Orijinalini görmek için tıklayınız : Sabahat Akkiraz ne yapmak istiyor?

epikurus
14.06.2006, 23:06
Bu yazıyı geri çektim. Gerekli açıklamayı en kısa sürede yapacağım.

Naci
15.06.2006, 10:36
ma ben bir art niyet olduğunu düşünmüyorum. Dikkatin için teşekkürler. Bir nedeni elbet vardır, belki türkünün ilk söyleniş şekilleridir. Araştırmak lazım.

meymane_usari
15.06.2006, 10:48
bende bir art niyet olmadığını düşünüyorum ki Sabahat Akkiraz Aleviliğe bağlı bir insan ve diğer insanlara saygılı Sulari ye bunu yapabileceğine inanmıyorum....

slush
15.06.2006, 11:40
Albümde türkülerin sözleri yazar onda da böyle bir değisiklik var mi epikurus

Vardım kırklar kapısına
Baktım cennet yapısına
Tapmışam hak kapısına
Allah eyvallah eyvallah

Evvel Allah ahir Allah
Dönemem estağfurullah
Bendeyim Allah eyvallah
İmanım amentü billah

Eridi dağların taşı
Akıttım gözümden yaşı
Ali'dir imamlar başı
Allah eyvallah eyvallah

Pir elinden içtim dolu
Öğrendim erkânı yolu
Emniyette mümin kulu
Allah eyvallah eyvallah

Davut Sulâr canlar canı
Mevlana mahmud hayranı
Pirimdir Veysel Karani
Allah eyvallah eyvallah

Davut Sulari

eerkan82
15.06.2006, 13:13
bence bu konuyu biraz fazla abartmışsın dostum

elbetteki türkünün orjinali gibi okuması daha ii ama oda kendince bir yorum katmış ve bunu türkünün bütün mısralarında yapmamış ufacık bişey

ha bu arada Sabahat Akkiraz'ın daha önceki albümlerini dinledinmi bilmiyorum ama DAVUTSULARİ CANLAR CANI,MEVLANA MAHMUT HAYRANI,PİRİMDİR VEYSEL KARANİ,EVEL ALLAH AHİR ALLAH.....
türküsünü orjinal olarak okumuştur.

Naci
15.06.2006, 13:20

elbetteki türkünün orjinali gibi okuması daha ii ama oda kendince bir yorum katmış ve bunu türkünün bütün mısralarında yapmamış ufacık bişey

ha bu arada Sabahat Akkiraz'ın daha önceki albümlerini dinledinmi bilmiyorum ama DAVUTSULARİ CANLAR CANI,MEVLANA MAHMUT HAYRANI,PİRİMDİR VEYSEL KARANİ,EVEL ALLAH AHİR ALLAH.....

evet,doğru söylüyorsun. Fakat geçen hafta çıkan külliyat albümünde arkadaşın dediği gibi söylenilmiş.

Hüseyin69
15.06.2006, 17:09
türküler sözleriylede müzikleriylede
türkü olmaktan coktan cikti layik oldugu yerde olmasi gereken
yer(basüstüN)de degil malesef ayaklar altinda
ha siz buna..
dünyaya acilim cagdas müzik cesitli ensturmanlardan degisik müzik türü ve degisik sözler ne derseniz diyin ama gercek budur

artik eskisi gibi türkülerde dinleyemiyorum

epikurus
15.06.2006, 20:20

Dostum abarttığımı zannetmiyorum. Bu sadece olması gereken bir tepki. Aynı sanatçı Ali Kırca'nın bir programında alevi dedeleri için "misyoner" terimini kullanmıştı. Ben akıl sır erdiremiyorum. Hem alevi kaynağından besleneceksin hem kaynağın ne olduğunu bilmeyeceksin. Şimdi burada sorulması gereken şu:
Madem sen söz yazabiliyorsun (gerekli değişimi yapmış ya) ohalde gururla kendi söz ve bestelerini yap bizde seni baştacı yapalım. Hem değerli ozanlarımızı da mutasyona uğratmamış olursun!

ferda74
15.06.2006, 21:48
evet yıllarca bu densizli hep yaptılar özellikle aşık mahsuni şerife değerli üstadın eserlerini çalıp çalıp okudular adam oldular mahsuni şerif ekmeğe muhtaç gitti tv çıkıncada ahkam kesiyorlar.....sabahatide aynı diğerleride sanatla sanatçılıkla alakaları yok

crewchif
18.06.2006, 12:55
semahları oyun havasıda soyleyen o kadar çok zilli varki Sabahat Akkirazınki devede kulak kalmış doğrusu.

ONU®
18.06.2006, 13:48
Aşık Daimi'nin eseri ile ilgili büyük hatayı yıllar önce Sezen Aksu yapmıştı ve hakkında dava açılmıştı.Ben de tesadüf eseri ilk kez ondan dinlemiştim.Bunun yanlış olduğun anlayınca ufak bir araştırma yapıp türküyü değişik kaynaklardan dinlemeye çalıştım.Birgün Sabahat Akkiraz'ın yorumuna radyoda rastladım.Ama o da aynı hatayı yaptı.Açıkçası ben de O'na yakıştıramamıştım.Davut Sulari'nin türküsüyle ilgili bu olayı ilk kez duydum.Ama bu konu gerçekten de küçümsenecek bir konu değildir.Çünkü bu türküyü önümüze sunan ustalara karşı yapılan büyük bir saygısızlık vardır ortada ama Sabahat Akkiraz'ın bir art niyeti olmadığını düşünüyorum ben de.

Ama gerçekten de bu konuda sadece Sabahat Akkiraz'ı suçlamamak lazım.Çünkü televizyonda kendini türkücü zanneden ama türkücülükle hiç alakası olmayan kişilerin şov programlarında çok fazla karşılaşıyoruz türkülerimizi yozlaştırılması konusuna.Sabahat'ın yaptıkları,onlarınkiler yanında çok masum kalıyor.

epikurus
18.06.2006, 23:31
Aşık Daimi'nin eseri ile ilgili büyük hatayı yıllar önce Sezen Aksu yapmıştı ve hakkında dava açılmıştı.Ben de tesadüf eseri ilk kez ondan dinlemiştim.Bunun yanlış olduğun anlayınca ufak bir araştırma yapıp türküyü değişik kaynaklardan dinlemeye çalıştım.Birgün Sabahat Akkiraz'ın yorumuna radyoda rastladım.Ama o da aynı hatayı yaptı.Açıkçası ben de O'na yakıştıramamıştım.Davut Sulari'nin türküsüyle ilgili bu olayı ilk kez duydum.Ama bu konu gerçekten de küçümsenecek bir konu değildir.Çünkü bu türküyü önümüze sunan ustalara karşı yapılan büyük bir saygısızlık vardır ortada ama Sabahat Akkiraz'ın bir art niyeti olmadığını düşünüyorum ben de.

Ama gerçekten de bu konuda sadece Sabahat Akkiraz'ı suçlamamak lazım.Çünkü televizyonda kendini türkücü zanneden ama türkücülükle hiç alakası olmayan kişilerin şov programlarında çok fazla karşılaşıyoruz türkülerimizi yozlaştırılması konusuna.Sabahat'ın yaptıkları,onlarınkiler yanında çok masum kalıyor.
Birincisi Sezen AKSU DAimi Babanın eserini seslendirirken kaynak kişi olarak Sabahat Akkirazı tercih etmiştir. Akkiraz hata yapınca dolayısıyla Sezen Aksu da hata yapmış oluyor. İkincisi Ben Tv lerde çıkan sözde Sanatçıları dikkate almıyorum, Sabahat Akkiraz'ı elbette ki dikkate alırım. Gerçek ten de kendi konusunun divasıdır. Durum böyle olunca hata yapmak gibi bir lükse sahip değildir. Hele ki Pir Seyit Mahmut Hayrani Ve Pir Veysel Karani es geçilmesi sanırım Sabahat Akkiraz'a bir açıklama yaptırır. Yaptırması da gerekir.

Şah-Mat
18.06.2006, 23:42
Kendisini zaten dinlemiyorum..."ses" olarak..

Bu yüzden takip etmediğimden bilmiyorum..

Ama eğer ki;Kasıtlı bir şey varsa....ortada........."Yüzüne peçe" vursun...

Davut sularinin karşısına o bür tarafta çıkmasın tanınmamak için ...

Bu arada bu türkü için...Geniş bir açıklama yapılabilinirse iyi olur...

Hem bizde gerçeği öğrenmiş oluruz...Kendisini "web" sitesinde acep varmıdır...Bilgi!

pazarcıklı
03.07.2006, 00:37
arkadaşlar bende türkülerin orjinalinin bozulmamasından yanayım ama sabahat akkirazın art niyetle böyle bişeyi yaptığını sanmıyorum.....ve bence olayları tek taraflı değerlendirmemek gerektiğini düşünüyorum mutlaka türkünün orjinalinin nasıl olduğunu onlarda biliyorlardır nedenini bide onlara sormak lazım...ayrıca bu türkünün orjinalini eski kasetlerinde okumuştu.....herkese saygılar.....

seher.yeli
03.07.2006, 01:23
hic dikkat etmedim gerci ama akkiraz saygisizlik edecegini sanmiyorum her zaman da cok hanim hanim durur bilmem ilginc dogrusu sizce yapa bilirmi :((
supelendirdin simdi ya ? simdi bir konturol etmem gerek.

ercandost
03.07.2006, 18:06
bende bunun bir art niyet olmadığı konusunda hem fikirim kendisinin aleviliğe bağlı ve diğer insanlara saygılı birisi olduguna inanıyorum.

Hasan Akkiraz
23.01.2007, 22:55
Merhabalar....
Ben Hasan Akkiraz........
Forumun yeni üyesiyim....
Aslında ben forum forum üye olan biri değilim ama......

EPİKURUS adlı üyenin attığı mesajdan çok yakın tarihte haberim oldu ve kendisi bir açıklama istemişti....Cevabı vermek bana mutluluk verecek....
Bu konu uzun süre önce tartışılmış ama....Bize hakaret edilmesi cevap verilmesini de gerektiriyor.....

Epikurus ne buyurmuş bakalım....

Sabahat Akkiraz ne yapmak istiyor?

--------------------------------------------------------------------------------

Bildiğimiz gibi Sabahat Akkiraz Orrient expressions la birlikte Külliyat isimli albümü piyasaya çıkardı. Akkiraz'ın çıkardığı albüm hakikaten dinlenmeye değer. Hatta çıkarmış olduğu albümlerin zirvesi de denilebilir. Albümün zirveye taşınması acaba o sanatçıya türküleri yozlaştırma hakkı veri mi?
Neden bahsediyorsun diyenler olabilir! Şöyle ki yıllar önce Sabahat Akkiraz Aşık Daimi'nin "neağlarsın benim zülfü siyahım" eserini çarpıtırken hepimiz haklı olarak içerlemiştik ancak sanatçının parça-bütün diylektiğini kuararak bu yanını görmezden gelmiştik. Hatırlayalım eserin aslı şöyleydi: " Daimi'yem Her Can Ermez Bu Sırra,Gerçek Aşık Olan Erer O Nûra. Yusuf Sabır İle Vardı Mısır’a, Bu Da Gelir Bu Da Geçer Ağlama." Sabahat Akkiraz nasıl söylemişti: "Daimiyem hercan ermezbu sırra eyüp sabırile vardı Mısır'a koyun oldum ağladım ardı sıra bu da gelir bu da geçer ağlama". Yani çarpıtmanın bu kadarına da pes doğrusu.

Şimdi bu konu ile ilgili Sabahat Akkiraz 1994 yılında Milliyet gazetesinde bir açıklama yapmış ve hatasını kabul etmiş..(ki bu hatanın nedeni bizim kaynağımızın MUHLİS AKARSU olmasıdır...Sivas katliamından bir kaç gün önce bu deyiş....Muhlis Akarsu ...Arif Sağ...Yavuz Top...Sabahat Akkiraz'ın olduğu ve Muhlis Akarsuya ait restaurantta yapılan bir muhabbette söylenmiş...Kaydedilmiş....Katliamdan 1 yıl sonra ...O gecenin ve katliamda yitirdiklerimizin anısına okunmuş...ve Sabahat Akkiraz'ın söylediği şekli Muhlis Akarsudan aynen alınmıştır...Burada ki hata....Daima den check edilmemesidir).
Sezen Aksu,Sabahat Akkiraz'ın albümünden deyişi aynen almış seslendirmiş...Ve muazzam bir telif ücreti ödemiştir ki...Aslında Sezen hanımın bu konuda hiçbir suçu yoktur...
Aynı zamanda.....Deyişin tek bir dizesinde bir yer yanlıştır... ve bunun bedeli hem madden hem de manen ödenmiştir....Bunun kaydını gelin size dinleteyim Muhlis Akarsu'dan.....

Gelelim yeni albümüne. Akkiraz bu geleneği bu albümde de sürdürüyor. Davut Sulari'den bir eser okuyor. "Vardım kırklar kapısına" . Eserin son dörtlüğünün orijinali şöyle: "Davutsulari canlar canı, Mevlana Mahmut Hayrani, Pirimdir Veysel Karani Evelallah Ahir allah..." Bakın Sabahat Akkiraz nasıl söylüyor "Davut Sulari canda yara, kur terazi kendin ara aşığım hüs-nü didara evel allah ahir allah..."
Yani bukadar saygısızlık ta olmaz doğrusu. Sen Türkiye'nin değil Dünya'nın bir numaralı sesi olsan bile bu saygısızlığı yapmaya hakkın yok Akkira!z
Başta Davut Sulari'ye saygısızlık, çünkü eserini çarpıtmışsın
İkincisi ise Aleviliğin saygıdeğer isimleri Seyit Mahmut Hayrani ve Veysel Karani'yi yok sayarak onlara büyük bir saygısızlık etmişsin! Bu yenilir yutulur bişey değildir.

