Orijinalini görmek için tıklayınız : O Alevi Ben degil...

_SU_
24.08.2005, 09:34
merhaba...dün alevilik hakkinda bi kac sey okudum internetde sonra ama bi sonuca varamadim..forum aradim belki burda bana yardimci olabilirsiniz...

ben isvicrede bi aleviyle 5aydir beraberiz..onunla cikmaya basladigimda onun alevi oldugunu bilmiyorum ögrendigimde beni hiiiic rahatsiz etmedi bu durum..insan olsun yeter onun inanci kendisine diye düsündüm.. ama annem cok asiri bi sekilde karsi cikiyor demedigini birakmiyor bana onunla ilerde evlenirsem beni bidah görmek istemiyormus.. defolup git diyor ailemize sokamazsin onu diyor... napcam bilmiyorum? onu gercekten seviyorum ask herseye degermi sizce? niye sünniler alevileri sevmiyorki ben bunu bi anlayabilsem =( anneminde alevi arkadaslari var hemde cok iyi anlasiyorlar ama söz konusu cikmak-evlilik oldugu zaman ters düsünceleri oluyor... yardim ederseniz akil verirseniz cok sevinirim... hergün aglamktan biktim artik...

sevgiler

whitehat
24.08.2005, 10:19
Arkadaşım sana söyle izah edeyim;
Bu gibi olaylardan ailenin etkilenmesi sadece sağlam bilgi ve araştırma yapmadan kulaktan kulağa süregelen bilgilerdir. Annenin tavrı bundandır. Alevilere atılan yalan dolan karalama gibi meseleleri annen sadece duyduğu kadarla yetinmiş araştırmamış öğrenmek istememiştir. Yani annene sor neden istemiyon sebeb ne? bunu annene sor sebeb nedir acaba?
Saygılar

_SU_
24.08.2005, 10:28
sordum bile sey diyor: *aleviler namaz kilmiyor oruc tutmuyor camiye gitmiyor* dedi.. bende annem bana ne herkesin dini kendisine ondan bana fayda yok benden ona fayda yok dedim...öldükten sonra allahin önünde biz hesap vercez dedim.. ama iste sonuc yok... bazen diyor iste naparsan yap ama ilerde asla bi evlilik olamaz yani rsemen red eder beni... hic böyle bi durumda degildim ask ugruna savasmak buymus meger...

saygilar

Ezo
24.08.2005, 16:33
Sabir ve tanitim yap alevileri önce kendiniz taniyin sonra ailenize tanitin önyargi karsilikli alvilerde sunnilere kiz vermezler sizin anlattiklariniz bilindik seyler ...

_SU_
24.08.2005, 16:49
ya tanimaya calisiyorum ögrenmeye calisiyorum alevi arkadaslarim varherkes baska bi sey söylüyor neye inancam bilmiyorumki hic bi fikrim yok alevilikle isallah bu forumda bi kac sey ögrenirim...

Ezo
24.08.2005, 16:57
ya tanimaya calisiyorum ögrenmeye calisiyorum alevi arkadaslarim varherkes baska bi sey söylüyor neye inancam bilmiyorumki hic bi fikrim yok alevilikle isallah bu forumda bi kac sey ögrenirim...

Kalbin neyi söyluyorsa onu yap ama ailenide silip geçme onlari ikna etmeye çalis tekbasina degil arkadasinla beraber deneyiniz....

whitehat
24.08.2005, 20:35
Merhaba;
su arkadaşım ben coğu alevi bilirim namazda kılar oruçta tutar bazılarını bende cözemedim. Ama şu var dava sadece senin davan olmayacak beraber mücaldele vermelisiniz. Bu konuları birlikte ailelerinize anlatmalısınız..
Sevgiyle kalın

Alevimen
24.08.2005, 21:02
Merhaba;
su arkadaşım ben coğu alevi bilirim nazamda kılar oruçta tutar bazılarını bende cözemedim. Ama şu var dava sadece senin davan olmayacak beraber mücaldele vermelisiniz. Bu konuları birlikte ailelerinize anlatmalısınız..
Sevgiyle kalın
asimile edilen alevilerden bahsediyorsunuz, anadolu alevileri genelde namaz kılmaz. Oruç ise tutulur ama ramazan'da deyil, farklı.

Ceyhun
26.08.2005, 01:40
Merhaba;
su arkadaşım ben coğu alevi bilirim namazda kılar oruçta tutar bazılarını bende cözemedim. Ama şu var dava sadece senin davan olmayacak beraber mücaldele vermelisiniz. Bu konuları birlikte ailelerinize anlatmalısınız..
Sevgiyle kalın

Sen de bakıyorum başkalarının bilmediği ne varsa herşeyi biliyorsun. Bir yerde de "Muharrem ayında oruç tutan çok sunni bilirim." diyordun. Burada da "namaz kılan Alevilerden" bahsediyorsun. Valla ben Aleviyim. Namaz kılan Alevi, bir tek dedemi gördüm. Köyde zaten camide genelde bir o vardı, bir de köyün imamı :) Bir de bu yaşıma geldim, Muharrem ayında oruç tutan Sunni görmedim. Varsa da herhalde gene "bizim köy/dedem" oranına yakındır. Genelde bizim oradaki Alevi köylerinde cami bile bulunmaz. Bizim köyde vardı çevrede birtek. Ama dediğim gibi cemaatsiz bir camiydi o da. Genelde Ramazan'da da oruç tutmaz Aleviler. Bunu farkedebilmek için de Ramazan ayında herhangi bir Alevi mahallesinden, köyünden, kentinden geçmek bile yeterlidir. Senin şu "benim bildiğim" ile başlayan cümleler bayağı ilgimi çekti. İstihbarat sakat olmasın...

Valla bence SU'nun annesinin söylediği *aleviler namaz kilmiyor oruc tutmuyor camiye gitmiyor* büyük oranda doğru. Bana camiye gitmediğim için tepki verecek adam da versin arkadaş. En isabetlisi olur. Bunu problem yapan biriyle bir Alevinin herhangi bir alışverişi olmamalı. Aleviyi, Alevi gibi kabullenirse ne ala, kabullenmezse kendi bileceği iş. Biz inancımızdan ve felsefemizden gurur duyuyoruz.

_SU_
26.08.2005, 09:43
sagolun arkadaslar.. tabi bi ben savasmicam onunda destegi olmasi gerekiyor varda..
dün düsündümde keske dünyada kim neye inandigini hic kimse söylemeseydi böylece hic problem olmazdi yada savaslarda olmazdi... artik biktim diyebilirim mülümanmis yok alevimis yok budistdi..

ama iste aleviler bile tam olarak bilmiyorlar namaz kilip kilmadiklarini herkes baska bisey diyor.. sunnilerdede öyle ama bi kuran var onu okurum orda ne yaziyorsa odur bi hoca bana yok yüüzük takmak yasak diyorsa gülüp gecerim.. sizinde galiba bi kitabiniz vardir? varsa adi ne? bulabilirmiyim bi yerde?
ben sadece bi dine yönelik gitmiyorum baya cok sey okudum iste aleviler cemaat icinde ibadet etmezler gerek duymazlarmis.. bende öyle düsünüyorum mesela annem dese iste git namaz kil, kilmam icimden gelmedikten sonra benim icin bi anlami yok namazin...

tskler

afsin_2007
26.08.2005, 09:44
Aleviyi, Alevi gibi kabullenirse ne ala, kabullenmezse kendi bileceği iş. Biz inancımızdan ve felsefemizden gurur duyuyoruz.
Alevileği alevi gibi kabullenmek nedemektir pek anlayamadım.
Namaz Oruç alevilikte vardır. öyle fazla bir araştırmayada gerek yok
Hz. Ali (R.a) oruç tutmuş ve namaz kılmıştır bunun aksini söyleyeniniz varmı varsada aklından şüphe ederim duygularından ve samimiyetinden bence bazı insanlar nefislerinin hoşuna giden şeyleri yapıyor yada dininin gerlerini yapmıyor sonrada herhangi bir sıfatın arkasına sığınıp bizi böyle kabullenin diyor arkadaşlar şahsi düşünce ve görüşlerinizi bir topluluğa cemaate veya herhangi bir gruba mal etmeyin böyle düşünüp hareket edenler yüzünden çok insanın canı yanıyor.

whitehat
26.08.2005, 09:52
Sen de bakıyorum başkalarının bilmediği ne varsa herşeyi biliyorsun. Bir yerde de "Muharrem ayında oruç tutan çok sunni bilirim." diyordun. Burada da "namaz kılan Alevilerden" bahsediyorsun. Valla ben Aleviyim. Namaz kılan Alevi, bir tek dedemi gördüm. Köyde zaten camide genelde bir o vardı, bir de köyün imamı :) Bir de bu yaşıma geldim, Muharrem ayında oruç tutan Sunni görmedim. Varsa da herhalde gene "bizim köy/dedem" oranına yakındır. Genelde bizim oradaki Alevi köylerinde cami bile bulunmaz. Bizim köyde vardı çevrede birtek. Ama dediğim gibi cemaatsiz bir camiydi o da. Genelde Ramazan'da da oruç tutmaz Aleviler. Bunu farkedebilmek için de Ramazan ayında herhangi bir Alevi mahallesinden, köyünden, kentinden geçmek bile yeterlidir. Senin şu "benim bildiğim" ile başlayan cümleler bayağı ilgimi çekti. İstihbarat sakat olmasın...

