Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevikte Kadın Boşanmazmış?

AleviGenç
12.06.2006, 02:11
SelamunAleyküm (Bismillahirahmanirahim)

Sevgili Canlar Duydum Ki Alevilikte Kadın Boşanmazmış...Benim Pek Bir Bilgim Yok Bilenler Bizi Aydınlatırsa Sevinirim...

1.Böyle Bişey Vrmı?
2.Kadın neden boşanmaz?
3.Boşanılırsa Ne Olur?
4.İyi mi Kötü mü?

Şimdiden İlginizden Dolayı Teşşekkürler...Paylaşım Güzeldir...(Hayat Dahil)
Sizde Ekliyerek Bu Konuyu Tartışalım Öğrenelim...

cagdascetin
12.06.2006, 02:46
ya erkek her nekadar kadını boşayabiliryorsa kadın içinde aynı olması gerekir bence aileyi oluşturan kişiler arasındaki sevgi saygı ve güvendir güvenin ve sevginin herzaman olması gerekir değilmi ancak saygı genellikle bizim toplumda belli bir yaştan sonra başlar hep vardır ama bu pek yansımaz eğerki ailede bir bireyin diğerine karşı sevgisi eksilmişseki güvendede azalma vardır buda sorumsuzluk duygusunun ortaya çıkmasını dopurur bu tür bi aileden oluşan bireylerde topluma aynı sorumsuzluğu ve güveni yansıtır bu da toplumun bozulmasına sebeb olur ailede eğerki sevgi bitmişse kadın veya erkek tarafınfan önlemi alınması gerekir önlemi alınmassa daha kötü sonuçlar doğurur .
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ayrıcada alevilkikte boşanmanın hiç bir yasağı yoktur eğerki gerçekten bir amacı veya sebebi varsaki bunun yanında atatürk türk insanına medeni kanunu getirmiştir ve alevilerin çoğuda atatürkçü olduğuna göre bunun hiç bir yasak yönü yoktur bakın dediğimi yanlış anlamayın boşanması gerek demiyorum eğerki gerçekten bir çözüm yolu bulunamamışsa son çare budur bu hemde bireylerin birbirine karşı bir saygı duymasına sebeb olur ve aradaki bağ kopmaz.

AleviGenç
12.06.2006, 03:00
ya erkek her nekadar kadını boşayabiliryorsa kadın içinde aynı olması gerekir bence aileyi oluşturan kişiler arasındaki sevgi saygı ve güvendir güvenin ve sevginin herzaman olması gerekir değilmi.
Tabi kadınlarda boşana bilme hakkı olmalı tıpkı erkekler gibi..(Tabi niyetimiz kimse boşanmasın)Allah Korusun..
Ama bu soruya verdiğin çevap aradığım çevap değil önemli olan görüşlerini paylaşmaktı..Bizimle paylaştığın için teşekkürler...Açaba Gerçek Çevap nedir?

Alevimen
12.06.2006, 03:05
Sanırım AleviGenc erkeğin boşanma yetkisi yok konusunu araştırmak için topiği açtı (?)
Alevilikte yazılmamış kurallardan biri ise kadınların herhangi bir neden gösterme zorunluğu olmadan eşini boşayabilir fakat erkek için aynısı geçerli deyildir AÇIKLAYICI SEBEP (ailevi görevini yapmamak, şiddet, tehdit, zina vs) şarttır. Yani kadınlara yönelik daha hoş görülü, gelenek haline gelmiştir.
Sebepsiz boşanmak Erkeği çok zor duruma düşürebiir toplumdan, aileden resmi (dini veya dinsiz) törenlerde ihraçı bile sözkonusu olabiliyor.
Bazı Dedeler nisa suresinin 19. ayetini referans alırlar.
Ayrıca Anketi kapattım, elbetteki gereksiz.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Ayrıca alevilerde kadın topiğinden alıntı olarak:
Alevilerde bosanma konusunda kadina, erkege kiyasla daha toleransli bakilir. Erkek hakli bir neden olmadan esini bosayamaz ama kadin ayrilmak isterse neden göstermeden esini bosayabilir. Bu konuda kadin zorlanamaz. Bu hareket kadin haklarini koruyan bir gelenektir.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=103

AleviGenç
12.06.2006, 03:12
Sanırım AleviGenc erkeğin boşanma yetkisi yok konusunu araştırmak için topiği açtı (?)
Alevilikte yazılmamış kurallardan biri ise kadınların herhangi bir neden gösterme zorunluğu olmadan eşini boşayabilir fakat erkek için aynısı geçerli deyildir AÇIKLAYICI SEBEP (ailevi görevini yapmamak, şiddet, tehdit, zina vs) şarttır. Yani kadınlara yönelik daha hoş görülü, gelenek haline gelmiştir.
Sebepsiz boşanmak Erkeği çok zor duruma düşürebiir toplumdan, aileden resmi (dini veya dinsiz) törenlerde ihraçı bile sözkonusu olabiliyor.
Bazı Dedeler nisa suresinin 19. ayetini referans alırlar.
Ayrıca Anketi kapattım, elbetteki gereksiz.

Eyvallah Bilgilendirdiğin İçin...Vallah tüm yazılanları okuyaçam ve bilgileneçeğim..Ama Hatta dediğiniz Gibi(NE KADAR DOĞRU BİLMİYORUM) Kadın boşayan Cem Evine Bile Giremiyor(muş)...Banada Bir Arkadaş Sormuştu Fazla Cevap Verememiştim.. Ama Beni Bilgilendirdiğiniz İçin Hepinize Teşşekkürler Ediyorum..

Şoreş
12.06.2006, 03:15
Evet doğru çok geçenli bir neden olmazsa kadın boşamak çok hoş görülmez yani.Öyle her önüne gelen '' boş ol boş ol' Muhaha :D diyemez yani.

cagdascetin
12.06.2006, 03:27
SOREŞ in dediğine katılıyorum aleviler arasında bi laf vardır özelliklede kızlar için kullanılır bi öğüttür erkeği dağada atsan bi yolunu bulur yaşar ama kız öyle değildir diye bu söz çok doğru erkek sonuçta bi şeklide dayanabilir değilmi özelliklede arada aldatma varsaki dahada zor.

Şoreş
12.06.2006, 03:41
Bu yüzden en baştan doğru evlilik yapmak gerekir zaten farkettiyseniz kızları olan Alevi aileler kızlarının mutluluğu için yeni bir hayata adım atacakları için bu konuda oldukça titiz davranırlar sorunları en aza indirmek için.Allah'a şükür ki çevremde pek raslamadım.

AleviGenç
26.07.2006, 15:46
Bu yüzden en baştan doğru evlilik yapmak gerekir zaten farkettiyseniz kızları olan Alevi aileler kızlarının mutluluğu için yeni bir hayata adım atacakları için bu konuda oldukça titiz davranırlar sorunları en aza indirmek için.Allah'a şükür ki çevremde pek raslamadım.

Haklısın.Allaha çok şükür.:001_rolle

keklikoluk
07.10.2006, 10:10
ben böyle birşey duymadım yanlışlık olmalı

guneyyy
07.10.2006, 10:20
ARKADAŞLAR neler diyorsunuz... kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz...

evlilik,boşanma, bunlar inançlara göre degişmez...

belki eskiden alevilikte olabilir erkeğin boşaması hoş görülmemiş olabilir ama artık raftan kalkmıştır.. her inssan hür iradesi ile boşanır...

karakartal
07.10.2006, 13:51
Bu tarz tartışmalar hoşuma gitmiyor. Bencillik yapıp, ukala davranmak istemiyorum. Ama arkadaşlar başlıklara bakarmısınız ?

Alevilik öz dür, ruhtur, batinidir dedik. Türkiye nin dört bir yanında farklı ocaklar bazı ufak noktalarda fakrlılık göstersede, hemeh hemen bu batini ruhun ortak nokta olduğuna karar verdik.

Ama hala forum başlıkları

"Alevilikte kaç kadınla evlenilir, boşanma varmıdır ?"
"namazmı yoksa cemmi?"
"düğünde semah dönülürmü"
"cenazeler neden camide"
"
..

gibi somut ve dini kurallların tartışıldığıbir alana kayıyor. Aleviliği, göstermelik sert kuralları olan sunni mezhebi ile karıştırmayın. Her ramazan ayında kendini tekrar eden "şu orucu bozarmı.." , "şu namazı bozarmı.." gibi kural hatırlatıcı, belirleyici, sorgulayıcı konularda zaman harcamayın. Lütfen.

