Orijinalini görmek için tıklayınız : Canlar Namaz ve İbadet-Alevilikte
BİSMİŞAH ALLAH ALLAH
ne Kuranı Kerime nede tarih kaynaklarında hiç bi yerinde rastlanmazken bunu bu gune kadar halka idame ettirenlerin acaba amacı nedir. bizim kimseye yaptıgında ötürü güdulecek bir davamızda yoktur zaten.Nasılsa herkes yaptıgı amelden dolayı hesap verecektir.Hangi dine mensup olursa olsun Allahın hüküğmlerini ciğneyip halkın çogunluna karşı kapsayacak sekilde yanlış yolara surukleyenler artık bunlari yani Hakka nasıl cevab vereceklerini düşünsünler.Biz sadece hz. Peygamber ve Ehlibeyti yolunda yapmakla mükellef oldugumuz seyleri yapmak ZOrundayız.Öncelikle Kuranı Kerime ve Allahın hükümünün oldugu butun kitaplarda kesinlikle ibadetle ilgili nasıl bir sekilde ibadet edilecegi bildirilmemiştir.İbadet sadece Allah ile kul arasında olup Allaha olan vazifesi olup (ŞEKLİ VE ŞİVESİ OLMAYAN ALLAHIN YUCELİĞİNİ TASDİK EDİP ONU YUCELTMEK MAKSADIYLA YAPILAN AMA ŞEKİLSİZ ,ANMA,ZİKİR,ŞÜKÜR VE DUALRDAN OLUŞAN KUL İLE HAK ARASINDAKİ İLETİŞİM DAVASIDIR. HER YARATILANIN ,DAHASI DOGUDAN BATIYA ,KUZEYDEN GUNEYE KADAR OLAN BUTUN YERLERİN,YARATILANIN ZAMANIN SAHİBİ O YANİ ALLAH OLDUGU İÇİN BU ANMA ,ZİKİR,ŞÜKÜR VE DUALARDAN OLUŞAN İBADETİNDE NE YERİ ,NE ÖZELLİKLE BİR ZAMANI YOLTUR. YANİ KUL BU VAZİFESİNİ HER DAİM HER ANINDA VE HER YERDE YAPABİLİR kul huseyin dede)
şimdi soyle bi bakarsak hz.Adem,Hz.Şit,Hz.idris,Hz. İbrahim,Hz.Davud,Hz.Musa,Hz.İsa ve aradab gonderilen diger nebiler veli evliyalar taştan kendi elleri ile binalra yapıp bu ibadet yerleri demediler ve bu tasdan binalara Girip 5 VAKİT NAMAZ kılmadılar da sadece Hz.Peygamber efendimiz taştan bina yapıp o binalrda vakitli sekilli ve şiveli ibadet etmesimi buyruldu. o zaman haşaki ya Allah unuttuda peygaber efendimizden ocekilere bildirmedi yada bildirdide onlar Allah a aSilik edip yapmadılar tovbe tovbe.. Haşa bole bişi olabilrimi size soruoorum Canlar..
Bizim inancımızda 'Alinin Yüzüne bakmak ,Aliyi Anmak Aliyi zikr etmek ibadettir.' hadisine uygun ve ALLAHIN;
keyf sureninin 50. ayetinde bildirdigi 'meleklere Ademe secde edin demiştik secde ettiler, yanlız iblis etmedi o cinlerdendi , Rabbinin buyrugunun dişına cıktı.
nur suresi 36. ayet : Bu kandil Allahın yukseltilmesine ve içlerinde adının anılmasına izin verdigi evlerdedir .O evlerin içinde SAbah Aksam onu tesbih eder ve Şanının yuceliğini anarlar. YÜCE ALLAH BU AYETİNDE EVLERDE DİYOR VE HİÇ BİR SEKİLDE MESCİT VE CAMİ DEMİYOR..
MÜMİN SURESİ 36.,37. ayetleri :firavn dedi hey haman bana yuksek bir kule yapta o sebeblere erişeyim.yanigoklerein yollarına erişeyimde Musanın Tanrısına cıkıp bakayım.Çünki ben onu musayo peygamberlik davasında yalancı sanıyorum. böylece yaptığı kötü iş firavna süslü gösterildi ve o yoldan çıkarıldı.firavnın tuzagı tamamen boşa cıkarıldı. ŞİMDİ BU AYETE BAKTIGIMIZ ZAMANDA İSE CAMİ YAPAN KARDEŞLERİMİZ CAMİNİN YANINA DİKTİKLERİ YÜKSEK MİNARE O YUKSEK KULELERE BENZEMİYORMU..Kİ PEYGAMBER YIKTıRDIKTAN SONRA İLK DEFA ÖMER YAPINCA MUAVİYEDE YANINA MİNARE DİKTİRDİ..
(KAYNAK PİRİM ÜSTADIM KUL HUSEYİN DEDE (HUSEYİN DEMİR)
GERÇEĞE HÜ...
ehlibeytyolu 23.06.2006, 11:49 Selam canlar.
Kulumut canın yazdıklarını okudum. Bir yandan bazı hakikatleri dile gitridiği için sevindim. Ama diğer yönden de insan bilgisi olmayan konularda yazmamayı öğrenmeli diye düşündüm ve yazılanlara üzüldüm. Evet bir Alevi olarak bizlerin iki temel kaynağı KURAN ve EHLİBEYT'tir. Öyleyse neyin yolumuzda var olduğunu veya var olmadığını bilmem hangi dededendir diye önümüze sürülen dörtlüklerden ya da yazılardan değil, evvela Allah'ın Kitabından ve Masumların buyruklarından öğrenecez. Nasıl olurda tamamen Kuran ve Hak erlerinin buyruklarına ters bir anlayış alevilik adına savunulabilir? Bu konuda hazırlamakta olduğum "Ehli Beyt Yolu // Alevi İlmihali" isimli chm formatında bir eser çalışmam var. Orda namaz var mı yok mu ve hemen çoğu konularda bir aleviye lazım olan bilgiler ele alınmış yazılmıştır. Umarım bittiğinde canlara faydalı olur ve burdan da payşarız gerçekleri. Gerçeğe Hu...
BiSmiŞah aLLAH ALLAh
ehlibeyt yolu olan arkaDsım CAnn bilosunki biz ded soyunun dediklerini yol saymalyız ki sen onun dediklerini kabul etmiosan o yola talip deilsin dmektir ki bu dediklerimizn hepsi kurandaki maellerdir ki sana bide nasıl ibadet ettiklerini ve onun aytlerini gondermemi istersen gonderebilirim ki..bu yol geRCekler dede den deil İMAMı CAFERİ SADIk a ait CAFEri SADık Buyrugunda ve EHlibeyt sounundandır ikincici KURANI KERİM DEN ALINAN AAYETLRLE ACıklanıooo ve ibadetin nasıl yapılacagını kırklar makamında ki gibi tutmuşuz..ki O DEDEnn yasdıkları diosun o dede benim ikrar verdiğim dedir ve suan hala dedelik yapımaktadır...yanlış anlam seninle bir alıp veremdiim yok ama uzulmen yannlış cunki o gercektir..KERaMetini GOsTERmiş bir dededir ve sende diosunki iki emanet olan Kuan ve eHlibeyt ole bahsedioorr..bunun nesi yanlış..bu da bole yane sen onlrın soyundan gelen bir dedeinin deiklerine kulak asma diosunki butun dedeler aynıu fikrde dirbunu kime sorarsan sor ole diecektir. GERCEĞE hü....
Mistacelebili 25.06.2006, 04:25 Bo konu cok ilgimi cekiyor...sanirim tek ben degilim
Bizi bu konuda kisa ve öz cümlelerle aydinlatirsaniz memnun olurum.
sevgi ve saygilar
Bizdde ibabet allahın adını andığımız heryerde olur...
ÇAlışmak,otobüsde allahın ismini anmak,yürürken varlığını ,düşünürken dua etmek bunlar bizim için ibaderttir...
BiSMiŞAh ALLAH ALLAH
iBadetin şekli ve her hangi bir şemali yoktur ..
pervane derviş 09.12.2006, 21:37 Biri bana kuran,neden aleviligin temel kaynaklarından biri oldugunu açıklayabilirmi?
Biri bana kuran,neden aleviligin temel kaynaklarından biri oldugunu açıklayabilirmi?
Bu konuda çok fazla bilgim yok ama Cemevinde bir abimiz, Cem Ritüellerinin bazı bölümlerinin Kurana dayandığını söylemişti ve bunu Ayetler ile de göstermişti.. Dediğim gibi bazı Ritüellerin sadece.. Onunla kısa zamanda görüşüp sizlerle paylaşacağım can... Kuran'ı Batını olarak yorumlar Aleviler, Sünniler Zahiri.. Mesela Kurana göre Hıristiyanlar ve Yahudiler, Müslümanların düşmanlarıdır.. Kuran böyle diyor ama Alevilik tüm İnsanlığı kucaklıyor..
Neyse.. Kuran'a dayandırılan bazı Ritüeller hakkında kısa zamanda bilgi edinirim..
İyi Forumlar canlar..
BiSMiŞAh ALLAH ALLAH
iBadetin şekli ve her hangi bir şemali yoktur ..
kesinlikle katılıyorum
pervane derviş 10.12.2006, 18:11 Ben bu yasıma geldim,yıllarca köyümüzün cemine gittim,cocukken rahmetli dedemin kucagından en önde cemi izledim ama birkere olsun ne kuran ın adını duydum nede cismini gördüm.
Sizin söylediklerinize göre benim atalarım asırlarca yanlışbi alevilik yaşamış.
Şimdi sormak istiyorum acaba sizmi dogru söylüyorsuzuz yoksa yılllarca bir inanışı yasayan atalarımmı dogru söylüyor?
Çelişki burda.Aleviligin islam la bi alakası varmı bunu çözmek lazım.Aleviligin islam kökenli oldugunu savunan arkadaşların bence birazdaha olayı derinlemesine tahlil etmeleri lazım.Hersey bukarad göründügü gibi kolay ve yüzeysel olarak açıklanacak kadar basıt degil.
hak yoldasınız olsun...
rockçı turna 10.12.2006, 18:21 Ben bu yasıma geldim,yıllarca köyümüzün cemine gittim,cocukken rahmetli dedemin kucagından en önde cemi izledim ama birkere olsun ne kuran ın adını duydum nede cismini gördüm.
Şimdi sormak istiyorum acaba sizmi dogru söylüyorsuzuz yoksa yılllarca bir inanışı yasayan atalarımmı dogru söylüyor?
Çelişki burda.Aleviligin islam la bi alakası varmı bunu çözmek lazım.Aleviligin islam kökenli oldugunu savunan arkadaşların bence birazdaha olayı derinlemesine tahlil etmeleri lazım.Hersey bukarad göründügü gibi kolay ve yüzeysel olarak açıklanacak kadar basıt degil.
hak yoldasınız olsun...
dostum merhaba!
gercekten de bu cemlerde hak muhammed ali kavramı kullanılmıyor mu? yada cerağ uyarılınca nur suresi 35. ayet okunmuyor mu? bunu aleviliğn islamın özü oldugunu savundugum için sormuyorum. tv lerde ve katıldıgım cemlerde bunlar hep vardı. ve işin içinden cıkamıyordum. senin bu söylediklerin benim açımdan yeni şeyler gercekten. bahsettiğin cemler hangi yörenin?
Sayın Pervane derviş,
Herzaman şunu savunuyoruz ve savunacağız... Alevilik Evrensel bir İnançtır ama içinde İslamik Motiflerde vardır.. Kur'andan bazı Ayetlerin okunması Cemlerde, Aleviliğin içindeki İslamik Motifleri gösterir.. Bu Aleviliği İslam içinde eritmek değildir.. Alevilik Evrenseldir diyoruz, içinde İslamik Motiflerde olan, Evrensel bir İnançlar bütünüdür.. Farkı kavramak lazım.
Mesut Gündüz 10.12.2006, 19:38 Biri bana kuran,neden aleviligin temel kaynaklarından biri oldugunu açıklayabilirmi?
Kuran aleviliğin temel kaynağı değil yan kaynağıdır.Serkan-Devrimin aleviliğin kaynakları ile ilgili açtığı forumu okursan sana bu konuda yardımcı olur.
pervane derviş 11.12.2006, 18:28 dostum merhaba!
gercekten de bu cemlerde hak muhammed ali kavramı kullanılmıyor mu? yada cerağ uyarılınca nur suresi 35. ayet okunmuyor mu? bunu aleviliğn islamın özü oldugunu savundugum için sormuyorum. tv lerde ve katıldıgım cemlerde bunlar hep vardı. ve işin içinden cıkamıyordum. senin bu söylediklerin benim açımdan yeni şeyler gercekten. bahsettiğin cemler hangi yörenin?
Evet haklısın bu cemlerde Muhammet Ali kavramları kullanılıyor.Fakat bendaha cereg yakılırken ayet okundugunu görmedim.
Tamam sizin dediginiz açıdan bır bakalım olaya.Diyelimki alevilik isalmıyetin özü.
Peki bu noktada su sorular gelıyor insanın aklına:
1)Madem biz islamıyetin özünü yasıyoruz neden namaz kılmıyoruz(Sakın bana Hz Ali camide öldürüldü ona kızmısızda onun için kılmıyoruz demeyin. Bu cok komik)
Neden hacca gitmiyoruz neden ramazan orucunu tutmuyoruz neden ibadetlerimizi kadın erkek karısık yapıyoruz
2)Bizde devriye inancı (insanların öldükten sonra dünyaya tekrar gelmesi inancı) varken islamıyet neden bunu kesinlikle kabul etmez
3)Alevilikteki allah anlayışı ile islmadaki allah anlayışı neden taban tabana zıt
4)Alevilikteki kader anlayısıyla islamiyetteki kader anlayısı neden farklı
5)Alevilikte cennet cehennem inancı ile islamıyetteki inanç niçin farklı v.s v.s v.s
Madem biz islamıyetin özüyüz bu keskin inansış farkını sebebi nedir.Açıklayabilirmisiniz bana.
Tamam islamıyet 1300 yılda degişmiş olabilir ama bukadarda genel hatlarını kaybedecek kadar degişmemiştir bance.
Alevilikteki muhammet ali kavramlarının hiçbirzaman inaç yönü kullanılmamıştı.Muhammet Ali nin erdemi örnek alınmış ve buna büyük bir sevgi beslenmiştir.Alevlikteki Ali anlayışı birazda temsili bir unsurdu.Ezilenin kimsezizin yanında olan bir erdem olarak görülmüş ve böyle algılanmışır. Alevilikteki Ali bir kişi degil tüm güzelliklerin iyi huyun iyi ahlakın temsili bir simgesidir.Aleviligin her döneminde mutlaka bir ali olmuştur.Çünkü o bir kişi degil bir inanç sembolüdür.Bu nedenle bizim için Ali hiç birzaman ölmemiştir.Her insanda mutlaka bir ali vardır.
hak yoldasınız olsun...
hak yoldasınız olsun...
Ben bu yasıma geldim,yıllarca köyümüzün cemine gittim,cocukken rahmetli dedemin kucagından en önde cemi izledim ama birkere olsun ne kuran ın adını duydum nede cismini gördüm.
hak yoldasınız olsun...
Bismi Şah Allah Allah
Cann bak şimdi Hz.Muhammed (a.s) emanetidir Kuran ve Ehlibeyt. Cafer-i Sadık erkanı nda okursan Kuran-ı Kerimi batını şekilde yorumlamıştır..
Sonra:
Rahman Rahim olan Allah'ın adıyla
1- Hamd* Alemlerin Rabbinedir.
2- Rahman ve Rahimdir.
3- Din gününün malikidir.
4- Biz yalnızca Sana ibadet eder ve yalnızca Senden yardım dileriz.
5- Bizi doğru yola ilet;
6- Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna*
7- Gazaba uğrayanların ve sapmışlarınkine değil.
Bunu butun cemlerde solerler iki ama turkce olarak bu fatiha suresidir sora nur suresinden Çerağ hakkında bilgi verilir..
,Lokman Parenda odaya girdiğindeHacı Bektaşi Veli'nin yanında iki nur gördüğünü biliryorsun. Bunlar biri Hz. Muhammed biri Ali demiştir biri bana Kuran-ı Kerim'in Zahiri biride batınını öğretiyor demiştir.
Deyişlerimizde gecen her seyde anlatılan her sey Kuran-ı Kerim in özünü Anlatır ..onsuz yol olmaz.4 kapı 40 makam da gecen yapılması istene her sey Kuran-ı kerimde yapılması gerekenler özleştirlmiş biçimidirbunu hangi dedeye sorsan ilim ariflerine sorsan anlatır sana ama Sunni yorumundan farklı olarak öz inançını benimseriz.Enel Hakk bezmine inanıosan buda Kuran-ı Kerim'de gecer.Cemde Tevhid erkanıında solenen La ilaheillallah bezmini Kuran'dan başka hiç bir seyden öğrenemezsin.
