Orijinalini görmek için tıklayınız : Dersimliler olarak Dersim için ne yapıyoruz?

ovacıklı
26.06.2006, 23:05
ben şahsım adına konuşayım şu an için hiç bir şey yapmıyorum bunun en büyük nedeni hala okuyor olmam ve ekonomik olarak bağımsız olmamam. peki siz dostlar ne yapıyorsunuz?

muhacir19
27.06.2006, 17:23
dersimliler olarak dersim için ne yapıyoruz?

Boşverin..
Bir şey yapmanıza hiç gerek yok.
Sizin yerinize Fethullah Hoca okullar açıyor ya Dersim'e..
Yetmez mi?

Hüseyin69
27.06.2006, 18:05
Boşverin..
Yetmez mi?
http://www.

http:

ne kadar dogur ne kadar yanlistir bilmiyorum ama
birden aklima asagidan yazilan cümle geldi

ali haklidir ama yezidin mervanin pilavi tatlidir

helige_62
27.06.2006, 20:43
Boşverin..
Yetmez mi?
http://www

http://www.
bide üniversite açsa çok makbul geçecek hani:)

reel_el
11.07.2006, 09:31
Dersimliler olarak ilk başta ortak bir fikir altında örgütlenmemiz gerekiyor.

Dersimliler memleketlerine karakol,tank,silah,asker,ormanlarının yakılmasını,çocuklarının öldürülmesini,insanlarının işsiz kalmasını istemiyor Bütün dersimliler bunlarla mücadele etmeye çalışıyor.
Ama devletin politikalası bu saydıgım herşeyi Dersimliye ve bütün ülkeye dayatmaya çalışıyor.
Kişisel çabalar mutlaka önemlidir ama bu sorunları kişisel çabalarla önlemek mümkün degil.

piremi
03.08.2006, 00:54
dersim ve bizler sadece öslemekle yetiniyoruz desek ?

by@oktay
07.08.2006, 01:23
biz dersimliler dünyayı kurtalaım derken dersim için bişe yapamıyoruz haklısın bişler yapalım hep birlikte once derneklerimize sahip çıkmakla başlayalım dersim kültür derneklerine

gülsün
24.08.2006, 16:11
bir keresinde fethullah hoca açtı kapandı.yani dersimliler kapattı. zanedersem tuncelilerin kendi açacagı 2 dersane var sadece tuncelili hocalar çalışacakmış inşaallah olur

selva
24.08.2006, 16:26
valla anmaktan başka bir şey yaptığımız yok.Ama şu andada yapılacak fazla bir şey olduğunu sanmıyorum.zaten derSim nüfusunun geneli dışarıda.Memuru askeri polisi kendi halkından daha fazlaymış.ama bu soruyu kendimize sormamız bile bir gelişme mutlaka bir şeyler yapmamız lazım elirliğiyle.mesela haberlerden öğrendiğim kadarıyla engelli vatandaşlarımıza dışarıda oturan vatandaşlarımız tarafından rehabilitasyon merkezi açılmış.bunun gibi şeyler yapılabilir

eylüleren
24.08.2006, 16:40
bir keresinde fethullah hoca açtı kapandı.yani dersimliler kapattı. zanedersem tuncelilerin kendi açacagı 2 dersane var sadece tuncelili hocalar çalışacakmış inşaallah olur

umarım iki dershanede açılır.üniversiteye hazırlık yönünden faydası olur.eğtim açığı bir şekilde kapatılmalı.

gülsün
28.08.2006, 12:32
eylül eren tuncelili arkadaşlar elazıga gidip orda ev tutup dersaneye gidiyor elazıgın başarısını yükseliyor

mercanz
30.08.2006, 16:50
arkadaşlar. benim gib ailesi tunceliden 40-50 sene önce ayrılıp büyük şehirlere yerleşmiş olan ve hayatında hiç tunceliye gitmemiş. ve orada yakını da bulunmayan kişiler ne yapabilir ki? duyduğuma göre orada yaşayanlar da orada kalmak istemiyor, eğitim veya iş dolayısıyla büyük şehirlere gelenler bir daha dönmüyor (tabi istisnalara olabilir) ve çoğunlukla yaşlılar kalıyormuş..bunun olmasını istemem ama herhalde bir zaman gelecek ve tuncelide yaşayan fazla kişi kalmayacak gibi..

