Orijinalini görmek için tıklayınız : SÜnnİler İslamin Neresİndeler???

sinan boztepe
19.06.2006, 15:10
Canlar, cümlenizi aşkı muhabbet ile selamlıyorum.

İçim çok dolu olduğu için yazacağım yazı sert olacaktır. Artık yeter diyoruz.Bizi islamın sağına soluna, kenarına köşesine atanlar yakalarımızdan kanlı ellerini çeksinler.

Biz alevileri, islamın kenarına köşesine atan farklı mezhebe mensup kişilerin acaba islamın neresinde oldukları onlara sorulmalıdır. Malesef biz onlara "siz islamın neresindesiniz?" diye hiç sormadık. Aksine hep kendimizi savunduk. Yavuz hırsız misali bizi bastırmaya çalıştılar.

Ne beş vakit kıldıkları namaz kuranda yazılı, nede tuttukları otuz günlük oruç. Tamamiyle kuranın dışında bir uygulama var. Emevilerin sırf ehlibeyte uymamak adına alternatif ibadet olarak geliştirdiği bu ibadet şekline asırlardır din diye yapışıyorlar.
Biz hiç sesimizi çıkardık mı?
Yanlış yapıyorsunuz dedik mi?
Ehlibeyt adının anılmadığı ibadet, ibadet değildir dedik mi?

Namaz farsça bir kelimedir. Kuranı ilk olarak kendi dillerine farslar çevirmiştir ve salâtı namaz olarak tercüme ettiler. Salâtın türkçesi duadır. Allah diyor ki dua edin. Namaz şeklen asla yapılmaz. Çünkü duadır, dua kılınır mı?
Emevi adetlerine din diye tapılır mı? Kuranın neresinde namazın kılınış şekli var? Buna yanıt versinler bakalım? Allah bu softalardan zeki değilmidir? Eğer şeklen kılınan bir namaz olsa idi onun kılınış şeklini de kuranına koyardı. Bu iş şuna benzer; yemek pişir diyorsun, malzemeleri veriyorsun, ama yemeğin yapılış şeklini yani tarifini vermiyorsun. Ben neye göre yemek pişireyim. İşte sizin namazınız. Eğer şeklen kılınan bir namaz olsa idi onun kılınış şeklide kuranda yazılı olurdu.

Benim dinim ne ümittir, ne korku,
Allahıma sevdiğimden taparım.
Ne cennet, ne cehennemden korku,
Almaksızın vazifemi yaparım. Ziya Gökalp

Ramazan, ramazan diyorlar; biz eyvallah tutun o da bir ibadettir diyoruz. Sesimizi çıkarmıyoruz, kalkıp muharrem orucu farz değildir diyorlar. Sanki kendi tuttukları oruç farz. Bakara suresi 183.üncü ayet muharrem orucu için inmiştir:"Ey Muhammed, Âdemden buyana farz kıldığımız gibi sana da orucu farz kıldık. Bizim dinimizde değişme göremezsin." demek ki muharrem evvelden beri tutuluyordu ve farzdır.

Kuranda Ramazan orucu sadece Bakara suresi 185.inci ayette geçer, "O Ramazan ayıdır ki kuran o ayda indi, o aya erişenler oruç tutsun. Tutamadığı günü kaza etsin." Ayetten de anlaşılacağı gibi ramazan orucu bir tanedir ve o oruçta kadir gecesi günü tutulur. Oruç tutun diyor, oruçları tutun demiyor. Tekil bir bildirim var.
Soruyorum 30 gün aç kalanlara, Allah bu ayetin neresinde 30 gün tutun diyor? Siz neye göre 30 gün tutuyorsunuz? Tabi ki buna da kılıf uyduruyorlar; peygamber 30 gün tutmuş !!!
HADİ ORDAN !!!

Eğer peygamber 30 gün tutsa idi; biz yani ehlibeyte uyanlar ceddimizin orucunu devam ettirirdik. Peygamberimiz tutsa idi bizde onun orucunu tutardık. Çünkü onun yaptıklarını kendimize farz kıldık. Zaten başımıza ne geldi ise peygamberi ve onun yüce soyunu sevmekten geldi !!!

Kerbela katliamının ardından muaviye ve yezide büyük bir tepki oluştu. Arap kavimleri ayaklanmaya başladı. Yezid bu ayaklanmaları etkisizleştirmek için sinsice bir işe girişti. Kerbela katliamına katılan ordusuna 30 gün ceza orucu tutturdu. Böylece, ayaklanan kavimlere bakın biz yanlış bir iş ettik ama cezamızı çekeceğiz izlenimi verdi. Yezid ordusu, 30 günün ardından ceza orucumuz bitti diye, 3 gün bayram ettiler. İşte tuttukları orucun geçmişi bu. Zamanla bu oruç adet halini aldı ve günümüze kadar ulaştı.

İlme değer verdim uykudan kalktım
Sarık seccadeyi elden bıraktım
Vaazın her günkü vaazından bıktım
Ramazanı sele verdimde geldim.

İbreti emelim insana hizmet
Eşim bana huri evimde cennet
Cahil cühelaya edemem minnet
Bütün zincirleri kırdım da geldim.

Biz Aleviler asırlardır islamın özünü yaşadığımız ve temsil ettiğimiz için, islama ve onun mirasçısı olan ehlibeytine düşman olan emevi zihniyetinin sopasını yiyiyoruz. Din adına ahkâm kesenler şunu unutmasınlar ki; aleviler peygamberin iki emaneti olan, kuran ve ehlibeyte sonuna kadar sahip çıkacaklardır.

Biz din adına Kerbelada peygamber torunlarını kesmedik!
Biz din adına Ehlibeyte zulüm etmedik!
Biz din adına Kerbela da kundaktaki bebekleri susuz öldürmedik!
Biz din adına Hallacı Mansuru asmadık!
Biz din adına Nesimiyi yüzmedik!
Biz din adına Pir Sultanı asmadık!
Biz din adına Kuyucu Murat Paşa gibi bir gecede 90 bin aleviyi katletmedik!
Biz din adına Yuvuz Sultan Selim gibi Şah Hatayi ile din adına savaşıp, savaşı kazanınca Hatayinin karısı ve kızını cariye diye saraya kapatmadık!
Biz din adına cem evlerini yıkmaya çalışmadık! Kimsenin camisine dil uzatmadık!
Biz din adına Maraşta, Çorumda, Malatyada insanları öldürmedik!
Biz din adına Sivas Madımak otelinde canları ateşe vermedik!
Biz din adına 5 yıl önce Malatyada ramazan orucunu tutmayan üniversite öğrencisini bıçaklayıp öldürmedik!
Biz din adına insanları domuz topu yapıp diri diri betonlar altına gömmedik!
Biz din adına başı açık bayanları kınamadık, satırlarla yollarda kovalamadık!

İslam dini sevgi, hoşgörü, saygı, barış dinidir.
Varın siz karar verin kim islamın içinde kim dışında???
Bumu sizin islam anlayışınız.

Nurcu nişanını takan
Kızılbaş mı karabaş mı?
Memlekete nifak sokan
Kızılbaş mı karabaş mı?

Madem günah imiş sazlar
Çalsın sizin davulbazlar
Çember sakallı yobazlar
Kızılbaş mı karabaş mı?

Gerici takkesin giyen
Olmadık herzeler yiyen
Atatürk'e, gâvur diyen
Kızılbaş mı karabaş mı?

İzmir Menemen'de esen
İsyan bayrağını asan
Teğmen Kubilay'ı kesen
Kızılbaş mı karabaş mı?

Ölme Pir Sultan'ım yaşa
Yandı Sivas baştanbaşa
Eli kanlı Hızır Paşa
Kızılbaş mı karabaş mı?

Kerbela'nın susuz çölü
Eser durur bir sam yeli
Ehlibeyt'e kıyan deli
Kızılbaş mı karabaş mı?

Muaviye hinoğlu hin
Oğlu Yezit ondan hain
İbni Mülcem denen lâin
Kızılbaş mı karabaş mı?

Âşık Yener öter dalda
Gönlüm yurtseverlik solda
Dönmez hak bildiği yolda
Kızılbaş mı karabaş mı?

Not: Bu yazı Alevilik İslam dışındadır diyen, özellikle Sünni kesime bir tepki olarak yazılmıştır.
19/Haziran/2006

Sinan BOZTEPE

Ismail_34
19.06.2006, 22:42
Peki oruc namaz kur`an da yok diorsun hatta namaza emevilerin kafalarina gore yaptigi ibadet sekli diorsun nedense Mirac gecesinden bahsetmiorsun bunun cevabini alabilirmiyim?Tesekurler..

Zahir
20.06.2006, 14:24
Peki oruc namaz kur`an da yok diorsun hatta namaza emevilerin kafalarina gore yaptigi ibadet sekli diorsun nedense Mirac gecesinden bahsetmiorsun bunun cevabini alabilirmiyim?Tesekurler..

İsra Suresi 1. Ayet

Serkan_Devrim
20.06.2006, 14:30
Peki oruc namaz kur`an da yok diorsun hatta namaza emevilerin kafalarina gore yaptigi ibadet sekli diorsun nedense Mirac gecesinden bahsetmiorsun bunun cevabini alabilirmiyim?Tesekurler..siz şuan soru mu sormuş oldunuz? miraç ile namazı niyazı bağlayacaksın. hani şu 50 vakit farz ve sonradan beş vakte iniyor masalı.
yazalım o zaman cevap.
şimdi hz Muhammed Allah'ın yanına çıkınca( sanki Allah bir mekanda ve hz Muhammed misafir. halbuki bilinmelidir ki Allah için zaman ve mekan yoktur. bu sebeple Allah'ın yanına gitmek bir yolculuk gerektirmez.) Allah 50 vakit namaz ve 6 ay oruç farz kılmış.(bu saçmalığa nasıl inanılır. insanlar uyumasa ve çalışıp ekmek kazanmasalar bile 20 dakikada bir namaz kılmalı. Allah böyle bir şey istermi?) hz Muhammed aşağı inerken hz Musa'ın bölümüne gelince;(inmekte ne demekse. hala Allah'ın bulunduğu bir mekan düşünülmüş. o zaman akıllar almıyor tabi.) Musa sormuş. ümmetin için ne istedi? hz Muhammed ise demiş ki, 50 vakit namaz ve 6 ay oruç. Musa ümmetin bunu kaldıramaz demiş. git rica et indirsin. hz Muhammed gitmiş. Allah'ta 40 vakte ve 5 ay oruca indirmiş. Musa buda çok demiş. gir söyle indirsin. Allah bu sefer 30 vakit ve 4 ay oruç istemiş. Musa gene çok demiş. Allah bu sefer 20 vakit farz 3 ay oruç istemiş. Musa gene beğenmemiş. bu sefer Allah 10 vakir farz ve 2 ay oruç demiş. Musa buda çok demiş. Allah yine iskonto yapmış. :p 5 vakit farz ve 1 ay oruç. Musa demiş ki ben israil oğullarını bu konuda çok denedim. kaldıramaz senin ümmetin. git söyle daha da indirsin. bu sefer hz Muhammed demiş ki vallahi artık gitmeye utanırım. ve böylece 5 vakit namaz ve 1 ay oruç farz olmuş.

bu diyalog resmen Allah'a hakarettir. Allah'ın bilmediğini Musa mı biliyordu? işte namazımızın hikayesi.

Zahir
20.06.2006, 14:38
ali, Verdiğin örnek ile Yahudilerin etkiside dikkatini çekiyo demi? Neden Musa? İsa yada başka bir peygamber değilde? Arap toplumundaki yahudi kültürünün etekisini senin değindiğin örnekte ve bir çok konuda görüyoruz.

Serkan_Devrim
20.06.2006, 14:47
ali, Verdiğin örnek ile Yahudilerin etkiside dikkatini çekiyo demi? Neden Musa? İsa yada başka bir peygamber değilde? Arap toplumundaki yahudi kültürünün etekisini senin değindiğin örnekte ve bir çok konuda görüyoruz.
bu noktadan hiç bakmamıştım. ilginç bir tespit. :)
Allah için mekan ve zaman tasavvur edilemez. Allah'ın yanına gitmek için yolculuk yapılmaz. birde miracın hangi halle yapıldığı tartışması var. hz Muhammed'in mirac olayı bedenle mi yaksa ruh haliyle mi oldu. uyku sırasında mı? yoksa uyku ile uyanıklık arası bir hal mi?
ama kuran bilgisine bakacak olursak Allah ile görüşülmesi pek mümkün değil. tasavvufta yaratıcı ile birebir irtibatın imkansızlığı bilinir. kuranda da Musa'ın Allah'ı görmek istediği yazılır. Allah ise bunun imkansız olduğunu söyler. zira dağa tecelli eder ve dağ paramparça olur. dağın kaldıramadığını beden de kaldıramaz.

sertur
20.06.2006, 14:59
Allah yine iskonto yapmış. :p

bu diyalog resmen Allah'a hakarettir. .

sn Ali ekber bu yakıştırmade bence yersiz olmuş Allah tücarmı ki iskonto yapsın misalen bile yanlış bence saygılar

Serkan_Devrim
20.06.2006, 15:05
sn Ali ekber bu yakıştırmade bence yersiz olmuş Allah tücarmı ki iskonto yapsın misalen bile yanlış bence saygılaro laf bir nüktedir. diyalog Allah'ı tüccar gösteriyor ve sanki ortada iskonto varmış gibi bir diyalog. sondada dediğim gibi bu diyalog Allah'a hakarettir.

Zahir
20.06.2006, 15:06
bu noktadan hiç bakmamıştım. ilginç bir tespit. :)
Allah için mekan ve zaman tasavvur edilemez. Allah'ın yanına gitmek için yolculuk yapılmaz. birde miracın hangi halle yapıldığı tartışması var. hz Muhammed'in mirac olayı bedenle mi yaksa ruh haliyle mi oldu. uyku sırasında mı? yoksa uyku ile uyanıklık arası bir hal mi?
ama kuran bilgisine bakacak olursak Allah ile görüşülmesi pek mümkün değil. tasavvufta yaratıcı ile birebir irtibatın imkansızlığı bilinir. kuranda da Musa'ın Allah'ı görmek istediği yazılır. Allah ise bunun imkansız olduğunu söyler. zira dağa tecelli eder ve dağ paramparça olur. dağın kaldıramadığını beden de kaldıramaz.

evet ali senin dediğin gibi Allahın birebir irtibatı söz konusu olamaz. Zamandan ve mekandan münezzeh olduğu için Zatı ne peygamber nede başka bir insan kavrayamaz. Ancak yine Kurandan edindiğimiz bilgilerle Allahın kulları ile vahi yolu ile irtibat kurduğunu yada konuştuğunu söleyebiliriz. Vahi aynı zamanda tanımlayma çalıştığımız ruh kavramı içerisindedir. Musa örneği ile dağa tecelli olayı arasında irtibat kurmaya çalışırsan tasavvufçular Kurandan sunacağı ayetlerle seni yanıltabilir.

Dolayısıyla vahi genel aynı zamanda ruh kavramı olup Allahın kulları ile konuşması şeklinde algılanırsa yanılgı azabilir.

Muhammedin Miracını İsra suresi 1. ayetinde; bilincinin (kişilik, nefs) mekan kavramının olmadığı bir ortama alınıp, Kuran ayetleri ile yüklenmesi şeklinde düşünmenin doğru olacağı kanaatindeyim. Vahi Muhammede hangi durumda gelmişse (yani uyanık mı uykumu ) miraçda aynı şekilde olmuştur.

