Orijinalini görmek için tıklayınız : Diyanet sitesinde Şiilere hakaret

canazerbaycan
19.06.2006, 19:25
Şîa:

Hz. Ali taraftarı olan fırkaya Şîa denir. Bunlar hilafet makamına Hz. Ali'yi haklı görürler. Şia fırkasının doğmasında, İbn-i Sebe' denen Yahûdi dönmesinin rolü büyüktür. İbn-i Sevda= Karaoğlu adıyla tarihe kara bir leke olan bu adam, ilk fitneyi uyandırmıştır. Gerek Hariciler, gerekse Şia nassları anlama da kendi arzularına göre hareket etmişlerdir. Bâtıl te'villere sarılmışlardır. Yalan Hadis uydurmuşlardır.

http://www.diyanet.gov.tr/turkish/weboku.asp?id=648&yid=24&sayfa=6

Bizim vergilerimizle finanse edilen bir devlet kurumunun sitesinin web kütüphanesinde bize bu şekilde hakaret eden bir kitap yayınlanıyor. Üstelik bu kitap, Diyanet Vakfı Yayınlarından biri. Bu ibret verici durum için yorumlarınızı bekliyorum.

canugur
19.06.2006, 19:35
Ben, anadolu alevilerini pek fazla yakindan ilgilendirecek bir sey bulamadim verilen diyanet sitesinde .
Sünni mezhebi, kendine göre baska türlü yorum mu yapacakti?
saygilar

canazerbaycan
19.06.2006, 19:40
Ben, anadolu alevilerini pek fazla yakindan ilgilendirecek bir sey bulamadim verilen diyanet sitesinde .

Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın zihniyeti. Diyanet sitesinde Anadolu Aleviliğine hakaret etseydi tü kaka. Ama başka bir inanca örneğin Şiiliğe, Dürziliğe veya Nusayriliğe hakaret ederse bana ne.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Sorun Diyanet-Anadolu Aleviliği meselesi değildir. Sorun, Diyanetin Sünnilik dışındaki mezhep ve inanç gruplarına bakışıdır.

TheGodfather
19.06.2006, 20:16
Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın zihniyeti. Diyanet sitesinde Anadolu Aleviliğine hakaret etseydi tü kaka. Ama başka bir inanca örneğin Şiiliğe, Dürziliğe veya Nusayriliğe hakaret ederse bana ne.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Sorun Diyanet-Anadolu Aleviliği meselesi değildir. Sorun, Diyanetin Sünnilik dışındaki mezhep ve inanç gruplarına bakışıdır.

tu ka ka mı?

Biz her inanca eşit mesafede yaklaşırız. Diyanet bizim için meşru bir kurum değildir. yapılan tarifte ben şiiliğe herhangi bir hakaret göremedim..Elbeetteki tarafatar bir tutum sergilenmiş makalede..Ama bunu hakaret olarak kabul etmek biraz abartı olmayacak mı?
Şiilik bana göre sunnilikten farksızdır..Şunu unutmayın sayın Azerbaycan. biz kesinlikle şii değiliz biz Aleviyiz..Alevilerle şiilerin ortak yönlşeri olduğu gibi Alevilerin sunnilerlede ortak yönleri vardır..Bu bakımdan biz farklıyız..

Şii kaynaklar sunniliğe açıkça sapık mezhepler zinciri diyor maalesef..Etme bulma dünyası..Biz hiç bir mezhebe sapık diyemeyiz.
saygılar.

canazerbaycan
19.06.2006, 20:26
1)Şianın kurucusunun İbni Sebe isimli bir Yahudi(aslında hayali bir şahıs) olduğu belirtiliyor.
2)Bunun ilk fitneyi uyandırdığı belirtiliyor ve bunun yani onlara göre Şiiliğin kurucusu olan şahsın tarihte kara bir leke olduğu söyleniyor. Yani Şiiliğin fitne kaynağı olduğu söyleniyor.
3)Şiilerin yalan hadis uydurduğu yani Peygambere(as) yalan söz isnat ettiği belirtiliyor.

Bunları ben hakaret olarak algılıyorum. Sen bunu böyle algılamıyorsan bu senin sorunun. Ayrıca, hakaret olmasa bile en hafif tabirle bir Devlet kurumu mezhepler arasında taraf tutar mı?

Şii kaynaklar sunniliğe açıça sapık mezhepler zinciri diyor maalesef..Etme bulma dünyası..Biz hiç bir mezhebe sapık diyemeyiz.
saygılar.

Hiçbir Şii kaynağında Sünnilere sapık denmez. Burada Şii kaynaklardan bahsediyorsan bu kaynakları da göstermelisin. Üstelik burada sorun bu değil. Alelade bir yazar bunu yazsa bu kadar önemli değil. Burada sorun, bütün mezheplere eşit mesafede olması gereken ve bu durumun Anayasa ve Kanunda da teyid edildiği bir Kurumun yanlı olmaktan öte saldırgan bir tutum sergilemesi.

Şah-Mat
19.06.2006, 20:39
1)Şianın kurucusunun İbni Sebe isimli bir Yahudi(aslında hayali bir şahıs) olduğu belirtiliyor.
2)Bunun ilk fitneyi uyandırdığı belirtiliyor. Yani Şiiliğin fitne olduğu söyleniyor.
3)Şiilerin yalan hadis uydurduğu yani Peygambere(as) yalan söz isnat ettiği belirtiliyor.

Merhaba canazerbaycan..,

İşte..kendi vasıflarını bize yama yapmaya çalışıyorlar...Çalışmışlar.

Hz.Ali nin ,Hz.Osmanın kanından sorumlu tutup..ŞAM halkını ayaklandıran ve onlara zulm ederek HZ.ALİ'ye karşı savaştıran mauviyeye çekmiş abi soyları normaldir...:D Yazık valla.....o kadar hadisler varki...UYDURMUŞLAR...ama başkalarının üzerine atmışlar...forumda da çıkmadı.En taze haber...Hadislerle ilgili olanı...hehehe ;=)

Çok şey yazılır..şimdilik bu kadar..

alevi_caferi
19.06.2006, 22:07
sevgili canazerbaycan hakaretler sadece diyanetin resmi sitesinde yapılmamakta maalesef bu hakaret dün bu sitede nusayriliğe karşıda yapıldı.kendini bilmez bir yezit nusayrilerin peygambere iftira atıp inançlarını meşrulaştırmaya çalıştıgını söyledi.bunu forum yöneticilerine bildirdim.forum yöneticileri bu yezidi bu siteden ihraç edecekler mi?onu merak ediyorum.
ibni sebe adında bir şahıs yaşamamıştır.tamamen hayal ürünü tarihte bundan behseden sadace bir yazar bulursunuz.herhalde ibni sebe de bu yazarın ürünü olsa gerek.

diyanetin sitesinde yapılan hakaret sadece şiiliğe değildir.bu hz ali yandaşı olan herkese yapılmış bir hakarettir.kınıyorum.tarihte EHLİ BEYT yandaşlarına hep iftira atıldı.ismaililere haşhaşçı,anadolu alevilerine mum söndü,muhammed bin nusayr hazretlerine iftira,caferilere sapık gibi iftiralar maalesef bu yezidi düşünce hala günümüzde varlıgıını sürdürmekte ve iftiralarına devam etmekte.

canazerbaycan
19.06.2006, 23:45
alevi caferi kardeş işin acı yanı bazılarının Aleviliği sadece sözde.

