Orijinalini görmek için tıklayınız : Hz.Ali Son Peygamberimiz Mi?
HZ ALI ALEVILERIN PEYGAMBERIMI?
Evet yeni tanidigim bir kurt arkadsimdan bu soruyu aldim.o sagdan soldan duymus ona anlatmislar ki; aleviyim dedigimde bana direkmen son peygamberimzi sordu... ve dediki ''aleviler son peygamberi Hz Ali bilirlermis ve alevilerin peygamberi Hz Ali'ymis'' dedii....son peygamberimizin Hz Muhammed oldugunu vee biz alevilerin Hz Ali yolunda oldugumuzu soyledim....sizlerlede paylasmak istedimm..... :garibbak:
saygilarrrrr...............
Sila bu tur soyletiler insanlarin alevilik hakkinda bilgisiz olduklari icin ortaya cikiyor.
ona bakarsan bir kac sene once birisi bana su soruyu sordu "aliciler aslen satanistler degilmi?" benim bu soruya cevabin tekme kokat girismek oldu. kiz o kadar aptal bir sekilde sorduki soruyu anlatmaya calismis olsaydim bile zaten anlamazdi.
:)))))) iyi etmisin canimm az bile yapmisinnn :))) zaten oyle insanalr anlatsanda anlamzlar canimm....
whitehat 28.08.2005, 13:35 Bu gibi sorular sacmalıktan öteye gitmez. Bence o soruları soranlar embesil kişilerdir. Kendileri bile ne sorduğunu bilmiyorlar.. bu gibi insanlara anlatmak öğretmek gerek. Tekme tokatla iyicene tepki alınır Canan.. Bunları alıp anlatmak lazım doğruyu öğretmek lazım..
Sevgiyle kalın
burda boyle bir aciklama yapiyorsunuzz diger bolumde tastiklemek icin baska turlu bir aciklama goruyorumm sizi anlamakta zor dogrusuu neysee........
saygilarr.......
whitehat 28.08.2005, 22:23 "bu gibi başlıkların doğruluğunu idda edenleri Allah ıslah etsin..."
Demişimdir sıla ordada gene bu kişilerin cahil olduğunu soylemek istiyorum bir yerde farklı başka yerde farklı demiyorum.. Konunun akışına göre orada konu sapma yaptığından ben orada biraz faklı cümleler kullandım doğru.. Ama genede sözümün arkasındayım bir tarafta eleştiri var biraz biliyorum ama bu size karşı değildir sıla hn. Ordada acıkladığım gibi genelleme yapiyorum..
Saygılar
"bu gibi başlıkların doğruluğunu idda edenleri Allah ıslah etsin..."
Demişimdir sıla ordada gene bu kişilerin cahil olduğunu soylemek istiyorum bir yerde farklı başka yerde farklı demiyorum.. Konunun akışına göre orada konu sapma yaptığından ben orada biraz faklı cümleler kullandım doğru.. Ama genede sözümün arkasındayım bir tarafta eleştiri var biraz biliyorum ama bu size karşı değildir sıla hn. Ordada acıkladığım gibi genelleme yapiyorum..
Saygılar
hahhahah:))))))))))))))))))))))))))))
whitehat 28.08.2005, 22:42 Pardon ama Komik olan nedir onu anlamadım?
Neyse iyi forumlar
Sevgiyle kalın
dogrusunu söylemek gerekirse bende öyle saniyordum... bende etraftan duymustum..daha cok bilgi icin buraya bas vurdum dogrulari burda ögrendim...
saygilar
Pardon ama Komik olan nedir onu anlamadım?
Neyse iyi forumlar
Sevgiyle kalın
Istee goruyorsunnn Whitehatt can acilmasiniii gerksiz buldugunuz konuu aslinda cok onemli birr konuu.. gordugunuz gibii Su arkadasimizida yanlis yansitilmiss ve dogrularii formaa acilan bu konulardan ogreniyor.... simdii bu konunun aciliss sebebini anliyormusunuzz.....benim tek dusuncem yanlis verilen bilgilerden formun haberi olmasii vee bu insanalrimiza dogrulari yansitmaktirr....
sagilarrrrr..................
bu konu şunu gundeme getiriyorki bazı kişiler ilk once Hz Ali nin peygamberliğinden bahsediyor ve buyuk gunaha giriyor. Açıkca belliki Hz Muhammed (s.a.v) son peygamberdir ve en yuce insandır. bunun otesi yok yani Hz Ali ona inanmış ve doğru yolu bulmuş yuce bir insan başka bir şey yok bunun arkasında ve bazı insanlar hala okuz altında buzagı arıyor.
bu konu şunu gundeme getiriyorki bazı kişiler ilk once Hz Ali nin peygamberliğinden bahsediyor ve buyuk gunaha giriyor. Açıkca belliki Hz Muhammed (s.a.v) son peygamberdir ve en yuce insandır. bunun otesi yok yani Hz Ali ona inanmış ve doğru yolu bulmuş yuce bir insan başka bir şey yok bunun arkasında ve bazı insanlar hala okuz altında buzagı arıyor.
ehhh yaniiiiii bizde bunu acikca gosteriyoruz onlarrraa ama yine anlamiyorlar bu kezz baska baska sorular geliyorr..... yanii okuz altinda tay ariyorlarr :)))))))))))dogruuuu dedin heyulaaa
yani bazi insalar Alevileri karalıyacak ya ne dersen hikaye boşuna adamalar kafaya koymuş bizimle uğraşmadan yapamıyorlar. herşeyden once yaşam şeklimize aile ilişkilerimize oldukça ozeniyorlar ve olmayan dedikodular çıkarıyorlar. ve ben uzuluyorum ki bir çok evde alevilik çok kotu şekilde çocuklara aktarılıyor acaba bunca gunahın hesabını kim verecek
yani bazi insalar Alevileri karalıyacak ya ne dersen hikaye boşuna adamalar kafaya koymuş bizimle uğraşmadan yapamıyorlar. herşeyden once yaşam şeklimize aile ilişkilerimize oldukça ozeniyorlar ve olmayan dedikodular çıkarıyorlar. ve ben uzuluyorum ki bir çok evde alevilik çok kotu şekilde çocuklara aktarılıyor acaba bunca gunahın hesabını kim verecek
Bu karalamalar cok oncelerden gelen bise, bi saplanti haline gelmis bazi insanlarda. agac kucukten egilir degil mi . bazi kisiler de ne ogreniyor duyuyorsa onu cikip bu boyleymis diyorr... bizlerde onlara dogrulari gostermeye calisiyoruzz .. boylee gelmis boylee gidiyor yaniii ... hesap konusuna gelincee cannnn bak orda bir yorum yapamayacagimm:))))))))))
saygilarrrr........