ALBAY_KAWA
31.08.2006, 08:17
bide üniversite açsa çok makbul geçecek hani:)

gülümseyerek veridign cevaba, bir cevap vermek isterim, gerci böyle bir bilgiyi simdi vermek nekadar dogru bilemem, ama almanyada gectgimiz haftalarda katildiigmiz bir toplanti vardi, konusu ise dersime üniversite acmak, saniirm ,bazilari giib, konusmaktan co icraatlarla ugrasiyoruz, diye bilriimki güzel ilerliyor daha gelismler yok, ama toplantida üniversitnein yeri nere olsun diye varilincaya kadar konusuldu... simdilik bukadari yeterli sanirm, eger gerceklesirse, herkez ögrenecektir zaten...

Ayrica yakinda dersime yardim adinda, köylüye fakire v.s diye bir yardim ve dayanisma sitesi acilacaktir, siteyi hayata gecirecek kiside aramizdan biridir...
Eminimki hayata gectiginde, kendisi buraya ayrintili bir mesajini atacaktir...

sahsen bir site actim, dersimsitelerine, bir ses daha ekledim. acilan sitelere hepsine degilsede bazilarina yardimim olmustur, ve yardimlasma giib dayanisma geceleri katilirim, katilmasamda katki olsun diye bebegime dahil bütün aile adina biletleri alirim, o zamanki ekonomik durumumu bakmassiniz. Yaz tatillerimin byük cogunlugunu köyümde gecririm, bu ekonomik olarakta katiki dir biryerde, gittigimizde mutlaka, köyün cocuklarina hediyeler alirim, bende orda cocuk oldum, ic ice yasadim, ne gibi durumlari oldguunu biliirm, dersimin adinin gectigi heryerde olmak isterim elimden geldigincede yardimda bulunmak isterim...

Saygilar...

dersimli1975
01.09.2006, 00:25
peki okulun bitince dersim icin ne yapacaksin veya ekonomik bagimsizligini kazaninca ne yapacaksin .ben söyliyeyim kocaman bir hiiiiiiiic

alevi_murat24
01.09.2006, 01:54
ben erzincanda oturuyorum çok eskiden cıkmışız dersimden ben birkere gittim ve o dogayı görünce içim geçti merkeze gittigimde tabelayı görmesen tunceli merkez demiyeegim vallaha yerleşimi cok az neyse benim dikkadimi çok sayıdaki bira haneler di ve orad cogunlugu yaşlı insanlardı . oradaki kalan gençlerin çogu boş geziyoriş yok .. çok üzücü bir olay ama yazın dersime gurbetçiler altlarında son model arabalarla gelip gidiyorlar oraya derneklerle birleşip ufakta olsa küçük işletmeler açamazlarmı . dersimin kurtuluşu brlik beraberlikten geçiyor ..

ALBAY_KAWA
01.09.2006, 03:33
ben erzincanda oturuyorum çok eskiden cıkmışız dersimden ben birkere gittim ve o dogayı görünce içim geçti merkeze gittigimde tabelayı görmesen tunceli merkez demiyeegim vallaha yerleşimi cok az neyse benim dikkadimi çok sayıdaki bira haneler di ve orad cogunlugu yaşlı insanlardı . oradaki kalan gençlerin çogu boş geziyoriş yok .. çok üzücü bir olay ama yazın dersime gurbetçiler altlarında son model arabalarla gelip gidiyorlar oraya derneklerle birleşip ufakta olsa küçük işletmeler açamazlarmı . dersimin kurtuluşu brlik beraberlikten geçiyor ..

arkadas son model arabalari ile, gelip gidiyorlar diyorsun isletme acamazlarmi, sence böyle birsey kim yapmak istemezki, izin verilmediig müddetce, ekonomik olarak kalkinmasi mümkün degil...Ayrica, avrupada egisi gibi degil, gelen birinci kusak ve ikinci kusak yapnlar yaptilar yapacakalrini, ekonomi bir cok ülkede basta almanyada olmak üzere bozuk, burdakiler, durumu iyi olan aileler disinda, cogu ayin sonunu zor getiriyor, yada calisimyiorlar, gerci burda ben seni yargilamk istemiyorum, ki burdakilerin sucu var, orda göz boyayanlar cok, kendisi giib olan ve görükenlerin sayisi az...

