Orijinalini görmek için tıklayınız : paralel evrenler

izmirksk
05.09.2005, 21:02
fizik ve felsefe başlığı altında değinmiştim ama çok güzel ve bir o kadar tatlı .geniş açı ile anlatmaya çalışacağım
bu konuda yaptığım araştırmaların bir özeti
yakın zamana kadar boşluktan oluşan bir uzaya ve içinde bulunulan milyarlarca yıldıza inanılırdı.boş bir evren ve milyarlarca yıldız.şimdi ise uzay-zaman eğriliği kabul edilmekte.bunu şöyle açıklayabiliriz.
bir yatak düşünün.bu yatağın üzerinde çeşitli ağırlıkta gülleler 3 kg lık 5 kglık 8 kglık vs..ağırlık olsun.bütün bunlar yatağı eğer.ağırlığın olduğu kısımlar yatağı çökertir.işte uzaydaki yıldızlarda ağırlıkları oranında
uzayı eğmektedir.
bu dev kütleli yıldızlar (güneşin iki katı büyük olan yıldızlar)ömrünü tüketince merkeze doğru müthiş bir yoğunluk başlar ve bir kara delik halini alırlar.ve sonrası malum.uzayda bir delik açılır.çekim alanına giren herşeyi yutan bir delik.
işteparalel evrenleri bağlayan solucan delikleri vazifesi gören tünel
bunlar
şimdi düz bir çizgi düşünelim.bunun sadece uzunluğu var.diğer boyutlardan yoksundur.yükseklik ve genişlik yoktur.
şimdide bir kağıt düşünelim.bu kağıdın genişliği ve uzunluğu vardır ama derinliği yoktur.2 boyutludur yani.
şimdi bu kağıt üzerinde geometrik şeklili varlıklaın yaşadğını düşünelim.bu varlıkalrın sadece 2 boyutu vardır.3.bir boyutu belkide hayal bile edemezler(flatland 'liler olarak anlatılır.abbott bir romamnında bunları tasvir etmeye çalışmıştır)
şimdi romandan çıkıp gerçek bilime baktığımızda nobel ödüllü fizkçiler paralel evrenlerden bahsetmektedir.solucan delikleri(kara delikler) vasıtası ile evrenler birbirine bağlanmaktadır.
yani bilim adamlarına göre bizim evrenimiz gibi milyonlarca belkide sonsuz sayıda evren vardır.
aslında eınsteın ile başlayan bir olgudur.ve tabiki çalışma arkadaşı rosen ile beraber kara deliklerin dibinin sonsuz olmadığını ve başka evrenleri birbirine bağladığını matematiksel olarak ortaya koymuşlardır.eınsteın paralel evrenleri birbirine bağlayan köprülerden bahsetmiştir.
(bu konu uzun bir araştırmanın ürünü.tüm araştırmalarımı yazma zamanım maalesef yok.başkabir gün kaldığım yerden devam edeceğim.en önemli ve can alıcı kısımları daha sonrakiler.)

izmirksk
06.09.2005, 13:34
bilim adamları belkide sonsuz yada milyarlarca paralel evrene sahip olabileceğimizi söylemektedirler.
bunu anlamak için kum saatini düşünebilirsiniz.kum saatinde kumun aşağıya aktığı bölme solucan delikleri alt ve üst kısımlar ise evrenler.ve bunun gibi sayısız evren modeli.
bu delikler vasıtası ile başka zamanlara yada başka evrenlere gitmek mümkün gibi gözüksede kara deliklerin müthiş ve ezici çekim gücünün ışık dahil her cismi içine çektiğini ve kütleli cisimleri parçaladığını biliyoruz.
ünlü fizikçi stephen hawking sonsuz sayıda paralel evrenin olabileceğinden söz etmiştir.(bu görüşünden eğer yanlış hatırlamıyorsam vazgeçmiştir)
yine bu konuda evrenbilimci alexander vilekin , al gore un abd başkanı olduğu yada elvis presley in halen yaşadığı paralel evrenler olabilir demiştir.
paralel evrenlerin en ilginç yanı ise bize benzeyen canlıların yaşadığı varsayımıdır.önümüzdeki 100 seçenekten sadece birisini seçeriz diğerini seçse idim kader nasıl değişirdi dediklerimiz belkide paralel evrenlerde alternatif yaklaşımlar olarak yer almaktadır.
kaliteli fizikçilerden stephen hawking ise dünyamızın bizim dışımızda çok daha gelişmiş varlıkların bir bilgisayar oyunu olabileceğini söylemişdir.(sonradan bu düşüncesinden vazgeçmiştir )
çok kısa keserek ve çok genel bir özetle şunu diyebiliriz.eskiden bilim kurgunun ürünü olan bu konular bugün ciddi matematiksel olgulara konu olmuştur.ve dünyanın en gözde gelen matematikçileri ve fizikçileri bu konu ile ciddi şekilde ilgilenmektedir.
bizim evrenimizin haricinde sayısız evren olabileceği düşüncesi çok ciddi bir şekilde bilim dünyasında taraftar bulmaya başlamıştır.

izmirksk
02.03.2006, 07:43
olay çok karmaşık olduğu için dalmayacağım ama son aylarda yapılan çalışmalar paralel evrenler konusuna ciddi zarar vermiştir bu konu fizik dünyasında halen yer bulmakla beraber biraz sarsılmıştır(bu teorenin kimi savunucuları özellikle kara delikler arasındaki geçişin mümkün olabilme ihtimalinden vazgeçmişlerdir ve teori sarsılmaktadır)
anlatması uzun ve birazda karışık olduğu için girme gereği duymuyorum ama teori halen savunucuları ve taraftarları olmakla beraber zarar görmüştür

bu konu spekülasyon boyutuna yaklaştığı için bilimsel olarak tartışma zemini bence yıpranmıştır(mod arkadaşlar kitlerlerse bu sayfayı iyi olur)

izmirksk
02.03.2006, 13:07
bilim dünyasında (okuduğum kadarı ile) yara almaya başlayan bu düşünce kendisini toparlayana kadar (öyle bir şey olursa tabi) gündem dışı olmalı
en azından kitlenemsi uygun olur bu sayfanın

Serkan_Devrim
02.03.2006, 13:13
müthiş bir konu. zamanım olunca bende birşeyler paylaşmaya çalışacağım. bu arada karadeliklerin paralel evrenlerde geçiş olması ihtimali benide hayli heyecanlandırıyor. birde beyaz delik diye birşey duydum. kara deliğin tersi. işte bir evrende kara delikten giren madde diğer evrende beyaz delikten çıkar. izmirksk gene güzel bir konu açmışsın. baya olmuş ama ben yeni farkettim.

Adam
02.03.2006, 13:22
Ali Ekber gibi ben de konuyu yeni farkettim. Yine çok güzel ve ilginç şeyler yazmışsın izmirksk. Eline sağlık. Bu arada paralel evrenlerde alternatiflerimizin olması fikri çok hoşuma gitti :)

izmirksk
04.03.2006, 12:59
evet güzel bir konu lakin
kara deliklerden geçiş artık kabul görmüyor.en azından bu düşünce yara aldı.zaten az kişi tarafından bir ihtimal olarak görülüyordu halbuki savunucularına göre parçalanmadan geçme imkanı olabilirdi
ne güzel bir fantazi idi:yamukgul: