Orijinalini görmek için tıklayınız : Ezan'a karşı imza kampanyası başlatıldı

Şah-Mat
10.06.2006, 21:34
http://img163.imageshack.us/img163/5383/camii3dv.jpg

Bulgaristan'da Türk karşıtı söylemleriyle tanınan aşırı sağcı ve ırkçı Ataka Partisi, Sofya Camii'nde okunan ezana tepki gösteriyor. Parti yetkilileri, ezan okunmaması için imza kampanyası başlattı.

Bulgaristan'da ezanın susturulması için imza kampanyası başlatıldı. Bulgaristan'ın aşırı sağcı ve ırkçı tutumlarıyla bilinen Ataka Partisi yetkilileri, Sofya Camii yanına bir çadır kurarak, imza toplamaya başladı. Camiden okunan ezanı engellemek isteyen partililerden Kamen Kamenov, ezan sesinin çevredekileri rahatsız ettiğini belirtti.

Kamenov, "Biz İslam dinine karşı değiliz. Onların dininin güç gösterisine karşıyız" dedi. İslam'a saygılı olduklarını belirten Kamenov, "Onlar da bizim dinimize saygı duysunlar ve kamuoyunu dikkate alsınlar" diye konuştu. Türk karşıtlığı ile de tanınan Ataka Partisi, ezan okuma izninin Sofya Belediye Başkanı Stefan Sofiyanski döneminde verildiğini hatırlatarak, toplumun isteklerini dikkate almadığı gerekçesiyle Sofiyanski'yi suçladı. Öte yandan Sofya Camii'nde okunan ezana karşı başlatılan imza kampanyasının 15 Haziran'a kadar sürdürüleceği açıklandı.

Yorum; Bence 5 vakit okunan ezanın gece okunması ve yüksek sesle okunması bu bölgede rahatsızlık yaratmış.Daha doğrusu bellibir saatten sonra "ezanın" okunması beni rahatsız ediyorsa tabiiki istemem.Sanırım onlarında bu konuda bir rahatsızlıkları var.Yani gece uykuda adamın evinin karşısında bağıra bağıra hoparlörden ezan okumak tabii ister istemez zorun yaşayacaktır..

sevilkipirti
10.06.2006, 21:49
Bizde bu konular tabu gibi. İnsanlar bu gibi konularda konuşmaya cesaret edemiyorlar. Çünkü hemen birileri ortaya çıkıyor ve demogoji yapmaya başlıyor.

Benim yıllardır düşündüğüm birşey var. Ezan okurken ne söyleniyor??? Bildiğim kadarıyla namaz vaktinin geldiğini hatırlatıyorlar insanlar... Sonra düşünüyorum da hergün, günde 5 kere ne gerek var böyle birşeye. Herkesin aklı fikri ve saati var. Namaz kılan insan, vakitinin geldiğini de bilir elbette... Neden bağıra bağıra duyurma çabası anlamıyorum??? Hani herkes ibadetinde özgürdü ve ibadet gizli yapılırdı... Ozaman neden bu manevi baskı???

yusufçukgecegez
10.06.2006, 22:12
gece yarısı okunan bir ezan yokki arkadaşlar.müslüman olmayan bir ülkede ezandan rahatsız olunması olağandır.belki bende çan sesinden rahatsız olurum,bana manevi anlamda bir etkisi olmadığı için,fakat türkiyede ezan okunması çok güzel bence,mehmet akifinde dediği gibi.'şu ezanlarki şehadetler.dinin temeli,ebedi yurdumun üstünde benim dinlemel
i.

sunni06
11.06.2006, 10:45
Yusufçukgecegez kardeşime aynen katılıyorum.Çok güzel yorum yapmışsın...

manifesto
11.06.2006, 12:35
Bulgar Başbakanının 94 yılında bizim meclisimizden türkçe olarak sizden özür diliyoruz dediği anı hatırladım.
80 li yılların sonunda orada ki soydaşlarımıza yapılanlardan sonra söylemişdi bunu
Evet bulgaristanın sicili bozuk kominist TODOR JİRKOF dönemnde müslümanlar ve soydaşlarımız az bela yaşamadı.
Umarım bu son olur ve 500 yıllık islam toprağında ezandan rahatsız olmakdan vazgeçerler.
Ben şahsen çan sesinden rahatsız değilim bunun bir inanç gereği olduğunun bilincindeyim

trabzonlu
11.06.2006, 13:11
gece yarısı okunan bir ezan yokki arkadaşlar.müslüman olmayan bir ülkede ezandan rahatsız olunması olağandır.belki bende çan sesinden rahatsız olurum,bana manevi anlamda bir etkisi olmadığı için,fakat türkiyede ezan okunması çok güzel bence,mehmet akifinde dediği gibi.'şu ezanlarki şehadetler.dinin temeli,ebedi yurdumun üstünde benim dinlemel
i.

sana aynen katılıyrom beim yazcaklarımı benden önce yazmışsın benden çık yaşıçaksın:D :D :D

seheryelikiz
11.06.2006, 14:55
Tamam müslüman bir ülkede yaşıyoruz tabiki namaza çağrılacak insanlar ama keşke başka bir çözüm yolu bulunsa.bizim evin yakınındada cami var ezan okunmasından değil yüksek sesle okunmasından rahatsızız .sanki hoparlörler evin içinde gece uykudan uyanıyoruz.gündüz evin içinde birbirimizin sesini duyamıyoruz.bende imza toplayacağım:)şaka şaka

denzz
11.06.2006, 18:32
ben ne söylendiğini anlamıyorum zaten 2 dk içinde gelip geçiyo.. ne aa negüzel okudu die düşünüyorum çünkü bişey anlayamıyorum ne de okunmasından rahatsızım..benim için bişey ifade etmiyo..

Ayfer_A
11.06.2006, 18:45
Hristiyan bir ülkede yasayan biri olarak, illaki ülkenin dini neyse ona göre her vakit çan, ezan vesayire olacak diye birsey olmasi gerekmedigini görüyorum.
Hristiyanlar için kutsal olan pazar gününde, çevredekiler rahatsiz oluyor diye, çan seslerinde düsüs yaratildi.
Gayet memnunum. Ben bu duruma bir hukukçu gözüyle bakiyorum zaten, hakkiniz baskasinin hakki basladigi yerde biter.
Komsum gece yarisi hiphop çalarsa, rahatsiz olurum. Sabah 6da namaza çagirilirsa, ondanda rahatsiz olurum.
AAA , bunlar farkli seyler diyenler olacaktir simdi. Niye olsunki? Cevre sakinlerinin huzur hakkidir bu.

