Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviliğin Kökeni

özgür_denizim
22.06.2006, 12:14
Merhaba arkadalar ben aleviliği araştıran yorumlayan birisiyim bazı araştırmalara göre bazı otoritelere göre aleviliğin kökükünün hititlerden geldiğini iddaa ediyorlar ben araştırdım be bizim alevi kültürüne hitit uygarlığının kültürü bire bir uyuşuyor şimdi alevilik büyük bir coğrafyada yayılmış bir çok kültürden etkilenmiş diyeceksiniz ama bu kadar benzerlik olmaz yaşayışımız ibadetimizde güneş bizim için kıbledir hititler içinde aynıdır ve kadına saygı konusundada bizimle aynı kalıptalar ben görüşlerinizi ve eleştirilerinizi dinlemek isterim
saygılar
özgürdeniz kızıldere

Ercan
22.06.2006, 13:00
Özgür denizim can,
Alevilikle Hitit Uygarligi arasinda nasil bir bag kuruyorsunuz,biraz konuyu acarmisiniz?Örnegin yeni kazilar yapilip fosillerden Aleviligin kalintilari mi bulunmus?
Alevilik ve Hitit Uygarligi hakkinda bilgi sunarsaniz karsilastirma imkanimiz olur.
Günesin kutsal olarak görülmesi eskigen her toplulukta olmustur.Insanlar bilmediklerini kutsal olarak görmüslerdir.
Günes sabah doguyor,isik ve isi veriyor.Aksam kaybolup gidiyor.Insanlarin günesin dogdugu yöne dogru bakip;dog günesim dog demeleri gayet normal.Günes küsüp dogmasa ne olacak degilmi!..
Erdogan Cinar kendi kafasina göre güzel bir hikaye yazmis.Aleviligi 7000 yil öncesine dayandirmis.Yalniz yazdigi hikayenin Alevilikle alakasi yok.Ismarlama kitaplardan biri.

ezirek
22.06.2006, 13:29
o kadar eskileri bilmiyorum ama erdoğan çınar ın yazdığı aleviliğin kayıp bin yılı kitabında aleviliğin anadoluya has bir düşünce olduğunu gördüm ve katıldım bu düşünceye . sizlerde okursanız görürsünüz.özellikle bizans kayıtları çok ilginçti

Şah Ali
22.06.2006, 13:31
Alevİlİkle Hİtİtlerİn Ne Alakasi Var Anlatirmisiniz

ahmet_ali
22.06.2006, 13:37
aleviliğin kökü hz.muhammed tir. sonra torunlarıdır ve devamında da nusayriliktir. hititlere kadar gitme dostum

özgür_denizim
22.06.2006, 13:44
ArkadaŞlar Ben GÖrÜŞlerİmİ Yazdim YaklaŞik 6 Aydir Bİr ÜyelİĞİm Var Yenİ Yenİ Yazmaya BaŞliyorum Bİzler Toplum Olarak ÖzgÜr Bİreylerİz Derİz Kendİmİze Ama Susturulmak Heryerde Var Demekkİ Bİr ArkadaŞ AlevİlİĞİn KaynaĞini Hz Muhammet Olarak TanimlamiŞ Bu Kabul Edİlebİlİr BİŞey DeĞİldİr Alevİlİk BİrÇok Uygarliktan EtkİlenmİŞtİr Ben Bİr Tez Sundum DoĞrudur YanliŞtir

ahmet_ali
22.06.2006, 13:48
ilk alevi hz. muhammed tir hak din islamdır o islamın özü nusayriliktir hz.Alidir

canugur
22.06.2006, 13:53
Arkadaslar, bilimsel her arastirmaya, her düsünceye acik olmaliyiz.
Bilimde kesinlik yok sürekli arastirma ve inceleme vardir.
Forumlar da bu yüzden vardir.
Bir düsüncenin hemen karsisina dikilmeden, sakin sakin, arastirmak, soru yanit bicminde konuyu konusmak, incelemek daha güzel degil mi?

Ben de Hitit arastirmalarinda, 12 ates tanrisinin heykel ve kabartmalarini gördükten sonra düsünmeye basladim.
Incelemege degmez mi?
saygilar

özgür_denizim
23.06.2006, 13:57
yahu bırakın bu işleri ben arap alevilerinden bahsetmiyorum(nursayilik) ben anadolu alevilerinden bahsediyorum alevilik muhammettir diyen ey zihniyet bu kültür islamdan öncede vardıki biz hititler diyoruz

sakka
23.06.2006, 18:56
ALEVİLİK islamdan önce de vardı. İslam dan önce kadınlar kapalı giyinmezdi, erkeklerle beraber aynı çatı altında kalabilirlerdi v.s.... Belki o zamanlar adları ALEVİ değildi. Sonuçta bu düşünce tarzının ve yaşayışının islamdan önce olduğu biliniyor. saygılar...

Turku_Yurekli
23.06.2006, 19:13
Bu yazıyı okuyunca ister istemez agzı olan konusuyor demekten alıkoyamadım kendimi..Gercekten elle tutulur kanıtlar olmadan nerden cıkarıyor insanlar bu tarz sacmalıklari..Aleviligi nereye oturtacagımıza bir türlü karar veremiyoruz nedendir bilinmez..Sürekli yeni seyler gündeme geliyor ama kısa sürede kendini unuttuyorlar.Bu tarz seylerin gercek olma olasılıgı bence yok..Hititleri vs bosverip günümüz aleviligini biraz düsünüp sekillendirmek istesek belki daha fazla yol kat ederiz...

