Orijinalini görmek için tıklayınız : Bugün Türkiyede Aleviler arasında ''alevilik ne zaman ve nasıl ortaya çıkdı''

ergin
19.06.2006, 10:32
bugün türkiyede aleviler arasında ''alevilik ne zaman ve nasıl ortaya çıkdı'' diye bir soru sorsanız ve anket yapsanız, yüz kişiden yetmiş farklı cevap almanız mümkündür...burada kurumlar arasındaki yapısal çatışmaların etkisi olduğu kadar,bilgisizlikden de kaynaklı büyük bir sorun vardır...bugün türkiyede ne olduğunu bilmeden,dimdik bir şekilde ayakta duramıyorken,kendi çıkarı ve geleceğine dair bir çok talepte bulunan ve bunlardan en önemlisi ''din dersi'' meselesi olan aleviler, aslında ne istedikleri konusunda da çelişkililer...

ben;bu noktada bir çok alevinin de inanç sorunu olduğu kanısındayım...hz.Ali nin adını ağzından düşürmeyen aleviler,islama pek fazla yakınlık göstermeyen ve bu konuda da direnen yine aleviler...asıl müslüman biziz diyen aleviler,ama müslümanlığın ne olduğunu,müslüman bir kişinin müslüman olmak için ne yapması gerektiğini bilmeyen yada bildiği halde uygulamayan yine aleviler...din dersi yada islamiyet değil aslında konu...buradaki ince ayrıntı,karşı çıktığımız bir meselenin ana ekseninde bizim pir diye nitelendirdiğimiz zat ın olması.. bunun gibi örnekler pek fazla olsada bu kadarı sanırım yeterli...

konuyu biraz daha açmak gerekirse..aleviler tarihte bir çok kez katliamlara,baskınlara ve asimilasyonlara maruz kalmıştır..bunu az çok ya yaşadık,yada okuduk...hz.Ali nin ölümünden sonra camilere (o dönemlerde mescit) alınmayan ve dışlanan aleviler,önceleri yezid,muaviye derken osmanlıya kadar,hatta türkiye cumhuriyeti ne kadar uzanan süreçte kaçak göçek bir yaşam sürdüren,nerde yolu bulunmaz bir köy,dağ var orda yaşayan bir topluluk olarak günümüze kadar gelmiştir...

katıldığım bir panelde aleviliği ve alevi tarihini anlatan ve ön ismi de ''dede'' olan bir kişi,aleviliğin islam öncesinde varolduğunu,islam = alevilik diyerek açıkcası beni şaşkına çeviren bir anlatım sunması bu konu üzerinde yanılmadığımı bir kez daha gösterdi...alevi toplumu olarak şu bir gerçek ki,bizlerin yazılı kaynağı yok...ve bunun için çelişkilerle dolu bir topluluk olarak dikkatler üzerimizde türkiyede...dünlerimiz çok iç açıcı değil...aleviliğin islam öncesinde var olduğunu belirten sözde ''dede'' sıfatı taşıyan kişi açıkça ince bir vurgu yapıyor burda...ali siz alevilik...islam öncesinde ali yoktu ki alevilik varolabilsin...ali siz alevilik düşünce ve ibadet adına ne denli mümkün bunun yanıtını siz ve vicdanınız versin....

mum söndülere maruz kalan da bizleriz,dinsiz olanlarda bizleriz..alevi olduğu için derisi yüzülen,asılan,diri diri yakılan,sürgün edilen,susan ve paranoyak yaşayan,öldürülen bir topluluğun bugün dik durması gerekirken,eskisinden pek farklı bir tutum içinde olamaması çok acı...

alevi kurumları ve bu düşünceye mensup kişiler,alevilikde hemen hemen hiç bir konuda hemfikir değiller...din dersi kaldırılsın mı,yoksa alevilikde bu dersin içinde yer alsın mı konusunda her kurum ve kişi farklı söylemlerde ve düşüncede...oysa her alevi kurumu ve aleviyim diyen kişi alevilik adına çok önem arzeden ki öyle olmasa derin tartışmalara neden olmazdı,bu konuda tek yumruk ve tek ses olmalı...