Zahir
11.06.2006, 19:10
Kureyşin Örf ve Adetlerinin İslam oluğuna inan arkadaşlarımız hemen tavırlarını koymuş. İlkönce Ezan diye okunan çağrının manasını yazıyorum.

Allahu Ekber= Allah Daha Büyüktür.

Bu ifade Kurana terstir. Çünkü Kuranda Allah kendi büyüklüğü için Kebir Kelimesini kullanır. Ekber kelimesi ise İbrahimin güneşe aya bakıp bu ondan daha büyüktür manasında kullanmasıdır. Allah için Ekber derseniz, başka bir Allah ile karşılaştırıp daha büyük olduğunu sölersiniz oysa Allah Tekdir.

La İlahe İllallah= Allahtan başka ilahlar yoktur sadece Allah vardır.

Arapçada olumsuzluk eki cümlenin başına geldiği zaman çok şiddetli bir vurgu yapılıyor demektir. Allah Nas süresinde Biz insanların İlahı olduğunu söler İlahin Nas der. Eğer amaç İlahların olmadığını vurgulamaksa İlahın çoğulu İlahe olmaz Alihe olur. Dolayısla İlah ın sonundaki ek hem dişi hemde çoğul anlamı verir. Bu da asıl vurgunun karşılığı olmaz. Doğrusu

La Alihe İlla Allah.

Muhammedin Resul Allah= Muhammed Allahın Resulüdür.

Muhammed kelime kökünün manası olarak övülen demektir.

Hayne alessela= Haydin Namaza.

Asıl önemli nokta burasıdır. Geleneksel olarak Namaz çağrısı olarak algılanan bu ifadede gördüğünüz gibi salat kelimesinin sela olarak kısaltılmış kelimesidir. Çevirilerdeki Namaz karşılığı olmayan Salat ın ne demek olduğunu bir çok yerde açıkladım.

Bu durumda Haydin Namaza da anlamamız gereken, Bu ginki anlamda Haydin Allaha bağlılığa o ginki koşullarda Muhammede desteğe veya bağlılığa şeklinde olmalı.

Önemli kısımlarını vurguladım. Ezanda olan bir çok şey varki selatı selalar bunlar kuranda yok. o kadarda önemli değil temel konu vurgulandıktan sonra.

İlk önce sunniler bu yanlışlarını düzeltsin sonra ezan konusunda yorum yapsınlar. Niye kimse ezandan rahatsız oluyo demesinler. Kurandaki İslama dönün bakın kimse İslamdan rahatsız olacak mı..

RevoLt_Blue
11.06.2006, 19:10
Ya arkadaslar anlamıyorum ben sizi?
Humanızm kardeslık der der durursunuz. solcu gecınır farklı göruslere saygılı olursunuz..
Ama anlamadım gitti sızı artık ezan sesı ıle namaza giden bu ulkede mılyonlarca ınsan vardır bu artık geleenk olmustur.. Pekı bunlara neden saygınız yok.. siz işinize geldıgı gibi konusuyorsunuz. kardeslıgınızde ısınıze geldıgı gibi.. tamam biz Aleviyiz ve ezanla pek ısımız yok ama olana saygımız olsun..

seheryelikiz
12.06.2006, 11:43
Ya arkadaslar anlamıyorum ben sizi?
Humanızm kardeslık der der durursunuz. solcu gecınır farklı göruslere saygılı olursunuz..
Ama anlamadım gitti sızı artık ezan sesı ıle namaza giden bu ulkede mılyonlarca ınsan vardır bu artık geleenk olmustur.. Pekı bunlara neden saygınız yok.. siz işinize geldıgı gibi konusuyorsunuz. kardeslıgınızde ısınıze geldıgı gibi.. tamam biz Aleviyiz ve ezanla pek ısımız yok ama olana saygımız olsun..

yazılanlar arasında nerede?,kim?saygısızlık yapmıştır.alıntı yaparak ispat edebilirsiniz.düşüncelerimizi açıkça ifade etmek saygısızlıkmı oluyor?bizler sadece düşüncelerimizi özgürce yazıyoruz.evet hümanist,solcu bir toplumuz,saygılıyız...nerede görülmüştür.sünni,hristiyan...topluma saygısızlığımız.
düşüncelerimiz saygısızlık boyutuna gelmediği sürece açıkça ifade edebiliriz.

yusufçukgecegez
12.06.2006, 12:14
:yamukgul: ezandan rahatsız olan varsa,hz aliye söylerim bak,uf yapar(küçük bir sünni korkutma taktiği)

sertur
12.06.2006, 12:57
Bir bakış açısı;

Minarelerin sesi, asırlardır milletimizin sesi olagelmiştir. Biz, o seslerin çağlayanlar gibi üzerimize döküldüğü bir dünyada doğup büyüdük. O altın seslerle güne başladık, onlarla gün boyu yaşadık, onlarla oturup kalktık ve hâlâ onlarla oturup kalkıyoruz. Aslında o sesler, günde beş defa bize, kim olduğumuzu ve nasıl bir konumda bulunduğumuzu hatırlatır; biz de onlarla derlenir-toparlanır ve varoluş gayemize, gerçek insanî ufka yöneliriz.”