alevidewrimi
23.06.2006, 19:44
bizler islam dan öncede vardık zira islamın tarihi 1400 yıldan eski değil bu da demektir ki aleviliğin kökenini bulmak için islamdan önceye bakmak gerek ve bence bu bizi orta asyaya ve şamanizme götürecektir alevlik inancının kadim olduğu muhakkaka ve bir çok inançta ve dinde etkisi olan ezoterik doktirinin izlerini taşıdığıda bir gerçek bilinenin aksine aleviliğin kökenin özellikle anadolu alevilğinin kökeni bence zerdüştlük değil zira zerdüştlüğün tarihe de 2600 yıldan eski değil buna karşın dünyanın bir çok yerinde şamanist inanç mevcut amerika yerlileri afrika yerlileri orta asya güney amerika vs ire aradaki mesafeler düşünüldüğünde bir tek mantıklı açıklama var tek ve oldukça eski bir kaynak şamanizmi bu denli yaymıştır hititler konusuna gelince aleviliğin kökeninin hititlerle ilgisini ilk kez işittim ama benzer yönler olabilir buda tahmin ediyorum ezoterik doktrinin etkisi ile mümkün

alevi_caferi
23.06.2006, 20:05
herkes sussun PİR SULTAN konuşsun.bakın ne demiş pir sultan aleviliği nereye dayandırmış.MUHAMMED ALİ demiş başka bir şey dememiş.12 imam demiş başka birşey dememiş.alewi=caferilik=şia

Evvel baştan Muhammed'e salavât.

Gönül kalk gidelim Hüseyn'e doğru.

Ecel gelip ömür gülü solmadan,

Hasan-Hüseyin Ali'nin oğulları,

Şehitler yoluna giderler doğru.

İmam Zeynelâbâ Hüseyn'in oğlu,

İmâm-ı Bâkırdan vuralım demi,

Cafer-i Sâdık'tan aldım erkânı

İmam Mûsâ kaldır gönülden gamı,

İmam-ı Rızâ'dan olsun hidâyet,

Takî ile Nakî kılsın inâyet.

Ol Hasan Askerî şâh-ı vilâyet,

shahrud
23.06.2006, 20:11
Ben geçmişi bir tarafa bırakıp günceli inşaa edebileceğimize inanmıyorum.. Aksi takdirde Tarih Bilimi diye bir bilim dalı olmazdı. Diğer taraftan bir arkadaşımız yukarıda ezoterik doktrinden bahsediyor. Ancak belli ki "doktrin" kelime veya kavramının anlamını iyi bilmiyor. Aleviliğin tarihsel kökenlerini tartışırken bazı arkadaşlar islam'in doğuşunu kendilerine referans almaktan bir türlü vaz geçemiyor. Bu arkadaşlar lütfen böylesi bir başlık altında yanıt niteliğinde inancınızı antitez olarak öne sürmeyiniz. Siz eğer farklı düşünüyorsanız forumun uygun yerinde görüşlerinizi tartışınız. İzin verin burada da farklı düşünen insanlar bu konuyu tartışsın.

alevidewrimi
24.06.2006, 20:34
shahrud şunu bilmen gerek temel olmadan yapı yükselmez bu durumda geçmişi bir kenara itip günceli nasıl inşaa edebilirsin ben bunu pek anlayamadım tıpkı doktrin kelimesinin anlamını kavrayamayıp bilmediğim gibi aleviliğin kökenini bilmeden günceline yönelik atılacak her adım sağlıklı olmaz tıpkı temeli olmayan bir binaya benzer yani en ufak bir sarsıntıda çöker ve bunu yaşıyoruzda bu yüzdendirki alevilik çok kolay asimile olan bir kültür ve inanç eğer anadolu aleviliğini araştırır isen göreceksin ki gideceğin yer orta asya ve şamanizm olacaktır
bu arada benim doktirin kelimesinin anlamını yeterince kavrayamadığımdan dem vurmak yerine senin kavradığın şekilde yada bizlerin kavrayacağı şekilde yazını yazsaydın daha şık olurdu bilmem anlatabildimmi!

shahrud
25.06.2006, 14:33
shahrud şunu bilmen gerek temel olmadan yapı yükselmez bu durumda geçmişi bir kenara itip günceli nasıl inşaa edebilirsin ben bunu pek anlayamadım tıpkı doktrin kelimesinin anlamını kavrayamayıp bilmediğim gibi aleviliğin kökenini bilmeden günceline yönelik atılacak her adım sağlıklı olmaz tıpkı temeli olmayan bir binaya benzer yani en ufak bir sarsıntıda çöker ve bunu yaşıyoruzda bu yüzdendirki alevilik çok kolay asimile olan bir kültür ve inanç eğer anadolu aleviliğini araştırır isen göreceksin ki gideceğin yer orta asya ve şamanizm olacaktır
bu arada benim doktirin kelimesinin anlamını yeterince kavrayamadığımdan dem vurmak yerine senin kavradığın şekilde yada bizlerin kavrayacağı şekilde yazını yazsaydın daha şık olurdu bilmem anlatabildimmi!
Arkadaşım lütfen benim mesajımı tekrar oku. Benim yazıyı anlamadan tepkiyle yazmışsın. Göreceksin ki ben de geçmişi bir kenara itip geleceği inşa etmenin mümkün olmadığını yazmıştım. Daha farklı başlılar altında daha önce de tekrarlamıştım orta asya-şamanist bağlantısı daha çok resmi tarih'in bakış açısı (ki son bilimsel çalışmalar kökenin daha çok Anadolu olduğu yönünde ciddi tezler ortaya atıyor). Eğer bu dayatma hoşuna gidiyorsa o senin bileceğin bir şey. Diğer taraftan bir görüşün veya ideolojinin "doktrin" olarak adlandırılması için onun bir yönetim biçimi olarak uygulanıyor olması gerekiyor. Doktrin yerine felsefe veya ideoloji kavramları daha doğru.