Aleviliğin en kutsal değerleri olan Ehl-i Beyte, Oniki imama sövüldüğü zaman da muhtemelen bu kişiler, bunlar Şii değeri diye tepki göstermiyorlar herhalde. İmam Muhammed Taki(as) ve İmam Askerinin(as) Samarradaki türbeleri havaya uçurulurken Aleviliğin şampiyonluğunu kimseye bırakmayanların gıkı çıkmadı. Tabi o imamlar ve onların türbeleri de Şii değeriydi. Onlar neden ilgilensinki.
Diyanetin Şia tanımı:

Şîa:

Hz. Ali taraftarı olan fırkaya Şîa denir. Bunlar hilafet makamına Hz. Ali'yi haklı görürler

Diyanet bu tanımla sadece Şii-Caferileri kastedmiyor. Şia üst başlığı ile Zeydi, Caferi, Nusayri, İsmaili, Alevi bütün Ali dostlarını hedef alıyor.

manifesto
20.06.2006, 01:24
canazerbaycan : Hz. Ali taraftarı olan fırkaya Şîa denir. Bunlar hilafet makamına Hz. Ali'yi haklı görürler
Halifelik imamlık mı kaldı kardeş?? Sıkılmadın mı bu hilafet sözcüğünden.
Günümüze gelsen artık.Yanlış yapanlar zaten ahirete inancımız var ise cezalarını görmeyecekler mi?
Yani biri Hz.Ali halife olsun demiş biri Muaviye ikiside hakkın rahmetine kavuşmuş.Bu dünya onlarada kalmamış
Şialık mezheb değil siyasal bir harekettir , taraftarlık siyaset işidir.Hakikat ise hepimizin ortak malı,siyasetimiz ile hakikati zedelemeyelim.Hepimiz bundan etkileniriz.Diyanet yaşayıp yaşamadığı bile hala tartışma konusu olan ibn-i Sebe hakkında bir fikir beyan etmiş,ibn-i sebe seni ilgilendiriyor mu?

alevi_caferi
20.06.2006, 11:23
alevi caferi kardeş işin acı yanı bazılarının Aleviliği sadece sözde.

Aleviliğin en kutsal değerleri olan Ehl-i Beyte, Oniki imama sövüldüğü zaman da muhtemelen bu kişiler, bunlar Şii değeri diye tepki göstermiyorlar herhalde. İmam Muhammed Taki(as) ve İmam Askerinin(as) Samarradaki türbeleri havaya uçurulurken Aleviliğin şampiyonluğunu kimseye bırakmayanların gıkı çıkmadı. Tabi o imamlar ve onların türbeleri de Şii değeriydi. Onlar neden ilgilensinki.
Diyanetin Şia tanımı:

Şîa:

Hz. Ali taraftarı olan fırkaya Şîa denir. Bunlar hilafet makamına Hz. Ali'yi haklı görürler

Diyanet bu tanımla sadece Şii-Caferileri kastedmiyor. Şia üst başlığı ile Zeydi, Caferi, Nusayri, İsmaili, Alevi bütün Ali dostlarını hedef alıyor.

sevgili canazerbaycan yazına tamamen katılıyorum.ama maalesef bazı kardeşlerimiz daha caferiliği şialığı humeyninin tekelinde görmekte ve caferiliğe yüz çevirmekte.caferi dendi mi alın size laik demokrat canazerbaycanı.caferilik diyince aklınıza canazerbaycan ve gibileri gelsin.iranlardaki caferi kardeşlerimiizin çogu humeyni gibi düşünmemekte ama maalesef tutucu rejimin kurbanılar.humeyni öncesi irana bakıldıgı zaman son derece özgür bir ülkeydi iran.caferi kardeşlerimiz kara çarşafın altında değillerdi.kara çarşaf humeyniyle birliktte irana girdi.

sevgili canazerbaycan hepimiz aynı agacın dallarıyız.yolumuz dalların uçlarına değil agacın köküne olsun.kök aynıdır.önemli olanda budur.yoksa azeri caferisi,nusayri yada ismaili olmak çokta önemli değil.

canugur
20.06.2006, 11:31
tu ka ka mı?

Biz her inanca eşit mesafede yaklaşırız. Diyanet bizim için meşru bir kurum değildir. yapılan tarifte ben şiiliğe herhangi bir hakaret göremedim..Elbeetteki tarafatar bir tutum sergilenmiş makalede..Ama bunu hakaret olarak kabul etmek biraz abartı olmayacak mı?
Şiilik bana göre sunnilikten farksızdır..Şunu unutmayın sayın Azerbaycan. biz kesinlikle şii değiliz biz Aleviyiz..Alevilerle şiilerin ortak yönlşeri olduğu gibi Alevilerin sunnilerlede ortak yönleri vardır..Bu bakımdan biz farklıyız..

Şii kaynaklar sunniliğe açıkça sapık mezhepler zinciri diyor maalesef..Etme bulma dünyası..Biz hiç bir mezhebe sapık diyemeyiz.
saygılar.

tesekürler,
"Diyanet bizim için meşru bir kurum değildir. "
ben de bu anlamda konuya gereken ilgiyi göstermedim.
Kaldi ki, siiler; anadolu alevileri hakkinda ne düsünüyor, sayin azerbeycan´in bunu iyice arastirmasi gerek.
Bizler hep bize karsi olanlari beyhude savunuruz nedense:p
Ona buna yaranmaya gerek yoktur.

diyanet ile bir isimiz olmadigina göre onun aciklamalari bizi ve siileri baglamaz.
saygilar

canazerbaycan
20.06.2006, 12:51
Orası resmi devlet sitesi. Uğraşma. Başına iş açarsın. Devlet sitelerini çökertmek yeni TCK'ya göre ağır suçtur.

dj-pirdeniz
20.06.2006, 13:00
haklisin basima za iş aliriz uyarin için tsk ederim:)

valiye bjk maci icin bi mail atmisti sitemli cocugu içeri aldilar 6aydan fazla yedi :)

hehe bizide herhalde 36yil verirler haklisin neyse kapatalim bu mevzuyu..

reyhan22
20.06.2006, 13:18
haklisin basima za iş aliriz uyarin için tsk ederim:)

valiye bjk maci icin bi mail atmisti sitemli cocugu içeri aldilar 6aydan fazla yedi :)

hehe bizide herhalde 36yil verirler haklisin neyse kapatalim bu mevzuyu..

yani varya helal sana siteyi çökerticende ne olacak insanların beyınlerı dolu bunlarla beyınlerınıde çökertemezsinki :(

AleviGenç
20.06.2006, 13:22
"Bismillahirahmanirahim"
Selamunaleyküm
Çok üzüldüm bu hakarettir karalama politikasıdır...
(Şii'leri Alevi görmeyenleri anlamıyorum)
Bir sunni'ye sor o bile aynı der...
Yaşasın(Alevi-Şii)kardeşliği!...
Ben Şii'leri yabancı görenlere ii İslam tarihi okumasını öneririm bence bu bilgisizlikten kaynaklanıyor...
(Alevi-Nusayri-Şii-Caferi-Zeynebi)ve bunun gibi bir çoğu Alevi'dir..

