Orijinalini görmek için tıklayınız : Muharrem Orucu 31. Ocak - 11. Şubat 2006

oivrnk
28.08.2005, 21:11
MUHARREM ORUCU Bilindiği üzere Aleviler/Alevilik asirlardir baski altında tutulmaktadırlar. Bu baskılarin sonucu Alevi toplumu kendi değerlerine yabancilaşmiş, kendini inkar noktasina gelmiştir/getirilmiştir. Bizim en büyük amaçlarimizdan biriside, Alevileri Alevilikle buluşturup, öz kaynağina dönüşü sağlamaktıir. Asirlardıir baskıi altıinda tutulan bir inanci gün yüzüne çikartip, özgürleşmesini sağlamak sanıdığindan da zordur. Kaldi ki baskılar ve asimilasyon devam etmektedir. Bütün olumsuzluklara rağmen, bizler Aleviliği yaşamsal kilmaya devam edecegiz. Tipkı İmam Hüseyin gibi. Alevilere yapıilan her sindirme, katliam, baski beraberinde bir de direniş getirmiştir. Bunlarıin en önemlilerinden biriside Muharrem Orucu'dur. Muharrem orucu, Kerbela çölünde şehit edilen Imam Hüseyin ile -her on ikisi de şehit edilerek şahadete ulaşan- On İki İmamlara saygıi, bağlilık ve anilarinı daha canlı kılmak için tutulmaktadıir. Bazı araştirmacilara göre ise, Muharrem Orucu'nun tarihçesi daha eskidir. Her halükarda, Alevilere unutturulmak istenen değerlerin, geleneklerin, törelerin, rituellerin anlamı çok derindedir. Bu anlamda ne kadar basitmiş gibi gösterilirse gösterilsin, ne kadar çağ dişi olarak anlatilirsa anlatilsın bu gelenekleri sürdürmek, bu değerleri anmak, yad etmek bir insanlik görevidir. Çünkü Kerbela'da susuz bırakilarak katledilen sadece Hz. Peygamberin torunu, Hz. Ali'nin oglu İmam Hüseyin değil. O bela çölünde katledilen insanliktir! Ve yine Kerbela da direnende insanliktıir. Bu direniş mirasi sadece Alevilerin değil, bütün insanlığıindir. Kerbela'da zalime karşsıi boyun eğmemek var. Ne pahasina olursa olsun insanlıktan taviz vermemek var. Kimsenin bunu basitleştirmeye, alay etmeye, küçük düşürmeye hakkıi yoktur. Bu anlamda bütün insanliği, İmam Hüseyin ve On İki İmamlarıi anmaya ve anlamaya davet ediyoruz. Ve yeryüzünde bir daha kerbela'lar yaşanmamasıini diliyor, yaşanmamasıi için birlik olmaya çağirıyoruz. MUHARREM ORUCU'NUN BAZI ÖZELLİIKLERİI Muharrem orucu boyunca düğün, nişsan ve benzeri eglenceler yapilmaz, içki içilmez, su içilmez (sulu yiyecekler yenir) cinsel ilişkide bulunulmaz. Alevi birliğinin parçalanmasi neticesinde Muharrem Orucu, bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. Bu sebepten dolayıi insanlarıin kendi bölgelerinde tutulan şekliyle tutmalarıinda bir sakinca yoktur. Tabii genel kurallara uymak şartıiyla.En önemli unsur; niyettir. Niyette arıinma varsa biçimsel kurallar geçerliliğini kendiliğinden yitirir.

piremi
18.10.2005, 16:21
peki arkadaşlar bişe soracam önemli olan niyet diyoruzda
niyetin nasıl yapilması gerektigi hakkın da bilgisi olan varmi?
şimdiden teşekkürler

blue
18.10.2005, 20:22
muharrem orucunun zamanlarını ve gün sayısını bana iletirmisiniz.ayrıca hz muhammedin torununu öldürmeye cüret etmek o toplumun var olan gücü ne kadar yanlış kullandığını ve cahilliğinide göstermezmi.benim kökenlerim bektaşi ve ben bunu yıllar sonra öğrendim.bundanda anlıyorumki güçlü olan zayıfı ezmiş.herkez toplum genelinden çok güce eyvallah demiş.