Valla bence SU'nun annesinin söylediği *aleviler namaz kilmiyor oruc tutmuyor camiye gitmiyor* büyük oranda doğru. Bana camiye gitmediğim için tepki verecek adam da versin arkadaş. En isabetlisi olur. Bunu problem yapan biriyle bir Alevinin herhangi bir alışverişi olmamalı. Aleviyi, Alevi gibi kabullenirse ne ala, kabullenmezse kendi bileceği iş. Biz inancımızdan ve felsefemizden gurur duyuyoruz.
Arkadaşım bunu sana ispatlayamam belki ama benim annem muharrem ayında oruç tutar. Bizim köyde hemen hemen coğu evde bu böyledir. Benim alevi olan çorum/iskilip li arkadaşım var. Babasına sordum bizzat o bana "Aleviler namazda kılar oruçta tutar" camiye gitmeme konusu ise sadece bir gelenek gibi ata dedemiz gitmemiş bizde gitmiyoruz. Yoksa camiye gidende olur tabi dedi. Peki soruyorum siz Hz.Ali (r.a) ı piriniz olarak kabul ediyonuz Neden Hz.Ali (r.a) gibi yaşamiyorsunuz. Hz.Ali (r.a) camiye gitmemişmi, namaz kılmamış mı, oruç tutmamış mı? Sizin Dede diye kabul ettiğiniz Cem evlerinde bişeyler anlatanlar kendileri bir şey bilmezken sana ne verebilirki? Biz sünniler Hz.Ali (r.a) ı Alevilerden daha cok severiz bundan eminim. Ama bu sevgi taparcasına değil tabi.. Tapılacak bir tek ilah var Oda Allah (c.c) dür. Sizler aleviliği bir inanıştan ziyade bir din olarak görüyorsunuz. Kişi veya kişilerin inanışları ne olursa olsun saygım vardır. Ama şuda bilineki yeryüzünde son din İslam son peygamber Hz.Muhammed (s.a.v) dir. Bunu kimse inkar edemez aksinide ispat edemez.. Aleviler Hz.Ali (r.a) Peygamber olarak görürler. Bunun aslı ise şöyledir.İbn-i Sebe tarafından iddia edilmiştir. Bütün gayesi Müslümanların itikadını bozmak olan İbn-i Sebe, menfur faaliyetlerini sürdürürken, nabza göre şerbet vermesini iyi beceriyordu. Önce, bazı kimselere Hz. Ali’nin (ra.) ilâh olduğunu telkin etmeye çalışıyor, bunun tutmayacağını anladığı yerde, ona peygamberlik isnat ediyor; bunun da geçerli olmayacağını anladığı zaman ise, “Hilâfetin en evvel Hz. Ali’nin hakkı olduğunu, bu hakkın kendisinden zulmen alındığını” telkine kalkışıyordu.
Dikkat edilirse, bu üç iddia arasında tezat vardır. Tezat ise, hükümsüzdür. Şöyle ki ilâh olan, peygamber olamayacağı gibi, peygamber için de hilâfet söz konusu olamaz. Bu tezat dahi, açıkça gösteriyor ki meselenin altında sadece ve sadece ifsat ve ihanet yatmaktadır.

Malûmdur ki, Her şeyin bir başlangıcı ve bir de nihayeti olduğu gibi, Hz. Âdem’le (as.) başlayan peygamberlik müessesesi de Hâtemü’l-Enbiyâ (asm.) ile son bulmuştur. Cenâb-ı Hak, peygamberlerin en ekmeli olan O Zât’ın eline semavi kitapların en mükemmeli olan Kur’ân-ı Azimüşşân’ı vermiş ve nübüvvet müessesesini o Hâtemü’l-Enbiyâ ile tekmil etmiştir. Artık, kıyamete kadar başka bir peygamber gelmeyecektir.
Hz. Muhammed’in (asm.) Hâtemü’l Enbiya olduğu Ahzap Sûresinde şu şekilde ifade buyrulmaktadır.
“Muhammed sizin ricalinizden hiçbirinin babası değil ve lâkin Allah’ın Resulü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah âlimdir. (Her şeyi bilendir.)
Bu ayet-i kerimede Cenâb-ı Hak, hem Hz. Muhammed’in (asm.) ismini zikrederek onun peygamberliğini açıkça ifade ediyor, hem de “Son Nebi” ifadesiyle, onun son peygamber olduğunu kesin olarak beyan buyuruyor.
Bilindiği gibi, kendisine kitap indirilen peygamberlere “Resul” denir. Ayet-i kerimede Peygamberimiz (asm.) için hem Resul, hem de Son Nebi buyurulmasıyla artık kendinden sonra hiçbir nebinin gelmeyeceği ve nübüvvet kapısının onunla son bulduğu kesinlikle bildirilmiş oluyor. Yâni, Hz. Muhammed (asm.) son nebi olduğu gibi, son Resul de olmaktadır. Zira, her Resul nebidir, fakat her nebi Resul değildir.

Şimdi, Hz.Ali’ye peygamberlik isnat eden İbn-i Sebe ve taraftarlarının iddialarını, kısaca tahlil edelim
Evvela Hz.Ali peygamberlikle görevlendirilseydi, bu göreve herkesten önce kendisinin iman etmesi ve peygamberliğini ilân etmesi, onun için bir farz olurdu. Kendisi tarafından ne yazıyla, ne de sözle böyle bir şey asla ifade edilmediği gibi, aksine hakkında bu gibi iddialarda bulunanların bir kısmını yaktırmış, bir kısmını ise sürgüne göndermiştir.
Kendisi daha on yaşında bir çocuk iken, Peygamberimizin son nebi olduğunu kabul etmiş ve bu uğurda maddî-manevî cihat etmiş, hilâfeti zamanında da Kur’an-ı Kerim’in hükümlerini en ince noktasına kadar uygulamış, kısacası çocukluğundan tâ vefatına kadar Allah ve Resulü yolunda çalışmıştır.
Böyle bir zâta peygamberlik isnadında bulunmak hiçbir esasa dayanmayan bir hurafedir.
Cenâb-ı Hak Sebe Sûresinde: “Seni de başka değil, ancak bütün insanları kapsayan bir risaletle rahmetimizin müjdecisi, azabımızın habercisi (olarak) gönderdik ama bunu insanların çoğu bilmez.” (Sebe Sûresi, 28)
Cenâb-ı Hak, bu ayet-i kerimeyle, Resulüllah Efendimizin (asm.) peygamberliğinin bütün insanları kapsadığını açıkça beyan buyuruyor.
Şimdi ise bazı arkadaş(lar) islam'ın şartı olan namaz ı orucu inkar ediyorlar.. siz bana bir ispat gösterin deyinki bu böyledir. böyle olmalıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de, Hz.Muhammed’in (asm.) peygamber olduğunu açıkça ifade eden bir diğer ayet-i kerime de Sûre-i Feth’in şu ayetidir: “Muhammed Allah’ın Resulüdür. onun takipçileri de kâfirlere karşı şiddetli, kendi aralarında merhametlidirler. Onları rükû ediciler, secde ediciler olarak görürsün.”

Sağlıcakla kalın

Ceyhun
26.08.2005, 14:26
Benim alevi olan çorum/iskilip li arkadaşım var. Babasına sordum bizzat o bana "Aleviler namazda kılar oruçta tutar" camiye gitmeme konusu ise sadece bir gelenek gibi ata dedemiz gitmemiş bizde gitmiyoruz.

Çorum/İskilip'de çok az Alevi vardır. Arada kalanların inançlarının Sunnilerden etkilenmiş olması gayet doğal. Aleviler genelde Çorum'un güney bölgesinde yaşarlar. Merkez, Mecitözü, Ortaköy, Alaca ve Sungurlu ilçelerinde Alevilerin oranı çok yoğundur. Kuzeydeki ilçelerde ise Alevi nüfusu oldukça düşük kalmaktadır. Ve Çorum'un merkezi ile Mecitözü ilçesindeki birçok Alevi köyüne gittim. Ben de zaten o köylerden birindenim. Böyle İskilip'ten arkadaşımın babası şöyle dedi üzerinden ne bir tespit yapılır ne de bir yargıya varılır. Biz burada genelleme yapıyoruz. İstisnalar kaideyi bozmaz. Yerinde tespit edilebilir. İstanbul'da oturanlar oradaki Alevi mahallelerinde ufak bir araştırmayla Alevilerin yaşayışı hakkında bilgi sahibi olabilir (Gazi Mah., Okmeydanı, Nurtepe, Armutlu, Mustafa Kemal vs). İskilipli arkadaşımın babası şunu diyor üzerinden kendi kendimize tespitler yapmayalım.

Peki soruyorum siz Hz.Ali (r.a) ı piriniz olarak kabul ediyonuz Neden Hz.Ali (r.a) gibi yaşamiyorsunuz. Hz.Ali (r.a) camiye gitmemişmi, namaz kılmamış mı, oruç tutmamış mı? Sizin Dede diye kabul ettiğiniz Cem evlerinde bişeyler anlatanlar kendileri bir şey bilmezken sana ne verebilirki?

Ne demek bu şimdi. Hz.Ali gibi tabi ki yaşamayacağız. Aleviliği Alevilik yapan budur zaten. Çağın, bilimin, koşulların değiştiğinin farkına varmak; inançlarını ve hayatını buna göre gözden geçirmek. Hz.Ali'yi sevmek, ona bağlılık duymak onun gibi yaşamak anlamına gelmez. Zaten Aleviler böyle bir stratejiyle hareket etselerdi bugünkü çağdaşlıklarını, diğer topluluklardan farklarını, kadına verdikleri değeri hiçbir zaman elde edemezlerdi. Bizler bağlı olduğumuz insanların inancını, düşüncesini, kafa yapısını, evrensel değerlerini örnek alırız. Hayat biçimini örnek almayız. Bizi biz yapan da budur zaten.

Sizin Dede diye kabul ettiğiniz Cem evlerinde bişeyler anlatanlar kendileri bir şey bilmezken sana ne verebilirki?

Ben bu forumda hiç imamlar hakkında böyle kanaatler olduğunu görmedim. Hatta bizim köye gelen imamların namazına kimse gitmese bile herkes çok büyük bir saygı gösterirdi. Çok içki içilen bir köy olmasına rağmen imam kahveye girdiğinde herkes masadaki birasını eline alır ve masanın altında tutardı. İnançların simgesi olmuş kişiler hakkında böyle sağlı sollu konuşmak hiç hoş değil. İnsanların inançları hakkında fikir yürütmeden önce "Dede bişey bilmiyor.", "İmam kendi bilgisizken sana nasıl birşey öğretecek?" cinsinden ifadeler kullanmak yerine daha saygılı bir tarz seçmek gerekiyor. Burada siyaset, bilim, felsefe veya sanat tartışmıyoruz. Dini inançlar daha kırılgan konulardır. Her türlü eleştiri yapılabilir ama cümleler daha dikkatli seçilerek.