Aslinda Bu Gİbİ Bİn Tane Ve Cevapsiz Sorular Gezİyorkİ Alevİ Olmayan KİŞİler Arasinda.bence Bu Sorunu İletİŞİm Yollariyla Aza İndİrmek Mümkün Olabİlİr.ulusal Yayin Yapan Bİr Tv Olabİlİr Sadece Amaci Solculuk Devrİm Ve Buna Benzer Yayin Yapan Gazetelerle DeĞİl Tipki Burasi Gİbİ AlevİlİĞİ DoĞru Bİr Şekİlde Anlatan Yayinlar Yazilarla Bu Cevapsiz Sorularin Bİrazda Olsun Aza İndİrebİlİrz Dİye DüŞünüyorum.
Saygiyla
TheGodfather 28.09.2005, 17:38 Bizim bir tek peygamberimiz var...Hz.Muhammed..Onun ışığı Hz.Ali pirimizdir.
Hz.Ali efendimiz. Hz.Muhammed mustafanın aynasıdır..HZ.Muhammed ne ise o hz.Ali'dir..Aramızdan bazı arkadaşalrımız Hz.Aliyi peygamberimiz olarak hatta Allah olarak görebilir fakat biz bunu kabul etmeyiz..Bu tip düşünceler kendi düşüncleridir.Saygı duymak gerkiyor..Ama dikkat alevilik yoldur o yolda Hak Muhammed Ali yoludur
metin EL-ALEVI 18.02.2006, 21:27 Sevgili arkadaşlar, sorunun kökü batıldır. Tüm islam alemi biliyor ki, Hz. Muhammed peygamberlerin sonuncusudur. Hz. Ali de onun vasisi, veziri, halifesidir. bu kadar..
Candacan 18.02.2006, 21:40 bu konu şunu gundeme getiriyorki bazı kişiler ilk once Hz Ali nin peygamberliğinden bahsediyor ve buyuk gunaha giriyor. Açıkca belliki Hz Muhammed (s.a.v) son peygamberdir ve en yuce insandır. bunun otesi yok yani Hz Ali ona inanmış ve doğru yolu bulmuş yuce bir insan başka bir şey yok bunun arkasında ve bazı insanlar hala okuz altında buzagı arıyor.
Sevgili Can,
Gerek ibadetlerimizde, gerek deyişlerimizde gerekse çeşitli söylencelerimizde Ali adı, peygamber adından daha çok zikredilir ve daha önde gelir. Bunun sizce bir anlamı yok mu?
candost60 20.02.2006, 10:45 Evet CANLAR zamanla ne bu sorulacak nede cevabı istenecektir. Bunlar tamamıyla bizi karalamak isteyen şerefsizlerin uydurmalarıdır. Aslında bizim büyüklerimiz zamanında bu insanlara cevaplarını verselerdi yada karşılarına geçip konuşsalardı bunlar olmazdı.
ama şuan herkes görüyo ve bizi izliyo,tüm türkiye de olduğu gibi dünyadayız...
Hüseyin AKCAN
Günü gelir sanma, hesap sorulmaz,
dayanir kapina, Pir Sultan ölmez...
Su Sivasin elinde, Sazim calinmaz..
güllerim yandi..yüregim dayanmaz...
[quote=sila]HZ ALI ALEVILERIN PEYGAMBERIMI?
Evet yeni tanidigim bir kurt arkadsimdan bu soruyu aldim.o sagdan soldan duymus ona anlatmislar ki; aleviyim dedigimde bana direkmen son peygamberimzi sordu... ve dediki ''aleviler son peygamberi Hz Ali bilirlermis ve alevilerin peygamberi Hz Ali'ymis'' dedii....son peygamberimizin Hz Muhammed oldugunu vee biz alevilerin Hz Ali yolunda oldugumuzu soyledim....sizlerlede paylasmak istedimm..... :garibbak:
size bu soruyu soranın dinle alakası olmadıgı kesin biliçle sorulmuş değil demekki bir fesatlık düşünerek size bu soruyu yöneltmiş acıkçası onun adına uzuldum insan olacaksın daha peygamberlerimizi bilmiyeceksin nediyelim allah islah etsin onu ve onun gibi içi fesatlıklarla olanları......
redyellow 20.02.2006, 17:34 İslam inancına göre, müslümanlık inancına göre son peygamber Hz.Muhammed (sav) dir. Bunun tartışılacak, konuşulacak hiç bir tarafı yoktur.