Ezan, lügatte “bilmek ve bir şeyi bildirmek, ilan etmek, duyurmak”1 demektir. Tövbe sûresinde: “Haccın en büyük günü, Allah ve Resûlü’nden insanlara şunu ilan edin ki; Allah da, Resûlü de müşriklerden beridir…” ayetinde “ezan” kelimesi bu manâda kullanılmıştır.2 Şer’î manâda ise ezan, farz namazlarının vaktini bildiren, nasla belirlenmiş belli lafızlardan müteşekkil bir semavî ilandır.3

Mana ve muhtevası yönüyle ezan, hem tevhid, hem İslâm hem de namaz için bir çağrıdır. Yani ezan vasıtasıyla insanlar bir taraftan namaza çağrılırken; diğer taraftan İslâm’ın temel ilkelerini oluşturan esaslar da duyurulur. Allah’ın varlığı-birliği, ondan başka ilah olmadığı, Hz. Muhammedin O’nun elçisi olduğu ve asıl kurtuluşun Allah’a kullukta; hususiyle en cami kulluk namazda aranması gerektiği açıklanır. Diğer bir tabirle ezanda çok öz ifadelerle İslâm’ın itikat ve amele ait temel esasları özetlenmiştir. Bu yönüyle ezan, İslâm’ın temelidir. Mehmet Akif de, bu noktadan hareketle; “Bu ezanlar ki şehadetleri, dinin temeli / Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli,” demiştir.

Yer kürenin güneş karşısındaki konumu ve kendi çevresinde dönüşü ile namaz vakitlerinin oluştuğu göz önünde bulundurulursa, müslümanların yaşadığı her ülkede günde beş defa okunanan ezanların, kesintisiz devam ettiği, ilahî mesajın günün her anında bütün bir aleme yayıldığı görülür ve duyulur. Yahya Kemal, “Ezan-ı Muhammedî” şiirinde cihan-ı Muhammedî’nin ona dar geldiğini, yüz binlerce minâreden yükselen ezan seslerinin, gökyüzünü de nura gark ettiğini belirtir

ben ezandan asla rahatsız olmadım tabi okunurken okuyanın tarzı çok önemli bazan işi bilmeyen birileri çıkıp okuyor inanın ezanıda bizide öldürüyor bu konulara dikkat etmek gerekir
bulgaristandaki yasağı kınıyorum kaldıki 'inanca saygı esastır'

yener
12.06.2006, 13:18
Açıkçası ben ezandan uyku anlamında hiç rahatsız değilim.
Ama bazı camilerde öyle ezan okuyanlar varki gerçekten kulaklara zarar.
Bence güzel okunduktan sonra bir mahzuru yok.
Tek garibime giden nokta ezan mademki namaz vakti geldiğinin habercisi, insanları namaza çağırmak için okunan birşey
neden insanlar başka bir iş yaparken (örn: müzik dinlerken, kahvede oyun oynarken, bir düğünde halay çekerken) tüm herşeyi bırakıp ezanın bitmesini bekliyor. Madem okadar inancın kuvvetli işini gücünü bırak namaza git.
Bana bunlar biraz tabuları kıramama gibi geliyor. Yapmacık ve göstermelik şeyler
saygılarımla...

Bunlar reklam kokan haraketler bunlara gerenk yok...

:):):)

pirimunzur
12.06.2006, 13:26
evi camii ye cok yakin olanlar rahatsizlik duyabilr tabi ozellikle gece cokrahatsilk veriyor bunun dişinda uzaktan pek rahatsiz deglm ben:)ama rahatsiz olana da saygi duyulmali imam tarafindan:) camiilere cok yakin olan evlerin fiyatlarida buyuzden digerlerine gore daha ucuzdur bunuda ben soyliyim ezan yuzunden (bunu duymuştum)

Nesimi
12.06.2006, 13:27
Camide ezan okunmasına karşı değilim ama yüksek desibelle hoparlörden bağırılmasından rahatsız oluyorum zaten adım başı cami var bu ülkede herkes müslüman olacak diye şart yok, süryanisi var, hristiyanı var ateisti var.

Özellikle cuma günleri camideki vaazın dışarı hoparlörle dinletilmesi çok yanlış bu olayı özellikle alevi mahallerinde yapıyorlar sanki o sözleri dinleyince o vaazı dinleyince hemen camiye koşacam :olmadi

cemalettin
12.06.2006, 13:32
ezan hoparlörlerden ve kulak tırmalayacak şekilde okunuyor ise düzenleme yapmakta fayda vardır.ister yabancı ülkelerde ister ise yurdumuzda.
yok eğer kasıt sadece ezana karşı ise,devletler arası ilişkilerde "mütekabiliyet" diye bir şart olsa gerektir.misliyle karşılık verilir.
islam ülkesinde çan çalınmaz ise karşı taraf belki kahrolur da,islam ülkesi olmayan topraklarda ezan okunamaz ise müslümanlar pek bir şey kaybetmezler sanırım.
akılları yeterli ise bırakınız bu konuyu ortodoks hristiyan papazlar düşünsünler...

manifesto
12.06.2006, 15:58
Zahir : İlk önce sunniler bu yanlışlarını düzeltsin sonra ezan konusunda yorum yapsınlar
? Ezan ilk haliyle nasıl dı ise yani peyganber efendimiz döneminde nasıl okunuyor ise bugünde aynı okunmakda.Yani burada bir yanlışlık yok eğer sizin dediğiniz bir yanlışlık olsaydı ilk peyganber düzeltirdi bunu.

Ezan sesinden rahatsızlık duyan arkadaşlar için bir çözüm kulaklarına pamuk tıkasınlar:)..İslam dünyasında yani hangi memleket olursa olsun EZAN vardır.
Bu müslüman bir memlekette yaşamanın bir neticesidir.Artık bukadarına bazo arkadaşlar katlanıcaklar.

Bu olayın bulgaristanda olması tesadüfi değildir.
Bazı kominizm dönemi fanatikleri orada müslümanların varlığından bile hala rahatsızlar.Soydaşlarımızın isimlerini zorla değiştirmeye veya göç etmeye zorladıkları dönem henüz çok eski sayılmaz.

Serkan_Devrim
13.06.2006, 19:16
? Ezan ilk haliyle nasıl dı ise yani peyganber efendimiz döneminde nasıl okunuyor ise bugünde aynı okunmakda.Yani burada bir yanlışlık yok eğer sizin dediğiniz bir yanlışlık olsaydı ilk peyganber düzeltirdi bunu.alevi muhalefeti ile yazmıyorum. tamamen meraktan soruyorum. bundan nasılemin olabiliriz. yani değişmediğinden.
Ezan sesinden rahatsızlık duyan arkadaşlar için bir çözüm kulaklarına pamuk tıkasınlar..İslam dünyasında yani hangi memleket olursa olsun EZAN vardır.
Bu müslüman bir memlekette yaşamanın bir neticesidir.Artık bukadarına bazo arkadaşlar katlanıcaklar.