İşte bu konuda haddini aşmışsın...Neden mi....
Uğur Mumcunun dediği gibi...''bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar...''dan birisi de sensin....Sen Davut Sularinin kaç kaydını dinledinde...Ondan kaç kayıt yaptında...Onunla kaç türkü söyledinde....Haddini bilmeden insanları...
Söz değiştirmekle suçlayacaksın...
Peki ben sana şimdi....Sabahat Akkiraz'ın okuduğu şekilde ki kaydı dinletirsem ne diyeceksin....Sen BADELİ ozanlık nedir? bilirmisin...ki Davut Sularinin deyişinin sözleri değişmiş diye ağzından salyalar akıtıyorsun...
Piyasada ki 3-5 kasetle Davut Sulariyi anlamaya çalışanlar..Bilgiçlik taslayanlar...Önce susacak...
Bilenler konuşacak....
Ey benim haddini bilmez Epikurus'um...Bu iş kendine asortik isim koymaya benzemez...
Böyle sözler ve aynı melodi vardır...Kaydını dinlemek istersen...Unkapanına şirketime gel sana keyifle dinletirim...
Davut Sulari....Badeli Ozandı...Yani anında söyleyip anında unutan bir ozandı...Tabi bunları kayıt altına aldınız aldınız...Almadınız kendisi dahil hatırlamazdı...Aynı deyişle ilgili..Ben de Sabahat Akkiraz ile konuştuğumda, Arşivinden kaydı çıkartıp bana dinletti ve biz bu eseri mesam dan geçirirken
onlara bu orjinal kaydı dinlettik ve daha önemlisi...Ailesi ...(Ki Sabahat Akkirazda ki Davut Sulari kayıtı sayısı onların belki 10 katıdır...)
bir çok problemli eserde bizim arşivimize başvururlar....Onlar konuşmuyor da sen sürekli ne hakla konuşuyorsun...
Büyük ozanlar ne kadar güzel söylemiş...
''Cahil ile etme sohbet
Her sözü bir baş incidir...''

Başka bir iddia........

Esasen Akkiraz bu tutumunu hep yapıyor. Geçtiğimiz günlerde CNN Türk'te katuıldığı bir programda Aşık daimi'nin adını es geçerek yaptı. Türkülerimizi yıpratmaya yozlaştırmaya özünden saptırmaya hiç ama hiçkimsenin hakkı vardır ne haddine düşer.
Yıllar önce Mahsuni baba kendi eserlerini saptıranlara karşı "zilli" adlı eseriyle dile getirmişti.Orada diyordu ki "benim türküm haykırırlar bangır bangır bağırırlar adım demez sakınırlar bizimköyde birkaç zilli"
Ne güzel söylemiş.

Sabahat Akkiraz bunu hep yapıyormuş ta....Çok biliyor ya..........
Sabahat Akkiraz Daiminin adını pas geçmişte...
Behey Epikurus....
Sabahat Akkiraz Ustaları olan her ozanı....Hem de hiç ismini saklamadan..
Gururla heryerde söyler....,
Sabahat Akkiraz'ı biraz takip etseydiniz bunu daha iyi anlardınız...
Size bir kaç örnek vereyim....Siz çok bilgilisiniz ama...Affınıza sığınacağız artık...
Sabahat Akkiraz ...:5 defa Cumhuriyet gazetesinde tam sayfa olmuş...
Ustalarının ismini atlamamış!!!!!!!!!!!!!
Sabahat Akkiraz ...: defalarca Hürriyet gazetesinde,Milliyet gazetesinde, Sabah Gazetesinde,Radikal Gazetesinde,Birgün Gazetesinde,Evrensel Gazetesinde,Milliyet Sanat Dergisinde,Aktüel de ...ve ismini hatırlyamadığım başka gazete ve dergilerde deflarca tam sayfa olmuş...
Sabahat Akkiraz....Hayatı 2 kez belgesel olmuş...
Sabahat Akkiraz...Le monde den Figaro'ya,Washington Posttan Daily Telegraph'a,Stern'den Time dergisine tam sayfa röportajlar vermiş..
Sabahat Akkiraz ...:BBCden Globo Tv'ye,Zdf 'den FRANCE 1'e,Rai'den Sverige'e..Hollanda NTV'den DEUTCHE WELLE'ye...proğramlar yapmış
Sabahat Akkiraz....On yıl bir ALİ kelimesi için TRT de yasaklı kalmış...
Tekrar bu kanala çıktığın da...Diğer kanallara çıktığında.. Hiçbir sanatçı bunların adlarını anmazken...
Sabahat Akkiraz...Her konserinde...Hala Mahzuniyi alkışlatırken..Akarsuyu alkışlatırken...Daimiyi alkışlatırken..Ustalarının ismini atlamamış!!!!!!!!!!!!!
Cnn Türk te muhtemelen de zaman probleminden bir kez ustasının ismini söyleyememiş...ZİLLİ olmuş...
Herkes Sabahat Akkiraz'ı tanır.....Onun yaşam biçimini bilir..
İnancını bilir....Ustalarıyla olan ilişkisini bilir...
Siz Daimi ile Onun arasında ki usta - çırak ilişkisinnin nesini biliyorsunuz da..
Ona hakaret ediyorsunuz...
Daimi Baba yaşasaydı.....Size .....Sadece Terbiyesiz değil...Daha ağır konuşurdu...Belki de Suratınıza tükürürdü ...
Mahzuni Baba Yaşasaydı....Size ...Tekbir kelime söylerdi...
BEN O ZİLLİ LAFINI SANA SÖYLEMİŞTİM....ZEVZEK.....
Not....Profil resmine Hrant Dink resmi koyarak....Hrant olunmaz...
Şirketime gel....Sana Hrant Dink'in Sabahat Akkiraz ile yaptığı röportajın bir kopyasını vereyim....Bak bakalım....Ne yazmış....Sevgili Hrant Dink..
Sizin Zilli dediğiniz...Sabahat Akkiraz için....

Bu konu ile foruma ilk yazımı yazmak beni üzse de ....
Cevap verilmesi gerekiyordu....Ve verildi...
Umarım bundan sonra daha keyifli konularda konuşuruz...
Selamlar....

Hasan Akiraz.........

spartacus
24.01.2007, 05:20
Sayın Hasan Akkiraz.

Öncelikle yeni kullancısı olduğunuzu bilerek hoş geldiniz demek istiyorum.

Böylesi bir girişten sonra yazınızı değerlendirmeye geçebilirim.
Fikrinizi belirtiğiniz konuya duygusal boyutta yaklaştığınızı düşünüyorum. Başta soyadınızdan hareketle ve daha sonra yazınız içeriğinden yola çıkarak, Sabahat Akkiraz'ın akrabası olduğunuzu düşünüyorum. Bu sebeple olsa gerek konuya duygusal yaklaşıp, eleştiriye tahammül etmediğinizi hissettim. Sabahat Akkiraz milyonlarca dinleyici kitlesine hitap ediyor. Tüm herkesin, onun albümlerini alırken beğenmesi veya aynı derecede hoşlanması düşünülemez. Benim beğendiğim bir türküyü siz, sizin beğenmediğiniz bir şarkıyı bir başkasının beğenmemesi çok doğaldır. Bunu bir vesileyle dile getirmesi, eleştirmesi kadar doğal ne olabilir? Öncelikle bunu teslim etmekte yarar var ve sonrasında bu tür haklara sahip olduğumuzun altını çiziyorum. Bu anlamıyla sizin Epikurus'a yönelik uslubunuzu çok sert bulduğumu belirtirim.

Getirilen eleştirinin haklılığını ve yanlışlığını bir tarafa bırakıp, sırf sizin gibi düşünmemiş diye bir kişiye eleştiri adı altında küfür etme hakkını kimse size vermiyor. Keşke bu ağır ve çiğ sözleri Sabahat hanımın bir akrabası değilde, her hangi bir dinleyici dile getirseydi de, o kişinin cahilliğine verebilseydim. Mutlaka ki, Sabahat hanımın akrabası olmak insanının alçak gönüllü olmasına yetmeyebilir. Eminim ki, Sabahat Hanım Epikurus'un yazısını okumuş olsaydı anlayış gösterip, eleştiriye açık olduğunu belirtip ve bu anlamda kendini ifade ederdi. Epikurus'a da duyarlılığından ötürü teşekkür ederdi.

Hasan Akkiraz Alıntı:

"İşte bu konuda haddini aşmışsın...Neden mi....
Uğur Mumcunun dediği gibi...''bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar...''dan birisi de sensin....Sen Davut Sularinin kaç kaydını dinledinde...Ondan kaç kayıt yaptında...Onunla kaç türkü söyledinde....Haddini bilmeden insanları...
Söz değiştirmekle suçlayacaksın..."
....
"Peki ben sana şimdi....Sabahat Akkiraz'ın okuduğu şekilde ki kaydı dinletirsem ne diyeceksin...."

Bu konuda çok ciddi mantık hataları yaptınızı düşünüyorum. Sorun kaç tane kayıt dinleme meselesi ekseninde tartışılmamalıdır. Eğer bir türkü, bir şarkı bir formatta kitlelere sunulmuş ise, kitleler bunu bu şekilde sahiplenmiş ise ve baz olarak bu versiyonu, bu sürümü alıyorsa, dinleyici için ayıraç bestekarın kasetinde okuduğu bir türkü gibidir. Kitlelere mal olma ve türküleşme süreci artık bura üzerinde yükselir. Dolayısıyla bir kaynak, bir belge sunulduğu halde bir şey eleştiriliyorsa demek ki, bilginin ışığında bir fikir oluşturulmuştur. Dolayısıyla bu kadar net bir eleştiriyi suçlama olarak algılıyorsanız, sizi ikna etmenin veya sizinle ortak bir paydada buluşmanın zorluklarını şimdiden görebiliyorum demektir. Sabahat Akkiraz'ın milyonlarca dinleyici kitlesi ve seveni vardır. Bunlardan biri de benim. Siz her eleştiri getirenlere bu uslupla yaklaşırsanız korkunç bir manzara ortaya çıkar. Bu dinleyici kitlesinin bir çok dinleyici kitlesinden farklı özgün tarafları vardır. Bu özgün yanlar genel hatlarıyla şöyledir: Bu kitle seçici, sorgulayıcı, araştırmacı ve değerlerine bağlıdır. Bu anlamda o değerlerden bir tane revizyon olduğu vakit araştırmacı, sorgulayıcı ve eleştirel yönü sosyal savunma sistemini harekete geçirir. Böylesine sosyal bir defansı sistemi harekete geçtiğinde bundan neden rahatsızlık duyalım? Devlet sistemi zaten yeterince bize düşünme, sorgulama, eleştirme, yargılama konusunda sınırlama ve yasaklar getiriyor. Halkın haddini aşıp eleştiriyi yeğlemesi çoğu kez tarihsel alt-üst oluşların nesnel sebebidir. Haddini aşmamak adına toplumların bir şeylere itaat etmesi, körü-körüne kabullenmesi toplumlar üzerinde ağır tahribatlar oluşturur. Bu anlamda meseleye haddini bilme yaklaşımında bulunmak, halkın üzerinde kendini üstün tutmaktır. Böylesi bir sanatı kutsamak ve dokunulmazlık zırhına büründürmek bizim sanat anlayışımız olamaz. Madem ki, biz yeni bir kültürü inşaa etmek üzerine kendimize demokrat, aydın, devrimci demişsek bırakalım halkın böylesine bir eleştiri "haddi" de olsun.

Hasan Akkiraz Alıntı:

"Ey benim haddini bilmez Epikurus'um...Bu iş kendine asortik isim koymaya benzemez..."

İnsanlara bu şekilde yaklaşmanız, böylesine nidalarda bulunmanız hiç hoş ve doğru bir davranış değildir. Burda kimse kimseye haddini bildirme dersi vermiyor. Fikir alış-verişi doğrultusunda düşünce zenginleştirilmeye çalışılıyor. Zaten bunu yadsıdığınız için, Epikurus ismini asortik olarak nitelendiriyorsunuz. Antik yunan çağında yaşamış bir filozofu asortik bir isim olarak tanımlamak, felsefeye yatkınlığınızın olmadığının bir donesi olabilir. Size sadece biraz felsefe okumanızı önerebilirim.
"Şirketime gel...." türü söylemlerinizi biraz kaba, biraz meydan okuma gibi algıladım. Eleştiri getirenlerin binlerce, belki yüzbinlerce insandan oluştuğunu düşünelim. O vakit, siz her eleştiri getireni şirketinize davet mi edeceksiniz? Ben bu daveti meydan okuma, aba altında sopa göstermek gibi olarak algıladım. Umarım yanılıyorumdur.

Hasan Akkiraz Alıntı:

"Daimi Baba yaşasaydı.....Size .....Sadece Terbiyesiz değil...Daha ağır konuşurdu...Belki de Suratınıza "

Küfür etmek başlı başına ahlaki değerlerin temel yapı taşı olduğu gibi, aleviforumun'da kuralların da başında gelir. Belki bu sitemizdeki yeni oluşunuzun bir sebebi olarak algılanabilir. Yinde de bu bir mazeret olamaz. Küfür etmek yürek ve bilinç fakirliğinin dışa vurumudur. Bizim felsefemiz önce insan olduğu için, küfürü bir feodal kültürün yansıması olarak algılıyor ve bu temelde red ediyoruz. Kullandığınız üslubun çok ağır, çok çiğ ve rencide edici olduğunu dünüyorum. . Bu anlamda sizi saygıya davet ediyorum.

Hasan Akkiraz Alıntı:

"Profil resmine Hrant Dink resmi koyarak....Hrant olunmaz..."
Profil resmine Hrant Dink'in konulmasının manasını, haleti ruhiyeniz içerisinde yanlış anlaşılmalara bağlıyorum. Ortada faşist bir saldırı vardır ve bir çok arkadaşımız "hepimiz ermeniyiz, hepimiz Hrant Dink'iz" demek adına böylesi bir kendiliğinden eylem gerçekleşmiştir. Buna başka bir mana vermenin üzüntüsü içerisindeyim.
Saygılarımla....

azemheval
24.01.2007, 09:16
bence kim olursa olsun herşey artık alevilikten kültürden çıktı menfate paraya döküldü sabahat akkirazda bunlardan biri

Hinoralı
24.01.2007, 10:37
yorumu farklı diyebilriz, genelde türkülerin özüne zarar vermeden yorumlayan bir sanatçımız, hadi bunu bir hata olarak kabul edelim, her güzelin bir kusuru olur ama değilmi :)

Hasan Akkiraz
24.01.2007, 12:39
Çok güzel eleştiriler....
Öncelikle ben sabahat akkiraz'ın yakınıyım...
Kardeşiyim....Ve prodüktörüyüm...
Yani o eleştirlere neden olan albümün de eser seçiminde ben ve Ali Coşar
tam yetkiliydik...,
Yani benim anlattığım herşey...Sabahat Akkiraz'ın ve benim bire bir yaşadığımız şeyler...,,

Sayın Spartacus arkadaş bize güzel bir cevap vermiş....Okudum ve müsade ederseniz onun açıklamalarına da cevap vermek isterim...,

Demiş ki Spartacus Arkadaş....

Getirilen eleştirinin haklılığını ve yanlışlığını bir tarafa bırakıp, sırf sizin gibi düşünmemiş diye bir kişiye eleştiri adı altında küfür etme hakkını kimse size vermiyor. Keşke bu ağır ve çiğ sözleri Sabahat hanımın bir akrabası değilde, her hangi bir dinleyici dile getirseydi de, o kişinin cahilliğine verebilseydim. Mutlaka ki, Sabahat hanımın akrabası olmak insanının alçak gönüllü olmasına yetmeyebilir. Eminim ki, Sabahat Hanım Epikurus'un yazısını okumuş olsaydı anlayış gösterip, eleştiriye açık olduğunu belirtip ve bu anlamda kendini ifade ederdi. Epikurus'a da duyarlılığından ötürü teşekkür ederdi.