Hangi görüş hangi düşünce miraçla ilgi pazarlık, konuşma vs. bunun gibi şeyler belirtirse bunun doğru olmadığını düşünürüz. Eğer böyle bir durum olmuş olsa ki mirac çok önemli bir hadisedir Allah mutlaka bunu Kuranda belirtirdi. Seninde dediğin gibi Musa ile konuşmasına yer veren bir Allah, Kuranda Muhammedle miraçta konuşmasına neden yer vermesin? Zaten vahi ile Muhammedle konuştuğunu biliyoruz. Ve dinde olan bütün gereklerin eksiksiz olarak Kitabında açıklamasıda inan bir müslüman için yeterli olsa gerek.

Zahir
20.06.2006, 15:22
ali iskonto ile çok güzel örnek vermiş.

sertur; eğer Mekkenin holding patronu (bu ginki aydın doğan gibi) ebü süfyanın ticaretteki ehemmiyeni o dönemde biliyosan, ticarete dönüştürülen Ebü Süfyanın dininde (ki uşakları muaviye torunu yezidde bu ticaretten anlar) iskontoda ne kadar bilgili olduğunu kavrarsın. Bence yerinde çok doğru bir örnek

Ismail_34
21.06.2006, 09:59
haha eli ekber kardes adam orda yazmis isra suresi 1.ayet diye sen hala inkar yoluna basvuruosun..Ama guzel kilif uydurmussun tebrikler..Bi kere asagiya indim yukariya ciktim olayi oyle vukuu bulmamistir.Peygamber efendimiz(S.A.V.) biz aciz insanlarin anlayabilecegi bir sekilde anlatmistir.Orda bizim beynimizin algiliyamayacagi olaylar olmus olabilir..

Namaz gibi bir konuda Allah ile pazarlik yapilirmi diosun.Bu bir pazarlik degil bir istektir.Biz ummetinin iyiligi icindir.Bundan dogal ne olabilir.Goruyoruzki 5 vakit namaz bir cok insana kilmasi zor geliyor.Gercekten cok carpitarak anlatmissin...
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ha birsey daha miraca inanmayarak Kur`ana da karsi cikmis bulunuyorsun.Yani bu demekki dinden cikmis oluyorsun..En yakin zamanda tovbe et.. xD

Serkan_Devrim
21.06.2006, 15:16
haha eli ekber kardes adam orda yazmis isra suresi 1.ayet diye sen hala inkar yoluna basvuruosun..Ama guzel kilif uydurmussun tebrikler..İsrâ Sûresinin 1 . Ayetinde
Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.1
www.diyanet.gov.tr/kuran/result.asp?ayet=&page_id=&kuran_id=17&ayet_no=1&Arama=Tamam
ayet burada. ben miracı reddetmedim ki? miraçta olan olayların uydurma olaylarla saptırıldığını söyledim. yoksa miracı inkar eden yok. okumadan yazmışsınız.

Bi kere asagiya indim yukariya ciktim olayi oyle vukuu bulmamistir.Peygamber efendimiz(S.A.V.) biz aciz insanlarin anlayabilecegi bir sekilde anlatmistir.Orda bizim beynimizin algiliyamayacagi olaylar olmus olabilir..bizde bunu anlatmaya çalışıyoruz. anlatılanın uydurma olduğu burdan belli. aşağı inme yukarı çıkma diye bir şey olamaz.

Namaz gibi bir konuda Allah ile pazarlik yapilirmi diosun.Bu bir pazarlik degil bir istektir.Biz ummetinin iyiligi icindir.Bundan dogal ne olabilir.Goruyoruzki 5 vakit namaz bir cok insana kilmasi zor geliyor.Gercekten cok carpitarak anlatmissin...madem beş vakit çok geliyor Allah neden 50 vakit istemiş önce. Allah bilmiyor mu 50 vaktin çok olduğunu?

ha birsey daha miraca inanmayarak Kur`ana da karsi cikmis bulunuyorsun.Yani bu demekki dinden cikmis oluyorsun..En yakin zamanda tovbe et.. xDmiracı reddeden olmadı. okumadan yazmayın. karşı çıktığım namazın şekli şemali ve farz kılınış olayıdır.

gizem
21.06.2006, 15:46
bakın biz alevi toplumu olarak namzla oruçla nasıl kılınır nasıl kılınmaz diyerek bugüne gelmedik biz KIZILBAŞ olarak insanlrın özüne baktık 5 vakit yatıp kalkıp sürünmek yerine kalbimizi temiz tutuk sivasta.çorumda insan yakıp camiye gidip namaz kılmadık kerbelada hüseyinin canını aldıktan sonra tanrıdan af dilemek için dara durmadık biz aleviyiz biz kızılbaşız siz bize miraç gecesini örnekleyip soru sordunuzu sanmayın biz size ne zarar verdikte ne inançsızlık yaptıkta miraç gecesini sorar sınız ve hiç bir zaman bize namazı öğretmeye kalkmayın emin olun bizler sizden daha bilinçli olarak bunun farkındayız madem ibadet neden cem evlerini serbest bırakmazlar bu nedri ibadet değil midir yoksa 5 vakit tarifine mi uymaz (ali ekberin sölediklerine imzamı atarım)

Timbilli79
22.06.2006, 11:06
hani derler ya...
Misafir odasi Evimizin icinde ama hayatimizin disindadir...

aynisi sünniler icinde gecerli
SünniLer hayatimizin icinde ama malesef Islamin disindadir...
cünkü insan olmasini bilmedikleri sürece onlara baska söyleyecek söz bulamiyorum

Ismail_34
22.06.2006, 14:39
Hem uydurma diosun hem inkar etmedim diosun miraca uydurma demek inkar olmuomu sacma insan..asagi cikma yukari uydurma deil bizim anliyacagimiz tabirle anlatilmis..sen hala uydrma diosun..

Gizem pff diorum sana kalbini temiz tutmusmus.Kalp ne ile temizlenir bi insanin maneviyati olmadan namaz kilip kuran okumadiktan sonra nasil temizlenir sorarim sana?Sen 5 vakit namaza kalkip surunmek diosun sen namaz haraketlerinin bir cok kronik hastaliga sifa oldugunu biliorumusun?

Ben size mirac gecesini bilip bilmediginiz sormadim forumu iyi takip etmedigin nerden belli sinan arkadasimiz Namaz olayini cok carpici anlatmis bende bunun uzerine mirac olayini anlattim..

Cem evlerine gelince bildigim kadariyla yeni yasa ile serbest birakildi kimsenin inanclarina karsi deiliz..bu ulkede din ve vicdan hurriyeti var..
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Timbilli nasil bir mantik bu sunniler islamin disinda demek..Gercekten cok yanlis tabirler bunlar tuylerim diken diken oluo..inanamiyorum..Bu foruma daha yeni uye oldum sadece alevilgi biraz daha yakindan tanimak icin..cunku her konuda bilgi sahibi olmayi isteyen bi insanim..her goruse acigim..ama burda cok sapkin asagilayici ifadeler var..Biraz daha saygi lutfen..

Zahir
22.06.2006, 14:48
sayın Ismail 34; Namaz kılarken etteyiyatuyu ve konut dualarını okuyomusun????

Ismail_34
22.06.2006, 14:49
Tabi sizin peygamber efendimizi red ettiginizi unutmustum..Peygamber efendimizn sozlerine itimadiniz olmadigi icin Namaz kilinis sekline ve farzlarina iltimasiniz dogal olarak olmiyacaktir..

Ancak unutmayinki Hz.Ali de 5 vakit namazini kilan islam buyuklerindendir...

Zahir
22.06.2006, 14:51
Sayın 34 Namaz içinde etteyiyatu okurmusunuz??

Ismail_34
22.06.2006, 14:51
Evet ben okuyorum ama o namazin farzlarindan degil okunmasada olabilir..Tahiyyat dualari sunnet Kunut dualari vaciptir..

Zahir
22.06.2006, 14:55
Siz Kim oluyorsunuzda okuyorsunuz?? Allah ile nasıl diz dize oturuyorsunuz?
Sizde peygamber gibi Allah ile miracda pazarlık mı yapıyorsunuz?

Ismail_34
22.06.2006, 15:02
-Butun dualar senalar Allaha mahsustur.Allahtan baskasina ibadet yapilmaz.Butun ibadetler Allah icin yapilir.

-Ey mertebesi yuce olan peygamberim Allahin rahmeti ve bereketleri ile selam senin uzerine olsun!

-Selam ve selametlik biz ve Allahin iyi kullarinin uzerine olsun.

-Ben sehadet ederimki Allahtan baska hic bir mabut yoktur yine sehadet edrimki Muhammed Allahin kulu ve resuludur.. Soruyorum pazarlikmi karsilikli ovgumu..
Karsilikli ovgu derken yanlis anlama..kul ile Allah arasinda deil Peygamberimiz ile Allah arasinda..

sertur
22.06.2006, 15:08
sn sinan boztepe,
Biz din adına 5 yıl önce Malatyada ramazan orucunu tutmayan üniversite öğrencisini bıçaklayıp öldürmedik!
o benim en samimi arkadaşımdı ümit can tekrar rahmetle anıyorum dostumu

Ismail_34
22.06.2006, 21:56
Olaylari toplumlara mal edemezsiniz bu cok yanlis !!

Serkan_Devrim
23.06.2006, 17:21
Hem uydurma diosun hem inkar etmedim diosun miraca uydurma demek inkar olmuomu sacma insan..ağzınızı toplayın. saçma insan sizsiniz. anlayışınızda sorun varsa benim suçum ne? miracı reddetmedim diyorum. yani peygamberin miracı vardır. ama miraç için anlatılan olaylar sonradan uydurmadır dedim.

asagi cikma yukari uydurma deil bizim anliyacagimiz tabirle anlatilmis..sen hala uydrma diosun..uydurma değilde kanıtın varmı? kuranda anlatılmış mı? hayır bu kadar önemli bir olay kuranda anlatılmamış ve gizli kalması uygun görülmüşte sizin alimleriniz nerden duymuş bu olayı? yoksa kuran yeterli bir kitap değil mi ki alimlerinizin miraç gibi önemli bir olayı anlatmalarına gerek var? peygambere ithaf edilmiş uydurma yalanlardır.

Gizem pff diorum sana kalbini temiz tutmusmus.Kalp ne ile temizlenir bi insanin maneviyati olmadan namaz kilip kuran okumadiktan sonra nasil temizlenir sorarim sana?Sen 5 vakit namaza kalkip surunmek diosun sen namaz haraketlerinin bir cok kronik hastaliga sifa oldugunu biliorumusun?kalbi kuran okumak temizlermi? anlamadan arapçasını okumak ne işe yarar? maneviyat insanın içinde olur. biraz mevlan okuyun.

Ben size mirac gecesini bilip bilmediginiz sormadim forumu iyi takip etmedigin nerden belli sinan arkadasimiz Namaz olayini cok carpici anlatmis bende bunun uzerine mirac olayini anlattim..bu miraç hikayesine delil yoktur. bu kadar önemli bir olaya delil olmamasıda uydurma olduğuna kanıttır. insanlara kendi alimlerinizin uydurmalarını dikte ettirmeyin.

Cem evlerine gelince bildigim kadariyla yeni yasa ile serbest birakildi kimsenin inanclarina karsi deiliz..bu ulkede din ve vicdan hurriyeti var..
Timbilli nasil bir mantik bu sunniler islamin disinda demek..Gercekten cok yanlis tabirler bunlar tuylerim diken diken oluo..inanamiyorum..Bu foruma daha yeni uye oldum sadece alevilgi biraz daha yakindan tanimak icin..cunku her konuda bilgi sahibi olmayi isteyen bi insanim..her goruse acigim..ama burda cok sapkin asagilayici ifadeler var..Biraz daha saygi lutfen..
terbiyenizi takının. sapkın ifadeler yüzyıllarca sizin zihniyetinizde vardı. alevilere olmadık iftiralar attınız. sivasta ve daha nicesinde katlettiniz. utanmadan bu saygısız mesajla yakınıyorsunuz. bana saçma diyorsunuz, forumda sapkınlık var diyorsunuz. bu kadar terbiyesiz ifadeler varken sizde bizi eleştiriyorsunuz.

KURŞUNveli
23.06.2006, 23:13
Ancak unutmayinki Hz.Ali de 5 vakit namazini kilan islam buyuklerindendir...

haklısın.. camide namaz kılarken kalleşce sırtından vurulup öldürülmeden önce Hz Ali namaz kılıyordu ...bizim korkumuzda o ya bize de aynısını yaparlarsa...çünkü içleri bozuk ya kapalı yerdeki insanlara saldırıp yakarlar ya olmadık yerde sırtından vurup öldürürler...bu insanlar islamın içinde olsa ne olur dışında olsa ne olur...allah bile bunları bırakalım islamı insanlıktan bile çıkarmıştır da insan olmadıkları için muhatap olmuyordur...hayvan muamelesi gösteriyordur...yaşasalarda olur yaşamasalarda diyordur heralde...kendi haline bırakılmış bir sürü zavallı.... ankarada kaybolan piton bile bunlardan daha zararsız kimbilir korkusundan nerelerde saklanıyor...

Ismail_34
25.06.2006, 01:26
Butun yazdigim mantkli cevaplari mantiksiz cevaplarla sabote etmende ustune yok...Seninle ilgili olan kisma cevap ver sadece..Sunnilere islam disi dio adam tabiki tepki vericem bu terbiyesizce soylenmis bir ifade haa diosunizki biz baska gorusten insan istemioruz forumda..Peki saglicakla kalin..Bu kadar seviyesi dusuk bi yerde duramam..

KURŞUNveli
25.06.2006, 14:20
Butun yazdigim mantkli cevaplari mantiksiz cevaplarla sabote etmende ustune yok...Seninle ilgili olan kisma cevap ver sadece..Sunnilere islam disi dio adam tabiki tepki vericem bu terbiyesizce soylenmis bir ifade haa diosunizki biz baska gorusten insan istemioruz forumda..Peki saglicakla kalin..Bu kadar seviyesi dusuk bi yerde duramam..

**** sizin yaptıklarınız yanında bu söylenenler denizde bir tane balığa benzer...sizin devriniz bitti artık...

Agop
25.06.2006, 14:37
siz şuan soru mu sormuş oldunuz? miraç ile namazı niyazı bağlayacaksın. hani şu 50 vakit farz ve sonradan beş vakte iniyor masalı.
yazalım o zaman cevap.
şimdi hz Muhammed Allah'ın yanına çıkınca( sanki Allah bir mekanda ve hz Muhammed misafir. halbuki bilinmelidir ki Allah için zaman ve mekan yoktur. bu sebeple Allah'ın yanına gitmek bir yolculuk gerektirmez.) Allah 50 vakit namaz ve 6 ay oruç farz kılmış.(bu saçmalığa nasıl inanılır. insanlar uyumasa ve çalışıp ekmek kazanmasalar bile 20 dakikada bir namaz kılmalı. Allah böyle bir şey istermi?) hz Muhammed aşağı inerken hz Musa'ın bölümüne gelince;(inmekte ne demekse. hala Allah'ın bulunduğu bir mekan düşünülmüş. o zaman akıllar almıyor tabi.) Musa sormuş. ümmetin için ne istedi? hz Muhammed ise demiş ki, 50 vakit namaz ve 6 ay oruç. Musa ümmetin bunu kaldıramaz demiş. git rica et indirsin. hz Muhammed gitmiş. Allah'ta 40 vakte ve 5 ay oruca indirmiş. Musa buda çok demiş. gir söyle indirsin. Allah bu sefer 30 vakit ve 4 ay oruç istemiş. Musa gene çok demiş. Allah bu sefer 20 vakit farz 3 ay oruç istemiş. Musa gene beğenmemiş. bu sefer Allah 10 vakir farz ve 2 ay oruç demiş. Musa buda çok demiş. Allah yine iskonto yapmış. 5 vakit farz ve 1 ay oruç. Musa demiş ki ben israil oğullarını bu konuda çok denedim. kaldıramaz senin ümmetin. git söyle daha da indirsin. bu sefer hz Muhammed demiş ki vallahi artık gitmeye utanırım. ve böylece 5 vakit namaz ve 1 ay oruç farz olmuş.

bu diyalog resmen Allah'a hakarettir. Allah'ın bilmediğini Musa mı biliyordu? işte namazımızın hikayesi.