sedatsert 21.02.2006, 16:10 Asırlara göre şeriatlar değişir. Belki bir asırda, kavimlere göre ayrı ayrı şeriatlar, peygamberler gelebilir ve gelmiştir. Hâtem-ül Enbiya'dan sonra şeriat-ı kübrası, her asırda, her kavme kâfi geldiğinden, muhtelif şeriatlara ihtiyaç kalmamıştır. Fakat teferruatta, bir derece ayrı ayrı mezheblere ihtiyaç kalmıştır. Evet nasılki mevsimlerin değişmesiyle elbiseler değişir, mizaçlara göre ilâçlar tebeddül eder. Öyle de, asırlara göre şeriatlar değişir, milletlerin istidadına göre ahkâm tahavvül eder. Çünki ahkâm-ı şer'iyenin teferruat kısmı, ahval-i beşeriyeye bakar. Ona göre gelir, ilâç olur. Enbiya-yı salife zamanında, tabakat-ı beşeriye birbirinden çok uzak ve seciyeleri hem bir derece kaba, hem şiddetli ve efkârca ibtidaî ve bedeviyete yakın olduğundan, o zamandaki şeriatlar, onların haline muvafık bir tarzda ayrı ayrı gelmiştir. Hattâ bir kıt'ada bir asırda, ayrı ayrı peygamberler ve şeriatlar bulunurmuş. Sonra âhirzaman Peygamberinin gelmesiyle, insanlar güya ibtidaî derecesinden, idadiye derecesine terakki ettiğinden, çok inkılabat ve ihtilatat ile akvam-ı beşeriye birtek ders alacak, birtek muallimi dinleyecek, birtek şeriatla amel edecek vaziyete geldiğinden, ayrı ayrı şeriata ihtiyaç kalmamıştır, ayrı ayrı muallime de lüzum görülmemiştir. Fakat tamamen bir seviyeye gelmediğinden ve bir tarz-ı hayat-ı içtimaiye de giymediğinden, mezhebler taaddüd etmiştir. Eğer beşerin ekseriyet-i mutlakası bir mekteb-i âlînin talebesi gibi, bir tarz-ı hayat-ı içtimaiyeyi giyse, bir seviyeye girse; o vakit mezhebler tevhid edilebilir. Fakat bu hal-i âlem, o hale müsaade etmediği gibi, mezahib de bir olmaz.
Eğer desen: Hak bir olur; nasıl böyle dört ve oniki mezhebin muhtelif ahkâmları hak olabilir?
Elcevab: Bir su, beş muhtelif mizaçlı hastalara göre nasıl beş hüküm alır; şöyle ki: Birisine, hastalığının mizacına göre su ilâçtır, tıbben vâcibdir. Diğer birisine, hastalığı için zehir gibi muzırdır; tıbben ona haramdır. Diğer birisine, az zarar verir; tıbben ona mekruhtur. Diğer birisine,
zararsız menfaat verir; tıbben ona sünnettir. Diğer birisine ne zarardır, ne menfaattir; âfiyetle içsin, tıbben ona mubahtır. İşte hak burada taaddüd etti. Beşi de haktır. Sen diyebilir misin ki: "Su yalnız ilâçtır, yalnız vâcibdir, başka hükmü yoktur."
İşte bunun gibi, ahkâm-ı İlahiye mezheblere hikmet-i İlahiyenin sevkiyle ittiba edenlere göre değişir, hem hak olarak değişir ve herbirisi de hak olur, maslahat olur. Meselâ, hikmet-i İlahiyenin tensibiyle İmam-ı Şafiî'ye ittiba eden, ekseriyet itibariyle Hanefîlere nisbeten köylülüğe
ve bedeviliğe daha yakın olup cemaatı birtek vücud hükmüne getiren hayat-ı içtimaiye de nâkıs olduğundan, herbiri bizzât dergâh-ı Kadıyy-ül Hacat'ta kendi derdini söylemek ve hususî matlubunu istemek için, imam arkasında Fatiha'yı birer birer okuyorlar. Hem ayn-ı hak ve mahz-ı hikmettir. İmam-ı A'zam'a ittiba edenler, ekseriyet-i mutlaka itibariyle, İslâmî hükûmetlerin ekserisi, o mezhebi iltizam etmesiyle medeniyete, şehirliliğe daha yakın ve hayat-ı içtimaiyeye müstaid olduğundan; bir cemaat, bir şahıs hükmüne girip, birtek adam umum namına söyler; umum kalben onu tasdik ve rabt-ı kalb edip, onun sözü umumun sözü hükmüne geçtiğinden, Hanefî Mezhebi'ne göre imam arkasında Fatiha okunmaz. Okunmaması ayn-ı hak ve mahz-ı hikmettir.
Hem meselâ, madem şeriat, tabiatın tecavüzatına sed çekmekle onu ta'dil edip nefs-i emmareyi terbiye eder. Elbette ekser etbaı, köylü ve nim-bedevi ve amelelikle meşgul olan Şafiî Mezhebi'ne göre "Kadına temas ile abdest bozulur, az bir necaset zarar verir." Ekseriyet itibariyle hayat-ı içtimaiyeye giren, nim-medenî şeklini alan insanlar, ittiba ettikleri mezheb-i Hanefîye göre "Mess-i nisvan abdesti bozmaz, bir dirhem kadar necasete fetva var."
İşte bir amele ile bir efendiyi nazara alacağız. Amele, tarz-ı maişet itibariyle ecnebi kadınlarla ihtilata, temasa ve bir ocak yanında oturmaya ve mülevves şeylerin içine karışmaya mübtela olduğundan; san'at ve maişet itibariyle, tabiat ve nefs-i emmaresi meydanı boş bulup tecavüz edebilir. Onun için, şeriat onların hakkında, o tecavüzata sed çekmek için, "Abdest bozulur, temas etme; namazını ibtal eder, bulaşma" manevî kulağında bir sadâ-yı semavî çınlattırır. Amma o efendi, namuslu olmak şartıyla âdât-ı içtimaiyesi itibariyle, ahlâk-ı umumiye namına, ecnebi kadınlara temasa mübtela değil, mülevves şeylerle nezafet-i medeniye namına kendini o kadar bulaştırmaz. Onun için şeriat, mezheb-i Hanefî namıyla ona şiddet ve azimet göstermemiş; ruhsat tarafını gösterip, hafifleştirmiştir. "Elin dokunmuş ise, abdestin bozulmaz;
hicab edip, kalabalık içinde su ile istinca etmemenin zararı yoktur. Bir dirhem kadar fetva vardır." der, onu vesveseden kurtarır. İşte denizden iki katre sana misal.. onlara kıyas et. Mizan-ı Şa'ranî mizanıyla, şeriat mizanlarını bu suretle müvazene edebilirsen et.
