Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi derneklerinde ateist başkanlar var
whitehat 03.09.2005, 10:42 Bu yazı Aksiyon dergisinden alınmış bir roportajdır..
Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, Aleviler üzerinde yeni oyunlar oynandığını, Sünnilerle Alevilerin karşı karşıya getirilmek istendiğini belirterek, “Yeni Madımak’lar oluşturma gayretleri var.” diyor. Meşeli, ayrıca, bazı Alevi dernek ve vakıfların başında “ateist” insanların olduğunu iddia ediyor.
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde her yıl düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma törenleri bu sene altı gün sürecek. Törene 150 bin Alevi vatandaşımızın katılması bekleniyor. Siyasilerin de yoğun ilgi gösterdiği törenler sırasında “Alevilik” konusu tartışılacak. Hasan Meşeli, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı. Alevilik konusunda öz eleştiride bulunan nadir isimlerden biri. Kendi vakıflarında Kur’an-ı Kerim okunduğunu, Alevi ve Sünnilerin birlikte toplantılar yaptığını belirten Meşeli, Aleviler kullanılarak Türkiye’de yeniden bir çatışma ve kargaşa ortamı meydana getirilmek istendiğine dikkat çekerek, “Yeni Madımak’lar oluşturma gayretleri var.” diyor.
-Zaman zaman televizyonlarda Alevilik konusunda görüşlerini açıklayanlar var. Sizce bu konuşanlar konunun ne kadar uzmanı?
Aleviler dinlerinin İslam olduğunu, Hz. Ali’nin Peygamber’imizin amcasının oğlu ve onun sevdiği yeğeni olduğunu da biliyorlar. Dolayısıyla bu konuşmaları yapanların Alevi olmadıkları insanlar tarafından anlaşılacak ve maskeleri düşecek. O zaman kamuoyu bunlara itibar etmeyecektir. Alevi toplumu kimin gerçek, kimin sahte olduğunu bilmiyor. İnsanımız Alevilik konusunda bilgili olmayınca bunların söylediklerine inanıyor ve doğru kabul ediyor. Sivas Madımak olayını, Gazi olaylarını piyasaya sürüyorlar. ‘Bunlar, Alevileri öldürdü, astı kesti. Biz gidip onlar gibi namaz kılıp oruç mu tutalım’ diyorlar. İslamiyet’i bu şekilde kötülüyorlar. Onları dinleyenler de, ‘demek ki karşıdakiler böyle’ diye düşünüyor. Bir cepheleşme oluyor.
-Alevi ve Sünnileri birbirine düşürmek isteyenler mi var?
Tabii ki... Ortalığı karıştırmak isteyenler var. Bunun için çalışan art niyetliler var. Madımak’ta sizi yaktılar diyerek insanların bilinçaltına kin ve nefreti yerleştiriyorlar. İşte Sivas Madımak, işte Gazi diyorlar.
-Madımak olayının örnek gösterilmesi ile ne yapılmak isteniyor?
Kışkırtıyorlar. Yeni Madımaklar oluşturma gayretleri var. Aleviler bunu yapmak istemiyor; ama ne yazık ki, bunu buraya götürenler var. Devlet sahip çıkarak duruma el atmalı. Sünniler ve Aleviler tekrar karşı karşıya getirilmek isteniyor. Toplumu hizipleştirme çabaları var. Hz. Ali’yi sevenler hiç Alevi düşmanı olur mu? Bir Alevinin evinde, ortada Atatürk resmi sağ ve sol taraflarında ise Hz. Ali ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin temsili resimleri vardır. Atatürk birlik ve beraberliği, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyor. Hz. Ali, İslam dinini temsil eder, Hacı Bektaş-ı Veli ise Anadolu’da İslam dinini temsil eder. Atatürk’ü sevdiğini söyleyip devlete karşı çıkmak olmaz. Hz. Ali’yi seveceksin aynı zamanda da İslam dinini reddedeceksin. Bu mümkün değildir. İnsanımızı birbirinden ayırmaya çalışan örgütler, yabancı ideolojiler var. Yabancı devletler de var bu işlerin arkasında. Almanya’dan destek alıyorlar. Kürt kardeşlerimizi kışkırtan yabancılar olduğu gibi Alevi kardeşlerimizi de kışkırtanlar var.
-Türkiye’de faaliyet gösteren misyonerlerin Aleviler üzerine yoğunlaştıkları söyleniyor. Katılıyor musunuz?
Bugün misyonerler, Alevilerin boşlukta kaldığını, arayış içinde olduklarını fırsat bilip Alevi gençler üzerinde çalışıyor. Biz çare bulmazsak başkaları boşluğu doldurur. Hıristiyan dininin İslam dininden üstün olduğunu iddia ediyorlar. Bunlar sadece din değiştirtmek için çalışmıyorlar, aynı zamanda ortalığı karıştırmak, bulandırmak ve hizipçilik için de çalışıyor. Örneğin, Malatya’da ben kim nerede, ne yapıyor biliyorum. Bunu yetkililer de biliyor. Köy köy isim verdiğim zaman tepki alıyorum. Çalışmaları giderek hızlanıyor. Devletin Alevileri sevmediğini, Sivas’ta devletin Alevileri yaktırdığını iddia ediyorlar.
(devam)
whitehat 03.09.2005, 10:43 -Bir de Aleviler arasında ateist olanların sayısının giderek arttığı söyleniyor.
Ateist olup da Alevi dernek ve vakıf başkanı olanlar var. Bunlar önemli bir etkendir. Ateist olup başkan olanlara sesleniyorum: Aleviyiz deyip insanları yönlendirmeyin. Ateizm ile Alevilik yan yana gelmez.
-Aleviler bazı vakıf ve dernek başkanlarının Alevi olduğunu bilmiyorlar mı?
İnsanımız bilmiyor. Toplum kimin haklı kimin haksız olduğuna karar veremiyor. Bunları aydınlatmak lazım. Yoksa bu adamlar istediğini yapacaktır. Alevilik elden gidiyor.
-Peki bu konuda siz vakıf olarak neler yapıyorsunuz?
Yedi yılı dernek, yedi yılı da vakıf olarak 14 yıldır büyük bir çaba içindeyiz. Hem etkinliklerimizde hem de hayatımızda Hacı Bektaş-ı Veli’nin erdem ve faziletlerini uygulamaya, bunları aynı zamanda insanımıza kazandırmaya çalışıyoruz. Bugün Türkiye’de hâlâ Alevi-Sünni kardeşliği sağlam temellere oturtulmuş değil. Alevilerin de Sünnilerin de dini İslamiyet’tir, peygamberi Hz. Muhammed’dir. Bilgisizlik, kültürsüzlük nedeniyle her iki taraf birbirine yanlış tanıtılmış. Biz buna karşı birlikteliği sağlam temellere oturtmak istiyoruz. Aleviliğin üç ayağının olduğunu insanlara anlatmaya çalışıyoruz: Dini İslam, peygamberi Hz. Muhammed, kitabı Kur’an-ı Kerim’dir. Cami de bizim cemevi de. Bize gelen Sünni kardeşlerimiz var. Kutsal kitabımız okunuyor.
-Semah yaptığınız yerde mi okunuyor?
Elbette. Birkaç gün önce burada Sünni kardeşlerimiz mevlit merasimi düzenledi. Camideki imamımız Muhlis Hoca gelip burada mevlit okudu. Biz biriz. Bizim kaynağımız bir. Sünniler ve Aleviler burada bir araya geliyor. Bazı tabuları yıkmaya çalışıyoruz. Cami imamının cemevinde Kur’an okuması özlediğimiz bir tablodur. Bu çok önemlidir. Sünniler ve Aleviler başka türlü kaynaşmaz. Alevi-Sünni evliliğini sağlıyoruz. Aynı dine ve Peygambere inananların bir araya gelmesini sakıncalı bulmuyorum. Biz de teşvik ediyoruz. Kız alıp kız veriyoruz. Benim akrabalarımdan da evlilik yapanlar oldu. Kardeşlik böyle sağlanır.
-Evliliğe karşı çıkanlar olmuyor mu?
Olmaz olur mu? Aleviliğin İslamiyet dışı olduğunu, Sünni-Alevi evliliğinin mümkün olamayacağını savunuyorlar. Oysa sadece nüans olarak farklar vardır. Aleviliğin tanımını da iyi yapmak lazım. Alevilik, Hz. Ali’yi çok seven, onun tarafını tutan ve onun yolunda gidenler demektir. Hz. Ali’nin yolunda gidenler İslamiyet’i Anadolu’da tasavvufi bir yorumla yorumlayarak yine aynı din içinde hayatlarını ve inançlarını günümüze kadar getirdi. Hal böyleyken günümüz Türkiye’sinde Alevi kardeşlerimizin dinî açıdan dağlar kadar sorunları var. Alevileri kendi içinde eğitecek bir kurum yoktur.
-İyi de çok sayıda Alevi vakıf ve dernek var. Bunlar eğitim anlamında yeterli değil mi?
Bizim şikayetimiz buradan kaynaklanıyor zaten. Bahsettiğiniz derneklerin çoğu “Biz İslam dışıyız. Bizim kitabımız Kur’an-ı Kerim değil, peygamberimiz de Hz. Muhammed değil.” diyor. Bazıları Anadolu Aleviliğini Orta Asya’dan 800 yıl önce gelen güneşe tapan Şaman, ateşe tapan Zerdüşt, Asya dinlerinden Mani Mazdek, Brahma dinlerine sahip olanların Anadolu’ya getirdiğini savunuyor. Anadolu’da da biraz Hıristiyanlıktan biraz Yahudilikten almış, İslam’dan da Hz. Ali’nin kahramanlık ve erdemlerinden alınarak bir sentez yapılmış ve buna Anadolu Aleviliği diyorlar. Şimdi bazıları da Aleviliğin İslamiyet’ten 10 bin yıl önceye ait olduğunu iddia ediyor. Aleviliğin, Gılgameş destanından eline, diline, beline hakim ol öğretisinin olduğu hatta Hz. İbrahim’den önceki dinlerde de mevcut olduğunu ve Hz. Ali ile bir rabıtasının olmadığını iddia edenler de var. Bu bakımdan Alevilik Türkiye’de bu şartlar altında tanınmaz bir hale gelmiş durumda. Bilgisi, kültürü az olan insanlarımızın kafası karıştırılıyor. Dolayısıyla, bugün sosyalizmle, komünizmle, başka ideolojilerle bağdaştırılmak isteniyor. Televizyonlara çıkıp bunu savunan insanlar var. Bizim Alevilerin Müslüman olmadıklarını, Anadolu’da bir kültür ve mozaik olduklarını ileri sürüyorlar. Alevilik artık bu tür fraksiyonlarla tanınmaz hale getirilmiştir. Bu saz akort tutmuyor. Teller paslı, kasnak kırılmış, cızırtı yapıyor. Akort tutmayan saza düzen vermek lazım. Bu düzeni iktidar ve siyasi partilerimiz verecek.
-Aleviliğin düzlüğe çıkması için devletin müdahalesi mi gerekiyor?
Devletin el atması lazım. Başka yolu da yok. Alevi kardeşlerimize yazık oluyor. Bunun için Hazine arazilerinden cemevleri için arazi tahsis edilmeli. Cemevleri yapılacak mıntıkalardaki valilere yetki verilmeli. Ayrıca, valiler araştırmalı cemevlerini yaptıracak insanlar kimdir diye... Yoksa bunlar yarın devletin ve milletin başına bela olabilir. Başka görüş ve ideolojilere mensup, ortalığı karıştırmak isteyenler, “Ben Aleviyim.” diyerek bu tür işler yapabilir.
-Peki, Aleviliği İslamiyet dışı göstermek isteyenlerin çıkış noktası nedir?
Bunlar Aleviliği İslam dışı gösterip bir nifak süreci başlatıyor. Aleviler Kerbela’dan dolayı 12 gün matem orucu tutuyor. Alevilik İslam dışı diyenler burada çelişkiye düşüyor. Mazlum insanlar inançları için oruç tutar. Allah’a ibadetin nişanesidir. Hz. Ali’nin evlatlarına yapılan bir katliamın yasıdır. Hz. Muhammed’in şanına yapılan bir ezeli ve ebedi hürmetin ifadesidir. Bu 12 günlük oruç 12 imamın şahsına tutulan bir oruç asla değildir. Bu oruçta Allah rızası vardır. Aleviler üzerinden ellerini çeksinler. Bazı Aleviler, “Beş vakit namaz kılmıyor, zekat vermiyor, oruç tutup hacca gitmiyoruz.” diyorlar. Hatta, ‘gusül abdesti de bizde yoktur’ diye ortaya çıkıyorlar. ‘Ne cennete ne cehenneme ne de ahirete inanıyoruz’ diyorlar. ‘ Cem ayinlerinde dem alıp içki içiyoruz’ diyorlar. Hz. Ali, haşa Hz. Muhammed’den üstündür, görüşünü savunuyorlar. Böyle bir Alevilik olmaz.
-Aleviler hacca gidip namaz kılıyorlar mı?
Beş vakit namaz kılan Aleviler var. Binlerce Alevi hacca gidiyor. Alevi cemlerinde içki olmaz. Bu sapıklıktır. Allah, Hz. Muhammed, Hz. Ali, Kur’an, Ehl-i Beyt, 12 İmam diyeceksin, sonra da içki içeceksin. Aksi iftiradır. Bunlar Aleviliği İslam dışına çıkarmak isteyen vicdansızların yalanlarıdır. Bunlar sahtekarlardır. Cem ayinlerinde Peygamber’imiz Hz. Muhammed’dir diyoruz. Bu fikirler ve görüşler Aleviler arasında bir çatışmayı da beraberinde getiriyor. Zaten birbirlerine girmiş durumdalar. Dehşet ve kaygı verici bir durum bu.
izmirksk 03.09.2005, 11:25 -Alevi ve Sünnileri birbirine düşürmek isteyenler mi var?
Tabii ki... Ortalığı karıştırmak isteyenler var. Bunun için çalışan art niyetliler var. Madımak’ta sizi yaktılar diyerek insanların bilinçaltına kin ve nefreti yerleştiriyorlar. İşte Sivas Madımak, işte Gazi diyorlar.
alevilerle sünnileri birbirine düşürmek isteyenler olabilir elbette toplumsal huzur ve barış için dikkatli olmalıyız ama sivas ve gazi olaylarından hiç bahsetmeyelim mi?
hiç anmayalım mı.?
bu olaylardan bahseden herkes bu kategoriye mi girecek?
madımakta insanalrımızı yakanlara karşı ben zaten kin doluyum.başkasının doldurmasına gerek yok.
unutan unutsun ben şehitlerimizi unutmam.
biz bu dünyaya katledilmeye mi geldik?.katledil sonra bahsetme unut.sonra bir kez daha katledil sonra yine bahsetme ve sakın anma unut.bu mu isteniyor?
sanırım alevilerin bilinçaltında zayıflık yaratılarak bu olaylar örtbas edilmeye çalışılıyor.
alevi kimlğinden dolayı öldürülen tüm şehitleimizi rahmetle anıyorum.
unutmadık unutmayacağız
alevilerle sünnileri birbirine düşürmek isteyenler olabilir elbette toplumsal huzur ve barış için dikkatli olmalıyız ama sivas ve gazi olaylarından hiç bahsetmeyelim mi?
hiç anmayalım mı.?
bu olaylardan bahseden herkes bu kategoriye mi girecek?
madımakta insanalrımızı yakanlara karşı ben zaten kin doluyum.başkasının doldurmasına gerek yok.
unutan unutsun ben şehitlerimizi unutmam.
biz bu dünyaya katledilmeye mi geldik?.katledil sonra bahsetme unut.sonra bir kez daha katledil sonra yine bahsetme ve sakın anma unut.bu mu isteniyor?
sanırım alevilerin bilinçaltında zayıflık yaratılarak bu olaylar örtbas edilmeye çalışılıyor.
alevi kimlğinden dolayı öldürülen tüm şehitleimizi rahmetle anıyorum.
unutmadık unutmayacağız
Biz bu dünya katledilmeye yada iftiralara ugramiya gelmedik, bunun içinde hosgörumuzu biraz ölçusunu kisitlamamiz gerekiyor, düsunce özgulugu diyoruz her söylenene hösgorulu yaklasiyoruz bence artik buna son vermemiz gerekiyor bizim hosgögrumuzu suistimal ediyorlar.....