çok güzel bir dille anlatmışsın ve terslikleri çok güzel vurgulamışsın. bu hikayeyi hewmen hemen tüm yalancı müslümanlar (sünniler) inanmaktadır ve bu sebeble namaz kılmakta ve allahı hiçe saymaktadır. mesela bir örnekte ben fvereyim yalancı müslümanblar camiye allahın evi derler. sanki allah akşam soğukta yazın sıcakta sığınacak bir y6er arıyormuşta yalancı müslümanlar ona bir ev dikivermiler hayır olsun diye :)

manifesto
25.06.2006, 15:00
gaybi meseleler oradan buradan duyulan şeyler ile izah edilmez.Gaybi yani hakikatini ancak Allah bilir..Miraç hadisesi Kur'anda yer alır...

“Âyetlerimizden bir kısmını ona göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram'dan alıp çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya seyahat ettiren Allah, her türlü noksandan münezzehtir. Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla işiten, herşeyi hakkıyla görendir.” (İsra Suresi, 1)

Bu ayette tabiki hem zahir hemde batini tevsir yapılabilir.Mesela birkısım ayetlerimizi göstermek için diyor,nedir bu ona gösterilen ayetler? Yani iş olsun diye miraç hadisesi vukuu bulmuş değil heralde..

ve yine kur'anda ki başka bir miraç ile ilgili ayette ;

O ufkun en yukarısında idi. Sonra indi ve yaklaştı. Nihayet kendisine iki yay kadar, hatta daha da yakın oldu. Sonra da vahyolunacak şeyi Allah kuluna vahyetti. O’nun gördüğünü kalbi yalanlamadı. Şimdi O’nun gördüğü hakkında onunla mücadele mi edeceksiniz? And olsun ki onu bir kere daha hakiki suretinde gördü. Sidre-i Müntehâda gördü. Ki, onun yanında Me'vâ Cenneti vardır. O zaman Sidre'yi Allah'ın nuru kaplamıştı. Gözü ne şaştı, ne de başka bir şeye baktı. And olsun ki Rabbinin âyetlerinden en büyüklerini gördü.” (Necm Suresi, 7-18.)

Serkan_Devrim
25.06.2006, 16:17
Butun yazdigim mantkli cevaplari mantiksiz cevaplarla sabote etmende ustune yok...
hangi cevabınız mantıklı? pardon mantık nedir? yaratıcıyla pazarlık yapılmış bir olayı anlatmak mı mantık?
Seninle ilgili olan kisma cevap ver sadece..Sunnilere islam disi dio adam tabiki tepki vericem bu terbiyesizce soylenmis bir ifade haa yıllarca aleviler müslüman değil dediniz, ana bacı tanımaz dediniz de utanmadan şimdi tepki veriyorsunuz. ayrıca konuyu açan ben değilken bana saçma insan diyen terbiyesizde sizsiniz.
diosunizki biz baska gorusten insan istemioruz forumda..Peki saglicakla kalin..Bu kadar seviyesi dusuk bi yerde duramam..öyle bir şey diyen yok. forumda her türlü görüşten insan var. ama terbiyesizlik yapma hakkı vermedik diye mi kızıyorsunuz? güle güle. sizin gibi sadece terbiyesizlik yapan seviyesiz kişilere ihtiyacımız yok.

gizem
25.06.2006, 16:33
Hem uydurma diosun hem inkar etmedim diosun miraca uydurma demek inkar olmuomu sacma insan..asagi cikma yukari uydurma deil bizim anliyacagimiz tabirle anlatilmis..sen hala uydrma diosun..

Gizem pff diorum sana kalbini temiz tutmusmus.Kalp ne ile temizlenir bi insanin maneviyati olmadan namaz kilip kuran okumadiktan sonra nasil temizlenir sorarim sana?Sen 5 vakit namaza kalkip surunmek diosun sen namaz haraketlerinin bir cok kronik hastaliga sifa oldugunu biliorumusun?

Ben size mirac gecesini bilip bilmediginiz sormadim forumu iyi takip etmedigin nerden belli sinan arkadasimiz Namaz olayini cok carpici anlatmis bende bunun uzerine mirac olayini anlattim..

tabi kalbini temiz tutma naprsan yap 5 vakit değil 50 vakit namaz kılsan neye yarar nedense bahsettiniz kanunu birtek siz biliyorsunuz cem evleri serbest neden bilmiyoruz acaba bizmi gazete faln okumuyoruz serbest olsa haberimiz olur diymi bu ülkede din ve vicdan hürriyeti var ne kadarda belli kronik hastalıklara namaz iyi geliyor olabilir buda başka bir tezz ne diyim size gülmekten başka

Agop
26.06.2006, 18:09
valla aynen katılıyorum gizem kardeş. devamlı bir şekilde okumasdan araştırmadan duydukları saçmalıkları birbirlerine aktarıyorlar ve bunu hiç yargılamıyorlar. ne duymuşlarsa aynen kabul edişyorlar ne araştırma be bilim be kitaplar kaynaklar hiç umurlarında değil.

Haci
26.06.2006, 18:23
Namazın dini bir akit olduğunu savunan müslümana arkadaşlar namaz da yapılan hareketlerin neden kronik hastalıkalra iyi geldiğini söylüyor..sormak istiyorum namaz kılan bunun için mi kılmalı yani?
O halde koşarak spor yapmak istesem yinede namazı mı kılmış olurmuyum?

Saygılar..

Agop
26.06.2006, 18:30
hacı kardeş bu sefer sana kısmen katılıyorum

manifesto
26.06.2006, 19:40
İslam denince neden kişi hemen ben namaz kılmıyorum gibi bir savunma anlayışı ile yorum yapar ki...namaz ibadet ile alakalı bir durum...
islam ve onun kaideleri vardır..yani islamı oluşturan ana sütunlar..
nedir bunlar..Tevhid,Nübüvvet,Kur'an,Sünnet,İcmaa...bütü n bunlar islam ve islamın içinde olandır...
Sünnilik islamın gelenekçi ve ehli sünnet yorumudur...muhafazakar ve geleneğe dayalı olduğu için dün olduğu gibi bugünde tutucu bir yapısı vardır..
bu sebeble namaz kılmakta ve allahı hiçe saymaktadır. mesela bir örnekte ben fvereyim yalancı müslümanblar camiye allahın evi derler. sanki allah akşam soğukta yazın sıcakta sığınacak bir y6er arıyormuşta yalancı müslümanlar ona bir ev dikivermiler hayır olsun diye
:) bu da senin düşüncen tabii...Bütün mabedler ibadet etmek içindir...
Allah'ın evi kavramını anlamadığın bellii...orta zahiri bir mana zaten söz konusu değil..Camii ler ev değildir ki falanın ve filanın da evi olsun...o sözde temsil vardır tabi bunu anlayacak yaşa gelince sende anlayabilirsin...
Kişi namaz kılmıyorsa bu onu ilgilendirir namaz kılıyorsada bu başkasını ilgilendirmez...Bunları şekilcilik olarak görmek çocukça..çünkü yaşamın kendisi şekillerden ibaret her mananın bir şekli sureti vardır...

seher.yeli
26.06.2006, 23:30
Bana Kalirsa Islamin Basinda Bile Degiller Istedigi Kurali Koyan Sizce Islamin Basindami Olur Sonunda Mi Daha Cok Sey Ogrenecekler Ama Gec Kaliyorlar.

levilee
30.06.2006, 10:53
okuduklarımdan anladığım kadarıyla
burdaki kardeşlerimiz bilmedikleri islamı sunnilikle özdeşleştirerek
aleviği islam dışında görmekteler
üstüne basa basa söylüyorum,bunları söyleyen arkadaşların islamın ne oldugundan ne olmadıgından haberleri yok,sanki islam kaçılması gereken bir bela,hatem-ül enbiya hz. muhammed sanki şer peygamberi,tarihteki ali zavallı bir arap,gerçekten islam denilince aklınıza ne geliyorki ondan bu kadar korkuyorsunuz,istesenizde istemesenizde atalarımız bu dine bu peygambere ve onun imamlarına bağlıydı,ve maalesef bazı arkadaşların hakkında menfi yargıda bulundukları şah ismailde büyük atalarımızdan biridir,şah ismailin yazdıkları hala bugün gönül telimizi titretmektedir.
din ve islam hakkında hiç bir bilgileri olmadığı için bu arkadaşlar
inançlarla ritüelleri karıştırıyorlar,ve işte asıl anlamadıklarıda çözemedikleri mevzuda burda ortaya çıkıyor,inancı ritüellere indirgemek zahiriliktir,atalarımız bunun farkında değillermiydi bu ritüelleri bilmiyorlarmıydı sanıyorsunuz,hayır onlar ısrarla inancın ritüellere indirgenemeyeceğini söylediler ve bunun kavgasını verdiler yol bir sürek binbir bu manadadır anlayana,hiç bir inanç ritüelleriyle var değildir,ritüeller o inancı pekiştirmek içindir,inancını kavramış biri herhangi bir inançtada olsa ritüelleri o inanç doğrultusunda yaptıgında inancından uzaklasmıs olmaz,bir hristiyan boynuna haç taktıgı ici hristiyan değil hristiyan oldugu icin o hacı takmaktadır,haçı takmayanda inandıgı oysa hristiyan değildir yargısına götürmez insanı,ya da inanmadıgı halde aksesuar olarak boynuna haç takan biride bunu takmakla hristiyan olmaz,uzun lafı kısası inançlar ile ritüelleri karıştırmayalım.
İslam da namaz kılmak değildir,rüku kıyam ve secdeden ibaret olan namaz islamla beraber ortaya çıkmış bir ibadette değildir,islam öncesi araplar bu ibadeti yerine getirmekteydiler,gerçekten kuranda namazın tarif edilmemesinin sebebide bu dur zaten,çünkü onlar zaten namaz kılmaktaydılar,kuranda ifade edilen bu namazın putlarına değil,tek ve bir olana allaha özgülenmesiydi,nitekim resulde yeni bir ibadet şekli vaz etmemiş var olan ibadeti allaha özgülemiştir.bazı arkadaşların düşündüğü gibi islam bir ritüeller dini olsaydı resul bu ritüelleri toptan kaldırır yeni ritüeller vaz ederdi,halbulki onun maksadı ritüellerle değildi,tek ve bir olan allahı anlatmaktı,hac da aynı sekilde islam öncesi araplarda uygulanan bir adetti(o arkadaşların mantıgıyla bakarsak,aaa bak sen araplar zaten islammıs demek lazım).
gelelim alevi deyişlerindeki düvaz-ı imamlardaki alinin tarihsel ali olmadıgı safsatasına,gerekirse detayına girerim laf uzamasın o şiirlerdeki anlatılan ve aliye vasfedilen nitelikler uydurulmus şeyler değil,size şaşırtıcı gelecek ama tariihsel aliye zaten vasfediline niteliklerdir,şiirler zaten üstüne basa basa söylüyorum tarihteki muhammedin kuzeni ,4.halife ali ye ilişkin anlatılanların nazım halinde halka anlatılmasıdır,yeni bir ali uydurmak değildir.
anadolu alevileri dünyadakli tüm diğer alevilerin bir parçasıdır,onlarla ortak inancı paylasmaktadır,ve islamdır,tanrısı allah,eyvallah şahım eyvallah hak la ilahe illallah bunu biliorsunuz di mi kardeşler ne manaya gelior,ha biride amentümüz yok demişti aklıma geldi "evvel allah ahir allah ben diyemem allah eyvallah imanım amentü billah" bir sunni deyişimiydi??peygamberi muhammed (Ben de şu dünyaya geldim sakinim

Kalsın benim davam divana kalsın

Muhammed Ali'dir benim vekilim

Kalsın benim davam divana kalsın
Pir Sultan Abdal'ım dünya kovandır
Giden adil beyler kalan ihvandır

Muhammed divanı ulu divandır

Kalsın benim davam divana kalsın)
imamları ali ve neslinden olan diğer 11i olan islam inancıdır vesselam.selamlar saygılar...

zeynep meltem
26.09.2006, 02:13
hepinizi canı gönülden selamlıyorum. sinan bey öncelikle yazdıklarınıza yürekten katılıyorum. bi alevi olarak artık anlaşılmak istiyoruz ve islamın özünü anlamalarını bekliyoruz. size çok teşekkür ederim. ayrıca bi şey sormak istiyorum siz malatya' da birlik ceminde cemi yapan dede misiniz? bu mesajı ne zaman okursanız bana cevap yazarsanız sevinirim.

yusufçukgecegez
26.09.2006, 04:16
siz şuan soru mu sormuş oldunuz? miraç ile namazı niyazı bağlayacaksın. hani şu 50 vakit farz ve sonradan beş vakte iniyor masalı.
yazalım o zaman cevap.
şimdi hz Muhammed Allah'ın yanına çıkınca( sanki Allah bir mekanda ve hz Muhammed misafir. halbuki bilinmelidir ki Allah için zaman ve mekan yoktur. bu sebeple Allah'ın yanına gitmek bir yolculuk gerektirmez.) Allah 50 vakit namaz ve 6 ay oruç farz kılmış.(bu saçmalığa nasıl inanılır. insanlar uyumasa ve çalışıp ekmek kazanmasalar bile 20 dakikada bir namaz kılmalı. Allah böyle bir şey istermi?) hz Muhammed aşağı inerken hz Musa'ın bölümüne gelince;(inmekte ne demekse. hala Allah'ın bulunduğu bir mekan düşünülmüş. o zaman akıllar almıyor tabi.) Musa sormuş. ümmetin için ne istedi? hz Muhammed ise demiş ki, 50 vakit namaz ve 6 ay oruç. Musa ümmetin bunu kaldıramaz demiş. git rica et indirsin. hz Muhammed gitmiş. Allah'ta 40 vakte ve 5 ay oruca indirmiş. Musa buda çok demiş. gir söyle indirsin. Allah bu sefer 30 vakit ve 4 ay oruç istemiş. Musa gene çok demiş. Allah bu sefer 20 vakit farz 3 ay oruç istemiş. Musa gene beğenmemiş. bu sefer Allah 10 vakir farz ve 2 ay oruç demiş. Musa buda çok demiş. Allah yine iskonto yapmış. :p 5 vakit farz ve 1 ay oruç. Musa demiş ki ben israil oğullarını bu konuda çok denedim. kaldıramaz senin ümmetin. git söyle daha da indirsin. bu sefer hz Muhammed demiş ki vallahi artık gitmeye utanırım. ve böylece 5 vakit namaz ve 1 ay oruç farz olmuş.

bak herşeyi anlatmışsın güzelce arada kırklar meclisini esgeçmişsin yakıştıramadım.

Şoreş
26.09.2006, 20:33
Ali Ekber abim gayet güzel anlatmış..Kesinlikle katılıyorum..

Dün Kanal 7 de İftar Programına denk geldim.
Hoca aynen şöyle dedi;

'' Adam yolda yürüyor, adı Ali, ama Oruç tutmuyor ''

felan diye ötüştü..Ne demek istediğini anladık biz. Öyle bir ötüştü ki ''Oruç tutmamanın bahanesi olmaz'' demeye getirdi hatta dedi de.. Camiilerde doldurun dedi.
O zaman gördüm ki İslam içindeki dayatmaları, baskıları.... Allah bu baskılardan korusun bizi.. O ne biçim Hoca öyle.. İslam nedir bilmeden dinsel baskı yapıyor,
4 halifeyi sayıyor, HZ Aliye gelince övgüler azalıyor...