hasan1
18.10.2005, 20:32
peki arkadaşlar bişe soracam önemli olan niyet diyoruzda
niyetin nasıl yapilması gerektigi hakkın da bilgisi olan varmi?
şimdiden teşekkürler

gerci ciddi bir sey ama suan aklima bektasi fikrasi geldi,senin yazini okuyunca:
bektasiye sormuslar nasil niyet etmeli diye oda böyle cevap vermis:
dayanirsam tutarim dayanamassam yutarim..dersin olur biter.

Alevimen
20.10.2005, 10:09
muharrem orucunun zamanlarını ve gün sayısını bana iletirmisiniz.ayrıca hz muhammedin torununu öldürmeye cüret etmek o toplumun var olan gücü ne kadar yanlış kullandığını ve cahilliğinide göstermezmi.benim kökenlerim bektaşi ve ben bunu yıllar sonra öğrendim.bundanda anlıyorumki güçlü olan zayıfı ezmiş.herkez toplum genelinden çok güce eyvallah demiş.

2006
Kurban bayramın ilk günü dahil 20 gün ileri sayılır 21. gün Muharrem orucunun başlangıcıdır.
9. Ocak 2005 Kurban bayramının başlangıcı dolaysıyla 29. Ocak Muharrem orucunun başlangıcı ve 9. Şubat (12.günü) Aşure ile sona erir.

polata
20.10.2005, 13:44
2006
Kurban bayramın ilk günü dahil 20 gün ileri sayılır 21. gün Muharrem orucunun başlangıcıdır.
9. Ocak 2005 Kurban bayramının başlangıcı dolaysıyla 29. Ocak Muharrem orucunun başlangıcı ve 9. Şubat (12.günü) Aşure ile sona erir.

Bu konuda iki bilgi aktarma ihtiyacı duydum.
1- Hicri veya diğer ismi ile Kamer takviminde bütün yıllar 354 gün çekmez.Küsuratlardan dolayı kimi yıllar 354 kimi yıllar 355 gün çekmektedir.Hz. Muhammedin Mekkeden Medineye hicret ettiği yıldan başlayan Hicir takvime göre her 30 yıllın 2-5-7-10-13-15-18-21-24-26-29 yılları 355 gün çekmektedir.

Hicri takvim de ki ay sıraları ve isimleri şu şekildedir

Muharrem..........(30 gün)
Safer................(29 gün)
Rebiyülevvel.......(30 gün)
Rebiyülahir.........(29 gün)
Cemaziyülevvel...(30 gün)
Cemaziyülahir.....(29 gün)
Recep...............(30 gün)
Şaban...............(29 gün)
Ramazan...........(30 gün)
Şevval..............(29 gün)
Zilkade.............(30 gün)
Zilhicce............(29 gün)355 gün çeken yıllarda Zilhicce ayı 29 değil 30 gün olmaktadır. Kurban bayramı Zillihce ayının 10. günü başlar. Bu sebep ile her zaman kurban bayramının ilk gününden başlayarak 20 gün saymak doğru sonuç vermez.Yukarıda sıraladığım yıllarda hicri takvimin ilk gününü belirlemek için kurban bayramının 1. gününden 20 saymak yerine 21 saymak gerekir.

2-Her ne kadar dinsel tarihlerde hicri takvim kullanılsada güneş takviminin kullanılması daha gerçekçidir.Ay takvimi ayın dünya etrafında ki dönüşüne ve şekline göre isimlendirilmiştir.Merkezde güneş olduğuna ve dünyanın güneş etrafında döndüğüne göre güneş takviminin kullanılması daha mantıklıdır.En basit örneği ile olayların tarihleri yıllar içerisinde değişik mevsimlere denk gelmemiş olacaktır. Ancak araplarda ki matematik ve astronomi bilgisinin azlığından dolyı araplarda hep ay takvimi kullanılmıştır.

