar fazla. Bunla birlikte alevi kültürünü yaşatan, eskiköy ve çevresindeki birkaç köyden ibarettir.

taner61
07.10.2007, 15:54
Arkadaşlar trabzondaki alevi köyleriyle ilgili gazi ünv hacı bektaş veli araştırma merkezince araştırmalar yapılmış http://www.hbektas.gazi.edu.tr/ adresinde yayımlanmıştır. Şahsen bende bu yıl hacıbektaş anma etkinliklerinde bu araştırmacılarda tanıştım ve konu üzerine sohbetlerimiz oldu.

CaNCa
07.10.2007, 18:06
Trabzon'da az miktarda olsa'da sünnileşmemiş çepni alevi yerleşim bölgeleri vardır. Bu yerleşim yerlerinin bir kısmı tamamen alevi, önemli bir kısmıda sünni, alevi karışık yaşarlar. Akçabat'a bağlı eskiköy ve karpınar köyleri dışında, Beşikdüzü, Maçka, Vakfıkebir ilçelerinde de alevilerin yaşadığı köyler vardır.. Sünnileşen çepni alevilerinin varlığını hesaplanırsa, asimilasyondan önce geçmişte trabzonda ciddi bir alevi nufüsu olduğu göze çarpar.

diyarı_rum
26.10.2007, 19:22
selamlar pontuslu senin nikine bakarsak sen rum kökenlisin osmanlının iskan politikası pontusu yıkan en büyük hamle oldu türkmen alevi grupları karadenize yerleştirdi ve pontusun yıkılmasda çok büyük bir etkisi oldu biz bunlara çepniler derizz bende bir çepni olarak trabzon akçaabatlıyız ve annemin dedesi yetim kaldıktan sonra bir rum ailenin yanında büyümüş öz bir baba gibi davranmış o rum aile alevilik bir felsefedir her milletten aleviler olabilir

anatolya44
26.10.2007, 19:51

ben pontoslu arkadaşa kesınlıkle katılıyorum. benım annemde trabzon-of ilçesinden. bolgenın çoğu yerını gezmışımdır. hiç alevilerle karşılaşmadım. trabzonun etnik kokenı pontos (rum) kökenlidir. asimile olmayanların çoğu rumca konuşur.karadenizde islam yayıldığı donemde of ilçesi en son kabul eden yanı en son asimile olan ilçedir.

anatolya44
26.10.2007, 21:17

evet ben diyorum. trabzon ilinin büyük çoğunluğu hemen hemen pontos (rum) kökenlidir. bunun aksisini idia edemessin. benim annemde trabzon-of ilçesinden. küçükken hemen hemen her yaz giderdim. ve hatırlarım ninem rumca konusurdu ve hatta en çokda kufur ederlerdı. :D of ilçesinin köylerinin isimleri rumcadır. astugos,çigıli,tirvana bu isimler hep suan değişti. türkçeleştirildi. bunlar benım bıldıgım.

trabzonlu
26.10.2007, 21:18
ben pontoslu arkadaşa kesınlıkle katılıyorum. benım annemde trabzon-of ilçesinden. bolgenın çoğu yerını gezmışımdır. hiç alevilerle karşılaşmadım. trabzonun etnik kokenı pontos (rum) kökenlidir. asimile olmayanların çoğu rumca konuşur.karadenizde islam yayıldığı donemde of ilçesi en son kabul eden yanı en son asimile olan ilçedir.

pontusludan sonra şimdi sıra sende anlaşılan sen bi gezele gel kardaş biraz kitap karıştır oflular trabzonlu olduklarını kabul etmiyorlar ki alevi oldugunuda kabul etsinler

anatolya44
26.10.2007, 21:31
pontusludan sonra şimdi sıra sende anlaşılan sen bi gezele gel kardaş biraz kitap karıştır oflular trabzonlu olduklarını kabul etmiyorlar ki alevi oldugunuda kabul etsinler

doğru oflular trabzonlu olduklarını solemezler. of cumhuriyetnden olduklarını solerler. direk allaha bağlıdırlar. :D tabıkı kıtap karıştırırız. oflular alevi dersen eger iyice saçmalamış olursun. ofu çok ıyı bılıyorum. trabzonun farklı ilçelerinde belki olabılır. net bılgım yok. ama bu konu uzerıne kıtapları karıştırcam. tabıkı bızımde eksıklıklerımız olabır. dört dörtluk deglılız. ama sende artık su alaycı tavrından vazgeç.