Birincisi ben kimseye küfür etmedim......
Aynı epikurus arkadaş gibi Türkü sözlerini kullandım...
Çünkü o da aynı şekilde bir yazı yazmıştı...Eleştiriye tahammül konusu ise...
Bu bir eleştiri olsaydı....Sizin dediğiniz doğru olabilirdi...
Ama bu bir eleştiri değil ki........
Bu bir saldırı....Hem de bilmemeye...Sadece suçlamaya dayalı bir saldırı...
Bilmediği bir Davut Sulari deyişi konusunda...Bir suçlama...
Böyle bir deyiş olup olmadığını bilmeden....Araştırmadan...Bize sorma gereği duymadan..ki bize forum sitesi ya da telefonlarımız aracılığı ile ulaşıp sorabilirdi.)...
Bunları yapmadan...direkt bir DEĞİŞTİRDİ...ithamı...Ve ben sordum...
Peki ben böyle bir şey size ispatlarsam ne yapacaksınız.....
Size de söylüyorum....Böyle bir deyiş var...ve bunu size ispat etmek..
benim açımdan çok kolay....ama sizin ...(ki bu şahsen sizin değil Epikurus arkadaşın ithamı)...iddialarınızı ispatlamanız nasıl mümkün olacak..
Bir de kişileri itham ederken...bunun terbiye sınırı içinde kalan yolları var...
Zilli diyerek...Bunu hep yapıyor diyerek...İnsanlara haksız saldırılarda bulunursanız...Tabi ki aynı şekilde karşılığı olacaktır..
Sabahat Akkiraz'a bu mesajı okuduğumda...dediğiniz gibi hiç aldırmadı..
BİLMEYEN KONUŞUR dedi...

Başka bir alıntı...

"Ey benim haddini bilmez Epikurus'um...Bu iş kendine asortik isim koymaya benzemez..."

İnsanlara bu şekilde yaklaşmanız, böylesine nidalarda bulunmanız hiç hoş ve doğru bir davranış değildir. Burda kimse kimseye haddini bildirme dersi vermiyor. Fikir alış-verişi doğrultusunda düşünce zenginleştirilmeye çalışılıyor. Zaten bunu yadsıdığınız için, Epikurus ismini asortik olarak nitelendiriyorsunuz. Antik yunan çağında yaşamış bir filozofu asortik bir isim olarak tanımlamak, felsefeye yatkınlığınızın olmadığının bir donesi olabilir. Size sadece biraz felsefe okumanızı önerebilirim.
"Şirketime gel...." türü söylemlerinizi biraz kaba, biraz meydan okuma gibi algıladım. Eleştiri getirenlerin binlerce, belki yüzbinlerce insandan oluştuğunu düşünelim. O vakit, siz her eleştiri getireni şirketinize davet mi edeceksiniz? Ben bu daveti meydan okuma, aba altında sopa göstermek gibi olarak algıladım. Umarım yanılıyorumdur.''

Biz ne felsefeye uzak insanlarız....ne de inancımız Aleviliğe..
Bizim eleştirimiz...Kendilerine yüce isimler koyup...İnsanları ZİLLİ diye aşşağılayabileceklerine düşünenleredir...
Biz hayatımız boyunca kimseyi ne tehdit ettik...ne de uyardık...bu korkak oluşumuzdan değil..
Hz.Ali'nin dediği gibi...Bir kere zalim olmaktansa bin kere mazlum olmak tercihimizdendir...
Ben ne demeliydim arkadaşa....evime mi gel demeliydim...
Dediğim...şirketimiz herkese açıktır...bilinen de bir yerdir...ispat edilecek eserler de oradadır...
Sizi de davet ediyorum...İstediğiniz zaman şirketime gelin...Herkes gelsin beklerim..

Fikirleri tartışma platformu diyoruz forumlar için...
Ben de bu yüzden buradayım...Ama ....Hakaretlere karşı sessiz de kalınamaz..
Bu sadece Sabahat Akkiraz için değil...herkes için geçerli...
Bir sanatçı ya da bir insanı aşşağılarsanız biz karşısında yer alırız...emnim siz de karşısında yer alırsınız...
Voltaire'in bir sözü var...Düşüncelerine katılmasamda onları söylemen için canımı veririm..diye...benim için ana ilke budur..
Tartışalım...Fikirlerden kimseye zarar gelmez...Ama kişilik hakları ve kimliklere direkt bir saldırı olduğunda da ...aynı tepkileri vermek gerekir...

Başka bir alıntı...

''Daimi Baba yaşasaydı.....Size .....Sadece Terbiyesiz değil...Daha ağır konuşurdu...Belki de Suratınıza "

Küfür etmek başlı başına ahlaki değerlerin temel yapı taşı olduğu gibi, aleviforumun'da kuralların da başında gelir. Belki bu sitemizdeki yeni oluşunuzun bir sebebi olarak algılanabilir. Yinde de bu bir mazeret olamaz. Küfür etmek yürek ve bilinç fakirliğinin dışa vurumudur. Bizim felsefemiz önce insan olduğu için, küfürü bir feodal kültürün yansıması olarak algılıyor ve bu temelde red ediyoruz. Kullandığınız üslubun çok ağır, çok çiğ ve rencide edici olduğunu dünüyorum. . Bu anlamda sizi saygıya davet ediyorum.''

burada biraz haddimi aştığımı kabul ediyorum....ama bir gerçek var ki...
Benim tanıdığım her ozan buna benim yazdığım gibi cevap verecektir.Bu da zannımca hepimizin feodal ilişkileriyle ilgili bir durum...Saygıya davet etmeniz..
Beni kırmadı ,aksine doğru olan buydu...Aslında benim muharrem gibi bir süreçte daha saygılı olmamı gerektiridi..ama....Umarım forumda ZİLLİ diye insanları yalancılıkla ve kıvırmakla aşşağılayan insanları da aynı şekilde saygıya davet edersiniz...
Ne yapalım kızılbaş tavrımızın bir yansıması olsa gerek fevriliğimiz..

Başka bir alıntı...

''"Profil resmine Hrant Dink resmi koyarak....Hrant olunmaz..."
Profil resmine Hrant Dink'in konulmasının manasını, haleti ruhiyeniz içerisinde yanlış anlaşılmalara bağlıyorum. Ortada faşist bir saldırı vardır ve bir çok arkadaşımız "hepimiz ermeniyiz, hepimiz Hrant Dink'iz" demek adına böylesi bir kendiliğinden eylem gerçekleşmiştir. Buna başka bir mana vermenin üzüntüsü içerisindeyim.''

Şimdi benim söylediğimi gerçekten anlamadığınızı düşünüyorum...
Yani beni Hrant Dink konusunda ve ona yapılan faşist saldırı konusunda birisi uyaracaksa kusura bakmayın...Bu siz değilsiniz...Hiç kimse değil...
Biz o saldırıyı öğrendiğimiz andan itibaren kendi forum sayfamızda ve sitemiz de bu olayı kınadık....Bunu ne bir etnik kimlik ya da mezhepsel kimliği yüceltmek için değil....İnandığımız evrensel ilkeler ve halkların bir arada özgürce yaşayabileceğine olan inancımızdan dolayı yaptık...Sevgili Hrant Dink'i tanıyan birisi olarak (tanımasaydım da değişmez di...)
Onunla sohbet etme şansı olmuş birisi olarak...Gerçek vatanseverliği öğrendiğimiz birisi olarak....Onun anısı hep yaşayacak...Bunu resimlerle yaşatmaya çalışmak herşeyin şekilciliğinin saçma olduğu gibi...Saçma..
Fikirleri tanımak...Onları yaşatmak...Onları şiar edinmek duruken...
Resim seferberliğine girmeyi....Şekilcilik olarak algılıyorum...Aslolan bilgidir...
Ama tabi bu bir tercihtir...Ama bizi,acıları anlamam ve ruh halimizi...
sizi anlamamak olarak algılamak...doğrusu beni üzdü..

Herşey gelir geçer....
Aslolan yaşam ve onda ki duruşlarımızdır...
Biz dik duran ve sonuna kadar dik duracak kişileriz...
Ama tekrar ediyorum...Bazı konularda haddimizi aştıysakta...
Aşşağılanmaya ve yalancılıklı itham edilmeye sessiz kalmamız düşünülemezdi.

Selamlar......

Hasan Akkiraz...

Hasan Akkiraz
24.01.2007, 12:46
Azem heval...Arkadaş demiş ki....

''bence kim olursa olsun herşey artık alevilikten kültürden çıktı menfate paraya döküldü sabahat akkirazda bunlardan biri''....

ne demeli...bilmiyorum...
Sivas Katliamında ailesinden 2 kişiyi kaybeden ve bu müziğin bedelini trt de 10 yıl yasaklı olarak ödeyen birisini...
Dağ köylerini hersene 1 ay alan araştırması için gezen ve Alevi toplumunun kültürünü kayıt altına almaya çalışan birisine
bu sözler.........
Ne demeliyim ki........

Sanatçıları lütfen hedef olarak algılamayın..Onlar bizim kültürümüz için..
Yaşam biçimimiz için ...Doğrularımız için yeterince taraflar zaten..
Vurulacak...Otellere doldurulup yakılacak...Yasaklanacak...
ilk hedef onlar...
Bence Alevi toplumu son döneme kadar...Sanatçılarına sahip çıkma konusunda sınıfta kalmıştır...
Feyzullah Çınar ki bu toplumun en güçlü sesiydi...
Çöpçüydü...Bir gecekonduda....Kirayla oturuyordu...
Mahzuni Şerif....Ancak 60 yaşında bir apartman dairesinde oturabilmişti...
Ali Kızıltuğ....İlk kez bu yıl bir apartman dairesinde oturabiliyor..
Bu sıralamayı uzatabilirim...
Ama soruyorum....
Bir Alevi etkinliğine 30/40 bin euro isteyen Zülfü Livaneliye neden tepkiniz yok.
Alevilikle uzaktan yakından ilgisi olmayan...Sanatçıların mercedesle gezmelerine neden tepkiniz yok...
Biz önce kendimizi yüceltelim ki....Başkaları bizi yüceltsin....
Muhlis Akarsu ve eşi Sivas'ta yakıldı...
Arkasında 3 kız çocuğu bıraktı...Birisi özürlü...Akarsunun bir dairesi ve bir arabası vardı...Arabasını otelin önünde yaktılar ve devlet onun parasını ödemedi..
O beğenilmeyen sanatçılar o aileye ev aldı...yardım etti...
Bunları bilmiyorsunuz....Ama ne demişler...Öğrenmemek ayıp...

Hasan Akkiraz.....

dionysos
24.01.2007, 12:54
Arkadaşlar;

Bu konu Epikurus nickli arkadaşın gereksiz bir dil ve saldırgan bir tavırla açmasından kaynaklı hoş olmamış, hatta o kadar rahatsızlık verici bir hal almış ki sayın Hasan Akkiraz cevap yazma ihtiyacı duymuş. "Kendisi sanırım akrabası" diyenler daha Akkiraz ailesini tanımayan, hatta alıp bir albüm kapağına bile bakmayan insanlardır ki baksalar Hasan Akkiraz ismini çok defa görürlerdi, böyle insanların S. Akkiraz'ı nasıl eleştirme hakkı olabilir ki?

Özellike Epikurus nickli arkadaş "zilli" gibi ağır bir laf söylemiştir, Mahsuni'den alıntı yaparak da kendini meşrulaştırmaya çalışmıştır bence özür dilemelidir.

S. Akkiraz türküleri çok iyi yorumlayan bir sanatçıdır, bırakın türküleri yozlaştırmayı, kirletmeyi koruyan bir insandır. Kendisini sahiplenmeliyiz, bir türküde hata yapmış ve bunun bedelinide Hasan Akkiraz'ın dediği gibi maddi ve manevi olarak ödemişse bizede bu hatayı görmezden gelmek düşer.

S. Akkiraz ve H. Akkiraz'a müzik yaşantılarında başarılar dilerim, saygısızlara da saygı dilerim...

azemheval
24.01.2007, 13:02
Azem heval...Arkadaş demiş ki....

''bence kim olursa olsun herşey artık alevilikten kültürden çıktı menfate paraya döküldü sabahat akkirazda bunlardan biri''....

ne demeli...bilmiyorum...
Sivas Katliamında ailesinden 2 kişiyi kaybeden ve bu müziğin bedelini trt de 10 yıl yasaklı olarak ödeyen birisini...
Dağ köylerini hersene 1 ay alan araştırması için gezen ve Alevi toplumunun kültürünü kayıt altına almaya çalışan birisine
bu sözler.........
Ne demeliyim ki........

Sanatçıları lütfen hedef olarak algılamayın..Onlar bizim kültürümüz için..
Yaşam biçimimiz için ...Doğrularımız için yeterince taraflar zaten..
Vurulacak...Otellere doldurulup yakılacak...Yasaklanacak...
ilk hedef onlar...
Bence Alevi toplumu son döneme kadar...Sanatçılarına sahip çıkma konusunda sınıfta kalmıştır...
Feyzullah Çınar ki bu toplumun en güçlü sesiydi...
Çöpçüydü...Bir gecekonduda....Kirayla oturuyordu...
Mahzuni Şerif....Ancak 60 yaşında bir apartman dairesinde oturabilmişti...
Ali Kızıltuğ....İlk kez bu yıl bir apartman dairesinde oturabiliyor..
Bu sıralamayı uzatabilirim...
Ama soruyorum....
Bir Alevi etkinliğine 30/40 bin euro isteyen Zülfü Livaneliye neden tepkiniz yok.
Alevilikle uzaktan yakından ilgisi olmayan...Sanatçıların mercedesle gezmelerine neden tepkiniz yok...
Biz önce kendimizi yüceltelim ki....Başkaları bizi yüceltsin....
Muhlis Akarsu ve eşi Sivas'ta yakıldı...
Arkasında 3 kız çocuğu bıraktı...Birisi özürlü...Akarsunun bir dairesi ve bir arabası vardı...Arabasını otelin önünde yaktılar ve devlet onun parasını ödemedi..
O beğenilmeyen sanatçılar o aileye ev aldı...yardım etti...
Bunları bilmiyorsunuz....Ama ne demişler...Öğrenmemek ayıp...

