Orijinalini görmek için tıklayınız : Altun Ne Yapmak İstiyor?
Aşağıda Fermani Altun'un bir açıklaması var. Altun daha önce de Refah Partisi gibi partilerle kurduğu ilişkiler nedeniyle diğer Alevi dernekleri tarafından sıkça eleştirilen bir kişiydi. Özellikle son bölümdeki Alevi gençleri ile ilgili açıklaması dikkat çekici:
-----------------------------
Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Alevi toplumunun için için kaynadığını ifade ederek,
''Alevi gençleri çok perişan durumda, varoşlarda, bar bataklıklarında, uyuşturucu bataklıklarındalar, hatta geniş çapta diğer dinlere kayma var'' dedi.
Altun, Topkapı Eresin Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, son aylarda Alevilik ile ilgili tartışmaların büyük boyutlara ulaştığını belirterek, sistemin yanlışları nedeniyle Alevi-Sünni ayrımının empoze edildiğini savundu.
Toplumun her iki inanç kesimi arasında hiçbir sorun bulunmadığını dile getiren Altun, iki kesim arasında yüzde 90 dolayında olan ortak yanlar yerine, yüzde 10'luk farklılıkların ön plana çıkarılmaya çalışıldığını vurguladı.
''Alevilik İslam dışı değil, İslam'ın özüdür'' diyen Altun, Avrupa Birliği'nin, Alevileri azınlık göstermesinin temelinde bir organizasyonun yattığını belirterek, ''Aleviler hiçbir zaman azınlık
değildir. Bu ülkenin asli unsurları, Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik ve beraberliğine en çok destek veren inanç kesimidir'' dedi.
Altun, Alevilerin en büyük sorununun, inanç kaynağı ve eğitimden koparılmaları nedeniyle inanç önderlerinin bulunmaması olduğunu ifade ederek, bunun için devletin gerekli desteği sağlaması gerektiğini belirtti.
Cem evlerinin, Alevilerin ibadet ve hizmetlerini yaptığı kutsal mekanlar olduğunu da kaydeden Altun, hiçbir zaman camilerin karşıtı olmadığını söyledi.
Altun, hükümetin demokratik açılımlarını desteklediklerini belirterek, terör ve baskı ile bir yere varılamayacağını sözlerine ekledi.
-''GENÇLER PERİŞAN''-
Altun, ''Başbakan Erdoğan'ın 'Aydınlar Heyeti'ni kabulünü nasıl değerlendirildiğinin'' sorulması üzerine şunları söyledi:
''Bu olumlu bir gelişmedir ve demokratik bir olgudur. Bugüne kadar sorunların baskı ile halledileceği sanılmıştır. İnsanlarımızı inançları ve düşüncelerinden ötürü düşman gördük. Bu konuda sistemin büyük bir hatası vardır. Ancak artık dünya değişiyor. Bugün Türkiye
bir Kürt sorunu ile karşı karşıyadır, terör de devam etmektedir. Ama ben şunu açıkça söyleyeyim ki; bugün Alevi toplumu da için için kaynamaktadır. Bugün siz Türkiye'nin üçte bir nüfusuna siyasette, kamuda yer vermiyorsunuz. Onları hor görüyorsunuz, onların kültürüne, inancına değer vermiyorsunuz. Onların varlığını yok sayıyorsunuz. Yani bir kaynaşma devam ediyor.''
Altun, siyasilere ve TBMM'ye önemli görevler düştüğünü belirterek, ''Alevi gençleri çok perişan durumda, varoşlarda, bar bataklıklarında, uyuşturucu bataklıklarındalar, hatta geniş çapta diğer dinlere kayma var. Mutlaka zaman geçirmeden Alevilerin sorunlarına el atılması gerekiyor'' diye konuştu
http://www.internethaber.com/mays/article_view.php?aid=308951
---------------------------------------
Ne demek istiyor? Sizce bizim gençlerimiz, ülkenin diğer gençlerinden daha mı kötü durumda? Bataklığa, uyuşturucuya diğer toplumlardan daha mı yatkınız? Tam aksine. Ülkemizin hızlı bir yozlaşmanın içerisinde olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ve toplumun tamamı bu yozlaşmanın şöyle ya da böyle etkisi altında. Ben bizim daha bilinçli ve aydın bir toplum olduğumuz için bu yozlaşmadan diğer kesimlerden daha fazla etkilendiğimize inanmıyorum. Ayrıca bence bu tür açıklamalar Alevileri hedef gösterir.
chatlakalper 13.08.2005, 10:29 Fermani Beyin Flash Tv de açıklamalarını dinlemiştimn alevilikle alakalı görüşlerine saygı duydum ve beğendim o ialevilik islamın özüdür sözüne de katılıyorum
A-L-E-V-İ 17.08.2005, 19:05 FERMANİ ALTUN KİMDİR?....