Alah bu hocalarıda ıslah etsin.Resmen tiskindim bunlardan.Sözde İslamdan bahsediyorlar.

LaRS
26.09.2006, 22:48
Bir yanlışı düzeltmeden edemeyeceğim.İbadet Allah için yapılmaz! Allah'a yapılır! İbadet sadece ve sadece insan için - yani kişinin kendisi için- yapılır. Allah'ın bizim duamıza ihtiyacı mı vardır? İnsan kendi duygularını ifade etmek için dua eder.Allah'a şükreder.Şükrettikçe de huzur dolar.Yani ibadet , dua insanın kendi içindir.Allah için değil.

Bunu neden söyledim.Çünkü TV'de de rastladım bi' hocaya.Bunları dedi. Allah için namaz kılarız vs.. Bazı şeylerin ötesine geçememişler.Bu cümlelerden değişik manalar çıkar. Biz robot muyuz , biz kendimizi şartlamışız sanki Allah'a dua etmek için.

Saygılar.

ilkay123
29.09.2006, 14:13
Arkadaslar sunni kesiminin yaptigi her yorumu takacak olursak dinden cikariz.Kilic altinda müslüman olanlardan daha ne beklenir.KITABIMIZ KURAN,PEYGAMBERIMIZ MUHAMMET s.a NURUMUZ hz.ALI DIR VARMI ÖTESI....

Serkan_Devrim
29.09.2006, 14:30
Bir yanlışı düzeltmeden edemeyeceğim.İbadet Allah için yapılmaz! Allah'a yapılır! İbadet sadece ve sadece insan için - yani kişinin kendisi için- yapılır. Allah'ın bizim duamıza ihtiyacı mı vardır? İnsan kendi duygularını ifade etmek için dua eder.Allah'a şükreder.Şükrettikçe de huzur dolar.Yani ibadet , dua insanın kendi içindir.Allah için değil.

Bunu neden söyledim.Çünkü TV'de de rastladım bi' hocaya.Bunları dedi. Allah için namaz kılarız vs.. Bazı şeylerin ötesine geçememişler.Bu cümlelerden değişik manalar çıkar. Biz robot muyuz , biz kendimizi şartlamışız sanki Allah'a dua etmek için.

Saygılar.teşekkür ediyorum. düşüncelerimi yansıtmışsınız. bu konuyla ilgili daha sonra topik açacağım. ibadetler Allah'adır ama Allah için değildir. ibadetlerin tamamı insanlar içindir. kamil olabilmek ve ona döndürülebilmek için dizayn edilmiştir.:)

Mesut Gündüz
05.10.2006, 22:44
Sünniler islamın taaa içinde alevilikte taaaa dışında.

Şoreş
05.10.2006, 23:20

Alevilik 1400 sene önceki '' Öz '' İslam'ın içinde.. Alevilik İslam ile birçok kültürün kucaklaşmasıdır ama Alevilik İslam dışıda diyemeyiz.

Birkere İslamda Namaz, Camii yok..Bunlar Sünni İbadet ve mekanları.Aleviliği buna göre değerlendiriyorsanız yanılıyorsunuz.

Mesut Gündüz
05.10.2006, 23:34
Alevilik 1400 sene önceki '' Öz '' İslam'ın içinde.. Alevilik İslam ile birçok kültürün kucaklaşmasıdır ama Alevilik İslam dışıda diyemeyiz.

Birkere İslamda Namaz, Camii yok..Bunlar Sünni İbadet ve mekanları.Aleviliği buna göre değerlendiriyorsanız yanılıyorsunuz.

Alevilik İslamın etkisinde kalmakla birlikte özü itibarıyla islamla taban tabana zıt unsurlar içeren bir inanç sistemidir. Alevilik islamın özüdür şeklindeki görüşlerin gerçekle bir ilşkisi yoktur.

Alevilikle islam arasındaki farkı anlamak için önce en temel kavram olan Tanrı kavramı üzerinde durmak lazım. Tek tanrılı dinlerde yaratan ve yaratılan olmak üzere ikici görüş hâkimdir. Yaratan Tanrıdır ve öncedir. Yaratılan sonradır. Bu yaratılanların içindeki insanlara kul denir. İslamda Allah ve kulları vardır. O her şeye kadirdir.O kullarını yoktan var etmiştir. O kullarını sınava çeker. Kimini cennetle ödüllendirir. Kimini cehennemle ödüllendirir. O yücedir. Bu yüceliğini kullarını korkutarak gösterir.

Alevilikte ise insanla Tanrı birlik içindedir. (Vahdeti vücut) Yaratılış, Tanrının evreni ve insanı yoktan var etmesi değil, kendisini görünür hale getirmesidir. Dolayısıyla ölüm yoktur, sürekli bir var oluş vardır. Alevilikte Tanrı korkusu yerine Tanrı sevgisi vardır. İnsanı kamil aşamasına ulaşan kişi, artık Tanrı olmuştur. Tanrıya kulluk yoktur.

Şoreş
06.10.2006, 14:49
Alevilik İslamın etkisinde kalmakla birlikte özü itibarıyla islamla taban tabana zıt unsurlar içeren bir inanç sistemidir. Alevilik islamın özüdür şeklindeki görüşlerin gerçekle bir ilşkisi yoktur.

Alevilikle islam arasındaki farkı anlamak için önce en temel kavram olan Tanrı kavramı üzerinde durmak lazım. Tek tanrılı dinlerde yaratan ve yaratılan olmak üzere ikici görüş hâkimdir. Yaratan Tanrıdır ve öncedir. Yaratılan sonradır. Bu yaratılanların içindeki insanlara kul denir. İslamda Allah ve kulları vardır. O her şeye kadirdir.O kullarını yoktan var etmiştir. O kullarını sınava çeker. Kimini cennetle ödüllendirir. Kimini cehennemle ödüllendirir. O yücedir. Bu yüceliğini kullarını korkutarak gösterir.

Alevilikte ise insanla Tanrı birlik içindedir. (Vahdeti vücut) Yaratılış, Tanrının evreni ve insanı yoktan var etmesi değil, kendisini görünür hale getirmesidir. Dolayısıyla ölüm yoktur, sürekli bir var oluş vardır. Alevilikte Tanrı korkusu yerine Tanrı sevgisi vardır. İnsanı kamil aşamasına ulaşan kişi, artık Tanrı olmuştur. Tanrıya kulluk yoktur.

Aleviliğin İnsana bakışı, Tanrıya bakışı diğer akımlardan oldukça farklı.. Farkımızda bu zaten.

Serkan_Devrim
06.10.2006, 14:51
alevilik içinde değilde sünnilik niye içinde oluyor onu anlayamadım. islam 1400 evvel vefaat etmiştir. islamın içinde mezhep yoktur yani.

Hüseyin69
06.10.2006, 14:57

bari böyle bir aciklama yaptiniz hic olmasa bir kac grafikte verseydiniz örnegin aleviler .... km islamin disinda sunniler ..... km islamin icin vs hic olmasa mesafeleri ögrenir ona göre hareket ederdik bosuna yürüyüp kendimizi yormamak lazim :biggrin:
hic gülesim yoktu :001_rolle

Şoreş
06.10.2006, 14:59
alevilik içinde değilde sünnilik niye içinde oluyor onu anlayamadım. islam 1400 evvel vefaat etmiştir. islamın içinde mezhep yoktur yani.
Gençlerimiz Şii ve Sünni İslam İnancı baskın olduğu için, bu akımları gerçek İslam sanıyorlar.. Dediğin gibi İslam 1400 sene önce vefat etti.. Malesef gençlerimiz Aleviliği, Sünni İslama göre değerlendiriyor. Oysaki Sünni İslam demek 1400 sene önceki İslam demek değildir.Yani günümüzdeki İslam akımlarına bakarak Aleviliği kıyaslamak gerçekten yanlış..

İslam konusunda aynı fikirdeyim abi.Keşke herkes İslam'ın 1400 sene önce vefat ettiğini anlasa..

Mesut Gündüz
06.10.2006, 19:38

Ben tanrının içindeyim tanrı benim içimde değil demiştin ya.İslamiyetin bakış açısıda odur.Sünnilik islamın içinde alevilik dışındadır.Nedenmi ; Muhammed’in tebliğ ettiği ve Ali’nin de aynen uyguladığı İslam’da namaz, ramazan orucu, hacc gibi ibadetler vardır. Ama alevilikte bu ibadetler yoktur. Alevilik’te var olan cem,semah, müzik, dede, Muharrem orucu, müsahip vb. kavramlardan hiçbiri Kuran’da bir kez bile geçmez. Alevilik'teki Muharrem orucu, halka namazı, cem, semah gibi adetler sonradan alınmış bazı İslami motifler içerme dışında İslamiyet'le hiçbir ilgisi yoktur. Aslında bunlar da Alevilğin şeriatıdır.Ve Taaa islamın dışındadır.1400 sene önce vefat eden sünni islam inancı olabilir alevilik hiç islam olmadıki vefat etsin.

Serkan_Devrim
06.10.2006, 20:19
Ben tanrının içindeyim tanrı benim içimde değil demiştin ya.İslamiyetin bakış açısıda odur.Sünnilik islamın içinde alevilik dışındadır.Nedenmi ; Muhammed’in tebliğ ettiği ve Ali’nin de aynen uyguladığı İslam’da namaz, ramazan orucu, hacc gibi ibadetler vardır. Ama alevilikte bu ibadetler yoktur. Alevilik’te var olan cem,semah, müzik, dede, Muharrem orucu, müsahip vb. kavramlardan hiçbiri Kuran’da bir kez bile geçmez. Alevilik'teki Muharrem orucu, halka namazı, cem, semah gibi adetler sonradan alınmış bazı İslami motifler içerme dışında İslamiyet'le hiçbir ilgisi yoktur. Aslında bunlar da Alevilğin şeriatıdır.Ve Taaa islamın dışındadır.1400 sene önce vefat eden sünni islam inancı olabilir alevilik hiç islam olmadıki vefat etsin.alevilik ne islamın içindedir nede dışındadır. içinde değildir çünkü kuran merkezli değildir.(şeriat vb yok) dışında da değildir çünkü islami değerlerde taşır. Allah islami bir terminolojidir. Muhammed ve Ali de öyle.

sünniliğie gelince sünnilikte şahsi görüşüm islamın içinde değil.

tanrı olayına gelince. demiştim ki 'ben tanrıyım ama tanrı ben değil' yani tanrıdan bir öz taşıyan insan tanrının cüzzüdür ama tanrı sadece o insan değildir. tanrı herşeyi kapsar.

Şoreş
06.10.2006, 21:31
Vallahi Ehlibeyt temelli olmayan, HZ Aliyi diğer sahabelerle bir tutan İslamın içindeyse artık diyecek laf bulamıyorum..

Bana göre İslamın içinde değiller.

Mesut Gündüz
06.10.2006, 21:59
alevilik ne islamın içindedir nede dışındadır. içinde değildir çünkü kuran merkezli değildir.(şeriat vb yok) dışında da değildir çünkü islami değerlerde taşır. Allah islami bir terminolojidir. Muhammed ve Ali de öyle.

sünniliğie gelince sünnilikte şahsi görüşüm islamın içinde değil.

tanrı olayına gelince. demiştim ki 'ben tanrıyım ama tanrı ben değil' yani tanrıdan bir öz taşıyan insan tanrının cüzzüdür ama tanrı sadece o insan değildir. tanrı herşeyi kapsar.

-Alevilik islamla taban tabana zıttır.(bunun ne olduğunu şimdi anlatmıycam)
Göçebe Türkler kendilerine yapılan baskılar sonucunda islami yüzeysel olarak kabul etmişlerdir.etmeyenler öldürülmüştür.Allah ismi muhammet ve ali inanışlarına sonradan girmiştir.çünkü eh-li beyte onlar gibi zulum görmekteydi bu yüzden bu kavramlar onlara yakın geldi.Alevilik sonradan türklerin inançlarına girmektedir.Alevilik 15 yy. sonrası 12 İmam ve ali'yi Osmanlı baskısı karşısında Aleviliği meşrulaştırma araçlarından birisi olarak kullanmıştır.

Sünnilik daha çok yerleşik düzende yaşayan türklerin ve korkakların inanmış olduğu islamın kendisidie.

Tanrı olayına böyle gelmeliydin : Alevilikte ise insanla Tanrı birlik içindedir. (Vahdeti vücut) Yaratılış, Tanrının evreni ve insanı yoktan var etmesi değil, kendisini görünür hale getirmesidir. Dolayısıyla ölüm yoktur, sürekli bir var oluş vardır. Alevilikte Tanrı korkusu yerine Tanrı sevgisi vardır. İnsanı kamil aşamasına ulaşan kişi, artık Tanrı olmuştur. Tanrıya kulluk anlayışını red etmiştir. Sonuç olarak hepimizin içinde bir tanrı var bunu kabul ediyorsak bir parçada tanrıyız.

Şoreş
06.10.2006, 22:05
Mesut Gündüz Alevilik Türklükten çıkmamıştır.
Alevilik Anadoluda Türkmen Kürt Zaza halkların eski kültür ve inançlarıyla harmanlanmıştır.Aleivlik tek bir ırkın tekelinde değil, Alevilik Anadolunundur, Orta Asyanın değil.

Alevilikte 12 İmam en başından vardı ama Alevi olan Bektaşi Tarikatına Balım Sultan ile girmiştir..

Tekrar söylüyorum 12 İmam Alevilikte baştan beri vardı ama 15yy da Balım Sultan İle Bektaşiliğede girmiştir.Çünkü Alevi bir Tarikattır.

Alevilik Osmanlı karşısında mecburen kabullenilmiş bir araç değildir. Osmanlı zaten Aleviler katlediyordu neden Aleivliği insanlar mecburen seçsin.Osmanlı Sünnilikten başka yol tanımıyordu ki.

Ayrıca lütfen Aleviliği baskılar sonucu kabullenilmiş bir inanç olarak göstermeyin.
Anlamak istemiyorsunuz.İslam 1400 sene önce öldü sonrası Emevi İslamdır.Alevilik Emevi İslam ile tanab tabana zıttır ama gerçek İslam ahlakı ile uyuşur.Aleivlik öz İslam ile Kürt Türkmen Halkların eski inançalrının kucaklaşmasıdır Anadoluda oluşmuştur. Hallacı Mansurun Enel Hak felsefesinde Zerdüşt dininden etkilenmesi vs.

Alevilik zorlamalarla oluşan bir inanç değildir lütfen cümlelerinizi daha farklı kurun yada bol bol kitap okuyun, okumaya çalışın.

Mesut Gündüz
06.10.2006, 22:16
Ben fikrimi söyledikçe akılcı çözüm yolları bulamayıp puanlarımı indiriyorsunuz.puanımı alanın kim olduğunu söyleme cesaretide yok bu nasıl iş arkadaşlar.

Alinin_Askeri
06.10.2006, 22:22
Mesut Gündüz Alevilik Türklükten çıkmamıştır.
Alevilik Anadoluda Türkmen Kürt Zaza halkların eski kültür ve inançlarıyla harmanlanmıştır.Aleivlik tek bir ırkın tekelinde değil, Alevilik Anadolunundur, Orta Asyanın değil.

Alevilikte 12 İmam en başından vardı ama Alevi olan Bektaşi Tarikatına Balım Sultan ile girmiştir..

Tekrar söylüyorum 12 İmam Alevilikte baştan beri vardı ama 15yy da Balım Sultan İle Bektaşiliğede girmiştir.Çünkü Alevi bir Tarikattır.

Alevilik Osmanlı karşısında mecburen kabullenilmiş bir araç değildir. Osmanlı zaten Aleviler katlediyordu neden Aleivliği insanlar mecburen seçsin.Osmanlı Sünnilikten başka yol tanımıyordu ki.