AleviGenç
20.06.2006, 13:33
sevgili canazerbaycan hepimiz aynı agacın dallarıyız.yolumuz dalların uçlarına değil agacın köküne olsun.kök aynıdır.önemli olanda budur.yoksa azeri caferisi,nusayri yada ismaili olmak çokta önemli değil.
Bende kökümüzün aynı olduğuna iniyorum...
Bu gün 2 tane Aleviyi ayırın.500-600 yıl ayrı kalsın sonra gidin inceleyin ne kadar farklılıklar olmuştur..

Şah-Mat
20.06.2006, 13:36
Sn...dj_pirdeniz..,

Burası HACK FORUMU değil biraz "olgun" hareklet ediniz.

Konuyla alakalı mı bu şimdi.Birde üstüne kendi çapınızda bir şeyler yapmışsınız.

Hacklesen ne yapacaksın.Bu onların görüşünü değiştirecek mi..(?)

HAYIR....

Lütfen kim nasıl biliyorsa bilsin...sitede bu tür HAck,Warez gibi konularla gelmeyelim.

Sana küçük bi not evinden Hack yapma ...İnternet cafeden yap..

Serkan_Devrim
20.06.2006, 13:48
diyanet saçmalamaya devam ediyor. hala mı bilimsel olmayan saçma İbni Sebe iddiası

gerçeği öğrenmek istersek sadece kendi kaynaklarımızdan, üstelik o kaynakların işimize gelenlerinden yararlanır diğerlerini hiçe sayarsak gerçeklere değil egosal tatminlerimize ulaşmış oluruz. örneğin bin sebe iddası;
din karışımı politik hünerlerin aynası olarak zamanımıza kadar yaşatılan alevi karşıtı söylemler yeni değil, çok eskilere dayanır. fakat başlangıçları efsaneler kadar komik ve hayaldir. nitekim islam tarihçilerinin boş yere işini büyüten ve kuruntudan başka bir şeyi olmayan Abdullah bin Sebe adında biri varmış. bu hayali adam bir masal kahramanı kadar mucizeler yaratmış, büyük isyanlar düzenlemiş, ortadan dine dayalı kutsal bir rejimi kaldırmış, yerine yepyeni bir rejimin dönemini açmış, islam dinine alevilik adında önemli bir bidat getirmiş, ve Ali'yi Allah diye tanıtarak bu kötü inancın yapıcısı olmuş. işte alevilik bu aslı astarı olmayan hayali adamın eseriymiş.

peki kimmiş bu Abdullah bin sebe? neyin nesi? nerde doğmuş? hangi soydan hangi kabileden? yaşamının diğer bölümlerinde ne yapmış? nerde ölmüş? boşuna sormayın. zira koca islam tarihçilerinde bu sorulara bilimsel ve doyurucu bir açıklama yok. oysa milletler arasında araplar kadar etnografya açısından biografik araştırmacılığı yapan millet yoktur. halbuki Abdullah bin Sebe hakkında doğru dürüst bir açıklama bulunmuyor. bir çoban hakkında bile bu şahıstan daha fazla bilgi bulursunuz amaislam alemine önayak olan, yön veren ve çok önemli değişimlere neden olan bu şahıs hakkında doğru dürüst bir açıklama yok. yaptığı idda edilen kötü işlerin dışında sadece bir yahudi dönmesi olduğu söyleniyor.

Abdullah bin sebe lakırtısını ilk defa ortaya atan Taberi tarihinde doğdu ve oradan yayıldı. bu ünlü arap tarihçisi, bu efsaneyi Seyf bin Ömer adında yalancı sahte bir araştırmacıdan almıştır. islam tarih ve hadis kitaplarını inceleyip üzerinde titizlikle duran eleştirmeceler Seyf bin Ömer hakkında yalancıraporu vermiştir. bir kaçı;

Şemsettin Zehebi Mizanül- itidal adlı kitabında sefy maddesinde belirsiz kişilerden rivayet eder. dedikten sonra tarihçilerin seyf hakkındaki görüşlerini yazıyor.
hadis uzmanları hakkında en sağlam değerlendirme yapanlardan Yahya bin Main'seyf bin ömer zaiftir'
yine Yahya bin Main başka bir kanaldan 'seyf bin ömer bir meteliğe değmez'
ebu Davut Sicistani 'seyf bin ömer hiç bir şey değildir.'
ebu Hatim 'seyf bin ömer hesaba katılmaz'
ibni Hibban 'seyf bin ömer zındıklıkla itham edilmiş biridir'
ibni adiy 'rivayetleri genellikle belirsizdir.'
Zehebi yine ünlülerden ibni Nümeyrin şöyle dediğini yazıyor 'seyf bin ömer peygamber namına hadis uydururdu. o zındıklıkla itham edilmiş biridir.
zehebi en son Tirmizinin ondan bir hadis rivayet ettiğini ve sonunda 'bu doğru değildir' yazdığını yazıyor. işin acı tarafı böyle büyük bir tarihçi(taberi) için seyf bin ömer kaynak olmuş.

dj-pirdeniz
20.06.2006, 14:28
sahmat saol be yaa evden de yapsam gizlerim platinium ip kullanippp
sabit degildir merak etme tamam burda bihada yazmam öyle seyler merak etme..sadece bi düsünceydi neysee kizmana gerek yoktu bukadar candost!!!

Şah-Mat
20.06.2006, 14:34
sahmat saol be yaa evden de yapsam gizlerim platinium ip kullanippp
sabit degildir merak etme tamam burda bihada yazmam öyle seyler merak etme..sadece bi düsünceydi neysee kizmana gerek yoktu bukadar candost!!!

Yok can ne kızması...Ben sizlere cevap verirken kızmıyorum.

Cevaplarımda KIZGINLIK belirtisi aramayın...

Sadece ne olması gerektiğini dile getiriyorum...

Ayrıca hangi proğramı kullanırsan kullan..fark etmez..

Senin tüm internet kayıtların kayıt altına altına alınıyor.."türk telekom" tarafından..

Yani..Evede yaparsan Devletin herhangi bir kurumuna karşı "hack girşimi" hemen bulurlar..Çünkü;her şey belli..

Neyse bu konuda fazla açıklama yapmak istemiyorum..yeterli sanırım..;=)

canazerbaycan
20.06.2006, 14:44
Ben şuna üzülüyorum. Biz Müslümanları temsil ediyoruz. Ayrım yapmıyoruz diyorlar. Bari açıkça biz Sünni bir kurumuz deseler bir kelime laf söylemeyeceğim ne yazarlarsa yazsınlar.

Zahir
20.06.2006, 14:48
Hanefi İşleri Başkanlığı, İğrenç Kureyşin değerlerini taşıyan, Arap Milliyetçiliğin yılmaz savucusu, kokuşmuş, köhne, Dindiz devletin Dinsiz bir kurumudur.
Dikkate almamak lazım.

dj-pirdeniz
20.06.2006, 15:48
anladim sahmat neyse kusura bakma..

bidaha yazmam böle seyler

AleviGenç
20.06.2006, 16:38
Ben şuna üzülüyorum. Biz Müslümanları temsil ediyoruz. Ayrım yapmıyoruz diyorlar. Bari açıkça biz Sünni bir kurumuz deseler bir kelime laf söylemeyeceğim ne yazarlarsa yazsınlar.