Muharrem orucunun en önemli tarihi Hz.Hüseyin ve yanındakilerin Kerbelada öldürüldüğü tarih olan 10 Muharrem 61 dir ki bu da 10 Ekim 680 tarihine tekabül etmektedir.
Kişisel görüşüm olarak Hz.Hüseyin ve yanında katledilenlerin hatırlanıp yad edilmesi için tutulan bu orucun olayın gerçek tarihi olan 10 Ekim de tutulması daha mantıklıdır.

izmirksk
20.10.2005, 13:55
Bu konuda iki bilgi aktarma ihtiyacı duydum.
1- Hicri veya diğer ismi ile Kamer takviminde bütün yıllar 354 gün çekmez.Küsuratlardan dolayı kimi yıllar 354 kimi yıllar 355 gün çekmektedir.Hz. Muhammedin Mekkeden Medineye hicret ettiği yıldan başlayan Hicir takvime göre her 30 yıllın 2-5-7-10-13-15-18-21-24-26-29 yılları 355 gün çekmektedir.

bilgiler için sağol
ama şu anda kullandığımız takvimde de her yıl net 365 gün değil.4 yılda bir değişim oluyor.aşağı yukarı hicridede 4 yılda bir değişime sebep oluyor.
tabi şimdiki takvimden memnunum o ayrı tabi:3D_NG (5)

Alevimen
20.10.2005, 14:09
evet polata haklısınız, gregoran takvimi hicri'den daha gerçekcidir.
hesaplanması gerekirse bu sene muharrem orucu 31. Ocak 2006 olmalı.
kaynak: http://www.aleviforum.com/takvim/takvim.html

polata
20.10.2005, 14:21
bilgiler için sağol
ama şu anda kullandığımız takvimde de her yıl net 365 gün değil.4 yılda bir değişim oluyor.aşağı yukarı hicridede 4 yılda bir değişime sebep oluyor.
tabi şimdiki takvimden memnunum o ayrı tabi:3D_NG (5)

Güneş takviminde küsuratlardan dolayı bahsettiğin 365 ve 366 gün çekme durumu oluyor.Hicri takvim hesabında bu da işin içine katılmakta.Hicri takvimde aşağı yukarı 4 yılda bir değişim oluyor dersek tarih hesabında hata yapmış oluruz.Mümkün oldukça net ve doğru tarihler ve zaman belirlemek açısından doğan fazlalıkların önemini kaldırmış oluruz.
Ayrıca bir başka önemli nokta da 990 değişim vardır. Yani 900 dan 991 e geçildiğinde bir değişim vardır. Ramazan ayı bu sene 40 gün çekerek 990 yıl içerisindeki kusürat farkı dengelenmeye çalışılmıştır. Bir nevi iki takvim arasında 990 yılında 11 gün oluşmamış ikisi de 365 çekmiştir.
Kuran da da güneş takvimi ile ilgili ayetler bulunmaktadır.

polata
20.10.2005, 14:26
hesaplanması gerekirse bu sene muharrem orucu 19. Şubat 2006 olmalı.

Özür dilerim ama Gregoran takvimi demek bu takvimi tıpkı Avrupa, Asya ve Afrika kıtasında olduğu gibi bulup kullanan Amerika kıtasında ki Maya ve İnka uygarlıklarına haksızlık edilmiş oluyor. Her ne kadar ansiklopedilerde bu takvime Gregoran takvimi denilse de kimi bilim çevrelerince Güneş takvimi denilmektedir.Bende o nedenle Güneş takvimi sıfatını kullanırım.

polata
20.10.2005, 14:31
Birşeyi sormak istiyorum Alevimen,
mesajında vermiş olduğun takvim dönüşüm link de Hiristiyan, İslami diye ayırım yapılmış.Bir nevi güneş takvimini kullanan milletler hiristiyan gibi bir anlam çıkıyor. Suudi Arabistan devletinin resmi sitesinde bile bu Hicri-Miladi olarak belirtilmekteyken Aleviform sitesinde neden Hiristiyan-İslami diye belirtilmekte.

polata
20.10.2005, 16:04
hesaplanması gerekirse bu sene muharrem orucu 19. Şubat 2006 olmalı.