ALBAY_KAWA
26.06.2006, 03:34
Bu yazıyı okuyunca ister istemez agzı olan konusuyor demekten alıkoyamadım kendimi..Gercekten elle tutulur kanıtlar olmadan nerden cıkarıyor insanlar bu tarz sacmalıklari..Aleviligi nereye oturtacagımıza bir türlü karar veremiyoruz nedendir bilinmez..Sürekli yeni seyler gündeme geliyor ama kısa sürede kendini unuttuyorlar.Bu tarz seylerin gercek olma olasılıgı bence yok..Hititleri vs bosverip günümüz aleviligini biraz düsünüp sekillendirmek istesek belki daha fazla yol kat ederiz...
Ben katildigim bir cok alevilik üzerine olan toplantilarda, kanitlar üzerinden konuisanlara bile, ters düz davraniyorlar, agir elstiriye maruz kaliyorlar, ama birde baktimki, elstirilen, ksiilerden biri, bazi ülkeler iicn alevilik ders kitapalrini hazirlayanlardan biri..

Sunu artik kabul etmek lazim, ne kadar aydinizda desek nekadar söyleyiz böyleyiz desek, islam kültürü iicmizde öyle bir yer almiski, ve bu yolda yazilan cizilenlere hemen inanilmiski, adam kanitla birlikte caninida verse, herkesde snein gibi agzi olan konusuyor, ay cok güldüm, der...Umarim islam kültürü derken nedemek istediigm anlasilmistir...

new_gree
26.06.2006, 03:36
benim bir sorum olacak. ismarlama kitap ne demek cok merak ediyorum dogrusu. eger bir kitap ya da bir insan konusunda yorum yapacaksiniz en az o insan kadar bilgi sahibi olmak zorundasiniz. onun kitaplarindaki kaynaklari okumak zorundasiniz. eger bu konuda sadece ezbere dayali konusursaniz bu elestiri ve hak degildir. bir arastirmaciyi saygisizca elestirmek isin kolayina kacmaktir. lutfen arastirma suzgecinden gecirmeden sadece safsatalari gercek sayarak bu konuda ya da herhangi bir konuda yorum yapmayin. gunumuzde aydin kavramini cok kolay telaffuz ediyoruz ama aydin olmak kulaktan bilgilerle ya da bir takim hurafelerle konusmak degildir. eger bir fikire karsi tez olusturabiliyorsaniz o zaman aydin olablirsiniz. biraz daha okuyun, arastirin ve anlayin lutfen. o zaman gercekler sizin yardimciniz olacaktir. saygilar ve sevgiler...

new_gree

Turku_Yurekli
26.06.2006, 13:04
ALBAY_KAWA

Ben katildigim bir cok alevilik üzerine olan toplantilarda, kanitlar üzerinden konuisanlara bile, ters düz davraniyorlar, agir elstiriye maruz kaliyorlar, ama birde baktimki, elstirilen, ksiilerden biri, bazi ülkeler iicn alevilik ders kitapalrini hazirlayanlardan biri..

Sunu artik kabul etmek lazim, ne kadar aydinizda desek nekadar söyleyiz böyleyiz desek, islam kültürü iicmizde öyle bir yer almiski, ve bu yolda yazilan cizilenlere hemen inanilmiski, adam kanitla birlikte caninida verse, herkesde snein gibi agzi olan konusuyor, ay cok güldüm, der...Umarim islam kültürü derken nedemek istediigm anlasilmistir...

Yorumum kendi düsüncemdi,agzı olan konusuyor derken aslında birazda bunu kast ettim konusmaya o kadar cok alısmıs ki insanlar,konusmaları icin cok özel seyler olmasına gerek yok bos konusmak bile bazıları icin büyük maharet..

Ama senin yazdıgın gibi ellinde kanıtları olan biri cıksa kendi adıma konusmak gerekirse agzı olan konusuyor demem,eger ispatlanabilir gercekler varsa bana düsen tek sey bunu kabullenmek olur..Islama gelince konu,kabul etmek istemesemde Tr bir islam ülkesi ve basımızdakilerde zaten belli ama bu birazda kisiye baglı tabi etki altında kalıp kalmamak,ben ne oldugumu bilyorum ondan dolayıda hicbirseyin etkisi altında kalmam..Kesinlikle inanc ve kültürümden taviz veremem,düsünce ve ırkımı hicbirsey icin inkar edemem..

erayY
26.06.2006, 14:23
araplarla bağdaştırılmasında hititlere razıyım ... :)

yalnız bu köken mevzuu halen bir çelişki olarak karşımıza çıkıyor, lakin hititlere kadar varamayacak biçimde o kadar da eski olmadığını düşünüyorum aleviliğin.
Zorla müslümanlaştırılan ortaasya halkları olduğumuz kanısındayım. Hani şu araplaşmayanlardan.

mali
26.06.2006, 14:58
alevilik bir yaşam tarzıdır ve islamla başlamamıştır islamdan öncede vardı belki sadece adı farklıydı .....

FaLLeN
27.06.2006, 02:53
lol..diyecek bişi bulamıyorum..hz.ali'yi de inkar edersiniz yakında...
işte bu nesilden korkulur..bizler düşmanı sağda solda arıyoruz...içimize bakmadan

alevi_caferi
22.07.2006, 14:39
lol..diyecek bişi bulamıyorum..hz.ali'yi de inkar edersiniz yakında...
işte bu nesilden korkulur..bizler düşmanı sağda solda arıyoruz...içimize bakmadan

tamamen katılıyorum.