Bazi alevi derneklerinde ateistler var bende bir kisi taniyorum eski dernek yönetim kurulunda çalisiyor gerçi hala dernekte çalisiyor ama ateist...
saygilar
whitehat 03.09.2005, 13:39 Tamam ordaki katlima a bende karşıyım izmirksk neden yapıldı kim yaptı.. Bilinçsiz bir kaç kişi.. Bu kişilerde bir politikanın kurbanı.. Bizler yeni nesil olarak kendimizle ve cevremizle barışık omalıyız kardeşce yaşamalıyız. Bizde eski olaylar gibi yaparsak bizlerin onlardan farkı kalmaz.. Unutmayabilirsin tabi. Ama bunu içinde bir kin gibi saklayıpta onu zamanı geldiğinde kusmak hem seni hemde çevrendekileri zarara sokacaktır...Bu ülke bizim bu vatan bizim..Ülkemiz için vatanımız için birlik olmalıyız..
Saygılar
Alevimen 03.09.2005, 13:51 Nerde kaynak? Neye kime dayanarak bunları copy&paste ediyorsunuz?
Son paragrafı okudum, 5 vakit namaz kılan kişi birkere alevi değildir. Böyle tür yazıları yazarak asimileden korunmuş alevileride asimile etmek gibi bir çizgiyi takip edilmekte...
whitehat 03.09.2005, 17:31 Nerde kaynak? Neye kime dayanarak bunları copy&paste ediyorsunuz?
Son paragrafı okudum, 5 vakit namaz kılan kişi birkere alevi değildir. Böyle tür yazıları yazarak asimileden korunmuş alevileride asimile etmek gibi bir çizgiyi takip edilmekte...
Benden kaynak istiyorsanız www.aksiyon.com.tr (http://www.aksiyon.com.tr) de aksiyon dergisinde yayınlanan bir roportaj olduğunu yazdım en üstte.. Ha siz Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli'nin cevaplarına göre kaynak soruyorsanız onu ben bilemem.. Onu kendisine sormak lazım.. Ben sadece ordaki roportajı yazdım..
whitehat´in aktarmis oldugu roportaj Haci Bektas etkinlikleri sirasinda birkac gazetede yayinlandi.Aktarmada bir yanlislik yok.
Alevileri kendi siyasi düsüncesine alet etmek isteyenlerin oldugu bir gercektir.
Sivas Maras ve Corum olaylarini bahane ederek kanla siyaset yapmak isteyenler ve acilarimizi siyasete alet etmek isteyen bazi Alevi Derneklerinin yöneticilerinin oldugu da bir gercek.
Sözü edilen "Alevi Derneklerinde ataist baskanlar var"sözü bosuna degildir.
AAFK genel baskani Turgut Öker bizzat ataist oldugunu daha önceki basin toplantilarinda söylemistir.Tepki alinca bu söylemini son zamanlarda söylemiyor.
Ad verilmeden ima yoluyla bahsedilen Turgut Öker´dir.
Roportajdaki son paragraf gercekten asimile etme cabalari gibi gözüküyor.
Aksiyon dergisi ve bir kısım Alevi elele. Hedef de kendisi gibi düşünmeyen, kendi istediği gibi davranmayan Alevi kurumları. Hadi Whitehat rumuzlu arkadaş Alevi değil. Gönderdiği yazının içeriği ve yayınlayan dergi de bize ne kadar Aleviliği düşündüklerini gösteriyor. Aksiyon denen gerici yayın işi gücü bırakmış Alevi kurumlarının özünü kaybetmemesi için mi çaba gösteriyor? Önce Alevilik için çaba göstersin, sonra özüyle ilgili muhabbetleri yapar. Bu tür yayınların amacı belli. Aleviler arasında ikilik yaratmak ve Aleviliği yıpratmak. Yalnız burada Ercan rumuzlu üyenin tavrı dikkatimi çekti. Artık bazı Alevi derneklerine karşı olan tavrı eleştiri sınırlarını aşıp "düşmanımın düşmanı dostumdur" yaklaşımıyla Aksiyon dergisinin de bulunduğu koroya katılacak bir hal aldı.
Yazıya, röportajı verene, söylediklerine bakılınca zaten maksat anlaşılıyor. 5 vakit namaz kılan Aleviler varmış... Kaç tane?
Zaten yazının özeti röportajı veren elemanın şu sözlerinde saklı: "Bu fikirler ve görüşler Aleviler arasında bir çatışmayı da beraberinde getiriyor. Zaten birbirlerine girmiş durumdalar. Dehşet ve kaygı verici bir durum bu."
Söyledikya. Bu tür yayınların amacı bu işte. Alevileri birbirine düşürmek. Veya en azından Alevilik içinde kargaşa yoksa bile varmış gibi göstermek. Bunlar ciddiye alınacak şeyler değil. Ama Alevilik adına hareket ettiğini söyleyip başka Alevilere saldırmak için bu koroya katılanlar düşündürüyor insanı.
[quote=CcGunal]Aksiyon dergisi ve bir kısım Alevi elele. Hedef de kendisi gibi düşünmeyen, kendi istediği gibi davranmayan Alevi kurumları. Hadi Whitehat rumuzlu arkadaş Alevi değil. Gönderdiği yazının içeriği ve yayınlayan dergi de bize ne kadar Aleviliği düşündüklerini gösteriyor. Aksiyon denen gerici yayın işi gücü bırakmış Alevi kurumlarının özünü kaybetmemesi için mi çaba gösteriyor? Önce Alevilik için çaba göstersin, sonra özüyle ilgili muhabbetleri yapar. Bu tür yayınların amacı belli. Aleviler arasında ikilik yaratmak ve Aleviliği yıpratmak. Yalnız burada Ercan rumuzlu üyenin tavrı dikkatimi çekti. Artık bazı Alevi derneklerine karşı olan tavrı eleştiri sınırlarını aşıp "düşmanımın düşmanı dostumdur" yaklaşımıyla Aksiyon dergisinin de bulunduğu koroya katılacak bir hal aldı.
Yazıya, röportajı verene, söylediklerine bakılınca zaten maksat anlaşılıyor. 5 vakit namaz kılan Aleviler varmış... Kaç tane?
--------------------------
Genellikle bir yazida yaziyi yazan kisi ne demek istedigini son bölümlerde söyler.Bu roportaji daha önce okumustum.Buraya aktarilan yazida herhangi bir yanlislik olmadigini belirttim.
Yazimin sonunda asimile etmek cabalari var gibi gözüküyor diyerek bitirdim.
Alevileri asimile etmek isteyenler vardir,tipki baska yönlere cekmek isteyenlerin oldugu gibi.Bin yildir onca baski ve zulümlere karsi asimile olmamisiz da simdimi asimile olacagiz.Bu mümkün degil.
Sanirim elestiri konusu Turgut Öker´in ataist oldugunu aciklamis oldugunu yazmamdan kaynaklaniyor.
Bak Cc Gunal,
Bir kisiyi elestirmek va da yanlislarini söylemek baskadir.O kisinin temsil ettigi dernege veya kurulusa karsi olmak baskadir.Bir insanin kendisini temsil eden kurulusun baskanina yanlis sözlerinden dolayi elestirme hakki yokmudur?
Bir insan ateistte olabilir.O kendi düsüncesidir,kimseyide ilgilendirmez.
Fakat O kisi bir toplumu temsil ediyorsa konusmalarinda daha dikkatli olmalidir.Cünki konusmalari temsil ettigi dernege zarar verebilir.Dernek üyelerinin düsüncesiymis gibi algilanabilir.
Meseleye birde söyle bakalim:
Hiristiyanlarin simdiki papasi cikip bir aciklama yapsa.Dese ki ben dine inanmiyorum aslinda ateistim.Beki bu sözün söylenmesi dogrumudur?
Eger papa olmadan önce söylese kimseyi ilgilendirmez.O kendi düsüncesidir.Ama papa olunca bunu söylerse kendisinin temsil ettigi inanca zarar verir.
Iste Turgut Öker bence bu yanlisligi yapti.Alevi düsmanlarina firsat verdi.
Sunu söyleyebilirsiniz, ne yapmasi gerekiyordu yani eger inanmiyorsa bunu acikca ifade etmis.
Peki o zaman inananlarin inananclarini zedelemis olmuyor mu?
Iste o zaman birileride cikip Alevi Derneklerinde ateist baskanlar var diye demec verir.Onlara bu firsati neden veriyoruz.Benim anlatmak istedigim budur.
Lütfen herhangi bir kisiyi elestirince bunu kuruma karsi saldiri seklinde yorumlama aliskanligimizi terkedelim.
Hickimsenin inanci veya inancsizligi beni ilgilendirmiyor.Bir kültürün inancin basindaki kisilerde konustuklarina dikkat ederlerse gereksiz tartismalara zemin olusturmazlar.
O bir biçim sorunu. Alevi derneğindeki bir başkanın ateist olması belirleyici olmamasına rağmen gene de pek uygun düşmüyor tabi. Ki zaten bunu o kuruma veya Aleviliğe karşı kullanmak da Aksiyon vb. gibi komplocu, gerici yayınlardan beklenir. Bu ayrı. Ama maksatlı ve kötü niyetli bir röportajı gerici yayınlar kullanırken buna şu her zamanki, meşhur "siyasete alet etmek" retoriği üzerinden destek olmak, bu koroya şöyle veya böyle katılmaktır. Eleştirmek elbette ki son derece normal. Ama eleştirinin nerede yapıldığı, neye istinaden ortaya atıldığı veya tekrarlandığı da çok önemli.
O bir biçim sorunu. Alevi derneğindeki bir başkanın ateist olması belirleyici olmamasına rağmen gene de pek uygun düşmüyor tabi. Ki zaten bunu o kuruma veya Aleviliğe karşı kullanmak da Aksiyon vb. gibi komplocu, gerici yayınlardan beklenir. Bu ayrı. Ama maksatlı ve kötü niyetli bir röportajı gerici yayınlar kullanırken buna şu her zamanki, meşhur "siyasete alet etmek" retoriği üzerinden destek olmak, bu koroya şöyle veya böyle katılmaktır. Eleştirmek elbette ki son derece normal. Ama eleştirinin nerede yapıldığı, neye istinaden ortaya atıldığı veya tekrarlandığı da çok önemli.
Mademki bu durumu alevilere kullanan Aksiyon dergisi.
Peki bunlari söyleyen kim ?
Cevap :Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli
Ne oldu simdi?
Bu firsat Aksiyon dergisine verilmis.Bu sözleri söyleyen bir Alevi dernegi baskani.Elestirdigi kisi veya kisiler yine Alevi Dernegi baskani.
Aksiyon dergisi Alevi olmayan birisiyle roportaj yapmiyor ki?
Konu ortada zaten. Ben durduk yerde bir Alevi derneginin baskaninin söylemlerini konu acip elestirmiyorum.
Bu nedenle konuyu baslatan ve neden olan baskanlarin nerede, ne zaman ve neye istinaden konusmalarina dikkat etmeleri gerekir.
Mademki bu durumu alevilere kullanan Aksiyon dergisi.
Peki bunlari söyleyen kim ?
Cevap :Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli
Ne oldu simdi?
Bu firsat Aksiyon dergisine verilmis.Bu sözleri söyleyen bir Alevi dernegi baskani.Elestirdigi kisi veya kisiler yine Alevi Dernegi baskani.
Aksiyon dergisi Alevi olmayan birisiyle roportaj yapmiyor ki?
Konu ortada zaten. Ben durduk yerde bir Alevi derneginin baskaninin söylemlerini konu acip elestirmiyorum.
Bu nedenle konuyu baslatan ve neden olan baskanlarin nerede, ne zaman ve neye istinaden konusmalarina dikkat etmeleri gerekir.
Efendim. Her zaman çıkar böyle bilmemne başkanları falan filan. Madımak olaylarından önce de Sivas Cem Vakfı başkanı çıkıp buna benzer bir iki şey söylemişti. Bunlar hep gündeme taşınmaya çalışılır. Ha Aksiyon dergisi de her zamanki vazifesini yapıyor. Siz de bu vazifeye katılıp bu kötü niyetli ve maksatlı röportajın ana fikrine destek veriyorsunuz. Röportajı verenin kötü niyetli olduğu ve Alevileri birbirine düşürmeye olan gayreti apaçık ortada. Siz de çıkıp önce buna destek verip, sonra da "ama ben söylemedim o söylemişti baştan" diyerek bu kötü niyetli yaklaşıma destek vermiş olduğunuzu gizleyemezsiniz. Konu sizin eleştiriniz değil. Eleştiriniz mutlaka ki iyi niyetlidir. Ama o eleştirinin nerede yapıldığı, kimlere destek verdiği de önemli takdir edersiniz ki.
Efendim. Her zaman çıkar böyle bilmemne başkanları falan filan. Madımak olaylarından önce de Sivas Cem Vakfı başkanı çıkıp buna benzer bir iki şey söylemişti. Bunlar hep gündeme taşınmaya çalışılır. Ha Aksiyon dergisi de her zamanki vazifesini yapıyor. Siz de bu vazifeye katılıp bu kötü niyetli ve maksatlı röportajın ana fikrine destek veriyorsunuz. Röportajı verenin kötü niyetli olduğu ve Alevileri birbirine düşürmeye olan gayreti apaçık ortada. Siz de çıkıp önce buna destek verip, sonra da "ama ben söylemedim o söylemişti baştan" diyerek bu kötü niyetli yaklaşıma destek vermiş olduğunuzu gizleyemezsiniz. Konu sizin eleştiriniz değil. Eleştiriniz mutlaka ki iyi niyetlidir. Ama o eleştirinin nerede yapıldığı, kimlere destek verdiği de önemli takdir edersiniz ki.
Ben falanli filanli yazmiyorum.
Onlara destek verdigimi söylemenizi hakaret olarak kabul ediyorum.
Bildiginiz yolda devam edin.
Forumdan ayrilmam daha yararli olacaksa buna hazirim.
Ben falanli filanli yazmiyorum.
Onlara destek verdigimi söylemenizi hakaret olarak kabul ediyorum.
Bildiginiz yolda devam edin.
Forumdan ayrilmam daha yararli olacaksa buna hazirim.