Yanlışlığa neden olmamak için verdiğin tarihte düzeltme yapmak ihtiyacı duydum.Gerek formun tarih linkinde, gerek Diyanet İşleri Başkanlığının Web sitesinde, gerekse http://dione.astro.science.ankara.edu.tr/muyes/cesit/hicri.htm adresinde 1 Muharrem 1427 yılının başlangıcı 31 Ocak 2006 olarak yer almakta. Dolayısı ile Muharrem orucu hicri tarih baz alındığında 31 Ocak 2006 tarihinde başlayıp 12 gün uyarınca 11 Şubat 2006 tarihinde bitmektedir...

Alevimen
20.10.2005, 19:09
Yanlışlığa neden olmamak için verdiğin tarihte düzeltme yapmak ihtiyacı duydum.Gerek formun tarih linkinde, gerek Diyanet İşleri Başkanlığının Web sitesinde, gerekse http://dione.astro.science.ankara.edu.tr/muyes/cesit/hicri.htm adresinde 1 Muharrem 1427 yılının başlangıcı 31 Ocak 2006 olarak yer almakta. Dolayısı ile Muharrem orucu hicri tarih baz alındığında 31 Ocak 2006 tarihinde başlayıp 12 gün uyarınca 11 Şubat 2006 tarihinde bitmektedir...
oh doğru tespit. yanlış rakkamları yazmışım şimdi bende kontrol ettim verdiğiniz bilgiler doğru daha önceki mesajı editledim.

_SU_
26.10.2005, 12:44
anlayamadigim bi konu var.... siz allah icin tutmuyorsunuz ozaman orucu hz.ali icin tutuyorsunuz bunun mantigi nerde?? hem allah diyorsunuz hemde hz.ali yi öyle bi yüceltiyorsunuzki onun icin oruc tutuyorsunuz sünnilerde hz.muhamed icin tutmuyor tek ALLAH icin tutuyor... ne kadar fark etmez tutmadigin günler icin baskasina yardim edersin vs....

polata
26.10.2005, 12:51
anlayamadigim bi konu var.... siz allah icin tutmuyorsunuz ozaman orucu hz.ali icin tutuyorsunuz bunun mantigi nerde?? hem allah diyorsunuz hemde hz.ali yi öyle bi yüceltiyorsunuzki onun icin oruc tutuyorsunuz sünnilerde hz.muhamed icin tutmuyor tek ALLAH icin tutuyor... ne kadar fark etmez tutmadigin günler icin baskasina yardim edersin vs....

Şayet düşündüğün gibi Hz.Ali için tutmuş olsaydık Hz.Ali nin şehadet edildiği tarih olan hicri 17 ramazan da tutardık.Muharrem orucunun tutulduğu tarih ise Kerbela olayına denk gelmektedir ve en önemlisi niyet edilirken Allah için tutulduğu belirtilir.

Alevimen
26.10.2005, 12:53
Siz kimsiniz? Siz kimsinizde 'bizi' sorguluyrosunuz?
Bilgilerini nerden alıyorsunuz? Tekrarlıyorum sen kimsin?!
Çapına göre mesaj yazın, dingonun ahırı deyildir burası bu tür mesajları yazıp beni kızdırmayın. Herseferinde sizin bu gereksiz sorularınıza cevap mı yazmalıyız arama tuşunu kullanan bilgilenin.

_SU_
26.10.2005, 17:47
:garibbak: :3D_NG (6)

sordum sadece

Asya
26.10.2005, 22:02
Bu yil bende tutmak istiyorum.Eger aranizda tutacak olanlar varsa banada tarihini falan iletebilirlermi?

Alevimen
26.10.2005, 22:07
Bu yil bende tutmak istiyorum.Eger aranizda tutacak olanlar varsa banada tarihini falan iletebilirlermi? başlıkta yazıyor 31. ocak 2006'da başlıyor... bazen diyorum kendimce beni artık hiç birşey hayretler içinde bırakmaz ama gel görki böyle birşey yapıyorsunuz, pes vallahi.