Kur Baba Mansur ocağından Pir Selcuk dede diyor ve acıklamsından bir örnek Kuran'da geçen
Rıza ayetleri..;
-Bakara/272- Onları yola getirmek senin boynuna borç değildir, ancak Allah dilediğini yola getirir. Yaptığınız her iyilik sırf kendiniz içindir. Siz yalnızca Allah rızasını gözetmenin dışında infak etmezsiniz. İyilik cinsinden ne infak ederseniz o size aynen ödenir. Size hiçbir şekilde haksızlık yapılmaz.
Edep hakkında ayetler:
İsra / 37. Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma. Çünkü sen (ağırlık ve azametinle) ne yeri yarabilir ne de dağlarla ululuk yarışına girebilirsin
Lokman / 19. Yürüyüşünde tabiî ol, sesini alçalt. Unutma ki, seslerin en çirkini merkeplerin sesidir
Sence can burda ele bele dile sahip olmaktan bahsetmiyormu sadece bir kere gönülden anlamk lazım..orda geçen her surede ayette bir vatın anlam ve aleviliğin özü yatar çünki Kuran hakktır ve inandığımız Peygamberimize ve ümmetine gönderilmiştir..
Gerçeğe Hü.Mümine Ya ALi
rockçı turna 14.12.2006, 22:37 Evet haklısın bu cemlerde Muhammet Ali kavramları kullanılıyor.Fakat bendaha cereg yakılırken ayet okundugunu görmedim.
Tamam sizin dediginiz açıdan bır bakalım olaya.Diyelimki alevilik isalmıyetin özü.
Peki bu noktada su sorular gelıyor insanın aklına:...
ya arkadasım ben sana cemde uygulanan ritüellerden örnek verdim sadece harhangi bir yorumda bulunmadım ki aleviliğin islamiyetin özü oldugunu savundugumu da nerden cıkardın.:sas
ben şu durumda bu islam içi islam dısı tartısmasının dısında olmaya özen gösteriyorum ve her iki görüsünde savunucularını takip etmeyi tercih ediyorum. ve yeri geldiginde her iki tarafında görüşlerini destekleyici yada çürütücü katılımlarda bulunmaya calısıyorum. burada yaptıgım da sadece bu.
1)Madem biz islamıyetin özünü yasıyoruz neden namaz kılmıyoruz(Sakın bana Hz Ali camide öldürüldü ona kızmısızda onun için kılmıyoruz demeyin. Bu cok komik)
Neden hacca gitmiyoruz neden ramazan orucunu tutmuyoruz neden ibadetlerimizi kadın erkek karısık yapıyoruz
2)Bizde devriye inancı (insanların öldükten sonra dünyaya tekrar gelmesi inancı) varken islamıyet neden bunu kesinlikle kabul etmez
3)Alevilikteki allah anlayışı ile islmadaki allah anlayışı neden taban tabana zıt
4)Alevilikteki kader anlayısıyla islamiyetteki kader anlayısı neden farklı
5)Alevilikte cennet cehennem inancı ile islamıyetteki inanç niçin farklı v.s v.s v.s
su yukarıda saydıgın maddeler geregince aleviliğin islamın özü olarak görülmesi ne kadar imkansızsa yine yukarıda seninde katıldıgın ve temel ibadetimiz olan cemlerimizin hemen her bölümünde ve deyişlerimizde büyük bir yer kaplayan /hak muhammed-ali/ kavramının varlıgıda aleviliği islam dısı görme düsüncesini imkansız kılıyor. en azından günümüz için elimizde bulunan kaynaklar geregince aleviliğin islamiyet ve diger bir cok dinden alıntıları olan yada diger dinlere kaynaklık eden bir inanç oldugunu söyleyebiliriz.
sizde böyle deseydiniz eywallah. ama siz dısında oldugunu iddia edince bence bu soruyu sormak geregi duydum.
ii forumlar...
pervane derviş 15.12.2006, 10:10 Muhammet Ali konusundaki düşüncelerimi zaten yazmıstım ve neden alevilin isamlaştıramayacagınıda açıklamıstım zaten bir önceki yazımda.
Sizin ortada olamnızada bir anlam veremedim iki tarfın iddalarını hem çürütecek hemdedestekleyecek yazılar yazıyorum demişsiniz.Bu biraz çelişki degilmidir.Alevilik ve islam konusu bizim tartıştıgımız anlamda birbirinrzıt bı konudur.Bir kişinin bunun ikisinide savunuyor olması beni m tuhafıma gitti Çelişkili bir durum.
hak yoldasınız olsun....
Aleviler neden namaz kılmıyor neden 30 gün oruç tutmuyor ve tüm islam bu kıstaslardan ibarettir ve aleviler tüm bunları yerine getirmeden neden kendilerine islamiyetin özüyüz diyorlar vs vs vs deniliyor yıllardır
biz alevileri önce namaz kılmadıkları için islamiyetten ayrı tutan ve gören arkadaşlarım;;
bilirsiniz ki namaz farsça bir kelimedir,ve kuran daki anlamı ise salat demektir.salat ise dua ve allahı içten anma anlamına gelir.bizim inancımız da allahı içten anmanın selamlamanın ve dua etmenin belli bir şekli zamanı yoktur
bizlere deniliyor ki camiye gidin namaz kılın günahlarınızdan arının ,amaç ibadet etmekse amaç allah adını zikredip dua etmekse bizler zaten namazı reddetmemenin ötesinde namazımızı cem evlerdinde halka namazı biçiminde yerine getiriyoruz evet sünni inancının sahip olduğu namazla birebir benzer özelliklere sahip değildir bu ve insanların aklına bir sürü insan namazı böyle kılarken siz hangi akla mantığa hizmetle böyle kılıp doğru olan bizleriz dersiniz"diyebilirsiniz ona da şöyle bi açıklamada bulunayım çoğunluğun yapmış olduğu her hareket doğru olan değildir.
oruç olayına gelince de kuran-ı kerim de oruç tutun denilmiştir ama bunun zaman dilimi 30 günle sınırlı tutulmamıştır bizlerde oruç olayını yine reddetmemekle ramazan da kadir gecesi de dahil olmak üzere 3 gün tutarız
gene sizlerin eleştiri toplarınızı üzerinden eksik etmediğiniz ve hatta belirli bir kesmin inkar ettiği muharrem orucumuza gelince de
kuranda der ki "And olsun tan yerinin ağarma vaktine.on geceye... bu görüldüğü üzere muharrem orucuyla alakalı bir ayettir bizler her imam için bir gün oruç tuttuğumuzdan ötürü bunun zaman aşamı 12 gün oluyor hatta masumu paklar içinde 3 gün daha tutar ve bunu 15 günle tamamlarız
yani görüldüğü ve çoğu kimseler tarafından bilindiği üzere bizler ne namazı nede orucu asla inkar etmiyoruz amaç allah adına ibadet etmekse amaç allah adını zikredip allahın emirlerini yerine getirmekse bizler zaten sizlerin yapmış olduğu şeyleri birebir yapıyoruz sadece sizlerden biraz daha farklı yerine getiriyoruz yoksa bizde de özde aslolan tek şey allah inancını benimseyip özümsemektir
Bismişah Allah Allah
Önemli,olan Allah-kul arasında ki Döngüdür. Bütün bu yapılanlar bu yapılan Ehlibeyt ve kuran ,ibadetler hepsi Allah-kul ilişkisi dahilindedir.Zaten bu yapılanma Enel Hakk bezmine ulaşmak yada 4 kapı 40 makamda belirtilen her sözde bellidir Saten Nebiler ve veliler bir yoldur ve bu yol Hakk'a çıkar.Alevi ve Bektaşi inançlarında yapılan her türlü ibadet ,yol ve amaç Kuran-ı Kerim de var olmaktadır.Bunları bize nebiler ve veliler Kuran'ı batını yorumlayarak yapmışlardır ve neler yapılması gerektiğini anlayabilceğimiz bir dilde anlatmıştır.Aslında Kutbul Evliya Pir-i Hünkar Hacı Bektaşi Veli demiştirki; insan ayırmayınız ve bütün veliler aynı yola cıkar her biri başka musluktan akar ama geldiğimiz ve gideceğimiz yer birdir.
Şimdi size soruyorum Alevilik ve Bektaşilik'te hiç bir zaman Kuran ve Ehlibeyt yardımcı kaynak değil tamamen yolun içindedir sizce bunu dışlayıpta Hakk'a ulaşmak nasıl oluyor ?
Kuran-ı kerimi yardımcı kaynak olarak gören biri Hakk' inkar etmezmi ve böle bi düşünen biri ise nasıl bir Alevi ve Bektaşi oluyor.
Burda kimsenin inançlarını sorgulamıyorum.Sadece Alevilik ve Bektaşilik öğretisini yanlış biçimde tartışmayalım ve anlatmayalım.Tabikide insanlar farklı görüşlere sahip olabilirler ama Alevilik ve Bektaşilik ispatlıdır ve haktır .Alevilik ve Bektaşilik İslamın ( hak din) özü olup Türklerin İslamiyeti seçmeden önceki yaşadığı dinleri (Şamanizm vB.) içinde benimsetir..
- Peygamber efendimiz ve Ehlibeyt Kuran-ı Hak sayıp onun öğretileri ile yaşamıştır.
-Kutbul Evliya Pir-i Hünkar Hacı Bektaşi Veli Kuran-ı yolundan ayırmamıştır.(Yesevi Dergahındayken Lokman Parende Hz. 'nin Kutbul Evliya Pir-i Hünkar Hacı Bektaşi Veli'nin yanına odaya girdiğinde iki nur görmüş ve kim olduğunu sorduğunda ,Kutbul Evliya Pir-i Hünkar Hacı Bektaşi Veli demiştir ki ;'' Onlar benim soyum ve yolum olan Hz. Muhammed ve Hz. Ali'dir.Biri bana Kuran'ın Batını ,diğeride Zahiri yönünü anlatıp Kuran-ı Kerimi Öğretiyorlardı'' demiştir..
Gerçeğe Hü mümine Ya Ali...
Muhammet Ali konusundaki düşüncelerimi zaten yazmıstım ve neden alevilin isamlaştıramayacagınıda açıklamıstım zaten bir önceki yazımda.
Sizin ortada olamnızada bir anlam veremedim iki tarfın iddalarını hem çürütecek hemdedestekleyecek yazılar yazıyorum demişsiniz.Bu biraz çelişki degilmidir.Alevilik ve islam konusu bizim tartıştıgımız anlamda birbirinrzıt bı konudur.Bir kişinin bunun ikisinide savunuyor olması beni m tuhafıma gitti Çelişkili bir durum.
hak yoldasınız olsun....
Bismişah Allah Allah
Can Alevilik İslamın özüdür .İslam şuan yaşanan İslam değil, Hz. Muhammed ve ehlibeytinin yaşadığı islamdır.Ve Kuran bir yardımcı kaynak olmaktan öte Hak görülmüştür.Nasıl Peygamber efendimiz ben size Kuran-ı Kerimi ve Ehlibeyti bırakıyorum demiştir.Nasıl olup ta nikin Pervane Derviş olarak kullanıyorsunda,Alevilik ve Bektaşiliğin içindeki 4 kapı 40 makamın Kuran özünü batını yoldan anlattığını bilmiyorsun! İmam Caferi Sadık Erkanını oku bakalım Kuranı batını yoldan anlatıp anlatmadığına bak çünkü o erkan neler yapılıp yapılmamasını anlatmıyormu .Örneğin Pir-i Kutbul-u Evliya Hünkar Hacı Bektaşi Veli'nin dediği '' Eline,Beline,Diline Sahip ol.'' Kuran da gecen surelerin ve ayetlerin özünü anlatmıyormu.On iki İmamlarımız ve Evliyalarımızın hangisin Kuran-ı Zahiri ve Batını yönü ile işlemediğini söyleyebiliriz.Pir-i Kutbul-u Evliya Hünkar Hacı Bektaşi hani oda da Kuran okurken Lokman Parende Hz. Odaya girince iki nur görmüş ve bunun ne olduğunu sorunca aldığı cevab bu olmuştur;'' Biri Hz. Muhammed ile Diğeri Ceddim Ali'dir.Biri bana Kuran-ı Kerimin Batını diğeri Zahiri Yolunu anlatıryor.'' Demiştir...
Sanmaki Dervişlik bir kolay yoldur,
inceden ince keskin bir yoldur
Haktan Gelen aşk-ı bade doludur
Anlayana hoştur cahile boştur.
Dermani Anlatır seni dillerde
Sanmaki kalmış zalimin ellerinde
Kuran'dan çözmüş batın aleminde
Anlayana hoştur cahile boştur..
Gerçeğe Hü Mümine Ya Ali...
pervane derviş 18.12.2006, 19:12 Bismişah Allah Allah
Can Alevilik İslamın özüdür .İslam şuan yaşanan İslam değil, Hz. Muhammed ve ehlibeytinin yaşadığı islamdır.Ve Kuran bir yardımcı kaynak olmaktan öte Hak görülmüştür.Nasıl Peygamber efendimiz ben size Kuran-ı Kerimi ve Ehlibeyti bırakıyorum demiştir.Nasıl olup ta nikin Pervane Derviş olarak kullanıyorsunda,Alevilik ve Bektaşiliğin içindeki 4 kapı 40 makamın Kuran özünü batını yoldan anlattığını bilmiyorsun! İmam Caferi Sadık Erkanını oku bakalım Kuranı batını yoldan anlatıp anlatmadığına bak çünkü o erkan neler yapılıp yapılmamasını anlatmıyormu .Örneğin Pir-i Kutbul-u Evliya Hünkar Hacı Bektaşi Veli'nin dediği '' Eline,Beline,Diline Sahip ol.'' Kuran da gecen surelerin ve ayetlerin özünü anlatmıyormu.On iki İmamlarımız ve Evliyalarımızın hangisin Kuran-ı Zahiri ve Batını yönü ile işlemediğini söyleyebiliriz.Pir-i Kutbul-u Evliya Hünkar Hacı Bektaşi hani oda da Kuran okurken Lokman Parende Hz. Odaya girince iki nur görmüş ve bunun ne olduğunu sorunca aldığı cevab bu olmuştur;'' Biri Hz. Muhammed ile Diğeri Ceddim Ali'dir.Biri bana Kuran-ı Kerimin Batını diğeri Zahiri Yolunu anlatıryor.'' Demiştir...
Sanmaki Dervişlik bir kolay yoldur,
inceden ince keskin bir yoldur
Haktan Gelen aşk-ı bade doludur
Anlayana hoştur cahile boştur.
Dermani Anlatır seni dillerde
Sanmaki kalmış zalimin ellerinde
Kuran'dan çözmüş batın aleminde
Anlayana hoştur cahile boştur..
Size kesinlikle katılmıyorum.İslamiyetin özüyüz diyosonuz ama şimdi yaşanan islamıyetin degil peygamber efendimizin yasadıgı islamiyetin özüyüz diyosunuz.Size birsey sormak istiyorum;
Hz Muhammetin yasadıgı islamıyet neydi bi anlatırmısınız.Nasıl bir dinmişki tüm genel hatlarını kaybetmiş ve bugün bambaşka bir din olmuş.Nasıl olmuşta bukadar degişmiş.
Nekadar degişirse degişsin ben inanmıyorum ki hiç bid din bukadar genel hatlarını kaybetmez.1400 öncede islamıyette namaz vardı şimdide var.Ufak degişiklikler olmuştur fakat genel hatlarını kaybetmemiştir.
Bugün alevilikte var olan bircok inanç islamıyet tarafından hurafe kabul ediliyor.Örnegin alevilikteki devriye inancı islamıyet tarafından kabul edilirmi size sorarım.Bu örnekleri cogaltabiliriz.
Taban taban birbirine bukadar zıt olan iki din nasıl oluyorda birbirinin özü oluyor anlamıyorum.Bana bunların biraçıklamasını yaparda beni ikna ederseniz cok sevinirim.
hak yoldasınız olsun...
Gerçekten Peygamber zamanındaki İslam'ı bende merak ediyorum Pervane Derviş :).. Yani günümüz İslam'ın gerçek İslam olduğunu kesinlikle düşünmüyorum ama Aleviliğinde sadece İslam olduğunu kesinlikle kabul etmiyorum.. Alevilik Evrensel bir İnançlar Bütünüdür.. Arkadaşlar unutmayalım, Önderlerimizde Hallacı Mansur Enel Hak dediği için Müslümanlar tarafından asılmadı mı ?