Fermani ALTUN....Fındık işiyle uğraşan adı MAFYA ilişkilerine karışmış(ortağı sabıkalı Hasan CAN) karanlık ilişkilere sahip bir kişiliktir...öyleki Medyada daha önce de bir kişiyi kaçırtıp işkence yaptırmakla suçlanmıştır...Yine oğlu Bir vatandaşı arabayla ezmiş ve ölümüne sebebiyet vermesi üzerine olayı örtbas etmekle çabalıamıştır...
Fermani ALTUN ..siyasi hayatta tam bir DÖNEKTİR...gezmediği parti kalmamıştır...en son SAADET partisine yamanmaya çalışmıştır..
Bir Dönem de Cemal ŞAHİN le İRAN'ın Türkiye büyükelçisi gibi çalışıp körpe zihinleri bulandırmaktan başka bir şey yapmamıştır...Cemal ŞAHİN in ikiyüzlü yaklaşımını oğlu Teoman ŞAHİN "alevisesi" adlı Alevilikle ZERRE kadar ilgisi olmayan(Anadolu aleviliğiyle) Bir site kurmuş ve AKIL HOCASI Çorum ilhçFak.öğr görevlisi Osman EĞRİNİN ipiyle kuyuya inmiş BEKTAŞİLİĞE ATILMADIK İFTİRA BIRAKMAMIŞLAR...Cevabı da Araştırmacı ŞAKİR KEÇELİDEN tokat gibi yemişlerdir...
Bu çevrelere yazdığım cevapları belgeleriyle SİTELERİNDE YAYINLAMA CESARETİNİ VE DÜRÜSTLÜĞÜNÜ GÖSTEREMEMİŞLERDİR..Bunlara her türlü mecrada verilcek cevabımız vardır...istedikleri SİTEDE Hodri meydan!....
Bunların karakterleri-Kişilikleri budur...Her zaman başkalarının sesi olmuşlardır...
Hani demiş ya şair :
"TANI BUNLARI TANIDA BÜYÜ..."
Bilgiler için sağol A-L-E-V-İ. Zaten adamın sağı solu belli olmuyor. Bir solcu oluyor, bir refahçı, bir milliyetçi.
A-L-E-V-İ 17.08.2005, 19:48 Bilgiler için sağol A-L-E-V-İ. Zaten adamın sağı solu belli olmuyor. Bir solcu oluyor, bir refahçı, bir milliyetçi.
Biz YOL DÜŞKÜNÜ Diyelim...
"Ne İSA'YA Ne MUSA 'ya.."
izmirksk 06.10.2005, 19:54 evet fermani altun cem evi kelimesinden bile rahatsılık duyuyor.
ccgunal arkadaşımız başka bir yerde benim yazdıklarıma atfen, onun daha çok şiilik peşinde koştuğunu yazmıştı.
bu oldukça doğru bir tespit.
ayrıca milyonlarca alevi sanki ona temsil yetkisi vermiş gibi uyduruk seminerler ve toplantılarla aleviler adına başkaları ile oturmaya, konuşmaya çalışıyor.
üstelik alevilerin dünyasından farklı bir dünyayı yaşayarak.
tepkilerden çekinmese hemen ağzındaki baklayı çıkaracak ya hadi neyse
Fermani Altun'un bir açıklamasında yanlışları olduğu kadar doğrularıda bulunduğu inancındayım. Açıklamanın bütünü ile yanlışlarla dolu olduğunu söyleyemeyeceğim.