Bu olayın bulgaristanda olması tesadüfi değildir.
Bazı kominizm dönemi fanatikleri orada müslümanların varlığından bile hala rahatsızlar.Soydaşlarımızın isimlerini zorla değiştirmeye veya göç etmeye zorladıkları dönem henüz çok eski sayılmaz.olayı komünizme nasoıl bağladınız hiç anlamadım. diğerdevletlerde yapılan şeyleri islama bağlasak üzülmezmiiniz? örneğin ben desem ki
İran'da sokak ortasında idamlar çok normal nede ola müslüman bir ülke!!!

Zahir
13.06.2006, 19:54
? Ezan ilk haliyle nasıl dı ise yani peyganber efendimiz döneminde nasıl okunuyor ise bugünde aynı okunmakda.Yani burada bir yanlışlık yok eğer sizin dediğiniz bir yanlışlık olsaydı ilk peyganber düzeltirdi bunu.

manifesto; biliyorum sırf bana inat olsun diye yazıyorsun. sevgili kardeşim inancında çok samimi isen gerçekten bana kulak verme. dışarıda itibar ettiğin hacı hoca felan varsa Allah aşkına onlara itibar et. benim bilidiğim doğruları sana kabül ettirmek gibi bir düşüncem yok. fikrimi söylüyorum. senin bu fikirlerimi doğru bulmak gibi bir zorunluluğun yok. eğer fikir alışverişinde bulunmak istiyosan konulara yaklaşımın inatlaşma şeklinde olmamalı. her zaman yeni fikirlere açık olmalısın. tabiki senin doğruların senin için çok önemlidir.

hiç bir zaman ben atmasyon yapmadım. her konuda Kuran ayeti sundum. Ayetleri kendi heva hevesimle değil gerçek manasında doğru kabül edilir nitelikte sundum.

şimdi ben ezanla ilgili arapça anlamlarını göz önünde bulundurarak Kuran ölçüsünde değerlendirdim. sen ise hayır peygamber zamanında da böyle idi diyorsun senin delilin nedir? Benim kaynağım Kuran senin kaynağın ne??

canazerbaycan
14.06.2006, 11:17
[QUOTE=ali ekber]alevi muhalefeti ile yazmıyorum. tamamen meraktan soruyorum. bundan nasılemin olabiliriz. yani değişmediğinden.
QUOTE]

Sayın Ali Ekber kardeş,

Sünni camilerinde okunan ezan Hz. Peygamber(as) zamanında okunan orijinal ezan değildir.

Asıl ezan:

Allahuekber(4 kere)
Eşhedüenneilaheillah(2 kere)
Eşhedüenne Muhammeden Resullullah(2 kere)
Hayyel el selah (2 kere)
Hayyel el felah (2 kere)
Hayyi ala hayril amel(2 kere)- Tercümesi:Haydi amellerin en hayırlısınaAllahuekber(2 kere)
Lailaheillallah(2 kere)

İşaretlediğim kısım, Halife Ömer zamanında ezandan çıkarılmıştır. Ayrıca, halife Sabah ezanına es-selatü hayrül minel nevm sözcüğünü eklemiştir.

Zahir
14.06.2006, 11:21
[QUOTE=ali ekber]alevi muhalefeti ile yazmıyorum. tamamen meraktan soruyorum. bundan nasılemin olabiliriz. yani değişmediğinden.
QUOTE]

Sayın Ali Ekber kardeş,

Sünni camilerinde okunan ezan Hz. Peygamber(as) zamanında okunan orijinal ezan değildir.

Asıl ezan:

Allahuekber(4 kere)
Eşhedüenneilaheillah(2 kere)
Eşhedüenne Muhammeden Resullullah(2 kere)
Hayyel el selah (2 kere)
Hayyel el felah (2 kere)
Hayyi ala hayril amel(2 kere)- Tercümesi:Haydi amellerin en hayırlısınaAllahuekber(2 kere)
Lailaheillallah(2 kere)

İşaretlediğim kısım, Halife Ömer zamanında ezandan çıkarılmıştır. Ayrıca, halife Sabah ezanına es-selatü hayrül minel nevm sözcüğünü eklemiştir.

Sayın canazerbeycan; siz neye göre doğru ezanı yazdınız? sizin delilininiz ne?

sertur
14.06.2006, 11:24
sayın zahir sorunuza katılıyorum,
evet deliliniz nedir canazerbaycan

manifesto
14.06.2006, 15:29
ali ekber : alevi muhalefeti ile yazmıyorum. tamamen meraktan soruyorum. bundan nasılemin olabiliriz. yani değişmediğinden
:) Bu konuda emin olmak için İslam Tarihini okumak lazım, kur'an da ezana dair ayetler yokdur zaten bu dinin bir emri değil sadece namaza çağırmak için kullanılan bir metod olmuşdur şimdi biri kalksa ve hayır ben namaza davet için ezanı değilde başka birşeyi kullanıcam der ise dinden çıkmış olmaz sadece sünnetten ve islam geleneğinden uzaklaşmış olur.

58- Namaza çağırdığınız zaman, onu alay ve eğlence konusu yaparlar. Bu onların, akıllarını kullanmayan bir toplum olmalarından dolayıdır..

Bu ayeti açıklarken elmalılı hamdi yazır münafıkların ezan ile dalga geçtiğini ve hatta bazı müşrik şairlerin ezanın sözlerini değiştirip kendi aralarında alay konusu yaptıklarını anlatmışdır.Bunlar tarihsel vakalardır inançsal değil.
İran'da sokak ortasında idamlar çok normal nede ola müslüman bir ülke
:) Sorun ne idamların olması mı yoksa toplum içinde teşir edilerek idamların olması mı? Ben bu konuda faydalarının olduğunu düşünüyorum.Ne tekim ABD de de idamlar gerçekleştirilirken mağdurun yakınları bu idam törenine davet edilirler adalet duygusunun tatmin edilmesi adına.