Asya
26.10.2005, 22:17
tamam pardon ama ben daha cok saatini falan kastetmistim ilk defa tutacagimdan dolayi.

rockçı turna
03.11.2005, 12:16
tamam pardon ama ben daha cok saatini falan kastetmistim ilk defa tutacagimdan dolayi.

ya dogrusu bu oruç aşk ile tutulduu için belli kalıplara sokulabilir mi bilmiyorum ama ben en azından çevremden gördüklerimden hareketle bi şeyler söyleyeyim ki ilk kez tutanlar bir fikir edinsinler;

- matem orucunda ramazandaki gibi gece sahura kalkma olayı yoktur... genel olarak gece 12 den sonra bişey yenilip içilmez...

- oruç açılırken ezana göre hareket edlmez; güneş batarken oruçlarda açılır...

-eger 12 gün boyunca tutuyorsak iftardan sonra da su içilmez ve parca parca da tutuyorsak su yu asgari düzeye -bir saygı belirtisi olarak- indirebiliriz...

benim bildiklerim bunlar...

rockçı turna
03.11.2005, 12:20
ayrıca www.alewiten.com (http://www.alewiten.com) dan buldum;

3.2.3.3 Matem Orucu Gülbankı

Bismişah Allah Allah. Erenlerin himmetine, er Hakk-Muhammed-Ali'nin aşkına. Hz. Hüseyin'i mazlumi Şahı desti Kerbela matemine niyet ettim. Niyet ettim Kerbela da destigamda şehit olanların temiz ruhlarına. Niyet ettim Hz. Fatma-t-üz Zehra'nın şefatına, Oniki İmam, Ondört Masum-u Pak efendilerimizin hürmetine, Onyedi Kemerbestlerin hürmetine. Hazır, zahir, gaip gerçek erenlerin yüce hürmetleri, üzerimizde hazır ve nazır ola. Yuf münkire lanet Yezid'e, rahmet mümine Hüü Doost, Allah eyvallah.(El medet ya Hüseyin) (üç defa söylenir)

bülent
27.11.2005, 02:06
slm arkadaşlar!hepiniz güzel şeyler yazmışsınız ama sizlere bişey sormak istiyorum.bizim köyde(ben denizli güzelköylüyüm bi tahtacı köyü)muharrem orucunu tutarken bazı şeylere dikkat ediyo sizlerde var mı bilmiyorum.mesela 12 gün boyunca traş olunmaz su içilmez et yenilmez,yumurta yenilmez,televizyon izlenmez..bunun gibi şeyler.sormak istediğim şey şu siz bunları uyguluyomusunuz.bunlar hakkında bildiğiniz bişeyler war mı??
benimle paylaşırsanız sevinirim...şimdiden teşekürler

Kizilbas 66
28.11.2005, 06:39
slm arkadaşlar!hepiniz güzel şeyler yazmışsınız ama sizlere bişey sormak istiyorum.bizim köyde(ben denizli güzelköylüyüm bi tahtacı köyü)muharrem orucunu tutarken bazı şeylere dikkat ediyo sizlerde var mı bilmiyorum.mesela 12 gün boyunca traş olunmaz su içilmez et yenilmez,yumurta yenilmez,televizyon izlenmez..bunun gibi şeyler.sormak istediğim şey şu siz bunları uyguluyomusunuz.bunlar hakkında bildiğiniz bişeyler war mı??
benimle paylaşırsanız sevinirim...şimdiden teşekürler

Sevgili Arkadasim !..

