Orijinalini görmek için tıklayınız : Allah oldugu icin mi insanalar vardir;yoksa insanalr oldugu icin mi allah vardir?
ALLAH OLDUGU ICIN MI INSANALR VARDIR;INSANALR OLDUGU ICIN MI ALLAH VARDIR?
uye arkadaslarinda fikrini almak istiyorum.......
saygilarimlaa..................
Guzel bir soru canoo ama cevabi bende yok bilmiyorum bilemiyecegim ama sonrada düsuncelerimi eklerim biraz arastirayim :)))))))) canooo:)))
whitehat 27.08.2005, 00:48 Merhabalar,
Sıla sorunu su şekilde cevaplayayım. Allah (c.c) tüm kainatı yarattı ve tüm kainatıda insana hizmet etsin diye insanı yarattı. İnsan kainatın en nadide en değererli varlığıdır. Allah(c.c)'ın birinin var oluşuna yada yok oluşuna ihtiyacı yoktur. O insanlığı yoktan var ettiği gibi var olan bir şeyide yok eder. Bunu tabi yorumlarla değilde ayet ve kainattan örneklerle coğaltabiliriz. Mesela Allah(c.c)'ın sıfatları vardır. Bunları bilir herkez. Görme (basar) sıfatı olmasa idi onu insana veya varlıklara koyamazdı. Söyle diyelim bir kalemin nasıl olduğunu bilmeyen bir ustanın o kalemi de başkasına tarif etmesi veya anlatması olamayacağı gibidir. Kelam (konuşma) Sıfatı Allah(c.c) de olmasa idi bizde konuşamazdık. Allah yarattığı her varlıkta sanatkarlığını göstermiştir ve kendi özelliklerini eklemiştir. Bunu görmek ise cok basittir. Nakışları cok iyi işlemiş. Buda demek oluyorki Allah Olduğu için bizler varız biz olduğumuz için değil. mesela bu sorudan yola cıkarak aklımda kaldığınca tarihten bir örnek vermek istiyorum.
Peygamber Efendimiz'e gelen, inançsız bir grup, 'Ya Muhammed, mahlukatı Allah yarattı? Allah'ı kim yarattı?' Diye sordular. Bu soru üzerine Cebrail (a.s) cevap olarak, Allah'tan ihlâs suresini getirdi. ihlas suresi bu gibi şirkleri temizledi..
İhlasın meali şöyledir.
"1 – De ki: O, Allah’tır, gerçek İlahtır ve Birdir.
2 – Allah Samed’dir.
3 – Ne doğurdu, ne de doğuruldu.
4 – Ne de herhangi bir şey O’na denk oldu."
Allah (c.c) ayetinde "Biz göğü, yeri ve bu ikisi arasında olanları oyun olsun diye yaratmadık. (Enbiya suresi, 16) "
"Göğü, yeri ve bu ikisi arasında olanları boşuna yaratmadık. (Sad suresi, 27) "
Aslında Bunu en güzel acıklayan sıfat Samet sıfatıdır. Samet sıfatı (Her şey ona muhtaç, O ise hiçbir şeye muhtaç değil) olan Allahın bu alemi yaratmasının, haşa!, bir ihtiyaçtan geldiği düşünülemez.
Allah, varlığı kendisinden olup başlangıcı ve sonu olmayandır. Mahlukatın, var
olmak için mutlaka bir yaratıcıya ihtiyacı olduğu gibi, başlangıç ve sonları
da vardır. Allah, bütün sıfatları itibarıyla sonsuz kemaldedir. Aczden, ihtiyaçtan,
zaman ve mekan kayıtları ile bağlı değildir.
Dolayısıyla Allah varki bizde varız.. Allah olmasaydı bizde olmayacaktık. Çünkü her kullandığımız bir eşyanın ustası olurda Bu muazzam insanın bu muhteşem dünyanın nasıl bir ustası olmaz..
Saygılar...
bu olay esasinda gercekdende cok enteresan bir olay...
ne yazik i bir sey soyleyemeyecegim...
ama en azindan sunu soyleyebilrim ki kutsal kitaplarda gecen yaradilis hikayeleri ile antik mitolojik hikayeler inanilmaz benzerlikler gosteriyor...
yani bana gore kutsal kitaplarda var olan olaylar insal hayal gucunu olabilir...
(bu arada ben allaha inanirim,ateist falan degilim ama hobilerimden biriside mitolojidir,ayni zamanda mitoloji ve kutsal kitaplari karsilastiran birde kitap okumustum,zaman bulursam burada paylasmaya calisirim)
ama en azindan sunu soylemeliyim ben insani Tanrinin yarattigina inaniyorum...
insanoglununda tanriyi biraz renklendirdigine...
fatmacan 22.09.2005, 22:55 Bence Allah oldugu icin insanlar vardir cunki bizi yaratan o dur biz Allahi yaratmadik biz bugun varsak Allah oldugu icin variz o olmasaydi bizde olmazdik kisa ve oz sanirim
Bence Allah oldugu icin insanlar vardir cunki bizi yaratan o dur biz Allahi yaratmadik biz bugun varsak Allah oldugu icin variz o olmasaydi bizde olmazdik kisa ve oz sanirim
belki biz allahi yaratmadik ama ne yazik ki sekillendirdik...
alininyolu 26.09.2005, 05:00 şeye benziyo bu tavukmu yumurtadan çıkar yumurtamı tavuktan çıkar ikiside doğru burdada asıl sorulan sorudada vahdeti mevcut olayını bi arastırın derim
GUARDIAN 06.10.2005, 14:08 şeye benziyo bu tavukmu yumurtadan çıkar yumurtamı tavuktan çıkar
kozmik egg ;
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1511
sevgili bada*
cevabin icin sana yurekten katiliyorm,Belkide, tanri evrenin duygu ve dusuncelerin den baska birsey degildir ,
bununla birlikte tum evrenden bagimsiz olarak olaylari gozlemleyep yonetebilir ve bizlerden cok daha bilinclidir.:3D_NG (5)
kader uzerinde rol oynamaz sonucta tanridir ve bilirki kader doner dolasir en dogru sonca ulasir.
EĞER SUFİYE YARATILIŞIN SIRRININ NE OLDUĞUNU SORARSANIZ, HERŞEYİ BİLENİN KENDİNİ BİLMEK İSTEĞİ VE KENDİNİ BİLMENİN DE TEK BİR ŞARTI OLDUĞU, BU ŞARTINDA, KENDİ ASIL VARLIĞINI YİNE KENDİ VARLIĞI İÇİN ZEKAYLA ANLAŞILABİLECEK BİR HALE GETİRMESİ OLDUĞUDUR.
Şimdi ismini net olarak hatırlayamadığım biri düşünürün bilinen bir sözü vardır
"Ben Tanrı var dersem vardır, yok dersem yoktur"
izmirksk 06.10.2005, 19:21 ''bizi Allah mı yarattı yoksa Allah'ı biz mi yarattık''
ilginç bir yaklaşım.ben Allah diye isimlendirdiğimiz varlığın(eğer varsa) hiçbir zaman ispat edilemeyeceğini ve bir kısır döngüye girilebilecek bir tartışma olduğunu düşünüyorum.
insanlık ilk çağdan bu yana çok mesafe katetti.
-telefon,bilgisayar,otomobil,lazer ile bıçaksız ameliyatlar,uçaklar vs..
şimdide gezegenlere uzay mekikleri giderek gezegenler hakkında bilgi vermekte.
insanoğlunun macerası bu.nereden nereye.
ama Tanrı konusunda ilk insanlar neyi tartışıyorsa aşağı-yukarı bizde aynı tartışmadayız.
yani bu tartışma böyle gider ,gider,gider.......
Balabanli 06.10.2005, 23:08 Merhaba arkadaslar
Belki fark ediceginiz gibi ben bu Forumda yeniyim. Ama ilk olarak bu konu carpti gözüme... Yani gercekten cok ilginc bir yaklasim.
Bence herseyin bi bilimsel aciklamasi vardir. Dünyanin nasil olustugundanda bi bilimsel aciklanma yapilmistir ve Auvrupa ülkelerinde bunu ilk okuldan itibaren egitimde veriliyor.
Tarih derslerine gectigimiz zamen, ordan fark edebiliyoruzki, Tanri (hangi inancta olursa olsun) insanlarin eziklige karsi bi tutum olmustur... Belkide hayatta kalmanin tek yoluda bi Tanri olmustur. Inanc herzamanda bir object olarak kulanilmistir ve insanlari kendi cikarlari icin verilmistir...
Asil Marx in inanc hakkinda dayandigi konu okadar abartili degilli... Yani Marx hayranlari icin tek gercek, diger gruplar icin bi abarti, ama bazen insanlar bile inanci kendini avutmak icin kulanilmisligi bile olmustur tarihimizde..