Alevi gençleri çok perişan durumda, varoşlarda, bar bataklıklarında, uyuşturucu bataklıklarındalar, hatta geniş çapta diğer dinlere kayma var
Bu tespitinde ilk başta yer alan Alevi gençliğinin uyuşturucu v.b. kötü alışkanlıklarına söylemesi elbetteki bir hata. Diğer arkadaşlarımızında belirtiği üzere şu anda ne yazık ki gençlik içerisinde büyük bir yozlaşma, ahlaksızlaşma hakim ancak bunu Alevi gençliğini bahsederek açıklamak yanlış olur.Ancak diğer yandan çeşitli nedenlerden ötürü Alevi toplumunun ibadetlerini yapamaması, öğretilerini nesillere aktaramaması v.b. sebeplerden dolayı Alevi gençliğinde ateizme olduğu kadar çok fazla oranda olmasada diğer dinlere ki özellikle hiristiyanlığa doğru bir yöneliş olduğuda bir gerçektir. Bunun nedenini araştırırken sonucu Alevi inancındaki topluma veya ailelere yöneltmekte yanlış olur. Bunun nedeninin cevabınıda yine açıklama içerisinde bulabiliriz;
Altun, Alevilerin en büyük sorununun, inanç kaynağı ve eğitimden koparılmaları nedeniyle inanç önderlerinin bulunmaması olduğunu ifade ederek, bunun için devletin gerekli desteği sağlaması gerektiğini belirtti.
Devletin ilk kuruluş yılarından başlayarak devam ettirdiği Hanefi mezhebi doğrultusundaki din işlerinin yöneltilmesi, araştırılması, uygulamaya çevrilmesi hatası nedeninde bunda büyük payı olduğuda unutulmamalıdır.
''Alevilik İslam dışı değil, İslam'ın özüdür'' diyen Altun, Avrupa Birliği'nin, Alevileri azınlık göstermesinin temelinde bir organizasyonun yattığını belirterek, ''Aleviler hiçbir zaman azınlık değildir. Bu ülkenin asli unsurları, Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik ve beraberliğine en çok destek veren inanç kesimidir'' dedi.
Aleviliğin İslam dinine bağlı bir dinsel inanış, felsefe ve yorum olduğunu düşündüğümüzde bu sözcüklerinde doğru olduğu görülecektir. Alevilik İslam dininin dışında yer alan dinsel inanış değildir, aksine İslam dininin özünü anlayıp kavramış ve bunu uygulamalarına geçirmiştir. Dolayısı ile Aleviliği Türkiye de azınlık olarak yorumlamak yanlıştır. Azınlıklarla tabiri ile farklı din ve ırkların ülke içerisinde oransal olarak çok az olduğunun vurgulanması yatmaktadır.
Cem evlerinin, Alevilerin ibadet ve hizmetlerini yaptığı kutsal mekanlar olduğunu da kaydeden Altun, hiçbir zaman camilerin karşıtı olmadığını söyledi.
Cami ve Cem evleri sonuç itibari ile ibadetin yapıldığı yer olduğuna göre ikisini anlamsal manada ayırmak yanlış oacaktır.İbadetin yapıldığı yerin cinsi, büyüklüğü veya adı değil ibadetin yapılması önemlidir. Bir şeyi göz ardı etmemek gerekirki öncelikle Cem evlerinin bir ibadet yeri olduğunu bizlerin kabul etmesi gerekmektedir. Kimi arkadaşlar yanlış anlamalara düşmemelidir. Ne yazık ki görülen kimi olaylar varki Cem evlerinin ibadet yeri olarak kullanılması ile birlikte değişik amaçlar içinde kullanıldığıdır.
Son olarak;
Ama ben şunu açıkça söyleyeyim ki; bugün Alevi toplumu da için için kaynamaktadır. Bugün siz Türkiye'nin üçte bir nüfusuna siyasette, kamuda yer vermiyorsunuz. Onları hor görüyorsunuz, onların kültürüne, inancına değer vermiyorsunuz. Onların varlığını yok sayıyorsunuz. Yani bir kaynaşma devam ediyor.''
bu cümlelerin yanlışlığını söyleyebilirmiyiz.
Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun'un açıklamasının içerisinde özelliklede sanki sadece Alevi gençliğinin yozlaşma içerisinde olduğunu vurgulaması v.b. bir kaç konu dışında yukarıda belirttiğim konulardaki açıklamalarında da bence doğruluk payı bulunmaktadır. Açıklamanın bütününe kötü, yanlış demek yerine içerisinde yer alan doğruluk payı bulunan tespitleri belirtmekte gerekli diye düşünüyorum.