shahrud
22.07.2006, 15:07
lol..diyecek bişi bulamıyorum..hz.ali'yi de inkar edersiniz yakında...işte bu nesilden korkulur..bizler düşmanı sağda solda arıyoruz...içimize bakmadan
Gerçi öyle değil ama bir an için aleviliğin kökenlerinin eski türk inançları ve orta asya-şaman kökenli olduğunu varsayalım. Türklerin müslümanlaştırılmasının tarihini okudunuz mu? Yani, önce kırımlarla, baskılarla, vahşetle müslümanlaştırılın, daha sonra da hiç böyle birşey olmamış gibi müslümanlığın tarihi ile özdeşleşmiş kişiliklerden bağımsız bir alevilik teorisini inkar olarak niteleyin. Hatta daha ileri gidip aleviliği islamın özü olarak tanımlayın!!
Bunları bilimsel tezlerle ortaya koyarsanız sizin kadar zeki olmayan insanlar da bunu anlayıp inkardan vazgeçerler..

erik_kiraz
04.09.2007, 20:25
yahu bırakın bu işleri ben arap alevilerinden bahsetmiyorum(nursayilik) ben anadolu alevilerinden bahsediyorum alevilik muhammettir diyen ey zihniyet bu kültür islamdan öncede vardıki biz hititler diyoruz

ya ne hititleri ya alevilik islamiyetle hz muhammedle başlıyor hititliler zamanında insanla putlara tapıyordu allah inancı mezopotamyada yaygın değildi

erik_kiraz
04.09.2007, 20:30
bizler islam dan öncede vardık zira islamın tarihi 1400 yıldan eski değil bu da demektir ki aleviliğin kökenini bulmak için islamdan önceye bakmak gerek ve bence bu bizi orta asyaya ve şamanizme götürecektir alevlik inancının kadim olduğu muhakkaka ve bir çok inançta ve dinde etkisi olan ezoterik doktirinin izlerini taşıdığıda bir gerçek bilinenin aksine aleviliğin kökenin özellikle anadolu alevilğinin kökeni bence zerdüştlük değil zira zerdüştlüğün tarihe de 2600 yıldan eski değil buna karşın dünyanın bir çok yerinde şamanist inanç mevcut amerika yerlileri afrika yerlileri orta asya güney amerika vs ire aradaki mesafeler düşünüldüğünde bir tek mantıklı açıklama var tek ve oldukça eski bir kaynak şamanizmi bu denli yaymıştır hititler konusuna gelince aleviliğin kökeninin hititlerle ilgisini ilk kez işittim ama benzer yönler olabilir buda tahmin ediyorum ezoterik doktrinin etkisi ile mümkün

peygamberlerin hangi biri 1400 lü yıllarda doğmuşki 600 lü yıllarda olan olaylar bunlar ilk türkler ayrıca 11 yy islamiyeti kabul ettiler biz araplar için konuşucam alevilik hz muhammedle başlamıştır ondan öncesii zaten islamiyet gizliydi ve insanlar bişey bilmiyorlardı daha önceye gidersek bu işin sonu olmaz ondan önceside zaten putlara dayanıyor şamanizmde aynı şekilde

eley
04.09.2007, 21:15
tam olarak bilmesemde türkiyedeki alevilerin orta asyadan geldiğini biliyorum türkiyenin asıl sahipleri alevilerdir bunu bir kitapta okumuştum biz türkmeniz

seçil sivas
04.09.2007, 21:36
bence hiçbir alakası yok hititlerle yani alevilik müslümanlıkla ortaya çıkmıştır ve hititlerle ne gibi bir ortak düşünce paydası olabilir anlamıyorum.. tabiki farklı düşünceleri kabullenmek değilde saygı duymamız gerekir eme lütfen bize daha somut kanıtlar sunarmısın yani benziyomuş değilde benzediği yönlerini anlatsan daha güzel olur sanırım...
emeğin için teşekkürler

xolxol_12
05.09.2007, 12:13
ilk alevi hz. muhammed tir hak din islamdır o islamın özü nusayriliktir hz.Alidir

Böyle bir şey yok. Bütün mezhepler Hz.Muhammed'in ölümünden sonra ortaya çıkmıştır.
Bu arada Hitit uygarlığı eserleri bildiğim kadarıyla Çorum ve dolaylarında ortaya çıkmıştır.Verdiğiniz bilgiye göre de Alevilik Çorum dolayları ve İç anadolu bölgesinde doğmuştur. (Olamaz)
Araştırmacıyım diyorsunuz ama Aleviliği Hz.Ali'ye değil de Hititlere nasıl dayandırdınız bilmem,Anadolu'da kültürler birbirine benzer,biz kalkıp araştırsak onlarca güneşi kıble bilen,kadına saygı gösteren vs. vs. uygarlık bulabiliriz.
IRKLARLA MEZHEPLER BİRBİRİNE KARIŞMAMALI....

alişero
05.09.2007, 12:19
bence alevilik mezopotamya kökenlidir doğal olarak ARİ ırkına daha yakındır....yani ZERDÜŞT kökenlidir..

ismailgokhan
06.09.2007, 20:00
Merhaba arkadalar ben aleviliği araştıran yorumlayan birisiyim bazı araştırmalara göre bazı otoritelere göre aleviliğin kökükünün hititlerden geldiğini iddaa ediyorlar ben araştırdım be bizim alevi kültürüne hitit uygarlığının kültürü bire bir uyuşuyor şimdi alevilik büyük bir coğrafyada yayılmış bir çok kültürden etkilenmiş diyeceksiniz ama bu kadar benzerlik olmaz yaşayışımız ibadetimizde güneş bizim için kıbledir hititler içinde aynıdır ve kadına saygı konusundada bizimle aynı kalıptalar ben görüşlerinizi ve eleştirilerinizi dinlemek isterim
saygılar
özgürdeniz kızıldere