Bi güc vardir, bu elbette olabilir, ama bence soruya cevap vermek olursa, Allah insanoglundan tarafi yaratilmistir... ve bu günümüzde Allah adinada insanoglu kendi insanini öldürebiliyor...
Xatir be
Balabanli
tanri insanlari yaratmiyor,insan tanrilari yaratiyor.
Yakapınarlı 14.11.2005, 17:27 [quote=polata]Şimdi ismini net olarak hatırlayamadığım biri düşünürün bilinen bir sözü vardır
"Ben Tanrı var dersem vardır, yok dersem yoktur"[/quotegüzel ve açıklayıcı bir söz olmuş
ya arkadaşlar aslında ben sorunun sekline katılmıyorum neden mi....
1- tanrıyı biz yaratmışsak ki ben buna inanmıyorum çükü inannırsam inancımdan bu defa süpelnmek gerekir...
2- tanrı bizi yaratmışsa o zaman inancımdan kuşkuya düşmem
basit bir taorem ben yarattıgım bir şeye iman ve itikat etmem...
sadece basit bir mantı yürütüyorum kurandan alıntı yapıp da allahın birliğinden ezeli ve ebedi oluşundan söz etmiyorum....
bence soru sizin allah inancınız varmıdır ya da yokmudur şeklinde olmadır...
benim allah inancım vardır....
ben aleviyim diyen birisinin de inanç sahibi biliyorum... .
sessizfırtına 24.11.2005, 16:31 sılacım bence her ikiside aynı şey ALLAH kendinden bir şeyler kattı bize bizi çamur ve balçıktan yarattı.kısacası ALLAH bizde biz ALLAH tanız yani bada nın da dediği gibi bizi şekillendirdi.şu anda gördüğün varlıklar yani insanlar ALLAH ın birer timsalidir diye düşünüyorum:................
dionysos 24.11.2005, 22:01 Biz mi Allah'ı yarattık, Allah mı bizi yarattı? Kutsal kitapları insan mı yazdı yoksa Allah mı gönderdi?
Daha bir sürü soru... Cevap? Edip Harabi versin o zaman cevabı...
VAHDETNAME
Daha Allah ile cihan yok iken
Biz onu var edip ilan eyledik
Hakk'a hiçbir layik mekan yok iken
Hanemize aldik mihman eyledik
Kendisinin ismi henüz yok idi
İsmi söyle dursun cismi yok idi
Hiçbir kıyafeti resmi yok idi
Sekil verip tıpkı insan eyledik
Allah ile burda birleştik
Nokta-i amaya girdik birleştik
Sırr-ı Küntü kenzi orda söyleştik
İsmi serifini Rahman eyledik
Aşikar olunca zat ü sıfatı
Kûn dedik var ettik bu semavatı
Birlikte yarattık hep kainatı
Nam ü nisanını cihan eyledik
Yerleri gökleri yaptık yedi kat
Altı günde tamam oldu kainat
Yarattık içinde bunca mahlûkat
Erzakını verdik ihsan eyledik
Asılsız fasılsız yaptık cenneti
Huri gilmanlara verdik ziyneti
Türlü vaidlerle her bir milleti
Sevindirip sad ü handan eyledik
Bir cehennem kazdık gayetle derin
Laf atesi ile eyledik tezyin
Kıldan gayet ince kılıçtan keskin
Üstüne bir köprü mizan eyledik
Gerçi Kün emriyle var oldu cihan
Ars-i Kürsü gezdik durduk bir zaman
Bos kalmasin diye bu kevnü mekan
Ademin halkını ferman eyledik
İrfan olan bilir sırrı müphemi
Izhar etmek için ism-i azamı
Çamurdan yogurduk yaptık ademi
Ruhumuzdan bir ruh revan eyledik
Adem ile Havva birlik idiler
Ne güzel bir mekan bulduk dediler
Cennetin içinde bugday yediler
Sürdük bir tarafa puyan eyledik
Adem ile Havvadan geldi çok insan
Nebiler Veliler oldu mümayan
Yüzbin kerre doldu bosaldi cihan
Nuh Naciyullah'a tufan eyledik
Salihe bir deve eyledik İhsan
Kayanın içinden çıktı nagehan
Pek çoklari buna etmedi iman
Onlari hak ile yeksan eyledik
Bir zaman Eshabikefhi uyuttuk
Hazreti Musa'yi Tur'da okuttuk
Siti çulha yaptik bezler dokuttuk
İdris'e biçtirip kaftan eyledik
Süleyman'i dehre sultan eyledik
Eyyub'a acıdık derman eyledik
Yakub'u aglattık nalan eyledik
Musa'yi Suayb'a çoban eyledik
Yusuf'u kuyuya attırmis idik
Mısır'da kul diye sattırmış idik
Zeliha'yi ona çattirmis idik
Zellesinden bendi zindan eyledik
Davut peygambere çattırdık udu
Kazadan kurtardık Lût ile Hûd'u
Bak ne hale koyduk nar-i Nemrud'u
İbrahim'e bag u bostan eyledik
Ismail'e bedel cennetten kurban
Gönderdik sad oldu Halilürrahman
Balıgın karnını bir hayli zaman
Yunus peygambere mekan eyledik
Bir mescide soktuk Meryen Anayı
Babasız doğurttuk orda İsa'yı
Bir Agaç içinde Zekeriyya'yi
Biçtirip kanına rizan eyledik
Beytimukaddeste Kudüs sehrinde
Nehri Seria'da Erden nehrinde
Tathir etmek için günün birinde
Yahya'yı İsa'yı üryan eyledik
Böyle cilvelerle vakit geçirdik
Bu enbiya ile çok iş bitirdik
Baska bir Nebiyyizisan getirdik
Onun her nutkunu Kur'an eyledik
Kuffari Kureysi ettik bahane
Mehmet Mustafa geldi cihane
Halki davet etmek için imane
Murtaza'yi ona ihvan eyledik
Ona kiyas olmaz asla bir nebi
Nebiler sahidir Hakk'ın habibi
Biz onu Nebiyyi-ihsan eyledik
Hak Muhammed Ali ile birlesti
Hep beraber kabekavseyne gittik
O makamda pek çok muhabbet ettik
Leylerelesrayi seyran eyledik
Bu sözleri sanma he insan anlar
Kus dilidir bunu Süleyman anlar
Bu sirri müphemi arifan anlar
Çünkü cahillerden pinhan eyledik
Hak ile hak idik biz ezeliden
Ta ruz-i Elestte Kalubelide
Mekan-i Hüda'da bezm-i celide
Cemalini gördük iman eyledik
Vahdet alemini bilmeyen insan
İnsan suretinde kaldi bir hayvan
Bizden ayri degil Hazreti Süphan
Bunu Kur'an ile ayan eyledik
Sözlerimiz bizim pek muhakkaktır
Dogan ölen yapan bozan hep Haktır
Her nereye baksan Hakkı mutlaktır
Ahval-i vahdeti beyan eyledik
Vahdet sarayina giren için
Hakki heykelyakin görenler için
Bu sırrı Harabi bilenler için
Birlik meydaninda cevlan eyledik
Edip Harabi
bence allaha inanıyosan allah insanları yarattı,inanmıyosanda insanlar allahı yarattı.bunun başak bi cevabının olmadığını düşünüyorum zaten cevabı olmayan bi soru yazmışsın
Baktığımız zaman dünyadaki herşey insanlar için programlanmış, Kuran, incil gibi kitaplar insanlar için getirilmiş, Cennet cehennem insanlar için yaratılmış bu durumda İnsanlar olmadan Tanrının bir işlevi kalıyormu acaba?
bir dörtlük yazmak istiyorum;
"Kıldan bir köprü yapmışsın
Gelsin kullar geçsin diye
Hele biz şöyle duralım
Yiğit isen sen geç Tanrı"
KAYGUSUZ ABDAL
buna bizlerin mi cvp vermesi gerekio. şey gibi bu tavukmu yumurtadan çıkar yumurtamı tavuktan hadi çık bakalım işin içinden.. böyle bi soru olmaz...
Hüseyin69 28.03.2006, 03:55 allah varsa vardir yoksa yoktur
simdi allah yoktur diyecem
dinci tv kanallarinda yapilan propagandalar gibi önüme
bir sürü ayet gelecek zorla beni inandirmalari icin basvurmadik yol birakmiyacaklar
neyse ben fazla gürültü yapmim :)
dedigim gibi varsa var yoksa yok
muharrem58 28.03.2006, 09:37 önüne ayetler gelmesini istemiyorsan yazmayacaksın bu konuda sessiz kalacaksın ARKADAŞIMMMM
srdr_ist 28.03.2006, 11:11 Can erzincan Allah yoksa senin dediğinden bir şey çıkmaz bizde de çıkmaz. Ama varsaaa biz var dedik sen yok dedin o zaman vay haline olan bişeyi red etmek hemde yaratanı cezası nasıl olur. Aklıma geldide paylaşıyım dedim.