özgüreren 07.11.2005, 23:34 Ne demek istiyor? Sizce bizim gençlerimiz, ülkenin diğer gençlerinden daha mı kötü durumda? Bataklığa, uyuşturucuya diğer toplumlardan daha mı yatkınız? Tam aksine. Ülkemizin hızlı bir yozlaşmanın içerisinde olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ve toplumun tamamı bu yozlaşmanın şöyle ya da böyle etkisi altında. Ben bizim daha bilinçli ve aydın bir toplum olduğumuz için bu yozlaşmadan diğer kesimlerden daha fazla etkilendiğimize inanmıyorum. Ayrıca bence bu tür açıklamalar Alevileri hedef gösterir.
katılıyorum..ve bu insana güvenmiyorum..çünki şuanki Başbakan zamanında yani ilk seçildiği günlerde Alevi diye bir mezhep yok deyip dışlamıştır..bu gibi insanlardan menfaat bekleyen biri ancak kendi mefaati uğruna çaba gösteriyordur.
nurettin27 14.11.2005, 13:25 arkadaşlar avrupanın azınlık deyimini iyi anlamak gerekir..azınlık deyimindeki mana sayısal olarak azınlık anlamı taşımamaktadır...bireysel ve kültürel haklar anlamındadır.eger bireysel ve kültürel anlamda azınlık değilsek haklarımız nerede?zaten islamiyetin içine çekilmemizin altında bu hakların verilmek istenmeyişi yatmıyormu?islamiyete karşı olmak gibi bir düşüncem yok,ama islamiyet adına ne yapıyor anadolu alevileri?kendi düşüncemizi özgürce neden açıklayamıyoruz da islamiyetin veya katı şeriat kurallarının içine itiliyoruz?eğer kendinizi bireysel hak ve özgürlükler kapsamında ifade edemiyorsanız,sayısal olarak büyük çoğunluğu oluştursanız bile azınlık sayılırsınız...
daridereli 26.12.2005, 14:26 Fermani Altun alevilerle sunniler arasındaki %90 lık benzerlikleri görmüyorlar %10 luk farklılıklar üzerinde duruyorlar diye bir beyanatta bulunmuş.Benim kanımca alevi gençler hakkındaki görüşleri de % 10 luk bir kısmı kapsıyor.Dejenere olan gençliğimiz var ama ağırlık olarak %10 u geçmez düşüncesindeyim. Her ne kadar Fermani Altun alevilerle sunniler arasında uzaklaşımcı bir tavır sergilenmesinden yakınsada alevi gençler hakkında kendisi uzaklaşımcı bir tavır sergilemiştir.
cagsaklı_reso 26.12.2005, 14:54 arakadaşlar fermanı altun gibi insanlara acıklama yapma imkanı veren flash tv başta olmak üzere kanalrın alevilige büyük zarar verdiyi gayet acıktır onun icin bu kanala ve böyle insanlara pirim vermeyelim. saygılarımla
Fermani Altun kendi düşüncelerini planlı bir şekilde merkezin bizi görmek istediği şekilde kimlik arayışındaki gençlerimize empoze etmeye çalışan tam anlamıyla bir yobazdır Aleviliğin mistik yanlarını kültür yanını felsefi yanını hiçe sayarak utanmasa Aleviliği Sünni mezhepler arasında hanefiliğin yozlaşmış hali olarak öne sürecektir. Yani Alevilik İslamın özüdür ama değerlerimizi (namazı vs) kaybetmisiz onu da kazanırsak süper olcakmışız demeye gelen beyanatları vardır.Toplumumuzda Fermani Altun zihniyetinde kimseye rastlamamış olsam dahi birileri ne cüretle Alevilerin temsilcisi gözüyle o şahsa bakıyor onu anlamış değilim. Her görüşe saygılıyız ama benliğimizi yıkan bizi olduğumuzdan farklıymış gibi göstermeye çalışanlara tepkimizi koymalıyız. Bence biz alevi gençleri olarak veya aleviforum olarak konuyla ilgili tepkimizi bir basın açıklamasıyla vb. demokratik tepkilerle ortaya koymalıyız.
uyuşturucu batağı gülmekten koptum bu kısmı okuyunca tabi vardır münferit bir iki örnek ama uyuşturucu genelde sosyete gençlerin elinde, ben daha çevremde rastlamadım belki de vardır birileri ama gençleri uyuşturucu batağında kısmı için belge isterler, bizim evde sigara içmek bile yasak yani sağlık açısından, misafir gelse kış günü balkona çıkar, içer gelir çok güldüm ya acaba hangi barları gezmiş orda kimlik araştırması mı yapmış??
rockçı turna 07.01.2006, 14:55 uyuşturucu batağı gülmekten koptum bu kısmı okuyunca tabi vardır münferit bir iki örnek ama uyuşturucu genelde sosyete gençlerin elinde, ben daha çevremde rastlamadım belki de vardır birileri ama gençleri uyuşturucu batağında kısmı için belge isterler, bizim evde sigara içmek bile yasak yani sağlık açısından, misafir gelse kış günü balkona çıkar, içer gelir çok güldüm ya acaba hangi barları gezmiş orda kimlik araştırması mı yapmış??
