Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Alivi' mi 'Alevi' mi?

Gagauz
13.08.2005, 00:52
Ben Alivi dedim ama aslen Alevi hangisi doorudur?

chatlakalper
13.08.2005, 10:22
doğru olan alevi

sila
14.08.2005, 01:28
evet dogru olan alevidir tabikii

Ercan
14.08.2005, 15:16
Bu soruyu soran arkadas eger Alevi kelimesinin yazilisini bilmeseydi,aliviforum seklinde yazsaydi zaten foruma giremezdi.Adresi baska biryerden bulsaydi,kelimenin dogrusu orada da olacagina göre,üstelik bu sitenin ilk basinda Alevi Forum yazdigina göre,ayri bir konu acarak kelimenin dogrusunu sormak bana pek inandirici gelmedi.
Galiba baska bir oyun var gibi !!!

chatlakalper
14.08.2005, 17:38
güzel bir bakış açısı

A-L-E-V-İ
21.08.2005, 15:59
Sayın"Gagauz"...
Türk Dil Kurumuna göre "GAGAVUZ"...Her iki kelimeyede rastlamak mümkün...şunu da belirtmek gerekir ki ;KULLANIM SIKLIĞINA BAKMAK için Google den aratınca(TÜRKÇE SAYFALARDA ) GAGAVUZ ile ilgili daha fazla sonuç verdi...Bu size bir Anektoddu...

Gelelim ALEVİ kelimesine ...Bir yolun takipçileri o isimin takısıyla tanımlanır...Alevi(Ali evi...Ali ehli..Ali yanlısı..şiası)...Tarihi kaynaklara baktığımızda pek çok şahsiyetin soyisminde "ALAWİ"..."ALEVİ" nitelemelerini görebilmek mümkündür...
Harf düşmeleri ismin haliyle ilgilidir..Musevi(Musa+evi...a harfi düşer) iSEVİ(isa+evi...yine a harfi düşer)

ALEVİ(Ali+evi...i harfi düşer)Harf düşmesinin olması "İ" gerekecektir..Alivi ise yöresel söylenişte lehçe farklılığından kaynaklanıyor olabilir...

Anadoluda yaygın kullanım ALEVİ şeklindedir..Arap diyarlarında ALAWİ kullanılır..Türkiyedeki Arap Alevisi kardeşlerimiz(Nusayriler) ise ALEVİ kelimesini kullanır...

Kararı tabiki..Toplumlar verir onlar kendini ne şekilde adlandırıyorsa GEÇERLİ olan o dur...

Saygılarımla...

MuratAsilturk
21.09.2005, 17:25
Aslında ben alevi kelimesinin 19 yy dan sonra "mum söndü" gibi insanlığa yakışmayan iftiralar yüzünden,kızılbaşlar kardeşlerimiz tarafından kullanılmaya başladığını duymuştum.
Yani belki de 19.yy dan önce de genel anlamda "Ali'ye bağlılık" anlamında alevi kelimesi kullanılıyor olabilir ama bahsi geçen iftiralar alevi kelimesinin kızılbaşlar tarafından kullanımını arttırmış olabilir diye düşünüyorum

candost
26.11.2005, 18:45
alevi veya alievi sonucda dusuncemiz felsefemiz ayni

sessizfırtına
26.11.2005, 21:12
Bu soruyu soran arkadas eger Alevi kelimesinin yazilisini bilmeseydi,aliviforum seklinde yazsaydi zaten foruma giremezdi.Adresi baska biryerden bulsaydi,kelimenin dogrusu orada da olacagina göre,üstelik bu sitenin ilk basinda Alevi Forum yazdigina göre,ayri bir konu acarak kelimenin dogrusunu sormak bana pek inandirici gelmedi.
Galiba baska bir oyun var gibi !!!

sana katılıyorum gerçekten burda bir çelişki var gibi.sonuçta kendisinin alevi olupta yazılışı hakkında bir bilgiye sahip olamayan bu arkadaşımız gündemi oyalamasın lütfen.saygılar.........

EŞİTLİK PARTİSİ
27.11.2005, 21:27
EŞİTLİK PARTİSİNDEN...

Sevgili Sessiz fırtına,
Bildiğinden eminim,
Bizim özdeyişlerimiz arasında
DİNİ BEN ÖĞRETTİM KENDİ BABA diye bir söz vardır,bunun anlamı bizce,geleceği,bizi her anlamda geçenler kurar...eskileri dinler,yeni şeyler katarak uygularız,yoksa başka inançtakiler gibi doğmatik değiliz,hal böyle olunca bu arkadaşta yeni öğrenmek isteğin de olamazmı diye düşünsek diye düşünüyorum,Fatma Koparan kızımızın ve Sizin şiirimizi beğendiğinize teşekür eder saygılar sunarım...

Bektaş ÇELEBİ

gizem
24.05.2006, 11:59
Bence ikiside olabilir ALEVİ kelimesi hem Aliden hemde alevden gelir Hz.Ali den gelmesi ali yanlısı anlamına gelmektedir ali taraftarı gibi...Alev ise aleviliğin kökü şamanizm olduğu için ateşten alevden gelmektedir şamanizmde ateşe tapma olduğu için çok köklü bir kelimedir ama dönemimizde Alevi denmektedir

Serkan_Devrim
24.05.2006, 18:59
Bence ikiside olabilir ALEVİ kelimesi hem Aliden hemde alevden gelir Hz.Ali den gelmesi ali yanlısı anlamına gelmektedir ali taraftarı gibi...Alev ise aleviliğin kökü şamanizm olduğu için ateşten alevden gelmektedir şamanizmde ateşe tapma olduğu için çok köklü bir kelimedir ama dönemimizde Alevi denmektedirsevgili Gizem,
yıllanmış topikleri canlandırmakta bir numarasın. :yamukgul: (bkz topik tarihi)
konuyu kilitliyorum. :)