türkiye cumhuriyetının kuruluş ve ulusal kurtuluş mücadelesi döneminde katkısı büyük olan aleviler,m.kemal ve cumhuriyeti bir kurtarıcı güç olarak görmüşlerdir...ve nitekimde öyle olmuştur...ta ki dersim olaylarına kadar...olayın içyüzünü belirtmeye hacet yok aslında...m.kemalin partisi diye CHP ye sığınan ve herşeye rağmen bu kokmuş,ka(e)rhaneleşmiş,ne olduğu belli olmayan,insanların düşünceleri ve duruşları ile alay eden,ana muhalefet olması bir yana MHP den farkı olmayan ve hedef kitlesini hergün şaşkına çeviren,sözde kendilerinden daha büyük demokrat,aydın,halkdan yana,özgürlüğü ve insan haklarını,eşitliği savunan ama bu söylemlerinin tam tersini uygulayan ve yapmaya da devam eden bu yapıdan kopamayan aleviler kendi sonlarını da elleriyle hazırlıyorlar..baykalın,sarıgül ün,izzettin doğan ın,fermani altun ve diğerlerinin bugun ne oldukları ortadadır...söylemleri olmasada yaptıkları ortada olan bu şahsiyetlerin hala peşinde ve arkasında olan bu toplum,gerçekden de onurlu tarihine yazık ediyor...

bakınız erdoğana,bir zamanlar elini öpdüğü,peşinden ve gölgesinden ayrılmadığı hocasını nasılda düşünüyor...iktidar partisi olarak türkiyeyi nasıl sallıyor tek başına...bizler oturduğumuz yerden istediğimiz kadar küfredelim,kızalım,sayıp sövelim..gemisini yürüten bir kaptan...kimin uşağı ve kime hizmet ederse etsin...

bugün bırakalım da iktidarla dalaşmayı ve eleştirmeyi,oraya gelmenin yollarını bulalım...yoksa sözde solcular gibi düşünüp,silahlı devrim yapacağız hayalleri ile vakit kaybetmeyelim...üç kişinin bir araya gelip devrim yapmaya niyetlendiği,mevcut parti ve örgütlenmeleri yetersiz bulduğu,bunları yeterli hale getirmeyi düşünmeyip,yeni bir oluşum içine girmeyi alışkanlık edinmiş solcuların da durumu zaten ortada..bu ülkede devrim olacaksa iktidarla olur,meclisin kapısından girerek olur...ama bunun öncesinde kendi içinde o devrimi yaparak olur...kendi içinde birlik ve dirliği nedense kürtler gibi bir türlü gerçekleştiremeyen ve yapamayan aleviler,batan gemiden bir kaç parça mal alarak kurtulma peşinde...gemiyi düşünen kimse de şuan itibari ile görülmüyor...

''mücadele eden yenilgiye uğrayabilir,kaybedebilir...fakat mücadele etmeyen zaten yenilmiştir ve kaybetmiştir...''

bu memleketin gündemine bir anda anarşist,vatan haini diye oturan 68 gençliğinin bir parcası olanlar,aynı zamanda 78 kuşağına mensup kişilerin bir çoğu şuan türkiye yada avrupa ülkelerinin bir çok yerinde yaşıyor ve dolarla sigarasını sarıyor...çünkü onlar da gemiyi değil,kaçırdıkları bir kaç parça mal ile kurtulanlardan....

çok değil bir hafta önce hepimizin yakından tanıdığı ve severek dinlediği ''Ferhat Tunç'' bir açıklama yaparak ''barışa semah dönenler'' organizasyonunda yer almayacağını belirtiyor..gerekçe olarak da barış radyoda katıldığı bir programda ''kürtçe'' şarkısının sansür edilmesini gösteriyor...ve ortaya akıl almaz suçlamalar yaparak,barış radyo ve alevi kurumlarının bu etkinlikten para kazanacağını,çıkar amaçlı yapıldığını söylüyor...ama gelin görün ki bu şahsiyette bir alevi ve bu şahsiyette konserlerini yüksek miktarda ücret karşılığı yapıyor..

konuya dönersek,aleviler ve alevilik nereye gidiyor ben çok merak ediyorum...bugün kendi ailesinde,köyünde ve memleketinde barışık olmayan,birlik olmayan bir toplum olarak bizi,sonra geçmişte bizler için canını feda edenleri düşünerek herkesin eteğindeki taşları önüne döküp,uzunca bir düşünce içine girmesi gerektiği kanaatindeyim...

susmaya devam ederek,herşeye yabancı kalarak ve müdahalesiz bugün için yaşayan bir topluluk olarak yaşamımıza devam edersek 12 eylül öncesi yakındır...