Önce Muharrem matem orucu nedir nicin tutulur? kisaca yazayim.Muharrem Matemi ,Kerbelada sehid edilen Imam Hüseyin ve diger Kerbela sehitleri anisina tutulmaktadir.Haksizliga ve zulme karsi basegmeyis,insanlik icin kendini feda edistir Kerbela.Imam Hüseyin ve diger Kerbela sehitlerinin anisi nedeniyle yüzyillardir EHL-I BEYT i sevenler tarafindan bu matem tutulmaktir.
Muharrem ayi döneminde dügün,eglence yapilmaz ,hayvan kesilmez,su icilmez ,gönül kirilmaz,sac-sakal tras edilmez,camasir degistirilmez,cinsel iliskide bulunulmaz.
Kardesim Yasadigimiz bu cagda yukarida yazdiklarimin bir cogunu uygulayabiliyoruz.Ama farkli insanlarla ve toplumlarla birarada yasadigimizdan dolayi camasir degistirmek gerektigine inaniyorum.Cünkü Aleviler eskiden kendi iclerinde yasarken bu sorun olmuyordu.Asiriya kacmamak sartiyla ( Eglence programlarindan uzak durmak) Televizyon izlenebilir. Yumurtanin neden yenmedigini bilmiyorum arastirdim fakat öyle bir duruma rastlamadim.

HIZIR YOLDASINIZ ALI KILAVUZUNUZ OLSUN

Sevgilerimle..........

Naz
27.12.2005, 01:34
Muharrem ayi döneminde dügün,eglence yapilmaz ,hayvan kesilmez,su icilmez ,gönül kirilmaz,sac-sakal tras edilmez,camasir degistirilmez,cinsel iliskide bulunulmaz.

evet bizede surekli bunu anlatirlardi kucuklugumuzde, ve halada anlatirlar bu bir matem, yas orucu... zevk-i sefa degil... oruc acildigi zaman ise sadece doyumluk yenilir, yani sahur felan yok ayrica tika basa kendini sisirip ertesi gune stocklamada yok...

ama bence 12 Imamlar orucu sirf adi oruc tutmak olsun diye degil gercekten inanarak, o kerbela sehitlerimizin cektiklerini yurekten hissederek tutmaliyiz, gercek niyette budur. bize boyle guzel bir yol teslim edenlerin matemine oruc tutmasak dahi saygili olmaliyiz....

Servan
09.01.2006, 18:00
arkadaslar lutfen yazılarınızı dikkatli yazın muharrem ayının ne zamana denk geldiği konusunda bilmeyenleri yanlış yönlendirebilirsiniz.bunu bir cem evinden öğrenmemiz lazım.

Alevimen
09.01.2006, 18:29
arkadaslar lutfen yazılarınızı dikkatli yazın muharrem ayının ne zamana denk geldiği konusunda bilmeyenleri yanlış yönlendirebilirsiniz.bunu bir cem evinden öğrenmemiz lazım.
konu diğer arkadaşlarla birlikte irdelendi ve sonuça varıldı, beraberlik içinde konuyu açığa getirdik'de diyebilirim. duyarlığınız için teşekkürler gerekli bilgileri edinmek için topiği tam okumanısı tavsiye ederim (baştan sona kadar mesajları tek tek okuyun aksi taktirde yanlış anlaşılma olabilir).

Mercane
16.01.2006, 12:58
Peki Muharrem orucundan önce Hizir orucu yok mu, 3 gün tutulan, peki o ne zaman?

sances
18.01.2006, 21:40
slm arkadaşlar benim sizlele paylaşmak istediğim bir fikrim var gelinher kes aleviliğin istenildiği gibi yaşanması ve rahatça yaşanması için bir şeyler yapalım aleviliği gizlemiyelim.........

Alevimen
18.01.2006, 22:19
Peki Muharrem orucundan önce Hizir orucu yok mu, 3 gün tutulan, peki o ne zaman?
hızır orucu (hıdırellez deyil) statik olarak 13., 14. ve 15. Şubat günleridir ve 4. gün bayramlaşılır.
Statik çünkü rumi takvim yürürlüğenden kalkmıştır, rumi tarih: 31. Kanunusani - 2. Şubat. (ayrıntılar http://www.ttk.gov.tr/takvim.asp)

slm arkadaşlar benim sizlele paylaşmak istediğim bir fikrim var gelinher kes aleviliğin istenildiği gibi yaşanması ve rahatça yaşanması için bir şeyler yapalım aleviliği gizlemiyelim......... gizli bir şey kalmadı, fiziksel ve psikoloji terör halen bazı azınlık kesimler tarafından yapılıyor fakat sanırım bu direnişin 1400 küsür yıldır devam ettiğini hatırlatmama gerek yok.

