Orijinalini görmek için tıklayınız : Layık olan camiye layık olan meyhaneye( köşe yazısı)

Naci
19.06.2006, 10:18
Zülfü Livaneli: Layık olan camiye, layık olan meyhaneye!
Güneydoğu'da ak sakallı, yaşlı bir dindar adama sormuşlar: "Dede sen Atatürk'ü sever misin?"

Yaşlı adam,

"Severim" demiş. "Hem de çok severim. Onun yoluna kurban olurum. Çoluğum çocuğum da olur."

"Peki dede" demişler, "Niye bu kadar çok seversin Atatürk'ü?"

"Çünkü" demiş yaşlı adam "Memleketimize layıkliği getirmiştir."

"Layıklık nedir dede?"

"Layıklık işte. Adı üstünde."

"Vallahi anlamadık, layıklık nedir?

Bunun üzerine dede onlan, basit bir şeyi bile bilemeyen çocukları ayıplar gibi süzmüş ve;

"Layıklık" demiş.

"Adı üstünde: Layık olan camiye gitsin, layık olan meyhaneye!"

Aslında sorun dedenin anlattığı kadar basit.

Bakmayın siz kafalan bulandırmak için yapılan onca tantanaya, yazılan onca yazıya, dökülen onca dile.

İnsanları inançlarında özgür bırakırsanız toplum zaten birbirini dengeler.

Türkiye 80 yıldır Muhammed Mustafa ile Mustafa Kemal arasında bir denge kurmuş, içkisini de içiyor, ramazanda orucunu da tutuyor.

Eğer politikacılar insanların inancını ve dünya görüşünü istismar etmese hiçbir sorun çıkmayacak.

Ama gelin görün ki koltuk hırsı işi çığrından çıkanyor ve Türkiye'yi dilim dilim bölüyor.

Oysa dede ne güzel söylemiş:

"Layık olan camiye, layık olan meyhaneye!"

Vatan Gazetesi

canugur
19.06.2006, 11:13
Evet, layik(!) olanlar camiye gitmenin disinda, egitime, yargiya ve sisteme el ve dil uzatmadiklari sürece, Livaneli´nin dedigi gibi biribirlerini dengelerler.

Ama ülkemizde bu gün durum, Zülfü Livaneli´nin temenni ettigi gibi midir, düsünmek gerek.

Adam cikmis;" ben laik cumhuriyete saygi duymam, bu benim rejimim degildir, demokrasi deccal (seytan) sistemidir." derken, cicek dagitmanin alemi yoktur.

Etkiye tepki, gecikmeden gelir?
saygilar

Erkan Sevgi
19.06.2006, 11:35
- Ülkeyi yöneten değerli siyasetçilerimiz arasında LAİK liği kabul edenler var etmeyenler var. Yıllar öncesinde son noktası konulmuş yasaya bağlanmış bir konuda devletin iç çelişkisi.

- Toplum bir türlü içine sindiremedi LAİK liği. Laiklik = dinsizliktir diye bas bas bağıranlar var.

Bu konuda daha çok gündemde kalır. Zira iyi prim yapıyor.

yusufçukgecegez
19.06.2006, 12:12
süpermiş dedenin yorum.

denzz
19.06.2006, 12:21
var olan düzeni bozmaya çalıştıklarını zanneden düşünemeyen insan grubu hala mevcut malesef ..ama etkiye tepki gelir mi bu duyarsızlıkla bilemem??

canugur
19.06.2006, 12:28
var olan düzeni bozmaya çalıştıklarını zanneden düşünemeyen insan grubu hala mevcut malesef ..ama etkiye tepki gelir mi bu duyarsızlıkla bilemem??
Gelir sayin deniz.
Bu halk, Osmanli kafa yapisina tekrar dönmez.
Yalnizca bir lakayitlik var, bunun da beelini ödüyor zaten ülke.
Ama cidden, seriatci güruh kazan kaldiracak olursa gercekten bedelini cok aci öyedeceklerdir.
Bunu cagdas tarihciler ve profesörler de böyle söylemekteler.
Cünkü Türkiye; cumhuriyeti kursa da, hilafet zihniyetiyle henüz hesaplasmadi.
Umariz bedel daha agir olmaz??
saygilar

denzz
19.06.2006, 12:33
bilmiyorum ben şu günler de böyle düşünen prof falan göremiyorm.. saklanılıyosa da neden saklanıldığını anlamış deilim.. eğer herkes söylenilenleri uzaktan kızgınlıkla dinliyip hiçbir tepki göstermeden sadece kızıcaksa ki şuan durum o..bedeli ilerde çok ağır olucak eminim

canugur
19.06.2006, 12:57
Türkiyede halk, hizla siyasetten arindirilmaya calisiliyor.
Bu, hakim gücün cok eski politikasidir.