Hasan Akkiraz.....
ben bu konuda belki haksızlık yapmış olabilirim ama , bizim kültürümüzün öncüleri oldugunu , düşündüğümüz bir çok insan son zmanalarda menfaet ve çıkar dejenrasyonuna dahil olduklarını düşünmekteyim, elbette sabahat akkiraz türkiyede bir idoldür, yapıtlarıyla, duruşuyla, ve herşeyden önce sesiyle , ben sadece bizim sanatımızın ve kültürümüzün bu dejenarsyona dahil oldugunu ifade etmek isterken eksik ve hatalı cümle kurmuş olabilirim burdan kendi adıma herkesten özür dilerim.

ama bir konuyuda unutmamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum sabahat hanımın yaptıklarını anlatmışsınız , evet bu yapılanlardan haberim benim olmadı ve burda pek çok arkadaşın bu yazdıgınız konulardan haberdar olmadıgı düşüncesindeyim...

kültürümüzü ezgilerimizi aleviliğini kullanıp , ve bu konularla pirim sağlayanlaraydı sözüm.. sevgilerle

ONU®
24.01.2007, 13:18
Hasan Akkiraz'a yaptığı açıklamadan dolayı teşekkür ediyorum.Bu olayda Sabahat Akkiraz'ın bir art niyeti olmayabileceğini daha önce beyan etmiştim.Öyle de oldu.Olay derleme esnasında çıkan bir durummuş.

Burada eleştirilmesi gereken alevi kültürünü tanıtmak için yıllarını veren Akkiraz ve gibileri değil,daha önce de söylediğim gibi kendisine ne hakla türkücü damgası vurulduğu anlaşılmayan,kültürümüzden bihaber olan,alevi deyişlerini yorumlayıp ve çarpıtıp bundan rant elde etmeye çalışan,üstüne üstlük de bunları iğrenç şov programlarında deyişler eşliğinde halay çekerek sergileyen kişilerdir.

azemheval
24.01.2007, 13:32
[Bir Alevi etkinliğine 30/40 bin euro isteyen Zülfü Livaneliye neden tepkiniz yok.

bizim aleviliği kullanıp , yozlaştıran herekse tepkimiz var , ve bu konuda gercekten bişeyler yapılması gerektiği kanısındayım eline baglama alıp 2 ,3 kuruşa kaset çıkarıp alevilikle sazla sanatla ilgili demeç veren herkese tepkimiz , siz bu konuda rahat olun bizim milletimiz okadar ii biliyorki neyin ne oldugunu kimin nasıl düşündüğünü..
bence birde bu iddayı , konuyu zülfü livane linin kendine sormak gerekmezmi
???

20 Haziran 1946 tarihinde Ilgın'da doğdu. Asıl adı Ömer Zülfü Livaneli'dir. Bağlama çalmayı çocukluğunda öğrendi.

1972'de İsveç'e yerleşti. 1974-1975 yıllarında Stockholm'de müzik öğrenimi gördü. Aynı yıllarda bağlama eşliğinde doldurduğu politik ağırlıklı uzunçalardan sonra giderek Batı çalgılarıyla geleneksel çalgıları bir arada kullanarak düzenlemeler yapt
Önce Maria Faranduri, daha sonra Mikis Theodorakis'le çeşitli ülkelerde konserler verdi, plaklar doldurdu.
300 bestesinin birçoğu değişik sanatçılar tarafından yorumlanan Livaneli bugüne dek yaklaşık 25 kaset/plak/CD hazırladı. Bunlar Türkiye, Yunanistan, çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD'de çıktı. "Otobüs", "Sürü", "Hazal", "Yılanı Öldürseler", "Yol", "Sis" en bilinenleri olan yaklaşık 30 filmin müziğini yaptı.

1995 yılından beri UNESCO kültür elçisi görevini sürdüren Livaneli, "Yer Demir Gök Bakır", (1987), "Sis", (1988) gibi filmleri yönetti ve çeşitli ödüller aldı.

"Diktatör İle Palyaço", (1993), "Sosyalizm Öldü mü", (1994), "Orta Zekalılar Cenneti", "Arafat'ta Bir Çocuk", (1998), "Livaneli Besteleri-Nota" (1998), "Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm", (2001), "Engereğin Gözündeki Kamaşma,"(2001) adlı kitapları yayımlanan, filmleri ve müzik çalışmalarıyla "Altın Palmiye", "En İyi Müzisyen" gibi birçok ödül alan Livaneli günlük bir gazetede yazarlık yapmaktadır.

rockçı turna
24.01.2007, 14:29
Merhabalar....
Ben Hasan Akkiraz........
Forumun yeni üyesiyim....

hasan bey öncelikle foruma hosgeldiniz.sorularımızı yanıtlama nezaketinde bulundugunuz için tşk ederim. öncelikle sunu söyleyeyim. sabahat akkiraz özellikle biz aleviler açısından emeği ve hakkı ödenmez bir insan. biz yeni nesil açısından inancımızı öğrenmek için bas vurdugumuz kaynaklardan biri oldu sabahat akkiraz ın albümleri.

yalnız uzunca bir süre önce internette geinirken sanırım ''dem'' isimli bir gazetede ilk kez sabahat akkirazla ilgili bir eleştiri okumustum ve deyim yerindeyse dumur olmustum. yapılan eleştiri bu topiğn konusuyla aynıydı ve sanırım biraz da haklı görünüyordu. o gün okudugum eleştiri bir sabahat akkiraz hayranı olarak bende hep ukte kalmıstı. ''birgün sabahat akkirazı görügümde bunu muhakkak söyleyecegim ve yapacagı yeni albümde bu duazı yeniden (dogru olarak) okumasını bir hayranı olarak isteyecegim'' diyordum.:sas kısmet sizeymiş sizi buldum size söyleyeyim:) şimdi konuya geleyim:

bahsedilen eser :''duaz-ı imam''

sabahat akkirazın okudugu sekli:

''kudret kandilinde balkıyıp duran
muhammed ali nin nurudur billah
zuhur edip küffarın meskenin yıkan
elinde zülfikar ali dir billah''

sanırım orjinal de burası ''zuhur edip küffarın askerin kıran '' olsa gerek. hosgörüsüyle ünlü bir toplumun savaş sırasında karsıdaki askerleri kırması bir nebze anlasılabilir ama ''mesken yıkmak'' biraz ters sanki bize.

daha sonra ;

''fatma anadan geldi hasan hüseyin
onların nuruyla ziyalandı din
kırklara erişti zeynel abidin
cekeriz yasını hasbeten billah''

imam zeynel abidin in yasadıgı dönem ve alevi edebiyatında kendisine atfedilen özelliklere bakacak olursak kırklara erişmesi imkansız görünüyor. alevi edebiyatında imam zeynel abidin in ''kırk pare bölündüğü''nden bahsedilir genellike. herhalde burası da ''kırk pare bölündü zeynel abidin'' olsa gerek.

muhammed bakır dan caferi sadık
musa i kazım ı rızadan bin yadıp durduk
tarikat abıyla cesedi yuduk
hak buyurdu mümünün kalbi baytullah

okudugum yazıda bu dizeyle ilgilide bir eleştiri vardı fakat tam hatırlamıyorum(yol kurallarını tamamen bilmiyorum maalesef) ama yaklasık olarak tarikat suyuyla cesedin yunamayacagını söylüyordu.

noksaniyem niyazımız üstazda
elinde zülfikar hem ehli kanda(ganda???)
binbir dondan baş gösterdi aliyel mürteza
mürşüdümüz bülbülümüz eyvallah

bu kıta da herhalde söyle olsa gerek;

noksaniyem niyazımız üstaza
elinde zülfikar hem ehli gaza
binbir dondan baş gösterdi aliyel mürteza
biz bir bildik dedik allah eyvallah (yaklasık olarak böyleydi)

herhalde bu kaadr incelememden sabahat akkira ı ne kadar cok sevdigmi ve eserlerini didik didik inceledigimi:p kötü bir niyetim olmadıgını anlarsınız:turned: kolay gelsin. sbahat akkiraz a saygılar!

suyunsesi
24.01.2007, 15:20
Sayın Hasan Akkiraz öncelikle merhaba,
Topiği baştan sona okudum sizin yapmiş olduğunuz mafyavari ofise çağırıp meydan okumalarınıza küfürlerinize içtenlikle üzüldüm...

Sabahat Akkiraz sizin kardeşiniz olabilirir o bizimde kardeşimiz ve sanatçımızdır ve şunuda bilinki biz onu enaz sizin kadar çok seviyoruz...onu eleştirenlere böylesi bir saldırganlıkla yaklaşacağınıza eleştiriye ve öz eleştiriye açık olup daha hoş görülü daha mantıklı cevap versydiniz çok daha iyi olurdu.

ben bu formda seviyeli bir şekilde yazıyorum hiç kimseyi rencide etmeden. bana gelen elleştirilere tehtitle küfürle cevap vereirsem bu benim acizliğimi
zavallılığımı kendini çok bilmiş ukalalığımı ve kara cahilliğimi gösterir vs...

Epikurus arkadaşın yazısınıda okudum.
siz kendi yazılarınızın bir çok yerinde sanki Epkurusun Sabahat Akkiraza zilli dediğini üstüne basa basa söyliyorsunuz yapmayın ne olur.
Epkurus hepimizin çok sevdiği Mahsuni Şerifin sözlerini değiştirip adını söylemeyenlere bir sitemidir...

bakın Mahsuni baba ne diyor "benim türküm haykırırlar bangır bangır bağırırlar adım demez sakınırlar bizimköyde birkaç zilli"

Sizcede Mahsuni baba doğru söylememişmidir? sorararım size eyer emeğe sanata ozana bir nebze olsun sayğınız varsa lütfen açık yüreklilikle cevap verin.
Sabahat Akkiraz için gine bu formda cem tv ile bir topik açılmıştı şimdi o topigede bir göz attımda bakın o yargısız infaz ettiğiniz Epkurus Sabahat Akkiraz hakkında ne demiş.

Sabahat Akkiraz'ı bu cesaretli tavrından dolayı kutluyorum. Keşke diğer sanatçılarımız, hatta kendine aleviyim diyen bütün canlarımız da aynı tavrı gösterebilse. Bizim, tüccarların elinde bir meta olmadığımızı tüccarların yüzüne bir tokat gibi vurabilse! Sabahat Akkiraz'ın aldığı bu tavır dalga dalga büyümeli, büyümeli ki alevi inancını yıllarca alevileri kıyıma uğratmış zihniyetlerle kolkola yürüyen sözde alevileri tarihin karanlığına gömsün...

Naci
24.01.2007, 16:21
Öncelikle hasan akkiraz forumumuza hoş geldiniz. Yaklaşık 6-7 ay önce açılmış konuyu tekrar su yüzüne çıkardınız , iyi de oldu. Cevap hakkınızı kullanıyorsunuz , haklı olduğunuz açık . Fakat bu haklılığınızı arama çabası içinde bence yanlışlar içine düşüyorsunuz. Mesela

Bu değerli sanatçımız herhangi bir alevi eğitimi almamasına , alevi kültürü ile yetişmemesine rağmen alevileri onurlandırıcı , gerçek bir aydın olduğunu sizde çok iyi biliyorsunuz. Şimdi zülfü livanelide çıkıp size cevap hakkını kullanacak değil ya. Sizin siteminiz , muharrem ayında üç kuruş uğruna türkü barlara çıkıp eğlenen özümüzün insanlarına olsa idi keşke.
Merak ettiğim bir konuda (kendisini çok takdir ederim) sabahat abla bu matem günlerini nasıl geçiriyor?

Servan
24.01.2007, 16:27
evet canlar degişikik yapılması gercekten de hiç hoş degil o eserlerle sanatcılar bir yerden bir yere geliyorlar.ama şurasını belirteyim sabahat akkiraz böyle bir niyette degildir bence derinlemesinearastırmak lazım

dnz_che
24.01.2007, 16:35
Bildiğimiz gibi Sabahat Akkiraz Orrient expressions la birlikte Külliyat isimli albümü piyasaya çıkardı. Akkiraz'ın çıkardığı albüm hakikaten dinlenmeye değer. Hatta çıkarmış olduğu albümlerin zirvesi de denilebilir. Albümün zirveye taşınması acaba o sanatçıya türküleri yozlaştırma hakkı veri mi?
Neden bahsediyorsun diyenler olabilir! Şöyle ki yıllar önce Sabahat Akkiraz Aşık Daimi'nin "neağlarsın benim zülfü siyahım" eserini çarpıtırken hepimiz haklı olarak içerlemiştik ancak sanatçının parça-bütün diylektiğini kuararak bu yanını görmezden gelmiştik. Hatırlayalım eserin aslı şöyleydi: " Daimi'yem Her Can Ermez Bu Sırra,Gerçek Aşık Olan Erer O Nûra. Yusuf Sabır İle Vardı Mısır’a, Bu Da Gelir Bu Da Geçer Ağlama." Sabahat Akkiraz nasıl söylemişti: "Daimiyem hercan ermezbu sırra eyüp sabırile vardı Mısır'a koyun oldum ağladım ardı sıra bu da gelir bu da geçer ağlama". Yani çarpıtmanın bu kadarına da pes doğrusu.
Gelelim yeni albümüne. Akkiraz bu geleneği bu albümde de sürdürüyor. Davut Sulari'den bir eser okuyor. "Vardım kırklar kapısına" . Eserin son dörtlüğünün orijinali şöyle: "Davutsulari canlar canı, Mevlana Mahmut Hayrani, Pirimdir Veysel Karani Evelallah Ahir allah..." Bakın Sabahat Akkiraz nasıl söylüyor "Davut Sulari canda yara, kur terazi kendin ara aşığım hüs-nü didara evel allah ahir allah..."
Yani bukadar saygısızlık ta olmaz doğrusu. Sen Türkiye'nin değil Dünya'nın bir numaralı sesi olsan bile bu saygısızlığı yapmaya hakkın yok Akkira!z
Başta Davut Sulari'ye saygısızlık, çünkü eserini çarpıtmışsın
İkincisi ise Aleviliğin saygıdeğer isimleri Seyit Mahmut Hayrani ve Veysel Karani'yi yok sayarak onlara büyük bir saygısızlık etmişsin! Bu yenilir yutulur bişey değildir.
Esasen Akkiraz bu tutumunu hep yapıyor. Geçtiğimiz günlerde CNN Türk'te katuıldığı bir programda Aşık daimi'nin adını es geçerek yaptı. Türkülerimizi yıpratmaya yozlaştırmaya özünden saptırmaya hiç ama hiçkimsenin hakkı vardır ne haddine düşer.
Yıllar önce Mahsuni baba kendi eserlerini saptıranlara karşı "zilli" adlı eseriyle dile getirmişti.Orada diyordu ki "benim türküm haykırırlar bangır bangır bağırırlar adım demez sakınırlar bizimköyde birkaç zilli"
Ne güzel söylemiş.

senden tek bir isteğim var birgün yaşadığı yere gidip nasıl yaşadığını görmeni isterim.eleştiri yaparken baya ağır yapmışsın.inan o seni gibi düşünmemiştir.günümüzde uzun havayı en iyi okuyan türkücü kimliğinde bayan sanatçılarımızdan en iyi.tek isteğim yaşadığı yeri görmeni istiyorum ve senden ona karşı özür dilemeni bekliyorum.:cursing:

pirsultanca
24.01.2007, 16:41
Sabahat Akkiraz'ın yaptığı bir değişikliği eleştireblirsiniz, ancak "zilli" diyerek hakaret edemezsiniz.Hele hele bir alevi forumunda alevilerin gönlünde taht kurmuş bir insana bu şekilde saygısılık yapamazsınız.

