Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik sizce bir Din mi yoksa bir yaşayış şekli midir?

Heyula
04.09.2005, 12:13
bence alevilik bir din veya mezhep değil bir yaşayış şeklidir tabi bu zamanla aşınmış bazı cevrelerce bir mezhep haline daha sonra bir din haline getirilmeye çalışılmıştır. sizce nedir bunun aslı

sila
04.09.2005, 13:30
benim bildigimde alevilik kendi inanclari cercevesinde kendine ozgu bir yasayis seklidir. ama bunun aslini bende tam olarak bilmiyorum.. ama mezhep dendiginde aleviyiz diyoruz burdada alevi mezhebi ortaya cikiyorr.......

saygilarrr.........

Heyula
04.09.2005, 15:31
islamiyeti 4 kollu bir ağaç olarak dusunursek alevilik bu dort koldan birinde uzanan bir dal

Ceyhun
04.09.2005, 18:35
islamiyeti 4 kollu bir ağaç olarak dusunursek alevilik bu dort koldan birinde uzanan bir dal

Yok öyle birşey. Ne 4 kolu? Ne dalı?

Heyula
04.09.2005, 18:47
gunal ya sen benzetmelerden birşey anlamıyorsun yada ben anlatamıyorum Alevilik dediğin şeyin bir kaynagı varmı neye dayanarak Aleviyim diyorsun .
ben Sivaslıyım ve senin Alevilik dediğin şeyin içerisinde

Ceyhun
04.09.2005, 18:50
gunal ya sen benzetmelerden birşey anlamıyorsun yada ben anlatamıyorum Alevilik dediğin şeyin bir kaynagı varmı neye dayanarak Aleviyim diyorsun .
ben Sivaslıyım ve senin Alevilik dediğin şeyin içerisinde

Alevilik dediğim şeyin bir kaynağı var. Kaynağı Anadolu'ya gelen ve oniki imam ve düşüncelerine bağlı Türk boylarının Anadolu'da oluşturduğu yaşam şeklidir. Oniki imam veya Hz.Ali taraftarı olması onları Şiilerle veya benzerleriyle eşitlemez. Çok farklıdır. Öyle kollan, bacakla falan açıklanmaz. Kendine göre ibadeti, kendine göre yaşam tarzı, kendine göre kuralları, kendine göre hayat anlayışı vardır.

Heyula
04.09.2005, 18:58
12 İmam anadoluda mı yaşıyormuş Allah Alla demek o zaman medine ve mekke anadolu içerisindeymiş 12 İmam lar ve Hz Huseyin kerbelada şehit edildi ve orada yaşadılar nerden çıkardın anadoluda yaşadıkalrını. Alevilik bir din değildir eğer başka bir ibadeti varsa islama ait değildir o zaman başka bir dindir ve bir kitabı peygamberi olmalı o zaman soyle senin peygamberin kim ve hangi kitaba inanıyorsun. Birisi çıksa kendine gore bir ibadet çıkarsa ve bunun bir din olduğunu soylese (bir kaç once gordugumuz sapkın bir grup gibi) o zaman ne yapacağız onu benimseyeceğiz mi ?

yani işin ozu şu ki ilk once muslumanlığı sonra Aleviliği araştırmalıyız Yani madem Ali yi çok seviyoruz o zaman neden yaptıgını yapmıyoruz o zaman bu yalancı bir sevgi. ben yine soyluyorum bu sadece usengeçlik acaba kaç kere cemlere katıldın gunal usenmeden gittin

Ceyhun
04.09.2005, 19:06
Bak arkadaşım. Tartışmak güzel. Birşeyler paylaşıyoruz. Ama bak vakit kaybına ve boş konuşmaya tahammülüm yok. Okuduğunu anlamıyorsan, tekrar oku. Aynı şeyi onlarca defa açıklayacak değilim.

Ben demişim:
Alevilik dediğim şeyin bir kaynağı var. Kaynağı Anadolu'ya gelen ve oniki imam ve düşüncelerine bağlı Türk boylarının Anadolu'da oluşturduğu yaşam şeklidir.

Sen ne diyorsun:
12 İmam anadoluda mı yaşıyormuş Allah Alla demek o zaman medine ve mekke anadolu içerisindeymiş 12 İmam lar ve Hz Huseyin kerbelada şehit edildi ve orada yaşadılar nerden çıkardın anadoluda yaşadıkalrını.

Birinci sefer de anlamıyorsan, ikinciye oku. Yardımcı olmak isterim ama en ufak bir cümleyi bile ikinci defa açıklamak can sıkıcı olur.

Alevilik bir din değildir eğer başka bir ibadeti varsa islama ait değildir o zaman başka bir dindir ve bir kitabı peygamberi olmalı o zaman soyle senin peygamberin kim ve hangi kitaba inanıyorsun.

Bütün müslümanlar aynı şekilde mi ibadet ediyor. O zaman İslamın içinde binlerce din var. Ne biçim bir bakış açısı bu? Dam üstünde saksağan...

yani işin ozu şu ki ilk once muslumanlığı sonra Aleviliği araştırmalıyız Yani madem Ali yi çok seviyoruz o zaman neden yaptıgını yapmıyoruz o zaman bu yalancı bir sevgi. ben yine soyluyorum bu sadece usengeçlik acaba kaç kere cemlere katıldın gunal usenmeden gittin

Birincisi konuyu kişiselleştirme. Benim kaç ceme katıldığımdan ne gibi toplumsal sonuçlar çıkaracaksın? İkincisi Alevilik=Hz.Ali'yi sevmek değildir. Tayyip'in safsatalarını tekrarlama burada. Alevilik, Hz.Ali'yi sevmeyi kapsar. Ama bundan ibaret değildir. Kendine göre Alevilik=Hz.Ali'yi sevmek gibi sakat bir denklem kur. Ondan sonra bu denkleme bakarak Alevileri, üşengeçlikle falan suçla.

Heyula
04.09.2005, 19:09
yok yok biz anlaşamıyacağız. Sen Aleviğini Muslumanlığın içerisinde goruyorsan namaz kılman mecburi yoksa senin kabul etmenle değil onun seni kabul etmesi onemli.
eğer sen diyorsan ki alevilik muslumanlıkla ilgisi olmayan birşey o zaman ister namaz kıl ister kılma. ve madem usengeçlik değil biz neden yapılan cemlere katılmıyoruz ben o mahiyette sordum. yani yeri geliyor iki metre yere gitmeye useniyoruz

Ceyhun
04.09.2005, 19:13
yok yok biz anlaşamıyacağız. Sen Aleviğini Muslumanlığın içerisinde goruyorsan namaz kılman mecburi yoksa senin kabul etmenle değil onun seni kabul etmesi onemli.

Hiç de mecburi değil. Bizim kabemiz insandır. Ve ben Allah'ın namaz kılmamasına rağmen insanı seven, kul hakkı yemeyenleri; 5 vakit namaz kılıp her türlü pisliği yapanlardan çok daha fazla sevdiğine yürekten inanıyorum. Sen benim nasıl yaşayacağımı, nasıl ibadet edeceğimi, nasıl müslüman olacağımı belirleyemezsin. Bu tür yobazlıklar çatışmaların kaynağıdır zaten.

eğer sen diyorsan ki alevilik muslumanlıkla ilgisi olmayan birşey o zaman ister namaz kıl ister kılma. ve madem usengeçlik değil biz neden yapılan cemlere katılmıyoruz ben o mahiyette sordum. yani yeri geliyor iki metre yere gitmeye useniyoruz

Cemlere katılınıyor. Hala dağ köylerinde cemler düzenlenir ve köyün tamamı katılır. Şehirlerdeki ise bir imkan ve asimilasyon sorunu.