Şimdi örnekleme aklıma geldi
Düşünün ki şiirler yazmışsınız eşsiz benzersiz okadar güzeller ki aynı yunusun yazdığı gibi asil vede akıcı gönülleri alıp götürüyor her dizesi hayran bırakıyor vede bu şiirleriniz okadar çok ki kitap olacak şekilde siz şimdi bu şiirleri saklarmısınız yoksa bu ahengi paylaşmazmıydınız.
Sizin bu yazdıklarınıza saygı duyacak hep saklayacak birini bulunduğuna inanır sizi hep atırlatacaktır diye kitap yapar paylaşırdınız değil mi.
Sevgilerimle
Selam Canlar,Yaratılanı sev yaradandan ötürü diye hiç bir söz duymadınız mı?
Allah'ın varlığından ya da yokluğundan şüphe edecek kadar düşüncesiz olmak bizlere yakışmaz.
böyle bir soru sorduğuna göre allaha inancın ya yok yada yok olmak üzere. ve eğer yoksa onca tarihi hiçe sayıyorsun demektir. bence allahın varlığı sorgulanamaz bile
Allah olduğu için İnsan vardır ve tüm mahlukat.
ama İnsan olduğu içinde Allah vardır. bazıları kendi Allahını kendi yaratır. ona tapar.
Dostlar arakadaşlar düşünün allah insanları yaratıyor sonrada diyorki sizi sınamak için dünyaya gönderiyom orda kölelik edin bazı kişilere sonra sizi cennetle mükafatlandıracam:Ama saçma evren o kadar genişki kimbilir bu evrende daha kaçtana allah tanrı var.Bence insanlar içindeki korkuyu bastırmak için böyle bir varlık yarattı elle tutulmaz gözle gözükmez bir varlık allahında tarifi bu degilmi.
insanlar allahı yaratı dünyamız 6 milyar yaşında ve biz kaç bin yıl gerisini biliyoruz sadece 10bin yıl gerisini ve son 3bin yılda din ve allah egemen oldu daha önceleri ateşler,sular,güneşler vb. tanrılar vardı kısacası "İNSAN İNANACAK BİRŞEY BULUR" yeterki insan bulsun baskaları yönlendirmesin yönlendirdigi an filim kopar.Çünkü kendi amacına uygun bir şekilde yönlendirir
Tevfik Fikret ne güzel demiş: ''Beşerin böyle dalaletleri var putunu kendi yapar, kendi tapar''
Nietzsche'nin şu sözleride çok anlamlı yine bu konu hakkında.
'' Tanrı öldü. İmza:Nietzsche Nietzsche öldü. İmza:Tanrı ''
sinan boztepe 28.03.2006, 18:04 elif olduk ötürü, pazar eyleik götürü
yaradılanı sevdik, yaradan dan ötürü............
ne güzel demiş yunus.....
değerli canlar, bu konuyu sitede görünce acaba bu konuyu açan şahısın ne niyetle yazdığını düşünmeye başladım.. ne demek yahu; allah olduğu içinmi insanlar vardır, yoksa insanlar olduğu içinmi allah vardır??? bu nasıl soru..... eğer inancın varsa tüm kainat ve içindeki varlıklar cenabı hakkın bir eseridir.... o dilediği gibi yaradır ve var eder.... ama inancın yoksa sanada saygı duyarım..inanmaya bilirsin.. ama kimsenin inancını sorgulamaya hakkın yok...
şimdi ne demek olsunki biz yaradılanlar allahı var edelim.!!!
bizler onun nurundan nurlanarak var olanlardanız...
inşallah verdiğim mesaj yeterince anlaşılabilirde böyle yetsiz konular üzerinde durulmaz.. çünki üzerinde durulması gereken bir konu var isede şudur: biz niçin yaradıldık?? yaradılış amacımız nedir?? sadece nefes almakmıdır?? yoksa her yaradılan bir amaç içinmi yaradılmıştır??
pelinn_n 28.03.2006, 19:10 allah olduğu için bizlerde varız.eğer herşeyi bir nedene bağladığımızı düşünürsek bizim oluş nedenimizde allahtır.onun isteği üzerine gerçekleştiii herşey..
Mirioglu 28.03.2006, 19:24 İnsan olduğu içinde Allah vardır. bazıları kendi Allahını kendi yaratır. ona tapar.
Evreni ve bütün mahlukatları yaratan Allah (c.c) dir!
Allah olduğu için insanlar vardır!
Ve insanların kendi yarattıkları şey de Allah değildir!
kendi taptıkları bi tanrı ise bahsettiğimiz, onun adı Allah olamaz!i kendi Allahını yaratmak diye bir saçmalık olamaz! Buna Allah demek çok yanlış!
yine diyorum insanlar oldugu için Allah var oldu :İnsanların üzerinde en iyi etkiyi inaçla kurarsın neye inanırsa inansın önemli degil
sinan boztepe 31.03.2006, 21:04 yine diyorum insanlar oldugu için Allah var oldu :İnsanların üzerinde en iyi etkiyi inaçla kurarsın neye inanırsa inansın önemli degil
değerli kardeşim, burada inançlı insanların inandıkları değerlere saygı duy.. bizler allahın yarattığı birer kuluz.. sen kanbul etsende bu etmesende.. onun kudretini her yarattığı nesnede görebilirsin.. tabi senin gibi göremeyenlere sözüm yok..
bir gün sende onun varlığının farkına varacaksın...
alihaydar_22 01.04.2006, 00:54 "ben bir hazineydim bulunmak istedim ve insanlari yarattim" bence cevap burdadir
srdr_ist 01.04.2006, 01:36 Bakın hak kendini görmek istedi ayna olmasa siz kendinizi görürmüydünüz. Kendi yansımanızdan ne olduğunuzu görürdünüz.
Hak kendini bir aynanın karşısında kendini görmeyi diledi vede biz yansıyan tarafız sufi inancına göre.
Allah kendin den ruhundan var eylemeyi diledi. O zamana kadar nebula bbulut topluluğu gibi bir yerdey di.Arş ı yarattı kendini ispat eylemek diledi.
Ruhundan yani hak kendi halini aynadan beyam eden nuru yarattı.
Melekleride yarattı.
Meleklerin görevi sürekli Allah ı tesbih etmek idi.
Allah meleklere bana inanacak varlığımı ispat edecek halife yaratacam dedi
Melekler ya Rabbilalemin fesatlık yaratacak size karşı gelecek kendinize halifemi yaratacaksınız dedi.
Halbu ki sürekli tesbihte olmaları lazım olan melekler bu söz ile tesbihlerini bir an bırakmış oldular.
Buda yaratılacak halife ile aynı manaya geldi.
Melekler ilim sahibi varlık olarak yaratıldıltılar.
Allah bu yaratılışın sebebi ile melekrin bu demelerine vede tesbihlerinde geri kalmaları ile Ademi var eyledi yani hak kendini gördüğü aynayı yarattı biz aynanın içindeki değiliz dışındaki de değiliz aynanın kendisi gibi bakana benzeriz.
Melekler secdeye eğildiler.
Allah herşeyin doğrusunu yaratmıştır. Yüce ve tek Allah insanı kendine kul vede yeryüzene halife kıldı. Ama taşıyamayacağı kadar büyük yük yüklemedi.
Verdiği herşeye karşılık sadece teşşekür yani hamd istedi.
Sırtınızı bana dayayınız size en iyi dost ben olurum der Allah.
Allah olmasa size şunu kim diyecekti göklere bakın ve tekrar bakın gözleriniz yorulur size tekrar döner gördünüzmü bir eksiklik bir çatlak var mı.
Ağaçta yaprak sallansa biz biliriz.
Mayanızda hakkın nefesi var allah a inanmasanız illa ki bişeye inanacaksınız hep yüksekte bir şey vardır içimizde ona sığınırız. Bu Allah olsun sizde dileğimle
Kesinlikle Allah olduğu için biz varız.Çünkü Kur'an da da böyle geçiyor.Allah bizden önce de vardı,şimdi de var,bizden sonra da olacak.Yani Allah ın varlığının başlangıcı da sonu da yok.Arkadaşlar böyle şeylerle tartışmaya bile gerek yok.Zaten müslüman olan her insan Allah ı kabul eder ve hepimizi de O'nun yarattığını bilir.Saygılarımla...
Kesinlikle Allah olduğu için biz varız.Çünkü Kur'an da da böyle geçiyor.Allah bizden önce de vardı,şimdi de var,bizden sonra da olacak.Yani Allah ın varlığının başlangıcı da sonu da yok.Arkadaşlar böyle şeylerle tartışmaya bile gerek yok.Zaten müslüman olan her insan Allah ı kabul eder ve hepimizi de O'nun yarattığını bilir.Saygılarımla...
Sadece Müslümanlar değil Hristyan Yahudi olan da inanır.
Sünnilerin şu tip yorumlarına bayılıyorum:yamukgul:
zakir kardeş bayılacağın bi yorum daha yapayım o zaman.Öncelikle hristiyanların inandığı Allah (haşa 2 tane Allah yok da onlar öyle zannediyorlar) ayrı,müslümanların inandığı ayrı.Onlar Hz.İsa'nın (haşa) Allah'ın oğlu olduğuna inanırlar.Sen de müslümansan eğer böyle bişeyin olmadığını da bilirsin.Onlar Hz.meryem i de (yine haşa) Allah la birleşip Hz.isa yı meydana getirdiğine inanır.Hani onların üçlemesi varya o işte.
Yani müslümanların inancıyla onların inancı bir değil kardeş anlatabildimmi?
Al bu yoruma da bayıl.:))::):))::):)
zakir kardeş bayılacağın bi yorum daha yapayım o zaman.Öncelikle hristiyanların inandığı Allah (haşa 2 tane Allah yok da onlar öyle zannediyorlar) ayrı,müslümanların inandığı ayrı.Onlar Hz.İsa'nın (haşa) Allah'ın oğlu olduğuna inanırlar.Sen de müslümansan eğer böyle bişeyin olmadığını da bilirsin.Onlar Hz.meryem i de (yine haşa) Allah la birleşip Hz.isa yı meydana getirdiğine inanır.Hani onların üçlemesi varya o işte.
çok merak ediyorum Hz. Muhammedin inandığı Allah ile bizim inandığımız Allah aynımı.
kardeş bana göre çok şükür aynı ancak seni bilemem...
kardeş bana göre çok şükür aynı ancak seni bilemem...
o zaman onu bizden farklı kılan ne kardeş. o Cebraili, mikaili, Cenneti Cehennemi görmüş çıkmış Rabbin divanına. bizde oyalanıp duralım burada. :yamukgul: aramızda bir fark var ama ne ola ki.
O'nun farkı O,Allah 'ın sevgilim,habibim,elçim dediği bir peygamber olması.İşte bizle peygamberimizin farkı o.Ama hepimizi Allah yarattı.İnananı da inanmayanı da.Yani ALLAH tekdir.Aslında bu konuyu açmak bile saçma.Çünkü müslüman olan herkes kelime-i şehadet getirmezmi.Her müslüman'La ilahe illallah muhammeden resulullah' demezmi?Eee.Bunun anlamı da'Allah'dan başka ilah yoktur,Hz Muhammed(sav) O'nun kulu ve elçisidir' demek değilmi?Bunun üstüne söylenecek bir söz olduğunu düşünemiyorum...
O'nun farkı O,Allah 'ın sevgilim,habibim,elçim dediği bir peygamber olması.İşte bizle peygamberimizin farkı o.Ama hepimizi Allah yarattı.İnananı da inanmayanı da.Yani ALLAH tekdir.Aslında bu konuyu açmak bile saçma.Çünkü müslüman olan herkes kelime-i şehadet getirmezmi.Her müslüman'La ilahe illallah muhammeden resulullah' demezmi?Eee.Bunun anlamı da'Allah'dan başka ilah yoktur,Hz Muhammed(sav) O'nun kulu ve elçisidir' demek değilmi?Bunun üstüne söylenecek bir söz olduğunu düşünemiyorum...
hani Allah adildi. kimseye haketmediği bir nimetini vermezdi. demek ki habibi olmasının bir hakkaniyeti var. elçi seçmesinde de bir hakkaniyet var.
bu hakkaniyet idraktir. o tüm alemi idrak edip Allahın divanına çıkmış tek Ademoğludur.
bu yüzden habibim olmasaydı mahlukatı yaratmazdım demiştir. bu yüzden Muhammedin nurundan cümle alem var edilmiştir.
cebrail bir perdenin arkasından vahiy alıyomuş. Hz. Muhammede götürüyormuş. merak etmiş. ya perdenin arkasında ki aç şu perdeyi de yüzünü göreyim merka ettim demiş. perdenin arkasında ki aralamış perdeyi. Cebrail ne görsün. ya Muhammed madem vahiyler senden sanaydı ben niye boşuna gelip gittim. :yamukgul: :yamukgul:
miractada Cebrail bir yere kadar gitmiyomuydu. Muhammed ondan sonra devam ediyodu. işte orada Muhammed Muhammede kavuştu. emin şehrin sahibi oldu. :)
Kardeş böle konuşupta günaha girme. Haşa Allah'ın adil olduğundan bir şüphen mi var?Eğer bi süphen varsa bende senin müslüman olduğundan şüphe ederim...
Kardeş böle konuşupta günaha girme. Haşa Allah'ın adil olduğundan bir şüphen mi var?Eğer bi süphen varsa bende senin müslüman olduğundan şüphe ederim...
benim bi şüphem yok. Muhammedde senin benim gibi bir İnsandı. ismi Ahmet idi. sonra Allahı bildi. yandı aşkından dağlarda, mağaralarda çöllerde hep onu aradı İbrahim misali. ilk önce Cebraili buldu. sonra tüm arşı. sonra arşıda aşıp mikaille tanıştı. oradan da hakkın divanına çıktı.
Muhammed oldu. Muhammed Muhammede kavuştu. Habibullah oldu. Allah nurunu tamamladı. bilinmeyi arzu etti. onu Muhammed bildi. Ademden bugüne kadar her peygamber Allahın bir sıfatını idrak etti. nur gittikçe tamamlanıyodu biri hariç. kimse Allahın zatını bilemedi mahlukattan. Muhammed ise zatını bildi.
Allah adildir, şüphe eden kafirdir. :)
kardeş senin de bi dediğin ötekini tutmuyo. Bi önceki msj da 'Hani Allah adildi?' demişsin.Ama şimdi de 'Allah adildir,şüphe eden kafirdir.' demişsin.Ben senin laflarına bi türlü anlam veremedim.
Ayrıca peygamberimiz insandı ama normal senin,benim gibi değildi.O,tüm nefsani arzularından uzaklaşabilen bir insandı.Hemde peygamer olmadan önce de O'na el-emin denmiyormoydu.Erkekler biryere giderken mallarını,en değerli eşyalarını,hatta hanımlarını bile O'na emanet etmiyorlarmıydı? Ki daha o zaman peygamber olmamıştı.Burdan da anlaşılacağı gibi o senin,benim gibi bi insan değildi...
Onlar tek Allaha inanırlar.HZ İSAyı Allah olarak görmezler!! :sarkazm
Hem görüyorlarsada görsünler onların inancı kendine.
kardeş senin de bi dediğin ötekini tutmuyo. Bi önceki msj da 'Hani Allah adildi?' demişsin.Ama şimdi de 'Allah adildir,şüphe eden kafirdir.' demişsin.Ben senin laflarına bi türlü anlam veremedim.
Ayrıca peygamberimiz insandı ama normal senin,benim gibi değildi.O,tüm nefsani arzularından uzaklaşabilen bir insandı.Hemde peygamer olmadan önce de O'na el-emin denmiyormoydu.Erkekler biryere giderken mallarını,en değerli eşyalarını,hatta hanımlarını bile O'na emanet etmiyorlarmıydı? Ki daha o zaman peygamber olmamıştı.Burdan da anlaşılacağı gibi o senin,benim gibi bi insan değildi...
Hz. Muhammed 50 arşın boyunda, 20 arşın genişliğinde, üflediğinde ağzından ateş çıkaran bir varlıkmıydı yani. senin benim gibi İnsan değildiyse o zaman Allah mı adil değil.
sende ne varsa Ahmedde de o var idi. Ahmedde bir Muhammed vardı onu buldu Muhammed oldu. sende de var. sende bulabilirsin o Muhammedi emin olursun.
Allah adildir. tüm İnsanları en güzel şekilde yaratmıştır.
And olsun ki biz İnsanı en güzel şekilde yarattık. (tin-4)
kardeş ben normal değil derken onu kastetmedim.Sen nefsani arzularını yenemiyosun,ama O yenebiliyodu.İşte normal olmaması burdan kaynaklanıo.Ama sen hala anlamamakta ısrar ediyosun.
zakir kardeş bende zaten hz.İsa yı Allah olarak görürler demedim.Allah ın oğlu olarak görürler(haşa).Bidaki sefere iyice okuyup da yorum yazarsan daha iyi olur.
Allah vardır ve onunla beraber hiç bir şey yoktur. Bu an dahi o andır.
Allah zatı ile evrende mevcuttur ama evren Allah değildir. Allah zatı ile insanda nevcuttur ama insan Allah değildir. Allahı idrak etmek onun idrak edilemeyeceğini idrak etmektir.