28 mart yerel seçimlerinde bir çok alevi kasabasında,sağ ve milliyetçi partiler belediyeleri ele geçirmişlerdir..ve ne acıdır ki oralarda insanlar oylarını para karşılığı satmışlardır...aslında sadece oylarını değil,aynı zamanda onurlarını,aynı zamanda kişiliklerini,aynı zamanda onlar için canını feda edenleri ve zerre kadar leke bulunmayan tarihlerini satmışlardır...yapacak yorum yok bu esnada...

dün pirsultan asıldı,nesiminin derisi yüzüldü,dersimde,maraşda,çorumda,sivasda diri diri insanlar yakıldı,sokak ortasında sorgusuz ve alevi oldukları için öldürüldüler...
susduk..
gazide kurşunların hedefi olduk susduk,
seçimlerde oylarımızı para ile satın aldılar yine sustuk..
eğer susmasaydık o dünlerimizin bir çoğu belki olmayacakdı...

o zaman bende diyorum ki;

GELİN CANLAR HEP BİRLİKTE SUSMAYA DEVAM EDELİM!!!...

naki
19.06.2006, 17:05
Ergin kardeş,
Aleviliği, "Ali" ile özdeşleştirme yanılgısına birçok insan düşüyor.
Oysa ki seni panelde şaşkına çeviren dede doğruyu söylemiş. Evet, daha Ali dünyada yokken bu inanç yolu vardı. Adı Alevilik değildi elbette. Ama aynı inanç sistemi idi.

Çok daha yakın zamanda "Alevi" adı verilen bu halkın inanç yolunun adı "Batınilik"tir. Biz asıl olarak "Batın ehliyiz". Bu konuları değişik topikler altında defalarca yazdım, forumda bulabilirsin.

Türkiye'de yaşayan Alevi halkın tarihini Arabistan'dan başlatma gibi bir yanılgıya sen de düşmüşsün. Oysa, 7. yüzyılda Arabistan'da ortaya çıkan İslam dinini, Türklerin genel olarak kabul etmesi bundan 300 yıl sonradır.

Ama bugün Alevi diye adlandırılan halkın inanç yolu, binlerce yıl öncesine gider. 11. yüzyıldan itibaren İslami etkiye giren, kendilerine bu din dayatılan bu yol mensupları, özellikle 16. yüzyıldan itibaren de Ali ve Ehli Beyt kültünü yoğun biçimde inançlarına eklemlemişlerdir. Anadolu'da yaşayan halka 16. yüzyıla kadar "Işık", "Işık taifesi" denirdi. Karşı taraf "Rafızı, Mülhid" derdi. Bu halka Safavilere meylettikleri 16 yy.'dan itibaren "Kızılbaş" dendi, yaygın ve genel olarak "Alevi" adı verilmesi 19. yüzyıldan itibarendir.

Bugün adına Alevilik denilen aslında Batınilik olan inanç sistemini Ali ile başlatamazsın. Ali ile başlayan yol, olsa olsa Şiiliktir.

"Alevilik nereye gidiyor?"diye soruyorsun. Bugün çoğunluk bu inancın kurucusunu Ali sandığına, kendilerini Müslüman olarak gördüklerine göre, asimilasyon gemisine binip, başka sahillere yelken açmış durumda. Şimdiden birçok Alevi artık Sünni profili sergiliyor. Onlar gibi inanıp, onlar gibi ibadet ediyor.

Oysa bu inanç sistemi İslam'la, en azından Sünni İslam'la taban tabana zıttır.

Bkz.:
"Alevilik İslam mıdır?"
"Naacal tabletleri"
"Batıni doktrinler"
"İslamiyet ve Batıniler" vd.

shahrud
19.06.2006, 23:19
Türkiye'de yaşayan Alevi halkın tarihini Arabistan'dan başlatma gibi bir yanılgıya sen de düşmüşsün. Oysa, 7. yüzyılda Arabistan'da ortaya çıkan İslam dinini, Türklerin genel olarak kabul etmesi bundan 300 yıl sonradır.

Bugün adına Alevilik denilen aslında Batınilik olan inanç sistemini Ali ile başlatamazsın. Ali ile başlayan yol, olsa olsa Şiiliktir.

"Alevilik nereye gidiyor?"diye soruyorsun. Bugün çoğunluk bu inancın kurucusunu Ali sandığına, kendilerini Müslüman olarak gördüklerine göre, asimilasyon gemisine binip, başka sahillere yelken açmış durumda. Şimdiden birçok Alevi artık Sünni profili sergiliyor. Onlar gibi inanıp, onlar gibi ibadet ediyor.

Oysa bu inanç sistemi İslam'la, en azından Sünni İslam'la taban tabana zıttır.

Naki arkadaş size teşekkür etmek istiyorum. Bu forumda da birçok insanın inatla düşmek istediği hata konusunda olayı çok güzel özetlemişsiniz. Ben de daha önce bazı yazılara yanıt niteliğinde benzer şeyler söylemiş ve özellikle Erdoğan Çınar'ın "Aleviliğin Kayıp Bin Yılı" adlı eserini şiddetle önermiştim. Erdoğan Çınar'ın eseri en azından benim için daha önce Alevilikle ilgili öne sürülen hiç bir tezin açıklayamadığı ve bir türlü bağlantı kuramadığım tarihsel dönüm noktalarını açıklaması yönüyle çok değerli bir eser. Öne sürdüğü tezi bilimsel verilerle destekleme noktasında hala kat etmesi gereken çok yol olmasına ve duygusal bir dille kaleme alınmış olmasına ragmen, öne sürdüğü tezlerin şu ana kadar yanıtsız kalan sorulara çok mantıklı yanıtlar üretiyor olması itibariyle çok yürekli ve devrimsel nitelikte. Alevilik her zaman kendi küllerinden doğmasını bilmiş kadim bir inanç sistemi ve bu nedenle onu taşıyamayan insanların doğal seleksiyonla elenmeleri veya başka inanç sistemlerine asimile olmaları Aleviliğin değil o insanların kendi sorunu veya kaybı.
Umarım genç arkadaşlar bu noktalarda daha duyarlı olurlar, fikir sahibi olamadan bilgi sahibi olurlar.

ergin
20.06.2006, 09:39
öncelikle eleştiriniz için teşekkür ederim...

siz burada ''batınilik'' örneğini vererek asıl büyük yanılgıya siz düşüyorsunuz.alevilik sadece batınılıkden değil,aynı zamanda şamanizm den de izler barındırır...teknik ve içerik konularda vermiş olduğunuz örnekler kısmen de olsa doğru olabılır...ama herne olursa olsun alevilik hz.ali siz olmaz...sizin bahsettiğiniz gibi olsaydı eğer adı alevilik olmazdı..

islam öncesi aleviliğe benzer yaşam biçimlerinin var olduğu elbette bilinmekde..burada adı alevilikde olmayabilir..ama bızım bugun surdurduğumuz ve ileriye taşımak istediğimiz düşünce ve yaşam biçimi ile o yaşam biçimi tam anlamı ile kıyaslanamaz...siz burada yine büyük bir gafa düşerek sunni islamla aleviliğin taban tabana zıt olduğunu belirtmişsiniz...peki sizin pir diye tapdığınız,adını ağzınızdan düşürmediğiniz hz.Ali de sunni ve o dinin yani islamın halifesi değil miydi? islamı ılk kabul eden kişilerden biri değil mıydı?peki müslüman olduğu için cami de öldürülmedi mi?hepsini geçelim;hz.ali muhammed ile islam adına verilen bir çok cihadda yer almadımı...şimdi siz kalkmış burada taban tabana zıt gibi ters ve kabul edilemez bir şey belirtmişsiniz...