İslami birçok meselede kur'an sadece temas etmiş geçmiş olabilir.Mesela kur'ban kesin demişdir ama kurbanı nasıl kesiceği kur'anda yokdur.Namaz kılın demişdir ancak namazın nasıl kılınacağı kur'anda yokdur..bu gibi daha birçok imanı ve ameli meselelerde Hz.Peyganberin hayatına ve uygulamalarına bakılır onun için o bize göre rehberdir.Onun için 32 yıl kabilesi içinde peyganberlik yapmış ve onlara islamı doğru şekilde anlamaları için nasihatlerde bulunmuş.

canazerbaycan
14.06.2006, 21:46
www.kevser.net'ten alıntı:

"Ehl-i Sünnet kaynaklarında "Hayy-i ala hayr-il amel" cümlesinin ezanın bir parçası olduğuna dair hadis ve rivayetler, ki bunların bir çoğu sahih senetlerle nakledilmiştir, şu ravilerden nakledilmiştir:

1- Abdullah b. Ömer

2- Ali İbn-il Hüseyin (Zeyn-ül Abidin)

3- Sehl b. Hüneyf

4- Bilal-ül Habeşi

5- Emir-ül Mu'minin Ali (a.s)

6- Ebu Mahzura

7- İbn-i Ebi Mahzura

8- Zeyd b. Erkam

9- Muhammed İbn-i Ali (El-Bakır)

10- Cafer İbn-i Muhammed (Es-Sadık)

Bunları detaylı bir şekilde görmek isteyenler şu kaynaklara müracaat edebilirler: Sünen-i Beyhaki, C.1, S.424-425, Mebadi-ül Fıkh-il İslami, S. 38, Musennef-u Abdirrezzak, C1, S.460-464, Cevahir-ül Ahbar-i Vel-Asar (Es-Sa'di), C2, S.191-192, Mecme-üz Zevaid, C.1, S.330, Kenz-ül Ummal, C.4, Hadis: 5504-5567-5568, El-Muvatta' (Malik b. Enes), C.1, S.93, Şerh-u Tecrid (Kuçci), İmamet bahsi, S.484, Kenz-ül İrfan, C.2, S.158, Es-Siret-ül Halebiyye, C.2, S.105, El-MuHalla, C.3, S.160, Sa'd-us Suud, S.100, En-Necm-r Raiq, C.1, S.275, Mekatil-üt Talibiyyin (Ebufarac İsfanahi), S.446, Ravz-ün Nazir, C.2, S.42, Mizan-ül İtidal (Zehebi), C.1, S.139, Lisan-ül Mizan (Askalani), C.1, S.268, Neyl-ül Evtar (Şevkani), C.2, S.32, El-İlmam-u Bil-A'lam Fima Ceret Bih-il Ahkam (İbni Kasım En-Nüveyri), C.4, S. 24-32-40-41.

1- Malik b. Enes, Leys, b. Sa'd ve İbn-i Cüreyc kanlıyla, Nafi'den, "Abdullah İbn-i Ömer'in ezanında "Hayy-i Ala Hayr-il Amel" cümlesini eklediğini nakletmişlerdir. (Sünen-i Beyhaki, C.1, S.424, Müsannef-u Abdirrezzzak, C.1, S.464, Siret-ül Halebiyye, C.2, S. 295, Er-Ravz-ün nazir, C.1, S.542) Aynı şey Muhammed b. Sirin'den de nakledimiştir. (Sünen-i Beyhaki, C.1, S.425)

2- Hatem İbn-i İsmail Cafer b. Muhammed'den o da babasından şöyle nakletmiştir: "Ali İbn-il Hüseyin (Zeyn-ül Abidin), ezanda Hayyi Alel-Felah cümlesinden sonra "Hayy-i ala hayr-il amel" cümlesini de ekliyor ve "İlk ezan (Resulullah'ın ezanı) böyleydi." diyordu." (Sünen-i Beyhaki, C.1, S.425, Cevahir-ül Ahbar-i Vel-Asar (Es-Sa'di), C.2, S.192, Siret-ül Halebiyye, C.2, S. 295, El-Muhella (İbn-i Hazm), C.3, S.160)

3- Beyhaki, Ebu Emame (Sehl B. Hüneyf)'ten "Hayy-i ala hayr-il amel" cümlesinin ezandan olduğu görüşünü nakletmiştir. (Sünen-i Beyhaki, C.1, S.425) Aynı şeyi İbn-ül Vezir, Muhibbuddin-it Taberi-i Şafii'nin kitabından naklen Ebu Emame hakkında nakletmiştir. (Mebadi-ül Fıkh-il İslami, S.38)

4- Abdürrezzak Muammer'den, o da İbn-i Hammad'dan, o da babası kanlıyla dedesinden Resulullah'ın Mirac hadisinin bir bölümünde şöyle nakletmiştir; buyurdu: "Cebrail ayağa kalktı ve sağ işaret parmağını kulağına koyarak ezan okudu, cümleleri ikişer ikişer tekrarladı ve sonlarına doğru da iki defa "Hayy-i ala hayr-il amel" dedi". (Sa'd-üs Suud, S.100)

5- Ebubekr, (Ahmed b. Muhammed Sırri)'den o da Musa b. Harun'dan, o da Hammani'den, o da Ebu Bekr b. Ayyaş'tan, o da Abdülaziz b. Rafi'den, o da Ebu Mahzura'dan şöyle nakletmiştir: "Ben henüz genç yaşta birisiydim; Resulullah bana buyurdu ki: "Ezanının sonunda, "Hayyi ala hayr-il amel" cümlesini söyle." (Mizan-ül İtidal (Zehebi), C.1, S.139, Lisan-ül Mizan (Askalani), C.1, S.268)

6- Hüzeyl b. Bilal-il Medainî'den de şöyle nakledilmiştir: "Ben İbn-i Ebi Mahzura'nın ezanda Hayy-i alel-felah cümlesinden sonra, "Hayy-i ala hayr-il amel" söylediğini duydum." (Mizanül İtidal (Zehebi), C.1, S.139, Lisan-ül Mizan (Askalani), C.1, S.268, Cevahir-ül Ahbar Vel-Asar, C.2, S.192)

7- Zeyd. B. Erkam'ın da ezanda "Hayy-i ala hayr-il amel" söylediği nakledilmiştir. (El-İmam-üs Sadık Vel-Mezahib-ül Erbaa, C.5, S.283)