Ama avrupadakilerde simdilik, dayanisma yolalri ile, belediyelrle yada dernekler bünyesinde, isler düzenleniyor, geceler düzenleniyor, yapilan satis lar lede edilen gelirler, ne iicn harcandiigni görüyorsunuz, yani bir insan on parmaginda 9 marifetli ise, 10. parmaktaki kötü tarafi yorumluyorsunuz, bilmeden etmeden, biraz yapici olun, hic birsey olan yada kötüden ibaret degildir, illaki iyi yanlair hos yanlari vardir...

Demem oki, su asamada ekonomik olarak, dersimi kalkindaracak, yollar cok, az, biri üniversite, digeri rüzgar enerjisi, turistlik bir yapilanma ve cevreye yugun üretim yollari, bana göre bunlar kalkindira bilri, ozaman bir düsün bakalim, askerin varliginin halktan daha fazla olmasi, hergün, askeri baski dolayli yoldan, insanlra zarar veren ve cevre düzenini kötü etkileyen, ormanlari yakan, sucsuz insanlari katleden ve politikanin dayattigi yapilanma yerine, yok etme felsefesi bicmde, yapilan barajlar v.s bu tür uygulanmanin oldugu dersimde, sence bu gibi kalkinma yapilanmalari nekadar mümkün...

Önce biraz düsünelim....

astare_dersim
01.09.2006, 21:03
bu zamana kadar tunceli için bişey yapamadım çünkü daha elimizden bişey gelmio ekonomik bağımsızlığa sahip değilim ama ileri için planlarım var tunceliyle ilgili inşallahta gerçekleştirebilirim

alevi_murat24
01.09.2006, 23:32
arkadas son model arabalari ile, gelip gidiyorlar diyorsun isletme acamazlarmi, sence böyle birsey kim yapmak istemezki, izin verilmediig müddetce, ekonomik olarak kalkinmasi mümkün degil...Ayrica, avrupada egisi gibi degil, gelen birinci kusak ve ikinci kusak yapnlar yaptilar yapacakalrini, ekonomi bir cok ülkede basta almanyada olmak üzere bozuk, burdakiler, durumu iyi olan aileler disinda, cogu ayin sonunu zor getiriyor, yada calisimyiorlar, gerci burda ben seni yargilamk istemiyorum, ki burdakilerin sucu var, orda göz boyayanlar cok, kendisi giib olan ve görükenlerin sayisi az...

Ama avrupadakilerde simdilik, dayanisma yolalri ile, belediyelrle yada dernekler bünyesinde, isler düzenleniyor, geceler düzenleniyor, yapilan satis lar lede edilen gelirler, ne iicn harcandiigni görüyorsunuz, yani bir insan on parmaginda 9 marifetli ise, 10. parmaktaki kötü tarafi yorumluyorsunuz, bilmeden etmeden, biraz yapici olun, hic birsey olan yada kötüden ibaret degildir, illaki iyi yanlair hos yanlari vardir...

Demem oki, su asamada ekonomik olarak, dersimi kalkindaracak, yollar cok, az, biri üniversite, digeri rüzgar enerjisi, turistlik bir yapilanma ve cevreye yugun üretim yollari, bana göre bunlar kalkindira bilri, ozaman bir düsün bakalim, askerin varliginin halktan daha fazla olmasi, hergün, askeri baski dolayli yoldan, insanlra zarar veren ve cevre düzenini kötü etkileyen, ormanlari yakan, sucsuz insanlari katleden ve politikanin dayattigi yapilanma yerine, yok etme felsefesi bicmde, yapilan barajlar v.s bu tür uygulanmanin oldugu dersimde, sence bu gibi kalkinma yapilanmalari nekadar mümkün...