Neden bahsettiğinizi anlamadım. Niye forumdan ayrılıyorsunuz? Ne dendi ki şimdi size? Ayrıca benim birşey demem de önemli değil. Benim için niye forumdan ayrılasınız? Bu ayrı konu. Ama zaten birşey söylediğim de yok. Ben bu forumda bulunmanızdan hiç rahatsız değilim. Fikirleriniz dışında beni rahatsız eden hiçbir hareketinize rastlamadım. Birbirimizin fikirlerinden rahatsız olmamız da gayet normal. Ben de size karşı bir saygısızlık yapmadığımı düşünüyorum. Neden forumdan ayrılıyorsunuz? Neden hazırsınız? Anlamadım ben sizi...
Nerde kaynak? Neye kime dayanarak bunları copy&paste ediyorsunuz?
" 5 vakit namaz kılan kişi bir kere alevi değildir " diye kesin bir görüş bildirmek yanlış değil mi? Bilgi ve inanç arayışında olan kimi Alevi gençlerin bu arayışlarını İslam dininin Türk Aleviliği dışındaki uygulamalarında sonlandırmaya çalıştıklarını unutmamak gerekir.Ayrıca anadolunun kimi yerlerinde Alevilerin namaz, bayram namazı, cuma namazı gibi ibadetleri yıllardır yaptıkları, namazla ilgili uygulamaların yörelere göre değişiklik içerdiğide bilinmektedir.
5 vakit namaz kılan kişi alevi değildir gibi bir yaklaşıma girmek yerine Türk Aleviliğinde bilinen namazın neden yer almadığının, yerine yapılan cem in bir nevi toplu namaz olduğu konularında bilgi vermek daha yerinde olacaktır.
İlaveten İslam ın beş şartından dört tanesi İslam öncesinde de gerek Mekke de gerekse arap yarımadasında uygulanmaktadır.Buna bir örnek vermek gerekirse Kuran-ı Kerim in ilk suresi olana Alak suresinde de "namazı kılın" ibaresi bulunmaktadır. Ayrıca Kuran-ı Kerim in hiç bir yerinde namazın şekli, okunacak dualar-sureler- ve de rekat sayıları konusunda sure veya ayet bulunmamaktadır.Aynı biçimde hac,oruç ve zekat da İslam öncesinde Arap yarımadasında uygulamaları olan şartlardır.
izmirksk 05.09.2005, 11:50 alevimen arkadaşımız alevilerin sünnileştirilme -yada şiileştirilme-politikasına karşı çıktığı için yazmış bence.
ve maalesef şiddetli bir şekilde bu politikilar uygulanıyor.
alevimen arkadaşımız alevilerin sünnileştirilme -yada şiileştirilme-politikasına karşı çıktığı için yazmış bence.
ve maalesef şiddetli bir şekilde bu politikilar uygulanıyor.
merhaba,
politikaya karşı çıkmak ile kesin bir ifade kullanıp 5 vakit namaz kılan alevi değildir demek aynı şey olmadığı düşüncesindeyim...
merhaba,
politikaya karşı çıkmak ile kesin bir ifade kullanıp 5 vakit namaz kılan alevi değildir demek aynı şey olmadığı düşüncesindeyim...
Alevi olup olmadığı tartışılır ama ortada bir asimilasyon olduğu kesin. Aleviyim demek istiyorsa kimsenin dışlama veya hüküm verme gibi bir hakkı olmadığını herkes biliyor. Ama Alevilerin 5 vakit namaz kılmadığını veya camiye gitmediğini de herkes biliyor. Birçok Alevi köyüne talep olmamasına rağmen cami yapılmıştır. Bu da bir asimilasyon politikasıdır. Elbette bu politikanın etkisiyle camiye gidenler de olmuştur. Aleviliğin dışına çıkıp çıkmadığına biz karar veremeyiz ama ortada bir asimilasyonun olduğu kesin.
A-L-E-V-İ 05.09.2005, 21:21 Kişiler GELİP GEÇİCİ dir..KALICI OLAN ....
M İ S Y O N D U R..
Aleviliğin kendini var etme mücadelesinde her türlü katkıyı gösteren insanlara ŞAPKA ÇIKARIRIM...
Yol bir..Sürek binbir..
Alevi kurumlarında Ateist olduğunu sanan!..bir çok vatandaşın Aleviliği tanıdıkça Alevilik potasında eridiğini bilirim...Bir çok sünni ateistin alevi olduğu gibi..
Bu zamana bırakılması gereken bir olgudur...Beni şu an kimlikler değil..Alevilik adına yapılanlar ilgilendiriyor..
İLİM ÇİNDE DE OLSA MAÇİNDEDE GİDER ALIRIM...
Davaya kim sahip çıkarsa saygı duyarım..
Ne de olsa..
insan ayıranlardan değil..
" ne olursan ol Gel "diyenlerdeniz..
Allah Eyvallah...
Alevi olup olmadığı tartışılır ama ortada bir asimilasyon olduğu kesin. Aleviyim demek istiyorsa kimsenin dışlama veya hüküm verme gibi bir hakkı olmadığını herkes biliyor. Ama Alevilerin 5 vakit namaz kılmadığını veya camiye gitmediğini de herkes biliyor. Birçok Alevi köyüne talep olmamasına rağmen cami yapılmıştır. Bu da bir asimilasyon politikasıdır. Elbette bu politikanın etkisiyle camiye gidenler de olmuştur. Aleviliğin dışına çıkıp çıkmadığına biz karar veremeyiz ama ortada bir asimilasyonun olduğu kesin.
Sayin CcGunal rumuzlu beyefendi.... daha önce de belirtmistim.. kan kardesimin alevi oldugunu ve annesinin namaz kildigini ve ramazan orucu tuttugunu... tabi bunun yaninda 12 imam orucunu da ihmal etmiyor..
simdi anlamadigim aleviligin bu kismini kabullenmis olanlar neden asimile edilmis oluyor da sen kendini ibadet etmedigin icin hakiki alevi görüyorsun..?.. acaba burada kim dogru yolda.....?? sünnilere inanc bakimindan biraz daha yakin olanlar asimile edilmismi oluyor....??.
sen kendinin alevilik bakimindan dogru yolda olduguna nasil karar verebiliyorsun...?? Mademki Hz. Muhammed´i(sav) hak peygamberi olarak kabul ediyorsunuz neden sünnetlerini yerine getirmiyorsunuz...?? hadi diyelimki Kur´an da belirtilmedigi icin namaz kilmiyorsunuz , öyleyse bana saz calip ibadet edin , insana secde edin diye aciklama yapan bir sure veya ayet göster.... bulamazsin cünkü yok... sizin saz calip ibadet ederken semah dönmeniz kabul buyuruluyorda bir alevinin namaz kilmasi neden kabul buyurulmuyor ve asimile edilmis gözüyle bakiliyor...?? namaz kilan alevi elbette biliyorki namazin sekli Kur´an da degil , Mirac dan sonra Peygamberimizin bizlere bildirdigini... sekliyle , farziyla , sünnetiyle...
belki kizacaksiniz ama sen ve senin gibi düsünenler asil asimile edilmis kisilerdir...
Saygilarimla...
Alevimen 05.10.2005, 01:27 Alundra halen anlamadınız, Alevilerin ibadet şekli birkere öyledir, yani Cem'de secde...
Alevilerin camiye gitmeleri ve beş defa namaz kılmaları abnormal, gerçekleri yansıtmayan ve doğal olmayan birşeydir.
zapatistas 05.10.2005, 04:07 benim bildiğim kadarıyla alevilikte geleneksel-herkesin bildiği sekilde namaz kılmaya bir itiraz yada namaza altarnatif olacak buna benzer ibadet şeklini önerme gibi bir durum yok.bir alevi vatandas kendi inancıyla celişmeden beş vakit namazınıda kılar orucunuda tutar.ama sunni kesimin uyguladığı geleneksel namaz kılma biçimi aleviler arasında pek yaygın değildir.onlarında halka namazı kılmaması gibi.herneyse az önceki cümle benim bu konudaki düşüncemin ana fikrini oluşturuyor.
Bir alevi kendi inancıyla çelişmediği sürece namazınıda kılar orucunuda tutar arkadasım
Sayin CcGunal rumuzlu beyefendi.... daha önce de belirtmistim.. kan kardesimin alevi oldugunu ve annesinin namaz kildigini ve ramazan orucu tuttugunu... tabi bunun yaninda 12 imam orucunu da ihmal etmiyor..
Nedense buraya gelen sunnilerin de ya kan kardeşleri vardır, ya çok yakın bir dostları Alevi. Ve bunlar nedense her türlü sunni ibadetini yaparlar. Onlar hep Aleviliği bizden daha iyi bilirler :)
Ben Aleviyim. Yıllarca Alevilerin arasında büyüdüm. Çorum bölünmüş bir kenttir. Alevi tarafında Cuma'yı diğer günlerden ayıran hiçbirşey yoktur. Şugün Ramazan başladı. Çorum'un Alevi bölgesinde oturan birçok insanın muhtemelen bundan haberi yoktur. Ve akşam saatlerine kadar olmayanlar da olacaktır. Çünkü Alevi mahallelerinde Ramazanla ilgili herhangi bir iz bulunmaz. Hayatım boyunca namaz kılıp oruç tutan birtek Alevi insan tanıdım. O da babannemin babasıydı :) Ama bu sitedeki sunni arkadaşların maşallahı var hepsi çokca bu tür insanları tanıyor. İlginç vallahi :) Diyecem ki yurtdışında büyümüş olsam, buranın adetleri değişik falan. Ama Çorum'da büyüdük arkadaş :) Türkiye'nin en çok Alevi barındıran şehirlerinden birinde.
acaba burada kim dogru yolda.....?? sünnilere inanc bakimindan biraz daha yakin olanlar asimile edilmismi oluyor....??.
sen kendinin alevilik bakimindan dogru yolda olduguna nasil karar verebiliyorsun...?? Mademki Hz. Muhammed´i(sav) hak peygamberi olarak kabul ediyorsunuz neden sünnetlerini yerine getirmiyorsunuz...??
Sana ne kardeşim? Sen benim inancımı nasıl yargılayabiliyorsun? Aleviler'in kökeni olan Şii-Sunni ayrımı zaten peygamberin ölümünden sonra Sunnetin mi, Ehl-i Beyt'in mi rehber kabul edileceği yönündedir? Sen ne hakla "Şunu nasıl yapmazsın?" gibisinden bir soru sorabilirsin ki bana? 1000 yıllık konuyu neden tekrar tekrar gündeme getirirsiniz anlamam.
hadi diyelimki Kur´an da belirtilmedigi icin namaz kilmiyorsunuz , öyleyse bana saz calip ibadet edin , insana secde edin diye aciklama yapan bir sure veya ayet göster.... bulamazsin cünkü yok... sizin saz calip ibadet ederken semah dönmeniz kabul buyuruluyorda bir alevinin namaz kilmasi neden kabul buyurulmuyor ve asimile edilmis gözüyle bakiliyor...??
Kimse "kabul buyuruluyor", "kabul buyurulmuyor" türünden bir tavra girmedi zaten burada. Bizler senin yaptığın gibi Allah adına hüküm veren, inançları sorgulayan insanlar değiliz. Burada bir asimilasyondan bahsedilmesin istiyorsunuz anladığım kadarıyla. Bu yüzden bu garip ifadeler. O saz çalma, semah dönme bizim ibadetimizdir. Namaz kılma da sizin ibadetiniz olabilir. Biz size "semah dönme" yükümlülüğü dayatmadığımız gibi, siz de bize "namaz kılma" yükümlülüğünü dayatamazsınız. Bizi sizin inancınız gereği olabilir vs. Bu bizi ilgilendirmez.
namaz kilan alevi elbette biliyorki namazin sekli Kur´an da degil , Mirac dan sonra Peygamberimizin bizlere bildirdigini... sekliyle , farziyla , sünnetiyle...
belki kizacaksiniz ama sen ve senin gibi düsünenler asil asimile edilmis kisilerdir...
Vallahi nereden asimli edildiğimi düşünüyorsun bilmiyorum ama benim zaten iddiam "Alevi" olmak :) Ve Alevilerin ibadet şekli bellidir. Onu yapmayıp sunnilerin ibadetine karışmaya, onlar gibi yaşamaya çalışıyorsam asimile olmuş olurum. Boşuna çabanın gereği yok.
OzBektasi 05.10.2005, 10:03 Hayatım boyunca namaz kılıp oruç tutan birtek Alevi insan tanıdım. O da babannemin babasıydı :)
Demek'ki rahmetli Büyük Dedenin zamaninda bildigi birsey vardi ki, kilmis... :3D_NG (4)
Mademki Hz. Muhammed´i(sav) hak peygamberi olarak kabul ediyorsunuz neden sünnetlerini yerine getirmiyorsunuz...?? hadi diyelimki Kur´an da belirtilmedigi icin namaz kilmiyorsunuz , öyleyse bana saz calip ibadet edin , insana secde edin diye aciklama yapan bir sure veya ayet göster.... bulamazsin cünkü yok... sizin saz calip ibadet ederken semah dönmeniz kabul buyuruluyorda bir alevinin namaz kilmasi neden kabul buyurulmuyor ve asimile edilmis gözüyle bakiliyor...?? namaz kilan alevi elbette biliyorki namazin sekli Kur´an da degil , Mirac dan sonra Peygamberimizin bizlere bildirdigini... sekliyle , farziyla , sünnetiyle...
Saygilarimla...
İbadet nedir?. en kaba tabiri ile yaratıcıya şükretmek anmak değilmidir? o halde benim ibadetimde yanlış olan ne söylermisin... hatta diyelimki ben namazı veya ibadeti kendi içimde günün belli zamanlarında dua ederek şükrederek yaparsam ne olur...
insana secde edin diye aciklama yapan bir sure veya ayet göster.... bulamazsin cünkü yok
bu sözüne diyecek tek birşey buluyorum, camide namaz kılarken önündeki adamamı secde ediyorsun...
Kuran-ı okursanki inişinden başlayarak farkedeceksinki ahlak-erdem ve tek Allah'a inanmayı emreder ... Kuran-ı'n iki yönü vardır biri bütün insanlığadır ki ibadet emri bu şekildedir... ibadetin içinde sadece Allah'ın anılmasını sadece Allah'a ibadet edilmesini emreder... Sünnet olarak yorumladıklarının özünde yatan budur aslında... Üstelik sünnetlerin hepsi İslam öncesinde de yer alır, yapılan ibadet şekilleridir.... Kuran da İslam dan öncekilere de kitap ehline-israiloğullarına namaz emredildiği ve onlarında bunu yaptıkları yazılıdır.. Hali hazırda Hanefi ve Şafi mezheplerinin ikindi namazlarının saatleri farklı, cuma namazının rekat sayısı farklı iken, miraç ın zamanı net belli değilken, kadir gecesinin tarihi hala netleştirilmemişken, hatta daha da açarsak konuyu Kuran-ı Kerim in yazılışı konusunda soru işaretleri varken neden hala şekilcilikte bu ısrar...
Kuran da her ümmete her ırka peygamber gönderileceği, Kuran ın araplara anlasınlar diye arapça indirildiği yazılı ki bunlara uymak demek Kuran-ın özündeki ahlaklı, erdemli ve inançlı insandan uzaklaşmak demek olur..
Demek'ki rahmetli Büyük Dedenin zamaninda bildigi birsey vardi ki, kilmis...
Bak bunu ben düşünmemiştim. Bir değerlendireyim bakalım.
Ayrıca "rahmetli" olduğunu söylememiştim. Gerçi oldu ama neyse.