O eski yaşamında koyu bir Müslüman iken sonradan bunların boş olduğunu ve büyük bir Allah korkusunun toplumları körelteceğini, zarar vereceğini anlattı.. İranda Zerdüştilerle görüştü, araştırdı. Ve Enel Hak Felsefesini Aleviliği kazandırdı.. Enel Hak, Müslümanların reddettiği bir anlayış, Alevilerin ise sonuna kadar inandıkları bir ilkedir Alevilik yolunda.. Bizler kılınan Namazlarla, Camilerle Hakka ulaşılacağına inanmayız.. Biz Hakkı özümüzde biliriz, Camiilerle Namazlarla Müslümanlık taslayamayız...
Alevilik ile Namaz iki ayrı köşededir..
Neden mi ?
Biz demiyor muyuz her zaman Kadın - Erkek Eşit, biz demiyor muyuz Hak huzurunda Cinsiyet, Dil, Din Irk ayrımı yok diye? Namaz, Hak huzuruna ayrımla çıkılan bir İbadet ve Alevilikte yok..
Gerçek Namaz nedir ? 5 Mezhep var.. 4 tanesi Sünni, diğeri ise Caferi. Bunlar bile Namazlarını farklı kılmaktadır.. Neyin doğru olduğu bile belli değil.. Uzun lafın kısası bizi Namazlar bağlamasın.. Namaz tartışmasına girmek, birileriyle bir abiminde dediği gibi Müslümanlık yarışına girmek demektir..
Bismişah Allah Allah
Can ;İslam Diyorsun peki kırklar cemi Hz. Muhammed(a.s.) zamanında olmuştur ve bu ilk yapılan cem olmakla Peygamber efendimiz zamnında yaşanmıştır.Sonra Allah'a inanıyorsunda peki Alevilik islam değilse peygamberin kim Ehlibeyt'in kim Peki inandığın Kitap ne Hiç bir hak Din kitapsız olmaz.. O ,Zaman Sen ALeviliğin hurafe oldugunu soylyorsun hiç bir zaman Alevilik namazı dışarı atmamıştır.(halka namazı cemde yapılır..) Biz namaza Değil sunilerin dediği sekilde sadece camide olmasına ve cami denen ibadet hanenin Allah'ın evi denmesine karşıyız,Kuran da hiç bir zaman namazın nasıl kılınacağı yazmamıştır.Ama ayetlerde iniş sırasında birinde Rab'bine seced et, Bir ay sora yada belli bir sure sonra inen sure veya ayette bana rüküğ et demiştir.Peki bunun gibi emir verilen her şey cemde olmuyormu..Namazı islamda 5 vakit denir. Peki Kuran da yazıyormu 5 vakit diye ..Ama buna inanın ki Hiç Allah'ıu anmamaktan Günde hiç Değilse Alla'ı anıyorlar ve biz buna karşı değiliz ama hak olarak görüyorla biz bu düşünceye karşıyız.Kuran Salad diye geçer bu dua et anlamındadır ama Suni düşünürler bunu namaz olarak söylemişler . Peki Binlerce eren ve aşık şiir ve deyişlerinde Kuran'dan bahseder..peki oZaman bunlar İslamı kabul etmiş şimdie diyeceksiniz ki Peki neden alevilerin canına kıydılar işte onlar islamı yaşamayan ve kendilerini hak zanneden bir toplum (yobazlık ).Ama onlara göre islam ben bu islamı kabu etmiyorum ben o zaman islam dinine mensup değilim :Ama peygamber Efendimiz zamanında yaşanan islama bak..
- Kimsenin Malına El uzatmamışlardır.(eline sahip olmak)
-Kimsenin kafir olsa dahi Peygamber ve ehlibeyti tarafından zulm edilmemiştir.( kin tutmamak)
- Hiç kimse ozaman Zina ve ona benzer seyler yapmamıştır.(beline sahip olmak)
-Kimse har hangi birine kötü sözler sarf etmemiş ve yalan atmamıştır(diline sahip)
-Allah'ın varlığını birliğini kabul etmiştirler.(Tevhid cemde okunur örnğin)
Bunun gibi cok Şey Kuran'da yazar ve bununla Hacı Bektaşi ve onun gibi Erenlerimizin düşünceleri aynı .Bu işte gercek islamdır.buda Aleviliğin kendi özünde vardır..
Mevlevilerin Alevi olduklarınız biliyorsunuz.Bunlar Sema ayinin sonunda Gülbag in sonunda Keremi Ya ALi diye biter ama Bunlarda namaz kılarlar.Bektaşiler içinde bazı dergahlar ve bazı mensup köylerde namaz hala kılınmakta..Alevilik islamdır islam Allah'ı Ve Peygamberini inanmak sevmek ve Kuran'a Ve Ehlibeytine Sahip çıkmaktır.Bunu unutmamak lazım Hiç bir derviş ve eren Kuran-ı Kerimi Hak saymıştır.Peki Şimdi Seyyid Ali Sultan (Kızıl Deli) Pir-i Kutbul Evliya Hünkar Hacı Bektaşi Veli'in oğlu Namaz kılmak için taşa oturmuş ve dön demiştir şuan O taş Hala Avrupa civarlarında yerini şuan tam bilmiyorum hala durmaktadır. Şimdi ben açıklamamı yaptım Eğerki siz ALevilik islam değildir diyorsanız bunu gidin mürşidinize sorun .Mürşidsiz pirsiz yol Alevilik olmaz yetişmeden ve bilmeden hiç bir konu hakkında tartışmayın onu ilk önce pirinize dedenize sorun .Ondan sora burda tartışın .ozaman Bir kişi öldukjten sonra Kuran okumayın..Bak Tunceli Kureyşhan dedesi Büklü dede Ali Rıza Baba dediki bana Kuran oku oku oku Okumayan bizden değildir.
Burdan Aleviliği kominizme ve ateistliğe sokmaya çalışanlara lanet eder ve yezidden farkı olmadığın yemin eder VE bunların elbbet bir gün Hak Divanı kurulduğunda hesap verileceği gün hakkımı Hellal etmiyorum.Burda kimseye taş atmadım canlar bu dediğim suan bana cevab yaznlarda da değildir bu benim kendi hür düşüncem dir ve dediğim gibi Aleviliği yozlaştırmaya çalışanlar ve yobazlaştıranlara karşı ben onların düşmanıyımdır .Aydınlığa gerçeğe yardım el açan Herkese Allah ,Muhammede ,Ali yardımjcısı olsun ki
Ya Hü. Pirimiz Hünkar Hacı bektaş Veli 'den gelen 40 lardan olan Pir Abdal Murad'dır.Soyum Horasandan Gelmiş olup ..Ehlibeyt'tendir.Canlar bun söylemek zorunda Kaldım..Normalde bunu soylemek bize yakışmaz..Biz Candan Geldik cana gideriz.Ve El ele el Hakk'a diyenlerdeniz.
Yanlış olan bir bilgi düzeltilmezse,sonu karanlık olur.
Canlar sizden Tek istediğim batılla Batını ayırın.Her kim yasmışsa anlatmıssa emin olmadan inanmayın bunu araştırın ..
pervane derviş 20.12.2006, 14:30 Bismişah Allah Allah
Can ;İslam Diyorsun peki kırklar cemi Hz. Muhammed(a.s.) zamanında olmuştur ve bu ilk yapılan cem olmakla Peygamber efendimiz zamnında yaşanmıştır.Sonra Allah'a inanıyorsunda peki Alevilik islam değilse peygamberin kim Ehlibeyt'in kim Peki inandığın Kitap ne Hiç bir hak Din kitapsız olmaz.. O ,Zaman Sen ALeviliğin hurafe oldugunu soylyorsun hiç bir zaman Alevilik namazı dışarı atmamıştır.(halka namazı cemde yapılır..) Biz namaza Değil sunilerin dediği sekilde sadece camide olmasına ve cami denen ibadet hanenin Allah'ın evi denmesine karşıyız,Kuran da hiç bir zaman namazın nasıl kılınacağı yazmamıştır.Ama ayetlerde iniş sırasında birinde Rab'bine seced et, Bir ay sora yada belli bir sure sonra inen sure veya ayette bana rüküğ et demiştir.Peki bunun gibi emir verilen her şey cemde olmuyormu..Namazı islamda 5 vakit denir. Peki Kuran da yazıyormu 5 vakit diye ..Ama buna inanın ki Hiç Allah'ıu anmamaktan Günde hiç Değilse Alla'ı anıyorlar ve biz buna karşı değiliz ama hak olarak görüyorla biz bu düşünceye karşıyız.Kuran Salad diye geçer bu dua et anlamındadır ama Suni düşünürler bunu namaz olarak söylemişler . Peki Binlerce eren ve aşık şiir ve deyişlerinde Kuran'dan bahseder..peki oZaman bunlar İslamı kabul etmiş şimdie diyeceksiniz ki Peki neden alevilerin canına kıydılar işte onlar islamı yaşamayan ve kendilerini hak zanneden bir toplum (yobazlık ).Ama onlara göre islam ben bu islamı kabu etmiyorum ben o zaman islam dinine mensup değilim :Ama peygamber Efendimiz zamanında yaşanan islama bak..
- Kimsenin Malına El uzatmamışlardır.(eline sahip olmak)
-Kimsenin kafir olsa dahi Peygamber ve ehlibeyti tarafından zulm edilmemiştir.( kin tutmamak)
- Hiç kimse ozaman Zina ve ona benzer seyler yapmamıştır.(beline sahip olmak)
-Kimse har hangi birine kötü sözler sarf etmemiş ve yalan atmamıştır(diline sahip)
-Allah'ın varlığını birliğini kabul etmiştirler.(Tevhid cemde okunur örnğin)
Bunun gibi cok Şey Kuran'da yazar ve bununla Hacı Bektaşi ve onun gibi Erenlerimizin düşünceleri aynı .Bu işte gercek islamdır.buda Aleviliğin kendi özünde vardır..
Mevlevilerin Alevi olduklarınız biliyorsunuz.Bunlar Sema ayinin sonunda Gülbag in sonunda Keremi Ya ALi diye biter ama Bunlarda namaz kılarlar.Bektaşiler içinde bazı dergahlar ve bazı mensup köylerde namaz hala kılınmakta..Alevilik islamdır islam Allah'ı Ve Peygamberini inanmak sevmek ve Kuran'a Ve Ehlibeytine Sahip çıkmaktır.Bunu unutmamak lazım Hiç bir derviş ve eren Kuran-ı Kerimi Hak saymıştır.Peki Şimdi Seyyid Ali Sultan (Kızıl Deli) Pir-i Kutbul Evliya Hünkar Hacı Bektaşi Veli'in oğlu Namaz kılmak için taşa oturmuş ve dön demiştir şuan O taş Hala Avrupa civarlarında yerini şuan tam bilmiyorum hala durmaktadır. Şimdi ben açıklamamı yaptım Eğerki siz ALevilik islam değildir diyorsanız bunu gidin mürşidinize sorun .Mürşidsiz pirsiz yol Alevilik olmaz yetişmeden ve bilmeden hiç bir konu hakkında tartışmayın onu ilk önce pirinize dedenize sorun .Ondan sora burda tartışın .ozaman Bir kişi öldukjten sonra Kuran okumayın..Bak Tunceli Kureyşhan dedesi Büklü dede Ali Rıza Baba dediki bana Kuran oku oku oku Okumayan bizden değildir.
Burdan Aleviliği kominizme ve ateistliğe sokmaya çalışanlara lanet eder ve yezidden farkı olmadığın yemin eder VE bunların elbbet bir gün Hak Divanı kurulduğunda hesap verileceği gün hakkımı Hellal etmiyorum.Burda kimseye taş atmadım canlar bu dediğim suan bana cevab yaznlarda da değildir bu benim kendi hür düşüncem dir ve dediğim gibi Aleviliği yozlaştırmaya çalışanlar ve yobazlaştıranlara karşı ben onların düşmanıyımdır .Aydınlığa gerçeğe yardım el açan Herkese Allah ,Muhammede ,Ali yardımjcısı olsun ki
Ya Hü. Pirimiz Hünkar Hacı bektaş Veli 'den gelen 40 lardan olan Pir Abdal Murad'dır.Soyum Horasandan Gelmiş olup ..Ehlibeyt'tendir.Canlar bun söylemek zorunda Kaldım..Normalde bunu soylemek bize yakışmaz..Biz Candan Geldik cana gideriz.Ve El ele el Hakk'a diyenlerdeniz.
Yanlış olan bir bilgi düzeltilmezse,sonu karanlık olur.
Canlar sizden Tek istediğim batılla Batını ayırın.Her kim yasmışsa anlatmıssa emin olmadan inanmayın bunu araştırın ..
Güzel kardeşim yazını okudum.Yazında aleviligin islamla sıkı bir bagının oldugunu hatta islamnın içindeki bir mezhep oldugunu söylüyosun.Buna dayanak olarakta kırklar cemini gösteriyorsun.Hz Mumammet'in erdemli hayatından bahsediyorsun.Neyse...
Yazında sormuşsun senın peygamberin kim diye ehlibeyitin kim diye...
Söyleyim sana ben benim peygamberim benım benim ehlibeyitim gene benim.Ben enel hak diyen ne ararsan var insanda diyen bir ecdadın torununuym.
Aleviligi islamla bir kaç bagından dolayı islamın mezhebi haline getirmeye calışmışsın sana kesinlikle katılmıyorum.Alevilik içinde okadar cok sey barındırıyorki dünyada ki her dinden her güzellikten bir parçavar.Alevilik evrensel bir dindir.Bunun içinde her inançtan mutlaka bir iz taşır içinde.İslamıyetlede benzer yanlarının olması cok normal.
Burda dikkat etmemmiz gereken birsey var oda benzerliklerin nerde oldugu.Sen yukarda güzelce saymışsın Hz Muhammetin güzel huylarını ha işte onlar kültürel benzerliklerdir.Alevilik güzel olan her şeyi kucaklamıştır.İslamıyettende insanlara örnek teşkil eden kişileri benimsemiş ve kendi degerleri içinde yorumlayarak onlara yepyeni bir anlam kazandırmıştır.Alevilikteki Hz Muhammet anlayışı ıle islamıyettteki anlayış farklıdır.Bizi Hz Muhammetin güzel ahlakı ve örnek oluşu cezbeder dini sıfatı degil.Bana islamıyet ile aleviligin inanç olarak temelde bir benzer yanını söyleyleyebilirmisin.
Aleviligi yozlaştıranlara lanet okumuşsun.Sana birsey sormak istiyorum alevigin islammalşması zaten bir yozlaşma degilmidir.Kendi öz degerlerini kaybetmesi ve bambaşka birsey olması nekadar dogru sence.Bilmeden yazı yazmayın demişsin peki kardeş sana soruyorum sen nekadar bilerek yazıyosun bunları.
Gel senınle alevilik ile islamıyetin birbirinden ayrıldıgı noktalara bulalın ve sende bana bu ayrılıkların sebebini söyle olurmu kardeş.
1) Alevilkte namaz yoktur islamıyette vardır
2)Aleviler islamın beş şartını yerine getirmez.(bunları bildigini düşündügüm için saymıyorum)
3)Alevilikte devriye inancı vardır ancak islamıyet bunu hurafe kabul eder(umarım devriyenın ne oldugunu bilirsin)
4)Alevilikteki alllah anlayışı islamıyetten cok farklıdır
5)Alevilikte ehli kamil insan inancı varken islamıyette cennet cehennem inancı vardır v.s v.s bu örnekler daha cogaltılabilir
Alevilikle islamıyet inanç yönunden bukadar farklıyken nasıl oluyorda hala alevilik islamıyetin bir parçası diyebiliyorsun anlamıyorum.
Şunu cok iyi bir sekilde anlamak gerekirki alevilik evrensel bir dindir ve içinde her inanışa ait birparca bulabilirsin ozamanda ben sana derimki alevilik Hıristiyanlıgın özüdür cünkü onunlada benzer yanları vardır.
Şuda bir gerçekki alevilik islamıyetten önce vardı. Ve herdinlede bukadar benzeşmesi insanın aklına ister isteme şu soruyu getiriyor; Acaba alevilik mi onlardan etkilendi yoksa onlarımı etkiledi düşünülür.
Yani güzel kardeşim bukadar engin bir dini islama hapsetmeye çalışma bırak yücelebildigi kadar yücelsin.Bırak bütün dünayayı kucaklasın sadece emevi torunlarını degil....
hak yoldasınız olsun...
