Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi-Bektasi yolunun ilkeleri

sila
14.08.2005, 02:06
ALEVI-BEKTASI YOLUNUN AHLAKI DEGERLERI

- Hicbir canliya zarar verme (eziyet etme incitme)
- Senin olmayan seye el uzatma.
- Zina etme.
- Adam oldurme.
- Bir dilden iki soz soyleme.
- Kimseye hile ve eziyet etme .
- Kimseyi asagilama (kucuk ve hakir gorme)
- Yaptigin tovbeyi bozma (ikrarindan donme ,ahde bagli kal)
- Kimseye kotu nazarla (gozle)bakma.
- Gordugunu ort,gormedigini soyleme.
- Esinden gayrisini baci (kardes)bil.
- Haram(lokma)yeme.
- Yetim hakki yeme.
- Anaya-babaya itaat et.
- Komsunu sev.
- Dedikodu yapma
- Yalan soyleme iftira etme.
- Kin ve kibirli olma.
- Olcude ve tartida dogru ol.
- Yalan yere yemin ve sahitlik etme .
- Buyuklere saygili ,kucuklere sefkatli ol.
- Haksizliga boyun egme baskasinin hakkina saygili ol.
- Kimseye haset etme.
- Elinin ermedigi yere el uzatma,sozunun gecmedigi yere soz soyleme.
- Incinsende incitme .
- Bildiginin daha ustununu ogren ve herkese ogret.
- Bin kere mazllun olsanda, bir kere zalim olma.
- Aleyhinde dahi olsa dogruyu soyle .
- Sevgi ve acima insanligin,sehvet ve hirs hayvanligin vasfidir unutma.
- Inanc sahibi ol ibadeti cennet icin degil hakk'a kavusmak icin yap.
- Muhammet Ali yolu soz yolu degil, iyi ahlak yoludur ;kildan ince kilictan keskin ,atesten gomlek ,demirden leblebidir.

BU YOLUN YOLCUSU ISEN BU ILKELERE UY!!!!!!

saygilarimla.........

Ceyhun
14.08.2005, 02:10
Çok güzel ilkeler hepsi. Anlayışımızı çok güzel yansıtıyor. Ama ben şu ilkenin çok daha yüce ve tamamen bizim özgün kimliğimizi yansıttığına inanıyorum:

- Bin kere mazllun olsanda, bir kere zalim olma.

Bütün insanlar bu ilkeyi samimice sahiplenseydi dünyadaki acılardan "istisnalar" diye bahsediyor olurduk.

hulyaa
14.08.2005, 05:13
slm cano
yine yapmissin bir guzellik.soyle bir bakiyorumda etrafima bunlari uygulayan insan o kadar az kaldiki.sayilari hic denilecek kadar az.umarim insanlar bunlari okudukca iclerindeki uygulama hissi kabarir.sahsen ben bile yazdiklarini okuyunca bir anda bunlari uygulamak geliyo icimden(bu arada yanlis anlasilma olmasin bunlari uygulamiyorum diye birsey yok ama hepsini de uygulamiyorum.uyguluyorum diyen olursada biraz kendini kandirmis gibi olur bence)

sila
14.08.2005, 17:34
Çok güzel ilkeler hepsi. Anlayışımızı çok güzel yansıtıyor. Ama ben şu ilkenin çok daha yüce ve tamamen bizim özgün kimliğimizi yansıttığına inanıyorum:

Bütün insanlar bu ilkeyi samimice sahiplenseydi dünyadaki acılardan "istisnalar" diye bahsediyor olurduk.

evet gercekten haklisin ama iste hersey istenildigi gibi olmuyoo bazenn benimde bu ilke en cok hosuma gitti bunyesinde bircok anlami tasiyoorr!!!!!!

slm cano
yine yapmissin bir guzellik.soyle bir bakiyorumda etrafima bunlari uygulayan insan o kadar az kaldiki.sayilari hic denilecek kadar az.umarim insanlar bunlari okudukca iclerindeki uygulama hissi kabarir.sahsen ben bile yazdiklarini okuyunca bir anda bunlari uygulamak geliyo icimden(bu arada yanlis anlasilma olmasin bunlari uygulamiyorum diye birsey yok ama hepsini de uygulamiyorum.uyguluyorum diyen olursada biraz kendini kandirmis gibi olur bence)

haklisin canimda kimse dort dortluk degildir istee. bunlara uymaya calissalar duyada gercekten hersey daha farkli olurduu diye dusunuyorumm. simdi herkes kendinden sorumludur ya hanii bakalim bunu okuyunca umuyorumki herkesin icinde birseyler sekkilenmeye baslar. bakalim herkes icindeki beni nasil sorguluyorr bu ilkeler dogrultusunda

saygilarr.....

silberhaus
06.12.2006, 19:08
ALEVI-BEKTASI YOLUNUN AHLAKI DEGERLERI
.............
- Haram(lokma)yeme.
- Yetim hakki yeme.
- Anaya-babaya itaat et.
- Komsunu sev.
- Dedikodu yapma
- Yalan soyleme iftira etme.
- Kin ve kibirli olma.
- Olcude ve tartida dogru ol.
- Yalan yere yemin ve sahitlik etme .
- Buyuklere saygili ,kucuklere sefkatli ol.
- Haksizliga boyun egme baskasinin hakkina saygili ol.
- Inanc sahibi ol ibadeti cennet icin degil hakk'a kavusmak icin yap.
- Muhammet Ali yolu soz yolu degil, iyi ahlak yoludur ;kildan ince kilictan keskin ,atesten gomlek ,demirden leblebidir.

saygilarimla.........

Belirttiğin ilkeler tüm insanlar için İslam dininin öngördüğü ilkelerdir. İlkeler sadece alevi - Bektaşi yolunun değil İslam içindeki tüm fırkalar için yapılması gereken ilkelerdir. Bu ilkeler tüm insanlığın güzel bir yaşam için benimsemesi gereken ilkeler ama bu ilkelerin maalesef bir çoğunu ne aleviler ne de sünniler yerine getirememekte. Eğer bu ilkeler yerine getirilseydi zaten bir ayrımcılık olmazdı.

sözüne tamamen katılıyorum. Muhammet Ali'nin yolunda olmak yürek ister. Ben de dahil bir çok Muhammet Ali yolu yolcusu bu yolun kıyısındayız maalesef.

Saygılarımla..

seyhunbey
07.12.2006, 13:18
Düşmanınızın dahi insan olduğunu unutmayınız.

sidarta54
07.12.2006, 13:28
toprak gibi ol(alçak gönüllü ol), gece kadar örtücü ol başkalarının kusurlarını görme örtmeye çalış,yaratılanda yaratanı görüp hoşgörülü ol.

KuLuMuT
08.12.2006, 00:00
Bismi Şah ALLah Allah.
Canlar alevilik 4 kapı kırk makam şartı vardır arkadaşımıs çok güzel bir dille anlatmış. cok teşşekür ederim..
ilim ilim demektir
ilim kendin bilmektir
sen kendini bilmezsen
bu nice okumaktır

Ne güzelde anlatmış Yunus Emre . Herzaman utanacağımız,çok büyüğk zevk alacağımız ve cevveremeyeceğimiz şeyleri yapmamamalıyız..
gerçeğe hü mümine Ya Ali..