Önce biraz düsünelim....

benim oradaki hatam genelleme yapıp yazmam veyehutta yanlış anlatmam kabul ediyorum ... sana bir örnek vereyim şu an erzincada bir alış merkezi kuruluyor burada 230 galiba ortagı var saadece 15 milyar vererek üye olunuyor . ve üyelerin büyük bölümü emekli ve memur kesimi ögretmen aleviler hepsi . orada amac alevileri bir çatıda toplamak ve kızıl sermayeyi hayta geçirmek tir .. bu iş yerinde 68 70 alevi genci çalışacak bu büyük bir olaydır .. buna benzer bir kuruluşlar yapılması oraya gençlerin iş imkanını yaratmak güzel olsa gerek .. avrupanın durumunu biliyoruz az çok gelenler anatıyor . ben avrupadakinlerden neyi var neyi yoksa satıp kazandıgını yolasınmı dedim bana tepki veriyon . herkes bütçesine göre . veya yapmasın... devletin oradaki baskısını biliyorum . bunun için halk ne yapıyor tepkisini ortaya oyuyor . aynı tepkiyi dersimin huzurunu bozacak tüm etkilere karşı kullanmalıyız ... dersimi dogasıyla düzgün babayla yigit ve aydın insanlarıyla munzur gözeleriyle hatırlamak istiyoruz ... terörle veya köy yakam olaylarıyl degil... bu konunun başka yöne kaçmasını istemiyom SÜRÇÜ LİSAN EYLEDİMSE AF OLA ... son diyecegim DERSİMİ HAK SAKLASIN...

ALBAY_KAWA
02.09.2006, 01:44
tamam bra, ne kadar güzel diyiyorsun, acalim bir tanede aynisndan dersime, ozaman, ama kime satis yapacaklar burdakiler, aradaki nufus farkini gözlemlememk gerekir, satacak kisi olmassa, acan kisi nasil ne sekil isci tutsun elinde, alim gücü olmadimi, olmaz, yillardir insnlr birsekilde göc ettiriliyor, anlata bildimmi bu giib seyler su asamda cok zor bir ihtimal bra, erzincanin büyük bir sehir ,ama dersim öle degil, gecmisten beri azaltildi katliamalr, ve hayla yolalr araniyor, cok tanidigim var orda is yapmak isteyen, ama olmuyor iste, izmirdeki tanidikalrim otel acmak istediler bundan bir kac yil önce mesela, ama izin vermediler... Yani siyasi etkenler dersimin üzerinde oldugu sürece cok zor...