Onun dışında hala herşeyi Hz.Ali zamanına vs indirgiyorsun. Alevilik, Hz.Ali taraftarlığından ibaret değildir. Kafanızda farklı bir Alevilik var. Alevilik hakkında son derece bilgisizken, Alevilik hakkında hükümler vermek burada da görüldüğü gibi sakat durumlara yol açıyor. Aleviliği anlamak için Hz.Ali'yi sevmeyi anlamak yeterli olmaz. Alevilik için Hacı Bektaş'ı, Pir Sultan'ı, Şeyh Bedrettin'i incelemek; bunların felsefesi hakkında fikir sahibi olmak gerekir. Bizler Şii değiliz. Baştan beri, her yazınızda Şiilik ile Aleviliği karıştırıp buna göre sonuçlar çıkarıyorsunuz. Teşhis yanlış olunca tedavi de uçuk ve ilgisiz oluyor doğal olarak. Bizlerin inanç şekillenmemiz 600'lü yıllara dayalı kalmamıştır. Bizim inancımız Anadolu'da şekillenmiş ve bugünkü halini almıştır. Daha bunu anlamadan sürekli bir "Hz.Ali şöyle yaşıyordu.", "Hz.Ali'nin başından şu olaylar geçmişti." şeklinde birşeyler anlatıyorsunuz. Bu konuyu Şiiler'le tartışabilirsiniz. Ama söyledikleriniz ve vardığınız sonuçlar Aleviler için birşey ifade etmiyor. Çünkü Aleviliği anlamaktan ve onun hakkında fikir yürütmekten çok uzaksınız. Bilmediğiniz birşeyden bahsediyorsunuz. Alevilik'i bir hilafet sorununa indirgeyince ortaya bu türlü namaz, cami, oruç gibi konularda son derece yanlış teşhis ve tedavilerin çıkması da gayet doğal.

Ceyhun
26.08.2005, 14:33
Hz. Ali (R.a) oruç tutmuş ve namaz kılmıştır bunun aksini söyleyeniniz varmı varsada aklından şüphe ederim duygularından ve samimiyetinden bence bazı insanlar nefislerinin hoşuna giden şeyleri yapıyor yada dininin gerlerini yapmıyor sonrada herhangi bir sıfatın arkasına sığınıp bizi böyle kabullenin diyor arkadaşlar şahsi düşünce ve görüşlerinizi bir topluluğa cemaate veya herhangi bir gruba mal etmeyin böyle düşünüp hareket edenler yüzünden çok insanın canı yanıyor.

Nasıl yani? Sen ne yapıyorsan yap arkadaşım. Ne şahsi düşüncesi? Alevilerin GENELDE namaz kılmayıp, Ramazan'da oruç tutmadığı bilinen bir gerçektir. Neyin hikayesini anlattığını anlamadım ki. Sen ne yapmak istiyorsan onu yap. Sana karışan mı var? Alevi mahalleleri, Alevi köyleri, Alevi şehirleri ortada dururken hala hikaye anlatanlar yok mu. Kimin canı yanıyor? Neyin canı yanıyor? Ne demek istiyorsun sen? Konuyu kişilere indirgeyip, şahsileştirme. Hoşlanmam bu tür "Vay sen şöylesin, buna şunu bahane ediyorsun" türü kişisel tırıvırılardan. Kişisel diyaloglara girmek istemiyorum seninle.

Ceyhun
26.08.2005, 14:58
Bir örnek vereyim o zaman. Ya ben bu konunun bu kadar saptırılma ihtimali olmadığı için belgeye ve kanıta ihtiyaç duymamıştım. Yani bu konunun sünniler tarafından bilinmemesi ve merak edilmesini son derece normal karşılıyorum. Ama Alevi olduğunu iddia eden kişilerin ısrarla inkarı manipülasyon olduğu açık.

Divriği Alevilerin oldukça yoğun yaşadığı bir ilçedir. Divriği'nin toplam 116 köyü var (5'i bucak). 11 köy sunni, 6 karışık, 94 köy de Alevi. Bu Sunni olan ve karışık olan köylerden tamamında cami var. 94 Alevi köyünden ise sadece 2'sinde kullanımda cami vardır. 3'ünde ise cami vardır ama kadro yoktur.

İşte link. Umarım hala manipülasyon yapan olmaz. Divriği'nin bütün Alevi köylerindeki herkes de benim gibi camiye gitmemek için bahane arıyor sanırsam. Göz göre göre yalan (başka birşey denmez artık buna, kusura bakmayın, çünkü bir Alevinin bu gerçeği inkarı ancak yalan olabilir) söyleniyor ve bir de kişiselleştirip karşıdaki insana suçlama yöneltiliyor. Buyrun linki. Ülkemizdeki Alevi köylerinin en az %80'inde cami bulunmaz (yapılanların da çok büyük bir kısmı kullanılmaz). Bari konuya iyi niyetli yaklaşıp gerçekten merak eden arkadaşlara fikir versin link:

http://www.odekkoyu.com/Divrigi.htm

Şu link de konu hakkında fikir verebilir:
http://www.alisirkoyu.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=40

Ben bu manipülasyonları Alevi köylerine cami yaptıran, Alevileri sunnileştirmek isteyen, Alevileri asimile etmek isteyenlerin politikası olarak düşünüyorum. Ve bu tür çabaları iyi niyetli bulmuyorum. Alevilerin ibadetleri çeşitlilik göstermektedir. Büyük bir çoğunluk namaz kılmazken, kılanlar da evlerinde kılmaktadırlar. Yani söz doğrudur: "Aleviler camiye gitmez." Kimi kandırıyorsunuz? Neyin propogandasını yapıyorsunuz?

_SU_
26.08.2005, 15:29
ben burda sizden bilgi DOGRU BILGILER icin üye oldum ama cogu kisi baska seyler söylyüor neden dogru yanlis var?
anlamiyorum hala bisey... hz.ali gibi niye yasamak istemiyorsunuz? o namaz kildi camiyede gitmis.. offf kafam cok karisik din cok karisik bi olay :3D_NG (6)

Ceyhun
26.08.2005, 16:00
anlamiyorum hala bisey... hz.ali gibi niye yasamak istemiyorsunuz? o namaz kildi camiyede gitmis.. offf kafam cok karisik din cok karisik bi olay

Ben size bu konuda yeterince yardımcı olamam. Benim buradaki amacım önce doğruları kabullenmek. Alevilerde oran yüksek olmasa da namaz kılanlar mutlaka var. Ama bunlar genelde kendi evlerinde namaz kılarlar. Camiye gitmezler. Büyük çoğunluk ise namaz kılmaz. Ramazan'da oruç tutan oranı da çok düşüktür. Muharrem ayında yaşlılarımız genelde oruç tutarlar. Bu oruç süresi boyunca bizim orada su içilmezdi (Kerbela katliamına atfen). Bunun yerine ayran gibi diğer sıvı gıdalar tüketilir. Hz.Ali gibi yaşamak istemeyişimiz de gayet normal. Bir insana değer vermek, onun gibi yaşamak anlamına gelmez. Bu sapkınlıktır. Bu sapık düşünce literatürümüze "gavur icadı", "şeytan icadı" gibi deyimleri kazandırmış; her türlü yeniliğe, her türlü gelişime ayak diretmiştir. Aleviliği yobazlıktan uzaklaştıran en büyük neden de bu örnek aldığı kişiler gibi "yaşamama" anlayışıdır. Önemli olan şekil değil, düşüncedir. Farklı koşullara farklı tepkiler verme, zamana uyum sağlama, aydınlanma anlayışıdır.

Aleviler ve cami ilişkisi de zaten bilinen bir durumdur. Buradaki bazı manipülasyon çabalarına aldırmayın lütfen. Verdiğim link size yeterince bilgi verebilir. Söylediğim gibi Alevi toplumu ibadeti bir gösteri, bir şekil, bir görev olarak düşünmez. Alevilik için yürek esastır. İnsan esastır. İyi bir insan olmak esastır. Alevilikte ibadetten önce, insanlık gelir. "Benim kabem insandır" anlayışı da bunun sonucudur zaten. Aleviler insani değerlere önem vermeyi, iyi bir insan olmayı ibadet sayarlar. Bu yüzden Aleviler arasında ibadet çeşitlilik göstermektedir. Belli kuralları yeniden yorumlamışlardır. Önemli olan şekil olarak daha iyi ibadet etmek, daha çok ibadethanede bulunmak değildir. Önemli olan adam gibi adam olmaktır. Alevilik, İslamın çağdaş ve aydın bir yorumudur. Belli kalıplar içerisinde kalmayan, şekilleri kafasına takmayan bir yorumu. Bunu anlamak için söylediğim gibi Hacı Bektaş, Pir Sultan gibi Anadolu Alevileri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak gerekiyor. Ayrıca Alevimen'in verdiği linklerde de güzel bilgiler mevcut (birkaç yazı üstte).

Önce gerçekleri kabullenmek, daha sonra bunun üzerinden tartışmak gerekiyor. Aleviliği insanlara farklı tanıtma çabaları bir yalandan öteye gitmez. Birbirimizi kabullendikten sonra ortak bir diyaloğa geçebiliriz. Eğer Alevilere camiye gitmediği için düşmanlık besleyecek adam varsa zaten beslesin. O adamdan ne dinine, ne ülkesine, ne de insanlığa bir fayda gelir. Yok gerçekleri ve Aleviliği olduğu gibi kabullendikten sonra diyalog kurulacaksa bunun için de önyargılardan ve kafada oluşturulmuş kalıplardan kurtulmak gerekiyor. Dostluğun ve kardeşliğin yolu da önyargıları ve kalıpları parçalamaktan geçer zaten.

