Orijinalini görmek için tıklayınız : Erzurum / Şenkaya İlçesine bağlı Alevi köyleri ve biçimleri
Selamlar. köyler hakkında kısa bilgi vermem gerektiğine inanıyorum. şenkayanın toplam 72 köyünden 13 tanesi alevidir bunlar türkmen olarak kendilerini tanıtır.
Bu köy isimleri ise (ermenice olarak çünkü yeni isimler pek kullanılmaz) Armişen, Çaskor, God, Kevek, Zuvart, Mışex (en güzel köy), Vağaver, Nazırvaz ( oldum olası sevemedim bu köyü), Yığneki, Vartanıt, hanımkom, kürkçü, kahmıs.
Bağlı olunan ocak itibari ile çoğunlukla ağuçen ocağı olmak üzere 5-6 tane daha ocak bulunur. Bu ilçeye ilk once gelenler zahuranlı (nazırvaz, yığneki ve vağaver)diye tabir edilen köylerdir. Diğer köyler ise sonradan gelmediler. zahuran köyleri aslının kürt oldukları ve bitlisin zahuran köyünden geldikleri belrtilmektedir. o arada tunceli ve erzincandada bulundukları için alevilik bunlarada geçmiş olduğu düşünülür. özellikle armışen, çaskor, ve god köylerinin kendine has bir şivesi vardır. pek erzurum şivesine benzemez. diğer köylerinki kars ve erzurum şivesinin hemen hemen aynısıdır.
bu şivelere örnek vermek gerekirse zahuran köylerinde gidiyoruza, gidérıx.
bahsettiğim armışen ve diğerlerinde cediyk. bunların dışındakilerdede gidirıx biçimindedir. Şenkayanın diğer köylerine gelince çoğunlukla yerli ve kürt köylerden oluşmakta, bir tane de laz köyü vardır. oltu da hiç alevi köyü yoktur. olur ilçesinde bir tane olurdere isminde köy vardır. çoğunlukla erzurumun alevi köyleri güney kısmındaki ilçelerdedir. alevili inancına gelince şundan emin olunki alevilik inancını türkiyedeki en az yaşayan yer bu köylerdir, hiç alevilik adına bir şey kalmamıştır. cem, pir, talip nedir diye sorsan hiç bir cevap alamassın. alevilik inancından oldukça yoksun kalmış köylerdir. bunu burdaki arkadaşların kebab muhabbetindende anlıyoruz. saygılar......
canazerbaycan 17.06.2006, 12:00 Sayın Mışexli,
Olur, Oltu ve Şenkaya ilçelerindeki Kürt nüfus oranı hakkında bilgi verir misiniz?
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Bir de Olur, Şenkaya ve Oltu ilçelerindeki Azerbaycan Türkü veya Terekeme nüfusu hakkında bilgi verir misiniz?
olurda hiç kürt köyü yoktur, oltu da ise 8 köy, şenkayada ise 24 kürt köyü bulunuyor. azeri ve terekeme(sünni azeri ) bu ilçelerde yoktur. çoğunlukla azeri ardahan kars ve ığdırda, terekeme de bu illerin yanı sıra muştada bir kaç tane köy vardır.
canazerbaycan 17.06.2006, 17:49 olurda hiç kürt köyü yoktur, oltu da ise 8 köy, şenkayada ise 24 kürt köyü bulunuyor. azeri ve terekeme(sünni azeri ) bu ilçelerde yoktur. çoğunlukla azeri ardahan kars ve ığdırda, terekeme de bu illerin yanı sıra muştada bir kaç tane köy vardır.
Bilgiler için sağol kardeş. Bu arada ben zaten Karslıyım.:ilgili:
mustimercan 22.06.2006, 12:45 slm misex,li,sen izmir,de nerde oturuyosun,,benimde ailem izmir,de ben vagaverliyim,eger sirinyer,e yakinsan kesin tanisiyozdur!!!
slm misex,li,sen izmir,de nerde oturuyosun,,benimde ailem izmir,de ben vagaverliyim,eger sirinyer,e yakinsan kesin tanisiyozdur!!!
...
mustimercan 22.06.2006, 20:27 yok ben sirinyer,de oturuyordum ama simdi almanya,dayim,,,pazarcilardan kimleri tanirsin cogu benim akrabam olur zaten.
mustimercan 23.06.2006, 01:24 sunay abiyi tanirim,kendisi benim akrabam olur,,,bende daha gecen hafta izmir,deydim,,insana izmirden ayrilak zor geliyo..
mustimercan 23.06.2006, 13:02 tamam tanidiyorum sener,i,bende pazarda cok calistim,pazarcilarin cogunu tanirim...
slm misex,li, oldum olası sevmediğin köy hangisi birde köylerin geldikleri orjin konusunda yanılıyorsun belirttiğin köylerin tamamı bir yerden gelmemişlerdir. farklı yerlerden gelmişlerdir.