trabzonlu
27.10.2007, 11:08
doğru oflular trabzonlu olduklarını solemezler. of cumhuriyetnden olduklarını solerler. direk allaha bağlıdırlar. :D tabıkı kıtap karıştırırız. oflular alevi dersen eger iyice saçmalamış olursun. ofu çok ıyı bılıyorum. trabzonun farklı ilçelerinde belki olabılır. net bılgım yok. ama bu konu uzerıne kıtapları karıştırcam. tabıkı bızımde eksıklıklerımız olabır. dört dörtluk deglılız. ama sende artık su alaycı tavrından vazgeç.

ben ofluların alevi olduklarını kastetmedim ben sadece oflular trabzonlu olduklarını kabul etmiyolarki alevilerinde olduklarına inansınlar demek istedim kardeş trabzonda alevi var bunu sen kabullensen de kabullenmesende var bu saatten sonra seninle tartışmaya giremem sana kolay gelsin

ozgurcabul
01.11.2007, 23:20
gerçektende bende merak ettim trabzonda alevilik nasıl yaşatılaıyorr

zülcenah
16.11.2007, 13:38
trabzonlu alevi tanıdıklarımız vadı bizimde istanbulda inşaat işleri ile uğraşıyorlardı trabzonlu ve aleviler..

lizgem
16.11.2007, 14:00
seninkide sanki magazin programlarında yayınlanan haberlere benzemiş ya flaş flaş trabzonda alevi var bende dedin ne var niye olmasınki tabikide var :)

keçecili_kız
16.11.2007, 17:59
evet arkadaşlar var.biz her yerdeyiz.merak ettim konya'da da var mı acaba?orda da varsa artık bişey demiyorum kimsede bize sizin nüfusunuz 10 milyon diyemez

trabzonlu
19.11.2007, 10:08
seninkide sanki magazin programlarında yayınlanan haberlere benzemiş ya flaş flaş trabzonda alevi var bende dedin ne var niye olmasınki tabikide var :)

hayatınız magazın olmuş baksana benzetmen bile o yönde eger formu ve yazılanları okuma zahmetinde bulunmuş olsaydın neden konuya böyle bir başlık seçtimi daha iyi anlardın:excl:

cemalettin
19.11.2007, 12:43
sanırım konu açıldığında başlığı "Trabzon'da alevi var" idi.
birkaç aile dahi olsa,var ise bu ifade doğrudur.
Trabzon nüfusunun % şu kadarı alevi denmemiştir çünkü.

bu konunun pontus ile,nüfusun çoğunun rum dönmesi olduğu iddiası ile ilgisi nedir anlaşılamaz.
bu iddiaların yöre halkına faydası ise hiç anlaşılamamaktadır tarafımca.

belki bazı faydalar umanlar vardır böyle bir iddia ile ortalığı/kafaları karıştırmak
isteyenlerde de nedense bu tipler aşırı şekilde "faşizm ve ırkçılık" aleyhtarı olanlarca ortaya atılmakta,bilerek veya bilmeyerek elen milliyetçiliğine çanak tutmaktadırlar.
bazı "dost" ülkelerin gayretleri semeresini verir de bu yörelerde bir pontus devleti ( ! ) tekrar kurulur ise,çok insancıl olan bazı kişiler bu devlet kurulurken akacak kanların vebalini taşıyabilecekler midir?

birşeyler söylemek,yazmak isteyenlerin ifadelerinin önünü ardını düşünerek davranmaları ve sadece "laf ola beri gele" babından konuşmamalarında,fikir belirtmemelerinde her halde fayda vardır.

ayrıca bilinmesi gerekir ki,Anadolu'da rum adı verilen unsurların çoğunluğu elen ırkından olmayıp yerli halkın hristiyan olduğunda incili ortodoks yunan öğretisi ile ve yunanca okumaları sonucu "asimile" olmuş Anadolu insanıdır.
zamanında hristiyan yapılarak asimile edilen halkın bir zaman sonra islamı seçerek bizlerle kaynaşmış olması da kimseleri rahatsız etmese gerektir.
eğer yöre halkı rahatsız değil ise.....