Ayrıca lütfen Aleviliği baskılar sonucu kabullenilmiş bir inanç olarak göstermeyin.
Anlamak istemiyorsunuz.İslam 1400 sene önce öldü sonrası Emevi İslamdır.Alevilik Emevi İslam ile tanab tabana zıttır ama gerçek İslam ahlakı ile uyuşur.Aleivlik öz İslam ile Kürt Türkmen Halkların eski inançalrının kucaklaşmasıdır Anadoluda oluşmuştur. Hallacı Mansurun Enel Hak felsefesinde Zerdüşt dininden etkilenmesi vs.

Alevilik zorlamalarla oluşan bir inanç değildir lütfen cümlelerinizi daha farklı kurun yada bol bol kitap okuyun, okumaya çalışın.
sana mesut gündüz alevilik bir dayatma sonucu ortaya cıkmıstır demıyor sadece islam adı altında bir pelerın gecırmıstır ustune ve suan o pelerınle yasamaya devam etmektedır ve evet senınde dedıgın gıbı suankı inançlarımız anadolunun ozunu olusturmaktadır türkmenlerin kabul etmesinin nedeni ise kendi yasan tarzlarının ve dın anlayıslarının alevilikle neredeyse birebir olmasıdır.osmanlı kaynaklarında 15. yuzyıldan ocekılerde alevı yoktr ışık taifesi vardır ve erdogan cınarın bu konudakı düşüncesınıde belirtmek istiyorum alevi ehli alevdir yani ışık ehli ve suanki alevi yani ali yanlısı anlamı ıse bu islam adlı uzerımızdeki pelerının bir parcasıdır.

Şoreş
06.10.2006, 22:22
Mesut arkadaşım kafanda belli fikirler kalıplaşmış ve onları savunuyorsun empoze etmeye çalışıyorsun.Farkında olmadan Aleviliği yanlış tanıtıyorsun.
Arkadaşım Alevi araştırmacısımısınız ki bu kadar iddialı konuşuyorsunuz..

12 İmamlarımızdan birisinin ama hangisi olduğunu unuttum.Onun soyu horasanda Alevilerle karışmıştır ve Seyitler Serifler oluşmuştur.

Şeyh Hasan Aşireti ise Aleviliği yayarak Malatyaya gelmiştir.Sarı Saltuklular ise Balkanlarda yaymıştır.

Kısacası Alevilik zorbalıklarla seçilmedi.
Hacı Bektaşta Türkmendi Sarı Saltukta.. Bu insanlar zorla bir dini seçmediler.Lütfen biraz daha araştıralım

sana mesut gündüz alevilik bir dayatma sonucu ortaya cıkmıstır demıyor sadece islam adı altında bir pelerın gecırmıstır ustune ve suan o pelerınle yasamaya devam etmektedır ve evet senınde dedıgın gıbı suankı inançlarımız anadolunun ozunu olusturmaktadır türkmenlerin kabul etmesinin nedeni ise kendi yasan tarzlarının ve dın anlayıslarının alevilikle neredeyse birebir olmasıdır.osmanlı kaynaklarında 15. yuzyıldan ocekılerde alevı yoktr ışık taifesi vardır ve erdogan cınarın bu konudakı düşüncesınıde belirtmek istiyorum alevi ehli alevdir yani ışık ehli ve suanki alevi yani ali yanlısı anlamı ıse bu islam adlı uzerımızdeki pelerının bir parcasıdır.

Kendimize Işık İnsanı dermişiz.Daha sonra Kızılbaş adını aldık.Sonrada Alevi

Mesut Gündüz
06.10.2006, 22:29
Mesut arkadaşım kafanda belli fikirler kalıplaşmış ve onları savunuyorsun empoze etmeye çalışıyorsun.Farkında olmadan Aleviliği yanlış tanıtıyorsun.
Arkadaşım Alevi araştırmacısımısınız ki bu kadar iddialı konuşuyorsunuz..

12 İmamlarımızdan birisinin ama hangisi olduğunu unuttum.Onun soyu horasanda Alevilerle karışmıştır ve Seyitler Serifler oluşmuştur.

Şeyh Hasan Aşireti ise Aleviliği yayarak Malatyaya gelmiştir.Sarı Saltuklular ise Balkanlarda yaymıştır.

Kısacası Alevilik zorbalıklarla seçilmedi.
Hacı Bektaşta Türkmendi Sarı Saltukta.. Bu insanlar zorla bir dini seçmediler.Lütfen biraz daha araştıralım

Kendimize Işık İnsanı dermişiz.Daha sonra Kızılbaş adını aldık.Sonrada Alevi

Benim anlattığım hiçbirşeyi anlamamışşın.anlatığın şeyler benim savunduğum şeyler farkında bile değilsin.

Şoreş
06.10.2006, 22:32
Savunduğun şeyleri daha güzel, anlaşılır ve Aleviliğe zarar vermeyecek şekilde yazarsan sevinirim.Yazdıkların yanlış anlaşılmaya çok müsait.

Alinin_Askeri
06.10.2006, 22:34
evet aynen dediğin isimleri almısızdır.mesela suan hacı bektasın dergahının önceden keşişlerin bulundugu bir tapınak olması bir tesadüfmü ve bu tapınaktaki yani suanki dergahtada görülen işaretlerin mu imparatorlugunun işaretlerinin aynısı olması ve bu imparatorlukta güneşin imparatorluk simgesi olması sümerlerin munun devamı olup onlardada 12 hizmetin bir benzerinin bulunması ve 40lar meclısıne benzer(fakat tanrı dıye gecer o meclıstekıler) bir meclısın bulunması birer tesaduften ibaretmi yoksa bi gercekten islamıyet otesı bi dinmiyiz.(senden tek ricam soreş kardeşim erdogan çınarın iki kitabınıda oku.ordaki iddialar uzerine bir arastırmaya başla.)

Şoreş
06.10.2006, 22:36
Söylediklerini biliyorum ve elimden geldiğince araştırmaya çalışıyorum.
Sümer kalıntılarında 12 Hizmet izlerinin olduğunu duyduğumda şaşırmıştım.

Mesut Gündüz
06.10.2006, 22:47
Savunduğun şeyleri daha güzel, anlaşılır ve Aleviliğe zarar vermeyecek şekilde yazarsan sevinirim.Yazdıkların yanlış anlaşılmaya çok müsait.

Sizler yanlış anlıycaksınız diye bildiğimdenmi şaşayım hz can kan diye süsleyimmi. Doğru neyse o Hz.Ali 12 imamlar aleviliğe sonradan girdi korkularının üzerine zırh olarak.

Alinin_Askeri
06.10.2006, 22:58
okuma sansım suana dek olmadı ama hacı bektaş makalatında ulu olarak battal gaziyi gösteriyomuş.buda dikkate alınması gereken bır konu bence çünkü battal gazi türklerden çok önce anadoluda yasamış birisi ve hacı bektas battal gaziyi bir ulu olarak gösteriyor bizans kaynakları ise battal gaziyi(ki o kaynaklarda chrysocheir olarak geçer) bir sapkın olarak gösterir.dikkatini çekerim hristiyanlar muslumanklara sapkın demez yani battal gaziyi bir hristiyan sapkını olarak gosterır.yani alevilerin ozamanda hristiyan pelerınıne büründügü anlamına gelebilir.gelebilir diyorum cunku bu konular konusunda kapsamlı bir arastırmam yok suan.

Mesut Gündüz
06.10.2006, 23:02
okuma sansım suana dek olmadı ama hacı bektaş makalatında ulu olarak battal gaziyi gösteriyomuş.buda dikkate alınması gereken bır konu bence çünkü battal gazi türklerden çok önce anadoluda yasamış birisi ve hacı bektas battal gaziyi bir ulu olarak gösteriyor bizans kaynakları ise battal gaziyi(ki o kaynaklarda chrysocheir olarak geçer) bir sapkın olarak gösterir.dikkatini çekerim hristiyanlar muslumanklara sapkın demez yani battal gaziyi bir hristiyan sapkını olarak gosterır.yani alevilerin ozamanda hristiyan pelerınıne büründügü anlamına gelebilir.gelebilir diyorum cunku bu konular konusunda kapsamlı bir arastırmam yok suan.

Bu konuyu ilk kez senden duyuyorum ancak bi konu var aleviliğe en yakın hristiyanlık tabi taban tabana değil gene yanlış anlaşılmasın islamiyeteyse musevilik.

Şoreş
06.10.2006, 23:13
Arkadaşlar ben birşey gözlemledim tabi araştırmacılarda biliyorlardır.
Sünni İslam İbadet Vakitleri vs olarak, Zerdüşt dininde etkilenmiş büyük ölçüde.
Mesela Zerdüştler günde 5 Vakit İbadet ve Cuma toplu ibadet ederlermiş.Bu Sünni İslamda da böyle.Fakat Şii İslamda Cuma zorunluluğu yok sanırım.

Alinin_Askeri
06.10.2006, 23:14
albigenler mesela bunlar hrıstıyanlıgın sapkınları olarak gosterılır.ve erdogan cınarım kıtabında papa 9.georgiusun bır notunu yazmak istiyorum
"...bu merasımden sora lambalar sondurulur ve herkez cinsine bakmadan en iğrenç sefahatla lgili faalıyete baslar...bu dehşetli iş bitince lambaları yenıden yakarlar ve herkez yerine döner..."
bu yazı 12. yuzyıldan kalmadır.
Sünni İslam İbadet Vakitleri vs olarak, Zerdüşt dininde etkilenmiş büyük ölçüde.
Mesela Zerdüştler günde 5 Vakit İbadet ve Cuma toplu ibadet ederlermiş.Bu Sünni İslamda da böyle.Fakat Şii İslamda Cuma zorunluluğu yok sanırım.
turan dursunun deyimiyle üç dinin paylasamadıgı ibrahim peygamber bir sabiydi ve kabede bir sabi yapımıdır yani sabinin kabaca anlamı gunese ve aya tapandır.kabede bir güneş tapınagıydı.

Mesut Gündüz
06.10.2006, 23:21
albigenler mesela bunlar hrıstıyanlıgın sapkınları olarak gosterılır.ve erdogan cınarım kıtabında papa 9.georgiusun bır notunu yazmak istiyorum
"...bu merasımden sora lambalar sondurulur ve herkez cinsine bakmadan en iğrenç sefahatla lgili faalıyete baslar...bu dehşetli iş bitince lambaları yenıden yakarlar ve herkez yerine döner..."
bu yazı 12. yuzyıldan kalmadır.

turan dursunun deyimiyle üç dinin paylasamadıgı ibrahim peygamber bir sabiydi ve kabede bir sabi yapımıdır yani sabinin kabaca anlamı gunese ve aya tapandır.kabede bir güneş tapınagıydı.

Hocam sen nerelere gittin alevinin kabesi insandır.

Alinin_Askeri
06.10.2006, 23:26
Hocam sen nerelere gittin alevinin kabesi insandır.
yok ona bişey demedim ben sores canın soyledıgı dınler arasındakı birbirinden alıntılara ornek verdım.tabiki bizim kabemız insandır üstü uyanık bir arap tarafından guzel bir kumaşla örtülmusbir tas yapı deildir.buarada ilk verdigim ornegın sebebı ise farkındaysanız albıgenlere yapılan suclama bır cesıt mum sondudur ve albigenler biraz daha arstırılırsa ibadetleri bize benzer ve goruslerde.ama yeterınce arastırmadıgımıda belırtmek isterım bu yuzden kesın seyler solemek ıstemıyorum.

Mesut Gündüz
06.10.2006, 23:40
yok ona bişey demedim ben sores canın soyledıgı dınler arasındakı birbirinden alıntılara ornek verdım.tabiki bizim kabemız insandır üstü uyanık bir arap tarafından guzel bir kumaşla örtülmusbir tas yapı deildir.buarada ilk verdigim ornegın sebebı ise farkındaysanız albıgenlere yapılan suclama bır cesıt mum sondudur ve albigenler biraz daha arstırılırsa ibadetleri bize benzer ve goruslerde.ama yeterınce arastırmadıgımıda belırtmek isterım bu yuzden kesın seyler solemek ıstemıyorum.

Bunları burda söylemeye devam edersen benim gibi yanlış anlaşılırsın.Ben aleviliğin kökeninden bahsediyorum sus söyleme yanlış anlarlar diyorlar.Üzerlerindeki kumaş kalın biraz.

yusufçukgecegez
07.10.2006, 00:27
merhabalar.sanırım şu sıralar forumun en sevilmeyeniyim.fakat konu sünnilik olunca daldım konuya.alevilik hakkında birkaç yorumda benyapacağım ve tabiki sünnilik.sünnilik islamın neresinde.ben sünniyim.sünnilerin birçok htalar içinde olduklarını kabul ediyorum.fakat sünniler böyledir.sünnilik ise olması gereken inanç sistemidir.her nekadar kabul edilmesede biz sadece başkalarının gözünde sünniyiz.biz kendimize hiç sünniyiz demedik.doğduğumuz andan itibaren ehhamdüllillah müslümanız dedik.alaevilikte ise durum farrklı.şialar bile ,sanırım şiiyiz veya aleviyiz terimini kullanır.yani övünç kaynağı alevi olmaktır.bu konuda yanılıyorsam bir şia arkadaşım uyarın lütfen.aynı durum alevilerdede geçerlidir.öncelikle alevi olmakla grur duyarlar.sünni diye adlandırılan grubun,önceliği müslümanım tanımlamasına verir.aleviler ise aleviyim tanımlamasına öncelik tanır.sünnilerde islamın içindemiyiz,dişındamıyız tartışması hiç olmaz,bunu bazıları hiç sorgulamamak,örümcek kafalılık olarak yorumlasada,sünninin tek yolu islamdır.ateist sünni olmaz mesela.allah inancı olmayan,allaha inanıp kuran inancı olmayan,kuran inancı olup,ayetler i değiştirldi inacını taşıyan bir sünni olmaz.bu sorgulamamak olarak algılanır dışardan.halbuki durum böyle değildir.her sünni ferdin kuran konusunda sorgulamaya gitmediği doğrudur.buna gerekte yoktur zaten.kanunlaşan şeylerin sürekli sorgulanmasında bir mana yoktur.yer çekimi kanununu nasıl sorgulamanın manası yoksa,kuranın değiştirllip değiştirlmediğini sorgulamanın bir manasıda yoktur.çünkü bu akademik seviyede bir konudur ve alimlerce kanunlaşmıştır zaten.bu sorgulama ilim adamları tarafından defalarca yapılmıştır zaten.fakat yine şöyle bir yanılgı vardır.bu alimler yalancıdır ve işlkerine geldiği gibi yorum yapmakta ve emevi dayatmasını halka dikte etmektedirler yanılgısı.bu iddianın bir geçerliliği yoktur,bu iddiaya inanan bilimsellikten uzaklaşır ve sadece inanç olarak böyle bişeyi düşünür.düşünmektede serbesttir.fakat bilimsel düşünmediği kesindir.ve kesinlikle önyargıdır.