şavolanlı 10.03.2006, 02:24 alevilerin peygamberi hz.muhammed ve diger hak peygamberlerdir hz.ali ise alevilerin piri ve yolunda ilerledigi ışıgıdır.ve hz.muhammedin amcasının oglu ve damadıdır.muhammed ali ve 12 imam sevgisi kalbimizden eksiz olmasın
selam,...ben almanyadayim ve burada yasayan bazi sünlü arkadaslardan bende ayni soruyu duydum "siz Hz.Ali'yi peygamber görüyosunuz" insanlar nekadar bilgisiz aleviler hakkinda.Burda sayisiz kisiyle tartismaya girdim ve biraz da olsa aleviligi anlata bildigimi saniyorum.Iyiki bu forum var.Benim de ögrenmem gereken bir sürü sey oldugunu görüyorum sagolun Aleviforum'u hayata gecirenler emeginize saglik....
srdr_ist 10.03.2006, 15:03 Arkadaşlar biz neyi savunursak herkeste savunduğumuz şeyi bilir.
Hz Muhammed ve hz Ali
Ehadiyet elifi 7 noktadan teşekkül etmiştir 2 lamın biri Muhammed mustafay'a diğeri Ali keremullahü veche
Resüllük ve velilik
Resüllük son peygamberimizle son bulmuştur bir dahada gelmeyecektir.
Velilik her peygamberlikle gelen bir sıfattır. Güç ve kuvveti temsil eden ve bilgi taşıyan peygamberlik sıfatlarından.
HZ Muhammed resül olarak geldiğinden veli sıfat tarafı Hz ali ye düştü. Böylelikle peygamberin kuvvet ve kudret tarafıda Ali de kaldı.
Resüllük bitmiştir velakin velilik tarafı sonuna kadar devam edecektir yani mahşere kadar.
İşte 2 lamın biri olan velayetlik Hz ali den 12 imamlara kaldı. Böylelikle himmet ehli ehlibety şeffaat eden peygamber olarak üstümüze hak kaldı.
velayetlik 12 imam evlatlarıyla her zaman olacaktır.Bu himmet diğer dinlerde kaldırılmıştır. Sadece islamda vardır. diğer dinlerin velayetliği yoktur.
Hz ali den bize kalan velilik tarafı her zaman var olmuştur. Ahmet yesevi,hacı bektaşı veli gibi zamanına göre bir veli gelip irşat eder ve gider. Velilik bu halde bir örnek verirsek Şahı merdan dememizdeki isin lakabı Hz ali den aolmasına misal Taptuk emre alenen beyan eder. Sah sağ elindeki yeşil benle tanınır yani himmet eli evliyalara velilere himmetini verir ve bu himmet dedelerden erenlerden bize ulaşır.Bu elin sahibi Hz ali dir.Ondan gelir velilerden de bize ulaşır. Nasılki pek çoğumuzun şu evliyada derdime derman oldu dediği gibi. Bu nedenledir ki biz türbe dediğimiz ziyaretleri hak sayarız çünkü gittiğimiz yerde biz ölüye değil diriye gideriz bize orda nasip olunacak hak var olduğunu bildiğimizden gideriz. Himmet dediğimiz şeye kavuşmak için.
İş bu açıklamak istediğim hal Peygamberimizin ve Şahı merdan Ali nin üzerimizdeki hakkaniyet bilgisine eriştirmektir.
Şimdi Hz ali ye peygamber diyenlere veya daha ileri sıfatlarla isimlendirenler.Bir sonuç almazlar şahı veli evliya diyenlere hak bendesiyle kurana ters düşmez şayet ileri bir inanış içinde olursa hak katında asi olur.
Peygamber şeffatine ters düşer. Ama ya şeffat muhammed ya himmet ya ali diye allah doğru yoldan çevirmesin.
Bu fakir serdar dan anlayana inşallah niyaz ile bağlı bulunduğu 12 imamlara kensinie nasip olan bu ilim ile sizede anlatmış ola. Allah eyvallah.
Sevgili Can,
Gerek ibadetlerimizde, gerek deyişlerimizde gerekse çeşitli söylencelerimizde Ali adı, peygamber adından daha çok zikredilir ve daha önde gelir. Bunun sizce bir anlamı yok mu?
Yani?:))
degerli canlar .
Aleviler peygamber olarak kimi kabul ederler?
Aleviler Hz. Muhammed´i peygamber olarak kabul ederler.
Aleviler bütün peygamberler bağlıdırlar.
Son peygamber olan Hz. Muhammed´e bağlılıkları ve inançları sonsuzdur.
Bazı iftiralar sonucu Alevilerin Hz. Muhammed´i peygamber olarak kabul etmedikleri düşüncesi oluştu. Bu tamamen Alevi inancına terstir. Hz. Muhammed, Alevilerin inandıkları, bağlandıkları peygamberdir.
Hz. Muhammed son peygamberdir. Bu doğruyu kimse yanlışa çevirerek, yeni peygamberlikler uydurarak, Hz. Muhammed´in yolundan giden Alevilere yamamaya çalışmasın.
Tekrar belirtelim ki, birilerinin art niyeti ve birilerinin de cehaleti Alevileri bağlamaz.
Hz. Ali´nin Alevi inancındaki yeri nedir?
Alevi demek; Hz. Ali yanlısı, taraftarı, seveni demektir. Bundan da anlaşılacağı üzere Hz. Ali´nin Alevi inancındaki önemini, yerini anlatmaya gerek yok. Ancak ne var ki bazı kimseler tarih boyunca ve günümüzde de Hz. Ali sevgisini, bağlılığını ya yanlış anladı veya hiç anlamadı. Alevilerin Hz. Ali´ye olan sevgileri, bağlılıkları onun peygamber olduğu anlamında değildir. Aleviler için peygamber son peygamber Hz. Muhammed´dir.