CaNCa
19.11.2007, 15:07
sanırım konu açıldığında başlığı "Trabzon'da alevi var" idi.
birkaç aile dahi olsa,var ise bu ifade doğrudur.
Trabzon nüfusunun % şu kadarı alevi denmemiştir çünkü.

bu konunun pontus ile,nüfusun çoğunun rum dönmesi olduğu iddiası ile ilgisi nedir anlaşılamaz.
bu iddiaların yöre halkına faydası ise hiç anlaşılamamaktadır tarafımca.

belki bazı faydalar umanlar vardır böyle bir iddia ile ortalığı/kafaları karıştırmak
isteyenlerde de nedense bu tipler aşırı şekilde "faşizm ve ırkçılık" aleyhtarı olanlarca ortaya atılmakta,bilerek veya bilmeyerek elen milliyetçiliğine çanak tutmaktadırlar.
bazı "dost" ülkelerin gayretleri semeresini verir de bu yörelerde bir pontus devleti ( ! ) tekrar kurulur ise,çok insancıl olan bazı kişiler bu devlet kurulurken akacak kanların vebalini taşıyabilecekler midir?

birşeyler söylemek,yazmak isteyenlerin ifadelerinin önünü ardını düşünerek davranmaları ve sadece "laf ola beri gele" babından konuşmamalarında,fikir belirtmemelerinde her halde fayda vardır.

ayrıca bilinmesi gerekir ki,Anadolu'da rum adı verilen unsurların çoğunluğu elen ırkından olmayıp yerli halkın hristiyan olduğunda incili ortodoks yunan öğretisi ile ve yunanca okumaları sonucu "asimile" olmuş Anadolu insanıdır.
zamanında hristiyan yapılarak asimile edilen halkın bir zaman sonra islamı seçerek bizlerle kaynaşmış olması da kimseleri rahatsız etmese gerektir.
eğer yöre halkı rahatsız değil ise.....

Yunanca okumaları sonucu asimile mi olmuşlar? :) Peki sizin tabirinizle asimile olmadan önce bu insanlar hangi etnik gruptandı? Yani heralde onlarında türk olduklarını iddia etmeyeceksiniz?

Zaten bu toprakların, anadolu'nun unsurları olan türk-kürt-rum-ermeni vs.. olarak tüm halkların özünde temelde antropolojik yapıları hitit ve öncesi uygarlıkların sonradan etkileşim halinde oldukları ırklarla olan bileşkeleridir. Devamında gelen etkileşim içerisinde olan uygarlıkların karışımı ile kavramsal etnik özellikleri bu egemen etnik yapılar üzerinde algılanmıştır.

Yani özünde anadolu topraklarında yaşayan halkların hepsi ismen ayrılmaları dışında ortak bütünlük etnik birleştirici kavramlarıda vardır, hani bu bağlamda tabiki pontuslularda anadolu halkındandır. Ve anadoluda mevcut olan tüm halklar dolaylı etkileşimlerle 'Kardeşlerdir'.

Amerikayı bir kere daha keşfetmenin bir anlamı varmı bilmem ama 1 Aralık 1922'de Lozan Konferansı sonucunda 'TÜRK-YUNAN AHALİ MUBADELESİ' anlaşması gereği Anadolu toprakları içerisinde mubadele esası baz alınarak yunanistana giden 193 bin kişi anadolu rumları idi. Bunlar helenistik hristiyan inancın devamı olduklarından yunanistana göçertildi. Kalanları ise çok daha fazla idi, bunlar öncesinde ve sonrasında asimile olmuş pontuslulardı bu nedenle mubadele esasına tabi tutulmadılar.

Fakat asimilasyon süreci karışım ve etkileşim altında oldukları helenistik yapı ile değil, sonrasında gelişen islamlaştırma ve türkleştime süreci ile alanen yapıldığı, ayan beyan bilinen bir gerçek. Bunu algılamak için elen milliyetçisi olmanıza gerek yok, aksine anlamamak için herhangi bir ırkın milliyetçisi olmamanız kafi.

Şimdi bu gerçeği dile getirince ortalıkmı karışacak sizin tezinize göre? Zaten yıllar öncesinde yaşanmış bir süreç, şu an o bölgelerdeki büyük bir çoğunluğu aşırı milliyetçi ve dindar olan insanların hepsi bu algıyı bilinç altlarında kapatmışlardır. Yani gözünün önünde ataları hortlayıp rumca konuşsa bile inanmazlar, endişeniz olmasın.