lizgem
09.09.2006, 13:31
kimsenin bişey yaptığı yok

zelal_sultan
13.10.2006, 15:00
Dersim halayi

KARDES DEDIK
TUTTUK ELLERINDEN
KALDIRDIK DUSTUGUN YERDEN
SIRTIMIZDA TASIDIK YILLARCA
SENDEN COK AGLADIK
SENIN ACILARINA
VE BIZ SIPER ETTIK GÖGUSLERIMIZI
SANA GELEN KURSUNLARA
HER BIRI BIR DAG PARCASI
HERBIRI BIR BAHAR GUZELI
NICE OGULLAR
NICE KIZLAR VERDIK
SENIN KURTULUSUN ICIN.
ÖYLE KI
UNUTTUK,UNUTTUK KENDIMIZI
DILIMIZI VE KENDI ACILARIMIZI
NEREDEYSE KÖKLERIMIZI UNUTACAK
DURUMA GELDIK,
YETMEDI MI KURT KARDES..?
DAHA NE ISTIYORSUNUZ BIZDEN..?
BIRAKIN DA BIRAZDA
KENDIMIZ ICIN AGLAYALIM
BIRAKIN KENDI DILIMIZI TANIYALIM
VE KONUSALIM,
BIRAKIN DA BIRAZDA KENDI VATANIMIZ ICIN
NAZLI-MAZLUM DERSIM ICIN
BORCUMUZU ÖDEYELIM.
SIMDI SIRA SIZDE
HAYDI GÖSTERIN KARDESLIGINIZI DIYORUZ
AMA INANIN KI
BIRSEY ISTEDIGIMIZ YOK SIZDEN
KÖSTEK OLMAYIN YETER KURT KARDESLER,
DELI GÖMLEGI GIBI ZORAKI
NIYE GIYDIRMEK ISTIYORSUNUZ BIZE
BU "KURT GÖMLEGINI"
GÖRDUKLERINE VE DUYDUKLARINA
INANMIYORSUN
DAHA DOGRUSU INANMAK ISTEMIYORSUN
AMA INAN KURT KARDES
COOOK SEY DEGISTI
DUNDEN BUGUNE
TAHMIN EDEMEYECEGIN KADAR
BIZ ARTIK ESKISI GIBI
HERZAMAN ELININ ALTINDA HAZIR
KURBANLIK KOYUNLAR DEGILIZ BUGUN
UYANDIK DERIN UYKUDAN
ÖYLE BIR UYANDIK KI,
BUGUNDEN SONRA
BUTUN DUNYA ORDULARI DA
GELSE UZERIMIZE
VIZ GELIR BIZE
ANLIYOR MUSUN KURT KARDES..?
AHHH...ANAM DERSIM
AHHH...BABAM MUNZUR
BAGISLAYIN BIZ "SAF" COCUKLARINIZI
BASINDAN BERI ANLATMAK ISTEDINIZ
YALVARDINIZ-YAKARDINIZ AMA
DINLEMEDIK SIZI...
BUNDANDIR YILLAR YILI
KARDES,BACI,EVLAT ACILARIYLA
DÖVDURDUK DIZLERINIZI
TASTASA VURDURDUK BASLARINIZI...
AFFET BIZI ANAM DERSIM
AFFET BIZI BABAM MUNZUR
BITTI,
BITTI ARTIK BU KABUS
UYANDIK DERIN UYKULARDAN
TANIYORUZ ARTIK KENDIMIZI
NE KURDUZ,NE DE TURKUZ
DOSTTA DUYSUN,DUSMANDA
HAYKIRIYORUZ MUNZURUN DORUKLARINDAN
BUTUN DUNYAYA :BIZ DERSIMLIYIZ!
BUNDAN GAYRI KENGIMIZ ICIN DÖVUSECEGIZ
DUYAN,DUYMAYANA SÖYLESIN,
DERLENIP TOPARLANMA GUNUDUR
GELIN DERSIMIN YIGIT COCUKLARI
GELIN EL-ELE,KOL-KOLA
ÖZGUR YARINLAR ICIN
ÖZGUR DERSIMLER ICIN
HALAYA DURALIM..!

çok özledım dersim seniiiiii

doktor62
17.10.2006, 13:17
tuncelinin şimdilik iş sahalarına ihtiyacı vardır.çünkü iş yok gerekçesiyle insanların çoğu göçüp gitmektedir.öncelikle işsizliğin önüne geçilmelidir.bunu devletten beklememek gerekir.onlara kalırsa bu iş asırlarca sürebilir.

ozgurgunler
26.10.2006, 20:54
konuşmaktan başka bir şey yapmıyoruz bu böylede gidecek kimse yaptığını abartmasın yada yapıyormuş gibi davranmasın

by@oktay
30.10.2006, 02:09
dersim için bise yapamadik ama dersim için bu satten sonra ne yapabiliriz onu düşünüp yapalim bide derneklerimize sahip çikalim

Servan
17.12.2006, 22:57
dersimi anlatıyorum. dersimi temsil ediyormus gibi davranıyorum.

mcema
20.12.2006, 18:31
Dersimin kalkınma sorunu;

1- Yatırım sermayesinin zayıflığı,
2- Pazarlara uzaklığı ve ulaşım maliyeti,
3- Bölgede ekonomik faaliyete konu olacak değerlerin azlığı,
4- Yan sanayi ve diğer destek unsurlarındanmahrum oluşu,
5- Mevcut yatırımcının gerekli bilgi-donanım ve finansman olanaklarından yararlanamayışı,
6- Politik durum,

gibi nedenlerle sürüp gitmektedir. Bildiğim kadarıyla devlet yatırımları da baraj çalışmalarıdan ibaret ve yatrım tutarı yüksek ama il ekonomisine katma değeri düşük işlerden oluşuyor. Yine çok az sayıdaki ziyaretimde il ekonomisinin zayıf ölçüde tarım-hayvancılık ve küçük ölçüde ticaretten ibaret olduğunu gördüm.