dahası;adını hz.ali den alan bir yaşayış ve siz buna islam öncesi var diyorsunuz...bu noktada yorum yapmıyorum..bunu siz yapın...siz bana batınılık örneğini vermişsiniz bende size şamanızmı vereyım o zaman bu yasayıs hem samanızm hem batınılık ama hangısı??

islamda da bir çok gecmiş doneme ait izler bulursunuz..ama bunun adı sızın verdığınız inanç örneklerı gıbı değil neyse o olur...çünkü alevilik batınılık şamanızm ve bırcok ınanışın harmanlanmasıdır..içinde ıslamda vardır...ve siz kalkıp aleviliği islamın zıttı olarak belırterek çok buyuk bır yanılgıya düşüyorsunuz...

sevgılerımle

naki
20.06.2006, 10:23
Değerli kardeşim,
Benim görüşlerimi, inancımı tam anlamadan beni yargılıyorsun.

Ben Ali'ye tapmıyorum.

Zaten anlatmak istediğim de o. Evet Ali İslam'ın halifesiydi. Evet bence de o Sünni (sünnete uyan) idi. Onun peşinden giderseniz Müslüman olursunuz.

Ben Batın ehlinin özünde Müslüman olmadığını, İslamdan binlerce yıl önce var olduğunu, dinlerin dar kalıplarına giremeyeceğini söylüyorum. Söylediklerimi anlayabilmek için baştan beri yazdıklarımı takip etmen gerekir. Şimdi burada sana ne kadar anlatsam da tam olmayacak.

İnsan kavramlarla düşünür. Kavramların içini iyi doldurmak, anlam çerçevesini doğru çizmek gerekiyor. Alevilik sözcüğünün tarihçesini bilmezseniz, bu inançtaki tüm insanları Ali'ye bağlarsınız, bu yolu kuran kişinin de Ali olduğunu sanırsınız. Oysa ki bu inanç mensuplarına Alevi denilmesi sadece 200 yıllık bir olgudur. Ondan önce başka adlar veriliyordu. Ancak bu kişiler her zaman Batın ehliydi.

"Naacal tabletleri" topikinde bu yolun 70 bin yıl önceye gittiğini yazdım. (Çok uçuk gelebilir size ama, bunlar belgeli kanıtlı savlardır, palavra değil) İslam ve Ali ise topu topu 1400 yıllık bir olay.

Askin_Rengi
20.06.2006, 10:51
Değerli kardeşim,
Benim görüşlerimi, inancımı tam anlamadan beni yargılıyorsun.

Ben Ali'ye tapmıyorum.

Zaten anlatmak istediğim de o. Evet Ali İslam'ın halifesiydi. Evet bence de o Sünni (sünnete uyan) idi. Onun peşinden giderseniz Müslüman olursunuz.

Ben Batın ehlinin özünde Müslüman olmadığını, İslamdan binlerce yıl önce var olduğunu, dinlerin dar kalıplarına giremeyeceğini söylüyorum. Söylediklerimi anlayabilmek için baştan beri yazdıklarımı takip etmen gerekir. Şimdi burada sana ne kadar anlatsam da tam olmayacak.

İnsan kavramlarla düşünür. Kavramların içini iyi doldurmak, anlam çerçevesini doğru çizmek gerekiyor. Alevilik sözcüğünün tarihçesini bilmezseniz, bu inançtaki tüm insanları Ali'ye bağlarsınız, bu yolu kuran kişinin de Ali olduğunu sanırsınız. Oysa ki bu inanç mensuplarına Alevi denilmesi sadece 200 yıllık bir olgudur. Ondan önce başka adlar veriliyordu. Ancak bu kişiler her zaman Batın ehliydi.

"Naacal tabletleri" topikinde bu yolun 70 bin yıl önceye gittiğini yazdım. (Çok uçuk gelebilir size ama, bunlar belgeli kanıtlı savlardır, palavra değil) İslam ve Ali ise topu topu 1400 yıllık bir olay.