Bilenlerin konusamadigi, konusturulmadigi, hatta öldürüldügü bir ülke yaratmak.
ama sessiz cogunlugun ne yapacagi bilinmez.
Bir atasözü de buanlamda bosa söylenmemis olmali
sabirli atin ciftesi yaman olur derler.

denzz
19.06.2006, 13:07
sesiz çoğunluğun hiçbişey yapmayacağından çok eminim ama inş yanılıyorumdur..sessiz çoğunluğu okadar arındırmışlar ki..keşke söylediğiniz gibi olsaa

pirimunzur
19.06.2006, 13:52
:3: :36_1_55: :36_1_55: dedeye de kurban olmak lazim bundan guzel bircevap olamz zaten

meryem demir
19.06.2006, 21:45
Zülfü Livaneli: Layık olan camiye, layık olan meyhaneye!
Güneydoğu'da ak sakallı, yaşlı bir dindar adama sormuşlar: "Dede sen Atatürk'ü sever misin?"

Yaşlı adam,

"Severim" demiş. "Hem de çok severim. Onun yoluna kurban olurum. Çoluğum çocuğum da olur."

"Peki dede" demişler, "Niye bu kadar çok seversin Atatürk'ü?"

"Çünkü" demiş yaşlı adam "Memleketimize layıkliği getirmiştir."

"Layıklık nedir dede?"

"Layıklık işte. Adı üstünde."

"Vallahi anlamadık, layıklık nedir?

Bunun üzerine dede onlan, basit bir şeyi bile bilemeyen çocukları ayıplar gibi süzmüş ve;

"Layıklık" demiş.

"Adı üstünde: Layık olan camiye gitsin, layık olan meyhaneye!"

Aslında sorun dedenin anlattığı kadar basit.

Bakmayın siz kafalan bulandırmak için yapılan onca tantanaya, yazılan onca yazıya, dökülen onca dile.

İnsanları inançlarında özgür bırakırsanız toplum zaten birbirini dengeler.

Türkiye 80 yıldır Muhammed Mustafa ile Mustafa Kemal arasında bir denge kurmuş, içkisini de içiyor, ramazanda orucunu da tutuyor.

Eğer politikacılar insanların inancını ve dünya görüşünü istismar etmese hiçbir sorun çıkmayacak.

Ama gelin görün ki koltuk hırsı işi çığrından çıkanyor ve Türkiye'yi dilim dilim bölüyor.

Oysa dede ne güzel söylemiş:

"Layık olan camiye, layık olan meyhaneye!"

Vatan Gazetesi

hangisi bize daha yakın Camimi / Meyhanemi.
Hangisine kendimizi layık görüyoruz acaba...

Hüseyin69
19.06.2006, 22:39

vallah türkiyede en cok cami var :olmadi
sanirim meyhane biraz uzaktir :uhhm:

Zahir
19.06.2006, 22:55

Ne camiyi ne meyhaneyi :p

zine
20.06.2006, 14:17
birileri çıkıpta varolan düzeni bozmaya çalışanlar olmasa demiyormu!!!
yahu hangi düzen? hangi sistem? hangi yönetim? hangi adalet?
benmi başka bir cumhuriyette yaşıyorum yoksa birileri sefahat sandıkları bu düzenin hakikaten düzen olduğuna kendilerini inandırıyormu??