Sabahat Akkiraz doğru mu yaptı yanlış mı yaptı buyrun tartışın,ancak hakaret etmeyin, edebinizle tartışın.

Sabahat Akkiraz'ın son dönemde gösterdiği alevice duruş ve tepkiler bir kısım insanı rahatsız etmişe benziyor. Özellikle Cem TV'yi boykot etmesi asıl sebep olsa gerek. Sabahat Akkiraz'ın bu şekilde yıpratılmaya çalışılmasını hoş karşılamıyorum.

rockçı turna
24.01.2007, 16:47
Sabahat Akkiraz'ın son dönemde gösterdiği alevice duruş ve tepkiler bir kısım insanı rahatsız etmişe benziyor. Özellikle Cem TV'yi boykot etmesi asıl sebep olsa gerek. Sabahat Akkiraz'ın bu şekilde yıpratılmaya çalışılmasını hoş karşılamıyorum.

3. sayfaya bakacak olursanız konuyu acan arkadasın cem tv yi boykot konusunda sabahat akkiraza destek verdigini görürsünüz.

ii forumlar.

pirsultanca
24.01.2007, 16:52
Lafta herkes destek veriyor. Ama bel altından vumayıda ihmal etmiyor.

türkü demeti
24.01.2007, 17:10

Evet bende yıllardır öyle dinledim orjinali gibi okumuştur. Ve Sabahat Akkiraz Davut Sulari Aşığı bir insandır.

Hasan Akkiraz
24.01.2007, 19:43
Öncelikle bu tartışmaya cevaplarıyla katılan tüm forum üyesi arkadaşlara teşekkür ederim...
Birbirimizi ancak karşılıklı fikir beyanlarımızla daha iyi tanır ve çözüm gerektiren konular da daha kolay menzil alırız...

Bazı arkadaşlar sorular sormuşlar müsadenizle cevap vermeye çalışayım...
Rockcuturna arkadaşımız Sabahat Hanımın seslendirdiği...derlediği...düzenlediği
Duaz İmam ın sözleri ile ilgili bazı sorular sormuş....
Öncelikle yaptığı detaylı açıklama için teşekkür ederim...
Burada tek tek sözleri açıklamaktansa genel bir açıklama yazayım daha doğru olur....
Biz derleme yaptığımız kaynaklardan bu melodi ve sözleri alıyoruz...
Bu kayıtların çoğu çok zor şartlarda....ve yetersiz teknoloji ile yapılmaktadır..
Bu eser...1980 li yıllarda Sabahat Akkiraz tarafından Sadık Dede den Maraş'ın Narlı ilçesinde Halkaçayırı köyünde bir muhabbette kaydedilmiştir..
Kayıtı dinleseniz....Bu kadar sözü nasıl anladınız diye...şaşırırdınız...
Ama biz yine de kaynaklardan bulmaya çalıştık...
Aynı sözler virani...noksani...şahatayi...gibi kutsal ozanlar tarafından birkaç kelimesi farklı olarak söylenmiş....
Biz noksani kaynağını kullandık,dede seslendirdiği için.....çünkü sonuçta biz dede ye tabiyiz...ana kaynak odur çünkü....burada sözlerle ilgili küçük yanlışlıklar ....anlamamazlıklar olabilir...ama asıl kaynak bizim için her zaman doğrudur...neden??...çünkü eser onlarındır...
Buna benzer bir problemi Sabahat Akkiraz tarafından derlenen ve seslendirilen
Lamekan adlı eserde de yaşadık...
Bu devriyenin sözleri de farklı ozanlar tarafından küçük farkla sözlendirilmiş..
Şahatayi....Mısırlı Edna...Pir Sultan ....gibi ...
Biz yine tercihimizi Pir Sultandan yana koyduk...çünkü asıl kaynak bunu pir sultandan seslendirmişti...
Tabi burada aslolan...yazılı kaynakların hala az olması ve....dedelerin bir çok söz ve melodiyi sır gibi saklamalarından kaynaklanıyor...
Bu konuda Sabahat Akkiraz'ın diğer sanatçılardan farklı olarak,dedeler tarafından eserlerine seslendirme izni verilen neredeyse tek sanatçı olmasıdır...
Tabi burada Dertli Divani gibi ozanları da unutmamak gerekir...
Yine de ozanların dediği gibi...
''kul kusursuz olmazımış efendim...''(Muhlis Akarsu)
kusurumuz olduysa....olmuştur...Bu bazı arkadaşların dediği gibi bilinçli değil..
Olsa olsa bilgi bulunamamasından ya da yanlış anlamalardan dolayıdır..

Naci Arkadaş.....sabahat abla bu matem günlerini nasıl geçiriyor?

diye sormuş...
Sabahat Hanım şu anda yanımda ve şunu yazmamı istiyor...
-Her Alevi aile nasıl geçiriyorsa ben de aynı şekilde geçiriyorum..
Benim müzisyen olmam onlardan farklı olmamı gerektirmiyor..
Ben önce bir Alevi kızıyım...Sonra müzisyen...
Cevabını almışsındır umarım....

Bu arada...Muharrem ayında yazdığım bir yazı da haddimi aşıp bazı arkadaşları
kırdıysam da özür dilerim...
Ama bir konuya katılmıyorum...
Zilli lafı bir türkü sözüdür diye ...geçiştirilip, benim küfür ettiğimi ima ediyor arkadaşlar...O yazıyı dikkatlice bir daha okuyun...
Ben de Mahzuninin başka bir türküsünü yazmıştım...ZEVZEK...
Bu türküyü de herkes bilir zannımca....

Ben iletişim uzmanıyım...
Bir kelimenin ya da bir sözün edasından özünü anlamak daha üniversitenin birinci sınıfında bize öğretildi....
O yüzden hakareti gizlemek kolay gibi görünse de...
Anadolu da bir söz vardır...
Takke düştü...Kel göründü ....diye...
Takkelerin düşmediği...Kellerin görünmediği...Zamanlar dilerim...
Son bir söz...
Dosttan gelen sitem ikramdır ikram....
Hasan Akkiraz

rockçı turna
24.01.2007, 20:31
Bazı arkadaşlar sorular sormuşlar müsadenizle cevap vermeye çalışayım...
Rockcuturna arkadaşımız Sabahat Hanımın seslendirdiği...derlediği...düzenlediği
Duaz İmam ın sözleri ile ilgili bazı sorular sormuş....
Öncelikle yaptığı detaylı açıklama için teşekkür ederim...

nezaketiniz için bende cok tşk ederim. umarım bu ukalalık v.b. gibi anlaşılmaz. bunu yazmamdaki asıl amaç ise şuydu: bu duaz gerek sözleri ve gerekse müziği açısından gercekten cok güzel ve bence alevi müziği adına yapılmış eserlerin içinde özel bir yere ait. fakat sözlerinde maalesef o zamanki imkansızlıklardan dolayı bazı yanlıslıklar var. acaba sabahat akkiraz bu güzel duazı yeni albümlerinde o eşşsiz turna avazıyla tekrar okuyamaz mı?:turned: ben buna dikkat cekmek istedim aslında.

...Sabahat Hanım şu anda yanımda ve şunu yazmamı istiyor...

hasan bey bu yazınızı okuyunca inanın cok mutlu oldum ve sabahat akkiraz a olan saygım ve sevgim bir kez daha arttı. lütfen ona bildirin onu cok sevdigmizi. küçükken inancımla tanısmamın ilk vesilelerindendir sabahat akkiraz.kitle iletişim araclarının sınırlı oldugu zamanlarda, onun okudugu deyişler ve semahlar bizdeki alevi bilincinin canlı tutulmasını saglayan en büyük desteklerdendi. o bizim canımız ciğerimiz:thumbup1:

Son bir söz...
Dosttan gelen sitem ikramdır ikram....
Hasan Akkiraz

eywallah!

Mansuri
24.01.2007, 20:50
Sabaht Akkiraz'ın üç konserinde bulunma şansım oldu. Her üç konserde de ustalarından bahsetti, yeri geldi ustaları alkışladık. Halk müziğinde yeni ve ilerleyici şeyller yapıyor. Bazılarımız bunu eleştiriyor, çünkü-belki de haklı olarak- yeni yapılan herşeye asimile ya da yozlaştırıcı unsur olarak görmeye başlıyoruz. Ama dünyada hiçbirşey olduğu yerde durmaz ve Sabahat Akkirazsanatçının görevini yerine getiriyor. Ve ustalarından aldığı çıtayı yükseltiyor. Halk müziğine yeni yorumlar getiriyor.
Öte yandan sevgili Akkiraz'a baktığımızda, Aleviliğin yozlaşmasına karşı büyük çaba gösteriyor. Alevi müziğini birçok kesime dinletmeyi başarmıştır.
(Yanlış bilmiyorsam Cem TV'nin Aleviliği yozlaştırıcı yayın politikasından dolayı o kanalda eserlerinin yayınlanmasına izin vermiyor, ben de bunu destekliyorum.)
Öte yandan çağın aydın görevlerini yerine getiriyor. Birçok platformda sosyalistlere, ilericilere destek veriyor.

Bence Sabahat Akkiraz'dan önce bu şekilde eleştirilecek onca insan var.

suyunsesi
24.01.2007, 20:52
Hasan Akkiraz isimli üyeden alıntı

''kul kusursuz olmazımış efendim...''(Muhlis Akarsu)
kusurumuz olduysa....olmuştur...Bu bazı arkadaşların dediği gibi bilinçli değil..
Olsa olsa bilgi bulunamamasından ya da yanlış anlamalardan dolayıdır..

Bu arada...Muharrem ayında yazdığım bir yazı da haddimi aşıp bazı arkadaşları
kırdıysam da özür dilerim...

Teşekkürler insanlar hata yapabilir önemli olan yaptığı hatanın farkına varıp
hatasını telefi edip özür dilemesidir...

rockçı turna
24.01.2007, 20:55
hasan bey bu arada sabahat akkiraz ın cem tv yi boykot ettiğini duyuyoruz. doğrumudur acaba? sitenizden öğrenmek istedim ama üyelik istiyor?bulmusken sizi birinci agızdan öğrenelim:)

Hasan Akkiraz
24.01.2007, 23:29
Cem tv ile ilgili olarak uygulanan bir yasak var...
Bu tamamen siyasi bir karar...
Biz Alevi toplumunun sağ politikalara ve sağcı zihniyetlere oy ya da destek vermemesi gerektiğini...oy vermemesi gerektiğini...Demokratik olmaya çalışan bir topluma dönüşmemizin önünde bu zihniyet ve savunucuları olduğunu düşündüğümüz için...
Bizim bu fikirlerimizi taşımayan yan yana duramayacağımız kurumlardan ayrıldığımızı ilan ettik...
Bu konuda Cem Tv Radyo yetkilileri bizimle toplantı yaptı..
Bizim iddialarımızın temelsiz olduğunu söyledi...Biz de bakıp...karar vereceğimizi söyledik...
Bakıyoruz...
Abdurrahman Dilipak'tan Emin Şirin'e...Mir Mehmet Dengi Fırat'tan başkalarına ..
politikacıları konuk ediyorlar...
Bu da bir tercih...Ama benim gibi kendisini Alevi olarak tanımlayan kişilerin Alevilik adına yayın yapan kurumlardan beklentisi....Hiçbir kanal tarafından karşılanamıyor...Keşke karşılansa..
Bazıları bu toplum üstünde siyaset yapmaya çalışıyor...
Bakıyoruz...İzliyoruz....
Gün gelir....Biz yanılırsak....özür dileriz...Hata yaptık deriz...Ama..
Yanılmazsak....O zaman ne olacağını görürüz...Bu bir toplum için derin ayrılıklar ve felaket olabilir...

Hasan Akkiraz

dnz_che
24.01.2007, 23:47
Arkadaşlar günümüzde ozanlarımızın deyişlerini, beyitlerini dile getiren en iyi sanatçı değil mi? ''Sabahat akkiraz''
Peki soruyorum arkadaşımıza bir gün siz hiç gidip bu olayı ona sordunuzmu onun düşüncelerini aldınız mı? Almadan nasıl oluyorda böyle bir ağır eleştiri yapma hakkına sahipsiniz.Hepimizin gönlünde bir yerlere gelen sanatçımıza haksızlık değilmiydi yaptığınız eleştiri. Bugün nasıl Hrant Dinki öldürenleri kınıyorlarsa bende sizi öyle kınıyorum. Alakası ne diye soracaksınız biliyorum. Alakası şu haksız yere sevenlerinin kafasındaki bir düşünceyi öldürmeyi çalışmışsınız farkına varmadan, kimbilir belkide istiyerek. Üzülüyorum ki böyle bir sanatçıyı gönlündeki bir yerden öldürdüğüne ve kınıyorum seni.Hrant Dinki öldürenleri kınadığım gibi....