Dostum bende bir çok kitapta bu bilgilere ulaştım yalnız hititler değil sumerlere gidiyor bulunan ve tercüme edilen sumer tabletlerde bizdeki cem töreni bire bir anlatılıyor zaten Büyük Bilim Kadını Muazzez İmiye ÇIĞ bilim adamları arasında büyük etki yaratan Kuran İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni adlı eserinde Kuran geçen bazı ayetlerin bire bir sümer tebletlerinde geçtiğini ispatlıyor ayrıca diğer sumerologların ve Muazzez İlmiye Çığ'ın kitaplarında kutsal kitaplarda Nuh tufanı olarak bilinen Nuh tufanını sumer tabletlerinde ayrıntılı olarak anlatılıyor sumer tabletlerinde bulunan son bilgilere göre Nuh tufanının Fırat ve Dicle nehirlerinin taşmasıyla olduğunu ispatlanmıştır

Sayın Erdoğan Çınar'da Sumer tabletleri bizans arşivleri ve Osmanlı ve Selçuklu arşivlerinde yaptığı araştırmalar gizli kalmış tarihimizi aydınlatıyor özellikle Alevi lerin 325-1325 yılları arasındaki tarihini belgelerle ortaya koyuyor

AliGedek
08.09.2007, 15:33
Bence alevilik Hz. Ali ile başladı.

fagun
04.04.2008, 19:19
Hangi alevilik araştırması deniliyor Hitit lerden önce sümerler var Aleviliğin islamla hiç bir ilgisi yok bence yapılan araştırmalara da saygı duyulmalı hala pir sultan abdalın 16. yy da yaşadığı iddia ediliyor Sn Çınar bu konuyu da yazmış alın okuyun.

AleviBektas77
04.04.2008, 19:25
...

24burak
04.04.2008, 19:59
alevilik ilk olarak HZ. ALİ den gelmiştir HZ. ALİnin çocukları HASAN VE HÜSEYİNİN kerbalada katledilmesiyle müslümanlar 3e ayrılmıştır bunlar 1.ALİciler 2. ALİyi sevmeyenler yani muaviye ve yezid yandaşlarıdır 3. ise müslümanlar arasında kardeşliği bozduğu için bu iki gurubuda istemeyenler olarak çıkmışlardır bunlar günümüze mezhep olarak yansımıştır alevilikte ilk olarak ALİciler yani HZ. ALİ yi sevenlerdeen gelmişitir ALİyi sevmeyenler sünniler 3. grup ise hanefiler olarak çıkmıştır
herkese sevgiler...

The61
04.04.2008, 20:43
alevilik ilk olarak HZ. ALİ den gelmiştir HZ. ALİnin çocukları HASAN VE HÜSEYİNİN kerbalada katledilmesiyle müslümanlar 3e ayrılmıştır bunlar 1.ALİciler 2. ALİyi sevmeyenler yani muaviye ve yezid yandaşlarıdır 3. ise müslümanlar arasında kardeşliği bozduğu için bu iki gurubuda istemeyenler olarak çıkmışlardır bunlar günümüze mezhep olarak yansımıştır alevilikte ilk olarak ALİciler yani HZ. ALİ yi sevenlerdeen gelmişitir ALİyi sevmeyenler sünniler 3. grup ise hanefiler olarak çıkmıştır
herkese sevgiler...

sizin gibi açıklama yapanı ilk rastlıyom hz. Ali yi
sevmiyen sunniler kim ?böyle bir gurupmu var?

Candanbir
04.04.2008, 20:53
Degerli Can,

Ocaklar konusu soyle:
Gelenksel organize merkezinde Haci Bektas dergahi ve dergaha bagli ocaklardan olusmaktaydi. Bu (el-ele-el-hakka) sistem Osmanli doneminde ozellikle sah kalender celebi'nin idami ve farklı gelismelerden dolayi zarar gormustur ve ocaklar dergahtan kopup zaman icinde kendi baslarina bagimsiz ve merkezsiz kalmislardir.

hüseyininan
04.04.2008, 21:36
Merhabalar arkadaşlar özgür deniz in tesbiti bir bakıma doğrudur alevilik göçebe bir toplumdan ibarettir anadoluya yerleşmiş bilinen en eski oplumlardan birisidir. Göçebe olamaları9ndan kaynaklı bir çok toplumla iç içe yaşamışlardır. Bunlarında güzel yanlarını almaları çok doğaldır.Günümüzdede bakarsanız alevi kesimlerde öğrenim düzeyi daha yüksektir. Tabi yüksek ulu bir ırk olarak tanımlamamak gerekir bunu. Ama tututpta aleviliği Hz.aliden bu güne dersek buda yanlış olur bence. Bu şiiler için geçerlidir oda ehli beyt soyudur. Alevilik sevgiye hoşgörüyü esas bilmiştir. Ama şiilerde korku vardır. Irakta yaşannalar bunun tabi kanıtıdır. Alevilerde hiç kendini zincirlerle döven bir insan gördünüzmü yorumlardan bir tanesinde böyle bir yaklaşım gördüm bana göre yanlıştı. Taban olarak yakın görükmesi doğaldır.Ama kuramları takip edince zıp bir tabanda olduğuda aşikardır. Hititler şu anki çorum alacahöyük başkenti olmak üzere dar bir toprakta yaşamışlardır ama alevileri biraz daha inceden takip ederseniz anadolunun tüm topraklarında izlerinde görürsünüz ananannelerini. Tabi bunları kazılarla ıspatlamak biraz zordur buda yaşamsala kavramlarl ortaya çıkar. Olaya böyle bakarsak bir kazıda alevi kalıntısı mı bulundu gibi alaycı bir yaklaşım arkadaşımıza bir cevap olarak yansımaz bence. Ona bakarsanız türkiyede kürt yokmu . BU nerden çıktı derseniz tarihte kürtlere ait tek bir yazılı abide anıt lahit yoktur. BU şimdi kürt lerin aslında yok oldunu göstremz inkar edilemeyecek kadar fazla sayıda kürt vardır. Bence bu sorunun cevabı şöyle olabilir. Alevi toplumu yeniliklere açık olduğu için yaşadığı toplumların güzel yanlarını kendilerine katmış olmaları doğrudur. Bu yaklaşımda aleviliği hititlerden daha eski tarihlere götürür. Sana teşekkür ederim özgür deniz sorundan dolayı bilmedin bir şey varsa konuşmak isterim saygılarımla