Ki kaldıki şu an kişi kendini ne hissediyorsa o'dur. Irk ve din kavramlarının salt tescil makamı insan zihni olduğu için, kişi neyim derse şu an için o'dur benim nazarımda. Fakat bu yaşanmış tarihsel bir olguyu yok saymak veya saptırmak için kullanılamaz, tarihteki varlıklarınız şuydu demek için gerçeği söylemekten sakınmak için bir unsur değildir.

O bölgede özünde rum veya laz kökenli olmayan yine zamanında osmanlı tarafından bölgeye yerleştirilen tek türk topluluğu alevi çepniler olduğu tüm tarafsız tarihi kaynaklarda mevcuttur. Bu alevi çepni türklerininde sonradan tamamına yakının sünnileştirildiğini de biliyoruz..

Fakat asıl ilginç olan şuki kabullendirilebilmek için kraldan daha kralcı olmak güdüsünün kökenden gelen marifeti ile, ırk veya din anlamında sonradan devşirilenler, özünde mevcut olanlardan daha fanatik olmaları.

cemalettin
19.11.2007, 16:00
[QUOTE=CaNCa;533185]Yunanca okumaları sonucu asimile mi olmuşlar? :) Peki sizin tabirinizle asimile olmadan önce bu insanlar hangi etnik gruptandı? Yani heralde onlarında türk olduklarını iddia etmeyeceksiniz?

1)"rum" adı Romalılar için kullanılır idi.
2)Anadolu halkının ezici çoğunluğu yerli halktır ve elen istilası başlamadan da bu topraklarda var idi
3)elen kolonizasyonu/istilası sonrası elenleşme başlamış ve hristiyanlığın kabulü ile de yunanlılaşma başlamıştır.
4)araştıranlar olur ise,bazı bölgelerdeki anıt/kitabe gibi yazıtlarda dilin yunanca olmadığı görülebilecektir,yunan alfabesi kullanılmış olmasına rağmen.
5)mübadelede Lozan gereği uygulamaya tabi tutulanlar yunanlı değil hristiyanlardır.bilhassa ortodoks inançlı olanları üstelik.
6)Türk Milleti'nda milliyetçilik akımları gayr'i Türk olanların milliyetçilik duygularını ön plana alarak davranmaları sonucu başlamıştır.
7)Ülkenin bazı bölümlerini paylaşma arzusunda olanların bu paylaşmayı nasıl gerçekleştirebilecekleri ise benim bu konuda fazla konuşmama gerek kalmaksızın
paylaştırmak arzusu olanlarca her halde öğrenilecektir.
8)Her isteyen kendi kimliğini bağırarak ifade edebiliyor ise,bu hakkı kendilerinde görenlerin kendisini Türk olarak hissedenlerin de bu hakka sahip olduğunu bilmesi ve kabul etmesi gerekir.

vesselam...

.

CaNCa
19.11.2007, 17:15
1)"rum" adı Romalılar için kullanılır idi.
2)Anadolu halkının ezici çoğunluğu yerli halktır ve elen istilası başlamadan da bu topraklarda var idi
3)elen kolonizasyonu/istilası sonrası elenleşme başlamış ve hristiyanlığın kabulü ile de yunanlılaşma başlamıştır.

Evet. Elen kolonizasyonunda olduğu gibi, malazgirtin fethi önceside bu anadolu'nun ezici bir çoğunluğu olan yerli halkı yine vardı. Yani kolonilerin ve fethedenlerinde bu bölgelere göç etmesi ile ağırlığı yerli olan halk bunlarla karışmış oldu. Aynı mantıkla bu topraklardaki türklerde önceki asıl yerli halkların özü olduğu gerçeğini gösteriyor.

5)mübadelede Lozan gereği uygulamaya tabi tutulanlar yunanlı değil hristiyanlardır.bilhassa ortodoks inançlı olanları üstelik.[/B]

Mubadele esasına tabii tutulanlar sadece yunanlar değildir, asıl alınan esas hristiyan olunması unsuru idi. Bu nedenle yüz binlerce karaman türk'ü karadenizde olmamalarına rağmen anadoludan yunanistana sırf hristiyan oldukları için osmanlının en sadık halklardan biri olmalarına rağmen göçertildiler, daha sonra bu insanların önemli bir kısmı hristiyan kimlikleri ile bağ kurdukları, sığındıkları yunanlarla yerleştikleri topraklarda yunanlaştılar. Yine karaman türkleri dışında da hristiyan türk topluluklarından atatürk'ün özel isteği ile gönderilmesini istemediği şu an türk ortodoks kilisesinin başında bulunan ailer dahil, milli mücadelerde katkısı olmuş bir kaç önemli aile hariç hepsi mubadeleye esas alındı ve daha sonrasında rumlaştılar. Şu an yunanistanda da yüz binlerce kendini yunan sanan karaman türkü mevcut. Yani insan ayrımı sadece din üzerinden esas alınmıştı, ırklarla ilgilenenler yoktu o zaman. Burdaki pontusluları benzer durum şu an yunanistandaki karaman ve diğer hristiyan türk topluluklarınında başına gelmiştir. Bu insanlar sadece hristiyan oldukları için bu uygulamalara tabi tutuldu.