Haklısın Can

saygılar

Biz Aleviysek Aleviliğin bizce doğru olduğu için Aleviyizdir.sunni'likle Aleviliğe bir bakıyorsan ben sana nasıl Alevi diçem vy nasıl sunniden farkım var diçeksin ki?
Bu habere çok üzüldüm bana göre sunni'lik sapma'dır..

Diyanetin Şia tanımı:

Şîa:

Yani Aleviliğin aynısı farklı diyen var mı?:) :komik

sakka
20.06.2006, 20:23
bizi eleştirenler bizimle eşdeğer konumda olmalıdırlar. kaldı ki diyanet... sallayın gitsin.. diyanet kimin kurumu, kimlere hizmet ediyor ona bakalım..

yol kulu
21.06.2006, 21:23
bunlar ebu sufyandan olma muaviye yezid tohumlarının gittiği yoldalar tarihte resulü inciten zihniyet aliyi ve soyunu incitti daha da yakın tarimizde yine bu zihniyet binlerce aleviyi iftira ile zulümle kırmaya çalıştı aliye camide küfür eden zihniyet ile ali taraftarının kanı helal diyen zihniyet aynı zihniyettir bu alçak yalancı ve fitneci zihniyet bugünde alinin şiasına dil uzatmakta bir takım yalanlarla onları incitmeye çalışmaktadır.
ancak unutmasınlarki alinin tersi kötüdür bir çarptımı tam çarpar bunu zalimlerin hepside gördü.
abbasiler eba müslimi teberdar ile gördü. ve diğerleride gördü görmeyenlerede gösterilecektir

Turku_Yurekli
21.06.2006, 22:45
Bizden nefret eden,ellerine gecen ilk fırsatta ipimizi cekmek icin bekleyen bir toplulugun bu tarz yazılarına neden sasırıyorsunuz.Alısmıs olmanız gerek benim gibi..Takmayın bence onların istediklerini yazıp cizsinler,aynı sekilde onlarada cok yazıp cizen,hakaret edenler var onlar nasıl görmezden geliyorsa bizlerden öyle yapmalıyız bence

TheGodfather
21.06.2006, 23:16
"Bismillahirahmanirahim"
Selamunaleyküm
Çok üzüldüm bu hakarettir karalama politikasıdır...
(Şii'leri Alevi görmeyenleri anlamıyorum)
Bir sunni'ye sor o bile aynı der...
Yaşasın(Alevi-Şii)kardeşliği!...
Ben Şii'leri yabancı görenlere ii İslam tarihi okumasını öneririm bence bu bilgisizlikten kaynaklanıyor...
(Alevi-Nusayri-Şii-Caferi-Zeynebi)ve bunun gibi bir çoğu Alevi'dir..

Ben bir alevi olarak Şiilerin alevi olduğunu söylemeni asla kabul edemem..Biz Şii değiliz..Şiiler farklıdır..Biz fakrlıyız..sunniler farklıdır..Aradaki benzlerlikleri ön plana çıkararka şşilerde alevidir demek asil cahilliğin ürünüdür.

Bizler bilgisiz değiliz. en az senin kadar şiiliğide biliyoruz..Şiilik sunniliğe daha yakındır..Tek farkı Hz..ali tarfatraı görünmesidir..İtiakt bakımından sunnilik0şiiliktir..

Yaşasın alevi-Şiilik kardeşiliği derken kahrolsun alevilik sunnilik kardeşliği mi demek istiyorsunuz..?
Şii lidelerler bizr zamanlar başbakan olan Tansu Çiller'e ''ya siz sunnileştirin ya da biz şiileştirelim '' dememiş miydi?..Bize bilgisiz diyorsun..Kokrkarım sen bu ifadelerinle bilgisizliğini ispatlmaış oluyorsun..

Şiiler Alevileri sevmez..Ya da çoğu diyelim..
Tekar söylüyorum..Biz Aleviler Kesinlikle Şii değiliz..
saygılar
Haklısın Can

Biz Aleviysek Aleviliğin bizce doğru olduğu için Aleviyizdir.sunni'likle Aleviliğe bir bakıyorsan ben sana nasıl Alevi diçem vy nasıl sunniden farkım var diçeksin ki?
Bu habere çok üzüldüm bana göre sunni'lik sapma'dır..

Tekrar yazdıgımı okumanı öneririm..Bizler sunni değiliz..Sadece aleviyiz..Ben sadece bazı alevi arkadaşlarımızın aleviliği şiilikle bağdaştırmalarına karşı çıkıyorum..
Saygılar..

AleviGenç
22.06.2006, 00:49
Şîa:

TheGodfather Senin tanımına göre Aleviliği yorumlarmısın dost?
alevi_caferi´isimli üyeden Alıntı

Bismillahirahmanirahim

Anlayana artık anlamayanada birşey diyemem mutlaka Şii kardeşlerimizle farklılıklarımız var ama 2 aynı köylü Alevi'den birini İrana götür biri burada kalsın yıllar sonra git bak halen aynı inançlarmı yoksa farklılaşma varmı?:yamukgul:

TheGodfather
22.06.2006, 18:04
TheGodfather Senin tanımına göre Aleviliği yorumlarmısın dost?

Bismillahirahmanirahim

Anlayana artık anlamayanada birşey diyemem mutlaka Şii kardeşlerimizle farklılıklarımız var ama 2 aynı köylü Alevi'den birini İrana götür biri burada kalsın yıllar sonra git bak halen aynı inançlarmı yoksa farklılaşma varmı?:yamukgul:

Alevigenc..Senin tanımına göre Alevilik Şiilikten çıkma bir mezhep oluyor..dikkat edelim lütfen..Şiiliğe bu kadar sempati duymanıza anlam veremiyorum..Şiilik İrandaki yobaz şeriatçıların dini değil mi?...Alevileri yobazlarla nasıl bir tutabilirsiniz anlam verebilmiş değilim..

Bana yapıcağınız uyarıyı tecrübe puanıyla değil açıkça yapın..Köşe kapmaca oynamayın lütfen..Bu herkes için geçerlidir..
Saygılar..

canazerbaycan
22.06.2006, 18:26
Şiilik İrandaki yobaz şeriatçıların dini değil mi?...Alevileri yobazlarla nasıl bir tutabilirsiniz anlam verebilmiş değilim..

Bana yapıcağınız uyarıyı tecrübe puanıyla değil açıkça yapın..Köşe kapmaca oynamayın lütfen..Bu herkes için geçerlidir..
Saygılar..

İnancım Şiiliğe hakaret eden bu saygısız, küstah üyeye çok daha ağır cevaplar yazardım. Ama terbiyem ve forum kuralları buna elvermiyor.

Öncelikle Şiilik ayrı bir din değildir. Ehlibeyt taraftarlığıdır.İslamın özüdür. İslamın ta kendisidir. Şiiler sadece İranda da yaşamamaktadır. Üstelik İran 16. yy. da Safevi Türkmenleri tarafından Şiileştirilmiştir.