gurdag
05.04.2008, 10:50
ALEVİLİK islamdan önce de vardı. İslam dan önce kadınlar kapalı giyinmezdi, erkeklerle beraber aynı çatı altında kalabilirlerdi v.s.... Belki o zamanlar adları ALEVİ değildi. Sonuçta bu düşünce tarzının ve yaşayışının islamdan önce olduğu biliniyor. saygılar... ALLAHA inanmayan alevi olurmu muhhamedi kapı kabul etmeyen aliyi bilmeyen alevimidir saptırmayın yahu konuları ozaman dedelere git sor bilmiyorsan öğren

erik_kiraz
01.07.2008, 18:31
aleviliğin kökü hz.muhammed tir. sonra torunlarıdır ve devamında da nusayriliktir. hititlere kadar gitme dostum

evet doğru söylüyor

çakırcalı
01.07.2008, 20:23
İnsanlığın başına ne gelmişse, dogmatizm denen illetten gelmiştir. Alevi'yi Alevi yapan, sünnilerin veya ortodoks inançlara sahip olanların düştüğü hatalara düşmeyip, aklı ve bilimi esas alan öğretiler etrafında birleşmesi; açıkça aklını kullanmasıdır. "Bilmiyorsan dedelere sor, şuna sor, buna sor..." gibi yanlış fikirlere saplanmak ve bu fikirlerde diretip herkese empoze etmeye çalışmak da Alevilikle bağdaşmaz. Bir şeyin ne olduğuyla, kişilerin o şeyi nasıl gördüğü, nasıl adlandırdığı ayrı şeylerdir. Aleviliğin ne olduğunu, kökenlerini merak eden, yaygın olduğu coğrafyayı, gelenek ve göreneklerini inceler; Ortaasya Türk kültüründen, şamanizmden eski İran dini zerdüştlüğe, budizmden hinduizmden Anadolu'nun en eski dinlerine, hristiyanlıktan museviliğe kısacası Türklerin Ortaasyadan Anadolu topraklarına kadar yaptıkları yolculuk sırasında karşılaştıkları tüm dinleri, felsefi akımları inceler; cem törenlerini inceler, insana ve doğaya bakışını inceler... Herkes, istediği dine veya o dine ait her hangi bir mezhep veya tarikata istediği zaman girip, çıkabilir. Buna Bektaşilik de dahildir. Ancak Alevi olmayan hiç kimse, "Ben Alevi olmak istiyorum" diyemez, dese de Alevi olamaz. Çünkü sonradan Alevi olunamaz. Alevilik, atadan oğula geçen ve ancak yol düşkünlüğü müessesesiyle ayrılmanın mümkün olduğu bir inanç, sosyo-kültürel bir yaşam biçimidir. Sırf atadan oğula geçme şartının varlığı dahi, Aleviliğin başlı başına bir etnik kimlik oluşuna yeterli kanıttır. Nitekim, bugün hangi Aleviye sorulursa sorulsun (Kürt Alevisiyim, Arap Alevisiyim diyenler de dahil), tamamı Horasan'dan Anadolu'ya geldiklerini ileri sürerler. Bugün Kürt Alevisi yoktur diyenlere (bazı sitelerde rastladığım üzere çok ağır ve iğrenç küfürler savurmak boyutunda dahi) şiddetle karşı çıkanlar, Selçuklu ve Osmanlı tarihini, Babai ayaklanmaları başta olmak üzere Türkmen-Alevi katliamlarını, Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran Savaşı ve bu savaş sırasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bir takım Kürt aşiret reislerine Türkmen-Alevileri sindirmeleri karşılığında tanınan imtiyazları ve vaadedilen toprakları, sözde Ermenilere karşı, ancak özde Türkmen-Alevileri katletmeleri için Şafii-Kürtlerden kurulan 50 bin kişilik atlı Hamidiye Alaylarını incelerlerse; hepsi bir yana, yine Kürt Alevisi olduğunu iddia eden topluluklarda, günlük yaşantılarında Kürtçe konuşmalarına karşılık, cem evine girdiklerinde tüm ibadetlerini ve erkanı Türkçe yürütmeleri, son dönemlerde sırf Kürt Alevileri de vardır diyebilmek için uydurulan Kürtçe semah, deyiş, düvaz imamlar dışında tüm Alevi deyişlerinin-nefeslerinin, gülbanglarının Türkçe olması göz önüne alınırsa; Ali'nin döneminde Alevilik gibi bir kurumun olmadığı, Ali'nin de doğal olarak sünni olduğu ve tarihte sünni ideolojiye ilk başkaldırı sayılan Harici hareketini de bizzat Ali'nin üstelik de son derece kanlı bir şekilde bastırdığı göz önüne alınırsa... Aleviliğin ne olduğu, nerede başladığı, nerden beslendiği daha net görülür kanısındayım. Yıllardır Alevilik üzerine araştırmalar yapıyorum. Bu konu üzerine yazılacak binlerce sayfa var. Üç-beş cümleyle geçiştirilecek bir konu olduğunu da sanmıyorum. Bu nedenle tüm dostlara tavsiyem, ilaçtır diyerek kendinden medet uman cahillere ayak suyunu içiren BİN dedeye sormaktansa, okumayı, aklı, bilimi şiar edinmiş BİR toruna sorun, daha gerçek, daha gerçekçi yanıtlar alırsınız. Başta söylediğim gibi: Aleviyi Alevi yapan dogmatizm, yani körü körüne inanmak değil, aklın ve bilimin ışığında aydınlanmaktır.