Heyula
04.09.2005, 19:15
en iyisi ne sen yorul ne ben bırakalım oldugumuz zaman anlarız sen mi haklısın yoksa ben mi? ben sivas tokuş luyum ve koyumde her sene 4-5 cem yapılır şehirdede yapılır ama sosyete eğlencelerinden kim zaman ayırıpta gider ?

Ceyhun
04.09.2005, 19:19
en iyisi ne sen yorul ne ben bırakalım oldugumuz zaman anlarız sen mi haklısın yoksa ben mi? ben sivas tokuş luyum ve koyumde her sene 4-5 cem yapılır şehirdede yapılır ama sosyete eğlencelerinden kim zaman ayırıpta gider ?

Haaaa. Tamam. Sen haklıymışsın yav. Köyündeki cemlere kimsenin sosyete eğlencelerinden vakit ayırıp gitmediğini söyleseydin tartışma baştan biterdi zaten. Tamam. Senin köyün ve sosyeten herşeyi açıklıyor. Bir yanlış anlaşılma olmuş.

polata
09.09.2005, 12:59
Alevilik dediğim şeyin bir kaynağı var. Kaynağı Anadolu'ya gelen ve oniki imam ve düşüncelerine bağlı Türk boylarının Anadolu'da oluşturduğu yaşam şeklidir. Oniki imam veya Hz.Ali taraftarı olması onları Şiilerle veya benzerleriyle eşitlemez. Çok farklıdır. Öyle kollan, bacakla falan açıklanmaz. Kendine göre ibadeti, kendine göre yaşam tarzı, kendine göre kuralları, kendine göre hayat anlayışı vardır.

Merhaba,
Aleviliğin dinsel bir kavram olduğu düşüncene katılıyorum.Tek aykırı düştüğümüz nokta yaşam şekli olması konusu.Ancak Türk-Anadolu Aleviliğinin özünde İslam dini, Hz. Ali ve Ehl-i Beyt sevgisi ve taraftarlığı olması hususunda aynı görüşlerdeyiz. Türk-Anadolu Aleviliği, İslam'ı Kuran-ı Kerim de yer alan bazı ayetler baz alınarak yorumlanmış ve felsefesi yaratılmış kendi inanış, ibadet şekli olan ancak tamamen İslam dinin içerisinde yer alan bir dinsel felsefe, inanış şeklidir.

onurtt
09.09.2005, 16:27
Alevilik İslam'ın içerisinde bir mezheptir...O kadar..

polata
09.09.2005, 16:47

kısaca aynı şeyi söylemiyormuyuz

Ezo
09.09.2005, 19:30

alevilik bir mezhepdegildir

Burayi okuyunuz bir http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=450

polata
12.09.2005, 09:32
İsmail Onarlı'nın yazısının nerede ise her üç cümlesinde Allah, Muhammed, Ali, İslam v.b kelimelerin geçtiği düşünülürse, Alevilik İslamın Özüdür dediğine göre Aleviliği İslamın içindedir. Meshep kelimesi Alevimen in dediği anlamı taşımakta doğru, peki bunu yol olarak yorumlamakla meshep olarak yorumlamak arasında ne far var. Yol, taraf, mezhep hepside de aynı anlamı içermekte değil mi?. Alevilik mezhep değil ise nedir?.İslamın dışında mıdır? Hayır. O halde İslamın içinde yer alan inanış ve ibadet şekli ile diğer mezhep, yol, tarikat v.b. ayrı olan bir dinsel görüş-yorum-uygulama olduğuna göre mezhep değildir demek bir hata olmakta.

izmirksk
12.09.2005, 23:54
ben şöyle bir mantık yürütmek isterim.her mezhebin imamı vardır.