_SU_
26.08.2005, 16:41
sonuna kadar hakk veriyorum size, cünkü benim tanidigim bütün aleviler coook cook iyi insanlar hic bi kötülüklerini görmedim...

valla iyiki varsiniz baska bisey diyemicem..

saygilar ve tesekkürler...

whitehat
26.08.2005, 23:58
Biz aklımızı esas alacaksak niye Hz. Ali'yi tek rehber alalım ya da Ali'ye ait, Ali'ye mensup manasına gelen bir isim olan Alevi adını seçelim, dünyada gelmiş geçmiş bir yığın alim ve filozoflar var zamana uygun olarak aklımızla doğru olanı bulacaksak Alevi olmanın manası ne?.. Mesela Alevi olmayan bir kimse Alevilerin akılcı tutumunu benimseyemez mi? ya da Hz. Ali'ye ait olup da başkalarında bulunmayan o çok farklı felsefe neymiş... Çağın, bilimin, koşulların değiştiğinin farkına varmak; inançlarını ve hayatını buna göre gözden geçirme şansını Aleviler ne tür bir özellikleri sayesinde elde etmişler....
Sonra Aleviliğin Hz. Ali'nin "Çağın, bilimin, koşulların değiştiğinin farkına varmak; inançlarını ve hayatını buna göre gözden geçirmek" şeklinde özetledikleri o felsefesini nasıl elde etmişler.. Hangi sözü ve davranışı bizi bu sonuca ulaştırabilir... Hz. Ali'ye imkan olsa da bugünkü Aleviliği sorsak acaba ne der? Ömrü boyunca İslamı yaşamış ve yaşatmış olan bir kimse bugünkü Aleviliği İslam dairesi içinde görür mü? Bu soruya cevap tabii ki işkembeden atmakla olmaz... İkna edici deliller lazımdır..

Gelelim dini inanışlara siz Aleviliği Dini inanış diyorusunuz tamam sizin inanışınız karşı değilim. Nasıl biliyorsanız ne şekilde alışıla gelmiş ise ole yapın. ama islam anlayışında da sekilci ve taklitci ibadet söz konusu değildir. İslam şekilci ve taklitcilikten sakının der. Verdiğim kaynaktada ibn-i sebe nin yaptığıda budur. insanların en hassas yeri olan dinini dini inançlarını ortaya koyarak insanları kışkırtmıştır. Diğer bir şey ise arkadaşımın babasının ne dediği beni bağlamayabilir belki ama alevi olduğu için ben burada örnek verdim. Onun asimile edilmiş veya edilmemiş o beni ilgilendirmiyor. sadece dediğini aksettim.
Ben burada neden Alevilirk var Neden Siz aleviliği kabuleniyorsunuz diye bir ayrım ve diyaloglar yapmiyorum.. Ben Sadece Kur-an da gecen ayet ve sahih hadislerle bu konular hakkında sizinde düşüncelerinizi aliyorum. Burada kesinlikle ve kesinlikle bir ayrımcılık bir aksine savunuculuk yapmiyorum.. Olan ne ise onu yaziyorum..

Kur’ân da ve Sünnet-i Seniyye’de, ayrılıkları halletmek için zikredilen birçok ayet ve hadislerden örnek
Cenâb-ı Hak Âl-i İmrân süresinde şöyle buyuruyor:

"Ey müminler, kendilerine açık deliller ve ayetler geldikten sonra, parçalanıp ayrılığa düşen Hıristiyan ve Yahudiler gibi olmayın. İşte onlar için büyük bir azap vardır."

Hucürât Sûresinin 10. ayet-i kerimesinde ise, "Muhakkak müminler kardeştir. Siz (bir ayrılık halinde) o kardeşlerin aralarını ıslâh edin ki merhamet olunasınız." buyruluyor.

Âyet-i kerimeden anlaşıldığı gibi, Cenâb-ı Hak müminlere, aralarında bir ayrılık çıkması hâlinde bunun giderilmesine çalışmalarını emrediyor. Dolayısıyla fitnenin devamına sebep olan ve Müslümanları birbirine düşüren olumsuz davranışlardan da müminleri yasaklamış oluyor. Biz bu emre uyarak, Alevî-Sünnî bütün Müslümanlar, ittifak halinde bu yaranın ıslâhı için gayret göstermeliyiz benim gayem budur.
Siz aleviliği anlamak için Hacı Bektaşi veliyi Pir Sultanı anlamayı önermişiniz. Alevilik Demek zaten bektaşilik demektir.
Alevi yazar Rıza Zelyut’a göre Bektaşilik ile Alevilik arasında bir fark bulunmamaktadır. Ona göre, Hacı Bektaş Veli, Anadolu Aleviliği’nin büyük piridir. Onun genelde kendine özgü bir tarikat veya yol yaratması da yoktur. Büyük pir Alevi’dir. Bu anlamda Bektaşilik sözü yanlıştır. “Derviş Bektaşileri” dediği Bektaşiler de Alevidirler ve aralarında küçük farklar bulunmaktadır.(Rıza Zelyut, Öz Kaynaklarına Göre Alevilik, İstanbul 1990, ss. 12-13.)
Konu rotasını yitirdi üyelerden özür dilerim
Saygılar

Ceyhun
27.08.2005, 10:00
Biz aklımızı esas alacaksak niye Hz. Ali'yi tek rehber alalım ya da Ali'ye ait, Ali'ye mensup manasına gelen bir isim olan Alevi adını seçelim, dünyada gelmiş geçmiş bir yığın alim ve filozoflar var zamana uygun olarak aklımızla doğru olanı bulacaksak Alevi olmanın manası ne?.. Mesela Alevi olmayan bir kimse Alevilerin akılcı tutumunu benimseyemez mi? ya da Hz. Ali'ye ait olup da başkalarında bulunmayan o çok farklı felsefe neymiş... Çağın, bilimin, koşulların değiştiğinin farkına varmak; inançlarını ve hayatını buna göre gözden geçirme şansını Aleviler ne tür bir özellikleri sayesinde elde etmişler....

Arkadaşım anlatamıyorum galiba. Aleviler, Hz.Ali'yi tek rehber kabul eden bir topluluk değildir. Senin bunu tavsiye etmen veya istemen bu gerçeği değiştirmiyor. İnançlarını ve hayatını gözden geçirme anlayışını da işte o Hacı Bektaş'ın felsefesine borçlular. Anadolu'daki Aleviliği şekillendiren ve Şiilikten ayıran Hacı Bektaşı Veli başta olmak üzere; Pir Sultan, Şeyh Bedrettin gibi Alevi büyükleridir. Bu hoşuna gitmiyor olabilir. Şiiler ile Alevileri karıştırmak istiyor olabilirsin. Alevilerin Hz.Ali dışında kimseyi örnek almamasını istiyor olabilirsin. Ama bu bişey değiştirmez. Senin isteklerin ve tavsiyelerin üzerinden bugünkü halini almadı Alevilik, yarın da bunun üzerinden değişeceğini sanmıyorum. Alevilik hakkında tespit ve sonuçlara varmak için önce Aleviliğin ne olduğunu bilmek gerekiyor.

Canan
27.08.2005, 17:57
ben alevilerin neden namaz kilmadiklari hakinda pek fazla bir sey soyleyemem.
yanlizca sunu soyleye bilirim alevi inancinda namaz kilmak yokdur. bunum aksini iddia edenler aleviligi cok fazla tanimiyorlar bence.