fatsali
01.07.2008, 22:17

Pardon?? ilk Alevi Hz. Muhammed mi ?? :scared::scared::scared:

vay beee.... neden acaba "alevi" sözcügünün Hz Muhammedin getirdigi kitapta eseri yok ???

eren aydın
01.07.2008, 22:37
aleviliğin temelinin aslında ali evi yani ali hanesinden gelen toplum(ehlibeyt) ve topluluğuna dayandığı sölenebilir...

meymane
01.07.2008, 22:38
Bence alevilik Hz. Ali ile başladı.

kim baslatti:whistling

meymane
01.07.2008, 22:41
herkese sevgiler...

hz hasan ve hz huseyin camiyemi giderdi yada cem evinemi?

namazmi kilardi yada cemmi tutardi?

meymane
01.07.2008, 22:43
aleviliğin temelinin aslında ali evi yani ali hanesinden gelen toplum(ehlibeyt) ve topluluğuna dayandığı sölenebilir...

sizce alevi sozcugumu once soylendi? yada kizilbas sozcugumu?

aslan152
02.07.2008, 00:32
kızılbaş sözü hz alinin muaviyeh karşısında savaşırken kendi adamlarına tanınmaları ve safları belli olsun diye kızıl bant bağlatmasından gelir. alevi kelimesinin kökenini bilmiyorum. ama eğer alevi kelimesini islamdan soyutlamak gibi bir amac varsa onu ayrıyetten tartısırız.
alevilik bence hititlerden öncesinede dayandırılabilir.

meymane
02.07.2008, 01:29
kızılbaş sözü hz alinin muaviyeh karşısında savaşırken kendi adamlarına tanınmaları ve safları belli olsun diye kızıl bant bağlatmasından gelir. alevi kelimesinin kökenini bilmiyorum. ama eğer alevi kelimesini islamdan soyutlamak gibi bir amac varsa onu ayrıyetten tartısırız.

evet dersim inanisinda hittitlerdende koken alabilir ama benim gorusumumle alevilik daha cok xorasan ve iran tarafinda gelismisdir yani varlik surdurmusdu.
xorasan bolgesinin cok zengin dini olan zerduslukta bu bolgelerde yuzlerce seneden sonra zerdust formuna ulasdi.
bana kalinirsa ve dedigin gibi dinler binlerce senenin urunudur ve gelismesidir. tipki insanlar gibi:wink:
saygilarimla

meymane
02.07.2008, 01:41

kizilbas sozcugu ise safefi devletinde dile geldi, turkmenler :kizilbas, persler "Taj-e Heydar" kurtler ise "kumsor"

alevi kelimesi ise kizilbas kelimesinin yerini aldi son yuz yillarda, ayreten irandada bir halka alav deniliyormus acaba koklerimi aynimi bilemiyorum

saygilarimla

erik_kiraz
02.07.2008, 18:47
hz hasan ve hz huseyin camiyemi giderdi yada cem evinemi?

namazmi kilardi yada cemmi tutardi?

ya ben yanlış biliyorsam düzeltin bildiğim kadarıyla hz.Ali camide ölüdürülmüş onun için oğullarının camiye gideceğini pek sanmıyorum

aslan152
03.07.2008, 02:41
ya ben yanlış biliyorsam düzeltin bildiğim kadarıyla hz.Ali camide ölüdürülmüş onun için oğullarının camiye gideceğini pek sanmıyorum

hz ali camide öldürülmüştür. o dönemde camiye gitmemek gibi bir şy yoktu. camiye gitmemek özellikle ehilbeyyten sonra ( bir donem hz alinin kırk yıl boyunca camide lanetlendiği rivayettir)ki dönemde alevilerin camiye geldiği zaman katledilmesi( birazda şiiler içn gecerlidir cünkü daha odonemde tam bölünme yoktu)suriyede bir camide 60000 alevinn kaltledildiği söylenir.o donemlerde camilere gitmemek başladı.
bir baska seyde alevilikte bir cemde biat edilecek cem yoneticisi ( dede imam )hz alinin öğretisinden olmalıdır çunku imamlık makamı alinindir onun öğretisinden olmayanı imam kabul etmek olmaz.ehli beyti katledenler için hutbe ve rahme okuyanı alinin yeri olan imamlık vermek ve kabul etmek sacmadır.bu nedenlerden dolayı camiye gidilmez .
yani olay siyasidir. selamlar.......

Berlinli
03.07.2008, 03:19

nekadar cahil bir düsünce !

simdi bir adamin babasi yatakda ölse yataga bidaha girmezmi,
imam hasan ve imam hüseyn namaz kildilar.
ve 12 imamin tüm kildi, cünkü allah namazi insana yani müslüman olana farz etmistir.

ama kilip kilmamak seninle allah arasinda.

dali
03.07.2008, 03:54
nekadar cahil bir düsünce !

simdi bir adamin babasi yatakda ölse yataga bidaha girmezmi,
imam hasan ve imam hüseyn namaz kildilar.
ve 12 imamin tüm kildi, cünkü allah namazi insana yani müslüman olana farz etmistir.

ama kilip kilmamak seninle allah arasinda.

Bahsettiğin "cahilce bir düşünce"(yani camide ölüp sonra oraya gidilmemesi) ölemidir bölemidir pek ilgilendirmiyor beni ama o kadar da cahilce bir düşünce değildir yani !

Verdiğin yatak örneği ile de uzaktan yakından alakası yoktur. Cami burda simge oluyordur. Ve orda öldürülmüş olsa ve buna bağlı kalarak birileri gitmiyorsa o kadar cahil olarak görmüyorum ben bu olayı.

Örneklemeden yola çıkarak bazen bir turist örneğin istanbula geliyor ailesinden bir birey istanbulda iken ölüyor. Bunun sonucunda bu turist piskolojik veya bazı inancı gereği bir daha istanbula uğramama kararı alıyor:yanbakoo

saygılarımla...

