Orijinalini görmek için tıklayınız : Insan Haklari Evrensel Beyannamesi

Ezo
26.08.2005, 23:13
İnsanlık topluluğunun bütün bireyleriyle kuruluşlarının bu Bildirgeyi her zaman göz önünde tutarak eğitim ve öğretim yoluyla bu hak ve özgürlüklere saygıyı geliştirmeye, giderek artan ulusal ve uluslararası önlemlerle gerek üye devletlerin halkları ve gerekse bu devletlerin yönetimi altındaki ülkeler halkları arasında bu hakların dünyaca etkin olarak tanınmasını ve uygulanmasını sağlamaya çaba göstermeleri amacıyla tüm halklar ve uluslar için ortak ideal ölçüleri belirleyen bu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini ilan eder.
Madde 1- Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.
Madde 2- Herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya herhangi başka bir ayrım gözetmeksizin bu Bildirge ile ilan olunan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabilir.
Ayrıca, ister bağımsız olsun, ister vesayet altında veya özerk olmayan ya da başka bir egemenlik kısıtlamasına bağlı ülke yurttaşı olsun, bir kimse hakkında, uyruğunda bulunduğu devlet veya ülkenin siyasal, hukuksal veya uluslararası statüsü bakımından hiçbir ayrım gözetilmeyecektir.
Madde 3 -Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır.
Madde 4- Hiç kimse kölelik veya kulluk altında bulundurulamaz, kölelik ve köle ticareti her türlü biçimde yasaktır.
Madde 5- Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez.
Madde 6- Herkesin, her nerede olursa olsun, hukuksal kişiliğinin tanınması hakkı vardır.
Madde 7- Herkes yasa önünde eşittir ve ayrım gözetilmeksizin yasanın korunmasından eşit olarak yararlanma hakkına sahiptir. Herkesin bu Bildirgeye aykırı her türlü ayrım gözetici işleme karşı ve böyle işlemler için yapılacak her türlü kışkırtmaya karşı eşit korunma hakkı vardır.
Madde 8- Herkesin anayasa yada yasayla tanınmış temel haklarını çiğneyen eylemlere karşı yetkili ulusal mahkemeler eliyle etkin bir yargı yoluna başvurma hakkı vardır.
Madde 9- Hiç kimse keyfi olarak yakalanamaz, tutuklanamaz ve sürgün edilemez.
Madde 10- Herkesin, hak ve yükümlülükleri belirlenirken ve kendisine bir suç yüklenirken, tam bir şekilde davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından hakça ve açık olarak görülmesini istemeye hakkı vardır.
Madde 11
1. Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu saptanmadıkça, suçsuz sayılır.
2. Hiç kimse işlendiği sırada ulusal yada uluslararası hukuka göre bir suç oluşturmayan herhangi bir eylem veya ihmalden dolayı suçlu sayılamaz. Kimseye suçun işlendiği sırada uygulanabilecek olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez.
Madde 12- Kimsenin özel yaş*****, ailesine konutuna yada haberleşmesine keyfi olarak karışılamaz, şeref ve adına saldırılamaz. Herkesin bu gibi karışma ve saldırılara karşı yasa tarafından korunmaya hakkı vardır.
Madde 13
1. Herkesin bir devletin toprakları üzerinde serbestçe dolaşma ve oturma hakkı vardır.
2. Herkes , kendi ülkesi de dahil olmak üzere, herhangi bir ülkeden ayrılmak ve ülkesine yeniden dönmek hakkına sahiptir.
Madde 14
1. Herkesin zulüm altında başka ülkelere sığınma ve sığınma olanaklarından yararlanma hakkı vardır.
2. Gerçekten siyasal nitelik taşımayan suçlardan veya Birleşmiş Milletlerin amaç ve ülkelerine aykırı eylemlerden doğan kovuşturma durumunda bu haktan yararlanılamaz.
Madde 15
1. Herkesin bir yurttaşlığa hakkı vardır.
2. Hiç kimse keyfi olarak yurttaşlığından veya yurttaşlığını değiştirme hakkından yoksun bırakılamaz.
Madde 16.
1.Yetişkin her erkeğin ve kadının , ırk, yurttaşlık veya din bakımlarından herhangi bir kısıtlamaya uğramaksızın evlenme ve aile kurmaya hakkı vardır.
2. Evlenme sözleşmesi, ancak evleneceklerin özgür ve tam iradeleriyle yapılır.
3. Aile, toplumun, doğal ve temel unsurudur, toplum ve devlet tarafından korunur.
Madde 17
1. Herkesin tek başına veya başkalarıyla ortaklaşa mülkiyet hakkı vardır.
2. Hiç kimse keyfi olarak mülkiyetinden yoksun bırakılamaz.
Madde 18- Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak, din veya topluca, açık olarak ya da özel biçimde öğrenim, uygulama, ibadet ve dinsel törenlerle açığa vurma özgürlüğünü içerir.
Madde 19- Herkesin düşünce ve anlatım özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak düşüncelerinden dolayı rahatsız edilmemek, ülke sınırları söz konusu olmaksızın, bilgi ve düşünceleri her yoldan araştırmak, elde etmek ve yaymak hakkını gerekli kılar.
Madde 20
1. Herkesin silahsız ve saldırısız toplanma, dernek kurma ve derneğe katılma özgürlüğü vardır.
2. Hiç kimse bir derneğe girmeye zorlanamaz.