denzz
20.06.2006, 16:30
birileri çıkıpta varolan düzeni bozmaya çalışanlar olmasa demiyormu!!!
yahu hangi düzen? hangi sistem? hangi yönetim? hangi adalet?
benmi başka bir cumhuriyette yaşıyorum yoksa birileri sefahat sandıkları bu düzenin hakikaten düzen olduğuna kendilerini inandırıyormu??o çıkan biri ben oluyorum galiba...sen düzeni kabul etmesende şuanda işleyen bi düzen var ..bu düzenin doğruluğunu tartışalım dersen iş başka boyutlara kayar..ama bu düzenin bi tarafında azcıkta kalmış olsa laiklik düşünceleri mevcut bu düşünceleri yıkmaya çalışanlardan bahsetmeye çalıştım bende..düzensizliği düzene çevirebilmek için varolan düzeni yakalayıp içinden güzellikleri yakalamak lazıım

sadece düzensizliğe isyanla olmuyo böyle şeyler...

gizemli7575
21.06.2006, 00:27
Ne camiyi ne meyhaneyi :p

katılıyorum ne camii nede meyhane ikiside bizi(alevileri) bozar..

zine
21.06.2006, 00:58
düzenin hangi doğruluğunu tartışacaz?
boşver düzeni laikliği demokrasiyi. insanların doğal yaşam dengesini alt üst etmekten başka ne işe yarıyor söylesene.

meryem demir
21.06.2006, 01:00
boşver düzeni laikliği demokrasiyi. insanların doğal yaşam dengesini alt üst etmekten başka ne işe yarıyor söylesene.
boşverdiğin şeyler zaten bizlerin yaşadığı doğal süreç değilmidir

denzz
21.06.2006, 13:35
boşver düzeni laikliği demokrasiyi. insanların doğal yaşam dengesini alt üst etmekten başka ne işe yarıyor söylesene.sen boşverebilirsin ama ben laikliği ve demokrasiyi boşverecek en son insanım..laiklik ve demokrasi olmadan doğal yaşamını dengede tutmaya çalış istersen bi dene..sonra kararını kendir ver:kapaligöz

zine
21.06.2006, 14:53
sizler ne kadar laik demokratik ve adil bir düzende yaşadığınıza inanıyorsanız bende laikliğe demokrasiye o kadar inanıyorum. kağıt üzerinde durduğu müddetçe bırakın insanları bütün canlıların doğasını alt üst eder.
farklı bakış açılarındayız o nedenle ne demek istediğimi anlatamadım.

liveistodie
21.06.2006, 23:49
sizler ne kadar laik demokratik ve adil bir düzende yaşadığınıza inanıyorsanız bende laikliğe demokrasiye o kadar inanıyorum. kağıt üzerinde durduğu müddetçe bırakın insanları bütün canlıların doğasını alt üst eder.
hayır çok iyi anlattn

KURŞUNveli
23.06.2006, 22:39

sizin bakış açınız şeriat galiba çünkü laikliği cumhuriyeti demokrasiyi hiçe sayan bir insanın bakış açısı nasıl bir idare şekli olabilir ? eminim sizde bilmiyorsunuzdur...!yada yeterli bulmuyorum diyecektiniz heralde...

zine
26.06.2006, 12:34
sevgili kurşun veli
neye inandığımın senin açından ne önemi var?
çağdaş düşünüyorum demekle çağdaş demokratik olunmaz. ikincisi sistemin adı laik düzen yada demokrasi olabilir toplumsal alanda gerçekten uygulanmadığı müddetçe hiç bir şey ifade etmez.
toplumsal düzeni bozan senin benim gibi sıradan vatandaşlar değil çünkü bizler sessiz ve tepkisiz çoğunluğuz.
benim anlatmak istediğim yönetimin adil ve legal olmadığı. sistemin aynı çarklar ve zihniyetler etrafından değişmeden döndüğü.
kısaca türkiyede insanların kendilerini nasıl mutu ve huzurlu hissettiğinin önemi yok. her bireye eşit uygulanmayan yasalar biz insanlardan daha önemli.
benim idelojik düşüncemi merek ettiysen :)) söyleyim hümanistim
türkiyede hiç bir parti ve liderini benim kadar objektif duyarlı samimi ve dürüst bulmadığım için oy kullanmıyorum.
sevgiler

ekinersin
28.06.2006, 15:09
anladıkta camininkelime anşlamını bilmeden neden gideli cemin anlamı ibabettir camininkini bulamadım bilen varsa bana yardımcı olsun dostlar anlamsız bir caminin, sunni olan bir yere gerçek dururken gidilirmi aklı kamiller bilir suni ne demek kısacası aslı varken sahtenin anlamı olmaz