Sen Ve Diğerl Hz. Aliye Tapılmaz.. Onun Yolundan Gitmek İstersen Gidersin .. Bizim Tapacağımız Tek Bir Yaradan Vardır Sadece Ona taparız Ergin Kardeş Çok Güzel bir Konuya değişmiş.. Aleviliği Asırlar Öncesine dayandırıyorsun Anlamadığım Şu Bu Noktada.. İslamdan Öncesi Var Olan alevilik İnancı Vardır yada Yoktur .. Ama İslam Güneşi Doğdukdan Sonra Ozamanki Aleviler bile Suniliği benimsedilermi benimsemediler.. Sanırım Sen Bu Bahsettiğinle kavimlere kadar gidiyorsun.. Hangi kavimdeydi varsa böyle bir kavim öğrenmek isityorum neden hala Şunu kabullenmiyorsunuz Alevilik de bahsedilen Kadın Erkek Hakları Müslümanlığa Gönderilen Kitapda Yer almıyormu ... ve müslümanlık sadece sunnileremi gönderildi.. Yeryüzündeki en Güzel inanç Müslümanlıkdır.. Bizim Kapımız Bütün İnsanlara açıktır.. Şayet bu canlar bir olacaksa İslamiyet adı altında bir Olsun Hz. Ali Sadece alevilerin Değil İnann Bütün Müslümanların Halifesiydi.. Sevgilerimle...

naki
20.06.2006, 11:05
Sen Ve Diğerl Hz. Aliye Tapılmaz.. Onun Yolundan Gitmek İstersen Gidersin .. Bizim Tapacağımız Tek Bir Yaradan Vardır Sadece Ona taparız Ergin Kardeş Çok Güzel bir Konuya değişmiş.. Aleviliği Asırlar Öncesine dayandırıyorsun Anlamadığım Şu Bu Noktada.. İslamdan Öncesi Var Olan alevilik İnancı Vardır yada Yoktur .. Ama İslam Güneşi Doğdukdan Sonra Ozamanki Aleviler bile Suniliği benimsedilermi benimsemediler.. Sanırım Sen Bu Bahsettiğinle kavimlere kadar gidiyorsun.. Hangi kavimdeydi varsa böyle bir kavim öğrenmek isityorum neden hala Şunu kabullenmiyorsunuz Alevilik de bahsedilen Kadın Erkek Hakları Müslümanlığa Gönderilen Kitapda Yer almıyormu ... ve müslümanlık sadece sunnileremi gönderildi.. Yeryüzündeki en Güzel inanç Müslümanlıkdır.. Bizim Kapımız Bütün İnsanlara açıktır.. Şayet bu canlar bir olacaksa İslamiyet adı altında bir Olsun Hz. Ali Sadece alevilerin Değil İnann Bütün Müslümanların Halifesiydi.. Sevgilerimle...

Değerli arkadaş,
Ben de Ali'ye tapmadığımı söylüyorum.
İsteyen Ali'nin yolundan gider tabii ki, bu da İslam'dır. Bu yolda gidenlere kimse karışamaz, inanç özgürlüğü vardır. Her yolun yolcusuna saygı göstermek gerekir.

Ancak Alevilik adı altında yaşanan inanç yolunun, Ali'nin yolu olup olmadığını bilimsel metotlarla incelemek de bizim hakkımız.

Bunun Ali tarafından kurulan ya da onun benimsediği bir yol olmadığını söylüyorum.

Bu yolun kökenini, tarihini, içeriğini sayfalarca yazdım, şimdi yeniden baştan yazamam. Birçok topik altında var bu yazılar.

İnsanların bu ülkede bir arada yaşayabilmesi, hepsinin İslam çatısı altında birleşmesine mi bağlı? İnsanlar farklı farklı inançlar benimseyemez mi? Demokrasi diye bir kavram yok mu? İnanç özgürlüğü yok mu? O çatı altına girmeyen, ama başkalarının inancına da karışmayan insanlara, siz nasıl müdahale edeceksiniz?