whitehat
27.08.2005, 22:16
İnançlarını ve hayatını gözden geçirme anlayışını da işte o Hacı Bektaş'ın felsefesine borçlular. Anadolu'daki Aleviliği şekillendiren ve Şiilikten ayıran Hacı Bektaşı Veli başta olmak üzere; Pir Sultan, Şeyh Bedrettin gibi Alevi büyükleridir. Alevilik hakkında tespit ve sonuçlara varmak için önce Aleviliğin ne olduğunu bilmek gerekiyor.
Arkadaşım bu konuyada ok dedik. Peki bi göz atalım senin felsefe dediğini yaşayan veya bu zamana taşıyan Hacı Bektaş Veli nasıl yaşamış..Acaba sizin burada bahsettiğinizle felsefe aynı mı yoksa tezatmı ..?
Hacı Bektaş Veli'ye göre usül yani Allah'a ulaşmak, ancak kırk makamın gereklerini yerine getirmekle mümkün olur. İman, ibadet ve ahlâkî hayatın prensiplerini bildiren bu hususlar, dört ana kapı içinde mütalaa edilir. Bunlar şeriat, tarikat, marifet ve hakikattir. Bunlardan her biri, on prensibi ihtiva eder.
Şeriatın ilk makamının iman olduğu­nu bildiren Hacı Bektaş Veli, bu husu­sun İslam amentüsünü teşkil ettiğini ifade eder.
Amentüsünün içinde kitaplara, dola­yısıyla Kur'an-ı Kerim'e inanma ve okuma hususunda ısrarla durur. İman ancak bilgi ile mümkün olacağından şe­riatın ikinci makamı ilim öğrenmektir. Yani iman edilen otoriteyi tanımaktır. Bunun, ilk önce Kur'an-ı Kerim'le ger­çekleşeceği ise gayet açıktır.
Üçüncü mekan İslâm'ın şartlarını muhtevidir. Elbette bunlardan ilki namaz kılmaktır. Hacı Bektaş Veli, bu hususta Kur'an'dan delil gösterir: "Namazı kılın, zekatı verin."., Bakara sure­sinin 43. âyeti bir misal olarak verilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de namaz kılmayı emreden ayetlerden bazıları Bakara 3, 43, 238; En'âm 72, 92; Hac 77: Mü'minûn 9; Lokman 4; Meâric 22-23: Alâ 15, 18, 19 ayetleridir.
Bunun yanında, namazla ilgili 115 ayet vardır. Sabah namazından İsra, Rûm, Ka'f ve Tûr surelerinde
Akşam namazından Rûm, Ka'f, Tur ve İnsan surelerinde; Yatsı namazından ise gene Rûm, Tur ve İnsan surelerinde bahsedil­mektedir.
Şeriatın üçüncü makamının "namaz kılmak" olduğunu bildiren Pir, verdiği misalle bu âyet-i kerimelere atıfta bu­lunmaktadır.
Hazreti Pir'in bildirdiği diğer bir esas, zekat vermektir. Zekat vermek, Kur'an-ı Kerim'de, namazla birlikte zikredilmek­tedir. bu konuda, Bakara, Maide, Tevbe, İbrahim, Meryem, Enbiya, Hacc, Mü'minün, Nûr, Neml, Lokman, Secde, Ahzab, Mûsedele ve Müzemmil surele­rindeki ayetler misal olarak gösterilebi­lir. Ayrıca zekatla ilgili yaklaşık otuz ayet vardır.
Bildirilen bir diğer esas, "oruç"tur. Hacı Bektaş Veli, "(Sizden öncekilere farz kılındığı gibi) size de oruç farz kılın­dı" ayetiyle, Kur'an-ı Kerim'de oruçla il­gili olarak geçen diğer on bir ayete de işaret etmektedir.
Hacı Bektaş Veli, bir diğer esasın da gücü yeterse "hacca gitmek" olduğunu bildirerek Âl-i İmran suresinin 97. aye­tiyle bunu da delillendirir. Böylece de Hacc ile ilgili diğer 28 ayete işaret etmiş olur.
Görülüyor ki, Hacı Bektaş Veli İslâm'ın ibadet esasları üzerinde ısrarla durmaktadır. Çünkü Hacı Bektaş Veli, Allah'ı ve resulü Hz. Peygamberi sevmektedir. Sevginin en güzel işareti de yüce Allah' ibadet ve peygamberi takib etmektir. Hacı Bektaş veli'yi sevenlerin de, onun gibi davranmaları, ibadet esasları hususun­da hassasiyet göstermeleri gerekmekte­dir.
Şeriatın diğer makamları ile, tarikat, marifet ve hakikatın makamları islâmî ahlak kaidelerini ihtiva ederler. Bunlar­dan büyük bir kısmı sevgili Peygamberi­mizin sahip olduğu güzel ahlakın umde­leridir. Çok azı da tarikat ahlakıyla ilgilidir.
Hacı Bektaş Veli'nin açıkladığı kırk makam, insanı nefs-i emmare (emredici nefıs) makamından alarak nefs-i kamile (olgun nefis) makamına çıkarmaktadır. Bir başka ifade ile, bu makamlar, kişiyi, başka kötü sıfatlardan arındırmakta, iyileştirip, güzelleştirmekte ve gerçek müslüman haline sokmaktadır.
Burada, Hacı Bektaş Veli'nin üzerin­de ısrarla durduğu bir hususu belirt­mek yerinde olur. O da şudur: yukarıda işaret edilen bu dört kapı, birbirinin de­vamıdır. Biri olmaksızın diğeri gerçekle­şemez. Şeriat olmaksızın, tarikat, mari­fet ve hakikat gerçekleşemez. aynı şekilde, şeriat ve tarikat olmaksızın, marifet ve hakikat gerçekleşemez. Şeri­at, tarikat ve marifet olmaksızın da ha­kikat gerçekleşemez.
Tasavvufi hayat anlayışında ve bütün tarikatlarda hakikate ulaşabilmek, ancak Kur'ani bir hayat yaşayışından sonra gerçekleşir. Bütün mutasavvıflar, yaşanılan hayatın şeriatın emrettiği bir hayat tarzı olmasında ısrar etmişlerdir. Kur'an'a uymayan hayat tarzı, Allah ve peygamber sevgisinin azlığını gösterir. Hacı Bektaş Veli'nin buyurduğu emirler, Kur'an'a uygun bir hayat şeklini gerçek­leştirmek için verilmiş buyruklardır.
Söylediklerimizi matematik bir ifade­ye şöyle gösterelim
Allah'ın emirlerini yerine getirme + Peygamberin sünnetine uyma= Hacı Bektaş Veli düşüncesi.
size göre farklı demekki. bu felsefe aslında doğruda yorumlayanlar yanlış mı yorumlamış acaba..

Saygılar

chatlakalper
27.08.2005, 22:32
namaz kuranda geçmez doğrudur salat vardır ve dua anlamına gelir ama peygamberimizin hadislerine göre namaz kılınıyordu ve hala da aynı şekilde kılınıyor sünni inancına göre şii inancına göre kılınan namaz yanlış mı? yok hayır namazın şekli belirtilmemiştir kuranı kerimde isteyen istediği biçimde kılar

whitehat
27.08.2005, 22:40
namaz kuranda geçmez doğrudur salat vardır ve dua anlamına gelir ama peygamberimizin hadislerine göre namaz kılınıyordu ve hala da aynı şekilde kılınıyor sünni inancına göre şii inancına göre kılınan namaz yanlış mı? yok hayır namazın şekli belirtilmemiştir kuranı kerimde isteyen istediği biçimde kılar
Burada kesinlik söz konusu "kılınır ama evde kılınır ama camide" olayı değil "Namaz Kılınmaz" denmektedir.. Ve bende bu felsefe ile ilgli Hacı Bektaş Veli'nin islam hakkındaki düşüncelerini yazdım...

Saygılar

gulizar
28.08.2005, 01:21
dönüp dolasip ayni kapiya cikiyoruz, burda Su'ya yardim etmiyoruz ,yazilarini okudum bence baya kafasi karismis zaten,

Su sence ibadet sekli senin icin bu kadar önemlimi?

degil ise biliyorsun zaten Alevilik farkli bir inanc,
yanliz Insanliga önem veririz,ve Allaha yakin olmak her insanin istegidir degilmi?
Allaha en yakin da Kamil Insan oldugunu biliriz ve öyle oldugu icinde
böyle bilir ve insanlikta ilerlermeye gayret ederiz,
eger gercekten önem veriyorsan ayrintilari yavas yavas ögrenirsin,yolumuz bukadar mantikli ve hos.
Insanlar bilmediklerinden yada islerine gelmediginden tutduklari sey yanlis dahi olsa birakmiyorlar,öyle yapiyorlar önemli degil ama baskalarinada engel oluyorlar.

neyse umarim Ailen sana ve sevdigin insana sans verir.Allah yardimcin olsun.
üzme kendini sabirli ol ne hayirli ise o olur insallah.

Ezo
28.08.2005, 12:10

hahah ben bu cevaba cok guldum ama dogru bir cevap ben bu yaz tatilde gördum cemaatsiz camii:))))) Benimde sadece büyuk babam namazkilar...

whitehat
28.08.2005, 12:51
dönüp dolasip ayni kapiya cikiyoruz, burda Su'ya yardim etmiyoruz ,yazilarini okudum bence baya kafasi karismis zaten,

yanliz Insanliga önem veririz,ve Allaha yakin olmak her insanin istegidir degilmi?
eger gercekten önem veriyorsan ayrintilari yavas yavas ögrenirsin,yolumuz bukadar mantikli ve hos.
Insanlar bilmediklerinden yada islerine gelmediginden tutduklari sey yanlis dahi olsa birakmiyorlar,öyle yapiyorlar önemli degil ama baskalarinada engel oluyorlar.

İbadet kişi ile Allah arasındadır. Affedmesi veya etmememsi Allah ile kul arasındadır.ibadet eden mükafatını etmeyen mücazatını görür. Ama dediğim gibi bu ibadetler Allah için yapılır kulun vazifesidir. Yapmadığı için insanları yargılamak yanlıştır. Ama şuda varki doğru olan bir şey var isede onu sen bilipte yakınına tebliğ etmende kulluk görevindir.. Bir kişi "namaz kılmıyor,oruç tutmuyor" deyipte yargısız infaz etmekte çok yersizdir. Bu mücaldeleyi bende veriyorum su sana tavsiyem gercekten seviyorsan ve gercekten ciddiysen ailenin bazı fikirlerini es gecmen gerekiyor.. Kul ancak ve ancak Hesap günü Allah'a hesap verecektir.. Annene veya babana değil..Gülizar'ın da dediği gibi kamil insan mertebesine erişen biri olmaya calışalım. Kamil insanlığın yolu ancak Allah'a ibadetle olur, takva ile olur..
Saygılar

_SU_
02.09.2005, 16:44

hayir ibadet sekli benim icin okadar bi önem tasimiyor, bende icimden geldigi zaman nasil istersem ibadetimi yaparim illaki namaz kilmam yada camiye gitmem... evet önyargidan dolayi böyle bende bu siteye üye olmadan önce hep önyargim vardi ama insan okuyucna ögreniyor iste...
ama bende düsünüyorum ilerde*cocuklarimiz mülümanmi alevi mi olacaklar? nasil onlara ögretcem ?* cok karisik seyler ince seyler...

tsk ederim herseyin hayirlisi tabi daha yolun basindayim ama isi garntiye aliyorum =)))

bada
03.09.2005, 23:13
hayir ibadet sekli benim icin okadar bi önem tasimiyor, bende icimden geldigi zaman nasil istersem ibadetimi yaparim illaki namaz kilmam yada camiye gitmem... evet önyargidan dolayi böyle bende bu siteye üye olmadan önce hep önyargim vardi ama insan okuyucna ögreniyor iste...
ama bende düsünüyorum ilerde*cocuklarimiz mülümanmi alevi mi olacaklar? nasil onlara ögretcem ?* cok karisik seyler ince seyler...

tsk ederim herseyin hayirlisi tabi daha yolun basindayim ama isi garntiye aliyorum =)))
ne demek muslumanmi alevimi???
alevilerde muslumandir...

Ezo
03.09.2005, 23:44
ne demek muslumanmi alevimi???
alevilerde muslumandir...