Ezo
26.08.2005, 23:14
Devami:

Madde 21.

1. Herkes, doğrudan veya serbestçe seçilmiş temsilciler aracılığı ile ülkesinin yönetimine katılma hakkına sahiptir.

2. Herkesin ülkesinin kamu hizmetlerinden eşit olarak yararlanma hakkı vardır.

3. Halkın iradesi hükümet otoritesinin temelidir. Bu irade, gizli veya serbestliği sağlayacak benzeri bir yöntemle genel ve eşit oy verme yoluyla yapılacak ve belirli aralıklarla tekrarlanacak dürüst seçimlerle belirlenir.

Madde 22- Herkesin, toplumun bir üyesi olarak, sosyal güvenliğe hakkı vardır. Ulusal çabalarla ve uluslararası işbirliği yoluyla ve her devletin örgütlenmesine ve kaynaklarına göre, herkes onur ve kişiliğinin serbestçe gelişim için gerekli olan ekonomik, sosyal ve kültürel haklarının gerçekleştirilmesi hakkına sahiptir.

Madde 23

1. Herkesin çalışma, işini serbestçe seçme, adaletli ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır.

2.Herkesin, herhangi bir ayrım gözetmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır.

3. Herkesin kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır ve gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiş bir yaşam sağlayacak adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır.

4. Herkesin çıkarını korumak için sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı vardır.

Madde 24- Herkesin dinlenmeye, eğlenmeye, özellikle çalışma süresinin makul ölçüde sınırlandırılmasına ve belirli dönemlerde ücretli izne çıkmaya hakkı vardır.

Madde 25

1. Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır. Herkes, işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılık ve kendi iradesi dışındaki koşullardan doğan geçim sıkıntısı durumunda güvenlik hakkına sahiptir.

2. Anaların ve çocukların özel bakım ve yardım görme hakları vardır. Bütün çocuklar, evlilik içi veya evlilik dışı doğmuş olsunlar, aynı sosyal güvenceden yararlanırlar.

Madde 26.

1. Herkes eğitim hakkına sahiptir. Eğitim, en azından ilk ve temel eğitim aşamasında parasızdır. İlköğretim zorunludur. Teknik ve mesleksel eğitim herkese açıktır. Yüksek öğretim, yeteneklerine göre herkese tam bir eşitlikle açık olmalıdır.

2. Eğitim insan kişiliğini tam geliştirmeye ve insan haklarıyla temel özgürlüklere saygıyı güçlendirmeye yönelik olmalıdır. Eğitim, bütün uluslar, ırklar ve dinsel topluluklar arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğu özendirmeli ve Birleşmiş Milletlerin barışı koruma yolundaki çalışmalarını geliştirmelidir.

3. Çocuklara verilecek eğitimin türünü seçmek, öncelikle ana ve babanın hakkıdır.

Madde 27

1. Herkes toplumun kültürel yaşamına serbestçe katılma, güzel sanatlardan yararlanma, bilimsel gelişmeye katılma ve bundan yararlanma hakkına sahiptir.

2. Herkesin yaratıcısı olduğu bilim, edebiyat ve sanat ürünlerinden doğan maddi ve manevi çıkarlarının

korunmasına hakkı vardır.

Madde 28- Herkesin bu Bildirgede öngörülen hak ve özgürlüklerin gerçekleşeceği bir toplumsal ve uluslararası düzene hakkı vardır.