Azerbaycanda, Irakta, Afganistanda, Pakistanda, Körfez ülkelerinde, Lübnanda kısacası bir çok ülkede yüzmilyonlarca Şii yaşar. Şiiler, İran dışında Azerbaycan, Bahreyn ve Irakta da çoğunlukturlar. Şii olan Azerbaycan Türklerinin yaşam tarzı ve tarihi kökler bakımından da Anadolu Alevilerinden çok farkı yoktur. Bu itibarla genelde Şiileri özelde Azerbaycan Türklerini yobaz diye nitelendiren bu şahsı kınıyorum ve yobaz lafını kendisine aynen iade ediyorum.

Bizler bilgisiz değiliz. en az senin kadar şiiliğide biliyoruz..Şiilik sunniliğe daha yakındır..Tek farkı Hz..ali tarfatraı görünmesidir..İtiakt bakımından sunnilik0şiiliktir..

Şii lidelerler bizr zamanlar başbakan olan Tansu Çiller'e [B]''ya siz sunnileştirin ya da biz şiileştirelim '' dememiş miydi?..Bize bilgisiz diyorsun..Kokrkarım sen bu ifadelerinle bilgisizliğini ispatlmaış oluyorsun..

Şiiler Alevileri sevmez..Ya da çoğu diyelim..
Tekar söylüyorum..Biz Aleviler Kesinlikle Şii değiliz..
saygılar

Tekrar yazdıgımı okumanı öneririm..Bizler sunni değiliz..Sadece aleviyiz..Ben sadece bazı alevi arkadaşlarımızın aleviliği şiilikle bağdaştırmalarına karşı çıkıyorum..
Saygılar..

1- Bizim Ali(as) taraftarlığımız göstermelik değil. Biz gerçek İmam Ali(as) taraftarıyız. Senin bizim Ali(as) taraftarlığımızı ölçebilmen için Şialık hakkında yeterli bilgi sahibi olman gerekir.

2-İtikat bakımından Şiilik=Sünnilik demişsin. Önce bir itikat, fıkıh, kelam gibi tabirleri öğren bence. Ders bir itikatla ilgili:

Sünnilikte İman Esasları:

1- Allah'a iman
2- Peygamberler'e iman
3-Ahiret Gününe İman
4- Meleklere İman
5- Kaza ve Kadere İman
6- Kitaplara İman

Şiada Usuli Din

1- Tevhid (Allah'a iman)
2- Nübüvvet (Peygamberler'e iman)
3- Mead (Ahiret Gününe İman)
4- İmamet (Oniki imama iman)
5- Adl( Allah'ın adaletine iman)

Tansu Çiller'le ilgili olay tamamen hayalidir. İspatla.

AleviGenç
22.06.2006, 18:55
Alevigenc..Senin tanımına göre Alevilik Şiilikten çıkma bir mezhep oluyor..dikkat edelim lütfen..Şiiliğe bu kadar sempati duymanıza anlam veremiyorum..Şiilik İrandaki yobaz şeriatçıların dini değil mi?...Alevileri yobazlarla nasıl bir tutabilirsiniz anlam verebilmiş değilim..

Saygılar..
Selamunaleyküm
Alevilik Şiilikten çıkma bir meshep'tir demiyorum sadece bir ağacın dallarıyız diyorum sen kardeşinin aynısımısın değilsin eee Aleviler,Şiiler,Nusayriler,Caferiler ve bunun gibi bir coğu kardeştir aynı ağaçın dallarıdır...
Şii'lik diyince aklın İrana gidiyor kötü niyetlisin ondan olsa gerek Azerbaycan'nın resmi Yönetimi Şii'dir ama demokrat çağdaş bunu nie yazmıon...

TheGodfather
22.06.2006, 18:58
İnancım Şiiliğe hakaret eden bu saygısız, küstah üyeye çok daha ağır cevaplar yazardım. Ama terbiyem ve forum kuralları buna elvermiyor.

Öncelikle Şiilik ayrı bir din değildir. Ehlibeyt taraftarlığıdır.İslamın özüdür. İslamın ta kendisidir. Şiiler sadece İranda da yaşamamaktadır. Üstelik İran 16. yy. da Safevi Türkmenleri tarafından Şiileştirilmiştir.

Azerbaycanda, Irakta, Afganistanda, Pakistanda, Körfez ülkelerinde, Lübnanda kısacası bir çok ülkede yüzmilyonlarca Şii yaşar. Şiiler, İran dışında Azerbaycan, Bahreyn ve Irakta da çoğunlukturlar. Şii olan Azerbaycan Türklerinin yaşam tarzı ve tarihi kökler bakımından da Anadolu Alevilerinden çok farkı yoktur. Bu itibarla genelde Şiileri özelde Azerbaycan Türklerini yobaz diye nitelendiren bu şahsı kınıyorum ve yobaz lafını kendisine aynen iade ediyorum.

1- Bizim Ali(as) taraftarlığımız göstermelik değil. Biz gerçek İmam Ali(as) taraftarıyız. Senin bizim Ali(as) taraftarlığımızı ölçebilmen için Şialık hakkında yeterli bilgi sahibi olman gerekir.

2-İtikat bakımından Şiilik=Sünnilik demişsin. Önce bir itikat, fıkıh, kelam gibi tabirleri öğren bence. Ders bir itikatla ilgili:

Sünnilikte İman Esasları:

1- Allah'a iman
2- Peygamberler'e iman
3-Ahiret Gününe İman
4- Meleklere İman
5- Kaza ve Kadere İman
6- Kitaplara İman

Şiada Usuli Din

1- Tevhid (Allah'a iman)
2- Nübüvvet (Peygamberler'e iman)
3- Mead (Ahiret Gününe İman)
4- İmamet (Oniki imama iman)
5- Adl( Allah'ın adaletine iman)

Tansu Çiller'le ilgili olay tamamen hayalidir. İspatla.

Hala anlaşamıyoruz sizinle..Bana yapmış olduğunuz hakaretler''saygısız, küstah '' bunalrı aynen sana iade ediyorum..Ve forum moderatörleri tarafından değerlendirilmesini tavsiye ediyorum..

Şiilik senin inancın olabilir..Azerbaycan'da yaşayan azerilerle bir sorunum yok..Benim sorunum irandaki şiilerle..Forumu iyice gez ve daha önce irandaki şiilerin din adına yaptıkları vahşetleri gör..Biz Aleviler bunlara şiddetle karşı çıkıyoruz..Dolayısıyla şiiliğede karşıyız..Hiç bir şiinin Aleviliği şiiliğe bağlama lüksü yoktur olamazda..Aramızda bazı alevi arkadaşlarımız (ki şahsen ben onalrın alevi olduğuna inanmıyorum) şiilik sempatizanlığı yapıyorlar..Yapsınlar bu onların sorunudur..

Gülesim geliyor yaw..Hangi akıl ve şuurla Aleviliği İranın mollalarına bağlayabilirsiniz..Siz islamın özü olabilirsiniz ama bizler Aleviyiz ama müslüman hiç değiliz..Tamam mı?
Bana kesinlikle cevap vermek zorunda kalacağım bir ileti kesinlikle gönderme....

AleviGenç
22.06.2006, 19:02
Hala anlaşamıyoruz sizinle..Bana yapmış olduğunuz hakaretler''saygısız, küstah '' bunalrı aynen sana iade ediyorum..Ve forum moderatörleri tarafından değerlendirilmesini tavsiye ediyorum..