8- Şevkani El-Ahkam kitabından naklen şöyle diyor: "Sahih kanaldan bize nakledilmiştir ki "Hayy-i ala hayr-il amel" Resulullah (s.a.a) zamanında ezanda söyleniyordu; ancak Ömer zamanında ezandan çıkarıldı." (Neyl-ül Evtar, C.2, S.32)

9- Hz. Ali'den (a.s) şöyle nakledilmiştir: Resulullah'tan (s.a.a) şöyle duydum: "Amellerinizin en hayırlısı namazdır." Resulullah (s.a.a) Bilal'e ezanda "Hayy-i ala hayr-il amel" (Koşun en hayırlı amele) söylemesini emretti." (Cevahir-ül Ahbar-i Vel-Asar, C.2, S.191)

10- Ehl-i Beyt kanlıyla nakledilen hadislerin de hepsinde "Hayy-i ala hayr-il amel" cümlesinin ezanın bir parçası olduğu ısrarla vurgulanmaktadır. Bu konuda örnek olarak şu kaynaklara müracaat edilebilir: Deaim-ül İslam, C.1, S.145, Bihar-ül Envar, C.84, S.156, Vesail-üş Şia, Cami-u Ehadis-iş Şia, Müstedrek-ül Vesail, Ezan Babaları."

Serkan_Devrim
15.06.2006, 14:46
Bu konuda emin olmak için İslam Tarihini okumak lazım, kur'an da ezana dair ayetler yokdur zaten bu dinin bir emri değil sadece namaza çağırmak için kullanılan bir metod olmuşdur şimdi biri kalksa ve hayır ben namaza davet için ezanı değilde başka birşeyi kullanıcam der ise dinden çıkmış olmaz sadece sünnetten ve islam geleneğinden uzaklaşmış olur.
islam tarihini yazan birçokları vardır. ama nesnelliği tartışılır. birbirleri ile olan çelişkileride cabası.
Sorun ne idamların olması mı yoksa toplum içinde teşir edilerek idamların olması mı?idam örnek idi. müslüman bir ülkenin yaptığı yalnışlar islamiyete yüklenemeyeceği gibi, sosyalist bir ülkenin yaptığı yalnışlardanda sosyalizm sorumlu tutulamaz.

pazarcıklı
03.07.2006, 01:55
ezan benim için bi anlam ifade etmiyor ama herkesin inancınada derin bi saygım var..... ezanın okunmasının benim için hiçbir kötü etkisi yok...herkese saygılar.......

ustaclu han
05.07.2006, 04:00
benim yasadıgım yerde öyle bir yüksek sesle söyleniyor ki coğu kez uykumdan uyanıyorum abartmıyorum size uyanıyorum..camiinin yanından geçerken eğer ezan başlamışsa yüksek sesten dolayı bağırarak konuşmam bile bir işe yaramıyor..uzaklaşıncaya kadar susmak zorunda kalıyorum..

ezana karşı degilim bu şekilde olmasına karşıyım

kolpa
05.07.2006, 15:12
ezana ben de karşı değilim ama adım başı camii yapılmasındaki amaç nedir ben anlamıyorum.türkiyede bulgaristanda müslümanlara karşı dayatmalara tepki gösteriyorlar iyi güzel.bu memlekette de tarihi kiliseler var(mesela güneydoğuda),başka dinler için ibadet yerleri var onların camiiye dönüştürülmesinden rahatsız olanların sesleri niye bastırıyor.niçin aynı zihniyet KENDİ DİNİNE SAYGI bekliyor?

denzz
05.07.2006, 15:34
bu ükede okuldan önce cami gelir..nedenini de kıvırmadan açıklayan bi şahsiyete rastlayamazsınız..doğru olmayan şeyler hep kıvırılanlardır zaten..insan olmaya saygı yok ki dinlere olsun..

erayY
05.07.2006, 15:38
Nüfusu nun çoğunluğu müslüman olan bir ülkede ezan ı kaldırmak saçmalık olur lakin Türkiyede ezan en azından türkçe olmalıydı Demokrat partinin iktidara geldiği vakit yaptığı ilk iş ezan ı tekrar arapça yapmak olmuştur. Bugün kaç kişi ezan ın türkçe karşılığını biliyor türkiyede, ne anlatmak istiyor ezan bilinmiyor dolayısıyla arapların dinini ve dilini yaşatmış oluyorlar. Bu tıpkı kuran ın arapça okunduğu vakit daha fazla sevap kazanmasıyla birdir. Oysa ne ilgisi vardır türkçe yahut çince okunmasıyla kuran ın mühim olan varılan sonuç.

şimdilik bu kadar.

huseyn
05.07.2006, 19:54
ben ezanın o imamlar tarafundan yapılan çığırtkanlığına karşıyım ve rahatsızlık duuyuyorum bu yüzden

kerten
05.07.2006, 20:52
Özgürlük vardır, ama başkalarını rahatsız etmeyecek kadar..

Ee nerede bu özgürlük? Sabahın köründe beni uyandırıyorlar, sabah dışarda biri bir şarkı söylese 2 gün nezaretten çıkamaz..

Gaziantepte okumaktayım ve üniversitemizin içinde bir cami olduğu için utanıyorum.. Her gün o camiyi gördükçe daha da moralim bozuluyor..

Ayrıca bu şehirde her sokakta bir cami var, okulların 10 katı kadar.. Fakat son 2 senede 10'a yakın cami yaptırma vakfı açıldı.. Ama koca şehirde bir tek okul yaptırma vakfı göremedim..

Yine sinirlerim hopladı :/

Nesimi
05.07.2006, 20:59
Özgürlük vardır, ama başkalarını rahatsız etmeyecek kadar..

Ee nerede bu özgürlük? Sabahın köründe beni uyandırıyorlar, sabah dışarda biri bir şarkı söylese 2 gün nezaretten çıkamaz..

Gaziantepte okumaktayım ve üniversitemizin içinde bir cami olduğu için utanıyorum.. Her gün o camiyi gördükçe daha da moralim bozuluyor..