Ben bu durumdan şikayetçiyim. Belirli noktaları aşmamız gerekiyor. Forum yönetimine duyurulur.

Serkan_Devrim
07.10.2006, 16:02
alevilikte zina dışında sebeplerden boşanmaya iyi gözle bakılmaz. kadını erkeği yoktur. ancak kadın çok az da olsa daha toloranslıdır. kandınınhakkını koruma amaçlıdır.

Sevgi Erkan
07.10.2006, 17:10
Alevilikte kadının yeri önemli olduğuna göre boşanma hakkı da olmalı diye düşünüyorum.Fakat benim kişisel fikrim her insanın özgür iradesi ile evlenme ve boşanma hakkı olmalı.

pervane derviş
07.10.2006, 17:40
Kesinlikle saçma bir sey bu olurmu hiç alevilikte kadın bosanmaz diye birsey
Daha ziyadesi bu konunun alevilikle yada dinle alakası ne iki insan anlasamıyorsa ve mutsuzlarsa bosanmakta tek cıkar yolsa bizim dinimiz buna nederki
bizim dinimiz insana deger veren bir dindir bu baglamdada insan mutluluguda ön plandadır böyle saçam seyler yok bizim dinimizde
hak yoldasınız olsun

HoZaTLi_62
10.10.2006, 19:54
ilk kez duyuyorum.

Naci
10.10.2006, 19:58
Şöyle denilse daha uygun olurdu. Aleviler boşanmak için evlenmez, İşin tarikat yönünden bakarsak , bir alevi erkeğin boşanması durumunda yedi yıl düşkün kabul edilip cemlere alınmaz. Toplumdan dışlanılır.

rinda
10.10.2006, 20:36
sonuçta alevilerde insan taş değil..insanlık hali boşanmalarıda gayet doğaldır....

D-e-v-r-i-m
10.10.2006, 23:15
Boşanma, yok denecek kadar azdır. Ancak çok özel durumlarda boşanmaya izin verilir: Kadının iffetsizlik veya ahlaksızlığının kesin olarak sabit görülmesi gibi. Aksi durumlar, “düşkünlük” sebebidir. Boşamak veya boşanmak, “meydan” kararına bağlıdır.

Devamı :http://www.karacaahmet.com/cevap.asp?kid=653&baslik=S%C3%9CNN%C3%9D%20VE%20ALEV%C3%9DL%C3%9DKTE %20KADIN

D-e-v-r-i-m
10.10.2006, 23:19
Ayrıca bilidğim kadarıyla yani bizim oralarda Düşkünler cemde bulunamaz.

MeRaLiNa
10.10.2006, 23:41
:S eger anlasilmiyorsa bosanmak en iyisidir...
ama Soresinde dedigi gibi hic degilse "bos ol, bos ol" sonrada hüllecilik felan yok muahahahahahaha:D

Canan58
10.10.2006, 23:47
Evlenmek kadar boşanmakta gayet normaldir...Bunun dini mezhebi olmaz ben kabul etmem nerde varsa bu dayatma..hayat bu anlaşamadığın bir insanı ömür boyu çekemezsin..Bu aldatmaca olur...Erkeği kadınıda olmaz haklı olan taraf boşanma isteğinde bulunabilir...gerekçeli kararı var ise
Karar verilmiştir boşadım gitti...Boş ol boş ol :p

HoZaTLi_62
11.10.2006, 11:21
Evlenmek kadar boşanmakta gayet normaldir...Bunun dini mezhebi olmaz ben kabul etmem nerde varsa bu dayatma..hayat bu anlaşamadığın bir insanı ömür boyu çekemezsin..Bu aldatmaca olur...Erkeği kadınıda olmaz haklı olan taraf boşanma isteğinde bulunabilir...gerekçeli kararı var ise
Karar verilmiştir boşadım gitti...Boş ol boş ol :p

tabiki boşanmanın dini olmaz. ama alevilikte aileye önem verildiği için gerçekten boşanmayı gerektirecek şartlar ortada olmadan boşanılmasına karşı olumlu bakmıyo. yoksa saçının rengini beğenmedim boşanıyorum yada boş ol boş ol diye boşamaya karşı böyle bişeyi düşünebiliriz.

gurbuz
11.10.2006, 11:24
arkadaşlar alevilikte kadın erkek eşitliği var
böyle bir soruyu bir alenin sormasını dahi yadırgıyorum sözkonusu dahi olamaz