Aile yaşamı hat safada üstün olan bir insandır. Mustafa Özarslanla olan arkadaşlığı, eski zamandaki ozanlarımızın birliğini anımsatıyor. Birbirlerini bayramlarda, özel günlerde ziyarete giden bir insan olarak gördüm kendisini. Peki nasıl bir evde yaşadığını gördnüzmü? Eleştiremediğiniz insanların evinden değildi onun evi.Hepimizin oturduğu evlerdendi. Ailesine sahip çıkan ve onlarla yaşayan bir insandır. Kısacası ismi kadar karakteride önde giden bir insandır. Zaten ismini ün yaptıranda karakteriydi.

epikurus
25.01.2007, 01:05
Sayın Hasan Akkiraz,
Öncelikle size hoşgeldiniz demek istiyorum. Bizim kültürümüzde evimize mihman olana -Aleviforum'u evimiz kabul ediyorum- şartlar ne olursa olsun, tavrı ne olursa olsun kısaca halkın düşmanı olmadıkça yüzçevirme yoktur, kingütme yoktur, hakaret etme yoktur, hoşgörü vardır, mihmandarlık vardır. Biz bu kültürü atalarımızdan böyle öğrendik, öğrendiğimiz bu değerleri yeni nesillere bu şekliyle devretmeye de kararlıyız.
Halka mal olmuş bir sanatçı bir eser ortaya koyarken o eseri kitlesiyle paylaşır. Elbette sanatçının amacı yaptığı eserleri kitleye beğendirmektir. Kitle o eser hakkındaki duygu ve düşüncelerini çeşitli şekillerde sanatçıya ulaştırır. Bu çeşitli şekillerde olabilir: eser satışlarından, radyo isteklerinden konserlerdeki katılımlardan vs vs. Kitlenin yapılan eserleri beğenme hakkı varken beğenmeme hakkı da vardır. Eserleri övme hakkı varken, yerme hakkı da vardır. Sanatçıyı haklı olarak övme hakkı varken, haklı olarak yerme hakkı vardır. Bir bakıma kitle sanatçının barometresidir. O barometreye göre sanatçı doğru şeyler yapıyorsa -ki eleştiri de bu çıkar ortaya- kendini daha da ileriye taşır, eğer yanlış şeyler yapıyorsa kendini ona göre şekillendirerek çıkar kitlesinin karşısına.
Hasan bey, aslında konuya çok kaba bir şekilde girdiğinizi üzülerek söylemek istiyorum. Belki kişisel olarak konuya bu şekilde girmiş olsaydınız bu kadar yadırgamayacak, bu kadar üzülmeyecektim, ama siz Sabahat Akkiraz'ı temsilen girdiğiniz için gerçekten çok üzgünüm. Madem ki bana yanıt olarak hakaret dolu bir yazı yayınlamışsınız -ki Akkiraz soyadına hiç yakıştıramadım- size cevap yazmam elzem hale geldi. Halbu ki benim Sabahat hanımdan istediğim iki satır açıklamaydı. Onu da herhalde bize çok görmezdi. Bu hakaretler, aslında eleştiriden ne anladığınızın ölçütü, eleştiriye tahammülsüzlüğünüzün ölçütü, karşınızda nasıl bir dinleyici kitle görmek istediğinizin ölçütü. Cümlelerinizden anladığım kadarıyla, eleştirmeyen, sorgulamayan, araştırmayan, "koyun olup arkanızdan ağlayan" bir kitle görmek istiyorsunuz. Sabahat Akkiraz'ın sadık bir dinleyicisi, size rağmen bir seveni olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da iyi yönlerini övüp, kötü yönlerini yereceğim. Asla ve de asla hakaret etmeden. İzninizle bunun benim hakkım olduğunu söylemek istiyorum. Aslında size söyleyecek çok sözüm var ancak Sabahat Akkiraz'a zarar vereceğim endişesiyle bunlara değinmeyeceğim. Ancak birkaç noktaya da değinmeden geçemeyeceğim.Aslında şu aşağıdaki alıntı söylediklerinizin bukadar yaygara koparmanızın ne kadar anlamsız olduğunu ve benim nekadar hassas ve haklı ve sizin nekadar haksız olduğunuzu ortaya koyuyor. Diyorsunuz ki:
Aynı deyişle ilgili..Ben de Sabahat Akkiraz ile konuştuğumda, Arşivinden kaydı çıkartıp bana dinletti
Peki Sayın Hasan Akkiraz, sormazlar mı adama, madem ki siz bir şüphe içinde değildiniz, madem ki siz bu eserle ilgili 10 farklı kayıt olduğunu biliyordunuz Sabahat hanıma bu eserle ilgili değişikliği neden sordunuz ve Sabahat Akkiraz bu eserin 10 farklı şeklini neden arşivinden çıkarıp size dinletti? Madem ki siz en yakını olarak bilmiyordunuz, benim bunu bilme zorunluluğumun olduğunu nasıl söyleyebilirsiniz? Madem siz en yakını olarak bilmiyorken cahil olmuyorsunuzda ben nasıl cahil oluyorum? (ayrıca bizim kültürümüzde bir de derler ki kötü söz sahibinindir onu da söyleyeyim) Burada bana yapılan saldırının nekadar haksız olduğu gözler önüne serilmiyor mu?
Kitlelerin dilinde türküleşme sürecini tamamlamış bu türküyü Davut Sulari bestelemiştir. Dinleyicinin örnek alacağı ve mukayese edeceği Davut Sulari'nin kendisinden başkası olamaz. Bu sebeple Davut Sulari üstadın söylediği bu türkünün en önemli kısımını sizlere sunuyorum. Dinlediğini doğru bir şekilde algılayan her insan benim gibi düşünecektir. Kitlelerin Sabahat Akkiraz gibi bir hassasiyeti varsa, aynı zamanda Seyit Mahmut Hayrani gibi hassasiyeti de olmalıdır. Veysel Karani gibi bir hassasiyeti de olmalıdır.
Neden sorunu sadece Sabahat Akkiraz eksenine çekip madalyonun öbür tarafını görmezden geliyoruz? Oysa benim yazımın ana teması buyken, meseleyi amacından saptırmanın maksadı ne? Yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali sanki bu işin sorumlusu benmişim gibi yansıtmak ne kadar etik? Değerlerine önem verip bir üstadın eserini orjinaline sadık kalmak koşuluyla sölyenmesindeki ısrarım neden birilerinin ağırına gidiyor? Oysa Hasan beyin belirttiği gibi 10 çeşit hali varsa, benim söylediklerimin de yanlış olmadığını belirtip dinleyicilerinin hassasiyetinden memnun olması gerekmez miydi?

Şu yukarıdaki satırlarınız sizi eleverdi Hasan Akkiraz. Sadece benim bildiğimi bakın başka kimler de biliyormuş linklerle ispatlayıp değerlendirmeyi de kamuoyuna ve vicdanlarına bırakalım.
Birinci link: Davut Sulari, Arifsağ-Belkıs Akkale, ve Sabahat akkiraz yorumuyla 'vardım kırklar kapısına" MP3 formatında

http://rapidshare.com/files/13232136/Belk__305_s_Akkale_Davut_Sulari__Sabahat_Akkiraz.M P3.html

Aşağıdakiler şiir formatında

http://www.turkuler.com/sozler/turkusozleri.asp?nid=747&harf=Vard%C4%B1m%20K%C4%B1rklar%20Kap%C4%B1s%C4%B1 na-1
http://www.turkudostlari.net/soz.asp?turku=999
http://www.alevibektasi.org/turku_v.htm
Benim için kaynaklar yukarıdaki gibidir. Davut Sulari’nin Özbeöz kendi sesinden. Başka söyleyecek bişey bulamıyorum.

Hasan Akkiraz
25.01.2007, 13:07
Epicurus arkadaş hala asıl olayı atlamış olarak yazısına ve ısrarına devam ediyor...
Bir türkünün ya da deyişin varyantları olabilir... ki....var.......
bu birisinin daha doğru birisinin daha yanlış ya da birisinin daha kabul görür birisinin daha az kabul görür anlamına gelmediğini bilmesi gerekir...
Diyor ki arkadaşımız...

''Kitlelerin dilinde türküleşme sürecini tamamlamış bu türküyü Davut Sulari bestelemiştir. Dinleyicinin örnek alacağı ve mukayese edeceği Davut Sulari'nin kendisinden başkası olamaz. Bu sebeple Davut Sulari üstadın söylediği bu türkünün en önemli kısımını sizlere sunuyorum. Dinlediğini doğru bir şekilde algılayan her insan benim gibi düşünecektir. Kitlelerin Sabahat Akkiraz gibi bir hassasiyeti varsa, aynı zamanda Seyit Mahmut Hayrani gibi hassasiyeti de olmalıdır. Veysel Karani gibi bir hassasiyeti de olmalıdır.''

Bir ezginin türküleşme sürecini yanlış algılıyorsunuz...
Bir ezginin türkü olması için kaynağının bilinmemesi ve tüm anadoluda aynı şekilde söylenmesi gerekir....
Peki soralım o zaman?
Bu deyiş'i tekirdağda biri biliyor mu?......yok....
Bu deyiş'in kaynağı halk içinde yok olmuş mu?...yok...
Bu deyiş her yöre de aynı şekilde seslendiriliyor mu?...yok...
sizin ya da benim dememle bir ezgi kitlelerin dilinde türküleşmez...bu bir süreçtir..ve öyle düşünüldüğü gibi kısa bir süre de değildir..
Atlanan başka bir konu da bu deyişin isminin vardım kırklar kapısına diye ısrar edilmesidir...
Arkadaşlar....bu arkadaşımızın bahsettiği deyiş ile sabahat akkiraz'ın seslendirdiği ezgi aynı makamda fakat farklı sözlerle seslendirilen bir deyiştir..
Bu konuyu neden bu kadar uzatarak hala aynı deyişmiş gibi göstermeye çalışıyor anlamıyorum...
Arkadaşımız
'' Seyit Mahmut Hayrani gibi hassasiyeti de olmalıdır. Veysel Karani gibi bir hassasiyeti de olmalıdır'' diye belirtmiş...
peki ben aynı arkadaşa soruyorum...

Sabahat Akkiraz'ın seslendirdiği...deyişte ne diyor...

''Ol İmam Hasan'a da vardım
İmam Hüseyini de gördüm''

peki ben size sorayım İmam Hasan İle İmam Hüseyin hassasiyeti diğer yüce kimliklerden daha mı az bir hassasiyettir o zaman..sizin mantığınızla..

Arkadaşımız bizi yavuz hırsıza ve küfürcüye benzetmiş.....
El insaf....
Ben mi Sabahat Akkiraz için ZİLLİ yazdım...
neden bu konuya da açıklık getirmiyorsunuz...
Ben sizin bize yapmaya kalktığınız açıkgözlülüğün bizim tarafımızdan anlaşıldığını göstermek için sizin türkü alıntısı sözlerinize başka bir türkü alıntısı
ile cevap vermiştim...
ZEVZEK...

Bir kere birisi haddini aşıyorsa....bu arkadaşımızdır..
Sürekli ithamlarının tek tek cevabını verdim...
Aslında vermemeliydim...
Çünkü....Açıklama....Hakaretin karşılığı olmamalıydı...
Hala hakaretini hiç yapmamış gibi....Sözde iyi niyetli bir soru cevap ilişkisiymiş gibi yazdığı yazıyı savunan arkadaşımız...
Bence....Hala bilgisizliğinin ısrarına devam ediyor....
Başka kimlerde biliyormuş....
Bu konu Arif Sağ'a gitseydi ne derdi acaba....
Bunu da yazarsam...İyice kötü adam olacağım...
Deyişler için bir ömür harcayan bir sanatçıya...
Zilli....Diyeceksin....Sonra kalkıp...Açıklama yapan bize..küfürbaz...
Yavuz hırsız diyeceksin...
Bu da yetmeyecek....Bizim Alevi ya da daha geniş anlamıyla İslam büyüklerine hassasiyet göstermediğimizi yazacaksın...
Bundan sonra ben de yazıyorum....

Biz bu deyişleri bildiğimiz gibi okumaya devam edeceğiz...

Size ....Ali yerine Dost diyen ... Sözde Alevi müzisyenlerle mutluluklar dilerim...

Arif Sağ....Ne Ağlarsın deyiş'i için kendisine sürekli soru soran bir gazeteciye demişti ki...

Senin gönlünce...Ben bir eşşeğim....sen sırtında taşıman gereken semeri bana vuracaksın...

Uyduruk ithamlar...Gerçeği değiştirmez.....

Gerçek Ölmez....

dnz_che
25.01.2007, 13:22
kapsamlı cevap oldu sanırım :) ve bu yazı daha mantıklıydı bana göre.Evet çok ilginçtir ''Size ....Ali yerine Dost diyen ... Sözde Alevi müzisyenlerle mutluluklar dilerim...'' buda bir gerçek.Merak ediyorum ya bu sözleri böyle diyen sanatçılar korkuyormu.Yoksa Sabahat ablam gibi mert olamıyolar mı ya.Ya hasan abi bak ben eleştirideki birşeye çok kızdım Sabahat ablama ağır bir laf kullanmış.Ama Sabahat ablam Zevzek gibi cevap vermezdi diye düşünüyorum.Bilirsin sen abim beni ''beni'den kastım alevi topluluğuz ama çağdaş ;)'' biz aleviyiz bizde her saygısızlığa bile hoşgörümüz var.Son sözüm olarak ta Sabahat ablama iletirsimin o gülümseyen yüzünü bizden eksik etmesin abi.Belki bazı arkadaşlara saflığı gösterebilir.Yüreğindeki temiz duyguları.Sağlıcakla kalın

SeNi ÇoK AmA ÇoK SeViYoRuM SaBaHaT AbLa

uçurtmayı_vurmasınlar
25.01.2007, 13:45
http://rapidshare.com/files/13232136/Belk__305_s_Akkale_Davut_Sulari__Sabahat_Akkiraz.M P3.html

Aşağıdakiler şiir formatında

http://www.turkuler.com/sozler/turkusozleri.asp?nid=747&harf=Vard%C4%B1m%20K%C4%B1rklar%20Kap%C4%B1s%C4%B1 na-1
http://www.turkudostlari.net/soz.asp?turku=999
http://www.alevibektasi.org/turku_v.htm
Benim için kaynaklar yukarıdaki gibidir. Davut Sulari’nin Özbeöz kendi sesinden. Başka söyleyecek bişey bulamıyorum.

Epikurus arkadas her seyi kanitlariyla sunmustur. Yukaridaki kanitlari dinleyip ve okuduktan sonra en ufak bir süphem kalmadi.

Halkin gözü ve kulagi var, neyin dogru neyin yanlis oldugunu görebiliyor.
Hasan bey egerki sizin söz ve beste yapma yeteneginiz varsa o zaman yeni beste yapin. Kendi besteniz üzerinde dilediginiz gibi degisiklik yapabilirsiniz. Ama Davut sulari'nin inanç duygulariyla yazdigi bir türküyü degistirmeye hakkiniz yoktur.

Hasan Akkiraz en ufak belge sunmadan israrini sürdürüyor. Eger belgeniz varsa belgeyle konusun Hasan bey. Yoksa bu sekilde konuyu kapatalim.

Herkese saygilar sunarim.

epikurus
25.01.2007, 14:36
Eniyisi bilmiyormuş gibi yapayım bari: Haklısınız Hasan bey, Siz bu şekilde yolunuza devam edin yolunuz açık olsun. Benim için bu konu kapanmıştır.

suyunsesi
25.01.2007, 14:43
Epikurus arkadas her seyi kanitlariyla sunmustur. Yukaridaki kanitlari dinleyip ve okuduktan sonra en ufak bir süphem kalmadi.