Konu hakkında ayrıntılı herhangi bir çalışma yapmadım ama bilgim ölçüsünde şunları söyleyebilirim;

1- Ekonomik değer taşıyan faaliyetler tespit edilmeli. İnternette Tunceli Sarmısağı için bir proje yapldığını gördüm ama sonuçlarını bilmiyorum. Bunun gibi endemik bitki ve hayvan türlerinin ekonomik faaliyete konu olup olamayacağı iyice araştırılmalıdır.
2- Halıcılık/kilimcilik gibi yatırım sermayesi ihtiyacı düşük emek yoğun faaliyetlere girişilebilir.
3- Yörenin folklorik ürünleri tespit edilerek tanıtımı yapılarak ekonomik faaliyete dönüştürülebilir.
4- Ağaç işleri bir yatırım alanı olabilir,
5- Alabalık üretim ve işleme (kurtması/konservesi gibi ulaşımdan kaynaklı gecikmelere dayanıklı ürünlere dönüştürülerek) tesisleri geliştirilebilir.
6- Ekolojik tarım ürünlerini özendirecek (arıcılık bu noktada çıkış olabilir) faaliyetlere girişilebililir,
7- Doğa ve kış turizminine yönelinebilir,

Bunun için özellikle sermaye ve kar dağılımını görece daha iyi yapmak üzere kooperatifçiliğe yönelinebilir. veya çok ortaklı limited şirketler kurulabilir. Devlet teşvikleri, SSK prim ödemelerindeki bölgeye özgü uygulamalar sıkı takip edilmelidir.

Bunlar için ne gerekiyor;

1- Esnaf odaları,
2- Kefalet kooperatifleri,
3- Ticaret Sanayi Odası,
4- Köylere Hizmet Götürme Birliği,
5- İl Özel İdaresi
6- Belediye,
7- Valilik
8- Yurt içi ve dışında faaliyet gösteren hemşeri örgütleri

öncülük etmeli, öncülük etmesi için üzerlerinde baskı oluşturulmalıdır.

Bu amaçla platformlar oluşturulmalı, çeşitli kuruluşlarda çalışan hemşerilerimize bilgisi/görgüsü, parası, ilişkileri varlığıyla destek olmaları için çağrı yapılmalıdır.

Avrupa Birliği hibe programı kapsamında Tunceli'de vardı. İlden kaç projenin çıktığına ve yapılan projelerin niteliğine bakılarak yukarıda saydığım kuruluşların etkinliklerine bakılabilir.

Yurt dışındaki hemşeri örgütleri bu konuda daha atak bir tutum almalıdır. İçimizde AB'ye karşı olanlar olabilir, şunları karıştırmayın, gelen hibe zaten Türkiye'nin parasıdır (benim, senin vergin). Bunlardan mümkün olduğunca çok yararlanılmalıdır. 2007 yılında da gelen bir hibe var. Çalışma Bakanlığı takip edecek, sizde takip edin

(www.mfib.gov.tr)
(www.iskur.gov.tr) (www.osdp.org.tr)
(www.dpt.gov.tr)

Bunun için sıkı danışmanlarla çalışılmalı, yapılacak projeler doğru dürüst yapılmış ihtiyaç analizlerine dayandırılmalıdır. (bir ara adını vermek istemediğim bir kuruluş Tuncelideki taksi şöförlerini eğitmeyi düşünmüş bnun için proje yapmak istemişti, Allah aşkına Dersimin başka problemi yok mu???)

Yazdıkların çok kabasaba epeyce eksiği olan şeyler. Ama bunun gibi bir çalışma yapılmalı, daha detaylı,daha sistemli, daha kurumsal, daha kamuoyu oluşturmaya dönük...

Aksi halde, mevcut kaynaklar böyle barajdı, siyanürlü altındı gibi işlerle heba olup, vurgunu vuran gider, kalan berbat olmuş bir çevrede nasıl yaşayacağını düşünür.

Yoksulluk hayatımda 3 defa göebildiğim ama özlemini çektiğim memleketimin kaderi olmamalı...

Dışarıda yetişen, dilini bilmeyen, bazen de kendini yuvasız hisseden benim gibiler belki daha duygusal davranıyor bu konuda.

Ama bir gün dönebileceğim yuvam olsun istiyorum.