Madde 29

1. Herkesin, kişiliğinin serbestçe ve tam gelişmesine olanak veren topluma karşı ödevleri vardır.

2. Herkes haklarını kullanırken ve özgürlüklerinden yararlanırken, başkalarının hak ve özgürlüklerinin tanınması ve bunlara saygı gösterilmesinin sağlanması ve demokratik bir toplumda genel ahlak ve kamu düzeniyle genel refahın gereklerinin karşılanması amacıyla yalnız yasayla belirlenmiş sınırlamalara bağlı olur.

3. Bu hak ve özgürlükler hiçbir koşulda Birleşmiş Milletlerin amaç ve ilkelerine aykırı olarak kullanılamaz.

Madde 30- Bu bildirgenin hiçbir kuralı, herhangi bir devlet, topluluk veya kişiye, burada açıklanan hak ve özgürlüklerden herhangi birinin yok edilmesini amaçlayan bir girişimde veya eylemde bulunma hakkını verir biçimde yorumlanamaz.

atayselvi
09.01.2006, 22:18
Bu haklara nasıl ulaşacağımızı ben 32 seneden beri bulamadım.Hala da aramaya devam ediyorum.

Hüseyin69
09.01.2006, 22:36
gecenlerde bir yardim kurulusu adindan bir yerden bir zarf benim postaya atilmis
actim baktim afganistan pakistan irak vs gibi yoksul ülkelere yardim icin calisma yapiyorlarmis
mektubun adresini aldim almanca ingilizce
bu mektubu bana degil abd baskani george w busch
almanya basbakani angela merkel ve
dünyanin önde gelen zengin ülkelerin basbakanlarina gönderin
bende issizim bende acim banada yardim etsinler diye bir not yazdim aynen gönderdim
biliyorum baslikla ilgisi yok ama insan haklari denince acaba zengin ülkeleri yönetenler
bu maddelerin kacta kacina sadik kalabiliyor

Adam
14.01.2006, 03:24
Ve bizim anayasamız da bu haklara saygılıdır(pratikte).

manifesto
02.03.2006, 22:38
Haklara ulaşılmaz onlar elde edilir
Bunu için cesur olmalıyız.
Bir ülkede mazlumlarda en az zalimler kadar cesur olmazsa mazlumiyet sürer gider.
Hiçbir hak yoktur ki ondan önce yaman bir mücadele verilmesin.
Mühim olan aslında onları elde etmekte değil o yolun yolcusu olmak.
Saflar boy boy dizildiğinde hangi safta olucaz onun kararıdır

sun
31.03.2006, 13:36
keskelerle yasamak istemezsem de karsima bu keskeler hep cikiyor....keske bu maddeler tam olarak hem partikde hem de teoride uygulansa biz de insana verilen su insan haklarini doya doya yasasak....

kürecik
02.04.2006, 17:00
ülkemiz insan haklarını en çok ihlal eden ülkedir.iyi yazmışsın ama kimse bunların farkında değil

çelebi
19.04.2006, 22:22
evet her şey insan için:.... bu evrensel bildirgenin sadece ülkemiz değil dünya genelinde uygulanmasının ne kadar gülünç derecede az olduğunu hepimiz biliyoruzdur...

çelebi
19.04.2006, 22:52
işte bu bildirgeyi hayata insanlar halk yani cumhur gaçirebilir...bunu eğitimle ve öğretim le ve sabırla başarabilir insan....

gülşah
08.08.2006, 00:48
açıkçası bu beyanname bize o kadar uzak ki insan hakkında yorum bile yapamıyor...ama yinede beterin beteri vardır diyelim...

Gülseren58
30.09.2006, 20:43
Bu konuda bir aralar seminerlere katılmıştım. O seminerlerde edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak ihtiyacı hissettim.

İnsan hakları, kişinin sadece ve sadece insan olmasından doğan hakları demektir.
Hak kavramı ise daha çok hukuk dilinde kullanılmakta olduğundan açıklama da hukuk diliyle olacak ister istemez.
Hak: - Bir şeyi talep edebilmek
- Bir şeyi yapmaya yetkili olmak demektir.

Bir şeyi talep edebilmek üzerinde konuşmak gerekirse, bir örnekle bunu açıklayabilirim. Örneğin bir nedenden dolayı tutuklandınız. İnsan Haklarına göre sizin bir avukat talep etme hakkınız var demektir.
Bir şeyi yapmaya yetkili olmak ise en basit haliyle oy hakkımızla açıklanabilir. Oyumuzu kullanmak ya da kullanmamak tamamen bizim yetkimizde olmalıdır. Yani oyumuzu kullanırken herhangi bir baskı ve etki altında kalmadan kullanmalıyız ya da kullanmamayı seçtiğimiz zaman en küçük olumsuz bir tavırla karşılaşmamalıyız.