HoZaTLi_62
11.10.2006, 13:59
arkadaşlar alevilikte kadın erkek eşitliği var
böyle bir soruyu bir alenin sormasını dahi yadırgıyorum sözkonusu dahi olamaz

öyle deme bilmeyen olur kafalar netleşsin diye konusuyoruz yoksa bizim konusmamızla alevilik değişmiyo. öğreniyoruz sadece.

erik_kiraz
11.10.2006, 14:25
ya arkadaşlar anlaşamayan eşler ne olursa olsun yani hangi mezhepten olursa olsun boşanabilirler yani bence saçma bir soru

KızılBant
11.10.2006, 14:29
Alevilikte kadın erkek ilişkisi "boş ol lafıyla" bitmez. Kadın'a değer verilir. Aleviler tek eşlidir müslümanlar ise çok eşliliği tercih ederler bu da kadına dolayısıyla insana nasıl bakılıyor kanıttır.

Hüseyin69
11.10.2006, 14:48
baslik alevilikte kadin bosanmazmis yani sanki bir fetva bir hadis yada bir ayet in aciklamasiymis gibi
bana biraz tuhaf geldi
acaba kim demiski alevilikte kandin bosanmaz
cesitli güncel sorunlar sebepler hayatimizin birer ayak altindaki taslardir
iste olay burda basliyor
bunu ele almak icin ilk önce ask i ele almak lazim daha sonra
evlilikte cikan kücük pürüzleri
ve kücük pürüzlerin büyümesi vs vs
sonuc siddetli gecimsizlik anlasamamazlik
nereye kadar sürecek bir yerde noktalanmasi gerekiyor
ikinci olay alevilikte kadinin yeri ayridir hepimizin bildigi gibi erkegin oldugu kadar kadininda yasamin her dalinda söz sahibi ve yetki sahibidir
baska kesimlerde kari sen eskidin bana yeni bir kari lazim yada
kari sana yardimci olsun diye yeni bir kari aldim birbirinizle iyi gecinin
ve en önemlisi
din´i dayanak gösterip ikinci ücüncü bir kadinla evlilik yapmak
alevilikte bunlar yoktur bunlari yapan ben aleviyim diyorsa kendini kandirmakla kalmayip baskalarinidia kandiriyordur

rinda
11.10.2006, 14:57
baslik alevilikte kadin bosanmazmis yani sanki bir fetva bir hadis yada bir ayet in aciklamasiymis gibi
bana biraz tuhaf geldi
acaba kim demiski alevilikte kandin bosanmaz
cesitli güncel sorunlar sebepler hayatimizin birer ayak altindaki taslardir
iste olay burda basliyor
bunu ele almak icin ilk önce ask i ele almak lazim daha sonra
evlilikte cikan kücük pürüzleri
ve kücük pürüzlerin büyümesi vs vs
sonuc siddetli gecimsizlik anlasamamazlik
nereye kadar sürecek bir yerde noktalanmasi gerekiyor
ikinci olay alevilikte kadinin yeri ayridir hepimizin bildigi gibi erkegin oldugu kadar kadininda yasamin her dalinda söz sahibi ve yetki sahibidir
baska kesimlerde kari sen eskidin bana yeni bir kari lazim yada
kari sana yardimci olsun diye yeni bir kari aldim birbirinizle iyi gecinin
ve en önemlisi
din´i dayanak gösterip ikinci ücüncü bir kadinla evlilik yapmak
alevilikte bunlar yoktur bunlari yapan ben aleviyim diyorsa kendini kandirmakla kalmayip baskalarinidia kandiriyordur

hocam buna kısaca şöyle diyebilirmiyiz.yani alevilikte boşanmak caizdir:D :)

AleviGenç
11.10.2006, 16:47
Selam
Anlaşılan çoğu arkadaş bu başlığı yalnış anlamış.
Alevi inancında zevki kadın boşanmaz.Eskiden köylerde bir aile ayrılaçaksa veya boşanaçaksa dede dinlermiş ve erkek haklı ise kadını boşarmış yani keyfi ben bu kadından sıkıldım boşanalım olmazmış...
Bu çok anlamlı düşünün eskiden kadın hakları yokmuş ve eziliyorlarmış ama o dönemde Aleviler ne kadar ilerici bir düşünceyle kadın eğer haklıysa eşinin onu terk edmesine müsade edilmiyormuş...