Evvelde, Ahirde, Zahirde, Batinda Hu dur. Hatta bunlardan da ganidir.
Başlangıçta İnsandır sonda insandır. Aslında bunlara bakarak ne yaradan vardır ne yaradılan. Var olan Allahtır...
Var olanı görmek istiyorsan Nefine Bak..
zakir kardeş bende zaten hz.İsa yı Allah olarak görürler demedim.Allah ın oğlu olarak görürler(haşa).Bidaki sefere iyice okuyup da yorum yazarsan daha iyi olur.
Bırak ALLAHIN OĞLU OLARAK GÖRSÜNLER.Kimene.Kendi inançları.HZ MERYEMİN hamile kalması ve ve İSA nın doğması insanları o inanışa sürüklemiş.Ayyı şey müslümanlıktada yaşansaydı emin ol müslümanlar bunu daha da ABARTIRDI!
oh be artık anlaşmaya başladık zakir kardeş en sonunda birbirimizi anladık.Yorumların için saol.
Ne önemi var sünni06 kardeş :D
bence ikisini birbirinden ayırt edemeyiz.insanlar olmasa allah allah olmasa insanlar olmazdı.bazı konularda mantık aramak yersiz.insan bir şeylere sığınıp tutunmazsa yaşamanında bir anlamı kalmaz.
yanlış düşünüyorsun selva kardeş
Bir hadis-i şerif te şöyle buyurulur:
'Allah var idi ve Allah'tan başka birşey mevcut değildi'(Buhari-Tecrid-i sarih:1317)
Allah'ın Adem Aleyhisselamı yaratmasını bi ayet şöyle açıklıyor:
-Allah onu topraktan yarattı.Sonra ona 'OL' dedi ve oluverdi'(Al-i İmran-59)
'Andolsun ki biz sizi yarattık'(A'raf:11)
'Sonra size şekil verdik'(A'raf:11)
'Allah ademi kendi suretinde yarattı'(Buhari-Hadis-i şerif)
merhaba corbada benimde tuzum olsun
insanlar korktuklari icin tanri,lar yarattilar ve güclüler bunu kullandi korkaklara, yoksullara yalnizca yarattiklari tanrinin arkasina saklanmak kaldi.
bi. düsünün yasalar yalnizca zenginleri savunur. bize kalan yalnizca kirintilardir.
huseyincem 06.04.2006, 01:12 ben olmasan ne dünya ne siz ne bu site nede allah olurdu.olmayan birşeyin tanrısı yoktur.tanrı yarattıklarının tanrısıdır.ben olduğum için tanrı var.olmasaydım o da olmazdı.insanlar olmasaydı o da olmazdı.
kardeşler bu yukardaki ayetler size hiçbişey anlatmıyormu?
deniz gibi 06.04.2006, 17:03 Bence diye biliyorsak ne güzel yani herşeyden soyutlanmış öz düşünce.Bence insan allahı yaratmıştır.Çünkü bir şeyler sığınma ve beklenti hikayesi allahın varlığını yaratmıştır.Sonra kişisel beklentiler değilmi.
nesimi.topal 09.04.2006, 00:37 allah diye bir şey yok sadece insan lar var oldukları için kendilerine bir yaratıcı bulma çabaları içinde oldukları için boyle bir kavram çık mıştır
Merhaba sünni06..,.
Ayrıca peygamberimiz insandı ama normal senin,benim gibi değildi.
Ben buna katılmıyorum,oda benim gibi bir insandı.Ama iyi yönlerinden dolayı seçilmiş ve insanlığa gönderilmiş bir nebidir burası ayrı..
O,tüm nefsani arzularından uzaklaşabilen bir insandı.
Ben sana hadisleri hatırlatırım o zaman...o hadislere bakılınca pek uzaklaşamamış gibi görünüyor.
Merhaba sila..,
Sorduğun soruya cevapen..,
Peygamberler ne için gönderildi..,kim gönderdi,geçmişten ve gelecekten kim haber verdi,buna gönderilen ilahi kitaplardan baktığımız vakit..bir şeyleri düşünebiliriz.
Tamam nebi gönderildi...peki kim gönderdi.Yada bunlar kendi kendilerine mi Nebi oldular.Eğer öyleyse ne için birbirlerini doğrulayan ayetler ve kitaplarla karşımıza gelmişler diye sorarsak kafaımzdaki sorulara burdan da çözüm bulabiliriz.
Yanii mesala sen cinlere inanmayabilirsin.Fakat;kuranda cinlerin varlığı belirtilmiştir.Fakat;onlar bizden farklı bir boyutta olduğu için biz onları göremiyoruz.Her topluluğu araştır bu cinler aleminden bahseder,şimdi buda mı doğru değil.Yaratılan her şey hesapa çekilmeyecek olanlar belli bir komut yüklenmiş ve direkt olarak (calılar olarak ele alıyorum) ne yapacağını daha önceden biliyormuş gibi hemen harekate geçiyor,,Hayvanlar alemine bakabilirsin mesala;o alemler hakkında biraz bilgi edinirsek mutlaka her şeyin boş olmadığı görülür.İnsanoğlunun değerli şahsiyetleri hayvanlar aleminden bir çok şeyi öğrenmiştir.Örn:İlk kardeş kanının dökülmesi(Habil ile kabil) burda bir karganın yardımcı olması...,Doğada,
1.)Etçiller var
2.)Otçullar var
3.)Ayrıştırıcılar var..
Yani mükemmel bir döngü sağlanmış ve bu döngü içerisinde Cinler ve İnsanlar bazı alanlarda hariç bu dögünün içerisinde yaşamaktadır.Cinler ve insanlar hesapa çekileceklerinden diğer canlılardan farklıdırlar bunuda unutmamak gerekir.Anlayacağın Sen allahı onun elçisiyle,gönderdiği ilahi emirler ve kitaplarıyla,geçmişten ve gelecekten bazı konularda değinmiş olmasından,Gönderilen her şeyin birbirini doğrulamasından bir yaratıcının olduğunu anlayabilirsin.
Şimdi Tarih öncesine giderkse tabii ki Hz.adem döneminden ele alırsak(Zaten gelenekleri ve görenekleri yargılamayan tek peygamberdir :) ) ondan sonra kardeş kanının dökülmesiyle farklı bölünmeler yaşamış ve başka diyarlara giden bu kardeşler kendi ADLARIYLA anılarak belirli bir IRK kimliğide oluşturmuştur.Ha burda şuna gelmek istiyorum ilk başlarda da insan oğlu Yaratıcını biliyordu.Fakat ilk kanın dökülmesinyle belirli dönemler yaşayan insanoğlu başka diyarlarda artık insan tanrı modelini oluşturmuştur yaklaşımını desktelenmiştir.
Yanii insanlık tarihini Hz.ademle almayan bilginler sadece yaptıkları araştırmalarda duvarlara,mağaralara,halen nasıl yapıldığı belli olmayan bir sürü dikili ve heykelerden yola çıkarak İNSAN,tanrıyı yaratmıştıra getirmişlerdir.İşte,her şey burdan başladı insanlar sorguladı,felsefeciler düşündü yorum yaptı,tartıştılar.İnsanlarda bunlardan etkilendi,sorguladı ve bugünlerde de İNSAN,tanrıyı yaratmıştır ilkesine bağlı olanlar böyle ortaya çıkmıştır.Fakat;Benden sana demesi ALLAHın gönderdiği nebiler,resuller hep birbirlerinden sonra gelerek birbirlerini doğrulamışlardı.
Bir yazı buldum paylaşmak istedim,sanırım bu yardımcı olur.
Gaybi işlerde dini meselelere gelince, bunlara iman etmek vaciptir. Mahiyetini ve keyfiyetini bilmesek bile. Çünkü imanın bir zirvesi vardır ki, o da Allah'a iman etmektir. Bir kere kendi isteğinle Allah'a iman ettin mi? Aklınla zirvenin altına girdin mi? Aklın alsın, almasın Allah'ın her dediğini kabul etmek zorundasın. Çünkü bilmemek ve görmemek de hiçbir zaman delil sayılmaz. Çünkü maddeyi gören gözler, manaya da inanmak mükellefiyetindedir. Yani bir şeyin varolduğunu bilmemek, o şeyin yok olduğunu göstermez.
Şöylede düşünebilirsin mesala sen ve arkadaşını bir aynı anda karanlık bir odaya koyulduğunu farzet ilk başta sen onun orda olduğunu sen gördüğün için bilirsin değil mi..Fakat dahas sonra sen "seslendiğin" zaman diğerinin sana yanıt vermediğini düşünürsen sen artık onun orda olduğunu anlayabilir misin ?