İnsan Hakları bir toplumda gözetilmesi gereken en üstün haklardır. Bir toplumda insanın değerinin korunmasından, bireylerin hayatlarını insanca sürdürmelerinden daha öncelikli hiçbir şey olamaz.
İşte bu yüzdendir ki, bir devlet ya da bir siyasal rejim değerlendirildiğinde; o devletin ya da siyasal rejimin İnsan Haklarına karşı takındığı tavır belirleyicidir.
İnsan Haklarına saygı göstermeyen bir devlet ya da bir rejim, toplumu oluşturan bireylere , dolayısı ile topluma değer vermiyor demektir.

Dünyada bir çok devlet Anayasasına İnsan Haklarının tümünü almıştır. Bizlerin çok eleştirdiği 1980 Anayasası da bu durumdadır ama onu diğerlerinden ayıran çok önemli bir özelliği vardır.
İnsan Hakları maddelerini aynen alınmış, ancak, bu maddelerin hemen arkasına benim de biraz önce yaptığım gibi ancak sözcüğünün arkasından önceki cümlenin tam tersini savunan bir cümle eklenmiştir.
Bu yüzden 1980 Anayasasının literatürdeki adı Ancak Anayasası olarak da geçer..:p

duygugemisi
03.10.2006, 15:55
Ezo Can;paylaşımın için teşekkür ederim..İnsan için çok önemli kaideler bunlar.Bunlara ulaşmak,en azından ulaşmak için çaba sarfetmek her kişinin sorumluluğudur.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gibi insan hayatı için önem arzeden bir bildirgeye yeterince önem vermeyişimiz de açıkçası beni üzdü..Çünkü forumdaki önemli konulardan biri ama yorum yapmaktan çekindiğimiz bir konu...Bu da demokrasi teriminin Türkiye toplumundan ne kadar uzakta olduğunun bir işareti bence...Aslında bunu sadece bir topik yada konu olarak değil Aleviforum'un açılış sayfasına koymalı...Ziyaretçilere ve üyelere ilk merhaba diyen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmalı...Çok mu abartıyorum!! Saygılarımla

mürteza
27.12.2006, 11:38
muhakkak ki, her şey teoride yazılıp,çizildiği gibi olsaydı herhalde dünya çok daha yaşanılası bir yer olacak,hepimiz kullanmak üzere bizlere ödünç olarak sunulmuş hayattan çok daha memnun olacaktık.
...
dünyanın sola kaydığı bir süreçte, özellikle türkiye solu açısından teoriye sıkışıp kalmak(elbette teori de gerekli)sıkıntı verici bir durum.çelişkilerin keskinleşmesini beklemektense, taş üstüne taş koymayı denemeli,yani bu kabuk kırılmalıdır.
özgürlüklerin doğuş yri olarak gördüğümüz avrupa'da(ki,doğrudur da) evrensel beyanname için ne kadar doğru olur bilmiyorom ama "insan hakları avrupa sözleşmesi"nin kabul edildiği bir dönemde birçok avrupa ülkesinin sömürgeleri vardı(yaman bir çelişki olsa gerek..)
ama direngenliği elden bırakmamak adına elden gelenin en iyisi yapılmalıdır..

mürteza
27.12.2006, 11:48
İnsan hakları, kişinin sadece ve sadece insan olmasından doğan hakları demektir. "
burada şunu söylemekte yarar var galiba:kişiyi insandan ayıran nedir ki farklı farklı isimlendirilmiş.
sormak gerek:
insan hakları mı yoksa kişi hakları mı demek daha
doğru olur.
elbette ki kişi haklar isabetli bir tercih olacaktır. yaşayan canlılar olarak hepimizin ruhu var:) insan denilince olaya antropolojik açıdan bakmaktansa kişi hakları deyip olyın içersine ruhsal bütünlüğü de katmalıyız, ki hak dediğimiz "talep edebilirlik" ruh-beden bütünlüğü bir olunca anlam kazanır.
...
unutmadan önümüzdeki dönemlerde robotlara da haklar verilmesi gündemi meşgul etmeye başladı:)