[quote=CcGunal]Nedense buraya gelen sunnilerin de ya kan kardeşleri vardır, ya çok yakın bir dostları Alevi. Ve bunlar nedense her türlü sunni ibadetini yaparlar. Onlar hep Aleviliği bizden daha iyi bilirler :)
.Bunu benden baskasi söylediyse cikarda bizde görelim.... sana yalan söylemek bana ne kazandirir onu da sen söyle... ben seni burada bir konu hakkinda ikna etmeye de calismiyorum... sonunda nasil olsa sen yine kendi bildigini okuyacaksin... bunu da bildigim icin hic zahmete gerek görmüyorum.. maksadim sadece fikir alisverisi.... ama bunu da anlatamadim ki....!!!!
Hayatım boyunca namaz kılıp oruç tutan birtek Alevi insan tanıdım. O da babannemin babasıydı
Sayin Cc Gunal bey..... Simdi burada babaannenin babasi asimile edilmis mi oluyor....?? Nedense namaz kilan bir alevi icin hep bu terim kullaniliyorda...!!!!
ama bana kalirsa o hakiki aleviydi.... tabi bu benim kendi düsüncelerim...
Bunu benden baskasi söylediyse cikarda bizde görelim.... sana yalan söylemek bana ne kazandirir onu da sen söyle... ben seni burada bir konu hakkinda ikna etmeye de calismiyorum... sonunda nasil olsa sen yine kendi bildigini okuyacaksin... bunu da bildigim icin hic zahmete gerek görmüyorum.. maksadim sadece fikir alisverisi.... ama bunu da anlatamadim ki....!!!!
Beyefendi sizden başka insanlar da burada "çok yakın bir dostunun Alevi olduğunu" ve 5 vakit namazını kılıp Ramazan orucunu tuttuğunu söylemişti. Yazılanları takip etmiyorsanız bu sizin sorununuz. Ayrıca burada "yalan" diye bir itham yok. Sadece "görmek istediği gibi bakmak" sözkonusu olabilir. Ayrıca maksadınız fikir alışverişi değil de "Aleviliği kendi isteğinize göre tanımlamak" olduğunu da söyleyebilirim.
Sayin Cc Gunal bey..... Simdi burada babaannenin babasi asimile edilmis mi oluyor....?? Nedense namaz kilan bir alevi icin hep bu terim kullaniliyorda...!!!!
...
Evet. Bu insan, ömrü boyunca Çorum dışında çalışmış ve genelde hayatını çevresi ve ailesine uzak şekilde geçirmişti. Ve evet. Asimile olmuştu.
ama bana kalirsa o hakiki aleviydi.... tabi bu benim kendi düsüncelerim
Düşüncelerinizi söylemeniz güzel. Ama bırakın da "hakiki Alevilik" dediğimiz şeyin ne olduğuna Aleviler karar versin.
Alevimen 08.10.2005, 12:43 ilk başta konuyla direk olarak ilgisi yoktur, kusura bakmayın.
Ama CcGunal'ın dedikleri beni düşündürdü..
benim ailemdede öyle bir durum vardı, dedemin annesi zamanında asimile edildi, kendisi yaşıyor ve anlatıyor: köye gelip (jandarma kiyafetli) genç erkekleri ve bölgede sol görüşlü olarak tanılan kişileri veya Türkçe konuşmayanları götürüp işkence yapıp geri getiriyorlar.. işkenceler o kadar serttir ki geri gelen insanlarda kalıcı izler kalmıştır fiziksel ve ruhsal.
bu nedenlerden dolayı kendi çoçuklarına öz ana dillerini döverek ceza vererek yasaklamışlar... Bu asimilenin izleri kaldı, yeni jenerasyonlarımız (kendi bakış açım, kendi çevremi kastediyorum) kendi öz dillerini unutmak üzere...
Bunu benden baskasi söylediyse cikarda bizde görelim.... sana yalan söylemek bana ne kazandirir onu da sen söyle... ben seni burada bir konu hakkinda ikna etmeye de calismiyorum... sonunda nasil olsa sen yine kendi bildigini okuyacaksin... bunu da bildigim icin hic zahmete gerek görmüyorum.. maksadim sadece fikir alisverisi.... ama bunu da anlatamadim ki....!!!!
Maksadın fikir alışverişimi yoksa tam tersi mi anlamadım. Ortaya söz atıyorsunuz veya bir soru. Özelliklede nedense namaz ibadeti. Bilgi öğrenmek istiyoruz demenize karşın verilen bilgileri akıl süzgecinden geçirmek yerine hemen kendi öğretilerinizle kıyaslayıp doğruluğuna kesin inandığınız sünnet ile kıyaslayıp suçlamalara göneliyorsunuz. Soru sormayı hak bilip size sunulan sorulara karşılık vermiyorsunuz...
Aleviliğin ibadet şekillerinden olan cem için bir insanın önünde secde etmek Kuran da mı yazıyorda secde ediyorsunuz diye suçlamada bulunup, sizde camide namaz kılarken kimin önünde secde ediyorsunuz sorusuna cevap bile veremiyorsunuz...
Bilgi alışverişi suçlama ile değil soru sorma cevap alma ile olur, beğenmediğiniz cevapları ise kendi katı kurallarınızın ışığında değerlendirmek ile değil akıl-vicdan-bilgi üçğeninden geçirerek değerlendirmekle ancak yorumarsanız doğru olur.
Beyefendi sizden başka insanlar da burada "çok yakın bir dostunun Alevi olduğunu" ve 5 vakit namazını kılıp Ramazan orucunu tuttuğunu söylemişti. Yazılanları takip etmiyorsanız bu sizin sorununuz. Ayrıca burada "yalan" diye bir itham yok. Sadece "görmek istediği gibi bakmak" sözkonusu olabilir. Ayrıca maksadınız fikir alışverişi değil de "Aleviliği kendi isteğinize göre tanımlamak" olduğunu da söyleyebilirim.
Evet. Bu insan, ömrü boyunca Çorum dışında çalışmış ve genelde hayatını çevresi ve ailesine uzak şekilde geçirmişti. Ve evet. Asimile olmuştu.
Düşüncelerinizi söylemeniz güzel. Ama bırakın da "hakiki Alevilik" dediğimiz şeyin ne olduğuna Aleviler karar versin.
Mademki benden baskasi da aynisini yazmis ve ben takip edememisim neden buraya alinti yapmadin....??
Sen nasil Aleviligi kendin görmek istedigin gibi kabul ediyorsan , ve sünnileri nasil istedigin gibi görüyorsan ayni sekilde ben de celiskilerle karsilastigim aleviligin bana uygun olan seklini , bana uygun olan taraflarini kabul ediyorum... saniyorum bunda yanlis anlasilacak bir sey yok....!!
Hakiki Alevilige gelince.... bu benim kendi terimim , kendi düsüncelerim...
ben böyle kabul ettigim icin bir gecerliligi yoktur.... ama sen bana senin inandigin ve dogru bildigin Aleviligin hakiki Alevilik oldugunu nasil ispat edebilirsin...?? soruma soruyla karsilk vermeden cevap ver lütfen....!!
ve su "asimile" kelimesini artik kullanmasak diyordum..!!!!!
Mademki benden baskasi da aynisini yazmis ve ben takip edememisim neden buraya alinti yapmadin....??
Ben buraya yeni tartışmalar açmamak ve yazıyı yazan arkadaşı bu tartışmanın içine sürüklememek için öyle birşeyi kopyalamadım. Bu konuda sıkıntınız olmasın. Gerekirse kopyalarım.
Sen nasil Aleviligi kendin görmek istedigin gibi kabul ediyorsan , ve sünnileri nasil istedigin gibi görüyorsan ayni sekilde ben de celiskilerle karsilastigim aleviligin bana uygun olan seklini , bana uygun olan taraflarini kabul ediyorum... saniyorum bunda yanlis anlasilacak bir sey yok....!!
Hayır var! Herkesin kendi kafasında bir Aleviliği olamaz. Alevilik ortada birşey. Alevi insanların yaşayışı ortada. Biz Alevilerin arasında büyüdük. Doğduğum köy, büyüdüğüm şehir, yaşadığım mahalleler. Hepsi farklı çevrelerde ama Alevi insanların bulunduğu yerlerdi. Ve hepsi birbirine benziyordu. Öyle kişiye göre Alevilik diye birşey yok.
ben böyle kabul ettigim icin bir gecerliligi yoktur.... ama sen bana senin inandigin ve dogru bildigin Aleviligin hakiki Alevilik oldugunu nasil ispat edebilirsin...??
Anlamak istemeyene ve kendi arkadaşının annesinde gördüğünün gerçek olduğuna inanan bir kimseye birşey edecek kadar sağlam kanıtlarım yok. Bulabileceğimi de sanmıyorum. Ama gerçek de ortada duruyor. Çorum, Sivas, Divriği, Tunceli, Gazi Mah, Okmeydanı, Nurtepe vs diye gidiyor. Alevilerin yaşadığı yerler ortada. Gidin bakalım Ramazan ayındayız. Herhangi bir Alevi mahallesinde Ramazan ne kadar yaşanıyor? Onlarca yıldır yaşadıklarımızı bir kenara bırakıp sizin arkadaşınızın annesi hakkında anlattıklarınızı mı rehber kabul edelim?
ben böyle kabul ettigim icin bir gecerliligi yoktur.... ama sen bana senin inandigin ve dogru bildigin Aleviligin hakiki Alevilik oldugunu nasil ispat edebilirsin...?? soruma soruyla karsilk vermeden cevap ver lütfen....!!
ve su "asimile" kelimesini artik kullanmasak diyordum..!!!!!
Kendi kendinle çelişkiden başka birşey görülmüyor..Tanıdığın iki Alevi inanışındaki insanın davranışlarını, ibadet şekillerini görüp işte bu Hakiki ALevilik demek.. Kimi yerlerde mecburi olarak bulunan ve çevre baskısındasn bulanan Alevilerin yaptığı şekilciliği böyele yorumlamak şaşırtıcı.. Birde ardından hadi bana seninkinin hakiki Alevilik olduğunu ispatla demek ise hepten yoldan dışarı çıkmak...
Cevap bekliyorum diyorsun ama sana sorulan sorulara gelince susukunluğu tercih edip konuyu değiştirme yönelimine geçiyorsun.. Tipik bir kaçış yöntemi... Amaç öğrenmek veya bilgilenmek değil, amacın kendi doğrularını, öğretilerini, inanç sistemini kabul ettirme çabasından başka birşey değil... Örnek istiyorsan yine senin yazdıklarına verilen bir cevaptan örnek;
Aleviliğin ibadet şekillerinden olan cem için bir insanın önünde secde etmek Kuran da mı yazıyorda secde ediyorsunuz diye suçlamada bulunup, sizde camide namaz kılarken kimin önünde secde ediyorsunuz sorusuna cevap bile veremiyorsunuz... evet bizi ve inancımızı insan önünde secde etmekle suçlayan arkadaşımın sen camide namaz kılarken kimin önünde secde ediyorsun diye sorulduğunda susmayı tercih ediyorsun öyle mi.. Çamur at izi kalsın, oh ne kolay ya
Kendi kendinle çelişkiden başka birşey görülmüyor..Tanıdığın iki Alevi inanışındaki insanın davranışlarını, ibadet şekillerini görüp işte bu Hakiki ALevilik demek.. Kimi yerlerde mecburi olarak bulunan ve çevre baskısındasn bulanan Alevilerin yaptığı şekilciliği böyele yorumlamak şaşırtıcı.. Birde ardından hadi bana seninkinin hakiki Alevilik olduğunu ispatla demek ise hepten yoldan dışarı çıkmak...
Cevap bekliyorum diyorsun ama sana sorulan sorulara gelince susukunluğu tercih edip konuyu değiştirme yönelimine geçiyorsun.. Tipik bir kaçış yöntemi... Amaç öğrenmek veya bilgilenmek değil, amacın kendi doğrularını, öğretilerini, inanç sistemini kabul ettirme çabasından başka birşey değil... Örnek istiyorsan yine senin yazdıklarına verilen bir cevaptan örnek;
evet bizi ve inancımızı insan önünde secde etmekle suçlayan arkadaşımın sen camide namaz kılarken kimin önünde secde ediyorsun diye sorulduğunda susmayı tercih ediyorsun öyle mi.. Çamur at izi kalsın, oh ne kolay ya
Bak güzel kardesim.... ilk önce yeminle söyleyebilirimki her ne kadar yanlis anlasildiysam da ben kimseyi Alevi diye yargilamiyorum....her insan inanclarinda serbesttir.. hem bu benim ne haddime...!! yanilmiyorsam senin anladigin kadariyla bizim icim imama secde ediyorsunuz demek istiyorsun.
Imama bakarsan o da kibleye dönüktür.... sünnilerde kesinkle ve katiyyen insana secde edilmez.... bu sirke girer... sünnilerin kiblesi Mekke , Beytullah dir..saniyorum bunu sen de biliyorsundur..!!
Bak güzel kardesim.... ilk önce yeminle söyleyebilirimki her ne kadar yanlis anlasildiysam da ben kimseyi Alevi diye yargilamiyorum....her insan inanclarinda serbesttir.. hem bu benim ne haddime...!! yanilmiyorsam senin anladigin kadariyla bizim icim imama secde ediyorsunuz demek istiyorsun.
Imama bakarsan o da kibleye dönüktür.... sünnilerde kesinkle ve katiyyen insana secde edilmez.... bu sirke girer... sünnilerin kiblesi Mekke , Beytullah dir..saniyorum bunu sen de biliyorsundur..!!
Arkadaşım
hadi diyelimki Kur´an da belirtilmedigi icin namaz kilmiyorsunuz , öyleyse bana saz calip ibadet edin , insana secde edin diye aciklama yapan bir sure veya ayet göster.... bulamazsin cünkü yok... diye yazan sensin, alevileri insan önünde secde etmekle suçluyorsun, senin yaptığın ne diye sorulunca ise imam kıbleye dönük diye basit bir açıklamada bulunuyorsun...
Alevilere getirdiğin suçlama ile kendi yaptığını karşılaştırırmısın... Sünniler kesinlikle ve katiyen insana secde etmez, ama Aleviler ediyor öyle mi...Belki ağır olacak ama camide bırak imamı önündeki adama secde ediyorsun şekilsel olarak yanlış mı?. Ama size gelince bu başka Alevilerde ki başka...
Gelelim kıble konusuna, kıblenin neden kabe olduğu konusunda hatta Kabe nin neden kimler tarafından yapıldığı ve neden Arap kavmince Kabe nin büyük önem taşıdığı konularında bilgin vardır diye açıklamıyorum. Tek söyleyeceğim, Allah ı tek bir de aramayın, önce yüreğinizde sonra çevrenizde arayın bulacağınıza da inanın.Allah ın sadece Kabe de, cami de olduğunu mu düşünüyorsun ki illaki Kabe diyorsun. Hem sonra ibadet sırasında kıbleye dönülmediğini nerden biliyorsun. Tutki Kabe ye bakılmadı neyi değiştirir, önemli olan ,ibadeti Allah için sadece Allah a yapmaktır yoksa katı kurallara bağlı kalıp öze inememek midir?
Arkadaşım
diye yazan sensin, alevileri insan önünde secde etmekle suçluyorsun, senin yaptığın ne diye sorulunca ise imam kıbleye dönük diye basit bir açıklamada bulunuyorsun...