Ben su yun yazilarini okudukca su yun bizlerle kafa buldugunu dusunmeye basladim sordugu soruyabak popiler bir konu alevi sunni iliskisi cogu kisi evleniyor valla sorun olmuyor evt bazende oluyor ama ben sandetmiyorum avrupada aileler bukadar kati olsun çunku avrupadaki gençlere söz geçirmek zordurr ailer içinn

saygilar

gulizar
04.09.2005, 00:32
yo ben kafa buldugunu zannetmiyorum,yazilarindan alevilik hakkinda az bilgisi oldugunu düsünüyorum,malum,insallah samimidir.

whitehat
04.09.2005, 11:57
Merhaba;
Ama bu kadarda acemilik mi olur? Yaşı 20 daha bunları bilmiyor olcak bence zor.. Bir kere din ile inanış tarzını ayırt etmesi gerek.. Din Bir başka konudada dediğim gibi Kitab'ı ve Peygamber'i olan, inanış tarzı ise o dini yorumlayanların (hanefi,şafii meshepleri gibi) farklı şekilde ibadet etmeleri farklı şekilde yorumlamalarıdır.. Mesela maliki meshebi hanifi meshebine göre cok farklıdır.. bu bir yorum meselesi.. Ama aleviliği bir din gibi görenler zaten sapıtmışlardır..
Saygılar

hasan1
05.09.2005, 10:53
eda sen tam yerinde bir söz söylemisin avrupada kimse kimseye söz geciremiyor
avrupa aslani kediye bogduran bir anlayis var buda tabiki avrupalilarin isine
geliyor yalniz avrupada yasayan bizlerinde nereden geldim ne olacam düsüncesini
kaldiriyor ne oldum demeyeceksin ne olacam diyeceksin nereden geldigini
unutmayacaksin saygilarla

_SU_
06.09.2005, 17:01
bayadir ugramadim

ilk öncelikle cok cok üzüldüm
eda bana ben sizlerle kafa buldugumu söylüyor.. sagol ya hic beklemzdim böyle bi tepki
ben bu yasima kadar alevilik hakkinda hiiic bi bilgim yoktu buraya üye olduktan sonra bagzi seyler ögrendim sizlerin sayesinde hepde tsk ettim size ... sizde bana dalga gectigimi söylüyorsunuz gercekten cok kirldim..
ama canin sagolsun napalim
Ama aleviliği bir din gibi görenler zaten sapıtmışlardır ben öyle görüyordum cogu kiside bunu böyle biliyor bilgileri olmadigi icin ama simdi ögrendim neyse yardiminiz icin tskler

Ezo
06.09.2005, 21:08
bayadir ugramadim

ilk öncelikle cok cok üzüldüm
eda bana ben sizlerle kafa buldugumu söylüyor.. sagol ya hic beklemzdim böyle bi tepki
ben bu yasima kadar alevilik hakkinda hiiic bi bilgim yoktu buraya üye olduktan sonra bagzi seyler ögrendim sizlerin sayesinde hepde tsk ettim size ... sizde bana dalga gectigimi söylüyorsunuz gercekten cok kirldim..
ama canin sagolsun napalim
Ama aleviliği bir din gibi görenler zaten sapıtmışlardır ben öyle görüyordum cogu kiside bunu böyle biliyor bilgileri olmadigi icin ama simdi ögrendim neyse yardiminiz icin tskler

Niyetim seni kirmak degildi su ama sordugun soru beni çok sasirti aslinda o sordugun soraya benim tepkim....seni kirmak istemezdim

saygilar

_SU_
07.09.2005, 12:16
önemli degil artik....sen yanlis anladin
belki bende seni...herneyse ama digerleri benim burda dalga gectigimi sanacak bunlari okudugu zaman hos bisey degil

gulizar
07.09.2005, 19:00
sevgili Su,

korkma kimse öyle sanmaz,eda'nin tepkisi dogaldi, cünki arada da bir olsa, masum soru niyetiyle bazi kisiler,bizi incitecek seyler söylüyorlar buda hos degil,ama yanlis anlamalar yazisarak cözülür,yeterki samimi olalim.

burda niyetimiz kimseyi kirmak degil ve buzamana kadarda sebebsiz tepki olmamistir,olmasida mümkün de degil,bilmiyorum baska hangi siteleri gezdin ama inanki,burda genclerimiz gayet olgun ve anlayisli, herseyde karsiliklidir umarim hep böyle olur,ve umarim Alevil'igi örnek olarak tanitiriz (bilmiyenlere).

eger biraz sabirli olursan, olan ön yargilarin, yersiz oldugunu zamanla anlayacaksin.

birde Alevilik ayri bir din degildir zaten ,Islamin özüdür,kisaca yüregidir diyeyim.bu konuda sitede bazi yazilar var,okumak istersen bir bak.
bir yanlisim varsa (Rica)arkadaslar düzeltsin.

hasan1
07.09.2005, 22:37
abartmayin olur böyle ufak yanlisliklar darilmayin hemen
birbirinize cok lazim olursunuz yasadikca

polata
08.09.2005, 13:12
Arkadaşım anlatamıyorum galiba. Aleviler, Hz.Ali'yi tek rehber kabul eden bir topluluk değildir. Senin bunu tavsiye etmen veya istemen bu gerçeği değiştirmiyor. İnançlarını ve hayatını gözden geçirme anlayışını da işte o Hacı Bektaş'ın felsefesine borçlular. Anadolu'daki Aleviliği şekillendiren ve Şiilikten ayıran Hacı Bektaşı Veli başta olmak üzere; Pir Sultan, Şeyh Bedrettin gibi Alevi büyükleridir. Bu hoşuna gitmiyor olabilir. Şiiler ile Alevileri karıştırmak istiyor olabilirsin. Alevilerin Hz.Ali dışında kimseyi örnek almamasını istiyor olabilirsin. Ama bu bişey değiştirmez. Senin isteklerin ve tavsiyelerin üzerinden bugünkü halini almadı Alevilik, yarın da bunun üzerinden değişeceğini sanmıyorum. Alevilik hakkında tespit ve sonuçlara varmak için önce Aleviliğin ne olduğunu bilmek gerekiyor.

Merhaba,
Alevi kelimesininin anlamının aki taraftarı, Ali yanlısı gerçeğini kabul etmemiz gerekmektedir. Bu bağlamda dünyada geçerli olan Alevi inancı ile Türkiyede geçerli olan Alevi inancını kıyasladığımızda gerek dini felsefe gerekse ibadetler açısından büyük ayırımlar görülmektedir. Türk-Anadolu Aleviliği diye tanımlayabileceğimiz Türkiyede ki aleviliğin doğuşunu sağlayan veya şekillendiren tek kişi Hacı Berktaş-i Veli değildir. Unutulmamalıdır di kendisi Moğol istilası sırasında Horasan dan Anadoluya gelmiştir. Gelmeden önce de Hoca (Şeyh) Ahmet Yesevi 'nin dergahında eğitim almıştır. Anadoluda da önce çeşitli tasavvuf anlayışları ile irtibat kurmuş ve ardından Bektaşiliği geliştirmiştir. Ancak Türk-Anadolu Aleviliğini tamamen Hacı Bektaş-ı Veli ye bağlamak ondan önce yokmuş gibi görmek büyük bir yanılgı olur. Din felsefesi açısından son şekli veren Hacı Bekta-ı Veli olsa da temel öğretiler, bilgiler, ibadetler ondan önce ortay çıkmıştır. Gerek Hacı Bektaş-ı Veli yi gerek Hoca Ahmet Yesevi yi oniki imamların altıncısı olan İmam Cafer-i Sadık a bağlamamak da yanlışlık olur
Sevgi ile kalın

Ceyhun
08.09.2005, 15:07
önce yokmuş gibi görmek büyük bir yanılgı olur. Din felsefesi açısından son şekli veren Hacı Bekta-ı Veli olsa da temel öğretiler, bilgiler, ibadetler ondan önce ortay çıkmıştır. Gerek Hacı Bektaş-ı Veli yi gerek Hoca Ahmet Yesevi yi oniki imamların altıncısı olan İmam Cafer-i Sadık a bağlamamak da yanlışlık olur
Sevgi ile kalın

Bu zaten bağlı. Kökenin oraya dayandığı biliniyor. Ama bu gelişimi ve değişimi arkaya atamaz. Caferilerle, Şiilerle Anadolu Alevilerinin inançları arasında büyük farklar vardır. Bunun nedeni de açık ki Bektaşiliktir.

polata
08.09.2005, 16:27
Bu zaten bağlı. Kökenin oraya dayandığı biliniyor. Ama bu gelişimi ve değişimi arkaya atamaz. Caferilerle, Şiilerle Anadolu Alevilerinin inançları arasında büyük farklar vardır. Bunun nedeni de açık ki Bektaşiliktir.

Merhaba arkadaşım,
Gerek ibadetsel, gerek felsefik ve gerekse inanç yönünden ortaya çıkan farklılığın nedenini Bektaşiliğe bağlamak yanlıştır.Öncedende bahsettiğim gibi Anadoluda uygulanan Alevilik -ki Türk-anadolu Aleviliği işsimlendirmek doğrudur- Hacı Bektaş-ı Veli den önce de olan birşeydir. evet son şekillendirmesini Hacı Bektaş-ı Veli yapmıştır, oda dini felsefe yönünden.Ancak ibadet şekilleri ve inanç uygulamaları yönünden ondan önce var olan birşeydir.
Hacı Bektaş-ı Veli anadoluya Yesefi dervişi olarak gelmiş ardından anadoluda ki bir çok Türk-Anadolu alevi düşünürünün ve de felsefesi iel karşılaşmış (Haydarilik, Vefailik gibi) ardından kendi yol çizgisinde ki felsefeyi geliştirmiştir.Bu konuları göz ardı etmemiz yanlış olur düşüncesindeyim.
Sevgilerle

Ceyhun
08.09.2005, 16:58
Gerek ibadetsel, gerek felsefik ve gerekse inanç yönünden ortaya çıkan farklılığın nedenini Bektaşiliğe bağlamak yanlıştır.Öncedende bahsettiğim gibi Anadoluda uygulanan Alevilik -ki Türk-anadolu Aleviliği işsimlendirmek doğrudur- Hacı Bektaş-ı Veli den önce de olan birşeydir. evet son şekillendirmesini Hacı Bektaş-ı Veli yapmıştır, oda dini felsefe yönünden.Ancak ibadet şekilleri ve inanç uygulamaları yönünden ondan önce var olan birşeydir.
Hacı Bektaş-ı Veli anadoluya Yesefi dervişi olarak gelmiş ardından anadoluda ki bir çok Türk-Anadolu alevi düşünürünün ve de felsefesi iel karşılaşmış (Haydarilik, Vefailik gibi) ardından kendi yol çizgisinde ki felsefeyi geliştirmiştir.Bu konuları göz ardı etmemiz yanlış olur düşüncesindeyim.