Şiilik senin inancın olabilir..Azerbaycan'da yaşayan azerilerle bir sorunum yok..Benim sorunum irandaki şiilerle..Forumu iyice gez ve daha önce irandaki şiilerin din adına yaptıkları vahşetleri gör..Biz Aleviler bunlara şiddetle karşı çıkıyoruz..Dolayısıyla şiiliğede karşıyız..Hiç bir şiinin Aleviliği şiiliğe bağlama lüksü yoktur olamazda..Aramızda bazı alevi arkadaşlarımız (ki şahsen ben onalrın alevi olduğuna inanmıyorum) şiilik sempatizanlığı yapıyorlar..Yapsınlar bu onların sorunudur..

Gülesim geliyor yaw..Hangi akıl ve şuurla Aleviliği İranın mollalarına bağlayabilirsiniz..Siz islamın özü olabilirsiniz ama bizler Aleviyiz ama müslüman hiç değiliz..Tamam mı?
Bana kesinlikle cevap vermek zorunda kalacağım bir ileti kesinlikle gönderme....

Vallah beni güldürdün benim Alevi olduğuma inanmıyormuşsun bende senin Müslüman olduğuna inanmıyorum diyecemde sen ağzınla ben Müslüman değilim diyorsun...
Bak oku bunu:
Kavram Olarak Alevi kelimesi ne anlama geliyor?

-Alevi kelimesi Hz. Ali taraftarı, Hz. Ali yanlısı anlamına geliyor. İslamiyet içerisinde Hz. Ali´yi sevenlere Alevi denilmektedir.

Alevi kavramının oluşum tarihi Hz. Ali`nin yaşadığı dönemde baslar. Hz. Ali daha yasarken bile Ali taraftarı Alevi diye bilinen kişiler vardı. Yani Alevi kavramını dolayısıyla Aleviliği başka yönlere çekme gayreti içerisinde olanlar Alevi kavramını ya Hz. Ali`den çok önceki bir döneme ya da Hz. Ali`den çok sonraki bir döneme ait olduğunu söylüyorlar. Bu her iki iddia da yanlıştır. Doğrusu; Alevi kavramı daha Hz. Ali hayattayken oluşmuştu. Fakat o zamanlar çok dar bir cevre için kullanılıyordu. Ancak tarihsel süreçte Hz. Ali taraftarları çoğaldı ve böylece Alevi kavramı genelleşti.
www.alevikonseyi.com

Sana yazacaklarım sizin gibiler Aleviliği (Özİslamı)Ateist yapmak...Herkes kendi istediği gibi yaşar sen allaha da inanmıyorsundur...

canazerbaycan
22.06.2006, 19:06
Şiilik İrandaki yobaz şeriatçıların dini değil mi?...Alevileri yobazlarla nasıl bir tutabilirsiniz anlam verebilmiş değilim..

Bir inancı ve ayrım gözetmeksizin o inancın bütün mensuplarına hakaret edilen bu sözler için moderatörlerin devreye girmesini talep ediyorum.

TheGodfather
22.06.2006, 19:09
Vallah beni güldürdün benim Alevi olduğuma inanmıyormuşsun bende senin Müslüman olduğuna inanmıyorum diyecemde sen ağzınla ben Müslüman değilim diyorsun...
Bak oku bunu:
Kavram Olarak Alevi kelimesi ne anlama geliyor?

-Alevi kelimesi Hz. Ali taraftarı, Hz. Ali yanlısı anlamına geliyor. İslamiyet içerisinde Hz. Ali´yi sevenlere Alevi denilmektedir.

Alevi kavramının oluşum tarihi Hz. Ali`nin yaşadığı dönemde baslar. Hz. Ali daha yasarken bile Ali taraftarı Alevi diye bilinen kişiler vardı. Yani Alevi kavramını dolayısıyla Aleviliği başka yönlere çekme gayreti içerisinde olanlar Alevi kavramını ya Hz. Ali`den çok önceki bir döneme ya da Hz. Ali`den çok sonraki bir döneme ait olduğunu söylüyorlar. Bu her iki iddia da yanlıştır. Doğrusu; Alevi kavramı daha Hz. Ali hayattayken oluşmuştu. Fakat o zamanlar çok dar bir cevre için kullanılıyordu. Ancak tarihsel süreçte Hz. Ali taraftarları çoğaldı ve böylece Alevi kavramı genelleşti.
www.alevikonseyi.com

Sana yazacaklarım sizin gibiler Aleviliği (Özİslamı)Ateist yapmak...Herkes kendi istediği gibi yaşar sen allaha da inanmıyorsundur...

Bizler aleviliği çok iyi biliyoruz..Kimse bize Aleviliği öğretmeye kalkışmasın..

Allaha inanmıyorsam kime ne?

Şiilik-Alevilik bir ağacın dallarıdır kabul ederim ama ikisi çok farklı şeylerdir..

Saygılar..

manifesto
22.06.2006, 19:10
canazerbaycan : Kardeş garip yazılar yazıyorsun..
Şiiler Kitaplara yani incilin tevratın ve zeburun Allah tarafından gönderildiğine inanmaz mı?
Şiilikde kader anlayışı yokmudur.Yani kainatta olan herşeyin Allah c.c. izni ve sevki ile olduğuna..

Böyle çarpıtarak ne İSA ya yaranabilirsin ne de MUSA ya olduğun gibi dostoğru yazmalısın bence...
Maddeleri gözden geçir...Bizde Allah'ın adil olduğuna iman ederiz yani sünniler olarak çarpıtma yapmamalısın...
saygılar yaniii

AleviGenç
22.06.2006, 19:10
Hiç bir şiinin Aleviliği şiiliğe bağlama lüksü yoktur olamazda..Aramızda bazı alevi arkadaşlarımız (ki şahsen ben onalrın alevi olduğuna inanmıyorum) şiilik sempatizanlığı yapıyorlar....
Sen şimdi bana Alevi değilsin diyerek hakaret eddiğini düşünüyor seni şiddetle kınıyorum...

canazerbaycan
22.06.2006, 19:12
Godfather bütün Şiileri ve Şiiliği arada fark gözetmeksizin yobaz, şeriatçı ilan ettin. Bu sözlerin için özür diler ve sözlerini geri alırsan ben de senin için kullandığım kelimeleri geri alıp özür dileyeceğim.

cagdascetin
22.06.2006, 19:16
arkadaşlar bunu bırakın siteyi bırakın bide milli eğitim bakanlığının yayınladığı adı 100 TEMEL ESER adlı kitap arşivinin 10 15 inde alevilere gerçek hakaretler bulunuyor bizim bir dedemiz bunu dile getirmesine rağmen hayla bir şey yapılmış değil ve bu kitaplar bazı okullarda okutuluyor örneğin bizim okulun kütüphanesinde baş köşede peki ya bu yanlış nasıl düzeltilecek bide buna bakalım zannedersem hakaret dediğimde küfürdü doğru hatırlıyorum evet ya küfürdü aşşalayıcı laflar vardı

canazerbaycan
22.06.2006, 19:19
Türkiyede bazı çevreler Şiilere, Alevilere ve Nusayrilere karşı sistematik karalama kampanyasında bulunuyor. Bizden olduklarını söyleyen bazıları da bizi birbirimize düşürmeye çalışıtorlar.

AleviGenç
22.06.2006, 19:21
Türkiyede bazı çevreler Şiilere, Alevilere ve Nusayrilere karşı sistematik karalama kampanyasında bulunuyor. Bizden olduklarını söyleyen bazıları da bizi birbirimize düşürmeye çalışıtorlar.