alevilik bir mezhepse bunun herkes tarafından bilinen bir mezhep imamı olmalı
peki nedir derseniz bilmiyorum ama mezhep üstü olmalı bence.yanlış anlaşılmasın din demiyorum sadece aliye bağlı olan farklı coğrafyalardaki alevileri kapsayan ama hepsinin temelde hariç çok fazla birleşmediği bir üst kimlik olabilir.bu sadece benim yorumum.
suriye-iran ve türk alevilerinin birbirlerinden farklı oluşu gibi

Ceyhun
13.09.2005, 00:06
Bu "Alevilik mezhep midir, yol mudur, din midir, islam içi midir, dışı mıdır" olaylarını çok tartışıyoruz gibi geldi bana. Adının bence bir önemi yok. İçeriği daha önemli değil mi? Adından çok, içeriğini tartışsak bence bu sorularımıza da cevap bulabiliriz.

Valla ben Aleviyim. Mezhepse Alevilik mezhebindenim. Yolsa Alevilik yolundanım. Dinse Alevilik dinindenim. Siz ne olduğuna karar verin, ben sizin kararınıza uyarım. Benim dünyaya bakış açımı, yaşam biçimimi, hayat görüşümü Alevilik belirlemiştir. Dinlediğim müzikten, politik düşünceme, felsefi yönelişimden, yazdığım yazılara kadar herşeyimi en çok etkileyen Aleviliktir. Yani din mi, mezhep mi tartışmalarıyla çok ilgilenmiyorum. Adı ne olursa olsun ben Aleviyim. Ve benim için en önemli inanış Alevilik. İslam içi olsun, dışı olsun; mezhep olsun, din olsun; felsefe olsun, tarikat olsun; yaşam biçimi olsun, saplantı olsun. Adına ne derlerse desinler. Benim için adının en ufak anlamı yok.

Erki
13.09.2005, 00:34
Bu "Alevilik mezhep midir, yol mudur, din midir, islam içi midir, dışı mıdır" olaylarını çok tartışıyoruz gibi geldi bana. Adının bence bir önemi yok. İçeriği daha önemli değil mi? Adından çok, içeriğini tartışsak bence bu sorularımıza da cevap bulabiliriz.

Valla ben Aleviyim. Mezhepse Alevilik mezhebindenim. Yolsa Alevilik yolundanım. Dinse Alevilik dinindenim. Siz ne olduğuna karar verin, ben sizin kararınıza uyarım. Benim dünyaya bakış açımı, yaşam biçimimi, hayat görüşümü Alevilik belirlemiştir. Dinlediğim müzikten, politik düşünceme, felsefi yönelişimden, yazdığım yazılara kadar herşeyimi en çok etkileyen Aleviliktir. Yani din mi, mezhep mi tartışmalarıyla çok ilgilenmiyorum. Adı ne olursa olsun ben Aleviyim. Ve benim için en önemli inanış Alevilik. İslam içi olsun, dışı olsun; mezhep olsun, din olsun; felsefe olsun, tarikat olsun; yaşam biçimi olsun, saplantı olsun. Adına ne derlerse desinler. Benim için adının en ufak anlamı yok.

sana cok ama cok katiliyorum arkadasim, bi polimige yol acmadan lafi koydun, bravo. Yoksa bu konu bayaa uzardi.

Canan
13.09.2005, 18:52

:36_1_55: super cevap...........

Serkan_Devrim
01.12.2005, 04:33
burada amacımız birbirimizi yargılamak değildir. kimseninde buna hakkı yoktur. sen alevimisin, ceme katılıyormusun, niye namaz kılmıyorsunvb çocukmuyuz allaşkına. ben bu forumdan birşeyler kapabilirim diye düşündüğümden katıldım. çok şeyde öğrendim. birşeylerde ben verebilirsem ne mutlu bana. şimdi kişiselleştirmeden aleviliğin ne olduğunu bir sorgulayalım. nesnel olarak ama.