Alevilere getirdiğin suçlama ile kendi yaptığını karşılaştırırmısın... Sünniler kesinlikle ve katiyen insana secde etmez, ama Aleviler ediyor öyle mi...Belki ağır olacak ama camide bırak imamı önündeki adama secde ediyorsun şekilsel olarak yanlış mı?. Ama size gelince bu başka Alevilerde ki başka...
Gelelim kıble konusuna, kıblenin neden kabe olduğu konusunda hatta Kabe nin neden kimler tarafından yapıldığı ve neden Arap kavmince Kabe nin büyük önem taşıdığı konularında bilgin vardır diye açıklamıyorum. Tek söyleyeceğim, Allah ı tek bir de aramayın, önce yüreğinizde sonra çevrenizde arayın bulacağınıza da inanın.Allah ın sadece Kabe de, cami de olduğunu mu düşünüyorsun ki illaki Kabe diyorsun. Hem sonra ibadet sırasında kıbleye dönülmediğini nerden biliyorsun. Tutki Kabe ye bakılmadı neyi değiştirir, önemli olan ,ibadeti Allah için sadece Allah a yapmaktır yoksa katı kurallara bağlı kalıp öze inememek midir?
Yazik......!!!! hic bir sey anlamamissin...!! bosuna yazmisim...
hem öze inememek le neyi kastedmeye calisiyorsun...? kati kurallar deyip de islamin sorumluluklarini üzerinden atacaginimi sandin...?? sen bilirsin..
Yazik......!!!! hic bir sey anlamamissin...!! bosuna yazmisim...
hem öze inememek le neyi kastedmeye calisiyorsun...? kati kurallar deyip de islamin sorumluluklarini üzerinden atacaginimi sandin...?? sen bilirsin..
Alundre bey !!!! .... gibi simgeler sende fobileşmiş galiba her mesajında fazlasıyla kullanıyorsun bu simgelerin anlamdı var burda insanlara bağırma hakkın yok! biraz dikkatli yaz senin yazılarını takip ediyorum dayatmacının tekisin :3D_NG (9) sana güzel ve saygılı cevaplar yazılıyor sen ise cıvıtıyorsun bazen. bunu belirtmek isterim ilk mesajımdır :3D_NG (9)
Alundre bey !!!! .... gibi simgeler sende fobileşmiş galiba her mesajında fazlasıyla kullanıyorsun bu simgelerin anlamdı var burda insanlara bağırma hakkın yok! biraz dikkatli yaz senin yazılarını takip ediyorum dayatmacının tekisin :3D_NG (9) sana güzel ve saygılı cevaplar yazılıyor sen ise cıvıtıyorsun bazen. bunu belirtmek isterim ilk mesajımdır :3D_NG (9)
biz aleviler hayatimiz boyunca her ortamda bu tur insanlarla karsilasiriz malesef.
onlarin gozunde dunya kendi etraflarinda donuyo. basga insanlarin dusuncelerine inanclarina malessef hic saygi dostermezler. tum tartismalarda yapdiklari bir tek sey var oda bizim inanclarimizin yanlis oldugunu gostermeye calismakdir.
yok siz neden soyle yapiyosunuz? yok neden boyle yapiyosunuz? yok bu inanc yanlisdir. falan filan
insanin icinden sana ne? sanami soracaz? diye bagirmak geliyo.
biz onlardan Alevi inanclarina inanmalarini istemiyoruz yanlizca bizi oldugumuz gibi kabul etmelerini ve bize ve dusuncelerimize saygi gostermelerini istiyoruz.
ama ne yapacaksin iste hersey insanin istedigi gibi olmuyo :)
Ne yazık ki bunların hepsi Alundra gibi... Soru soracaklar ve soruları cevaplanacak sonra başlayacaklar suçlamalara. Suçlamalarını cevaplanıp karşı soru geldiği zaman da cevaplayamayacak ve en kolay yolu seçecekler...
Ne yazık ki Alundra da benzerini yaptı, tıpkı diğerleri gibi.. Bizleri insan önünde secde etmek insana tapmakla suçladı, karşılığında sen camide namaz kılarken önündeki insana mı secde ediyorsun diye sorulunca da birşey anlamamakla suçladı.Nedeni basit aslında belki kaba bir ifade olacak ancak at gözlüğü takmış insanlar sadece önlerini görebilirler, önlerine konan ile yetinirler, akıl-vicdan-bilgi üçgeni filitresinden geçiremezler öğretilerini. İslam, müslümanlık kavramlarını uygularken baz aldıkları hep dinin özündeki değil aksine yüzeysel oluşumlarıdır.Dini sadece HZ.Muhammed in yaptığı hareketler, söylediği sözler olarak algılarlar ki bir kısmı ise peygamberin ölümünden en az yüz yıl sonra kaleme alınmıştır.Kuran derler ama onun içindekini değil yazısını alırlar oda yetmez Kuran a ters düşüp Kuran ı değilde kimilerinin sonradan yazdığı adına sünnet dedikleri uygulamaları baz alırlar sonra da dönüp nerede ise Alevileri dinsizlikle İslam dışı olmakla suçlarlar...
kızılırmak77 02.11.2005, 22:41 arkadaşlar ateistlik bir insanın düşüncesidir bence bunu konuşmayada gerek yok
rockçı turna 02.11.2005, 23:21 ''ne biz nede baskası bir insanın inancını sorgulayamayız hatta bir insan bir 'alevi dernegi' baskanıysa (ki yazının konusu budur) ve buna ragmen ateist olduunu söylüyorsa bizim acımızdan yine sorun yoktur.''
diye düsünüyordum taa ki bazı 'alevi derneklerinden' birileri cıkıp temsil ettikleri toplulugun mensuplarına ragmen onların kendilerini nasıl tarif ettiklerine aldırmaksızın! tıpkı 16, yy. ın lanet olası kadıları gibi aleviliğin islamla bagını koparmaya calısmalarına kadar!!!
Foruma yazı yoluyla fikir bırakan kişilerin ya zamanı yok yada kasıtları çok.Aleviliği tekellerine almak isteyen ve lafazanlıkla taht kuranların sonu hep hüsrandır öylede olacaktır.
Aleviliğin ateizmle yan yana olamayacağı doğmasına düz mantıkla EVET diyenler bilmelidirlerki Aleviler zaten yıllardır Ateistlerle kol koladırlar.Yada başka bir deyişle aleviler den ateizmi tercih edenler olmuştur.Örnek ben.
Ama çok daha garip olan bir şey varki bu da alelacele ortaya konullmuş formüller.
Alevilik=Müslümanlık
yada Alevilik eşit olamaz Ateizm
Ama karıştırılan yada bilerek yapılan bir şey var ki oda Alevilik bu formüllere bağlı kalmamıştır,doğmalara sapmamıştır ve bazı kendine alevi dernek başkanıyım diyen yobazların dışında yürümüştür.
Alevilik düşüncesinin renkli yaşam biçimini tek düze hale getirmeye çalışan Hacı Bektaş Vakfı Başkanı gibi bu ülkede çok fazla 12 Eylül esiri var ama biz Alevi inancının Pir Sultanları olarak bu zihniyetleri yıkalım.Şablonlarını kıralım.Şimdi bir soru sormalıyım ve cevabını verecek bir ses bekliyorum.
Şu sözleri söylemeye utanmayan bir Alevi sıfatıyla dolaşan şahsın peşinden gitmmeyeceğiz.yazının bulunduğu link http://www.milliyet.com.tr/1998/10/23/entel/entel.html
işte yazıdan bir bölüm.
.......
*Devletin Alevi derneklerine 5 trilyon yardım edeceği söylenmişti. Devletten ne kadar yardım aldınız?
10 cemevi binasının yapılmasına yardım için geçen günlerde Vilayet'e 70 - 80 milyar geldi. Para Vilayet'ten dağıtıldı, biz sadece aracı olduk dağıtılmasında. Toplam olarak 700 milyar civarında bir yardım geldi. Ayrıca Cumhurbaşkanı da Ankara'daki Hacı Bektaş Kültür Evi inşaatı için zannediyorum, birkaç yüz milyar yardımda bulundu....
Peki sayın Alevi olduğunu idda eden bu şahsın biyoğrafyasını bir kenara bırakalımda bir başka alevi biyoğrafyasına bakalım.
1960 yılında Ankara Ordu Donatım Teknik Okulu' nu başarıyla bitirir. Başarısının gereği Kuleli Askeri Lisesi' ni aynı yıllarda hak etmesine karşılık, toplumculuğa ve halk edebiyatına gönül verdiği ve Alevi olduğu için ordudan ihraç edilir.
1971Mahzuni üçüncü eşi Fatma Hanım ı görür beğenir sever ve evlenir. Bu evliliklerinden Derya, Ali, Şeyda ve Yetiş adlı dört çocukları oldur. Aynı yılolan askeri darbeden sonra kurulan Nihat Erim hükümeti nin Deniz Gezmiş ve Arkadaşlarına kıymasına dayanamayıp 'Erim Erim Eriyesin' türküsünü patlatmasından dolayı hemen tutuklanıp dört ay cezaya çarptırılır. Tahliye olur ve yeniden tutuklanır.
1972 de Gaziantep' deki evi kundaklandı. Ozanmız' ın tüm ödülleri ve arşivinin yandığı söyleniyor.
1973yılında halkı suça teşvik etmekten tutuklanır. Ankara'da Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanır.
1962 - 1988 sürecinde defalarca saldırıya uğrar, evi yakılır, mahkemelik olur, tutuklanır, hapse atılır, dövülür, dişleri sökülür...
1989-1991yılları arasında 'Halk Ozanları Derneği' genel başkanlığını yapmıştır.1997yılının haziran ayında Almanya'da beyin kanaması geçirip, Almanya 'nın Ulm Şehrinde tedavi görür.
2001 in başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle, JFK Hospital'da yoğun bakım altına alındı. Mayıs ayında, günümüzün Pir Sultan'ı Aşık Mahzuni Şerif, bir kez daha ölümü yenmeyi başardı. Ve aynı yılın kasım ayında kendisine, ''Elhamdülüllah Kızılbaşım ve Laikim. Ben değil yedi sülalem kızılbaştır. Bir suç varsa oda dedemdedir! " dediği için,DGM tarafından dava açıldı. Duruşma 27. 12. 01 tarihinde DGM ' de yapıldı.
2002 Mayıs ayının 17 si Mahzuni Severler için kara bir gün: Evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Değerli Ozanımız 62 yaşında Almanyanın Köln Şehrinde hayata gözlerini yumdu. Bu acı ana kadar O, devletin düzenini yıkmak suçundan, hala yargılanıyordu.Şu an son ikamatkahı olan Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin yakınındaki Çilehane adı verilen bölgede huzur içinde yatıyor.
Mahsuni Şerif'in mezarı kimliği bilinmeyen kişilerce tahrip edildi.http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2004/Eylul/18/Haber_25831.aspx
Yani mezarda bile huzur bulamayan bir Alevi portresi ile devletin kucağındaki uysal adam rolündeki tahripçiler karşı karşıyadır.Sizde saflarınızı iyi seçin.
Saygılar.:24:
rockçı turna 20.11.2005, 23:14 Peki sayın Alevi olduğunu idda eden bu şahsın biyoğrafyasını bir kenara bırakalımda bir başka alevi biyoğrafyasına bakalım.
1960 yılında Ankara Ordu Donatım Teknik Okulu' nu başarıyla bitirir. Başarısının gereği Kuleli Askeri Lisesi' ni aynı yıllarda hak etmesine karşılık, toplumculuğa ve halk edebiyatına gönül verdiği ve Alevi olduğu için ordudan ihraç edilir.
1971Mahzuni üçüncü eşi Fatma Hanım ı görür beğenir sever ve evlenir. Bu evliliklerinden Derya, Ali, Şeyda ve Yetiş adlı dört çocukları oldur. Aynı yılolan askeri darbeden sonra kurulan Nihat Erim hükümeti nin Deniz Gezmiş ve Arkadaşlarına kıymasına dayanamayıp 'Erim Erim Eriyesin' türküsünü patlatmasından dolayı hemen tutuklanıp dört ay cezaya çarptırılır. Tahliye olur ve yeniden tutuklanır.
1972 de Gaziantep' deki evi kundaklandı. Ozanmız' ın tüm ödülleri ve arşivinin yandığı söyleniyor.
1973yılında halkı suça teşvik etmekten tutuklanır. Ankara'da Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanır.
1962 - 1988 sürecinde defalarca saldırıya uğrar, evi yakılır, mahkemelik olur, tutuklanır, hapse atılır, dövülür, dişleri sökülür...
1989-1991yılları arasında 'Halk Ozanları Derneği' genel başkanlığını yapmıştır.1997yılının haziran ayında Almanya'da beyin kanaması geçirip, Almanya 'nın Ulm Şehrinde tedavi görür.
2001 in başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle, JFK Hospital'da yoğun bakım altına alındı. Mayıs ayında, günümüzün Pir Sultan'ı Aşık Mahzuni Şerif, bir kez daha ölümü yenmeyi başardı. Ve aynı yılın kasım ayında kendisine, ''Elhamdülüllah Kızılbaşım ve Laikim. Ben değil yedi sülalem kızılbaştır. Bir suç varsa oda dedemdedir! " dediği için,DGM tarafından dava açıldı. Duruşma 27. 12. 01 tarihinde DGM ' de yapıldı.
2002 Mayıs ayının 17 si Mahzuni Severler için kara bir gün: Evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Değerli Ozanımız 62 yaşında Almanyanın Köln Şehrinde hayata gözlerini yumdu. Bu acı ana kadar O, devletin düzenini yıkmak suçundan, hala yargılanıyordu.Şu an son ikamatkahı olan Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin yakınındaki Çilehane adı verilen bölgede huzur içinde yatıyor.
Yani mezarda bile huzur bulamayan bir Alevi portresi ile devletin kucağındaki uysal adam rolündeki tahripçiler karşı karşıyadır.Sizde saflarınızı iyi seçin.
Saygılar.:24:
işte beyefendi fark burda; siz sadece bizim kutsal kişilerimizi ağızlarına plesenk edenledensiniz; mahsuni dediiniz gibi cagın pirsultanıdır ve yazdıgı bir yazıda ehlibeyt ten bahsettikten sonra yazısını ;
elhamdürillah aleviyim, kızılbasım,demokratım diye bitirir!!!
we mahsuni şerif, sizin gibi aleviliği inanç boyutundan koparıp ateistleştirmeye calısan, hak-muhammed-ali;kırklar cemi; pir,mürşid, rehber,4 kapı 40 makam v.b. kavramları kullananları aleviliği sünnileştirmeye calısan faşistler olarak suclayan; daha sonra da aleviler adına konusmaktan cekinmeyen bir kişinin hiç süphem yok ki yüzüne tükürürdü!!!
bakın sizin inanıp inanmamanız hiç kimseyi ilgilendirmez; dinli dinsiz birdir bizim için; sorun surdan kaynaklanıyor siz aleviliği oldugu gibi kabullenmek istemiyorsunuz...
lütfen alevilik hakkında konusurken bireysel inançlarımızdan yada inançsızlıklarımızdan sıyrılarak konusalim.alevi toplumu ne düsünüyor ve nasıl inanıyor ona bakalım!!!