uzunca zamandır bu forumdayım ve alevilkiği tanımaya çalıştım,belki inanırlar belki inanmazlar acılarını paylaştım ve anlamaya çalıştım.bu arada ,doğru olan sünniliği anlatmaya yanılgıları gidermeye çalıştım.bu bazen uslubumda sertleşmemede neden oldu.fakat hiçbir zaman bilinçli olarak alevi inancına hakaret etmedim.bilinçsiz bir şekilde etmiş olabilirim,çünkübenim inancımda olan bazı şeyler aleviliğe hakaret olarak algılanabilir.aynı şekilde alevi inancının bazı fikirleride bize çok büyük hakaret olarak algılanmaktadır.mesela kuran ayetlerinin değiştiği iddiası,kuranda namazın,ramazan orucunun olmadığı iddiası,kabenin put olduğu iddiası vs.foruma katıldığımdan beri amacım,ne sünnilği övmek,nede aleviliği yermek.ti.sadece gerçekleri ortaya dökmeye ve açıklığa kavuşturmaya çalıştım.bu bazen çok sert eleştirilerle karşılandı doğal olarak.yinede öyle karşılanabilir.ben şahsen aleviliği ne islamın içine,ne dışına nede ortasına tam olarak koyamıyorum.şuan yaşayan sünnilerin uygulama olarak islamı tam olarak uygulayamadığını kabul ettiğim gibi,aleviliğinde islamın özü olduğu iddiasını kesinlikle kabul edemiyorum.fakat alevi müslümanlar olduğunu kesinlikle kabul ediyorum.bizzat okuduğum üniversitede alevi arkadaşlarım var ve onlar bile üç grup ve fikirdeler alevilik hakkına.bir grup ateist yaklaşım içinde,bir yaradıcı inancına sahip değil,ehlibeyt inancına sahip değil,fakat alevilik ahlaki ve kültürel yapısını benimsiyor ve grurla aleviyim diyorlar.bir grup alevi şia inancına yakın ve islami bir mezhep olduğunu iddia ediyor aleviliğin.bir grup,aleviliği tüm dinlerden esintiler olanbir inanç olarak görüyor.cem semah,ibadetini,islama değil,bizzat aleviliğin kendi ibadeti sayıyor.bu grup diye bahsettiğim kişiler en fazla birkaç kişi.belki bu kişilerin görüşleri aleviliği bağlamaz ama,bizim anlamakta en sıkıntı yaşadığımız,bu çeşitli alevilik anlayışlarından hangisini alevilik olarak algılayacağımız.asıl sorun ise bu.bu yüzden eleviliğin islamın özüyüz iddiasını ciddiye alamıyoruz.çünkü alevi otorite bile bu konuda hemfikir değil.bunun içindirki,alevilerin sünniler islamın neresinde tartışmasını tepkisel olarak görüyorum ve islamın özü olmayan bir aleviliğin,sünniliğin,namazını ,orucunu,kuranın değişmediğine inancınısorgulamasının kimseye bir faydasını olacağını düşünmüyorrum.bu sorgulama tepkiseldir bu belli.sünni ibadet şeklini sorgulamak ve yanlışlığına inanmak aleviliğe bir fayda değil zarar getirir düşüncesindeyim.her nekadar kabul edilmesed kuran sünni islamı tarif eder.fakat alevilik kuranı başka bir açıdan yorumluyorsa,iddiası buysa buna bir diyecek yok.bence alevilik bunun üstüne gitmeli.çevresine bunu kabul ettirmeli.sünnilikte kabul gören ibadetleri yalanlamak ise aleviliğe en büyük zararı vererek ,sürtüşmeleride en üst seviyeye taşımaktan başka bir işe yaramaz.

yusufçukgecegez
07.10.2006, 00:52
Mesela Zerdüştler günde 5 Vakit İbadet ve Cuma toplu ibadet ederlermiş.Bu Sünni İslamda da böyle.Fakat Şii İslamda Cuma zorunluluğu yok sanırım.bu tamamen yanlış bir bakış açısı ve yanlış bir görüş.bunun daha ötesinde dinler hakkında kbul gören şöyle bir görüş vardır.sümer tabletlerinden anlaşılan,museviliğin temelinin sümer dini olduğu,hristiyanlığın temelinin musevilik olduğu,islamda ise hepsinin çok iyi şekilde toparlanarak,kompoze edilerek yeni bir din oluştuğu ve kuranıda çok zeki olan hz muhammedin arkadaşları ile beraber,kendi yazdığıdır.oysa buda hatalıdır.çünkü açıklama gayet basittir.ilk insan ilk peygamber ve ilk müslümandır.hz ademden sonra birçok peygamber gelmiş ve islamı insanlara anlatmıştır.birbirinden kopuk yaşayan insan grupları,peygamberler geldiğinde ona inanmış olsalarda inancı kendi istekleri doğrultusunda şekillendirmişlerdir.peygamberliğin öğretileri islam olmasına rağmen,insanların tanrıyı görme istekleri,islam inancını paganizme,aya, güneşe ,ateşe tapıcılığa,putperestliğe be peygamberlere tapıcılığa götürmüştür.sanıldığı gibi islam mekkeye yeni inmiş bir din değildir.mekkeliler allaha inanırlardı.putlar ise arada vasıtaydı,bir nevi görünen tanrı.değiştirlmiş islami görüş devam ediyordu.puta tapıcılık şeklinde.bugün türbelerden yardım dilemek bile bu adetin bir devamıdır.aynı şekilde,zerdüştler nasıl ibadet eder bilmiyorum,ama zerdüşlüğünde temelinde islam öğretisi vardır.,yani zerdüşlüğün temeli zaten islamdır.tıpkı hristiyanlığın ve museviliğin olduğu gibi.temel islamdır,fakat insanların kendi istek ve arzuları sonucu bu inancı değimlere uğratması sonucu diğer dinler oluşmuştur zaten.

Şoreş
07.10.2006, 00:59
Yanlış bir bakış açısı değil.O bir gözlem.Ve etkilenme olduğu apaçık ortada kaldı ki İslam Kuranda ne 5 vakit Namaz var nede Tarifi.. Ne malum Sünni Mezhep İmamlarının etkilenmediği.

yusufçukgecegez
07.10.2006, 02:05
turan dursunun deyimiyle üç dinin paylasamadıgı ibrahim peygamber bir sabiydi ve kabede bir sabi yapımıdır yani sabinin kabaca anlamı gunese ve aya tapandır.kabede bir güneş tapınagıydı.[/QUOTE]turan dursunun bunu iddia etmesi çok normal.çünkü kabe perestlik zamanında inşa edilmiş bir yapı.fakat.kurandan biz kabeyi bir peygamber olarak hz ibrahimin allahın emriyle yaptırdığını biliyoruz.burda iki yol var.allaha inanıyorsak ve onun kuranına kabe ay güneş tapınağı değil allahın emriyle yapılmış bir yapıdır.yok bu ayetler kurana eklenmiştir diyorsak,

Bakara
(196) Haccı da umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer engellenirseniz, esir veya köle âzatlamak, kâbe'ye kurbanlık hayvan veya başka bir şey sunmak şeklinde bağışta bulunmanın kolayınıza geleni yeterlidir. Bağış, kendi yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden hasta olan yahut başından rahatsızlığı bulunan oruç tutarak yahut sadaka vererek veya kurban keserek/Allah'a yakınlık için kâbe'ye bir şey bağışlayarak fidye yoluna gitsin. Güvene kavuştuğunuzda, hacca kadar umreden yararlanmak isteyen, esir veya köle âzatlamak, kâbe'ye kurbanlık hayvan veya başka bir şey sunmak türünden kolayına gelen bir bağışta bulunsun! Bunu bulamayan oruç tutsun: Bu, üç günü hacda, yedi günü döndüğünüzde, tam on gündür. Bu, ailesi Mescid-i Haram'da oturmayan kişi içindir. Allah'tan sakının ve bilin ki, Allah'ın azabı çok şiddetlidir.

Maide
(95) Ey iman sahipleri! İhramda olduğunuz zaman av öldürmeyin. Sizden kim kasten onu öldürürse cezası şudur: Öldürdüğü hayvana denk deve-sığır, davar cinsinden, kâbe'ye varacak kurbanlık bir hediye ki, içinizden adalet sahibi iki kişi belirleyecektir. Yahut yoksullara yedirme şeklinde bir keffâret, yahut buna denk oruç. Taki yaptığının vebalini tatsın. Allah, geçmişi affetmiştir. Kim bir daha yaparsa, Allah ondan öc alacaktır. Allah çok güçlüdür, öc alıcıdır.

Maide
(97) Allah kâbe'yi, o saygıya layık evi, o saygıya layık "ay"ı, o kurbanlık hediyeleri ve gerdanlıkları insanlar için bir dayanak, bir ayağa kalkış aracı kıldı. Böyle yaptı ki, Allah'ın göklerde olanı da yerde olanı da bildiğini, Allah'ın her şeyi bilici olduğunu siz de bilesiniz.
Bakara
(125) Hatırla o zamanı ki, biz o evi insanlar için sevap kazanmaya yönelik bir toplantı yeri ve güvenli bir sığınak yaptık. Siz de İbrahim'in makamından bir dua/namaz yeri edinin. İbrahim ve İsmail'e şu sözü ulaştırmıştık: "Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rükû-secde edenler için evimi temizleyin!"

Hacc
(26) Bir zamanlar İbrahim için, o evin yerini, şöyle diyerek hazırlamıştık: Bana hiçbir şeyi ortak koşma, evimi; tavaf edenler, kıyamda duranlar, rükû-secde edenler için temizle.

Zuhruf
(26) Bir zaman İbrahim, babasına ve toplumuna şöyle demişti: "Ben, sizin taptıklarınızdan uzağım."

bu ayetlerin kurana eklendiğini düşünmemiz gerekir.aksi takdirde allah sözü kabenin kim tarafından ne maksatla yapıldığı anlatılmaktadır.

varsayalım bu ayetler kurana eklendi ve bir geçerliliği yok.olayı mantık olarak değerlendirelim.mimari insanlığın ortak kullanımıdır.özellikle eski çağlarda.hz ibrahimin yaşadığı dönem hangi yıllara tarihlenir.o tarihlerdeki yapı çeşitliliği ne kadardır.kaldıki kabeyi yapan bir devlet değil,sadece bir insandır.peygamberdir ama mimar değildir.o devirde mimari uslubun olup olmadığıda ayrı konu.kabenin yapıldığı dönemde,puta aya güneşe tapıcılık olduğunu bilmekteyiz.bunların mabetlerinin şekli nedir,bunu biliyormu turan bey.varsayalım aya güneşe tapanların mabedide dört duvardan oluşan bir küptü.peki o sırada başka bir mimari şekli varmıydı.varsa bile hz ibrahim,özel bir mimari uygulayacak bilgi teknik ve malzemeye sahipmiydi.çünkü o kabeyi daha önce kinsenin yaşamadığı bir bölgeye inşa etmişti ve yanlızdı.o bölgedeki yerleşim,hz ibrahimle başlayıp soyuyla devam etti.yani kabe şekil olarak aya güneşe tapanların mabedine benzemiş olsa bile,allahın isteği ile yapılmış bir yapı.çünkü hz ibrahim,aya güneşe tapmak istemediği için kavmini terketti ve mekkede kabeyi inşa etti.

şekil olarak benzerlikten dolayı mabetleri ve yapıları falanca inanca ait dersek.işin içinden çıkamayız.yani mescit nasıl bir yapıydı.oda dönemin anlayışıda katılarak dör duvardan oluşuyordu kubbe falan yoktu yani.mesela bugün türbelerimiz.zerdüşlükteki alevgahların mimarisine sahiptir.ve sadece anadoluya özgüdür.başka islam ülkelerinde aynı mimari yapıyı bulamazsınız.bu gün klise,cami,cemevi,havra, gibi yapılar birbirine benzer ama çokda farklar vardır.çünkü artık mimari teknolaji bunun için elverişlidir.

yusufçukgecegez
07.10.2006, 02:54
Yanlış bir bakış açısı değil.O bir gözlem.Ve etkilenme olduğu apaçık ortada kaldı ki İslam Kuranda ne 5 vakit Namaz var nede Tarifi.. Ne malum Sünni Mezhep İmamlarının etkilenmediği.bak şimdi.zerdüştlükte cennet ve cehennem inancıda vardır,tıpkı sünni islamda ki gibi.ama kurandada vardır.zerdüşlükte cinvat köprüsü vardır sünni islamda,sırat köprüsü. sırat köprüsü gerçektende kuranda yoktur.bunu iddia edebilirsin,zerdüşlükten etkilenilmiş diye.fakat kuranda beş vakit namaz yok dersen bozuşuruz.ben sana beş vakit namzı kurandan anlatırım.ama bu seferde bana bu ayetler değiştirlmiş ayet dersen yine bozuşuruz,ayrıca,anlattım sana.islam hz muhammetle gelen bir din değil.insanlık başlangıcıyla gelen bir din.tüm dünya dinlerinin islamdan izler taşıması çok normal.fakat beş vakit namaz sedece peygamberimize verildi.sünniler peygamber sünneti olduğu için beş vakit namaz kılıyor.diyelim sünniler uydurdular,şiiler neden namaz kılıyor.caferiler neden namaz kılıyor.onlar ehlibeytten değilmi.verdüştlük aleviliğede benziyor aynı zamanda.yani tam tersi alevilik etkilenmiş zerdüştlükten soreş,ama buda normal tüm inançlar başk inançlardan etkilenir,çünkü hepsinin doğuş kaynağı islamdır.

levilee
07.10.2006, 10:24
kuranda 5 vakit namaz yoktur,caferilerde 3 vakit kılarlar 5 değil,kabul edilmiş ortak bir kılmada yoktur,sunni mezhepler icinde dahi ritüellerde farklılıklar vardır,kesin bir şekil ile belirlenmiş ise ritüellerden yalnızca biri doğrudur,o vakit diğerlerinin hepsi uyduruk bir namaz kılıyorlardır öylemi,kuranda 5 vakit namaz anlatılıyorsa neden sunni mezhepler dahi ortak bir namaz kılmıyorlar.

Alinin_Askeri
07.10.2006, 12:30
bak yusufcukgecegez arkadasım peki şöle dersem ne diceksin nuhun gemısı ve hikayesi direk gılgamıstan,adem ve havva daeski yunan mitinden calınmıstır(ki eski yunanlar ilk insan dedikleri pyrrha ve deukaliondan geldıklerını solerler) dersem cevabın ne olur?
kurandaki ayetlerin deforme oldugunu solemıyorum cunku bu konuda bır arastırmam yok turan dursunun kıtabını-din bu serisi- okumaktan baska(ki ordada yeterınce saglam gorunen tezler var örnegın seytan ayetlerı gıbı)ki bu kıtap bana yeterlı deıldır deforme dıyebılecegım kadar.

Mesut Gündüz
07.10.2006, 13:42
kuranda 5 vakit namaz yoktur,caferilerde 3 vakit kılarlar 5 değil,kabul edilmiş ortak bir kılmada yoktur,sunni mezhepler icinde dahi ritüellerde farklılıklar vardır,kesin bir şekil ile belirlenmiş ise ritüellerden yalnızca biri doğrudur,o vakit diğerlerinin hepsi uyduruk bir namaz kılıyorlardır öylemi,kuranda 5 vakit namaz anlatılıyorsa neden sunni mezhepler dahi ortak bir namaz kılmıyorlar.