Fakat 'mübadelede Lozan gereği uygulamaya tabi tutulanlar yunanlı değil' denilemez. Lozan Konferansı sonrası tarihteki uygulama kayıtlarına göz atarsanız 193 bin 'rum'un samsun'dan trabzona kadar uzanan bir karadeniz şeridinden toparlanıp mubadele esasları gereği göç ettirildiğini görürsünüz. Bu insanlar kayıtlarda hristiyan 'rum' ismi ile göçertilmiştir. 'Ama olsun asılları rum değil, anadolu halkıydı onlar zaten asılarını bilmedikleri için rum niteliği ile göçertilmişlerdi' tezini öne sürerseniz(ki bu insanlar elen göçmenleri ile etnik karışımada uğramıştır) o zaman bölgede şu an nitelendikleri hiç bir etnik kökende insan bulamazsınız türkler ve diğer anadolu halkları dahil. Sonuçta mubadele esasına tabi tutulan bir kısım insan hristiyan rum kimlikleri ile gittiler.

6)Türk Milleti'nda milliyetçilik akımları gayr'i Türk olanların milliyetçilik duygularını ön plana alarak davranmaları sonucu başlamıştır.[/B]

Bu konuda hemfikirim, zaten osmanlıda türklüğü ön plana çıkaran hiç bir uygulamasını göremezsiniz, özellikle yavuz'un halifelik misyonunu kazanmasından sonra tek hissediş kavramları islam olmuştur. hatta aksine türklere karşı bazı uygulamaları şu an kendilerini türk hissederek türk milliyetçiliği yapanların osmanlıyı red etmesini gerektirecek sekilde uygulamaları bile olmuştur. Fakat aksine paradoks bir şekilde bu insanlarda bir osmanlı sevdası vardır.

7)Ülkenin bazı bölümlerini paylaşma arzusunda olanların bu paylaşmayı nasıl gerçekleştirebilecekleri ise benim bu konuda fazla konuşmama gerek kalmaksızın
paylaştırmak arzusu olanlarca her halde öğrenilecektir.[/B]

Bütünlük anlamında kendinize güvenen güçlü bir iradeniz ve tüm halkları kucaklayıcı bir mantaliteniz varsa hiç bir zaman bir bölünme korkunuz olmaz.

Fakat kendi içerimizde sen şu'sun, sen bu'sun, sen standart türk-islam sentezi dışında daha az hakka hatta hiç bir hak'ka tabi tutulamazsın gibi ırkçı refleksler varsa ister istemez bir infial olur. Önemli olan aklın ve insanlık bilincini esas alıp ülkenin toprakları içerisinde var olan etnik ve inanç bazındaki tüm insanları ismen değil, cismen kucaklayabilmektir.

O zaman emin olun kimsenin ne böyle bir kaygısı olur, ne de kimse böyle bir arzuya pirim verilir.

8)Her isteyen kendi kimliğini bağırarak ifade edebiliyor ise,bu hakkı kendilerinde görenlerin kendisini Türk olarak hissedenlerin de bu hakka sahip olduğunu bilmesi ve kabul etmesi gerekir.[/B]

Evet herkes var olduğunu hissettiği kimliğini bağırarak veya türkü çağırarak söyleme hakkına sahip olmalıdır. HERKES!

cemalettin
19.11.2007, 23:47
Evet. Elen kolonizasyonunda olduğu gibi, malazgirtin fethi önceside bu anadolu'nun ezici bir çoğunluğu olan yerli halkı yine vardı. Yani kolonilerin ve fethedenlerinde bu bölgelere göç etmesi ile ağırlığı yerli olan halk bunlarla karışmış oldu. Aynı mantıkla bu topraklardaki türklerde önceki asıl yerli halkların özü olduğu gerçeğini gösteriyor.
900 lü yıllarda gelmeye başlayanlar eskileri ortadan kaldırmamış,kendi bünyesine alarak birleşmiştir.bu gün farklı yörelerde aynı boyun insanları farklı
görüntülere bürünmüş fakat Türk olarak devam edegelmiş olarak görülebilir.