Ayrıca bu şehirde her sokakta bir cami var, okulların 10 katı kadar.. Fakat son 2 senede 10'a yakın cami yaptırma vakfı açıldı.. Ama koca şehirde bir tek okul yaptırma vakfı göremedim..

Yine sinirlerim hopladı :/

Evet hepimiz bu durumdan müzdaripiz.

Camiye inanların inancları gereği ezan şart( onlara göre) ancak sesi bu kadar açmanın anlamı yok. Bizim evin yakınında cami var ve sabahları çoğu zmn rahatsız oluyorum.

Üstelik ülkede hastaneden okuldan çok cami var. Sunni olanlarda bu duruma eleştirel bakabilmeliler sonuçta hepimizin vergileriyle yapılıyor bu camiler.

manifesto
05.07.2006, 21:07
erayy ; dolayısıyla arapların dinini ve dilini yaşatmış oluyorlar
Arabın din mi????? :)
Irklara göre din tasnifi yapıyorsun heralde...Unutma Türklerin de ekserisi müslümandır..İslam arabın dini değil bütün insanlığa mesajını getirmiş bir dindir..
Yahudilik gibi sadece yahudilere has bir din değildir...
hiç ezan dinlemedin heralde..Böyle yazabildiğine göre..
Ezanın anlamını bilmeyen mi var??? Allahıekber'in anlamını bilmeyen var mı??
İnanan inanmayan herkez türkiyede bunun anlamını bilir...
Lailahe illallah bunu da mı anlamı bilinmiyor..
Hayyaes-Salah, haydin namaza bunu da herkez bilir..
Yani eleştirde nasıl olursa olsun..

Merhum Adnan Menderes ezanı orjinal haline alarak büyük bir hizmet vermişdir.
Münafık zümrenin inançlar üzerindeki baskısını kırmışdır..
Köylerde hiçbir zaman türkçe ezan okunmadı..Jandarma geldiğini görünce insanlar türkçe okur ama hep ilk hali ile okunmuşdur..
Ezan evrenseldir..Çinin de hindinde aceminde hep aynı sada
Ortak dil ortal lisan..Kur'ani lisan...Namaz da aynıdır , evrenseldir...
Japon bir cemaate dahi namaz kıldırsanız onlar sizin namazda iken şiir okumadığınızı veya onlara sövmediğinizi bilir..Kur'an okunur orjinal dili ile...
Ee nerede bu özgürlük? Sabahın köründe beni uyandırıyorlar, sabah dışarda biri bir şarkı söylese 2 gün nezaretten çıkamaz
Müslüman bir ülkede bu yazdıklarınız hoş olmamış...Bunu etrafınızdaki inananlar ile paylaşmayın ..olur ki sizi yanlış anlarlar...

genar
05.07.2006, 21:46
ezan tek kişi tarafından (sesi güzel olmalı)okunmalı sesinde çok açılmaması gerekir ki çandan rahatsız olan ezandanda olur hiç birini duymak istemeyenlerde var

eyhayat
05.07.2006, 22:12
Diyanet veya mahalli idareler özellikle sabah ezanlarında camilerin yaydığı gürültüyü, uygun bir desibele sabitlemeli ve ses sınırı aşılmadan ezan okunmalı bu şekilde bir düzenleme de kimseyi rahatsız etmeyeceği kanısındayım.
Büyük şehirlerde teknolojinin nimetlerinden yararlanılarak merkezi camiler oluşturulmalı veya kablolu yayınlar,tvler,internet,uydu vs. aracılığı ile evlere kadar ezan hizmeti verilebilir.

Haci
05.07.2006, 22:32
Elin gavur memleketinde Ezan hoperlarden okunur mu kardeşim?:p

Kremenov kati bir islam düşmanıdır bana göre..Ayrıca Faşisttir..Toplumun değerlerini faşizan emellerine alet edip şovenlik taslamaya çalışıyor aklı sıra. Bu şovenist adam binlerce soydaşımızın sürülmesine ve kimlik değişimi sürecine tabi tuttuğu açıktır..EE efenim Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Bulgar liderler özür diliyorlarmış..Va rmı böyle bir şey allah aşkına..Hangi aklın şuurn işidir bu. Sen binlerce Türk'e zülmet, hor gor sonra özür dile.:o .Türkiye ..

Ezan konusunda artık bir mutabakata varılmalı..Ezan hoparlorlerden okunmamalı.Artık bu ilkellikten vazgeçilmeli...Ezanın ses kirliliği yaptığı hepimizce malumdur...

Kremenov denen şahsın asıl sorunu ezan değil din ve şovenliktir..bu bakımdan bu kişinin bu doğrultuda ezanı kötülemesini kabul edemem..Fakat bir dine mensub herhangi bir insan ezandan rahatsız olabilir..Bu bakımdan ezan camilerin içinde okunmalı..Tıpkı diğer Avrupa ülkelerinde, Amerika'da olduğu gibi..

manifesto
05.07.2006, 23:35
Hacı ; Ezan konusunda artık bir mutabakata varılmalı..Ezan hoparlorlerden okunmamalı.Artık bu ilkellikten vazgeçilmeli...Ezanın ses kirliliği yaptığı hepimizce malumdur...
İlkellik anlayışınız çok garibime gitti..Ne güzel işte modern çağa ayak uydurulmuş.Hoperlör ile okunuyor ki insanlar duysun..amaç o zaten..

Avrupa ülkeleri müslüman değildir..Türkiye is bir islam memleketidir..Bunu karşıtırmamak lazım..Biz nasıl bu ülkede kilisenin çanlarından rahatsız olmuyor isek onlarda ezandan rahatsız olmamayı birgün öğrenicekler...

kerten
06.07.2006, 13:18
Müslüman bir ülkede bu yazdıklarınız hoş olmamış...Bunu etrafınızdaki inananlar ile paylaşmayın ..olur ki sizi yanlış anlarlar...

Etrafımdakilerle de paylaştım.. Rahatsız oluyorum, bunu dile getirmek de en doğal hakkım.. Başka ülkelerdeki insanlar rahatsız olduğunu belirtince saygı görüyor da biz mi ayıp ediyoruz?

İlkellik anlayışınız çok garibime gitti..Ne güzel işte modern çağa ayak uydurulmuş.Hoperlör ile okunuyor ki insanlar duysun..amaç o zaten..