slm misex,li, oldum olası sevmediğin köy hangisi birde köylerin geldikleri orjin konusunda yanılıyorsun belirttiğin köylerin tamamı bir yerden gelmemişlerdir. farklı yerlerden gelmişlerdir.
selam hoş geldin, oldum olasıta sevemediğim köy nazırvaz bana garip geliyor. evet bende bahsettim köylerin hepsi bir yerden gelmiyor. yanlız bahsettiğim köyler(nazırvaz, yığneki, vagaver) bitlisin zahuran isminde bir köyünden geldiğini çok duydum bu köylerdeki insanlardan.
selam hoş geldin, oldum olasıta sevemediğim köy nazırvaz bana garip geliyor. evet bende bahsettim köylerin hepsi bir yerden gelmiyor. yanlız bahsettiğim köyler(nazırvaz, yığneki, vagaver) bitlisin zahuran isminde bir köyünden geldiğini çok duydum bu köylerdeki insanlardan.
slm
beşpınarlar konusunda yanılıyorsun zahuran köyünden geldiklerini duymadım muş varto desen belki yeri var ama zahuran eksik bilgi oldudunu düşünüyorum.
beşpınarlar erzincan, sivas, muş, horasan(iran) gelenler var. zahuran duymadım.
selamlar
sizin neden sevmediginizi ögrenebilirmiyim bu köyü kötü bir aninizmi var acaba. köyümü sevmiyorsunuz yoksa köylülerinimidesem aslinda daha iyi olur kisilerin yaptiklarinida toplumlara maletmemek lazim
sizin neden sevmediginizi ögrenebilirmiyim bu köyü kötü bir aninizmi var acaba. köyümü sevmiyorsunuz yoksa köylülerinimidesem aslinda daha iyi olur kisilerin yaptiklarinida toplumlara maletmemek lazim
ats nikli abicim sana gelince beşpınarlar konusunda haklı olabilirsin.:surrender
aykut t?rkmen 21.08.2006, 10:36 Herkese selamlar erzurumun alevi köyleri hakkında verilen bilgilerin sayısal çoğunluğuna diyeceğim yok ayrıca cem ve buna benzer etkinlikler de bu köylerde tam anlamıyla uygulanmamakta olduğuda doğru ancak şuna inanıyorum ki içlerinde bulunan alevi gelenek ve yaşam tarzlarını sonuna kadar içlerinde taşıyor olmaları ve bunu günlük hayatta da kullanıyor olmaları bence en büyük kazanım olduğudur. Ben de şenkayaya bağlı kürkçü köyündenim ve çok iyi biliyorum ki bilgi olarak bizim köyler diğer köylerin çok önündeler. Asimi
lasyon her yörede olduğu gibi bizim bölgede de yapılmaya çalışılmıştır ancak burada yaşayan alevi nüfusu kendini yinede çok iyi korumuştur. saygılarımla
volkanyurt 20.10.2006, 18:43 vartanıtlı olan varmı
orantes1 07.12.2006, 22:44 slm. bende şenkayalıyım. balkaya köyünden. o köyler hakkında bu kadar bilgiyi nerden buldunuz merak ettim?
orantes1 12.12.2006, 22:54 :yawn: arkadaşlar nereye kayboldunuz? bir gün girip kayboldunuz bakıyorum! bu forumlar çok iyi oldu ama bu kadar çabuk kaybolmak ne anlama geliyor anlayamadım? herkese iyi akşamlar
slm. bende şenkayalıyım. balkaya köyünden. o köyler hakkında bu kadar bilgiyi nerden buldunuz merak ettim?
oralarda yaşıyorumda ordan buldum.
orantes1 18.12.2006, 11:39 oraları bende en az sizin kadar biliyorum. ama ben size mümkünse kaynak adını sordum? aşağı yukarı her köydende tanıdıklarım vardır. burdaki arkadaşlarla tanışmak istedim ama sizin cevabınız çok ters gibi geldi bana! her neyse herkese iyi günler.
oraları bende en az sizin kadar biliyorum. ama ben size mümkünse kaynak adını sordum? aşağı yukarı her köydende tanıdıklarım vardır. burdaki arkadaşlarla tanışmak istedim ama sizin cevabınız çok ters gibi geldi bana! her neyse herkese iyi günler.
selam orantes. en iyi kaynak gözlemdir. çeşitli illerde bulundum alevilik üzerine biraz eğildim şunu gördümki alevilik sadece aleviyim demeyle olmuyor bazı inanc gereği ayinler ve ibadet şekilleri vardır aleviliğinde. bunları şenkaya köylerinde bulmak çok zor hatta imkansız bana örnek verebilirmisin cem en son ne zaman hangi köyde oldu.