“Hz. Ali´nin Alevi inancındaki yeri nedir?” diye sormak her ne kadar abes gelse de anlaşılır bir durumdur. Çünkü Hz. Ali´nin adından gelen Alevi kavramı ile kendisini ifade eden bu topluma çok çeşitli tahribatlar yaşatılıyor. İşte bunun içindir ki Hz. Ali taraftarları Alevilere “inancınızda Ali´nin yeri neresidir” diye soruluyor. Bize düşen usanmadan doğrularımızı anlatmaktır
arkadaşlar hepimiz böyle sorular alıyoruz ama onlara vereceğimiz cevap tektir peygamberimiz hz muhammed(sav) dır alevilik islamın yorumudur alevilik islamın içindedir kitabımız kuranı kerimdir ne demiş peygamber efendimiz ben ilmin şehriyim alide kapısıdır demiş ve bizde o kapıdan girmeye ve hak yolunda yürümeye calışıyoruz saygılar
alevilerin peygamberi hz.muhammed ve diger hak peygamberlerdir hz.ali ise alevilerin piri ve yolunda ilerledigi ışıgıdır.ve hz.muhammedin amcasının oglu ve damadıdır.muhammed ali ve 12 imam sevgisi kalbimizden eksiz olmasın
Teşekkürler arkadaşım
selam,...ben almanyadayim ve burada yasayan bazi sünlü arkadaslardan bende ayni soruyu duydum "siz Hz.Ali'yi peygamber görüyosunuz" insanlar nekadar bilgisiz aleviler hakkinda.Burda sayisiz kisiyle tartismaya girdim ve biraz da olsa aleviligi anlata bildigimi saniyorum.Iyiki bu forum var.Benim de ögrenmem gereken bir sürü sey oldugunu görüyorum sagolun Aleviforum'u hayata gecirenler emeginize saglik....
Bunu bende çok duydum.Msn de 15 yaşındaki bir çocuk bana dedi ki ''alevi bir tanıdık cebrailin yolunun sapıp peygamberliği yanlışlıkla muhammede verdiğini söylüyor'' dedi bende yok öyle bişey dedim millet iftira atmış dilden dile dolaşmış.sonra çocuk bana demesin mi ''karikatürler hakkında ne düşünüyorsun'':sarkazm Muhammed sevgimi ölçmeye çalıştı bende aynen şıunu dedim ''tüm suçlu gerici yobaz islamı yolundan saptıran müslümanlardır'' dedim:komik
yusufçukgecegez 14.03.2006, 22:50 bu sitedeki konuları okudukça aleviliği daha iyi tanıyorum ve bir sünni olarak nerelerde yanlışlar var bunları çözümlemeye çalışıyorum.öncelikle itiraf etmeliyimki sünniler içinde büyük bir cahillik var.ama bunun suçlusu sünnilerbile değil.ben kendimi yetiştirdiğimi düşündüğüm bir sünniyim.ama düşünüyorumda ben sünnilere göre yanlış yolda olan bir sünniyim.çevremdeki insanların hemen hemen hepsi.dini bilgilerini kulaktan dolma birbirlerinden veya en iyi ihtimalle hocalardan almıştır.pek çoğu arapça dua bilir ama kuranın türkçesini bilmez.tüm bilgilerini duyma yoluyla edinir.buda onların düşünme mekanizmasını köreltmiştir.genel neye inanıyorsa kişilerde ona inanırlar sorgulama ya bile gidilemez çünkü bu akıl edilemez zaten.kendi yaptıklarının ne kadar doğru veya yanlış olduğunu bile bilemezler aslında ana kendilerine göre doğrudurlar,başka yaşayanlar aslında doğru bile olsa bunu kendilerine uymadığı için yanlış kabul ederler.ben bile sünni olduğum halde onlara göre yanlış bir yol içindeyim ve dinden imandan sapmış bir kişiyim.iç dünyalarında düşündükleri bu.buda tamamen geniş düşünebilme yeteneklerinin körelmesinden kaynaklanıyor.belirli kalıplarıvar ve yanlış bile olsa bu kalıpların dışına çıkamıyorlar.sünnilerin büyük bir bölümü bu durumda maalesef.durum böyle oluncada kendilerine verilen hertürlü bilgiyi alıyorlar ama bunun doğruluğunu asla sorgulayamıyorlar.bunu bu insanları aşağılamak için söylemiyorum asla bende onlardan biriyim sadece ben düşünebilmeyi ve sorgulamayı öğrendim artık.ve hemen neden niçin ve nasıl sorgulmasını yapıyorum .belkide herkeze ilk önce bunun öğretilmesi gerek.herkezin geniş düşünebilme kapılarını açmak gerek.düşüncelerdeki sis perdelerini kaldırıp netleştirmek gerek.bunu başrabilen her sünni otomatikman bir alevi dostu ve kardeşi olucaktır ben buna inanıyorum.ve artık zamanıda geldi.kardeşliğin zamanı geldi.hatalıysam affola
akinocakli 18.03.2006, 23:04 Son Peygamberİn Kİm OlduĞu Soran Bİr İnsanin Ruhsal Durumunu Sİzlere Havale Edİyorum...................
Son Peygamber HZ Muhammed efendimizdir.HZ Ali ise onun herşeyi, damadı kuzeni koruyucusu Velisidir.Pirimizdir Şahı merdan Ali!
Müslümanlar böyle konulari tartisamaz
bence gereksiz ve yanlis olmus.
Konuya yer verilmesi bile yanlis.Aleviler hakkinda böyle düsüneneler varsa bu onlarin cahilligidir.
Ama kabul etmeliyiz ki bizim içimizde de yolunu sasirmislar var.
Müslümanlar böyle konulari tartisamaz
bence gereksiz ve yanlis olmus.
Konuya yer verilmesi bile yanlis.Aleviler hakkinda böyle düsüneneler varsa bu onlarin cahilligidir.
Ama kabul etmeliyiz ki bizim içimizde de yolunu sasirmislar var.
boyle bir ihtimalde olabir tabiiki 5 parmagin besi bir degilkiii.......
akinocakli 19.03.2006, 00:06 sıla siz ne düşünüyorsunuz
sıla siz ne düşünüyorsunuz
benim dusuncem belli tabikiii bizim peygaberimiz Hz Muhammed ve yolumuzz Hz Ali yolu...... bu zamten alviligin bir neviiii kimligi peygamberi Hz Muhammed olan ve Hz Ali yolu olan bir felsefee anlatabiiyrmuyumm
akinocakli 19.03.2006, 00:11 devrimbaba manifesto ya siz ne düşünüyorsunuz
sıla az ve öz teşekkürler
Son Peygamberİn Kİm OlduĞu Soran Bİr İnsanin Ruhsal Durumunu Sİzlere Havale Edİyorum...................
sizinde acik goruslerinizi alalim o zaman.... sanki bu birazzz kacamak cevap olmusss :)))
akinocakli 19.03.2006, 00:24 SILA ........hangi inançtan olursa olsun yeterki insani olsun yani ben neye inanırsam inanayım kimse dışlamasın siz neye inanırsanız inanın sizide kimse dışlamasın ...yeterlimi
Bence uzun süren kendini saklama ve kendini arama sonunda kendini bulmaya dönüsecektir.Din gerçekten zor bir konu.
Bilimsel düsünemiyorsun bu da bu zamanda soru isaretlerini daha da arttiriyor
Son peygamber Hz..Muhamet'tir
Son din Islamiyet'tir
SILA ........hangi inançtan olursa olsun yeterki insani olsun yani ben neye inanırsam inanayım kimse dışlamasın siz neye inanırsanız inanın sizide kimse dışlamasın ...yeterlimi
bne burda bir dislama goremedimm ama suna katilyiorum ki ne olursa olsun insan olsun bu cok onemli tabikii siz yanlismianladinizz bu dislama hiisine nasil kapildinizz nerden cikti yanii
saygilar..............
akinocakli 19.03.2006, 00:39 SILA...........ben siz dışladınız demedim sitenin içinde okuduğum yazılar dayanarak söyledim........... sizi kırdım ise ÖZÜR dilerim saygılar bendensize
SILA...........ben siz dışladınız demedim sitenin içinde okuduğum yazılar dayanarak söyledim........... sizi kırdım ise ÖZÜR dilerim saygılar bendensize
hayirr ben kirilmadim ozur dileyecek bir sey yok cannnn... sadece bu dislaama hissine nerden kapildiginizi ogrenmek istedim oda site icindeki okudugunuz yazilardan kaynaklanmiss ...... bu arada onuda ogrenmis oldukkk.........ama size sunuda soyleyimm ben site icerisindeki okudugunuz yazilarr dislama niteliginde degildeee konu icerisindeki davranislardan herkes hak ettigi cevabi almiss olabilir diye dusunuyorumm...... eger ki kisilere yada mezheplere karsi bir dislama sezilseydi kii bunaa site yoneticimiz olmak uzere bizlerde karsi cikardikk cunku kimsenin burda kalkiptaa kimseyi dislamasina hakki yok degilmii...... ama iste dedigim gibi bir arkadasimizz bir davranisindann dolayiiii aldigi guzel bir cevabiii hak ettigi icinn yanii,, siz bunu algilama niteliginde degerlendirmis olabilirsinizz .......
candost60 19.03.2006, 13:33 Canlar bırakın şu işleri,herkes biliyo ki son peygamber Hz. Muhammed dir. Bu tür konular açıp neden kendinizi yoruyosunuz ki. Ve boşyere tartışmalar yaşanıyor,gerek yok yani CANLAR...
Hepinizi Sevgi ve Saygıyla Selamlıyorum...
candost60
verdiler elime bir kelepçe
sordum suçum nedir diye
dediler hakkını savundun
peki haksızdım neden doğdum niye...
halitseyfi 19.03.2006, 16:54 bizde bir söz vardır "Bir deli bir kuyuya bir taş atmış kırk akıllı çıkartamamış" derler veya biraz argo olacak "etme cahille sohbet öter aheste aheste" derler.
yanlış anlaşılmasın "sözüm meclisten dışarı"
akinocakli 19.03.2006, 17:31 Hz.Ali
Hz.AliHz. Emir-ül Mü'minin Ali (a.s),
Beni Haşim kabilesinin büyüğü, Hz. Peygamber-i Ekrem’in amcası Ebu Talib'in oğludur. Ebu Talib, Peygamber efendimizi çocukluk döneminden itibaren kendi evinde büyütüp himayesi altına almış, Hazret’in peygamberliğe seçilmesinden sonra da hayatta bulunduğu sürece o ilahi nuru, kafirlere, özellikle de Kureyş kafirlerine karşı korumuş, bu uğurda hiçbir fedakarlıktan geri durmamıştır.