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=24168 burda gerekli açıklamyı yaptım can aynı konu tartışılıyor ordan takip edebilirsin.
firariHH 21.12.2006, 00:02 Aleviligi İslamdan bagimsız farklı bir ( inanc ) olarak görmeyelim !! Konu saptiriliyor arkadaslar!!
pervane derviş 21.12.2006, 12:21 http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=24168 burda gerekli açıklamyı yaptım can aynı konu tartışılıyor ordan takip edebilirsin.
Eger önce kendi yazını sonrada benim yazımı okursan aradaki farkı göreceksin. Yazında bolca Hz Ali nin erdemli hayatından bahsetmişsin ama sadece erdeminden bahsetmişsin ehlibeytinin erdeminden bahsetmişsin.İşte alevilikte bu erdemi kabul eder ve kendine örnek alır.Hz Ali nin dini yönünü benimsemez.
Eger sana sordugum o soruların cevabını mantıklı bir şekilde bana verirsen beni ikna edersin.Ama bu sorular cevapsız kaldıgı sürece ben düşüncelerimi degiştirmeyecegim.
Eger bilgin buna yetiyorsa bu soruları cevapla
hak yoldasınız olsun...
CANDAVUT 06.01.2007, 03:38 Sevgili alevi arkadaşlarım,
alevilikte namaz oruç ve diğer bütün ibadetler vardır. kuran aleviliğin kaynak kitabıdır. ve alevilikte de muhammet, Allahın resülüdür. ve onun bıraktığı emanetler ışığında alevilik oluşmuştur. Kuran ve ehlibeyt sevgisi. şimdi gelgelelim namaza, namaz hem kuranda çokça geçer ve bazı ayetlerde vakitlerine dahi vurgu yapar ki tam olarak açıkça her bir hareketini anlatmaz fakat biz bu dini kimden öğrendik. hz muhammet as. dan bu ayetler geldikten sonra ve vefat edene kadar o bütün müslümanlara namazı kıldırmayı öğretip kılınmasını emretmedi mi? hz. Ali r.a, hilafeti döneminde imam değil miydi. emiriül müminin namaza giderken ibni mülcem denilen harici bir kalleş tarafından şehit edilmedi mi? kerbelada hüseyin efendimiz savaş başlamadan önce son bir namaz kılmadı mı? biz neden peygamber torunlarına , ehlibeyte 12 imam diyoruz. imam ne demek, önder demek değil sadece. islam topraklarındaki o dönemin sistematiğinde, önder olan , halife olan, müslümanlara namaz kıldırmalı ve imam olmalıdır. bunca gerçek bilinirken, nasıl bu gün namaz yoktur denilebiliyor, Hz. Ali tüm hayatı boyunca yanlış yere, boşuna mı namaz kıldı ve kıldırdı?
pervane derviş 06.01.2007, 18:29 Sevgili alevi arkadaşlarım,
alevilikte namaz oruç ve diğer bütün ibadetler vardır. kuran aleviliğin kaynak kitabıdır. ve alevilikte de muhammet, Allahın resülüdür. ve onun bıraktığı emanetler ışığında alevilik oluşmuştur. Kuran ve ehlibeyt sevgisi. şimdi gelgelelim namaza, namaz hem kuranda çokça geçer ve bazı ayetlerde vakitlerine dahi vurgu yapar ki tam olarak açıkça her bir hareketini anlatmaz fakat biz bu dini kimden öğrendik. hz muhammet as. dan bu ayetler geldikten sonra ve vefat edene kadar o bütün müslümanlara namazı kıldırmayı öğretip kılınmasını emretmedi mi? hz. Ali r.a, hilafeti döneminde imam değil miydi. emiriül müminin namaza giderken ibni mülcem denilen harici bir kalleş tarafından şehit edilmedi mi? kerbelada hüseyin efendimiz savaş başlamadan önce son bir namaz kılmadı mı? biz neden peygamber torunlarına , ehlibeyte 12 imam diyoruz. imam ne demek, önder demek değil sadece. islam topraklarındaki o dönemin sistematiğinde, önder olan , halife olan, müslümanlara namaz kıldırmalı ve imam olmalıdır. bunca gerçek bilinirken, nasıl bu gün namaz yoktur denilebiliyor, Hz. Ali tüm hayatı boyunca yanlış yere, boşuna mı namaz kıldı ve kıldırdı?
Güzel kardeşim bana alevilik ve islamıyetin tek bir ortak inancını göster.
İnancını diyorum bak kültürel bagını demiyorum.
Benim yazdıgım son yazımdakı soruların cevabınıda verirsen savundugun görüşü tamamlamış olursun.
Hz Ali bizim için bir simgdir.Aleviler Hz Ali nin dini yönünü hiçbir zaman benimsememiştir.Hz Ali alevilikte hep bir sembol olmuştur.Aleviligin her döneminde bir ali mutlaka vardır.
Serkan_Devrim 06.01.2007, 18:34 alevilikte namaz oruç ve diğer bütün ibadetler vardır. kuran aleviliğin kaynak kitabıdır. lütfen şu linkteki soruları yanıtlandırabilirmisiniz;
http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=316815&postcount=42
lütfen şu linkteki soruları yanıtlandırabilirmisiniz;
http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=316815&postcount=42
olay bitmiştir söylenecek pek fazla da bişey yoktur bence emeğine sağlık can
sevgiyle...
dogangün 28.01.2007, 19:33 Aleviler neden namaz kılmıyor neden 30 gün oruç tutmuyor ve tüm islam bu kıstaslardan ibarettir ve aleviler tüm bunları yerine getirmeden neden kendilerine islamiyetin özüyüz diyorlar vs vs vs deniliyor yıllardır
biz alevileri önce namaz kılmadıkları için islamiyetten ayrı tutan ve gören arkadaşlarım;;
bilirsiniz ki namaz farsça bir kelimedir,ve kuran daki anlamı ise salat demektir.salat ise dua ve allahı içten anma anlamına gelir.bizim inancımız da allahı içten anmanın selamlamanın ve dua etmenin belli bir şekli zamanı yoktur
bizlere deniliyor ki camiye gidin namaz kılın günahlarınızdan arının ,amaç ibadet etmekse amaç allah adını zikredip dua etmekse bizler zaten namazı reddetmemenin ötesinde namazımızı cem evlerdinde halka namazı biçiminde yerine getiriyoruz evet sünni inancının sahip olduğu namazla birebir benzer özelliklere sahip değildir bu ve insanların aklına bir sürü insan namazı böyle kılarken siz hangi akla mantığa hizmetle böyle kılıp doğru olan bizleriz dersiniz"diyebilirsiniz ona da şöyle bi açıklamada bulunayım çoğunluğun yapmış olduğu her hareket doğru olan değildir.
oruç olayına gelince de kuran-ı kerim de oruç tutun denilmiştir ama bunun zaman dilimi 30 günle sınırlı tutulmamıştır bizlerde oruç olayını yine reddetmemekle ramazan da kadir gecesi de dahil olmak üzere 3 gün tutarız
gene sizlerin eleştiri toplarınızı üzerinden eksik etmediğiniz ve hatta belirli bir kesmin inkar ettiği muharrem orucumuza gelince de
kuranda der ki "And olsun tan yerinin ağarma vaktine.on geceye... bu görüldüğü üzere muharrem orucuyla alakalı bir ayettir bizler her imam için bir gün oruç tuttuğumuzdan ötürü bunun zaman aşamı 12 gün oluyor hatta masumu paklar içinde 3 gün daha tutar ve bunu 15 günle tamamlarız
yani görüldüğü ve çoğu kimseler tarafından bilindiği üzere bizler ne namazı nede orucu asla inkar etmiyoruz amaç allah adına ibadet etmekse amaç allah adını zikredip allahın emirlerini yerine getirmekse bizler zaten sizlerin yapmış olduğu şeyleri birebir yapıyoruz sadece sizlerden biraz daha farklı yerine getiriyoruz yoksa bizde de özde aslolan tek şey allah inancını benimseyip özümsemektir
öncelikle herkese merhaba.yazın gercekten cok güzel olmuş.tabiki önemli olan allah inancı ama;her ibadetin hatta her işin usulune uygun olarak yapılması için belli şartları vardır.bir ayette cenabı hak namazı geregi gibi üzere kılmamızı emrediyor."ey rasulum!sana vahyolunan kuran ayetlerini güzelce oku ve namazı geregi üzere kıl.gercekten namaz edep ve namusa uygun olmayan şeylerden çirkin görülen işlerden alıkor.her halde yüce ALLAH'a zikretmek her ibadetten daha büyüktür."yani bu sadece sünnilere degil tüm müslümanlara farzdır."namaz dinin diregidir.kim onu terkederse dinini de heder eder."(hadisi şerif).......
öncelikle herkese merhaba.yazın gercekten cok güzel olmuş.tabiki önemli olan allah inancı ama;her ibadetin hatta her işin usulune uygun olarak yapılması için belli şartları vardır.bir ayette cenabı hak namazı geregi gibi üzere kılmamızı emrediyor."ey rasulum!sana vahyolunan kuran ayetlerini güzelce oku ve namazı geregi üzere kıl.gercekten namaz edep ve namusa uygun olmayan şeylerden çirkin görülen işlerden alıkor.her halde yüce ALLAH'a zikretmek her ibadetten daha büyüktür."yani bu sadece sünnilere degil tüm müslümanlara farzdır."namaz dinin diregidir.kim onu terkederse dinini de heder eder."(hadisi şerif).......
Namaz Salattır, Duadır.. Böylece sunduğunuz Hadis i Şerif ile belirtmek istediğiniz şey geçersiz sayılmaktadır.. Sünnisiniz ve şunları çok iyi bilmeli ve buna göre yorum yapmalısınız;
1 - Alevilik sadece İslam Dininden ibaret olmayan ve sadece İslamik Motifler taşıyan bir İnanç Sistemidir.
2 - Alevilik Evrenseldir, Evrensel bir İnançlar bütünüdür.
3 - Alevilikte asıl olan Ruh Göçü/Tenasühdür.. Müslümanlıkta bu yoktur.
4 - Alevilerin İbadethanesi Cemevidir.
5 - İslam Dininde İbadethane Mesciddir.. Yani Kilisede, Cemevide, Camide birer Mesciddir.
6 - Namaz Salattır, Farsça bir Kelimedir..
7 - Alevilikte Hızır Orucu ve Muharrem Orucu vardır..
8 - Alevilik bir Mezhep değildir, İslam'ın yada tek bir Irk'ında tekelinde değildir.
9 - Alevilerle Cami/ Namaz yani Sünni Müslüman İbadeti ve İbadethane tartışması yapmak dayatmacılıktır.
10 - Aleviler Dinide, Kitabıda sorgulamakta özgürdürler.. Bu özelliğimiz ile de Müslümanlardan ayrılıyoruz.
11 - Alevilik Anadoluda İslam Motifleri, Eski Anadolu Kökleri, İrani, Orta Asya değerleriyle harmanlanmıştır.
12 - Alevilik Enel Hak der, tüm yaratılanlar Hakkın parçasıdır, Korkudan çok sevgi ile yaşanır ama Sünnilerde yoğun bir Allah Korkusu vardır..
13 - Kuran'a çok inanıyor musunuz siz Sünniler ? Evet inanıyorsunuz.. Bir Ayet varmış '' Herkesin Din'i kendine '' diyor.. Bundan yola çıkarak sakın ola ki Alevilerle Camii ve Namaz tartışmasına girmeyin... Çünkü senelerdir yapılıyor, Namazınızda, Caminizde Alevilikte yok, bunu böyle kabul edeceksiniz tamam mı Sünni kardeşim.
esmerim26 28.01.2007, 20:49 sayın şoreş yazın için ellerine saglık demek istiyorum bende mahsuni şerifin bi yazısında okumuştum dioki: kuranda ibadetin yeri ve mekanı yoktur.Allah ben size camiyi gönderdim bana orda ibadet edin mi demiştir hayır öyleyse hiçbir sünni bize camiye gitmememiz konusunda yorum dahi yapamaz evet gitmiyorum çünkü ALEVİYİM!
aliaybars 28.01.2007, 21:19 1 - Alevilik sadece İslam Dininden ibaret olmayan ve sadece İslamik Motifler taşıyan bir İnanç Sistemidir.
Alevilik Ali yandaşlığıdır...Ehlibeyt imamlarına gönül vermiş,Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa nın Resullüğüne iman etmiş,eline beline diline sahip olanların genel adıdır...Aleviliği İslam dışına koymayın kardeşlerim...
Alevilik elbette anadolu kültüründen geçerek günümüz halini almıştır..bu da son derece doğaldır...Ama aleviliği İslam öncesi toplumların,şamanların,zerdüştlerin,yahudilerin vb. topluluklarının bir bütünü gibi algılayıp onu İslamdan ayrı göstermek yanlıştır...Hakk,Muhammed,Ali nasıl islam üstü,islamı kaplayan bir felsefe olabilir...
La ilahe illallah,Muhammeden resulullah,Aliyyül veliyullah....İşte bizim özümüz budur...Ve Hz.Alinin velayetini kabul etmemiz bizi Alevi yapar ve 72 milletten ayırır...Sözün özü:Alevilik İslam dışı değildir...Amma günümüzde genel kabul gören İslam anlayışının Dışındadır...Galiba canım kardeşim bunu demek istemiş...Hepinize sevgi ve saygılarımı sunar,büyüklerin ellerinden,küçüklerin gözlerinden öperim...
...Bu arada yarın Muharremin 10. günü...yer gök ve hayvanlar Hz. İmam Hüseyine ağlayacaklar yarın...Allah gönlünüzden Hüseyin aşkını eksik etmeye...Allah Allah...
Alevilik Ali yandaşlığıdır...Ehlibeyt imamlarına gönül vermiş,Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa nın Resullüğüne iman etmiş,eline beline diline sahip olanların genel adıdır...Aleviliği İslam dışına koymayın kardeşlerim...
Alevilik elbette anadolu kültüründen geçerek günümüz halini almıştır..bu da son derece doğaldır...Ama aleviliği İslam öncesi toplumların,şamanların,zerdüştlerin,yahudilerin vb. topluluklarının bir bütünü gibi algılayıp onu İslamdan ayrı göstermek yanlıştır...Hakk,Muhammed,Ali nasıl islam üstü,islamı kaplayan bir felsefe olabilir...
La ilahe illallah,Muhammeden resulullah,Aliyyül veliyullah....İşte bizim özümüz budur...Ve Hz.Alinin velayetini kabul etmemiz bizi Alevi yapar ve 72 milletten ayırır...Sözün özü:Alevilik İslam dışı değildir...Amma günümüzde genel kabul gören İslam anlayışının Dışındadır...Galiba canım kardeşim bunu demek istemiş...Hepinize sevgi ve saygılarımı sunar,büyüklerin ellerinden,küçüklerin gözlerinden öperim...
...Bu arada yarın Muharremin 10. günü...yer gök ve hayvanlar Hz. İmam Hüseyine ağlayacaklar yarın...Allah gönlünüzden Hüseyin aşkını eksik etmeye...Allah Allah...
1 - Aleviliği ne kadar araştırdınız ?
2 - Alevi önderleri Hallacı Mansur ile Şeyh Bedrettin neden Enel Hak dedikleri için Müslümanlar tarafından katledildiler ?
3 - Enel Hak nerden gelmektedir ?
4 - Ruh Göçü Alevilikte var, neden diğer İslamik akımlarda yok ? Açın bakın Yunus Emrelerin, Pir Sultanların Şiirlerine, Ruh Göçünü anlatırlar.. Neden Müslümanlarda bu yok ?
5 - Neden İslamda 3 günlük Hızır Orucu yok ?
Bu tip gelenekler Aleviliğin zenginliğidir.. Kimse bunu inkar edemez ki.. Ben Kürt Alevisi olarak kendi Dersim Aleviliğim adına konuşayım, bizde Gağant Bayramı var her ne kadar unutulsada, Güneşe Dua edilir her ne kadar unutulsada.. Ben Müslüman değilim..
Alevilik'in bu kadar farklılıkları varken, bana yukarıda saydıklarımı nasıl açıklarsın ?
aliaybars 29.01.2007, 00:32 1 - Aleviliği ne kadar araştırdınız ?
yeteri kadar araştırmadığım kesin...ama bu soruyu kendinize de sormanızı tavsiye ederim...
2 - Alevi önderleri Hallacı Mansur ile Şeyh Bedrettin neden Enel Hak dedikleri için Müslümanlar tarafından katledildiler ?
Onu öldüren müslümanların!!!! müslümanlıklarından şüphe ederim ben...müslüman sıfatını herkese yakıştırmamak lazım...Enelhak düşüncesini o zamanın eğitimsiz insanlarının anlaması zaten çok zor...Şirk koştuklarını sanıp,canlarına kıyıyolar...