Örneklemeler dahada çoğaltılabilir,bu arada inşallah konu dağılmamıştır..:p :yamukgul:
Alıntı:
Gaybi işlerde dini meselelere gelince, bunlara iman etmek vaciptir. Mahiyetini ve keyfiyetini bilmesek bile. Çünkü imanın bir zirvesi vardır ki, o da Allah'a iman etmektir. Bir kere kendi isteğinle Allah'a iman ettin mi? Aklınla zirvenin altına girdin mi? Aklın alsın, almasın Allah'ın her dediğini kabul etmek zorundasın. Çünkü bilmemek ve görmemek de hiçbir zaman delil sayılmaz. Çünkü maddeyi gören gözler, manaya da inanmak mükellefiyetindedir. Yani bir şeyin varolduğunu bilmemek, o şeyin yok olduğunu göstermez.
Şöylede düşünebilirsin mesala sen ve arkadaşını bir aynı anda karanlık bir odaya koyulduğunu farzet ilk başta sen onun orda olduğunu sen gördüğün için bilirsin değil mi..Fakat dahas sonra sen "seslendiğin" zaman diğerinin sana yanıt vermediğini düşünürsen sen artık onun orda olduğunu anlayabilir misin ?
felsefeye dayali orneklerr..... cok karisik ama dusundugundeee insana mantikli geliyorr..... ama bu konu her dusunuldugunde mantikli geliyorr bana ondan cok karisikkkk.... ben yorum yapmayacagim yorumlari alacagim....:)
emircan26 09.04.2006, 16:55 eger allah evreni bagimsiz olarak izleseydi ozman bir kader olayi olmazdi, kader olmadan söylermisiniz bana sadece insan vücunda olan milyarlarsa müthis hadiseleri kim yönetecekti. Mesela hangimiz kalp atilarimizi kendimiz düzenliyorz, vücümdumuzda saniyide milyonlarca hüce ölüp diriliyor, vucudumuzdaki killarin böyümesi ve dökülmesi gibi hadiselerin hicbirine vakif degiliz ve bunu gibi binlerce misal verilebilir. iste bunlar bizim kader planimizda olan seylerdir. demek ki kader olmasa bizde olamazdik
aleviiso 10.04.2006, 20:38 allah bukadar düzeni kurmuştur ve insanları o yarrattıgı ve ona ibadet etmemiz için yarattıgı dan allah oldundan biz de varız
hz muhammet bizim gibi bir insandır ama çok zeki ve akıllıdır
sünni sen burda ne işin var
ozcangulum 10.04.2006, 20:46 ya bende yavaş ayvaş allaha olan inancımı yitiriyorum allah diye bişey varmı deist diyebilirim kendim için
Aleviiso ben buraya alevi-sünni ayrımı yapılmıyo die geldim.Ama yanlış gelmişim.Senin gibi anlayışsızlar olduğu sürece...
Benim yerime bi atheist gelmiş olsa bu kadar sinirlenmezdin.Ama sünniler alevilerin düşmanı ya... Al silahı öldür nerde görürsen öle dimi?
Şu Amerikanın oyunlarına kanmayı ne zaman bırakacak bazıları ben hala anlamadım.Sünni-alevi-türk-kürt ayrımı yaptıranlar da Şerefsiz Amerikalılar değilmi?
Aleviiso ben buraya alevi-sünni ayrımı yapılmıyo die geldim.Ama yanlış gelmişim.Senin gibi anlayışsızlar olduğu sürece...
Benim yerime bi atheist gelmiş olsa bu kadar sinirlenmezdin.Ama sünniler alevilerin düşmanı ya... Al silahı öldür nerde görürsen öle dimi?
Şu Amerikanın oyunlarına kanmayı ne zaman bırakacak bazıları ben hala anlamadım.Sünni-alevi-türk-kürt ayrımı yaptıranlar da Şerefsiz Amerikalılar değilmi?
Haklısın sünni06 Amerikanın ve batının ülkemiz ve insanlarımız üzerinde büyük oyunları var.Alevisoya da katılmıyorum.Yanlış bir ifade kullandığını düşünüyorum.
Ancak Amerikadan da ,Batıdan da önce " Kızılbaşların katli vaciptir" "Kırk kızılbaş kellesi getiren cennete gidecek" zihniyetini yaşatan bir avuç insanıda
görmezden gelemeyiz.
manifesto 10.04.2006, 22:03 Ancak Amerikadan da ,Batıdan da önce " Kızılbaşların katli vaciptir" "Kırk kızılbaş kellesi getiren cennete gidecek" zihniyetini yaşatan bir avuç insanıda
görmezden gelemeyiz
Onlar şimdi Rablerine hesap vermeyi bekliyorlar, ben o biravuç insanada Allahdan hidayet diliyorum.
pirihorasani 11.04.2006, 01:56 Allah Koca Bir Okyanustur,Bizler ise ona ait birer ufacik damlayiz.
İnanç konusundeki tartışmalar,zararları yararlarından fazladır,bu konuların tartışması bilimsel olarak yapılması halinde herşeyi sorgulama imkanımız olur,toplum olarak bilimsel tartışmalara açık deyiliz,nedeni ise inanç kültürün etkileri geniş düşünmemizi etkilemiştir,akıl ve mantığın arasında bocalıp dönyoruz mantığımızın almadığı çok şeyi tapoların etkisiyle kabulleniyorüz,tanrı inancı doğuşumuzla beraber bizimle gelmiyor sonradan alıyoruz,akılımızla (US)inanıyoruz mantığımız kabul etmese bile, tarnının varlığı gördüklerimizle deyil duyduklarımızla inanıyoruz,burda sıyası yalpazenin etkisi ortaya çıkıyor.sol görüşlü bir insan bilimsel düşüncelere açik olduğundan dolayı herşeyi sorguluyabilir.sağ göruşlu bir insan bu olanağa haiz deyildir herşey bir yaratan tarafından yaratılmış olduğunu inancındadır.bu duşuncesinden dolayı tanrının bir kulu olup tanrıyı korumakla yükümlü olduğu hisi içinde yaşamını sürdürür.dinlerin tarihine baktığımızda ikibin yılık geçmişleri vardır,insan oğlunun dunyadakı tarihi konumu dinlerin tarihini yuzbinlerce yıl katladığına göre.tanrımı insanları yoksa insanlar tanrıyı yarattı? sorusunun cevabını sevgili okuyucularıma bırakıyorum.saygılarımla.
Allah Koca Bir Okyanustur,Bizler ise ona ait birer ufacik damlayiz.
Sn Pirihorasani, Bu düşünceler Alevi kesmini fazla bağlamaz, O nedenle konulara Alevi ölcekli bakalım isterseniz; kaldı ki Diğer Mesheplerde bu tanıma itiraz ederler. Bu içinden geçenlerin bir yansımasıdır sadece.
Alevi inancı İnsani değerleri ön üst seviyede görür, o nedenle ufacık bir damla, naciz bir kul vs takılarla betimlemezler;
O nedenle bak aşağıdaki iki örnek buna en iyi cevaptır
1. Benim Kabem insandir...
Insani yüce bir deger olarak görmeyen hic bir düsünce, dogasi geregi, insana da saygi duymaz. Cani istedigi zaman onu atese verip yakmakta ya da kursuna dizmekte hicbir sakinca görmez. Alevi felsefesi, insani tanri katina cikarirken, tanriyi da insan seviyesine indiriri. Büyük insan Nesimi`nin dedigi gibi: „Gah cikarim gök yüzüne seyreylerim alemi, gah inerim yer yüzüne alem seyreyler beni“
2. Her ne varsa bu alemde, hepsi mevcuttur Ademde….
pirihorasani 11.04.2006, 14:10 Alıntı:
pirihorasani´isimli üyeden Alıntı
Allah Koca Bir Okyanustur,Bizler ise ona ait birer ufacik damlayiz.
Sn Pirihorasani, Bu düşünceler Alevi kesmini fazla bağlamaz, O nedenle konulara Alevi ölcekli bakalım isterseniz; kaldı ki Diğer Mesheplerde bu tanıma itiraz ederler. Bu içinden geçenlerin bir yansımasıdır sadece.