Not: topik konusu Muharrem Orucu

bülentişcan
18.01.2006, 22:45
Mercana
Evet Muaharren ayınd 3 gün önce tutlan oruç vardı,ancak bu HIZIR orucları değildir,(ALEVİMEN YAZMIŞ)
O 3 gün Orucun olayı şöle:
Küfeliler Muaviye ölünce İmam Hüseyin haber saldılar gel,biz sana BİAT edeceğiz dediler,Hz Hüseyin yola çıkmadan önce Amcası oğlu olan ,MÜSLÜM ü iki oğlu ile birkikte Küfe ye gönderdi,bu davet doğrumu değilmi ve kendi gelene kadar HZ.Hüsyin adına Küfelilerden biat almak için,Küfe liler biat ettiler ançak,Yezit ordusunu Küfeye gönderdi oranın ileri gelenlerini susturdu, kendine biat aldı,döndürdü, Müslüm ü iki oğlu ile birlikte öldürtdüğü için ( olayın devamı Kerbela vakkası onu biliyorsunuz) MUHARREMDEN ÖNCE 3 GÜN MÜRSELLER orucu tutulur, Şartları aynıdır,(Yöre farklılığı varmıdır bilemem )

leyla can
21.01.2006, 20:22
Arkadaslar bu bizim Muharrem orucumuz bazi topluluklarda farkli tutuluyor,yani yas zamani dönmez diye insanlarin ölüm ,dogum zamani nasil hep ayni gün kutlaniyor ve aniliyorsa buda öyle birsey,her yilin 25 mart ile 08 nisan arasi degismeyen yas orucuymus,biz her sene ayni zamanda tutuyoruz ve 8 nisan aksamida cem yapiyoruz .orucumuzuda oldukca agir tutuyoruz yani su,sogan,et ürünleri yok tam bir yok ortami gibi zatende böyle olmasi gerekiyor .neyse sadece paylasmak istedim saygilar...

rockçı turna
21.01.2006, 23:16
Arkadaslar bu bizim Muharrem orucumuz bazi topluluklarda farkli tutuluyor,yani yas zamani dönmez diye insanlarin ölüm ,dogum zamani nasil hep ayni gün kutlaniyor ve aniliyorsa buda öyle birsey,her yilin 25 mart ile 08 nisan arasi degismeyen yas orucuymus,biz her sene ayni zamanda tutuyoruz ve 8 nisan aksamida cem yapiyoruz ...

''biz'' derken kimi kastediyorsunuz, hangi yöre? ben ilk kez duydum ve gördüm dogrusu böyle bir seyi. benim bildiğim ve gördüğüm kadarıyla matem orucu zamanına kurban bayramından 20 gün sayılarak yapılan hesaplamayla ulasılır . kendi içimizde bir cok tartısmanın oldugu böyle bir zamanda en azından üzerinde uzlaşılmış konuların tekrar tartısmaya acılmasında bir fayda yok bence.

Kizilbas 66
24.01.2006, 07:18
''biz'' derken kimi kastediyorsunuz, hangi yöre? ben ilk kez duydum ve gördüm dogrusu böyle bir seyi. benim bildiğim ve gördüğüm kadarıyla matem orucu zamanına kurban bayramından 20 gün sayılarak yapılan hesaplamayla ulasılır . kendi içimizde bir cok tartısmanın oldugu böyle bir zamanda en azından üzerinde uzlaşılmış konuların tekrar tartısmaya acılmasında bir fayda yok bence.