Serkan_Devrim
01.12.2005, 04:38
alevilik nedir acaba. tek bir Allah'a inanılıyor. peygamber hz Muhammed. yani şehadet tamamlanmış. o halde bir olmasa gerek. islamiyetle ilgili birşey. hilafet davasında Hz Ali'yi savunmak deyip mezhep olarak tanımlasak bu şiilik olur. islamın özü dersek, o nedir acaba? ne dersiniz canlar sizce nedir alevilik?

Serkan_Devrim
01.12.2005, 04:47
islamiyet dininin içinde hz ali taraftarı olup; hz Ali'ye ve ehlibeyte gönül veren; insana değer veren; dışsallaşmayıp içselleşen; dinin biçimiyle ilgilenmeyip özüne varmaya çalışan; hacı bektaşi veli, pir sultan abdal, yunus emre, hallacı mansur, fuzuli, nesimi vb dervişlerin yolundan giden; islamı genel kabulden farklı yorumlayan bir düşünce sistemi olduğunu söylesem acaba çokmu yanılmış olurum?
eksiklerim mutlaka vardır. ancak vahim bir hatam olduysa mazur görün. biçare akıl işte 1500 yıldır tartışılan bir terimi tanımlamaya çalışıyor.:106:

cici58
19.01.2008, 01:31
Bana göre alevilik bir yaşayış biçimidir.İnanç felsefesidir.

sedatk
19.01.2008, 02:08
yaşam hayattır.hayat tadına varabilmektir.<ali-ve> ali ve diğerleri gibi yansımış bir tümlecin bütünlüğünü oluşturmuş bir topluluğunun neferi olarak bizler hala ne ve kim soruları ile yaşıyor yada yaşatılmaya çalışılıyoruz.

arap holding
19.01.2008, 03:20
bu soruyu soran arkadasa benimde bi sorum olacak yuce alimiz yasayis bicimimidir zahiri alemde bu yuce insana inanip bu adamin din hakkindaki dusuncesine ortak olmak yasayis bicimimidir mumkunse sende bunlari bize cvplayabilirmisin?ehlibeyt bi yasayis bicimimidir lutfen cvp bekliyorum

arap holding
19.01.2008, 03:24
yasayis bicimleri yoreden yoreye fark ettigi zaman yasayis bicimleri degisir insan bi yerden baska bi yere goc ettigi zaman yasayis farki olur malesef din konusuyla yasayis farkini birbirinden ayirt etmesini bilelim lutfen yalnis anlama sana ders vermek benim haddime degil ama sordugun soru bu yonde arap holding saygilar

Kuzey Egeli
19.01.2008, 10:45
Evet alevilik bir dindir.Sünnilikten çok farklı bir dindir.Bu yüzden bir yaşayış şekli deyip bunu sınırlayamayız.Mademki din yaşamın her alanında varsa alevilik bir dindir.Hem de çok güzel bir din.Temeli insan sevgisine dayanan,erdemli bir dindir.Bazen söylenir aleviligin kültürel boyutu var,dinsel boyutu yok demek çok yanlış.Ak partili alevi olduğunu iddaa eden Hüseyin bey de diyor:alevilik din degil,cem evi ibadethane olamaz,hatta satanistlikle aleviliği aynı kefeye koyuyor.Alevilik hümanist bir dindir.

AnGeNehM
19.01.2008, 13:21
Bana göre alevilik bir yaşayış biçimidir.İnanç felsefesidir.

18. Uzun zaman cevap yazılmayan konulara cevap vermeyin! Uzun zaman: 1 hafta.
Eğer çok acil ve son derece yararlı bir cevap ise o zaman yazabilirsiniz.

2 sene 1 ay geçmiş konuyu böyle bir yorumla canlandırmaya gerek yoktu.
Zaten benzer bir konu var ve aleviliğin islamın dışında olduğunu yani evrensel yaşayış şekli olduğunu düşünen bir çok yorum yazılmaktadır.Oradan devam edersek dahada uygun olur.
Buna kilit

http://www.aleviforum.com/showthread.php?p=560712#post560712