3 - Enel Hak nerden gelmektedir ?
Enelhak,aleviliğin öz düşüncesidir zaten.HZ Adem den kalmıştır..Allah onu yaratınca,içine özünü saklamıştır ve tüm meleklere Adem e secde edin demiştir,şeytan bunu anlamamış ve secde etmemiştir ve lanetlenmiştir...Tasavvuf edebiyatının ana unsuru Enelhaktır...
4 - Ruh Göçü Alevilikte var, neden diğer İslamik akımlarda yok ? Açın bakın Yunus Emrelerin, Pir Sultanların Şiirlerine, Ruh Göçünü anlatırlar.. Neden Müslümanlarda bu yok ?
Sen hangi müslümanlardan bahsediyorsun....Yunus Emre ,Pir Sultan,Hacı Bektaş dır gercek müslüman olan....Şayet onları müslüman kabul etmiyosan,etmeyebilirsin derim ama yanlış düşündüğünü de eklerim...
5 - Neden İslamda 3 günlük Hızır Orucu yok ?
Hızır aleyisselam bir peygamberdir,ve anadoluda türk kültüründe büyük kabul gördüğü için onun yüzü suyu hürmetine oruç tutuluyor olabilir,ve bunu islam dışı göstermek doğru değil..yani Arap kültüründe olmamış olabilir ama din kültür ilişkisi çercevesinde toplumca büyük kabul görmüş böyle bir inanç İslamın oruç tutma farzını içerdiği için makbuldur yani dinen bir mahsuru yoktur...Bence yani...:):):):)
Bu tip gelenekler Aleviliğin zenginliğidir.. Kimse bunu inkar edemez ki.. Ben Kürt Alevisi olarak kendi Dersim Aleviliğim adına konuşayım, bizde Gağant Bayramı var her ne kadar unutulsada, Güneşe Dua edilir her ne kadar unutulsada.. Ben Müslüman değilim..
Güneşe dua etmek,Allaha şükür hususunda icra ediliyorsa olabilir...amma yok böyle deilse bu olsa olsa bi nevi putperestlik olur...Hz. İbrahim i düşün...o etfafını gözlemleyerek Hakk ı buldu ve güneşe,aya baktı bunlar benim ilahım olamaz dedi...
Alevilik'in bu kadar farklılıkları varken, bana yukarıda saydıklarımı nasıl açıklarsın ?
Bu tür farklılıklar ancak gelenekve kültür etkisiyle oluşmuşlardır.Ayrıca senin aleviliğinle benimkisi yüzde yüz örtüşecek diye birşey yok....İşte ben böyle açıklarım....
kendine iyi bak güzel kardeşim....
Onu öldüren müslümanların!!!! müslümanlıklarından şüphe ederim ben...müslüman sıfatını herkese yakıştırmamak lazım...Enelhak düşüncesini o zamanın eğitimsiz insanlarının anlaması zaten çok zor...Şirk koştuklarını sanıp,canlarına kıyıyolar...
Onlar Kafir ilan ettikleri Hallacı Mansur ve Şeyh Bedrettini kestiler...Onlar Anayasa olarak Kuranı ele aldılar, Kitap dediler, Allah dediler.. Neyi inkar ediyoruz? Ayrıca Alevilik eğer İslamik bir yol ise neden diğer tüm İslamik akımlar ile zıt kutuplar gibiyiz. Onlar gerilemeyi severken biz ilericilikten yanayız.. Kendimizi kandırmayalım artık, İslamı savunmayın.. Aleviliği savunun.. Hepsini, tüm değerlerimizi kucaklamış oluruz.
Enelhak,aleviliğin öz düşüncesidir zaten.HZ Adem den kalmıştır..Allah onu yaratınca,içine özünü saklamıştır ve tüm meleklere Adem e secde edin demiştir,şeytan bunu anlamamış ve secde etmemiştir ve lanetlenmiştir...Tasavvuf edebiyatının ana unsuru Enelhaktır...
Sen hangi müslümanlardan bahsediyorsun....Yunus Emre ,Pir Sultan,Hacı Bektaş dır gercek müslüman olan....Şayet onları müslüman kabul etmiyosan,etmeyebilirsin derim ama yanlış düşündüğünü de eklerim...
Onlar Aleviydi, Evrensel Alevilik İnancına mensuptular.
Hızır aleyisselam bir peygamberdir,ve anadoluda türk kültüründe büyük kabul gördüğü için onun yüzü suyu hürmetine oruç tutuluyor olabilir,ve bunu islam dışı göstermek doğru değil..yani Arap kültüründe olmamış olabilir ama din kültür ilişkisi çercevesinde toplumca büyük kabul görmüş böyle bir inanç İslamın oruç tutma farzını içerdiği için makbuldur yani dinen bir mahsuru yoktur...Bence yani...:):):):)
Anadolu Türk Kültürü ne demek? Anadolu Kürt Kültürü, Ermeni Kültürü olmaz mı? Kısaca Anadolu Kültürü demek zor mu?
Güneşe dua etmek,Allaha şükür hususunda icra ediliyorsa olabilir...amma yok böyle deilse bu olsa olsa bi nevi putperestlik olur...Hz. İbrahim i düşün...o etfafını gözlemleyerek Hakk ı buldu ve güneşe,aya baktı bunlar benim ilahım olamaz dedi...
Putperestlikle alakası bile olamaz. Güneş Kutsaldır.
çok güzel bir yazı olmuuş. benimde eklemek istediklerim var. namaz islamiyet öncesi arap yarım adasında yapılan bir ibadet şeklidir. bu şekil peygamber efendimiz tarafında yasaklanmış olup temeli puta tapmaktır. insnalr toplanır sıraya girer putlara yani kabeye döner ve başlar eğilip kalkmaya.
Serkan_Devrim 29.01.2007, 13:02 sayın Ali Aybars,
alevilik İslamın özü ise şu linkteki açıklamalara bir bakıp cevap yazabilir misiniz? :)http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=316815&postcount=42
saygılar
aliaybars 29.01.2007, 13:16 ...Onlar Anayasa olarak Kuranı ele aldılar, Kitap dediler, Allah dediler.. Neyi inkar ediyoruz? Ayrıca Alevilik eğer İslamik bir yol ise neden diğer tüm İslamik akımlar ile zıt kutuplar gibiyiz. Onlar gerilemeyi severken biz ilericilikten yanayız.. Kendimizi kandırmayalım artık, İslamı savunmayın.. Aleviliği savunun.. Hepsini, tüm değerlerimizi kucaklamış oluruz.
Alevilikte iki kaynak baz alınır:Kuran ve Ehlibbeyt...Bunlar Peygamber efendimiz Muhammed Mustafanın bize emanetleridir...Kuranı anayasa olarak kabul edenlere gelince,Kuran sosyal yaşamı düzenler,doğrudur ama bir anayasa nitelikli kitap değildir,zaten onu anayasa diye ele alanlar baştan hata yapmışlardır..
niye zıtız..... e güzel kardeşim beş parmağın beşi bir mi....zaten peygamber efendimiz benden onra ümmetim 73 fırkaya bölünecek,sadece biri kurtuluşa erecek dememiş midir....
onlar gerilemeyi seçerken,biz neden ilericiyiz.....hangi onlardan bahsediyorsun...neden islam sadece senin kabul ettiğin değerler bütünü oluyor...neden araya mutlak çizgiler koyuyorsun...doğrudur genel anlamda yobazlardır...ama islamın özü zaten gericilik değildir..ve o yobazlar islamı temsil edemezler....bak Hz Muhammed ne diyor:Ben ilmin şehriyim,Ali kapısıdır....ve hatta Hz Ali nin onca ilim,ilerleme ile ilgili sözü varken bunları islam dışı sayabilir misin...
İslamı savunmayın,Aleviliği savunun da ne demek...Senin alevilğin de üçler beşler kim?...onlar islamı temsil etmezler mi?...
Anadolu Türk Kültürü ne demek? Anadolu Kürt Kültürü, Ermeni Kültürü olmaz mı? Kısaca Anadolu Kültürü demek zor mu?
bu saydıklarının hepsi vardır..genel anlamda anadolu kültürü de diyebilirsin ama ben türk olduğum için anadolu kültür gurubunun türk kültüründen bahsettim...neden bundan gocundun anlayamadım...
Putperestlikle alakası bile olamaz. Güneş Kutsaldır.
İlericiyiz onlar gerici diyorsun ama iş güneşe gelince kutsaldır demişsin,muazzam bi çelişki....güneş Allah ın bize bahşettiği önemli bir nimettir elbette ama onu farklı anlamlarda yorumlamamak lazım aksi takdirde Hz İbrahim yolundan ayrılırsın,,,ki bu yoldan ayrılırsan İslamdan,ve nihayetinde alevilikten ayrılırsın....
aliaybars 29.01.2007, 14:58 sayın Ali Aybars,
alevilik İslamın özü ise şu linkteki açıklamalara bir bakıp cevap yazabilir misiniz? http://www.aleviforum.com/showpost.p...5&postcount=42
saygılar
linki okudum...ii fena olmamış ama dövme ve boşanma konularında biraz eksik geldi bana...şöyleki kadın dövme ya da boşama islam ve alevilikte olmaması tercih edilen hususlardır...gönül isterki bu tür şeyler olmasın...ama zaten bu ikisi de şarta bağlanmıştır....dövme konusunda bir liyakatsızlık,ve erkeği rencide edici davranışların vuku bulması sonra erkeğin ihtar çekmesi,yine aynı durumun devam etmesi durumunda darp etme vardır...yani süreç son derece akla yatkın...boşanmaya dediğin gibi hoş bakılmaz ama boşanmak yasaktır,günahtır diye bişey de yok....empati yaparsan anlarsın...
miras konusunda sana katılıyorum...ama kuranın aslında böyle bişey yazıyor mu bilmek zor...ve yazıyosa dahi bunun tefsirlerine,özellikle ehlibeyt tarafından yapılan tefsirlerine baknak lazım...ki kuran tam anlamıyla günümüze eksiksiz gelmiş midir o da meçhul.....
çok eşlilik yobazların harem kurma sevdasının bi ürünü....biliyosun islamda ameller niyetlere göredir...yani Hz Muhammed din de birden çok eşi vardı ama niyeti haşa harem kurmak değildi...zaten günümüzde de özellikle biz alevilerde çok eşlilik yok...
dogangün 29.01.2007, 22:03 Namaz Salattır, Duadır.. Böylece sunduğunuz Hadis i Şerif ile belirtmek istediğiniz şey geçersiz sayılmaktadır.. Sünnisiniz ve şunları çok iyi bilmeli ve buna göre yorum yapmalısınız;
1 - Alevilik sadece İslam Dininden ibaret olmayan ve sadece İslamik Motifler taşıyan bir İnanç Sistemidir.
2 - Alevilik Evrenseldir, Evrensel bir İnançlar bütünüdür.
3 - Alevilikte asıl olan Ruh Göçü/Tenasühdür.. Müslümanlıkta bu yoktur.
4 - Alevilerin İbadethanesi Cemevidir.
5 - İslam Dininde İbadethane Mesciddir.. Yani Kilisede, Cemevide, Camide birer Mesciddir.
6 - Namaz Salattır, Farsça bir Kelimedir..
7 - Alevilikte Hızır Orucu ve Muharrem Orucu vardır..
8 - Alevilik bir Mezhep değildir, İslam'ın yada tek bir Irk'ında tekelinde değildir.
9 - Alevilerle Cami/ Namaz yani Sünni Müslüman İbadeti ve İbadethane tartışması yapmak dayatmacılıktır.
10 - Aleviler Dinide, Kitabıda sorgulamakta özgürdürler.. Bu özelliğimiz ile de Müslümanlardan ayrılıyoruz.
11 - Alevilik Anadoluda İslam Motifleri, Eski Anadolu Kökleri, İrani, Orta Asya değerleriyle harmanlanmıştır.
12 - Alevilik Enel Hak der, tüm yaratılanlar Hakkın parçasıdır, Korkudan çok sevgi ile yaşanır ama Sünnilerde yoğun bir Allah Korkusu vardır..
13 - Kuran'a çok inanıyor musunuz siz Sünniler ? Evet inanıyorsunuz.. Bir Ayet varmış '' Herkesin Din'i kendine '' diyor.. Bundan yola çıkarak sakın ola ki Alevilerle Camii ve Namaz tartışmasına girmeyin... Çünkü senelerdir yapılıyor, Namazınızda, Caminizde Alevilikte yok, bunu böyle kabul edeceksiniz tamam mı Sünni kardeşim.
iyi aksamlar.bu yazınla aleviligi müslümanlıktan soyutlamaya calısmıssın.benim senin ve senin zihniyetindeki insanlarla tartısmaya niyetim yok.yazımı iyice okuduysan hiçkimsenin inanclarını sorgulamıyorum.sadece bildiklerimi asıl olan kaynaktan yani kuranı kerimden kanıtladım.ben siz biz diye bi ayrımcılık yapmadım.bildigim kadarıyla alevilik eşitlik adalet.hoşgörü ve kardeslige dayanıyodu;ama sen cvbınla bunları cürütüyosun.AYRICADA İÇİNDE KORKUNUN OLMADIGI BİŞEYDEN HAZ ALAMAZSIN...SEVGİLİ ARKADASIM.....
bilginler 01.02.2007, 14:47 öncelikle merhaba abilerim benim de şöyle bir cevabım olacak;
Bana göre alevilik (ben de bir alevi olarak) ;
Ali nin güzel davranışlarını,huylarını edinmektir,insanlara eşit davranmaktır.Kısacası alevilik aliyi görmektir.Aliyi gören birisi de Muhammedi görür.Muhammedi gören biriside İslamı görür Allahı görür.
Demek istediğim şu aleviliği ayrı bir din olarak görmeyin alevilik bana göre islamın özüdür.Bazı arkadaşlarım diyor ki Alevilik btün dinlerden bir parça almıştır.Onun için islamdan ayrılır.Peki islam almamış mıdır?İslam bütün dinleri kapsar ki zaten bunun için gelmiştir.Daha önce inen bütün dinlerin iyi taraflarını kendi tarafına almıştır.Yani alevilik islamın bir parçasıdır.
EĞER YAZIMDA YANLIŞLARIM VARSA LÜTFEN SÖYLEYİN.ŞİDMİDEN ÖZÜR DİLERİM YANLIŞLARIM İÇİN.
rockçı turna 01.02.2007, 15:05 öncelikle merhaba abilerim benim de şöyle bir cevabım olacak;
Bana göre alevilik (ben de bir alevi olarak) ;
Ali nin güzel davranışlarını,huylarını edinmektir,insanlara eşit davranmaktır.Kısacası alevilik aliyi görmektir.Aliyi gören birisi de Muhammedi görür.Muhammedi gören biriside İslamı görür Allahı görür.
Demek istediğim şu aleviliği ayrı bir din olarak görmeyin alevilik bana göre islamın özüdür.Bazı arkadaşlarım diyor ki Alevilik btün dinlerden bir parça almıştır.Onun için islamdan ayrılır.Peki islam almamış mıdır?İslam bütün dinleri kapsar ki zaten bunun için gelmiştir.Daha önce inen bütün dinlerin iyi taraflarını kendi tarafına almıştır.Yani alevilik islamın bir parçasıdır.
EĞER YAZIMDA YANLIŞLARIM VARSA LÜTFEN SÖYLEYİN.ŞİDMİDEN ÖZÜR DİLERİM YANLIŞLARIM İÇİN.
öncelikle foruma hoşgeldin.umarım iyi vakit geçirirsin. yazında yanlış bulmam gibi bir hakkım yok ama bazı konularda dikkatini çekebilirim:)
mesela Bana göre alevilik (ben de bir alevi olarak) ;
sözlerine katılmamak elde degil fakat bu söylediklerin bir şii için de geçerlidir öyle değil mi? peki nedir bizim farkımız?
aleviliğin islamın neresinde oldugu su anda tartısılan bir durum; dikat edersen bizim inancımızı olusturan cem,dede,pir,dem, hızır,hızır orucu,müzikli ibadet,kırklar cemi inancı,yol krdeşliği v.s. gibi kavramlar bugünki islam cografyasında bulunmuyor. bu tartısmalı konu elbet bir sonuca varacaktır. bizde o zamana kadar inancımız bize nasıl geldiyse öyle yasayalım. ne birseylerin içine sokalım inancımızı ne dışına:) alevi olmanın bilincinde olalım yeter.
ii forumlar!
bilginler 01.02.2007, 15:59 O zaman şöyle bir şey söyleyeyim :
Eğer maksat Allah'a ulaşmak ise,Allah'a yakın olmak ise isteyen istediği gibi Allah'a ulaşır.Birisi gider namaz kılar Allah'a ulaşır birisi gider Cem yapar Allah'a ulaşır.İkisi de sonuçta Allah'a ulaşmak için bunları yapıyorsa sorun yoktur.Sen demişsin ya Aleviliği bir yere sokmayalım diye peki aleviliği bir yere sokmazsak ayrı bir din olmaz mı?Benim demek istediğim alevilik ayrı bir din değildir.Farzedelim ki alevilik ayrı bir din o zaman bizim peygamberimiz nerede?Aklıma hemen böyle bir düşünce geliyor.