EŞİTLİK PARTİSİ
03.07.2008, 11:58
Değerli Arkadaşlar...

Yani,MUAVİYE-YEZİD-MERVAN...tarafından uydurulan,ORUÇ-NAMAZ-CAMİ...vs.saçmalığı ALEVİLERE dayatılır...
Bazı KİBAR arkadaşlar, bunu böyle söyleyeceğine...ıg...mıg...
Değerli Canlar...
Bu gün İSLAM ve İLKELERİ diye sunulan- yaşanılan HAYATIN Kerbela öncesi İSLAMLA alakası yok...
Zaten bu gün ki HAYAT bunu ispatlıyor...
İşte ORTA DOĞU ve ''İslamın...'' ulaştığı tüm yerler...(Türkiye bir nebze,o da ALEVİLER biraz kendini gösteriyor...)
Şimdi bunu KÖKTEN ret etmeden İSLAMA ulaşamazsınız...
Şimdi saçmalarlar...
Hz.Muhammed Efendimizin torunları katleden, KURANI yakan bu katliamın zeminin hazırlayan,
-Ebu Bekir-Ömer-Osman...zırvalarına...tabi bu ZIRVALARI iyi Dizayn etmiş...
Muaviye-Yezid-Mervan...hikayelerine...
Peki bu saçmalıkların TEKRARLANDIĞI bir mekanda ne işimiz var...
Ha tabiki bu mekanları İKTİDAR anlamında ele geçirdiğimizde,
-Kadın-Erkek birlikte İBADET şartı koyarak...
-Bu ibadetin ŞEKLİ yanını, o mekanın müdavimlerinin sırayla eda etmesi sağlanarak...vs...ilkeleri de KESİN uygulayarak elbette CAMİYEDE-CEM EVİNEDE gideceğiz...

LÜTFEN İslamı kirletmeyin...bay camiciler...
Ha...KURANIN 6666 ayetinin tamamı İNGİLTEREDE...yani 666 AYET SAÇMALIĞINI bırakın...
Belge diyeceksiniz değilmi...?
İngiliz Büyük Eliçiliğine sorun...
Eh ne de olsa Bu gün ki ''İSLAMIN'' Merkezi LONDRA...
Ama bizim inandığımız İSLAMIN Merkezi,
Bunca HARAÇ aldığı halde,sapık ARAP şeyhlerinin SEKS Partileri düzenlemekten vakit bulup onarmaya vakit bulamadığı Hz.Muhammed Efendimizin HARABE evi...

EŞİTLİK PARTİSİ
Din İşleri Y.K.

eren aydın
03.07.2008, 22:27
can alevi sözcüğü diye düşünüyorum ama direk alevi olarak değil dediğim gibi ali evi isminin alevi dönüşüm sürecini önemli burda tam olarak bilemiyorum...bilen arkadaslar varsa bilgilerini paylaşsınlar tartısalım..

erdal_baba
27.07.2008, 15:35
aleviliğk her şey demektir

arap holding
27.07.2008, 16:37
aleviligin ozu sizce ali{ la ilahe illa ali} den baska bi oz olabilir mi hitit hz ali eger hititlerden se onu bilem artik ha ali nin kokunu de arastirin bakalim bi yere varabilicekmisiniz kimbilir bel ki hititlerdendir !!!!!! arkadaslar bu hiti davasida nerden cikiyo bi bu eksikti ali nin yaptigi hak hukuk mucadelesini konu olarak acin bi sekilde sohbet edin yorum yapmayin bence bu konudan daha iyidir simdi bu konuda acildi helal olsun sizee

erik_kiraz
13.09.2008, 18:38
Bahsettiğin "cahilce bir düşünce"(yani camide ölüp sonra oraya gidilmemesi) ölemidir bölemidir pek ilgilendirmiyor beni ama o kadar da cahilce bir düşünce değildir yani !

Verdiğin yatak örneği ile de uzaktan yakından alakası yoktur. Cami burda simge oluyordur. Ve orda öldürülmüş olsa ve buna bağlı kalarak birileri gitmiyorsa o kadar cahil olarak görmüyorum ben bu olayı.

Örneklemeden yola çıkarak bazen bir turist örneğin istanbula geliyor ailesinden bir birey istanbulda iken ölüyor. Bunun sonucunda bu turist piskolojik veya bazı inancı gereği bir daha istanbula uğramama kararı alıyor:yanbakoo

saygılarımla...

anlatmak istediğim oydu zaten savunduğun için tşk ederim

sahan
02.10.2008, 06:19
aleviliğin anadoluya ve ordan tümyurda dağilmasına neden mezopotamyadan bugünümüze yayılmıştır kanatimce alevilik

Kızıklı
02.10.2008, 20:20
Ben Aleviliği Gök Tanrıcılığın İslam ile karışması ile ortaya çıkan ayrı ve özgün bir kültür olarak biliyorum.

alidendir
02.10.2008, 23:48
çok farklı görüşler var alevilik konusunda bakıyorum da bazen bizler bile bilmiyoruz nerden geldiğimizi herkez farklı görüşler öne sürüyor tabiki hepimiz fikir ve bilgilerimizi paylaşma konusunda özgürüz ama irdelerken neyin ne kadar mantıklı ve doğru olduğuna biraz daha dikkat etmeliyiz bence nacizane...

savasci_2
03.10.2008, 01:20
hadi diyelimki alevilik hititlere dayandırıldı...peki hititlerden öncesi yokmu??varsa onlar neydi?? birde tek ilah inancı islamiyetle mi başladı ki? yada yeryüzündeki tek peygamber Hz. muhammedmidirki? bu sorularında düşünülmesinde fayda var diye düşünüyorum...saygılarımla...