Ya Hızır 21.11.2005, 00:16 burada ne demek istediğinizi anlayamadım? sizce islamla alevilik arasındaki bağ nasıldır yada var mıdır? açıklarsanız sevinirim...tıpkı 16, yy. ın lanet olası kadıları gibi aleviliğin islamla bagını koparmaya calısmalarına kadar!!![/quote]
anlayamadım lütfen açıklayın...
tıpkı 16, yy. ın lanet olası kadıları gibi aleviliğin islamla bagını koparmaya calısmalarına kadar!!![/quote]
rockçı turna 21.11.2005, 00:27 anlayamadım lütfen açıklayın...
tıpkı 16, yy. ın lanet olası kadıları gibi aleviliğin islamla bagını koparmaya calısmalarına kadar!!!
[/quote]
merhaba!
burda anlamayacak bir şey yok bence;
16. yy daki şeyhülislam fetvalarına bakarsanız; kızılbaş ların islam olmadıkları, dinsiz oldukları dolayısıyla öldürülmelerinin caiz oldugunun yazıldıgını görürsünüz ve bu günde kimi alevi derneklerinin temsilcileri cıkıp tıpkı bu kadılar gibi aleviliğin islamla ilgisinin olmadıgını iddia ediyorlar ( amaçları farklı olsada).ve bunu alevilere rağmen yapıyorlar...
bilmem anlata bildim mi???
dionysos 21.11.2005, 17:04 Konu başladığı yerden iyice dağılmış ama ben şunu söylemek istiyorum Fetullahın "aksiyon"una röportaj veren bir dernek başkanı var ve o yazıyı burda okuyup "vayyy çok dooru söylemiş benim tanıdığım ateist dernek başkanları da var, lanet olsun onlara" diyenlerde çıkmış... Fetullahın "aksiyon" dergisiyle röportaj yapan o dernek başkanının yüzüne tükürür "ateistim" diyen dernek başkanının da elinden öperim... böyle adamlar çok var Hacı Bektaş-ı Veli derneklerinde ve Cem Vakfında sunni devletin maşası olmuş bu insanlar, bi de diyer kurumlara bakın Pir Sultan Abdal derneklerine, Alevi-Bektaşı federasyonuna bakın aradaki farkı göremiyorsanız sizin bu "yolu" daha çok yürümeniz gerekir...
Konu başladığı yerden iyice dağılmış ama ben şunu söylemek istiyorum Fetullahın "aksiyon"una röportaj veren bir dernek başkanı var ve o yazıyı burda okuyup "vayyy çok dooru söylemiş benim tanıdığım ateist dernek başkanları da var, lanet olsun onlara" diyenlerde çıkmış... Fetullahın "aksiyon" dergisiyle röportaj yapan o dernek başkanının yüzüne tükürür "ateistim" diyen dernek başkanının da elinden öperim... böyle adamlar çok var Hacı Bektaş-ı Veli derneklerinde ve Cem Vakfında sunni devletin maşası olmuş bu insanlar, bi de diyer kurumlara bakın Pir Sultan Abdal derneklerine, Alevi-Bektaşı federasyonuna bakın aradaki farkı göremiyorsanız sizin bu "yolu" daha çok yürümeniz gerekir...
Güzel yazmışsın. Birileri özellikle bu yukarıda bahsettiğin klik ikide bir Alevileri Pir Sultan Abdal derneklerine ve Alevi-Bektaşi Federasyonu'na karşı kışkırtmaya çalışıyor gibi geliyor bana. Sürekli aynı teraneler. Büyük gazetelerde falan iki günde bir yayınlanıyor. "FLAŞ FLAŞ FLAŞ. ALEVİ DERNEĞİ'NDE ATEİST BAŞKAN." Sanane be? Bizim başkanımız o. Bizim seçtiğimiz kişi. İster ateist seçeriz, ister budist. Bizim inancımızda şekil önemli değil. Öz önemli. Adam gibi adam olsun; eline, diline, beline sahip olsun; putperest olsun isterse.
16. yy daki şeyhülislam fetvalarına bakarsanız; kızılbaş ların islam olmadıkları, dinsiz oldukları dolayısıyla öldürülmelerinin caiz oldugunun yazıldıgını görürsünüz ve bu günde kimi alevi derneklerinin temsilcileri cıkıp tıpkı bu kadılar gibi aleviliğin islamla ilgisinin olmadıgını iddia ediyorlar ( amaçları farklı olsada).ve bunu alevilere rağmen yapıyorlar...
Kadıların amaçları neydi? "Kızılbaşlar dinsizdir, o zaman öldürülmeli." Şimdi bu başkanlar da aynı amaca hizmet ediyor diyorsun. Yani dinsizler öldürülmeli mi? Kadıların çıkışı da vardığı sonuç da gerici bir sakatlığı ifade ediyordu. Buradakiyle tamamen bağımsız. Yani tartışmalar sonucunda Aleviler'in islam dışı olduğu ortaya çıkarsa Aleviler öldürülmeli anlamına mı gelecek? Benim için hiç önemli değil. Hep söylüyorum. Alevilik islamdışı ise ben de islamdışıyım. İslamiçi ise ben de islamiçiyim. Ben önce Aleviyim.
rockçı turna 21.11.2005, 22:48 Kadıların amaçları neydi? "Kızılbaşlar dinsizdir, o zaman öldürülmeli." Şimdi bu başkanlar da aynı amaca hizmet ediyor diyorsun. Yani dinsizler öldürülmeli mi?
ya ne alaka arkadasım!!! yazımda belirtmişim amaçlarının farklı olduğunu;
''...gibi aleviliğin islamla ilgisinin olmadıgını iddia ediyorlar ( amaçları farklı olsada).''
ben söylemlerinin benzerliğine dikkat cektim.
diğer arkadaşlara gelince hiç bir alevi derneği başkanına lanet okuma hakkını kendimde görmem!!! orda lanet okuduklarım 16. yy kadılarıdır. birilerine lanet okuma gibi bir alışkanlığımda yoktur ayrıca (muaviye, yezid, ebusuud gibi istisnalar hariç).
yeterince güldüm geri çekiyorum.
rockçı turna 22.11.2005, 12:13 :36_5_2:
aferin sana...
rockçı turna 22.11.2005, 12:30 Güzel yazmışsın. Birileri özellikle bu yukarıda bahsettiğin klik ikide bir Alevileri Pir Sultan Abdal derneklerine ve Alevi-Bektaşi Federasyonu'na karşı kışkırtmaya çalışıyor gibi geliyor bana.
bi dakika bi dakika ccgunal yukarıdaki '' klik'' derken ''kişilik' mi demek istedin? ve bununla beni mi kast ettin acaba?? :uhhm: :3D_NG (29
bi dakika bi dakika ccgunal yukarıdaki '' klik'' derken ''kişilik' mi demek istedin? ve bununla beni mi kast ettin acaba??
Hayır! Alınganlığa gerek yok RockerCrane. Birbirimizi biraz tanıdığımızı ve bu tip imalı suçlamalar yöneltmeyeceğimizi biliyoruz sanırım. Klik doğru yazılmıştır. Fransızca kökenli bir kelimedir ve hizip, parça benzeri bir anlam taşır. Bahsettiğim de arkadaşın yazısında belirtilen akımlardır.
rockçı turna 22.11.2005, 12:54 Fetullahın "aksiyon"una röportaj veren bir dernek başkanı var ve o yazıyı burda okuyup "vayyy çok dooru söylemiş benim tanıdığım ateist dernek başkanları da var, lanet olsun onlara" diyenlerde çıkmış...
söylediklerimin neresinde bahsi gecen hbv dernegi baskanının konusmasıyla ilgili olarak ''vay cok dogru söylemiş...'' diye desteklediğim yazıyor acaba??? arkadaslar söylediklerim üzerinden sacmalamayı keselim artık!!!
ben konu baslığıyla ilgili düsüncelerimi acıkladım ve hiç bir alevi derneğiyle de ilişkim yoktur!!!(ilgilenenlere duyrulur)
anladıgım kadarıyla derneklerimiz/insanlarımız arasında ucurum o kadar acılmıs ki hiç birisi elestirye gelemiyor. birini eleştirince yobaz/ asimilasyoncu oluyorsun; diğerini eleştirince örgütçü/ ateist oluyorsun...
tabii bunların hiç birisi umrumda degil; birilei benim adıma cıkıp beni temsil ettigini iddia ediyorsa begenmedigim düsüncelerini her zaman elestiririm.
söylediklerimin neresinde bahsi gecen hbv dernegi baskanının konusmasıyla ilgili olarak ''vay cok dogru söylemiş...'' diye desteklediğim yazıyor acaba??? arkadaslar söylediklerim üzerinden sacmalamayı keselim artık!!!
ben konu baslığıyla ilgili düsüncelerimi acıkladım ve hiç bir alevi derneğiyle de ilişkim yoktur!!!(ilgilenenlere duyrulur)
anladıgım kadarıyla derneklerimiz/insanlarımız arasında ucurum o kadar acılmıs ki hiç birisi elestirye gelemiyor. birini eleştirince yobaz/ asimilasyoncu oluyorsun; diğerini eleştirince örgütçü/ ateist oluyorsun...
tabii bunların hiç birisi umrumda degil; birilei benim adıma cıkıp beni temsil ettigini iddia ediyorsa begenmedigim düsüncelerini her zaman elestiririm.
Sinirlenecek ve kişiselleştirecek bir mevzu yok ortada. Aynen sizin de kendinizi ifade ettiğiniz gibi bizler de konuyla ilgili fikrilerimizi beyan ediyor ve tartışıyoruz. Saçmalama gibi bir durum söz konusu değil bu konu başlığı altında. Aşırı alınganlık ve hoşgörüsüzlük gösterdiğiniz düşüncesindeyim.
sizlere bir tek sözüm var;
entelektüel tartışmalar güzel olmasına güzelde Alevilere ve bu ülkede ilericilik adına öne çıkan herkese ve kesime saldıran güçleri sevindiren tartışmalardan kaçınmalıyız.Alevileri ayrı ayrı kollara ayırıp yeniden vurmak isteyenlere cevabımız birlik birlik birlik olacaktır.
Bana karşı yürütülen deli saçması fikirsel mücadelenin hiç bir anlamaı yok.Bu mücadeleyi başkalarına karşı beraber yapmak zorundayız.
SAYGILAR.
rockçı turna 23.11.2005, 10:27 Alevilere ve bu ülkede ilericilik adına öne çıkan herkese ve kesime saldıran güçleri sevindiren tartışmalardan kaçınmalıyız.Alevileri ayrı ayrı kollara ayırıp yeniden vurmak isteyenlere cevabımız birlik birlik birlik olacaktır.
+1
ve demişsiniz ki;
''Bana karşı yürütülen deli saçması fikirsel mücadelenin hiç bir anlamaı yok.Bu mücadeleyi başkalarına karşı beraber yapmak zorundayız.''
dogrusu her ne kadar bazı konularda aynı şeyleri düsünmesek te ben yaptıgımız tartısmaları kendi aramızda yaptıgımız fikir alıs verişi olarak görüyorum ve bazen kızmış olsam da bu yaptıgımızın gerekliliğine inanıyorum. neticede inansın yada inanmasın ''aleviyim'' diyen her insana kendimi yakın hissederim(alevileri şii leştirmeye calısanları hariç).
ortamı germemek içinde ''deli saçması'' lafınızı size sadece iade ediyorum. buyrun alın.
neticede inansın yada inanmasın ''aleviyim'' diyen her insana kendimi yakın hissederim(alevileri şii leştirmeye calısanları hariç).
Yozcay zaten Aleviyim demiyor kendini Alevi olarak görmüyor. Ancak inanmayan, inancı olmayan birisininde Aleviyim demesi yanlış olmaz mıydı?
Alevileri şiileştirmeye çalışan ile dinsizleştirmeye, inançsızlaştırmaya çalışan arasında çok da büyük fark yok gibi.
Alevileri şiileştirmeye çalışan ile dinsizleştirmeye, inançsızlaştırmaya çalışan arasında çok da büyük fark yok gibi.
Bir "Alevileri dinsizleştirmeye çalışanlar" muhabbetidir almış başını gidiyor. Aleviliğin tanrı anlayışı belli. İnanç insanın özündedir. Dolayısıyla dinsizleşme gibi birşey sözkonusu olamaz. Alevilikte önemli olan insanın özüdür. Eline, diline, beline sahip olmaktır. İnsanın tanrıya inanıp inanmaması, 5 vakit namaz kılması gibi şekilci yaklaşımlar bizim için önemli değil. Adam gibi adam olsun yeter.
Bir "Alevileri dinsizleştirmeye çalışanlar" muhabbetidir almış başını gidiyor. Aleviliğin tanrı anlayışı belli. İnanç insanın özündedir. Dolayısıyla dinsizleşme gibi birşey sözkonusu olamaz. Alevilikte önemli olan insanın özüdür. Eline, diline, beline sahip olmaktır. İnsanın tanrıya inanıp inanmaması, 5 vakit namaz kılması gibi şekilci yaklaşımlar bizim için önemli değil. Adam gibi adam olsun yeter.
Sayın Çok Gerekli Üye,
İnsanın tanrı'ya inanıp inanmaması bizim için çok önemli değil derken hangi bizden bahsediyorsun. Bahsettiğin şey Alevi bir insanın tanrı'ya inanıp inanması mı yoksa her hangi bir insanın tanrı'ya inanıp inanmaması mı? Bu söylemini Aleviliğin tanımı içerisine yerleştirip sonrasında da Alevilik dinsel değildir kültürdür mü diyeceksin? Şayet böyle düşünüyorsan, Alevilik bir kültürdür, bir yaşam biçimidir diyorsan elbetteki bunları söylemeni yadırgamamak gerekir.
Beş vakit namaz kılma konusuna gelince, Aleviliğin doğuş nedeninin temelinde yer alan düşünce nedeni ile gelecekde de Alevi toplumundan arapların ibadet şeklinin tıpatıp aynısını kimse bekleyemez, beklememelidirde. Aleviliğin namaz anlayışı ile İslam dininin diğer dinsel inanç sistemlerindeki namaz anlayışı uyuşamaz, uyuşmuş olsaydı bugün Alevilikten bahsediyor olamazdık.
İnsanın tanrı'ya inanıp inanmaması bizim için çok önemli değil derken hangi bizden bahsediyorsun. Bahsettiğin şey Alevi bir insanın tanrı'ya inanıp inanması mı yoksa her hangi bir insanın tanrı'ya inanıp inanmaması mı? Bu söylemini Aleviliğin tanımı içerisine yerleştirip sonrasında da Alevilik dinsel değildir kültürdür mü diyeceksin? Şayet böyle düşünüyorsan, Alevilik bir kültürdür, bir yaşam biçimidir diyorsan elbetteki bunları söylemeni yadırgamamak gerekir.
Evet. Salt bir inanç veya din değildir Alevilik. Bir felsefedir. Önemli olan tarafı da budur.
Evet. Salt bir inanç veya din değildir Alevilik. Bir felsefedir. Önemli olan tarafı da budur.
Felsefelerin bir çok çeşidi bulunmaktadır. Siyasi, dinsel, ekonomi, bilim, yaşam diye sıralamayı çoğaltabiliriz. Her biri ayrı bir konuda yer almaktadır.
Aleviliği dinsel felsefe mi, siyasi felsefeye mi, ekonomik felsefeye mi ve diğerlerinden hangisine koyacağız?
Ayrıca Alevilik elbetteki bir din değildir, bir din olduğunu söylemek büyük bir hata olur.