Ben neyi iddia ettiğinizi anlamıyorum? Hacı Bektaş'tan önce Anadolu Aleviliği nasıl varolur? Ne şekilde varolur? Nerede varolur? Bunları bir açıklayabilir misiniz? Var diyorsunuz ama öyle kalıyor? Nerede ve nasıldı bu Alevilik? Bugünkü Aleviliğe ne kadar benziyordu? Şu an, o zamanki hali ile nerede yaşanıyor?

polata
09.09.2005, 09:11
Ben neyi iddia ettiğinizi anlamıyorum? Hacı Bektaş'tan önce Anadolu Aleviliği nasıl varolur? Ne şekilde varolur? Nerede varolur? Bunları bir açıklayabilir misiniz? Var diyorsunuz ama öyle kalıyor? Nerede ve nasıldı bu Alevilik? Bugünkü Aleviliğe ne kadar benziyordu? Şu an, o zamanki hali ile nerede yaşanıyor?

Selam,
Bu konuda yapılmış araştırmalardan en detaylılarından biri olan Çiğdem Aktaş'ın "Toplumsal Açıdan Erenlerin Ser Çeşmesi Hacı Bektaş-ı Veli" isimli yazısını incelemeni öneririm.
Ayrıca mantıksal olarak bakarsak da 1200 yılların başında doğup ortalarında Moğol istilası öncesinde Yesevi dervişi olarak anadoluya gelen Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Aleviliğinin yaratıcısıdır demek yanlış olur. Hele de Baba İlyas Horasini tarafından hazırlanan ve tarihte "Babai isyanı" olarak adlandırılan Selçukluya başkaldırış varken.
Dede Garkın, Baba İlyas, Baba İshak gibi tasavvufta önemli kişilerden sonra Anadoluya gelmiş bunlarla ilişkisi olmuştur.

_SU_
14.09.2005, 17:21
ben kimseye darilmadim =) sacma olurdu zaten....
yazilarinizi okuyorum yorum yapmadan dinliyorum.... ellerinize saglik

ALUNDRA
22.09.2005, 12:18
Aleviyi, Alevi gibi kabullenirse ne ala, kabullenmezse kendi bileceği iş. Biz inancımızdan ve felsefemizden gurur duyuyoruz.

Simdi ben bir sünni olarak nasil düsünmemi isterdiniz...?? bir kac aydir takip ediyorum ve bir sürü celiskiyle karsilastim... desemki "bana aleviligi anlatin" bana hanginiz ne anlatirdiniz..?? ..

kızılbaş
22.09.2005, 12:29
Simdi ben bir sünni olarak nasil düsünmemi isterdiniz...?? bir kac aydir takip ediyorum ve bir sürü celiskiyle karsilastim... desemki "bana aleviligi anlatin" bana hanginiz ne anlatirdiniz..?? ..

madem alevi değilsin neden alevi-hizmet erkanlarından birinin adını kullanıyorsun?

ALUNDRA
23.09.2005, 11:45
madem alevi değilsin neden alevi-hizmet erkanlarından birinin adını kullanıyorsun?

Kusura bakma anlayamadim...!!! kimin adini kullaniyormusum.... daha genis aciklarsan sevinirim...

kızılbaş
23.09.2005, 13:14
Kusura bakma anlayamadim...!!! kimin adini kullaniyormusum.... daha genis aciklarsan sevinirim...

pardon! HATA SENIN DEGIL!
hata cok msj yazan herkese kutsal nıckler verende!
sayın yonetıceler bu konuya lutfen dıkkat edın!LUTFEN

ALUNDRA
24.09.2005, 10:03
pardon! HATA SENIN DEGIL!
hata cok msj yazan herkese kutsal nıckler verende!
sayın yonetıceler bu konuya lutfen dıkkat edın!LUTFEN

Senden aciklama rica ettim... alundra kim ve nesi kutsal...??
bilmedigimiz birsey varsa paylas da bizde bilgilenelim... merak ettim senin bildigin alundra kimmis...!!!

kızılbaş
24.09.2005, 10:16
Senden aciklama rica ettim... alundra kim ve nesi kutsal...??
bilmedigimiz birsey varsa paylas da bizde bilgilenelim... merak ettim senin bildigin alundra kimmis...!!!

can!
siteye yeni üye oldum! ve sitenin prosedürü hakkında bilgi yoktu. bu nicklerin altında yazan, süpürgeci,talip,rehber,gözcü v.s. gibi "hizmetci" isimlerini sizlerin kendi istekleri ile yazdıgını sanıyordum. ama sonra bunun forum yöneticileri tarafından yazıldıgını öğrendim.
bu konu hakkındaki açıklamamı şikayet bölümüne yazdım. oraya bakabilirsin.

gmutlu
15.10.2005, 17:04
bak kardeşim senin kafanda çok çelişki var. bilgin olmadığı içinde yönlendirilmeye açık bir durumdasın. Onun için bör ömür paylaymak için beraber adım atarken çok dikkatil olmak ve iyi bir karar vermek gerekir. sen kindini iyi tahlil et ve ani karar verme .Önce arkadaşını iyi tanı ve ailene tanıt. Bunları kulaktan dolma bilgilerle değil. yaşayarak öğren. herkesin inancı vardır. Neye inanırsan inan karşısındakininde inancına saygı duyki senin inancına da saygı duysunlar.
Arkadaşının yaşam felsefesini yaşayarak ögren, ne yaptığını nasıl inandığını. cami ve namaz o kadar önemli değildir bizim için çünkü bunlar şekilciliktir. asıl önemli olan içten inanmaktar.
annene alevilerin bir öcü olmadğını onlarında kendilerine göre bir yaşam ve inanç felsefesi olduğunu. buna da sayğı duyulması gerektigi bilincini aşıla.

sessizfırtına
15.10.2005, 20:07
Gerçekten bir çıkmazın içinde olduğunu görüyorum.Kendini ve karşındaki insanı kırmadan heleki aileni fazla üzmeden biraz düşünüp zamana ihtiyacın olduğunu hatırlatayım.Bu gibi konularda biraz soğukkanlı olmanı tavsiye ederim.Duygularını ve mantığını lütfen eşitlemeni ikisinide aynı şekilde idare etmeni istiyorum.Tamam anlaştıkmı su.Aleviler bildiğin gibi yıllardır iftira ve hakızlıklara mahruz kalmış büyük bir kitledir bizleri o kadar kötü tanımayın lütfen.kendine iyi bak yüreğine bir nebze SU atabildiysem ne mutlu bana...........................................

genclik_atesi
16.10.2005, 17:14
ya su ilk once merhaba
nasilsin demiyecegim cunku aslinda cevabini duyar gibiyim. aile hic bir zaman bulunmaz ve sevdigin asik oldugun bir gencte hayatta 1 defa cikar karsina. bu dunyada hic bir kimse dort dortluk deildir.hem alevilerde hemde sunnilerde iclerinde iyiside, kotusude var. herkes kendi inancina sahip cikar cunku o o kisinin hayatidir. kimse karisamaz diye dusunuyorum. senin olayinda ise cogu arkadaslardan duydugum gibi zamana ihtiyacin var, zaman herseyin ilacidir. eger ilerde arkadasinla ciddi dusunuyorsano kisiyi ailene tanistirmani tavsiye ederim. ailende sonucta insan onlarda zamanla o kisiyi taniyip nasil bir insan olduguna karar verecektir. zaten ailen senin sevdigin kisiyide sevecegine inaniyorum
bol sanslar cunku buna ihtiyacin var

sevgilerle...

_SU_
19.10.2005, 17:18
gmutlu,genclik_atesi,sessizfırtına ücünüze cok tskler.... yazilariniz cok iyi niyetli sagolun.... hersey yolunda gibi hep ayni iste....

yaraLiCeyLan
19.10.2005, 17:29
_SU_, bence sen kendi kesiminden biriyle evlen. Alevi biriyle evlenme cünkü; senin onunla mutlu olacagini sanmiyorum! Ailen alevilerden nefret ediyor ve istemiyor. Ayni zamanda bir de annen alevilerle arkadaslik ediyor!!! Bu senin ailenin ikili oynadigini gösterir. Sende onlardan aldigin egitimle esini mutlu edemezsin ki; bu karsidaki kisi icin hic iyi olmaz. Biz alevilerin icinde hosgörü vardir ve nefrete yer yoktur. Bence sen sunniyle evlen cok mutlu olursun, iki taraf icin hayirlisi budur.

Bak mesala sende forumda bir yerde kürtlerden nefret ettigini yazmissin ki bu hic hos bir sey degil. Bu yüzden annem neden alevileri sevmiyor deme hakkin yok anlatabildim mi? Sen annenin kizisin onun dedigini yapki mutlu olasin canim!

Kal saglicakla.