Tabi ki kadının büyük hatası ve yalnışları varsa boşanmanılması hak'tır Alevilerde.

HoZaTLi_62
11.10.2006, 16:55
Selam
Anlaşılan çoğu arkadaş bu başlığı yalnış anlamış.
Alevi inancında zevki kadın boşanmaz.Eskiden köylerde bir aile ayrılaçaksa veya boşanaçaksa dede dinlermiş ve erkek haklı ise kadını boşarmış yani keyfi ben bu kadından sıkıldım boşanalım olmazmış...
Bu çok anlamlı düşünün eskiden kadın hakları yokmuş ve eziliyorlarmış ama o dönemde Aleviler ne kadar ilerici bir düşünceyle kadın eğer haklıysa eşinin onu terk edmesine müsade edilmiyormuş...

Tabi ki kadının büyük hatası ve yalnışları varsa boşanmanılması hak'tır Alevilerde.

doğru diyosun öyle yok yere sebepten bosanmaların önüne geçmek için alevilerde kadın bosanmaz denir. yoksa tabiki gerektiriyosa bosanılırda

guneyyy
11.10.2006, 16:58
yor yere sebep size göre yok yere sebep ..

arkadaşlar bir başkası yerine karar verecek mercihi ben bilmiyorum alevilikte söylermsiniz.. kimlermiş olarki sen boşyere sebep gösterdin boşanamassın diyen..yok böyle bişey

HoZaTLi_62
11.10.2006, 17:00
ozaman sen evinide yak kendi evim değilmi dersin kimse karışmasın. birey ne kadar önemliyse toplumda önmelidir. kötü şeyleri yapmamak için uyarırlar konuşurlar. yoksa engelleyemezler zaten boşanmalarını

AleviGenç
11.10.2006, 17:02
Eskiden köylerde Alevi Seyid Dede'ler dinlenirmiş.

guneyyy
11.10.2006, 17:03
ozaman sen evinide yak kendi evim değilmi dersin kimse karışmasın. birey ne kadar önemliyse toplumda önmelidir. kötü şeyleri yapmamak için uyarırlar konuşurlar. yoksa engelleyemezler zaten boşanmalarını

boşanmayı kötü birşey olarak algılamışsın... kötü birşey degil ki

guneyyy
11.10.2006, 17:03
Eskiden köylerde Alevi Seyid Dede'ler dinlenirmiş.

evet eskiden................eskiden.....

HoZaTLi_62
11.10.2006, 17:04
boşanmayı kötü birşey olarak algılamışsın... kötü birşey degil ki

hayır keyfi bosanmadan bahsettik. kötü olan bu. yoksa okusan yazdıklarımı boşanma kaçınılmazsa yapacak bişey yok.

guneyyy
11.10.2006, 17:06
hayır keyfi bosanmadan bahsettik. kötü olan bu. yoksa okusan yazdıklarımı boşanma kaçınılmazsa yapacak bişey yok.

keyfi boşanma diye bişey olmaz ki mutlaka sebebi vardır ama bu sebep başkaları için sebep olmaya bilir olay bu...

HoZaTLi_62
11.10.2006, 17:08
eğerki herşeyin bi sebebi varsa kötü hiçbişey yok dünyada. ozaman her kötü şeyin arkasından bu ne kötüdür nede keyfidir bi sebebi vardır diyelim.

guneyyy
11.10.2006, 17:11
eğerki herşeyin bi sebebi varsa kötü hiçbişey yok dünyada. ozaman her kötü şeyin arkasından bu ne kötüdür nede keyfidir bi sebebi vardır diyelim.

tamamen polemik yapıyorsun... boşanma kötü degildir ki zaten :)

HoZaTLi_62
11.10.2006, 17:16
hayır polemik değil. boşanma kötü değildir ama kötü boşanmalarda vardır. herşeyin kötüsü vardır. nasılki evliliğin yanlışı olursa boşanmanında hatası olur oluyoda. insan hata yapabilir ama bunu konusarak halledebilir allah akıl vermiş insanlara çünkü. hatadan dönmek için uyarmakta kötü değildir.

Che_Che
04.05.2008, 05:08
Bizde böyle sacmaliklar olmaz
FARKIMIZDA BUDUR!
KADINLAR VE ERKEKLER ESITTIR!