Bundan ötürü cevabının net olmadığını hatta Aleviliği bir kültür, bir yaşam biçimi olarak gördüğünü sanıyorum.
dionysos 23.11.2005, 16:27 söylediklerimin neresinde bahsi gecen hbv dernegi baskanının konusmasıyla ilgili olarak ''vay cok dogru söylemiş...'' diye desteklediğim yazıyor acaba??? arkadaslar söylediklerim üzerinden sacmalamayı keselim artık!!!
Yazıklarını okudum ve açıkcası anlam veremedim, ben yazımı yazarken "rockercrane" şöyle demiş demeyi bilirim, senin lanet okuduğunu yazmaktan sakınacak değilim, ama sen kalkmış herşeyi üzerine alınmışsın... Ben düşüncemi yazarken senin dediklerin üzerinden yazmadım bunu bil... Bugün bazı Alevi kurumlarına saldırıldığını görmüyor olman garip doğrusu, mesela bu yıl düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli anma törenlerinde Alevi-Bektaşi Fedarasyonuna söz hakkı verilmedi, oraya gelmişsen yada o günlerde çıkan gazeteleri okumuşsan TAYAD'lıların ve Federasyonun protestolarını görmüşsündür... Orada Mehmet Ağar gibi bir katil konuşabilirken "Zorunlu din dersleri kaldırılsın, Cem evleri açılsın" diyen Federasyon konuşturulmamıştır, mesela "Alevi derneklerinde ateist başkanlar" meselesi değil, mesel Alevilerin haklarını arayanları karalama "bunlar zaten dinsiz Alevi filan değil, Darwinci bunlar sözlerine kulak asmayın" gibi bir ortam yaratmak...
Adam ister Ateist, ister Hristiyan olsun doğru olanı söylesin, doğru düzgün yaşasın... Allahın varlığına inanıp da bi sürü pislik yapanları hepimiz biliyoruz o yüzden burada onlarıda yazıp laf kalabalığı yapmayım... Konunun ateistlik olmadığı açık, Aksiyon bunu haber yapmışsa bilin ki dert başkadır...
Aleviliği dinsel felsefe mi, siyasi felsefeye mi, ekonomik felsefeye mi ve diğerlerinden hangisine koyacağız?
Ayrıca Alevilik elbetteki bir din değildir, bir din olduğunu söylemek büyük bir hata olur.
Bundan ötürü cevabının net olmadığını hatta Aleviliği bir kültür, bir yaşam biçimi olarak gördüğünü sanıyorum.
Alevilik din, siyaset, sosyal ve bireysel yaşamı kapsayan komple bir felsefedir. İnsanın dini, siyasi ve sosyal yaşamını düzenler. Cevap gayet net. Evet. Zaten bir yaşam kültürüdür.
Candacan 24.11.2005, 02:27 Sevgili canlar,
"Aleviliğe göre; başlangıçta da, şimdi de, sonra da var olan tek şey allahtır. Yani varlığını algıladığımız veya algılayamadığımız herşey allah denen bütünün parçalarıdır." Bu anadolu aleviliğine özgü bir dinsel felsefedir. Başka hiç bir dinde veya dinsel felsefede bunu göremezsiniz.
Bütünün parçalarını sevmek demek, Allahı sevmek demektir. Parçalarla kucaklaşıp bütünleşmek demek, Allaha ulaşmak demektir. Yani alevilik demek herşeyi sevmek, onlarla kucaklaşıp bütünleşmek demektir. Alevilik dinsel bir felsefe olduğu kadar, aynı zamanda bir yaşam biçimidir, yaşam kültürüdür. Bizim her şeyimiz, ibadetimiz, cemlerimiz bu felsefenin yansımasıdır. Ayrıca bu felsefe diğer hiç bir dinin özüyle çelişmez. Bütün dinlerin hedefi, insanları iyiliğe, güzelliğe, doğruluğa yönlendirmektir. Ama özü yakalayan tek felsefe aleviliktir.
Sevgili canlar alevilik budur.
Bunun dışındaki tüm söylemler; verilen fetvalarla, yüzülen derilerle, yakılan insanlarla yüzyıllardır süregelen baskı, zulüm ve yıldırma politikalarından, çeşitli şekillerde etkilenen insanların söylemidir.
Günümüzde bu yozlaştırma çabaları; örgün ve yaygın eğitim araçları kullanılarak daha da yoğunlaştırılmıştır. Aleviler; mademki Ali'yi seviyorsunuz Ali gibi yaşasanıza, diyerek şiileştirilmeye, ya da, mademki islamın içindesiniz niye kurandakileri uygulamıyorsunuz, diyerek sünnileştirilmeye çalışılıyor. Yok içimizde "ateistler" varmış, yok onları barındırarak ,çatışmalara, katliamlara davetiye çıkarıyormuşuz. Onları aramızdan atmalıymışız. Üstelik bunu diyen de falan alevi derneğinin başkanıymış, filan alevi önderiymiş.
Sevgili canlar; bizim dinsel felsefemiz aynı zamanda yaşam biçimimizdir, yaşam kültürümüzdür. Allaha inansın, inanmasın o allahın bir parçasıdır. Yeterki yüreğinde sevgi olsun, yeterki herşeyi kucaklasın, kim olursa olsun, hangi ırktan, hangi dinden olursa olsun farketmez, o bizim parçamızdır, canımızdır. Hatta bize karşı olanlar da, bizi düşman görenlerde bizim parçamızdır. Onun için otellerde, fırınlarda yakıldık; hiç yakmadık.
Sevgili canlar; sevgi ve hoşgörünün temel alındığı, yalansız dolansız, ezenin ezilenin olmadığı, sömürüsüz bir yaşam biçimi, bazılarının hiç bir zaman işine gelmemiştir. Gelmeyecektir de. Baskılar hep olmuştur, bundan sonra da olacaktır.
"Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan."
Alevilik din, siyaset, sosyal ve bireysel yaşamı kapsayan komple bir felsefedir. İnsanın dini, siyasi ve sosyal yaşamını düzenler. Cevap gayet net. Evet. Zaten bir yaşam kültürüdür.
Sayın CcGunal,
Aleviliği farklı gördüğümüz için şimdiye kadar ki çoğu yazışmamızda uyuşamamışız.
Ben Alevilik, İslam dini içerisinde yer alan dinsel bir inanç, dinsel bir felsefe derken,
Siz Aleviliği komple bir felsefe, yaşam kültürü olarak görmektesiniz. Bu görüntünün içerisine öyle sanıyorum ki dinsel temaları veya tanrı inancını da katmamaktasınız. Çünkü daha önce yazdığım İnsanın tanrı'ya inanıp inanmaması bizim için çok önemli değil derken hangi bizden bahsediyorsun. Bahsettiğin şey Alevi bir insanın tanrı'ya inanıp inanması mı yoksa her hangi bir insanın tanrı'ya inanıp inanmaması mı? Bu söylemini Aleviliğin tanımı içerisine yerleştirip sonrasında da Alevilik dinsel değildir kültürdür mü diyeceksin? Şayet böyle düşünüyorsan, Alevilik bir kültürdür, bir yaşam biçimidir diyorsan elbetteki bunları söylemeni yadırgamamak gerekir. yazıya cevabınızda ne tanrı ne inanıp inanma konularında cevabınız yer almaktaydı. Verdiğiniz cevap Evet. Salt bir inanç veya din değildir Alevilik. Bir felsefedir. Önemli olan tarafı da budur.şeklindeydi.
Bu nedenlede Aleviliğin gerek geçmişi ve gerekse geleceği konularında uyuşamamız da normaldir. Sizin Alevi inancı konusunda gerek dinsel ve gerekse ibadetsel yazılar yazmamanızı, verilen bilgilere dinsel açıdan yaklaşmamanızı şimdi daha iyi anlamış bulunuyorum. Ancak anlayamadığım komple felsefe konusu, bu söylemi ilk kez duyduğum için net olarak kafamda oluşturamadım. Bu söyleminizi kültür, inanç, yaşam biçimi aynı şeyi ifade ediyor, aslında hepside aynı şey olarak algıladım.
Bu nedenlede Aleviliğin gerek geçmişi ve gerekse geleceği konularında uyuşamamız da normaldir. Sizin Alevi inancı konusunda gerek dinsel ve gerekse ibadetsel yazılar yazmamanızı, verilen bilgilere dinsel açıdan yaklaşmamanızı şimdi daha iyi anlamış bulunuyorum. Ancak anlayamadığım komple felsefe konusu, bu söylemi ilk kez duyduğum için net olarak kafamda oluşturamadım. Bu söyleminizi kültür, inanç, yaşam biçimi aynı şeyi ifade ediyor, aslında hepside aynı şey olarak algıladım.
Şöyle ki; Alevilikin tanrı inancıyla da, günlük yaşamla da, toplumsal yaşamla da ilgili öğretileri ve söyleyecek şeyleri mevcuttur anlamında bahsediyorum. Alevilik tanrı anlayışımızı da, kişisel davranışlarımızı da, toplumsal tepkilerimizi de şekillendirir veya şekillendirmeli anlamında söylüyorum.
Şöyle ki; Alevilikin tanrı inancıyla da, günlük yaşamla da, toplumsal yaşamla da ilgili öğretileri ve söyleyecek şeyleri mevcuttur anlamında bahsediyorum. Alevilik tanrı anlayışımızı da, kişisel davranışlarımızı da, toplumsal tepkilerimizi de şekillendirir veya şekillendirmeli anlamında söylüyorum.
Her dinsel inanışın, mezhebin, tarikatın v.b. günlük hayatla, toplumsal hayatla, davranışlarla ilgili söylemleri mevcuttur. İnançlar insan hayatını, davranışlarını, düşüncelerini etkiler bu etkileri toplumlar içinde geçerlidir. Alevilik için yazdıkların gerek İslam içerisinde yer alan diğer mezhep ve onların alt katmanları olan inanış, tarikatlarda olduğu gibi diğer dinler ve onlara bağlı alt katmanlarda da mevcuttur.
Her dinsel inanışın, mezhebin, tarikatın v.b. günlük hayatla, toplumsal hayatla, davranışlarla ilgili söylemleri mevcuttur. İnançlar insan hayatını, davranışlarını, düşüncelerini etkiler bu etkileri toplumlar içinde geçerlidir. Alevilik için yazdıkların gerek İslam içerisinde yer alan diğer mezhep ve onların alt katmanları olan inanış, tarikatlarda olduğu gibi diğer dinler ve onlara bağlı alt katmanlarda da mevcuttur.
Evet. O zaman sorun ne? Alevilikte öz önemlidir dedik. Dolayısıyla bireyin ateist olması, hristiyan olması bir önem taşımıyor. Alevimen'in gönderdiği ve bir Ermeni'nin ceme alındığı video da buna örnektir. Bizim için önemli olan eline, diline, beline sahip olmaktır. İnsanın tanrı konusunda ne düşündüğüne önem vermez Alevilik.
Evet. O zaman sorun ne? Alevilikte öz önemlidir dedik. Dolayısıyla bireyin ateist olması, hristiyan olması bir önem taşımıyor. Alevimen'in gönderdiği ve bir Ermeni'nin ceme alındığı video da buna örnektir. Bizim için önemli olan eline, diline, beline sahip olmaktır. İnsanın tanrı konusunda ne düşündüğüne önem vermez Alevilik.
Sizinle görüşlerimizin uyuşmadığını yukarıda belirtmiştim. Nitekim aynı noktaya geliyoruz.
Ben Alevilik, İslam dini içerisinde yer alan dinsel bir inanç, dinsel bir felsefe derken,
Siz Aleviliği komple bir felsefe, yaşam kültürü olarak görmektesiniz.
Alevilikte öz önemlidir doğru ve zaten İslam'ın diğer mezhep, tarikat ve felsefelerinden kendisini ayıran noktada budur. Alevi inanışı İslam'ın zahiriliği değil batıniliğini klavuz seçerek Arap ibadet şekillerinin dışına çıkmıştır. Bektaşiliğin şekillendirdiği 4 kapı 40 makam da da her makamın zahıri anlamı olduğu gibi batıni anlamı da bulunmaktadır. Alevilik bir nevi cihadın insanın kendi içinde olacağını savunur. Burada bahsedilen öz ile sizin vurgulamaya çalıştığınız öz aynısı değildir.
Sizin düşünceniz de sorun veya yanlış olan Aleviliğin, insanın tanrı konusunda ne düşündüğüne önem vermesini savunmanızdır. Aleviliğin içerisinde var olan tanrı olgusunu yok sayıp bunu Alevilerin diğer farklı inanışlarına verdiği hoşgörü ile eş, eşit, özdeş kabul ediyorsunuz. Siz Aleviliğin kendi inanışı dışındaki insanlara bakış açısını vurguluyorsunuz. Vurguladığınız konu Aleviliğin insanlara ve inanışlara bakış açısıdır. Ancak bu söylem Aleviliğin kendi içindeki tanrı olgusunu yok etmez.
Vermiş olduğunuz örnekte ki bir Ermeninin cem ibadetini videoya çekmesi demek o kişinin -ki ortodosk hristiyan olduğunu düşünerek- Alevi olarak nitelendirilmesine yol açmaz. Eline,beline ve diline sahip olmak dan oluşan beş kelime Alevi inanışındaki birine yüklenen anlatımı basit görevler olmakla birlikte bütün inanışlar aslında tanrı inancının yanında ahlak ve erdem kurallarını işlemekle ykümlü kılar ki bu da bu beş kelime ile anlatılabilir. Dolayısı ile Alevilikte sadece eline-beline-diline hakim olmak yeterlidir demek bu felsefenin içeriğinde yer alan herşeyi yok saymak olacaktır.
Alevi dinsel inanışının bakış açısı ile içerisinde yer alan olguları karıştırmamak gerekir. Alevilik inancında tanrı olgusu yer almaktadır. Bu bağlamda Alevilik ateist insana hoş görüyle yaklaşırken kendi içine kabul etmez. Kabul ettiği takdir de Alevilik dinsel bir inançtan çıkar farklı bir boyut ve farklı bir isim alır.
izmirksk 24.11.2005, 16:57 bu konuda şunuda söylemek isterim.din derken sadece 4 büyük dini ele almamak gerekir.
örneğin puta tapan bir insan kendi dinini şirk dini yada putpreestliği seçmiştir.onu dini odur.budistin başkadır, ilkel kabilelerde güneşe, aya tapanların dini başkadır.
herkes kendi inancının doğru olduğuna inannır.din,kişinin özlemini,kokularını,arzularını yansıttığına göre kişinin bu bağlamda inancının kökenini bağladığı nokta onun dinini oluşturur.
merhum ali şeriatinin dediği giib geçmişte hiç bir zaman dinsizlerle müslümanlar savaşmadı.puta tapan(putperest dinini seçenler ile müslümanlar yada hristiyanlarla-müslümanlar savaştı...)yani din ile din savaştı.
dine karşı din...
yani bu bağlamda din olgusunu değerlendirmek gerekir.
Candacan 24.11.2005, 19:21 "Alevi dinsel inanışının bakış açısı ile içerisinde yer alan olguları karıştırmamak gerekir. Alevilik inancında tanrı olgusu yer almaktadır. Bu bağlamda Alevilik ateist insana hoş görüyle yaklaşırken kendi içine kabul etmez. Kabul ettiği takdir de Alevilik dinsel bir inançtan çıkar farklı bir boyut ve farklı bir isim alır." (polata isimli üyeden alıntı)
Anlamadım. Kim demiş bunu. Hangi alevi böyle bir şey diyebilir. Demek alevilik; kendisini şiileştirmeye, sünnileştirmeye çalışanları bile içine kabul edecek, ama "eline,diline,beline sahip olan" ateisti kabul etmeyecek. Eğer kabul ederse dinsel bir inançtan çıkar farklı bir boyut, farklı bir isim alırmış. Tam tersine kabul etmezse kendi dinsel felsefesinden çıkar. İşte o zaman diğerlerinden farkı kalmaz. İşte o zaman adı ya şiilik olur, ya da sünnilik.