Hz. Ali, (meşhur rivayete göre) bi'setten on yıl önce dünyaya gelmiştir. Altı yaşında iken de Peygamber'in isteği üzerine, Mekke ve yöresinde meydana gelen kuraklık nedeniyle maddi sıkıntıya giren babasının yanından ayrılarak, Peygamber'in evinde yaşamaya başlamış, böylece bizzat o Hazret’in eğitimi altına girmiştir.Bu arada Peygamber-i Ekrem, gelenek haline getirdiği Hire dağındaki yıllık ibadeti esnasında ilk vahiy inerek peygamberliğe seçildikten sonra eve dönüp olayı anlattığında, o Hazret’e ilk iman getiren kişi Hz. Ali (a.s) olmuştur. Yine İnzar ayeti ismiyle meşhur olan “En yakın aşiretini uyar” [3] ayet-i kerimesi nazil olarak Peygamber-i Ekrem yakın akrabalarını uyarmakla görevlendirildiğinde, Hz. Resul akrablarını toplayarak onlara: "Sizlerden kim, benim bu görevimde bana yardım etmeye hazırdır ki, benim kardeşim, vasim ve aranızda halifem olsun?" buyurduğunda, onların arasından yalnızca Hz. Ali (a.s) ayağa kalkarak imanını ibraz etmiş, buna müteakip Peygamber-i Ekrem de mübarek elini Hz. Ali’nin omuzuna koyarak: “Bu benim kardeşim, vasim ve sizin aranızdaki halifemdir; onu dinleyin, ona itaat edin” buyurarak o Hazret’in iman etmesini kabul etmiş ve İslam dininin ilk başından itibaren kendinden sonra Hz. Ali’nin geldiğini vurgulamıştır. Böylece Ali (a.s) Müslümanlar arasında ilk iman getiren ve hayatı boyunca Allah'tan başkasına tapmayan ilk şahsiyet olmakla birlikte, Hz. Resulullah (s.a.a)’dan sonra İslam dininin ikinci şahsiyeti oluvermiştir.Ali (a.s), Peygamber-i Ekrem’in hicretine kadar devamlı onunla birlikte olmuş, düşmanlarına karşı onu savunmuş, kafirlerin Allah Resulü’nü katletme kararı aldıkları hicret gecesi de Ali (a.s), canını feda etmek pahasına, Peygamber efendimizin yatağında yatmış ve Resul-ü Ekrem bu sayede gizlice evden ayrılarak emniyet içerisinde Medine'ye doğru yola koyulabilmiştir.[5] Hz. Rusulullah’ın emniyete kavuşmasından sonra da o Hazret’in vasiyeti üzerine, Peygamber-i Ekrem’in nezdinde emanet olan halkın emanetlerini sahiplerine iade ederek annesini, Resul-ü Ekrem’in sevgili kızı Fatimei Zehra’yı başka iki kadınla birlikte alıp Medine'ye doğru hareket etmiştir.Medine'de devamlı Resulullah’la birlikteydi. Peygamber-i Ekrem hiçbir zaman gizlide ve açıkta onu kendisinden ayırmadı. Biricik sevgili kızı Hz. Fatıma'yı zevce olarak ona münasip gördü. Müslümanlar arasında kardeşlik akdi okuttuğunda, Ali'yi (a.s) kendisine kardeşliğe layık gördü.Ali (a.s) Peygamberin katıldığı tüm savaşlarda hazır bulundu. Bir tek Tebuk savaşına katılmadı. O da Peygamberin emri ile Medine'de Peygamberin yerinde kaldığı içindi. İşte o zaman, yine Hz. Ali’nin seçkin makamını ümmetine bildirmek gayesiyle Hz. Ali’ye hitaben: “Sen bana oranla Harun’un Musa’ya oranla sahip olduğu mevkie sahipsin; ancak benden sonra peygamber gelmeyecektir” buyurdu.“[8] Böylece peygamberlik dışında sahip olduğu makamlarının tamamın Hz. Ali (a.s)’da da bulunduğunu açıkca gözler önüne sergiledi. Hz. Ali hiç bir savaşta geri adım atmadı; hiçbir an düşmandan kaçmadı; hiçbir şart altında Peygamberin emrinden çıkmadı. İşte bu nedenledir ki, Peygamber-i Ekrem’in: "Hiç bir zaman Ali haktan ve hak da Ali'den ayrılmaz" övgüsüne mazhar oldu.Ali (a.s) Peygamber'in vefatında otuz üç yaşındaydı. Tüm dini faziletlere sahip olup, sahabe içerisinde her açıdan en seçkin mevkide olmasına ve Hz. Resulullah (s.a.a)’ın ümmete açıkça: “Ben kimin mevlası (efendisi) isem Ali de onun mevlasıdır” [10] ve “Ali benden sonra her mü’min erkeğin ve mü’me kadının velisidir” [11] buyurmasına rağmen o Hazret’in genç olması ve Peygamber'in savaşlarında kafirlerden bir çoğunu öldürüp, onlardan düşman kazanması bahane edilerek hilafetten kenara itildi. Böylece o Hazret’in eli tüm genel olaylardan kesildiğinde evinin bir köşesine çekilerek özel kişileri eğitmeye başladı. Peygamber'in vefatından sonra 25 yıl üç halifenin hilafet zamanı geçti. Üçüncü halife Osman öldürüldüğünde halk Hz. Ali'ye (a.s) biat ederek onu hilafete seçti.Hz. Ali (a.s) dört yıl dokuz ay süren hilafeti müddetinde Peygamber'in siretine uyup, hilafet'e inkılap ve kıyam ruhu verdi. Toplumda çeşitli ıslahlara baş vurdu. Elbette bu ıslahlar, bir kısım çıkar peşinde koşanların zararına olduğu için sahabeden bazıları, Ümm-ül Mü'minin "Ayşe" "Talha" "Zübeyr" ve "Muaviye" liderliğinde üçüncü halifenin kanını bahane ederek halifeye karşı çıkıp, çeşitli çirkin olaylara sebebiyet verdiler. O hazret bu fitneleri yatıştırmak için Basra yakınlarında Ayşe, Talha ve Zübeyr ile savaştı ve bu savaş, Cemel savaşı adında maruf oldu. Irak ve Şam sınırlarında Muaviye ile savaştı; bu savaş Sıffın savaşı adını aldı ve bir buçuk yıl devam etti. Nehrevan adıyla maruf olan muharebesinde de Hariciler ile savaştı.
Böylelikle o hazretin hilafet müddetice gösterdiği çabaların bir çoğu iç kargaşaları gidermek yolunda geçti. Çok geçmeden Hicretin 40. yılı Ramazan ayının 19. günü Kufe mescidinde, sabah namazında, Hariciler tarafından yaralanıp iki gün sonra şehit oldu.Hz. Emir-ül Mü'minin (a.s) tarihin tanıklığına, dost ve düşmanın itiraflarına göre insani değerlerde hiçbir eksikliği olmayıp İslami faziletlerde Peygamberin terbiyesine tam bir örnek idi. Onun şahsiyeti hakkında yapılan bahisler, Şia ve Ehl-i Sünnet ve bu konuda bilgi sahibi olanlar tarafından yazılan kitaplar hiç kimse hakkında olmamış ve yazılmamıştır.