KURŞUNveli
29.06.2006, 18:55
sistemin adı laik düzen yada demokrasi olabilir toplumsal alanda gerçekten uygulanmadığı müddetçe hiç bir şey ifade etmez.
toplumsal düzeni bozan senin benim gibi sıradan vatandaşlar değil çünkü bizler sessiz ve tepkisiz çoğunluğuz.
kısaca türkiyede insanların kendilerini nasıl mutu ve huzurlu hissettiğinin önemi yok. her bireye eşit uygulanmayan yasalar biz insanlardan daha önemli.
türkiyede hiç bir parti ve liderini benim kadar objektif duyarlı samimi ve dürüst bulmadığım için oy kullanmıyorum.
sevgiler

sistemin uygulanması uygulayacak olanların suçu değil uygulanması için o insanları seçip oraya gönderenlerin...aslında sistemi bizler bozuyoruz dediğiniz gibi bizler sessiz,tepkisiz ve olaylar karşısında sıradan kalıyoruz bunu kendimiz sağlıyoruz...bizler çoğunluksak istediklerimizin olmaması için bir neden yok... ne istediğimizi nasıl alacağımızı bildikten sonra çözümsüz soru kalmaz...birşeylere karşı gelip olaylar karşısında susup bir kenara cekilmekten ziyade mücadele vermek daha önemli...bu ülkede hiçbir parti lideri yöneticisi ben şu kadar dürüstüm duyarlı ve objektifim diyemez.. zaten kimsede inanmaz.. bu demek değil ki bunlar böyle ise bizde hiçbirine oy vermeyelim zaten oy vermediğimiz için bişeylerden kaçtığımız için sessiz kaldığımız için bugün isyan ediyoruz ben bir partiye oy veriyorsam bunun da takipcisi olurum ve herzaman hatırlatırım onlara...oy vermek sizin kişisel hakkınız her verilmeyen oy karşı partiye avantaj olarak gidiyor...sonuçta insanlar özgürdür her ne kadar inanmasanda oy verip vermemek konusunda kimse kimseye karışamaz...her nekadar eksik te olsa uygulanamasa da yinede demokrasi ve laikliğin yokluğunu söyleyemeyiz...ayrıca ideolojik düşünceniz konusunda herkes herşeyi savunma hakkına sahiptir öyle olmasa demokrasi olmaz zaten...ideolojileri tartışmak başka bişey tabi...saygılar

selim58
31.10.2006, 00:42
838383848385
hiç korkmayın arkadaşlar kimsenin gücü bu insanların ve bizim 8386varlığımız birliğimiz olduğu sürce laik cumhuriyete hiç bişey yapamıcaklardır bunlar gelip geçiciler gerekirse bu güç onları gelip geçicilerden yapar

tubişimm
31.10.2006, 17:58
güzel yazıymış dede de iii cvp vermiş hani.(bu meyhane olaylarıda bize ters ama:p : )

evet bu ülke laik bi ülke.insanların inanç hürriyetini kimse kimsenin elinden alamaz...
bu ülke sadece rasyonalizmi hedef alan bi ülke olmalıdır,eğer laikse..

ahmettt
31.10.2006, 18:48
laikliği savunursanız dinsizsiniz, laikliği savunmazsanız irticacısınız...
içinden çıkılamayan bir bilmece gibi..
ama sevindiğim nokta şu ki, sokaktaki insanlar bu ayrımla birbirlerine düşman olmuyorlar.. herkesi olduğu gibi kabul etmişler.. zaten öyle olması gerekir..
rant kavgası, oy kavgası(bir anlamda koltuk sevdası) ve daha nice çıkarlar bunlara sebep oluyor..sürekli gerginlik sürekli telaş.. umarım onlar da bir gün orta yolu bulurlar da bu konularla daha fazla zaman kaybetmeyiz..

maymay
31.10.2006, 19:01
Mavexer,

Arkadaslar bir kac hata goruyorum:
Laik bir ulke demektirki, Politikasi (Devlet) ve Din arasinda iliski yok, yane meselah bir cami yapcaksiniz, devlet yardim etmiyecek.
Ben belcikada oturuyom, laik ulke degil neden, cunku kliseleri devlet (daha dogrusu bizim paralarlan) yaptiriyorlar.