Alevi inancı İnsani değerleri ön üst seviyede görür, o nedenle ufacık bir damla, naciz bir kul vs takılarla betimlemezler;
Insani yüce bir deger olarak görmeyen hic bir düsünce, dogasi geregi, insana da saygi duymaz. Cani istedigi zaman onu atese verip yakmakta ya da kursuna dizmekte hicbir sakinca görmez. Alevi felsefesi, insani tanri katina cikarirken, tanriyi da insan seviyesine indiriri. Büyük insan Nesimi`nin dedigi gibi: „Gah cikarim gök yüzüne seyreylerim alemi, gah inerim yer yüzüne alem seyreyler beni“
kesinlikle kınıyorum
insanları allah yaratmıştır
allah olmasaydı insanlar olmazdı
ama bu soruyu hiç beyenmedim
aykudgöksun 03.08.2006, 14:18 ya bu soru ateist misin değil misin gibi bişey olmuş allah insanı yarattı dersek inançlı oluruz insan allahı yarattı dersek allah diye birşey yok insanlar cvp vermediği ve korktuğu şeylerin sonunu boş bırakmamak için kafalarında allah düşüncesini oluşturmuş deriz...bu soruyu ben de beğenmedim
önemli bi soru..yüz hatta binyıllrdır insanoğlu kendisine binlerce tanrı yaratmştır..
deniz kenarında dalga yı gören insan ' deniz tanrısı' nı
yaprağın oynadığnı gören 'rüzgar tanrısı' nı
güneşi gören 'güneş tanrısı' nı
ateşi gören !ateş tanrısı! nı..... bunun gibi binlrce tanrı yaratmış insanoğlu ..sebep cehalet sadece...
bunu karşısında sadce bilim durabilir.. o yüzden örümcek zihniyet ler hep bilime karşı çıkmştr.. öyle ki bundan 2 3 yüzyıl önce dünya yuvarlktr diyenleri asıyorlardı...sebep din elden gidiyordu...örümceklerin ekmek teknesi ellerinden alınıyordu....
dar zihniyetlerin açıklama getiremedkleri yerde tek cıkar yol, manevi yol dur...
bunu da çok ii kullanıyorlar...
herşey insanoğlunun hayal dünyasıdır.....
gerçeği açıklayacak olan sadece bilim dir...
bu soru çok terbiyesizce hazırlanmış bir soru
kesinlikle kınıyorum
insanları allah yaratmıştır
allah olmasaydı insanlar olmazdı
ama bu soruyu hiç beyenmedim
cevap vermekte biraz gec olduu :) arkadasta yorumunu tam izinime dek getirmiss anlasilann :)) neyse sakayi bi yana biraktiktan sonraa yorumuna saygi duyuyorummm. bunda kinayacak birseyy yok terbiyesizcede hazirlanmis bi soru degil bu ,yani bi art niyetle hazirlanmadii , bu herkesin dusunduguu herkesin sorduguu bi soruu tabiki benim cevremdee.banada yoneltilen bir soruuu. bende sizin o guzel yorumlarinizi yada dusuncelerinizi almak icin buraya actim. begenmeyebilirsinde o terbiyesizce biraz agir olmuss sanirimm.. tabiki bedelide olmusss artik birsey demiyorumm :p
gamze... 04.08.2006, 23:19 bence allah olduğu ıcın ınsan evladı var.
bunun tersı soz konusu bıle değildir
Ortada Allahın kendisini ifade sorunu var aslında. Allah insanlar olmadan kendisini ifade edemezdi bu çok önemli bence...
Alinin_Askeri 06.08.2006, 21:35 alevi kardeslerim,
sadece aleviyim diyerek yetınmeyip inançlarımız hakkında ufak bir arastırma yaparsanız bu sorunun cevabı olan vahdet-i vucut ogretısını goruceksınız ve bu kadar tartışmayada gerek kalmıcaktır
Alinin_Askeri 07.08.2006, 11:32 alevi kardeşlerim;
sadece aleviyim diyerek yetinmeyip inançlarımız hakkında ufak bir araştırma yaptıgınızda sorunuzun cevabı olan vahdet-i vücut öğretisini görüceksiniz ve bu kadar tartışmaya gerekde kalmıcaktır
Ortada Allahın kendisini ifade sorunu var aslında. Allah insanlar olmadan kendisini ifade edemezdi bu çok önemli bence...
biz bir tabloyuz ressam ise hakk tealadır, etrafa bir bak bunca kötülük içinde,güneş hiç doğmamazlık etmiyor veya batmamazlık etmiyor, bizim ihtiyacımız olan bütün yiyecek ve içecekler,her daim bize sunuluyor, biz yemeği tadını çıkara çıkara yiyoruz vucudumuz, bütün vitamin protein ihtiyacını alıyor yani biz karışmıyoruz, çok aciziz kalbimizin çalışmasına bile hakim değiliz, şu tabiat kışın ölüyken baharda rengarenk canlanıyor, bundan güzel ifade olurmu saygılar
Merhabalar,
Sıla sorunu su şekilde cevaplayayım. Allah (c.c) tüm kainatı yarattı ve tüm kainatıda insana hizmet etsin diye insanı yarattı. İnsan kainatın en nadide en değererli varlığıdır. Allah(c.c)'ın birinin var oluşuna yada yok oluşuna ihtiyacı yoktur. O insanlığı yoktan var ettiği gibi var olan bir şeyide yok eder. Bunu tabi yorumlarla değilde ayet ve kainattan örneklerle coğaltabiliriz. Mesela Allah(c.c)'ın sıfatları vardır. Bunları bilir herkez. Görme (basar) sıfatı olmasa idi onu insana veya varlıklara koyamazdı. Söyle diyelim bir kalemin nasıl olduğunu bilmeyen bir ustanın o kalemi de başkasına tarif etmesi veya anlatması olamayacağı gibidir. Kelam (konuşma) Sıfatı Allah(c.c) de olmasa idi bizde konuşamazdık. Allah yarattığı her varlıkta sanatkarlığını göstermiştir ve kendi özelliklerini eklemiştir. Bunu görmek ise cok basittir. Nakışları cok iyi işlemiş. Buda demek oluyorki Allah Olduğu için bizler varız biz olduğumuz için değil. mesela bu sorudan yola cıkarak aklımda kaldığınca tarihten bir örnek vermek istiyorum.
Peygamber Efendimiz'e gelen, inançsız bir grup, 'Ya Muhammed, mahlukatı Allah yarattı? Allah'ı kim yarattı?' Diye sordular. Bu soru üzerine Cebrail (a.s) cevap olarak, Allah'tan ihlâs suresini getirdi. ihlas suresi bu gibi şirkleri temizledi..
İhlasın meali şöyledir.
"1 – De ki: O, Allah’tır, gerçek İlahtır ve Birdir.
2 – Allah Samed’dir.
3 – Ne doğurdu, ne de doğuruldu.
4 – Ne de herhangi bir şey O’na denk oldu."
Allah (c.c) ayetinde "Biz göğü, yeri ve bu ikisi arasında olanları oyun olsun diye yaratmadık. (Enbiya suresi, 16) "
"Göğü, yeri ve bu ikisi arasında olanları boşuna yaratmadık. (Sad suresi, 27) "
Aslında Bunu en güzel acıklayan sıfat Samet sıfatıdır. Samet sıfatı (Her şey ona muhtaç, O ise hiçbir şeye muhtaç değil) olan Allahın bu alemi yaratmasının, haşa!, bir ihtiyaçtan geldiği düşünülemez.
Allah, varlığı kendisinden olup başlangıcı ve sonu olmayandır. Mahlukatın, var
olmak için mutlaka bir yaratıcıya ihtiyacı olduğu gibi, başlangıç ve sonları
da vardır. Allah, bütün sıfatları itibarıyla sonsuz kemaldedir. Aczden, ihtiyaçtan,
zaman ve mekan kayıtları ile bağlı değildir.
Dolayısıyla Allah varki bizde varız.. Allah olmasaydı bizde olmayacaktık. Çünkü her kullandığımız bir eşyanın ustası olurda Bu muazzam insanın bu muhteşem dünyanın nasıl bir ustası olmaz..
Saygılar...
S.A
Allah razi olsun bu Candan, nede güzel anlatmis.
Saygilarimla
alevi kardeslerim,
sadece aleviyim diyerek yetınmeyip inançlarımız hakkında ufak bir arastırma yaparsanız bu sorunun cevabı olan vahdet-i vucut ogretısını goruceksınız ve bu kadar tartışmayada gerek kalmıcaktır
Sn.Alinin Askeri biz zaten araştırmalarımızı ve bilgilerimizi karşılıklı tartışıyoruz yani paylaşıyoruz sonuş itibari ile tartışmak demek kavga etmek değildir. Kaldı ki eğer bu konuda bile biz değil siz yeterince okusaydınız kısım kısım Vahdet-i Vucut bilgileride verilmiştir. İsterseniz şu örneği okuyabilirsiniz. Burası paylaşım formu o nedenle kişiler dilediği gibi fikirlerini saygı çerçevesince dilediği kadar örneklendirebilir. Sınır koymuyoruz ve söze kilit vurmuyoruz. Bu amaçlı forum olduğuna göre burda tartışmak kadar doğal ne olabilir. Bunlar yerine sizde bilgilerinizi paylaşsanız eminim daha çok formata uygun olur.
