Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'nin 3. adamı kim?

Naci
21.06.2006, 09:01
Bu sabah gazetede ki yorumları gördüm. Bazı görüşler aşşağıda yazıyor. Sizler ne düşünürsünüz bu konuda?

Aydın Menderes:

Atatürk'ü tartışmak gereksiz olur. Ondan sonra gelen İsmet İnönü Cumhurbaşkanlığı'ndan sonra siyasete devam etti. İsmet Paşa siyasetin içinde olduğu için haklı haksız eleştirilmiştir. Burada Atatürk'ün yeri farklıdır. Cumhuriyet Gazetesi'nin 3. adam olarak Sezer'i çıkarmasını hiç anlamadım. Böyle iddialı ve çok abartılı görüşler cevapsız kalamaz. Sezer. Türk halkının tamamını kucaklayan bilge bir insan değildir.

2. adam bence Adnan Menderes'tir. Çünkü yeni bir devir açmıştır. Ve onun açtığı yoldan bugünkü noktaya gelinmiştir. Burada Atatürk'ü tamamen ayrı bir yere koyuyorum. O Cumhuriyetimizin kurucusudur. Ama şu yapılsa daha iyi olur. Cumhuriyetimize hizmet etmiş isimleri numaralandırmak gereksizdir. Çünkü onlara saygısızlık ederiz. Ama bazı isimler diğerlerine oranla daha parlak olacaktır.

Tayyip Erdoğan başarısız bir Başbakandır. Çünkü vaad ettikleri hiç bir işi başaramamışlardır. Kıbrısı verdiler. Irak'ta yokuz. Orta asya unutuldu. Ekonomide durum kötüye gidiyor.

Korkut Özal:

Birinci adam hiç kuşkusuz ki Atatürk'tür ikinci adam isi bene göre Menderes üçüncü adam da Turgut Özal'dır

Sabah Gazetesi Başyazarı Mehmet Barlas:

Atatürk, İnönü, Menderes, Eevit önemli isimler. Sezer'in 3. adam olarak sunulması başarısızdır. Sezer lider değildir. Sezer aayasanın verdiği görevleri yerine getiren bir Cumhurbaşkanıdır. Liderin misyonu ve vizyonu olmalı. Şu an Türk siyasetinde böyle bir lider yok. Cumhurbaşkanı için uzlaşılacak isim bence Sami Selçuik ya da Hikmet çetin'dir.

Özal bana göre üçüncü adamdır. Bir ayağı Malatya'da bir ayağı ABD'deydi. Geçmişiyle değil geleceğiyle de övünebilen bir liderdi. Onun sayesinde esnaf tüccar oldu. Lobiler doğdu. Ben Özal Atatürk karışımı bir lider arıyorum.

Tayyip Erdoğan kendisiyle çelişiyor. AKP ilk dönemde oldukça başarılı bir performans gösterdi. Ama Artık Erdoğan da rakipleri gibi konuşuyor. Ama Tayyip Erdoğan iki seçim kazandığı için başarılı bir liderdir ama Başka bir başarılı lider daha vardır. O da Ağar'dar. Anketler DYP'nin ciddi anlamda toparlandığını gösterdi.

Gazeteteci Altan Öymen:
1. ve 2. adam söylemi Şevket Süreyya Aydemir'in kitaplarıyla ortaya çıkmıştır. Bu isimler üzerinde toplum aşağı yukarı bir mutabakata vardı. Bu isimler belli bir dönemin insanlarıdır. Arkasından demokrasiye geçildikten sonra bir çok isim belli katkılar yapmıştır. Doğrularla değil yanlışlarla da katkı olmuştur. Bence Türkiye'de 3. adamlar var. Sezer'in de katkısı çok önemlidir. Sezer demokrasinin ilkelerini savunan bir konumdadır. 3. adam üzerinde belli bir uzlaşma yok. Herkes kendi açısından bakıyor.

Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi: Cumhurbaşkanı tartışmalarını bir yıl önceden tartışır hale geldik .Biz bu noktada değiliz ülke olarak. Demokrat parti ile Cumhurbaşkanlığı seçimi önemli hale geldi. Bu çok bu kadar büyütülecek bir konu olmamalı. Cumhuriyet'in temel felsefesine bağlı bir ismi bulmak bu kadar zor olmamalıdır. 1980 ihtilali bu inatlaşmanın sonunda gelmiştir. Bunu unutmamak gerekir.

Sezer kadar hiçbir isim hukuka bağlı kalmadı. bunu unutmamak gerekir. O diğerlerinden bu anlamıyla farklı bir isimdir. Tam bir hukuk adamıdır.