(Daha önce yazdıklarımı okumazsan, bu yazdıklarımdan birşey anlamayabilirsin)

shahrud
20.06.2006, 20:16
Değerli arkadaş,
Ben de Ali'ye tapmadığımı söylüyorum.
İsteyen Ali'nin yolundan gider tabii ki, bu da İslam'dır. Bu yolda gidenlere kimse karışamaz, inanç özgürlüğü vardır. Her yolun yolcusuna saygı göstermek gerekir.

Ancak Alevilik adı altında yaşanan inanç yolunun, Ali'nin yolu olup olmadığını bilimsel metotlarla incelemek de bizim hakkımız.

Bunun Ali tarafından kurulan ya da onun benimsediği bir yol olmadığını söylüyorum.

Bu yolun kökenini, tarihini, içeriğini sayfalarca yazdım, şimdi yeniden baştan yazamam. Birçok topik altında var bu yazılar.

İnsanların bu ülkede bir arada yaşayabilmesi, hepsinin İslam çatısı altında birleşmesine mi bağlı? İnsanlar farklı farklı inançlar benimseyemez mi? Demokrasi diye bir kavram yok mu? İnanç özgürlüğü yok mu? O çatı altına girmeyen, ama başkalarının inancına da karışmayan insanlara, siz nasıl müdahale edeceksiniz?

(Daha önce yazdıklarımı okumazsan, bu yazdıklarımdan birşey anlamayabilirsin)
Naki hocam, bence enerjinizi "islam güneşinden" beslenen bu arkadaşlarla tüketmeyin.

Urfalı
25.08.2006, 22:07
Uzun uzun yazacak durumda olmadığımı, ama aleviliğin Ali ile sınırlandırılamayacağını, O'ndan çok öncelerine dayanan bir tarihi dikkate almamız gerektiğini biliyorum.
Sadece fikrimi söylemek ve
Naki arkadaşıma da katıldığımı söylemek isetdim şimdilik.
Saygılarımla

alican19
04.02.2008, 14:21
Türkiye 70 lerde müthiş bir kenetlenme ile karşılaştı ozaman türkiyede 15 milyon alevi vardı ve bunların çoğunluğu tek yumruk olmuştu alevi mahalleleri hatta alevi partisi oluşmuştu bunu farkeden dış güçler alevi yozlaşmasını gerçekleştirdi
bugün alevilerin çok farklı partilere oy vermesi çok farklı düşüncelere sahip olması bunun benzeri
kimine göre alevilik ateistlikken kimine göre alevilik hak yolu peygamberimiz efendimizin devamıdır
kimisi namaz kılmaz oruç tutmaz bunu yapan aleviyede yezid diyerek dışlar
evet dostlar yozlaşmış alevilik aleviliğin nedemek olduğunu unutturdu şuan aleviler tek yumruk olmadıktan sonra kimse alevileri adam yerine koyupta konuşmaz

HAKAN_1992
07.08.2008, 17:05
arkadaşlar haklılar aleviler kendi benliklerini yitirdiler alevilik demek namaz kılmamak yada ramazanda oruç tutmamak demek değildir 4 büyük mezhebin 4 ündedeibadetler ve zamanları farklı değil ama aleviliğe islam dininin bi parçası diyenler namaz kılmayan orucunu ramazan dışında tutan ve şansen şahit oldum gusulsüz adamlar aleviler aliyi sevenler ali taraf tarları islam karşıtlar değil aleviler ali yandaşları namaz cami karşıtları değiller Hz Ali namaz kılar ken yada camiden çıkarken öldürüldü o bu uğurda ölüyoda o namaz kılarken yada namazı kıldıktan sonra ölü yoda sizler namaz karşıtları insanlar namazı ramazanda tutmayan insanlar Hz Alinin sizlere böylebir vasiyetimi varda siz le böyle yapıyosunuz kendinize gelin sizleri cami karşıtı insanlar yaparak birbirinize düşürecekler üzerinde yaşadığınız vatanı bölmek isteyecekler sizler bu şekilde ayrılıya sapkınlığa kapılırsanız vatanı bölmek istemeyi bırak bölecekler iş işten geçecek ama bir gün anlaşılacak gerçekler dua edelimde dönüşü olmayan bi zamanda doğruların farkına varılmasın