BALTA:
" sertur "biz bir tabloyuz ressam ise hakk tealadır, etrafa bir bak bunca kötülük içinde,güneş hiç doğmamazlık etmiyor veya batmamazlık etmiyor, bizim ihtiyacımız olan bütün yiyecek ve içecekler,her daim bize sunuluyor, biz yemeği tadını çıkara çıkara yiyoruz vucudumuz, bütün vitamin protein ihtiyacını alıyor yani biz karışmıyoruz, çok aciziz kalbimizin çalışmasına bile hakim değiliz, şu tabiat kışın ölüyken baharda rengarenk canlanıyor, bundan güzel ifade olurmu saygılar
Çok güzel ifade etmişsin sağolasın...
trakyalevi 16.08.2006, 14:44 çok karışık gözükmekle birlikte çok ta basit bir soru.eğer içinde bir yaradan sevgisi varsa onu sen,içinde bir yaradan korkusu varsa seni o yartmıştır.yani her ikiside kişiye göre değişir.
umutdurmuş60 18.08.2006, 09:31 Ben Olmasam Ne Şu DÜnya Olurdu Ne Bu Forum Ne Allah..deĞİl Mİ Canlar....
ibo(arguvan) 21.02.2007, 04:42 nasıl bir soru böyle ya bi arkadaşımda bana şunu sorduydu kendisi ateist ti allah bükemiyeceği demiri yaratabilirmi gelde cevapla hadi ama biz olmasak allah ne kaybederdiki çok farklı açıklamaları vardır bunun ama ben bilmiyorum ama bence gereksiz bir soru burada çoğu kişi bunun cevabını biliyordur
nasıl bir soru böyle ya bi arkadaşımda bana şunu sorduydu kendisi ateist ti allah bükemiyeceği demiri yaratabilirmi gelde cevapla hadi ama biz olmasak allah ne kaybederdiki çok farklı açıklamaları vardır bunun ama ben bilmiyorum ama bence gereksiz bir soru burada çoğu kişi bunun cevabını biliyordur
ALLAH bükemeyyeceği demiri yaratırmıydı?
Onu yratmaya kadir olan Allah elbette değil onu bükmek, yok etmeye bile fazlasıyla kadirdir:) Allah çok yüce ve sonsuz kudret sahibidir, ne zaman bir ihtiyacımız olsa o ihtiyacımızı hemen karşılar, ve mabudunu sever, sevdiği tarafında da sevilmek ister, bizim hiç birşeyimize ihtiyacı yokken O bize hayat verdi, O bize ihtiyaç sahibi ve acizlik verdi ki Onu bulalım, sevelim, niyaz edelim. Onu bulan herşeyi bulmuştur, Onu kaybeden herşeyini kaybetmiştir.mesela Cem de bizi bir araya getiren duygu ve amaç nedir? aramızdaki sevgi ve saygının kaynağı nedir? işte bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabı Allahtır azze ve celle. saygı ve muhabbetle
ibo(arguvan) 21.02.2007, 09:21 ALLAH bükemeyyeceği demiri yaratırmıydı?
Onu yratmaya kadir olan Allah elbette değil onu bükmek, yok etmeye bile fazlasıyla kadirdir:) Allah çok yüce ve sonsuz kudret sahibidir, ne zaman bir ihtiyacımız olsa o ihtiyacımızı hemen karşılar, ve mabudunu sever, sevdiği tarafında da sevilmek ister, bizim hiç birşeyimize ihtiyacı yokken O bize hayat verdi, O bize ihtiyaç sahibi ve acizlik verdi ki Onu bulalım, sevelim, niyaz edelim. Onu bulan herşeyi bulmuştur, Onu kaybeden herşeyini kaybetmiştir.mesela Cem de bizi bir araya getiren duygu ve amaç nedir? aramızdaki sevgi ve saygının kaynağı nedir? işte bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabı Allahtır azze ve celle. saygı ve muhabbetle
güzel dost bende bunları biliyorum ben sadece bazı soruların cevaplarını acıklamaya bizim aklımız ermez demeye çalışmıştım yoksa seninle aynı görüşteyim
bolatbaba 21.02.2007, 09:38 Bilgi insan belleğinin kendisi için açmış olduğu bir kapıdır. İnsan için öğrenmek sosuzluk gibi bir şeydir.ne kadar öğrenirsek kendimize o kadar kapı açmış oluruz ama daima açılacak bir kapı daha vardır.Bazı bilgiler varki biz onları algılıyamıyoruz soruyoruz cevabı bizleri tatmin etmiyor .
bu soruyu soran arkadaşa teşeekkürler ben hep düşünmüşümdür bu konuyu ve şu cevabı vermişimdir.biz olamsak allahda olmazdı.ilk insanlar allah var demiyorlardı ve ateşe suya güneşe vs. tapıyorlardı halbuki dediklerine göre ilk insanı allah yarattı ama o ilkel çağdaki insanlar allah var demiyorlardı o yüzden de yoktu.diyeceksinizki onlar bilmedikleri için var demiyorlardı onların bilgisizliklri bir varı yok mu edecek? hayır ama yokluğuda ispatsız tanrının varlığıda sadece bir sanı olduğu için var dersek var yok dersek yoktur
ayrıca vhitehat isimli arkaşın mesajını okudum inancını ve düşündüklerini çok güzel yazmış!adeta empoze etmiş tam bu sitenin amacına ve adına uygun bir yazı ben alevi olmayanların bu foruma üye yapılmasına karşıyım yönetim ne düşünüyor acaba bu konuda.üstelik arkadaş alevi olmadığını belirtmiş.teşeekkür etti kısmınada bakarsanız hiç teşekkürü yok %99,99 u alevi olan üyelerden hangisinin düşüncesi hoşuna gidecekte kime teşekkür edecek
umarım beni anlayan vardır
Gönül Yumlu 23.02.2007, 15:51 yer su gök tufan iken BİR YEŞİL KULÜBEDE 5'LER VARDIR.BU 5'LER ;DİREK ANA FADİMA,BAŞINDA TAŞ MUHAMMED MUSTAFA,BELİNDE KEMERİ BEST HZ.ALİ,SAĞ TARAFINDA HZ.HASAN,SOL TARAFINDA HZ.HÜSEYİN BUNLAR VARDI.BUNLARDAN SONRA NUH PEYGAMBER DÜNYAYA GELDİ.NUH PEYGAMBERDEN SONRA CEBRAİL ALİYHİSELLAM DÜNYAYA GELDİ.CEBRAİL ALİYHİSELLAMIN SİZ YARATANSINIZ BEN YARATILMIŞIM DEMEDEN YEŞİL KULÜBEYE KONMASINA İZİN VERİLMEDİ.ALLAHU TAALA VEÜLEN KÜN DEDİ DÜNYA KURULDU,FEİKÜN DESEYDİ YENİDEN DÜNYA ALT ÜST OLURDU.TABİAT VE DOĞA ALLAHIN İSTEDİĞİYLE BÖYLECE KURULMUŞ VE TABİAT ,DOĞA VE İNSANLAR YERİNİ ALMIŞ VE BUGÜNE KADAR GELİNMİŞTİR.ONUN İÇİN YARADANLA YARATILMIŞIN AYIRT EDİLMESİ BU KADAR AÇIKTIR BENİM GÖZLEMİMLE BU KADAR NETTİR.Allah Bİzİ YaratmiŞtir Tabİİkİ.ben ŞÖylede Bİ DÜŞÜnceye Sahİbİm Bence Sadece Bu DÜnyada İnsanoĞlu Yok Ne Bİlİm BaŞka Bİ Gezegende Veya GÖĞÜn BaŞka Bİ Yerlerİndede BaŞka Sifata BulanmiŞ BaŞka BaŞka AllahiN YarattiĞi Varliklarda Vardir,bunu İnsanoĞlunun Akli Ermez Yanİİ Bu İŞİn İÇİnden Çikamazsin HİÇ Bİ Zaman...
Bİde BİldİĞİm Bİ Şeyİ Sİzİnle PaylaŞmak İstİyorum:bİrgÜn Peygamberİmİz Hz.muhammed Cebraİl Vasitasiyla Allaha Haber Yollar.
Cebraİle;ben O Kadar Allaha Hİzmet Ettİm Bİkerede Olsun Onun YÜzÜnÜ GÖrmek İstİyorum Dİye Buyurur.bunun Üzerİne Cebraİl GÖĞe YÜkselİr Ve Allaha Hz.muhammedİn Bu İsteĞİnİ İletİr.derken Hz.muhammedİ Cebraİl Vasitasiyla GÖĞe Çikarir Bİde Ne GÖrsÜn Hz.muhammed Kapinin ÖnÜnde Hz.alİnİn PapuÇlari,ŞaŞirir Ve DÖner Hz.alİye DoĞru:ya Alİ Ben Sana Erdİm Ama Sirrina Eremedİm Der......
SonuÇa Sİz Varin.....
insanlar kardeş 23.02.2007, 16:49 Enel hak insanda.
saygılarımla....
|
|