Avrupa ülkeleri müslüman değildir..Türkiye is bir islam memleketidir..Bunu karşıtırmamak lazım..Biz nasıl bu ülkede kilisenin çanlarından rahatsız olmuyor isek onlarda ezandan rahatsız olmamayı birgün öğrenicekler...

Avatarında Atamızın resmi var, Laikliğin anlamını bilseydin Türkiyenin islam devleti olmadığını anlardın..

Burası laik bir devlettir, müslümanların çoğunlukta olması burayı islam devleti yapmaz, ayrıca islam bir tek sünnülerden oluşmaz, eğer burası islam ülkesi ise sünnilerin yargılarına göre hareket edilemez, alevilikte ezan gereksizdir, sen yukarıda yazdıklarını savunmaya kalkarsan ve türkiye bir islam ülkesi dersen kendinle çelişirsin, senin kendini haklı çıkarmak için kurabileceğin tek cümle "türkiye sünni ülkesidir" demektir, onun da ne kadar doğru olduğunu herkes biliyor...

kerten
06.07.2006, 13:31

Bak kardeşim madem ilkellikten bu kadar uzak olduğunuzu ve yenilikçi olduğunuzu savunuyorsunuz, size bir önerim var..

Bir caminin maliyeti ne kadardır?

http://arsiv3.hurriyet.com.tr/haber/0,,sid~410@nvid~302444,00.asp

900 milyar deniyor 2003 yılına göre..
2006'ya göre hesaplayalım.. 1.5 trilyona yakın..

Şimdi size bir fikrim var,

Sizin ezanınızı yine müezzinler camilerinden okusa, Siz de yeni camilere koyacağınız trilyonlar yerine, o parayla camilerinize kablosuz iletişim cihazları yerleştirseniz, ufacık cihazlarla ezanda uyanmak isteyen şahıslar yanlarında bu kablosuz iletişimle çalışan hoparlörler taşısa, yatağının başına koysa, müezzininiz ezanını okuduğunda herkesin kendi evinin içinde ezan okunsa, ibadetinizi yerine getirseniz..

Biz de rahatlasak, siz de rahatlasanız, yatağındaki hasta rahatlasa, insanlar artık hakkınızda daha olumlu düşünmeye başlasa, avrupalılara islamın aslında gerideki bir din olmadığını gösterseniz...

Hadi bakalım yeni fikirlere açık mıymışsınız??
Yoksa yazdıklarıma saçmalık mı diyeceksiniz..
inanın çok merak ediyorum..
Ama siz bu forumda ne derseniz deyin, iktidarın sırf o ezanı, sünni ve müslüman olmayanların kulaklarına sokmak için hiçbir değişiklik yapmayacağına eminim :mahsum

(fazla yaratıcılıgın kimseye zararı olmaz :) )

cemalettin
07.07.2006, 11:23
ezana karşı olmak en azından müşterek yaşanılan insanlara karşı olmak ile eşdeğerdir.
gereksizdir.
ezanın hoparlör ile okunarak hem güzelliğinin yitirilmesi hem de inanan veya inanmayan kişilere bazı yerlerde huzursuzluk yaratılması en azından saygısızlıktır.
okulu veya en azından bir kütüphanesi dahi olmayan yerlere ardı ardına camiler inşa etmeye çalışmak,dinin ardına saklanarak/dini duyguları kullanarak maddi veya manevi menfaat sağlamak içindir.(manevi menfaati her zaman maddi menfaatler takip eder)
herkesin kolunda,cebinde,aracında,işyerinde sayısız saatler var iken,radyolar TV.lerde saatler belirtilir iken,ibadet etmek isteyecek/niyetli kişilerin tekrar tekrar uyarılmaya çalışılması biraz mantık dışıdır.
ezan bir simgedir.lisanı bir şey değiştirmez.güzel bir ses ile ve "mekanik/elektronik"yardımı olmaksızın okunmalı ve boş yere sürtüşmelere sebep olunmamalıdır.
tabiidir ki sürtüşmelerden bir yarar umulmuyor ise...
bir de olayların gelişmesine şu açıdan bakmakta yarar vardır ki,ülkemizde başka dinlerin misyonerleri cirit atar iken ve hiç bir önlem alınamaz iken bir kesim halkın içgüdüsel olarak savunmaya geçmesi gayet normal görülmeli,sivrisinekler ile uğraşılmaya son vererek bataklıkları kurutmanın çarelerine bakılmalıdır.
içgüdüsel olarak savunmaya geçilmesinin sebebi olan ve saldırı gibi kabul edilen pek çok da olay vardır ve ahlaki çöküntü başta gelmektedir.
Allah'tan ve "O"na olan bağlılığından başka hiç bir şeyi olmayanların ve bundan dolayı da bu kesimi kullananların yaptıkları bazı aşırılıkları "bataklıklardan" meydana geliyor diye kabul etmek gerektir.
ezan bir olay ve simgedir.olaylar ile uğraşmayarak sebepleri iyileştirecek fikirler üretelim der fakr...

Hu

manifesto
07.07.2006, 16:57
kerten ; Başka ülkelerdeki insanlar rahatsız olduğunu belirtince saygı görüyor da biz mi ayıp ediyoruz?
Halkının çoğunluğu müslüman olan bir ülkede ezan sesinden rahatsız olduğunu ifade etmek anlayış ile karşılanacak bir durum değildir.
Topiğin ilk yazısını okursanız bu hadise BULGARİSTANDA gerçekleşiyor..
Yani siz şimdi ingilterede ÇAN sesinden rahatsız oluyorum deseniz acaba ingilizler size hoşgörü ile mi bakacaklar...???Komik olmayalım..

Benim aklımın almadığı sanki camilerin yapılması okulların yapılmasının karşıtı gibi..
Şimdi bir düşünelim alevi köylerinde caminin yok olduğunu varsayarsak o köylerimizde okul probleminin çözüldüğünü mü düşünücez??
Bu nasıl mantıkdır..? Diyanetin işi cami yapımına dolaylı yada direk yardım etmekdir...Milli eğitim bakanlığının işi ise okul açmakdır..Siz soruyu yanlış adrese soruyorsunuz...