onurtt yanlışmı oldu ne?:yamukgul:
,,
Altun, siyasilere ve TBMM'ye önemli görevler düştüğünü belirterek, ''Alevi gençleri çok perişan durumda, varoşlarda, bar bataklıklarında, uyuşturucu bataklıklarındalar, hatta geniş çapta diğer dinlere kayma var. Mutlaka zaman geçirmeden Alevilerin sorunlarına el atılması gerekiyor'' diye konuştu
http://www.internethaber.com/mays/article_view.php?aid=308951
---------------------------------------
.
Rocker ben bu kısma yanıt yazdım sadece, 1-2 Alevi genci belki uyuşturucu ya da kötü alışkanlıklar içinde olabilir ama yanlış bir tespit olduğunu yazdım, sorun nerde?
rockçı turna 07.01.2006, 15:18 Rocker ben bu kısma yanıt yazdım sadece, 1-2 Alevi genci belki uyuşturucu ya da kötü alışkanlıklar içinde olabilir ama yanlış bir tespit olduğunu yazdım, sorun nerde?
o kısmı en basta gösterseydin bizde bi baglantı kurabilirdik, saol.
o kısmı en basta gösterseydin bizde bi baglantı kurabilirdik, saol.
Doğru alıntıyı yapmadım neyse sorun giderildi...unutmadan özelden mesaj gitmiyor bir kaç mesajını sil yer yok her halde...
Yakapınarlı 24.01.2006, 21:20 bu yazıyı daha önce okumadığım için bir başka topikte olaya sazan gibi atlamıştım şimdi anladım fermani altun kimmiş okuduğum iyi oldu.
iyidost69 25.01.2006, 09:46 Arkadaşlar,
Fermani Altun yol düşkünüdür.
Ona yapılacak en büyük iyilik onu ciddiye almaktır. Onun için onu ciddiye almayalım. Görüşlerinde doğrularda var. Ama çoğu yanlış.
Siz bilmezsiniz belki amaonun Aşık Frmani mahlasında şiirleri ve türküleri vardır.
Solculuğun yükseliş döneminde solcu, dinciliğin yükseliş döneminde dinci, milliyetçiliğin yükseliş dönemimde ise milliyetçi olmuştur. Yani her devrin adamı olmuştur. Bizim önderlerimiz ve yol kardeşlerimiz Fermani Altun lar değil, Pir Sultan Abdallar, Nesimiler, Hasret Gültekinler, Mahsuni Şerifler dir.
"Tanı bunları tanıda büyü" Ahmet Arif ten
KomünistAlevi 11.08.2006, 01:20 Bu adam alevi milletinin en büyük yüz karasıdır..bu adamdan korkulur ..3 temmuz 2006 sabahı koşarak gazetemi almaya gittim..sivas davamızla ilgili bi konu vardı...gazete raflarında birde ne görüyüm adam Vakit gazetesine çıkmış sivas olayları hakkında yorum yapmış ve olayda büyük kışkırtmalar vardı yangında bu yüzden çıktı demesin mi..bunları gördüm ve inanın bana sinirimden ağladım...biz alevi halkının arasından böyle bir adam nasıl çıkar diye düşündüm..ama şuda var her halkın içinden davasına ihanet etmiş insanlar çıkar ve çıkacakdırda ..şu an fermani altundan başka bi tehlike yok gibi gözüküyo aramızda, ama ilerde daha fazla olmayacağı kesin mi???zaten iyi takip edin sağ görüşlü gazeteleri sanki alevilik bu adamdan sorulurmuş gibi bu adamdan bilgi alıyolar..çünkü işlerine bu adamın söledikleri geliyo...çünkü bu adamın alevilikle alakası yok...cem evi yapılmalı bile diyemiyor..üstüne üstlük yobazın gazetesine çıkıp kışkırtmalar vardı deyip birde kendi halkını kötülüyor..neymiş kışkırtmalar varmış halkda gaza gelmiş yakmış ....yıllardan beri bu zihniyet vardır ve hala günümüzde bunu savunanlarda vardır....bu adamı zaten hiç bir alevi etkinliğinde göremezsiniz..kimse sevmez bu adamı..herkese saygılar.........
|
|