Türklerin islamiyeti kabul ettikleri yıllarda yaşayışları gereği zaten 5 vakit namaz kılamazlardı.Yerleşik düzene geçenler hariç. İslamiyettin ve hristiyan ortodoksların gazabından korktukları için islamiyeti kabul ediyomuş gibi göründüler sadece korktukaları için.Osmanlı döneminde ise Hz.Aliyi ve 12 imamları resmileştirerek islamın içinde bir yer bulmuş gibi göründüler.Tabi bunlar sırdı ihsani kamil aşamasına gelenlere bunları söylediler.

levilee
07.10.2006, 13:58
e mesut kardeşim korktular korkularından islammıs gibi göründüler sonra noldu korkuları ecellerini geciktirdimi,o kırımlar neden oldu o zaman böyle saçma bir bakış açısı görmedim kusura bakma

Mesut Gündüz
07.10.2006, 14:00
e mesut kardeşim korktular korkularından islammıs gibi göründüler sonra noldu korkuları ecellerini geciktirdimi,o kırımlar neden oldu o zaman böyle saçma bir bakış açısı görmedim kusura bakma

Bunlar tarihin gerçekleri bakış açısı yok burda.

levilee
07.10.2006, 14:04
korkudan islam olmuslarsa güvenlik içinde yaşamak için işe yaramamış demekki tarih boyunca kızılbaşlar rafıziler diye katledildileri,daha akıllıca davranıp hristiyan yada musevi neden olmamıslar sence bay aristo mantık

Mesut Gündüz
07.10.2006, 14:08
Göçmen Türkmenlerin Müslüman olması bir dakikada gerçekleşmedi.Müslüman olmak için birkaç asır lazım, kültür lazım. Şehirdeki insanlar mezhep biliyorlar, kültür alıyorlar. Fakat göçmen Türkmenler böyle bir kültür almıyor. Müslümanlığı kendi inaçlarına uydurmaya çalışıyor. Alevilik böyle oluştu."
Bu şekilde Anadolu'ya göçeden bir Türkmen dervişi (ve Mevlana 'nın çağdaşı) olan Hacı Bektaş 'ın Aleviliğin ortak başlangıcı olduğunu, ama sonradan ayrı iki cereyan oluştuğunu söylüyor. "Bektaşilik zaman içinde büyük önem kazandı; Bektaşiler yerleşik düzene geçti. Osmanlılarla ilk Bektaşiler arasında yakın ilişki vardı; aynı Türkmen boyundan geliyorlardı. Osmanlıların Trakya ve Balkanları fethetmesinde Bektaşiler büyük rol oynadılar, Gazi oldular. Anadolu'da kalan göçmen Alevilerle aralarında inanç farkı yoktu, ama büyük sosyal farklar vardı."
Anadolu Alevilerinin, daha sonraki yüzyıllarda Şiiliği ve 12 İmam inancını İran'da resmi devlet dini haline getiren Safevilerden etkilendiğini, fakat "asla Şii olmadıklarını" savunuyor Melikoff: "Türkmen alevilerin Hz. Ali'yi tanrılaştırmasının, Şiilikle hiç bir ilgisi yok. Bu bambaşka bir şey.
Ali, aslında eski Türklerin gök tanrısı. Yani Şamanizm'in izleri var. Müslüman olduktan sonra bu gök tanrısı büsbütün yokolmadı, Hz. Ali ile birleşti. Daha sonra tabii ki Şiiliğin bazı tesirleri oldu. Başka unsurlar girmeye başladı.ve günümüze kadar geldik.

levilee
07.10.2006, 14:18
güzel kardeşim bilmiyorum burada çeşit çeşit düşünceler okuyorum
ama ben sivas divriğiliyim,ne ailemde ne köyümde atamda dedemde alinin tanrı olduguna dair bir inanç duymadım,o zaman belkide sizin çevreniz için geçerlidir bu söyledikleriniz bizde ali imamdır velidir,ne tanrıdır ne peygamber,dışarı karşı müslümanız içimizde farklıyız gibi bir şeyde görmedim dışardakilerde bizim alevi oldugumuzu bilir,içimizdede aleviyizdir,rahmetli büyükbabam besmele cekip onikimamları zikretmeden bir lokma almaz,ve uyumazdı bunuda ona kimse zorla yaptırmazdı içten gelen samimi bir inançla yapardı yemin etmesi gerekirse yalanım varsa imam hüseyin kessin beni diye yemin ederdi,kişi kendinden bilirmiş işi ben ehl-i beyt sevgisini ailemde gördüm sizlerdeki korkudan göstermelikse bilemem

Mesut Gündüz
07.10.2006, 14:24
güzel kardeşim bilmiyorum burada çeşit çeşit düşünceler okuyorum
ama ben sivas divriğiliyim,ne ailemde ne köyümde atamda dedemde alinin tanrı olduguna dair bir inanç duymadım,o zaman belkide sizin çevreniz için geçerlidir bu söyledikleriniz bizde ali imamdır velidir,ne tanrıdır ne peygamber,dışarı karşı müslümanız içimizde farklıyız gibi bir şeyde görmedim dışardakilerde bizim alevi oldugumuzu bilir,içimizdede aleviyizdir,rahmetli büyükbabam besmele cekip onikimamları zikretmeden bir lokma almaz,ve uyumazdı bunuda ona kimse zorla yaptırmazdı içten gelen samimi bir inançla yapardı yemin etmesi gerekirse yalanım varsa imam hüseyin kessin beni diye yemin ederdi,kişi kendinden bilirmiş işi ben ehl-i beyt sevgisini ailemde gördüm sizlerdeki korkudan göstermelikse bilemem

Kardeşim benimde senden farkım yok. bende öyle büyüdüm. Ama geçmişimizi sorgulamazsak köklerimizi bilmezsek olmaz. Tarih verileri sunuyorum sana araştırması yapılmış. Biraz önce okuduğun yazı ne aleviye ne sünniye ait rus yazar melikofun araştırması.Bunları göz ardı edersek analitik düşünme yeteneğimizi kaybedersek islami elbisenin içinde boğ**** insanlardan ne farkımız kalır.

levilee
07.10.2006, 14:29
peki kardeşim o zaman sanada bugün özellikle kadim batınilik baslıgı altındaki yazıyı yazdım okuyun lütfen bende ezberden konusmuyorum bu inancın tarihsel temellerini elimden geldiğince araştırıyorum lütfen o yazıyı okuyun..

Mesut Gündüz
07.10.2006, 14:31
peki kardeşim o zaman sanada bugün özellikle kadim batınilik baslıgı altındaki yazıyı yazdım okuyun lütfen bende ezberden konusmuyorum bu inancın tarihsel temellerini elimden geldiğince araştırıyorum lütfen o yazıyı okuyun..

Hocam o yazıyı alıp sona koyarsan okumak isterim.lütfen böyle yap.

yusufçukgecegez
08.10.2006, 02:30
bu yorumun neyi gösteriyor.namzaın aslında üç vakit olduğunumu,yoksa bu değişkenliklerden dolayı hepsinin yanlış olduğunumu.varsayalım 5 vakit yok ama 3 vakit gerçekmi.kuranda anlatılan bir salat ibedeti var.abdest,kıyam,ruku,secde ve duadan oluşuyor.günde üç vakit.başka bir ayrıntılı açıklama yok.peki neden.neden bu ibadet harfiyyen anlatılmamış kuranda.ve bu anlatılan ibadeti peygamber uygulamışmı,veya nasıl uygulamış.sünnilik,kuran ve sünnet demekmidir.peki kuranda anlatılan salat ibadetini,peygamber nasıl uygulamıştır,alevi cemi ve semahı olarakmı,şii caferi namazı olarakmı,,sünni,hanefi,şafi,maliki,hanbeli mezhepleri namazları olarakmı.yoksa kuranda anlatılan salat ibadeti hiç uygulanmamış, mezhepler tarafından uydurulmuşmudur.bu soruların cevabını alevilere soruyorum.

Şoreş
08.10.2006, 03:25
Semah Sema Cem zaten Kırklar Meclisindedir.Meclis Peygamberden sonra dağılmış, İslam bozulmuştur.

yusufçukgecegez
08.10.2006, 20:56
Semah Sema Cem zaten Kırklar Meclisindedir.Meclis Peygamberden sonra dağılmış, İslam bozulmuştur.iyide islam resulullahın yaşamı boyunca devam edcek olan bir dinmidir,kıyamete kadar devam edcek bir dünya dinimi.resulullahın dönemi gibi bir dönem bidaha yaşanmayacağı kesin zaten.fakat o bize vasiyet bırakmıştır.şii kaynaklara göre,kuran ve ehlibeyt,sünni kaynaklara göre,kuran ve sünnet.ve aslında her ikiside aynı manaya geliyor.ehlibeytte kuranı ve sünneti takip eder.kuran ve ehlibeyti takip edende aynı zamanda sünneti takip eder.her iki kapıda islamı takibe çıkar.ehlibeytmi sünnetmi,tartışması bir kenara dursun,kuran ortada bir gerçek.onunda değiştiğine inanmak,islamı çoluk çocuk dini durumuna sokmaktan başka bişey değil gibi.allahıda,bütün dünyaya,kıyamete kadar gönderdiği dini,daha başlamadan bimesini engelleyemeyecek sıradan bir tanrı olarak görmek gibi.islam imanla başlar,ahlakla zenginleşir,ibadetle tam olur.kurana sarılan islamı bulur.islam ne sünniliğin ne aleviliğin tekelinde değildir,islam kişilerdedir.ne sünniler vardır,islam değil,ne aleviler vardır islam değil.islam ne alevilikte ne sünnilikte,islam kuran ve islamı yaşamaya çalışan bireylerdedir.

yusufçukgecegez
08.10.2006, 21:41
bak yusufcukgecegez arkadasım peki şöle dersem ne diceksin nuhun gemısı ve hikayesi direk gılgamıstan,adem ve havva daeski yunan mitinden calınmıstır(ki eski yunanlar ilk insan dedikleri pyrrha ve deukaliondan geldıklerını solerler) dersem cevabın ne olur?
kurandaki ayetlerin deforme oldugunu solemıyorum cunku bu konuda bır arastırmam yok turan dursunun kıtabını-din bu serisi- okumaktan baska(ki ordada yeterınce saglam gorunen tezler var örnegın seytan ayetlerı gıbı)ki bu kıtap bana yeterlı deıldır deforme dıyebılecegım kadar.bunlar söylenen şeyler zaten.hatta kuranıda muhammet yazdı diyen araştırmacılar var.çokta mantıklı deliller sunabiliyorlar.ama müslüman olarak benim görevim,herkezin dediğine inanmak değil,kuranın ne deyip ne demediğine bakmaktır.mesela ailemizi severiz hepimiz.ama diğer insanlar ailemizle olan ilişkilerine göre ailemiz üstünde yorumlar yaparlar,senin baban çok iyi adamdır,senin baban beni dolandırdı,senin baban sessiz sakin admdı,senibaban falanca yerde çapkınlık yapıyordu,senin baban baban değil.oysa babanı en iyi sen bilirsin,kimin dediğine itimat edersin.mesela senin üvey olduğunu iddia eden adamamı inanırsın,yoksa hertürlü kanıtın öz evlat olduğunu göstermesinimi dikkate alırsın.her ikisini eşit derecedemi dikkate alırsın.kuran benim ailemdir.başkalrı ne derlerse desinler onlara itibar etmem,şüphelerimi kendi içinde araştırırım.bazen bu araştırmaya bile gerek kalmaz.ailemi en iyi bilen benim başkası değil.

yusufçukgecegez
08.10.2006, 22:21
Göçmen Türkmenlerin Müslüman olması bir dakikada gerçekleşmedi.Müslüman olmak için birkaç asır lazım, kültür lazım. Şehirdeki insanlar mezhep biliyorlar, kültür alıyorlar. Fakat göçmen Türkmenler böyle bir kültür almıyor. Müslümanlığı kendi inaçlarına uydurmaya çalışıyor. Alevilik böyle oluştu."
Bu şekilde Anadolu'ya göçeden bir Türkmen dervişi (ve Mevlana 'nın çağdaşı) olan Hacı Bektaş 'ın Aleviliğin ortak başlangıcı olduğunu, ama sonradan ayrı iki cereyan oluştuğunu söylüyor. "Bektaşilik zaman içinde büyük önem kazandı; Bektaşiler yerleşik düzene geçti. Osmanlılarla ilk Bektaşiler arasında yakın ilişki vardı; aynı Türkmen boyundan geliyorlardı. Osmanlıların Trakya ve Balkanları fethetmesinde Bektaşiler büyük rol oynadılar, Gazi oldular. Anadolu'da kalan göçmen Alevilerle aralarında inanç farkı yoktu, ama büyük sosyal farklar vardı."
Anadolu Alevilerinin, daha sonraki yüzyıllarda Şiiliği ve 12 İmam inancını İran'da resmi devlet dini haline getiren Safevilerden etkilendiğini, fakat "asla Şii olmadıklarını" savunuyor Melikoff: "Türkmen alevilerin Hz. Ali'yi tanrılaştırmasının, Şiilikle hiç bir ilgisi yok. Bu bambaşka bir şey.
Ali, aslında eski Türklerin gök tanrısı. Yani Şamanizm'in izleri var. Müslüman olduktan sonra bu gök tanrısı büsbütün yokolmadı, Hz. Ali ile birleşti. Daha sonra tabii ki Şiiliğin bazı tesirleri oldu. Başka unsurlar girmeye başladı.ve günümüze kadar geldik.çok mantıklı fikirler var burda.bu fikirlere bende katılıyorum.ayrıca daha önce üniversite eğitimi gören alevi arkadaşlarımdanda dinlediğim görüşler bunlar.fakat bu forumdaki alevi arkadaşlar bu görüşü kabulenmedikleri için bende bu konudaki fikirlerimi belirmedim.ama birkaç defa vurgulamaya çalıştım.aleviliği ali öncesi bir oluşum olduğu kesin.bu yüzden şiilikle çok büyük farklılıklar taşıyor.anadolunun islamlaşmasıyla beraber,eski inançlarını terketmek istemeyen,türk gruplar,kendilerini kamufle etmek için ehlibeyt inancını kabullenmiş olması çok mantıklı.alaevilerdeki düşünce farklılıklarının sebebide bu olsa gerek.yani bence ilk asimilasyon,eski inançlarını değiştirmek istemeyen grupların,varlıklarını idame ettirebilmek için islamlaşmış gibi gözüktükleri,zman aşımında bu inancıdaha çok benimsedikleri,ve,kendi inaçlarıyla kompoze ederek,daha sonraki süreçte ise alevilik,ali yanlısı olmayı tamamen benimsedikleri gözüküyor.bunu son evreside,tamamen şiileşmek veya sünnileşmek olsa gerek.üniversite ortamındaki birkaç alevi arkadaşım bir allah inancına sahip değil.aleviliğide hz ali yanlısı olarak algılamıyor.ben bir sünni olarak alevileri,islamın içinde görmekten çok memnun olurum.ama şuda bir gerçek,alevilik kökeni itibariyle,ne sünnilikle,ne şiilikle bağdaşamayacak.bizim yapmamız gereken hangi inanç ve düşünüşte olurlarsa olsunlar alevi kardeşlerimizin düşüncesine saygı duymak.fakat aleviliği kendini islamın özü görmesi ,ve sünniliği islamın dışına itmesi çok problemlere yol açıcak ve çıkmazlar yaratacak.bu açmaz ve çıkmazlarıda zaman zaman tartışıyoruz zaten.ne diyelim allah herkezin gönlüne göre inanç versin.

Alinin_Askeri
08.10.2006, 23:39
bunlar söylenen şeyler zaten.hatta kuranıda muhammet yazdı diyen araştırmacılar var.çokta mantıklı deliller sunabiliyorlar.ama müslüman olarak benim görevim,herkezin dediğine inanmak değil,kuranın ne deyip ne demediğine bakmaktır.mesela ailemizi severiz hepimiz.ama diğer insanlar ailemizle olan ilişkilerine göre ailemiz üstünde yorumlar yaparlar,senin baban çok iyi adamdır,senin baban beni dolandırdı,senin baban sessiz sakin admdı,senibaban falanca yerde çapkınlık yapıyordu,senin baban baban değil.oysa babanı en iyi sen bilirsin,kimin dediğine itimat edersin.mesela senin üvey olduğunu iddia eden adamamı inanırsın,yoksa hertürlü kanıtın öz evlat olduğunu göstermesinimi dikkate alırsın.her ikisini eşit derecedemi dikkate alırsın.kuran benim ailemdir.başkalrı ne derlerse desinler onlara itibar etmem,şüphelerimi kendi içinde araştırırım.bazen bu araştırmaya bile gerek kalmaz.ailemi en iyi bilen benim başkası değil.
bu konuları bıraz tartar üzerinde durursan görürsünki nuh la gılgamıs aynı kişidir veya adem-havva ile pyrrha-deukalıon aynı kişiler thot-hermes-idris peygamber aynı kişiler sadece farklı toplumlar tarafından aynı şahsiyetlere verilmiş farklı isimlerdir.
şeytan ayetlerine gelince eger bole bişeyde gerçeklıkten zerre kadar bir parca bulunmasaydı humeynı bunu soleyenlere fetva cıkarmazdı.

yusufçukgecegez
08.10.2006, 23:44
bu konuları bıraz tartar üzerinde durursan görürsünki nuh la gılgamıs aynı kişidir veya adem-havva ile pyrrha-deukalıon aynı kişiler thot-hermes-idris peygamber aynı kişiler sadece farklı toplumlar tarafından aynı şahsiyetlere verilmiş farklı isimlerdir.
şeytan ayetlerine gelince eger bole bişeyde gerçeklıkten zerre kadar bir parca bulunmasaydı humeynı bunu soleyenlere fetva cıkarmazdı.nuh tufanının her inaçta değişik versiyonları vardır zaten.ademle havvanında.yalnız senin neyi anlatmak istediğini anlayamadım ben.

asd.1950
09.10.2006, 00:12
Kim doğru yolu bulmuşsa, ancak kendisi için bulmuştur; kim de sapıtmışsa kendi aleyhine sapıtmıştır. Hiçbir günahkâr, başka bir günahkârın günah yükünü yüklenmez. Biz, bir peygamber göndermedikçe azap edici değiliz.