Sevgili polata, farkındamısınız hala aynı şeyleri yapıyorsunuz. Siz aleviliği değil başka şeyleri savunuyorsunuz.
dionysos 24.11.2005, 21:20 Candacan tamda bu kısım hakkında ben bir şeyler yazacaktım baktım sen yazmışsın yine de bir şeyler ekleyim ben;
"Alevi dinsel inanışının bakış açısı ile içerisinde yer alan olguları karıştırmamak gerekir. Alevilik inancında tanrı olgusu yer almaktadır. Bu bağlamda Alevilik ateist insana hoş görüyle yaklaşırken kendi içine kabul etmez. Kabul ettiği takdir de Alevilik dinsel bir inançtan çıkar farklı bir boyut ve farklı bir isim alır." (polata isimli üyeden alıntı)
Ateist insanı kendi içine kabul etmez ne demek, ya sen Alevi toplum arasında yaşamıyorsun yada Candacan arkadaşın dediği gibi Aleviliği değil başka bir şeyi savunuyorsun... Benim tanıdığım Alevi toplumu içerisinde olan çok ateist var, bu insanlar cemlere de katılıyorlar ve Allah'a inanan pek çok "insan"dan daha insanlar...
Ben de arkadaşların söylediği gibi "eline, diline, beline sahip olan" herkesi Alevilerin kabul edeceği kanaatindeyim. Sahtekar bir dindardan, dürüst bir ateisti tercih eder Alevilik. Özü budur zaten.
Kizilbas 66 25.11.2005, 08:23 [quote=Candacan]"Alevi dinsel inanışının bakış açısı ile içerisinde yer alan olguları karıştırmamak gerekir. Alevilik inancında tanrı olgusu yer almaktadır. Bu bağlamda Alevilik ateist insana hoş görüyle yaklaşırken kendi içine kabul etmez. Kabul ettiği takdir de Alevilik dinsel bir inançtan çıkar farklı bir boyut ve farklı bir isim alır." (polata isimli üyeden alıntı)
Anlamadım.
Sevgili polata, farkındamisiniz. Siz aleviliği değil başka şeyleri savunuyorsunuz.[/quote
Sevgili Arkadaslar...Polata arkadasimiz bana göre önemli bir konuya isaret etmis fakat bunu yaparken ifadesinde bir varmak istedigi yere kavusamama sorunu var.Olayin Mantiksal ve felsefi boyutuna bakarsak yazdiklari dogru seyler.
Önce sunu bilmek lazim.Ateizm nedir? Aleviligin Ateizmle ne gibi bagi vardir yada yoktur?
" Ateizm " yada günümüzde tanritanimazlikin tarihi ,tanritanirligin tarihi kadar eskidir.Tanritanimazlikta dinin toplumsal yapisi ve sinifsal rolü ortaya konmaya calisilir.Ateizmin felsefik temeli bir bakima özdekcilik,bir ölcüde süpheciliktir.Günümüzde Ateizm herhangi bir sistemin,akimin,siyasal anlayisin tekelinde degildir.Cogunluk sol akimlarda egilimleri mevcuttur.Ateizm öyle kolay varilacak bir düsünce degildir.Bir bilgi,bir düsünsel ve bilincsel olgunluk isidir,entellektüellik gerektirir.
Gelelim Alevilige... Alevilikle Ateizm kesinlikle birbirine ters düsüncede akimlardir.Ateizmde tanrinin olmadigi kabul edilir.Oysa Alevilikte engin ve ask düzeyinde Tanri inanci vardir.Dolayisiyla Aleviligin kendine özgü bir Tanri anlayisi ve kavrayisi vardir.Olgunluk,yetkinlik ve bilinclikle donanmis olan insan yani " insan i kamil" Tanriya ulasmada köprüdür.
Biz Anadolu Alevileri en temel felsefemiz olan 72 millete hosgörü olgusunu uygularken ateistlere neden hosgörüyle bakmayalim.Arkadasimin dedigide budur Alevilik esittir Ateizm yada Meteryalizm degildir Ben yazisindan bu sonucu cikardim.Aleviler tarihten bu yana kimseyi bagnazca kaliplarla suclayarak dislamiyorlar.Bir Ateist olan Aziz Nesine Alevilerin kucak acisida bundandir.Alevilerin ;Demokrat,ilerici,Laik yapilari onlari bagnaz davranislardan uzak tutuyor.Yoksa inancsizliklarindan degil.
HIZIR YOLDASINIZ ALI KILAVUZUNUZ OLA
Saygilarimla........
Sayın Candacan, dionysos, CcGunal
Benim alıntı yaptığınız yer de kısaca anlatmak istediğimi Kizilbaş66 arkadaşımızın uzun yazısında açıklamış. Yazının birbirine bağlantılı yerlerine dikkat etmediğinizi düşünüyorum.
Alevilik inancı bütün insanları bir görür ve inanç dolayısı ile ayrım yapmaz. Bu durum inanışın insani boyutudur. Fakat bu durum başka inanışta ki insanları kendisinden sayması anlamına gelmez. Onları olduğu gibi kabul eder ancak onları Alevi inancının içerisinde saymaz. Yazımdan alıntı yaptığınız yeri üst kısmında yazanlarla birlikte değerlendirip bir daha ele alırsak Alevi dinsel inanışının bakış açısı ile içerisinde yer alan olguları karıştırmamak gerekir. Alevilik inancında tanrı olgusu yer almaktadır. Bu bağlamda Alevilik ateist insana hoş görüyle yaklaşırken kendi içine kabul etmez. Kabul ettiği takdir de Alevilik dinsel bir inançtan çıkar farklı bir boyut ve farklı bir isim alır.
Alevilik ateist, musevi, hristiyan, budist, sünni, şii v.b. inançtaki bütün insanlara hoşgörülüdür ancak bu onları kendisinden sayma veya kendi içine dahil etme gibi bir durum yaratmaz. Sonuçta hepside farklı bir dinsel inanıştır. İnsanları hoşgörü ile yaklaşmak, onları olduğu gibi kabul etmek, insan sevgisini esas almak ile o kişileri Alevi olarak nitelendirmek farklıdır.
Alevilik bir dinsel inanış, İslam din içerisinde farklı bir dinsel felsefe ise doğal olarakta tanrı inancı yer alacaktır bu durumda bir ateisti kendi içerisine kabul edip onu Alevi kabul etmek doğru olmayacaktır. Bu durum sadece atesit için değil benzer şekilde diğer dinlere ve İslamın farklı mezheplerine inanan veya olan kişiler içinde geçerlidir. Bu konunun bu noktaya gelmesine başlangış olan rockercrane arkadaşımızın neticede inansın yada inanmasın ''aleviyim'' diyen her insana kendimi yakın hissederim(alevileri şii leştirmeye calısanları hariç). yazısına karşılık verdiğimim Yozcay zaten Aleviyim demiyor kendini Alevi olarak görmüyor. Ancak inanmayan, inancı olmayan birisininde Aleviyim demesi yanlış olmaz mıydı?
Alevileri şiileştirmeye çalışan ile dinsizleştirmeye, inançsızlaştırmaya çalışan arasında çok da büyük fark yok gibi. yazının ardından CcGunal Bir "Alevileri dinsizleştirmeye çalışanlar" muhabbetidir almış başını gidiyor. Aleviliğin tanrı anlayışı belli. İnanç insanın özündedir. Dolayısıyla dinsizleşme gibi birşey sözkonusu olamaz. Alevilikte önemli olan insanın özüdür. Eline, diline, beline sahip olmaktır. İnsanın tanrıya inanıp inanmaması, 5 vakit namaz kılması gibi şekilci yaklaşımlar bizim için önemli değil. Adam gibi adam olsun yeter. yazısı üzerine konu açılmıştır. Son yazışmalarda ateist kelimesinin çokça geçme nedeni budur. Yoksa Candacan'ın Demek alevilik; kendisini şiileştirmeye, sünnileştirmeye çalışanları bile içine kabul edecek, ama "eline,diline,beline sahip olan" ateisti kabul etmeyecek. dediği görüşte değilim.
Sonuç olarak insanı kabul etmek o insana hoşgörü ile yaklaşmak, insan sevgisi ile bakmak anlamında farklı, o kişiyi Alevi olarak isimlendirmek veya bir kimlik vermek farklıdır. Basit bir örnek vermek gerekirse birisinin evinize veya ailenize misafir gelmesi ile o kişinin gelin veya damak olarak girmesi aynı değildir. Forum içerisinde caplakalper'in aleviliği kabul etmesi konusunda açılan konu da yazılan yazılarda kimi arkadaşımız Aleviliğin sonradan olunamıyacağını doğuştan olması gerektiğini söylerken aksine gerekli şartları yerine getiren her insanın tıpkı din değiştiri gibi mezhep değiştirebileceğini önemli olanın o din veya inanca sahip olması, gereklerini yerine getirmesi olduğunu savunanlardandım. Bu durumda ateist bir insanı ele alırsak bu kişinin tanrı inancı olmadığına göre bu kişiyi nasıl olur da Alevi kabul eder, Alevisin deriz.
palata isimli şahsın sürdürdüğü Alevilik kampanyasındaki sınırlayıcılık Aleviliğin genlerine aykırıdır.Yanlış b,ir yaklaşım ve aşılama yöntemi uyguluyorsunuz.Alevilik hakkında entellektüel bilgiler toplamış olmak alevi olmaksa buralarda biraz daha gezinin bakalım Alevi olabilecekmisiniz.Alevi olmak için çabalamıyorum Alevi olmayıda sizin gibi yorumlamıyorum.Dahası Alevilik konusunda yazdığınız kalıpların kırıldığını görmek beni mutlu etmez.Çünkü bilimsel bir sonuçtur.
Ateist bir başkan yada kişi pekala Alevi bir derneğin başında olabilir ve Alevi biri gibi yaşayabilir.Aksini söylesenizde bu var .Mesele bu değil,yani mesele o kişinin nasıl inandığı değil,inanmamasıda değil,çok inanmasıda değil.
Meselelere nasıl yaklaştığı ve Dünyayı nasıl yorumladığındadır.Hatta bu gidişi değiştirip değiştirmeme isteğinde yatıyor meselenin düğümü.Mevcut durumdan memnuniyet göstermek ve statikonun emrinde amade olmak mı yoksa HAYIR demek mi gerekiyor.Mesele budur..
Saygılar
Sayın Yozcay,
Alevi derneği, Sünni derneği veya Şii derneği gibi dernekler olmaz. Bu hukuksal yanını bırakın bir çok açıdan yanlış olmakla birlikte ayrıca anlamsızdırda. Dernekler bir toplumun, dinin veya bir mezhep'in bütününü temsil edemezler. Belli bir konu üzerinde aynı, benzer veya özdeş düşüncede olan insanların bu konuyu yayma, ifade etme, geliştirme v.b. amaçlarla kurdukları tüzel kişiliği olan birlikteliklerdir. Dinsel görüşler nedeni ile kurulan dernekler de ise amaç o dinsel inanışa ki daha dar anlamda tarikata veya cemaata (dinsel terminolojiyi olarak) bir araya getirme amacı güderler. Bu tip dernek veya örgütlenmeler de ise bütün üyeler aynı inanış içerisinde yer alırlar. Alevilik ile ilgili bir derneğin başkanının bu açıdan ateist, sünni, şii, hristiyan, musevi veya başka inançlardan olması işin özüne aykırı düşmektedir.
Ancak bu dernek Alevilik inancı ile ilgili değilde kültürel bir dernek ise yazdıklarınız doğru olmaktadır. O zaman dernek üyelerinin veya başkanının dinsel inancı bir önem ihtiva etmeyecektir.
Tabi siz Aleviliği dinsel bir inanış değil de bir yaşam biçimi ve bir kültür olarak görüyorsanız o zaman elbetteki sizin bakış açınızla yazdıklarınız doğru olacaktır. Bu sefer de
* Semah'ı karadenizin horonundan, eğenin zeybeğinden, çayda çıradan, seymen ve diğer bütün halkoyunlarından bir farkı yok saymanız,
* Cem ibadetini, cuma akşamları yapılan aile toplantıları olarak yorumlamanız,
* Ya Allah, ya Muhammed, ya Ali sözlerinin ise öylesine laf olsun diye söylendiğini kabul etmeniz,
* Deyişlerde yer alan Ali, Hasan, Hüseyin veya oniki imam kelimelerinin kafiye tutsun diye yazıldığını,
*Kamil insan olup, vahdet-i vucüd'an vahdet-i mevcut'a gitmenin kısa bir yolculuk olduğunu farzetmeniz,
ve bir çok şeyi yoksaymanız gerekecektir.
palata isimli şahsın sürdürdüğü Alevilik kampanyasındaki sınırlayıcılık Aleviliğin genlerine aykırıdır.Yanlış b,ir yaklaşım ve aşılama yöntemi uyguluyorsunuz.Alevilik hakkında entellektüel bilgiler toplamış olmak alevi olmaksa buralarda biraz daha gezinin bakalım Alevi olabilecekmisinizAlevi kampanyası yapmak sınırlayıcılık koymak gibi bir eylemle suçlanmak ise şaşırtıcı. Buralarda biraz daha gezinip Alevi olabilecek miyim sorusuna ise cevap bulmak bir yana bir anlam veremedim.
öncelikle merhaba ne güzel herkes bolca yazıyor... ben yaklaşık bir saattir yazdıklarınızı okuyorum bazılarını iki defada okudum.. gece boyunca uyumadım acaba dedim uykusuz kaldımda kafama bişryler ondan mı girmiyo diyede düşündüm bu arada potala adlı katılımcıya karşı neden bukadar yüklenildiğini de çözmüş değilim...
1 aleviliğin bir felsefe yaşam boyutu tabiki vardır kimsede bunu inkar etmiyor edemezde... alevilik eline diline beline hakim olmakdır gerisini geçin demek bence eksik bir söylem oluyor.. böyle diyince ekdik bişeylerin oldugu hemen göze çarpıyor..
2 alevillik neden islamiyetin içinden olmasın ki. biz değilmiz anadolu alevileri dinde şekilcilkden kurtarmıştır kendini batıni bir gelişimle bu güne gelmiştir diyen bir kültür misası olan ve nesillerden nesillere aktarılan bir oluşumdur..
3 allah bir muhammed ali demişiz alvi olarak peki inancımın içinden neden ben allah ( cc ) neden çıkarayım ki... ali sevgisini neden başka şeylerle kıyaslama gereği duyayım ki..
4 bence biz bir alimize dilimize belimize hakim olmalıyız evet aman aynı derece iman ve inancımızada sahip çıkmalıyız... alevi insanı bu güne kadar hiç bir baskıya zulme karşı boyun eğmediyse bunda bence inancına ve imanına sahip çıkmasına borçludur... ben bir aleviyim bir ateisti dışlamam ama bir sünlüyüde dışlamam bu, ben aleviyim diyen her insanın dogasında lan birşey bence... bu arada ben ateistim diyen bir kişi niye c |