DrmdrM
27.12.2006, 11:56
anayasamızın ve dünyadaki diğerlerinin bu haklara saygısını eleştirebilirsiniz...
aslında her insan kendini eleştirse önce daha yapıcı olur diye düşünüyorum,önce kendimizin bu hakları hakedip etmediğini ve daha sonra insanlara bu hakları verip vermediğimizi...
önce bireyler insana sadece insan olduğu için değer verirse,sonra toplum bunu benimserse ,bu haklar sadece yazı olmaktan çıkar ve anayasalarda yer verilsin verilmesin,uygulanmak zorunluluğu dolar ,mesela gelenek haline bile gelebilir benimsendikten sonra.
bu hakları herkesin önce kendine ,kendi için kazanması dileklerimle...

mürteza
28.12.2006, 18:23
Ve bizim anayasamız da bu haklara saygılıdır(pratikte).

ya günün verdiği yorgunlukla ya da başka bir nedenden dolayıdır diye düşünüyorom.o pratik yazan aralıkta teori mi yazacaktı, yoksa ben koca bir gaf mı yapıyorum.
umarım yanılmıyorumdur:excl:

eeren
02.05.2007, 01:34
17. madde hariç diğer yazılanlar keşke uygulansa:D:D

süleyman
09.08.2007, 23:20
arkadaşlar biz elalemi eleştiriyoruz ama bi forumu yönetene bakalım.düşüncelerimizi söyledik diy bizi adaptasyon dönemine almış bu hakmı imdi.ben eger buradada düşüncelerimi ifade edemeyeceksem nerede edeceğim.lütfen düşünce özgürlüğü

Abdalan
24.11.2007, 18:00
Bu haklara nasıl ulaşacağımızı ben 32 seneden beri bulamadım.Hala da aramaya devam ediyorum.

BU İNSAN HAKLARINI YAZANDAN GİT BU HAKLARI İSTE O BİLE VERMEZ. ONUN İÇİN BOŞUNA ARAMA.. BEN ZATEN VAZ GEÇTİM. SENDE KENDİNİ YORMA KARDEŞ. AMA İLLEDE DEVAM ETMEK İSTİYORSAN BARİ YAYA KALMA. SANA BİR VASITA HEDİYE EDEYİM.:scooter:

Ütopya
23.12.2007, 00:15
"Insan Haklari Evrensel Beyannamesi" 10 aralik 1948 Paris'te birlesmis milletler tarafindan imzalanip adopte edilmistir.
O zaman bu beyanname nin amaci insan haklarini koruma altina almakti çunku iki dunya savasindan ve getirdikleri vahsetten sonra, herkesin insan haklarini yeninden hatirlamasi ve uygulamasi isteniyordu, ki birdaha katliyamlar ve insanliga haykiri davranislar önlensin..

Bunun gibi bir çok insan haklarini ele alan sözlesme var ama bilinmesi gereken, bu beyannamenin hukuk anlaminda çok fazla etkisi yok.

Etkili olan sözlesmelerden biri "Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi" (AIHS). Ikisi nin de temel amaci ayni ama aradaki fark, AIHS' imzalayan ülkeler onu uygulamak zorundadir.
Bu uygulamanin düzenliligini "Avrupa Insan Haklari Mahkemesi" (AIHM) kontrol ediyor.
Insan haklarinin ihlal edildigini dusunen bir birey, iç hukuk sistemindeki bütün yollari deneyip tükettikten sonra, AIHM ülkesine karsi dava açip ihlal edici davranisin mahkum edilmesini saglayabiliyor.
Ülke haksiz bulunursa, bireyin davasi yeniden görülüyor ve AIHMin verdigi karar dogrultusunda bitiyor.
AIHM'sinin verdigi kararlar direkmen zorunlu olmasada, ulke haksiz bulunup davayi kaybettikten sonra, söz konusu yasalarini degistirmek zorunda kaliyor cunku aksi taktirde ayni sorun için AIHMden yeninden ceza alabilir.

Insan haklarinin türkiyediki yerine gelince, evet tahmin ettiginiz gibi Türkiye en çok mahküm edilip ceza yiyen ulkelerdendir.

Ama bilinmesi gereken, mesela Fransa da çok ceza yemistir ve bu konuda Türkiyeden pek uzak degil.
Sasirtici olabilir, ama evet istatistiklere bakarsak maalesef fransada insan haklarini ihlal eden ulkelerin önde gideninden.

Türkçem bu kadarina yetti umarim çok kotu olmadi :sweatdrop:blush: