Orijinalini görmek için tıklayınız : Şarabın Felsefesi...

ecem_m
27.06.2006, 21:57
ŞARABIN FELSEFESİ

Bir felsefe profesörü sinifta, önünde bazi malzemelerle ögrencileriyle ders yapiyordu. Önce önündeki bos bir kavanozu 5 cm. çapindaki taslarla doldurmaya basladi. Ögrencilere kavanozun dolu olup olmadigini sordu. Onlar da dolu oldugunu kabul ettiler.

Profesör bu sefer bir kutu çakil tasi aldi ve onlari kavanoza bosaltti. Kavanozu hafifçe sallayinca çakil taslari büyük taslarin arasindaki bosluklara doldular. Profesör yine ögrencilerine kavanozun dolu olup olmadigini sordu, onlar da onayladilar.

Bu sefer bir kutu kum alip kavanoza bosaltti. Tabii kum geriye kalan bütün bosluklari doldurunca yine ögrencilerine ayni soruyu tekrarladi. Ögrencilerin hepsi bir agizdan kavanozun dolu oldugunu söylediler.

Profesör bu sefer masanin altindan bir sise kirmizi sarap çikarip içindekileri kavanoza bosaltti ve böylece kumlarin arasindaki bosluklari etkili bir sekilde doldurdu. Ögrenciler gülmeye baslayinca;

"Simdi," dedi "Bu kavanozun sizin hayatinizi simgeledigini bilmenizi istiyorum.

Taslar hayatinizdaki önemli seyler - Aileniz, Esiniz, Sagliginiz, Çocuklariniz. Her seyi kaybetseniz ve elinizde sadece onlar kalsa bile hayatinizin dolu dolu olmasini saglayacak seyler bunlar.

Çakil taslari ise isiniz, eviniz, arabaniz gibi diger önemli seyler.

Kum da geriye kalan her seydir, küçük seyler yani.

Eger kavanozu önce kumla doldurursaniz çakil taslarina ve büyük taslara yer kalmayacaktir. Ayni sey hayatiniz için de geçerli. Bütün zaman ve enerjinizi küçük seylere harcarsaniz hayatinizda sizin için önemli olan seylere hiç yer kalmayacaktir." Mutlulugunuz için çok önemli olan seylere dikkat edin. Çocuklarinizla oynayin, doktor kontrollerinizi düzenli yaptirin. Esinizi dansa götürün. Ise gitmek, evi temizlemek, tamirat yapmak ve yemek vermek için hep zamaniniz olacaktir. Önce büyük taslari -gerçekten önemli olanlari halledin. Önceliklerinizi belirleyin. Geriye kalanlar sadece kumdur."

Ögrencilerden biri elini kaldirip sarabin neyi simgeledigini sordu.

Profesör gülümsedi, "Sordugunuza sevindim. O sadece hayatiniz ne kadar dolu görünürse görünsün iyi bir sise saraba her zaman yer olacagini size göstermek içindi."

Sedef
27.06.2006, 23:01
Mini can!! paylasimin icin cok sagol.. yazi icinde barindirdigi anlatimla hayati cok guzel ifade etmis..

ecem_m
28.06.2006, 12:17
çok teşekkür ederim sedef ablA beğenmene sevindim...

tuncerbio
28.06.2006, 14:26
Hoş bir yazı teşekkürler ayrıca şarapsız da olmaz dünya tabiki

ecem_m
28.06.2006, 20:16
şarapsız bir dünya düşünemiyosun yane:D

SivanA SimyacI
29.06.2006, 12:30
paylaşımın çok güzel minican
bende katılıyorum şarapsız dünya olamaz şarap eski aşklar gibidir yıllandıkça
hoş gelir insanın gözüne...

ecem_m
29.06.2006, 20:19
bu şarap ne yere bakan yürek yakanmış böle ya:)

meryem demir
29.06.2006, 22:10
şarabın da felsefesimi olurmuş yaw.
İçersin bünye sağlamsa bir şişe şarabı bitirir çakır olursun;yok bünye boşsa zaten ilk kadehten sonrasını hatırlammazsın zaten.

ewrim
30.06.2006, 00:35
ben senin anlattığın bu hikayeyi felsefe hocadan dinlemiştim ve malesef o şimd bu dünyada değil.tekrardan hatırlattığın için bu yazıyı bana sağolsaın canım...

Siya Saperen
30.06.2006, 03:31
Ekmek,şarap ve bir sokak kaldırımında yanlızlık türküsü...

(Bir dost güldürüsü...)

FaLLeN
30.06.2006, 03:32
ekmek,şarap,bir yanlızlık türküsü,bir dost güldürüsü Fallen,S.M

pazarcıklı
04.07.2006, 18:25
bu güzel yazı için teşekkür ederim eline sağlık yazıyı aklıma geldikçe dönüp dünüp okuyorum....son kısmıda mutlu sonla bitmişş iiii de olmuşş:3:

promethe
25.02.2007, 15:10
"İç de gör ne felsefesi varmış; şu geçmişi kınalı dünyanın!"

pınar_86
25.02.2007, 15:15
Tuzlu fıstıkla kırmızı şarap mükemmel oluyor doğrusu ama ben çok az içiyorum fazlası dokunuyo:D.emeğine sağlık yazı için teşşekürler.

aykudgöksun
25.02.2007, 15:30
''ekmek şarap sen ve ben''

işte hayatın felsefesi.aşkın hayatın nimetin ve tabiki şarap:D:D

sausen
25.02.2007, 15:32
Çok güzel bir yazı. Benim çok hoşuma gitti. Ellerine sağlık can...

Haydaryiğit
25.02.2007, 15:39
Çok güzel bir yazı yazmışsın teşekkürler... Senin adına çok sevindim...bu konuyu açmakla ne kadar sempati topladığının farkında mısın ?* :)

Bakır
26.02.2007, 14:15
köpeköldüren hariç tüm şarapları tavsiye edebilirim.

çok kötü bir tadı var ya...:yamukgul: ama ekonomik yanı güzel,her keseye uygun...:p

Nesimi
27.02.2007, 02:31

çok kötü bir tadı var ya...:yamukgul: ama ekonomik yanı güzel,her keseye uygun...:p

Köpek öldürenin kalitelileri var 15-20 ytlye şarap var birde3 ytl ye bakıyoum tadı aynı :D

Kırmızısı en güzeli Beyaz sevmem.

suyunsesi
27.02.2007, 03:10

Arkadaşlar bende şarabı severim ama kırmızısını
Yav Ulaş köpek öldüren şarap hangisi? inanaki yeni duydum

dus_sokagi
27.02.2007, 04:06
cok guzel bi yazi eline saglik can.

arkadasalar icecek bisey bulamadigin zaman kolanya bile guzel oluyo kopek olduren en pahali firansiz sarabi gibi oluyo yeri geldiyi zaman.

sarap dedinizde cok oldu icmeyeli yav:bored:

Bakır
27.02.2007, 19:56

sayın ablacığım bu 3 liralık,5 liralık şaraplara diyorlar.örneğin:galata fiyatı 3 lira.tadını hiç beğenmiyorum çok kötü ya.ama içenler var tabi. :yamukgul:

mustyy
27.02.2007, 22:02
paylaşım için tşkler gerçekten şarapsız bii dünya düşünülemez......

ankh
27.02.2007, 22:54
Eline sağlık can hayatımızdan şarap eksik olmasın

Bi lodos lazım şimdi bana bi kürek bi kayık zulada birkaç şişe yakut yer gök kırmızı söverim gelmişine geçmişine ayıpsa ayıp düşer üstüme akşamdan kalma sabah yıldızı

Yakutu deneyin denemeyen varsa mükemmel

KızıLSakaL
27.02.2007, 23:42

köpeköldüren die tabir edilen şarap elazığda yetişen boğazkere üzümünden yapılır bu üzümle işlenen şarap çok buruk ve kaba olur....

Ferman sende, ama güzel yaşamak bizde:
Senden ayığız bu sarhoş halimizde.
Sen insan kanı içersin, biz üzüm kanı:
İnsaf be sultanım, kötülük hangimizde?

foca_genci
02.03.2007, 00:25
şarapsız dünya olmaz şarap demek ben demek

insanlar kardeş
02.03.2007, 16:33
Hollanda'da yapılan bir araştırma, günde yarım bardak şarap tüketiminin, erkeklerin ömrünü ortalama 3.8 yıl uzatacağını ortaya koydu. Hollanda'da bulunan Wageningen Üniversitesi ve Ulusal Kamu Sağlığı ve Çevre Enstitüsü uzmanlarının yaptığı araştırmada, her gün alınan "az miktarda" alkolün ölüme neden olan kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını önleyebileceği ileri sürüldü. Uzmanlar, yarım bardaktan daha fazla şarap tüketen ılımlı içicilerde yaşam süresinin ortalama 1.6 yıl artacağını belirttiler.
sevgili canlar haber aslında güzel
ancak işin tuhaf tarafı sadece erkeklerin ömrünü uzatıyor demesi.
Eğer unutuldu ise kadınlar bu araştırmayı yapanların şarabı fazla kaçırdığından hiç şüphem yok::)))

ali ekber23
04.03.2007, 16:31
köpeköldüren die tabir edilen şarap elazığda yetişen boğazkere üzümünden yapılır bu üzümle işlenen şarap çok buruk ve kaba olur....

kardeşim sen ne bilgili bi insanmışsında miletin bilgisini sınarmışsın öküzgözü we bogazkere şarapları ankarda yapılan nato zirwesinde italyan we fransız şaraplarından sonra sunulmuşturen iyi 4 şarap içindedir we en ucuzu daha yeni yapılmışı olanı bile 17 milyondan satılır ok bilmedigin konu hakkında konuşma birdaha özlelikle bilen birisi warsa elazığlıyım we şarap yapımıyla ilgilendim için kendimi tutamadımok kardeş....:cursing:

marenostrum23
04.03.2007, 16:58

slm dostum...öncelikle canları yanlış bilgilendirdiğin için küçükde olsa doğru bilgi vermek isterim.elazığ da yetişen boğazkere ve öküzgözü üzümleri dünyanın en kaliteli üzümlerinden biridirler.ve bu üzümlerden dünyanın en kaliteli şarapları üretilir.üretilen bu şaraplar da dünyanın dört bi yanına gönderilir ve dış ülkeler tarafından talep edilir.dünya çapında da derecelere girerek çeşitli madalyalarla ödüllendirilmiştir. Bu üzümlerin şarabı; üretiminden,pazarlanmasından,şatışından,tüketilmes inden ve özellikle tadımından anlayan çok kaliteli insanlardan geçerek bu hale gelmiştir. üzüm üreticisi ve kendi şarabını üretip kendi şarabını tüketen biri olarak doğrunun senin dediğin gibi olmadığını canlarla paylaşmak istedim.
şimdi sen kalkmışsın o insanlardan daha bilgece hareket ederek buradaki canları yanlış bilgilerinle uyutmaya çalışıyorsun.önce bu işin aslını öğrenmeyi tavsiye ederim.
bu üzümleri asimile ederek ne tür kalite de şarap üretileceğini gayet iyi biliyorsun ama belki işine gelmediği için o şekilde davranıyorsun.iyi kalitedeki bir şarabı senin düşündüğün fiyata alamayacığını da biliyorsundur.az paraya az kalitede şarap talebi doğmuştur ve üretici de bu üzümlerden veya başka cins üzümlerden kalite ve maliyet düşürerek az paraya az kalitede şarap üretip pazara sunmuşlardır.bunların adına da şarap tadımından anlamadıklarından ve de ekonomik olduğu için köpek öldüren demişlerdir...şimdi böyle bi ortam varken nasıl bu kalitedeki şarapları bi bölgeye veya bi cins üzüme bağlayabiliriz... tüm canlara saygılar

seyyah1982
06.03.2007, 18:03
kırmızı ucuz ve güzel bir şey arıyorsanız dikmen güzel...

ne demiş sezen aksu zulada bir kaç şişe yakut yer gök kırmızı...ama o biraz pahalı...

ayrıca köpek öldüreni kötü kedi şerafettin çok sever:)

KızıLSakaL
17.03.2007, 22:35
sevgili can yücel bi artniyet le yazmadım o yazıyı yanlış olabilir hatta araştrdm yanlışta zaten düzelttiğin için teşekürler !! ama bu yazıda nasıl bi artniyet olabilir anlayamdımm ??? artniyet yeterki içimizde olmasınnn !!!

serap_kerasus
17.03.2007, 22:44
valla şarabın felsfesini en güzel ömer hayyamın dizelerinden, erkan oğur ve ismail hakkı o kadife sesleriyle anlatmışlar.

"ey zahit şaraba eyle ihtiram,
insan ol cihanda bu dünya fani
ehline helaldir na ehle haram
biz içeriz bize yoktur vebali "

sonerk
17.03.2007, 23:07
Şarab deyince aklıma ilk ömer hayyam gelir hayyamın şarab felsefesinin üstüne felsefe tanımam şarabın çarpmasıda kötü ediyor adamı bikere çarpmıştı beni o gün bugündür tiksindim şarabtan hiç içesim gelmiyor ama hayyam'ın şarab felsefesi ayrı.....

NiSAN_Rojda
18.03.2007, 04:07
şarapppppppppppppp kırmızı hemde....ahudutluyu denediniz mi arkadşlar bi deneyin

marenostrum23
18.03.2007, 11:10
sevgili can yücel bi artniyet le yazmadım o yazıyı yanlış olabilir hatta araştrdm yanlışta zaten düzelttiğin için teşekürler !! ama bu yazıda nasıl bi artniyet olabilir anlayamdımm ??? artniyet yeterki içimizde olmasınnn !!!

sevgili kardeşim, yanlıştan erken dönmeni tebrik ediyorum. art niyet değil dostum, asıl söylemek istediğim, yardımcı olmaya çalışırken veya paylaşım yaparken istemeden de olsa doğru bilmediklerimizi söyleyebiliyoruz. ve bu konuyu bilen canlar olunca yanlışımızı ancak o zaman anlayabiliyoruz. onun için önce bildiğimizi zannettiğimiz konularda değilde gerçekten bildiğimiz konular hakkında paylaşım yapabilirsek ne mutlu hepimize.
saygılar...

seyyah1982
18.03.2007, 17:32
biz üzümün kanını içeriz sen halkın söyle kim zalim allah aşkına...

adige_46
07.04.2007, 21:59
Ah Hasanım vah Hüseynim
Şehit olmuş Şah-ı Merdan
Şah hüseynim vah Hüseynim

demişssin

Sonsuz bir nura yolculuk
Sadece Allah için yollara düşmek
Bir secdemiz dünyaya yağan nur yağmuru sanki
Bulutlar ise gökyüzünde kapıları açan melekler

Dualarımız senin için
Sen olunca gece gündüz yok bizim için