İsra suresi 15. Ayet
Son cümleye dikkat. Biz, bir peygamber göndermedikçe azap edici değiliz.
Allah kime azap edici? Peygamber gönderdiklerine. Kime peygamber gönderdi?İsrail oğluna (Araplar-İsrail oğulları akraba). Bizim sorumluluğumuz nerde? Aklımızı doğru kullanmakta. Bütün dinlerin yaratılanlar için istediğini yerine getirme. Müslüman ne yapıyor kendisi için ibadet ediyor. Öbür dünyada kendi rahatı için. Alevi ne diyor? Eline-beline-diline mukayet ol. Bunu yaparsan ne olur? Allahın yarattıklarına saygılı olur, onların yaşam hakkını desteklersin. İşin özü bu kavga etmeye gerek yok.(Ayetin türkçesi diyanet)

Alinin_Askeri
09.10.2006, 12:07
nuh tufanının her inaçta değişik versiyonları vardır zaten.ademle havvanında.yalnız senin neyi anlatmak istediğini anlayamadım ben.
dediğim şu suanki kitaplı peygamberli dinlerin hepsi kendinden önceki çok tanrılı dedikleri dinlerin devamı nıtelıgındedır cunku onlardan bir cok sey kullanmışlardır ne kadar aldıkları dınlerı hak kabul etmeselerde.

yusufçukgecegez
11.10.2006, 01:01
Kim doğru yolu bulmuşsa, ancak kendisi için bulmuştur; kim de sapıtmışsa kendi aleyhine sapıtmıştır. Hiçbir günahkâr, başka bir günahkârın günah yükünü yüklenmez. Biz, bir peygamber göndermedikçe azap edici değiliz.

İsra suresi 15. Ayet
Son cümleye dikkat. Biz, bir peygamber göndermedikçe azap edici değiliz.
Allah kime azap edici? Peygamber gönderdiklerine. Kime peygamber gönderdi?İsrail oğluna (Araplar-İsrail oğulları akraba). Bizim sorumluluğumuz nerde? Aklımızı doğru kullanmakta. Bütün dinlerin yaratılanlar için istediğini yerine getirme. Müslüman ne yapıyor kendisi için ibadet ediyor. Öbür dünyada kendi rahatı için. Alevi ne diyor? Eline-beline-diline mukayet ol. Bunu yaparsan ne olur? Allahın yarattıklarına saygılı olur, onların yaşam hakkını desteklersin. İşin özü bu kavga etmeye gerek yok.(Ayetin türkçesi diyanet)

tekbir soru,hz muhammet sadece arapların peygamberimiydi.eminmisiniz.

yusufçukgecegez
11.10.2006, 01:07
dediğim şu suanki kitaplı peygamberli dinlerin hepsi kendinden önceki çok tanrılı dedikleri dinlerin devamı nıtelıgındedır cunku onlardan bir cok sey kullanmışlardır ne kadar aldıkları dınlerı hak kabul etmeselerde.şimdi sen,çocuk amcasına benziyor diyorsun.ama babası o değil.peki amca kime benziyor dedeye.dede kim,ey beni adem kardeşim.paganlarmı.?

pacificline
17.10.2006, 04:06
ismail 34
ister inan ister inanma
ister kabul et ister etme
araplar geldi dininizi degistirdi
musluman oldunuz onlardanda daha musluman
ne oldu
husran
hadi sen bildigin yoldan

pacificline
17.10.2006, 04:08
ya bu dincile adam olmayacak

pacificline
17.10.2006, 04:09
ya bu yobazlar adam olmayacak

DonErro
17.10.2006, 04:12
Canlar, cümlenizi aşkı muhabbet ile selamlıyorum.

İçim çok dolu olduğu için yazacağım yazı sert olacaktır. Artık yeter diyoruz.Bizi islamın sağına soluna, kenarına köşesine atanlar yakalarımızdan kanlı ellerini çeksinler.

Biz alevileri, islamın kenarına köşesine atan farklı mezhebe mensup kişilerin acaba islamın neresinde oldukları onlara sorulmalıdır. Malesef biz onlara "siz islamın neresindesiniz?" diye hiç sormadık. Aksine hep kendimizi savunduk. Yavuz hırsız misali bizi bastırmaya çalıştılar.

Ne beş vakit kıldıkları namaz kuranda yazılı, nede tuttukları otuz günlük oruç. Tamamiyle kuranın dışında bir uygulama var. Emevilerin sırf ehlibeyte uymamak adına alternatif ibadet olarak geliştirdiği bu ibadet şekline asırlardır din diye yapışıyorlar.
Biz hiç sesimizi çıkardık mı?
Yanlış yapıyorsunuz dedik mi?
Ehlibeyt adının anılmadığı ibadet, ibadet değildir dedik mi?

Namaz farsça bir kelimedir. Kuranı ilk olarak kendi dillerine farslar çevirmiştir ve salâtı namaz olarak tercüme ettiler. Salâtın türkçesi duadır. Allah diyor ki dua edin. Namaz şeklen asla yapılmaz. Çünkü duadır, dua kılınır mı?
Emevi adetlerine din diye tapılır mı? Kuranın neresinde namazın kılınış şekli var? Buna yanıt versinler bakalım? Allah bu softalardan zeki değilmidir? Eğer şeklen kılınan bir namaz olsa idi onun kılınış şeklini de kuranına koyardı. Bu iş şuna benzer; yemek pişir diyorsun, malzemeleri veriyorsun, ama yemeğin yapılış şeklini yani tarifini vermiyorsun. Ben neye göre yemek pişireyim. İşte sizin namazınız. Eğer şeklen kılınan bir namaz olsa idi onun kılınış şeklide kuranda yazılı olurdu.

Benim dinim ne ümittir, ne korku,
Allahıma sevdiğimden taparım.
Ne cennet, ne cehennemden korku,
Almaksızın vazifemi yaparım. Ziya Gökalp

Ramazan, ramazan diyorlar; biz eyvallah tutun o da bir ibadettir diyoruz. Sesimizi çıkarmıyoruz, kalkıp muharrem orucu farz değildir diyorlar. Sanki kendi tuttukları oruç farz. Bakara suresi 183.üncü ayet muharrem orucu için inmiştir:"Ey Muhammed, Âdemden buyana farz kıldığımız gibi sana da orucu farz kıldık. Bizim dinimizde değişme göremezsin." demek ki muharrem evvelden beri tutuluyordu ve farzdır.

Kuranda Ramazan orucu sadece Bakara suresi 185.inci ayette geçer, "O Ramazan ayıdır ki kuran o ayda indi, o aya erişenler oruç tutsun. Tutamadığı günü kaza etsin." Ayetten de anlaşılacağı gibi ramazan orucu bir tanedir ve o oruçta kadir gecesi günü tutulur. Oruç tutun diyor, oruçları tutun demiyor. Tekil bir bildirim var.
Soruyorum 30 gün aç kalanlara, Allah bu ayetin neresinde 30 gün tutun diyor? Siz neye göre 30 gün tutuyorsunuz? Tabi ki buna da kılıf uyduruyorlar; peygamber 30 gün tutmuş !!!
HADİ ORDAN !!!

Eğer peygamber 30 gün tutsa idi; biz yani ehlibeyte uyanlar ceddimizin orucunu devam ettirirdik. Peygamberimiz tutsa idi bizde onun orucunu tutardık. Çünkü onun yaptıklarını kendimize farz kıldık. Zaten başımıza ne geldi ise peygamberi ve onun yüce soyunu sevmekten geldi !!!

Kerbela katliamının ardından muaviye ve yezide büyük bir tepki oluştu. Arap kavimleri ayaklanmaya başladı. Yezid bu ayaklanmaları etkisizleştirmek için sinsice bir işe girişti. Kerbela katliamına katılan ordusuna 30 gün ceza orucu tutturdu. Böylece, ayaklanan kavimlere bakın biz yanlış bir iş ettik ama cezamızı çekeceğiz izlenimi verdi. Yezid ordusu, 30 günün ardından ceza orucumuz bitti diye, 3 gün bayram ettiler. İşte tuttukları orucun geçmişi bu. Zamanla bu oruç adet halini aldı ve günümüze kadar ulaştı.

İlme değer verdim uykudan kalktım
Sarık seccadeyi elden bıraktım
Vaazın her günkü vaazından bıktım
Ramazanı sele verdimde geldim.

İbreti emelim insana hizmet
Eşim bana huri evimde cennet
Cahil cühelaya edemem minnet
Bütün zincirleri kırdım da geldim.

Biz Aleviler asırlardır islamın özünü yaşadığımız ve temsil ettiğimiz için, islama ve onun mirasçısı olan ehlibeytine düşman olan emevi zihniyetinin sopasını yiyiyoruz. Din adına ahkâm kesenler şunu unutmasınlar ki; aleviler peygamberin iki emaneti olan, kuran ve ehlibeyte sonuna kadar sahip çıkacaklardır.

Biz din adına Kerbelada peygamber torunlarını kesmedik!
Biz din adına Ehlibeyte zulüm etmedik!
Biz din adına Kerbela da kundaktaki bebekleri susuz öldürmedik!
Biz din adına Hallacı Mansuru asmadık!
Biz din adına Nesimiyi yüzmedik!
Biz din adına Pir Sultanı asmadık!
Biz din adına Kuyucu Murat Paşa gibi bir gecede 90 bin aleviyi katletmedik!
Biz din adına Yuvuz Sultan Selim gibi Şah Hatayi ile din adına savaşıp, savaşı kazanınca Hatayinin karısı ve kızını cariye diye saraya kapatmadık!
Biz din adına cem evlerini yıkmaya çalışmadık! Kimsenin camisine dil uzatmadık!
Biz din adına Maraşta, Çorumda, Malatyada insanları öldürmedik!
Biz din adına Sivas Madımak otelinde canları ateşe vermedik!
Biz din adına insanları domuz topu yapıp diri diri betonlar altına gömmedik!
Biz din adına başı açık bayanları kınamadık, satırlarla yollarda kovalamadık!

İslam dini sevgi, hoşgörü, saygı, barış dinidir.
Varın siz karar verin kim islamın içinde kim dışında???
Bumu sizin islam anlayışınız.

Nurcu nişanını takan
Kızılbaş mı karabaş mı?
Memlekete nifak sokan
Kızılbaş mı karabaş mı?

Madem günah imiş sazlar
Çalsın sizin davulbazlar
Çember sakallı yobazlar
Kızılbaş mı karabaş mı?

Gerici takkesin giyen
Olmadık herzeler yiyen
Atatürk'e, gâvur diyen
Kızılbaş mı karabaş mı?

İzmir Menemen'de esen
İsyan bayrağını asan
Teğmen Kubilay'ı kesen
Kızılbaş mı karabaş mı?

Ölme Pir Sultan'ım yaşa
Yandı Sivas baştanbaşa
Eli kanlı Hızır Paşa
Kızılbaş mı karabaş mı?

Kerbela'nın susuz çölü
Eser durur bir sam yeli
Ehlibeyt'e kıyan deli
Kızılbaş mı karabaş mı?

Muaviye hinoğlu hin
Oğlu Yezit ondan hain
İbni Mülcem denen lâin
Kızılbaş mı karabaş mı?

Âşık Yener öter dalda
Gönlüm yurtseverlik solda
Dönmez hak bildiği yolda
Kızılbaş mı karabaş mı?

Not: Bu yazı Alevilik İslam dışındadır diyen, özellikle Sünni kesime bir tepki olarak yazılmıştır.
19/Haziran/2006

Sinan BOZTEPE

Bu yaziya kattiyen aleviligi bilen insan katilmaz. Namazi inkar eden kurana ihanet eder, kurana ihanet eden dinine ihanet eder bu sekilde aleviligi sünnilerin tanimladigi sekli savunmus olursunuz. Sakin böyle sacma sapan yazilara inanmayin

Zahir
17.10.2006, 10:12
bu sekilde aleviligi sünnilerin tanimladigi sekli savunmus olursunuz.

Sunniler nasıl tanımlıyor ki????

levilee
17.10.2006, 10:25
"bu yorumun neyi gösteriyor.namzaın aslında üç vakit olduğunumu,yoksa bu değişkenliklerden dolayı hepsinin yanlış olduğunumu.varsayalım 5 vakit yok ama 3 vakit gerçekmi.kuranda anlatılan bir salat ibedeti var.abdest,kıyam,ruku,secde ve duadan oluşuyor.günde üç vakit.başka bir ayrıntılı açıklama yok.peki neden.neden bu ibadet harfiyyen anlatılmamış kuranda.ve bu anlatılan ibadeti peygamber uygulamışmı,veya nasıl uygulamış.sünnilik,kuran ve sünnet demekmidir.peki kuranda anlatılan salat ibadetini,peygamber nasıl uygulamıştır,alevi cemi ve semahı olarakmı,şii caferi namazı olarakmı,,sünni,hanefi,şafi,maliki,hanbeli mezhepleri namazları olarakmı.yoksa kuranda anlatılan salat ibadeti hiç uygulanmamış, mezhepler tarafından uydurulmuşmudur.bu soruların cevabını alevilere soruyorum."

bunun cevabı açık değilmi güzel kardeşim,türk filmlerinde bir replik vardır hani,bedenimi alabilirsin ama ruhumu asla,tanrı senin bedeninin yaptığı hareketlerlemi ilgili sence yoksa ruhunun kemaliylemi...

KomünistAlevi
17.10.2006, 10:25
Bu yaziya kattiyen aleviligi bilen insan katilmaz. Namazi inkar eden kurana ihanet eder, kurana ihanet eden dinine ihanet eder bu sekilde aleviligi sünnilerin tanimladigi sekli savunmus olursunuz. Sakin böyle sacma sapan yazilara inanmayin

Selam...

Ya nedense halen daha yine aynı kafadasınız....Aleviliği bilen miliyonlarca insan hatta çoğu Alevi o yukarda senin katılmadığın yazıya katılıyor...
Kuranda nerde Namaz vardır, bana tarifini yapsana...Kuranda bile açıkça bi tarifi ve vakitleri yoktur...

Aleviliğe ihanet etmekle suçlamışsın bizleri:S :S :S Senin Alevilik anlayışını yazda bizde ona göre Aleviliğimizi tartışalım demi :wink: :mad: ...
Senin gözündeki Aleviliği ben sana söyleyim istersen:
-5 vakit Namaz kılıncak,
-30 gün oruçtan başka oruç hak kabul olmayıp ve bu orucudu tutmak zorunda olcak,
-Camiiden b