Haklısın can bizi bölmeye calışanlar gidipte sunnilerin Alevi ve Şii'ler hakkında düşündüklerini attığı iftiraları duysunlar o zaman Alevi-Şii-Nusayri kardeşliği için çaba harcarlar...

TheGodfather
22.06.2006, 19:22
Godfather bütün Şiileri ve Şiiliği arada fark gözetmeksizin yobaz, şeriatçı ilan ettin. Bu sözlerin için özür diler ve sözlerini geri alırsan ben de senin için kullandığım kelimeleri geri alıp özür dileyeceğim.

Sen ne laf anlamaz birisin ya..Ben Azerbaycan daki şşiler mi dedim ..İrandaki şşiler deme dim mi? Bir daha okusana..Özür dilenecek bir şey yaptığımı hiç zannetmiyorum..Bana göre konu kapanmıştır...
Saygılar.

alevi_caferi
22.06.2006, 19:43
Bizler aleviliği çok iyi biliyoruz..Kimse bize Aleviliği öğretmeye kalkışmasın..

Allaha inanmıyorsam kime ne?

Şiilik-Alevilik bir ağacın dallarıdır kabul ederim ama ikisi çok farklı şeylerdir..

Saygılar..

aleviliği eksik bliyorsunuz demekki.bilgi haznenize gençalevi bir şeyler katmak istdi.onu alevi olmamakla suçladınız.
bende aleviyim.ve aynen alevigenç gibi düşünüyorum.biz aleviyiz caferiyiz şiayız.

ne zaman caferiliğin şiiliğin huneynicilik olmadıgını göreceksiniz?????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????
Sen ne laf anlamaz birisin ya..Ben Azerbaycan daki şşiler mi dedim ..İrandaki şşiler deme dim mi?
Bir daha okusana..Özür dilenecek bir şey yaptığımı hiç zannetmiyorum..Bana göre konu kapanmıştır...
Saygılar.

irandaki bütün şiiler yobaz mı?seni kınıyorum 100 milyonluk bir ülkeyi yobaz yaptıgın için.yobaz olanları sadece huneyniciler.

bana göre hata yaptın.forumumuzdaki canazerbaycan gibi değerli bir kardeşimize yobaz dedin.ondan ve onun şahsında
tüm caferi kardeşlerimizden özür dilemelisin.

canazerbaycan
23.06.2006, 00:35
canazerbaycan : Kardeş garip yazılar yazıyorsun..
Şiiler Kitaplara yani incilin tevratın ve zeburun Allah tarafından gönderildiğine inanmaz mı?
Şiilikde kader anlayışı yokmudur.Yani kainatta olan herşeyin Allah c.c. izni ve sevki ile olduğuna..

Böyle çarpıtarak ne İSA ya yaranabilirsin ne de MUSA ya olduğun gibi dostoğru yazmalısın bence...
Maddeleri gözden geçir...Bizde Allah'ın adil olduğuna iman ederiz yani sünniler olarak çarpıtma yapmamalısın...
saygılar yaniii

Manifesto kardeş, Şiada kitaplara inanır. Zebura, İncile, Tevrata ve Kuran'a. Kuran'ın Allah(cc)nin kitabı olduğuna ve bir kelimesinin bile değişmediğine ve Kıyamete kadar Allah(c.c.) tarafından muhafaza edileceğine iman ederiz. Aradaki nüans şu. Biz de sizden farksız kitaplara ve meleklere inanıyor, bunu imanın şartı sayıyoruz. Ancak sistematikte bunu ayrı bir madde olarak değil de, nübüvvet(peygamberlere iman) maddesinin kapsamında değerlendiriyoruz. Çünkü Peygamber'e kitap gelir ve bunu melek Cebrail(as) vahyeder.

Kadere ve kazaya da iman etmekle birlikte bunu iman esası olarak görmüyoruz. Kader anlayışımız Ehli Sünnetten (özelikle Eşarilerden) çok farklı. Ama sizin yani Hanefilerin itikadi kolu Maturidiyeye çok yakın. Biz kulların fiilerini özgür iradeleriyle işlediklerini, kulun günah veya sevap işlerken özgürce seçme hakkının bulunduğuna iman ediyoruz. Kulun özgür seçiminde Allah(cc) nin hiçbir müdahalesi olmadığına inanıyoruz. Örneğin kul zina etse bunu kendi özgür iradesiyle yapmıştır. Burada Allah(cc) ona bu günahı işletmemiştir. Aksi takdirde Allah haşa zalim olur. Yani kulunu kendi buyurduğu bir davranışından dolayı cezalandırmasının Adaletiyle bağdaşmadığına inanıyoruz. Bu nedenle Allah'ın adaletine iman ediyoruz. Bizim usuli dinden saydığımız Adl'in anlamı budur. Kadere şöyle inanıyoruz ki, kul özgür iradesiyle o fiili seçtikten sonra Allah onun iradesi doğrultusunda o fiili yaratır. Bu da sizin Hanefilerin Maturidi itikadının cüzi irade-külli irade anlayışıyla örtüşür. Ancak Cebriyenin, Selefiyyenin ve Eşariyenin kulu bir robot düzeyine indiren, özgür iradeyi yok sayan ve Allah'a zulum atfedilmesine yol açabilecek aşırı kaderci anlayışıyla Mutezilenin kaderi inkar eden anlayışını reddediyoruz. Ancak, kelam ve felsefe boyutu da bulunan, bu kadar karmaşık bir konunun iman esası sayılmasını; bu konuda değişik görüşler ileri süren fırkaların(ister aşırı kaderci ister kaderi inkar eden) bu karmaşık konu nedeniyle iman dairesi dışına çıkarılmasını doğru bulmuyoruz. Son olarak İmamların(as) bu konudaki görüşlerini yansıtacağım.

İmam Ali(as): Kader ve kaza konusunu fazla irdelemeyiniz. Sizden önceki kavimlerin helak olmasının sebebi bu konuda tartışmalarıdır. Nehcül Belaga

İmam Cafer Sadık(as): Ne cebir(zorlama) vardır ne de tenfiz(tam serbestlik). Hakikat ikisinin ortasındadır. Usul-i Kafi

Manifesto kardeş son bir kez özetliyorum:

Usul-i Din
Tevhid(Allah'ın birliğine iman)
Nübüvvet(Peygamberlere, kitaplarına ve meleklere iman)
Mead(Ahirete iman)
İmamet(Oniki imama iman)
Adl(Allah'ın Adaletine iman)

Bu son ikisi usul-i mezheptir(Adl ve imamet). Bu ikisine inanmayan ilk üç esasa inanması şartıyla Müslümandır. Yani arkasında namaz kılınır, kestiği yenir, evlenme de sakınca yoktur, Şii olmasa bile cenaze namazını kılmak bütün Müslümanlara farzdır yani Müslüman kardeşimizdir. Ancak, Şia olmak(yani kamil mümin) için bizce son iki esasa da inanmak gerekir. Sizle yani Maturidi-Hanefilerle Tevhid, Nübüvvet, Mead ve Adl konusunda esaslı bir ayrılığımız yok. Biz de sizin altı iman esası olarak belirttiklerinizin hepsine iman ediyoruz(Kaderdeki olguyu açıkladım. Kaderin içeriği konusunda sizle değil Şafii ve Malikilerin itikadi mezhebi Eşariyye ve Hanbelilerin mezhebi Selefiyyeyle ihtilaf içerisindeyiz. Bu da aslında Kelamcıların ve felsefecilerin ilgilendiği çok ayrıntılı bir konu).