Kardesime katiliyorum..
Biz Anadolu Alevileri yazdigin gibi Kurban Bayramindan itibaren 20 gün sayarak Muharram Matemini tutariz.Bu Anadoluda yüzyillardir bu sekilde yapilir.Pirlerimizden,Mürsitlerimizden,Dedelerimiz den bizlere aktarilan özgün inancimizda Erkanimiz budur..
Yesim arkadasimizin belirttigi sekilde tutanlar Almanyada kendilerine ayri Sii-Alevilik cizmeye calisan tabani bulunmayan marjinal kücük bir gruptur.Takip ediyorum Özellikle bu satiri yazan arkadasimizin Alevilige bakis acisi farkli fakat Anadolu Aleviligi ile örtüsmüyor..
Ben bu arkadaslara sunu sormak istiyorum..
Peki bu 25 Mart-8 Nisan arasi tutuyoruz dediginiz Matem orucu
Ramazan ayina gelirse ne yapiyorsunuz ? Bunu hangi kaynaklara dayanarak uyguluyorsunuz ? Sebebi nedir ? aciklarsaniz seviniriz..

polata
24.01.2006, 11:13
Arkadaslar bu bizim Muharrem orucumuz bazi topluluklarda farkli tutuluyor,yani yas zamani dönmez diye insanlarin ölüm ,dogum zamani nasil hep ayni gün kutlaniyor ve aniliyorsa buda öyle birsey,her yilin 25 mart ile 08 nisan arasi degismeyen yas orucuymus,biz her sene ayni zamanda tutuyoruz ve 8 nisan aksamida cem yapiyoruz .orucumuzuda oldukca agir tutuyoruz yani su,sogan,et ürünleri yok tam bir yok ortami gibi zatende böyle olmasi gerekiyor .neyse sadece paylasmak istedim saygilar...
Muharrem orucunu 25 Mart 8 Nisan arasında tuttuğunuzu belirtip buna neden olarak da insanların ölüm, doğum, yaş zamanının dönmesinin yanlış olacağını öne sürüyorsunuz. Ancak Kerbela olayının oluş tarihi hicri takvime -yani ay-kamer takvimine- göre 10 Muharrem 61 olup bunun güneş takvimine denk geldiği tarih 10 Ekim 680 dir. Bu açıdan güneş takvimini esas alıyoruz demene karşın vermiş olduğun tarih Kerbela olayı ile alakası olmayan tarihlerdir.
Sayın Kızılbaş 66 Biz Anadolu Alevileri yazdigin gibi Kurban Bayramindan itibaren 20 gün sayarak Muharram Matemini tutariz.Bu Anadoluda yüzyillardir bu sekilde yapilir.Pirlerimizden,Mürsitlerimizden,Dedelerimiz den bizlere aktarilan özgün inancimizda Erkanimiz budur.. Türk-Anadolu Alevilerinin yas orucu olan Muharrem orucunu hicri-ay-kamer takvimini esas alarak tutmalarında ki ana nokta Şii-Arap geleneğini devam ettirmeleridir. Aksi durum da Güneş takvimini esas almaları gerekirdi ki bunu uygulamama nedeni ya güneş takvimini bilmemeleri ya da Şii geleneklerini esas almalarıdır. Türk-Anadolu Aleviliğinin çıkış noktasında kendi geçmiş inanç, ibadet ve öğretilerini İslam ile örtüştürmeleri Arap ibadet, inanç ve öğretilerini kabul etmemeleri yatmış olsa da Şii inancının yas orucunu kabul etmişlerdir. Peki bu 25 Mart-8 Nisan arasi tutuyoruz dediginiz Matem orucu
Ramazan ayina gelirse ne yapiyorsunuz ? Şayet aslı yas orucu olan Muharrem orucunun güneş takvimi esas alınarak tutularak 30-33 yılda bir Ramazan ayına-orucuna denk gelmesi ne gibi bir sorun yaratır?
Kişisel olarak, Kerbela olayı Muharrem ayında olması nedeni ile Muharrem orucu olarak isimlendirdiğimiz bu yas orucunun Kerbela olayının oluş zamanına (mevsim, dünyanın konumu v.b.) uygun olarak güneş takvimi esas alınarak tutulması taraftarıyım.

ealp
30.01.2006, 14:37
yarin herkes oruclu olacak sanrim ilk gun ya