_SU_
20.10.2005, 12:44
yaraliceylan...öncelikle tskler

insan sevmedigi sadece sunni oldugu icin parasi oldugu icin iyi kötü hos biri oldugu icin evlenmemilidir bence buna siddetle karsi cikiyorum asla mutulu olamaz insan... sevdigin saygi duydugun o gidince yeri dolmayan birisi olmasi gerekiyor bence ister yahudi olsun...ne fark eder..ailemde beni seviyorsa gercekten ve benim mutlugumu istiyorsa buna evet der..haaa bi gün bu noktaya gelirse annemde derse ya O yada BEn ikisinide secmem ikisinide birakip giderim ailemide erkekarkadasimida...onu kazanip digerini kaybetmek istemem ikisini kaybetmis olcam zaten öyle yada böyle....
kürtlerden nefret ettigim sey ordada belirmistim bütün kürtler degil pkk ci türkiyeye karsi olan kürtlerden nefret ediyorum..hergün olay cikaranlardan....

izmirksk
20.10.2005, 13:18
su hanım, öncelikle sevgide alevi-sünni ayrımı hatta insan ayrımı yapmamanız beni sevindirdi.bu tutumunuzun ömür boyu sürmesini dilerim ve canı gönülden teşekkür ederim

pkk ve kürtler konusunda bir şey söylemek isterim.öncelikle ben kürt değilim.amacım tarafsız bir gözle yaklaşmak
pkk sadece kürtlerden oluşmuyor ilginç bir şey söyleyeyim ,pkk yı kuran kadronun çoğu türktü.
şimdidi içinde her kesimden insan barındırıyor.pkk terör örgütüdür bu doğru ama sünni türk olupta ülkede vatan millet edebiyatı yapıp solcuları kurşunlayanlarda var.
bence terörün tanımının net yapılması gerekiyor. ülkemiz falanca örgütü terör örgüt olarak kabul ediyor ama aynı derin devlet terörist abdullah çatlı gibileri gizlice kullanarak kahramanlaştırıyor!.statükonun dediğine değil terörün ne dediğine bakılmalı
terör sadece devletin terör listesinde yer ala örgütlerden oluşmaz.ırkçılık yapan kürtleri sevmemenizi doğal karşılıyorum ama aynı tutum ırkçılık yapan türkler içinde geçerli olmalı
12 eylül yönetiminin de baskısı ile sadece kürtler değil zazalarda zorla türkmen
sınıfına yerleştirilmek istendi .
anlatmak istediğim şu.pkk sadece kürtlerden oluşmuyor ve pkk ya yakın duran kürtlere karşı çıktığınız kadar türkçülük yapan ve ramazanda oruç tutmadığı için üniversiteli öğrencileri bıçaklayan türkçüleride kınamalısınız.(ama bizler söyleyince onlarıda kınıyorum diye değilde en baştan hepsini kasteder)
umarım sürçü lisan etmemeşimdir.

yaraLiCeyLan
20.10.2005, 18:09
_SU_, bak cevabi kendin biliyorsun kendi bildigini yap. Egerki evlenirsen alevi biriyle, cocuklarin alevi mi olacak sunni mi merak ettim simdi:)

atom
23.10.2005, 16:16
Merhabalar

Sana yardımcı olmak beni sevindirir.

sana diyeceğim şu,

Aileler genelde bilinçsiz olurlar bu konuda. Çünkü araştırma ve öğrenme kültürü yoktur onlarda. inandığı şeyler kulaktan kulağa geçen ve her kulaktan bir sonrakine değişmiş bir şekilde geçen bilgilerdir.

Sevgilini bir gün eve davet et.Hatta yapabiliyorsan bir iki kız arkadaşını da çağır. Sevgilin de annenle mümkün olduğunca iyi sohbet etmeye çalışsın. Ama alevi ve ya sünnilikten bahsetmesin. Ona sadece hoşgörüden, anlayıştan, Allah'ın büyüklüğünden falan bahsedebilececk sohbetler etsin. Ve tabi ki peygamberimizden.
Muhabbeti de fazla derine indirmeyin. Annende iyi bir izlenim bıraktıktan sonra annene 2-3 gün sevglinden bahsetme bak göreceksin sonra kendisi sana sevgilini soracaktır. Sonra olayları zamana bırak ve mutluluk parmaklarının arasında olacaktır.

İşallah yardımcı olabilmişimdir. Eğer bu da olmadıysa bağrına taş bas. Ve başka bir sevgiliyi bekle. Çünküğ evliliklerin huzuru için ailelerin huzuru çok önemlidir.

İyi günler

_SU_
24.10.2005, 15:21
atom tskler... ama bunu suan yapamam belki ilerde tam emin olduktan sonra...ama su an böyle bi ise girisemem =/

yaraliceylan bilmiyorum ama baba tarafi neyse o olur zaten yada cocugumuz buna kendisi karar veriri hangisini artik dogru buluyorsa...yada daha kolay bi yol var: kiz olursa sünni erekek olursa alevi olur =)))

Lamekan
21.11.2005, 04:19
su evlenden de kurtulalım :)

gunesel
06.02.2007, 10:37
merhaba su bence senin annenin işine gelmiyor gerçekleri görmek çünkü ne namazla ne oruçla nede camiye gitmekle insan olunuyor gidenleride biliyoruz bence kalbinin sesini dinle ve ona göre davran canım ama şunu söyliyebilirim bizim insanlarımız hakikaten herşeylerine sıkı sıkıya bağlı

YezdaN
06.02.2007, 11:19
sagolun arkadaslar.. tabi bi ben savasmicam onunda destegi olmasi gerekiyor varda..
dün düsündümde keske dünyada kim neye inandigini hic kimse söylemeseydi böylece hic problem olmazdi yada savaslarda olmazdi... artik biktim diyebilirim mülümanmis yok alevimis yok budistdi..

ama iste aleviler bile tam olarak bilmiyorlar namaz kilip kilmadiklarini herkes baska bisey diyor.. sunnilerdede öyle ama bi kuran var onu okurum orda ne yaziyorsa odur bi hoca bana yok yüüzük takmak yasak diyorsa gülüp gecerim.. sizinde galiba bi kitabiniz vardir? varsa adi ne? bulabilirmiyim bi yerde?
ben sadece bi dine yönelik gitmiyorum baya cok sey okudum iste aleviler cemaat icinde ibadet etmezler gerek duymazlarmis.. bende öyle düsünüyorum mesela annem dese iste git namaz kil, kilmam icimden gelmedikten sonra benim icin bi anlami yok namazin...

tskler
su kardeşim bende sunniyim ve erkek arkadaşım alevi benim ailemde aşırı karşı alevi olan insanlara.ama erkek arkadaşımın alevi olduğunu bilmiyorlar onuda geçtim erkek arkadaşım olduğunuda bilmiyorlar..benim işim daha zor.şuna inan sen erkek arkadaşınla karşılıklı saygıyı kaybetmediğin sürece ilişkiniz zarar görmez.sadece alevilik hakkında fazla soru sorma ben sordum biraz sıkıldı cevap vermek istemedi.evlendikten sonra öğrenirsin dedi.ibadetleri farklı bu bir gerçek.ama ibadetlerin ayrıntısını sordugumda anlatmıyor üzerlerine gidildimi sıkılıyorlar.o yüzden sen rahat ol fazla soru sorma erkek arkadaşına.inan bana birbirinizin dini inaclarını yargılamadığınız sürece mutlu olursunuz.

destiny
06.02.2007, 15:17
inanaın artık bunlarla karşılaşmak insana normal gelmeye başladı nekadar üüzcü bir olay olsada.işte yargısız infazın bi eşi daha.hiççç zannetmiyorum ki bunlar düselsin eğer hala böle bilinçsiz insanlar olduğu sürece kimse bunun önüne geçemez.arkadaşım sana da şunu söleyim o kişiyle ciddi bir ilşki düşünüyorsan bırak kararı sen ver o kişiyle sen evleneceksin annen değil.annen bir ömür yaşamıycak sen yaşayacaksın.o yüzden sevdiğin kişiyi tanımayan insanlar bu şekilde rahatça konuşurlar burada önemli olan senin görüşün ve düşüncen..

taner51
06.02.2007, 15:36
bende sünni bir kişi olarak bir alevi kız sevdim.Ne benim için nede ailem için sorun değildi ama onun ailesi özellikle annesi inanılmaz tepkiler verdi.bu evden gelinlikle çıkıp kefenle olsa bile bidaha giremezsin diyecek kadar.ben sevdamı kalbime gömdüm, ailesinden vazgeçmesini kabul edemezdim ve adımı kaybedenler listesine yazdırarak onun hayatından çıktım.sonra ne oldu biliyormusun.Evlendiği kişi sünni biriydi.onun için aşkınızdan vazgeçmeyin zamanın ne getireceği hiç belli olmuyor.herşeyi zamana bırakın.(Niğdeli)

usLanmaz62
06.02.2007, 15:46
Allah bi yastıkta kocatsın.
Aşk her engeli aşar.
Ancak fazla toz pembe bakmakta yanlış.
İlerde evlendikten sonra aileler arsı gerilimi ve çocuklar yetişim şeklini uzun uzun konuşmanız gerekir.
Annenide kınıyorum:D:D

sidarta54
06.02.2007, 15:53
konu 2005 konusu ve su arkadaşımızda çok uzun süredir forumda aktif olmamış yani artık bu konuda değerlendirme yapmayalım

aykudgöksun
06.02.2007, 15:53
bende sünni bir kişi olarak bir alevi kız sevdim.Ne benim için nede ailem için sorun değildi ama onun ailesi özellikle annesi inanılmaz tepkiler verdi.bu evden gelinlikle çıkıp kefenle olsa bile bidaha giremezsin diyecek kadar.ben sevdamı kalbime gömdüm, ailesinden vazgeçmesini kabul edemezdim ve adımı kaybedenler listesine yazdırarak onun hayatından çıktım.sonra ne oldu biliyormusun.Evlendiği kişi sünni biriydi.onun için aşkınızdan vazgeçmeyin zamanın ne getireceği hiç belli olmuyor.herşeyi zamana bırakın.(Niğdeli)

içim acıdı valla.çok kötü bi durum seninki okuyunca bir kötü oldum.umarım iki tarafta artık önyargılarını bi kenara bırakırlar yoksa daha çok insanımızın canı yanar..:crying: :crying:

sidarta aynı anda yazdık sanırım görmedim senin msjını kusura bakma..

Şoreş
06.02.2007, 16:28
Eski bir konu, gündeme getirmeye gerek yok..
Kapatıyorum konuyu, İyi forumlar.