YAZILARIMDA YANLIŞLIK VARSA LÜTFEN SÖYLEYİN.BEN BUNU HEP SÖYLERİM.ÇÜNKÜ İNSANOĞLUYUZ HATA YAPABİLİRİZ.
aleviliğin islamın neresinde oldugu su anda tartısılan bir durum; dikat edersen bizim inancımızı olusturan cem,dede,pir,dem, hızır,hızır orucu,müzikli ibadet,kırklar cemi inancı,yol krdeşliği v.s. gibi kavramlar bugünki islam cografyasında bulunmuyor. bu tartısmalı konu elbet bir sonuca varacaktır. bizde o zamana kadar inancımız bize nasıl geldiyse öyle yasayalım. ne birseylerin içine sokalım inancımızı ne dışına:) alevi olmanın bilincinde olalım yeter.
ii forumlar!
Haklisin, ama Kurani Kerimi okursan (tabiki anladigin dilde), bu yaptiklarimiz Kurani Kerimde ters gorulmuyor. Bizi dislayan Arap milliyetciligi yapip Muslumanlara gercek Islam budur dayatmasi yapan, Hz. Muhammedin Islamiyetiyle hic alakasi olmayan, Emevilerin tarafindan dislaniyor. Benim Aleviligimin Islamiyetini Hz. Muhammed ve Hz. Alinin soyunu katledenler yapamaz. Benim Aleviligimin tanimini Kurani Kerim, Cönk ve Divan kitaplari, Buyruk kitaplari, Vilayetname, Makalat ve Fevaid kitaplari, Vilayetname, Makalat ve Fevaid kitaplari ve dede/ocakzadeler yaparlar.
Saygilarimla
Serkan_Devrim 02.02.2007, 18:18 linki okudum...ii fena olmamış ama dövme ve boşanma konularında biraz eksik geldi bana...şöyleki kadın dövme ya da boşama islam ve alevilikte olmaması tercih edilen hususlardır...gönül isterki bu tür şeyler olmasın...ama zaten bu ikisi de şarta bağlanmıştır....dövme konusunda bir liyakatsızlık,ve erkeği rencide edici davranışların vuku bulması sonra erkeğin ihtar çekmesi,yine aynı durumun devam etmesi durumunda darp etme vardır...yani süreç son derece akla yatkın...boşanmaya dediğin gibi hoş bakılmaz ama boşanmak yasaktır,günahtır diye bişey de yok....empati yaparsan anlarsın...
miras konusunda sana katılıyorum...ama kuranın aslında böyle bişey yazıyor mu bilmek zor...ve yazıyosa dahi bunun tefsirlerine,özellikle ehlibeyt tarafından yapılan tefsirlerine baknak lazım...ki kuran tam anlamıyla günümüze eksiksiz gelmiş midir o da meçhul.....
çok eşlilik yobazların harem kurma sevdasının bi ürünü....biliyosun islamda ameller niyetlere göredir...yani Hz Muhammed din de birden çok eşi vardı ama niyeti haşa harem kurmak değildi...zaten günümüzde de özellikle biz alevilerde çok eşlilik yok...sizi anlıyorum. bende aynı yerlerden geçmiştim. :) empati kurmak güzeldir. bir ara bir topikte beraber yapalım.
ancak alevilik İslam'dan daha eskidir. yaratılıştan beri kalu beladan beri vardır alevilik. :)
bilginler 02.02.2007, 18:42 ancak alevilik İslam'dan daha eskidir. yaratılıştan beri kalu beladan beri vardır alevilik.
Kusura bakmayın ben biraz cahilim ama şu sözünüzü söylerken neyi kanıt gösterebilirsiniz?Tekrar söylüyorum benim çok bilgim yok aydınlanmak istiyorum.
LÜTFEN!..
Serkan_Devrim 02.02.2007, 18:47 Kusura bakmayın ben biraz cahilim ama şu sözünüzü söylerken neyi kanıt gösterebilirsiniz?Tekrar söylüyorum benim çok bilgim yok aydınlanmak istiyorum.
LÜTFEN!..alevilik Ali ve Muhammed'e dayanır. ama alevilikte Muhammed ve Ali yaratılıştan beri varolanlardır. her peygamber ile bir Ali geldiğine inanılır. Muhammed ve Ali dünya yaratılmadan 14 000 sene evvel bir nurdular. yani Alevilik İslamiyet'ten çok daha önceleri vardı.
belkis_60 02.02.2007, 19:29 Bende ceme gittim bikaç kez fakat bizde bahsediliyodu Amcamdanda çoğu kez Kuranda şöyle diyo falan diye şeyler duydum yani bizde bahsediliyo sizde niye bahsedilmiyo bir fikrim yok ama
bilginler 02.02.2007, 21:14 alevilik Ali ve Muhammed'e dayanır. ama alevilikte Muhammed ve Ali yaratılıştan beri varolanlardır. her peygamber ile bir Ali geldiğine inanılır. Muhammed ve Ali dünya yaratılmadan 14 000 sene evvel bir nurdular. yani Alevilik İslamiyet'ten çok daha önceleri vardı.
Peki ben bunu ilk defa burda duyuyorum.Nerede yazıyor ki?
Merhaba Sevgili Canlar.
Yüzyıllarca Müslümanlıkta hep Namaz'ı tartıştılar. Hep bizleri eleştirdiler.
Bu tartıştığımız Namaz sadece Müslümanlara mı emredildi acaba. Namaz sadece Müslümanlara emredilmemiştir. Aşağıdaki Ayet'leri bilgilerinize sunmak istedim.
· Hud Suresi (11) 87: Ey Şuayp! Babalarımızın taptığını bırakmamanı emreden veya mallarımızı istediğimiz gibi kullanmamızı yasaklayan senin namazın mıdır? Sen doğrusu, aklı başında, yumuşak huylu birisin dediler.
· Meryem Suresi (19) 59: Onların (Âdem ve Nuh'un) ardından, namazı bırakan, şehvetlerine uyan bir nesil geldi.
· Enbiya Suresi (21) 73: (...) Onlara (İbrahim, Yakup ve İshak peygamberlere) iyi işler yapmayı, namaz kılmayı, zekât vermeyi vahyettik.
· Taha Suresi (20) 14: (...) (Ey Musa) beni anmak için namaz kıl...
Yukarıda, Kuran'dan yaptığımız alıntılar bizi çok önemli bir gerçekle karşı karşıya getirmektedir: Okuduğumuz ayetlere göre, Kuran; Hz. Muhammet'ten önceki peygamberlerin ve onların yandaşlarının da namaz kıldığını açık açık dile getiriyor.
Bu durumda şunu düşünebiliriz:
a) Ya, bugünkü Müslümanların kıldığı namazı eskiden bütün Ortadoğu dinlerinin peygamberleri (Yahudi, Hıristiyan) kılıyordu...
b) Ya da Kuran'da dile getirilen namaz, bugünkü namazdan farklı bir şeyi ifade etmektedir.
Aleviler, Kuran'da anlatılan namazın; yani Âdem'den tutun da İsa'ya değin uzanan çizgi içindeki peygamberlerin kıldığı namazın Tanrı önünde eğilmek olduğunu ifade ederler.
Yoksa, tarih ve toplumbilim, bugünkü Müslüman namazının eskiden Yahudi ve Hıristiyanlar tarafından kabul edilmediğini gösteriyor.
Bu yüzden Kuran’ın ilgili ayetlerinde anlatılan namaz, bugünkü namaz gibi değildir.
Kuran'da Tanrıya Dua (Namaz) Muhammed'in Uygulamaları ve Cami Anlayışı
Tanrıya dua (salat) Kuran’da tanımlanmaz ve kesin bir düzene de sokulmamıştır. Ne Peygamberin kendisi ne de sahabileri, daha sonraki din bilginleri tarafından üzerinde birleşilmiş katı biçimlenmeleri yerine getirmişlerdir. Muhammed dua törenlerini formüle ederken, hiç kuşkusuz birçok bakımlardan Ortadoğu’daki Hristiyan Keşişlerin rutin tapınmalarından (dualarda düzenli aravermeler, diz üzerinde oturmalar, secdeler vb..) etkilendi.
Kuran, tapınma yerleri olarak mescitler, kiliseler ve sinagoglara sadece göndermeler yapar (Kuran 22, 40 : Bir kısım insanların (kötülüklerini), diğer bir kısmı ile defedip önlemeseydi, mutlak surette, içlerinde Allahın ismi anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler yıkılır giderdi...). Yine kiliseler ve sinagoglardan sözeden bir Hadis’e göre ise, Müslümanlara “onların içinde ibadetinizi yapabilirsiniz, orada şer yoktur” denilmektedir. Muhammed’in kendisinin arada sırada bir sinagogu ziyaret ettiği söylenir. Ayrıca Muhammed, 628 yılında Najran’dan gelen bir Hristiyan heyetine camide dua etmesine izin verdi. Muhammed, bir topluluğa, hemen hemen tüm topluma ilişkin fırsatlar ve işlerden dolayı toplu tapınmaya önem verirdi.
Törensel kurallar, yani abdest alma ve namaza durma usulleri rastgele uygulanıyordu. Muhammed, şimdi Ortodoks Müslümanların ısrar ettiği gibi çoraplı ya da yalınayak namaz kılmazdı, tam tersine ayakkabılarıyla tapınma alışkanlığındaydı. Sadece tozu-toprağı gitsin diye ayaklarını yere vurur ya da süpürürdü. Shadad İbn Aus, Muhammed’in “Yahudiler ayakkabları ve çizmeleriyle dua etmezler, öyleyse siz onların tersini yapın” dediğini rivayet eder (Hughes, Thomas Patrick. A Dictionary of Islam, New Delhi: Cosmo Publications, 1977, s.470)
Bir hadis, namaz sırasında inananların birbirleriyle serbestçe konuştuklarını kaydeder. Muhammed’in kendisi bazı kereler, ibadet esnasında sevgili kız torunu Umama’yı omuzunda taşırdı; onu sadece eğilirken (rükuda) ve secdeye kapanırken yere oturtur, sonra onu yeniden omuzları üzerine çıkartırdı. Diğer bir hadis, Ali’den torunları Hasan ile Hüseyin’in namaz esnasında sırtına çıktıklarını söylemektedir. Kuran’ın hiçbir yerinde günde beş kez ibadet etmek için açık bir emir yoktur. Ayrıca sonraki Ortodoks İslamın beş vakit namaz reçetesinin kesin olarak Muhammed yaşarken saptandığına dair sağlıklı bir kanıt da yoktur.(Torrey, Charles Cutler. The Jewish Foundations of Islam, 2nd edn. New York: Ktav, 1967, s. 135) Konu üzerinde Kuran’ın dağınık ayetleri içinde yapılan analizler, namazların söylenildiği günün zorunlu saatleri ya da vakit sayısı hakkında herhangi bir kesin tanıma götürmüyor.
Bir Müslümandan dua etmesi (namaz kılması) için istenilen vakit sayısı, bizzat Muhammed’in kendi uygulamasından da zor çıkarılabilir. Peygamber çok ibadet eden bir kişiydi. O çeşitli zamanlarda, fırsat buldukça, daima belirli vakitlerde olmayan, bir günde beş kereden daha fazla namaz kılardı. Onun ve sahabilerinden bazılarının, tıpkı Hristiyan keşişleri gibi “günün üçte ikisi ya da yarısını, ya da gecenin üçte birini” ibadet ederek geçirdikleri bilinir. (Kuran 73, 20: Senin, gecenin üçte ikisine yakın kısmını, bazan yarısını, bazan da üçte birini yatmadan ibadetle geçirdiğini ve beraberinde bulunanlardan bir topluluğun da böyle yaptığını Rabbin elbette biliyor...)
İbn İshak, Muhammed’in Gece Seyahatı, yani Mirac sırasında göksel katların herbirinin önünde dururken, bir Müslümanın kaç vakit namaz kılması gerektiğini sorduğu üzerine bir öykü anlatmaktadır: "Bir ses 'günde elli kere' diye yanıt verdi. Aşağı inerken Musa Muhammed’e 'geri dönmesini ve her hangi bir Müslümanın böylesine sıkça namaz kılmak zorunda kalmaktan hoşlanmayacağı için sayının azaltılmasını sağla', diye konuştu. Musa tekrar tekrar onu geri göndererek derece derece otuza, sonra yirmiye, ona ve en sonunda beşe indirtti. Musa bunun bile fazla olduğunu hissettirdi, fakat tapınmayı azaltmak için bu kadar sık geri dönen Muhammed, daha fazlasını istemekten utandı ve öyle kaldı."
Bu hikayenin çağrıştırdığı şey, bir Müslümanın günde elli ya da beş vakit namaz kılma zorunda olması değil, fakat “Tanrıyı sık sık düşünmesidir” (Kuran 33, 41: Ey insanlar! Tanrıyı sıkça zikredin.). Kuran’da yazılı olduğu gibi, “Tanrıyı ayakta dururken, otururken ve yatarken” (Kuran 3, 191: Onlar ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken Allahı anarlar...) ve hatta “ yaya yürürken ve at üstündeyken anımsamaları, zikretmeleridir”(Kuran 2, 239: Eğer -herhangi birşeyden- korkarsanız, namazınızı yürüyerek yahut at-deve üzerinde kılın...). Kuran’ın hiçbir yerinde günde beş kez ibadet etmek için açık bir emir olmadığı gibi; yukarıda belirtildiği gibi, daha sonra Ortodoks İslamın ortaya attığı beş vakit namaz reçetesinin, kesin olarak Muhammed yaşarken saptandığına dair sağlıklı bir kanıt da yoktur .
İnananların üzerine bu kadar ağır yük yüklememek maksadıyla Muhammed, kendi örneğini izleyerek, Müslümanların ibadetleri üzerinde azaltma yaptı. Onun tapınmaları belirli olmayan “fasıla namazının” çeşitli vakitleri kadar, şafak öncesi-şafak sonrası, öğle öncesi-öğle sonrası, güneş batımı öncesi-güneş batımı sonrası, geceleyin ve geceyarısı sonrasıydı. Muhammed, Müslümanlar için sınırlama hissettiren düzenleme örneğini, sabah ile öğle ve akşam ile gece namazlarını birleştirip, bazı Müslümanların standart olarak değerlendirdiği gibi günde iki vakite indirerek verdi. Bu, Kuran’daki “dualarınızı gün batımında ve sabah erken yapınız” (Kuran 17, 78-79: Gündüzün güneş dönüp, gece karanlığı bastırıncaya kadar namaz kıl; bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı tanıklıdır./Gecenin bir kısmında uyanarak, sana mahsus nafile olmak üzere namaz kıl...) buyruğu üzerinde temellendirilir.
Namaz kılarken yüzün çevrildiği yön dahi bir kuşku sorunu olmuştu. Mutazililer, yandaşlarının ortak duygularını geliştirmek için Mekke’ye doğru dönme talebinin Peygamber tarafından önerilmiş olması gerektiğine inanırlar. Çünkü Kuran açık bir biçimde belirtmektedir: “Yüzünüzü doğuya ya da batıya çevirmekte dindarlık yoktur” (Kuran 2,177: Hayır ve iyilik yüzlerinizi doğu veya batı yönüne çevirmeniz değildir. İman ve dindarlık Tanrıya, ahiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere inanmakla olur...). Ve yine “doğu ve batı Tanrınındır; bunun için her ne yana dönseniz,Tanrının yüzü oradadır”(Kuran 2,115: Doğu da Allahındır, batı da. Nereye dönerseniz Allahın yüzü oradadır, rıza gösterir...).
Muhammed dua ederken, Arapça okunmasında da ısrarlı olmadı; yandaşlarına dualarını kendi ana dillerinde söylemelerine izin verdi. Bu izni almada birinciliği Salman-ı Faris’e bağışladı (Ameer Ali, Syed, The Spirit Of Islam, s. 186).
Mekke yönünde programlanmış inananların geniş çoğunluğuna, bir günde birkaç kere belirli vakit sayısı, bir yabancı dil içinde (Arapça olarak) namazları monotonlaştırıldı. Müslümanlar dualarını katı bir biçimde abdes-gusül, dizüstüne oturma ve secdeye kapanma zorunluklarıyla yaptılar; dinin aslına aykırı, mekanik töre biçimine sokulmuş olarak ve hatta dindar görünüp ikiyüzlülük içinde bunlar uygulanmaktadır.
Furkan Suresi (25) 64: Onlar, gecelerini Rableri için kıyama durarak ve secdeye vararak geçirirler.
Ankebut Suresi (29) 45: (...) Namaz, hayasızlıktan ve fenalıktan alıkor.
Tur Suresi (52) 49: Geceleyin ve yıldızlar sönerken onu (Tanrı'yı) tesbih et...
Müzzemmil Suresi (73) 1-7: (Mealen, ibadetin gece yapılmasını, insanların gündüz işleri olduğunu söylüyor.)
Âl-i İmran Suresi (2) 191: Onlar; ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah'ı anarlar...
Bakara Suresi (2) 239: Eğer korkarsanız, (namazı) yaya yahut binekte iken kılın.
Nisa Suresi (4) 103: Namaz kıldıktan başka, Allah'ı ayakta iken, otururken, yan yatarken de anın. (...) Namaz, insanlara belirli vakitlerde farz kılınmıştır
Aleviler, Kuran'da anlatılan namazın; yani Âdem'den tutun da İsa'ya değin uzanan çizgi içindeki peygamberlerin kıldığı namazın Tanrı önünde eğilmek olduğunu ifade ederler.
Yoksa, tarih ve toplumbilim, bugünkü Müslüman namazının eskiden Yahudi ve Hıristiyanlar tarafından kabul edilmediğini gösteriyor.
Bu yüzden Kuran’ın ilgili ayetlerinde anlatılan namaz, bugünkü namaz gibi değildir.
İslamiyet, insanlara yeni bir ruh, yeni bir öz kazandırmak üzere ortaya çıkmış bir akımdır. Bu akımın amacı, insanı cehalet çağından kendini bilme, kendini tanıma çağına geçirmektir. Kuran'da dile getirilen Tanrı'nın; insanın kulluk yapmasına gereksinimi yoktur. İnsanın ibadeti; kendisine yöneliktir ve kendisini terbiye eden bir araçtır. Kuran'da Enam Suresi’nin (6. Sure) 48. ayeti şöyle der: “Peygamberleri ancak müjdeci ve uyarıcı olarak gönderiyoruz. Kim inanır ve nefsini ıslah ederse onlara korku yoktur; onlar üzülmeyeceklerdir.”Ayet çok açık. Peygamberler; insanlara güzel şeyler söyleyecek bir müjdeci ve yol gösterici uyarıcılardır. Güzel şey ve gösterilecek yol da insanın kendi nefsini ıslah etmesidir...
Aleviler, bütün ibadetlerin, insanın kendi nefsini ıslah etmesine yönelik olduğuna inanırlar. Kendilerini kötülüklerden ve çirkin şeylerden uzaklaşmış sayarlar. Bu aşamadaki bir insan için namaz elbette geride kalmıştır. Onlar, manevi dünyada daha yükseklere çıkmak için başka yollar uygulamışlardır.
Kuran'da, ibadetin gösterişten uzak olmasına özellikle dikkat edilmiştir. Örneğin, Maun Suresi (107. Sure) bu konuda çok öğreticidir. Din anlayışını ve ibadeti yansıtmak için tümünü alıyoruz: “1. Ey Muhammet, dini yalan sayanı gördün mü. 2-3, Öksüzü kakıştıran, yoksulu doyurmaya yanaşmayan kimse, işte odur. 4. Vay o namaz kılanların haline ki 5. Onlar kıldıkları namazdan gafildirler. 6. Onlar gösteriş yaparlar. 7. Onlar eğreti olarak basit şeyleri dahi vermezler.”
Bu sure, net olarak şunu vurguluyor: Dini inkâr edenler, öksüzünü kakıştıran, yoksulu doyurmayandır. Yani, dinin temeli, güçsüze yardım etmek, yoksulların yoksulluklarını gidermektir. İbadetin amacı da budur. Gösteriş için yapılan ibadet, ibadet değildir. İnsanlara en basit yardımda bulunmayan birisinin ibadeti, gösterişten başka şey değildir.
Ayet, ibadet etmiş olmak için yapılan ibadete kesin olarak karşı çıkmakta... İbadetin amacının sosyal dayanışma ve insanın kendisini yenilemesi olduğu bu sureden de açıkça anlaşılmaktadır.
Aleviler, bu yenilenmeyi yaşadıklarına inanırlar. İbadetin gösteriş ve riya ile yapılmasına karşıdırlar. Zaten Kuran, bu türlü ibadeti kesin olarak yasaklamıştır.
Örneğin, Mescid-i Dırar diye bilinen ve dedikodu üretilen bir mescit, peygamberin emriyle yıktırılmıştır. Bu konuda Kuran'ın Tevbe Suresi'nde şöyle deniliyor: “107. Zarar vermek, inkâr etmek, inananların arasını açmak, Allah ve peygamberine karşı savaşanlara daha önceden gözcülük yapmak üzere bir mescit kurup, 'Biz sadece iyilik yapmak istedik' diye yemin edenlerin yalancı olduklarına Allah şahittir.108. Ey Muhammet, o mescide hiç girme. İlk gününden beri Allah'a karşı gelmekten sakınmak için kurulan mescitte bulunman daha uygundur. Orada, arınmak isteyen insanlar vardır. Allah, arınmak isteyenleri sever.”
Ayetler, güzel bir örnektir.
Camiye gitmenin amacı; insanın kendisini arıtmasıdır...
İyilik yapmak adı altında, insanları birbirine düşürecek cami yapılmasına İslamiyet kesinlikle karşıdır. Cami; insanları, benlik duygusundan, kötülüklerden, dedikodulardan, ayırımcı düşüncelerden uzaklaştıracak bir yer olmak durumundadır. Eğer orada, insanlar çekiştiriliyorsa, orası, Kuran'ın anlattığı mescit sayılamaz. Müminlerin de öyle yerlere gitmemesi gerekir... Alevilerin, bugün camilere gitmemesinin nedenlerinden biri de Kuran'da anlatıldığı gibi bozguncu olayların mescitlerde daha sonra ortaya çıkmasıdır.
Kendilerini arındırmak için çabalayan Aleviler, Tanrı'nın istediğini en iyi biçimde yerine getirdiklerine inanırlar. Bu nedenle, tam bir gösterişe dönüşen toplu halde namaz olayına katılmazlar.
Kuran'ın, en önemli işaretlerinden birisinin de ibadetin gece yapılması olduğu ortadadır. Bunu, yalnızca namaz olarak algılamak, Allah'ı anışa sınır getirmek demektir. Bu da aslında yanlış bir şeydir. Kuran'daki namaz, Allah'ı anlamaktan ibarettir. Bakara Suresi’nin 239. ayeti, şöyledir: “Eğer korkarsanız, yaya yahut binekte iken (namaz) kılın (Tanrı'yı anın), güvene erişince, bilmediklerini öğrettiği gibi Allah'ı anın.”
Birileri çıkıp, yürürken de bir hayvanın veya taşıtın üstündeyken de bugünkü gibi namaz kılınacağını, ayette bunun vurgulandığını söylerse hata eder. Burada sözü edilen, Allah'ı yürekten duyuşla anmaktır... Yürürken veya binekteyken kılınan namaz da ancak bu duyuştan başka bir şey değildir. Öyleyse namaz, bir iç duyuştur... Bu iç duyuşu yaşayanlar, namaz kılmış olurlar...
Kur'an'da anlatılmak istenende geceleyin kılınan namazdır. Bana göre Cemde yaptığımız Halka Namazıdır.
ferhat_gs 06.02.2007, 22:25 Sabah akşam ve geceye yakın bir vakitte namaz kıl kuşkusuz iyilikler kötülükleri giderir. Bu anlatılanlar ders alanlara bir öğüttür (Hud 114)
Güneşin batıya yönelmesinden gecenin kararmasına kadarnamazı kıl. Sabah namazı tanık olunmuş bir namazdır (İsra 78)
Onların söylediklerine sabret güneşin doğmasından ve batmasından önce rabbini övgüyle an. Gece saatlerinde de O'nu övgüyle an. Gündüzün belli vakitlerinde de buna devam et ki mutlu olasın (Tâhâ 130)
Onlar gecelerini secdede ve ayakta geçirirler(Furkan 64)
burda namazın bir rükunu olan secdeyi görüyoruz...
"...secdelerin ardından da O'nu övgüyle an" (Kaf 40)
Bu ayetten son oturuşun olduğunu bilebiliriz...
Kur'anda Namaz yoktur, Namaz salat olarak geçer, Farsça bir kelimedir.. Dedeler gerekli açıklamaları yapmaktadır.
Kur'anda Namaz yoktur, Namaz salat olarak geçer, Farsça bir kelimedir.. Dedeler gerekli açıklamaları yapmaktadır.
kuranda tam olarak açıklanmamıştır;ancak peygamberimiz bunu uygulamıştır ve uygulanmasını bildirmiştir..
kuranda tam olarak açıklanmamıştır;ancak peygamberimiz bunu uygulamıştır ve uygulanmasını bildirmiştir..
O Sünnilerin iddiası ve inancıdır, Alevilikte böyle birşey yok..
Lütfen bana cevap hakkı doğurma, Alevilikte Sünni Mezheplerin Namazı yoktur, İyi forumlar.
O Sünnilerin iddiası ve inancıdır, Alevilikte böyle birşey yok..
Lütfen bana cevap hakkı doğurma, Alevilikte Sünni Mezheplerin Namazı yoktur, İyi forumlar.
tabi senin yazdığında sunnilikte yok;Sanada iyi forumlar
Peygamberimiz bunu uygulamamistir. Bunu sonrada peygamberin sozleridir diye uydurma Hadisi Seriflerde bulabiliriziniz. Halbuki sadece Kurani Kerim peygamberimizin sozleri, gerci bunada Osman kalem katmistir, ama neyse...:komik
Saygilarimla
Alevilik sevgi yoludur.Bizler insanı esas alırız.Bizim kabemiz insandır.İbadet insanın olduğu her yerdedir.Çünkü biz ibadetimizi insanlarla etkileşim içinde gerçekleştiririz.
Ayrıca şunu söylemek istiyorum.
Alevi olunmaz,Alevi Doğulur.
Dünya da bunun kadar başka bi güzellik yok.
--------------------------------------------------------------------------------
BİSMİ ŞAH ALLAH ALLAH
Alevilik : Allah'a inanan Dini İslam Peygamberi Muhammed Velisi Ali Yolu Ehlibeyt yolu Kitabı Kuran'dır.
Alevilik : Farklı litaruturlerde Bektaşi :(Pir Hünkar Hacı Bektaşi Veli,),Nusayri(Muhammed Bin Nusayri),
Mevliveler(Pir Mevlana)
Gibi ayrı kolara ayrılmıştır.
Ama Türk olan Aleviler'in Geneli Hünkar Haci Bektaşi Veli'ye BagLanmışlardır.
Kİ bunu unutmayalım hepsininortak gorusu birdir baska ceşmeden akarlar ama suyun geldiği yer birdir SEVGİ.
Peki Alevilik Öğretisi ndeki Kırklar ceminden Gelen 4 kapı 40 makam daki her sey Kuran'da bahsedilir.
Alevilik inancında hersey Kuran'a uygundur ve terslik bulunmaz.
Simdi bana bazı ayetlerden bahsedebilirsiniz,Bu ayetler öğrnegin
Kölelerinize iyi davranın denir.Bu ayeta bakınca Günümüzde bu anlamını yitirmiş Gözüküyor .
ama sadece Zahiri yönüdür.Batın anLamına bakınca Anlam kazanır mesela. Eşinize , calıştırdıgınız kişilere, insanlara emir
altında olanlara iyi davranın yada batın yolundan baska bir anlamda ise dervişlik makamında yola girmek isteyen insanlara
veya yaratılandır onlar iyi davranın onlara gibi bir cok batın anlamında acılır.
CAnlar birde Turk Aleviliği yane ilk zamanda yaşanan Ali ye biat edenler arap ulkesinde yasanlar degil.
Bunlar muaviye soyunun kendi adında Musluman yapmayı dusundugu ama Mal mulk servet kazankmak için binlerce turku öldürdüğü
vakit Türk boyları İmam Ali v e soyuna yaPılanların benzerinin kendileirni yapıldığını Görüp kendilerine onlara karşı
İmam Hüseyi'ni ve soyunu bir baş olarak gorup benimsemişlerdir ve onceki dinlere ait zerdustluk ve şamanizmdeki
gok ve tek tanrılı inanclarındaki semah atese tapınma olaylarını islam içine kendi inanclarına katmış ve
Hakka yane Yaratan a Tapınma olaraka onun yarattığı seylere karsı bir sevgi ve deger biçmişlerdir.
İslam da Ana kitap Kuran'da Namaz Sekli ve ibadet sekli yazmas.Ehli - sunnetin dediğimi namaz ibadettir.
Ama Cemde bir ibadettir.Bizde Allah'a Yapılan Tum ibadetlere Birsey demeyiz haşa ki Allah ile Kul arasına girilmez.
Bizde Alevi sunni diye ayrımda yoktur .bunuda biz cıkarmadık her kes bizde birdir.İki Alevilik ole bir makamdır sadece İslam
içindekileri kapmsamaz bir hoşgöru sevgi Bagıdır Hacı bektaşi Veli oğretisyle Pekişmiş.Simdi Alevilik Öyle bir yoldur
sussuz gidenler kanar ancak kamil olan anlar cahil olan anlmaz hak olan seyi tartışmak olmnas hakikat birdir.
Egerki Canlar Yolumuz bizimse bizde bunu savunuyorsak kendi bildiklerimiz yada savundugumuz goruys degil Hakikat olan dır
Alevilik Sadece iehli sunneteki gibi bir islam anlayışı degil saten onların yasadıgı islam sadece on yuzudur cıkarları dogru
ltusunda yurur,ama Alevilik de herkes ibadete giremz edeb erkanlı olmassa yanlışı varsa bir cok ayrım vardır biz Hakk'ı
ozumuzde buluruz onlar cennet makamı Allah korkusu yuzunden ibdet ederken bizler Sevgisi isterse Cehennem de yaksın bizi biz
Rızalık için yaparız.
SİMDİ HEPİNİZE SORUYORUM ALEVİLİK ÖĞRETİSİ GERCEK DUZENİNİ YOK ETMEYE CALIŞIRLARKEN BİRDE BİZMİ BİR TEKME VURALIM
BU YOLA BİR BİRLİK OLALIM DERKEN BİRBİRİMİZİ HAKİKAT OLAN SEYLERİ TARTIŞARAK BİRBİRİMİZİ İNCİTEREK VE DERGAHLARIMIZA
YOLUMUZA CEM EVLERİMİZE İNSANLARIMIZA HALA TURLU TURLU OYUNLAR DUZENLENİRKEN BİR DE BİZ Mİ BİR TEKME ATALIM BIRAKIN
SADECE NİYAZLA HAKKI ARAYIN HAKKI BULAN HAKİKATI ZATEN GORUR BU DİLDE OLMAZ GONULDE OLUR CANLAR .GELİN CANLAR BİR OLALIM CEM
OLALIM TANIŞ OLALIM YOL OLALIM DAHA İYİ BİR GELECEĞE ,BU YOLU YOBAZLARA CAHİLLER AHMAK LARA DEGİL KAMİL OLAN ARİF OLANLARLA
YÜRÜTELİM.
13-15 SUBAT HIZIR ORUCUDUR CANLAR 3 GUN..
GERCEK ERENLERİN DEMİNE HAK MUHAMMED ALİ YOLUNA DUASI BİZDEN KABULU ALLAH'TAN EVLİYA KEREMİNE 12 İMAM HÜRMETİNE
DİL BİZDEN NEFES HAZRETİ PİRİ KUTBUL EVLİYA HÜNKAR HAC-I BEKTAŞ-İ VELİ
aliaybars 10.02.2007, 22:46 sizi anlıyorum. bende aynı yerlerden geçmiştim. :) empati kurmak güzeldir. bir ara bir topikte beraber yapalım.
ancak alevilik İslam'dan daha eskidir. yaratılıştan beri kalu beladan beri vardır alevilik. :)
topik yapabiliriz ya hoş olur gerçekten...
Alevilik islamdan eskidir kalu beladan vardır derken bir hata yapmışsın istemeden...şöyle ki islam Hz. Muhammed (sav) in getirdiği yeni bir dinden ziyade bozulmuş olan dinlerin onarımıdır aslında...islam 7. yüzyılda hayat bulmustur demek yanlış olur...islam Ademle....hatta Hz.Muhammed ve Hz. Alinin nurlarıyla başlar...dolayısıya islam ve alevilik öz itibari ile aynıdır...bazı arkadaşlar aynı şey olmadığını ve alevilerin müslüman olmadıklarını söylemektedirler...aleviliğin Ali nin değil Alev e tapan insanların yandaşlarını tanımladığını veyahut dini rituellerin islam öncesi şamanist adetleri olduklarını da söylüyorlar...ama bu denilenler doğru olsa bile...ki bu tarihçilerin konusudur...bugün kendisini alevi olarak tanıtanlar Hz Ali yandaşı oldukları için bu sıfatı taşımıyorlar mı...Bugünkü rituellerimiz eski adetler de olabilir...tartışılabilir...ama bu rituelleri günümüzde Hakk için yapmıyor muyuz...Bugün cemlere Allah için gidilmiyor mu?...Sözün özü aleviliği islam dışına taşımak artniyetli bir davranış olur...Ben Hz Ali yandaşı olduğum için aleviyim...Hz .Ali yandaşı aynı zamanda Hz Muhammed in yandaşı değil midir...Keza Peygamberimizin yandaşı olan İslam ve Hakk yandaşı değil midir...
Medet Allah Ya Muhammed Ya Ali...
yenibirgün 10.02.2007, 23:22 topik yapabiliriz ya hoş olur gerçekten...
Alevilik islamdan eskidir kalu beladan vardır derken bir hata yapmışsın istemeden...şöyle ki islam Hz. Muhammed (sav) in getirdiği yeni bir dinden ziyade bozulmuş olan dinlerin onarımıdır aslında...islam 7. yüzyılda hayat bulmustur demek yanlış olur...islam Ademle....hatta Hz.Muhammed ve Hz. Alinin nurlarıyla başlar...dolayısıya islam ve alevilik öz itibari ile aynıdır...bazı arkadaşlar aynı şey olmadığını ve alevilerin müslüman olmadıklarını söylemektedirler...aleviliğin Ali nin değil Alev e tapan insanların yandaşlarını tanımladığını veyahut dini rituellerin islam öncesi şamanist adetleri olduklarını da söylüyorlar...ama bu denilenler doğru olsa bile...ki bu tarihçilerin konusudur...bugün kendisini alevi olarak tanıtanlar Hz Ali yandaşı oldukları için bu sıfatı taşımıyorlar mı...Bugünkü rituellerimiz eski adetler de olabilir...tartışılabilir...ama bu rituelleri günümüzde Hakk için yapmıyor muyuz...Bugün cemlere Allah için gidilmiyor mu?...Sözün özü aleviliği islam dışına taşımak artniyetli bir davranış olur...Ben Hz Ali yandaşı olduğum için aleviyim...Hz .Ali yandaşı aynı zamanda Hz Muhammed in yandaşı değil midir...Keza Peygamberimizin yandaşı olan İslam ve Hakk yandaşı değil midir...
Medet Allah Ya Muhammed Ya Ali...
Arkadaşım haklısın kimse aleviliği islam dışına çıkaramaz. Şu anda elimde bir kitap var ve onda şunlar yazıyor.
" Allah'ın iradesi alemleri yaratmak isteyince, iradesinden bir hakikat vücuda geldi. Arifler bu hakikate toz, filozoflar ise madde demişlerdir. Bu hakikat salt kuvvet ve kabiliyet idi. Alemde olan her şey o hakikatte, kendi kuvvet ve kabiliyeti esasınca vücut bulmuştur.Tıpkı içinde bir ışık bulunan ev gibidir.Evin her köşesi o ışığa yakınlığı ölçüsünde aydınlanmıştır. O hakikatte, vücut bulmada 'Akıl' olarak adlandırılan Muhammed'in hakikati dışında hiçbir şey Allah'a daha yakın değildir.O halde Muhammed bütün alemin efendisi ve vücut alemşnde ilk zuhur eden hakikattir.Onun vücudu ilahi nurdan,tozdan ve tümel hakikatten kaynaklanmıştır.Bu tozla Muhammed'in zatı vücuda gelmiş ve alemin dış gerçeği ondan tecelli etmiştir. Peygamber'e en yakın olan kimse ise Ali bin Ebu Talib'dir.Ali alem ve cihanın imamıdır ve bütün peygamberlerin esrarıdır.
" Şeyh-i Ekber Muhyiddin İbn-i Arabi.
BİSMİŞAH ALLAH ALLAH
Alevilik sevgi yoludur.Bizler insanı esas alırız.Bizim kabemiz insandır.İbadet insanın olduğu her yerdedir.Çünkü biz ibadetimizi insanlarla etkileşim içinde gerçekleştiririz.
Ayrıca şunu söylemek istiyorum.
Alevi olunmaz,Alevi Doğulur.
Dünya da bunun kadar başka bi güzellik yok.
Can Alevi Dogulmaz eger ki surersen alevisindir alevilik sade dogmakla olmaz ornek bektaşilerde alevidir hatta ayrımı yok alevidir yane bunlarda alevi dogmamışlardı sonrada tarik-i Hüdaya iltica ettiler ilk once Dogarken mazlumsundur temizsindir o yuzden Alevilkte buysa herkes ilk dogdunda Alevidir dediğine kalırsa onemli olan yolu surmek işte o zaman Alevi olursun.... GERÇEĞE HÜ MÜÜMİNE YA ALİ
ulasirmola 11.02.2007, 18:59 sünnilerle tartıştığımda hep dikkat ettim iki şeyle saldırırlar bana neden oruç tutmuyosun neden namaz kılmıyuosun .bunların beyinleri bu kadar din bunlara göre namaz ve oruçtur boşa uğraşmayın ne köy olur bunlardan nede kasaba.oysa islamda ikisininde kesin şekli yoktur.
Serkan_Devrim 11.02.2007, 21:01 topik yapabiliriz ya hoş olur gerçekten...
Alevilik islamdan eskidir kalu beladan vardır derken bir hata yapmışsın istemeden...şöyle ki islam Hz. Muhammed (sav) in getirdiği yeni bir dinden ziyade bozulmuş olan dinlerin onarımıdır aslında...islam 7. yüzyılda hayat bulmustur demek yanlış olur...islam Ademle...hatta Hz.Muhammed ve Hz. Alinin nurlarıyla başlar...dolayısıya islam ve alevilik öz itibari ile aynıdır...bazı arkadaşlar aynı şey olmadığını ve alevilerin müslüman olmadıklarını söylemektedirler.
benim kastettiğim zaten bugün kü İslamdır. yoksa asıl islamı kastetmedim ki onu da bilebilen var mıdır acaba? ayrıca İslam ademde ise gelen bütün dinlerin özünün aynı olduğunu da bilirsin. yani;
asıl İslamiyet=asıl Hıristiyanlık=asıl Musevilik=asıl Mecusilik=asıl Sabilik= vs vs vs o halde İslam kelimesi içine nasıl sığdırırsınız Aleviliği? alevilik aynı öz olan bütün dinleri içinde barındırır. bugün alevilik İslam derseniz bundan bugün kü İslam anlaşılır.
..aleviliğin Ali nin değil Alev e tapan insanların yandaşlarını tanımladığını veyahut dini rituellerin islam öncesi şamanist adetleri olduklarını da söylüyorlar...ama bu denilenler doğru olsa bile...ki bu tarihçilerin konusudur...bugün kendisini alevi olarak tanıtanlar Hz Ali yandaşı oldukları için bu sıfatı taşımıyorlar mı...Bugünkü rituellerimiz eski adetler de olabilir...tartışılabilir...ama bu rituelleri günümüzde Hakk için yapmıyor muyuz...Bugün cemlere Allah için gidilmiyor mu?...Sözün özü aleviliği islam dışına taşımak artniyetli bir davranış olur...Ben Hz Ali yandaşı olduğum için aleviyim...Hz .Ali yandaşı aynı zamanda Hz Muhammed in yandaşı değil midir...Keza Peygamberimizin yandaşı olan İslam ve Hakk yandaşı değil midir...
Medet Allah Ya Muhammed Ya Ali...alevilik Ali değil Alev diyen ben değilim. bunu iddia eden var ama ben aleviliğği Aleve değil Ali'ye bdayandırıyorum. ama yaratılıştan beri var olan Ali'ye. Ali taraftarlığı alevilik değil şiiliktir. alevilik Ali taraftarlığından ziyade Ali muhabbetidir. :) alevilik İslamın içi değildir ama dışı da değildir. İslami değerlerimiz ile birlikte diğer dinleri ve kültürleride içimizde barındırıyoruz. alevilik ve İslam(bugünkü islam) kesişen iki küme gibidir.
aliaybars 11.02.2007, 23:40 benim kastettiğim zaten bugün kü İslamdır. yoksa asıl islamı kastetmedim ki onu da bilebilen var mıdır acaba? ayrıca İslam ademde ise gelen bütün dinlerin özünün aynı olduğunu da bilirsin. yani;
asıl İslamiyet=asıl Hıristiyanlık=asıl Musevilik=asıl Mecusilik=asıl Sabilik= vs vs vs o halde İslam kelimesi içine nasıl sığdırırsınız Aleviliği? alevilik aynı öz olan bütün dinleri içinde barındırır. bugün alevilik İslam derseniz bundan bugün kü İslam anlaşılır. hatta Hz.Muhammed ve Hz. Alinin nurlarıyla başlar...dolayısıya islam ve alevilik öz itibari ile aynıdır...bazı arkadaşlar aynı şey olmadığını ve alevilerin müslüman olmadıklarını söylemektedirler.
alevilik Ali değil Alev diyen ben değilim. bunu iddia eden var ama ben aleviliğği Aleve değil Ali'ye bdayandırıyorum. ama yaratılıştan beri var olan Ali'ye. Ali taraftarlığı alevilik değil şiiliktir. alevilik Ali taraftarlığından ziyade Ali muhabbetidir. :) alevilik İslamın içi değildir ama dışı da değildir. İslami değerlerimiz ile birlikte diğer dinleri ve kültürleride içimizde barındırıyoruz. alevilik ve İslam(bugünkü islam) kesişen iki küme gibidir.
seni anlıyorum güzel kardeşim...öz itibariyle aynı fikirleri paylaşıyoruz...sevgi ve muhabbetle kal...
ALEVILIK’DE İbadet
Aleviler günese göre; ibadetlerini ayarlamislardir. Günes-in dogusu ve batisi ile öglen ortalamasina göre üç ögün dua seremonileri vardir. Bu dualardan sonra ise ve asa baslarlar. Gece yarisinda yine bireysel dua ibadetleri var-dir. Sünniler de oldugu gibi 5 vakit, Siilerlerdeki gibi 3 vakit namaz ; Aleviler de yoktur. Alevilerde daha çok bireysel, Allah’i anma ve dua (salat) faaliyetleri vardir. Kur’an-i Kerim’de namaza yönelik vakit ve sekil kavramlari belirtilmemistir.(20) Kur’an’da 80 küsur yerde “secde” ve 264 yerde “dua” ibadeti faaliyeti geçmektedir ki, Aleviler de bu faaliyetleri “Niyaz” olarak yapmaktadirlar.
Nisa Suresi 103. Ayet’te : “Allah’i ayaktayken, otururken ve yan yatarken zikredin” buyurulmaktadir. Aleviler bu buyruk dogrultusunda cemlerde “niyaz” eda ederler. Aleviler’de kible insanin cemalidir, kiyam salavat ile ayaga dogrulmadir, kiraat ise Kur’an sure ve ayetlerinin duvaz ve nefeslerle diz üstü gelinerek saz esligin-de okunmasidir. Rükû’ya varma, Secde’ye inme, Sücûd yere niyaz, alin koyma, çaprazel baglama, boyun bükme gibi vücud ritüellerini; Alevi cem ibadetinin her safhasinda görmek mümkündür. Bu ibadet biçimine: “Halka Namazi” denir.yapilan cem ile eda edilir. Aleviler, Ayn-i Cem’de “Allah...Allah !” nidalariyla yakarirlar ki; bu davranis biçimliliğidir.
Gün batımından gün doğumuna kadar, Alevilik felsefesi ,çalışmayıda bir tür ibadet gibi kabul etmişlerdir ,
bu yüzden önce iş , sonra ibadettir.
yarabandi 15.03.2007, 21:18 Benim bildiğim kadarıyla Allah Hz.İbrahim'e Kabeyi yapması gereken yeri bildirerek burayı inşaa ettiriyor. Ondan sonra burası hep kutsal bir mekan olarak biliniyor. Ancak zamanla aklı sapkınlığa kayan müşrikler burayı putları için bir taht haline getiriyor. Sonra Hz.Muhammed (SAV) Mekke'yi fehtettikten sonra şehir ve Kabe putlardan arındırılarak yeniden yapılandırılmaya başlıyor. Hatta zamanla eskiyen bu yapı tamamiyle yıkılıyor ve o zaman yeniden inşaa ediliyor. Burası sadece içinde ibadet edilecek bir dua yeri olsa o zaman daha büyük olarak inşa edilirdi. Neden koca ülkeyi ve onlarca medeniyetin gönlünü fetheden peygamber (SAV) herkesin toplanabileceği, devasa, akıllara durgunluk veren bir cemevi inşa ettirmedi de 10-15 metrelik camı, penceresi olmayan böylesine küçücük ve mütevazi bi yapı bıraktı orada sizce? O şimdi bu memleketin başındaki, ya da toplulukların liderliği konumundaki kişiler kadar basiretsiz bir insan mıydı (haşa)? Bu şimdiye kadar putların evliğini yapmış lüzumsuz bir mekan, herkes önünde yatıp kalkıp buraya kurbanlar vermiş, buraya tapmış, bu yeri put haline getirmiş, ileride de aynı şeyleri yaparlar diye (haşa) düşünecek aklı yok muydu alemlerin yaratılmasına sebep Hz.Muhammed'in? "Fesalli li Rabbike ve'nhar" (Rabbin için namaz kıl ve kurban kes" diyor Allah kelamı. Yüce peygamberin yanında yatan, kalkan, savaşan, konuşan, büyüyen yüzlerce sahabe (ki Hz.Muhammed ashabıma dil uzatana lanet olsun buyurmuştur) peygamber namaz bize emrolunmuştur, şöyle de kılacaksınız, Cebrail bana böyle olacağını gösterdi diyerek gösterdi dediklerine yalan mı diyorsunuz? Bu mubarek insanlar bilmiyor, yalan yanlış konuşarak kalıcı olsun diye yüzlerce eser yapmış herkesi aldatmak için de sizin köyünüzdeki dede bilmem kim efendi dediğiniz insanların daha mı iyi görgüsü, bilgisi var? Hazreti Musa ardındaki İsrailoğulları altından buzağı yaptığında ve buna hürmet göstererek tapmaya başladığında canlı heykeli ve resmi yasaklamış. Aynı şeye peygamberimiz de yasak getirmiş. İnsanlar Allah diye öküz heykellerinin, helvadan yapılmış putların, haçların, Hz.İsa'yı sembolize eden (ancak alakası olmayan) çarmıhtaki insan heykellerinin, başka başka şeylerin önünde secde edip tapınmasınlar, Allah'ın elle tutulur, gözle görülür bir silüeti olmadığı için onun yerine insanlar saygılarını, acizliklerini onun gösterdiği ve mukaddes mekan olarak belirlediği noktaya (kabe o noktayı belirtmek için yapılmış bir yer olup sadece insan emeği bir yapıdır) iletsinler diye kabeyi kıble olarak aktarmıştır bizlere. Kuran'da namaz yoktur demek, eğer Kuran'da namaz emrolunmuşsa (ki ben olunduğunu biliyorum) insanı Allah'a sen yalancısın demiş yapar ve küfrettirir. Allah'a küfreden insan da kafirdir. Siz siz olun bu şekilde Kuran bunu demiyor demeyin tam bir bilginiz yoksa. Ama belki namaz emrolunmuştur fakat bilindiği gibi kılınmaz, peygamberin böyle uyguladığı sahabeden bu zamana süregelen bir yalandır, yanlıştır diyebilmenize açık kapı vardır. Yalnız bunu söyleyebilmek için de oldukça sağlam dayanaklara ihtiyacınız vardır. Ayrıca dediğim gibi kutsal nokta olarak belirlenen kabeye yönelerek secde eden insanlara siz puta tapıyor, yatıp kalkıyor diyerek dil uzatıyorsunuz, fakat Cem TV'de izlediğim bir töreninizde cem evinizin duvarı |