Sonuç olarak temel ihtilaf noktamız:

İMAMETTİR.

canazerbaycan
23.06.2006, 00:48
http://www.caferilik.com/inanc/a1.htm(Adl konusunda daha fazla ayrıntı için buraya bakınız.)

Buna karşın adl-i ilahi meselesinde Ehl-i Sünnet grubu, adl-i ilahiyi kabul eden Mutezile ve kabul etmeyen Eş'arîler olmak üzere, iki ana kola ayrılmışlardır. Böylece Ehl-i Sünnet'ten Mutezile mezhebine mensup olanlar, biz Ehl-i Beyt dostlarının yanında yer alarak Adliye grubuna girerken, Eş'arîler bunun karşısında yer almışlardır.

Ancak bu günün Ehl-i Sünnet'i çoğunlukla Eş'arî mezhebini benimsemişlerdir. Mutezile mezhebi ise, bir süre hakimiyet sürdürdükten sonra, uful ve sönüş dönemine girmiş ve bilahare sadece tarih ve kelam kitaplarında varlığını sürdüre gelmiştir.

Usul-i din konusunda Ehl-i Sünnet arasında yaygın olan bir diğer mezhep de Muhammed bin Muhammed bin Mahmud Maturidi'nin tesis ettiği Maturidi mezhebidir. Her ne kadar bazıları onu kelam menheci açısından Eş'arî'ye, [51] bazıları ise Mutezile'ye, [52] daha yakın olduğunu iddia etmiş, diğer bazıları ise, bu ikisi arasında kendi başına müstakil bir yönteme sahip olduğunu savunmuşlarsa da, [53] Maturidi'nin ortaya koyduğu ilkelere baktığımızda onun Mutezile mezhebine daha yakın olduğunu görmekteyiz. Çünkü "Hüsn-ü Kubh-ü Akli" meselesinde Maturidi'nin de savunduğu ilke Mutezile'nin savunduğu görüşle ayniyet arz etmektedir. O halde Maturidi'yi de bu hususta Adliye grubundan saymak mümkündür.

manifesto
23.06.2006, 01:16
Canazerbaycan : Ancak sistematikte bunu ayrı bir madde olarak değil de, nübüvvet(peygamberlere iman) maddesinin kapsamında değerlendiriyoruz. Çünkü Peygamber'e kitap gelir ve bunu melek Cebrail(as) vahyeder.
Hah yani onu bileyimde yok zaten inandığınızı biliyorum ama bunları imandan saymayınca problem olur tek tek yazmaya da gerek yoktur zaten şart 6 deyip kimse bırakmıyor.
Ayrıca 12 imama iman meselesini nasıl izah ediceksin? Hz.Peyganber bu 12 imama iman etmişmiydi? buna nasıl bir cevabın var.Açıkdır ki 12 imama iman işi sonradan başlamışdır,ben şahsen onların müslüman ve islam alimi olduklarına iinanıyorum ama bunu imanımdan saymıyorum...
Zaten sünnilerin ekserisinin Fıkıhda mezhebi Hanefi itikatda mezhebi Maturididir bazıları bunları ayrılık gibi anlasalarda esasını bilmedikleri için yanlış yorumluyorlar.
Yani inanalımda bu meselelere 6 ile sayalım veya saymayalım fark yok..
İslamda Tüm mezhebler esasda birdir usulde ve fıkıhda ve itikadda bazı farklılıklar vardır mesele bundan ibarettir.
Kaza ve kader konusunda yazdıklarına aynen katılıyorum zira insanın akıl sahibi olmasının hikmeti budur..
Sonuç olarak temel ihtilaf noktamız:
İMAMETTİR
:) yani siyasi...ben bu konuda tarafsızım zaten benimle itilafın yok..:)

Serkan_Devrim
23.06.2006, 18:45
konu diyanetin şiilere hakareti. alevi şii tartışmasının yeri bu topik değildir. lütfen arkadaşlar konuya dönelim. :)

garcia
23.06.2006, 19:03

sayın canazerbaycan eğer gerçekten şiilere ve ya başka bir inanca hakaret varsa elbetteki ona karşıyım.kimse inancından veya inanmadıklarından dolayı hor görülemez.diyanet işleri sadece sünni inanç tarzına endekslenmiş.ben şahsım adına diyanet işlerinin varlığınada,zorunlu din derslerinede karşıyım.ama dahaca anadolu alevilerinin yaşadıklarının yüzde birini bile yaşamadınız.okullarda sure,namaz bilmediğim için ben şahsım bile din dersi hocası tarafından hakarete uğradım.
sayın canazerbaycan her türden toplumsal haksızlığa karşı bir insan olarak,eğerki böyle birşey varsa insanım diyen herkes karşı çıkmalıdır.diyanet teşhir edilmeli bunun için,açıklamalar yapılmalıdır.konuyla alakalı değil ama bilginiz olsun diye söylüyorum:türkiyede sünni islamın alevilere yaptığının aynısını,hatta fazlasını şii iran devlet yönetimi iranda alevilere karşı yapıyor,bazen bu toplu katliamlara kadar varıyor.ben sitede bunuda duyurmaya çalıştım...

Serkan_Devrim
04.07.2006, 23:51
Alevigenc..Senin tanımına göre Alevilik Şiilikten çıkma bir mezhep oluyor..dikkat edelim lütfen..Şiiliğe bu kadar sempati duymanıza anlam veremiyorum..Şiilik İrandaki yobaz şeriatçıların dini değil mi?...Alevileri yobazlarla nasıl bir tutabilirsiniz anlam verebilmiş değilim..Bana yapıcağınız uyarıyı tecrübe puanıyla değil açıkça yapın..Köşe kapmaca oynamayın lütfen..Bu herkes için geçerlidir..
Saygılar..sevgili dostum´
sen forumdaki seviyeli kişilerdensin. şiilik din değildir mezheptir ve bir gurubu komple yargılamak hoş olmamış.

AleviGenç
30.07.2006, 00:14
TheGodfather´isimli üyeden Alıntı
Alevigenc..Senin tanımına göre Alevilik Şiilikten çıkma bir mezhep oluyor..dikkat edelim lütfen..Şiiliğe bu kadar sempati duymanıza anlam veremiyorum..Şiilik İrandaki yobaz şeriatçıların dini değil mi?...Alevileri yobazlarla nasıl bir tutabilirsiniz anlam verebilmiş değilim..Bana yapıcağınız uyarıyı tecrübe puanıyla değil açıkça yapın..Köşe kapmaca oynamayın lütfen..Bu herkes için geçerlidir..
Saygılar..

Şii'liğe duyduğum sempati falan yok.Sadece bizim inancımıza benzer yanları var.Onu yazmışımdır.İran - Farslılarla işim olmaz...

Temel Ali-Yandaşlığımız-Ehl-i Beyt Sevgisi 12 İmam inançımız aynı olması yoksa biz ALEVİYİZ onlar şii.