tastekin 02.01.2007, 14:34 mışexli arkadaşım şenkayanın köyleri hakkında sallamışsın be kardeşim.sen bence kaynağını tekrar sorgula.özellikle ermeni çetelerinin ve o dönemdeki sünni (oltu merkezli direniş gurubununda etkisi olduğunu düşünüyorum)guruplarının baskısından sonra köylerdeki yerleşik yaşam tamamen değişmiş ve baskılardan kaçan kurtulanlar bir araya gelerek bu köylerdeki son durumu oluşturmuşlar.Ayrıca sevmediğin köy le nasıl bir anın var.bu köyün konumuylamı ilgili.o köyde yaşayan insanlarlamı ilgili açıklama yaparsan sevinirim..
mışexli arkadaşım şenkayanın köyleri hakkında sallamışsın be kardeşim.sen bence kaynağını tekrar sorgula.özellikle ermeni çetelerinin ve o dönemdeki sünni (oltu merkezli direniş gurubununda etkisi olduğunu düşünüyorum)guruplarının baskısından sonra köylerdeki yerleşik yaşam tamamen değişmiş ve baskılardan kaçan kurtulanlar bir araya gelerek bu köylerdeki son durumu oluşturmuşlar.Ayrıca sevmediğin köy le nasıl bir anın var.bu köyün konumuylamı ilgili.o köyde yaşayan insanlarlamı ilgili açıklama yaparsan sevinirim..
İyi bir harmanlama yapmışsın. Ermeni katliamı sıralarında türkmen köylerinin bazıları birdi mesela mışex kevenkten ayrılma olduğunu duymuştum. konuyla ne alakası olduğunuda anlamış deyilim. Ayrıca şenkaya köylerinin çoğu ermeni köyleridir. Ermeniler katledildikten sonra buralara müslüman nüfusun geldiğinide biliyorum.
tastekin 03.01.2007, 13:55 bana daha mantıklı cevap yazabileceğini umuyordum.burada köy ve bölgeler hakkında açıklama yaparken sadece duymuştum demek yeterlimi sence? kaynaklarımız yeterli ve sağlıklı güvenilir değilse köy ve köylerdeki yaşayan insanların hakkında yorum ve benzetmeler yapmak doğrumu sence.biraz bilgin olduğu belli.ama insanlarla bu bilgi birikimini paylaşırken tekrar araştırma yaparsan iyi olur. çünkü o bölgede yaşayan her sülalenin hikayesi farklıdır.inanç ve ibadet biçimlerine gelince sorgulamaya önce kendimizden başlasak daha iyi olmazmı.birey olarak biz aleviliğin neresinde ve nasıl bulunuyoruz.değer yargılarımızı gerektiği gibi yerine getirebiliyormuyuz.madem bölgeyle ve inançlarımız hakkında bilgi sahibi ve yeterli görüyorsak kendimizi onlar için neden bişeyler yapmıyoruz neden bir şeylere öncü olmuyoruz.senin sıralıdığın köylerde araştırırsan eğer insanlar artık iç içe olmuşlur kız alıp vermelerden dolayı akrabalaşmışlar. şive dışında yaşam biçimleri ve alışkanlıkları hep aynı şeyler.bu kötü bu iyi diye ayırım yapmak mümkünmü. ancak kişilerle, ilişkilerden dolayı iyi ve kötü ayrımını yapabiliriz.oralardaki eksiklikleri tespit ettiysen eğer şimdi onlar ve onlar gibi olan canlar için ne yapabiliriz onu düşünmeliyiz. mışexli kardeşim belkide seninle akrabayız hatta o köylerdeki bir çok insanla kan bağımız var. önemli olan onlar ve onlar gibi dağ köylerine sıkıştırılmış insanlar için ne yapabiliriz nasıl yardımcı olabiliriz.Asimilasyon inançsızlıktan değil bilgi,kültür,ve eğitimsizlikten olur.yanlış öğretiler insanların iç güdüsel sorgulamalar yapmasını sağlar.verilenler askıda ve yeterziz olursa güvensizlik başlar.buda insanların kendi mantığı çerçevesinde inanç biçimini oluşturur.Bizim köylerimizde uzun zamandır cem törenlerinin yapılmaması da yeterli bilgili ve yol gösterici kimselerin o bölgede yetişmemesinden veya yetişen varsada bölgeye ilgisiz olmasından kaynaklanıyor.özellikle bizim bölgemizde geçmişte sıkça rastlanan farklı bölgelerden gelen sahte ve çıkarcı "dede"yim diye geçinen sahtekarlar yüzünden artık ibadetler uzun zamandır yapılmaz oldu.söyleyecek ve konuşacak çok şey var.ben ne yapmalıyız ne yapabilirizden başlamak istiyorum.fikirlerinizi,görüşlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim...
Yazını beğendim fakat galiba ya benim anlatmamdaki eksikliklerden yada ayanlış algılamandan olacakki farklı meselelerden bahsetmişsin şu an işim var daha sonra daha açıklayıcı bir yazıyı aktarıcam...
|
|