Ali (a.s) ilim ve bilgi açısından Peygamberin ashabı arasında en üstünüdür. İlmi açıklamalarıyla özgür kanıtlama ve burhan tarzını ortaya koyduğu gibi, ilahi öğretilerde ve felsefi bahislerde de bulundu. Kur'an'ın lafzını korumak için Arapça dilbilgisi kurallarını icat ettiği gibi Kur'an'ın batınında da konuştu. Hitabet etmekte en becerikli, Araplar içinde (birinci bölümde geçti) şecaatte dillere destan idi. Peygamberin zamanında ve ondan sonra yaptığı savaşlarda hiçbir zaman paniğe kapılmadı. Defalarca çeşitli olaylar örneğin Uhud, Huneyn, Hayber ve Hendek gibi savaşlarda Peygamberin ashabı ve ordusu paniğe kapılıp titrediler, bazıları da firar ettiler. Fakat Ali (a.s) bunların hiç birinde düşmana sırt çevirmedi. Savaşta ün kazanan yiğitlerle savaştığında hiçbiri kurtulamadı. Bu güce sahip olduğu halde güçsüzlerle savaşmadı. Firar edeni takip etmedi, gece saldırı yapmazdı ve suyu düşmana kesmezdi.Hayber savaşında hücum edip kalenin kapısını yerinden söküp bir kenara atması tartışılmaz tarihi bir realitedir .Yine Mekke'nin fethinde Peygamber-i Ekrem (s.a.a) putların kırılmasına emir verdiğinde Ali (a.s), Peygamberin isteğiyle, o hazretin omuzlarına ayaklarını koyarak Kabe'nin üzerine çıkıp, oraya dikilen taştan yontulmuş koskocaman Hübel denilen putu yıktı.Ali (a.s) takva ve abitlikte de tek idi. Onun sertliğinden şikayet edenlerin cevabında, Peygamber; "Onu kınamayın. Çünkü o Allah'a aşıktır." buyurdu.Sahabeden olan Ebu Derda, o hazretin kupkuru cesedini Medine hurmalıklarının birinde görünce haber vermek için onun evine gelip Hz. Fatıma'ya "Kocandan taraf başın sağ olsun" dedi. Peygamberimizin kızı "Amcam oğlu ölmemiş, ibadet ederken ilahi korkudan bayılmıştır. Onun bu hali çokça görülmektedir" buyurdu.Ali'nin (a.s) fakirlere yardım etmesi, emri altında olanlara muhabbet etmesi, çaresizlerin imdadına koşması, cömertliği ve affı hakkında bir çok kıssalar vardır. Eline geleni Allah yolunda fakir ve miskinlere verip kendisi çok zor koşullarda yaşıyordu. Çiftçiliği, fidan dikmeyi, su kuyuları kazmayı ve bayır yerleri yeşillendirmeyi severdi. Fakat bu yolda elde ettiği şeyleri fakirlere vakfederdi. O Hazretin vakıfları "Ali (a.s) sadakaları" adında meşhurdur. Hilafetin sonlarında bunların epeyce (yirmi dört bin dinar) geliri vardı
bunu icinizden geldigse eger kisacik aciklayabilirsdinizz burda bunu koymaya gerek yok zatenn konun sonucu ortadaa......
saygilar.......
manifesto 19.03.2006, 22:14 aranızda dindar alevi kardeşimiz var mı?
Zira bu tartışmaları aleviliği iyi bilen birisinin bitirmesi gerekir....
Tartışmaya falan gerek yok
Peygamberimiz HZ MUHAMMED Efendimizdir.HZ ALİ onun damadıdır kuzenidir canıdır.Ali Muhammeddir her yar Muhammed Alidir !!
HZ Ali Pirimizdir, Nurdur..
Serkan_Devrim 19.03.2006, 22:20 aranızda dindar alevi kardeşimiz var mı?
Zira bu tartışmaları aleviliği iyi bilen birisinin bitirmesi gerekir....arkadaşlar hz Ali'nin peygamberliğini iddia eden alevi sanırım yok. sadece sila konuyu başkasından duyduğu için burada açtı. kısacası alevilikte bütün peygamberler alevilerin peygamberidir ve son peygamber hz Muhammed'tir. hz Ali'nin yeri başkadır.
manifesto 19.03.2006, 22:21 saol soreş eski yazılmışlara bakınca biraz karamsarlığa düşmüştüm, ama mesele herkez açısından net sanırım.
yaa ortada bir tartisma yok ki nedne bahsediyorr...... konu acilali cok oldu zatenn yeni acilan bir konu degilkiii.... konu zaten sonuclandii sonuc ortada herkes gercegi biliyorr kalkipp nelerden bahsedilyorrr... anlayamana napalim yanii lalalllal ................
Ben çevremde de asla Pirimiz ALİyi peygamber ilan eden görmedim sadece bize bunu sürekli ''siz şöyle görüyorsunuz'' diye söyleyenler olurdu ama zaten öyle bir durum olamaz ki Peygamber HZ Muhammed efendimizdir.Bizim genelde HZ ALİ ye olan bağlılığımızdan dolayı ve evlerimize astığımız pirimizin resimlerinde dolayı insanlar bizim her zaman HZ ALİ iyi daha çok sevdiğimizi yada onu peygamber gördüğümüzü sanmıştır ve bu devamda ediyor yani :)
Deriz ki; Ya Allah Ya Muhammed Ya Ali..!
La İlahe İllallah
Muhammeden Resurullah
Aliyül Veliyullah
(Yazım hatası varsa affedin) :)
ysmn-24- 19.03.2006, 22:31 arkadaslar Ali ilahilerin varlıgından haberiniz varmı bilmiorm ama ben bi yerde okumustm bi iran tarikatı ve Hz Aliyi Allahtan ayrı görmüyolar sanırım alevilerin Hz Aliyi cok sevmeleri bu tür tarikatlarla eşleştirilmelerine yol açıyor! yoksa böle sacma bişi düsünmezler heralde neticede Aliyi Muhammedden ötürü seviyoruzzz !!!!
Alevilikte HZ MUHAMMED ve HZ ALİ asla birbirinden ayrı sevilmez ikiside bizim için birdir.
Şah İsmail ne demiş; ''Ali Muhammedir Yar Muhammed Ali''.
bunlarin hepsini herkes biliyorr zatenn konu gereksiz uzuyorr canooooo nerdesin gir su konuyu kapa allah askinna :((((
Serkan_Devrim 19.03.2006, 22:58 konu cevaplanmıştır. gereksiz yere uzaması polemiklere neden oluyor. konuyu açanın isteğiyle konu kapanmıştır.
|
|