Halkin gözü ve kulagi var, neyin dogru neyin yanlis oldugunu görebiliyor.
Hasan bey egerki sizin söz ve beste yapma yeteneginiz varsa o zaman yeni beste yapin. Kendi besteniz üzerinde dilediginiz gibi degisiklik yapabilirsiniz. Ama Davut sulari'nin inanç duygulariyla yazdigi bir türküyü degistirmeye hakkiniz yoktur.

Hasan Akkiraz en ufak belge sunmadan israrini sürdürüyor. Eger belgeniz varsa belgeyle konusun Hasan bey. Yoksa bu sekilde konuyu kapatalim.

Herkese saygilar sunarim.

Haklısınız bende baktım epkurus arkadaşın doğruyu söylediğinde hemfikirim...
Gerçekler neden bu kadar acıdırki neden insanlar gerçekleri söyleyince hep saldırlıyor hep linç edilliyor ve hatta öldürülüyorki...çok acı gerçekten çok acı...

Kaldıki 3 cü sayfadaki yazımda Sabahat Akkirazla ilgili bir topikteki tartışmaya
o zevzek diye yakiştırma yapan hasan bey epkurusun yazısını birdaha okumasını isterim .

Hasan bey lütfen Sabahat hanımın adaını kullanıp Sabahat hanımı çirkinleştirmeyin kardeşi olsanız dahi... çünkü biz onu çok seviyoruz
Onun sesindeki güzellik insanın ruhunun derinliklerine inip insanı mest ediyor
Ben onu büyük bir keyifle dinliyorum hatta bir anımıda anlatayım Aşık Mahsuni Şerifin cenazesine gitmiştim emin olunki Ankaradan Hacıbektaşa kadar hep Sabahat Akkiraz dinledim yanındaki yakınlarım ve arkadaşlarım dedi bıkmadınmı...yeter diye ama onu çok sevmem onu eleştiremeyecegim anlamına gelmez...Sabahat hanımın bir televzyon programında alevi dedelere misyoner demesinide aynı bu deyişlerdeki yaptıgı değişiklik gibi çok yadırgadım...yani bizlerlele var olan Sabahat Akkiraz bizlerin eleştirilerinide dikkate alıp kendine çeki düzen vermeli bu söyledikleriye...

spartacus
25.01.2007, 17:30
Deyişi besteleyen Davut Sulari'nin kendi sesinde dinledikten sonra şunu söylemek istiyorum: Görünen köy kılavuz istemez. Dolayısıyla Epikurus'un sunduğu bu link kelimenin en iyi anlamıyla yorumsuzdur.

Hasan Akkiraz
26.01.2007, 18:01
ben asıl yazacağım yazıdan önce link vereyim de........
bazı arkadaşlar....öyle bir davut sulari deyişi olmadığını söyleyip...
kanıt istemişti...
dinleyin bakalım....
var mı?
yok mu?

http://www.siyah.tv/dsulari.akittin.mp3

dinleyin....asıl yazıyı sonra yazayım...

selamlar...
Hasan Akkiraz....

Naci
26.01.2007, 18:16
Mahlasının geçtiği kıta iki bahsedilen iki şekildende farklı. Hasan beyin dediği gibi davut sulari bir söylediğini başka bir söyleyişte değiştirebiliyor , belki unuttuğundan belki böyle bir tarzı var. Konuyu daha fazla uzatmaya gerek yok bence. Her iki tarafın sorunu da gayet güzel anlaşılmıştır. Bilgi sahibi olmuş olduk , keşke zevzek ve zilli gibi ithamlar olmasa idi daha düzeyli bir tartışma yaşar idik.

dionysos
26.01.2007, 18:22
Bu konuda daha önce Hasan Akkiraz'a katıldığımı söylemiştim gönderdiği ses kaydı ile de bir kez daha haklılığını kanıtlamış oldu. Benim dedem aşıkmış, sözleri önceden yazmazmış bağlamayla çalarken o anda sözleri söylermiş. Bu yüzden her söyleyişinde değişiklikler olurmuş. (Hep geçmiş zaman kullanıyorum çünkü kendisi ben doğmadan önce hayatını kaybetmiş) Burdaki durumda onun aynısı.

Ayrıca şuna da mana veremiyorum hayatını müziğe, sanata vermiş insanlarla neden bunu tartışıyorsunuz? Kaçınız halk müziği sanatçısısınız? Kaçınız deyişler, türküler üzerine araştırmalar yaptınız, çaba harcadınız? Hasan Akkiraz bu konuyu burada sizlerle tartışmakla hata ediyor olabilir mi?

ibo(arguvan)
26.01.2007, 18:27
ben de deyişlerimizin türkülerimizin batı müziğine uyarlanmasına karşıyım ama belkide önce bunu yapanlar arasında art niyetli olanları bulalım onlar daha zararlıdır ben trt de caldığım sene ne ağlarsın benim zülfü siyahım türküsünün son kıtasındaki daimiyi söylemiyorlardı sabahat akkiraz başımızın tacıdır değilmi be güzel dost

rockçı turna
26.01.2007, 18:52
evet arkadaslar hasan bey in verdigi linkle sabahat akkiraz ın da bahsedilen deyişi kendi kendine değiştirmediini gömüş olduk. böylece sorun cözüldü ama naci abininde dedigi gibi keske o malum kelimeler kullanılmasaydı. burda ilk adımı atmak epikürüs dosta düşüyor bence. o özür dilerse hasan bey de gerekli yanıtı verecektir. böylece olay tatlıya baglanmıs olur canlar. olmaz mı?

spartacus
26.01.2007, 19:49
Hasan bey ilk yapacağı şeyi en son yapmakla tartışmanın uzamasına neden olmuştur. Bu linki önceden vermiş olsaydı, sorun kalmayacaktı. Yani yöntem hatasına düşülmüştür.
Ortada Davut Sulari'nin iki farklı yorumu vardır. Birinci yorumu dinleyince Epikurus beye hak verdik, ki bu en yaygın bir şekilde bilinen versiyonudur. İkinci seslendirmeyi dinlediğimizde ise Sabahat Akkiraz'ın bu deyişi deforme etmediğini gördük. En önemlisi de buydu.
Sonuç itibarıyla bir konu netliğe kavuştuğu için memnunluk duydum.

seyyah1982
26.01.2007, 20:02
sabahat akkiraz alevi kültürünü deforme etmek bir yana dursun dünyanın bir çok köşesinde simdik durarak bu kültürü ifade etmeye gayret etmiştir...

ama şuda var mahzuni şerifin şarkı ile sabahat akkiraza hakaret ettigi söyleniyor.

mahzuni şerif bunu söyledigi bir insanla ''fırıldak adam'' albümünde düet yapacak bir adam değildi.

diğer konularda yorum yapmak yanlış olur kendimi bilirkişi olarak görmüyorum ukalalık olur.

Hasan Akkiraz
26.01.2007, 23:15
Uzun uzun bir cevap yazıp.söylediklerimi tekrar etmeyeceğim...
Spartacus arkadaş ne demiş

''Hasan bey ilk yapacağı şeyi en son yapmakla tartışmanın uzamasına neden olmuştur. Bu linki önceden vermiş olsaydı, sorun kalmayacaktı. Yani yöntem hatasına düşülmüştür.''

Yine beni suçlamış..........ilk yapacağımı zaten yapmıştım...bunun olduğunu size söylemiştim...Yalan söylediğimizi düşündüğünüz belli....
Ama biz ağzımızdan ne çıktığını bilen kişileriz....
Bakın..........ilk yazdığım neyse.......hala aynısını yazıyorum......
Olsun.......Ama o kadar sözlerinizin karşılığı.bu mu?..
Gerçeği anlamış olduk........
Olsun.......

Epicurus arkadaş demiş ki........

''Eniyisi bilmiyormuş gibi yapayım bari: Haklısınız Hasan bey, Siz bu şekilde yolunuza devam edin yolunuz açık olsun. Benim için bu konu kapanmıştır.''

bilmiyormuş gibi yapmanıza gerek yok....
Zaten bilmiyordunuz.......Öğrendiniz....Demek ki herkes herşeyi bilemezmiş.

Bir konuyu daha netleştireyim artık bu konu benim açımdan da kapansın...

Ben ne yavuz hırsızım.ne de küfürbaz.......
Başta yazdığım yazıdan bir milim bile sapmış da değilim...

Yolunuza devam edin...benim için bu konu kapanmıştır demek....yeterli mi..
Bizi itham etmiştiniz.......

ne demiştiniz........

''Benim için kaynaklar yukarıdaki gibidir. Davut Sulari’nin Özbeöz kendi sesinden. Başka söyleyecek bişey bulamıyorum.''

Belki Anadolu ozanları felsefeciler gibi yüceltilmez...Belki öyle duruşu bile fantastik olmayan isimler taşımazlar...
Ama....Onlar kitabın tam ortasından konuşurlar.........

Ne diyor ESİRİ BABA.......

Cahil kamile yol vermez........
Bundan ibret almak gerek....

Davut Sularinin.....Öz be öz kendi sesinden.......

Muhabbetle kalın...

Benim içinde konu kapanmıştır....

spartacus
26.01.2007, 23:25
Hasan Bey.
Yine yönteme ilişkin hata yapıyorsunuz.
Epikurus bey yazısını geri çekmiş ve gerekli açıklamayı yapacağım diyor. Birinci sayfayı okumanızı öneririm.
İyi akşamlar olsun herkese...

epikurus
27.01.2007, 02:05
Değerli dostlar
Toplumsal duyarlılığın hızla eridiği, "bananeciliğin", "adam sen de"ciliğin alıp başını gittiği bir dönemde yaşıyoruz. Daha önceleri hassasiyetle üzerinde durduğumuz, üzerine gölge düşmemesi için canla başla savaş verdiğimiz değerler, hepimizin bildiği - gördüğü bir takım kimseler tarafından yıpratılıyor. Kendi çıkarları doğrultusunda kullanılıyor, kendine menfaat sağlama aracı haline dönüştürülüyor. İnsanların kafasında etkisizleştiriliyor. Sıradan bir değer hatta değersiz bir nesne gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bunların bazıları "sanat" bazıları"siyaset" bazıları ticaret ekseninde gerçekleşiyor. Böylesi bir ortamda tepkisiz kalmak, suskun kalmak yapılanlara ortak olmak, destek olmak demektir. Bu suskunluğu, tepkisizliği görenler ileri gitmede sınır tanımaz bir hale gelebilmektedirler. Dünya öyle bir yerdeki, insanlar toplumsal sorunlara karşı öyle kayıtsız ki, gözünün önünde olan olayı görmezlikten, kulaklarıyla duyduğu bir şeyi duymamazlıktan, bildiği bir şeyi yok sayıp bilmemezlikten gelir. İçinde yaşadığımız toplumun en önemli sorunu üç maymunu oynamasıdır. Benim yaşam felsefemde üç maymunun yeri olmadığı için, Sabahat Akkiraz'ın söylediği versiyonunu (ki melodi ve bir kıtası tamamen aynıdır) eleştirdim. İsterseniz gelin aynı eserin iki farklı versiyonunu birkez daha dinleyip öyle karar verelim.
http://rapidshare.com/files/13535750/KIRKLAR_SEMAHI.mp3
http://www.siyah.tv/dsulari.akittin.mp3
Şimdi ben yukarıdaki şekliyle bildiğimi bilmemezlikten mi gelseydim. Tepki vermeseydim daha mı iyi olurdu? Susukun kalsaydım daha mı hoş olurdu? Kaldı ki Hasan akkiraz’ın Sabahat Akkiraz’ın yanıbaşında olmasına rağmen bilmediği bu versiyonu ben bilememişim çokmu?
Aynı deyişle ilgili..Ben de Sabahat Akkiraz ile konuştuğumda, Arşivinden kaydı çıkartıp bana dinletti”
Her nedense Hasan Akkiraz bu kısmı atlayıp inatla ve ısrarala benim bilmediğimi iddasından bir adım geri adım atmıyor. Evet ben çıkıp diyorum ki ben bu halini bilmiyordum. Hasan Akkiraz’da diyebiliyor mu? Yani yumurta ikizlerini ayırt etmede nasıl bir hata yapılırsa ben de öyle bir hatanın içine düşmüşüm. Buna rağmen Hasan akkiraz’ın ısrarla “bilmiyorsan sus vs. vs.” demesine ne demeli? Hem suskun toplum olmasından şikayet edeceğiz hem de konuştuğumuzda susturulacağız ne yaman çelişki!
Psikoloji de empati denilen bir şey vardır. Yani kendinizi bir başkasının yerine koyma durumu. Bu empatiyi kurduğunuzda benim niyetimin kötü olmadığım haklı olduğum anlaşılacaktır. Çünkü ben kırklar kapısı deyişini kulaklarımla duyup, şiirini okuyup bildiğim için reaksiyon gösterdim. Kırklar kapısı deyişini referans alarak, doğru-yanlış ilişkisi kurduğum için, içeriğin değişliğe uğradığını düşündüm. Hayal ürünü bir eser yaratıp düşüncelerimi buranın üzerinde temellendirmedim. Bilakis var olan ve birbirinin ikizi gibi duran bir eser üzerinden hareket ettim.
Hasan Akkiraz'ın gelinen aşamada Akıttım gözümden yaşı halini burda dinletmesi çok yararlı oldu. En azından bu iki deyişin nitelik bakımdan aynı nicelik olarak farklılıklar taşıdığını öğrendik. Bunun adına da “bade” ozana da “badeli ozan” denildiğini öğrendik. En önemlisi ve de tartışmaya konu olan Sabahat hanımın eserin orijinaline uygun okuduğunu öğrendik. Aslolan da budur. Bu ikinci halini şu ana kadar bilmediğim için, geri çektiğim yazıyı kaleme almıştım. İnsanların fikrinin olmamasıysa, eksik te olsa yanlış ta fikrinin olması daha iyidir. Çünkü yanlış olmasaydı zaten doğru bilinmezdi. Yanlış varolduğu için doğru vardır. Tersi de doğrudur. İnsanların yanılması veya yanılmamasına takılıp kalmamak gerekir. Belirleyici olan o fikirlerin pratiğe dökülmesidir. Bu evreyi yaşamış bir fikir doğrusunu ve yanlışını arar bulur. Ben kendi doğrularım ekseninde kaleme aldığım bir yazının sonuç itibarıyla yazılmasının yararını gördüm. Sadece eksik gördüğüm bir taraf var, özellikle ikinci versiyonu dinledikten sonra Sabahat hanımın bu eleştiyi hak etmediği kanatine vardım. Bundan dolayı da özeleştiri veriyor, dolaylı da olsa Sabahat Hanım’ı incittiğim için özür diliyorum.
Sanırım bir başkalarının da usluba ilişkin, bilmediğim iddasında bulunmada hata yaptığını kabul edip özeleştiri verme alçakgönüllülüğüne sahip olması gerekiyor.
Selam ve sevgilerimle

rockçı turna
27.01.2007, 02:28
epikurus arkadasa duyarlılıgından dolayı kendi adıma tşk ediyorum. acıklaması bence cok tatmin edici. bir sabahat akkiraz dinleyicisine ve aramızdan birine yakısanı yaptı; özeleştiri ve gerektiğinde özür dilemek! aynı erdemi eminimki hasan bey de gösterecektir:thumbup1:

Hasan Akkiraz
27.01.2007, 10:57
Açıklama bence hala yetersiz..
Neden.........
Bize yazılan ilk yazı geri çekilmiş......
Aman ne güzel.........buna sevinmem mi gerekli...

biz eleştiriyi kurum olarak saygıyla karşılayan insanlarız...
O yüzden size cevap yazdım...açıklama yaptım.......gerçekleri söyledim....
Ama siz hala bir kaç arkadaşla birlikte.....inatla yanlış söylediğimizi(bu kibarcası aslında yalancıymışız gibi) söyleyip linkler verdiniz......
Emeğin bir saygısı olmalı.......Olmayan sözlerle bir Davut Sulari deyişi okumayı.
Yakıştırmak....Hiç hoş değildi...