Mubadele esasına tabii tutulanlar sadece yunanlar değildir, asıl alınan esas hristiyan olunması unsuru idi. Bu nedenle yüz binlerce karaman türk'ü karadenizde olmamalarına rağmen anadoludan yunanistana sırf hristiyan oldukları için osmanlının en sadık halklardan biri olmalarına rağmen göçertildiler, daha sonra bu insanların önemli bir kısmı hristiyan kimlikleri ile bağ kurdukları, sığındıkları yunanlarla yerleştikleri topraklarda yunanlaştılar. Yine karaman türkleri dışında da hristiyan türk topluluklarından atatürk'ün özel isteği ile gönderilmesini istemediği şu an türk ortodoks kilisesinin başında bulunan ailer dahil, milli mücadelerde katkısı olmuş bir kaç önemli aile hariç hepsi mubadeleye esas alındı ve daha sonrasında rumlaştılar. Şu an yunanistanda da yüz binlerce kendini yunan sanan karaman türkü mevcut. Yani insan ayrımı sadece din üzerinden esas alınmıştı, ırklarla ilgilenenler yoktu o zaman. Burdaki pontusluları benzer durum şu an yunanistandaki karaman ve diğer hristiyan türk topluluklarınında başına gelmiştir. Bu insanlar sadece hristiyan oldukları için bu uygulamalara tabi tutuldu.
sadece hristiyan oldukları için değil,düşman işgali sırasında devletlerine ve insanına ihanet ettikleri içindir.Türk Ortodoks Kilisesi mübadeleye tabi tutulmamıştır çünkü kendilerini yunanlı olarak değil Türk olarak kabul ederek ve belirterek yaşamışlardır bu ülkede
Fakat 'mübadelede Lozan gereği uygulamaya tabi tutulanlar yunanlı değil' denilemez. Lozan Konferansı sonrası tarihteki uygulama kayıtlarına göz atarsanız 193 bin 'rum'un samsun'dan trabzona kadar uzanan bir karadeniz şeridinden toparlanıp mubadele esasları gereği göç ettirildiğini görürsünüz. Bu insanlar kayıtlarda hristiyan 'rum' ismi ile göçertilmiştir. 'Ama olsun asılları rum değil, anadolu halkıydı onlar zaten asılarını bilmedikleri için rum niteliği ile göçertilmişlerdi' tezini öne sürerseniz(ki bu insanlar elen göçmenleri ile etnik karışımada uğramıştır) o zaman bölgede şu an nitelendikleri hiç bir etnik kökende insan bulamazsınız türkler ve diğer anadolu halkları dahil. Sonuçta mubadele esasına tabi tutulan bir kısım insan hristiyan rum kimlikleri ile gittiler.
sadece kendilerini yunanistan'a yakın hissederek hareket ettikleri için,yunanlının burada yerleşmesi projesi gerçekleşmeyince olmak istedikleri yere gönderilmişlerdir.

Bu konuda hemfikirim, zaten osmanlıda türklüğü ön plana çıkaran hiç bir uygulamasını göremezsiniz, özellikle yavuz'un halifelik misyonunu kazanmasından sonra tek hissediş kavramları islam olmuştur. hatta aksine türklere karşı bazı uygulamaları şu an kendilerini türk hissederek türk milliyetçiliği yapanların osmanlıyı red etmesini gerektirecek sekilde uygulamaları bile olmuştur. Fakat aksine paradoks bir şekilde bu insanlarda bir osmanlı sevdası vardır.
dünya devletinde milliyet esası uygulanır ise dünya devleti uzun ömürlü olamaz.Osmanlı devleti bünyesinde 72 millet ve pek çok din bir arada 600 yıl yaşamıştır.öyle veya böyle ve bunu kimse inkar edemez.(Osmanlı sevdası için Stalin'in tavuk örneklemesini inceleyiniz)

Bütünlük anlamında kendinize güvenen güçlü bir iradeniz ve tüm halkları kucaklayıcı bir mantaliteniz varsa hiç bir zaman bir bölünme korkunuz olmaz.
bir devletin/ülkenin bünyesinde ayrı halklar olmaz.aksi halde farklılıklar ve farklı uygulamalar m