Oradan bir ses çıkarsa, buradan koroya katılanlar olur. Şüpheniz olmasın

Servan
21.12.2006, 14:03

arkadasım bunlar göz boyama acmasınlar istemiyoruz.kendi kafa yapıları ile bizimkinin uzaktan yakından alakası yok herkes bunu biliyor.bide okullarda ki bayan ogretmenleri basları aık geziyor ama elleri dogru duzgun görünmüyor bu ne göz boyamadır canlar.unutmayın tavizlerin sonu yoktur.taviz tavizi dogurur.:death:

mcema
21.12.2006, 14:58
İster Fethullahçılar dershane açsın, ister bizimkiler... İster başkaları bir yatırım yapsın ister Dersimliler... Yapılacak olan hiç bir yatırım yalnızca Dersimlinin kara kaşı kara gözü hatırına olmayacaktır. Fethullah bunu yapsa yapsa yeni müritler toplamak için yapar. Yaparken de kendisini halka hoş gösterecek her türlü şirinliği de yapar.

Bunun dışında, bizimkiler bir şey yaparsa rantabilitesine bakmak zorundadır. Aksi halde, ne beklenen ekonomik canlanmaya katkı gerçekleşir, ne de o işletme ayakta durabilir. Yani ticari kaygıları gözetmek zorundadır. Kazanç sağlananıyorsa yatırımcıyı çekmek de mümkün olmaz zaten.

Erzincan'da yapılan alış veriş merkezi güzel bir şey. Demek ki, bölgede alım gücü olan bir müşteri kitlesi var. Belki Dersim'de de alım gücü en yüksek olan asker-memur ailelerine dönük böyle bir şey olabilir.

Ama esaslı olan sorun şu; yapılan iş mümkün olduğunca çok kişiye istihdam yaratmalı, sürdürülebilir olmalı, rantabl olmalı, geniş bir paydaş çevresi olmalı, diğer ticari faaliyetleri tetikleyebilmeli, yatırım sermayesi büyük olmamalı...

Ovacık'da (ilçe girişinde benzinlik civarındaymış sanırım) tek katlı müstakil evler yapılıyormuş, tanıdıklarım var gitti katıldılar. Senede 1-3 ay olsun gidebilmek için. Bu iyi bir fikir. Hem inşaat süresince istihdam yaratacak hem de yeni gelenlerin orada bulundukları süre boyunca ilçe ekonomisine katkıda bulunacaklar.

Ama en çok da ticari uyanıklık lazım...

maymay
25.01.2007, 22:12
Ben her geçen saniye Dersimi dusunuyorum, çobanlik yapip saz çalsam diyorum.

karakanat24
26.01.2007, 10:12
dersimin kendine özgü kırmanciye (alevilik) si malesef sistemin ,bölgede etkinlik gösteren siyasi ideojiler sayesinde yok olmak üzere.....

mcema
05.02.2007, 18:19
Merhaba arkadaşlar,

Muhtemelen Nisan veya Mayıs ayı gibi AB fonlarınca desteklenen ve KOBİ yönetici ve çalışanları ile girişimcilere ihtiyaç duydukları konularda (finansman, pazarlama, işletmecilik, girişim eylem planı hazırlama vb) konularda eğitim yapılacak ve uzmanlarca danışmanlık hizmeti sunulacak.

Bunlar dışarıdan satın alınmaya kalkıldığında oldukça maliyetli hizmetler.

Gerçi KOSGEB bu konularda yardımcı oluyor ama bildiğim kadarıyla Tuncelide KOSGEB yok.

Bu nedenle çevrenizde işyeri olan, ben bu işi nasıl büyütürüm diyen, faaliyetinin verimliliğinin arttırma çabasında olan, bir yatırım yapmayı düşünen ve ne yapacağını bilemeyen, buna karar vermiş olan ama benim yatırım bilgim zayıf hadi çuvallarsam diyen dostlarınıza habere veriniz.

Tunceli Esnaf Kefalet Kooperatifiyle temas kursunlar.

Hizmetlerin ne zaman yapılmaya başlayacağını takip etsinler.

Beklentilerini açık açık dile getirip yöneticilerin bu işi sıkı tutmaları için uyanık olsunlar.

Hizmet için para var. Plan var. Şimdi sıra uygulamada.

En mühim yer.

Hadi bakalım, çevremize haber salak, işin peşini bırakmayak!

meymane
28.03.2007, 22:38
Ben her geçen saniye Dersimi dusunuyorum, çobanlik yapip saz çalsam diyorum.
:biggrin: evet dersimde cobanlik yapmak harika sefkli, cok ozluyorum