Biz hiç mi hata yapmadık...

KUL KUSURSUZ OLMAZIMIŞ EFENDİM...

Herkes gibi biz de hatalar yaptık...En azını yapmaya çalıştık...çalışıyoruz..
Ama bir konuda açıklama yapıyorsak ve diyorsak ki...böyle bir şey var..
Bunu neden kabul etmezsiniz anlamam...

Epicurus arkadaş diyor ki.......

''Buna rağmen Hasan akkiraz’ın ısrarla “bilmiyorsan sus vs. vs.” demesine ne demeli? ''

benim yazımda öyle bir kelime yok......Yine olmayanı söylüyorsunuz......
Ne yazmışım...

''bilmiyormuş gibi yapmanıza gerek yok....
Zaten bilmiyordunuz.......Öğrendiniz....Demek ki herkes herşeyi bilemezmiş.''

sonuçta.birisi benden özür bekliyorsa.......hatalı olan özür diler....
Öyle özür dilemek erdemdir...gibi laflar....bence özür dilemeye meraklı insanların
lafıdır..

Uslup..........Ben bu tartışmayı başlatmadım...Ama zannımca bitirdim..
Alçakgönüllülük gösterip........ZİLLİ sözünün karşılığı olarak özür dilememi beklemek....doğru mu?

Muhabbetle kalın.......

Hasan Akkiraz.......

uçurtmayı_vurmasınlar
27.01.2007, 15:07
Davut Sularinin deyişinin sözleri değişmiş diye ağzından salyalar akıtıyorsun...

Hasan Bey. Senin agzindan çikani kulagin duymuyor. Sütten çikmis kasik degilsin. En azindan Epikurus yanildigini anlayinca özür dilemesini bildi. Siz Epikurus'a "agzindan salyalar akiyor" türü agir küfürler ettiniz. Ardindan mafyavari tehditlerde onu "sirketinize" çagirmakla çapinizi gösterdiniz. Hasan bey siz sirket sahibi olmusunuz, ama olmadiginiz baska seylerde var. Sizin tavirlariniz bir ilçeye kaymakam olarak tayini çikan kisinin öyküsünü hatirlatti bana. Hani ilçeye kaymakam olarak tayini çikan kisi, babasini ayagina çagirtir ya. Sizin durumunuz da aynen öyle. Babanin ogluna söyledigi sözleri hatirlayalim: "Oglum sen kaymakam olmussun ama hala adam olamamissin" Sizde sirket sahibi olmusunuz, gerisini getirememisiniz.
Sonucta siz bu tür davranislarla Sabahat hanima zarar verdiginizi düsünüyorum. Bunlari nasil telafi edilir bilinmez.

suyunsesi
27.01.2007, 15:54
epikurus arkadasa duyarlılıgından dolayı kendi adıma tşk ediyorum. acıklaması bence cok tatmin edici. bir sabahat akkiraz dinleyicisine ve aramızdan birine yakısanı yaptı; özeleştiri ve gerektiğinde özür dilemek! aynı erdemi eminimki hasan bey de gösterecektir:thumbup1:

Evet dostum sana katılıyorum eleştiri öz eleştiri ufku geniş erdemli kişilere has şeydir...kaldıki Epkurusun yazılarını okuduğum zaman Epkurusunda bizler gibi bir Sabahat Akkiraz dinliycisi olduğunu anladım. kaldıki Epkurus burda bir hatada yapmamıştır. yanılgıya düşmüştür çünkü kendiside linkler vermiştir dinlediğimizde parçanın sahibi olan Aşık Davutsulari gerçekten kendi sesiyle Epkurusun dediği gibi soylemiştir bir başka yerdede hasan beyin dediği gibi söylemiştir yani burda bir hata yoktur dediğim gibi bir yanılgı vardır...
Keza Sabahat hanım parçayı bu şekilde söylediğinde o çok bilmiş edasıyla bilmişlik taslayan Hasan beyde Sabahat akkiraza epkurus gibi haklı olarak sormuştur gerçi Hasan bey objektif olmatan hep kaçtığı için insanları hep bilmiyormuş gibi küçmsediğinden ve inkarcı olduğundan dolayı bakın kendi söylediği cümleleri buraya aktarıyorum.yorum sizlere bırakıyorum.

Hasan Akkiraz´isimli üyeden Alıntı
Aynı deyişle ilgili..Ben de Sabahat Akkiraz ile konuştuğumda, Arşivinden kaydı çıkartıp bana dinletti”

Demekki sizde Epkurus gibi biliyormuşsunuz hasan bey... yanılmak insanlara mahsus şeydir.

Epkurus arkadaş senide bir Sabahat Akkiraz dinliycisi olduğundan dolayı ve Sabahat Akkirazı bizlerden biri olarak gördügün için ve onun yanlışlara değilde doğrulara hep imzasını atmasından yana sergilediğin bu onurlu davranıştan dolayı seni kutluyorum...

rockçı turna
27.01.2007, 15:54
arkadaslar ortamı iyice germenin bir anlamı yok. ucurtmayı vurmasınlar arkadas haklı tepkinizi dile getirirken sizde hakaret ediyorsunuz! epikurus arkadas elindeki kayıtlara dayanarak bir eleştiri getirdi (ilk etapta birzda haklıydı cünkü hasan bey in bile haberi olmayan bir kayıttan epikurus ün haberdar olması imkansızdı) fakat bazı kelimeleri kullanmaması daha ii olurdu. o da bu yüzden özür diledi.şimdi sıra hasan bey de.bence oda yaptığı hakaretlerden dolayı özür dilemeli.. bize düsen de bunu yapmasını beklemek olmalı. ortamı iyice germek olmamalı...bence!

uçurtmayı_vurmasınlar
27.01.2007, 16:34
sonuçta.birisi benden özür bekliyorsa.......hatalı olan özür diler....
Öyle özür dilemek erdemdir...gibi laflar....bence özür dilemeye meraklı insanların
lafıdır..

Hasan Akkiraz. Bir insana agzi salyali derken iltifat etmediniz.
Ben ömrümde sunun gibi saçma bir cümle duymadim. "sonuçta.birisi benden özür bekliyorsa.......hatalı olan özür diler...."
Agzi salyali derken karsinizdakini çok agir itham etmissiniz. Buna ragmen yag gibi üste çikabiliyorsunuz.
Özür dilemek bu kadar zorsa, o ayip sizin olsun. Siz bunu kendinize yakistiriyorsaniz, diyecek söz kalmamistir.

Hasan Akkiraz
27.01.2007, 19:01
neyse..........
beni küfürbaz ilan ettiniz.........
hakaretler yağdıran birisi oldum......
yavuz hırsız oldum......
bilmişlik taslıyan oldum....
adamlıktan nasibini almamış oldum...
çok güzel........
herhalde bunları ben başlattım...
ben zilli diyerek insanları aşşağıladım...
ben bilmediğim halde....herşeyi biliyormuş gibi...insanları yalancılıkla itham ettim...
herhalde ben.........linkler verip bizi yalancılıkla suçladım...
sonra da........karşımdakini küçümseyerek....
''Eniyisi bilmiyormuş gibi yapayım bari: Haklısınız Hasan bey, Siz bu şekilde yolunuza devam edin yolunuz açık olsun. Benim için bu konu kapanmıştır.''
dedim.....
Bu şirkete çağırma işinide o kadar çarpıttınız ki......duyanda arkadaşı
dövmek için çağırdığımı sanır...
ne demişim....
''Böyle sözler ve aynı melodi vardır...Kaydını dinlemek istersen...Unkapanına şirketime gel sana keyifle dinletirim''[/COLOR=''RED'']
ne yapsaydım....bana bir adres ver oraya mı gelip size kayıtı dinleteyim deseydim..
Yanlış anlamak isteyen zaten anlar...
peki neden arkadaşınıza söylediği sözler için tepki göstermiyorsunuz?

sayın suyun sesi..........
''Demekki sizde Epkurus gibi biliyormuşsunuz hasan bey... yanılmak insanlara mahsus şeydir.

Epkurus arkadaş senide bir Sabahat Akkiraz dinliycisi olduğundan dolayı ve Sabahat Akkirazı bizlerden biri olarak gördügün için ve onun yanlışlara değilde doğrulara hep imzasını atmasından yana sergilediğin bu onurlu davranıştan dolayı seni kutluyorum...''

biz ne zaman yanlış bir şey yapmışız bilerek de uyarma gereği doğmuş...
biz ne yapmışız...sivas'ın katillerinin kanallırına mı çıkmışız..
Aleviliğimizi mi saklamışız...
Solculuğumuzu mu saklamışız...
Cem tv olayından dolayı ülkücüler tarafından ben tehdit edilirken neredeydi bu doğrucu arkadaşlar.
Dincilerle...milliyetçilerle...emperyalistlerle işbirliği mi yapmışız..
akp konserlerinde ...mhp konserlerinde bayrak mı sallamışız...
ramazanda iftar çadırlarında konser mi yapmışız...
ustalarımızın çizdiği yoldan mı çıkmışız da......
birileri bizi doğruyu yapmak konusunda uyaracak...
bir arkadaşın bilmediği bir konuda ahkam kesip hakaret etmesine bakmadan ...
ben;bunun bedelini konser yasaklarıyla...ölüm tehditleriyle...
özel timcilerin konser basmasıyla...görüntü kaydı alınan ve okuduğumuz deyişler için sorgulanmakla...bazı kasabalara sadece Sabahat Akkiraz alınırken biz ve ekip şehrin dışında konserin bitmesini beklerken onlarca küfürle..tehditle.
yumuşak uyarılarla...geçirirken....sen olduğun yerde...
zilli de.......
siz hiç...bir tv kanalında şu şu türkü ve deyişleri okuyamazsınız dendiği için orayı terk eden Sabahat Akkiraz'ın ve ekip arkadaşlarımızın kaç gün sinirden uyuyamadığını biliyor musunuz..
zilli demeye devam et...
Siz hiç.....Sivasta yakamadık ama...bunun hesabını soracağız sorusuyla muhatap oldunuz mu...
zilli demeye devam et...
Siz hiç İslami terör örgütlerinden birisinin yayın organı olan taraf dergisine..
SİVAS ŞEHİTLERİNDEN Muhlis akarsu anısına yapılan konserin ardından
[COLOR="red"]''Bunlar ne yapmaya çalışıyor'' diye kapak oldunuz mu..

Bir deyişte diyor ki...
Eyübün dertleri benimle bile
Görenlere kolay gelir bu çile...

sonra ben bu kadar olayın ardından haklı olduğum bir konuda...yalancılıkla itham edildiğim bir konuda....yavuz hırsız olduğumun söylendiği bir konu da..
Sessiz kalacağım ve özür dileyeceğim...

ben bir tek konu için özür dilerim...
konserler de maruz kaldığımız konuları sizinle paylaştığım için...
Çünkü ben bunları yaşıyorum...Yaşamaya da devam edeceğim...
Ama bunlar beni yıldırabilir mi...
Yıldıramaz...
''İmanım var mahrum koymaz kulunu...''

şahıslara tek tek cevap versem bu yazı bitmez..
Ben suçluyum...Hakkımı aradığım için...
Daha çok suç işlerim ben...

muhabbetle kalın...

uçurtmayı_vurmasınlar
27.01.2007, 21:55
Hasan efendi. Yahu sen ne sayikliyorsun kendi-kendine. Git bu hikayeni, bunlari yutacak insanlara anlat. Senin çapini gördük. Bunlari anlatinca sana deger verecegimizi düsünüyorsan avcunu yalarsin.
Bosuna alevi deyislerden alintilar yapip kendini avutma. Herkes senin bir sirket sahibi tüccar oldugunu gördü. Bu degerleri bunun için kullandigin, anlamadik mi?

suyunsesi
27.01.2007, 22:34
Sayın Hasan Akkiraz,
Lütfen duygu sömürüsü yapmayınız emin olunuzki bu ülkede sizler kadar bizlerde sömürüye baskıya işkenceye hapse mahkum edilmiş insanlarız eğer birey olarak kalkıp yaşadıklarımızı burdan kaleme dökersek inanınki sayfalar yetmez...

Size yapılan baskılar sanat dalında yapılıyor bize yapılan baskılar hayatın her alanında yapılıyor...

Faşizm zulmünü az çok hepimiz biliyoruz eyer bir ülkede 17 yaşında bir çocuğun yaşı büyütülüp asılıyorsa... işkencelerde insanlar hala ölüyorsa etnik kimliğinden dolayı düşünceye kurşun sıkılıyorsa yukarıdaki sıraladıklarının sizlerin başınada gelmesi olası bir gerçektir...

Konuya dönersek ben epkurusu duyarlılığından dolayı kutladım. ve şöyle dedim.

Epkurus arkadaş senide bir Sabahat Akkiraz dinliycisi olduğundan dolayı ve Sabahat Akkirazı bizlerden biri olarak gördügün için ve onun yanlışlara değilde doğrulara hep imzasını atmasından yana sergilediğin bu onurlu davranıştan dolayı seni kutluyorum...

Ben bunu derken sabahat hanım yanlış yaptı diye bir cümle sarfetmedim orda demek istediğim şuydu ne kadar vefalı bir Sabahat Akkiraz dinliycisiki bir Davutsulari eserini Sabahat hanım nasıl değiştirip okuyabilir diye eleştirisini ortaya koydu... olay bu!.. zaten buda gerek Epkurus arkadaş tarafından gerek sizin tarafınızdan açıklığa kavuşturulmuştur.

Gerek Epkurusun gerek benim yanlış bulduğumuz Sabahat Akkirazın bir televziyon kanalında Alevi dedelerine